Utorak, 12.12.2017.

19:00

"Kontrolor nema pravo da legitimiše putnika"

Zaštitniku građana od početka godine stiglo je 28 pritužbi građana na rad Bus-plus kontrolora.

Izvor: RTS

"Kontrolor nema pravo da legitimiše putnika" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

paja patak

pre 6 godina

Ima rešenje da ne boli glava...uvede se 3% na svaki proizvod i imate besplatan prevoz...to tako pametni rade ali neko napravio biznis od toga a za procenat...nije đžabe...gde vi živite...

boksi

pre 6 godina

ne svercujte se ,kupite kartu za prevoz. i problem rešen :) ali vi ne zelite da kupite,lepo vam je da se svercujete :D odite u neku zemlju EU i svercuj se,ne da ce te izbaciti nego ces platiti kaznu minimum 150e pa se posle ponovo svercuj.

Бојан

pre 6 godina

У мојој провинцији, коју Београђани зову "унутрашњост", градски превоз кошта 50 дин. за пар километара, колико се просечно путник превезе! На неколико линија, колико иначе постоје, аутобуси саобраћају на сат времена, а не на 5 минута као у БГ (ако, тако и треба, велики град), и никоме, али баш никоме не пада на памет да не купи карту, да се шверцује, да се свађа са контролорима и да се понаша некултурно и агресивно!

vozac

pre 6 godina

Jednostavno daju komunalcima one aparate za proveru karata,a svercerima odmah pisu kazne.Kommunalci ionako nista ne rade osim slikanja parkiranih vozila i reketiranja ulicnih prodavaca.

Јабучило

pre 6 godina

Zato je u Becu plata 2000 eura a prevoz tu negde, samo mnogo bolji, pa nema potrebe za svercovanjem. Kako od 25000 din ako i toliko neki imaji, da odvojis skoro 30 eura na najgori moguci prevoz u evropi? A sta da jedes, vazduh? A bez prevoza ne mozes, neces peske ici 10 km.
(Qwerty, 12. decembar 2017 19:56)

Послодавац је (кад се сви позивају на закон) у обавези да плати раднику накнаду за превоз. Дакле, срж проблема је, за почетак, у израбљивању радника.
Са друге стране, зашто ја да плаћам карту када се другима толерише? Србија је једина земља где је онај који измирује обавезе будала.
За почетак треба да смање цене карата за 50%, али треба законски омогућити драконско кажњавање шверцера.

Lex

pre 6 godina

Da se izjednaci cena prevoza za sve ,svi se voze penzioneri se voze za 400 din cele godine..Da se ukinu kategorije i da se nađe minimalna cena koju svi mogu da plate i bila bi bolja naplata ljudi bi vise koristili prevoz nego auto i bilo bi manje guzve

Putnik

pre 6 godina

Ja mogu da razumem da se mnogi švercuju, ali pobogu zar moraju i da sede zauzimajući mesto nama koji uredno plaćamo prevoz. To jeste BEZOBRAZLUK. Zato mi je drago kada naiđe kontrola, jer odmah pola njih ustaje sa svojih sedišta i ima mesta za nas koji smo legalni!!! Kontrole treba da budu svaki dan a ne samo oko 1. i 15. u mesecu. U suprotnom, i ja ću prestati da plaćam mesečni prevoz!!!

Qwerty

pre 6 godina

Mene bi iskreno bilo sramota da se svercujem, ali samo u situaciji da zivim u normalnoj zemlji, sa normalnim poslom i normalnom platom. Ej mi ovde pricamo o svercovanju u busu, a vlast kako koja dodje, i svi ti poslodavci privatnici ili drzavni svejedno, naprave dobru lovu a radniku zrno (u prevodu 200 eura). E pa ako je drzava potpuno nepostena prema meni, kao i prema 95% stanovnostva, ne pada mi na pamet da ja budem posten prema drzavi. Gde god mogu svercujem se. Neko se svercuje u busu, neko opljacka 7 miliona stanovnika. Ako je to isto, onda sam zlikovac.

2 i 2 nisu uvek 4

pre 6 godina

Naplatu karata vrši privatna kompanija, komunalna policija je za održavanje reda, dakle kontrolor vam traži LK, komunalna policija bi trebala da reaguje i upozori ga da nema pravo na to, zvuči smešno zar ne!!
Ali kada je već sve naopako u državi Srbiji (neki ne plate porez godinama pa ih niko ne pita ništa) napravite sistem da se u vozilo ne može ući bez karte i tačka.
Mada ja i dalje ne razumem da je isplativije ići kolima bilo gde po gradu ako je dvoje putnika u vozili nego javnim prevozom koji grad dotira pride, cena mora ići bar 60-70% dole, pa nisu plate vozača 4000-5000€!!

Coa

pre 6 godina

Kontrola nema pravo da traži dokumenta, a mislim da čak Komunalci i regularni policajci (smeju da legitimišu) ne smeju da daju podatke trećem licu (kontroloru), osim ako se sa time složite ili po nalogu suda moraju da daju te podatke, u protivnom su u prekršaju koji mislim da može da ide i do krivičnog dela.

Superhik

pre 6 godina

Ako je zabranjeno da legitimise svercera neka mu bude dozvoljeno da ga slika za video-bim srama,pod uslovom da je svercovanje bez karte jos uvek sramota!

Pera pisar

pre 6 godina

Ja razumem to Ustav, ljudska pravi i te price, ali se onda postavlja pitanje koja je poento kontrolora ako nema osnovna prava, a to je da proveri da li putnik ima kartu a ako nema da mu naplati kaznu, a da bi mu naplatio kaznu mora da ga legitimise...
Ta prica, da mora da ceka policiju, da nije po zakonu, mozda je i tacna ali onda moramo menjati zakone ako hocemo da imamo smislenog kontrolora.
Sutra ce neko dakaze da ne moze komunalni inspektor da naplati kaznu ako neko postavi tezgu ili baca sut, da ne moze trzisni inspektor i sl...
Ako je neko neki inspektor, kontrolor, komunalac, onda mora da ima sva ovlascenja da bi mogao nekog da sanckionise ili da ukidamo ta zanimanja pa da sve radi policija.

Krenimo od "A"

pre 6 godina

Ako kontrolor posumlna da nema karte...stotinu puta sam bio prisutan kada kontrolori elegantno zaobilaze izbeglice, rome, prosijake...i drugim putnicima traze karte na uvid. Nemoj da ko pomisli da je ovo govor mrznje i sl. Ovo je svakodnevna realnost.

Bob

pre 6 godina

Najbolje je resiti kao kod nas u ostatku Srbije: kako ko ulazi u autobus (samo na prednja vrata) vozacu pokazuje mesecnu ili kupuje kartu, ko nema ili ne zeli da kupi ne moze u autobus, a ako je i bezobrazan i hoce da se vozi bez karte vozac samo povuce rucnu i ne vozi dalje dok putnik bez karte ne izadje iz autobusa. I stvar resena.

realist

pre 6 godina

Po ovome kontrolor ti traži kartu ti kažeš nemam i kontrolor može samo da kaže doviđenja. Ako kontrolor ne može da naplati kaznu na licu mesta ili da napiše kaznu na kućnu adresu, zašta su potrebni podaci iz lične karte, onda kontrolor ne služi ničemu.

pevac

pre 6 godina

I gosn Pasalic zaboravio da kaze da kontrolor NE SME da ogranicava slobodu kretanja gradjana, to jest ne sme da zadrzava gradjane na autobuskoj stanici. Nadleznost kontrolora prestaje onog trebutka kada napusti prevozno sredstvo. Kontrolori na svakom koraku krse zakon i ustav. Traze da se gradjani legitimisu, zadrzavaju gradjane kada izadju iz prevoza, nastavljaju da terorisu gradjane van prevoza, bezobrazni su i bahati.

aleksandar

pre 6 godina

poenta je u tome da kontrolor kada zatekne lice bez karte nema pravo da traži zahteva ili insistira da mu zateceno nesavesno lice da licnu kartu vec na osnovu bus plus kartice salje podatke o identitetu komunalnom putem skalamerija i onda digitalni komunalac salje njemu povratnicu sa nalogom...jednostavno sistem ne poznaje situaciju da neko nema bus plus i da se ne moze zakonski utvrditi identitet na osnovu cega se na licu mesta izdaje prekrsajni nalog, u situaciji kada je nesavesno lice strani drzavlčjanin ili iz drugog grada zove se komunalna i policija ili su oni u pratnji trebalo bi da je komunalni policajac u pratnji...u suprotnom nema prekrsaja za osobu koja nema kartu...

...

pre 6 godina

(kontroverzni penzioner, 12. decembar 2017 20:32)
Nema pravo ni da zadrzi putnika, moze samo da zamoli da zajedno sacekate policiju. Ako putnik pobegne, eventualno moze i on da izadje i da ga prati i javlja policiji, nista vise.
Tako je oduvek i tako ce biti zauvek.

Alcale

pre 6 godina

@Qwerty
Tako je to je osnovni problem...
Evo moj primer... firma mi je 10 km od stana. Kolima stizem za 12-15 minuta 90% autoputem, prevozom za 45-60minuta... isao bi prevozom ali... kada podvucem crtu za gorivo i amortizaciju platim 20e vise mesecno nego da idem prevozom ali ustedim vise od 24 sata mesecno! Idem sam nemam koga da povezem i OPET mi se vise isplati nego da idem prevozom?????!!!!! Pa koja je to logika?

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Ako posumnja da lice koje nema kartu nije to lice, onda mora tražiti asistenciju komunalne policije ili policije”, kaže Pašalić.

Nešto mi nije logično u svemu ovome. Ako kontrolor nema, a nema pravo da legitimiše putnika, na koji način mu se omogućava protivpravno zadržavanje putnika do dolaska komunalne policije ili policije? Takvo zadržavanje je protivpravno lišavanje slobode i mnogo je teži prekršaj od eventualnog traženja lične karte. Iz svega se da zaključiti da je ovako organizovan rad kontrole u prevozu u stvari nezakonit sam po sebi, ukoliko ta kontrola insistira na identifikaciji putnika bez karte ili njegovom zadržavanju. Na ovaj način organizovana kontrola može samo prikupljati podatke o broju onih koji plaćaju i broju onih koji ne plaćaju prevoz, radi nekih statističkih evidencija i ništa više.

totalitarni sovinist

pre 6 godina

@kontroverzni penzioner

Kontrolor nema pravo da prinudno zadrzi drugo lice, jer time cini krivicno delo protivpravnog lisenja slobode iz clana 132 stav 1 Krivicnog zakonika.
Tako da niko nije duzan da ceka komunalnog policajca, samo se pozove na ovo i na Ustavne slobode kretanjai smugne. E sad ako se neko zezne pa saceka komunalca iz neznanja to je druga stvar. Tad ce on odgovarati za prekrsaj ako ne plati kaznu.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Чекај мало! Каже да немају право да траже личну и да је то противуставно и онда каже да имају право да траже ако немаш бус плус или новац за посебну карту?! Ако је нешто противуставно, онда то не значи да можеш да заобиђеш Устав како би дошао до циља! Или имају право или немају!

Samo bez foliranja

pre 6 godina

Ja jednom pričao na engleskom on zapeo da platim kaznu ja kažem da sam stranac i imam samo na kartici u banci. On me pita koja banka ja mu kažem. Kaže ima ovde njihova poslovnica taman da podignete pare. Izlazi lik samnom na stanici i uredno me prati do banke. Kad smo stigli do banke ja se okrenem ka njemu i kažem: "Dobro bre dal si ti normalan?"
Hahahah da ste mu videli facu.

Qwerty

pre 6 godina

Zato je u Becu plata 2000 eura a prevoz tu negde, samo mnogo bolji, pa nema potrebe za svercovanjem. Kako od 25000 din ako i toliko neki imaji, da odvojis skoro 30 eura na najgori moguci prevoz u evropi? A sta da jedes, vazduh? A bez prevoza ne mozes, neces peske ici 10 km.

Samo bez foliranja

pre 6 godina

Ja jednom pričao na engleskom on zapeo da platim kaznu ja kažem da sam stranac i imam samo na kartici u banci. On me pita koja banka ja mu kažem. Kaže ima ovde njihova poslovnica taman da podignete pare. Izlazi lik samnom na stanici i uredno me prati do banke. Kad smo stigli do banke ja se okrenem ka njemu i kažem: "Dobro bre dal si ti normalan?"
Hahahah da ste mu videli facu.

Qwerty

pre 6 godina

Zato je u Becu plata 2000 eura a prevoz tu negde, samo mnogo bolji, pa nema potrebe za svercovanjem. Kako od 25000 din ako i toliko neki imaji, da odvojis skoro 30 eura na najgori moguci prevoz u evropi? A sta da jedes, vazduh? A bez prevoza ne mozes, neces peske ici 10 km.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Чекај мало! Каже да немају право да траже личну и да је то противуставно и онда каже да имају право да траже ако немаш бус плус или новац за посебну карту?! Ако је нешто противуставно, онда то не значи да можеш да заобиђеш Устав како би дошао до циља! Или имају право или немају!

pevac

pre 6 godina

I gosn Pasalic zaboravio da kaze da kontrolor NE SME da ogranicava slobodu kretanja gradjana, to jest ne sme da zadrzava gradjane na autobuskoj stanici. Nadleznost kontrolora prestaje onog trebutka kada napusti prevozno sredstvo. Kontrolori na svakom koraku krse zakon i ustav. Traze da se gradjani legitimisu, zadrzavaju gradjane kada izadju iz prevoza, nastavljaju da terorisu gradjane van prevoza, bezobrazni su i bahati.

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Ako posumnja da lice koje nema kartu nije to lice, onda mora tražiti asistenciju komunalne policije ili policije”, kaže Pašalić.

Nešto mi nije logično u svemu ovome. Ako kontrolor nema, a nema pravo da legitimiše putnika, na koji način mu se omogućava protivpravno zadržavanje putnika do dolaska komunalne policije ili policije? Takvo zadržavanje je protivpravno lišavanje slobode i mnogo je teži prekršaj od eventualnog traženja lične karte. Iz svega se da zaključiti da je ovako organizovan rad kontrole u prevozu u stvari nezakonit sam po sebi, ukoliko ta kontrola insistira na identifikaciji putnika bez karte ili njegovom zadržavanju. Na ovaj način organizovana kontrola može samo prikupljati podatke o broju onih koji plaćaju i broju onih koji ne plaćaju prevoz, radi nekih statističkih evidencija i ništa više.

Alcale

pre 6 godina

@Qwerty
Tako je to je osnovni problem...
Evo moj primer... firma mi je 10 km od stana. Kolima stizem za 12-15 minuta 90% autoputem, prevozom za 45-60minuta... isao bi prevozom ali... kada podvucem crtu za gorivo i amortizaciju platim 20e vise mesecno nego da idem prevozom ali ustedim vise od 24 sata mesecno! Idem sam nemam koga da povezem i OPET mi se vise isplati nego da idem prevozom?????!!!!! Pa koja je to logika?

...

pre 6 godina

(kontroverzni penzioner, 12. decembar 2017 20:32)
Nema pravo ni da zadrzi putnika, moze samo da zamoli da zajedno sacekate policiju. Ako putnik pobegne, eventualno moze i on da izadje i da ga prati i javlja policiji, nista vise.
Tako je oduvek i tako ce biti zauvek.

realist

pre 6 godina

Po ovome kontrolor ti traži kartu ti kažeš nemam i kontrolor može samo da kaže doviđenja. Ako kontrolor ne može da naplati kaznu na licu mesta ili da napiše kaznu na kućnu adresu, zašta su potrebni podaci iz lične karte, onda kontrolor ne služi ničemu.

totalitarni sovinist

pre 6 godina

@kontroverzni penzioner

Kontrolor nema pravo da prinudno zadrzi drugo lice, jer time cini krivicno delo protivpravnog lisenja slobode iz clana 132 stav 1 Krivicnog zakonika.
Tako da niko nije duzan da ceka komunalnog policajca, samo se pozove na ovo i na Ustavne slobode kretanjai smugne. E sad ako se neko zezne pa saceka komunalca iz neznanja to je druga stvar. Tad ce on odgovarati za prekrsaj ako ne plati kaznu.

Krenimo od "A"

pre 6 godina

Ako kontrolor posumlna da nema karte...stotinu puta sam bio prisutan kada kontrolori elegantno zaobilaze izbeglice, rome, prosijake...i drugim putnicima traze karte na uvid. Nemoj da ko pomisli da je ovo govor mrznje i sl. Ovo je svakodnevna realnost.

Coa

pre 6 godina

Kontrola nema pravo da traži dokumenta, a mislim da čak Komunalci i regularni policajci (smeju da legitimišu) ne smeju da daju podatke trećem licu (kontroloru), osim ako se sa time složite ili po nalogu suda moraju da daju te podatke, u protivnom su u prekršaju koji mislim da može da ide i do krivičnog dela.

Bob

pre 6 godina

Najbolje je resiti kao kod nas u ostatku Srbije: kako ko ulazi u autobus (samo na prednja vrata) vozacu pokazuje mesecnu ili kupuje kartu, ko nema ili ne zeli da kupi ne moze u autobus, a ako je i bezobrazan i hoce da se vozi bez karte vozac samo povuce rucnu i ne vozi dalje dok putnik bez karte ne izadje iz autobusa. I stvar resena.

aleksandar

pre 6 godina

poenta je u tome da kontrolor kada zatekne lice bez karte nema pravo da traži zahteva ili insistira da mu zateceno nesavesno lice da licnu kartu vec na osnovu bus plus kartice salje podatke o identitetu komunalnom putem skalamerija i onda digitalni komunalac salje njemu povratnicu sa nalogom...jednostavno sistem ne poznaje situaciju da neko nema bus plus i da se ne moze zakonski utvrditi identitet na osnovu cega se na licu mesta izdaje prekrsajni nalog, u situaciji kada je nesavesno lice strani drzavlčjanin ili iz drugog grada zove se komunalna i policija ili su oni u pratnji trebalo bi da je komunalni policajac u pratnji...u suprotnom nema prekrsaja za osobu koja nema kartu...

Јабучило

pre 6 godina

Zato je u Becu plata 2000 eura a prevoz tu negde, samo mnogo bolji, pa nema potrebe za svercovanjem. Kako od 25000 din ako i toliko neki imaji, da odvojis skoro 30 eura na najgori moguci prevoz u evropi? A sta da jedes, vazduh? A bez prevoza ne mozes, neces peske ici 10 km.
(Qwerty, 12. decembar 2017 19:56)

Послодавац је (кад се сви позивају на закон) у обавези да плати раднику накнаду за превоз. Дакле, срж проблема је, за почетак, у израбљивању радника.
Са друге стране, зашто ја да плаћам карту када се другима толерише? Србија је једина земља где је онај који измирује обавезе будала.
За почетак треба да смање цене карата за 50%, али треба законски омогућити драконско кажњавање шверцера.

Qwerty

pre 6 godina

Mene bi iskreno bilo sramota da se svercujem, ali samo u situaciji da zivim u normalnoj zemlji, sa normalnim poslom i normalnom platom. Ej mi ovde pricamo o svercovanju u busu, a vlast kako koja dodje, i svi ti poslodavci privatnici ili drzavni svejedno, naprave dobru lovu a radniku zrno (u prevodu 200 eura). E pa ako je drzava potpuno nepostena prema meni, kao i prema 95% stanovnostva, ne pada mi na pamet da ja budem posten prema drzavi. Gde god mogu svercujem se. Neko se svercuje u busu, neko opljacka 7 miliona stanovnika. Ako je to isto, onda sam zlikovac.

2 i 2 nisu uvek 4

pre 6 godina

Naplatu karata vrši privatna kompanija, komunalna policija je za održavanje reda, dakle kontrolor vam traži LK, komunalna policija bi trebala da reaguje i upozori ga da nema pravo na to, zvuči smešno zar ne!!
Ali kada je već sve naopako u državi Srbiji (neki ne plate porez godinama pa ih niko ne pita ništa) napravite sistem da se u vozilo ne može ući bez karte i tačka.
Mada ja i dalje ne razumem da je isplativije ići kolima bilo gde po gradu ako je dvoje putnika u vozili nego javnim prevozom koji grad dotira pride, cena mora ići bar 60-70% dole, pa nisu plate vozača 4000-5000€!!

vozac

pre 6 godina

Jednostavno daju komunalcima one aparate za proveru karata,a svercerima odmah pisu kazne.Kommunalci ionako nista ne rade osim slikanja parkiranih vozila i reketiranja ulicnih prodavaca.

Pera pisar

pre 6 godina

Ja razumem to Ustav, ljudska pravi i te price, ali se onda postavlja pitanje koja je poento kontrolora ako nema osnovna prava, a to je da proveri da li putnik ima kartu a ako nema da mu naplati kaznu, a da bi mu naplatio kaznu mora da ga legitimise...
Ta prica, da mora da ceka policiju, da nije po zakonu, mozda je i tacna ali onda moramo menjati zakone ako hocemo da imamo smislenog kontrolora.
Sutra ce neko dakaze da ne moze komunalni inspektor da naplati kaznu ako neko postavi tezgu ili baca sut, da ne moze trzisni inspektor i sl...
Ako je neko neki inspektor, kontrolor, komunalac, onda mora da ima sva ovlascenja da bi mogao nekog da sanckionise ili da ukidamo ta zanimanja pa da sve radi policija.

Бојан

pre 6 godina

У мојој провинцији, коју Београђани зову "унутрашњост", градски превоз кошта 50 дин. за пар километара, колико се просечно путник превезе! На неколико линија, колико иначе постоје, аутобуси саобраћају на сат времена, а не на 5 минута као у БГ (ако, тако и треба, велики град), и никоме, али баш никоме не пада на памет да не купи карту, да се шверцује, да се свађа са контролорима и да се понаша некултурно и агресивно!

Lex

pre 6 godina

Da se izjednaci cena prevoza za sve ,svi se voze penzioneri se voze za 400 din cele godine..Da se ukinu kategorije i da se nađe minimalna cena koju svi mogu da plate i bila bi bolja naplata ljudi bi vise koristili prevoz nego auto i bilo bi manje guzve

Superhik

pre 6 godina

Ako je zabranjeno da legitimise svercera neka mu bude dozvoljeno da ga slika za video-bim srama,pod uslovom da je svercovanje bez karte jos uvek sramota!

boksi

pre 6 godina

ne svercujte se ,kupite kartu za prevoz. i problem rešen :) ali vi ne zelite da kupite,lepo vam je da se svercujete :D odite u neku zemlju EU i svercuj se,ne da ce te izbaciti nego ces platiti kaznu minimum 150e pa se posle ponovo svercuj.

Putnik

pre 6 godina

Ja mogu da razumem da se mnogi švercuju, ali pobogu zar moraju i da sede zauzimajući mesto nama koji uredno plaćamo prevoz. To jeste BEZOBRAZLUK. Zato mi je drago kada naiđe kontrola, jer odmah pola njih ustaje sa svojih sedišta i ima mesta za nas koji smo legalni!!! Kontrole treba da budu svaki dan a ne samo oko 1. i 15. u mesecu. U suprotnom, i ja ću prestati da plaćam mesečni prevoz!!!

paja patak

pre 6 godina

Ima rešenje da ne boli glava...uvede se 3% na svaki proizvod i imate besplatan prevoz...to tako pametni rade ali neko napravio biznis od toga a za procenat...nije đžabe...gde vi živite...

Superhik

pre 6 godina

Ako je zabranjeno da legitimise svercera neka mu bude dozvoljeno da ga slika za video-bim srama,pod uslovom da je svercovanje bez karte jos uvek sramota!

Pera pisar

pre 6 godina

Ja razumem to Ustav, ljudska pravi i te price, ali se onda postavlja pitanje koja je poento kontrolora ako nema osnovna prava, a to je da proveri da li putnik ima kartu a ako nema da mu naplati kaznu, a da bi mu naplatio kaznu mora da ga legitimise...
Ta prica, da mora da ceka policiju, da nije po zakonu, mozda je i tacna ali onda moramo menjati zakone ako hocemo da imamo smislenog kontrolora.
Sutra ce neko dakaze da ne moze komunalni inspektor da naplati kaznu ako neko postavi tezgu ili baca sut, da ne moze trzisni inspektor i sl...
Ako je neko neki inspektor, kontrolor, komunalac, onda mora da ima sva ovlascenja da bi mogao nekog da sanckionise ili da ukidamo ta zanimanja pa da sve radi policija.

Putnik

pre 6 godina

Ja mogu da razumem da se mnogi švercuju, ali pobogu zar moraju i da sede zauzimajući mesto nama koji uredno plaćamo prevoz. To jeste BEZOBRAZLUK. Zato mi je drago kada naiđe kontrola, jer odmah pola njih ustaje sa svojih sedišta i ima mesta za nas koji smo legalni!!! Kontrole treba da budu svaki dan a ne samo oko 1. i 15. u mesecu. U suprotnom, i ja ću prestati da plaćam mesečni prevoz!!!

Bob

pre 6 godina

Najbolje je resiti kao kod nas u ostatku Srbije: kako ko ulazi u autobus (samo na prednja vrata) vozacu pokazuje mesecnu ili kupuje kartu, ko nema ili ne zeli da kupi ne moze u autobus, a ako je i bezobrazan i hoce da se vozi bez karte vozac samo povuce rucnu i ne vozi dalje dok putnik bez karte ne izadje iz autobusa. I stvar resena.

boksi

pre 6 godina

ne svercujte se ,kupite kartu za prevoz. i problem rešen :) ali vi ne zelite da kupite,lepo vam je da se svercujete :D odite u neku zemlju EU i svercuj se,ne da ce te izbaciti nego ces platiti kaznu minimum 150e pa se posle ponovo svercuj.

Бојан

pre 6 godina

У мојој провинцији, коју Београђани зову "унутрашњост", градски превоз кошта 50 дин. за пар километара, колико се просечно путник превезе! На неколико линија, колико иначе постоје, аутобуси саобраћају на сат времена, а не на 5 минута као у БГ (ако, тако и треба, велики град), и никоме, али баш никоме не пада на памет да не купи карту, да се шверцује, да се свађа са контролорима и да се понаша некултурно и агресивно!

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Чекај мало! Каже да немају право да траже личну и да је то противуставно и онда каже да имају право да траже ако немаш бус плус или новац за посебну карту?! Ако је нешто противуставно, онда то не значи да можеш да заобиђеш Устав како би дошао до циља! Или имају право или немају!

Qwerty

pre 6 godina

Zato je u Becu plata 2000 eura a prevoz tu negde, samo mnogo bolji, pa nema potrebe za svercovanjem. Kako od 25000 din ako i toliko neki imaji, da odvojis skoro 30 eura na najgori moguci prevoz u evropi? A sta da jedes, vazduh? A bez prevoza ne mozes, neces peske ici 10 km.

vozac

pre 6 godina

Jednostavno daju komunalcima one aparate za proveru karata,a svercerima odmah pisu kazne.Kommunalci ionako nista ne rade osim slikanja parkiranih vozila i reketiranja ulicnih prodavaca.

Samo bez foliranja

pre 6 godina

Ja jednom pričao na engleskom on zapeo da platim kaznu ja kažem da sam stranac i imam samo na kartici u banci. On me pita koja banka ja mu kažem. Kaže ima ovde njihova poslovnica taman da podignete pare. Izlazi lik samnom na stanici i uredno me prati do banke. Kad smo stigli do banke ja se okrenem ka njemu i kažem: "Dobro bre dal si ti normalan?"
Hahahah da ste mu videli facu.

Јабучило

pre 6 godina

Zato je u Becu plata 2000 eura a prevoz tu negde, samo mnogo bolji, pa nema potrebe za svercovanjem. Kako od 25000 din ako i toliko neki imaji, da odvojis skoro 30 eura na najgori moguci prevoz u evropi? A sta da jedes, vazduh? A bez prevoza ne mozes, neces peske ici 10 km.
(Qwerty, 12. decembar 2017 19:56)

Послодавац је (кад се сви позивају на закон) у обавези да плати раднику накнаду за превоз. Дакле, срж проблема је, за почетак, у израбљивању радника.
Са друге стране, зашто ја да плаћам карту када се другима толерише? Србија је једина земља где је онај који измирује обавезе будала.
За почетак треба да смање цене карата за 50%, али треба законски омогућити драконско кажњавање шверцера.

realist

pre 6 godina

Po ovome kontrolor ti traži kartu ti kažeš nemam i kontrolor može samo da kaže doviđenja. Ako kontrolor ne može da naplati kaznu na licu mesta ili da napiše kaznu na kućnu adresu, zašta su potrebni podaci iz lične karte, onda kontrolor ne služi ničemu.

pevac

pre 6 godina

I gosn Pasalic zaboravio da kaze da kontrolor NE SME da ogranicava slobodu kretanja gradjana, to jest ne sme da zadrzava gradjane na autobuskoj stanici. Nadleznost kontrolora prestaje onog trebutka kada napusti prevozno sredstvo. Kontrolori na svakom koraku krse zakon i ustav. Traze da se gradjani legitimisu, zadrzavaju gradjane kada izadju iz prevoza, nastavljaju da terorisu gradjane van prevoza, bezobrazni su i bahati.

...

pre 6 godina

(kontroverzni penzioner, 12. decembar 2017 20:32)
Nema pravo ni da zadrzi putnika, moze samo da zamoli da zajedno sacekate policiju. Ako putnik pobegne, eventualno moze i on da izadje i da ga prati i javlja policiji, nista vise.
Tako je oduvek i tako ce biti zauvek.

Qwerty

pre 6 godina

Mene bi iskreno bilo sramota da se svercujem, ali samo u situaciji da zivim u normalnoj zemlji, sa normalnim poslom i normalnom platom. Ej mi ovde pricamo o svercovanju u busu, a vlast kako koja dodje, i svi ti poslodavci privatnici ili drzavni svejedno, naprave dobru lovu a radniku zrno (u prevodu 200 eura). E pa ako je drzava potpuno nepostena prema meni, kao i prema 95% stanovnostva, ne pada mi na pamet da ja budem posten prema drzavi. Gde god mogu svercujem se. Neko se svercuje u busu, neko opljacka 7 miliona stanovnika. Ako je to isto, onda sam zlikovac.

Krenimo od "A"

pre 6 godina

Ako kontrolor posumlna da nema karte...stotinu puta sam bio prisutan kada kontrolori elegantno zaobilaze izbeglice, rome, prosijake...i drugim putnicima traze karte na uvid. Nemoj da ko pomisli da je ovo govor mrznje i sl. Ovo je svakodnevna realnost.

aleksandar

pre 6 godina

poenta je u tome da kontrolor kada zatekne lice bez karte nema pravo da traži zahteva ili insistira da mu zateceno nesavesno lice da licnu kartu vec na osnovu bus plus kartice salje podatke o identitetu komunalnom putem skalamerija i onda digitalni komunalac salje njemu povratnicu sa nalogom...jednostavno sistem ne poznaje situaciju da neko nema bus plus i da se ne moze zakonski utvrditi identitet na osnovu cega se na licu mesta izdaje prekrsajni nalog, u situaciji kada je nesavesno lice strani drzavlčjanin ili iz drugog grada zove se komunalna i policija ili su oni u pratnji trebalo bi da je komunalni policajac u pratnji...u suprotnom nema prekrsaja za osobu koja nema kartu...

Alcale

pre 6 godina

@Qwerty
Tako je to je osnovni problem...
Evo moj primer... firma mi je 10 km od stana. Kolima stizem za 12-15 minuta 90% autoputem, prevozom za 45-60minuta... isao bi prevozom ali... kada podvucem crtu za gorivo i amortizaciju platim 20e vise mesecno nego da idem prevozom ali ustedim vise od 24 sata mesecno! Idem sam nemam koga da povezem i OPET mi se vise isplati nego da idem prevozom?????!!!!! Pa koja je to logika?

totalitarni sovinist

pre 6 godina

@kontroverzni penzioner

Kontrolor nema pravo da prinudno zadrzi drugo lice, jer time cini krivicno delo protivpravnog lisenja slobode iz clana 132 stav 1 Krivicnog zakonika.
Tako da niko nije duzan da ceka komunalnog policajca, samo se pozove na ovo i na Ustavne slobode kretanjai smugne. E sad ako se neko zezne pa saceka komunalca iz neznanja to je druga stvar. Tad ce on odgovarati za prekrsaj ako ne plati kaznu.

Lex

pre 6 godina

Da se izjednaci cena prevoza za sve ,svi se voze penzioneri se voze za 400 din cele godine..Da se ukinu kategorije i da se nađe minimalna cena koju svi mogu da plate i bila bi bolja naplata ljudi bi vise koristili prevoz nego auto i bilo bi manje guzve

Coa

pre 6 godina

Kontrola nema pravo da traži dokumenta, a mislim da čak Komunalci i regularni policajci (smeju da legitimišu) ne smeju da daju podatke trećem licu (kontroloru), osim ako se sa time složite ili po nalogu suda moraju da daju te podatke, u protivnom su u prekršaju koji mislim da može da ide i do krivičnog dela.

paja patak

pre 6 godina

Ima rešenje da ne boli glava...uvede se 3% na svaki proizvod i imate besplatan prevoz...to tako pametni rade ali neko napravio biznis od toga a za procenat...nije đžabe...gde vi živite...

kontroverzni penzioner

pre 6 godina

Ako posumnja da lice koje nema kartu nije to lice, onda mora tražiti asistenciju komunalne policije ili policije”, kaže Pašalić.

Nešto mi nije logično u svemu ovome. Ako kontrolor nema, a nema pravo da legitimiše putnika, na koji način mu se omogućava protivpravno zadržavanje putnika do dolaska komunalne policije ili policije? Takvo zadržavanje je protivpravno lišavanje slobode i mnogo je teži prekršaj od eventualnog traženja lične karte. Iz svega se da zaključiti da je ovako organizovan rad kontrole u prevozu u stvari nezakonit sam po sebi, ukoliko ta kontrola insistira na identifikaciji putnika bez karte ili njegovom zadržavanju. Na ovaj način organizovana kontrola može samo prikupljati podatke o broju onih koji plaćaju i broju onih koji ne plaćaju prevoz, radi nekih statističkih evidencija i ništa više.

2 i 2 nisu uvek 4

pre 6 godina

Naplatu karata vrši privatna kompanija, komunalna policija je za održavanje reda, dakle kontrolor vam traži LK, komunalna policija bi trebala da reaguje i upozori ga da nema pravo na to, zvuči smešno zar ne!!
Ali kada je već sve naopako u državi Srbiji (neki ne plate porez godinama pa ih niko ne pita ništa) napravite sistem da se u vozilo ne može ući bez karte i tačka.
Mada ja i dalje ne razumem da je isplativije ići kolima bilo gde po gradu ako je dvoje putnika u vozili nego javnim prevozom koji grad dotira pride, cena mora ići bar 60-70% dole, pa nisu plate vozača 4000-5000€!!