"Štitimo školske zidove i holove, a stižemo do pretučene devojčice"

Godinama se borimo protiv ćutanja o nasilju i ukazujemo na greške u sistemu, kaže Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, koji se pre šest godina ubio, nemoćan pred maltretiranjem školskih drugova. Godinama kasnije dramatične scene se ponavljaju, a nema sistemskog odgovora društva.

Novi magazin, Jelka Jovanović
Pošaljite komentar
 1. Nažalost nekada se znalo- ako se pređe granica zadirkivanja i dečjih obračuna, umeša se neko stariji, ogroman i jak, drekne malo na nasilnika i ovaj podvije repić i više se ni ne obraća svom nekadašnjem objektu za iživljavanje. Moje dete ako neko bude zlostavljao, istamburaću ga sa braćom i aikidiks- sestrama! Dovoljno je kolovođa da dobije batine, ostale pi*kice ima da se povuku. Dokle, bre, Srbijo?! Dokle da nas bukvalno jašu kreteni?! Ne dajte im svoje najvrednije! Jer se zato ovo mslo dece rađa, da služi za iživljavanje. Pobiješ go*na i pošto dosije nisi imao,2 a i lepo se vladao, izađeš za 2 god. A, šljamu za nauk da se više iživljavati ne može!
  (pokažimo zube, 23. decembar 2017 19:28)

  # Link komentara

 2. I mene su maltretirali u školi, vrlo često, pa mi nije padalo na pamet da se ubijem.

  Mislim da Aleksini roditelji osećaju krivicu što nisu znali a trebali su i nisu ništa učinili, a misle da su trebali.

  Ako dete ne sme da se požali roditeljima (a ne sme najčešće zato jer se plaši njihove preterane reakcije, plaši se da će ih izgubiti jer će oni možda učiniti nešto strašno), onda kako očekivati da se požali osoblju škole u koje sigurno ima manje poverenja nego u roditelje? A ako to ne učini, direktorka, rauredna, nastavnici, ... neće znati šta se dešava.

  Ustvari, ono što maltretirano dete treba da učini jeste da pronađe i da se obrati direktno roditeljima dece koja ga maltretiraju i da apeluje na njihovo sažaljenje i savest, da ih zamoli da ga zaštite od svoje dece. To je jedina prava adresa i to je jedini način da se izbegne odbrambeno reagovanje roditelja nasilne dece protiv "nastavnika koji mrze moje dete" i "roditelja kretena koji prave dramu jer su se deca malo igrala, ili nas mrze jer smo bogatiji od njih, ili ih je opozicija poslala da naprave politički skandal". Ali da odbiju direktnu molbu za zaštitu nejakom detetu - školskom drugu svog deteta, mislim da takvih kretena od roditelja ipak nema toliko mnogo.
  (kad sam bio klinac, 21. novembar 2017 19:11)

  # Link komentara