Ponedeljak, 08.01.2018.

09:54

Amfilohije jednom izjavom pokrenuo lavinu u Srbiji

Generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić govore o mitropolitu Amfilohiju.

Izvor: B92

Amfilohije jednom izjavom pokrenuo lavinu u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

182 Komentari

Sortiraj po:

За ове који причају да је Косово изгубљено 19

pre 6 godina

Косово је изгубљено давно давно, још 1945. када су комунисти дошли на власт и када је ваш велики Ћопави Загорац дао аутономију српској територији.

Ђенерал

pre 6 godina

I da huće, Vučić ne može izdati Kosovo - Kosovo je iz/dato onog dana kada je u 1999. u Kumanovu potpisan mirovni sporazum a potvrđeno 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i nedugo posle toga pa do danas je tu nezavisnost priznalo više od 100 država.
(Samosvesna gradjanka, 08. januar 2018 19:18)

А шта је резолуција УН 1244.?
Ако је њихово, зашто траже да им га дамо?
Ако је њихово, зашто га отимају?

Je*eš Kosovo, izgubili smo NAS!

pre 6 godina

Našla krpa zakrpu.

Amfilohiju ne zaboravljam govor na Đinđićevoj sahrani, a gospodi iz dijaloga neću da pamtim ništa. Bezvredni su i jedni i drugi.

Nismo Srbi zbog Kosova i nećemo prestati da to budemo i da meteor udari o njega. Došli smo u 7 veku a na Kosovu su već bili nečiji grobovi, što nas nije sprečilo da ga prisvojimo.

Ima vrednijih reči za citiranje u novinama:

' Srbi smo, braćo i sestre, onda kad živimo dostojno, kad se Bogu molimo, kad imamo srce koje oseća drugoga.

Kad imamo sposobnost da ćutimo kad treba da ćutimo.

Kad znamo da govorimo kad treba da govorimo.

Da imamo osećanje i saosećanje za drugoga – to smo izgubili a to naši sveti preci nikad nisu bili.'

Vladika Grigorije

Djed Gavrilo

pre 6 godina

Niti je Amfilohije dobro odabrao trenutak i temu dobro sročio,niti su ovi istupi odbrane Vucica korisni i uputni.Sve se dogadja kao posledica nereda i nerada na utvrdjivanju jadne gradjanske i nacionalne strategije.Drugacije mišljenje je bogatstvo i treba diskutovati,a nikako anatemisati.Ne stvarajmo mit od bili koga.Ne činimo nikoga nedodirljivim.Ostavimo prostor za dijalog i borbu mišljenja.Sta postižu ovi sto su zalegli u busije?Po meni,samo pokazuju da nedovoljno shvataju i nedovoljno dobro rade ono za šta su izabrani ili zasta su zaduženi i postavljeni.
Amfilohije misli to.Iznesi,argumentovano šta ti misliš.
Pobogu,dozovimo se pameti.

Metohijanac

pre 6 godina

Vi koji ne zivite na KiM barem u zadnjih 18 godina, da se uzdrzite komentara na Amfilohijeve reci jer mi vidimo sta se ovde sa nama zbiva i sta se oko nas desava. Koja to pokrajna u nekoj drzavi ima svoj pasos, svoju licnu kartu, svoj izvod, svoje vozacke dozvole, svoju vladu, svoju carinu, svoj ustav ... I cije je onda Kosovo kada jedan predsednik Srbije ne sme da dodje bez prethodne najave.

Zivkovic

pre 6 godina

HAHAHAHAHA, ovo je ludo. Amfilohije bacio udicu a somovi se upecali.
A svi znaju, i Amfilohije i somovi, da je sve ovo prazna prica, jer Kosovo je odavno nezavisno, svoja drzava, i Srbija tamo nema nikakvog uticaja, osim malo na severu.
Kosovo ima svoju policiju, brani ga vojska, srpska vojska i policija tamo ne smeju da privire.
Bio sam na Kosovu 2 puta, postoji drzavna granica, i iz pravca Srbije i iz pravca Crne Gore, prava granica, sa policajcima, carinom, kosovskom zastavom, pregledaju pasose i licne karte.
Cemu onda ova galama?
Ovde nije pitanje da li ce Srbija priznati Kosovo, nego je pitanje samo KADA CE priznati Kosovo.
To je realnost, tako da ove prica Amfilohija i politicara su samo mlacenje prazne slame.

Milutin

pre 6 godina

Ovo je super potez. Podbodes i cekas reakciju. A branioci lika i dela velikog vodje se upecali ko somovi. Nema tu niko neki plan. Vec se pitanje KiM koristi u dnevno politicke svrhe.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... Videcete Vucic ce izdati Kosovo!
(Makavejev, 8. januar 2018 15:51)

I da huće, Vučić ne može izdati Kosovo - Kosovo je iz/dato onog dana kada je u 1999. u Kumanovu potpisan mirovni sporazum a potvrđeno 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i nedugo posle toga pa do danas je tu nezavisnost priznalo više od 100 država.

Ložač

pre 6 godina

 Zar nije upravo predsednik pozvao na "unutrašnji dijalog" o Kosmetu? Kakav je to dijalog ako se protiv sagovornika pokreće kompletna pro-vladina propagandna mašinerija i na svakom koraku čujemo kritike Vučićevih dušebrižnika.na izneseno mišljenje.
(Dragan, 08. januar 2018 17:05)
Dijalog da, ali civilizovan. A to znači da Amfilohije netreba da lepi etikete ko je izdajnik ili a ko ne.
Znam da je i sam Vučić komunicirao na sličan način do pre 5-6 godina.

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Reci ti pope tvojim pajtasima mantijasima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...
(Trampe Srbine, 08. januar 2018 16:50)

Амфилохије је учинио јако много за КиМ, а што се тиче твог текста, био би ефектнији уз мале промене, да нпр.овако звучи:
Reci ti predsednice tvojim partijasima politikantima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...

Dragan

pre 6 godina

Ovo više nije samo političko, već i sudbinsko pitanje čitavog naroda, pa i države ako hoćete. Zato svi, pa i SPC (naročito), mogu i treba da iznesu svoje viđenje situacije u državi. Zar nije upravo predsednik pozvao na "unutrašnji dijalog" o Kosmetu? Kakav je to dijalog ako se protiv sagovornika pokreće kompletna pro-vladina propagandna mašinerija i na svakom koraku čujemo kritike Vučićevih dušebrižnika na izneseno mišljenje, dok na odgovor onoga kome su izneti stavovi upućeni treba da čekamo nedelju dana? Napadi na neistomišljenike režima će se nastaviti dok predsdednik ne izađe pred kamere da "smiri situaciju", po običaju.

Sad se pravis blesav kume

pre 6 godina

Kako to misliš da plaća PDV? Da uvedu kase i fiskalne račune?
(only fools and horses, 8. januar 2018 16:38)

Upravo tako. Hocu da mi pop da fiskalni racun kad mi naplati krstenje 100e. Hvala. Bog vam pomogao.

only fools and horses

pre 6 godina

Ako i neka, to je njihov drugar. Zato crkva treba da plaća pdv i da članovi svake crkve odgovaraju za svoje postupke.
(Goran, 08. januar 2018 13:21)

Kako to misliš da plaća PDV? Da uvedu kase i fiskalne račune? Ako misliš na poreze na zaradu, to da. Treba da plaćaju, svi, i crkve i advokati, i taksisti, i svi koji rade na crno i oni koji su lažno na minimalcu.
A što se odgovornosti tiče, pa odgovaraju isto koliko i svaki drugi građani, kao i svi pred zakonom. Ne razumem poentu. Možda ste mislili na političku odgovornost, ili odgovornost za izrečeno mišljenje. Pre bih rekao da mislite na udbašku odgovornost, da hapsite za javno izrečen stav i kritiku vlasti.

Ja sam takođe Aki

pre 6 godina

Dokle smo mi stigli, da čovek mora da bira između Amfilohija i Vučića?
I da još pritom izabere Amfilohija, jer je uspeo da iznervira Đurića, Vulina i Selakovića.
(Aki, 8. januar 2018 12:37)

Najbolji komentar na ovu temu!

Stevan

pre 6 godina

Како изгледа тај унутрашњи дијалог о Косову и Метохији који води Влада Републике Србије?
Могу да кажу шта имају на тему Косова спортски савези, удружења, невладине организације...
Међутим, када о томе проговори неко ко је тамо провео мало више времена а долази из институцији која је на тим просторима присутна 800 година и захваљујући којој смо опстали, "Напредне шапе" показују своје право лице.
Држава и црква су одвојене. Тачно. Нити један црквени великодостојник не учествује у процесу доношења државних одлука и не бира народну власт, а са друге стране ни државни органи не бирају црквене великодостојнике. Дакле нема ни "папоцезаризма" нити "цезаропапизма".
Али какве то има везе са људским правом на слободно изражавање свога мишљења? То није мешање цркве када неки владика каже свој став. Па, Србија је демократска земља.
Никоме не смета што суверена Република Србија шаље нацрт промена Устава РС Венецијанској комисији. Никоме не смета што предлози закона чији је предлагач Влада РС пре уласка у скупштинску процедуру иду у "Брисел" на потврду? То није мешање?
Косово и Метохија је било отето и 1389 године, али га се нисмо одрекли, него смо га вратили након пет векова. Јевреји такође након 1000 година враћају Јерусалим, јер га се нису одрекли. Косово и Метохија је поново отето, па ће можда за 200 година једном опет бити наше, ако ми сами не потпишемо "правно обавезујући споразум са Косовом" и "не омогућимо пријем Косова у УН".
Изгледа да је Апел погодио право у центар.

Zmaj

pre 6 godina

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara

Pa zamislite šta bi on radio u direktnom sučeljavanju na nekoj TV, kada mu treba šest dana da smisli šta da odgovori mitropolitu.
(zluradi, 8. januar 2018 15:33)"

Ti si bac vickast! Ajde probaj da se setis kad je Vucic negde ucestvovao u direktnom tv duelu otkad je dosao na vlast?

Trampe Srbine

pre 6 godina

Reci ti pope tvojim pajtasima mantijasima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...

zloba

pre 6 godina

Kome je do Kosova neka ide dole da ga brani. Ja hoću u EU i NATO
Na Kosovu nikad nisam bio niti ću ići i ne zanima me
(lajavi krelac, 8. januar 2018 11:38)
Zato postoji referendum...zamisli da ja na primer hocu da se pripojimo Bugarskoj i da mi Bugarin bude predsednik...svako ima svoje misljenje,ali ako tebi ne treba ima kome treba...ako sutra sandzak kaze hocemo drzavu,opet se neko pojavi i kaze meni sandzak ne treba i tako do zadnjeg parceta zemlje....onda je moj predlog bolji da se pripojimo Bugarskoj.

Maka@

pre 6 godina

Ukoliko razne nevladine organizacije, medijski moguli, novinari, udruženja građana, ambasadori mogu da iznose svoje stavove o raznoraznim temama , može to i Amfilohije i kao građanin i kao crkveni velikodostojnik. Što ne znači da ćemo mi kao društvo a priori usvojiti njegove stavove . Demokratija nije jednoumlje liberala kao ni bilo kog političkog pravca .

zluradi

pre 6 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara

Pa zamislite šta bi on radio u direktnom sučeljavanju na nekoj TV, kada mu treba šest dana da smisli šta da odgovori mitropolitu.

Maslačak

pre 6 godina

Ljudi, dajte više da vidimo taj Apel za Kosovo i Metohiju. Napadaju se potpisnici apela, ali niko da kaže šta tamo piše. To vlasti očigledno znaju, ali nam ne kažu, već napadaju ličnost Amfilohija.
(Dejan, 8. januar 2018 14:51)

Tako je! Prihefajte tom apelu i Tominu platformu za Kosovo. Kad već čitamo, da obe stvari odradimo o istom trošku...

lamanca

pre 6 godina

Srpska Napredna Stranka protiv Srpske Pravoslavne Crkve
(lamanca, 8. januar 2018 12:42)


Amfilohije ne cini SPC....Ovde se uopste ne vodi nikakva borba izmedju crkve i drzave, vec je ovde iskazano misljenje pojedinca. Veliko je pitanje da li je ovo uopste licno misljenje Amfilohija...
(Marija, 8. januar 2018 14:30)
Srpska Napredna Stranka ne cini Srbiju i nikako nije SRBIJA. Srbije je bilo i bice sa ili bez SNS-a. Svi znamo cije se misljenje protura kroz pojednice SNS-a. Probaj da razmisljas bez sendvica.

Bugarski astrolog

pre 6 godina

Ovoga puta je Vučić u pravu 100%.
(poštar, 08. januar 2018 11:37)

Naravno, kad nista nije rekao.
(Bugarski grafolog, 8. januar 2018 15:04)

Samo je potpisao. A Amfi se pravi kao da to ne zna...

anfakbls

pre 6 godina

Zanimljivo da na političkoj sceni Srbije danas, niko ne zna da da odmjerenu politički korektnu izjavu koja će izraziti stav, sa kojim ne moramo da budemo saglasni ali poštovati zbog načina na koji je saopštena. Kod nas odmah "oštro i na prvu" i to ljudi koji imaju najmanje moralno pravo (Selaković) na takvo nešto. Pogledajte samo ko su perjanice tj kritičari. Selaković, Vulin , Mihajlović, Nešo... Svi udomljeni, a prije članstva u sekti kokuzi.

Pg

pre 6 godina

Đe su bili ovi dušebrižnici, zajedno sa Vučićem, dok su Albanci ubijali Srbe po Kosmetu ? Mitropolit je masakrirane sahranjivao, dok su dotični arlaukali po Beogradu.

Fidelio

pre 6 godina

СПЦ никада није ”изместила” седиште Патријаршије из Пећи. Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу. Ако си хтео да кажеш да је СПЦ напустила и издала Косово и Метохију, то просто није тачно. Распитај се о бројном стању монаштва у српским манастирима, па ћеш видети да је у косовским манастирима главнина српских монаха и монахиња, а они су увек најважнији и најјачи део цркве, много важнији него владике. Монаси и монахиње СПЦ који живе на Косову и Метохији у нашим манастирима увек су уз српски народ, помажу старима, болеснима и сиромашнима и одлазе тамо где нико други не сме.
(Владе, 8. januar 2018 14:12)

Samo se ti teši, ubeđuj samog sebe i živi u iluziji. Dobra strana života u iluzuji je to da je sve moguće i sve želje se ispunjavaju. Na primer, da Srbija pobedi NATO.

A stvarno mi se dopada ovo tvoje "Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу", svaka čast!

Danas sam naućio nešto novo: postoje stvarne i počasne prestonice! Ma, čovek se uči dok je živ!

Milan

pre 6 godina

Ova priča me podseća na jedan vic u kome sedi jedna Romska porodica i zamišlja pitu od sira. Najstariji kaže : Kad bi imali pitu ja bi uzeo onaj najveći krug. Njegova žena kaže : Ja bi onaj drugi najveći. Malac kaže: Ja bi ono iz sredine. Na to ga najstariji lupi po ruci i kaže: Jedi redom.
Tako i ovi. Šta da radimo s Kosovom o kome se više ništa ne pitamo. Neko bi sve neko deo pa dele jedni drugima packe. A niko ih ne pita o tome ništa. Samo lepo kaže da dok postoji taj problem ništa od EU. A jedni bi u EU a drugi ka Rusiji. Neko bi u NATO neko na istok. I tako zadnjih 100 godina. Niko ne nudi način rešavanja. Samo krupne reči upućene biračkom telu. Jad i beda.

poltronizam

pre 6 godina

Anfilohije izneo sumnju i brigu što je normalno za čoveka njegovog ptofila. Vučić bi iz nepotrebne reakcije, fol brižnika, mogao da zaključi koga ima u koaliciji i oko sebe.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Митрополит Амфилохије на најбољи начин показао да СНС у ствари није до унутрашњег дијалога већ до наметања једног мишљења, које заправо то и није. Иначе ово је дивна прилика да се НВО активисти удруже са СНС ботовима против једног слободно израженог става.

Anica

pre 6 godina

Steta je sto se svestenici bave politikom i nekim stvarima koje im ne prilice, umesto da se bave produhovljavanjem naroda i da ga uce Bozijim zapvestima.

Владе

pre 6 godina

@DSH011:

СПЦ никада није ”изместила” седиште Патријаршије из Пећи. Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу. Ако си хтео да кажеш да је СПЦ напустила и издала Косово и Метохију, то просто није тачно. Распитај се о бројном стању монаштва у српским манастирима, па ћеш видети да је у косовским манастирима главнина српских монаха и монахиња, а они су увек најважнији и најјачи део цркве, много важнији него владике. Монаси и монахиње СПЦ који живе на Косову и Метохији у нашим манастирима увек су уз српски народ, помажу старима, болеснима и сиромашнима и одлазе тамо где нико други не сме.

Camaro

pre 6 godina

Dok uziva u komforu velike kuce i premijum nemacke limuzine govori o braci i sestri na Kosovu. Pa nisu se popovi borili dole, nego su sedeli ususkani u Beogradu. Sada popuju ovima koji rade nesto na poboljsanju zivota.

bolna istina

pre 6 godina

Do sada je Amfilohije bio jedina prava opozicija diktatorsko-mafijaško-marionetskom režimu u C.G,a sada to postaje i srpskom.Realno srpski režim sve više liči na crnogorski.Interesantno sa koliko mržnje nastupaju naprednjaci prema svakom ko se ne slaže sa politikom njihovog gospodara.Prošle godine su napali i patrijarha Irineja,koji je tražio jasan stav režima po pitanju pregovora o Kosovu.Povodom famoznog predsednikovog poziva na pregovore o Kosovu,mediji su mnogo pažnje poklanjali onoj drugoj strani,Vuku,Čedi,Čanku i sl,koja Kosovo smatra teretom,kojeg se treba što pre osloboditi.Međutim niko iz SNS-a njih nije prozivao i kritikovao.Iz toga se može zaključiti kakav stav ima režim i da Amfikohije govori istinu,a to će naravno boleti,jer do juče su to bili nacionalisti,koji zahtevali od Đinđića i Koštunice da vrati vojsku i policiju na Kosovo.Mislim da većina građana to prepoznaje,jer nisu slepi vernici režimskih medija.

Лаки

pre 6 godina

Подршка митрополиту! Кад се склони магла коју бацају ботовима, види се суштина: Србија протерана са Ким, гранични прелази, укинуто судство, Срби да би имали мобилни број морају узети косовска документа и још много тога. Све то под Вучићем.

Ina

pre 6 godina

Vrlo smelo sa njegove strane! Dal ima činjenice da to dokažu?
(Maja, 8. januar 2018 11:24)


Ima li druga strana cinjenice da dokaze svoje tvrdnje? Sve se svodi na "mislim", ali ipak formulisano kao cist napad.

Чова

pre 6 godina

Браво Амфилохије! Треба храбрости за то, живи под огромним притиском од стране власти у ЦГ а усуђује се да брани Косово! Што се тиче издаје, Вучић је већ у интервјуу у Новостима најавио да ће Косову дати столицу у УН, према томе издаја се спрема. Ми по резолуцији 1244 имамо право на 1000 полицајаца и 1000 војника на Косову, зашто власт не инсистира на томе? Зашто су ступили у коалицију са терористом харадинајем? Зашто преговарају у Бриселу кад он није надлежан за Косово. Као што рече председник Путин, свако решење у оквиру резолуције 1244 је прихватљиво...

Dejan

pre 6 godina

Ljudi, dajte više da vidimo taj Apel za Kosovo i Metohiju. Napadaju se potpisnici apela, ali niko da kaže šta tamo piše. To vlasti očigledno znaju, ali nam ne kažu, već napadaju ličnost Amfilohija.

ernesto che

pre 6 godina

Dal' je moguce da pojedini ovde ne vide sustinu, nije sustina da je kosovo vec otislo, vec priznavanje kosovo od strane srbije, sto bi bio presedan i prvi slucaj u svetu, da jedna drzava prizna deo teritorije, koji je od njenog postanka u njenom sastavu, kao nezavistan, o tome se radi a ne o tome dal je tamo neki janko, stanko ili branko priznao nesto s cim nema veze, srbija je ovde u pitanju i taj njen gradjanin koji bira onog ko ce ga predstavljati. Amfilohije je samo rekao ono sto vidi svako iole svestan i nezaslepljen kojekakvim obecanjima , onih koji hoce da otmu deo srbske terotorije.

Blagoje

pre 6 godina

Srbija je sekularna drzava i to jasno stoji u Ustavu Srbije. Mitropolit bi trebalo na Bozic da nam propoveda duhovne stvari, a ne siri mrznju i bistri politiku.

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

Amerika se zaledila.
Evropa utopila u poplavama.
U CG zemljotresi.
A u Srbiji Božić na plus 18°C!
I još vam ne valja Vučić!
Vučić se iskreno bori za Kosovo: Srbi znaju a Albanci ne priznaju.
Čovek iskreno odrađuje zadatak zbog koga je Srbiji nametnut: da Ameri ne izdržavaju na KiM 40.000 vojnika, po 600-700 miliona $ mesečno, već samo neophodnih par stotina zbog baze Bonstil.
Ne obećava se vojsci i policiji zalud brda i doline zadnjih nedelja, dezerter obučen u crninu vrši smotre... Sve je otišlo u - Honduras!
Napredni koalicioni partneri Haradinaj i Tači.
Vojska je na potezu, ako se ne opamete brzo, posle raspustiti vojsku i ukinuti vojne penzije, oduzeti stanove, rasturiti "cvećaru"...
Živio Amfilohije!

Oxi

pre 6 godina

Rezultati rada mitropolita Amfilohija u CG mu nikako ne idu u prilog, mitropolija koja obuhvata tri najstarije, najuticajnije i najbogatije srpske episkopije zetsku, hercegovacku i budimljansku je u okvirima CG gde on stoluje i upravlja svedena na 29% Srba, dok se CG otcepila od Srbije, usla u NATO i priznala Kosovo. Amfilohije je svojom podrskom Milu protiv Momira, zadrtim antikomunizmom koji je podrazumevao i velicanje raznih cetnika i monarhista sumnjivih biografija, ucescem u rusenju Slobodana Milosevica kao i brojnim nehumanim izjavama i porukama o manjinama skoro ponistio visevekovni rad Svetog Save i Nemanjica, Jovana Vladimira, Svetog Vasilija i Njegosa koji su uspevali i Albance i katolike da prevedu u Srbe, a njemu ne uspeva ni Srbe da sacuva Srbima.

Marija

pre 6 godina

Srpska Napredna Stranka protiv Srpske Pravoslavne Crkve
(lamanca, 8. januar 2018 12:42)


Amfilohije ne cini SPC....Ovde se uopste ne vodi nikakva borba izmedju crkve i drzave, vec je ovde iskazano misljenje pojedinca. Veliko je pitanje da li je ovo uopste licno misljenje Amfilohija...

Владе

pre 6 godina

Круг се полагано затвара и сви они који су годинама пљували митрополита Амфилохија, сада морају да признају да је доследан и да увек говори истину, без длаке на језику. Не морате га волети али га морате поштовати. Све три гарнитуре власти у Србији - Милошевићева, демократска и СНС сматрале су и сматрају Амфилохија за свог противника, јер је свакој рекао истину у лице ко су и какви су. Камо среће да Вучић након ових речи стави прст на чело и да размисли шта ради, уместо што он и његове марионете нападају митрополита Амфилохија.

Kaznjeni crv

pre 6 godina

Najaci su ovi iz SPO kritikuju politiku protiv zapada pa protiv nato pa na vlasti zajedno sa SNS koja napada mitropolita i optuzuje ga da je americki covek i da ga podrzavaju ovi sa N1. Vrh vrhova.

Kir Stefan Srbin

pre 6 godina

A sta je Vuciceva izjava da je spreman da pod odredjenim uslovima dozvoli uclanjenje Kosova u UN, ako ne veleizdaja? Koliko znam u ustavu Republike Srbije, na koji se on zakleo da ce ga cuvati i braniti i dalje pise da je Kosmet neodvojivi deo Srbije.

Iva

pre 6 godina

Amfiliohije treba da se stidi svoje odore jer on predstavlja crkvu i Boga a pravoslavlje treba da siri ljubav i veru a ne da se bavi politikom zarad licne materijalne dobiti ....Sramota.

Ja

pre 6 godina

Za neobavestene i zaostale u titoistickom uredjenju, Srbi se vise ne plase i ne stide da kazu da su vernici i da im je potrebna crkva koja ce biti duhovni cuvar i vodic ovog naroda kao celine, kao i svakog pojedinca u okviru te celine, koji je izabrao duhvnost umesto ispraznosti. Ono sto vi svestenicma hocete da zabranite, zapravo je njihov posao. Ono sto vi banalno nazivate politkom, zapravo su zivotne svari i problemi ovog drustva. Ne, treba da izadje crkveno lice pred narod i da prica kako se sade rotkve, a ne kako se razara Srbija i taj isti narod.

Станко

pre 6 godina

Амфилохије ми генерално није симпатичан, многи ставови су му средњовековни, али Вучић је тај који је позвао на "унутрашњи дијалог" о Космету. Па ето и ово је неко легитимно мишљење. Дијалог је аргументована размена ставова тако да - изволите Председниче, разговарајте. Али за промену нормално и цивилизовано, ако је икако могуће, без ангажовања страначке пропагандне машинерије и личним нападом на све који имају другачије мишљење. Што иначе увек ради.

Branko

pre 6 godina

A Kosovo odavno prodao ili ti izgubio Sloba a ovi sad mlate praznu slamu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Andrej, 8. januar 2018 13:04)
Bravo za komentar. Mene samo zanima da li postoji iko u ovoj zemlji ko ovo može da ospori i da li iko ima realan i razuman način kako bi mi vratili Kosovo i Metohiju.

BeKo

pre 6 godina

"Patriota - osoba koja se može najjače derati bez znanja o onome o čemu se dernja".

Mark Twain

Sukobi patriota su baš zanimljivi,a još su zanimljiviji kada je u pitanju teritorija koja već 20 godina nije pod kontrolom patriota koji su je izgubili.

Иван-Ниш

pre 6 godina

Вртим малопре канале на ТВ-у и наилазим на Пинк где гостује дежурни СНС политички аналитичар и прича неке приче о Амфилохију, његовој великој и тајној љубави са Ђукановићем... Одмах сам помислио како је дотични вероватно нешто рекао о Вучићу, јер овакве небулозе и специјални аналитичари се на Пинк не доводе због неких огавних изјава Амфилохија, већ због дирања "свеца". И ето, сада читам ову вест.

mico

pre 6 godina

Bilo bi veoma interesantno cuti sta o Amfilohiju i njegovim stavovima ima da kaze Srpska pravoslavna crkva i Partijah.
Zasto se istrcavaju Vulin, Selakovic,Djuric i njima slicni braniovi lika idela A.Vucica.

Ivica

pre 6 godina

Amfilohiju treba objasniti da je odavno proslo vreme srednjeg veka kada je crkva cesto poistovecivana sa drzavom.Srbija je sekularna drzava i neka svako radi svoj posao.

kokos

pre 6 godina

Kakva je ovo rezirana predstava za naord, pa ni Šekspir im nije ravan! Toma rekao jos 2012 kako nikada nece vise biti predsednik u Pristini, pa je dosao Briselski sporazum, pa onda najava stolice u UN ... Onda se budi Dart Vejder, da bi Luk Skajvoker izasao kao pobednik pred narod i objasnio 14. januara kako je to jedina opcija. Uz armiju R2D2 botova koji ce mu pisati komentare u stilu: "Iskrenim zalaganjem predsednika Vucica spasli smo sto se spasti moze, sto je odgovorna i mudra politika ..." i tako dalje.

Nego, kapirate li vi vec jednom da je PISMENIM ljudima u Srbiji jos 1999 bilo jasno da je Kosovo izgubljeno. Ovi sto misle suprotno su ocigledno ili totalno nepismeni ili su prespavali poslednjih 30 godina.

Stefan

pre 6 godina

Amfilohije je potpuno u pravu. Pogledajte samo, otkad je AV na vlasti Kosovo dobija sve više elemenata nezavisne države,posle svake Vučićeve inicijative po potanju KiM, posle svake njegove inicijative Kosovsk nelegalna vlast donese neki zakonski akt koji učvršćuje Tačijeve i Haradinajeve pozicije na Kosovu. Samo glup i naivan (bot) čovjek to ne vidi i neće da prizna

Vozdovac

pre 6 godina

Problemi u crveno- crnom , klerikalno- kvazipolitičkom raju ? Ko je veći rusofil , ko je više antizapadnjak i " patriota"..

Ruku na srce, ovo se i očekivalo. Vučić je u duši radikal , on nema hrabrosti ni preterane želje da sprovede ono šta je obećao nekima i što na kraju i treba da se uradi da bi ova zemlja išla dalje. Risto ga samo podseća na njegove " obaveze" kao radikala , a on se ljuti.

Ova tragikomedija treba da se završi na izborima. Treba menjati ljude koji nisu u stanju da rešavaju probleme, zbog kojih zemlja stoji i koji bi da uživaju privilegije statusa quo. Da EU i SAD žmure na to što rade ovde ( sve što im padne na pamet) , a da se obaveze ne ispunjavaju. To neće moći.

res non verba

pre 6 godina

@Zemun grad SPO

"Kosovski sukob, poraz, a kao rezultat toga, kapitulaciju uz gubitak teritorije nisu skrivili Kostunica, Djindjic, Tadic i Vucic, ni njihovi rezimi, vec vlast crveno-crne koalicije sa Slobom. Mirom i Seseljem na celu."

Zemunac, a jel u toj Slobinoj vladi 99' bio kojim slučajem i Vuk Drašković?

biće nam lakše

pre 6 godina

zašto na crkvu ne gledate kao na najstariju (srpsku) nevladinu organizaciju (a zapravo instituciju) čiji je osnovni zadatak briga za srbe.
to onako kao ateista kažem.

dragiša

pre 6 godina

Ne bih bio decidiran kao Amfilohije,ali ceo tok Briselskog dijaloga( izvučen od strane drugih političkih opcija iz UN) plaši da se nešto može dogoditi. Uostalom, i Patrijarh je u Poslanici govorio o KiM ...Podrška apelu,a ne bilo kojoj političkoj opciji,ili srnaci.

Aki

pre 6 godina

Dokle smo mi stigli, da čovek mora da bira između Amfilohija i Vučića?
I da još pritom izabere Amfilohija, jer je uspeo da iznervira Đurića, Vulina i Selakovića.

marija

pre 6 godina

Amfilohije je rekao ono što misli većina u Srbiji,
samo što su neke Vučić i kompanija već ubedili da je prodaja KiM nešto sasvim normalno.

Zato su i dovedeni.
Vrhunac bezčašća je glasanje za Haradinaja, nezabeleženo u srpskoj istoriji.
Ako to nekome nije jasno taj je u velikom problemu.

Podrška potpisnicima apela protiv prodaje KiM!!!

Ана

pre 6 godina

Уместо што оркестрирано нападају Митрополита, боље би било да пажљиво сагледају сва своја дела и речи и на време исправе ако је нешто погрешно. Митрополит само искрено и храбро изговори оно што већина народа мисли.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

KiM je de facto i de iure priznata i nezavisna drzava. Niti ko pita Vucica, a pogotovo popa Amfilohija za misljenje. Dok to ne objasnite narodu, jos uvek deca nece znati gde su granice Srbije.

korto

pre 6 godina

Леле...колико смо ми пропали, кад ја хватам себе да држим страну Амфилохију....
(Aleksa, 8. januar 2018 10:58)

Isto. Da se čovek zaplače ko vodi našu državu.

Mirko

pre 6 godina

Kaze Vulin da kosovska nezavisnost slabi od kada su Vucic i oni na vlasti....daj Bože da je tako al voleo bih da objasni u kojim sve oblastima on vidi da ta nezavisnost slabi? Amfilohije, sa druge strane, nastavlja da se mesa u drzavne poslove, razumem njegovu brigu kao vernika, al ima dosta vernika koji mozda dele iste brige kao on, i sta sad, treba svi da nagadjamo i optuzujemo drzavni vrh za izdaju?

Yugocinik

pre 6 godina

Do nedavno svi Srbi su ziveli u jednoj drzavi, a Kosovo je bilo u sastavu Socijalisticke Republike Srbije. Ni Vucicu ni Amfilohiju ni to tada nije bilo po volji, a sada, eeeeeeeeee a sta sada?!

Goran

pre 6 godina

Aha boli vas istina a znali ste nazadnjaci praviti ne mire po Srbiji nazivajuci Borisa Tadica Ustasom i izdajnikom Kosova i ako nista potpisivao nije.

Mandrak

pre 6 godina

Šteta što nemam kokice :) Zanimljivo - vladika crnogorski pomene predsednika Srbije, a pola ministara iz vlade se oseća prozvano da mu odgovori, tačnije svi osim osobe koju je pomenuo.

serb_alien

pre 6 godina

Srbija - država u kojoj popovi uče političare o politici, političari uče popove o religiji, pevaljke brinu o javnom zdravlju, doktori o ekonomiji, dezerteri i keramičari o odbrani zemlje, poslastičari o kulturi...

milan

pre 6 godina

toliko o uzajamnom postovanju Crkve i vlasti u Srbiji.Sad ce AV da da signal Milu da " Mirasovi" krenu u napad na SPC po CG i tako se osveti Amfilohiju za " dodir u nedodirlhivog"

pajero

pre 6 godina

A nije im smetao Amfi kada je anatemisao Đinđića, ponižavao žene, pričao svašta o "nevernicima". Da ne pominjem njegovu štetnu ulogu u samoj Crnoj Gori gde je bez potrebe dolivao ulje na vatru (iako mnogi kažu da je sve to u tajnom dilu sa Milom). Meni ne pada na pamet da ovog gospodina podržavam niti stavove većine popova koji se ponašaju kao da je 17. vek. A Vučić & Co će se sve više suočavati sa svojim "mrziteljima".

Dijana

pre 6 godina

Sramota za Crkvu. Do sada je vlada i država uvek korektno postupala i uključivala u svaku svoju odluku upravo Crkvu, dogovarali se i pomagali jedni drugima. Ovaj ispad u medijima je jadan jer ako imaš neki problem, sumnju onda ga reši u četiri zida, pokušaj, pa ako ne ide istupi javno. Ovako samo srozavaju sebe.

теразијски

pre 6 godina

Амфилохије Радовић је својим рукама , без икакве пратње КФОР-а сахрањивао убијене Србе у Метохији јуна 1999.-е, за то време министар информисања Вучић је седео у Београду.

Saša

pre 6 godina

Opa, okrenuli se njini, protiv njih. Koliko je sve trulo ovde. Samo nemisleći čovek može da proguta ovo što sadašnja vlast radi. Jedino ako bi svi bili kao zlatne ribice. Iako Amfilohija ne cenim, makar je ostao dosledan i pokazao jednu osobinu, da s njim znaš na čemu si, kao i sa Šešeljom. A naša sadašnja vlast, ne dao bog nikome. Jedini stav koji uporno slede jeste opstanak na krmi, savršeno ih nije briga kud vode ovaj brod.

Njegon

pre 6 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje , a veliki broj ljudi dozivljava trenutno stanje u zemlji kao doba velike izdaje i unistenja Srba .Ovakva politika predsednika i vlade definitivno vodi ka priznmanju Kosova od strane nase zemlje. Sama reakcija politicara na izjavu amfilohija pokazuje da je sve sto je rekao tacno ....

Bora

pre 6 godina

Toma Nikolic je rekao u predizbornoj kampanji 2012 na severu KiM: tako mi Boga kada dodjem na vlast sve cu pocepati sto je potpisao Boris Tadic za KiM.

Zoran

pre 6 godina

Леле...колико смо ми пропали, кад ја хватам себе да држим страну Амфилохију....
(Aleksa, 8. januar 2018 10:58)

Isto. Da se čovek zaplače ko vodi našu državu.
(korto, 8. januar 2018 11:24)

Kako možete da mu držite stranu? Taj čovek nema šta da traži u politici. Svi imamo pravo da nam se nečija politika ne sviđa, ali ne može da se ospori da je Vučić dosad političar koji najviše radi na odbrani Kosova i na sprečavanju njegovog bespovratnog gubitka.

Jale

pre 6 godina

MA moze covek da pria sta hoce, ipak je u godinama. Ko zna, mozda mu je neko od nasih suseda platio da tako nesto kaze, crnogorci, siptari ili neko treci.

Milic

pre 6 godina

Pravo je vladike Amfilohija da misli šta hoće, ali činjenica da je stanje u njegovoj mitropoliji što se tiče Srba poražavajuće. Vučić tu nema nikakve ignerencije, već samo Amfilohije i njegovi parohijani.
Vladika vidi trun u oku brata svojega, a brvno u svom oku ne vidi.

Branko Potezica

pre 6 godina

Kakav god da je Amfilohije njegova logika i pranje ruku mi je upečatljivije od salve napada aparačika koji ralativizuju izdaju drzavnih interesa kroz napad na ovog čoveka.

hristina

pre 6 godina

Čini mi se nekako suviše naivno poverovati da je Amfilohije bas na Božić i bas onako sam od sebe odlucio da da ovakav intervju. Previse slucajno!

milica

pre 6 godina

Preko Amfilohija, Jankoviceve i Djilasove patriJote narucili su ovaku izjavu zarad izazivanja nestabilnosti. Lepo, uvek ce im drugi biti kriv kako bi opravdali sopstvene namere. Gospodo iz opozicije, prestanite da prizivate devedesete.

mix

pre 6 godina

A sta kaze A.V licno.Ili on nece da se bavi tamo nekim trivijalnostima jednog popa.Genijalno,kada ne bi da se zamera jednom delu javnosti koji podrzava sve gluposti SPC,onda pusta marionete da govore umesto njega.

totalwar

pre 6 godina

Uplitanje u politiku nekih važnih vladika SPC nije nikad bilo dobro, pa i iz najboljih namera davalo katastrofalne posledice. Od pre Drugog svetskog borba protiv konkordata, pa podržavanje (engleskog) prevrata 27 .marta što je dovelo do nacionalne katastofe, pa očijukanje vladike Nikolaja Velimirovića 30' sa fašizmom, sve do otvorene podrške Ljotiću i to pred pred kraj rata. Pa onda razbijanje crkve u Americi, jer je patrijarh navodno crveni i radi za službu ( sad, što su oni radili za američku službu, to sad kao nema veze), pa otvorene izjave Čikaškog vladike ( opet za račun američke službe) tih pedesetih, da je "Stepinac žrtva komunističkog terora"....Pa sumanute dernjave Atansija Jeftića po SPO kvazičetničkim mitinzima s početka 90-ih, koje su praktično još više povećavale podele i vukle ka gradjanskom ratu ( veoma "mudri" potezi, samo nam je još gradjsnki rat medju Srbima trebao), a kad smo kod samog Amfilohija, ima tu za omanju knjigu, ali recimo najpoznatije, krštenje Čede u Ostrogu , pa podržavanje Mila na sudbonostnim izborima 1997, pa i kasnije paktiranje za njegovom vlašću kad je trebalo oćutati, znao da je oćuti, kao na primer sad kad se Crna Gora okrenula protiv Rusije, a crkve u CG ne bi ni bilo da nije bilo iste te Rusije ( da ne pričam o parama koje su stizale na Cetinje iz St Peterburga, no čisto crkvenih stvari, kao rukopoloženja i blagoslova od Ruskog patrijarha, dok su u Srbiji u to vreme sveštenike postavljati Carigradski fanarioti...)

d76

pre 6 godina

Ovo što radi +Amfilohije bilo bi isto kao kada bi Vulin optužio sveštenoslužitelje da: bogosluženja obavljaju na maternjem a ne na crkvenoslovenskom jeziku, skraćuju liturgije, tolerišu žene u crkvi koje ne pokrivaju glavu ...

DAVOR

pre 6 godina

Djuric i ekipa kada su slali voz crkvu na Kosovo salali su iste poruke kao Anfilohije jer su mislili da je to u tom trenutku isplativa politka za njih. Svirali su u istu ratnu trubu kao i Anfilohije, a sada opet iz politickog pragmatizma i koristljublja po notama koje im je zadao Vucic udaraju po svom prijatelju i istomisljeniku Anfilohiju kao da je bubanj.

Tihomir

pre 6 godina

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupimo kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

ISTINA

pre 6 godina

Pravo je vladike Amfilohija da misli šta hoće, ali činjenica da je stanje u njegovoj mitropoliji što se tiče Srba poražavajuće. Vučić tu nema nikakve ignerencije, već samo Amfilohije i njegovi parohijani.
Vladika vidi trun u oku brata svojega, a brvno u svom oku ne vidi.
(Milic, 8. januar 2018 11:17)

Za tvoju INFORMACIJU od 1992 do danas, u Crnoj Gori je SPC obnovila i sagradila 592 crkve i manastira (petstodevedesdve), proveri koliko je Srbija, osim Tominih, Gasicevih i ostalih. Mitropolite Bog te na danasnji dan pogledao, i na pomoci ti bio vo veki vekova. Amin

biba

pre 6 godina

Opet teorija zavere.Preko Amfilohija tamo neki ,a ne znamo ko, narucili su ovaku izjau zarad izazivanja nestabilnosti.Lepo,uek ce im drugi biti kriv kako bi opravdali sopstvene namere.Scenario vec vidjen 90tih,

Luka

pre 6 godina

Amfilohije je pričao svašta o ženama i o abortusima i niko se nije obazirao. Ali kada dirne Vučića onda se ceo državni vrh uključi. Strašno.

Rajko

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Prosto je neverovatno kako ti u svojim komentarima zaboravljas Vuka i Danu Draskovic koji su po tebi "Nevini" , pa nisu svi Lobotomirani da ne znaju sta su ovi komunisti "nacionalisti" radili s'kraja osamdesetih i pocetka devedestih gde su na svojim mitinzima sejali strah i trepet svima koji nisu Srbi, a tek kad je V. Drsksvic prozivao Mesica da crtju geografske karet ...jos pre sukoba u ex YU ..., i sad ste u kolaciji sa kim, ali da ne pricam kako ste Zorana Dj. smenil sa mesta gradonačelnika BG i nakong toga Vasu pljacku..., ima toga jos puno kao i kod AV, Slobe i Šešelja, ja nabroja ono cega se vecina seca.

kome poverovati

pre 6 godina

Sa jedne strane mitropolit Amfilohije, a sa druge takve moralne i intelektualne gromade kao Vulin, Selaković i Đurić. Ja ipak više verujem mitropolitu.
Ne sumnjam da ce krug dvojke biti na strani Vulina, Selakovića i Đurića.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Anfilohije koji se mesa u politiku i oni koji se od njega brane napadajuci, vode virtuelnu kosovsku politiku. Kosovski sukob, poraz, a kao rezultat toga, kapitulaciju uz gubitak teritorije nisu skrivili Kostunica, Djindjic, Tadic i Vucic, ni njihovi rezimi, vec vlast crveno-crne koalicije sa Slobom. Mirom i Seseljem na celu. Ako destruktivna i mitoloska kampanja protiv najavljenih razumnih odluka sadasnje vlasti uspe, za to krivicu snose upravo njeni lideri jer su cetvrt veka zalivali seme koje danas na sve strane buja i daje otrovne plodove. Eto i danas privilegovani tabloidi i vecina ostale dnevne prorezimske stampe bljuje vatru mrznje prema susedima i Zapadu, sledeci tekovine propagande Milosevicevog rezima. Iz lazi da je tadasnji rezim sacuvao Kosovo, nicu sve optuzbe za izdaju necega sto onaj koga optuzuju za izdaju ni nema. Nije ni cudo sto nam obrazovani ljudi napustaju Srbiju, jer nece da gledaju kolektivnu lobotomiju drustva u kojoj politicari, verska i drustvena elita love u mutnom.

studentnijezapaliozito

pre 6 godina

Nestashni u nashim redovima...ili tako nekako.

Najsurovije sto je doticni nedavno opet pomenuo je degradiranje zene u fabriku dece. Da postoji elementarna pristojnost, ova ekipa bi reagovala na to, ili na bezbroj izliva mrznje od iste osobe, tokom svih ovih godina. Totalno sumanuto- umesto da propagira mir, ljubav, toleranciju, ovaj podstice sve suprotno.

Medjutim, ovo je samo sitna carka u istom klubu. Ako bas preteraju, reagovace sef strucnog staba- onaj dzudista, hokejas...

Jelena

pre 6 godina

Ja ne vidim razlog za brigu Amfilohija. Ustav Srbije je jasan. Ova vlast poštuje ustav i nema namere da ga menja u delu koji se odnosi na Kosovo. Lažna uzbuna bez povoda!

ana rodić

pre 6 godina

Амфилохије својим потезима не пропагира мир и тежњу ка том миру већ доприноси непотребним тензијама.

korto

pre 6 godina

Леле...колико смо ми пропали, кад ја хватам себе да држим страну Амфилохију....
(Aleksa, 8. januar 2018 10:58)

Isto. Da se čovek zaplače ko vodi našu državu.

Mandrak

pre 6 godina

Šteta što nemam kokice :) Zanimljivo - vladika crnogorski pomene predsednika Srbije, a pola ministara iz vlade se oseća prozvano da mu odgovori, tačnije svi osim osobe koju je pomenuo.

biba

pre 6 godina

Opet teorija zavere.Preko Amfilohija tamo neki ,a ne znamo ko, narucili su ovaku izjau zarad izazivanja nestabilnosti.Lepo,uek ce im drugi biti kriv kako bi opravdali sopstvene namere.Scenario vec vidjen 90tih,

Aki

pre 6 godina

Dokle smo mi stigli, da čovek mora da bira između Amfilohija i Vučića?
I da još pritom izabere Amfilohija, jer je uspeo da iznervira Đurića, Vulina i Selakovića.

Stefan

pre 6 godina

Amfilohije je potpuno u pravu. Pogledajte samo, otkad je AV na vlasti Kosovo dobija sve više elemenata nezavisne države,posle svake Vučićeve inicijative po potanju KiM, posle svake njegove inicijative Kosovsk nelegalna vlast donese neki zakonski akt koji učvršćuje Tačijeve i Haradinajeve pozicije na Kosovu. Samo glup i naivan (bot) čovjek to ne vidi i neće da prizna

Kir Stefan Srbin

pre 6 godina

A sta je Vuciceva izjava da je spreman da pod odredjenim uslovima dozvoli uclanjenje Kosova u UN, ako ne veleizdaja? Koliko znam u ustavu Republike Srbije, na koji se on zakleo da ce ga cuvati i braniti i dalje pise da je Kosmet neodvojivi deo Srbije.

Ja sam takođe Aki

pre 6 godina

Dokle smo mi stigli, da čovek mora da bira između Amfilohija i Vučića?
I da još pritom izabere Amfilohija, jer je uspeo da iznervira Đurića, Vulina i Selakovića.
(Aki, 8. januar 2018 12:37)

Najbolji komentar na ovu temu!

Владе

pre 6 godina

Круг се полагано затвара и сви они који су годинама пљували митрополита Амфилохија, сада морају да признају да је доследан и да увек говори истину, без длаке на језику. Не морате га волети али га морате поштовати. Све три гарнитуре власти у Србији - Милошевићева, демократска и СНС сматрале су и сматрају Амфилохија за свог противника, јер је свакој рекао истину у лице ко су и какви су. Камо среће да Вучић након ових речи стави прст на чело и да размисли шта ради, уместо што он и његове марионете нападају митрополита Амфилохија.

Sad se pravis blesav kume

pre 6 godina

Kako to misliš da plaća PDV? Da uvedu kase i fiskalne račune?
(only fools and horses, 8. januar 2018 16:38)

Upravo tako. Hocu da mi pop da fiskalni racun kad mi naplati krstenje 100e. Hvala. Bog vam pomogao.

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Reci ti pope tvojim pajtasima mantijasima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...
(Trampe Srbine, 08. januar 2018 16:50)

Амфилохије је учинио јако много за КиМ, а што се тиче твог текста, био би ефектнији уз мале промене, да нпр.овако звучи:
Reci ti predsednice tvojim partijasima politikantima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...

Saša

pre 6 godina

Opa, okrenuli se njini, protiv njih. Koliko je sve trulo ovde. Samo nemisleći čovek može da proguta ovo što sadašnja vlast radi. Jedino ako bi svi bili kao zlatne ribice. Iako Amfilohija ne cenim, makar je ostao dosledan i pokazao jednu osobinu, da s njim znaš na čemu si, kao i sa Šešeljom. A naša sadašnja vlast, ne dao bog nikome. Jedini stav koji uporno slede jeste opstanak na krmi, savršeno ih nije briga kud vode ovaj brod.

Zmaj

pre 6 godina

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara

Pa zamislite šta bi on radio u direktnom sučeljavanju na nekoj TV, kada mu treba šest dana da smisli šta da odgovori mitropolitu.
(zluradi, 8. januar 2018 15:33)"

Ti si bac vickast! Ajde probaj da se setis kad je Vucic negde ucestvovao u direktnom tv duelu otkad je dosao na vlast?

Stevan

pre 6 godina

Како изгледа тај унутрашњи дијалог о Косову и Метохији који води Влада Републике Србије?
Могу да кажу шта имају на тему Косова спортски савези, удружења, невладине организације...
Међутим, када о томе проговори неко ко је тамо провео мало више времена а долази из институцији која је на тим просторима присутна 800 година и захваљујући којој смо опстали, "Напредне шапе" показују своје право лице.
Држава и црква су одвојене. Тачно. Нити један црквени великодостојник не учествује у процесу доношења државних одлука и не бира народну власт, а са друге стране ни државни органи не бирају црквене великодостојнике. Дакле нема ни "папоцезаризма" нити "цезаропапизма".
Али какве то има везе са људским правом на слободно изражавање свога мишљења? То није мешање цркве када неки владика каже свој став. Па, Србија је демократска земља.
Никоме не смета што суверена Република Србија шаље нацрт промена Устава РС Венецијанској комисији. Никоме не смета што предлози закона чији је предлагач Влада РС пре уласка у скупштинску процедуру иду у "Брисел" на потврду? То није мешање?
Косово и Метохија је било отето и 1389 године, али га се нисмо одрекли, него смо га вратили након пет векова. Јевреји такође након 1000 година враћају Јерусалим, јер га се нису одрекли. Косово и Метохија је поново отето, па ће можда за 200 година једном опет бити наше, ако ми сами не потпишемо "правно обавезујући споразум са Косовом" и "не омогућимо пријем Косова у УН".
Изгледа да је Апел погодио право у центар.

Иван-Ниш

pre 6 godina

Вртим малопре канале на ТВ-у и наилазим на Пинк где гостује дежурни СНС политички аналитичар и прича неке приче о Амфилохију, његовој великој и тајној љубави са Ђукановићем... Одмах сам помислио како је дотични вероватно нешто рекао о Вучићу, јер овакве небулозе и специјални аналитичари се на Пинк не доводе због неких огавних изјава Амфилохија, већ због дирања "свеца". И ето, сада читам ову вест.

Станко

pre 6 godina

Амфилохије ми генерално није симпатичан, многи ставови су му средњовековни, али Вучић је тај који је позвао на "унутрашњи дијалог" о Космету. Па ето и ово је неко легитимно мишљење. Дијалог је аргументована размена ставова тако да - изволите Председниче, разговарајте. Али за промену нормално и цивилизовано, ако је икако могуће, без ангажовања страначке пропагандне машинерије и личним нападом на све који имају другачије мишљење. Што иначе увек ради.

Лаки

pre 6 godina

Подршка митрополиту! Кад се склони магла коју бацају ботовима, види се суштина: Србија протерана са Ким, гранични прелази, укинуто судство, Срби да би имали мобилни број морају узети косовска документа и још много тога. Све то под Вучићем.

marija

pre 6 godina

Amfilohije je rekao ono što misli većina u Srbiji,
samo što su neke Vučić i kompanija već ubedili da je prodaja KiM nešto sasvim normalno.

Zato su i dovedeni.
Vrhunac bezčašća je glasanje za Haradinaja, nezabeleženo u srpskoj istoriji.
Ako to nekome nije jasno taj je u velikom problemu.

Podrška potpisnicima apela protiv prodaje KiM!!!

Ана

pre 6 godina

Уместо што оркестрирано нападају Митрополита, боље би било да пажљиво сагледају сва своја дела и речи и на време исправе ако је нешто погрешно. Митрополит само искрено и храбро изговори оно што већина народа мисли.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... Videcete Vucic ce izdati Kosovo!
(Makavejev, 8. januar 2018 15:51)

I da huće, Vučić ne može izdati Kosovo - Kosovo je iz/dato onog dana kada je u 1999. u Kumanovu potpisan mirovni sporazum a potvrđeno 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i nedugo posle toga pa do danas je tu nezavisnost priznalo više od 100 država.

Pg

pre 6 godina

Đe su bili ovi dušebrižnici, zajedno sa Vučićem, dok su Albanci ubijali Srbe po Kosmetu ? Mitropolit je masakrirane sahranjivao, dok su dotični arlaukali po Beogradu.

Milic

pre 6 godina

Pravo je vladike Amfilohija da misli šta hoće, ali činjenica da je stanje u njegovoj mitropoliji što se tiče Srba poražavajuće. Vučić tu nema nikakve ignerencije, već samo Amfilohije i njegovi parohijani.
Vladika vidi trun u oku brata svojega, a brvno u svom oku ne vidi.

biće nam lakše

pre 6 godina

zašto na crkvu ne gledate kao na najstariju (srpsku) nevladinu organizaciju (a zapravo instituciju) čiji je osnovni zadatak briga za srbe.
to onako kao ateista kažem.

lamanca

pre 6 godina

Srpska Napredna Stranka protiv Srpske Pravoslavne Crkve
(lamanca, 8. januar 2018 12:42)


Amfilohije ne cini SPC....Ovde se uopste ne vodi nikakva borba izmedju crkve i drzave, vec je ovde iskazano misljenje pojedinca. Veliko je pitanje da li je ovo uopste licno misljenje Amfilohija...
(Marija, 8. januar 2018 14:30)
Srpska Napredna Stranka ne cini Srbiju i nikako nije SRBIJA. Srbije je bilo i bice sa ili bez SNS-a. Svi znamo cije se misljenje protura kroz pojednice SNS-a. Probaj da razmisljas bez sendvica.

Milutin

pre 6 godina

Ovo je super potez. Podbodes i cekas reakciju. A branioci lika i dela velikog vodje se upecali ko somovi. Nema tu niko neki plan. Vec se pitanje KiM koristi u dnevno politicke svrhe.

Dragan

pre 6 godina

Ovo više nije samo političko, već i sudbinsko pitanje čitavog naroda, pa i države ako hoćete. Zato svi, pa i SPC (naročito), mogu i treba da iznesu svoje viđenje situacije u državi. Zar nije upravo predsednik pozvao na "unutrašnji dijalog" o Kosmetu? Kakav je to dijalog ako se protiv sagovornika pokreće kompletna pro-vladina propagandna mašinerija i na svakom koraku čujemo kritike Vučićevih dušebrižnika na izneseno mišljenje, dok na odgovor onoga kome su izneti stavovi upućeni treba da čekamo nedelju dana? Napadi na neistomišljenike režima će se nastaviti dok predsdednik ne izađe pred kamere da "smiri situaciju", po običaju.

mico

pre 6 godina

Bilo bi veoma interesantno cuti sta o Amfilohiju i njegovim stavovima ima da kaze Srpska pravoslavna crkva i Partijah.
Zasto se istrcavaju Vulin, Selakovic,Djuric i njima slicni braniovi lika idela A.Vucica.

Kaznjeni crv

pre 6 godina

Najaci su ovi iz SPO kritikuju politiku protiv zapada pa protiv nato pa na vlasti zajedno sa SNS koja napada mitropolita i optuzuje ga da je americki covek i da ga podrzavaju ovi sa N1. Vrh vrhova.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Митрополит Амфилохије на најбољи начин показао да СНС у ствари није до унутрашњег дијалога већ до наметања једног мишљења, које заправо то и није. Иначе ово је дивна прилика да се НВО активисти удруже са СНС ботовима против једног слободно израженог става.

Trampe Srbine

pre 6 godina

Reci ti pope tvojim pajtasima mantijasima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...

zluradi

pre 6 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara

Pa zamislite šta bi on radio u direktnom sučeljavanju na nekoj TV, kada mu treba šest dana da smisli šta da odgovori mitropolitu.

Владе

pre 6 godina

@DSH011:

СПЦ никада није ”изместила” седиште Патријаршије из Пећи. Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу. Ако си хтео да кажеш да је СПЦ напустила и издала Косово и Метохију, то просто није тачно. Распитај се о бројном стању монаштва у српским манастирима, па ћеш видети да је у косовским манастирима главнина српских монаха и монахиња, а они су увек најважнији и најјачи део цркве, много важнији него владике. Монаси и монахиње СПЦ који живе на Косову и Метохији у нашим манастирима увек су уз српски народ, помажу старима, болеснима и сиромашнима и одлазе тамо где нико други не сме.

anfakbls

pre 6 godina

Zanimljivo da na političkoj sceni Srbije danas, niko ne zna da da odmjerenu politički korektnu izjavu koja će izraziti stav, sa kojim ne moramo da budemo saglasni ali poštovati zbog načina na koji je saopštena. Kod nas odmah "oštro i na prvu" i to ljudi koji imaju najmanje moralno pravo (Selaković) na takvo nešto. Pogledajte samo ko su perjanice tj kritičari. Selaković, Vulin , Mihajlović, Nešo... Svi udomljeni, a prije članstva u sekti kokuzi.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Anfilohije koji se mesa u politiku i oni koji se od njega brane napadajuci, vode virtuelnu kosovsku politiku. Kosovski sukob, poraz, a kao rezultat toga, kapitulaciju uz gubitak teritorije nisu skrivili Kostunica, Djindjic, Tadic i Vucic, ni njihovi rezimi, vec vlast crveno-crne koalicije sa Slobom. Mirom i Seseljem na celu. Ako destruktivna i mitoloska kampanja protiv najavljenih razumnih odluka sadasnje vlasti uspe, za to krivicu snose upravo njeni lideri jer su cetvrt veka zalivali seme koje danas na sve strane buja i daje otrovne plodove. Eto i danas privilegovani tabloidi i vecina ostale dnevne prorezimske stampe bljuje vatru mrznje prema susedima i Zapadu, sledeci tekovine propagande Milosevicevog rezima. Iz lazi da je tadasnji rezim sacuvao Kosovo, nicu sve optuzbe za izdaju necega sto onaj koga optuzuju za izdaju ni nema. Nije ni cudo sto nam obrazovani ljudi napustaju Srbiju, jer nece da gledaju kolektivnu lobotomiju drustva u kojoj politicari, verska i drustvena elita love u mutnom.

ana rodić

pre 6 godina

Амфилохије својим потезима не пропагира мир и тежњу ка том миру већ доприноси непотребним тензијама.

Maka@

pre 6 godina

Ukoliko razne nevladine organizacije, medijski moguli, novinari, udruženja građana, ambasadori mogu da iznose svoje stavove o raznoraznim temama , može to i Amfilohije i kao građanin i kao crkveni velikodostojnik. Što ne znači da ćemo mi kao društvo a priori usvojiti njegove stavove . Demokratija nije jednoumlje liberala kao ni bilo kog političkog pravca .

res non verba

pre 6 godina

@Zemun grad SPO

"Kosovski sukob, poraz, a kao rezultat toga, kapitulaciju uz gubitak teritorije nisu skrivili Kostunica, Djindjic, Tadic i Vucic, ni njihovi rezimi, vec vlast crveno-crne koalicije sa Slobom. Mirom i Seseljem na celu."

Zemunac, a jel u toj Slobinoj vladi 99' bio kojim slučajem i Vuk Drašković?

Metohijanac

pre 6 godina

Vi koji ne zivite na KiM barem u zadnjih 18 godina, da se uzdrzite komentara na Amfilohijeve reci jer mi vidimo sta se ovde sa nama zbiva i sta se oko nas desava. Koja to pokrajna u nekoj drzavi ima svoj pasos, svoju licnu kartu, svoj izvod, svoje vozacke dozvole, svoju vladu, svoju carinu, svoj ustav ... I cije je onda Kosovo kada jedan predsednik Srbije ne sme da dodje bez prethodne najave.

Dejan

pre 6 godina

Ljudi, dajte više da vidimo taj Apel za Kosovo i Metohiju. Napadaju se potpisnici apela, ali niko da kaže šta tamo piše. To vlasti očigledno znaju, ali nam ne kažu, već napadaju ličnost Amfilohija.

Fidelio

pre 6 godina

СПЦ никада није ”изместила” седиште Патријаршије из Пећи. Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу. Ако си хтео да кажеш да је СПЦ напустила и издала Косово и Метохију, то просто није тачно. Распитај се о бројном стању монаштва у српским манастирима, па ћеш видети да је у косовским манастирима главнина српских монаха и монахиња, а они су увек најважнији и најјачи део цркве, много важнији него владике. Монаси и монахиње СПЦ који живе на Косову и Метохији у нашим манастирима увек су уз српски народ, помажу старима, болеснима и сиромашнима и одлазе тамо где нико други не сме.
(Владе, 8. januar 2018 14:12)

Samo se ti teši, ubeđuj samog sebe i živi u iluziji. Dobra strana života u iluzuji je to da je sve moguće i sve želje se ispunjavaju. Na primer, da Srbija pobedi NATO.

A stvarno mi se dopada ovo tvoje "Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу", svaka čast!

Danas sam naućio nešto novo: postoje stvarne i počasne prestonice! Ma, čovek se uči dok je živ!

kome poverovati

pre 6 godina

Sa jedne strane mitropolit Amfilohije, a sa druge takve moralne i intelektualne gromade kao Vulin, Selaković i Đurić. Ja ipak više verujem mitropolitu.
Ne sumnjam da ce krug dvojke biti na strani Vulina, Selakovića i Đurića.

Anica

pre 6 godina

Steta je sto se svestenici bave politikom i nekim stvarima koje im ne prilice, umesto da se bave produhovljavanjem naroda i da ga uce Bozijim zapvestima.

poltronizam

pre 6 godina

Anfilohije izneo sumnju i brigu što je normalno za čoveka njegovog ptofila. Vučić bi iz nepotrebne reakcije, fol brižnika, mogao da zaključi koga ima u koaliciji i oko sebe.

dragiša

pre 6 godina

Ne bih bio decidiran kao Amfilohije,ali ceo tok Briselskog dijaloga( izvučen od strane drugih političkih opcija iz UN) plaši da se nešto može dogoditi. Uostalom, i Patrijarh je u Poslanici govorio o KiM ...Podrška apelu,a ne bilo kojoj političkoj opciji,ili srnaci.

Milan

pre 6 godina

Ova priča me podseća na jedan vic u kome sedi jedna Romska porodica i zamišlja pitu od sira. Najstariji kaže : Kad bi imali pitu ja bi uzeo onaj najveći krug. Njegova žena kaže : Ja bi onaj drugi najveći. Malac kaže: Ja bi ono iz sredine. Na to ga najstariji lupi po ruci i kaže: Jedi redom.
Tako i ovi. Šta da radimo s Kosovom o kome se više ništa ne pitamo. Neko bi sve neko deo pa dele jedni drugima packe. A niko ih ne pita o tome ništa. Samo lepo kaže da dok postoji taj problem ništa od EU. A jedni bi u EU a drugi ka Rusiji. Neko bi u NATO neko na istok. I tako zadnjih 100 godina. Niko ne nudi način rešavanja. Samo krupne reči upućene biračkom telu. Jad i beda.

ISTINA

pre 6 godina

Pravo je vladike Amfilohija da misli šta hoće, ali činjenica da je stanje u njegovoj mitropoliji što se tiče Srba poražavajuće. Vučić tu nema nikakve ignerencije, već samo Amfilohije i njegovi parohijani.
Vladika vidi trun u oku brata svojega, a brvno u svom oku ne vidi.
(Milic, 8. januar 2018 11:17)

Za tvoju INFORMACIJU od 1992 do danas, u Crnoj Gori je SPC obnovila i sagradila 592 crkve i manastira (petstodevedesdve), proveri koliko je Srbija, osim Tominih, Gasicevih i ostalih. Mitropolite Bog te na danasnji dan pogledao, i na pomoci ti bio vo veki vekova. Amin

Jelena

pre 6 godina

Ja ne vidim razlog za brigu Amfilohija. Ustav Srbije je jasan. Ova vlast poštuje ustav i nema namere da ga menja u delu koji se odnosi na Kosovo. Lažna uzbuna bez povoda!

теразијски

pre 6 godina

Амфилохије Радовић је својим рукама , без икакве пратње КФОР-а сахрањивао убијене Србе у Метохији јуна 1999.-е, за то време министар информисања Вучић је седео у Београду.

Zivkovic

pre 6 godina

HAHAHAHAHA, ovo je ludo. Amfilohije bacio udicu a somovi se upecali.
A svi znaju, i Amfilohije i somovi, da je sve ovo prazna prica, jer Kosovo je odavno nezavisno, svoja drzava, i Srbija tamo nema nikakvog uticaja, osim malo na severu.
Kosovo ima svoju policiju, brani ga vojska, srpska vojska i policija tamo ne smeju da privire.
Bio sam na Kosovu 2 puta, postoji drzavna granica, i iz pravca Srbije i iz pravca Crne Gore, prava granica, sa policajcima, carinom, kosovskom zastavom, pregledaju pasose i licne karte.
Cemu onda ova galama?
Ovde nije pitanje da li ce Srbija priznati Kosovo, nego je pitanje samo KADA CE priznati Kosovo.
To je realnost, tako da ove prica Amfilohija i politicara su samo mlacenje prazne slame.

kokos

pre 6 godina

Kakva je ovo rezirana predstava za naord, pa ni Šekspir im nije ravan! Toma rekao jos 2012 kako nikada nece vise biti predsednik u Pristini, pa je dosao Briselski sporazum, pa onda najava stolice u UN ... Onda se budi Dart Vejder, da bi Luk Skajvoker izasao kao pobednik pred narod i objasnio 14. januara kako je to jedina opcija. Uz armiju R2D2 botova koji ce mu pisati komentare u stilu: "Iskrenim zalaganjem predsednika Vucica spasli smo sto se spasti moze, sto je odgovorna i mudra politika ..." i tako dalje.

Nego, kapirate li vi vec jednom da je PISMENIM ljudima u Srbiji jos 1999 bilo jasno da je Kosovo izgubljeno. Ovi sto misle suprotno su ocigledno ili totalno nepismeni ili su prespavali poslednjih 30 godina.

zloba

pre 6 godina

Kome je do Kosova neka ide dole da ga brani. Ja hoću u EU i NATO
Na Kosovu nikad nisam bio niti ću ići i ne zanima me
(lajavi krelac, 8. januar 2018 11:38)
Zato postoji referendum...zamisli da ja na primer hocu da se pripojimo Bugarskoj i da mi Bugarin bude predsednik...svako ima svoje misljenje,ali ako tebi ne treba ima kome treba...ako sutra sandzak kaze hocemo drzavu,opet se neko pojavi i kaze meni sandzak ne treba i tako do zadnjeg parceta zemlje....onda je moj predlog bolji da se pripojimo Bugarskoj.

BeKo

pre 6 godina

"Patriota - osoba koja se može najjače derati bez znanja o onome o čemu se dernja".

Mark Twain

Sukobi patriota su baš zanimljivi,a još su zanimljiviji kada je u pitanju teritorija koja već 20 godina nije pod kontrolom patriota koji su je izgubili.

Luka

pre 6 godina

Amfilohije je pričao svašta o ženama i o abortusima i niko se nije obazirao. Ali kada dirne Vučića onda se ceo državni vrh uključi. Strašno.

serb_alien

pre 6 godina

Srbija - država u kojoj popovi uče političare o politici, političari uče popove o religiji, pevaljke brinu o javnom zdravlju, doktori o ekonomiji, dezerteri i keramičari o odbrani zemlje, poslastičari o kulturi...

Vozdovac

pre 6 godina

Problemi u crveno- crnom , klerikalno- kvazipolitičkom raju ? Ko je veći rusofil , ko je više antizapadnjak i " patriota"..

Ruku na srce, ovo se i očekivalo. Vučić je u duši radikal , on nema hrabrosti ni preterane želje da sprovede ono šta je obećao nekima i što na kraju i treba da se uradi da bi ova zemlja išla dalje. Risto ga samo podseća na njegove " obaveze" kao radikala , a on se ljuti.

Ova tragikomedija treba da se završi na izborima. Treba menjati ljude koji nisu u stanju da rešavaju probleme, zbog kojih zemlja stoji i koji bi da uživaju privilegije statusa quo. Da EU i SAD žmure na to što rade ovde ( sve što im padne na pamet) , a da se obaveze ne ispunjavaju. To neće moći.

Ivica

pre 6 godina

Amfilohiju treba objasniti da je odavno proslo vreme srednjeg veka kada je crkva cesto poistovecivana sa drzavom.Srbija je sekularna drzava i neka svako radi svoj posao.

Branko

pre 6 godina

A Kosovo odavno prodao ili ti izgubio Sloba a ovi sad mlate praznu slamu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Andrej, 8. januar 2018 13:04)
Bravo za komentar. Mene samo zanima da li postoji iko u ovoj zemlji ko ovo može da ospori i da li iko ima realan i razuman način kako bi mi vratili Kosovo i Metohiju.

Bora

pre 6 godina

Toma Nikolic je rekao u predizbornoj kampanji 2012 na severu KiM: tako mi Boga kada dodjem na vlast sve cu pocepati sto je potpisao Boris Tadic za KiM.

only fools and horses

pre 6 godina

Ako i neka, to je njihov drugar. Zato crkva treba da plaća pdv i da članovi svake crkve odgovaraju za svoje postupke.
(Goran, 08. januar 2018 13:21)

Kako to misliš da plaća PDV? Da uvedu kase i fiskalne račune? Ako misliš na poreze na zaradu, to da. Treba da plaćaju, svi, i crkve i advokati, i taksisti, i svi koji rade na crno i oni koji su lažno na minimalcu.
A što se odgovornosti tiče, pa odgovaraju isto koliko i svaki drugi građani, kao i svi pred zakonom. Ne razumem poentu. Možda ste mislili na političku odgovornost, ili odgovornost za izrečeno mišljenje. Pre bih rekao da mislite na udbašku odgovornost, da hapsite za javno izrečen stav i kritiku vlasti.

Goran

pre 6 godina

Aha boli vas istina a znali ste nazadnjaci praviti ne mire po Srbiji nazivajuci Borisa Tadica Ustasom i izdajnikom Kosova i ako nista potpisivao nije.

Ložač

pre 6 godina

 Zar nije upravo predsednik pozvao na "unutrašnji dijalog" o Kosmetu? Kakav je to dijalog ako se protiv sagovornika pokreće kompletna pro-vladina propagandna mašinerija i na svakom koraku čujemo kritike Vučićevih dušebrižnika.na izneseno mišljenje.
(Dragan, 08. januar 2018 17:05)
Dijalog da, ali civilizovan. A to znači da Amfilohije netreba da lepi etikete ko je izdajnik ili a ko ne.
Znam da je i sam Vučić komunicirao na sličan način do pre 5-6 godina.

Ina

pre 6 godina

Vrlo smelo sa njegove strane! Dal ima činjenice da to dokažu?
(Maja, 8. januar 2018 11:24)


Ima li druga strana cinjenice da dokaze svoje tvrdnje? Sve se svodi na "mislim", ali ipak formulisano kao cist napad.

Ђенерал

pre 6 godina

I da huće, Vučić ne može izdati Kosovo - Kosovo je iz/dato onog dana kada je u 1999. u Kumanovu potpisan mirovni sporazum a potvrđeno 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i nedugo posle toga pa do danas je tu nezavisnost priznalo više od 100 država.
(Samosvesna gradjanka, 08. januar 2018 19:18)

А шта је резолуција УН 1244.?
Ако је њихово, зашто траже да им га дамо?
Ако је њихово, зашто га отимају?

Marija

pre 6 godina

Srpska Napredna Stranka protiv Srpske Pravoslavne Crkve
(lamanca, 8. januar 2018 12:42)


Amfilohije ne cini SPC....Ovde se uopste ne vodi nikakva borba izmedju crkve i drzave, vec je ovde iskazano misljenje pojedinca. Veliko je pitanje da li je ovo uopste licno misljenje Amfilohija...

hristina

pre 6 godina

Čini mi se nekako suviše naivno poverovati da je Amfilohije bas na Božić i bas onako sam od sebe odlucio da da ovakav intervju. Previse slucajno!

milan

pre 6 godina

toliko o uzajamnom postovanju Crkve i vlasti u Srbiji.Sad ce AV da da signal Milu da " Mirasovi" krenu u napad na SPC po CG i tako se osveti Amfilohiju za " dodir u nedodirlhivog"

Maslačak

pre 6 godina

Ljudi, dajte više da vidimo taj Apel za Kosovo i Metohiju. Napadaju se potpisnici apela, ali niko da kaže šta tamo piše. To vlasti očigledno znaju, ali nam ne kažu, već napadaju ličnost Amfilohija.
(Dejan, 8. januar 2018 14:51)

Tako je! Prihefajte tom apelu i Tominu platformu za Kosovo. Kad već čitamo, da obe stvari odradimo o istom trošku...

Je*eš Kosovo, izgubili smo NAS!

pre 6 godina

Našla krpa zakrpu.

Amfilohiju ne zaboravljam govor na Đinđićevoj sahrani, a gospodi iz dijaloga neću da pamtim ništa. Bezvredni su i jedni i drugi.

Nismo Srbi zbog Kosova i nećemo prestati da to budemo i da meteor udari o njega. Došli smo u 7 veku a na Kosovu su već bili nečiji grobovi, što nas nije sprečilo da ga prisvojimo.

Ima vrednijih reči za citiranje u novinama:

' Srbi smo, braćo i sestre, onda kad živimo dostojno, kad se Bogu molimo, kad imamo srce koje oseća drugoga.

Kad imamo sposobnost da ćutimo kad treba da ćutimo.

Kad znamo da govorimo kad treba da govorimo.

Da imamo osećanje i saosećanje za drugoga – to smo izgubili a to naši sveti preci nikad nisu bili.'

Vladika Grigorije

Njegon

pre 6 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje , a veliki broj ljudi dozivljava trenutno stanje u zemlji kao doba velike izdaje i unistenja Srba .Ovakva politika predsednika i vlade definitivno vodi ka priznmanju Kosova od strane nase zemlje. Sama reakcija politicara na izjavu amfilohija pokazuje da je sve sto je rekao tacno ....

mix

pre 6 godina

A sta kaze A.V licno.Ili on nece da se bavi tamo nekim trivijalnostima jednog popa.Genijalno,kada ne bi da se zamera jednom delu javnosti koji podrzava sve gluposti SPC,onda pusta marionete da govore umesto njega.

DAVOR

pre 6 godina

Djuric i ekipa kada su slali voz crkvu na Kosovo salali su iste poruke kao Anfilohije jer su mislili da je to u tom trenutku isplativa politka za njih. Svirali su u istu ratnu trubu kao i Anfilohije, a sada opet iz politickog pragmatizma i koristljublja po notama koje im je zadao Vucic udaraju po svom prijatelju i istomisljeniku Anfilohiju kao da je bubanj.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

KiM je de facto i de iure priznata i nezavisna drzava. Niti ko pita Vucica, a pogotovo popa Amfilohija za misljenje. Dok to ne objasnite narodu, jos uvek deca nece znati gde su granice Srbije.

Branko Potezica

pre 6 godina

Kakav god da je Amfilohije njegova logika i pranje ruku mi je upečatljivije od salve napada aparačika koji ralativizuju izdaju drzavnih interesa kroz napad na ovog čoveka.

milica

pre 6 godina

Preko Amfilohija, Jankoviceve i Djilasove patriJote narucili su ovaku izjavu zarad izazivanja nestabilnosti. Lepo, uvek ce im drugi biti kriv kako bi opravdali sopstvene namere. Gospodo iz opozicije, prestanite da prizivate devedesete.

Dijana

pre 6 godina

Sramota za Crkvu. Do sada je vlada i država uvek korektno postupala i uključivala u svaku svoju odluku upravo Crkvu, dogovarali se i pomagali jedni drugima. Ovaj ispad u medijima je jadan jer ako imaš neki problem, sumnju onda ga reši u četiri zida, pokušaj, pa ako ne ide istupi javno. Ovako samo srozavaju sebe.

Tihomir

pre 6 godina

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupimo kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Rajko

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Prosto je neverovatno kako ti u svojim komentarima zaboravljas Vuka i Danu Draskovic koji su po tebi "Nevini" , pa nisu svi Lobotomirani da ne znaju sta su ovi komunisti "nacionalisti" radili s'kraja osamdesetih i pocetka devedestih gde su na svojim mitinzima sejali strah i trepet svima koji nisu Srbi, a tek kad je V. Drsksvic prozivao Mesica da crtju geografske karet ...jos pre sukoba u ex YU ..., i sad ste u kolaciji sa kim, ali da ne pricam kako ste Zorana Dj. smenil sa mesta gradonačelnika BG i nakong toga Vasu pljacku..., ima toga jos puno kao i kod AV, Slobe i Šešelja, ja nabroja ono cega se vecina seca.

pajero

pre 6 godina

A nije im smetao Amfi kada je anatemisao Đinđića, ponižavao žene, pričao svašta o "nevernicima". Da ne pominjem njegovu štetnu ulogu u samoj Crnoj Gori gde je bez potrebe dolivao ulje na vatru (iako mnogi kažu da je sve to u tajnom dilu sa Milom). Meni ne pada na pamet da ovog gospodina podržavam niti stavove većine popova koji se ponašaju kao da je 17. vek. A Vučić & Co će se sve više suočavati sa svojim "mrziteljima".

Bugarski astrolog

pre 6 godina

Ovoga puta je Vučić u pravu 100%.
(poštar, 08. januar 2018 11:37)

Naravno, kad nista nije rekao.
(Bugarski grafolog, 8. januar 2018 15:04)

Samo je potpisao. A Amfi se pravi kao da to ne zna...

d76

pre 6 godina

Ovo što radi +Amfilohije bilo bi isto kao kada bi Vulin optužio sveštenoslužitelje da: bogosluženja obavljaju na maternjem a ne na crkvenoslovenskom jeziku, skraćuju liturgije, tolerišu žene u crkvi koje ne pokrivaju glavu ...

Zoran

pre 6 godina

Леле...колико смо ми пропали, кад ја хватам себе да држим страну Амфилохију....
(Aleksa, 8. januar 2018 10:58)

Isto. Da se čovek zaplače ko vodi našu državu.
(korto, 8. januar 2018 11:24)

Kako možete da mu držite stranu? Taj čovek nema šta da traži u politici. Svi imamo pravo da nam se nečija politika ne sviđa, ali ne može da se ospori da je Vučić dosad političar koji najviše radi na odbrani Kosova i na sprečavanju njegovog bespovratnog gubitka.

Jale

pre 6 godina

MA moze covek da pria sta hoce, ipak je u godinama. Ko zna, mozda mu je neko od nasih suseda platio da tako nesto kaze, crnogorci, siptari ili neko treci.

Djed Gavrilo

pre 6 godina

Niti je Amfilohije dobro odabrao trenutak i temu dobro sročio,niti su ovi istupi odbrane Vucica korisni i uputni.Sve se dogadja kao posledica nereda i nerada na utvrdjivanju jadne gradjanske i nacionalne strategije.Drugacije mišljenje je bogatstvo i treba diskutovati,a nikako anatemisati.Ne stvarajmo mit od bili koga.Ne činimo nikoga nedodirljivim.Ostavimo prostor za dijalog i borbu mišljenja.Sta postižu ovi sto su zalegli u busije?Po meni,samo pokazuju da nedovoljno shvataju i nedovoljno dobro rade ono za šta su izabrani ili zasta su zaduženi i postavljeni.
Amfilohije misli to.Iznesi,argumentovano šta ti misliš.
Pobogu,dozovimo se pameti.

studentnijezapaliozito

pre 6 godina

Nestashni u nashim redovima...ili tako nekako.

Najsurovije sto je doticni nedavno opet pomenuo je degradiranje zene u fabriku dece. Da postoji elementarna pristojnost, ova ekipa bi reagovala na to, ili na bezbroj izliva mrznje od iste osobe, tokom svih ovih godina. Totalno sumanuto- umesto da propagira mir, ljubav, toleranciju, ovaj podstice sve suprotno.

Medjutim, ovo je samo sitna carka u istom klubu. Ako bas preteraju, reagovace sef strucnog staba- onaj dzudista, hokejas...

Yugocinik

pre 6 godina

Do nedavno svi Srbi su ziveli u jednoj drzavi, a Kosovo je bilo u sastavu Socijalisticke Republike Srbije. Ni Vucicu ni Amfilohiju ni to tada nije bilo po volji, a sada, eeeeeeeeee a sta sada?!

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

Amerika se zaledila.
Evropa utopila u poplavama.
U CG zemljotresi.
A u Srbiji Božić na plus 18°C!
I još vam ne valja Vučić!
Vučić se iskreno bori za Kosovo: Srbi znaju a Albanci ne priznaju.
Čovek iskreno odrađuje zadatak zbog koga je Srbiji nametnut: da Ameri ne izdržavaju na KiM 40.000 vojnika, po 600-700 miliona $ mesečno, već samo neophodnih par stotina zbog baze Bonstil.
Ne obećava se vojsci i policiji zalud brda i doline zadnjih nedelja, dezerter obučen u crninu vrši smotre... Sve je otišlo u - Honduras!
Napredni koalicioni partneri Haradinaj i Tači.
Vojska je na potezu, ako se ne opamete brzo, posle raspustiti vojsku i ukinuti vojne penzije, oduzeti stanove, rasturiti "cvećaru"...
Živio Amfilohije!

ernesto che

pre 6 godina

Dal' je moguce da pojedini ovde ne vide sustinu, nije sustina da je kosovo vec otislo, vec priznavanje kosovo od strane srbije, sto bi bio presedan i prvi slucaj u svetu, da jedna drzava prizna deo teritorije, koji je od njenog postanka u njenom sastavu, kao nezavistan, o tome se radi a ne o tome dal je tamo neki janko, stanko ili branko priznao nesto s cim nema veze, srbija je ovde u pitanju i taj njen gradjanin koji bira onog ko ce ga predstavljati. Amfilohije je samo rekao ono sto vidi svako iole svestan i nezaslepljen kojekakvim obecanjima , onih koji hoce da otmu deo srbske terotorije.

Чова

pre 6 godina

Браво Амфилохије! Треба храбрости за то, живи под огромним притиском од стране власти у ЦГ а усуђује се да брани Косово! Што се тиче издаје, Вучић је већ у интервјуу у Новостима најавио да ће Косову дати столицу у УН, према томе издаја се спрема. Ми по резолуцији 1244 имамо право на 1000 полицајаца и 1000 војника на Косову, зашто власт не инсистира на томе? Зашто су ступили у коалицију са терористом харадинајем? Зашто преговарају у Бриселу кад он није надлежан за Косово. Као што рече председник Путин, свако решење у оквиру резолуције 1244 је прихватљиво...

bolna istina

pre 6 godina

Do sada je Amfilohije bio jedina prava opozicija diktatorsko-mafijaško-marionetskom režimu u C.G,a sada to postaje i srpskom.Realno srpski režim sve više liči na crnogorski.Interesantno sa koliko mržnje nastupaju naprednjaci prema svakom ko se ne slaže sa politikom njihovog gospodara.Prošle godine su napali i patrijarha Irineja,koji je tražio jasan stav režima po pitanju pregovora o Kosovu.Povodom famoznog predsednikovog poziva na pregovore o Kosovu,mediji su mnogo pažnje poklanjali onoj drugoj strani,Vuku,Čedi,Čanku i sl,koja Kosovo smatra teretom,kojeg se treba što pre osloboditi.Međutim niko iz SNS-a njih nije prozivao i kritikovao.Iz toga se može zaključiti kakav stav ima režim i da Amfikohije govori istinu,a to će naravno boleti,jer do juče su to bili nacionalisti,koji zahtevali od Đinđića i Koštunice da vrati vojsku i policiju na Kosovo.Mislim da većina građana to prepoznaje,jer nisu slepi vernici režimskih medija.

totalwar

pre 6 godina

Uplitanje u politiku nekih važnih vladika SPC nije nikad bilo dobro, pa i iz najboljih namera davalo katastrofalne posledice. Od pre Drugog svetskog borba protiv konkordata, pa podržavanje (engleskog) prevrata 27 .marta što je dovelo do nacionalne katastofe, pa očijukanje vladike Nikolaja Velimirovića 30' sa fašizmom, sve do otvorene podrške Ljotiću i to pred pred kraj rata. Pa onda razbijanje crkve u Americi, jer je patrijarh navodno crveni i radi za službu ( sad, što su oni radili za američku službu, to sad kao nema veze), pa otvorene izjave Čikaškog vladike ( opet za račun američke službe) tih pedesetih, da je "Stepinac žrtva komunističkog terora"....Pa sumanute dernjave Atansija Jeftića po SPO kvazičetničkim mitinzima s početka 90-ih, koje su praktično još više povećavale podele i vukle ka gradjanskom ratu ( veoma "mudri" potezi, samo nam je još gradjsnki rat medju Srbima trebao), a kad smo kod samog Amfilohija, ima tu za omanju knjigu, ali recimo najpoznatije, krštenje Čede u Ostrogu , pa podržavanje Mila na sudbonostnim izborima 1997, pa i kasnije paktiranje za njegovom vlašću kad je trebalo oćutati, znao da je oćuti, kao na primer sad kad se Crna Gora okrenula protiv Rusije, a crkve u CG ne bi ni bilo da nije bilo iste te Rusije ( da ne pričam o parama koje su stizale na Cetinje iz St Peterburga, no čisto crkvenih stvari, kao rukopoloženja i blagoslova od Ruskog patrijarha, dok su u Srbiji u to vreme sveštenike postavljati Carigradski fanarioti...)

Mirko

pre 6 godina

Kaze Vulin da kosovska nezavisnost slabi od kada su Vucic i oni na vlasti....daj Bože da je tako al voleo bih da objasni u kojim sve oblastima on vidi da ta nezavisnost slabi? Amfilohije, sa druge strane, nastavlja da se mesa u drzavne poslove, razumem njegovu brigu kao vernika, al ima dosta vernika koji mozda dele iste brige kao on, i sta sad, treba svi da nagadjamo i optuzujemo drzavni vrh za izdaju?

Ja

pre 6 godina

Za neobavestene i zaostale u titoistickom uredjenju, Srbi se vise ne plase i ne stide da kazu da su vernici i da im je potrebna crkva koja ce biti duhovni cuvar i vodic ovog naroda kao celine, kao i svakog pojedinca u okviru te celine, koji je izabrao duhvnost umesto ispraznosti. Ono sto vi svestenicma hocete da zabranite, zapravo je njihov posao. Ono sto vi banalno nazivate politkom, zapravo su zivotne svari i problemi ovog drustva. Ne, treba da izadje crkveno lice pred narod i da prica kako se sade rotkve, a ne kako se razara Srbija i taj isti narod.

Oxi

pre 6 godina

Rezultati rada mitropolita Amfilohija u CG mu nikako ne idu u prilog, mitropolija koja obuhvata tri najstarije, najuticajnije i najbogatije srpske episkopije zetsku, hercegovacku i budimljansku je u okvirima CG gde on stoluje i upravlja svedena na 29% Srba, dok se CG otcepila od Srbije, usla u NATO i priznala Kosovo. Amfilohije je svojom podrskom Milu protiv Momira, zadrtim antikomunizmom koji je podrazumevao i velicanje raznih cetnika i monarhista sumnjivih biografija, ucescem u rusenju Slobodana Milosevica kao i brojnim nehumanim izjavama i porukama o manjinama skoro ponistio visevekovni rad Svetog Save i Nemanjica, Jovana Vladimira, Svetog Vasilija i Njegosa koji su uspevali i Albance i katolike da prevedu u Srbe, a njemu ne uspeva ni Srbe da sacuva Srbima.

Iva

pre 6 godina

Amfiliohije treba da se stidi svoje odore jer on predstavlja crkvu i Boga a pravoslavlje treba da siri ljubav i veru a ne da se bavi politikom zarad licne materijalne dobiti ....Sramota.

Camaro

pre 6 godina

Dok uziva u komforu velike kuce i premijum nemacke limuzine govori o braci i sestri na Kosovu. Pa nisu se popovi borili dole, nego su sedeli ususkani u Beogradu. Sada popuju ovima koji rade nesto na poboljsanju zivota.

Blagoje

pre 6 godina

Srbija je sekularna drzava i to jasno stoji u Ustavu Srbije. Mitropolit bi trebalo na Bozic da nam propoveda duhovne stvari, a ne siri mrznju i bistri politiku.

За ове који причају да је Косово изгубљено 19

pre 6 godina

Косово је изгубљено давно давно, још 1945. када су комунисти дошли на власт и када је ваш велики Ћопави Загорац дао аутономију српској територији.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Anfilohije koji se mesa u politiku i oni koji se od njega brane napadajuci, vode virtuelnu kosovsku politiku. Kosovski sukob, poraz, a kao rezultat toga, kapitulaciju uz gubitak teritorije nisu skrivili Kostunica, Djindjic, Tadic i Vucic, ni njihovi rezimi, vec vlast crveno-crne koalicije sa Slobom. Mirom i Seseljem na celu. Ako destruktivna i mitoloska kampanja protiv najavljenih razumnih odluka sadasnje vlasti uspe, za to krivicu snose upravo njeni lideri jer su cetvrt veka zalivali seme koje danas na sve strane buja i daje otrovne plodove. Eto i danas privilegovani tabloidi i vecina ostale dnevne prorezimske stampe bljuje vatru mrznje prema susedima i Zapadu, sledeci tekovine propagande Milosevicevog rezima. Iz lazi da je tadasnji rezim sacuvao Kosovo, nicu sve optuzbe za izdaju necega sto onaj koga optuzuju za izdaju ni nema. Nije ni cudo sto nam obrazovani ljudi napustaju Srbiju, jer nece da gledaju kolektivnu lobotomiju drustva u kojoj politicari, verska i drustvena elita love u mutnom.

Milic

pre 6 godina

Pravo je vladike Amfilohija da misli šta hoće, ali činjenica da je stanje u njegovoj mitropoliji što se tiče Srba poražavajuće. Vučić tu nema nikakve ignerencije, već samo Amfilohije i njegovi parohijani.
Vladika vidi trun u oku brata svojega, a brvno u svom oku ne vidi.

Fidelio

pre 6 godina

СПЦ никада није ”изместила” седиште Патријаршије из Пећи. Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу. Ако си хтео да кажеш да је СПЦ напустила и издала Косово и Метохију, то просто није тачно. Распитај се о бројном стању монаштва у српским манастирима, па ћеш видети да је у косовским манастирима главнина српских монаха и монахиња, а они су увек најважнији и најјачи део цркве, много важнији него владике. Монаси и монахиње СПЦ који живе на Косову и Метохији у нашим манастирима увек су уз српски народ, помажу старима, болеснима и сиромашнима и одлазе тамо где нико други не сме.
(Владе, 8. januar 2018 14:12)

Samo se ti teši, ubeđuj samog sebe i živi u iluziji. Dobra strana života u iluzuji je to da je sve moguće i sve želje se ispunjavaju. Na primer, da Srbija pobedi NATO.

A stvarno mi se dopada ovo tvoje "Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу", svaka čast!

Danas sam naućio nešto novo: postoje stvarne i počasne prestonice! Ma, čovek se uči dok je živ!

Ložač

pre 6 godina

 Zar nije upravo predsednik pozvao na "unutrašnji dijalog" o Kosmetu? Kakav je to dijalog ako se protiv sagovornika pokreće kompletna pro-vladina propagandna mašinerija i na svakom koraku čujemo kritike Vučićevih dušebrižnika.na izneseno mišljenje.
(Dragan, 08. januar 2018 17:05)
Dijalog da, ali civilizovan. A to znači da Amfilohije netreba da lepi etikete ko je izdajnik ili a ko ne.
Znam da je i sam Vučić komunicirao na sličan način do pre 5-6 godina.

Trampe Srbine

pre 6 godina

Reci ti pope tvojim pajtasima mantijasima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...

Ivica

pre 6 godina

Amfilohiju treba objasniti da je odavno proslo vreme srednjeg veka kada je crkva cesto poistovecivana sa drzavom.Srbija je sekularna drzava i neka svako radi svoj posao.

biba

pre 6 godina

Opet teorija zavere.Preko Amfilohija tamo neki ,a ne znamo ko, narucili su ovaku izjau zarad izazivanja nestabilnosti.Lepo,uek ce im drugi biti kriv kako bi opravdali sopstvene namere.Scenario vec vidjen 90tih,

Тата спалио Ђенку

pre 6 godina

Reci ti pope tvojim pajtasima mantijasima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...
(Trampe Srbine, 08. januar 2018 16:50)

Амфилохије је учинио јако много за КиМ, а што се тиче твог текста, био би ефектнији уз мале промене, да нпр.овако звучи:
Reci ti predsednice tvojim partijasima politikantima da rasprodaju Audije, Mercedese i BMW-e i od tih para pomognu srpski narod na Kosovu, umesto sto vec 3 decenije huskas naivni srpski narod da ide iz poraza u poraz...

Saša

pre 6 godina

Opa, okrenuli se njini, protiv njih. Koliko je sve trulo ovde. Samo nemisleći čovek može da proguta ovo što sadašnja vlast radi. Jedino ako bi svi bili kao zlatne ribice. Iako Amfilohija ne cenim, makar je ostao dosledan i pokazao jednu osobinu, da s njim znaš na čemu si, kao i sa Šešeljom. A naša sadašnja vlast, ne dao bog nikome. Jedini stav koji uporno slede jeste opstanak na krmi, savršeno ih nije briga kud vode ovaj brod.

korto

pre 6 godina

Леле...колико смо ми пропали, кад ја хватам себе да држим страну Амфилохију....
(Aleksa, 8. januar 2018 10:58)

Isto. Da se čovek zaplače ko vodi našu državu.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... Videcete Vucic ce izdati Kosovo!
(Makavejev, 8. januar 2018 15:51)

I da huće, Vučić ne može izdati Kosovo - Kosovo je iz/dato onog dana kada je u 1999. u Kumanovu potpisan mirovni sporazum a potvrđeno 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i nedugo posle toga pa do danas je tu nezavisnost priznalo više od 100 država.

Mandrak

pre 6 godina

Šteta što nemam kokice :) Zanimljivo - vladika crnogorski pomene predsednika Srbije, a pola ministara iz vlade se oseća prozvano da mu odgovori, tačnije svi osim osobe koju je pomenuo.

zloba

pre 6 godina

Kome je do Kosova neka ide dole da ga brani. Ja hoću u EU i NATO
Na Kosovu nikad nisam bio niti ću ići i ne zanima me
(lajavi krelac, 8. januar 2018 11:38)
Zato postoji referendum...zamisli da ja na primer hocu da se pripojimo Bugarskoj i da mi Bugarin bude predsednik...svako ima svoje misljenje,ali ako tebi ne treba ima kome treba...ako sutra sandzak kaze hocemo drzavu,opet se neko pojavi i kaze meni sandzak ne treba i tako do zadnjeg parceta zemlje....onda je moj predlog bolji da se pripojimo Bugarskoj.

Zivkovic

pre 6 godina

HAHAHAHAHA, ovo je ludo. Amfilohije bacio udicu a somovi se upecali.
A svi znaju, i Amfilohije i somovi, da je sve ovo prazna prica, jer Kosovo je odavno nezavisno, svoja drzava, i Srbija tamo nema nikakvog uticaja, osim malo na severu.
Kosovo ima svoju policiju, brani ga vojska, srpska vojska i policija tamo ne smeju da privire.
Bio sam na Kosovu 2 puta, postoji drzavna granica, i iz pravca Srbije i iz pravca Crne Gore, prava granica, sa policajcima, carinom, kosovskom zastavom, pregledaju pasose i licne karte.
Cemu onda ova galama?
Ovde nije pitanje da li ce Srbija priznati Kosovo, nego je pitanje samo KADA CE priznati Kosovo.
To je realnost, tako da ove prica Amfilohija i politicara su samo mlacenje prazne slame.

anfakbls

pre 6 godina

Zanimljivo da na političkoj sceni Srbije danas, niko ne zna da da odmjerenu politički korektnu izjavu koja će izraziti stav, sa kojim ne moramo da budemo saglasni ali poštovati zbog načina na koji je saopštena. Kod nas odmah "oštro i na prvu" i to ljudi koji imaju najmanje moralno pravo (Selaković) na takvo nešto. Pogledajte samo ko su perjanice tj kritičari. Selaković, Vulin , Mihajlović, Nešo... Svi udomljeni, a prije članstva u sekti kokuzi.

M. Radosavljevic

pre 6 godina

KiM je de facto i de iure priznata i nezavisna drzava. Niti ko pita Vucica, a pogotovo popa Amfilohija za misljenje. Dok to ne objasnite narodu, jos uvek deca nece znati gde su granice Srbije.

Dragan

pre 6 godina

Ovo više nije samo političko, već i sudbinsko pitanje čitavog naroda, pa i države ako hoćete. Zato svi, pa i SPC (naročito), mogu i treba da iznesu svoje viđenje situacije u državi. Zar nije upravo predsednik pozvao na "unutrašnji dijalog" o Kosmetu? Kakav je to dijalog ako se protiv sagovornika pokreće kompletna pro-vladina propagandna mašinerija i na svakom koraku čujemo kritike Vučićevih dušebrižnika na izneseno mišljenje, dok na odgovor onoga kome su izneti stavovi upućeni treba da čekamo nedelju dana? Napadi na neistomišljenike režima će se nastaviti dok predsdednik ne izađe pred kamere da "smiri situaciju", po običaju.

Stevan

pre 6 godina

Како изгледа тај унутрашњи дијалог о Косову и Метохији који води Влада Републике Србије?
Могу да кажу шта имају на тему Косова спортски савези, удружења, невладине организације...
Међутим, када о томе проговори неко ко је тамо провео мало више времена а долази из институцији која је на тим просторима присутна 800 година и захваљујући којој смо опстали, "Напредне шапе" показују своје право лице.
Држава и црква су одвојене. Тачно. Нити један црквени великодостојник не учествује у процесу доношења државних одлука и не бира народну власт, а са друге стране ни државни органи не бирају црквене великодостојнике. Дакле нема ни "папоцезаризма" нити "цезаропапизма".
Али какве то има везе са људским правом на слободно изражавање свога мишљења? То није мешање цркве када неки владика каже свој став. Па, Србија је демократска земља.
Никоме не смета што суверена Република Србија шаље нацрт промена Устава РС Венецијанској комисији. Никоме не смета што предлози закона чији је предлагач Влада РС пре уласка у скупштинску процедуру иду у "Брисел" на потврду? То није мешање?
Косово и Метохија је било отето и 1389 године, али га се нисмо одрекли, него смо га вратили након пет векова. Јевреји такође након 1000 година враћају Јерусалим, јер га се нису одрекли. Косово и Метохија је поново отето, па ће можда за 200 година једном опет бити наше, ако ми сами не потпишемо "правно обавезујући споразум са Косовом" и "не омогућимо пријем Косова у УН".
Изгледа да је Апел погодио право у центар.

studentnijezapaliozito

pre 6 godina

Nestashni u nashim redovima...ili tako nekako.

Najsurovije sto je doticni nedavno opet pomenuo je degradiranje zene u fabriku dece. Da postoji elementarna pristojnost, ova ekipa bi reagovala na to, ili na bezbroj izliva mrznje od iste osobe, tokom svih ovih godina. Totalno sumanuto- umesto da propagira mir, ljubav, toleranciju, ovaj podstice sve suprotno.

Medjutim, ovo je samo sitna carka u istom klubu. Ako bas preteraju, reagovace sef strucnog staba- onaj dzudista, hokejas...

ana rodić

pre 6 godina

Амфилохије својим потезима не пропагира мир и тежњу ка том миру већ доприноси непотребним тензијама.

Pg

pre 6 godina

Đe su bili ovi dušebrižnici, zajedno sa Vučićem, dok su Albanci ubijali Srbe po Kosmetu ? Mitropolit je masakrirane sahranjivao, dok su dotični arlaukali po Beogradu.

Milutin

pre 6 godina

Ovo je super potez. Podbodes i cekas reakciju. A branioci lika i dela velikog vodje se upecali ko somovi. Nema tu niko neki plan. Vec se pitanje KiM koristi u dnevno politicke svrhe.

Branko

pre 6 godina

A Kosovo odavno prodao ili ti izgubio Sloba a ovi sad mlate praznu slamu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Andrej, 8. januar 2018 13:04)
Bravo za komentar. Mene samo zanima da li postoji iko u ovoj zemlji ko ovo može da ospori i da li iko ima realan i razuman način kako bi mi vratili Kosovo i Metohiju.

only fools and horses

pre 6 godina

Ako i neka, to je njihov drugar. Zato crkva treba da plaća pdv i da članovi svake crkve odgovaraju za svoje postupke.
(Goran, 08. januar 2018 13:21)

Kako to misliš da plaća PDV? Da uvedu kase i fiskalne račune? Ako misliš na poreze na zaradu, to da. Treba da plaćaju, svi, i crkve i advokati, i taksisti, i svi koji rade na crno i oni koji su lažno na minimalcu.
A što se odgovornosti tiče, pa odgovaraju isto koliko i svaki drugi građani, kao i svi pred zakonom. Ne razumem poentu. Možda ste mislili na političku odgovornost, ili odgovornost za izrečeno mišljenje. Pre bih rekao da mislite na udbašku odgovornost, da hapsite za javno izrečen stav i kritiku vlasti.

Bugarski astrolog

pre 6 godina

Ovoga puta je Vučić u pravu 100%.
(poštar, 08. januar 2018 11:37)

Naravno, kad nista nije rekao.
(Bugarski grafolog, 8. januar 2018 15:04)

Samo je potpisao. A Amfi se pravi kao da to ne zna...

poltronizam

pre 6 godina

Anfilohije izneo sumnju i brigu što je normalno za čoveka njegovog ptofila. Vučić bi iz nepotrebne reakcije, fol brižnika, mogao da zaključi koga ima u koaliciji i oko sebe.

milica

pre 6 godina

Preko Amfilohija, Jankoviceve i Djilasove patriJote narucili su ovaku izjavu zarad izazivanja nestabilnosti. Lepo, uvek ce im drugi biti kriv kako bi opravdali sopstvene namere. Gospodo iz opozicije, prestanite da prizivate devedesete.

Anica

pre 6 godina

Steta je sto se svestenici bave politikom i nekim stvarima koje im ne prilice, umesto da se bave produhovljavanjem naroda i da ga uce Bozijim zapvestima.

kome poverovati

pre 6 godina

Sa jedne strane mitropolit Amfilohije, a sa druge takve moralne i intelektualne gromade kao Vulin, Selaković i Đurić. Ja ipak više verujem mitropolitu.
Ne sumnjam da ce krug dvojke biti na strani Vulina, Selakovića i Đurića.

Stefan

pre 6 godina

Amfilohije je potpuno u pravu. Pogledajte samo, otkad je AV na vlasti Kosovo dobija sve više elemenata nezavisne države,posle svake Vučićeve inicijative po potanju KiM, posle svake njegove inicijative Kosovsk nelegalna vlast donese neki zakonski akt koji učvršćuje Tačijeve i Haradinajeve pozicije na Kosovu. Samo glup i naivan (bot) čovjek to ne vidi i neće da prizna

Jelena

pre 6 godina

Ja ne vidim razlog za brigu Amfilohija. Ustav Srbije je jasan. Ova vlast poštuje ustav i nema namere da ga menja u delu koji se odnosi na Kosovo. Lažna uzbuna bez povoda!

Je*eš Kosovo, izgubili smo NAS!

pre 6 godina

Našla krpa zakrpu.

Amfilohiju ne zaboravljam govor na Đinđićevoj sahrani, a gospodi iz dijaloga neću da pamtim ništa. Bezvredni su i jedni i drugi.

Nismo Srbi zbog Kosova i nećemo prestati da to budemo i da meteor udari o njega. Došli smo u 7 veku a na Kosovu su već bili nečiji grobovi, što nas nije sprečilo da ga prisvojimo.

Ima vrednijih reči za citiranje u novinama:

' Srbi smo, braćo i sestre, onda kad živimo dostojno, kad se Bogu molimo, kad imamo srce koje oseća drugoga.

Kad imamo sposobnost da ćutimo kad treba da ćutimo.

Kad znamo da govorimo kad treba da govorimo.

Da imamo osećanje i saosećanje za drugoga – to smo izgubili a to naši sveti preci nikad nisu bili.'

Vladika Grigorije

Maslačak

pre 6 godina

Ljudi, dajte više da vidimo taj Apel za Kosovo i Metohiju. Napadaju se potpisnici apela, ali niko da kaže šta tamo piše. To vlasti očigledno znaju, ali nam ne kažu, već napadaju ličnost Amfilohija.
(Dejan, 8. januar 2018 14:51)

Tako je! Prihefajte tom apelu i Tominu platformu za Kosovo. Kad već čitamo, da obe stvari odradimo o istom trošku...

Бата Стојковић

pre 6 godina

Митрополит Амфилохије на најбољи начин показао да СНС у ствари није до унутрашњег дијалога већ до наметања једног мишљења, које заправо то и није. Иначе ово је дивна прилика да се НВО активисти удруже са СНС ботовима против једног слободно израженог става.

Станко

pre 6 godina

Амфилохије ми генерално није симпатичан, многи ставови су му средњовековни, али Вучић је тај који је позвао на "унутрашњи дијалог" о Космету. Па ето и ово је неко легитимно мишљење. Дијалог је аргументована размена ставова тако да - изволите Председниче, разговарајте. Али за промену нормално и цивилизовано, ако је икако могуће, без ангажовања страначке пропагандне машинерије и личним нападом на све који имају другачије мишљење. Што иначе увек ради.

BeKo

pre 6 godina

"Patriota - osoba koja se može najjače derati bez znanja o onome o čemu se dernja".

Mark Twain

Sukobi patriota su baš zanimljivi,a još su zanimljiviji kada je u pitanju teritorija koja već 20 godina nije pod kontrolom patriota koji su je izgubili.

Marija

pre 6 godina

Srpska Napredna Stranka protiv Srpske Pravoslavne Crkve
(lamanca, 8. januar 2018 12:42)


Amfilohije ne cini SPC....Ovde se uopste ne vodi nikakva borba izmedju crkve i drzave, vec je ovde iskazano misljenje pojedinca. Veliko je pitanje da li je ovo uopste licno misljenje Amfilohija...

Zoran

pre 6 godina

Леле...колико смо ми пропали, кад ја хватам себе да држим страну Амфилохију....
(Aleksa, 8. januar 2018 10:58)

Isto. Da se čovek zaplače ko vodi našu državu.
(korto, 8. januar 2018 11:24)

Kako možete da mu držite stranu? Taj čovek nema šta da traži u politici. Svi imamo pravo da nam se nečija politika ne sviđa, ali ne može da se ospori da je Vučić dosad političar koji najviše radi na odbrani Kosova i na sprečavanju njegovog bespovratnog gubitka.

Ja sam takođe Aki

pre 6 godina

Dokle smo mi stigli, da čovek mora da bira između Amfilohija i Vučića?
I da još pritom izabere Amfilohija, jer je uspeo da iznervira Đurića, Vulina i Selakovića.
(Aki, 8. januar 2018 12:37)

Najbolji komentar na ovu temu!

biće nam lakše

pre 6 godina

zašto na crkvu ne gledate kao na najstariju (srpsku) nevladinu organizaciju (a zapravo instituciju) čiji je osnovni zadatak briga za srbe.
to onako kao ateista kažem.

Zmaj

pre 6 godina

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara

Pa zamislite šta bi on radio u direktnom sučeljavanju na nekoj TV, kada mu treba šest dana da smisli šta da odgovori mitropolitu.
(zluradi, 8. januar 2018 15:33)"

Ti si bac vickast! Ajde probaj da se setis kad je Vucic negde ucestvovao u direktnom tv duelu otkad je dosao na vlast?

Владе

pre 6 godina

@DSH011:

СПЦ никада није ”изместила” седиште Патријаршије из Пећи. Пећка Патријаршија је и даље престоница српског Патријарха у почасном смислу. Ако си хтео да кажеш да је СПЦ напустила и издала Косово и Метохију, то просто није тачно. Распитај се о бројном стању монаштва у српским манастирима, па ћеш видети да је у косовским манастирима главнина српских монаха и монахиња, а они су увек најважнији и најјачи део цркве, много важнији него владике. Монаси и монахиње СПЦ који живе на Косову и Метохији у нашим манастирима увек су уз српски народ, помажу старима, болеснима и сиромашнима и одлазе тамо где нико други не сме.

Aki

pre 6 godina

Dokle smo mi stigli, da čovek mora da bira između Amfilohija i Vučića?
I da još pritom izabere Amfilohija, jer je uspeo da iznervira Đurića, Vulina i Selakovića.

kokos

pre 6 godina

Kakva je ovo rezirana predstava za naord, pa ni Šekspir im nije ravan! Toma rekao jos 2012 kako nikada nece vise biti predsednik u Pristini, pa je dosao Briselski sporazum, pa onda najava stolice u UN ... Onda se budi Dart Vejder, da bi Luk Skajvoker izasao kao pobednik pred narod i objasnio 14. januara kako je to jedina opcija. Uz armiju R2D2 botova koji ce mu pisati komentare u stilu: "Iskrenim zalaganjem predsednika Vucica spasli smo sto se spasti moze, sto je odgovorna i mudra politika ..." i tako dalje.

Nego, kapirate li vi vec jednom da je PISMENIM ljudima u Srbiji jos 1999 bilo jasno da je Kosovo izgubljeno. Ovi sto misle suprotno su ocigledno ili totalno nepismeni ili su prespavali poslednjih 30 godina.

Mirko

pre 6 godina

Kaze Vulin da kosovska nezavisnost slabi od kada su Vucic i oni na vlasti....daj Bože da je tako al voleo bih da objasni u kojim sve oblastima on vidi da ta nezavisnost slabi? Amfilohije, sa druge strane, nastavlja da se mesa u drzavne poslove, razumem njegovu brigu kao vernika, al ima dosta vernika koji mozda dele iste brige kao on, i sta sad, treba svi da nagadjamo i optuzujemo drzavni vrh za izdaju?

Vozdovac

pre 6 godina

Problemi u crveno- crnom , klerikalno- kvazipolitičkom raju ? Ko je veći rusofil , ko je više antizapadnjak i " patriota"..

Ruku na srce, ovo se i očekivalo. Vučić je u duši radikal , on nema hrabrosti ni preterane želje da sprovede ono šta je obećao nekima i što na kraju i treba da se uradi da bi ova zemlja išla dalje. Risto ga samo podseća na njegove " obaveze" kao radikala , a on se ljuti.

Ova tragikomedija treba da se završi na izborima. Treba menjati ljude koji nisu u stanju da rešavaju probleme, zbog kojih zemlja stoji i koji bi da uživaju privilegije statusa quo. Da EU i SAD žmure na to što rade ovde ( sve što im padne na pamet) , a da se obaveze ne ispunjavaju. To neće moći.

Maka@

pre 6 godina

Ukoliko razne nevladine organizacije, medijski moguli, novinari, udruženja građana, ambasadori mogu da iznose svoje stavove o raznoraznim temama , može to i Amfilohije i kao građanin i kao crkveni velikodostojnik. Što ne znači da ćemo mi kao društvo a priori usvojiti njegove stavove . Demokratija nije jednoumlje liberala kao ni bilo kog političkog pravca .

Sad se pravis blesav kume

pre 6 godina

Kako to misliš da plaća PDV? Da uvedu kase i fiskalne račune?
(only fools and horses, 8. januar 2018 16:38)

Upravo tako. Hocu da mi pop da fiskalni racun kad mi naplati krstenje 100e. Hvala. Bog vam pomogao.

Milan

pre 6 godina

Ova priča me podseća na jedan vic u kome sedi jedna Romska porodica i zamišlja pitu od sira. Najstariji kaže : Kad bi imali pitu ja bi uzeo onaj najveći krug. Njegova žena kaže : Ja bi onaj drugi najveći. Malac kaže: Ja bi ono iz sredine. Na to ga najstariji lupi po ruci i kaže: Jedi redom.
Tako i ovi. Šta da radimo s Kosovom o kome se više ništa ne pitamo. Neko bi sve neko deo pa dele jedni drugima packe. A niko ih ne pita o tome ništa. Samo lepo kaže da dok postoji taj problem ništa od EU. A jedni bi u EU a drugi ka Rusiji. Neko bi u NATO neko na istok. I tako zadnjih 100 godina. Niko ne nudi način rešavanja. Samo krupne reči upućene biračkom telu. Jad i beda.

Ана

pre 6 godina

Уместо што оркестрирано нападају Митрополита, боље би било да пажљиво сагледају сва своја дела и речи и на време исправе ако је нешто погрешно. Митрополит само искрено и храбро изговори оно што већина народа мисли.

totalwar

pre 6 godina

Uplitanje u politiku nekih važnih vladika SPC nije nikad bilo dobro, pa i iz najboljih namera davalo katastrofalne posledice. Od pre Drugog svetskog borba protiv konkordata, pa podržavanje (engleskog) prevrata 27 .marta što je dovelo do nacionalne katastofe, pa očijukanje vladike Nikolaja Velimirovića 30' sa fašizmom, sve do otvorene podrške Ljotiću i to pred pred kraj rata. Pa onda razbijanje crkve u Americi, jer je patrijarh navodno crveni i radi za službu ( sad, što su oni radili za američku službu, to sad kao nema veze), pa otvorene izjave Čikaškog vladike ( opet za račun američke službe) tih pedesetih, da je "Stepinac žrtva komunističkog terora"....Pa sumanute dernjave Atansija Jeftića po SPO kvazičetničkim mitinzima s početka 90-ih, koje su praktično još više povećavale podele i vukle ka gradjanskom ratu ( veoma "mudri" potezi, samo nam je još gradjsnki rat medju Srbima trebao), a kad smo kod samog Amfilohija, ima tu za omanju knjigu, ali recimo najpoznatije, krštenje Čede u Ostrogu , pa podržavanje Mila na sudbonostnim izborima 1997, pa i kasnije paktiranje za njegovom vlašću kad je trebalo oćutati, znao da je oćuti, kao na primer sad kad se Crna Gora okrenula protiv Rusije, a crkve u CG ne bi ni bilo da nije bilo iste te Rusije ( da ne pričam o parama koje su stizale na Cetinje iz St Peterburga, no čisto crkvenih stvari, kao rukopoloženja i blagoslova od Ruskog patrijarha, dok su u Srbiji u to vreme sveštenike postavljati Carigradski fanarioti...)

Владе

pre 6 godina

Круг се полагано затвара и сви они који су годинама пљували митрополита Амфилохија, сада морају да признају да је доследан и да увек говори истину, без длаке на језику. Не морате га волети али га морате поштовати. Све три гарнитуре власти у Србији - Милошевићева, демократска и СНС сматрале су и сматрају Амфилохија за свог противника, јер је свакој рекао истину у лице ко су и какви су. Камо среће да Вучић након ових речи стави прст на чело и да размисли шта ради, уместо што он и његове марионете нападају митрополита Амфилохија.

Yugocinik

pre 6 godina

Do nedavno svi Srbi su ziveli u jednoj drzavi, a Kosovo je bilo u sastavu Socijalisticke Republike Srbije. Ni Vucicu ni Amfilohiju ni to tada nije bilo po volji, a sada, eeeeeeeeee a sta sada?!

zluradi

pre 6 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara

Pa zamislite šta bi on radio u direktnom sučeljavanju na nekoj TV, kada mu treba šest dana da smisli šta da odgovori mitropolitu.

Dijana

pre 6 godina

Sramota za Crkvu. Do sada je vlada i država uvek korektno postupala i uključivala u svaku svoju odluku upravo Crkvu, dogovarali se i pomagali jedni drugima. Ovaj ispad u medijima je jadan jer ako imaš neki problem, sumnju onda ga reši u četiri zida, pokušaj, pa ako ne ide istupi javno. Ovako samo srozavaju sebe.

Лаки

pre 6 godina

Подршка митрополиту! Кад се склони магла коју бацају ботовима, види се суштина: Србија протерана са Ким, гранични прелази, укинуто судство, Срби да би имали мобилни број морају узети косовска документа и још много тога. Све то под Вучићем.

marija

pre 6 godina

Amfilohije je rekao ono što misli većina u Srbiji,
samo što su neke Vučić i kompanija već ubedili da je prodaja KiM nešto sasvim normalno.

Zato su i dovedeni.
Vrhunac bezčašća je glasanje za Haradinaja, nezabeleženo u srpskoj istoriji.
Ako to nekome nije jasno taj je u velikom problemu.

Podrška potpisnicima apela protiv prodaje KiM!!!

lamanca

pre 6 godina

Srpska Napredna Stranka protiv Srpske Pravoslavne Crkve
(lamanca, 8. januar 2018 12:42)


Amfilohije ne cini SPC....Ovde se uopste ne vodi nikakva borba izmedju crkve i drzave, vec je ovde iskazano misljenje pojedinca. Veliko je pitanje da li je ovo uopste licno misljenje Amfilohija...
(Marija, 8. januar 2018 14:30)
Srpska Napredna Stranka ne cini Srbiju i nikako nije SRBIJA. Srbije je bilo i bice sa ili bez SNS-a. Svi znamo cije se misljenje protura kroz pojednice SNS-a. Probaj da razmisljas bez sendvica.

Djed Gavrilo

pre 6 godina

Niti je Amfilohije dobro odabrao trenutak i temu dobro sročio,niti su ovi istupi odbrane Vucica korisni i uputni.Sve se dogadja kao posledica nereda i nerada na utvrdjivanju jadne gradjanske i nacionalne strategije.Drugacije mišljenje je bogatstvo i treba diskutovati,a nikako anatemisati.Ne stvarajmo mit od bili koga.Ne činimo nikoga nedodirljivim.Ostavimo prostor za dijalog i borbu mišljenja.Sta postižu ovi sto su zalegli u busije?Po meni,samo pokazuju da nedovoljno shvataju i nedovoljno dobro rade ono za šta su izabrani ili zasta su zaduženi i postavljeni.
Amfilohije misli to.Iznesi,argumentovano šta ti misliš.
Pobogu,dozovimo se pameti.

Dejan

pre 6 godina

Ljudi, dajte više da vidimo taj Apel za Kosovo i Metohiju. Napadaju se potpisnici apela, ali niko da kaže šta tamo piše. To vlasti očigledno znaju, ali nam ne kažu, već napadaju ličnost Amfilohija.

Tihomir

pre 6 godina

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupimo kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Ina

pre 6 godina

Vrlo smelo sa njegove strane! Dal ima činjenice da to dokažu?
(Maja, 8. januar 2018 11:24)


Ima li druga strana cinjenice da dokaze svoje tvrdnje? Sve se svodi na "mislim", ali ipak formulisano kao cist napad.

pajero

pre 6 godina

A nije im smetao Amfi kada je anatemisao Đinđića, ponižavao žene, pričao svašta o "nevernicima". Da ne pominjem njegovu štetnu ulogu u samoj Crnoj Gori gde je bez potrebe dolivao ulje na vatru (iako mnogi kažu da je sve to u tajnom dilu sa Milom). Meni ne pada na pamet da ovog gospodina podržavam niti stavove većine popova koji se ponašaju kao da je 17. vek. A Vučić & Co će se sve više suočavati sa svojim "mrziteljima".

Kir Stefan Srbin

pre 6 godina

A sta je Vuciceva izjava da je spreman da pod odredjenim uslovima dozvoli uclanjenje Kosova u UN, ako ne veleizdaja? Koliko znam u ustavu Republike Srbije, na koji se on zakleo da ce ga cuvati i braniti i dalje pise da je Kosmet neodvojivi deo Srbije.

dragiša

pre 6 godina

Ne bih bio decidiran kao Amfilohije,ali ceo tok Briselskog dijaloga( izvučen od strane drugih političkih opcija iz UN) plaši da se nešto može dogoditi. Uostalom, i Patrijarh je u Poslanici govorio o KiM ...Podrška apelu,a ne bilo kojoj političkoj opciji,ili srnaci.

Jale

pre 6 godina

MA moze covek da pria sta hoce, ipak je u godinama. Ko zna, mozda mu je neko od nasih suseda platio da tako nesto kaze, crnogorci, siptari ili neko treci.

Ђенерал

pre 6 godina

I da huće, Vučić ne može izdati Kosovo - Kosovo je iz/dato onog dana kada je u 1999. u Kumanovu potpisan mirovni sporazum a potvrđeno 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i nedugo posle toga pa do danas je tu nezavisnost priznalo više od 100 država.
(Samosvesna gradjanka, 08. januar 2018 19:18)

А шта је резолуција УН 1244.?
Ако је њихово, зашто траже да им га дамо?
Ако је њихово, зашто га отимају?

res non verba

pre 6 godina

@Zemun grad SPO

"Kosovski sukob, poraz, a kao rezultat toga, kapitulaciju uz gubitak teritorije nisu skrivili Kostunica, Djindjic, Tadic i Vucic, ni njihovi rezimi, vec vlast crveno-crne koalicije sa Slobom. Mirom i Seseljem na celu."

Zemunac, a jel u toj Slobinoj vladi 99' bio kojim slučajem i Vuk Drašković?

Иван-Ниш

pre 6 godina

Вртим малопре канале на ТВ-у и наилазим на Пинк где гостује дежурни СНС политички аналитичар и прича неке приче о Амфилохију, његовој великој и тајној љубави са Ђукановићем... Одмах сам помислио како је дотични вероватно нешто рекао о Вучићу, јер овакве небулозе и специјални аналитичари се на Пинк не доводе због неких огавних изјава Амфилохија, већ због дирања "свеца". И ето, сада читам ову вест.

DAVOR

pre 6 godina

Djuric i ekipa kada su slali voz crkvu na Kosovo salali su iste poruke kao Anfilohije jer su mislili da je to u tom trenutku isplativa politka za njih. Svirali su u istu ratnu trubu kao i Anfilohije, a sada opet iz politickog pragmatizma i koristljublja po notama koje im je zadao Vucic udaraju po svom prijatelju i istomisljeniku Anfilohiju kao da je bubanj.

Luka

pre 6 godina

Amfilohije je pričao svašta o ženama i o abortusima i niko se nije obazirao. Ali kada dirne Vučića onda se ceo državni vrh uključi. Strašno.

mix

pre 6 godina

A sta kaze A.V licno.Ili on nece da se bavi tamo nekim trivijalnostima jednog popa.Genijalno,kada ne bi da se zamera jednom delu javnosti koji podrzava sve gluposti SPC,onda pusta marionete da govore umesto njega.

Kaznjeni crv

pre 6 godina

Najaci su ovi iz SPO kritikuju politiku protiv zapada pa protiv nato pa na vlasti zajedno sa SNS koja napada mitropolita i optuzuje ga da je americki covek i da ga podrzavaju ovi sa N1. Vrh vrhova.

milan

pre 6 godina

toliko o uzajamnom postovanju Crkve i vlasti u Srbiji.Sad ce AV da da signal Milu da " Mirasovi" krenu u napad na SPC po CG i tako se osveti Amfilohiju za " dodir u nedodirlhivog"

ISTINA

pre 6 godina

Pravo je vladike Amfilohija da misli šta hoće, ali činjenica da je stanje u njegovoj mitropoliji što se tiče Srba poražavajuće. Vučić tu nema nikakve ignerencije, već samo Amfilohije i njegovi parohijani.
Vladika vidi trun u oku brata svojega, a brvno u svom oku ne vidi.
(Milic, 8. januar 2018 11:17)

Za tvoju INFORMACIJU od 1992 do danas, u Crnoj Gori je SPC obnovila i sagradila 592 crkve i manastira (petstodevedesdve), proveri koliko je Srbija, osim Tominih, Gasicevih i ostalih. Mitropolite Bog te na danasnji dan pogledao, i na pomoci ti bio vo veki vekova. Amin

serb_alien

pre 6 godina

Srbija - država u kojoj popovi uče političare o politici, političari uče popove o religiji, pevaljke brinu o javnom zdravlju, doktori o ekonomiji, dezerteri i keramičari o odbrani zemlje, poslastičari o kulturi...

mico

pre 6 godina

Bilo bi veoma interesantno cuti sta o Amfilohiju i njegovim stavovima ima da kaze Srpska pravoslavna crkva i Partijah.
Zasto se istrcavaju Vulin, Selakovic,Djuric i njima slicni braniovi lika idela A.Vucica.

Metohijanac

pre 6 godina

Vi koji ne zivite na KiM barem u zadnjih 18 godina, da se uzdrzite komentara na Amfilohijeve reci jer mi vidimo sta se ovde sa nama zbiva i sta se oko nas desava. Koja to pokrajna u nekoj drzavi ima svoj pasos, svoju licnu kartu, svoj izvod, svoje vozacke dozvole, svoju vladu, svoju carinu, svoj ustav ... I cije je onda Kosovo kada jedan predsednik Srbije ne sme da dodje bez prethodne najave.

d76

pre 6 godina

Ovo što radi +Amfilohije bilo bi isto kao kada bi Vulin optužio sveštenoslužitelje da: bogosluženja obavljaju na maternjem a ne na crkvenoslovenskom jeziku, skraćuju liturgije, tolerišu žene u crkvi koje ne pokrivaju glavu ...

Bora

pre 6 godina

Toma Nikolic je rekao u predizbornoj kampanji 2012 na severu KiM: tako mi Boga kada dodjem na vlast sve cu pocepati sto je potpisao Boris Tadic za KiM.

hristina

pre 6 godina

Čini mi se nekako suviše naivno poverovati da je Amfilohije bas na Božić i bas onako sam od sebe odlucio da da ovakav intervju. Previse slucajno!

Branko Potezica

pre 6 godina

Kakav god da je Amfilohije njegova logika i pranje ruku mi je upečatljivije od salve napada aparačika koji ralativizuju izdaju drzavnih interesa kroz napad na ovog čoveka.

Rajko

pre 6 godina

@Zemun grad SPO
Prosto je neverovatno kako ti u svojim komentarima zaboravljas Vuka i Danu Draskovic koji su po tebi "Nevini" , pa nisu svi Lobotomirani da ne znaju sta su ovi komunisti "nacionalisti" radili s'kraja osamdesetih i pocetka devedestih gde su na svojim mitinzima sejali strah i trepet svima koji nisu Srbi, a tek kad je V. Drsksvic prozivao Mesica da crtju geografske karet ...jos pre sukoba u ex YU ..., i sad ste u kolaciji sa kim, ali da ne pricam kako ste Zorana Dj. smenil sa mesta gradonačelnika BG i nakong toga Vasu pljacku..., ima toga jos puno kao i kod AV, Slobe i Šešelja, ja nabroja ono cega se vecina seca.

теразијски

pre 6 godina

Амфилохије Радовић је својим рукама , без икакве пратње КФОР-а сахрањивао убијене Србе у Метохији јуна 1999.-е, за то време министар информисања Вучић је седео у Београду.

Goran

pre 6 godina

Aha boli vas istina a znali ste nazadnjaci praviti ne mire po Srbiji nazivajuci Borisa Tadica Ustasom i izdajnikom Kosova i ako nista potpisivao nije.

Njegon

pre 6 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje , a veliki broj ljudi dozivljava trenutno stanje u zemlji kao doba velike izdaje i unistenja Srba .Ovakva politika predsednika i vlade definitivno vodi ka priznmanju Kosova od strane nase zemlje. Sama reakcija politicara na izjavu amfilohija pokazuje da je sve sto je rekao tacno ....

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

Amerika se zaledila.
Evropa utopila u poplavama.
U CG zemljotresi.
A u Srbiji Božić na plus 18°C!
I još vam ne valja Vučić!
Vučić se iskreno bori za Kosovo: Srbi znaju a Albanci ne priznaju.
Čovek iskreno odrađuje zadatak zbog koga je Srbiji nametnut: da Ameri ne izdržavaju na KiM 40.000 vojnika, po 600-700 miliona $ mesečno, već samo neophodnih par stotina zbog baze Bonstil.
Ne obećava se vojsci i policiji zalud brda i doline zadnjih nedelja, dezerter obučen u crninu vrši smotre... Sve je otišlo u - Honduras!
Napredni koalicioni partneri Haradinaj i Tači.
Vojska je na potezu, ako se ne opamete brzo, posle raspustiti vojsku i ukinuti vojne penzije, oduzeti stanove, rasturiti "cvećaru"...
Živio Amfilohije!

ernesto che

pre 6 godina

Dal' je moguce da pojedini ovde ne vide sustinu, nije sustina da je kosovo vec otislo, vec priznavanje kosovo od strane srbije, sto bi bio presedan i prvi slucaj u svetu, da jedna drzava prizna deo teritorije, koji je od njenog postanka u njenom sastavu, kao nezavistan, o tome se radi a ne o tome dal je tamo neki janko, stanko ili branko priznao nesto s cim nema veze, srbija je ovde u pitanju i taj njen gradjanin koji bira onog ko ce ga predstavljati. Amfilohije je samo rekao ono sto vidi svako iole svestan i nezaslepljen kojekakvim obecanjima , onih koji hoce da otmu deo srbske terotorije.

Blagoje

pre 6 godina

Srbija je sekularna drzava i to jasno stoji u Ustavu Srbije. Mitropolit bi trebalo na Bozic da nam propoveda duhovne stvari, a ne siri mrznju i bistri politiku.

Iva

pre 6 godina

Amfiliohije treba da se stidi svoje odore jer on predstavlja crkvu i Boga a pravoslavlje treba da siri ljubav i veru a ne da se bavi politikom zarad licne materijalne dobiti ....Sramota.

Camaro

pre 6 godina

Dok uziva u komforu velike kuce i premijum nemacke limuzine govori o braci i sestri na Kosovu. Pa nisu se popovi borili dole, nego su sedeli ususkani u Beogradu. Sada popuju ovima koji rade nesto na poboljsanju zivota.

bolna istina

pre 6 godina

Do sada je Amfilohije bio jedina prava opozicija diktatorsko-mafijaško-marionetskom režimu u C.G,a sada to postaje i srpskom.Realno srpski režim sve više liči na crnogorski.Interesantno sa koliko mržnje nastupaju naprednjaci prema svakom ko se ne slaže sa politikom njihovog gospodara.Prošle godine su napali i patrijarha Irineja,koji je tražio jasan stav režima po pitanju pregovora o Kosovu.Povodom famoznog predsednikovog poziva na pregovore o Kosovu,mediji su mnogo pažnje poklanjali onoj drugoj strani,Vuku,Čedi,Čanku i sl,koja Kosovo smatra teretom,kojeg se treba što pre osloboditi.Međutim niko iz SNS-a njih nije prozivao i kritikovao.Iz toga se može zaključiti kakav stav ima režim i da Amfikohije govori istinu,a to će naravno boleti,jer do juče su to bili nacionalisti,koji zahtevali od Đinđića i Koštunice da vrati vojsku i policiju na Kosovo.Mislim da većina građana to prepoznaje,jer nisu slepi vernici režimskih medija.

Oxi

pre 6 godina

Rezultati rada mitropolita Amfilohija u CG mu nikako ne idu u prilog, mitropolija koja obuhvata tri najstarije, najuticajnije i najbogatije srpske episkopije zetsku, hercegovacku i budimljansku je u okvirima CG gde on stoluje i upravlja svedena na 29% Srba, dok se CG otcepila od Srbije, usla u NATO i priznala Kosovo. Amfilohije je svojom podrskom Milu protiv Momira, zadrtim antikomunizmom koji je podrazumevao i velicanje raznih cetnika i monarhista sumnjivih biografija, ucescem u rusenju Slobodana Milosevica kao i brojnim nehumanim izjavama i porukama o manjinama skoro ponistio visevekovni rad Svetog Save i Nemanjica, Jovana Vladimira, Svetog Vasilija i Njegosa koji su uspevali i Albance i katolike da prevedu u Srbe, a njemu ne uspeva ni Srbe da sacuva Srbima.

Ja

pre 6 godina

Za neobavestene i zaostale u titoistickom uredjenju, Srbi se vise ne plase i ne stide da kazu da su vernici i da im je potrebna crkva koja ce biti duhovni cuvar i vodic ovog naroda kao celine, kao i svakog pojedinca u okviru te celine, koji je izabrao duhvnost umesto ispraznosti. Ono sto vi svestenicma hocete da zabranite, zapravo je njihov posao. Ono sto vi banalno nazivate politkom, zapravo su zivotne svari i problemi ovog drustva. Ne, treba da izadje crkveno lice pred narod i da prica kako se sade rotkve, a ne kako se razara Srbija i taj isti narod.

Чова

pre 6 godina

Браво Амфилохије! Треба храбрости за то, живи под огромним притиском од стране власти у ЦГ а усуђује се да брани Косово! Што се тиче издаје, Вучић је већ у интервјуу у Новостима најавио да ће Косову дати столицу у УН, према томе издаја се спрема. Ми по резолуцији 1244 имамо право на 1000 полицајаца и 1000 војника на Косову, зашто власт не инсистира на томе? Зашто су ступили у коалицију са терористом харадинајем? Зашто преговарају у Бриселу кад он није надлежан за Косово. Као што рече председник Путин, свако решење у оквиру резолуције 1244 је прихватљиво...

За ове који причају да је Косово изгубљено 19

pre 6 godina

Косово је изгубљено давно давно, још 1945. када су комунисти дошли на власт и када је ваш велики Ћопави Загорац дао аутономију српској територији.