Četvrtak, 14.12.2017.

22:33

"Istorijski dan za Evropsku uniju, loše za neprijatelje"

Evropska unija obeležila je na ceremoniji u Briselu početak primene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.

Izvor: Beta

"Istorijski dan za Evropsku uniju, loše za neprijatelje" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

magz

pre 6 godina

Brzi Gonzales, 15. decembar 2017 06:25)

Mozete li navesti koje su to jos vojske pomagale Osmanlijama sem srpske? Tesko cete jer se protiv hriscanske vojske borila otomanska pomognuta samo srpskom:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nicopolis

Inace, to moze biti i nauk.Nakon sto smo se borili protiv cele Evrope u toj bitci,i pobedili,Srbija je nestala u narednih 500 godina.Nikad nista dobro nismo doziveli nakon podrzavanja azijskih despotija, bilo srednjevekovnih ili danasnjih. Zato se iskreno nadam da necemo praviti istu gresku kao u 14 veku i okrenuti ledja evropi.

Inace, ako se pogleda razlog za pola veka solidnog prosperiteta Jugoslavije, jedini je taj sto je Tito okrenuo ledja Rusiji. Jedini razlog sloma prvog ustanka je Karadjordjevo pouzdavanje u podrsku Rusiji. Jedini razlog za postojanje Srbije u danasnjim granicama je Evropsko odbijanje Sanstefanskog mira kojim je Rusija htela da unisti Srbiju. I jedini razlog gubitka Kosmeta je pouzdavanje u Rusiju koja se nije protivila sankcijama protiv nas.

I sad dok Hrvati, Madjari i Bugari budu bili deo EU vojske i budzeta za nju, Srbija ce cekati opremu iz 70tih sa kojom Rusija ne zna sta ce. Nek nam je Bog u pomoci kad pameti nemamo.

geopolitik

pre 6 godina

EU : USA

In terms of land systems, the EU and the US are also similarly matched. The EU has 6,700 tanks, 48,971 AFVs, 2,312 SPGs, 3,492 Towed-Artillery and 1,069 MLRSs. The US, on the other hand, has a fleet of 8,848 tanks, 41,000 AFVs, 1,934 SPGs, 1,300 Towed-Artillery, and 1,331 MLRSs

jesam li u pravu?

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....
(Goran, 15. decembar 2017 07:00)

Iskreno, želim vam svu sreću da se pridružite ovom savezu jer tu i pripadate. Ali nažalost mislim da to nije realno za očekivati iz raloga jer vam to Rusi neće dopustiti. Priča o neutralnosti koju forsira vaš premijer je samo paravan iza kojeg stoji Rusija. Pa tko se normalan nebi priključio najačem savezu na svijetu(NATO), koji mu donosi bezbrojne beneficije, od najmodernijeg naoružanja, tzv.safety net_a pred bilo kime tko vas "krivo pogleda, pa do tehnološkog,sigurnosnog,društvenog i bilo kojeg drugog razvoja. Zemlje EU su danas produžile sankcije i zabranu ulaganja u Rusiju na 6mjeseci(btw.sve te zemlje su članice PESCA) mislim da analogija stvari govori sama za sebe.

leptirica

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....
(Goran, 15. decembar 2017 07:00)

Sve države EU koje su ušle u ovaj savez su i članice NATO-a, one koje nisu članice NATO-a poput Austrije, Irske nisu ušle ni u ovaj savez. Ovo više dođe kao jačanje EU bloka unutar NATO-a.

seljadin

pre 6 godina

ovo sve podseca na Krimski rat, ili rat Francuske, Engleske, Turske protiv Rusije na Krimu. Zapad se bio uplasio da ce Turska kolabirati, pa su poslali pomoc Turskoj. Da znate, zapadu je uvek Balkan drazi pod islamom i serijatom nego pod Hriscanskom vlascu.

Goran

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....

Duca

pre 6 godina

Jadnici, ekonomski su za 15 godina pali za dva mesta, pa sad bi to da "nadoknade" vojskom. Ko će da ratuje za druge evropske zemlje, ionako teško skrivaju međusobne animozitete... To bi bila vojska slična jna, dobra u miru i loša u ratu.

DEX

pre 6 godina

Poslednji trzaji trule evropske tvorevine je stvaranje vojne sile od ekonomskog saveza. Dodatni problem je sto unijom vlada Nemacka a oni periodicno imaju potrebu za "ujedinjavanem" i znamo kako se to obicno zavrsava.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Ne brinite vi ko ce da gine za Finsku ili Bugarsku!1941 amerikanci su prelazili okean da bi se borili po Africi,Evropi i Aziji?

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

"Па знаш када ће португалац да иде и брани мрзлу Финску... НИКАДА!"
Po toj logici ni NATO ne bi funkcionisao u slučaju krize...

Stef

pre 6 godina

Па знаш када ће португалац да иде и брани мрзлу Финску... НИКАДА! Глупост. Плус сада нове униформе, префарбавање наоружања, документација... и тд. Весело бре, има да дрхте сада Мароко, Турска, Русија, Исланд и Канада!

K957

pre 6 godina

To je činjenica da veliki ucenjuju male a tragedija je u tome što mi trčimo tamo (naša vlast) a niko nas ni nepita hoćemo li mi tamo . Ponašaju se kao da im je deda ostavio zemlju u nasledje!

ZgHrEu

pre 6 godina

Vidim opet Srbi analiziraju vojsku EU.
Kukaju za JNA i Jugom.
A Pomalo ste i ljubomorni.
Uživajte analitičari u svojem blatnjavom dvorištu

zoran

pre 6 godina

Bravo.Ako je EU država mira imati vojsku.A da Nemac kako kažete neće ginuti za Bugarsku se varate.Oa i naši su ginuli u Bosni,Sloveniji.Ukratko niko buraniju iz država ne oita hoćeš li,nego moraš.Vojska nije dobrotvorna,dobrovoljna ustanova.Ni ja ne bi da ginem za ovu tkzv državu.

Brzi Gonzales

pre 6 godina

@Gomora
Bitka kod Nikopolja ( tur. Ni?bolu Savaº? ,
bug. Битка при Никопол, mađ. Nikápolyi
Csata, rum. Bãtãlia de la Nicopole ) odigrala
se 25. septembra 1396 . godine između
Osmanskog carstva i njegovih vazala (među
kojima je bio i srpski odred predvođen
knezom Stefanom (knez 1389 — 1402 ,
despot 1402—1427)) sa jedne i saveza koji
su činile Kraljevina Ugarska , Sveto rimsko
carstvo , Francuska, Vlaška, Poljska,
Kraljevina Engleska , Kraljevina Škotska ,
Stara švajcarska konfederacija , Republika
Venecija, Republika Đenova i vitezovi
Jovanovci sa druge strane nedaleko od
Nikopolja, tvrđave na Dunavu u današnjoj
Bugarskoj . Ova bitka se često označava i
kao Nikopoljski krstaški pohod (ili rat) i
predstavlja poslednji veći srednjovekovni
krstaški pohod. Ponekad se navodi da se
bitka odigrala 28. septembra.

sremac

pre 6 godina

Odlicna vest za Evropu treba se polako odvajati od NATO Srbija treba da pokusa da udje u ovj savez sto pre po komentarima se vidi kolko smo glup narod steta

secikesa

pre 6 godina

E a sad zbogom Nemačkoj i EU kakve ste znali. Strategijske interkontinentalne rakete, nosači aviona, strategijski bombarderi, teške krstarice.... jezivo skupo koštaju kao i njihovo održavanje tako da ili imaš jaku vojsku ili imaš jak standard bez vojske. Ne može jare i pare. Takođe tu je i pitanje da li bi portugalci, španci, bugari i grci branili šveđane i fince?

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... "San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk...

Nadam se da će najkasnije 2027. godine Srbija biti deo te realnosti.

Mujo11

pre 6 godina

"Istorijski dan za Evropsku uniju, loše za neprijatelje"
?!
Ipak naslov govori sve! Samo ko je neprijatelj EU? Rusia, Islamizam, mozda i Kina, ili, ko zna Afrika i emigracija...? EU izgleda da ozbiljno misli i preuzima korake da brani svoju kulturu, svoju territoriju, svoju tradiciju...!
Sve jedno, jedna velika Unija, kao sto je EU mora da ima i svoju veliku i snaznu vojsku.
EU sa povrsinom od vise 4.5 miliona km2, sa vise od 510 miliona stanovnika, sa oko 40 hiljada dollara po stanovniku i sa BNP oko 20 triliona dollara, lako moze da ima ako ne prvu, onda drugu najsnaznije vojsku na svetu.
Za oni koji podsmevaju ovaj najnovi korak Brisela, i cinicki pitaju dal ce Portugal, Spanja, Luenburg, bi brani Grcku, Bugarsku u slucaju...?! Ja bi rekao da, i te kako! Za Rimsku Imperiju su borili svi narodi koji su bili pod Rimskom Imperijom.
Za otamsku imperiju su borili svi narodi tada pod Otomanskom Iperijom. Da bi odbranili Tursku imperiju, ili da bi ta imperija osvojala nove teritoriji, borili su, i to uspjesno i veliki dio Balkanski naroda.
Tako je bilo sa Rimskom Carstvom, i Otomanskom carstvom, tako ce biti i sa EU, samo ne znamo koliko ce to trajati, nekoliko decenije, vekova...? Nije ni vazno, do tada nase generacije nece ni zivjeti, a nasi potomci, te nove buduce generacije neznam kako ce oni razmisljati, ako ce razmisljati sve o tome, o nama i EU?

knez

pre 6 godina

Ovde nece Francuz ginuti za Bugarsku vec ce vojnik koji ima platu ici da radi svoj posao gde ga sef posalje. Ja se nadam da ce uspeti i da ce ovo biti kraj NATO-a kakvog mi znamo.

Neko

pre 6 godina

@ Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile

EU ce imati placenu profesionalnu vojsku, tako da ce ici u Tunguziju da se bore ako se da takvo naredjenje...

Deks

pre 6 godina

Svaka čast, moja apsolutna podrška! Vreme je da Evropljani i kroz odbranu ujedine svoje snage. Komentari protivnika ujedinjene Evrope su smešni - smatraju da se Evropljani previše razlikuju i da nemaju osećaj zajedništva što je pogrešno mišljenje jer Evropljani itekako imaju mnogo zajedničkog i itekako bi jedni branili druge baš kao što danas migriraju od Kipra do Islanda ili od Litvanije do Španije u traženju posla...

CATAPA

pre 6 godina

Ovo je početak procesa da se Amerika izbaci iz Evrope što je prvi i neophodan korak da Evropa izbegne rat na svojoj teritoriji. Amerika ukoliko ne napravi rat u Evropi, imaće ga u Americi.
Izlazak Britanije ne znači da Amerika nema još trojanskih konja, Britanija je samo bila najveći zbog kog evropska vojska do sada nije ni stvorena. Nestankom NATO-a bar na tlu Evrope, nestali bi i svi razlozi koji Rusiju guraju u paranoju i rusija bi mogla da postane ono što je oduvek i trebalo da bude: deo Evrope.

Za takvo nešto, čak više treba da se menja Evropa nego Rusija. Ovo je prvi korak te promene, ali neophodan.

Zavesa

pre 6 godina

Vavilon se “sprema” za rat...i iako nema neku vojsku, nije bitno, jer ce ratovati protiv vlastitih gradjana. Nista novo. Proreceno pre par milenijuma.

@@@

pre 6 godina

@Labrador
Samo kod Slovena se gine za nekog pojedinca na vlasti. Ozbiljni narodi ratuju za drzavu. Zato su oni tamo gde su, a Sloveni konstantno u bedaku

@@@

pre 6 godina

@Amerika, Rusija, Kina, Turska....
Vojne sile u EU? Jesi cuo za Francusku mozda? Nuklearna sila. Pa Nemacka. Italija, Grcka... Idi pogledaj malo vojne kapacitete Nemacke, Italije, pa i Spanije. Holandija ima izuzetno mocno vazduhoplovstvo, Grcka je evropska sila, Poljska se naoruzava i to ubrzano, Rumunija takodje.
Vojske EU zajedno su druga vojna sila planete. Ispred Rusije, a naravno iza Amerike.
Placenicke vojske su inace tokom istorije bile najuspesnije. Videli smo kod nas kako prolaze vojske koje drze regrute. A placenicke vojske su ozbiljne, profesionalne i efikasne. Jedna Legija Stranaca vredi vise od 100 000 regruta.

@@@

pre 6 godina

@Gomora
Oni od pre 30 godina ne bi, ovi danas bi. A oni od sutra ce poleteti da je brane jer ce za njih Bugarska biti ono sto je za stanovnike Kalifornije Florida

željko

pre 6 godina

ovo ce I nama budalama na podrucju ex yu puno znaciti jer smo unistili vlastitu drzavu I doveli se u opasnost da turska opet zagospodari nasim prostorima.....kad eu postane federacija sa vlastitom vojskom ta mogucnost ce biti iskljucena......

Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile

pre 6 godina

Koja je eu zemlja vijna sila? Ni jedna. Samo je Nato vojna sila. EU ne može imati vojsku jer nema eurofila koji bi ginuli za tuđi šor. Da bude napadnuta Bugarska ili Grčka baš me zanima tko bi iz Njemačke, Belgije, Danske, Švedske, Italije, Poljske, Francuske, Portugala..., išao u rat braniti Grčku i Grke? Plaćenička vojska bježi od bitke i samo misli o plaći. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile.

am@.net

pre 6 godina

od “evropske zajednice za ugalj i celik” do vojnog saveza... istorija nas uci mnogim stvarima pa i da se ponavlja, sloveni mislite o tome...

Labrador

pre 6 godina

Malo je onih koji bi ginuli za Vučića, Izetbegovića, dakle ih malo je, ali nimalo za Donalda Tuska i Junckera ... Još Makijaveli u "vladaru" savjetuje narodnu vs plaćeničke vojske. Čemu bi se smijali da nema EU birokracije ...

blato

pre 6 godina

Ovo je istorijski dan za Nemačku,a ne za EU.Svaki vojni savez je imao ili ima jednog člana,koji upravlja ostalima.Istorijski gledano za nas je bolje u savez sa SAD-om nego sa Nemačkom.

JovankaOrleanka

pre 6 godina

Krece formiranje vojske evrope, kraj suvereniteta drzava clanica koje vodi u dalje neke unutrasnje ratove i sukobe. Ako su protiv Velike Britanije ljudi u vrhu "Evrope" koji ne odgovaraju ni jednom birackom telu neke drzave i koje narod ne bira koristili sve moguce opcije da im zivot ucine sto gorim van Evropske unije (jer se ona ne napusta tako lako), ko sprecava te iste ljude da koriste tu neku novu "vojsku evrope" da sprece drzave koje mozda u buducnosti ne budu zelele da budu njen clan. Mirise na vec vidjeno, istorija ljude nista ne uci vise

am@.net

pre 6 godina

od “evropske zajednice za ugalj i celik” do vojnog saveza... istorija nas uci mnogim stvarima pa i da se ponavlja, sloveni mislite o tome...

Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile

pre 6 godina

Koja je eu zemlja vijna sila? Ni jedna. Samo je Nato vojna sila. EU ne može imati vojsku jer nema eurofila koji bi ginuli za tuđi šor. Da bude napadnuta Bugarska ili Grčka baš me zanima tko bi iz Njemačke, Belgije, Danske, Švedske, Italije, Poljske, Francuske, Portugala..., išao u rat braniti Grčku i Grke? Plaćenička vojska bježi od bitke i samo misli o plaći. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile.

željko

pre 6 godina

ovo ce I nama budalama na podrucju ex yu puno znaciti jer smo unistili vlastitu drzavu I doveli se u opasnost da turska opet zagospodari nasim prostorima.....kad eu postane federacija sa vlastitom vojskom ta mogucnost ce biti iskljucena......

JovankaOrleanka

pre 6 godina

Krece formiranje vojske evrope, kraj suvereniteta drzava clanica koje vodi u dalje neke unutrasnje ratove i sukobe. Ako su protiv Velike Britanije ljudi u vrhu "Evrope" koji ne odgovaraju ni jednom birackom telu neke drzave i koje narod ne bira koristili sve moguce opcije da im zivot ucine sto gorim van Evropske unije (jer se ona ne napusta tako lako), ko sprecava te iste ljude da koriste tu neku novu "vojsku evrope" da sprece drzave koje mozda u buducnosti ne budu zelele da budu njen clan. Mirise na vec vidjeno, istorija ljude nista ne uci vise

Labrador

pre 6 godina

Malo je onih koji bi ginuli za Vučića, Izetbegovića, dakle ih malo je, ali nimalo za Donalda Tuska i Junckera ... Još Makijaveli u "vladaru" savjetuje narodnu vs plaćeničke vojske. Čemu bi se smijali da nema EU birokracije ...

blato

pre 6 godina

Ovo je istorijski dan za Nemačku,a ne za EU.Svaki vojni savez je imao ili ima jednog člana,koji upravlja ostalima.Istorijski gledano za nas je bolje u savez sa SAD-om nego sa Nemačkom.

Goran

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....

sremac

pre 6 godina

Odlicna vest za Evropu treba se polako odvajati od NATO Srbija treba da pokusa da udje u ovj savez sto pre po komentarima se vidi kolko smo glup narod steta

ZgHrEu

pre 6 godina

Vidim opet Srbi analiziraju vojsku EU.
Kukaju za JNA i Jugom.
A Pomalo ste i ljubomorni.
Uživajte analitičari u svojem blatnjavom dvorištu

Stef

pre 6 godina

Па знаш када ће португалац да иде и брани мрзлу Финску... НИКАДА! Глупост. Плус сада нове униформе, префарбавање наоружања, документација... и тд. Весело бре, има да дрхте сада Мароко, Турска, Русија, Исланд и Канада!

CATAPA

pre 6 godina

Ovo je početak procesa da se Amerika izbaci iz Evrope što je prvi i neophodan korak da Evropa izbegne rat na svojoj teritoriji. Amerika ukoliko ne napravi rat u Evropi, imaće ga u Americi.
Izlazak Britanije ne znači da Amerika nema još trojanskih konja, Britanija je samo bila najveći zbog kog evropska vojska do sada nije ni stvorena. Nestankom NATO-a bar na tlu Evrope, nestali bi i svi razlozi koji Rusiju guraju u paranoju i rusija bi mogla da postane ono što je oduvek i trebalo da bude: deo Evrope.

Za takvo nešto, čak više treba da se menja Evropa nego Rusija. Ovo je prvi korak te promene, ali neophodan.

zoran

pre 6 godina

Bravo.Ako je EU država mira imati vojsku.A da Nemac kako kažete neće ginuti za Bugarsku se varate.Oa i naši su ginuli u Bosni,Sloveniji.Ukratko niko buraniju iz država ne oita hoćeš li,nego moraš.Vojska nije dobrotvorna,dobrovoljna ustanova.Ni ja ne bi da ginem za ovu tkzv državu.

Mujo11

pre 6 godina

"Istorijski dan za Evropsku uniju, loše za neprijatelje"
?!
Ipak naslov govori sve! Samo ko je neprijatelj EU? Rusia, Islamizam, mozda i Kina, ili, ko zna Afrika i emigracija...? EU izgleda da ozbiljno misli i preuzima korake da brani svoju kulturu, svoju territoriju, svoju tradiciju...!
Sve jedno, jedna velika Unija, kao sto je EU mora da ima i svoju veliku i snaznu vojsku.
EU sa povrsinom od vise 4.5 miliona km2, sa vise od 510 miliona stanovnika, sa oko 40 hiljada dollara po stanovniku i sa BNP oko 20 triliona dollara, lako moze da ima ako ne prvu, onda drugu najsnaznije vojsku na svetu.
Za oni koji podsmevaju ovaj najnovi korak Brisela, i cinicki pitaju dal ce Portugal, Spanja, Luenburg, bi brani Grcku, Bugarsku u slucaju...?! Ja bi rekao da, i te kako! Za Rimsku Imperiju su borili svi narodi koji su bili pod Rimskom Imperijom.
Za otamsku imperiju su borili svi narodi tada pod Otomanskom Iperijom. Da bi odbranili Tursku imperiju, ili da bi ta imperija osvojala nove teritoriji, borili su, i to uspjesno i veliki dio Balkanski naroda.
Tako je bilo sa Rimskom Carstvom, i Otomanskom carstvom, tako ce biti i sa EU, samo ne znamo koliko ce to trajati, nekoliko decenije, vekova...? Nije ni vazno, do tada nase generacije nece ni zivjeti, a nasi potomci, te nove buduce generacije neznam kako ce oni razmisljati, ako ce razmisljati sve o tome, o nama i EU?

@@@

pre 6 godina

@Amerika, Rusija, Kina, Turska....
Vojne sile u EU? Jesi cuo za Francusku mozda? Nuklearna sila. Pa Nemacka. Italija, Grcka... Idi pogledaj malo vojne kapacitete Nemacke, Italije, pa i Spanije. Holandija ima izuzetno mocno vazduhoplovstvo, Grcka je evropska sila, Poljska se naoruzava i to ubrzano, Rumunija takodje.
Vojske EU zajedno su druga vojna sila planete. Ispred Rusije, a naravno iza Amerike.
Placenicke vojske su inace tokom istorije bile najuspesnije. Videli smo kod nas kako prolaze vojske koje drze regrute. A placenicke vojske su ozbiljne, profesionalne i efikasne. Jedna Legija Stranaca vredi vise od 100 000 regruta.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... "San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk...

Nadam se da će najkasnije 2027. godine Srbija biti deo te realnosti.

@@@

pre 6 godina

@Labrador
Samo kod Slovena se gine za nekog pojedinca na vlasti. Ozbiljni narodi ratuju za drzavu. Zato su oni tamo gde su, a Sloveni konstantno u bedaku

Neko

pre 6 godina

@ Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile

EU ce imati placenu profesionalnu vojsku, tako da ce ici u Tunguziju da se bore ako se da takvo naredjenje...

K957

pre 6 godina

To je činjenica da veliki ucenjuju male a tragedija je u tome što mi trčimo tamo (naša vlast) a niko nas ni nepita hoćemo li mi tamo . Ponašaju se kao da im je deda ostavio zemlju u nasledje!

Deks

pre 6 godina

Svaka čast, moja apsolutna podrška! Vreme je da Evropljani i kroz odbranu ujedine svoje snage. Komentari protivnika ujedinjene Evrope su smešni - smatraju da se Evropljani previše razlikuju i da nemaju osećaj zajedništva što je pogrešno mišljenje jer Evropljani itekako imaju mnogo zajedničkog i itekako bi jedni branili druge baš kao što danas migriraju od Kipra do Islanda ili od Litvanije do Španije u traženju posla...

knez

pre 6 godina

Ovde nece Francuz ginuti za Bugarsku vec ce vojnik koji ima platu ici da radi svoj posao gde ga sef posalje. Ja se nadam da ce uspeti i da ce ovo biti kraj NATO-a kakvog mi znamo.

Brzi Gonzales

pre 6 godina

@Gomora
Bitka kod Nikopolja ( tur. Ni?bolu Savaº? ,
bug. Битка при Никопол, mađ. Nikápolyi
Csata, rum. Bãtãlia de la Nicopole ) odigrala
se 25. septembra 1396 . godine između
Osmanskog carstva i njegovih vazala (među
kojima je bio i srpski odred predvođen
knezom Stefanom (knez 1389 — 1402 ,
despot 1402—1427)) sa jedne i saveza koji
su činile Kraljevina Ugarska , Sveto rimsko
carstvo , Francuska, Vlaška, Poljska,
Kraljevina Engleska , Kraljevina Škotska ,
Stara švajcarska konfederacija , Republika
Venecija, Republika Đenova i vitezovi
Jovanovci sa druge strane nedaleko od
Nikopolja, tvrđave na Dunavu u današnjoj
Bugarskoj . Ova bitka se često označava i
kao Nikopoljski krstaški pohod (ili rat) i
predstavlja poslednji veći srednjovekovni
krstaški pohod. Ponekad se navodi da se
bitka odigrala 28. septembra.

Zavesa

pre 6 godina

Vavilon se “sprema” za rat...i iako nema neku vojsku, nije bitno, jer ce ratovati protiv vlastitih gradjana. Nista novo. Proreceno pre par milenijuma.

seljadin

pre 6 godina

ovo sve podseca na Krimski rat, ili rat Francuske, Engleske, Turske protiv Rusije na Krimu. Zapad se bio uplasio da ce Turska kolabirati, pa su poslali pomoc Turskoj. Da znate, zapadu je uvek Balkan drazi pod islamom i serijatom nego pod Hriscanskom vlascu.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Ne brinite vi ko ce da gine za Finsku ili Bugarsku!1941 amerikanci su prelazili okean da bi se borili po Africi,Evropi i Aziji?

secikesa

pre 6 godina

E a sad zbogom Nemačkoj i EU kakve ste znali. Strategijske interkontinentalne rakete, nosači aviona, strategijski bombarderi, teške krstarice.... jezivo skupo koštaju kao i njihovo održavanje tako da ili imaš jaku vojsku ili imaš jak standard bez vojske. Ne može jare i pare. Takođe tu je i pitanje da li bi portugalci, španci, bugari i grci branili šveđane i fince?

@@@

pre 6 godina

@Gomora
Oni od pre 30 godina ne bi, ovi danas bi. A oni od sutra ce poleteti da je brane jer ce za njih Bugarska biti ono sto je za stanovnike Kalifornije Florida

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

"Па знаш када ће португалац да иде и брани мрзлу Финску... НИКАДА!"
Po toj logici ni NATO ne bi funkcionisao u slučaju krize...

DEX

pre 6 godina

Poslednji trzaji trule evropske tvorevine je stvaranje vojne sile od ekonomskog saveza. Dodatni problem je sto unijom vlada Nemacka a oni periodicno imaju potrebu za "ujedinjavanem" i znamo kako se to obicno zavrsava.

Duca

pre 6 godina

Jadnici, ekonomski su za 15 godina pali za dva mesta, pa sad bi to da "nadoknade" vojskom. Ko će da ratuje za druge evropske zemlje, ionako teško skrivaju međusobne animozitete... To bi bila vojska slična jna, dobra u miru i loša u ratu.

magz

pre 6 godina

Brzi Gonzales, 15. decembar 2017 06:25)

Mozete li navesti koje su to jos vojske pomagale Osmanlijama sem srpske? Tesko cete jer se protiv hriscanske vojske borila otomanska pomognuta samo srpskom:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nicopolis

Inace, to moze biti i nauk.Nakon sto smo se borili protiv cele Evrope u toj bitci,i pobedili,Srbija je nestala u narednih 500 godina.Nikad nista dobro nismo doziveli nakon podrzavanja azijskih despotija, bilo srednjevekovnih ili danasnjih. Zato se iskreno nadam da necemo praviti istu gresku kao u 14 veku i okrenuti ledja evropi.

Inace, ako se pogleda razlog za pola veka solidnog prosperiteta Jugoslavije, jedini je taj sto je Tito okrenuo ledja Rusiji. Jedini razlog sloma prvog ustanka je Karadjordjevo pouzdavanje u podrsku Rusiji. Jedini razlog za postojanje Srbije u danasnjim granicama je Evropsko odbijanje Sanstefanskog mira kojim je Rusija htela da unisti Srbiju. I jedini razlog gubitka Kosmeta je pouzdavanje u Rusiju koja se nije protivila sankcijama protiv nas.

I sad dok Hrvati, Madjari i Bugari budu bili deo EU vojske i budzeta za nju, Srbija ce cekati opremu iz 70tih sa kojom Rusija ne zna sta ce. Nek nam je Bog u pomoci kad pameti nemamo.

jesam li u pravu?

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....
(Goran, 15. decembar 2017 07:00)

Iskreno, želim vam svu sreću da se pridružite ovom savezu jer tu i pripadate. Ali nažalost mislim da to nije realno za očekivati iz raloga jer vam to Rusi neće dopustiti. Priča o neutralnosti koju forsira vaš premijer je samo paravan iza kojeg stoji Rusija. Pa tko se normalan nebi priključio najačem savezu na svijetu(NATO), koji mu donosi bezbrojne beneficije, od najmodernijeg naoružanja, tzv.safety net_a pred bilo kime tko vas "krivo pogleda, pa do tehnološkog,sigurnosnog,društvenog i bilo kojeg drugog razvoja. Zemlje EU su danas produžile sankcije i zabranu ulaganja u Rusiju na 6mjeseci(btw.sve te zemlje su članice PESCA) mislim da analogija stvari govori sama za sebe.

leptirica

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....
(Goran, 15. decembar 2017 07:00)

Sve države EU koje su ušle u ovaj savez su i članice NATO-a, one koje nisu članice NATO-a poput Austrije, Irske nisu ušle ni u ovaj savez. Ovo više dođe kao jačanje EU bloka unutar NATO-a.

geopolitik

pre 6 godina

EU : USA

In terms of land systems, the EU and the US are also similarly matched. The EU has 6,700 tanks, 48,971 AFVs, 2,312 SPGs, 3,492 Towed-Artillery and 1,069 MLRSs. The US, on the other hand, has a fleet of 8,848 tanks, 41,000 AFVs, 1,934 SPGs, 1,300 Towed-Artillery, and 1,331 MLRSs

Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile

pre 6 godina

Koja je eu zemlja vijna sila? Ni jedna. Samo je Nato vojna sila. EU ne može imati vojsku jer nema eurofila koji bi ginuli za tuđi šor. Da bude napadnuta Bugarska ili Grčka baš me zanima tko bi iz Njemačke, Belgije, Danske, Švedske, Italije, Poljske, Francuske, Portugala..., išao u rat braniti Grčku i Grke? Plaćenička vojska bježi od bitke i samo misli o plaći. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile.

blato

pre 6 godina

Ovo je istorijski dan za Nemačku,a ne za EU.Svaki vojni savez je imao ili ima jednog člana,koji upravlja ostalima.Istorijski gledano za nas je bolje u savez sa SAD-om nego sa Nemačkom.

ZgHrEu

pre 6 godina

Vidim opet Srbi analiziraju vojsku EU.
Kukaju za JNA i Jugom.
A Pomalo ste i ljubomorni.
Uživajte analitičari u svojem blatnjavom dvorištu

željko

pre 6 godina

ovo ce I nama budalama na podrucju ex yu puno znaciti jer smo unistili vlastitu drzavu I doveli se u opasnost da turska opet zagospodari nasim prostorima.....kad eu postane federacija sa vlastitom vojskom ta mogucnost ce biti iskljucena......

am@.net

pre 6 godina

od “evropske zajednice za ugalj i celik” do vojnog saveza... istorija nas uci mnogim stvarima pa i da se ponavlja, sloveni mislite o tome...

Labrador

pre 6 godina

Malo je onih koji bi ginuli za Vučića, Izetbegovića, dakle ih malo je, ali nimalo za Donalda Tuska i Junckera ... Još Makijaveli u "vladaru" savjetuje narodnu vs plaćeničke vojske. Čemu bi se smijali da nema EU birokracije ...

JovankaOrleanka

pre 6 godina

Krece formiranje vojske evrope, kraj suvereniteta drzava clanica koje vodi u dalje neke unutrasnje ratove i sukobe. Ako su protiv Velike Britanije ljudi u vrhu "Evrope" koji ne odgovaraju ni jednom birackom telu neke drzave i koje narod ne bira koristili sve moguce opcije da im zivot ucine sto gorim van Evropske unije (jer se ona ne napusta tako lako), ko sprecava te iste ljude da koriste tu neku novu "vojsku evrope" da sprece drzave koje mozda u buducnosti ne budu zelele da budu njen clan. Mirise na vec vidjeno, istorija ljude nista ne uci vise

Stef

pre 6 godina

Па знаш када ће португалац да иде и брани мрзлу Финску... НИКАДА! Глупост. Плус сада нове униформе, префарбавање наоружања, документација... и тд. Весело бре, има да дрхте сада Мароко, Турска, Русија, Исланд и Канада!

Goran

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... "San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk...

Nadam se da će najkasnije 2027. godine Srbija biti deo te realnosti.

K957

pre 6 godina

To je činjenica da veliki ucenjuju male a tragedija je u tome što mi trčimo tamo (naša vlast) a niko nas ni nepita hoćemo li mi tamo . Ponašaju se kao da im je deda ostavio zemlju u nasledje!

secikesa

pre 6 godina

E a sad zbogom Nemačkoj i EU kakve ste znali. Strategijske interkontinentalne rakete, nosači aviona, strategijski bombarderi, teške krstarice.... jezivo skupo koštaju kao i njihovo održavanje tako da ili imaš jaku vojsku ili imaš jak standard bez vojske. Ne može jare i pare. Takođe tu je i pitanje da li bi portugalci, španci, bugari i grci branili šveđane i fince?

sremac

pre 6 godina

Odlicna vest za Evropu treba se polako odvajati od NATO Srbija treba da pokusa da udje u ovj savez sto pre po komentarima se vidi kolko smo glup narod steta

seljadin

pre 6 godina

ovo sve podseca na Krimski rat, ili rat Francuske, Engleske, Turske protiv Rusije na Krimu. Zapad se bio uplasio da ce Turska kolabirati, pa su poslali pomoc Turskoj. Da znate, zapadu je uvek Balkan drazi pod islamom i serijatom nego pod Hriscanskom vlascu.

DEX

pre 6 godina

Poslednji trzaji trule evropske tvorevine je stvaranje vojne sile od ekonomskog saveza. Dodatni problem je sto unijom vlada Nemacka a oni periodicno imaju potrebu za "ujedinjavanem" i znamo kako se to obicno zavrsava.

Duca

pre 6 godina

Jadnici, ekonomski su za 15 godina pali za dva mesta, pa sad bi to da "nadoknade" vojskom. Ko će da ratuje za druge evropske zemlje, ionako teško skrivaju međusobne animozitete... To bi bila vojska slična jna, dobra u miru i loša u ratu.

@@@

pre 6 godina

@Amerika, Rusija, Kina, Turska....
Vojne sile u EU? Jesi cuo za Francusku mozda? Nuklearna sila. Pa Nemacka. Italija, Grcka... Idi pogledaj malo vojne kapacitete Nemacke, Italije, pa i Spanije. Holandija ima izuzetno mocno vazduhoplovstvo, Grcka je evropska sila, Poljska se naoruzava i to ubrzano, Rumunija takodje.
Vojske EU zajedno su druga vojna sila planete. Ispred Rusije, a naravno iza Amerike.
Placenicke vojske su inace tokom istorije bile najuspesnije. Videli smo kod nas kako prolaze vojske koje drze regrute. A placenicke vojske su ozbiljne, profesionalne i efikasne. Jedna Legija Stranaca vredi vise od 100 000 regruta.

Zavesa

pre 6 godina

Vavilon se “sprema” za rat...i iako nema neku vojsku, nije bitno, jer ce ratovati protiv vlastitih gradjana. Nista novo. Proreceno pre par milenijuma.

Deks

pre 6 godina

Svaka čast, moja apsolutna podrška! Vreme je da Evropljani i kroz odbranu ujedine svoje snage. Komentari protivnika ujedinjene Evrope su smešni - smatraju da se Evropljani previše razlikuju i da nemaju osećaj zajedništva što je pogrešno mišljenje jer Evropljani itekako imaju mnogo zajedničkog i itekako bi jedni branili druge baš kao što danas migriraju od Kipra do Islanda ili od Litvanije do Španije u traženju posla...

Mujo11

pre 6 godina

"Istorijski dan za Evropsku uniju, loše za neprijatelje"
?!
Ipak naslov govori sve! Samo ko je neprijatelj EU? Rusia, Islamizam, mozda i Kina, ili, ko zna Afrika i emigracija...? EU izgleda da ozbiljno misli i preuzima korake da brani svoju kulturu, svoju territoriju, svoju tradiciju...!
Sve jedno, jedna velika Unija, kao sto je EU mora da ima i svoju veliku i snaznu vojsku.
EU sa povrsinom od vise 4.5 miliona km2, sa vise od 510 miliona stanovnika, sa oko 40 hiljada dollara po stanovniku i sa BNP oko 20 triliona dollara, lako moze da ima ako ne prvu, onda drugu najsnaznije vojsku na svetu.
Za oni koji podsmevaju ovaj najnovi korak Brisela, i cinicki pitaju dal ce Portugal, Spanja, Luenburg, bi brani Grcku, Bugarsku u slucaju...?! Ja bi rekao da, i te kako! Za Rimsku Imperiju su borili svi narodi koji su bili pod Rimskom Imperijom.
Za otamsku imperiju su borili svi narodi tada pod Otomanskom Iperijom. Da bi odbranili Tursku imperiju, ili da bi ta imperija osvojala nove teritoriji, borili su, i to uspjesno i veliki dio Balkanski naroda.
Tako je bilo sa Rimskom Carstvom, i Otomanskom carstvom, tako ce biti i sa EU, samo ne znamo koliko ce to trajati, nekoliko decenije, vekova...? Nije ni vazno, do tada nase generacije nece ni zivjeti, a nasi potomci, te nove buduce generacije neznam kako ce oni razmisljati, ako ce razmisljati sve o tome, o nama i EU?

zoran

pre 6 godina

Bravo.Ako je EU država mira imati vojsku.A da Nemac kako kažete neće ginuti za Bugarsku se varate.Oa i naši su ginuli u Bosni,Sloveniji.Ukratko niko buraniju iz država ne oita hoćeš li,nego moraš.Vojska nije dobrotvorna,dobrovoljna ustanova.Ni ja ne bi da ginem za ovu tkzv državu.

CATAPA

pre 6 godina

Ovo je početak procesa da se Amerika izbaci iz Evrope što je prvi i neophodan korak da Evropa izbegne rat na svojoj teritoriji. Amerika ukoliko ne napravi rat u Evropi, imaće ga u Americi.
Izlazak Britanije ne znači da Amerika nema još trojanskih konja, Britanija je samo bila najveći zbog kog evropska vojska do sada nije ni stvorena. Nestankom NATO-a bar na tlu Evrope, nestali bi i svi razlozi koji Rusiju guraju u paranoju i rusija bi mogla da postane ono što je oduvek i trebalo da bude: deo Evrope.

Za takvo nešto, čak više treba da se menja Evropa nego Rusija. Ovo je prvi korak te promene, ali neophodan.

knez

pre 6 godina

Ovde nece Francuz ginuti za Bugarsku vec ce vojnik koji ima platu ici da radi svoj posao gde ga sef posalje. Ja se nadam da ce uspeti i da ce ovo biti kraj NATO-a kakvog mi znamo.

Brzi Gonzales

pre 6 godina

@Gomora
Bitka kod Nikopolja ( tur. Ni?bolu Savaº? ,
bug. Битка при Никопол, mađ. Nikápolyi
Csata, rum. Bãtãlia de la Nicopole ) odigrala
se 25. septembra 1396 . godine između
Osmanskog carstva i njegovih vazala (među
kojima je bio i srpski odred predvođen
knezom Stefanom (knez 1389 — 1402 ,
despot 1402—1427)) sa jedne i saveza koji
su činile Kraljevina Ugarska , Sveto rimsko
carstvo , Francuska, Vlaška, Poljska,
Kraljevina Engleska , Kraljevina Škotska ,
Stara švajcarska konfederacija , Republika
Venecija, Republika Đenova i vitezovi
Jovanovci sa druge strane nedaleko od
Nikopolja, tvrđave na Dunavu u današnjoj
Bugarskoj . Ova bitka se često označava i
kao Nikopoljski krstaški pohod (ili rat) i
predstavlja poslednji veći srednjovekovni
krstaški pohod. Ponekad se navodi da se
bitka odigrala 28. septembra.

@@@

pre 6 godina

@Gomora
Oni od pre 30 godina ne bi, ovi danas bi. A oni od sutra ce poleteti da je brane jer ce za njih Bugarska biti ono sto je za stanovnike Kalifornije Florida

@@@

pre 6 godina

@Labrador
Samo kod Slovena se gine za nekog pojedinca na vlasti. Ozbiljni narodi ratuju za drzavu. Zato su oni tamo gde su, a Sloveni konstantno u bedaku

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

"Па знаш када ће португалац да иде и брани мрзлу Финску... НИКАДА!"
Po toj logici ni NATO ne bi funkcionisao u slučaju krize...

Neko

pre 6 godina

@ Amerika, Rusija, Kina, Turska to su vojne sile

EU ce imati placenu profesionalnu vojsku, tako da ce ici u Tunguziju da se bore ako se da takvo naredjenje...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Ne brinite vi ko ce da gine za Finsku ili Bugarsku!1941 amerikanci su prelazili okean da bi se borili po Africi,Evropi i Aziji?

leptirica

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....
(Goran, 15. decembar 2017 07:00)

Sve države EU koje su ušle u ovaj savez su i članice NATO-a, one koje nisu članice NATO-a poput Austrije, Irske nisu ušle ni u ovaj savez. Ovo više dođe kao jačanje EU bloka unutar NATO-a.

magz

pre 6 godina

Brzi Gonzales, 15. decembar 2017 06:25)

Mozete li navesti koje su to jos vojske pomagale Osmanlijama sem srpske? Tesko cete jer se protiv hriscanske vojske borila otomanska pomognuta samo srpskom:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nicopolis

Inace, to moze biti i nauk.Nakon sto smo se borili protiv cele Evrope u toj bitci,i pobedili,Srbija je nestala u narednih 500 godina.Nikad nista dobro nismo doziveli nakon podrzavanja azijskih despotija, bilo srednjevekovnih ili danasnjih. Zato se iskreno nadam da necemo praviti istu gresku kao u 14 veku i okrenuti ledja evropi.

Inace, ako se pogleda razlog za pola veka solidnog prosperiteta Jugoslavije, jedini je taj sto je Tito okrenuo ledja Rusiji. Jedini razlog sloma prvog ustanka je Karadjordjevo pouzdavanje u podrsku Rusiji. Jedini razlog za postojanje Srbije u danasnjim granicama je Evropsko odbijanje Sanstefanskog mira kojim je Rusija htela da unisti Srbiju. I jedini razlog gubitka Kosmeta je pouzdavanje u Rusiju koja se nije protivila sankcijama protiv nas.

I sad dok Hrvati, Madjari i Bugari budu bili deo EU vojske i budzeta za nju, Srbija ce cekati opremu iz 70tih sa kojom Rusija ne zna sta ce. Nek nam je Bog u pomoci kad pameti nemamo.

jesam li u pravu?

pre 6 godina

Odlicna vest za Srbiju. Kao zemlja koja ide ka EU nema smetnji da budemo i deo te vojne price. Mozemo izbeci i NATO i Ruse, naravno ukoliko se ova ambicija EU i ostvari....
(Goran, 15. decembar 2017 07:00)

Iskreno, želim vam svu sreću da se pridružite ovom savezu jer tu i pripadate. Ali nažalost mislim da to nije realno za očekivati iz raloga jer vam to Rusi neće dopustiti. Priča o neutralnosti koju forsira vaš premijer je samo paravan iza kojeg stoji Rusija. Pa tko se normalan nebi priključio najačem savezu na svijetu(NATO), koji mu donosi bezbrojne beneficije, od najmodernijeg naoružanja, tzv.safety net_a pred bilo kime tko vas "krivo pogleda, pa do tehnološkog,sigurnosnog,društvenog i bilo kojeg drugog razvoja. Zemlje EU su danas produžile sankcije i zabranu ulaganja u Rusiju na 6mjeseci(btw.sve te zemlje su članice PESCA) mislim da analogija stvari govori sama za sebe.

geopolitik

pre 6 godina

EU : USA

In terms of land systems, the EU and the US are also similarly matched. The EU has 6,700 tanks, 48,971 AFVs, 2,312 SPGs, 3,492 Towed-Artillery and 1,069 MLRSs. The US, on the other hand, has a fleet of 8,848 tanks, 41,000 AFVs, 1,934 SPGs, 1,300 Towed-Artillery, and 1,331 MLRSs