Petak, 29.12.2017.

21:00

Velt: HR u svađi sa svim susedima, "eksploziv ispod EU"

Nemački list "Velt" smatra granični spor Hrvatske i Slovenije bizarnim, ali upozorava da bi korist mogli da imaju zagovornici neliberalne demokratije u EU.

Izvor: B92

Velt: HR u svaði sa svim susedima, "eksploziv ispod EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

leptirica

pre 6 godina

Sta je u stvari arbitraza? Neko treci koji ce uz nekakvu pravnu logiku doci do resenja. E sad taj treci ako je pristrasan zasto je izabran? Pa je onda to kao prihvaceno pod pritiskom. Ako je dokazano da je podplacen, zasto nije kaznjen i nov doveden? Tu se prica da su Slovenci rekli unapred da nece prihvatiti rezultat koji im se ne dopada. Pa onda zasto su uopste hteli na arbitrazu,ako u nju ne veruju? Kako je samo ceo slucaj tako idimi-dodjimi, pa neozbiljno. Mada mi se cini da ako je arbitraza odlucila onda je stvar gotova.
(make yugoslavia great again!, 30. decembar 2017 14:49)

Na prihvaćanje arbitražne presude obavezuje ugovor koji su potpisale Hr i Slo. Pošto je Slo prekršila taj ugovor, Hr ga je raskinula. To što je sud ipak odlučio donjeti presudu ne znači da ju Hr mora poštovati. Arbitraža je odlučila, ali nema pravnih osnova da ju Hrvatska prihvati jer je jedini pravni temelj za prihvaćanje arbitražne presude ugovor koji je raskinut.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Sta je u stvari arbitraza? Neko treci koji ce uz nekakvu pravnu logiku doci do resenja. E sad taj treci ako je pristrasan zasto je izabran? Pa je onda to kao prihvaceno pod pritiskom. Ako je dokazano da je podplacen, zasto nije kaznjen i nov doveden? Tu se prica da su Slovenci rekli unapred da nece prihvatiti rezultat koji im se ne dopada. Pa onda zasto su uopste hteli na arbitrazu,ako u nju ne veruju? Kako je samo ceo slucaj tako idimi-dodjimi, pa neozbiljno. Mada mi se cini da ako je arbitraza odlucila onda je stvar gotova.

Trampo

pre 6 godina

Fakt je da su Hrvati u pravu i oni to znaju jer postoje internacionalna pravila i internacionalno pomorsko pravo koje je arbitrazna komisija pozna ali srljaju tvrdoglavo glavom kroz zid i daju Sloveniji 2/3 zaliva i ako znaju da ide pola-pola.Dok Slovenci odavno love u mutnom a arbitrazna komisija pravi neki toboznji mir to ide sve u pravcu nemira,cak i rata.Hrvatska samo moze dobrovoljno da ustupi svoju teritoriju i to na ograniceno vreme,mira radi a pravno gledano Slovenija nece nikada izaci na internacionalne vode,Boze moj,pa nece ni Srbija a ni Madjarska,pa nije to propast sveta .

omniameamecumporto

pre 6 godina

Slovenija je Hrvatskoj blokirala pristup EU nekoliko godina. Pitanje granice moglo se riješiti i trebalo se je riješiti po pravilu koje određuje međunarodno pravo za pitanje morske granice za koje je kompetentan sud mislim u Hamburgu.Hrvatska je to htjela ,ali Slovenija ne, jer bi sigurno izgubila.Međunarodno pravo po pitanju mora tu je sasvim jasno.Pritiskala je stoga i ucjenjivala Hrvatsku i na kraju mi smo pristali na arbitražu. Sama riječ arbitraža nema veze sa međunarodnim pravom i vrlo je skliska kategorija. Slovenci su čak donijeli političku odluku da neće pristati na arbitražu koje nije po njihovoj volji i u njihovu korist. Stoga su čak muljali sa sucima i tu su uhvaćeni.Sud je tada raspušten a dva slovenska muljatora maknula su se sa scene. Sud se ponovo počinje sa radom sa novim sucima. Hrvatska izlazi i ne želi priznati takovu arbitražu. Inače sudi petero sudaca od kojih su jedan hrvatski i jedan slovenski. U ovoj novoj garnituri Slovenci su dali svoga suca, a Hrvatskoj je sudac nametnut ,dakle nije zastupao hrvatske interese.Hrvatska ponovo izjavljuje da ovu farsu ne želi priznati.Što tu sada braćo Srbi nije jasno zašto toliki jal. Slovenci su odigrali i igraju vrlo podmuklo i licemjerno. Ovdje je pitanje principa više nego par metara zaljeva. Dakle sud je kompromitiran i za nas više ne postoji. I na kraju ako se nije dogodila prevara zašto je sud raspušten i tko nas može natjerati da priznamo sud koji mulja.

leptirica

pre 6 godina

1. Čim je krenula arbitraža, Slovenski parlament donosi odluku da neće poštivati odluku suda ako nebude u njihovu korist.
2. Slovenija je uhvaćena da podmicuje suce, da unosi dokaze nakon isteka roka za to i da nedopušteno komunicira.
3. Nakon te afere Slovenci smjenjuju svog suca i postavljaju jednog od najuglednijih sudaca Ronny Abrahama koji 7 dana nakon imenovanja vidjevši da je postupak duboko kontaminiran od strane Slovenije daje ostavku iz moralnih razloga. Pametnom dosta.
4. Arbitražni sud u Hagu je privatni sud i odluke tog suda su obvezujuće samo temeljem ugovora između dvije stranke u postupku. Hrvatska i Slovenija su potpisale ugovor. Taj ugovor je Slovenija prekršila, a Hrvatska onda temeljem UN Bečke konvencije raskinula.
5. Slovenija ima opciju da tuži Hrvatsku za neopravdani raskid ugovora, ali pošto postoje jasni dokazi protiv njih to ne radi.
6. Slovenija je donijela odluku da krene u jednostranu provedbu arbitraže što je opet protivno međunarodnom pravu i da će prihvatiti arbitražu samo za onaj dio koji njima odgovara, na moru. Sa kasarne koja pripada Hrvatskoj se neće povući.
7. Šta se tiče komentara da će Slovenija kontrolama na granici uništiti Hrvatskoj turističku sezonu. Time bi navukli bijes ostatka EU pošto bi se u tim kolonama našli Nijemci, Talijani, Austrijanci... Svatko tko smatra da bi Hrvatska trebala dati svoj teritorij, neka se zapita zašto Slovenija nebi dala Hrvatskoj malo planina ili zašto se Srbija nebi odrekla spornog dijela dunava?

Ante

pre 6 godina

Ajmo malo realno. Hrvatskoj uopce nije problem presuda, koja je postena, i koju bi cak Hrvatska lakse prihvatila nego Slovenija, a gledamo komediju da upravo Slovenija siluje da se provede. Slovenci bi odmah "dali" tu polovicu zaljeva za onaj "junction" to jest, "dimnjak" od par kilometara do otvorenog mora, koji nisu dobili. Imaju pravo na prolaz, ali je to Hrvatska teritorija. To su imali i prije.
Dakle, sve se svodi na to, da bi Hrvatska pristala na iste uvjete, ali kao biletarni sporazum, a ne kao presuda arbitraze iz koje je Hrvatska izasla, prije presude, i sad bi bio "politicki poraz" da prihvata arbitraznu presudu, na koju su bili ucjenjeni, pa pristali, pa otkrili muljazu Slovenaca s sucima, izasli iz nje, i sad je smjesno traziti od Hrvatske da se to prihvaca. Arbitrazni sud radi na principu da se obje strane dogovore oko principa rjesenja. Ako jedna strana izadje iz arbitraze prije presude, arbitraze - NEMA. Jednostavna, neosporna cinjenica, za svakog studenta prava na prvoj godini. Ponavljam, Hrvatskoj ova presuda pase, osim toga, presuda suda po katastarskoj granici bi stavila Hrvatsku u odlicnu poziciju u predstojecoj i najvjerovatnijoj arbitrazi s Srbijom, sto bi Hrvatskoj donijelo nove teritorije s istocne strane Dunava..
Hrvatska treba da prihvati ovo, stvarno ne shvacam kukavne politicare kojima je vazniji rejting kod glasaca negi interes drzave.

СРБ

pre 6 godina

Rasturili smo Jugoslaviju pa mozemo i EU ako ne valja. Jos samo da se braca Srbi prikljuce i sou moze poceti.
(HH, 30. decembar 2017 09:14)

хахаха, браво !

Prota

pre 6 godina

E, sada više nije sa druge strane direktno Srbo četnički agresor već prepametna mala džela Slovenija koju rvatine opet nazivaju Srbsko alpskim kekecima. Naravno nije rvatima problem da ih vojno pregaze za pola časa (kako i pišu po portalima) jer su oni veliki ratnici koji su pobedili Srbiju, JNA, Crnu goru i celu bivšu Jugoslaviju. Mislim šta reći :-). Strašni ratnici za dom, koji se kriju iza istine da su ratovali protiv sopstvenih gradjana Srpske nacionalnosti a ne sa Srbijom (jer u protivnom ih ne bi ni bilo) sada su spremni da zarate sa malenom Slovenijom zbog desetak ribara.
Nikad u svojoj istoriji hrvatska nije imala goru vladu od ove krade-ze sdp skupine koji celu hrvatsku drže zarobljenu u vremenu od pre 26 godina!
Njihova prelepa kraljica Čokolinda koja voli da menja mesta vladavine (možda zbog feng-šuja) i obožava selfije kao i onaj njihov slabokrvni Plenky-boy, drže celu hrvatsku na štetu gradjana zamrznutu u vremenu dok ih 100% no udaljavaju od EU!
Problem hrvatske je što ovo sada itekako dobro vidi EU, pa će se na kraju preko ledja nedužnih gradjana pilomiti motka!

Bilo kako bilo sada treba držati onog našeg Vučića što dalje od situacije koja se zakuvava a u kojoj će ga pokušati uvući dušebrižnici iz EU.

gulag

pre 6 godina

Dok je trajao proces slovenski parlament je donio deklaraciju po kojoj neće prihvatiti arbitražnu odluku koja ne bude u njenu korist ??

Arbitraža je dobra, ali bona fide. Bez muljanja.

Yugocinik

pre 6 godina

Hrvatska ne prestaje da fascinira svet svojim ponasanjem i stavovima.

Jugoslavija je, sa sve Socijalistickom Republikom Hrvatskom bila ustrojena po modelu Evropske Unije i u toj drzavi Hrvatska je bila jedna od dve vodece republike.

Ocajnicki su tezili da se "uvale" u EU ne shvatajuci da centralizam iz Brisela daleko nadilazi navodni "centralizam" iz Beograda koji im je bio za sve kriv.

Sada su umesto u Jugoslaviji, gde su bili neko i nesto i za sve se pitali, clanovi neke nove velike "juge"-citaj EU, gde su niko i nista-citaj "poslednja rupa na svirali".

Infantilnost svih primitivnih balkanskih juznoslovenskih plemena nema granica. Dva puta su ginuli za zajednicku drzavu, a kada su je konacno stvorili, opet su ginuli da bi je rasturili.

Влада

pre 6 godina

Европска унија и њене будалаштине које немају ама баш никакве везе са мозгом и истином, чиста пропаганда, а суштина под тепихом. Цитат:"Velt" piše da se Hrvatska i Slovenija ''već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora'', i to čak ne oko lepih jadranskih plaža nego o ''području na kom lovi nekoliko ribara' ". Ко ово прочита испадне да се они свађају око трица и кучина, а ни случајно није тако. У питању је уствари излаз на море, то јест приступ међународним водама. Словенина без овог практично нема излаз на море, буквално као Србија, континетална земља. То је озбиљан финансијски проблем. Али то је манир европске уније. Једно причају, друго мисле, треће раде, пласирају вести као да су читаоци малоумни. Представљају Хрватску и Словенију као земље које се свађају због три рибарска чамца...

DAVOR

pre 6 godina

Ova analiza Velta prenepregava saradnju Slovenije i Madjrske u razvijanju luke Kopar. Koja i sa neresenim pitanjem oko Piranskog zaliva i dodira slovenackih teritorijalmih voda sa medjunarodnim ima trenutno duplo veci promet nego Luka Rjeka. A u planu su jos mnogi zajednicki infrastrukturni radovi Slovenije i Madjarske oko podizanja kapaciteta koparske luke. Ako tu jos dodamo i zestok spor oko Ine izmedju Hrvatske i Madjarske gde sada Madjari hoce Hrvatsku da oderu da bi ovi vratili ovu kompaniju u svoje vlasnistvo. Nekako ne vidim u tom svetlu neko saveznistvo izmedju ove dve zemlje.

EU...

pre 6 godina

Ako prevodite Welt onda prevedite i sve cinjenice, a to je i ovaj pasus u clanku Welt:

Die – in der Tat unzulässige – Weitergabe von Informationen eines Richters an slowenische Behörden habe den perfekten Vorwand geboten.

To upravo znaci da je jedan sudija nezakonito predao informacije slovenskoj strani tokom sudjenja koje nije smio da preda.

Sada objasnite tko bi na sudjenju od vas da se vas tice ili Srbije zelio da ostane i dalje u tom procesu?

Mislim da bi 99% gradjana Srbije reagiralo kao u gradjani i politicari u hrvatskoj.

Ivan J

pre 6 godina

Problem Evrope je u tome sto je uopste pustio u EU drzave sa nesredjenim pitanjem granica. Trebalo je da posreduje arbitrazom jos pre ulaska Slovenije u EU i tada jos resi to pitanje, a kasnije nisu trebali da puste ni Hrvatsku dok ne sredi pitanja granica sa drugim komsijama. Tamo pola drzave jos uvek sanja velikohrvatske ideje takozvane Hercegbosne. Placu non-stop sto je Milosevic uspeo da otkine pola Bosne za RS uz pomoc Amera koji su vrsili pritisak na Aliju u Dejtonu, dok je Tudjman mislio da ce to moci naknadno da uradi. Hrvati od pustanja u EU i NATO misli da su neki faktor, pa od tada desnicare i prave probleme. Do pre 5-6 godina su bili dosta meksi, odnosi medju drzavama bolji i sa njima je moglo da se razgovara. Nikako da sagledaju da nikada nisu niti ce biti faktor. EU je do sada u svim sporovima stala nasuprot njih, u skladu sa medjunarodnim pravom.

Slovenija, EU

pre 6 godina

Za ovu situaciju sa arbitrazom direktni je kriv Karel Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije, koga su uhvatili sa "prstima u marmeladi"... naime doznalo se, da nasa strana ilegalno dogovara sa sa jednim od arbitara u procesu...

Umesto da bi Erjavca izbacili sa svih funkcija zbog nesposobnosti on i dalje zari i pali nasom politickom scenom... a bio je pa skoro na svim funkcijama, samo jos nije bio precednik vlade i drzave. A i okrece se kako duva vetar... uvek je na vlasti, nije bitno dali je desna ili leva politicka opcija...

My name is Zlatan

pre 6 godina

Nijedna zemlja ne pusta svoj teritorij, ako za ista sluze države onda sluze za to, Rusija najveća na svijetu pa šalje svoje da ginu gdje treba, al neda ni metra. Sve je to politika, vi tu lupate minuse jer ste normalno naklonjeniji u osnovi Slovencima nego nama, ali činjenice su sljedece Slovenci su nas zakočili za ulazak cca 4 godine jer su htjeli zaljev , na kraju uz pomoć Amera se to poguralo, al je nametnuta arbitraža gdje je se u jednom trenutku objelodanilo da su podmićivali suce u postupku i donijeli su presedan odluku u korist Slovenaca koja je van svake logike pomorskog prava. Nek rade sta hoće s granicom, odnosno sta smiju i mogu (nek ne puštaju svabe ili Austrijance da predju u hr..), u schengenu smo prije ili kasnije, kad veliki to odluče nametnut ce Sloveniji.

vlada

pre 6 godina

napetosti su posledica raspada jugoslavije...
napetosti su posledica raspirivanja rata od strane velikih sila. da su veliki hteli da se raziđemo mirno, sad ne bi bilo ni unesrećenih, ni haga, pa ni ovakvih bizarnih svadja oko par kvadrata mora.

sdrago

pre 6 godina

Nijemcima je trebalo skoro 100 godina da s Nizozemcima dogovore granicu na rijeci Ems. Konačni dogovor je postignut tek krajem 2014. Dakle, to pitanje je bilo aktualno dugo nakon što su obje zemlje ušle u uniju. Dvostruki aršini, što biste rekli vi Srbi. Ali glavno da s visoka mogu komentirati probleme balkanskih plemena.

Gille

pre 6 godina

Stav 1
Napetosti su posledica raspada Jugoslavije
Moguci zakljucak: S obzirom da su Srbi “krivci” za raspad Jugoslavije, onda su krivi i za sukob ovih clanica EU.

Stav 2
“Niko ne može da spreči Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj a takav stalni granični režim bio bi fatalan za hrvatski turizam.”
Moguci zakljucak: Hrvatskoj nije vazno sta koliko kosta, vazno je sacuvati tih par ari obale, jer postojeca nije dovoljna.

Pitanje za EU: Cemu sluzi arbitrazna komisija, kad svako moze da je ignorise?

P.S.
Zanimljivo, da je vecina komentara od hrvatskih autora.

Blatko

pre 6 godina

ja neznam uopste zasto se vi gradjani Hrvatske pravdate ovde na srpskim portalima,niste hteli da zivite u zajednickoj bivsoj nam drzavi po nasim(vasim) pravilima e sad imate isto to samo morate da igrate po njihovim(posto vasa ne vaze)pravilima,koliko god se busali u grudi junacke bice onako kako oni kazu(isto vazi i za nas)....
Kako ste sejali tako cete da zanjete....

Zdravko

pre 6 godina

Pa i do sad je granica išla sredinom Piranskog Zaliva pa se niko nije bunio! U Jugoslaviji se granica znala! Danas je Slovencima postalo tesno! Kod Italiana i Trsta nemogu,pa računaju da je kod Hrvata mekše za pomeranje granice! Inače sam neutralan ali ne volim lopove prevarante!

Komsijina Krava

pre 6 godina

Prizeljkujem politicko priblizavanje Hrvatske, Poljskoj, Madjarskoj i drzavama bivse Austrougarske. To je daleko bolje drustvo od ovoga sto se dogadja u "zapadnoj" Evropi. Te drzave su nam daleko blize u svakom smislu.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Blag odnos vlade i predsednice Hrvatske prema povampirenim elementima ustastva, drzavne pocasti za osudjene ratne zlocince, nepostovanje odluka medjunarodnog suda o teritorijalnom sporu sa Slovenijom i jos neki slicni slucajevi ruse ugled Hrvatske u EU, a najvise kod Nemaca koji nemaju razumevanja za takvo ponasanje. Samoubistvo Praljka u sudnici Haskog Tribunala pretvorilo se u autogol strategiji koja je htela da tim incidentom kompromituje sudsko vece koje je hrvatske generale i Tudjmanov rezim proglasilo krivim za zlocine nad Bosnjacima u BiH. Tako je lupa svetskog javnog mnjenja uperena u proces u kojem je drzavni i vojni vrh Hrvatske oznacen kao ucesnik u udruzenom zlocinackom poduhvatu u BiH. Na tome se nije zaustavila sramota , vec je demokratski svet, a narocito Nemacku, uhvatila jeza zbog minute cutanja i hvalospeva u hrvatskom parlamentu-Saboru za osudjenog ratnog zlocinca.
Evropska Unija mora ozbiljno pritisnuti zvanicni Zagreb. Strah nekih u Briselu da bi se time negativna kampanja protiv EU prosirila sa Madjarske i Poljske na Hrvatsku nema opravdanja. Mnogo je veca steta tolerisati pomenuto ponasanje Zagreba, jer to moze dati postrek negativnim elementima i strastima u regionu, da opet uzmu dobose mrznje u ruke i pokrenu kolo haosa na Balkanu. Amerika je ostro reagovala na pretnje Dauta Hajradinaja u kosovskom parlamentu. Tako bi trebala reagovati i EU na sve slicne incidente u regionu. Bolje spreciti, nego leciti...

Evropljanin

pre 6 godina

Norvezani su Fincima poklonili planinu jer je Finska ravna i nije imala planinu. Uporedite to sa nasim "susjedom" koji gleda samo kako da napakosti svojim susednim zemljama.

Vlado

pre 6 godina

Hrvatska nema problema s granicama sa vanjskim zemljama bivše juge, npr Italijom ili Mađarskom. Dok sve zemlje nastale raspadom Juge imaju teritorijalne probleme uključujući i Sloveniju. BiH također ima problema sa Crnom Gotom, Srbijom i Hrvatskom. Srbija sa Hrvatskom, BiH, Kosovom i Makedonijom. Dalje da ne nabrajam. Dakle, problema koliko želite.

+SAVO

pre 6 godina

Ја мислим да Словенији не треба море, а јадним хрватима треба дати и Боку и још мало, бар до Бара. На Улцињ не би требало да рачунају, мора остати део Јадрана и за друге народе на Балкану.

BU

pre 6 godina

Pa oni su usli u EU a da nisu resili sporove granicne sto je suprotno od vasih pravila. Spor sa Slovenijom, Srbijom..... i treba da se raspadnete, drzem vam palceve!

Arbitrazni sudija

pre 6 godina

Ovo ponasanje HR je vise nego skandalozno.
Ako je Arbitrazni sud doneo odluku u korist SLOVENIJE, onda se ta, kazimo
demokratska drzava i clanica EU, treba obavezno drzati i prihvatiti odluke suda.
Dolkle HR misli da zaje(b)mava sve svoje susede u Ex-Jugoslaviji i da ne postuje
odluke Suda? Zar oni misle da su izvan zakona i mogu raditi sto ih je volja?
Nije mi jasno da EU radikalnije ne reaguje, kao sto je to bio slucaj sa Poljskom.
Oduzeti im prava u EU i primjerno ih kazniti.

Sinek

pre 6 godina

Pa to i je ono... Kak je u Večernjoj Školi Željka Pervana EU jedan od gosta Bevc rekao "Gdje god vi Hrvati dođete sve sjebete"!. Ali nismo mi krivi (toliko) nego se sama EU uvalila u jednoumlje u smislu... Demokracija, sloboda mišljenja, medija, ljudske slobode da, ali sve dok mislite kao mi. To je jednoumlje i naravno da se narodi koji drže do sebe opiru jednoumlju. EU Je umjetna, ideološka i nepriroda tvorevina koja je nastala političkom silom (pogotovo širenje na istok da bi se odvojili od Rusa)baš kao Jugoslavija. Tu nema ni bratstva niti jedinstva. I proći će gore od Jugoslavije.

mile

pre 6 godina

Svađa? Za nekoga svađa, a za nekoga očuvanje nacionalnog teritorija.Uostalom, imat će srbija u narednim godinama dovoljno prilika da iskaže svoj stav o razlici između svađe i nacionalnog interesa

Slovenija i bez toga ima izlaz na more.

pre 6 godina

S jedne strane se kaže u tekstu da su Hrvati posvađani sa svim susjedima, a s druge strane se pribojava koalicije Hrvatske i Mađarske. Hrvatska još graniči sa Italijom i Crnom Gorom sa kojim nema nekih problema takvog tipa i razine eskalacije. Sukobi sa Srbijom tradicionalni za dnevno političke interese međutim ne u vezi granica (ili? :)). Sa BiH opet jedna druga kompleksnija priča. Ne razumijem zašto Slovenija ne predloži da tih par ribara dobije dozvolu da lovi u tom području koje oni smatraju svojim. Ipak kad je to njihovo more onda se ne popušta ali Hrvati bi trebali dati svoje more skoro do obale zato što eto imaju ga dosta.

EU tri lepe...

pre 6 godina

Ne znam za vas,ali meni je najsmesnije kad nam trube iz EU o tome kako ne mozemu u nju uci,dok ne resimo sve granicne sporove sa susedima.
Koliko juce primise Hrvate,koji imaju probleme sa skoro SVIMA.
BiH,Srbija,CG,Slovenija,za Italijane i Madjare nisam siguran.
Posle nam pricaju,kako nema dvostrukih standarda na nasem svetlom putu u bolju buducnost zvanu EU,gde teku med i mleko.
Da li se secate kako su se primirili,pre prijema,po pitanju velicanja ustaskog rezima,a onda krece reinkarnacija koja nece prestati dok ih neko ozbiljan ne spusti na zemlju i suoci sa posledicama.

Vitez

pre 6 godina

Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dve godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dve trećine zalivava...

Iz daleka pametuju i sve krivo pišu.

Odluka je donesena 29.6.2017. a po istoj Slo pripada 4/5 piranskog zaljeva.

Svega toga nebi bilo da EU nije tolerirala Sloveniji višegodišnje blokade i ucjenjivanje Hrvatse koje su i dovele do trulog sporazuma.

Vidio bi ja njih uostalom na našem mjestu uostalom...

Maja

pre 6 godina

Ma dajte vi Njemci uložili ste sve moguće načine da napravite rat, državu svojoj miljenici Hrvatkoj, a sada kao nećete je kazniti zbog nepoštovanja arbitraže da ne skrene u desno. u desno su uvijek bili okrenuti i kada im je ljevica na vlasti. Ne pretvarajte se više

Кр?м вернулс? домо?!!!

pre 6 godina

Ma nije to tacno, nego svako od njihovih suseda hoce da izvrsi veliko-srpsko-ćetnićku agresiju na lepu njihovu, a oni su jadni zrtve, koje se samo brane.

Arbitraža

pre 6 godina

Hrvatska je u svađi? A Slovenija nije, pa ona želila tuđi teritorij potkupljivanjem sudaca, svaka normalna zemlja bi istupila iz takvog pregovaranja i da za nju to ne vredi.

Кр?м вернулс? домо?!!!

pre 6 godina

Ma nije to tacno, nego svako od njihovih suseda hoce da izvrsi veliko-srpsko-ćetnićku agresiju na lepu njihovu, a oni su jadni zrtve, koje se samo brane.

EU tri lepe...

pre 6 godina

Ne znam za vas,ali meni je najsmesnije kad nam trube iz EU o tome kako ne mozemu u nju uci,dok ne resimo sve granicne sporove sa susedima.
Koliko juce primise Hrvate,koji imaju probleme sa skoro SVIMA.
BiH,Srbija,CG,Slovenija,za Italijane i Madjare nisam siguran.
Posle nam pricaju,kako nema dvostrukih standarda na nasem svetlom putu u bolju buducnost zvanu EU,gde teku med i mleko.
Da li se secate kako su se primirili,pre prijema,po pitanju velicanja ustaskog rezima,a onda krece reinkarnacija koja nece prestati dok ih neko ozbiljan ne spusti na zemlju i suoci sa posledicama.

Maja

pre 6 godina

Ma dajte vi Njemci uložili ste sve moguće načine da napravite rat, državu svojoj miljenici Hrvatkoj, a sada kao nećete je kazniti zbog nepoštovanja arbitraže da ne skrene u desno. u desno su uvijek bili okrenuti i kada im je ljevica na vlasti. Ne pretvarajte se više

Sinek

pre 6 godina

Pa to i je ono... Kak je u Večernjoj Školi Željka Pervana EU jedan od gosta Bevc rekao "Gdje god vi Hrvati dođete sve sjebete"!. Ali nismo mi krivi (toliko) nego se sama EU uvalila u jednoumlje u smislu... Demokracija, sloboda mišljenja, medija, ljudske slobode da, ali sve dok mislite kao mi. To je jednoumlje i naravno da se narodi koji drže do sebe opiru jednoumlju. EU Je umjetna, ideološka i nepriroda tvorevina koja je nastala političkom silom (pogotovo širenje na istok da bi se odvojili od Rusa)baš kao Jugoslavija. Tu nema ni bratstva niti jedinstva. I proći će gore od Jugoslavije.

Arbitraža

pre 6 godina

Hrvatska je u svađi? A Slovenija nije, pa ona želila tuđi teritorij potkupljivanjem sudaca, svaka normalna zemlja bi istupila iz takvog pregovaranja i da za nju to ne vredi.

mile

pre 6 godina

Svađa? Za nekoga svađa, a za nekoga očuvanje nacionalnog teritorija.Uostalom, imat će srbija u narednim godinama dovoljno prilika da iskaže svoj stav o razlici između svađe i nacionalnog interesa

Vitez

pre 6 godina

Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dve godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dve trećine zalivava...

Iz daleka pametuju i sve krivo pišu.

Odluka je donesena 29.6.2017. a po istoj Slo pripada 4/5 piranskog zaljeva.

Svega toga nebi bilo da EU nije tolerirala Sloveniji višegodišnje blokade i ucjenjivanje Hrvatse koje su i dovele do trulog sporazuma.

Vidio bi ja njih uostalom na našem mjestu uostalom...

Slovenija i bez toga ima izlaz na more.

pre 6 godina

S jedne strane se kaže u tekstu da su Hrvati posvađani sa svim susjedima, a s druge strane se pribojava koalicije Hrvatske i Mađarske. Hrvatska još graniči sa Italijom i Crnom Gorom sa kojim nema nekih problema takvog tipa i razine eskalacije. Sukobi sa Srbijom tradicionalni za dnevno političke interese međutim ne u vezi granica (ili? :)). Sa BiH opet jedna druga kompleksnija priča. Ne razumijem zašto Slovenija ne predloži da tih par ribara dobije dozvolu da lovi u tom području koje oni smatraju svojim. Ipak kad je to njihovo more onda se ne popušta ali Hrvati bi trebali dati svoje more skoro do obale zato što eto imaju ga dosta.

Slovenija, EU

pre 6 godina

Za ovu situaciju sa arbitrazom direktni je kriv Karel Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije, koga su uhvatili sa "prstima u marmeladi"... naime doznalo se, da nasa strana ilegalno dogovara sa sa jednim od arbitara u procesu...

Umesto da bi Erjavca izbacili sa svih funkcija zbog nesposobnosti on i dalje zari i pali nasom politickom scenom... a bio je pa skoro na svim funkcijama, samo jos nije bio precednik vlade i drzave. A i okrece se kako duva vetar... uvek je na vlasti, nije bitno dali je desna ili leva politicka opcija...

EU...

pre 6 godina

Ako prevodite Welt onda prevedite i sve cinjenice, a to je i ovaj pasus u clanku Welt:

Die – in der Tat unzulässige – Weitergabe von Informationen eines Richters an slowenische Behörden habe den perfekten Vorwand geboten.

To upravo znaci da je jedan sudija nezakonito predao informacije slovenskoj strani tokom sudjenja koje nije smio da preda.

Sada objasnite tko bi na sudjenju od vas da se vas tice ili Srbije zelio da ostane i dalje u tom procesu?

Mislim da bi 99% gradjana Srbije reagiralo kao u gradjani i politicari u hrvatskoj.

My name is Zlatan

pre 6 godina

Nijedna zemlja ne pusta svoj teritorij, ako za ista sluze države onda sluze za to, Rusija najveća na svijetu pa šalje svoje da ginu gdje treba, al neda ni metra. Sve je to politika, vi tu lupate minuse jer ste normalno naklonjeniji u osnovi Slovencima nego nama, ali činjenice su sljedece Slovenci su nas zakočili za ulazak cca 4 godine jer su htjeli zaljev , na kraju uz pomoć Amera se to poguralo, al je nametnuta arbitraža gdje je se u jednom trenutku objelodanilo da su podmićivali suce u postupku i donijeli su presedan odluku u korist Slovenaca koja je van svake logike pomorskog prava. Nek rade sta hoće s granicom, odnosno sta smiju i mogu (nek ne puštaju svabe ili Austrijance da predju u hr..), u schengenu smo prije ili kasnije, kad veliki to odluče nametnut ce Sloveniji.

Zdravko

pre 6 godina

Pa i do sad je granica išla sredinom Piranskog Zaliva pa se niko nije bunio! U Jugoslaviji se granica znala! Danas je Slovencima postalo tesno! Kod Italiana i Trsta nemogu,pa računaju da je kod Hrvata mekše za pomeranje granice! Inače sam neutralan ali ne volim lopove prevarante!

Blatko

pre 6 godina

ja neznam uopste zasto se vi gradjani Hrvatske pravdate ovde na srpskim portalima,niste hteli da zivite u zajednickoj bivsoj nam drzavi po nasim(vasim) pravilima e sad imate isto to samo morate da igrate po njihovim(posto vasa ne vaze)pravilima,koliko god se busali u grudi junacke bice onako kako oni kazu(isto vazi i za nas)....
Kako ste sejali tako cete da zanjete....

Yugocinik

pre 6 godina

Hrvatska ne prestaje da fascinira svet svojim ponasanjem i stavovima.

Jugoslavija je, sa sve Socijalistickom Republikom Hrvatskom bila ustrojena po modelu Evropske Unije i u toj drzavi Hrvatska je bila jedna od dve vodece republike.

Ocajnicki su tezili da se "uvale" u EU ne shvatajuci da centralizam iz Brisela daleko nadilazi navodni "centralizam" iz Beograda koji im je bio za sve kriv.

Sada su umesto u Jugoslaviji, gde su bili neko i nesto i za sve se pitali, clanovi neke nove velike "juge"-citaj EU, gde su niko i nista-citaj "poslednja rupa na svirali".

Infantilnost svih primitivnih balkanskih juznoslovenskih plemena nema granica. Dva puta su ginuli za zajednicku drzavu, a kada su je konacno stvorili, opet su ginuli da bi je rasturili.

sdrago

pre 6 godina

Nijemcima je trebalo skoro 100 godina da s Nizozemcima dogovore granicu na rijeci Ems. Konačni dogovor je postignut tek krajem 2014. Dakle, to pitanje je bilo aktualno dugo nakon što su obje zemlje ušle u uniju. Dvostruki aršini, što biste rekli vi Srbi. Ali glavno da s visoka mogu komentirati probleme balkanskih plemena.

СРБ

pre 6 godina

Rasturili smo Jugoslaviju pa mozemo i EU ako ne valja. Jos samo da se braca Srbi prikljuce i sou moze poceti.
(HH, 30. decembar 2017 09:14)

хахаха, браво !

gulag

pre 6 godina

Dok je trajao proces slovenski parlament je donio deklaraciju po kojoj neće prihvatiti arbitražnu odluku koja ne bude u njenu korist ??

Arbitraža je dobra, ali bona fide. Bez muljanja.

Влада

pre 6 godina

Европска унија и њене будалаштине које немају ама баш никакве везе са мозгом и истином, чиста пропаганда, а суштина под тепихом. Цитат:"Velt" piše da se Hrvatska i Slovenija ''već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora'', i to čak ne oko lepih jadranskih plaža nego o ''području na kom lovi nekoliko ribara' ". Ко ово прочита испадне да се они свађају око трица и кучина, а ни случајно није тако. У питању је уствари излаз на море, то јест приступ међународним водама. Словенина без овог практично нема излаз на море, буквално као Србија, континетална земља. То је озбиљан финансијски проблем. Али то је манир европске уније. Једно причају, друго мисле, треће раде, пласирају вести као да су читаоци малоумни. Представљају Хрватску и Словенију као земље које се свађају због три рибарска чамца...

Evropljanin

pre 6 godina

Norvezani su Fincima poklonili planinu jer je Finska ravna i nije imala planinu. Uporedite to sa nasim "susjedom" koji gleda samo kako da napakosti svojim susednim zemljama.

Vlado

pre 6 godina

Hrvatska nema problema s granicama sa vanjskim zemljama bivše juge, npr Italijom ili Mađarskom. Dok sve zemlje nastale raspadom Juge imaju teritorijalne probleme uključujući i Sloveniju. BiH također ima problema sa Crnom Gotom, Srbijom i Hrvatskom. Srbija sa Hrvatskom, BiH, Kosovom i Makedonijom. Dalje da ne nabrajam. Dakle, problema koliko želite.

Prota

pre 6 godina

E, sada više nije sa druge strane direktno Srbo četnički agresor već prepametna mala džela Slovenija koju rvatine opet nazivaju Srbsko alpskim kekecima. Naravno nije rvatima problem da ih vojno pregaze za pola časa (kako i pišu po portalima) jer su oni veliki ratnici koji su pobedili Srbiju, JNA, Crnu goru i celu bivšu Jugoslaviju. Mislim šta reći :-). Strašni ratnici za dom, koji se kriju iza istine da su ratovali protiv sopstvenih gradjana Srpske nacionalnosti a ne sa Srbijom (jer u protivnom ih ne bi ni bilo) sada su spremni da zarate sa malenom Slovenijom zbog desetak ribara.
Nikad u svojoj istoriji hrvatska nije imala goru vladu od ove krade-ze sdp skupine koji celu hrvatsku drže zarobljenu u vremenu od pre 26 godina!
Njihova prelepa kraljica Čokolinda koja voli da menja mesta vladavine (možda zbog feng-šuja) i obožava selfije kao i onaj njihov slabokrvni Plenky-boy, drže celu hrvatsku na štetu gradjana zamrznutu u vremenu dok ih 100% no udaljavaju od EU!
Problem hrvatske je što ovo sada itekako dobro vidi EU, pa će se na kraju preko ledja nedužnih gradjana pilomiti motka!

Bilo kako bilo sada treba držati onog našeg Vučića što dalje od situacije koja se zakuvava a u kojoj će ga pokušati uvući dušebrižnici iz EU.

leptirica

pre 6 godina

1. Čim je krenula arbitraža, Slovenski parlament donosi odluku da neće poštivati odluku suda ako nebude u njihovu korist.
2. Slovenija je uhvaćena da podmicuje suce, da unosi dokaze nakon isteka roka za to i da nedopušteno komunicira.
3. Nakon te afere Slovenci smjenjuju svog suca i postavljaju jednog od najuglednijih sudaca Ronny Abrahama koji 7 dana nakon imenovanja vidjevši da je postupak duboko kontaminiran od strane Slovenije daje ostavku iz moralnih razloga. Pametnom dosta.
4. Arbitražni sud u Hagu je privatni sud i odluke tog suda su obvezujuće samo temeljem ugovora između dvije stranke u postupku. Hrvatska i Slovenija su potpisale ugovor. Taj ugovor je Slovenija prekršila, a Hrvatska onda temeljem UN Bečke konvencije raskinula.
5. Slovenija ima opciju da tuži Hrvatsku za neopravdani raskid ugovora, ali pošto postoje jasni dokazi protiv njih to ne radi.
6. Slovenija je donijela odluku da krene u jednostranu provedbu arbitraže što je opet protivno međunarodnom pravu i da će prihvatiti arbitražu samo za onaj dio koji njima odgovara, na moru. Sa kasarne koja pripada Hrvatskoj se neće povući.
7. Šta se tiče komentara da će Slovenija kontrolama na granici uništiti Hrvatskoj turističku sezonu. Time bi navukli bijes ostatka EU pošto bi se u tim kolonama našli Nijemci, Talijani, Austrijanci... Svatko tko smatra da bi Hrvatska trebala dati svoj teritorij, neka se zapita zašto Slovenija nebi dala Hrvatskoj malo planina ili zašto se Srbija nebi odrekla spornog dijela dunava?

+SAVO

pre 6 godina

Ја мислим да Словенији не треба море, а јадним хрватима треба дати и Боку и још мало, бар до Бара. На Улцињ не би требало да рачунају, мора остати део Јадрана и за друге народе на Балкану.

Gille

pre 6 godina

Stav 1
Napetosti su posledica raspada Jugoslavije
Moguci zakljucak: S obzirom da su Srbi “krivci” za raspad Jugoslavije, onda su krivi i za sukob ovih clanica EU.

Stav 2
“Niko ne može da spreči Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj a takav stalni granični režim bio bi fatalan za hrvatski turizam.”
Moguci zakljucak: Hrvatskoj nije vazno sta koliko kosta, vazno je sacuvati tih par ari obale, jer postojeca nije dovoljna.

Pitanje za EU: Cemu sluzi arbitrazna komisija, kad svako moze da je ignorise?

P.S.
Zanimljivo, da je vecina komentara od hrvatskih autora.

omniameamecumporto

pre 6 godina

Slovenija je Hrvatskoj blokirala pristup EU nekoliko godina. Pitanje granice moglo se riješiti i trebalo se je riješiti po pravilu koje određuje međunarodno pravo za pitanje morske granice za koje je kompetentan sud mislim u Hamburgu.Hrvatska je to htjela ,ali Slovenija ne, jer bi sigurno izgubila.Međunarodno pravo po pitanju mora tu je sasvim jasno.Pritiskala je stoga i ucjenjivala Hrvatsku i na kraju mi smo pristali na arbitražu. Sama riječ arbitraža nema veze sa međunarodnim pravom i vrlo je skliska kategorija. Slovenci su čak donijeli političku odluku da neće pristati na arbitražu koje nije po njihovoj volji i u njihovu korist. Stoga su čak muljali sa sucima i tu su uhvaćeni.Sud je tada raspušten a dva slovenska muljatora maknula su se sa scene. Sud se ponovo počinje sa radom sa novim sucima. Hrvatska izlazi i ne želi priznati takovu arbitražu. Inače sudi petero sudaca od kojih su jedan hrvatski i jedan slovenski. U ovoj novoj garnituri Slovenci su dali svoga suca, a Hrvatskoj je sudac nametnut ,dakle nije zastupao hrvatske interese.Hrvatska ponovo izjavljuje da ovu farsu ne želi priznati.Što tu sada braćo Srbi nije jasno zašto toliki jal. Slovenci su odigrali i igraju vrlo podmuklo i licemjerno. Ovdje je pitanje principa više nego par metara zaljeva. Dakle sud je kompromitiran i za nas više ne postoji. I na kraju ako se nije dogodila prevara zašto je sud raspušten i tko nas može natjerati da priznamo sud koji mulja.

Trampo

pre 6 godina

Fakt je da su Hrvati u pravu i oni to znaju jer postoje internacionalna pravila i internacionalno pomorsko pravo koje je arbitrazna komisija pozna ali srljaju tvrdoglavo glavom kroz zid i daju Sloveniji 2/3 zaliva i ako znaju da ide pola-pola.Dok Slovenci odavno love u mutnom a arbitrazna komisija pravi neki toboznji mir to ide sve u pravcu nemira,cak i rata.Hrvatska samo moze dobrovoljno da ustupi svoju teritoriju i to na ograniceno vreme,mira radi a pravno gledano Slovenija nece nikada izaci na internacionalne vode,Boze moj,pa nece ni Srbija a ni Madjarska,pa nije to propast sveta .

Komsijina Krava

pre 6 godina

Prizeljkujem politicko priblizavanje Hrvatske, Poljskoj, Madjarskoj i drzavama bivse Austrougarske. To je daleko bolje drustvo od ovoga sto se dogadja u "zapadnoj" Evropi. Te drzave su nam daleko blize u svakom smislu.

DAVOR

pre 6 godina

Ova analiza Velta prenepregava saradnju Slovenije i Madjrske u razvijanju luke Kopar. Koja i sa neresenim pitanjem oko Piranskog zaliva i dodira slovenackih teritorijalmih voda sa medjunarodnim ima trenutno duplo veci promet nego Luka Rjeka. A u planu su jos mnogi zajednicki infrastrukturni radovi Slovenije i Madjarske oko podizanja kapaciteta koparske luke. Ako tu jos dodamo i zestok spor oko Ine izmedju Hrvatske i Madjarske gde sada Madjari hoce Hrvatsku da oderu da bi ovi vratili ovu kompaniju u svoje vlasnistvo. Nekako ne vidim u tom svetlu neko saveznistvo izmedju ove dve zemlje.

Ivan J

pre 6 godina

Problem Evrope je u tome sto je uopste pustio u EU drzave sa nesredjenim pitanjem granica. Trebalo je da posreduje arbitrazom jos pre ulaska Slovenije u EU i tada jos resi to pitanje, a kasnije nisu trebali da puste ni Hrvatsku dok ne sredi pitanja granica sa drugim komsijama. Tamo pola drzave jos uvek sanja velikohrvatske ideje takozvane Hercegbosne. Placu non-stop sto je Milosevic uspeo da otkine pola Bosne za RS uz pomoc Amera koji su vrsili pritisak na Aliju u Dejtonu, dok je Tudjman mislio da ce to moci naknadno da uradi. Hrvati od pustanja u EU i NATO misli da su neki faktor, pa od tada desnicare i prave probleme. Do pre 5-6 godina su bili dosta meksi, odnosi medju drzavama bolji i sa njima je moglo da se razgovara. Nikako da sagledaju da nikada nisu niti ce biti faktor. EU je do sada u svim sporovima stala nasuprot njih, u skladu sa medjunarodnim pravom.

Arbitrazni sudija

pre 6 godina

Ovo ponasanje HR je vise nego skandalozno.
Ako je Arbitrazni sud doneo odluku u korist SLOVENIJE, onda se ta, kazimo
demokratska drzava i clanica EU, treba obavezno drzati i prihvatiti odluke suda.
Dolkle HR misli da zaje(b)mava sve svoje susede u Ex-Jugoslaviji i da ne postuje
odluke Suda? Zar oni misle da su izvan zakona i mogu raditi sto ih je volja?
Nije mi jasno da EU radikalnije ne reaguje, kao sto je to bio slucaj sa Poljskom.
Oduzeti im prava u EU i primjerno ih kazniti.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Blag odnos vlade i predsednice Hrvatske prema povampirenim elementima ustastva, drzavne pocasti za osudjene ratne zlocince, nepostovanje odluka medjunarodnog suda o teritorijalnom sporu sa Slovenijom i jos neki slicni slucajevi ruse ugled Hrvatske u EU, a najvise kod Nemaca koji nemaju razumevanja za takvo ponasanje. Samoubistvo Praljka u sudnici Haskog Tribunala pretvorilo se u autogol strategiji koja je htela da tim incidentom kompromituje sudsko vece koje je hrvatske generale i Tudjmanov rezim proglasilo krivim za zlocine nad Bosnjacima u BiH. Tako je lupa svetskog javnog mnjenja uperena u proces u kojem je drzavni i vojni vrh Hrvatske oznacen kao ucesnik u udruzenom zlocinackom poduhvatu u BiH. Na tome se nije zaustavila sramota , vec je demokratski svet, a narocito Nemacku, uhvatila jeza zbog minute cutanja i hvalospeva u hrvatskom parlamentu-Saboru za osudjenog ratnog zlocinca.
Evropska Unija mora ozbiljno pritisnuti zvanicni Zagreb. Strah nekih u Briselu da bi se time negativna kampanja protiv EU prosirila sa Madjarske i Poljske na Hrvatsku nema opravdanja. Mnogo je veca steta tolerisati pomenuto ponasanje Zagreba, jer to moze dati postrek negativnim elementima i strastima u regionu, da opet uzmu dobose mrznje u ruke i pokrenu kolo haosa na Balkanu. Amerika je ostro reagovala na pretnje Dauta Hajradinaja u kosovskom parlamentu. Tako bi trebala reagovati i EU na sve slicne incidente u regionu. Bolje spreciti, nego leciti...

BU

pre 6 godina

Pa oni su usli u EU a da nisu resili sporove granicne sto je suprotno od vasih pravila. Spor sa Slovenijom, Srbijom..... i treba da se raspadnete, drzem vam palceve!

vlada

pre 6 godina

napetosti su posledica raspada jugoslavije...
napetosti su posledica raspirivanja rata od strane velikih sila. da su veliki hteli da se raziđemo mirno, sad ne bi bilo ni unesrećenih, ni haga, pa ni ovakvih bizarnih svadja oko par kvadrata mora.

Ante

pre 6 godina

Ajmo malo realno. Hrvatskoj uopce nije problem presuda, koja je postena, i koju bi cak Hrvatska lakse prihvatila nego Slovenija, a gledamo komediju da upravo Slovenija siluje da se provede. Slovenci bi odmah "dali" tu polovicu zaljeva za onaj "junction" to jest, "dimnjak" od par kilometara do otvorenog mora, koji nisu dobili. Imaju pravo na prolaz, ali je to Hrvatska teritorija. To su imali i prije.
Dakle, sve se svodi na to, da bi Hrvatska pristala na iste uvjete, ali kao biletarni sporazum, a ne kao presuda arbitraze iz koje je Hrvatska izasla, prije presude, i sad bi bio "politicki poraz" da prihvata arbitraznu presudu, na koju su bili ucjenjeni, pa pristali, pa otkrili muljazu Slovenaca s sucima, izasli iz nje, i sad je smjesno traziti od Hrvatske da se to prihvaca. Arbitrazni sud radi na principu da se obje strane dogovore oko principa rjesenja. Ako jedna strana izadje iz arbitraze prije presude, arbitraze - NEMA. Jednostavna, neosporna cinjenica, za svakog studenta prava na prvoj godini. Ponavljam, Hrvatskoj ova presuda pase, osim toga, presuda suda po katastarskoj granici bi stavila Hrvatsku u odlicnu poziciju u predstojecoj i najvjerovatnijoj arbitrazi s Srbijom, sto bi Hrvatskoj donijelo nove teritorije s istocne strane Dunava..
Hrvatska treba da prihvati ovo, stvarno ne shvacam kukavne politicare kojima je vazniji rejting kod glasaca negi interes drzave.

leptirica

pre 6 godina

Sta je u stvari arbitraza? Neko treci koji ce uz nekakvu pravnu logiku doci do resenja. E sad taj treci ako je pristrasan zasto je izabran? Pa je onda to kao prihvaceno pod pritiskom. Ako je dokazano da je podplacen, zasto nije kaznjen i nov doveden? Tu se prica da su Slovenci rekli unapred da nece prihvatiti rezultat koji im se ne dopada. Pa onda zasto su uopste hteli na arbitrazu,ako u nju ne veruju? Kako je samo ceo slucaj tako idimi-dodjimi, pa neozbiljno. Mada mi se cini da ako je arbitraza odlucila onda je stvar gotova.
(make yugoslavia great again!, 30. decembar 2017 14:49)

Na prihvaćanje arbitražne presude obavezuje ugovor koji su potpisale Hr i Slo. Pošto je Slo prekršila taj ugovor, Hr ga je raskinula. To što je sud ipak odlučio donjeti presudu ne znači da ju Hr mora poštovati. Arbitraža je odlučila, ali nema pravnih osnova da ju Hrvatska prihvati jer je jedini pravni temelj za prihvaćanje arbitražne presude ugovor koji je raskinut.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Sta je u stvari arbitraza? Neko treci koji ce uz nekakvu pravnu logiku doci do resenja. E sad taj treci ako je pristrasan zasto je izabran? Pa je onda to kao prihvaceno pod pritiskom. Ako je dokazano da je podplacen, zasto nije kaznjen i nov doveden? Tu se prica da su Slovenci rekli unapred da nece prihvatiti rezultat koji im se ne dopada. Pa onda zasto su uopste hteli na arbitrazu,ako u nju ne veruju? Kako je samo ceo slucaj tako idimi-dodjimi, pa neozbiljno. Mada mi se cini da ako je arbitraza odlucila onda je stvar gotova.

Arbitraža

pre 6 godina

Hrvatska je u svađi? A Slovenija nije, pa ona želila tuđi teritorij potkupljivanjem sudaca, svaka normalna zemlja bi istupila iz takvog pregovaranja i da za nju to ne vredi.

mile

pre 6 godina

Svađa? Za nekoga svađa, a za nekoga očuvanje nacionalnog teritorija.Uostalom, imat će srbija u narednim godinama dovoljno prilika da iskaže svoj stav o razlici između svađe i nacionalnog interesa

Slovenija i bez toga ima izlaz na more.

pre 6 godina

S jedne strane se kaže u tekstu da su Hrvati posvađani sa svim susjedima, a s druge strane se pribojava koalicije Hrvatske i Mađarske. Hrvatska još graniči sa Italijom i Crnom Gorom sa kojim nema nekih problema takvog tipa i razine eskalacije. Sukobi sa Srbijom tradicionalni za dnevno političke interese međutim ne u vezi granica (ili? :)). Sa BiH opet jedna druga kompleksnija priča. Ne razumijem zašto Slovenija ne predloži da tih par ribara dobije dozvolu da lovi u tom području koje oni smatraju svojim. Ipak kad je to njihovo more onda se ne popušta ali Hrvati bi trebali dati svoje more skoro do obale zato što eto imaju ga dosta.

Vitez

pre 6 godina

Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dve godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dve trećine zalivava...

Iz daleka pametuju i sve krivo pišu.

Odluka je donesena 29.6.2017. a po istoj Slo pripada 4/5 piranskog zaljeva.

Svega toga nebi bilo da EU nije tolerirala Sloveniji višegodišnje blokade i ucjenjivanje Hrvatse koje su i dovele do trulog sporazuma.

Vidio bi ja njih uostalom na našem mjestu uostalom...

Кр?м вернулс? домо?!!!

pre 6 godina

Ma nije to tacno, nego svako od njihovih suseda hoce da izvrsi veliko-srpsko-ćetnićku agresiju na lepu njihovu, a oni su jadni zrtve, koje se samo brane.

Maja

pre 6 godina

Ma dajte vi Njemci uložili ste sve moguće načine da napravite rat, državu svojoj miljenici Hrvatkoj, a sada kao nećete je kazniti zbog nepoštovanja arbitraže da ne skrene u desno. u desno su uvijek bili okrenuti i kada im je ljevica na vlasti. Ne pretvarajte se više

EU tri lepe...

pre 6 godina

Ne znam za vas,ali meni je najsmesnije kad nam trube iz EU o tome kako ne mozemu u nju uci,dok ne resimo sve granicne sporove sa susedima.
Koliko juce primise Hrvate,koji imaju probleme sa skoro SVIMA.
BiH,Srbija,CG,Slovenija,za Italijane i Madjare nisam siguran.
Posle nam pricaju,kako nema dvostrukih standarda na nasem svetlom putu u bolju buducnost zvanu EU,gde teku med i mleko.
Da li se secate kako su se primirili,pre prijema,po pitanju velicanja ustaskog rezima,a onda krece reinkarnacija koja nece prestati dok ih neko ozbiljan ne spusti na zemlju i suoci sa posledicama.

Sinek

pre 6 godina

Pa to i je ono... Kak je u Večernjoj Školi Željka Pervana EU jedan od gosta Bevc rekao "Gdje god vi Hrvati dođete sve sjebete"!. Ali nismo mi krivi (toliko) nego se sama EU uvalila u jednoumlje u smislu... Demokracija, sloboda mišljenja, medija, ljudske slobode da, ali sve dok mislite kao mi. To je jednoumlje i naravno da se narodi koji drže do sebe opiru jednoumlju. EU Je umjetna, ideološka i nepriroda tvorevina koja je nastala političkom silom (pogotovo širenje na istok da bi se odvojili od Rusa)baš kao Jugoslavija. Tu nema ni bratstva niti jedinstva. I proći će gore od Jugoslavije.

Arbitrazni sudija

pre 6 godina

Ovo ponasanje HR je vise nego skandalozno.
Ako je Arbitrazni sud doneo odluku u korist SLOVENIJE, onda se ta, kazimo
demokratska drzava i clanica EU, treba obavezno drzati i prihvatiti odluke suda.
Dolkle HR misli da zaje(b)mava sve svoje susede u Ex-Jugoslaviji i da ne postuje
odluke Suda? Zar oni misle da su izvan zakona i mogu raditi sto ih je volja?
Nije mi jasno da EU radikalnije ne reaguje, kao sto je to bio slucaj sa Poljskom.
Oduzeti im prava u EU i primjerno ih kazniti.

Prota

pre 6 godina

E, sada više nije sa druge strane direktno Srbo četnički agresor već prepametna mala džela Slovenija koju rvatine opet nazivaju Srbsko alpskim kekecima. Naravno nije rvatima problem da ih vojno pregaze za pola časa (kako i pišu po portalima) jer su oni veliki ratnici koji su pobedili Srbiju, JNA, Crnu goru i celu bivšu Jugoslaviju. Mislim šta reći :-). Strašni ratnici za dom, koji se kriju iza istine da su ratovali protiv sopstvenih gradjana Srpske nacionalnosti a ne sa Srbijom (jer u protivnom ih ne bi ni bilo) sada su spremni da zarate sa malenom Slovenijom zbog desetak ribara.
Nikad u svojoj istoriji hrvatska nije imala goru vladu od ove krade-ze sdp skupine koji celu hrvatsku drže zarobljenu u vremenu od pre 26 godina!
Njihova prelepa kraljica Čokolinda koja voli da menja mesta vladavine (možda zbog feng-šuja) i obožava selfije kao i onaj njihov slabokrvni Plenky-boy, drže celu hrvatsku na štetu gradjana zamrznutu u vremenu dok ih 100% no udaljavaju od EU!
Problem hrvatske je što ovo sada itekako dobro vidi EU, pa će se na kraju preko ledja nedužnih gradjana pilomiti motka!

Bilo kako bilo sada treba držati onog našeg Vučića što dalje od situacije koja se zakuvava a u kojoj će ga pokušati uvući dušebrižnici iz EU.

Gille

pre 6 godina

Stav 1
Napetosti su posledica raspada Jugoslavije
Moguci zakljucak: S obzirom da su Srbi “krivci” za raspad Jugoslavije, onda su krivi i za sukob ovih clanica EU.

Stav 2
“Niko ne može da spreči Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj a takav stalni granični režim bio bi fatalan za hrvatski turizam.”
Moguci zakljucak: Hrvatskoj nije vazno sta koliko kosta, vazno je sacuvati tih par ari obale, jer postojeca nije dovoljna.

Pitanje za EU: Cemu sluzi arbitrazna komisija, kad svako moze da je ignorise?

P.S.
Zanimljivo, da je vecina komentara od hrvatskih autora.

Ivan J

pre 6 godina

Problem Evrope je u tome sto je uopste pustio u EU drzave sa nesredjenim pitanjem granica. Trebalo je da posreduje arbitrazom jos pre ulaska Slovenije u EU i tada jos resi to pitanje, a kasnije nisu trebali da puste ni Hrvatsku dok ne sredi pitanja granica sa drugim komsijama. Tamo pola drzave jos uvek sanja velikohrvatske ideje takozvane Hercegbosne. Placu non-stop sto je Milosevic uspeo da otkine pola Bosne za RS uz pomoc Amera koji su vrsili pritisak na Aliju u Dejtonu, dok je Tudjman mislio da ce to moci naknadno da uradi. Hrvati od pustanja u EU i NATO misli da su neki faktor, pa od tada desnicare i prave probleme. Do pre 5-6 godina su bili dosta meksi, odnosi medju drzavama bolji i sa njima je moglo da se razgovara. Nikako da sagledaju da nikada nisu niti ce biti faktor. EU je do sada u svim sporovima stala nasuprot njih, u skladu sa medjunarodnim pravom.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Blag odnos vlade i predsednice Hrvatske prema povampirenim elementima ustastva, drzavne pocasti za osudjene ratne zlocince, nepostovanje odluka medjunarodnog suda o teritorijalnom sporu sa Slovenijom i jos neki slicni slucajevi ruse ugled Hrvatske u EU, a najvise kod Nemaca koji nemaju razumevanja za takvo ponasanje. Samoubistvo Praljka u sudnici Haskog Tribunala pretvorilo se u autogol strategiji koja je htela da tim incidentom kompromituje sudsko vece koje je hrvatske generale i Tudjmanov rezim proglasilo krivim za zlocine nad Bosnjacima u BiH. Tako je lupa svetskog javnog mnjenja uperena u proces u kojem je drzavni i vojni vrh Hrvatske oznacen kao ucesnik u udruzenom zlocinackom poduhvatu u BiH. Na tome se nije zaustavila sramota , vec je demokratski svet, a narocito Nemacku, uhvatila jeza zbog minute cutanja i hvalospeva u hrvatskom parlamentu-Saboru za osudjenog ratnog zlocinca.
Evropska Unija mora ozbiljno pritisnuti zvanicni Zagreb. Strah nekih u Briselu da bi se time negativna kampanja protiv EU prosirila sa Madjarske i Poljske na Hrvatsku nema opravdanja. Mnogo je veca steta tolerisati pomenuto ponasanje Zagreba, jer to moze dati postrek negativnim elementima i strastima u regionu, da opet uzmu dobose mrznje u ruke i pokrenu kolo haosa na Balkanu. Amerika je ostro reagovala na pretnje Dauta Hajradinaja u kosovskom parlamentu. Tako bi trebala reagovati i EU na sve slicne incidente u regionu. Bolje spreciti, nego leciti...

Yugocinik

pre 6 godina

Hrvatska ne prestaje da fascinira svet svojim ponasanjem i stavovima.

Jugoslavija je, sa sve Socijalistickom Republikom Hrvatskom bila ustrojena po modelu Evropske Unije i u toj drzavi Hrvatska je bila jedna od dve vodece republike.

Ocajnicki su tezili da se "uvale" u EU ne shvatajuci da centralizam iz Brisela daleko nadilazi navodni "centralizam" iz Beograda koji im je bio za sve kriv.

Sada su umesto u Jugoslaviji, gde su bili neko i nesto i za sve se pitali, clanovi neke nove velike "juge"-citaj EU, gde su niko i nista-citaj "poslednja rupa na svirali".

Infantilnost svih primitivnih balkanskih juznoslovenskih plemena nema granica. Dva puta su ginuli za zajednicku drzavu, a kada su je konacno stvorili, opet su ginuli da bi je rasturili.

Blatko

pre 6 godina

ja neznam uopste zasto se vi gradjani Hrvatske pravdate ovde na srpskim portalima,niste hteli da zivite u zajednickoj bivsoj nam drzavi po nasim(vasim) pravilima e sad imate isto to samo morate da igrate po njihovim(posto vasa ne vaze)pravilima,koliko god se busali u grudi junacke bice onako kako oni kazu(isto vazi i za nas)....
Kako ste sejali tako cete da zanjete....

My name is Zlatan

pre 6 godina

Nijedna zemlja ne pusta svoj teritorij, ako za ista sluze države onda sluze za to, Rusija najveća na svijetu pa šalje svoje da ginu gdje treba, al neda ni metra. Sve je to politika, vi tu lupate minuse jer ste normalno naklonjeniji u osnovi Slovencima nego nama, ali činjenice su sljedece Slovenci su nas zakočili za ulazak cca 4 godine jer su htjeli zaljev , na kraju uz pomoć Amera se to poguralo, al je nametnuta arbitraža gdje je se u jednom trenutku objelodanilo da su podmićivali suce u postupku i donijeli su presedan odluku u korist Slovenaca koja je van svake logike pomorskog prava. Nek rade sta hoće s granicom, odnosno sta smiju i mogu (nek ne puštaju svabe ili Austrijance da predju u hr..), u schengenu smo prije ili kasnije, kad veliki to odluče nametnut ce Sloveniji.

Evropljanin

pre 6 godina

Norvezani su Fincima poklonili planinu jer je Finska ravna i nije imala planinu. Uporedite to sa nasim "susjedom" koji gleda samo kako da napakosti svojim susednim zemljama.

leptirica

pre 6 godina

1. Čim je krenula arbitraža, Slovenski parlament donosi odluku da neće poštivati odluku suda ako nebude u njihovu korist.
2. Slovenija je uhvaćena da podmicuje suce, da unosi dokaze nakon isteka roka za to i da nedopušteno komunicira.
3. Nakon te afere Slovenci smjenjuju svog suca i postavljaju jednog od najuglednijih sudaca Ronny Abrahama koji 7 dana nakon imenovanja vidjevši da je postupak duboko kontaminiran od strane Slovenije daje ostavku iz moralnih razloga. Pametnom dosta.
4. Arbitražni sud u Hagu je privatni sud i odluke tog suda su obvezujuće samo temeljem ugovora između dvije stranke u postupku. Hrvatska i Slovenija su potpisale ugovor. Taj ugovor je Slovenija prekršila, a Hrvatska onda temeljem UN Bečke konvencije raskinula.
5. Slovenija ima opciju da tuži Hrvatsku za neopravdani raskid ugovora, ali pošto postoje jasni dokazi protiv njih to ne radi.
6. Slovenija je donijela odluku da krene u jednostranu provedbu arbitraže što je opet protivno međunarodnom pravu i da će prihvatiti arbitražu samo za onaj dio koji njima odgovara, na moru. Sa kasarne koja pripada Hrvatskoj se neće povući.
7. Šta se tiče komentara da će Slovenija kontrolama na granici uništiti Hrvatskoj turističku sezonu. Time bi navukli bijes ostatka EU pošto bi se u tim kolonama našli Nijemci, Talijani, Austrijanci... Svatko tko smatra da bi Hrvatska trebala dati svoj teritorij, neka se zapita zašto Slovenija nebi dala Hrvatskoj malo planina ili zašto se Srbija nebi odrekla spornog dijela dunava?

BU

pre 6 godina

Pa oni su usli u EU a da nisu resili sporove granicne sto je suprotno od vasih pravila. Spor sa Slovenijom, Srbijom..... i treba da se raspadnete, drzem vam palceve!

Zdravko

pre 6 godina

Pa i do sad je granica išla sredinom Piranskog Zaliva pa se niko nije bunio! U Jugoslaviji se granica znala! Danas je Slovencima postalo tesno! Kod Italiana i Trsta nemogu,pa računaju da je kod Hrvata mekše za pomeranje granice! Inače sam neutralan ali ne volim lopove prevarante!

Vlado

pre 6 godina

Hrvatska nema problema s granicama sa vanjskim zemljama bivše juge, npr Italijom ili Mađarskom. Dok sve zemlje nastale raspadom Juge imaju teritorijalne probleme uključujući i Sloveniju. BiH također ima problema sa Crnom Gotom, Srbijom i Hrvatskom. Srbija sa Hrvatskom, BiH, Kosovom i Makedonijom. Dalje da ne nabrajam. Dakle, problema koliko želite.

Ante

pre 6 godina

Ajmo malo realno. Hrvatskoj uopce nije problem presuda, koja je postena, i koju bi cak Hrvatska lakse prihvatila nego Slovenija, a gledamo komediju da upravo Slovenija siluje da se provede. Slovenci bi odmah "dali" tu polovicu zaljeva za onaj "junction" to jest, "dimnjak" od par kilometara do otvorenog mora, koji nisu dobili. Imaju pravo na prolaz, ali je to Hrvatska teritorija. To su imali i prije.
Dakle, sve se svodi na to, da bi Hrvatska pristala na iste uvjete, ali kao biletarni sporazum, a ne kao presuda arbitraze iz koje je Hrvatska izasla, prije presude, i sad bi bio "politicki poraz" da prihvata arbitraznu presudu, na koju su bili ucjenjeni, pa pristali, pa otkrili muljazu Slovenaca s sucima, izasli iz nje, i sad je smjesno traziti od Hrvatske da se to prihvaca. Arbitrazni sud radi na principu da se obje strane dogovore oko principa rjesenja. Ako jedna strana izadje iz arbitraze prije presude, arbitraze - NEMA. Jednostavna, neosporna cinjenica, za svakog studenta prava na prvoj godini. Ponavljam, Hrvatskoj ova presuda pase, osim toga, presuda suda po katastarskoj granici bi stavila Hrvatsku u odlicnu poziciju u predstojecoj i najvjerovatnijoj arbitrazi s Srbijom, sto bi Hrvatskoj donijelo nove teritorije s istocne strane Dunava..
Hrvatska treba da prihvati ovo, stvarno ne shvacam kukavne politicare kojima je vazniji rejting kod glasaca negi interes drzave.

Trampo

pre 6 godina

Fakt je da su Hrvati u pravu i oni to znaju jer postoje internacionalna pravila i internacionalno pomorsko pravo koje je arbitrazna komisija pozna ali srljaju tvrdoglavo glavom kroz zid i daju Sloveniji 2/3 zaliva i ako znaju da ide pola-pola.Dok Slovenci odavno love u mutnom a arbitrazna komisija pravi neki toboznji mir to ide sve u pravcu nemira,cak i rata.Hrvatska samo moze dobrovoljno da ustupi svoju teritoriju i to na ograniceno vreme,mira radi a pravno gledano Slovenija nece nikada izaci na internacionalne vode,Boze moj,pa nece ni Srbija a ni Madjarska,pa nije to propast sveta .

Komsijina Krava

pre 6 godina

Prizeljkujem politicko priblizavanje Hrvatske, Poljskoj, Madjarskoj i drzavama bivse Austrougarske. To je daleko bolje drustvo od ovoga sto se dogadja u "zapadnoj" Evropi. Te drzave su nam daleko blize u svakom smislu.

EU...

pre 6 godina

Ako prevodite Welt onda prevedite i sve cinjenice, a to je i ovaj pasus u clanku Welt:

Die – in der Tat unzulässige – Weitergabe von Informationen eines Richters an slowenische Behörden habe den perfekten Vorwand geboten.

To upravo znaci da je jedan sudija nezakonito predao informacije slovenskoj strani tokom sudjenja koje nije smio da preda.

Sada objasnite tko bi na sudjenju od vas da se vas tice ili Srbije zelio da ostane i dalje u tom procesu?

Mislim da bi 99% gradjana Srbije reagiralo kao u gradjani i politicari u hrvatskoj.

omniameamecumporto

pre 6 godina

Slovenija je Hrvatskoj blokirala pristup EU nekoliko godina. Pitanje granice moglo se riješiti i trebalo se je riješiti po pravilu koje određuje međunarodno pravo za pitanje morske granice za koje je kompetentan sud mislim u Hamburgu.Hrvatska je to htjela ,ali Slovenija ne, jer bi sigurno izgubila.Međunarodno pravo po pitanju mora tu je sasvim jasno.Pritiskala je stoga i ucjenjivala Hrvatsku i na kraju mi smo pristali na arbitražu. Sama riječ arbitraža nema veze sa međunarodnim pravom i vrlo je skliska kategorija. Slovenci su čak donijeli političku odluku da neće pristati na arbitražu koje nije po njihovoj volji i u njihovu korist. Stoga su čak muljali sa sucima i tu su uhvaćeni.Sud je tada raspušten a dva slovenska muljatora maknula su se sa scene. Sud se ponovo počinje sa radom sa novim sucima. Hrvatska izlazi i ne želi priznati takovu arbitražu. Inače sudi petero sudaca od kojih su jedan hrvatski i jedan slovenski. U ovoj novoj garnituri Slovenci su dali svoga suca, a Hrvatskoj je sudac nametnut ,dakle nije zastupao hrvatske interese.Hrvatska ponovo izjavljuje da ovu farsu ne želi priznati.Što tu sada braćo Srbi nije jasno zašto toliki jal. Slovenci su odigrali i igraju vrlo podmuklo i licemjerno. Ovdje je pitanje principa više nego par metara zaljeva. Dakle sud je kompromitiran i za nas više ne postoji. I na kraju ako se nije dogodila prevara zašto je sud raspušten i tko nas može natjerati da priznamo sud koji mulja.

DAVOR

pre 6 godina

Ova analiza Velta prenepregava saradnju Slovenije i Madjrske u razvijanju luke Kopar. Koja i sa neresenim pitanjem oko Piranskog zaliva i dodira slovenackih teritorijalmih voda sa medjunarodnim ima trenutno duplo veci promet nego Luka Rjeka. A u planu su jos mnogi zajednicki infrastrukturni radovi Slovenije i Madjarske oko podizanja kapaciteta koparske luke. Ako tu jos dodamo i zestok spor oko Ine izmedju Hrvatske i Madjarske gde sada Madjari hoce Hrvatsku da oderu da bi ovi vratili ovu kompaniju u svoje vlasnistvo. Nekako ne vidim u tom svetlu neko saveznistvo izmedju ove dve zemlje.

+SAVO

pre 6 godina

Ја мислим да Словенији не треба море, а јадним хрватима треба дати и Боку и још мало, бар до Бара. На Улцињ не би требало да рачунају, мора остати део Јадрана и за друге народе на Балкану.

sdrago

pre 6 godina

Nijemcima je trebalo skoro 100 godina da s Nizozemcima dogovore granicu na rijeci Ems. Konačni dogovor je postignut tek krajem 2014. Dakle, to pitanje je bilo aktualno dugo nakon što su obje zemlje ušle u uniju. Dvostruki aršini, što biste rekli vi Srbi. Ali glavno da s visoka mogu komentirati probleme balkanskih plemena.

Slovenija, EU

pre 6 godina

Za ovu situaciju sa arbitrazom direktni je kriv Karel Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije, koga su uhvatili sa "prstima u marmeladi"... naime doznalo se, da nasa strana ilegalno dogovara sa sa jednim od arbitara u procesu...

Umesto da bi Erjavca izbacili sa svih funkcija zbog nesposobnosti on i dalje zari i pali nasom politickom scenom... a bio je pa skoro na svim funkcijama, samo jos nije bio precednik vlade i drzave. A i okrece se kako duva vetar... uvek je na vlasti, nije bitno dali je desna ili leva politicka opcija...

vlada

pre 6 godina

napetosti su posledica raspada jugoslavije...
napetosti su posledica raspirivanja rata od strane velikih sila. da su veliki hteli da se raziđemo mirno, sad ne bi bilo ni unesrećenih, ni haga, pa ni ovakvih bizarnih svadja oko par kvadrata mora.

СРБ

pre 6 godina

Rasturili smo Jugoslaviju pa mozemo i EU ako ne valja. Jos samo da se braca Srbi prikljuce i sou moze poceti.
(HH, 30. decembar 2017 09:14)

хахаха, браво !

Влада

pre 6 godina

Европска унија и њене будалаштине које немају ама баш никакве везе са мозгом и истином, чиста пропаганда, а суштина под тепихом. Цитат:"Velt" piše da se Hrvatska i Slovenija ''već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora'', i to čak ne oko lepih jadranskih plaža nego o ''području na kom lovi nekoliko ribara' ". Ко ово прочита испадне да се они свађају око трица и кучина, а ни случајно није тако. У питању је уствари излаз на море, то јест приступ међународним водама. Словенина без овог практично нема излаз на море, буквално као Србија, континетална земља. То је озбиљан финансијски проблем. Али то је манир европске уније. Једно причају, друго мисле, треће раде, пласирају вести као да су читаоци малоумни. Представљају Хрватску и Словенију као земље које се свађају због три рибарска чамца...

gulag

pre 6 godina

Dok je trajao proces slovenski parlament je donio deklaraciju po kojoj neće prihvatiti arbitražnu odluku koja ne bude u njenu korist ??

Arbitraža je dobra, ali bona fide. Bez muljanja.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Sta je u stvari arbitraza? Neko treci koji ce uz nekakvu pravnu logiku doci do resenja. E sad taj treci ako je pristrasan zasto je izabran? Pa je onda to kao prihvaceno pod pritiskom. Ako je dokazano da je podplacen, zasto nije kaznjen i nov doveden? Tu se prica da su Slovenci rekli unapred da nece prihvatiti rezultat koji im se ne dopada. Pa onda zasto su uopste hteli na arbitrazu,ako u nju ne veruju? Kako je samo ceo slucaj tako idimi-dodjimi, pa neozbiljno. Mada mi se cini da ako je arbitraza odlucila onda je stvar gotova.

leptirica

pre 6 godina

Sta je u stvari arbitraza? Neko treci koji ce uz nekakvu pravnu logiku doci do resenja. E sad taj treci ako je pristrasan zasto je izabran? Pa je onda to kao prihvaceno pod pritiskom. Ako je dokazano da je podplacen, zasto nije kaznjen i nov doveden? Tu se prica da su Slovenci rekli unapred da nece prihvatiti rezultat koji im se ne dopada. Pa onda zasto su uopste hteli na arbitrazu,ako u nju ne veruju? Kako je samo ceo slucaj tako idimi-dodjimi, pa neozbiljno. Mada mi se cini da ako je arbitraza odlucila onda je stvar gotova.
(make yugoslavia great again!, 30. decembar 2017 14:49)

Na prihvaćanje arbitražne presude obavezuje ugovor koji su potpisale Hr i Slo. Pošto je Slo prekršila taj ugovor, Hr ga je raskinula. To što je sud ipak odlučio donjeti presudu ne znači da ju Hr mora poštovati. Arbitraža je odlučila, ali nema pravnih osnova da ju Hrvatska prihvati jer je jedini pravni temelj za prihvaćanje arbitražne presude ugovor koji je raskinut.