Petak, 17.11.2017.

22:46

"Tramp treba hitno da reaguje na Balkanu"

Administracija predsednika Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server.

Izvor: Tanjug

"Tramp treba hitno da reaguje na Balkanu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 6 godina

@(marko, 18. novembar 2017 06:56)

Stvarno, sram ga bilo... Pripadnik američke administracije se bori za američke interese i briga ga da l' ispada licemer ili ne. Ne valja to uopšte, mi smo navikli da se pripadnici naše administracije bore samo za sopstven džep a za interese Srbije ih zabole...

obi van

pre 6 godina

Amerika na Balkanu ne priznaje srpskom narodu nikakvo pravo na nacionalni interes i u tome je čitav problem. Da su pravili bar malo ustupaka, ne bi ni bilo ruskog uticaja.
A što se tog uticaja tiče, tu se pretjeruje iz nekog razloga. Vjerovatno hoće da nas uguraju u NATO što prije, pošto je EU integracija sve dalje u budućnosti. U stvari njima je samo to bitno.

Malik Tintilinić

pre 6 godina

"Pa napravite ponudu, gospodo. Ne moraju sve ustavne promjene biti tako da se nadležnosti Republike Srpske smanjuju. Recite da ćete vratiti Brčko u sastav RS i pomoći Republici Srpskoj da dobije status države tako da bude u nekom minimalnom savezu sa FBiH, a zauzvrat tražite partnerstvo i prijateljstvo. Može li tako, za promjenu?(Banjalučanin)"

Pa jeste, ljudski je da se ponekad i nasmejemo, razveselimo i našalimo, treba nam više smeha.

re:

pre 6 godina

Ovo je kako kada bi pozvali jos gabaritnijeg slona da dodje u staklarsku radnju da dovrsi ono sto je zapoceo prethodni slon. Americka licemerna i amaterska politika je najveci krivac za stanje na Balkanu. Uostalom, postoji bezbroj americkih intervencija na svetu, neka neko navede JEDNU koja je uspesna i koja je dovela do trajne stabilnosti i mira a ne do zamrznutog konflikta i vecitog sukoba. JEDNU!

Sreten Zujkic

pre 6 godina

A sve je potanje iskljucivo americkih interesa bilo gde u svetu? Ok, jesmo mali i moramo da se uklapamo u taj svet, ali kad dodje vreme za vam zabijemo noz u ledja nemojte se iznenaditi...

Profa

pre 6 godina

Jos nam samo fali tupavi i bahati Tramp koji veze nema ni gde je Balkan. Kao da nemamo dovoljno svojih muka, jos ce i njega da nam navale na grbacu. On je svoje neznanje i nekompetenciju vec pokazao i u SAD i u spoljnoj politici, pa sta ce onda ovde da "smisli"? Nesto pametno - nema ni teorijske sanse.

ovakvi strucnjaci su nas i doveli dovde

pre 6 godina

Osnove za danasnju nestabilnost je postavila americka administracija i to na predloge ovakvih Servera. Zasto je Rusima tako lako da imaju uticaj u RS, Makedoniji ili u Srbiji? Zbog ekstremne i nekriticke pro-velikoalbanske i ekstremne anti-srpske politike americke administracije. Da li bi Rusi nekoga zanimali da Amerika i Eu vode uravnotezenu i pravednu politiku? Server treba da nabavi ogledalo i da razmisli o americkoj odgovornosti i krivici za nestabilnost i sukobe na Balkanu.

milivoje traktorista

pre 6 godina

"Administracija predsednika Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server."

Alo kauboji, gde vas zulje? Ko je amerikance proglasio svetskim policajcima? Ko ima daje za pravo da ONI uvode mir na Balkanu? Zar jos neke velike sile ne zive na tom istom Balkanu koje mogu da reaguju i donesu "mir i stabilnost"? Dosta bre vise vase dominacije i izivljavanja po svetu. Osvajate drzave kako vam se cefne, menjate vlast u drzavama po vasoj volji i postavljate vase ljude i pravite kolonije od malih drzava. Ajde nazad na vasu teritoriju i ne gledajte u nasem pravcu.

Zoran Simic

pre 6 godina

Muka mi je od ovih superobavestenih I sveznajucih tipova kao sto je Server, ali ne mozemo ih izbeci. Cinjenica je da se opet Velike sile prepucavaju preko nashih ledja. Dok god budemo NEUTRALNI ili neopredeljeni, imacemo pritiske I sa jedne I sa druge strane, sve dok se ne opredelimo gde cemo. A NEGDE MORAMO!!! Suvise smo mali I slabi da se ku*cimo I izigravamo neutralnost. Treba prici ili zlikovcima koji su nam vec jednom dali po glavi, da nas ne bi opet tukli ili se prikloniti takozvanoj braci koji bi nas koristili samo kao kamencic u cipeli njihovom najvecem suparniku. Bez obzira na tezak izbor, treba da se opredelimo sto je pre moguce, dok nas jos ima.

server je kriv izmedju ostalog

pre 6 godina

Osnovni uzrok nestabilnosti na Balkanu je diletantsko americko mesanje i nacin na koji je Amerika postavila "resenje" za Balkan a u svemu tome ozbiljnu odgovornost imaju upravo ovakvi "serveri". Da je americko mesanje i intervenisanje u zadnjih 20 i nesto godina bilo dobro uradjeno, ne bi se Balkan destabilisao tako lako i tako brzo. I umesto da ovakvi anal-iticari razmisle o dosadasnjoj americkoj politici i o sopstvenoj odgovornosti, oni lobiraju da se ta i takva katastrofalna politika nastavi?! Ali sve to s emoglo znati i pre dvadeset i nesto godina kada su upravo Amerikanci uveli duple stajdarde, favorizovanje pojedinih nacionalizama, samo je bilo pitanje kada ce poceti novi sukob i raspad sistema.

Sve je bitno osim istine

pre 6 godina

Koliko samo eksperata i stranih zemalja "radi" na nama i našem napretku, zato nam ide tako dobro...Kako bi bilo da jednom dobijemo Predsednika i Premijera koji će umeti da angažuju nas, Srbe da počnemo SAMI da radimo na našem napretku...taj dan dolazi već 30 godina...ali ne stiže. Valjda se pogubi negde između Kineza, Amerikanaca, Nemaca...negde skrene da se napase njihovih dolara, eura, Bugarskih stanova, tetki u Kanadi, koferčeta i ostalih znanih i neznanih plastova sena.

Dunster

pre 6 godina

Suluda politika Amerike 90-tih je i dovela Balkan u stanje ratova i haosa. Napravili su dve albanske drzave a srbi ostali da zive kao manjina u 5 drzava na Balkanu. To bi sad trebao neko da zacementira.
Bogu hvala ode, valjda u nepovrat, unipolaran svet Amerike, dvostrukih standarda i Danijela Servera. Pitaju se sada i neki drugi u svetu a samim tim i za Balkan.

marko

pre 6 godina

Kakav licemer. Apsolutno ne dolazi u obzir prekrajanje granica jer to nije u interesu Amerike, ali kada je to u interesu onda moze da se priznaje deo teritorije kao nezavisno iako je to suprotno medjunarodnom pravu i vazecoj rezoluciji UN.

...

pre 6 godina

ajde jednom probajte da napravite experiment gde cete saradjivati u nekoj drzavi pa da vidte kakav cete puppet state napraviti i koje ce vam koristi oboma biti

zena-zmaj

pre 6 godina

Hajde da pod hitno odrucite malo svi od Balkana! Kod nas se kaze: 'Dabogda se o svom zlu zabavio!' Dosta ste se igrali s nasim glavama, nasom djecom i nasim zivotima! Imate vi i svoje, i vece i vise pa se malo igrajte u svom dvoristu!

Vesna

pre 6 godina

Prvo, na savetovanje doticnog svog predsednika, da hitno mora preduzeti mere na ZAPADNOM BALKANU!
Kad god to procitam ja vidim zemlje zapadno od Srbije.
Srbija nije na zapadnom Balkanu! Neka neko konacno to objani svima koji nas tako nazivaju.
Dakle gospodin ne zna ni tacnu poziciju R.Srbije, a zna da se nesto mora da se uradi.
Izveso je da se jedino mora umreti, jednog dana, a sve ostalo moze a i ne mora.
Gospodij je:ekspert za područje jugoistočne Evrope, dakle o tome mogu da konstatujem orkud njegovo neznanje, gde se nalazi zapadni Balkan!
On jeste ekspert za oblast na oju se svi nesto obrusavaju, al nas jos niko nije pokusao da smesti na zapad Evrope.
Dobro on zna i gde smo i sve sto mu treba u poslu kojim se bavi, ai zaboravlja da je i Rusija deo istocne Evrope!
A morao da zna, jer je on ekspert za jugoistocnu Evropu i zna, ali se nevestim cini.
A cime Rusija sprecava bilo sta na Balkanu?
Koliko je nato sa nama imao vezbi ove godine?
Pa 12.,se sad se zavrila - padobranska!
A Sa Rusijom dve!
I dokle cemo se stresirati, na izjavu svakog US?
Jesu li nas oni bombardovali?
Jesu, nekoliko puta u II sv. ratu i 1999.
Pa kakva prava ima i da spomene zemlju koja je od njegove zemlje sve to dozivela i mesa se u untrasnje stvari nase zemlje?
Jesu li nas Rusi bombardovali ili raovali nekada sa nama?
Pa nisu, za razliku od komsija, takodje pravoslavaca, koji su ustupili svoj vazdusni prostor za agresiju na SRJ!
Pametnom - dosta.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica. “Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD”, stoji u Serverovom tekstu.
- Ali prekrajanje granica Srbije ne ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD. U toj nelogičnosti je glavni problem. Rešite to, imaćete stabilan Balkan.

ihil

pre 6 godina

Tramp? Pa on ne zna da izgovori dve povezane rečenice a kamo li da shvati naše odnose, Srbi, Hrvati, Slovenci, Zemunci, to je komplikovano i za najveće umove sveta

gradjani nomralan

pre 6 godina

Ma celo pdrucje bivse SFRJ je trebalo posle Dejtona okupirati nametnuti katarzu i lustraciju i sve ove vodje i ucesnike ratova ukloniti. Pa poceti izgradnju novog drustva od pocetka. Ovako guslanje se nastavlja dok ne dodje ponovo do belaja.

pera

pre 6 godina

dobar komentar "pa mi nemamo nafte".

Nema ni Liban, pa je idealan poligon za Iran (Rusiju) i KSA (USA) za trosenje dotrajalih, i isprobavanje novih igracaka za masovno unistavanje zive sile.

A i niko nije osudjen za paljenje ambasade. Bice da je to.

I heart NY

pre 6 godina

Server tvrdi da bi podela granica bila protiv američkih interesa. To nije istina. U interesu Amerike je da Srbija i Republika Srpska ohladi odnose sa Rusijom, da im uvede sankcije, da udje u NATO, da dozvoli američke vojne baze po svojim teritorijama i mnogo više od toga. Sve je to moguće u relativno kratkom roku kad bi Amerika dozvolila podelu Kosova i pripajanje tog dela i Republike Srpske Srbiji jer postoji želja da se napravi dil. Oni koji ne dozvoljavaju tu "šargarepu" rade protiv američkih interesa.

waters

pre 6 godina

Ne verujem da Server ima bilo kakav uticaj na Trumpovu administraciju.On je pripadnike te intervencionističke spoljne politike SAD-a.Rusija je prisutna na Balkanu preko tri veka.Jedino 90-ih godina,kada je Rusija bila u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi,tog uticaja nije bilo.A baš tada je došlo do krvavog raspada SFRJ.Sada Rusija polako vraća svoje interesovanje za Balkan.U Vašingtonu na to ne gledaju blagonaklono,ali moraće da prihvate realnost.U ostalom tako je i u drugim svetskim regijama,gde Vašington polako gubi uticaj,koji je imao od Drugog svetskog rata,a njegovo mesto preuzima Peking.Ne bi me iznenadilo da u Vašingtonu pokušaju,kao što odavno imaju praksu u ostakim delovima sveta,da izazove nestabilnost i sukobe na Balkanu,kako bi sprečili gubitak svog uticaja.Za sada ne moraju da brinu,jer su svi balkanski režimi manje-više njihove marionete.

Da primetim..

pre 6 godina

Teško.. čovek je biznismen, ne prodaje se ovde naouružanje kao u Saudi Arabiji, Poljskoj, Baltičkim republikama, Južnoj Koreji, Japanu.. Ovde fali hleba, a ne baruta

sasa jokic

pre 6 godina

Kad pogledam naslovne strane (dez)informera i “srpskog” telegrafa, mislim da je zakasnio dobrano, mi smo vec Ruska gubernija, jer ovi sto su se nakrali znaju da u Rusiji za pare mogu da budu na slobodi, a u EU ih ceka teska robija.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Mene zanima kako neko postane analiticar ala doticni Danilo Server. Da li postoji analiticka akademija ili univerzitet? Recimo da ja umislim da postanem analiticar za jugozapadnu USA? Pa da onda pocnem da zanovetam ljudima medju kojima nisam nikad ziveo, da Juzna Kalifornija i Zapadna Arizona treba da su nove republike jer se tamo ponajvise govori spanski i tu zive Cikano Meksikanci. Da tu treba jedna nova medjunarodna inicjativa jer se njihova prava ne postuju? Da se oformira savez belackih opstina u okviru tih republika? Ili vojska? Ruski uticaj na Balkanu bar prati prirodne interese nekih od tih naroda dok se Americki zasniva na nekim virtuelnim izmisljotina kao da su u pitanju nekakve igrice ili naucna fantastika.

zluradi

pre 6 godina

Izgleda da su počela da popuštaju ona četiri stuba naše spoljne politike. Poznato je da su za stubove potrebni čvrsti temelji, ili počnu da se urušavaju.

Banjalučanin

pre 6 godina

@Brčko?Mora da se šalite gospodine.
(Ojha, 17. novembar 2017 23:32)

Ni pod razno. Brčko još uvijek ima namjesnika koji ga svojevoljno i bez mnogo obrazlaganja može ustupiti bilo FBiH bilo RS. Ovo je primjer prijedloga kako bi Amerikanci mogli "kupiti" prijateljstvo i partnerstvo Srba iz BiH. Ako ima neko bolji, ili i gori, a drugačiji, ja bih volio da ga čujem.

Banjalučanin

pre 6 godina

"Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine"

Pa napravite ponudu, gospodo. Ne moraju sve ustavne promjene biti tako da se nadležnosti Republike Srpske smanjuju. Recite da ćete vratiti Brčko u sastav RS i pomoći Republici Srpskoj da dobije status države tako da bude u nekom minimalnom savezu sa FBiH, a zauzvrat tražite partnerstvo i prijateljstvo. Može li tako, za promjenu?

1945, one more time

pre 6 godina

"Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone..."

Ajde, konačno napišite jasno i konkretno da SAD treba da imenuju specijalnog izaslanika (namesnika) za EU, pa da mi u Evropi znamo zaista na čemu smo! A ne da jedan Haradinaj soli pamet Mogerinijevoj i govori joj šta EU treba da radi, jer su mu tako rekli američki zvaničnici.

besna glista

pre 6 godina

Ruski uticaj jeste samo i iskljucivo negativan, u to nema sumnje, ali Trampa Evropa ni najmanje ne zanima. Trenutno smo prepusteni sami sebi pa bi nam bilo pametno da se ne zalecemo u formiranje vojnih saveza baziranih na iracionalnim religioznim porivima jer bi name se to, u skorije vreme, moglo obiti o glavu.

Banjalučanin

pre 6 godina

"Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine"

Pa napravite ponudu, gospodo. Ne moraju sve ustavne promjene biti tako da se nadležnosti Republike Srpske smanjuju. Recite da ćete vratiti Brčko u sastav RS i pomoći Republici Srpskoj da dobije status države tako da bude u nekom minimalnom savezu sa FBiH, a zauzvrat tražite partnerstvo i prijateljstvo. Može li tako, za promjenu?

1945, one more time

pre 6 godina

"Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone..."

Ajde, konačno napišite jasno i konkretno da SAD treba da imenuju specijalnog izaslanika (namesnika) za EU, pa da mi u Evropi znamo zaista na čemu smo! A ne da jedan Haradinaj soli pamet Mogerinijevoj i govori joj šta EU treba da radi, jer su mu tako rekli američki zvaničnici.

besna glista

pre 6 godina

Ruski uticaj jeste samo i iskljucivo negativan, u to nema sumnje, ali Trampa Evropa ni najmanje ne zanima. Trenutno smo prepusteni sami sebi pa bi nam bilo pametno da se ne zalecemo u formiranje vojnih saveza baziranih na iracionalnim religioznim porivima jer bi name se to, u skorije vreme, moglo obiti o glavu.

Banjalučanin

pre 6 godina

@Brčko?Mora da se šalite gospodine.
(Ojha, 17. novembar 2017 23:32)

Ni pod razno. Brčko još uvijek ima namjesnika koji ga svojevoljno i bez mnogo obrazlaganja može ustupiti bilo FBiH bilo RS. Ovo je primjer prijedloga kako bi Amerikanci mogli "kupiti" prijateljstvo i partnerstvo Srba iz BiH. Ako ima neko bolji, ili i gori, a drugačiji, ja bih volio da ga čujem.

zluradi

pre 6 godina

Izgleda da su počela da popuštaju ona četiri stuba naše spoljne politike. Poznato je da su za stubove potrebni čvrsti temelji, ili počnu da se urušavaju.

obi van

pre 6 godina

Amerika na Balkanu ne priznaje srpskom narodu nikakvo pravo na nacionalni interes i u tome je čitav problem. Da su pravili bar malo ustupaka, ne bi ni bilo ruskog uticaja.
A što se tog uticaja tiče, tu se pretjeruje iz nekog razloga. Vjerovatno hoće da nas uguraju u NATO što prije, pošto je EU integracija sve dalje u budućnosti. U stvari njima je samo to bitno.

Sve je bitno osim istine

pre 6 godina

Koliko samo eksperata i stranih zemalja "radi" na nama i našem napretku, zato nam ide tako dobro...Kako bi bilo da jednom dobijemo Predsednika i Premijera koji će umeti da angažuju nas, Srbe da počnemo SAMI da radimo na našem napretku...taj dan dolazi već 30 godina...ali ne stiže. Valjda se pogubi negde između Kineza, Amerikanaca, Nemaca...negde skrene da se napase njihovih dolara, eura, Bugarskih stanova, tetki u Kanadi, koferčeta i ostalih znanih i neznanih plastova sena.

marko

pre 6 godina

Kakav licemer. Apsolutno ne dolazi u obzir prekrajanje granica jer to nije u interesu Amerike, ali kada je to u interesu onda moze da se priznaje deo teritorije kao nezavisno iako je to suprotno medjunarodnom pravu i vazecoj rezoluciji UN.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Mene zanima kako neko postane analiticar ala doticni Danilo Server. Da li postoji analiticka akademija ili univerzitet? Recimo da ja umislim da postanem analiticar za jugozapadnu USA? Pa da onda pocnem da zanovetam ljudima medju kojima nisam nikad ziveo, da Juzna Kalifornija i Zapadna Arizona treba da su nove republike jer se tamo ponajvise govori spanski i tu zive Cikano Meksikanci. Da tu treba jedna nova medjunarodna inicjativa jer se njihova prava ne postuju? Da se oformira savez belackih opstina u okviru tih republika? Ili vojska? Ruski uticaj na Balkanu bar prati prirodne interese nekih od tih naroda dok se Americki zasniva na nekim virtuelnim izmisljotina kao da su u pitanju nekakve igrice ili naucna fantastika.

re:

pre 6 godina

Ovo je kako kada bi pozvali jos gabaritnijeg slona da dodje u staklarsku radnju da dovrsi ono sto je zapoceo prethodni slon. Americka licemerna i amaterska politika je najveci krivac za stanje na Balkanu. Uostalom, postoji bezbroj americkih intervencija na svetu, neka neko navede JEDNU koja je uspesna i koja je dovela do trajne stabilnosti i mira a ne do zamrznutog konflikta i vecitog sukoba. JEDNU!

ovakvi strucnjaci su nas i doveli dovde

pre 6 godina

Osnove za danasnju nestabilnost je postavila americka administracija i to na predloge ovakvih Servera. Zasto je Rusima tako lako da imaju uticaj u RS, Makedoniji ili u Srbiji? Zbog ekstremne i nekriticke pro-velikoalbanske i ekstremne anti-srpske politike americke administracije. Da li bi Rusi nekoga zanimali da Amerika i Eu vode uravnotezenu i pravednu politiku? Server treba da nabavi ogledalo i da razmisli o americkoj odgovornosti i krivici za nestabilnost i sukobe na Balkanu.

zena-zmaj

pre 6 godina

Hajde da pod hitno odrucite malo svi od Balkana! Kod nas se kaze: 'Dabogda se o svom zlu zabavio!' Dosta ste se igrali s nasim glavama, nasom djecom i nasim zivotima! Imate vi i svoje, i vece i vise pa se malo igrajte u svom dvoristu!

Dunster

pre 6 godina

Suluda politika Amerike 90-tih je i dovela Balkan u stanje ratova i haosa. Napravili su dve albanske drzave a srbi ostali da zive kao manjina u 5 drzava na Balkanu. To bi sad trebao neko da zacementira.
Bogu hvala ode, valjda u nepovrat, unipolaran svet Amerike, dvostrukih standarda i Danijela Servera. Pitaju se sada i neki drugi u svetu a samim tim i za Balkan.

Da primetim..

pre 6 godina

Teško.. čovek je biznismen, ne prodaje se ovde naouružanje kao u Saudi Arabiji, Poljskoj, Baltičkim republikama, Južnoj Koreji, Japanu.. Ovde fali hleba, a ne baruta

sasa jokic

pre 6 godina

Kad pogledam naslovne strane (dez)informera i “srpskog” telegrafa, mislim da je zakasnio dobrano, mi smo vec Ruska gubernija, jer ovi sto su se nakrali znaju da u Rusiji za pare mogu da budu na slobodi, a u EU ih ceka teska robija.

Sreten Zujkic

pre 6 godina

A sve je potanje iskljucivo americkih interesa bilo gde u svetu? Ok, jesmo mali i moramo da se uklapamo u taj svet, ali kad dodje vreme za vam zabijemo noz u ledja nemojte se iznenaditi...

waters

pre 6 godina

Ne verujem da Server ima bilo kakav uticaj na Trumpovu administraciju.On je pripadnike te intervencionističke spoljne politike SAD-a.Rusija je prisutna na Balkanu preko tri veka.Jedino 90-ih godina,kada je Rusija bila u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi,tog uticaja nije bilo.A baš tada je došlo do krvavog raspada SFRJ.Sada Rusija polako vraća svoje interesovanje za Balkan.U Vašingtonu na to ne gledaju blagonaklono,ali moraće da prihvate realnost.U ostalom tako je i u drugim svetskim regijama,gde Vašington polako gubi uticaj,koji je imao od Drugog svetskog rata,a njegovo mesto preuzima Peking.Ne bi me iznenadilo da u Vašingtonu pokušaju,kao što odavno imaju praksu u ostakim delovima sveta,da izazove nestabilnost i sukobe na Balkanu,kako bi sprečili gubitak svog uticaja.Za sada ne moraju da brinu,jer su svi balkanski režimi manje-više njihove marionete.

gradjani nomralan

pre 6 godina

Ma celo pdrucje bivse SFRJ je trebalo posle Dejtona okupirati nametnuti katarzu i lustraciju i sve ove vodje i ucesnike ratova ukloniti. Pa poceti izgradnju novog drustva od pocetka. Ovako guslanje se nastavlja dok ne dodje ponovo do belaja.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica. “Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD”, stoji u Serverovom tekstu.
- Ali prekrajanje granica Srbije ne ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD. U toj nelogičnosti je glavni problem. Rešite to, imaćete stabilan Balkan.

Malik Tintilinić

pre 6 godina

"Pa napravite ponudu, gospodo. Ne moraju sve ustavne promjene biti tako da se nadležnosti Republike Srpske smanjuju. Recite da ćete vratiti Brčko u sastav RS i pomoći Republici Srpskoj da dobije status države tako da bude u nekom minimalnom savezu sa FBiH, a zauzvrat tražite partnerstvo i prijateljstvo. Može li tako, za promjenu?(Banjalučanin)"

Pa jeste, ljudski je da se ponekad i nasmejemo, razveselimo i našalimo, treba nam više smeha.

Vesna

pre 6 godina

Prvo, na savetovanje doticnog svog predsednika, da hitno mora preduzeti mere na ZAPADNOM BALKANU!
Kad god to procitam ja vidim zemlje zapadno od Srbije.
Srbija nije na zapadnom Balkanu! Neka neko konacno to objani svima koji nas tako nazivaju.
Dakle gospodin ne zna ni tacnu poziciju R.Srbije, a zna da se nesto mora da se uradi.
Izveso je da se jedino mora umreti, jednog dana, a sve ostalo moze a i ne mora.
Gospodij je:ekspert za područje jugoistočne Evrope, dakle o tome mogu da konstatujem orkud njegovo neznanje, gde se nalazi zapadni Balkan!
On jeste ekspert za oblast na oju se svi nesto obrusavaju, al nas jos niko nije pokusao da smesti na zapad Evrope.
Dobro on zna i gde smo i sve sto mu treba u poslu kojim se bavi, ai zaboravlja da je i Rusija deo istocne Evrope!
A morao da zna, jer je on ekspert za jugoistocnu Evropu i zna, ali se nevestim cini.
A cime Rusija sprecava bilo sta na Balkanu?
Koliko je nato sa nama imao vezbi ove godine?
Pa 12.,se sad se zavrila - padobranska!
A Sa Rusijom dve!
I dokle cemo se stresirati, na izjavu svakog US?
Jesu li nas oni bombardovali?
Jesu, nekoliko puta u II sv. ratu i 1999.
Pa kakva prava ima i da spomene zemlju koja je od njegove zemlje sve to dozivela i mesa se u untrasnje stvari nase zemlje?
Jesu li nas Rusi bombardovali ili raovali nekada sa nama?
Pa nisu, za razliku od komsija, takodje pravoslavaca, koji su ustupili svoj vazdusni prostor za agresiju na SRJ!
Pametnom - dosta.

I heart NY

pre 6 godina

Server tvrdi da bi podela granica bila protiv američkih interesa. To nije istina. U interesu Amerike je da Srbija i Republika Srpska ohladi odnose sa Rusijom, da im uvede sankcije, da udje u NATO, da dozvoli američke vojne baze po svojim teritorijama i mnogo više od toga. Sve je to moguće u relativno kratkom roku kad bi Amerika dozvolila podelu Kosova i pripajanje tog dela i Republike Srpske Srbiji jer postoji želja da se napravi dil. Oni koji ne dozvoljavaju tu "šargarepu" rade protiv američkih interesa.

Zoran Simic

pre 6 godina

Muka mi je od ovih superobavestenih I sveznajucih tipova kao sto je Server, ali ne mozemo ih izbeci. Cinjenica je da se opet Velike sile prepucavaju preko nashih ledja. Dok god budemo NEUTRALNI ili neopredeljeni, imacemo pritiske I sa jedne I sa druge strane, sve dok se ne opredelimo gde cemo. A NEGDE MORAMO!!! Suvise smo mali I slabi da se ku*cimo I izigravamo neutralnost. Treba prici ili zlikovcima koji su nam vec jednom dali po glavi, da nas ne bi opet tukli ili se prikloniti takozvanoj braci koji bi nas koristili samo kao kamencic u cipeli njihovom najvecem suparniku. Bez obzira na tezak izbor, treba da se opredelimo sto je pre moguce, dok nas jos ima.

pera

pre 6 godina

dobar komentar "pa mi nemamo nafte".

Nema ni Liban, pa je idealan poligon za Iran (Rusiju) i KSA (USA) za trosenje dotrajalih, i isprobavanje novih igracaka za masovno unistavanje zive sile.

A i niko nije osudjen za paljenje ambasade. Bice da je to.

milivoje traktorista

pre 6 godina

"Administracija predsednika Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server."

Alo kauboji, gde vas zulje? Ko je amerikance proglasio svetskim policajcima? Ko ima daje za pravo da ONI uvode mir na Balkanu? Zar jos neke velike sile ne zive na tom istom Balkanu koje mogu da reaguju i donesu "mir i stabilnost"? Dosta bre vise vase dominacije i izivljavanja po svetu. Osvajate drzave kako vam se cefne, menjate vlast u drzavama po vasoj volji i postavljate vase ljude i pravite kolonije od malih drzava. Ajde nazad na vasu teritoriju i ne gledajte u nasem pravcu.

server je kriv izmedju ostalog

pre 6 godina

Osnovni uzrok nestabilnosti na Balkanu je diletantsko americko mesanje i nacin na koji je Amerika postavila "resenje" za Balkan a u svemu tome ozbiljnu odgovornost imaju upravo ovakvi "serveri". Da je americko mesanje i intervenisanje u zadnjih 20 i nesto godina bilo dobro uradjeno, ne bi se Balkan destabilisao tako lako i tako brzo. I umesto da ovakvi anal-iticari razmisle o dosadasnjoj americkoj politici i o sopstvenoj odgovornosti, oni lobiraju da se ta i takva katastrofalna politika nastavi?! Ali sve to s emoglo znati i pre dvadeset i nesto godina kada su upravo Amerikanci uveli duple stajdarde, favorizovanje pojedinih nacionalizama, samo je bilo pitanje kada ce poceti novi sukob i raspad sistema.

ihil

pre 6 godina

Tramp? Pa on ne zna da izgovori dve povezane rečenice a kamo li da shvati naše odnose, Srbi, Hrvati, Slovenci, Zemunci, to je komplikovano i za najveće umove sveta

...

pre 6 godina

ajde jednom probajte da napravite experiment gde cete saradjivati u nekoj drzavi pa da vidte kakav cete puppet state napraviti i koje ce vam koristi oboma biti

Profa

pre 6 godina

Jos nam samo fali tupavi i bahati Tramp koji veze nema ni gde je Balkan. Kao da nemamo dovoljno svojih muka, jos ce i njega da nam navale na grbacu. On je svoje neznanje i nekompetenciju vec pokazao i u SAD i u spoljnoj politici, pa sta ce onda ovde da "smisli"? Nesto pametno - nema ni teorijske sanse.

Aleksandar

pre 6 godina

@(marko, 18. novembar 2017 06:56)

Stvarno, sram ga bilo... Pripadnik američke administracije se bori za američke interese i briga ga da l' ispada licemer ili ne. Ne valja to uopšte, mi smo navikli da se pripadnici naše administracije bore samo za sopstven džep a za interese Srbije ih zabole...

besna glista

pre 6 godina

Ruski uticaj jeste samo i iskljucivo negativan, u to nema sumnje, ali Trampa Evropa ni najmanje ne zanima. Trenutno smo prepusteni sami sebi pa bi nam bilo pametno da se ne zalecemo u formiranje vojnih saveza baziranih na iracionalnim religioznim porivima jer bi name se to, u skorije vreme, moglo obiti o glavu.

Banjalučanin

pre 6 godina

"Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine"

Pa napravite ponudu, gospodo. Ne moraju sve ustavne promjene biti tako da se nadležnosti Republike Srpske smanjuju. Recite da ćete vratiti Brčko u sastav RS i pomoći Republici Srpskoj da dobije status države tako da bude u nekom minimalnom savezu sa FBiH, a zauzvrat tražite partnerstvo i prijateljstvo. Može li tako, za promjenu?

Banjalučanin

pre 6 godina

@Brčko?Mora da se šalite gospodine.
(Ojha, 17. novembar 2017 23:32)

Ni pod razno. Brčko još uvijek ima namjesnika koji ga svojevoljno i bez mnogo obrazlaganja može ustupiti bilo FBiH bilo RS. Ovo je primjer prijedloga kako bi Amerikanci mogli "kupiti" prijateljstvo i partnerstvo Srba iz BiH. Ako ima neko bolji, ili i gori, a drugačiji, ja bih volio da ga čujem.

1945, one more time

pre 6 godina

"Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone..."

Ajde, konačno napišite jasno i konkretno da SAD treba da imenuju specijalnog izaslanika (namesnika) za EU, pa da mi u Evropi znamo zaista na čemu smo! A ne da jedan Haradinaj soli pamet Mogerinijevoj i govori joj šta EU treba da radi, jer su mu tako rekli američki zvaničnici.

zluradi

pre 6 godina

Izgleda da su počela da popuštaju ona četiri stuba naše spoljne politike. Poznato je da su za stubove potrebni čvrsti temelji, ili počnu da se urušavaju.

Malik Tintilinić

pre 6 godina

"Pa napravite ponudu, gospodo. Ne moraju sve ustavne promjene biti tako da se nadležnosti Republike Srpske smanjuju. Recite da ćete vratiti Brčko u sastav RS i pomoći Republici Srpskoj da dobije status države tako da bude u nekom minimalnom savezu sa FBiH, a zauzvrat tražite partnerstvo i prijateljstvo. Može li tako, za promjenu?(Banjalučanin)"

Pa jeste, ljudski je da se ponekad i nasmejemo, razveselimo i našalimo, treba nam više smeha.

obi van

pre 6 godina

Amerika na Balkanu ne priznaje srpskom narodu nikakvo pravo na nacionalni interes i u tome je čitav problem. Da su pravili bar malo ustupaka, ne bi ni bilo ruskog uticaja.
A što se tog uticaja tiče, tu se pretjeruje iz nekog razloga. Vjerovatno hoće da nas uguraju u NATO što prije, pošto je EU integracija sve dalje u budućnosti. U stvari njima je samo to bitno.

Dunster

pre 6 godina

Suluda politika Amerike 90-tih je i dovela Balkan u stanje ratova i haosa. Napravili su dve albanske drzave a srbi ostali da zive kao manjina u 5 drzava na Balkanu. To bi sad trebao neko da zacementira.
Bogu hvala ode, valjda u nepovrat, unipolaran svet Amerike, dvostrukih standarda i Danijela Servera. Pitaju se sada i neki drugi u svetu a samim tim i za Balkan.

sasa jokic

pre 6 godina

Kad pogledam naslovne strane (dez)informera i “srpskog” telegrafa, mislim da je zakasnio dobrano, mi smo vec Ruska gubernija, jer ovi sto su se nakrali znaju da u Rusiji za pare mogu da budu na slobodi, a u EU ih ceka teska robija.

gradjani nomralan

pre 6 godina

Ma celo pdrucje bivse SFRJ je trebalo posle Dejtona okupirati nametnuti katarzu i lustraciju i sve ove vodje i ucesnike ratova ukloniti. Pa poceti izgradnju novog drustva od pocetka. Ovako guslanje se nastavlja dok ne dodje ponovo do belaja.

waters

pre 6 godina

Ne verujem da Server ima bilo kakav uticaj na Trumpovu administraciju.On je pripadnike te intervencionističke spoljne politike SAD-a.Rusija je prisutna na Balkanu preko tri veka.Jedino 90-ih godina,kada je Rusija bila u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi,tog uticaja nije bilo.A baš tada je došlo do krvavog raspada SFRJ.Sada Rusija polako vraća svoje interesovanje za Balkan.U Vašingtonu na to ne gledaju blagonaklono,ali moraće da prihvate realnost.U ostalom tako je i u drugim svetskim regijama,gde Vašington polako gubi uticaj,koji je imao od Drugog svetskog rata,a njegovo mesto preuzima Peking.Ne bi me iznenadilo da u Vašingtonu pokušaju,kao što odavno imaju praksu u ostakim delovima sveta,da izazove nestabilnost i sukobe na Balkanu,kako bi sprečili gubitak svog uticaja.Za sada ne moraju da brinu,jer su svi balkanski režimi manje-više njihove marionete.

re:

pre 6 godina

Ovo je kako kada bi pozvali jos gabaritnijeg slona da dodje u staklarsku radnju da dovrsi ono sto je zapoceo prethodni slon. Americka licemerna i amaterska politika je najveci krivac za stanje na Balkanu. Uostalom, postoji bezbroj americkih intervencija na svetu, neka neko navede JEDNU koja je uspesna i koja je dovela do trajne stabilnosti i mira a ne do zamrznutog konflikta i vecitog sukoba. JEDNU!

Vesna

pre 6 godina

Prvo, na savetovanje doticnog svog predsednika, da hitno mora preduzeti mere na ZAPADNOM BALKANU!
Kad god to procitam ja vidim zemlje zapadno od Srbije.
Srbija nije na zapadnom Balkanu! Neka neko konacno to objani svima koji nas tako nazivaju.
Dakle gospodin ne zna ni tacnu poziciju R.Srbije, a zna da se nesto mora da se uradi.
Izveso je da se jedino mora umreti, jednog dana, a sve ostalo moze a i ne mora.
Gospodij je:ekspert za područje jugoistočne Evrope, dakle o tome mogu da konstatujem orkud njegovo neznanje, gde se nalazi zapadni Balkan!
On jeste ekspert za oblast na oju se svi nesto obrusavaju, al nas jos niko nije pokusao da smesti na zapad Evrope.
Dobro on zna i gde smo i sve sto mu treba u poslu kojim se bavi, ai zaboravlja da je i Rusija deo istocne Evrope!
A morao da zna, jer je on ekspert za jugoistocnu Evropu i zna, ali se nevestim cini.
A cime Rusija sprecava bilo sta na Balkanu?
Koliko je nato sa nama imao vezbi ove godine?
Pa 12.,se sad se zavrila - padobranska!
A Sa Rusijom dve!
I dokle cemo se stresirati, na izjavu svakog US?
Jesu li nas oni bombardovali?
Jesu, nekoliko puta u II sv. ratu i 1999.
Pa kakva prava ima i da spomene zemlju koja je od njegove zemlje sve to dozivela i mesa se u untrasnje stvari nase zemlje?
Jesu li nas Rusi bombardovali ili raovali nekada sa nama?
Pa nisu, za razliku od komsija, takodje pravoslavaca, koji su ustupili svoj vazdusni prostor za agresiju na SRJ!
Pametnom - dosta.

marko

pre 6 godina

Kakav licemer. Apsolutno ne dolazi u obzir prekrajanje granica jer to nije u interesu Amerike, ali kada je to u interesu onda moze da se priznaje deo teritorije kao nezavisno iako je to suprotno medjunarodnom pravu i vazecoj rezoluciji UN.

milivoje traktorista

pre 6 godina

"Administracija predsednika Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server."

Alo kauboji, gde vas zulje? Ko je amerikance proglasio svetskim policajcima? Ko ima daje za pravo da ONI uvode mir na Balkanu? Zar jos neke velike sile ne zive na tom istom Balkanu koje mogu da reaguju i donesu "mir i stabilnost"? Dosta bre vise vase dominacije i izivljavanja po svetu. Osvajate drzave kako vam se cefne, menjate vlast u drzavama po vasoj volji i postavljate vase ljude i pravite kolonije od malih drzava. Ajde nazad na vasu teritoriju i ne gledajte u nasem pravcu.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Mene zanima kako neko postane analiticar ala doticni Danilo Server. Da li postoji analiticka akademija ili univerzitet? Recimo da ja umislim da postanem analiticar za jugozapadnu USA? Pa da onda pocnem da zanovetam ljudima medju kojima nisam nikad ziveo, da Juzna Kalifornija i Zapadna Arizona treba da su nove republike jer se tamo ponajvise govori spanski i tu zive Cikano Meksikanci. Da tu treba jedna nova medjunarodna inicjativa jer se njihova prava ne postuju? Da se oformira savez belackih opstina u okviru tih republika? Ili vojska? Ruski uticaj na Balkanu bar prati prirodne interese nekih od tih naroda dok se Americki zasniva na nekim virtuelnim izmisljotina kao da su u pitanju nekakve igrice ili naucna fantastika.

pera

pre 6 godina

dobar komentar "pa mi nemamo nafte".

Nema ni Liban, pa je idealan poligon za Iran (Rusiju) i KSA (USA) za trosenje dotrajalih, i isprobavanje novih igracaka za masovno unistavanje zive sile.

A i niko nije osudjen za paljenje ambasade. Bice da je to.

zena-zmaj

pre 6 godina

Hajde da pod hitno odrucite malo svi od Balkana! Kod nas se kaze: 'Dabogda se o svom zlu zabavio!' Dosta ste se igrali s nasim glavama, nasom djecom i nasim zivotima! Imate vi i svoje, i vece i vise pa se malo igrajte u svom dvoristu!

server je kriv izmedju ostalog

pre 6 godina

Osnovni uzrok nestabilnosti na Balkanu je diletantsko americko mesanje i nacin na koji je Amerika postavila "resenje" za Balkan a u svemu tome ozbiljnu odgovornost imaju upravo ovakvi "serveri". Da je americko mesanje i intervenisanje u zadnjih 20 i nesto godina bilo dobro uradjeno, ne bi se Balkan destabilisao tako lako i tako brzo. I umesto da ovakvi anal-iticari razmisle o dosadasnjoj americkoj politici i o sopstvenoj odgovornosti, oni lobiraju da se ta i takva katastrofalna politika nastavi?! Ali sve to s emoglo znati i pre dvadeset i nesto godina kada su upravo Amerikanci uveli duple stajdarde, favorizovanje pojedinih nacionalizama, samo je bilo pitanje kada ce poceti novi sukob i raspad sistema.

ovakvi strucnjaci su nas i doveli dovde

pre 6 godina

Osnove za danasnju nestabilnost je postavila americka administracija i to na predloge ovakvih Servera. Zasto je Rusima tako lako da imaju uticaj u RS, Makedoniji ili u Srbiji? Zbog ekstremne i nekriticke pro-velikoalbanske i ekstremne anti-srpske politike americke administracije. Da li bi Rusi nekoga zanimali da Amerika i Eu vode uravnotezenu i pravednu politiku? Server treba da nabavi ogledalo i da razmisli o americkoj odgovornosti i krivici za nestabilnost i sukobe na Balkanu.

Profa

pre 6 godina

Jos nam samo fali tupavi i bahati Tramp koji veze nema ni gde je Balkan. Kao da nemamo dovoljno svojih muka, jos ce i njega da nam navale na grbacu. On je svoje neznanje i nekompetenciju vec pokazao i u SAD i u spoljnoj politici, pa sta ce onda ovde da "smisli"? Nesto pametno - nema ni teorijske sanse.

I heart NY

pre 6 godina

Server tvrdi da bi podela granica bila protiv američkih interesa. To nije istina. U interesu Amerike je da Srbija i Republika Srpska ohladi odnose sa Rusijom, da im uvede sankcije, da udje u NATO, da dozvoli američke vojne baze po svojim teritorijama i mnogo više od toga. Sve je to moguće u relativno kratkom roku kad bi Amerika dozvolila podelu Kosova i pripajanje tog dela i Republike Srpske Srbiji jer postoji želja da se napravi dil. Oni koji ne dozvoljavaju tu "šargarepu" rade protiv američkih interesa.

ihil

pre 6 godina

Tramp? Pa on ne zna da izgovori dve povezane rečenice a kamo li da shvati naše odnose, Srbi, Hrvati, Slovenci, Zemunci, to je komplikovano i za najveće umove sveta

Zemljoradnik

pre 6 godina

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica. “Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD”, stoji u Serverovom tekstu.
- Ali prekrajanje granica Srbije ne ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD. U toj nelogičnosti je glavni problem. Rešite to, imaćete stabilan Balkan.

Zoran Simic

pre 6 godina

Muka mi je od ovih superobavestenih I sveznajucih tipova kao sto je Server, ali ne mozemo ih izbeci. Cinjenica je da se opet Velike sile prepucavaju preko nashih ledja. Dok god budemo NEUTRALNI ili neopredeljeni, imacemo pritiske I sa jedne I sa druge strane, sve dok se ne opredelimo gde cemo. A NEGDE MORAMO!!! Suvise smo mali I slabi da se ku*cimo I izigravamo neutralnost. Treba prici ili zlikovcima koji su nam vec jednom dali po glavi, da nas ne bi opet tukli ili se prikloniti takozvanoj braci koji bi nas koristili samo kao kamencic u cipeli njihovom najvecem suparniku. Bez obzira na tezak izbor, treba da se opredelimo sto je pre moguce, dok nas jos ima.

Sreten Zujkic

pre 6 godina

A sve je potanje iskljucivo americkih interesa bilo gde u svetu? Ok, jesmo mali i moramo da se uklapamo u taj svet, ali kad dodje vreme za vam zabijemo noz u ledja nemojte se iznenaditi...

Sve je bitno osim istine

pre 6 godina

Koliko samo eksperata i stranih zemalja "radi" na nama i našem napretku, zato nam ide tako dobro...Kako bi bilo da jednom dobijemo Predsednika i Premijera koji će umeti da angažuju nas, Srbe da počnemo SAMI da radimo na našem napretku...taj dan dolazi već 30 godina...ali ne stiže. Valjda se pogubi negde između Kineza, Amerikanaca, Nemaca...negde skrene da se napase njihovih dolara, eura, Bugarskih stanova, tetki u Kanadi, koferčeta i ostalih znanih i neznanih plastova sena.

...

pre 6 godina

ajde jednom probajte da napravite experiment gde cete saradjivati u nekoj drzavi pa da vidte kakav cete puppet state napraviti i koje ce vam koristi oboma biti

Da primetim..

pre 6 godina

Teško.. čovek je biznismen, ne prodaje se ovde naouružanje kao u Saudi Arabiji, Poljskoj, Baltičkim republikama, Južnoj Koreji, Japanu.. Ovde fali hleba, a ne baruta

Aleksandar

pre 6 godina

@(marko, 18. novembar 2017 06:56)

Stvarno, sram ga bilo... Pripadnik američke administracije se bori za američke interese i briga ga da l' ispada licemer ili ne. Ne valja to uopšte, mi smo navikli da se pripadnici naše administracije bore samo za sopstven džep a za interese Srbije ih zabole...