Sreda, 20.12.2017.

13:05

Zvanično: EU pokreće Član 7, Poljaci gube pravo glasa?

Evropska komisija pokrenula je kaznenu proceduru protiv Poljske na osnovu Člana 7. Osnovnog sporazuma Evropske unije.

Izvor: Beta

Zvanièno: EU pokreæe Èlan 7, Poljaci gube pravo glasa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Niskoleteći Aligator

pre 6 godina

Jedna misao mi se stalno vrzma po glavi:
Čini mi se kao da se sada dešavaju prvi koraci, koji će Evropu PODELITI na Zapadnu EU i na Istočnu EU, sa svim posledicama takvih "prestrojavanja"...
Ovaj Istočni deo, koji je dugo bio pod Ruskom čizmom, sasvim SIGURNO neće trpeti prisilno NAMETANJE volje odmornih Briselskih "umova".

Lord

pre 6 godina

@Slovenac 1952

Za pocetak procitaj sta sam napisao.

EU ce se raspati jer je dozvolila da se raspadne YU. YU je bila avangarda (Avangarda (dolazi od francuske sintagme - avant-garde, avant = ispred, garde[1] = straža, znači predstraža, prethodnica [2]) svega onoga sto se desava u danasnjoj EU.

Fasizam znaci vladavinu jedne nacije, recimo Poljske ili Slovenije. (Slovenic samo sebi dovoljni).

Bombardovanje Srbije kao cin rusenja medjunardonog prava, u cilju odbrane ljudskih prava. Iz humanitarnig razloga bombarduje se neka zemlja. Posledica su Libija, Sirija, .....

Ja u Srbiji obradjujem zemlju mojih predaka Srba.

Zvanicno sam i podanik UK, zato i nadimak Lord.

Ima dosta Srba koji su slicni meni.

Nadam se da ces ovo procitati sa razumevanjem.

deki185

pre 6 godina

Oni su dovoljno dugo bili u Sovjetskom zatvoru. U tom "EU zatvoru" Poljska je dobila mnogo vise nego sto je izgubila.

Poljska je dobila onoliko koliko su joj dozvolili da dobije.Sta mislite koliko su zapadne kompanije zaradile od Ploljske? 40 miliona Poljaka kupuje proizvode pretezno nemačkih kompanija.Za sve ove godine koliki je to tek profit.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

@ (dusanmal, 20. decembar 2017 15:14)

Brate mili sta ti naprica ??

1. Da si malo googlovao znao bi da su "birokratate" u Briselskom parlamentu 100% demokratki izibarane.

2. Poljska se ulaskom EU OBAVEZALA da ce postovati osnovna ljuska prava i vrednosti Evrope. To sto Poljska vlast trenutno radi izmenama zakona je u svrsi njihovog opstanka na vlasi (ala Vicic) i nema veze sa demokratijom.


Sto se Amerike tice - javi se kada budete imali bar besplatno zdravstvo.

Nemanja

pre 6 godina

Samo je izgovor da se Poljska kaznjava zbog ovoga oko pravosudja. Znamo svi sta je istina...Poljaci su krivi sto su normalni - sto ne zele da prihvate autosovinizam, pljuvanje svoje rase, etniciteta i religije, primanje u 'kucu' miliona stranaca i bukvalno kapituliranja drzave i kulture njima.

(Martel i Sobjeski, vratite se molim vas!, 20. decembar 2017 15:03)

Poljska je već 5-6 godina konstantno u vestima zbog razbnih skandala poput pokušaja zabrane abortusa i sličnih kršenja ljudskih prava baziranih na primitivnim verovanjima. Da li Evropa ima prava da ih silom uterume u civilizaciju je diskutabilno, ali svakako sa takvim shvatanjima nemaju šta da rade u civilizovanom društvu. A zaostali primitivci uvek brane svoje prave na tradicijom diktirani primitivizam nekakvim optužbama o 'autošovinizmu'.

pravila, pravila, da bi me udavila

pre 6 godina

EU nije samo slobodna trgovina, pare iz budzeta za nerazvijene clanice. Postoje tu i neke obaveze.
(svaki klub ima svoja pravila, 20. decembar 2017 13:47)

A pravila i obaveze su da svi moraju da uvode sankcije Rusiji, a Nemačka može da gradi gasovod sa Rusima?

prcko

pre 6 godina

mnogo ste brzo reagovali. opasnost da sudstvo stoji pod uticajem domace politike je lose ali vasa opcija je da sudstvo stoji pod uticajem medjunarodnih korporacija i nevladinih organizacija koji kroje svet kako im se hoce a da se domace stanovnistvo nizasta ne pita. eu postaje stvarno monstrum i nece nikada politicki dostici nivo sjedinjenih americkih drzava. sami pregovori v. britanije o bregzitu govore sve. kakva je to organizacija u koju mozes uci ali ne mozes izaci? samo sekte funkcionisu na taj nacin. nedaj boze da poljaci odluce da izadju ima kozu da im oderu.

Slovenac 1952

pre 6 godina

Evropa mora propasti jer je dozvolila raspad YU, fasizam i bonbardovanje Srbije.
(Lord, 20. decembar 2017 14:16)
Iskreno da ti kažem, BMK! A šta čete vi bez EU? Možda, ali samo možda, da počnete obrađivate barem vašu zemlju u mesto da želite i tražite tuđu?:(

zablude

pre 6 godina

Da li posetioci ovog portala, koji brane poljsku vlast a kritikuju najavlhene mere EU, znaji sta se desilo u Poljskoj pre 3 nedelje? Da li se secate onog marsa desnice u Varsavi od kojeg se svakom normalnom coveku ledi krv u zilama? Najavljene mere-kazne EU protiv jedne clanice trebale su doci i ranije. Pitanje je da li ce Madjatsaka, Hrvatska glasati za ove mere, jer one mogu biti sledece. A mozda i Austrija, koja vec ima iskustvo sa sankcihama EU iz 2000.godine

Martel i Sobjeski, vratite se molim vas!

pre 6 godina

Samo je izgovor da se Poljska kaznjava zbog ovoga oko pravosudja. Znamo svi sta je istina...Poljaci su krivi sto su normalni - sto ne zele da prihvate autosovinizam, pljuvanje svoje rase, etniciteta i religije, primanje u 'kucu' miliona stranaca i bukvalno kapituliranja drzave i kulture njima. Ne zele da izvrse kulturalno samoubistvo koje zapadna Evropa izvrsava. Ne zele da bace u vodu sve za sta su njihovi preci ginuli 1000 godina.

EU nije Evropa. EU je najopasnija stvar po Evropu, jer EU radi gotovo sve protivno interesima svih svojih drzava clanica i njihovih naroda i tradicija. Evropa su jake, nacionalne, samouverene i ponosne drzave, koje slave pravu evropsku tradiciju i vrednosti, a ne ''evropske'' vrednosti koje nam se sada namecu. Samo tako ce Evropa biti opet jaka, sigurna i samouverena. Evropa Mocarta, Betovena, Dvorzaka, brace Grim, Rusoa, Hegela, Pastera, pa i Karla Martela i Jana Sobjeskog, a ne Evropa Koncite, Femena, Pusi Rajota, svakakvih parada i latente levicarske islamofilije i mentaliteta kapitulacije i samo-mrznje.

Victorinox

pre 6 godina

Poljska je od 2008 - 2015 dobila preko 10,6 MILIJARDI € iz budzeta EU.
[link]
Pitanje je da li su to zasluzili...
(Anton S., 20. decembar 2017 14:53)

A prosečan godišnji GDP Poljske je u tim godinama prelazio 400 milijardi evra. Bez obzira na to, EU-fanatici će i dalje da trube da velikodušni Levijatan iz Brisela u stvari hrani istočnu Evropu, iako činjenice govore suprotno. Samo, kada su poljaci u pitanju, radi se o plašenju mečke rešetom. Suviše važan član NATO, velika zemlja sa veoma jakim lobijem u USA, tako da...

dusanmal

pre 6 godina

@skeptik - "Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde" - Zivim u Americi. Imaju izuzetno aktivnu nedelju za novosti (borba oko poreza, budzeta, hrpa seksualnih optuzivanja, vozna nesreca,...) no i pored toga na svakom i Internet i TV baziranom standardnom izvoru novosti Poljsko pitanje se pominje i podvlaci. Na Internet sajtovima sa komentarima kao sto je u Srbiji B92-stotine komentara (nije bas merilo, al eto).
A sad nazad na clanak: To je razlog zasto trenutni model EU ne moze da zazivi. Poslanici koji su u Poljskoj izglasali taj zakon o sudstvu su nsvi 100% demokratski izabrani i mogu biti zamenjeni ako se narodu ne svidja sta rade (sigurno efikasnije zamenjeni no slicni u Srbiji). U tom smislu promene su 100% demokratske. EU vrhuska koja brani Poljskoj pravo glasa i koja je trazila da se zakon ukine-100% NEIZABRAN birokrate. Niko ni u Poljskoj ni u EU nije glasao za njih, postavljeni su... Te tvrde da oni predstavljaju i brane pravu demokratiju" a ne demokratski izabrani Poljaci. Birokratski totalitarizam.
E, sad da je EU izrasla u Aziji gde tradicionalno vlada kolektivizam, gde je drzava vaznija od pojedinca-takva EU bi zazivela tamo. No, ovo je Evropa. Tradicija individualnosti, tradicija licnih sloboda, licnih interesa koji se preslikavaju i na drzave sa sopstvenim drzavnim interesima. Sustinska suprotnost prihvatanju nameta neizabranih birokrata u Briselu. Pre ili kasnije puca po Poljskom primeru.

Neko123

pre 6 godina

Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde.
(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)

Naslovna strana Deutche Welle, prvi clanak koji dominira: "EU triggers article 7 against Poland":
http://www.dw.com/en/top-stories/s-9097
Prva vest na naslovnoj strani france24: L'UE déclenche une procédure sans précédent contre Varsovie
http://www.france24.com/fr/

realno

pre 6 godina

U Poljskoj je, kao i u Ukrajini fašizam postao sasvim normalna stvar. Vladajuća partija desnog centra koristi sitne fašističke organizacije za narodnu mobilizaciju i retradicionalizaciju društva kako bi što duže ostala na vlasti. Trenutno je tamo izuzetno jaka kampanja protiv legalnosti abortusa, protiv migranata (kojih u Poljskoj ni nema) i za vraćanje katoličkih vrednosti. E sad, dok se odvijaju takve stvari, ispod tepiha se ukidaju nezavisnost pravosuđa i medijske slobode. Zvuči poznato? Tako dragi Srbi, ako vam se ovako nešto sviđa - pravac Poljska ili Mađarska. Samo nemojte da kukate kada Vučić radi isto. čovek živi isto tako loše kao i običan čovek u Srbiji. Dok se Mađarska može pohvaliti najvećim brojem beskućnika u Evropi. To vam je neoliberalizam, a ne prava žena na aburtus ili humano postupanje sa ljudima koji su žrtve rata. Naš narod je jednom već pobedio zlo, tokom Drugog svetskog rata. Nadam se na nećemo opet morati da se borimo protiv sličnih stvari.

Neprilagođen

pre 6 godina

@who cares: Auuu šta ti napisa! Poljskoj nije smetalo dok su uzimali lovu iz euro fondova, ali im jeste zasmetalo da podrže politiku koja im je i to omogućila - čim i oni treba nešto da urade! Nije im EU uzela najkvalitetniji kadar nego su ga oterali korumpirani političari spregnuti sa lopovima. I to nije prvi put, kao što se ni sa Balkana ne beži prvi put, samo se o tome manje pričalo u vreme komunizma. Lepo je napisao "svaki klub ima svoja pravila" - ima tu i nekih obaveza. Jednostavno, neki narodi i neke zemlje ne mogu da se otrgnu od lagodnog života i "emocija" koje se dave u hektolitrima vodke ili šljivovice. Sloveni se nikada neće otreyniti i skontati da se radom, a ne politiziranjem napreduje. Da li ti misliš da je mene EU "otela"!? Ne, druže, OTERALI su me neradnici i smarači. Ne vidim da sam nekome dužan: porez sam plaćao uredno i plaćam ga i sad na imovinu kojoj imam u Srbiji, nemam nijedan zaostali račun... A ništa od toga nisam koristio, sem škole - pa zašto onda nema ničega što se finansira iz budžeta? Misliš da je Poljska bolja? Znaš li da je svaki 4-i auto/kombi koji sam video u Holandiji sa poljskim tablicama - sve "bauštela"? Istina jeste da srce EU čine bivše kolonijalne sile, ali objasni mi jedno: šta smo mi radili dok su oni osvajali kolonije_ Borili se protiv Turaka, možda? Ili se vlastela klala među sobom za malo vlasti...Nego dobro, više mi volimo da nekome bude loše, nego da nama bude bolje.

Bruder Jakob

pre 6 godina

MOLIM DA OBJAVITE REPLIKU NA OVAJ NEISTINITI PROPAGADNI KOMENTAR!

Ovo više zaslužuje hrvatska nego Poljska, pa oni i danas krše prava manjina, njihova vlada otvoreno podržava zločince i fašiste iz II sv rata i ustaše...
(Svarog, 20. decembar 2017 14:24)

Ma ajde, kako mi to kršimo prava manjina, eto Pupovac se ne buni, bezrezervno podržava ovu vladu, bez njega vlada pada, nemoj ko papagaj ponavljati šta lupetaju Linta i Štrbac, a ni kako vas "informiše" vaš Firer preko svog razglasnog sistema!
Ne znam kad je to naša vlada održavala ustaše i NDH zločince, koliko poznajem nismo niti jednog "rehabilitovali", naprotiv.
Puna su vam usta NDH i Jasenovca, eno vam je komandant Jasenovca 45 godina mirno pod pravim imenom i prezimenom živio u Argentini i ko ga je na kraju uhapsio i osudio, tada na zakonom maksimalnu kaznu od 20 godina, sad bi dobio 40, zlikovac je umro u zatvoru, jednako tako i Artuković, jeste za vrijeme Jugoslavije ali na hrvatsku inicijativu!
A vi po prvaku Reicha u likvidaciji Jevreja nazivate ulice, naci kolaboracioniste ste dekretom proglasili za antifašiste, lik koji je za vrijeme rata bio poznat kao Pop koljač vam je mučenik i svetac!

Svarog

pre 6 godina

Ovo više zaslužuje hrvatska nego Poljska, pa oni i danas krše prava manjina, njihova vlada otvoreno podržava zločince i fašiste iz II sv rata i ustaše....mi ne trebamo sa njima u zajednicu koja ima dvostruke aršine i koja je podržala secesiju dela suverene zemlje. Za minimum 5 do 10.god iz ovakve EU će izaći cela istočna EU i napraviće svoj blok država. Duboke su podele oko nacionalnog identiteta i slovenski narodi neće da prihvate da primaju muslimanske izbeglice zarad nekakvih vrednosti na papiru. Da smo pametni , pa da sada mi malo uslovljavamo EU sa rusima. Ako ne zaokrenu kurs prema našem Kosovu, eto ruskih baza po celoj Srbiji. Prvo Kosovo da nam vrate pa onda da pričamo o EU vrednostima

Ivan

pre 6 godina

Uzeli desetine milijardi evra bespovratne pomoci, sredili jadnu siromasnu zenlju kakva im je ostala posle sovjetske okupacije i nece da prihvate nekoliko hiljada ljudi. Mars iz carinske zone, pa necete morati da primite te izbeglice. Usput ce vam ekonomija pasti nevidjeno, a vasi gradjani ce morati da se vrate u Poljsku. Pa cete biti srecni i siromasni bez migranata.

Joca S

pre 6 godina

Poljska bi da izvlači ekonomske koristi iz člsnstva u EU ali bi da se ponašaju kao orijentalna autokratija, tako mogu samo u evroazijskoj uniji pa ako žele mogu opet s Rusima.

Nemanja, OBR

pre 6 godina

Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde.
(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)

Ma, je li: "BBC: Poland judiciary reforms. EU takes disciplinary measures"

http://www.bbc.com/news/world-europe-42420150

Zoran

pre 6 godina

EU nije samo slobodna trgovina, pare iz budzeta za nerazvijene clanice. Postoje tu i neke obaveze.
(svaki klub ima svoja pravila, 20. decembar 2017 13:47)

A posebna pravila za zemlje van kruga "privilegovanih zemalja".
Sta mislite kakva ce tek pravila biti za Srbiju, mislim kada udje jednog dana u EU

Džaba krečimo

pre 6 godina

Sve je počelo kvotama za prijem migranata. Nemačka je mislila da pokupi inženjere, lekare i medicinsko osoblje a da ostale uvali Poljacima, Slovacima i Madjarima. A onda je nastao rat oko drugorazredne Nutele, Milke i nekih drugig prehrambenih proizvoda ... Poljaci pamte i Hitlera i Ruse. Neće više da budu ničiji otirač.

cobo

pre 6 godina

Eto moji Poljaci,cizma tamo,cizma vamo,kud god okrenes-cizma :(
Sreca pa nece biti jednoglasni jer imate Visegradsku grupu koja ce sigurno biti uz vas :)

jodlovo

pre 6 godina

cekaj, ne kapiram - trtis se da udjes u neku uniji cije zakone i pravila ne zelis da postujes. Jel te tero neko da ulazis? Nesvidja ti se? izvolte izaci napolje...

svašta

pre 6 godina

@(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)
Ne znam što ti gledaš, čitaš, ja vido na BBC, britanskon expressu, telegraphu(uk), tako da ne znam ko ili šta je tu fake? Ma zaludan sam što i ovo pišem

ArtuDitu

pre 6 godina

@ Slobodan Petrovic

Oni su dovoljno dugo bili u Sovjetskom zatvoru. U tom "EU zatvoru" Poljska je dobila mnogo vise nego sto je izgubila.

Anton S.

pre 6 godina

Poljska je od 2008 - 2015 dobila preko 10,6 MILIJARDI € iz budzeta EU.
http://www.cep.eu/fileadmin/user_upload/cep.eu/Studien/Umverteilung/cepStudy_Summary_of_the_main_results.pdf
Pitanje je da li su to zasluzili...

Dzouni

pre 6 godina

Puca EU polako po savovima vec godinama, jedino mi je zao sto je to toliko spor proces i sto ce biti potrebna bar decenija da se zavrsi, ako ne i nekoliko...ne znam sta sledi posle toga, mozda nesto bolje mozda losije, ali ovako ne moze Evropa da funkcionise.

objavite i moj

pre 6 godina

Po komentarima sa najvise pluseva vidim da Srbi znaju bolje od naroda koji zive u EU kako treba da se ponasa u EU i da mi branimo te vrednosti EU vise nego sama EU. Veci katolici od pape, to su Srbi.

Lord

pre 6 godina

@besna glista

Da objasnimo, EU primila i Poljsku u EU jer je bilo vazno da se NATO priblizi ruskim granicama. Sve zemlje koje su bile u sastavu SSSR a danas su u sastavu EU su to postale jer je NATO to trazio.

E sada dolazi na scenu socijologija ili psihologija. Poljaci na isti nacin mrze EU kao sto su nekada mrzeli Ruse. Ja Ovde u UK imam kolege iz Poljske oni jednostavno receno mrze sve. Mrgudi svega i svacega. E na kraju njih mrze i Englezi.

Zakljucak. Rusi su svim narodima koji su nekada bili u sastavu SSSR ugradili mrznju kao dominantno osecanje.

Evropa mora propasti jer je dozvolila raspad YU, fasizam i bonbardovanje Srbije.

komšija

pre 6 godina

Puca vestacka EU,posrnuli projekat EU puca.Netreba nam vasa zastava,himna,laz....Meni je Beograd glavni grad ne Brisel.Poljaci braco,izadjite iz tog zatvora zvani EU.Dignite se braco SLOVENI.
(Slobodan Petrovic, 20. decembar 2017 13:56)
Pazi ovako brate! Imaš bogate zemlje i siromašne zemlje. Kad pukne obično naje..siromašni. To smo videli posle drugog svetskog rata. Ovi bogati oporavise se brzo, a ovi ni dan danas. E sad ti ponovo kaži hajmo sloveni!!!

podrska

pre 6 godina

Podrska poljskom narodu. EU birokrate pokusavaju da kazne Poljsku zato sto nece bezuslovno da prihvate migrante na svojoj teritoriji. Optuzuju Poljake za fasizam zato sto ne pristaju na autosovinizam i na urusavanje svoje drzave. A zapravo je prinuda za prijem muslimanskih migranata cist fasizam.

who cares

pre 6 godina

A nema veze sto su napali najvece Evropske, tj uglavnom Nemacke kompanije za slanje robe druge klase u istocno evropske zemlje i zahtevali da hrana, kozmetika, higijenska sredstva i drugi proizvodi tih kompanija budu istog kvaliteta u Poljskoj, Slovackoj, ... kao Nemackoj, Austriji, a ne ista ili veca cena, a losiji kvalitet. Nema veze ni sa time sto nisu prihvatili imigrante vise nego bilo ko drugi sto je bio plan Eu da njima prebace dobar deo iznad cak njihovih kvota, posto su im ispraznili zemlju uzimajuci najkvalitetniju radnu snagu, pa kao ima mesta. Nego eto losa reforma pravosudnog sistema kao je problem, a po tim njihovim standardima ispada kada hoce ovo nase cudo od pravosudnog sistema kao prolazi.

Slobodan Petrovic

pre 6 godina

Puca vestacka EU,posrnuli projekat EU puca.Netreba nam vasa zastava,himna,laz....Meni je Beograd glavni grad ne Brisel.Poljaci braco,izadjite iz tog zatvora zvani EU.Dignite se braco SLOVENI.

braske

pre 6 godina

ajmo sad poljaci da vas vidim, da istupe niti mogu niti smeju, zbog privrede nemogu, zbog amera nesmeju - ostali bi kauboji bez trojanca u uniji

Suke

pre 6 godina

Dobro ste se setili, svima je EU dobra kad se vadi lova iz fondova a posle se prave ludi. Poljska postaje ko Nemacka 30-tih godina, sa Madjarskom treba isto cvrsto. Ko nece, ne mora, molim lepo istupi napolje, vrati lovu i vize za gradjane pa da vidimo.

igor

pre 6 godina

diktatori koji postoje i u evropskim drzavama sire nacionalisticku i populisticku politiku,opstaju na vlasti tako sto je evropa otvorila svoje granice pa svako ne icemu vredi iz poljske,madjarske,bugarske,rumunije,hrvatske, srbije,bosne i drugi zemalja je napustio takve zemlje i radi u nemackoj,ili u drugim razvijenim drzvama a novac unose u sopstvenu zemnlju i tako se odrzava sistem u kojem opstaju diktatori njih nema ko da smeni jel oni koji su nezadovoljni su i onako napustili zemlju ostali su samo stari,neobrazovani i mali broj onih koji su u dilu sa takvim vlastima

besna glista

pre 6 godina

I treba. Poljska se toliko razbahatila svojom ekstremistickom praksom da je bilo kranje vreme da im neko pokaze gde im je mesto. Drzava koja je najvise profitirala od uhlebljenja u EU, koja je poslala vise miliona svojih ljudi u pecalbu, bi ipak trebala da pokaze malo vise postovanja i zahvalnosti.

Flash

pre 6 godina

Dobra je ova analogija izmedju EU i SSSR, koja jos bolje zvuci na engleskom i ruskom (Soviet Union - European Union, i Sovietski Sajuz - Jevropejski Sajuz).
Pocelo kao dobra, revolucionarna ideja o opstem zajednickom napretku, a pretvorilo se u birokratsko-diktatorsku nocnu moru koja ugnjetava svoje clanove, njihove tradicije i nacionalne identitete zarad svog sve ekstremnijeg internacionalizma.
EU, dok je bila EZ, je ispunjavala svoju svrhu, koja zaista jeste bila dobra - ujediniti zapadnoevropske zemlje slicnih ekonomija u cilju bolje trgovine i zajednickog ekonomoskog napretka i sprecavanja rata, i nista vise. U medjuvremenu je EU stekla previse politickih konotacija, previse zelje za sirenjem, za moci, za federalizacijom. Previse se zatrpala birokratijom i besomucnim regulacijama. Borba za ljudska prava i toleranciju je odletela u totalno pogresnom, ekstremnom smeru.
Sve mi se cini da ce EU mic po mic da se svede na 4-5 zemalja zapadne Evrope (GER, FRA, BENELUX, Skandinavske) koje ce postati jedna federalna zemlja kao SAD, a ostalo ce ili postati periferija vazalnih drzava, ili ce napustiti EU. Uostalom ovo prvo skoro i otvoreno najavljuju, pricama o ''EU sa vise brzina''.

na sveto nikad, a mozda ni tad

pre 6 godina

kad je EU u stanu ovako da se odnosi prema jednoj poljskoj (imajuci u vidu broj stanovnika, velicina ekonomije itd.), da li vam to nesto govori kada ce srbija uci u uniju sa svojim "pravosudjem"?

de

pre 6 godina

Nažalost, "nove" članice EU nikad nisu shvatile da nisu ravnopravne sa "osovinom", sećam se još 2014 je Poljska ulagala nekoliko puta veto, i sa prijateljima sam prokomentarisao kako će im stare članice objasniti da veto nije za njih..nije prošlo puno godina a ovi im oduzeše pravo glasa..

Abrakapokus

pre 6 godina

Pametno. I treba da se stane na put ovim neokonzervativnim snagama koje prodiru iz zemalja bivšeg istočnog bloka (sve se nešto pitam pod čijim uticajem, hmm). Zna se dobro šta su vrednosti EU, ako im se ne dopada, "drum je džabe".

besna glista

pre 6 godina

I treba. Poljska se toliko razbahatila svojom ekstremistickom praksom da je bilo kranje vreme da im neko pokaze gde im je mesto. Drzava koja je najvise profitirala od uhlebljenja u EU, koja je poslala vise miliona svojih ljudi u pecalbu, bi ipak trebala da pokaze malo vise postovanja i zahvalnosti.

Suke

pre 6 godina

Dobro ste se setili, svima je EU dobra kad se vadi lova iz fondova a posle se prave ludi. Poljska postaje ko Nemacka 30-tih godina, sa Madjarskom treba isto cvrsto. Ko nece, ne mora, molim lepo istupi napolje, vrati lovu i vize za gradjane pa da vidimo.

who cares

pre 6 godina

A nema veze sto su napali najvece Evropske, tj uglavnom Nemacke kompanije za slanje robe druge klase u istocno evropske zemlje i zahtevali da hrana, kozmetika, higijenska sredstva i drugi proizvodi tih kompanija budu istog kvaliteta u Poljskoj, Slovackoj, ... kao Nemackoj, Austriji, a ne ista ili veca cena, a losiji kvalitet. Nema veze ni sa time sto nisu prihvatili imigrante vise nego bilo ko drugi sto je bio plan Eu da njima prebace dobar deo iznad cak njihovih kvota, posto su im ispraznili zemlju uzimajuci najkvalitetniju radnu snagu, pa kao ima mesta. Nego eto losa reforma pravosudnog sistema kao je problem, a po tim njihovim standardima ispada kada hoce ovo nase cudo od pravosudnog sistema kao prolazi.

de

pre 6 godina

Nažalost, "nove" članice EU nikad nisu shvatile da nisu ravnopravne sa "osovinom", sećam se još 2014 je Poljska ulagala nekoliko puta veto, i sa prijateljima sam prokomentarisao kako će im stare članice objasniti da veto nije za njih..nije prošlo puno godina a ovi im oduzeše pravo glasa..

na sveto nikad, a mozda ni tad

pre 6 godina

kad je EU u stanu ovako da se odnosi prema jednoj poljskoj (imajuci u vidu broj stanovnika, velicina ekonomije itd.), da li vam to nesto govori kada ce srbija uci u uniju sa svojim "pravosudjem"?

Abrakapokus

pre 6 godina

Pametno. I treba da se stane na put ovim neokonzervativnim snagama koje prodiru iz zemalja bivšeg istočnog bloka (sve se nešto pitam pod čijim uticajem, hmm). Zna se dobro šta su vrednosti EU, ako im se ne dopada, "drum je džabe".

braske

pre 6 godina

ajmo sad poljaci da vas vidim, da istupe niti mogu niti smeju, zbog privrede nemogu, zbog amera nesmeju - ostali bi kauboji bez trojanca u uniji

podrska

pre 6 godina

Podrska poljskom narodu. EU birokrate pokusavaju da kazne Poljsku zato sto nece bezuslovno da prihvate migrante na svojoj teritoriji. Optuzuju Poljake za fasizam zato sto ne pristaju na autosovinizam i na urusavanje svoje drzave. A zapravo je prinuda za prijem muslimanskih migranata cist fasizam.

Flash

pre 6 godina

Dobra je ova analogija izmedju EU i SSSR, koja jos bolje zvuci na engleskom i ruskom (Soviet Union - European Union, i Sovietski Sajuz - Jevropejski Sajuz).
Pocelo kao dobra, revolucionarna ideja o opstem zajednickom napretku, a pretvorilo se u birokratsko-diktatorsku nocnu moru koja ugnjetava svoje clanove, njihove tradicije i nacionalne identitete zarad svog sve ekstremnijeg internacionalizma.
EU, dok je bila EZ, je ispunjavala svoju svrhu, koja zaista jeste bila dobra - ujediniti zapadnoevropske zemlje slicnih ekonomija u cilju bolje trgovine i zajednickog ekonomoskog napretka i sprecavanja rata, i nista vise. U medjuvremenu je EU stekla previse politickih konotacija, previse zelje za sirenjem, za moci, za federalizacijom. Previse se zatrpala birokratijom i besomucnim regulacijama. Borba za ljudska prava i toleranciju je odletela u totalno pogresnom, ekstremnom smeru.
Sve mi se cini da ce EU mic po mic da se svede na 4-5 zemalja zapadne Evrope (GER, FRA, BENELUX, Skandinavske) koje ce postati jedna federalna zemlja kao SAD, a ostalo ce ili postati periferija vazalnih drzava, ili ce napustiti EU. Uostalom ovo prvo skoro i otvoreno najavljuju, pricama o ''EU sa vise brzina''.

Slobodan Petrovic

pre 6 godina

Puca vestacka EU,posrnuli projekat EU puca.Netreba nam vasa zastava,himna,laz....Meni je Beograd glavni grad ne Brisel.Poljaci braco,izadjite iz tog zatvora zvani EU.Dignite se braco SLOVENI.

Martel i Sobjeski, vratite se molim vas!

pre 6 godina

Samo je izgovor da se Poljska kaznjava zbog ovoga oko pravosudja. Znamo svi sta je istina...Poljaci su krivi sto su normalni - sto ne zele da prihvate autosovinizam, pljuvanje svoje rase, etniciteta i religije, primanje u 'kucu' miliona stranaca i bukvalno kapituliranja drzave i kulture njima. Ne zele da izvrse kulturalno samoubistvo koje zapadna Evropa izvrsava. Ne zele da bace u vodu sve za sta su njihovi preci ginuli 1000 godina.

EU nije Evropa. EU je najopasnija stvar po Evropu, jer EU radi gotovo sve protivno interesima svih svojih drzava clanica i njihovih naroda i tradicija. Evropa su jake, nacionalne, samouverene i ponosne drzave, koje slave pravu evropsku tradiciju i vrednosti, a ne ''evropske'' vrednosti koje nam se sada namecu. Samo tako ce Evropa biti opet jaka, sigurna i samouverena. Evropa Mocarta, Betovena, Dvorzaka, brace Grim, Rusoa, Hegela, Pastera, pa i Karla Martela i Jana Sobjeskog, a ne Evropa Koncite, Femena, Pusi Rajota, svakakvih parada i latente levicarske islamofilije i mentaliteta kapitulacije i samo-mrznje.

Neko123

pre 6 godina

Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde.
(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)

Naslovna strana Deutche Welle, prvi clanak koji dominira: "EU triggers article 7 against Poland":
http://www.dw.com/en/top-stories/s-9097
Prva vest na naslovnoj strani france24: L'UE déclenche une procédure sans précédent contre Varsovie
http://www.france24.com/fr/

igor

pre 6 godina

diktatori koji postoje i u evropskim drzavama sire nacionalisticku i populisticku politiku,opstaju na vlasti tako sto je evropa otvorila svoje granice pa svako ne icemu vredi iz poljske,madjarske,bugarske,rumunije,hrvatske, srbije,bosne i drugi zemalja je napustio takve zemlje i radi u nemackoj,ili u drugim razvijenim drzvama a novac unose u sopstvenu zemnlju i tako se odrzava sistem u kojem opstaju diktatori njih nema ko da smeni jel oni koji su nezadovoljni su i onako napustili zemlju ostali su samo stari,neobrazovani i mali broj onih koji su u dilu sa takvim vlastima

Svarog

pre 6 godina

Ovo više zaslužuje hrvatska nego Poljska, pa oni i danas krše prava manjina, njihova vlada otvoreno podržava zločince i fašiste iz II sv rata i ustaše....mi ne trebamo sa njima u zajednicu koja ima dvostruke aršine i koja je podržala secesiju dela suverene zemlje. Za minimum 5 do 10.god iz ovakve EU će izaći cela istočna EU i napraviće svoj blok država. Duboke su podele oko nacionalnog identiteta i slovenski narodi neće da prihvate da primaju muslimanske izbeglice zarad nekakvih vrednosti na papiru. Da smo pametni , pa da sada mi malo uslovljavamo EU sa rusima. Ako ne zaokrenu kurs prema našem Kosovu, eto ruskih baza po celoj Srbiji. Prvo Kosovo da nam vrate pa onda da pričamo o EU vrednostima

jodlovo

pre 6 godina

cekaj, ne kapiram - trtis se da udjes u neku uniji cije zakone i pravila ne zelis da postujes. Jel te tero neko da ulazis? Nesvidja ti se? izvolte izaci napolje...

Džaba krečimo

pre 6 godina

Sve je počelo kvotama za prijem migranata. Nemačka je mislila da pokupi inženjere, lekare i medicinsko osoblje a da ostale uvali Poljacima, Slovacima i Madjarima. A onda je nastao rat oko drugorazredne Nutele, Milke i nekih drugig prehrambenih proizvoda ... Poljaci pamte i Hitlera i Ruse. Neće više da budu ničiji otirač.

Zoran

pre 6 godina

EU nije samo slobodna trgovina, pare iz budzeta za nerazvijene clanice. Postoje tu i neke obaveze.
(svaki klub ima svoja pravila, 20. decembar 2017 13:47)

A posebna pravila za zemlje van kruga "privilegovanih zemalja".
Sta mislite kakva ce tek pravila biti za Srbiju, mislim kada udje jednog dana u EU

cobo

pre 6 godina

Eto moji Poljaci,cizma tamo,cizma vamo,kud god okrenes-cizma :(
Sreca pa nece biti jednoglasni jer imate Visegradsku grupu koja ce sigurno biti uz vas :)

objavite i moj

pre 6 godina

Po komentarima sa najvise pluseva vidim da Srbi znaju bolje od naroda koji zive u EU kako treba da se ponasa u EU i da mi branimo te vrednosti EU vise nego sama EU. Veci katolici od pape, to su Srbi.

dusanmal

pre 6 godina

@skeptik - "Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde" - Zivim u Americi. Imaju izuzetno aktivnu nedelju za novosti (borba oko poreza, budzeta, hrpa seksualnih optuzivanja, vozna nesreca,...) no i pored toga na svakom i Internet i TV baziranom standardnom izvoru novosti Poljsko pitanje se pominje i podvlaci. Na Internet sajtovima sa komentarima kao sto je u Srbiji B92-stotine komentara (nije bas merilo, al eto).
A sad nazad na clanak: To je razlog zasto trenutni model EU ne moze da zazivi. Poslanici koji su u Poljskoj izglasali taj zakon o sudstvu su nsvi 100% demokratski izabrani i mogu biti zamenjeni ako se narodu ne svidja sta rade (sigurno efikasnije zamenjeni no slicni u Srbiji). U tom smislu promene su 100% demokratske. EU vrhuska koja brani Poljskoj pravo glasa i koja je trazila da se zakon ukine-100% NEIZABRAN birokrate. Niko ni u Poljskoj ni u EU nije glasao za njih, postavljeni su... Te tvrde da oni predstavljaju i brane pravu demokratiju" a ne demokratski izabrani Poljaci. Birokratski totalitarizam.
E, sad da je EU izrasla u Aziji gde tradicionalno vlada kolektivizam, gde je drzava vaznija od pojedinca-takva EU bi zazivela tamo. No, ovo je Evropa. Tradicija individualnosti, tradicija licnih sloboda, licnih interesa koji se preslikavaju i na drzave sa sopstvenim drzavnim interesima. Sustinska suprotnost prihvatanju nameta neizabranih birokrata u Briselu. Pre ili kasnije puca po Poljskom primeru.

Ivan

pre 6 godina

Uzeli desetine milijardi evra bespovratne pomoci, sredili jadnu siromasnu zenlju kakva im je ostala posle sovjetske okupacije i nece da prihvate nekoliko hiljada ljudi. Mars iz carinske zone, pa necete morati da primite te izbeglice. Usput ce vam ekonomija pasti nevidjeno, a vasi gradjani ce morati da se vrate u Poljsku. Pa cete biti srecni i siromasni bez migranata.

Nemanja, OBR

pre 6 godina

Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde.
(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)

Ma, je li: "BBC: Poland judiciary reforms. EU takes disciplinary measures"

http://www.bbc.com/news/world-europe-42420150

Nemanja

pre 6 godina

Samo je izgovor da se Poljska kaznjava zbog ovoga oko pravosudja. Znamo svi sta je istina...Poljaci su krivi sto su normalni - sto ne zele da prihvate autosovinizam, pljuvanje svoje rase, etniciteta i religije, primanje u 'kucu' miliona stranaca i bukvalno kapituliranja drzave i kulture njima.

(Martel i Sobjeski, vratite se molim vas!, 20. decembar 2017 15:03)

Poljska je već 5-6 godina konstantno u vestima zbog razbnih skandala poput pokušaja zabrane abortusa i sličnih kršenja ljudskih prava baziranih na primitivnim verovanjima. Da li Evropa ima prava da ih silom uterume u civilizaciju je diskutabilno, ali svakako sa takvim shvatanjima nemaju šta da rade u civilizovanom društvu. A zaostali primitivci uvek brane svoje prave na tradicijom diktirani primitivizam nekakvim optužbama o 'autošovinizmu'.

komšija

pre 6 godina

Puca vestacka EU,posrnuli projekat EU puca.Netreba nam vasa zastava,himna,laz....Meni je Beograd glavni grad ne Brisel.Poljaci braco,izadjite iz tog zatvora zvani EU.Dignite se braco SLOVENI.
(Slobodan Petrovic, 20. decembar 2017 13:56)
Pazi ovako brate! Imaš bogate zemlje i siromašne zemlje. Kad pukne obično naje..siromašni. To smo videli posle drugog svetskog rata. Ovi bogati oporavise se brzo, a ovi ni dan danas. E sad ti ponovo kaži hajmo sloveni!!!

Victorinox

pre 6 godina

Poljska je od 2008 - 2015 dobila preko 10,6 MILIJARDI € iz budzeta EU.
[link]
Pitanje je da li su to zasluzili...
(Anton S., 20. decembar 2017 14:53)

A prosečan godišnji GDP Poljske je u tim godinama prelazio 400 milijardi evra. Bez obzira na to, EU-fanatici će i dalje da trube da velikodušni Levijatan iz Brisela u stvari hrani istočnu Evropu, iako činjenice govore suprotno. Samo, kada su poljaci u pitanju, radi se o plašenju mečke rešetom. Suviše važan član NATO, velika zemlja sa veoma jakim lobijem u USA, tako da...

pravila, pravila, da bi me udavila

pre 6 godina

EU nije samo slobodna trgovina, pare iz budzeta za nerazvijene clanice. Postoje tu i neke obaveze.
(svaki klub ima svoja pravila, 20. decembar 2017 13:47)

A pravila i obaveze su da svi moraju da uvode sankcije Rusiji, a Nemačka može da gradi gasovod sa Rusima?

deki185

pre 6 godina

Oni su dovoljno dugo bili u Sovjetskom zatvoru. U tom "EU zatvoru" Poljska je dobila mnogo vise nego sto je izgubila.

Poljska je dobila onoliko koliko su joj dozvolili da dobije.Sta mislite koliko su zapadne kompanije zaradile od Ploljske? 40 miliona Poljaka kupuje proizvode pretezno nemačkih kompanija.Za sve ove godine koliki je to tek profit.

svašta

pre 6 godina

@(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)
Ne znam što ti gledaš, čitaš, ja vido na BBC, britanskon expressu, telegraphu(uk), tako da ne znam ko ili šta je tu fake? Ma zaludan sam što i ovo pišem

Joca S

pre 6 godina

Poljska bi da izvlači ekonomske koristi iz člsnstva u EU ali bi da se ponašaju kao orijentalna autokratija, tako mogu samo u evroazijskoj uniji pa ako žele mogu opet s Rusima.

Lord

pre 6 godina

@besna glista

Da objasnimo, EU primila i Poljsku u EU jer je bilo vazno da se NATO priblizi ruskim granicama. Sve zemlje koje su bile u sastavu SSSR a danas su u sastavu EU su to postale jer je NATO to trazio.

E sada dolazi na scenu socijologija ili psihologija. Poljaci na isti nacin mrze EU kao sto su nekada mrzeli Ruse. Ja Ovde u UK imam kolege iz Poljske oni jednostavno receno mrze sve. Mrgudi svega i svacega. E na kraju njih mrze i Englezi.

Zakljucak. Rusi su svim narodima koji su nekada bili u sastavu SSSR ugradili mrznju kao dominantno osecanje.

Evropa mora propasti jer je dozvolila raspad YU, fasizam i bonbardovanje Srbije.

Dzouni

pre 6 godina

Puca EU polako po savovima vec godinama, jedino mi je zao sto je to toliko spor proces i sto ce biti potrebna bar decenija da se zavrsi, ako ne i nekoliko...ne znam sta sledi posle toga, mozda nesto bolje mozda losije, ali ovako ne moze Evropa da funkcionise.

ArtuDitu

pre 6 godina

@ Slobodan Petrovic

Oni su dovoljno dugo bili u Sovjetskom zatvoru. U tom "EU zatvoru" Poljska je dobila mnogo vise nego sto je izgubila.

realno

pre 6 godina

U Poljskoj je, kao i u Ukrajini fašizam postao sasvim normalna stvar. Vladajuća partija desnog centra koristi sitne fašističke organizacije za narodnu mobilizaciju i retradicionalizaciju društva kako bi što duže ostala na vlasti. Trenutno je tamo izuzetno jaka kampanja protiv legalnosti abortusa, protiv migranata (kojih u Poljskoj ni nema) i za vraćanje katoličkih vrednosti. E sad, dok se odvijaju takve stvari, ispod tepiha se ukidaju nezavisnost pravosuđa i medijske slobode. Zvuči poznato? Tako dragi Srbi, ako vam se ovako nešto sviđa - pravac Poljska ili Mađarska. Samo nemojte da kukate kada Vučić radi isto. čovek živi isto tako loše kao i običan čovek u Srbiji. Dok se Mađarska može pohvaliti najvećim brojem beskućnika u Evropi. To vam je neoliberalizam, a ne prava žena na aburtus ili humano postupanje sa ljudima koji su žrtve rata. Naš narod je jednom već pobedio zlo, tokom Drugog svetskog rata. Nadam se na nećemo opet morati da se borimo protiv sličnih stvari.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

@ (dusanmal, 20. decembar 2017 15:14)

Brate mili sta ti naprica ??

1. Da si malo googlovao znao bi da su "birokratate" u Briselskom parlamentu 100% demokratki izibarane.

2. Poljska se ulaskom EU OBAVEZALA da ce postovati osnovna ljuska prava i vrednosti Evrope. To sto Poljska vlast trenutno radi izmenama zakona je u svrsi njihovog opstanka na vlasi (ala Vicic) i nema veze sa demokratijom.


Sto se Amerike tice - javi se kada budete imali bar besplatno zdravstvo.

Anton S.

pre 6 godina

Poljska je od 2008 - 2015 dobila preko 10,6 MILIJARDI € iz budzeta EU.
http://www.cep.eu/fileadmin/user_upload/cep.eu/Studien/Umverteilung/cepStudy_Summary_of_the_main_results.pdf
Pitanje je da li su to zasluzili...

Bruder Jakob

pre 6 godina

MOLIM DA OBJAVITE REPLIKU NA OVAJ NEISTINITI PROPAGADNI KOMENTAR!

Ovo više zaslužuje hrvatska nego Poljska, pa oni i danas krše prava manjina, njihova vlada otvoreno podržava zločince i fašiste iz II sv rata i ustaše...
(Svarog, 20. decembar 2017 14:24)

Ma ajde, kako mi to kršimo prava manjina, eto Pupovac se ne buni, bezrezervno podržava ovu vladu, bez njega vlada pada, nemoj ko papagaj ponavljati šta lupetaju Linta i Štrbac, a ni kako vas "informiše" vaš Firer preko svog razglasnog sistema!
Ne znam kad je to naša vlada održavala ustaše i NDH zločince, koliko poznajem nismo niti jednog "rehabilitovali", naprotiv.
Puna su vam usta NDH i Jasenovca, eno vam je komandant Jasenovca 45 godina mirno pod pravim imenom i prezimenom živio u Argentini i ko ga je na kraju uhapsio i osudio, tada na zakonom maksimalnu kaznu od 20 godina, sad bi dobio 40, zlikovac je umro u zatvoru, jednako tako i Artuković, jeste za vrijeme Jugoslavije ali na hrvatsku inicijativu!
A vi po prvaku Reicha u likvidaciji Jevreja nazivate ulice, naci kolaboracioniste ste dekretom proglasili za antifašiste, lik koji je za vrijeme rata bio poznat kao Pop koljač vam je mučenik i svetac!

Slovenac 1952

pre 6 godina

Evropa mora propasti jer je dozvolila raspad YU, fasizam i bonbardovanje Srbije.
(Lord, 20. decembar 2017 14:16)
Iskreno da ti kažem, BMK! A šta čete vi bez EU? Možda, ali samo možda, da počnete obrađivate barem vašu zemlju u mesto da želite i tražite tuđu?:(

Neprilagođen

pre 6 godina

@who cares: Auuu šta ti napisa! Poljskoj nije smetalo dok su uzimali lovu iz euro fondova, ali im jeste zasmetalo da podrže politiku koja im je i to omogućila - čim i oni treba nešto da urade! Nije im EU uzela najkvalitetniji kadar nego su ga oterali korumpirani političari spregnuti sa lopovima. I to nije prvi put, kao što se ni sa Balkana ne beži prvi put, samo se o tome manje pričalo u vreme komunizma. Lepo je napisao "svaki klub ima svoja pravila" - ima tu i nekih obaveza. Jednostavno, neki narodi i neke zemlje ne mogu da se otrgnu od lagodnog života i "emocija" koje se dave u hektolitrima vodke ili šljivovice. Sloveni se nikada neće otreyniti i skontati da se radom, a ne politiziranjem napreduje. Da li ti misliš da je mene EU "otela"!? Ne, druže, OTERALI su me neradnici i smarači. Ne vidim da sam nekome dužan: porez sam plaćao uredno i plaćam ga i sad na imovinu kojoj imam u Srbiji, nemam nijedan zaostali račun... A ništa od toga nisam koristio, sem škole - pa zašto onda nema ničega što se finansira iz budžeta? Misliš da je Poljska bolja? Znaš li da je svaki 4-i auto/kombi koji sam video u Holandiji sa poljskim tablicama - sve "bauštela"? Istina jeste da srce EU čine bivše kolonijalne sile, ali objasni mi jedno: šta smo mi radili dok su oni osvajali kolonije_ Borili se protiv Turaka, možda? Ili se vlastela klala među sobom za malo vlasti...Nego dobro, više mi volimo da nekome bude loše, nego da nama bude bolje.

zablude

pre 6 godina

Da li posetioci ovog portala, koji brane poljsku vlast a kritikuju najavlhene mere EU, znaji sta se desilo u Poljskoj pre 3 nedelje? Da li se secate onog marsa desnice u Varsavi od kojeg se svakom normalnom coveku ledi krv u zilama? Najavljene mere-kazne EU protiv jedne clanice trebale su doci i ranije. Pitanje je da li ce Madjatsaka, Hrvatska glasati za ove mere, jer one mogu biti sledece. A mozda i Austrija, koja vec ima iskustvo sa sankcihama EU iz 2000.godine

Lord

pre 6 godina

@Slovenac 1952

Za pocetak procitaj sta sam napisao.

EU ce se raspati jer je dozvolila da se raspadne YU. YU je bila avangarda (Avangarda (dolazi od francuske sintagme - avant-garde, avant = ispred, garde[1] = straža, znači predstraža, prethodnica [2]) svega onoga sto se desava u danasnjoj EU.

Fasizam znaci vladavinu jedne nacije, recimo Poljske ili Slovenije. (Slovenic samo sebi dovoljni).

Bombardovanje Srbije kao cin rusenja medjunardonog prava, u cilju odbrane ljudskih prava. Iz humanitarnig razloga bombarduje se neka zemlja. Posledica su Libija, Sirija, .....

Ja u Srbiji obradjujem zemlju mojih predaka Srba.

Zvanicno sam i podanik UK, zato i nadimak Lord.

Ima dosta Srba koji su slicni meni.

Nadam se da ces ovo procitati sa razumevanjem.

Niskoleteći Aligator

pre 6 godina

Jedna misao mi se stalno vrzma po glavi:
Čini mi se kao da se sada dešavaju prvi koraci, koji će Evropu PODELITI na Zapadnu EU i na Istočnu EU, sa svim posledicama takvih "prestrojavanja"...
Ovaj Istočni deo, koji je dugo bio pod Ruskom čizmom, sasvim SIGURNO neće trpeti prisilno NAMETANJE volje odmornih Briselskih "umova".

prcko

pre 6 godina

mnogo ste brzo reagovali. opasnost da sudstvo stoji pod uticajem domace politike je lose ali vasa opcija je da sudstvo stoji pod uticajem medjunarodnih korporacija i nevladinih organizacija koji kroje svet kako im se hoce a da se domace stanovnistvo nizasta ne pita. eu postaje stvarno monstrum i nece nikada politicki dostici nivo sjedinjenih americkih drzava. sami pregovori v. britanije o bregzitu govore sve. kakva je to organizacija u koju mozes uci ali ne mozes izaci? samo sekte funkcionisu na taj nacin. nedaj boze da poljaci odluce da izadju ima kozu da im oderu.

besna glista

pre 6 godina

I treba. Poljska se toliko razbahatila svojom ekstremistickom praksom da je bilo kranje vreme da im neko pokaze gde im je mesto. Drzava koja je najvise profitirala od uhlebljenja u EU, koja je poslala vise miliona svojih ljudi u pecalbu, bi ipak trebala da pokaze malo vise postovanja i zahvalnosti.

Suke

pre 6 godina

Dobro ste se setili, svima je EU dobra kad se vadi lova iz fondova a posle se prave ludi. Poljska postaje ko Nemacka 30-tih godina, sa Madjarskom treba isto cvrsto. Ko nece, ne mora, molim lepo istupi napolje, vrati lovu i vize za gradjane pa da vidimo.

Abrakapokus

pre 6 godina

Pametno. I treba da se stane na put ovim neokonzervativnim snagama koje prodiru iz zemalja bivšeg istočnog bloka (sve se nešto pitam pod čijim uticajem, hmm). Zna se dobro šta su vrednosti EU, ako im se ne dopada, "drum je džabe".

Slobodan Petrovic

pre 6 godina

Puca vestacka EU,posrnuli projekat EU puca.Netreba nam vasa zastava,himna,laz....Meni je Beograd glavni grad ne Brisel.Poljaci braco,izadjite iz tog zatvora zvani EU.Dignite se braco SLOVENI.

Ivan

pre 6 godina

Uzeli desetine milijardi evra bespovratne pomoci, sredili jadnu siromasnu zenlju kakva im je ostala posle sovjetske okupacije i nece da prihvate nekoliko hiljada ljudi. Mars iz carinske zone, pa necete morati da primite te izbeglice. Usput ce vam ekonomija pasti nevidjeno, a vasi gradjani ce morati da se vrate u Poljsku. Pa cete biti srecni i siromasni bez migranata.

who cares

pre 6 godina

A nema veze sto su napali najvece Evropske, tj uglavnom Nemacke kompanije za slanje robe druge klase u istocno evropske zemlje i zahtevali da hrana, kozmetika, higijenska sredstva i drugi proizvodi tih kompanija budu istog kvaliteta u Poljskoj, Slovackoj, ... kao Nemackoj, Austriji, a ne ista ili veca cena, a losiji kvalitet. Nema veze ni sa time sto nisu prihvatili imigrante vise nego bilo ko drugi sto je bio plan Eu da njima prebace dobar deo iznad cak njihovih kvota, posto su im ispraznili zemlju uzimajuci najkvalitetniju radnu snagu, pa kao ima mesta. Nego eto losa reforma pravosudnog sistema kao je problem, a po tim njihovim standardima ispada kada hoce ovo nase cudo od pravosudnog sistema kao prolazi.

igor

pre 6 godina

diktatori koji postoje i u evropskim drzavama sire nacionalisticku i populisticku politiku,opstaju na vlasti tako sto je evropa otvorila svoje granice pa svako ne icemu vredi iz poljske,madjarske,bugarske,rumunije,hrvatske, srbije,bosne i drugi zemalja je napustio takve zemlje i radi u nemackoj,ili u drugim razvijenim drzvama a novac unose u sopstvenu zemnlju i tako se odrzava sistem u kojem opstaju diktatori njih nema ko da smeni jel oni koji su nezadovoljni su i onako napustili zemlju ostali su samo stari,neobrazovani i mali broj onih koji su u dilu sa takvim vlastima

podrska

pre 6 godina

Podrska poljskom narodu. EU birokrate pokusavaju da kazne Poljsku zato sto nece bezuslovno da prihvate migrante na svojoj teritoriji. Optuzuju Poljake za fasizam zato sto ne pristaju na autosovinizam i na urusavanje svoje drzave. A zapravo je prinuda za prijem muslimanskih migranata cist fasizam.

de

pre 6 godina

Nažalost, "nove" članice EU nikad nisu shvatile da nisu ravnopravne sa "osovinom", sećam se još 2014 je Poljska ulagala nekoliko puta veto, i sa prijateljima sam prokomentarisao kako će im stare članice objasniti da veto nije za njih..nije prošlo puno godina a ovi im oduzeše pravo glasa..

Bruder Jakob

pre 6 godina

MOLIM DA OBJAVITE REPLIKU NA OVAJ NEISTINITI PROPAGADNI KOMENTAR!

Ovo više zaslužuje hrvatska nego Poljska, pa oni i danas krše prava manjina, njihova vlada otvoreno podržava zločince i fašiste iz II sv rata i ustaše...
(Svarog, 20. decembar 2017 14:24)

Ma ajde, kako mi to kršimo prava manjina, eto Pupovac se ne buni, bezrezervno podržava ovu vladu, bez njega vlada pada, nemoj ko papagaj ponavljati šta lupetaju Linta i Štrbac, a ni kako vas "informiše" vaš Firer preko svog razglasnog sistema!
Ne znam kad je to naša vlada održavala ustaše i NDH zločince, koliko poznajem nismo niti jednog "rehabilitovali", naprotiv.
Puna su vam usta NDH i Jasenovca, eno vam je komandant Jasenovca 45 godina mirno pod pravim imenom i prezimenom živio u Argentini i ko ga je na kraju uhapsio i osudio, tada na zakonom maksimalnu kaznu od 20 godina, sad bi dobio 40, zlikovac je umro u zatvoru, jednako tako i Artuković, jeste za vrijeme Jugoslavije ali na hrvatsku inicijativu!
A vi po prvaku Reicha u likvidaciji Jevreja nazivate ulice, naci kolaboracioniste ste dekretom proglasili za antifašiste, lik koji je za vrijeme rata bio poznat kao Pop koljač vam je mučenik i svetac!

Lord

pre 6 godina

@besna glista

Da objasnimo, EU primila i Poljsku u EU jer je bilo vazno da se NATO priblizi ruskim granicama. Sve zemlje koje su bile u sastavu SSSR a danas su u sastavu EU su to postale jer je NATO to trazio.

E sada dolazi na scenu socijologija ili psihologija. Poljaci na isti nacin mrze EU kao sto su nekada mrzeli Ruse. Ja Ovde u UK imam kolege iz Poljske oni jednostavno receno mrze sve. Mrgudi svega i svacega. E na kraju njih mrze i Englezi.

Zakljucak. Rusi su svim narodima koji su nekada bili u sastavu SSSR ugradili mrznju kao dominantno osecanje.

Evropa mora propasti jer je dozvolila raspad YU, fasizam i bonbardovanje Srbije.

braske

pre 6 godina

ajmo sad poljaci da vas vidim, da istupe niti mogu niti smeju, zbog privrede nemogu, zbog amera nesmeju - ostali bi kauboji bez trojanca u uniji

Anton S.

pre 6 godina

Poljska je od 2008 - 2015 dobila preko 10,6 MILIJARDI € iz budzeta EU.
http://www.cep.eu/fileadmin/user_upload/cep.eu/Studien/Umverteilung/cepStudy_Summary_of_the_main_results.pdf
Pitanje je da li su to zasluzili...

jodlovo

pre 6 godina

cekaj, ne kapiram - trtis se da udjes u neku uniji cije zakone i pravila ne zelis da postujes. Jel te tero neko da ulazis? Nesvidja ti se? izvolte izaci napolje...

Martel i Sobjeski, vratite se molim vas!

pre 6 godina

Samo je izgovor da se Poljska kaznjava zbog ovoga oko pravosudja. Znamo svi sta je istina...Poljaci su krivi sto su normalni - sto ne zele da prihvate autosovinizam, pljuvanje svoje rase, etniciteta i religije, primanje u 'kucu' miliona stranaca i bukvalno kapituliranja drzave i kulture njima. Ne zele da izvrse kulturalno samoubistvo koje zapadna Evropa izvrsava. Ne zele da bace u vodu sve za sta su njihovi preci ginuli 1000 godina.

EU nije Evropa. EU je najopasnija stvar po Evropu, jer EU radi gotovo sve protivno interesima svih svojih drzava clanica i njihovih naroda i tradicija. Evropa su jake, nacionalne, samouverene i ponosne drzave, koje slave pravu evropsku tradiciju i vrednosti, a ne ''evropske'' vrednosti koje nam se sada namecu. Samo tako ce Evropa biti opet jaka, sigurna i samouverena. Evropa Mocarta, Betovena, Dvorzaka, brace Grim, Rusoa, Hegela, Pastera, pa i Karla Martela i Jana Sobjeskog, a ne Evropa Koncite, Femena, Pusi Rajota, svakakvih parada i latente levicarske islamofilije i mentaliteta kapitulacije i samo-mrznje.

Nemanja

pre 6 godina

Samo je izgovor da se Poljska kaznjava zbog ovoga oko pravosudja. Znamo svi sta je istina...Poljaci su krivi sto su normalni - sto ne zele da prihvate autosovinizam, pljuvanje svoje rase, etniciteta i religije, primanje u 'kucu' miliona stranaca i bukvalno kapituliranja drzave i kulture njima.

(Martel i Sobjeski, vratite se molim vas!, 20. decembar 2017 15:03)

Poljska je već 5-6 godina konstantno u vestima zbog razbnih skandala poput pokušaja zabrane abortusa i sličnih kršenja ljudskih prava baziranih na primitivnim verovanjima. Da li Evropa ima prava da ih silom uterume u civilizaciju je diskutabilno, ali svakako sa takvim shvatanjima nemaju šta da rade u civilizovanom društvu. A zaostali primitivci uvek brane svoje prave na tradicijom diktirani primitivizam nekakvim optužbama o 'autošovinizmu'.

Joca S

pre 6 godina

Poljska bi da izvlači ekonomske koristi iz člsnstva u EU ali bi da se ponašaju kao orijentalna autokratija, tako mogu samo u evroazijskoj uniji pa ako žele mogu opet s Rusima.

Svarog

pre 6 godina

Ovo više zaslužuje hrvatska nego Poljska, pa oni i danas krše prava manjina, njihova vlada otvoreno podržava zločince i fašiste iz II sv rata i ustaše....mi ne trebamo sa njima u zajednicu koja ima dvostruke aršine i koja je podržala secesiju dela suverene zemlje. Za minimum 5 do 10.god iz ovakve EU će izaći cela istočna EU i napraviće svoj blok država. Duboke su podele oko nacionalnog identiteta i slovenski narodi neće da prihvate da primaju muslimanske izbeglice zarad nekakvih vrednosti na papiru. Da smo pametni , pa da sada mi malo uslovljavamo EU sa rusima. Ako ne zaokrenu kurs prema našem Kosovu, eto ruskih baza po celoj Srbiji. Prvo Kosovo da nam vrate pa onda da pričamo o EU vrednostima

Slovenac 1952

pre 6 godina

Evropa mora propasti jer je dozvolila raspad YU, fasizam i bonbardovanje Srbije.
(Lord, 20. decembar 2017 14:16)
Iskreno da ti kažem, BMK! A šta čete vi bez EU? Možda, ali samo možda, da počnete obrađivate barem vašu zemlju u mesto da želite i tražite tuđu?:(

Flash

pre 6 godina

Dobra je ova analogija izmedju EU i SSSR, koja jos bolje zvuci na engleskom i ruskom (Soviet Union - European Union, i Sovietski Sajuz - Jevropejski Sajuz).
Pocelo kao dobra, revolucionarna ideja o opstem zajednickom napretku, a pretvorilo se u birokratsko-diktatorsku nocnu moru koja ugnjetava svoje clanove, njihove tradicije i nacionalne identitete zarad svog sve ekstremnijeg internacionalizma.
EU, dok je bila EZ, je ispunjavala svoju svrhu, koja zaista jeste bila dobra - ujediniti zapadnoevropske zemlje slicnih ekonomija u cilju bolje trgovine i zajednickog ekonomoskog napretka i sprecavanja rata, i nista vise. U medjuvremenu je EU stekla previse politickih konotacija, previse zelje za sirenjem, za moci, za federalizacijom. Previse se zatrpala birokratijom i besomucnim regulacijama. Borba za ljudska prava i toleranciju je odletela u totalno pogresnom, ekstremnom smeru.
Sve mi se cini da ce EU mic po mic da se svede na 4-5 zemalja zapadne Evrope (GER, FRA, BENELUX, Skandinavske) koje ce postati jedna federalna zemlja kao SAD, a ostalo ce ili postati periferija vazalnih drzava, ili ce napustiti EU. Uostalom ovo prvo skoro i otvoreno najavljuju, pricama o ''EU sa vise brzina''.

komšija

pre 6 godina

Puca vestacka EU,posrnuli projekat EU puca.Netreba nam vasa zastava,himna,laz....Meni je Beograd glavni grad ne Brisel.Poljaci braco,izadjite iz tog zatvora zvani EU.Dignite se braco SLOVENI.
(Slobodan Petrovic, 20. decembar 2017 13:56)
Pazi ovako brate! Imaš bogate zemlje i siromašne zemlje. Kad pukne obično naje..siromašni. To smo videli posle drugog svetskog rata. Ovi bogati oporavise se brzo, a ovi ni dan danas. E sad ti ponovo kaži hajmo sloveni!!!

objavite i moj

pre 6 godina

Po komentarima sa najvise pluseva vidim da Srbi znaju bolje od naroda koji zive u EU kako treba da se ponasa u EU i da mi branimo te vrednosti EU vise nego sama EU. Veci katolici od pape, to su Srbi.

ArtuDitu

pre 6 godina

@ Slobodan Petrovic

Oni su dovoljno dugo bili u Sovjetskom zatvoru. U tom "EU zatvoru" Poljska je dobila mnogo vise nego sto je izgubila.

Dzouni

pre 6 godina

Puca EU polako po savovima vec godinama, jedino mi je zao sto je to toliko spor proces i sto ce biti potrebna bar decenija da se zavrsi, ako ne i nekoliko...ne znam sta sledi posle toga, mozda nesto bolje mozda losije, ali ovako ne moze Evropa da funkcionise.

na sveto nikad, a mozda ni tad

pre 6 godina

kad je EU u stanu ovako da se odnosi prema jednoj poljskoj (imajuci u vidu broj stanovnika, velicina ekonomije itd.), da li vam to nesto govori kada ce srbija uci u uniju sa svojim "pravosudjem"?

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

@ (dusanmal, 20. decembar 2017 15:14)

Brate mili sta ti naprica ??

1. Da si malo googlovao znao bi da su "birokratate" u Briselskom parlamentu 100% demokratki izibarane.

2. Poljska se ulaskom EU OBAVEZALA da ce postovati osnovna ljuska prava i vrednosti Evrope. To sto Poljska vlast trenutno radi izmenama zakona je u svrsi njihovog opstanka na vlasi (ala Vicic) i nema veze sa demokratijom.


Sto se Amerike tice - javi se kada budete imali bar besplatno zdravstvo.

Lord

pre 6 godina

@Slovenac 1952

Za pocetak procitaj sta sam napisao.

EU ce se raspati jer je dozvolila da se raspadne YU. YU je bila avangarda (Avangarda (dolazi od francuske sintagme - avant-garde, avant = ispred, garde[1] = straža, znači predstraža, prethodnica [2]) svega onoga sto se desava u danasnjoj EU.

Fasizam znaci vladavinu jedne nacije, recimo Poljske ili Slovenije. (Slovenic samo sebi dovoljni).

Bombardovanje Srbije kao cin rusenja medjunardonog prava, u cilju odbrane ljudskih prava. Iz humanitarnig razloga bombarduje se neka zemlja. Posledica su Libija, Sirija, .....

Ja u Srbiji obradjujem zemlju mojih predaka Srba.

Zvanicno sam i podanik UK, zato i nadimak Lord.

Ima dosta Srba koji su slicni meni.

Nadam se da ces ovo procitati sa razumevanjem.

zablude

pre 6 godina

Da li posetioci ovog portala, koji brane poljsku vlast a kritikuju najavlhene mere EU, znaji sta se desilo u Poljskoj pre 3 nedelje? Da li se secate onog marsa desnice u Varsavi od kojeg se svakom normalnom coveku ledi krv u zilama? Najavljene mere-kazne EU protiv jedne clanice trebale su doci i ranije. Pitanje je da li ce Madjatsaka, Hrvatska glasati za ove mere, jer one mogu biti sledece. A mozda i Austrija, koja vec ima iskustvo sa sankcihama EU iz 2000.godine

realno

pre 6 godina

U Poljskoj je, kao i u Ukrajini fašizam postao sasvim normalna stvar. Vladajuća partija desnog centra koristi sitne fašističke organizacije za narodnu mobilizaciju i retradicionalizaciju društva kako bi što duže ostala na vlasti. Trenutno je tamo izuzetno jaka kampanja protiv legalnosti abortusa, protiv migranata (kojih u Poljskoj ni nema) i za vraćanje katoličkih vrednosti. E sad, dok se odvijaju takve stvari, ispod tepiha se ukidaju nezavisnost pravosuđa i medijske slobode. Zvuči poznato? Tako dragi Srbi, ako vam se ovako nešto sviđa - pravac Poljska ili Mađarska. Samo nemojte da kukate kada Vučić radi isto. čovek živi isto tako loše kao i običan čovek u Srbiji. Dok se Mađarska može pohvaliti najvećim brojem beskućnika u Evropi. To vam je neoliberalizam, a ne prava žena na aburtus ili humano postupanje sa ljudima koji su žrtve rata. Naš narod je jednom već pobedio zlo, tokom Drugog svetskog rata. Nadam se na nećemo opet morati da se borimo protiv sličnih stvari.

Zoran

pre 6 godina

EU nije samo slobodna trgovina, pare iz budzeta za nerazvijene clanice. Postoje tu i neke obaveze.
(svaki klub ima svoja pravila, 20. decembar 2017 13:47)

A posebna pravila za zemlje van kruga "privilegovanih zemalja".
Sta mislite kakva ce tek pravila biti za Srbiju, mislim kada udje jednog dana u EU

deki185

pre 6 godina

Oni su dovoljno dugo bili u Sovjetskom zatvoru. U tom "EU zatvoru" Poljska je dobila mnogo vise nego sto je izgubila.

Poljska je dobila onoliko koliko su joj dozvolili da dobije.Sta mislite koliko su zapadne kompanije zaradile od Ploljske? 40 miliona Poljaka kupuje proizvode pretezno nemačkih kompanija.Za sve ove godine koliki je to tek profit.

Džaba krečimo

pre 6 godina

Sve je počelo kvotama za prijem migranata. Nemačka je mislila da pokupi inženjere, lekare i medicinsko osoblje a da ostale uvali Poljacima, Slovacima i Madjarima. A onda je nastao rat oko drugorazredne Nutele, Milke i nekih drugig prehrambenih proizvoda ... Poljaci pamte i Hitlera i Ruse. Neće više da budu ničiji otirač.

dusanmal

pre 6 godina

@skeptik - "Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde" - Zivim u Americi. Imaju izuzetno aktivnu nedelju za novosti (borba oko poreza, budzeta, hrpa seksualnih optuzivanja, vozna nesreca,...) no i pored toga na svakom i Internet i TV baziranom standardnom izvoru novosti Poljsko pitanje se pominje i podvlaci. Na Internet sajtovima sa komentarima kao sto je u Srbiji B92-stotine komentara (nije bas merilo, al eto).
A sad nazad na clanak: To je razlog zasto trenutni model EU ne moze da zazivi. Poslanici koji su u Poljskoj izglasali taj zakon o sudstvu su nsvi 100% demokratski izabrani i mogu biti zamenjeni ako se narodu ne svidja sta rade (sigurno efikasnije zamenjeni no slicni u Srbiji). U tom smislu promene su 100% demokratske. EU vrhuska koja brani Poljskoj pravo glasa i koja je trazila da se zakon ukine-100% NEIZABRAN birokrate. Niko ni u Poljskoj ni u EU nije glasao za njih, postavljeni su... Te tvrde da oni predstavljaju i brane pravu demokratiju" a ne demokratski izabrani Poljaci. Birokratski totalitarizam.
E, sad da je EU izrasla u Aziji gde tradicionalno vlada kolektivizam, gde je drzava vaznija od pojedinca-takva EU bi zazivela tamo. No, ovo je Evropa. Tradicija individualnosti, tradicija licnih sloboda, licnih interesa koji se preslikavaju i na drzave sa sopstvenim drzavnim interesima. Sustinska suprotnost prihvatanju nameta neizabranih birokrata u Briselu. Pre ili kasnije puca po Poljskom primeru.

Neprilagođen

pre 6 godina

@who cares: Auuu šta ti napisa! Poljskoj nije smetalo dok su uzimali lovu iz euro fondova, ali im jeste zasmetalo da podrže politiku koja im je i to omogućila - čim i oni treba nešto da urade! Nije im EU uzela najkvalitetniji kadar nego su ga oterali korumpirani političari spregnuti sa lopovima. I to nije prvi put, kao što se ni sa Balkana ne beži prvi put, samo se o tome manje pričalo u vreme komunizma. Lepo je napisao "svaki klub ima svoja pravila" - ima tu i nekih obaveza. Jednostavno, neki narodi i neke zemlje ne mogu da se otrgnu od lagodnog života i "emocija" koje se dave u hektolitrima vodke ili šljivovice. Sloveni se nikada neće otreyniti i skontati da se radom, a ne politiziranjem napreduje. Da li ti misliš da je mene EU "otela"!? Ne, druže, OTERALI su me neradnici i smarači. Ne vidim da sam nekome dužan: porez sam plaćao uredno i plaćam ga i sad na imovinu kojoj imam u Srbiji, nemam nijedan zaostali račun... A ništa od toga nisam koristio, sem škole - pa zašto onda nema ničega što se finansira iz budžeta? Misliš da je Poljska bolja? Znaš li da je svaki 4-i auto/kombi koji sam video u Holandiji sa poljskim tablicama - sve "bauštela"? Istina jeste da srce EU čine bivše kolonijalne sile, ali objasni mi jedno: šta smo mi radili dok su oni osvajali kolonije_ Borili se protiv Turaka, možda? Ili se vlastela klala među sobom za malo vlasti...Nego dobro, više mi volimo da nekome bude loše, nego da nama bude bolje.

cobo

pre 6 godina

Eto moji Poljaci,cizma tamo,cizma vamo,kud god okrenes-cizma :(
Sreca pa nece biti jednoglasni jer imate Visegradsku grupu koja ce sigurno biti uz vas :)

Victorinox

pre 6 godina

Poljska je od 2008 - 2015 dobila preko 10,6 MILIJARDI € iz budzeta EU.
[link]
Pitanje je da li su to zasluzili...
(Anton S., 20. decembar 2017 14:53)

A prosečan godišnji GDP Poljske je u tim godinama prelazio 400 milijardi evra. Bez obzira na to, EU-fanatici će i dalje da trube da velikodušni Levijatan iz Brisela u stvari hrani istočnu Evropu, iako činjenice govore suprotno. Samo, kada su poljaci u pitanju, radi se o plašenju mečke rešetom. Suviše važan član NATO, velika zemlja sa veoma jakim lobijem u USA, tako da...

pravila, pravila, da bi me udavila

pre 6 godina

EU nije samo slobodna trgovina, pare iz budzeta za nerazvijene clanice. Postoje tu i neke obaveze.
(svaki klub ima svoja pravila, 20. decembar 2017 13:47)

A pravila i obaveze su da svi moraju da uvode sankcije Rusiji, a Nemačka može da gradi gasovod sa Rusima?

Niskoleteći Aligator

pre 6 godina

Jedna misao mi se stalno vrzma po glavi:
Čini mi se kao da se sada dešavaju prvi koraci, koji će Evropu PODELITI na Zapadnu EU i na Istočnu EU, sa svim posledicama takvih "prestrojavanja"...
Ovaj Istočni deo, koji je dugo bio pod Ruskom čizmom, sasvim SIGURNO neće trpeti prisilno NAMETANJE volje odmornih Briselskih "umova".

Neko123

pre 6 godina

Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde.
(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)

Naslovna strana Deutche Welle, prvi clanak koji dominira: "EU triggers article 7 against Poland":
http://www.dw.com/en/top-stories/s-9097
Prva vest na naslovnoj strani france24: L'UE déclenche une procédure sans précédent contre Varsovie
http://www.france24.com/fr/

svašta

pre 6 godina

@(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)
Ne znam što ti gledaš, čitaš, ja vido na BBC, britanskon expressu, telegraphu(uk), tako da ne znam ko ili šta je tu fake? Ma zaludan sam što i ovo pišem

prcko

pre 6 godina

mnogo ste brzo reagovali. opasnost da sudstvo stoji pod uticajem domace politike je lose ali vasa opcija je da sudstvo stoji pod uticajem medjunarodnih korporacija i nevladinih organizacija koji kroje svet kako im se hoce a da se domace stanovnistvo nizasta ne pita. eu postaje stvarno monstrum i nece nikada politicki dostici nivo sjedinjenih americkih drzava. sami pregovori v. britanije o bregzitu govore sve. kakva je to organizacija u koju mozes uci ali ne mozes izaci? samo sekte funkcionisu na taj nacin. nedaj boze da poljaci odluce da izadju ima kozu da im oderu.

Nemanja, OBR

pre 6 godina

Fake news. Ova vest je samo ovde breaking news i nigde drugde.
(skeptik, 20. decembar 2017 14:02)

Ma, je li: "BBC: Poland judiciary reforms. EU takes disciplinary measures"

http://www.bbc.com/news/world-europe-42420150