1. (Pitam se, pitam se ..., 10. januar 2018 12:57)

  Nemaš ti šta da se pitaš, kao ni Sv. Sinod kad je Kosmet na tapetu:

  Устав Републике Србије
  («Службени гласник РС» бр. 98/2006)
  I Начела Устава
  II Људска и мањинска права и слободе
  III Економско уређење и јавне финансије
  IV Надлежност Републике Србије
  V Уређење власти
  VI Уставни суд
  VII Територијално уређење
  VIII Уставност и законитост
  IX Промена Устава
  X Завршна одредба

  Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима,
  грађани Србије доносе

  … УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

  itd...

  Šta nije jasno? Kakav bre "unutrašnji dijalog", koji SINOD, koja saopštenja? Ko s'kim o čemu treba da vodi unutrašnji dijalog? Ako je u pitanju promena PREAMBULE USTAVA i o "izbacivanju" autonomije Kosmeta iz Ustava onda da, o svemu drugom diskutovati je PROTIVUSTAVNO, iliti, što bi rekla moja prababa: "Zborite usta da niste pusta", odnosno, mlaćenje prazne slame!
  (Zoran, 10. januar 2018 14:16)

  # Link komentara

 2. Изјава Патријарха је благо речено скандалозна! Она је и богохулна у теолошком смислу, пошто обичном човеку огрезлом у греху придаје божанска својства! Патријарх je одржао политички говор и отворено се ставио на страну једне политичке опције што је недопустиво! Да ствар буде гора то је учинио у цркви после литургије! Користи цркву и присуство верника да држи политички митинг, срам да га буде! Овај човек више не заслужује да носи титулу Патријарха!
  (Лазар, 10. januar 2018 13:05)

  # Link komentara

 3. Ne sviđaju mi se ni izjave ni stavovi ni Amfilohija ni Irineja. Ali, rečenica na početku članka: "Iako je Srbija zvanično sekularna država, visoki crkveni zvaničnici se često nalaze u društvu političkog vrha i daju izjave koje se mogu smatrati političkim", je sasvim romašena. Sekularna država NE znači da crkveni lideri ne smeju da daju političke izjave ili da se slikaju sa predstavnicima vlasti. SVI smeju pa daju političke izjave i da se slikaju. Ono što ne smeju je da učestvuju u radu Prarlamenta ako nisu izabrani na izborima, donose zakone, donose izvršne naredbe organima države, menjaju sudske odluke, tj, da imaju pravo apelacije. A to pravo crkva kod nas nema, i zato jesmo sekularna država, što - ponavljam - ne znači da crkva, ili ibilo koji građanin ili udruženje - nemaju pravo da se "mešaju" u politiku tj. da iznise svoje stavove pa i lobiraju za iste.
  (Joakim, 10. januar 2018 12:58)

  # Link komentara

 4. Postoji najviše crkveno telo : Sveti SINOD! Zbog čega on ne izda svoje mišljenje-stav po određenim političkim pitanjima važnim za našu zemlju? Zbog čega se dozvoljava crkvenim velikodostojnicima da iznose svoja mišljenja? Da li izjavu Patrijarha prihvataju svi članovi SINOD-a?
  (Pitam se, pitam se ..., 10. januar 2018 12:57)

  # Link komentara

 5. Što se tiče nataliteta i sličnih tema normalno je da verske zajednice to komentarišu.Kosovo nije niti je ikada,bar u zadnja dva veka,bilo samo političko pitanje.To je nacionalno pitanje.Predsednik je prošle godine pozvao celokupno društvo na dijalog o Kosovu.SPC,kao najstarija nevladina organizacija na ovim prostorima,sa najvećim ugledom kako u zemlji tako i u svetu ima apsolutno pravo i legitimite da komentariše i daje predloge.Taj legitimitet se bazira na nekoliko argumenata,prvi što crkva poseduje veliku teritoriju na Kosovu,koja je na žalost u maloj meri vraćena,nakon što je oduzeta nacionalizacijom po završetku Drugog svetskog rata,druga što se tu nalazi najveći broj manastira i crkava,koje ima SPC,a treća što se,za razliku od države,crkva nije odrekla svojih institucija u južnoj pokrajini.
   (magazin, 10. januar 2018 12:44)

  # Link komentara

 6. Ako Crkva nema istorijsko pravo da daje misljenje o Kosovu, ne znam ko onda ima. Da ne govorimo o velikoj imovini koja je u vlasnistvu Crkve, sve im to daje za pravo da upucuju kritike coveku koji je napravio najvece ustupke tkz Kosovu.
  (jolijoli, 10. januar 2018 12:32)

  # Link komentara

 7. Amfilohije je moj patrijarh!
   (Meroni, 10. januar 2018 12:31)

  # Link komentara

 8. Sramota šta je juče izjavio .....Sta reći sem da smo dotakli moralno dno dna sa ovima na vlasti
   (Air Jordan, 10. januar 2018 12:25)

  # Link komentara

 9. Ne znam koji mi se vise gadi od njih...
  (srbin, 10. januar 2018 12:19)

  # Link komentara

 10. To sto je Srbija sekularna drzava podrazumeva da crkva nije deo vlasti a ne da je izopstena iz drustva i da svestenim licima zabranjeno da komentarisu drustvene dogadjaje. Svestena lica su osobe kao i svi ostali pa stoga u demokratskom drustvu imaju pravo da kazu sta misle. Sloboda govora je zagarantovana svima pa i svestenim licima. To sto mediji prenose izjave vladika a nas obicnih gradjana ne, to je neko drugo pitanje.
  Bez obzira na to da li se nekome dopadaju a nekome ne izjava patrijarha i Anfilohija, oni imaju demokratsko pravo da kazu sta misle. Mediji njihovim izjavama pridaju ogroman znacaj pa su stoga njihove izjave svima dostupne.
   (VladaBGD, 10. januar 2018 12:16)

  # Link komentara

 11. Srbija je samo na papiru sekularna, a u stvari nam sudbinu kroje raznorazni vracevi, koji kroz istoriju ne rade nista drugo nego prave zavadu i razdor medju ljudima gde god stignu zarad novca... Jer da se ne lazemo, crkva nije nista drugo nego biznis, na koji se ne placa porez...
   (dule, 10. januar 2018 12:15)

  # Link komentara

 12. Sta je to toliko cudno? Politicari dolaze i odlaze, a crkva je konstanta u vremenskoj vertikali i cuvanju nacionalnog identiteta, svugde pa i na KiM.
  Naravno da verski poglavari svugde u svetu brinu za svoju pastvu.
   (Hiro, 10. januar 2018 12:13)

  # Link komentara

 13. Vucic nikada nije otisao ni na jednu liturgiju za bozic ili uskrs. Odlazio je kod patrijarha jer mu to donosi politicke poene kod vernika ili je primao patrijarha. SPC se ponasa isto kao vlast. Imaju udarnu pesnicu u liku Amfilohija Ono sto patrijarh misli a ne sme da kaze to izgovori Amfilohije. Vucic ima svoje udarne pesnice u likovima Vulin, Djuric, Vucevic
   (axa, 10. januar 2018 12:08)

  # Link komentara

 14. Ali ova slika Vučića, Kusturice i Irineja. Sa sve ovim rukama, Vučić i Kusturica kao da se nešto tu mole, a Irinej zadovoljno trlja ruke. U svakom slučaju, i slika i kompletna situacija mogu se opisati jednom rečju – neukusno. Veoma, veoma neukusno!
  (Mara, 10. januar 2018 11:55)

  # Link komentara