Petak, 10.11.2017.

13:00

"Roditelji koji bi da podižu čestitu decu? Njima je najteže"

Izvor: Slobodan Marièiæ

"Roditelji koji bi da podižu èestitu decu? Njima je najteže" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

petar

pre 2 godine

U drustvu gde je normalno tuci decu, gde se cesto kaze kako je batina iz raja izasla, u drustvu gde se vojska smatra pozeljnom obrazovnom institucijom, u drustvu gde je jednocifren proecnat visokoobrazovanih ( i to sa sve kupljenim diplomama), ne mozete ocekivati nista drugo nego nasilje, primitivizam, realitije. Nasilje se favorizuje na svakom cosku, pocevsi od toga kako se resavaju politicke nesuglasice pa sve do promocije koejkakvih borilackih psortova ili TV kanala. O ovome moze da se napise citav elaborat, ali kao i za sve ostalo,nema ko da cita ili shvati. Ako mislite da smo dotakle dno, nismo. Dovoljno je setiti se kako zive mnoge zemlje juzne amerike. Na sve dodati pojacan odliv iole sposobnog stanovnistva koji traje vec decenijama a poseban slag na tortu je veliki priliv stanovnistva iz ruralnih sredina ( Kosovo, Bosna, CG) gde je nasilje deo folklora i nacin razmisljanja. Sta ocekujete onda? Cudite se ....? ne vidim zasto. Izadjes u saobracaj i vidis agresiju na svakih 10 metara.

Ka

pre 6 godina

U korenu svega je novac i samo novac...televizija koja servira idealizovane živote i celebritije svake vrste... i novinari snose deo odgovornosti...

Sasa

pre 6 godina

Dotakkli smo ,dno dna, vise neznamo ni ko nam je Zena, Dete ,Komsija,Familija. svakim danom smo sve veci Egoisti.sve se svelo na samo prezivljavanje i borbu za sutra, O AGRESIJI da i ne pricamo dovoljno je upaliti TV i vec imamo nasilja uzivo,Crna Hronika svakim danom je sve Grdja i Grdja? Nek nam je BOG U POMOC........

Svećom da nas tražiš...

pre 6 godina

Odrekli smo se Boga, ali odrekli smo se i Čoveka, ljudskosti...slavimo bestijalnosti, slavimo zveri...pa šta očekujemo? Svaki pripadnik Nebeskog naroda bi trebalo da stavi prst na čelo i dobro se zagleda u ono što vidi u sebi...valja odlučiti svakom od nas, u tišini, u samoći, želimo li mi ovo što nam se dešava ili ne? Ako ne želimo, poći treba od sebe i NE PRISTAJATI na bestijalnosti nikada i negde...ne činiti, ne odobravati, ne glasati za to, ne prodavati se za obećanje, za sendvič, za dolar, pomagati sebi i onima kojima je pomoć potrebna...ako komšiji crkava krava - dovedi veterinara.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

U državnim školama je uglavnom svuda na svetu isto. Zato elita bira privatne. A vi, gospodo iz ministarstva, primenjujte propale modele, plaćajte beskorisne edukacije iz EU, organizujete projekte protiv nasilja i uživajte u sinekurama. Dečija prava su prevara. Ljudska prava su prevara. Nasilnici su u komunističko doba bili ponižavani pred svima. Nastavnik ti lupi dva vaspitna i kraj. Ali je to sada prekršaj . Sada je to nasilje nad decom. Zaboravili smo ono Njegosevo: al tirjanstvu stati nogom za vrat...Zato sada tirani gaze slabe, i to od detinjstva. Takav je sada red. I novi svetski poredak je takav. Sila Boga ne moli. A vi, verujte u projekat škole bez nasilja.
@kolateralna šteta
Gresis druze. Ove nasilnike roditelji verovatno ljuste od batina. Zato su i prihvatili model - kada neko nesto uradi sto se meni ne svidja, ja moram da se fizicki razracunam sa njim/njom. I to i rade.

"Jel ti jasno?" Pitajte tu devojcicu koliko puta je dobila batine od roditelja uz to pitanje ..

Ako bijes svoje dete da bi mu objasnio sta sme, a sta ne sme - najverovatnije ce postati nasilnik.

City Girl

pre 6 godina

@ Neuvereni čitalac - Cak i da je to uradila, nije da deci da rešavaju slučaj na takav nacin. Trebalo je prijaviti slučaj svojim roditeljima i direktoru škole, na kome je onda da pozove roditelje devojčice i sa njima resi problem i preduzme odgovarajuće mere. Ako vi mislite da je normalno da deca dele pravdu, sta onda očekujemo od te dece?

Nixon

pre 6 godina

Ono sa čime se suočavamo u Srbiji je nedostatak pravog i gomila lažnog autoriteta. Jer ako od malih nogu (iz porodice, škole) ne naučimo šta je pravi autoritet onda se deca ugledaju na lažni, zasnovan na sili, parama i popularnosti. Neko je u komentarima rekao da su dečija prava dovela do toga, i tu se u najvećem % i slažem. Dete mora da ima prvo autoritet u roditeljima, pa u vaspitaču, pa učiteljici, nastavniku i profesoru. Pošto radim u vojsci, koja po sebi nameće neke svoje autoritete, jako je teško raditi sa ljudima koji su čitav život proveli bez bilo kakvog autoriteta. Da ne bude zabune, i u vojsci ima i previše lažnog (nedostatak struke i znanja) autoriteta koji automatski razvija sliku o nekompetetnosti. U osnovi svega je nedostatak novca da se ispune osnovne životne potrebe, te oni koji su ga stekli na sumnjiv način prolaze nekažnjeno, i neretko završe na visokim položajima u društvu, politici, javnom životu. Boriti se protiv takvih pojava leži u svakom od nas kao potreba, koja se za šaku ponuđenih dinara odbaci i prihvati kao realnost. Zato nam i deca idu u inostranstvo jer tamo autoritet ima svoju cenu

wishful thinking

pre 6 godina

@Заморчићи

Bravo, tako je! Nismo mi nista krivi, mi smo samo zamorcici. Mi nismo odgovorni ni za sta. Nije problem u nama, problem je u belosvetskim zaverama i eksperimentima koji masoni, Vatikan, CIA i NASA vrse nad nama, jadnim, malim, totalno neduznim zamorcicima. Da nema njih bili bismo savrseni andjelcici, a Srbija bi bila raj na zemlji.

Autodestrukcija

pre 6 godina

Moj Savet kao iskusnog čoveka Mladim Roditeljima je NE GUBITE VREME U SRBIJI

Ovaj problem nije vezan sam za nas i nije sa pojavio sada. Razlika je u tome što sada svi imaju mobilne telefone za dokumentaciju.
Sto se tiče iluzije da je ovo najgora zemlja od svih zemalja i da je dovoljno samo otići pa će ti lično poteći med i mleko to je velika laž.

Metropola

pre 6 godina

@ (Jelena, 10. novembar 2017 17:14)... da rezimiramo, prvo su tebe zavitlavali i tukli pa kad si postala jaca ti si to radila drugima jer se nakupio bes! U tvom komentaru je cela istina o tome kako se ovakve stvari konstantno dogadjaju! A potvrdu tome daju vecinom pozitivni lajkovi na tvoj komentar!

Reks22

pre 6 godina

Sve to stoji što vi pišete, ali u svemu tome zaboravljate ulogu religije. Ako je dete odrastalo bez moralnih i religijskih vrednosti, pa gde to onda vodi?! U ambis naravno. Jeste uloga porodice, jeste uloga škole, ali tu mora doći i do uloge religije, kako bi se smanjio niz kradja,bahatosti, razvrata i egoizma..... Svako dobro od Gospoda, ljudi!

simba

pre 6 godina

Uvek je bilo vrsnjackog nasilja, to je tacno. Samo u vreme kada smo mi iz nekih starijih generacija odrastali, male siledzije kaznjavali su njihovi (a i tudji) roditelji, starija braca i sestre, starija i jaca deca iz ulice. Pa onda skola, pa Titina milicija, Sivi dom i tako to, svako je ponegde na nekoj svojoj instanci radio svoj posao. Mera vrednosti bile su procitane knjige, preslusane ploce, Skolski program, ustupanje mesta starijem i ne vuci devojcice za kikice... Danas je truba uciti i raditi bilo sta kreativno, na svim instancama drzave i drustva vlada zakon jaceg, laktanje, arlaukanje i primarne potrebe "u se -na se- poda se"...zivimo u dzungli, tako se ponasamo mi odrasli, pa sta bolje ocekivati i od nasih mladunaca?

Andreja

pre 6 godina

meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.
(neuvereni čitalac, 10. novembar 2017 17:38)
Verovatno su i tebe,kao i ovu devojcicu sto je uzvikivala "Jel ti jasno bre",roditelji deljali od batina a verovatno su se i medjusobno mlatili.To i jeste problem.
Prica je potpuno suprotna.Devojcici su iznudili sifru njenog FB naloga odakle su svima slali neprimerene poruke.Zbog toga sve ovo.

Kek

pre 6 godina

Još uvek ne znamo šta je ova tučena uradila, bilo je govora da je postavila gole slike svojih drugarica na društvene mreže. Ako je to tačno, onda je i trebalo da je biju. Ako nije, šta je? I meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.
(neuvereni čitalac, 10. novembar 2017 17:38)

Zelim ti da se udas ili nadam se da si udata za nekog nasilnika. Posle ce, kako obicno biva, okolina da se pita sta si to uradila pa si zasluzila batine...Ali dobro, batina je iz raja izasla i par vaspitnih su ok jel da?

Sale

pre 6 godina

Neko rece da je oporavak sistema poremecenih vrednosti dug i tezak proces.Tacno je,ali problem je u tome sto se sistem ni mrvicu ne popravlja,vec tone sve dublje i dublje.Roditelji su ti koji decu vaspitavaju da se uspeh postize bahatoscu,bezobzurnoscu,bezkrupuloznoscu.Deca su ogledalo porodice.Moje dete uopste ne gleda rijalitije,a ne moraju ni bilo cija druga ako ne zeli.Promenite kanal i ugasite televizor.Svi su drugi krivi samo su nasa deca zlato.Cela zemlja je postala jedna velika partija i da bi se pozicije egzistencije kroz virenje iz necije zadnjice sacuvale,potrebna je bitka do istrebljenja.Deca vide sta im roditelji rade i to oponasaju.Kada vide da od toga nema vajde,spakovace kofere i otici iz ove zemlje.Ostace partijski kadrovicu,laktasi i ostali sanitarni otklon.Nisu deca kriva sto nemaju nikakvu sansu,osim ako nisu deo nekog klana ili ne daj boze partije.Kada budemo makar pokusali da izgradimo kakvo takvo normalno i makar malo pravedno drustvo mozda i nasilje medju decom splasne,Ovako kako je sada,tesko!

Jelena

pre 6 godina

Ja sam bila zlostavljano dete u skoli kada sam krenula u prvi razred bila jer je bila problematicna devojcica koja nam je cepala knjige,zabadala olovke u ruke,krala nam uzinu iz torbe i malatila nas sve.Roditelji su me prebacili u drugi skolu ali se tamo jastavilo zlostavljanje zato sto sa bila punacka ne debela vec malo punačkija. Zavitlavnja,zbog kilaze zbog raznih stvari. Kada sam usla u pubertet izrasla sam pre svih bili su kao mali pilici ,onda se u meni javio nakupljeni bes i revolt da sam sve redom tukla ko god bi mi pokazao los pogled i uputio losu rec. Onda sam se suprotstavila nasilniku u srednjoj skoli jer je iz cista mira istukao tri devojke iz odeljenja okrvavio ih i nisu smele da ga prijave i ako sam i ja dobila samar ja sam ga prijavila i izbacili su ga. Onda je on dobio batine od nekog levog. A mene je otac morao da vozi savki dan u skolu da me vraca ali sam oterala jednog gada.

Grunf

pre 6 godina

Pročitao sam tekst i komentare.Traže se uzrok,razlog,šta je to što je to što je poćlo po zlu pa niz pretpostavki.Ovakvih stvari je uvek bilo,i dešavaće se pod nazivaom "vršnjačko nasilje".Dolazi se do najbitnijeg.Neko je negde utvrdio niz propusta u nekoj školi,pa oni koji bi trebali da budu odgovorni su opet na slobodi zbog"zastarelosti"slučaja.Pojačan nadzor Centra za socijlani rad?Veća kazna je nekda bila da čučiš u ćošku ceo čas ili klečiš na kukuruzu.Dok se ovakva kazna izrče optuženi se ceri od sreće kao i njegovi roditelji jer su još jednom pokazali da su "baje".Kako reče kao Premijer,a sada Predsednik Srbije niko nije jači od Srbije.Zatvor ma koliko godina imao.Ako znaš da lemaš i to u grupi,pa još da savetuješ kako da ti se namesti da bi nekog udario onda možeš i u zatvor jedno desetak godina.Kao posledica samoubistva jednog deteta škola treba da plati 4mil.dinara.35000 evra za propust koji je doveo do smrtnog ishoda.Odakle školi inače 35000 evra da plati.Bizarno zar ne.Izbaciš ga iz škole i zakonski mu zabraniš dalje školovanje,zatvor i da vidiš da li ćeš u okruženju u kome se nadje biti "baja" medju umišljenim "bajama",i da bi bio"baja u zatvoru moraćeš dobro da se pomučiš. Rigorozne maksimalne kazne zatvora.Napravite Zatvor za maloletnike.Dajte im 200ha zemlje da obradjuju na starinski način,da proizvode zdravu hranu. Ašov,motika,eventualno volovi i plug,da ručno pleve...Mi smo bizarno društco,licemerno koje sada ispira usta u tdujoj nesreći do sledećeg slučaja.

nikad gledalac rijalitija

pre 6 godina

Negde duboko u svakom od nas, ali bukvalno svakom od nas (sem bolesnih jedinki drustva) - ZNA se sta su prave vrednosti. Cestitost, marljivost, pravdoljublje, zelja za znanjem...svi znaju za te vrednosti i svi bi ih hteli videti kod svog deteta. Medjutim, odrasli nemaju karaktera, volje i vremena da se bave izgradnjom tih vrednosti kod svoje dece, vec radije biraju da "vise rade", a da deci "kupe" te vrednosti ili barem nekoga ko ce im te vrednosti usaditi. E rodjaci, to ne ide. Tudja ruka svrab ne cese. Svojim zivotom i svim onim sto ga cini morate se BAVITI. Pogledajte oko sebe. Dvorista su vam/nam prljava, automobili prljavi, kuce zapustene, tarabe srusene od starosti...al nam deca idu na engleski od 4. godine, na balete, na sportice, na manekene... a mi svi mastamo o novom telefonu, o letovanju i o "zeni da nam spremi kucu". Nece da moze....i dete i roditelj i baba i deda....svi grade drustvo od rodjenja do smrti. Od toga nema i ne sme da bude predaha. Sto pre to shvatimo, bice nam lakse da pocnemo da se vracamo na pravi put.

n6

pre 6 godina

nažalost u svim siromašnim podkomunističkim režimima ovo je normalna pojava. najbolji primeri su vam iz ruskih i svih "stan" škola... uzbekistan, tadžikistan, kazahstan, čečenija, ukrajna, bugarska...itd, a sve imate dokumentivano na yt. ovakvih primera koliko hoćete i mi smo medju njima. siromaštvo i beda radi svoje, očito. ovo u jednoj švedskoj, švajcarskoj, holandiji, nemačkoj, norveškoj.... se ne događa.

vera

pre 6 godina

Bogami kad sam ja bila đak takve stvari se nisu dešavale profesori su bili autoritet za daka Nije bilo štrajkova učilo se znalo se ko je đak a ko profesor ili ucitelj Nasilno se mogu ponašati samo mamina i tatina deca koja imaju sve pa od besa nemaju šta će Vera

neuvereni čitalac

pre 6 godina

Još uvek ne znamo šta je ova tučena uradila, bilo je govora da je postavila gole slike svojih drugarica na društvene mreže. Ako je to tačno, onda je i trebalo da je biju. Ako nije, šta je? I meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.

Beba

pre 6 godina

Donosenje i primena odgovarajucih zakona bi veoma brzo regulisalo ovakve probleme. Ali, drzava (citaj: politicari) nije zainteresovana da se bavi ovakvim problemima. Politicare interesuju sasvim druge stvari.

kolateralna šteta

pre 6 godina

U državnim školama je uglavnom svuda na svetu isto. Zato elita bira privatne. A vi, gospodo iz ministarstva, primenjujte propale modele, plaćajte beskorisne edukacije iz EU, organizujete projekte protiv nasilja i uživajte u sinekurama. Dečija prava su prevara. Ljudska prava su prevara. Nasilnici su u komunističko doba bili ponižavani pred svima. Nastavnik ti lupi dva vaspitna i kraj. Ali je to sada prekršaj . Sada je to nasilje nad decom. Zaboravili smo ono Njegosevo: al tirjanstvu stati nogom za vrat...Zato sada tirani gaze slabe, i to od detinjstva. Takav je sada red. I novi svetski poredak je takav. Sila Boga ne moli. A vi, verujte u projekat škole bez nasilja.

mala

pre 6 godina

I? Sta? Svi smo se nesto nasiroko pametno raspisali a niko da uradi nesto konkretno. Ja sam majka dobrog deteta. Dobrog sina, druga, ucenika, studenta. Kako sam se borila u ovoj zemlji za svoje dete? Tako sto sam iz sebe izvukla sve najgore i hvatala za gusu svaku vasku koja bi ga popreko pogledala ili nazao ucinila. Od "drugara" do profesora, rodbine, "prijatelja". Nisam dozvolila nikad u zivotu da moju porodicu neko zgazi.

Toto-ko-tunjo-iz-beleznice-Broja-jedan

pre 6 godina

Zanimljivo da u S. Koreji ovoga jednostavno nema. Ali necemo o nakaradnim diktatorskim tvorevinama koje ne sisaju demokratiju, sprovode najstrozije sopstvene zakone i podsecaju na onu nasu propast od drzave osamdesetih. Koliko se samo onda patilo... Sad je ipak sve bolje.

heroj

pre 6 godina

Strog Zakon i da vidite kako ce se smiriti. Odmah u maloletnicki zatvor a roditelje po dzepu i drustveno koristan rad, za one bogate.

Odale ukvarena riba smrdi?

pre 6 godina

"Jedno je sigurno, da poremećen sistem vrednosti nije lako ispraviti i da je reč o dugotrajnom procesu koji nije moguće obaviti preko noći."

Još je, nažalost, sigurnije, da poremećen, izvrnut sistem vrednosti ne može da se postepeno reformiše, "mic-po-mic", korak po korak, jer takav stav, trend, mejnstrim upravo i jeste "smišljen" da bi zadržao status kvo. Sistem vrednosti, jednostavno, deo je sistema u kome živimo, koji nismo mi, obični građani stvorili, već je on stvoren samo zbog toga da onim "neobičnim", alavim, nezajažljivim, koji više od svega na svetu vole moć, novac, kapital, monopol, mito i korupciju, koji za svoj lični cilj ne biraju stredstvo - da njima bude "niz dlaku". Nije to naš izum, već globalni. samo, kod nas je to, zbog mnogo čega, hiperbolisano, ogromno uvećano. Jer, kako bi, inače, prosečan mali bizn(m)ismen u nas mogao da se meri sa svojim kolegom u nekoj mnogo većoj i privredno razvijenijoj državi? Kako bi, inače, prva politička garnitura u nas mogla da se vozi u limizinama istog cenovnog ranga kao njihove kolege u recimo, Nemačkoj, koja je neuporedivo razvijenija država od naše? Može to relativno brzo da se reši, ali ne i bezbolno. Svako odlaganje, nažalost, boleće sve više, i to nas, obične, pristojne, poštene, lepo vaspitane, vredne, odgovorne, marljive i iskrene.

Joc@

pre 6 godina

Dete se vaspitava zajednicom... to je odricanje od licne odgovornosti roditelja. Naprotiv, dete se vaspitava od rodjenja njegovih roditelja.

Sasa

pre 6 godina

Odavno postoje ovakvi problemi. Mislim da se nece jos dugo to promeniti. Zao mi je svih finih ljudi koji u Srbiji zive, a ima ih puno. Moja preporuka: Ujedinite se protiv idiota, ne dozvolite da oni vladaju vama vec vi vladajte njima ili potrazite neku bolju sredinu. Srecno

crna rupa

pre 6 godina

#icarus87
učiteljica je udarila 2 šamara, kad ste vi zvracali po učionici. Danas kad bi učiteljica udarila 2 šamara bilo kome, cela bi škola bila kažnjena, a ne samo učiteljica, koja bi verovatno bila otpuštena sa posla.
Ljudi, škola odavno nije vaspitna ustanova, jer joj je država (čitaj evropska konvencija za ljudska prava koja je ova država potpisala) vezala ruke.
Toliko su zakoni užasni, da svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge, učitelji na pedagoge, pedagozi na centre za socijalni rad, a ovi su ne efikasni, tako da je sve jedno veliko vrzino kolo.
I sad zamislite kakva su deca koja su prezaštićena tokom školovanja kad izađu iz škole, u ovako surov svet.
Državi doobro razmisli kakve ljude praviš ovakvim zakonima.

dekidj

pre 6 godina

Bravo za Mmm i Alcale.
Pa zakon nam je pogresan potpuno.
Ali, mislim da je to svesno tako.
Napravi rulju koja ce biti sto vise divlja i nepismena, lakse ces vladati.
Ali, obice im se od glavu kad kriticna masa predje mogucnost kontrole.
Porodica se godinama unistava.
Uzas.

Alex

pre 6 godina

At home
Drawing pictures
Of mountain tops
With him on top
Lemon yellow sun
Arms raised in a V
And the dead lay in pools of maroon below

Daddy didn't give attention
Oh, to the fact that mommy didn't care
King Jeremy The Wicked
Ruled his world

Jeremy spoke in class today
Jeremy spoke in class today

John

pre 6 godina

(crna rupa, 10. novembar 2017 15:08)

Evropska konvencija? Ma nemoj...
Tu Konvenciju su potpisale sve države Evrope (osim Belorusije). I pridržavaju je se. Pokaži mi ovakve snimke iz Finske, Holandije, Portugalije, Luksemburga... (da preskočimo malo "dežurne" države za poređenje...)

Bitno

pre 6 godina

Uvesti obavezno gradjansko vaspitanje. Pa vezbe iz razumevanja i tolerancije.
(zbog cega?, 10. novembar 2017 14:16)
E, ako ovo ne pomogne, ja stvarno ne znam šta će...hajde ti. Jesi li navežbao toleranciju za ovu nedelju? A ti? Jesi li razumevao dovoljno preko vikenda? Ne? E, sada ćeš da razumevaš ponovo, sve dok ne razumeš. Razumeš?

Icarus87

pre 6 godina

"profesor koji brine o sopstvenoj egzistenciji ne može biti dobar pedagog, kao ni roditelj koji jedva preživljava na minimalcu."
Pogrešno na toliko mnogo načina. Ja sam dete 90ih, 94.sam krenuo u prvi razred. Potičem iz radničke porodice, koja je tih godina jedva sastavljala kraj sa krajem. Fabrike krenule da stucaju, para nigde, da nismo mogli u svom dvorištu da odgajimo jednu svinju i par pilića i da od rođaka sa sela nismo dobijali brašno, krompir i pasulj, pitanje je šta bi smo i jeli. I u celom tom problemu, moji roditelji su uspeli mene da vaspitaju da se ne tučem, da ne maltretiram druge, iako sam bio i najvišlji i najteži u svojoj generaciji, da poštujem učiteljicu i da nikada ne udaram prvi, ali da treba da se branim. U drugom razredu učiteljica je meni i drugaru udarila po šamar jer smo krenuli da vilenimo po učionici kada je ona izašla na par minuta. Ušla, videla da smo ustali iz klupa i da se zezamo po učionici, prišla i bam-bam. Došao kući, požalio se majci, kad od nje... Bam-bam! Zašto? Zato što nisam bio dobar i slušao učiteljicu. E, ako su nas tada mogli da obilukuju kako treba, u takvo vreme, onda nema izgovora da sada dete od malih nogu ne može da se oblikuje kako treba. Dete ako u pubertet uđe ne znajući šta je dobro, a šta ne, onda je sve kasno. Gvožđe se kuje dok je vruće i dok imaš autoritet nad njim. Naravno, bilo je i tada problematične dece i naravno da mi u pubertetu nismo bili cvećke, ali ja to ne povezujem sa materijalnom situacijom naših roditelja.

drvobradi

pre 6 godina

Kada izbore budu dobijali ljudi koji budu imali bolji program kako resiti probleme obrazovanja, zdravstva, ekonomije umesto sada gde dobija onaj koji ima najvise grebatora preletaca, placenih glasaca (2000 za gospodina, 5000 jednokratna pomoc) i nepismene rulje koja glasa za prazna obecanja onda ce ovi problemi biti reseni. U Srbiji mozda za 50g.
@Dekameron
Mene fascinira da ovakvi komentari imaju veliki odnos plus/minus. Resavanje problema nije prepisivanje. Prepisivanje rade losi djaci, oni koji danas vode drzavu, zato smo i tu gde smo. Problemi se resavaju, koriste se tudja iskustva, kreiraju se nova resenja koja ce biti odrziva. Dzabe prepises americki/nemacki/japanski zakon, kada ti nedostaje 90% institucija i implementacija tog zakona. Nisi nista resio, vec prekucao papir.

Salerno

pre 6 godina

tinedjer osamario profesorku radi opkladu? o boze, i posle nije valjao komunizam? ispratiti klinca na jedno 2 god. da sadi kompire, da vidite kakav bi domacin postao.

PRAVDA

pre 6 godina

Kazna za decu koja se ponašaju nasilnički prema drugoj, bi za mene bila da godinu dana moraju da volontiraju u ustanovama u kojoj se nalaze deca ometena u razvoju ili bolesna deca! Na taj način bi verovatno shvatila da bi prema slabijoj deci trebala imati zaštitnički stav, a ne kakav imaju...

Sasa

pre 6 godina

Znate sta bi trebalo uraditi.. Deca nasilnici bi morali da idu kod decijeg psihijatra da im on objasni neke stvari... A roditelji koji i pored toga sto njihova ocigledno vrse nasilje brane svoju decu i ne prihvataju odgovornost.. Njih poslati kod psihijatra takodje pod pretnjom kazne ako ne odu i naravno da sami plate racun..

Ivica bez Marice

pre 6 godina

Današnji roditelji su oni koji su bili deca i tinejdžeri 90-tih...današnja Srbija nije država ni u jednom pogledu, već samo teritorija na kojoj živi grupa od oko 7 miliona ljudi...jadnih, gladnih i bednih...oni u obrazovnom sistemu ponajviše...dno smo odavno dodirnuli, ali izgleda da kopamo i dalje, u još dublje dno...

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Stigle devedesete na naplatu?!!
A deca su najbolje ogledalo drustva.
Ne znam sta su oni koji su unistavali i Srbiju i sve oko sebe uopste ocekivali? I kako su mislili da se izvuku i okaju grehe? Sa jednim obicnim "izvinite, gresio sam, nisam vise onaj isti, sada sam se promenio".
Osim toga, veoma bitno je da je devedesetih pored nas prosao voz industrijalizacije, razvoja i progresa; nismo ga uhvatili zbog ratova ni mi ni Hrvati ni Bosnjaci... Sva dobra industrija, sve dobre fabrike, stakla, gvozdja, celika, automobila, bele tehnike ...sve je to otislo u neke druge zemlje, zemlje kojima taj biznis uopste nije bio namenjen. Pa smo ostali na vetrometini besposlicarstva i jeftine radne snage. Nekada su nasi radnici hrlili u nemacku i Svajcarsku a danas idu u Slovacku i Madjarsku.
Kako neko, ko ima bar malo pameti, moze da ocekuje da deca koja su prosla sankcije, hiperinflaciju, ratove, benzin u flasama, NATO bombardovanje, izbeglice, veliku pljacku i tajkunizaciju, postavljanje najnesposobnijih na najbitnije funkcije...kako ta deca uopste mogu da ostanu normalna??? Na kakve grane je spalo skolstvo danas u Srbiji? Pa ni mladuncad muflona i aligatora ne bi prezivela sve ovo!
A dvehiljadetrideset i neke neko ce se vec zapitati gde nam je bila pamet 2015, 2016, 2017 godine ...ali i tada ce biti kasno, kao sto je i danas za neka prosla vremena.

Заморчићи

pre 6 godina

Ако вам до сада није јасно да је од Србије направљен циркус, онда ево вам још један у низу доказа.
Очигледно да је Србији наметнуто много тога - од колонијалних управника до пелена на радном месту. И ко год се побуни или добије по носу или по поносу. Грађани Србије су убедљиво најбољи заморчићи у целом свету. Продаје им се прича о приступању ЕУ и о братској Русији, а при томе им се уваљује плата нижа од оне у Вијетнаму. Уз то кутија лекова за смирење кошта јефтиније једне флаше пива, дволитарке. И грађани то трпе.
Ми нисмо поремећено друштво, ми смо друштво које савршено реагује на све социјалне експерименте који се овде спроводе.

Да није тако, министар просвете би моментално отишао до те школе да види шта се дешава. Директор би сам дао оставку. Родитељи би сами дошли по своје дете које злоставља друге ученике и средило целу ту причу у своја 4 зида. Овако, све иде наопако.
На крају ће наши надзирачи који врше ове експерименте нас, обичне грађане, да натерају да узмемо закон и право у сопствене руке. Нећемо имати других могућности. Овако не може довека. Ово зло и овај смрдљиви експеримент над Србима негде мора да се заустави.
ДЕЦО, ОМЛАДИНО! Ви нисте овакви! Ви не треба да будете овакви! Ово је зло! Не дајте да вам смрадови упропасте животе и детињство! Не туците се једни против других, туците се ЈЕДНИ ЗА ДРУГЕ! Браните се од насилника! Устаните, млади, Србија зависи од вас!

babaroga

pre 6 godina

Model nasilja, bahatosti i negativnih vrednosti servira se vertikalno naniže direktno sa vrha vlasti... Ja sam dovoljno daleko i smem ovo da napisem. Moja glava nije ucenjena za razliku od mnogih u otadžbini.

PoremecenaSrbija

pre 6 godina

A kako drugacije da bude? Korumpirani i lopovski politicari, pohlepna crkva odrodjena od naroda, sebicni i samodovoljni intelektualci...Pa kad su oni takvi, sta ocekujete od obicnih ljudi?

Nemanja

pre 6 godina

Ništa novo i ništa što je počelo da se dešava poslednjih godina.
Ovo je bila uobičajena pojava kod mene u osnovnoj školi i gimnaziji devedesitih.

Џони

pre 6 godina

Добро је примећено да је у корену свега породица. Мени су те узречице "Слушај, ти,..." (на почетку) или "Јел ти јасно?" (на крају) увек асоцијација на неког хистеричног српског оца, који на своју породицу пројектује фрустрације са ратишта, радног места, или из сопственог детињства. Тужно је што је мало њих свесно тога да дисциплиновану децу не прави хистеричан родитељ, већ савестан, а хистеричан прави социопате и зликовце, јер особа је оно што су били њени родитељи. И на западу квалитетне очеве замишљам као строге људе, али код нас је строгост алиби за иживљавање, на жалост.

Alcale

pre 6 godina

Uvekje bilo toga ALI ne ovako brutalno...

Glavni nosioci su drzava, mediji, skolstvo pa roditelji na kraju!

Drzava - Jer je ucinjeno SVE sto je moglo da se mediji daju u privatne ruke i da se emituje ne kultura nego j****, psovanje, ku*cenje, prodajavnje tela, prostitucija, bezobrazluk i drskost. Takodje jer su od skola napravili privatne firme koje se utrkuju kako da osnovno i oBAVEZNO obrazovanje bude STO SKUPLJE!

Mediji--- pa zao mi je ali upravo je B92 PRVI poceo sa najgorimmogucim oblikom ljudskog primitivizma.. Velikim bratom... To je samo jedan od stetniha a to je slucaj sada sa bukvano svim medjima kao i socijalnim mrzama

Skolstvo- Deci se od prvog razreda daje ovakva slika: Nosi teske torbetine, radi domace zadatke, sabiraj trilijone i bilijone, uci na pamet JER MORA DA TI BUDE TESKO A ZAVRSICES KAO I MI NASTAVNICI JADNI BEZVOLJNI SA MALIM PLATAMA...

I na kraju roditelji ne zato sto ih vaspitavaju vec zato sto ih uopste ne vaspitavaju!

znalac

pre 6 godina

nisu deca kriva, to sto se desava njima je samo posledica kvazi sistema i drustva u kome zivimo. Od 2000te na ovamo niko se nije pozabavio urusavanjem sistema vrednosti, birbom protiv kriminala i korupcije. Posle 17godima imamo logicnu posledicu medju decom. Potrebno je jaaako puno rada da bi se stvari dovele u normalu, a od toga jos uvek nema ni naznake. Zalosno sta je ova zemlja dozivela, da vucibatine setaju ulicom kao uvazeni clanovi drustva

Pilipenda

pre 6 godina

To nije ništa novo ... Nasilje u školi, dok smo služili vojsku nastavljalo se u vojsci. Starija vojska maltretirala je mlađu, to je podržavano od strane oficira. Na poslu se mobing podrazumeva kao - dobar dan. Svi se boje, zatvaraju se oči, zabada se glava u pesak, strah za vlastitu kožu postaje životni stil.
Strahom se ispiraju mozgovi.
Tako dobiješ uplašenu, be..... naciju...

Nenad

pre 6 godina

Mnogo filozofiranja, a malo konkretno recenog!
Stalno se porede nekakve studije i istrazivanja koja su dala oprecne rezultate. Jedan psiholog iznese jedno misljenje, onda ga drugi na finjaka opovrgne i tako u krug. Od toga nema nikakve koristi!
Teza da je drustvo nekome majka, a nekome maceha stoji, ali tvrditi da moramo to da promenimo je isto sto i boriti se protiv vetra. Oni kojima je drustvo majka, nikada nece prepustiti beneficije onim drugima, NIKADA!
I tako ostajemo u zacaranom krugu.
Prosto receno, NAMA NEMA SPASA! To je moje skromno misljenje.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovo je oduvek bilo. Celu osnovnu skolu sam bio maltretiran samo zato sto sam bio streber. Fizicki i psihicki. Najveci problem je u tome sto profesori ne mogu nista da urade, jer zbog decijih prava (koja su najveca prevara 21. veka), imamo bahate klince kojima niko ne moze nista. Sto je najgore, kada bi profesor uradio nesto, roditelji bi podivljali. Pre neku nedelju su profesori Trgovacke skole u Beogradu protestvovali zbog nasilja ucenika nad profesorima. Niko nije ni registrovao taj protest, a onda se iznenadimo kada se nesto ovako dogodi.

Ifinus

pre 6 godina

Narod koji se u socijalizmu odrekao boga i dalje luta. Negujmo glavne hrišćanske vrline smernost, darežljivost, čistota morala, čovekoljublje, uzdržljivost, krotost i revnost u veri i molitvi. Tako ćemo pobediti glavne (smrtne) grehe.

MARIJANA

pre 6 godina

Narod jeste osvescen, ne treba narod vredjati, politicari su uzas, samo malo pogledajte skupstinu. Prostaci nevidjeni, dzaba fakultet, kad je neko nevaspitan. Porodica vaspita..to ide iz porodice.

Abrakapokus

pre 6 godina

Godinama (više od 20 godina) generacije klinaca su vaspitavane da je nasilje ok i da se njime postižu brzi i efektni rezultati, šta sada očekujemo? Jedni su taj format ponašanja usvojili u nasilnoj porodici ili najbližoj okolini, drugi tamo gde treba da steknu obrazovanje (nasilje u školi), a treći na obe strane, i takvi postaju najgori...brutalni i bahati, bez ikakvih granica. Oni misle da je to ok, oni stvarno ne vide problem u zlostavljanju svog vršnjaka, jer je taj vršnjak iz nekog razloga "prepreka" u ostvarenju nekog "cilja", a prepreku treba ukloniti, ugaziti, prebiti, zar ne? Sad da popričate sa tim klincima koji su maltretirali drugaricu i ukažete im kakvo zlo čine, njima ne bi bilo jasno zašto im se uopšte obraćate i u čemu je problem. Oni smatraju da je njihovo pravo da je tuku i verovatno se sada čude što se "diže frka" oko nekih šamarčića. Druga stvar je da su veoma svesni i informisani koliko su zaštićeni od bilo kakve kazne.
Ukratko - naučili smo ih da je poželjno biti nasilan i da će biti zaštićeni ako im neko stane na put takvom ponašanju. Neka nam je svima sa srećom.

Dekameron

pre 6 godina

Milion strana napisanih a niko nista konkretno ne preduzima.Razvukli su dogadjaj vec skoro pa mesec dana.Nesposobna drzava i njene inmstitucije.Prepisite zakon iz Amerike i za 45 minuta sve gotovo,pa kom opanci kom obojci.

rooney

pre 6 godina

Nema ništa od psihologizacije i stereotipnih izjava; potrebne su drakonske kazne, pre svega novčane po džepu roditelja: jednom, drugi put, treći put, kazne u rasponu od 300.000 do 1.000.000 dinara; brzo bi svi počeli da se bave svojom decom, morali bi.

kao da mi ne znamo u cemu je sustina

pre 6 godina

Moze ko hoce da mudruje o cemu hoce, samo da se ne zavaravamo uopste, uzrok svega je sto tu drzava 30 godina ne vrsi svoju primarnu funkciju, sto je da uredjuje zemlju i drustvo iznutra, nego se bavi samo neki zaumnim temama, tipa teritorije, ispravljanje vekovnih nepravdi i ostalim glupostima koje nemaju ama bas nikakve veze sa stvarnim svetom. Oko ovoga sto ja tvrdim 30 godina nema sta da se sporimo, pogledajte samo primer Singapura, sta su oni postigli za tih 30 godina, i kako su to postigli, i nema sta da se prica. Mislim, svaka... zajednica na ovoj planeti moze da smisli da postoje neke navodne nepravde njoj ucinjene unazad u istoriji, ili da pronalazi neke davnasnje razmirice sa komsijama i slicno, ama ako se samo time bavi, to je idiotizam, i neminovno je da takva zajednica na kraju skroz propadne i nestane. I znate sta - i treba. Sve sto je propalo i nestalo i trebalo je da propadne i nestane. To je prirodni poredak i samo... mislim, ne bas zdrav ovako... subjekt, se opire tom poretku. Pa vi sad vidite.

poz iz Italije....Bogu hvala

pre 6 godina

Srbija....to je skroz normalno....
što bi u moje vreme(1998-2003) rekli....neka ga....neka se čeliči.....

jadni smo skroz...kako društvo.

Mmm

pre 6 godina

Sve se to u kulturnim zemljama resava bez pompe. Sta god da se nesto tako desi, udaras ga po dzepu. Ako nema novaca, nosis mu stvari iz kuce. Roditelji na robiju, deca u dom. Sve se moze kad se hoce. I sve tiho.

Pilipenda

pre 6 godina

To nije ništa novo ... Nasilje u školi, dok smo služili vojsku nastavljalo se u vojsci. Starija vojska maltretirala je mlađu, to je podržavano od strane oficira. Na poslu se mobing podrazumeva kao - dobar dan. Svi se boje, zatvaraju se oči, zabada se glava u pesak, strah za vlastitu kožu postaje životni stil.
Strahom se ispiraju mozgovi.
Tako dobiješ uplašenu, be..... naciju...

Mmm

pre 6 godina

Sve se to u kulturnim zemljama resava bez pompe. Sta god da se nesto tako desi, udaras ga po dzepu. Ako nema novaca, nosis mu stvari iz kuce. Roditelji na robiju, deca u dom. Sve se moze kad se hoce. I sve tiho.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovo je oduvek bilo. Celu osnovnu skolu sam bio maltretiran samo zato sto sam bio streber. Fizicki i psihicki. Najveci problem je u tome sto profesori ne mogu nista da urade, jer zbog decijih prava (koja su najveca prevara 21. veka), imamo bahate klince kojima niko ne moze nista. Sto je najgore, kada bi profesor uradio nesto, roditelji bi podivljali. Pre neku nedelju su profesori Trgovacke skole u Beogradu protestvovali zbog nasilja ucenika nad profesorima. Niko nije ni registrovao taj protest, a onda se iznenadimo kada se nesto ovako dogodi.

Icarus87

pre 6 godina

"profesor koji brine o sopstvenoj egzistenciji ne može biti dobar pedagog, kao ni roditelj koji jedva preživljava na minimalcu."
Pogrešno na toliko mnogo načina. Ja sam dete 90ih, 94.sam krenuo u prvi razred. Potičem iz radničke porodice, koja je tih godina jedva sastavljala kraj sa krajem. Fabrike krenule da stucaju, para nigde, da nismo mogli u svom dvorištu da odgajimo jednu svinju i par pilića i da od rođaka sa sela nismo dobijali brašno, krompir i pasulj, pitanje je šta bi smo i jeli. I u celom tom problemu, moji roditelji su uspeli mene da vaspitaju da se ne tučem, da ne maltretiram druge, iako sam bio i najvišlji i najteži u svojoj generaciji, da poštujem učiteljicu i da nikada ne udaram prvi, ali da treba da se branim. U drugom razredu učiteljica je meni i drugaru udarila po šamar jer smo krenuli da vilenimo po učionici kada je ona izašla na par minuta. Ušla, videla da smo ustali iz klupa i da se zezamo po učionici, prišla i bam-bam. Došao kući, požalio se majci, kad od nje... Bam-bam! Zašto? Zato što nisam bio dobar i slušao učiteljicu. E, ako su nas tada mogli da obilukuju kako treba, u takvo vreme, onda nema izgovora da sada dete od malih nogu ne može da se oblikuje kako treba. Dete ako u pubertet uđe ne znajući šta je dobro, a šta ne, onda je sve kasno. Gvožđe se kuje dok je vruće i dok imaš autoritet nad njim. Naravno, bilo je i tada problematične dece i naravno da mi u pubertetu nismo bili cvećke, ali ja to ne povezujem sa materijalnom situacijom naših roditelja.

Alcale

pre 6 godina

Uvekje bilo toga ALI ne ovako brutalno...

Glavni nosioci su drzava, mediji, skolstvo pa roditelji na kraju!

Drzava - Jer je ucinjeno SVE sto je moglo da se mediji daju u privatne ruke i da se emituje ne kultura nego j****, psovanje, ku*cenje, prodajavnje tela, prostitucija, bezobrazluk i drskost. Takodje jer su od skola napravili privatne firme koje se utrkuju kako da osnovno i oBAVEZNO obrazovanje bude STO SKUPLJE!

Mediji--- pa zao mi je ali upravo je B92 PRVI poceo sa najgorimmogucim oblikom ljudskog primitivizma.. Velikim bratom... To je samo jedan od stetniha a to je slucaj sada sa bukvano svim medjima kao i socijalnim mrzama

Skolstvo- Deci se od prvog razreda daje ovakva slika: Nosi teske torbetine, radi domace zadatke, sabiraj trilijone i bilijone, uci na pamet JER MORA DA TI BUDE TESKO A ZAVRSICES KAO I MI NASTAVNICI JADNI BEZVOLJNI SA MALIM PLATAMA...

I na kraju roditelji ne zato sto ih vaspitavaju vec zato sto ih uopste ne vaspitavaju!

Заморчићи

pre 6 godina

Ако вам до сада није јасно да је од Србије направљен циркус, онда ево вам још један у низу доказа.
Очигледно да је Србији наметнуто много тога - од колонијалних управника до пелена на радном месту. И ко год се побуни или добије по носу или по поносу. Грађани Србије су убедљиво најбољи заморчићи у целом свету. Продаје им се прича о приступању ЕУ и о братској Русији, а при томе им се уваљује плата нижа од оне у Вијетнаму. Уз то кутија лекова за смирење кошта јефтиније једне флаше пива, дволитарке. И грађани то трпе.
Ми нисмо поремећено друштво, ми смо друштво које савршено реагује на све социјалне експерименте који се овде спроводе.

Да није тако, министар просвете би моментално отишао до те школе да види шта се дешава. Директор би сам дао оставку. Родитељи би сами дошли по своје дете које злоставља друге ученике и средило целу ту причу у своја 4 зида. Овако, све иде наопако.
На крају ће наши надзирачи који врше ове експерименте нас, обичне грађане, да натерају да узмемо закон и право у сопствене руке. Нећемо имати других могућности. Овако не може довека. Ово зло и овај смрдљиви експеримент над Србима негде мора да се заустави.
ДЕЦО, ОМЛАДИНО! Ви нисте овакви! Ви не треба да будете овакви! Ово је зло! Не дајте да вам смрадови упропасте животе и детињство! Не туците се једни против других, туците се ЈЕДНИ ЗА ДРУГЕ! Браните се од насилника! Устаните, млади, Србија зависи од вас!

Џони

pre 6 godina

Добро је примећено да је у корену свега породица. Мени су те узречице "Слушај, ти,..." (на почетку) или "Јел ти јасно?" (на крају) увек асоцијација на неког хистеричног српског оца, који на своју породицу пројектује фрустрације са ратишта, радног места, или из сопственог детињства. Тужно је што је мало њих свесно тога да дисциплиновану децу не прави хистеричан родитељ, већ савестан, а хистеричан прави социопате и зликовце, јер особа је оно што су били њени родитељи. И на западу квалитетне очеве замишљам као строге људе, али код нас је строгост алиби за иживљавање, на жалост.

babaroga

pre 6 godina

Model nasilja, bahatosti i negativnih vrednosti servira se vertikalno naniže direktno sa vrha vlasti... Ja sam dovoljno daleko i smem ovo da napisem. Moja glava nije ucenjena za razliku od mnogih u otadžbini.

Salerno

pre 6 godina

tinedjer osamario profesorku radi opkladu? o boze, i posle nije valjao komunizam? ispratiti klinca na jedno 2 god. da sadi kompire, da vidite kakav bi domacin postao.

Ivica bez Marice

pre 6 godina

Današnji roditelji su oni koji su bili deca i tinejdžeri 90-tih...današnja Srbija nije država ni u jednom pogledu, već samo teritorija na kojoj živi grupa od oko 7 miliona ljudi...jadnih, gladnih i bednih...oni u obrazovnom sistemu ponajviše...dno smo odavno dodirnuli, ali izgleda da kopamo i dalje, u još dublje dno...

Sasa

pre 6 godina

Znate sta bi trebalo uraditi.. Deca nasilnici bi morali da idu kod decijeg psihijatra da im on objasni neke stvari... A roditelji koji i pored toga sto njihova ocigledno vrse nasilje brane svoju decu i ne prihvataju odgovornost.. Njih poslati kod psihijatra takodje pod pretnjom kazne ako ne odu i naravno da sami plate racun..

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Stigle devedesete na naplatu?!!
A deca su najbolje ogledalo drustva.
Ne znam sta su oni koji su unistavali i Srbiju i sve oko sebe uopste ocekivali? I kako su mislili da se izvuku i okaju grehe? Sa jednim obicnim "izvinite, gresio sam, nisam vise onaj isti, sada sam se promenio".
Osim toga, veoma bitno je da je devedesetih pored nas prosao voz industrijalizacije, razvoja i progresa; nismo ga uhvatili zbog ratova ni mi ni Hrvati ni Bosnjaci... Sva dobra industrija, sve dobre fabrike, stakla, gvozdja, celika, automobila, bele tehnike ...sve je to otislo u neke druge zemlje, zemlje kojima taj biznis uopste nije bio namenjen. Pa smo ostali na vetrometini besposlicarstva i jeftine radne snage. Nekada su nasi radnici hrlili u nemacku i Svajcarsku a danas idu u Slovacku i Madjarsku.
Kako neko, ko ima bar malo pameti, moze da ocekuje da deca koja su prosla sankcije, hiperinflaciju, ratove, benzin u flasama, NATO bombardovanje, izbeglice, veliku pljacku i tajkunizaciju, postavljanje najnesposobnijih na najbitnije funkcije...kako ta deca uopste mogu da ostanu normalna??? Na kakve grane je spalo skolstvo danas u Srbiji? Pa ni mladuncad muflona i aligatora ne bi prezivela sve ovo!
A dvehiljadetrideset i neke neko ce se vec zapitati gde nam je bila pamet 2015, 2016, 2017 godine ...ali i tada ce biti kasno, kao sto je i danas za neka prosla vremena.

PRAVDA

pre 6 godina

Kazna za decu koja se ponašaju nasilnički prema drugoj, bi za mene bila da godinu dana moraju da volontiraju u ustanovama u kojoj se nalaze deca ometena u razvoju ili bolesna deca! Na taj način bi verovatno shvatila da bi prema slabijoj deci trebala imati zaštitnički stav, a ne kakav imaju...

Abrakapokus

pre 6 godina

Godinama (više od 20 godina) generacije klinaca su vaspitavane da je nasilje ok i da se njime postižu brzi i efektni rezultati, šta sada očekujemo? Jedni su taj format ponašanja usvojili u nasilnoj porodici ili najbližoj okolini, drugi tamo gde treba da steknu obrazovanje (nasilje u školi), a treći na obe strane, i takvi postaju najgori...brutalni i bahati, bez ikakvih granica. Oni misle da je to ok, oni stvarno ne vide problem u zlostavljanju svog vršnjaka, jer je taj vršnjak iz nekog razloga "prepreka" u ostvarenju nekog "cilja", a prepreku treba ukloniti, ugaziti, prebiti, zar ne? Sad da popričate sa tim klincima koji su maltretirali drugaricu i ukažete im kakvo zlo čine, njima ne bi bilo jasno zašto im se uopšte obraćate i u čemu je problem. Oni smatraju da je njihovo pravo da je tuku i verovatno se sada čude što se "diže frka" oko nekih šamarčića. Druga stvar je da su veoma svesni i informisani koliko su zaštićeni od bilo kakve kazne.
Ukratko - naučili smo ih da je poželjno biti nasilan i da će biti zaštićeni ako im neko stane na put takvom ponašanju. Neka nam je svima sa srećom.

kao da mi ne znamo u cemu je sustina

pre 6 godina

Moze ko hoce da mudruje o cemu hoce, samo da se ne zavaravamo uopste, uzrok svega je sto tu drzava 30 godina ne vrsi svoju primarnu funkciju, sto je da uredjuje zemlju i drustvo iznutra, nego se bavi samo neki zaumnim temama, tipa teritorije, ispravljanje vekovnih nepravdi i ostalim glupostima koje nemaju ama bas nikakve veze sa stvarnim svetom. Oko ovoga sto ja tvrdim 30 godina nema sta da se sporimo, pogledajte samo primer Singapura, sta su oni postigli za tih 30 godina, i kako su to postigli, i nema sta da se prica. Mislim, svaka... zajednica na ovoj planeti moze da smisli da postoje neke navodne nepravde njoj ucinjene unazad u istoriji, ili da pronalazi neke davnasnje razmirice sa komsijama i slicno, ama ako se samo time bavi, to je idiotizam, i neminovno je da takva zajednica na kraju skroz propadne i nestane. I znate sta - i treba. Sve sto je propalo i nestalo i trebalo je da propadne i nestane. To je prirodni poredak i samo... mislim, ne bas zdrav ovako... subjekt, se opire tom poretku. Pa vi sad vidite.

Dekameron

pre 6 godina

Milion strana napisanih a niko nista konkretno ne preduzima.Razvukli su dogadjaj vec skoro pa mesec dana.Nesposobna drzava i njene inmstitucije.Prepisite zakon iz Amerike i za 45 minuta sve gotovo,pa kom opanci kom obojci.

nikad gledalac rijalitija

pre 6 godina

Negde duboko u svakom od nas, ali bukvalno svakom od nas (sem bolesnih jedinki drustva) - ZNA se sta su prave vrednosti. Cestitost, marljivost, pravdoljublje, zelja za znanjem...svi znaju za te vrednosti i svi bi ih hteli videti kod svog deteta. Medjutim, odrasli nemaju karaktera, volje i vremena da se bave izgradnjom tih vrednosti kod svoje dece, vec radije biraju da "vise rade", a da deci "kupe" te vrednosti ili barem nekoga ko ce im te vrednosti usaditi. E rodjaci, to ne ide. Tudja ruka svrab ne cese. Svojim zivotom i svim onim sto ga cini morate se BAVITI. Pogledajte oko sebe. Dvorista su vam/nam prljava, automobili prljavi, kuce zapustene, tarabe srusene od starosti...al nam deca idu na engleski od 4. godine, na balete, na sportice, na manekene... a mi svi mastamo o novom telefonu, o letovanju i o "zeni da nam spremi kucu". Nece da moze....i dete i roditelj i baba i deda....svi grade drustvo od rodjenja do smrti. Od toga nema i ne sme da bude predaha. Sto pre to shvatimo, bice nam lakse da pocnemo da se vracamo na pravi put.

PoremecenaSrbija

pre 6 godina

A kako drugacije da bude? Korumpirani i lopovski politicari, pohlepna crkva odrodjena od naroda, sebicni i samodovoljni intelektualci...Pa kad su oni takvi, sta ocekujete od obicnih ljudi?

crna rupa

pre 6 godina

#icarus87
učiteljica je udarila 2 šamara, kad ste vi zvracali po učionici. Danas kad bi učiteljica udarila 2 šamara bilo kome, cela bi škola bila kažnjena, a ne samo učiteljica, koja bi verovatno bila otpuštena sa posla.
Ljudi, škola odavno nije vaspitna ustanova, jer joj je država (čitaj evropska konvencija za ljudska prava koja je ova država potpisala) vezala ruke.
Toliko su zakoni užasni, da svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge, učitelji na pedagoge, pedagozi na centre za socijalni rad, a ovi su ne efikasni, tako da je sve jedno veliko vrzino kolo.
I sad zamislite kakva su deca koja su prezaštićena tokom školovanja kad izađu iz škole, u ovako surov svet.
Državi doobro razmisli kakve ljude praviš ovakvim zakonima.

Kek

pre 6 godina

Još uvek ne znamo šta je ova tučena uradila, bilo je govora da je postavila gole slike svojih drugarica na društvene mreže. Ako je to tačno, onda je i trebalo da je biju. Ako nije, šta je? I meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.
(neuvereni čitalac, 10. novembar 2017 17:38)

Zelim ti da se udas ili nadam se da si udata za nekog nasilnika. Posle ce, kako obicno biva, okolina da se pita sta si to uradila pa si zasluzila batine...Ali dobro, batina je iz raja izasla i par vaspitnih su ok jel da?

rooney

pre 6 godina

Nema ništa od psihologizacije i stereotipnih izjava; potrebne su drakonske kazne, pre svega novčane po džepu roditelja: jednom, drugi put, treći put, kazne u rasponu od 300.000 do 1.000.000 dinara; brzo bi svi počeli da se bave svojom decom, morali bi.

kolateralna šteta

pre 6 godina

U državnim školama je uglavnom svuda na svetu isto. Zato elita bira privatne. A vi, gospodo iz ministarstva, primenjujte propale modele, plaćajte beskorisne edukacije iz EU, organizujete projekte protiv nasilja i uživajte u sinekurama. Dečija prava su prevara. Ljudska prava su prevara. Nasilnici su u komunističko doba bili ponižavani pred svima. Nastavnik ti lupi dva vaspitna i kraj. Ali je to sada prekršaj . Sada je to nasilje nad decom. Zaboravili smo ono Njegosevo: al tirjanstvu stati nogom za vrat...Zato sada tirani gaze slabe, i to od detinjstva. Takav je sada red. I novi svetski poredak je takav. Sila Boga ne moli. A vi, verujte u projekat škole bez nasilja.

MARIJANA

pre 6 godina

Narod jeste osvescen, ne treba narod vredjati, politicari su uzas, samo malo pogledajte skupstinu. Prostaci nevidjeni, dzaba fakultet, kad je neko nevaspitan. Porodica vaspita..to ide iz porodice.

Nenad

pre 6 godina

Mnogo filozofiranja, a malo konkretno recenog!
Stalno se porede nekakve studije i istrazivanja koja su dala oprecne rezultate. Jedan psiholog iznese jedno misljenje, onda ga drugi na finjaka opovrgne i tako u krug. Od toga nema nikakve koristi!
Teza da je drustvo nekome majka, a nekome maceha stoji, ali tvrditi da moramo to da promenimo je isto sto i boriti se protiv vetra. Oni kojima je drustvo majka, nikada nece prepustiti beneficije onim drugima, NIKADA!
I tako ostajemo u zacaranom krugu.
Prosto receno, NAMA NEMA SPASA! To je moje skromno misljenje.

poz iz Italije....Bogu hvala

pre 6 godina

Srbija....to je skroz normalno....
što bi u moje vreme(1998-2003) rekli....neka ga....neka se čeliči.....

jadni smo skroz...kako društvo.

Bitno

pre 6 godina

Uvesti obavezno gradjansko vaspitanje. Pa vezbe iz razumevanja i tolerancije.
(zbog cega?, 10. novembar 2017 14:16)
E, ako ovo ne pomogne, ja stvarno ne znam šta će...hajde ti. Jesi li navežbao toleranciju za ovu nedelju? A ti? Jesi li razumevao dovoljno preko vikenda? Ne? E, sada ćeš da razumevaš ponovo, sve dok ne razumeš. Razumeš?

drvobradi

pre 6 godina

Kada izbore budu dobijali ljudi koji budu imali bolji program kako resiti probleme obrazovanja, zdravstva, ekonomije umesto sada gde dobija onaj koji ima najvise grebatora preletaca, placenih glasaca (2000 za gospodina, 5000 jednokratna pomoc) i nepismene rulje koja glasa za prazna obecanja onda ce ovi problemi biti reseni. U Srbiji mozda za 50g.
@Dekameron
Mene fascinira da ovakvi komentari imaju veliki odnos plus/minus. Resavanje problema nije prepisivanje. Prepisivanje rade losi djaci, oni koji danas vode drzavu, zato smo i tu gde smo. Problemi se resavaju, koriste se tudja iskustva, kreiraju se nova resenja koja ce biti odrziva. Dzabe prepises americki/nemacki/japanski zakon, kada ti nedostaje 90% institucija i implementacija tog zakona. Nisi nista resio, vec prekucao papir.

Grunf

pre 6 godina

Pročitao sam tekst i komentare.Traže se uzrok,razlog,šta je to što je to što je poćlo po zlu pa niz pretpostavki.Ovakvih stvari je uvek bilo,i dešavaće se pod nazivaom "vršnjačko nasilje".Dolazi se do najbitnijeg.Neko je negde utvrdio niz propusta u nekoj školi,pa oni koji bi trebali da budu odgovorni su opet na slobodi zbog"zastarelosti"slučaja.Pojačan nadzor Centra za socijlani rad?Veća kazna je nekda bila da čučiš u ćošku ceo čas ili klečiš na kukuruzu.Dok se ovakva kazna izrče optuženi se ceri od sreće kao i njegovi roditelji jer su još jednom pokazali da su "baje".Kako reče kao Premijer,a sada Predsednik Srbije niko nije jači od Srbije.Zatvor ma koliko godina imao.Ako znaš da lemaš i to u grupi,pa još da savetuješ kako da ti se namesti da bi nekog udario onda možeš i u zatvor jedno desetak godina.Kao posledica samoubistva jednog deteta škola treba da plati 4mil.dinara.35000 evra za propust koji je doveo do smrtnog ishoda.Odakle školi inače 35000 evra da plati.Bizarno zar ne.Izbaciš ga iz škole i zakonski mu zabraniš dalje školovanje,zatvor i da vidiš da li ćeš u okruženju u kome se nadje biti "baja" medju umišljenim "bajama",i da bi bio"baja u zatvoru moraćeš dobro da se pomučiš. Rigorozne maksimalne kazne zatvora.Napravite Zatvor za maloletnike.Dajte im 200ha zemlje da obradjuju na starinski način,da proizvode zdravu hranu. Ašov,motika,eventualno volovi i plug,da ručno pleve...Mi smo bizarno društco,licemerno koje sada ispira usta u tdujoj nesreći do sledećeg slučaja.

dekidj

pre 6 godina

Bravo za Mmm i Alcale.
Pa zakon nam je pogresan potpuno.
Ali, mislim da je to svesno tako.
Napravi rulju koja ce biti sto vise divlja i nepismena, lakse ces vladati.
Ali, obice im se od glavu kad kriticna masa predje mogucnost kontrole.
Porodica se godinama unistava.
Uzas.

znalac

pre 6 godina

nisu deca kriva, to sto se desava njima je samo posledica kvazi sistema i drustva u kome zivimo. Od 2000te na ovamo niko se nije pozabavio urusavanjem sistema vrednosti, birbom protiv kriminala i korupcije. Posle 17godima imamo logicnu posledicu medju decom. Potrebno je jaaako puno rada da bi se stvari dovele u normalu, a od toga jos uvek nema ni naznake. Zalosno sta je ova zemlja dozivela, da vucibatine setaju ulicom kao uvazeni clanovi drustva

Andreja

pre 6 godina

meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.
(neuvereni čitalac, 10. novembar 2017 17:38)
Verovatno su i tebe,kao i ovu devojcicu sto je uzvikivala "Jel ti jasno bre",roditelji deljali od batina a verovatno su se i medjusobno mlatili.To i jeste problem.
Prica je potpuno suprotna.Devojcici su iznudili sifru njenog FB naloga odakle su svima slali neprimerene poruke.Zbog toga sve ovo.

Sale

pre 6 godina

Neko rece da je oporavak sistema poremecenih vrednosti dug i tezak proces.Tacno je,ali problem je u tome sto se sistem ni mrvicu ne popravlja,vec tone sve dublje i dublje.Roditelji su ti koji decu vaspitavaju da se uspeh postize bahatoscu,bezobzurnoscu,bezkrupuloznoscu.Deca su ogledalo porodice.Moje dete uopste ne gleda rijalitije,a ne moraju ni bilo cija druga ako ne zeli.Promenite kanal i ugasite televizor.Svi su drugi krivi samo su nasa deca zlato.Cela zemlja je postala jedna velika partija i da bi se pozicije egzistencije kroz virenje iz necije zadnjice sacuvale,potrebna je bitka do istrebljenja.Deca vide sta im roditelji rade i to oponasaju.Kada vide da od toga nema vajde,spakovace kofere i otici iz ove zemlje.Ostace partijski kadrovicu,laktasi i ostali sanitarni otklon.Nisu deca kriva sto nemaju nikakvu sansu,osim ako nisu deo nekog klana ili ne daj boze partije.Kada budemo makar pokusali da izgradimo kakvo takvo normalno i makar malo pravedno drustvo mozda i nasilje medju decom splasne,Ovako kako je sada,tesko!

Nemanja

pre 6 godina

Ništa novo i ništa što je počelo da se dešava poslednjih godina.
Ovo je bila uobičajena pojava kod mene u osnovnoj školi i gimnaziji devedesitih.

Toto-ko-tunjo-iz-beleznice-Broja-jedan

pre 6 godina

Zanimljivo da u S. Koreji ovoga jednostavno nema. Ali necemo o nakaradnim diktatorskim tvorevinama koje ne sisaju demokratiju, sprovode najstrozije sopstvene zakone i podsecaju na onu nasu propast od drzave osamdesetih. Koliko se samo onda patilo... Sad je ipak sve bolje.

Joc@

pre 6 godina

Dete se vaspitava zajednicom... to je odricanje od licne odgovornosti roditelja. Naprotiv, dete se vaspitava od rodjenja njegovih roditelja.

Odale ukvarena riba smrdi?

pre 6 godina

"Jedno je sigurno, da poremećen sistem vrednosti nije lako ispraviti i da je reč o dugotrajnom procesu koji nije moguće obaviti preko noći."

Još je, nažalost, sigurnije, da poremećen, izvrnut sistem vrednosti ne može da se postepeno reformiše, "mic-po-mic", korak po korak, jer takav stav, trend, mejnstrim upravo i jeste "smišljen" da bi zadržao status kvo. Sistem vrednosti, jednostavno, deo je sistema u kome živimo, koji nismo mi, obični građani stvorili, već je on stvoren samo zbog toga da onim "neobičnim", alavim, nezajažljivim, koji više od svega na svetu vole moć, novac, kapital, monopol, mito i korupciju, koji za svoj lični cilj ne biraju stredstvo - da njima bude "niz dlaku". Nije to naš izum, već globalni. samo, kod nas je to, zbog mnogo čega, hiperbolisano, ogromno uvećano. Jer, kako bi, inače, prosečan mali bizn(m)ismen u nas mogao da se meri sa svojim kolegom u nekoj mnogo većoj i privredno razvijenijoj državi? Kako bi, inače, prva politička garnitura u nas mogla da se vozi u limizinama istog cenovnog ranga kao njihove kolege u recimo, Nemačkoj, koja je neuporedivo razvijenija država od naše? Može to relativno brzo da se reši, ali ne i bezbolno. Svako odlaganje, nažalost, boleće sve više, i to nas, obične, pristojne, poštene, lepo vaspitane, vredne, odgovorne, marljive i iskrene.

vera

pre 6 godina

Bogami kad sam ja bila đak takve stvari se nisu dešavale profesori su bili autoritet za daka Nije bilo štrajkova učilo se znalo se ko je đak a ko profesor ili ucitelj Nasilno se mogu ponašati samo mamina i tatina deca koja imaju sve pa od besa nemaju šta će Vera

Ifinus

pre 6 godina

Narod koji se u socijalizmu odrekao boga i dalje luta. Negujmo glavne hrišćanske vrline smernost, darežljivost, čistota morala, čovekoljublje, uzdržljivost, krotost i revnost u veri i molitvi. Tako ćemo pobediti glavne (smrtne) grehe.

Alex

pre 6 godina

At home
Drawing pictures
Of mountain tops
With him on top
Lemon yellow sun
Arms raised in a V
And the dead lay in pools of maroon below

Daddy didn't give attention
Oh, to the fact that mommy didn't care
King Jeremy The Wicked
Ruled his world

Jeremy spoke in class today
Jeremy spoke in class today

heroj

pre 6 godina

Strog Zakon i da vidite kako ce se smiriti. Odmah u maloletnicki zatvor a roditelje po dzepu i drustveno koristan rad, za one bogate.

Autodestrukcija

pre 6 godina

Moj Savet kao iskusnog čoveka Mladim Roditeljima je NE GUBITE VREME U SRBIJI

Ovaj problem nije vezan sam za nas i nije sa pojavio sada. Razlika je u tome što sada svi imaju mobilne telefone za dokumentaciju.
Sto se tiče iluzije da je ovo najgora zemlja od svih zemalja i da je dovoljno samo otići pa će ti lično poteći med i mleko to je velika laž.

Jelena

pre 6 godina

Ja sam bila zlostavljano dete u skoli kada sam krenula u prvi razred bila jer je bila problematicna devojcica koja nam je cepala knjige,zabadala olovke u ruke,krala nam uzinu iz torbe i malatila nas sve.Roditelji su me prebacili u drugi skolu ali se tamo jastavilo zlostavljanje zato sto sa bila punacka ne debela vec malo punačkija. Zavitlavnja,zbog kilaze zbog raznih stvari. Kada sam usla u pubertet izrasla sam pre svih bili su kao mali pilici ,onda se u meni javio nakupljeni bes i revolt da sam sve redom tukla ko god bi mi pokazao los pogled i uputio losu rec. Onda sam se suprotstavila nasilniku u srednjoj skoli jer je iz cista mira istukao tri devojke iz odeljenja okrvavio ih i nisu smele da ga prijave i ako sam i ja dobila samar ja sam ga prijavila i izbacili su ga. Onda je on dobio batine od nekog levog. A mene je otac morao da vozi savki dan u skolu da me vraca ali sam oterala jednog gada.

mala

pre 6 godina

I? Sta? Svi smo se nesto nasiroko pametno raspisali a niko da uradi nesto konkretno. Ja sam majka dobrog deteta. Dobrog sina, druga, ucenika, studenta. Kako sam se borila u ovoj zemlji za svoje dete? Tako sto sam iz sebe izvukla sve najgore i hvatala za gusu svaku vasku koja bi ga popreko pogledala ili nazao ucinila. Od "drugara" do profesora, rodbine, "prijatelja". Nisam dozvolila nikad u zivotu da moju porodicu neko zgazi.

n6

pre 6 godina

nažalost u svim siromašnim podkomunističkim režimima ovo je normalna pojava. najbolji primeri su vam iz ruskih i svih "stan" škola... uzbekistan, tadžikistan, kazahstan, čečenija, ukrajna, bugarska...itd, a sve imate dokumentivano na yt. ovakvih primera koliko hoćete i mi smo medju njima. siromaštvo i beda radi svoje, očito. ovo u jednoj švedskoj, švajcarskoj, holandiji, nemačkoj, norveškoj.... se ne događa.

John

pre 6 godina

(crna rupa, 10. novembar 2017 15:08)

Evropska konvencija? Ma nemoj...
Tu Konvenciju su potpisale sve države Evrope (osim Belorusije). I pridržavaju je se. Pokaži mi ovakve snimke iz Finske, Holandije, Portugalije, Luksemburga... (da preskočimo malo "dežurne" države za poređenje...)

Sasa

pre 6 godina

Odavno postoje ovakvi problemi. Mislim da se nece jos dugo to promeniti. Zao mi je svih finih ljudi koji u Srbiji zive, a ima ih puno. Moja preporuka: Ujedinite se protiv idiota, ne dozvolite da oni vladaju vama vec vi vladajte njima ili potrazite neku bolju sredinu. Srecno

Beba

pre 6 godina

Donosenje i primena odgovarajucih zakona bi veoma brzo regulisalo ovakve probleme. Ali, drzava (citaj: politicari) nije zainteresovana da se bavi ovakvim problemima. Politicare interesuju sasvim druge stvari.

simba

pre 6 godina

Uvek je bilo vrsnjackog nasilja, to je tacno. Samo u vreme kada smo mi iz nekih starijih generacija odrastali, male siledzije kaznjavali su njihovi (a i tudji) roditelji, starija braca i sestre, starija i jaca deca iz ulice. Pa onda skola, pa Titina milicija, Sivi dom i tako to, svako je ponegde na nekoj svojoj instanci radio svoj posao. Mera vrednosti bile su procitane knjige, preslusane ploce, Skolski program, ustupanje mesta starijem i ne vuci devojcice za kikice... Danas je truba uciti i raditi bilo sta kreativno, na svim instancama drzave i drustva vlada zakon jaceg, laktanje, arlaukanje i primarne potrebe "u se -na se- poda se"...zivimo u dzungli, tako se ponasamo mi odrasli, pa sta bolje ocekivati i od nasih mladunaca?

wishful thinking

pre 6 godina

@Заморчићи

Bravo, tako je! Nismo mi nista krivi, mi smo samo zamorcici. Mi nismo odgovorni ni za sta. Nije problem u nama, problem je u belosvetskim zaverama i eksperimentima koji masoni, Vatikan, CIA i NASA vrse nad nama, jadnim, malim, totalno neduznim zamorcicima. Da nema njih bili bismo savrseni andjelcici, a Srbija bi bila raj na zemlji.

Svećom da nas tražiš...

pre 6 godina

Odrekli smo se Boga, ali odrekli smo se i Čoveka, ljudskosti...slavimo bestijalnosti, slavimo zveri...pa šta očekujemo? Svaki pripadnik Nebeskog naroda bi trebalo da stavi prst na čelo i dobro se zagleda u ono što vidi u sebi...valja odlučiti svakom od nas, u tišini, u samoći, želimo li mi ovo što nam se dešava ili ne? Ako ne želimo, poći treba od sebe i NE PRISTAJATI na bestijalnosti nikada i negde...ne činiti, ne odobravati, ne glasati za to, ne prodavati se za obećanje, za sendvič, za dolar, pomagati sebi i onima kojima je pomoć potrebna...ako komšiji crkava krava - dovedi veterinara.

City Girl

pre 6 godina

@ Neuvereni čitalac - Cak i da je to uradila, nije da deci da rešavaju slučaj na takav nacin. Trebalo je prijaviti slučaj svojim roditeljima i direktoru škole, na kome je onda da pozove roditelje devojčice i sa njima resi problem i preduzme odgovarajuće mere. Ako vi mislite da je normalno da deca dele pravdu, sta onda očekujemo od te dece?

Metropola

pre 6 godina

@ (Jelena, 10. novembar 2017 17:14)... da rezimiramo, prvo su tebe zavitlavali i tukli pa kad si postala jaca ti si to radila drugima jer se nakupio bes! U tvom komentaru je cela istina o tome kako se ovakve stvari konstantno dogadjaju! A potvrdu tome daju vecinom pozitivni lajkovi na tvoj komentar!

Nixon

pre 6 godina

Ono sa čime se suočavamo u Srbiji je nedostatak pravog i gomila lažnog autoriteta. Jer ako od malih nogu (iz porodice, škole) ne naučimo šta je pravi autoritet onda se deca ugledaju na lažni, zasnovan na sili, parama i popularnosti. Neko je u komentarima rekao da su dečija prava dovela do toga, i tu se u najvećem % i slažem. Dete mora da ima prvo autoritet u roditeljima, pa u vaspitaču, pa učiteljici, nastavniku i profesoru. Pošto radim u vojsci, koja po sebi nameće neke svoje autoritete, jako je teško raditi sa ljudima koji su čitav život proveli bez bilo kakvog autoriteta. Da ne bude zabune, i u vojsci ima i previše lažnog (nedostatak struke i znanja) autoriteta koji automatski razvija sliku o nekompetetnosti. U osnovi svega je nedostatak novca da se ispune osnovne životne potrebe, te oni koji su ga stekli na sumnjiv način prolaze nekažnjeno, i neretko završe na visokim položajima u društvu, politici, javnom životu. Boriti se protiv takvih pojava leži u svakom od nas kao potreba, koja se za šaku ponuđenih dinara odbaci i prihvati kao realnost. Zato nam i deca idu u inostranstvo jer tamo autoritet ima svoju cenu

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

U državnim školama je uglavnom svuda na svetu isto. Zato elita bira privatne. A vi, gospodo iz ministarstva, primenjujte propale modele, plaćajte beskorisne edukacije iz EU, organizujete projekte protiv nasilja i uživajte u sinekurama. Dečija prava su prevara. Ljudska prava su prevara. Nasilnici su u komunističko doba bili ponižavani pred svima. Nastavnik ti lupi dva vaspitna i kraj. Ali je to sada prekršaj . Sada je to nasilje nad decom. Zaboravili smo ono Njegosevo: al tirjanstvu stati nogom za vrat...Zato sada tirani gaze slabe, i to od detinjstva. Takav je sada red. I novi svetski poredak je takav. Sila Boga ne moli. A vi, verujte u projekat škole bez nasilja.
@kolateralna šteta
Gresis druze. Ove nasilnike roditelji verovatno ljuste od batina. Zato su i prihvatili model - kada neko nesto uradi sto se meni ne svidja, ja moram da se fizicki razracunam sa njim/njom. I to i rade.

"Jel ti jasno?" Pitajte tu devojcicu koliko puta je dobila batine od roditelja uz to pitanje ..

Ako bijes svoje dete da bi mu objasnio sta sme, a sta ne sme - najverovatnije ce postati nasilnik.

Reks22

pre 6 godina

Sve to stoji što vi pišete, ali u svemu tome zaboravljate ulogu religije. Ako je dete odrastalo bez moralnih i religijskih vrednosti, pa gde to onda vodi?! U ambis naravno. Jeste uloga porodice, jeste uloga škole, ali tu mora doći i do uloge religije, kako bi se smanjio niz kradja,bahatosti, razvrata i egoizma..... Svako dobro od Gospoda, ljudi!

Ka

pre 6 godina

U korenu svega je novac i samo novac...televizija koja servira idealizovane živote i celebritije svake vrste... i novinari snose deo odgovornosti...

neuvereni čitalac

pre 6 godina

Još uvek ne znamo šta je ova tučena uradila, bilo je govora da je postavila gole slike svojih drugarica na društvene mreže. Ako je to tačno, onda je i trebalo da je biju. Ako nije, šta je? I meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.

Sasa

pre 6 godina

Dotakkli smo ,dno dna, vise neznamo ni ko nam je Zena, Dete ,Komsija,Familija. svakim danom smo sve veci Egoisti.sve se svelo na samo prezivljavanje i borbu za sutra, O AGRESIJI da i ne pricamo dovoljno je upaliti TV i vec imamo nasilja uzivo,Crna Hronika svakim danom je sve Grdja i Grdja? Nek nam je BOG U POMOC........

petar

pre 2 godine

U drustvu gde je normalno tuci decu, gde se cesto kaze kako je batina iz raja izasla, u drustvu gde se vojska smatra pozeljnom obrazovnom institucijom, u drustvu gde je jednocifren proecnat visokoobrazovanih ( i to sa sve kupljenim diplomama), ne mozete ocekivati nista drugo nego nasilje, primitivizam, realitije. Nasilje se favorizuje na svakom cosku, pocevsi od toga kako se resavaju politicke nesuglasice pa sve do promocije koejkakvih borilackih psortova ili TV kanala. O ovome moze da se napise citav elaborat, ali kao i za sve ostalo,nema ko da cita ili shvati. Ako mislite da smo dotakle dno, nismo. Dovoljno je setiti se kako zive mnoge zemlje juzne amerike. Na sve dodati pojacan odliv iole sposobnog stanovnistva koji traje vec decenijama a poseban slag na tortu je veliki priliv stanovnistva iz ruralnih sredina ( Kosovo, Bosna, CG) gde je nasilje deo folklora i nacin razmisljanja. Sta ocekujete onda? Cudite se ....? ne vidim zasto. Izadjes u saobracaj i vidis agresiju na svakih 10 metara.

neuvereni čitalac

pre 6 godina

Još uvek ne znamo šta je ova tučena uradila, bilo je govora da je postavila gole slike svojih drugarica na društvene mreže. Ako je to tačno, onda je i trebalo da je biju. Ako nije, šta je? I meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.

Ifinus

pre 6 godina

Narod koji se u socijalizmu odrekao boga i dalje luta. Negujmo glavne hrišćanske vrline smernost, darežljivost, čistota morala, čovekoljublje, uzdržljivost, krotost i revnost u veri i molitvi. Tako ćemo pobediti glavne (smrtne) grehe.

mala

pre 6 godina

I? Sta? Svi smo se nesto nasiroko pametno raspisali a niko da uradi nesto konkretno. Ja sam majka dobrog deteta. Dobrog sina, druga, ucenika, studenta. Kako sam se borila u ovoj zemlji za svoje dete? Tako sto sam iz sebe izvukla sve najgore i hvatala za gusu svaku vasku koja bi ga popreko pogledala ili nazao ucinila. Od "drugara" do profesora, rodbine, "prijatelja". Nisam dozvolila nikad u zivotu da moju porodicu neko zgazi.

n6

pre 6 godina

nažalost u svim siromašnim podkomunističkim režimima ovo je normalna pojava. najbolji primeri su vam iz ruskih i svih "stan" škola... uzbekistan, tadžikistan, kazahstan, čečenija, ukrajna, bugarska...itd, a sve imate dokumentivano na yt. ovakvih primera koliko hoćete i mi smo medju njima. siromaštvo i beda radi svoje, očito. ovo u jednoj švedskoj, švajcarskoj, holandiji, nemačkoj, norveškoj.... se ne događa.

Reks22

pre 6 godina

Sve to stoji što vi pišete, ali u svemu tome zaboravljate ulogu religije. Ako je dete odrastalo bez moralnih i religijskih vrednosti, pa gde to onda vodi?! U ambis naravno. Jeste uloga porodice, jeste uloga škole, ali tu mora doći i do uloge religije, kako bi se smanjio niz kradja,bahatosti, razvrata i egoizma..... Svako dobro od Gospoda, ljudi!

znalac

pre 6 godina

nisu deca kriva, to sto se desava njima je samo posledica kvazi sistema i drustva u kome zivimo. Od 2000te na ovamo niko se nije pozabavio urusavanjem sistema vrednosti, birbom protiv kriminala i korupcije. Posle 17godima imamo logicnu posledicu medju decom. Potrebno je jaaako puno rada da bi se stvari dovele u normalu, a od toga jos uvek nema ni naznake. Zalosno sta je ova zemlja dozivela, da vucibatine setaju ulicom kao uvazeni clanovi drustva

Toto-ko-tunjo-iz-beleznice-Broja-jedan

pre 6 godina

Zanimljivo da u S. Koreji ovoga jednostavno nema. Ali necemo o nakaradnim diktatorskim tvorevinama koje ne sisaju demokratiju, sprovode najstrozije sopstvene zakone i podsecaju na onu nasu propast od drzave osamdesetih. Koliko se samo onda patilo... Sad je ipak sve bolje.

Џони

pre 6 godina

Добро је примећено да је у корену свега породица. Мени су те узречице "Слушај, ти,..." (на почетку) или "Јел ти јасно?" (на крају) увек асоцијација на неког хистеричног српског оца, који на своју породицу пројектује фрустрације са ратишта, радног места, или из сопственог детињства. Тужно је што је мало њих свесно тога да дисциплиновану децу не прави хистеричан родитељ, већ савестан, а хистеричан прави социопате и зликовце, јер особа је оно што су били њени родитељи. И на западу квалитетне очеве замишљам као строге људе, али код нас је строгост алиби за иживљавање, на жалост.

Alex

pre 6 godina

At home
Drawing pictures
Of mountain tops
With him on top
Lemon yellow sun
Arms raised in a V
And the dead lay in pools of maroon below

Daddy didn't give attention
Oh, to the fact that mommy didn't care
King Jeremy The Wicked
Ruled his world

Jeremy spoke in class today
Jeremy spoke in class today

Pilipenda

pre 6 godina

To nije ništa novo ... Nasilje u školi, dok smo služili vojsku nastavljalo se u vojsci. Starija vojska maltretirala je mlađu, to je podržavano od strane oficira. Na poslu se mobing podrazumeva kao - dobar dan. Svi se boje, zatvaraju se oči, zabada se glava u pesak, strah za vlastitu kožu postaje životni stil.
Strahom se ispiraju mozgovi.
Tako dobiješ uplašenu, be..... naciju...

Autodestrukcija

pre 6 godina

Moj Savet kao iskusnog čoveka Mladim Roditeljima je NE GUBITE VREME U SRBIJI

Ovaj problem nije vezan sam za nas i nije sa pojavio sada. Razlika je u tome što sada svi imaju mobilne telefone za dokumentaciju.
Sto se tiče iluzije da je ovo najgora zemlja od svih zemalja i da je dovoljno samo otići pa će ti lično poteći med i mleko to je velika laž.

Заморчићи

pre 6 godina

Ако вам до сада није јасно да је од Србије направљен циркус, онда ево вам још један у низу доказа.
Очигледно да је Србији наметнуто много тога - од колонијалних управника до пелена на радном месту. И ко год се побуни или добије по носу или по поносу. Грађани Србије су убедљиво најбољи заморчићи у целом свету. Продаје им се прича о приступању ЕУ и о братској Русији, а при томе им се уваљује плата нижа од оне у Вијетнаму. Уз то кутија лекова за смирење кошта јефтиније једне флаше пива, дволитарке. И грађани то трпе.
Ми нисмо поремећено друштво, ми смо друштво које савршено реагује на све социјалне експерименте који се овде спроводе.

Да није тако, министар просвете би моментално отишао до те школе да види шта се дешава. Директор би сам дао оставку. Родитељи би сами дошли по своје дете које злоставља друге ученике и средило целу ту причу у своја 4 зида. Овако, све иде наопако.
На крају ће наши надзирачи који врше ове експерименте нас, обичне грађане, да натерају да узмемо закон и право у сопствене руке. Нећемо имати других могућности. Овако не може довека. Ово зло и овај смрдљиви експеримент над Србима негде мора да се заустави.
ДЕЦО, ОМЛАДИНО! Ви нисте овакви! Ви не треба да будете овакви! Ово је зло! Не дајте да вам смрадови упропасте животе и детињство! Не туците се једни против других, туците се ЈЕДНИ ЗА ДРУГЕ! Браните се од насилника! Устаните, млади, Србија зависи од вас!

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

U državnim školama je uglavnom svuda na svetu isto. Zato elita bira privatne. A vi, gospodo iz ministarstva, primenjujte propale modele, plaćajte beskorisne edukacije iz EU, organizujete projekte protiv nasilja i uživajte u sinekurama. Dečija prava su prevara. Ljudska prava su prevara. Nasilnici su u komunističko doba bili ponižavani pred svima. Nastavnik ti lupi dva vaspitna i kraj. Ali je to sada prekršaj . Sada je to nasilje nad decom. Zaboravili smo ono Njegosevo: al tirjanstvu stati nogom za vrat...Zato sada tirani gaze slabe, i to od detinjstva. Takav je sada red. I novi svetski poredak je takav. Sila Boga ne moli. A vi, verujte u projekat škole bez nasilja.
@kolateralna šteta
Gresis druze. Ove nasilnike roditelji verovatno ljuste od batina. Zato su i prihvatili model - kada neko nesto uradi sto se meni ne svidja, ja moram da se fizicki razracunam sa njim/njom. I to i rade.

"Jel ti jasno?" Pitajte tu devojcicu koliko puta je dobila batine od roditelja uz to pitanje ..

Ako bijes svoje dete da bi mu objasnio sta sme, a sta ne sme - najverovatnije ce postati nasilnik.

Alcale

pre 6 godina

Uvekje bilo toga ALI ne ovako brutalno...

Glavni nosioci su drzava, mediji, skolstvo pa roditelji na kraju!

Drzava - Jer je ucinjeno SVE sto je moglo da se mediji daju u privatne ruke i da se emituje ne kultura nego j****, psovanje, ku*cenje, prodajavnje tela, prostitucija, bezobrazluk i drskost. Takodje jer su od skola napravili privatne firme koje se utrkuju kako da osnovno i oBAVEZNO obrazovanje bude STO SKUPLJE!

Mediji--- pa zao mi je ali upravo je B92 PRVI poceo sa najgorimmogucim oblikom ljudskog primitivizma.. Velikim bratom... To je samo jedan od stetniha a to je slucaj sada sa bukvano svim medjima kao i socijalnim mrzama

Skolstvo- Deci se od prvog razreda daje ovakva slika: Nosi teske torbetine, radi domace zadatke, sabiraj trilijone i bilijone, uci na pamet JER MORA DA TI BUDE TESKO A ZAVRSICES KAO I MI NASTAVNICI JADNI BEZVOLJNI SA MALIM PLATAMA...

I na kraju roditelji ne zato sto ih vaspitavaju vec zato sto ih uopste ne vaspitavaju!

John

pre 6 godina

(crna rupa, 10. novembar 2017 15:08)

Evropska konvencija? Ma nemoj...
Tu Konvenciju su potpisale sve države Evrope (osim Belorusije). I pridržavaju je se. Pokaži mi ovakve snimke iz Finske, Holandije, Portugalije, Luksemburga... (da preskočimo malo "dežurne" države za poređenje...)

Bitno

pre 6 godina

Uvesti obavezno gradjansko vaspitanje. Pa vezbe iz razumevanja i tolerancije.
(zbog cega?, 10. novembar 2017 14:16)
E, ako ovo ne pomogne, ja stvarno ne znam šta će...hajde ti. Jesi li navežbao toleranciju za ovu nedelju? A ti? Jesi li razumevao dovoljno preko vikenda? Ne? E, sada ćeš da razumevaš ponovo, sve dok ne razumeš. Razumeš?

Mmm

pre 6 godina

Sve se to u kulturnim zemljama resava bez pompe. Sta god da se nesto tako desi, udaras ga po dzepu. Ako nema novaca, nosis mu stvari iz kuce. Roditelji na robiju, deca u dom. Sve se moze kad se hoce. I sve tiho.

Icarus87

pre 6 godina

"profesor koji brine o sopstvenoj egzistenciji ne može biti dobar pedagog, kao ni roditelj koji jedva preživljava na minimalcu."
Pogrešno na toliko mnogo načina. Ja sam dete 90ih, 94.sam krenuo u prvi razred. Potičem iz radničke porodice, koja je tih godina jedva sastavljala kraj sa krajem. Fabrike krenule da stucaju, para nigde, da nismo mogli u svom dvorištu da odgajimo jednu svinju i par pilića i da od rođaka sa sela nismo dobijali brašno, krompir i pasulj, pitanje je šta bi smo i jeli. I u celom tom problemu, moji roditelji su uspeli mene da vaspitaju da se ne tučem, da ne maltretiram druge, iako sam bio i najvišlji i najteži u svojoj generaciji, da poštujem učiteljicu i da nikada ne udaram prvi, ali da treba da se branim. U drugom razredu učiteljica je meni i drugaru udarila po šamar jer smo krenuli da vilenimo po učionici kada je ona izašla na par minuta. Ušla, videla da smo ustali iz klupa i da se zezamo po učionici, prišla i bam-bam. Došao kući, požalio se majci, kad od nje... Bam-bam! Zašto? Zato što nisam bio dobar i slušao učiteljicu. E, ako su nas tada mogli da obilukuju kako treba, u takvo vreme, onda nema izgovora da sada dete od malih nogu ne može da se oblikuje kako treba. Dete ako u pubertet uđe ne znajući šta je dobro, a šta ne, onda je sve kasno. Gvožđe se kuje dok je vruće i dok imaš autoritet nad njim. Naravno, bilo je i tada problematične dece i naravno da mi u pubertetu nismo bili cvećke, ali ja to ne povezujem sa materijalnom situacijom naših roditelja.

Nemanja

pre 6 godina

Ništa novo i ništa što je počelo da se dešava poslednjih godina.
Ovo je bila uobičajena pojava kod mene u osnovnoj školi i gimnaziji devedesitih.

babaroga

pre 6 godina

Model nasilja, bahatosti i negativnih vrednosti servira se vertikalno naniže direktno sa vrha vlasti... Ja sam dovoljno daleko i smem ovo da napisem. Moja glava nije ucenjena za razliku od mnogih u otadžbini.

Salerno

pre 6 godina

tinedjer osamario profesorku radi opkladu? o boze, i posle nije valjao komunizam? ispratiti klinca na jedno 2 god. da sadi kompire, da vidite kakav bi domacin postao.

Jelena

pre 6 godina

Ja sam bila zlostavljano dete u skoli kada sam krenula u prvi razred bila jer je bila problematicna devojcica koja nam je cepala knjige,zabadala olovke u ruke,krala nam uzinu iz torbe i malatila nas sve.Roditelji su me prebacili u drugi skolu ali se tamo jastavilo zlostavljanje zato sto sa bila punacka ne debela vec malo punačkija. Zavitlavnja,zbog kilaze zbog raznih stvari. Kada sam usla u pubertet izrasla sam pre svih bili su kao mali pilici ,onda se u meni javio nakupljeni bes i revolt da sam sve redom tukla ko god bi mi pokazao los pogled i uputio losu rec. Onda sam se suprotstavila nasilniku u srednjoj skoli jer je iz cista mira istukao tri devojke iz odeljenja okrvavio ih i nisu smele da ga prijave i ako sam i ja dobila samar ja sam ga prijavila i izbacili su ga. Onda je on dobio batine od nekog levog. A mene je otac morao da vozi savki dan u skolu da me vraca ali sam oterala jednog gada.

Svećom da nas tražiš...

pre 6 godina

Odrekli smo se Boga, ali odrekli smo se i Čoveka, ljudskosti...slavimo bestijalnosti, slavimo zveri...pa šta očekujemo? Svaki pripadnik Nebeskog naroda bi trebalo da stavi prst na čelo i dobro se zagleda u ono što vidi u sebi...valja odlučiti svakom od nas, u tišini, u samoći, želimo li mi ovo što nam se dešava ili ne? Ako ne želimo, poći treba od sebe i NE PRISTAJATI na bestijalnosti nikada i negde...ne činiti, ne odobravati, ne glasati za to, ne prodavati se za obećanje, za sendvič, za dolar, pomagati sebi i onima kojima je pomoć potrebna...ako komšiji crkava krava - dovedi veterinara.

Kek

pre 6 godina

Još uvek ne znamo šta je ova tučena uradila, bilo je govora da je postavila gole slike svojih drugarica na društvene mreže. Ako je to tačno, onda je i trebalo da je biju. Ako nije, šta je? I meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.
(neuvereni čitalac, 10. novembar 2017 17:38)

Zelim ti da se udas ili nadam se da si udata za nekog nasilnika. Posle ce, kako obicno biva, okolina da se pita sta si to uradila pa si zasluzila batine...Ali dobro, batina je iz raja izasla i par vaspitnih su ok jel da?

MARIJANA

pre 6 godina

Narod jeste osvescen, ne treba narod vredjati, politicari su uzas, samo malo pogledajte skupstinu. Prostaci nevidjeni, dzaba fakultet, kad je neko nevaspitan. Porodica vaspita..to ide iz porodice.

Ivica bez Marice

pre 6 godina

Današnji roditelji su oni koji su bili deca i tinejdžeri 90-tih...današnja Srbija nije država ni u jednom pogledu, već samo teritorija na kojoj živi grupa od oko 7 miliona ljudi...jadnih, gladnih i bednih...oni u obrazovnom sistemu ponajviše...dno smo odavno dodirnuli, ali izgleda da kopamo i dalje, u još dublje dno...

Andreja

pre 6 godina

meni ovako matoroj da je to uradila, glavu bih joj otkinula. Samo je batina iz raja izašla.
(neuvereni čitalac, 10. novembar 2017 17:38)
Verovatno su i tebe,kao i ovu devojcicu sto je uzvikivala "Jel ti jasno bre",roditelji deljali od batina a verovatno su se i medjusobno mlatili.To i jeste problem.
Prica je potpuno suprotna.Devojcici su iznudili sifru njenog FB naloga odakle su svima slali neprimerene poruke.Zbog toga sve ovo.

Sasa

pre 6 godina

Znate sta bi trebalo uraditi.. Deca nasilnici bi morali da idu kod decijeg psihijatra da im on objasni neke stvari... A roditelji koji i pored toga sto njihova ocigledno vrse nasilje brane svoju decu i ne prihvataju odgovornost.. Njih poslati kod psihijatra takodje pod pretnjom kazne ako ne odu i naravno da sami plate racun..

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Stigle devedesete na naplatu?!!
A deca su najbolje ogledalo drustva.
Ne znam sta su oni koji su unistavali i Srbiju i sve oko sebe uopste ocekivali? I kako su mislili da se izvuku i okaju grehe? Sa jednim obicnim "izvinite, gresio sam, nisam vise onaj isti, sada sam se promenio".
Osim toga, veoma bitno je da je devedesetih pored nas prosao voz industrijalizacije, razvoja i progresa; nismo ga uhvatili zbog ratova ni mi ni Hrvati ni Bosnjaci... Sva dobra industrija, sve dobre fabrike, stakla, gvozdja, celika, automobila, bele tehnike ...sve je to otislo u neke druge zemlje, zemlje kojima taj biznis uopste nije bio namenjen. Pa smo ostali na vetrometini besposlicarstva i jeftine radne snage. Nekada su nasi radnici hrlili u nemacku i Svajcarsku a danas idu u Slovacku i Madjarsku.
Kako neko, ko ima bar malo pameti, moze da ocekuje da deca koja su prosla sankcije, hiperinflaciju, ratove, benzin u flasama, NATO bombardovanje, izbeglice, veliku pljacku i tajkunizaciju, postavljanje najnesposobnijih na najbitnije funkcije...kako ta deca uopste mogu da ostanu normalna??? Na kakve grane je spalo skolstvo danas u Srbiji? Pa ni mladuncad muflona i aligatora ne bi prezivela sve ovo!
A dvehiljadetrideset i neke neko ce se vec zapitati gde nam je bila pamet 2015, 2016, 2017 godine ...ali i tada ce biti kasno, kao sto je i danas za neka prosla vremena.

PRAVDA

pre 6 godina

Kazna za decu koja se ponašaju nasilnički prema drugoj, bi za mene bila da godinu dana moraju da volontiraju u ustanovama u kojoj se nalaze deca ometena u razvoju ili bolesna deca! Na taj način bi verovatno shvatila da bi prema slabijoj deci trebala imati zaštitnički stav, a ne kakav imaju...

crna rupa

pre 6 godina

#icarus87
učiteljica je udarila 2 šamara, kad ste vi zvracali po učionici. Danas kad bi učiteljica udarila 2 šamara bilo kome, cela bi škola bila kažnjena, a ne samo učiteljica, koja bi verovatno bila otpuštena sa posla.
Ljudi, škola odavno nije vaspitna ustanova, jer joj je država (čitaj evropska konvencija za ljudska prava koja je ova država potpisala) vezala ruke.
Toliko su zakoni užasni, da svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge, učitelji na pedagoge, pedagozi na centre za socijalni rad, a ovi su ne efikasni, tako da je sve jedno veliko vrzino kolo.
I sad zamislite kakva su deca koja su prezaštićena tokom školovanja kad izađu iz škole, u ovako surov svet.
Državi doobro razmisli kakve ljude praviš ovakvim zakonima.

rooney

pre 6 godina

Nema ništa od psihologizacije i stereotipnih izjava; potrebne su drakonske kazne, pre svega novčane po džepu roditelja: jednom, drugi put, treći put, kazne u rasponu od 300.000 do 1.000.000 dinara; brzo bi svi počeli da se bave svojom decom, morali bi.

Nenad

pre 6 godina

Mnogo filozofiranja, a malo konkretno recenog!
Stalno se porede nekakve studije i istrazivanja koja su dala oprecne rezultate. Jedan psiholog iznese jedno misljenje, onda ga drugi na finjaka opovrgne i tako u krug. Od toga nema nikakve koristi!
Teza da je drustvo nekome majka, a nekome maceha stoji, ali tvrditi da moramo to da promenimo je isto sto i boriti se protiv vetra. Oni kojima je drustvo majka, nikada nece prepustiti beneficije onim drugima, NIKADA!
I tako ostajemo u zacaranom krugu.
Prosto receno, NAMA NEMA SPASA! To je moje skromno misljenje.

vera

pre 6 godina

Bogami kad sam ja bila đak takve stvari se nisu dešavale profesori su bili autoritet za daka Nije bilo štrajkova učilo se znalo se ko je đak a ko profesor ili ucitelj Nasilno se mogu ponašati samo mamina i tatina deca koja imaju sve pa od besa nemaju šta će Vera

kao da mi ne znamo u cemu je sustina

pre 6 godina

Moze ko hoce da mudruje o cemu hoce, samo da se ne zavaravamo uopste, uzrok svega je sto tu drzava 30 godina ne vrsi svoju primarnu funkciju, sto je da uredjuje zemlju i drustvo iznutra, nego se bavi samo neki zaumnim temama, tipa teritorije, ispravljanje vekovnih nepravdi i ostalim glupostima koje nemaju ama bas nikakve veze sa stvarnim svetom. Oko ovoga sto ja tvrdim 30 godina nema sta da se sporimo, pogledajte samo primer Singapura, sta su oni postigli za tih 30 godina, i kako su to postigli, i nema sta da se prica. Mislim, svaka... zajednica na ovoj planeti moze da smisli da postoje neke navodne nepravde njoj ucinjene unazad u istoriji, ili da pronalazi neke davnasnje razmirice sa komsijama i slicno, ama ako se samo time bavi, to je idiotizam, i neminovno je da takva zajednica na kraju skroz propadne i nestane. I znate sta - i treba. Sve sto je propalo i nestalo i trebalo je da propadne i nestane. To je prirodni poredak i samo... mislim, ne bas zdrav ovako... subjekt, se opire tom poretku. Pa vi sad vidite.

Aleksandar

pre 6 godina

Ovo je oduvek bilo. Celu osnovnu skolu sam bio maltretiran samo zato sto sam bio streber. Fizicki i psihicki. Najveci problem je u tome sto profesori ne mogu nista da urade, jer zbog decijih prava (koja su najveca prevara 21. veka), imamo bahate klince kojima niko ne moze nista. Sto je najgore, kada bi profesor uradio nesto, roditelji bi podivljali. Pre neku nedelju su profesori Trgovacke skole u Beogradu protestvovali zbog nasilja ucenika nad profesorima. Niko nije ni registrovao taj protest, a onda se iznenadimo kada se nesto ovako dogodi.

PoremecenaSrbija

pre 6 godina

A kako drugacije da bude? Korumpirani i lopovski politicari, pohlepna crkva odrodjena od naroda, sebicni i samodovoljni intelektualci...Pa kad su oni takvi, sta ocekujete od obicnih ljudi?

poz iz Italije....Bogu hvala

pre 6 godina

Srbija....to je skroz normalno....
što bi u moje vreme(1998-2003) rekli....neka ga....neka se čeliči.....

jadni smo skroz...kako društvo.

Joc@

pre 6 godina

Dete se vaspitava zajednicom... to je odricanje od licne odgovornosti roditelja. Naprotiv, dete se vaspitava od rodjenja njegovih roditelja.

kolateralna šteta

pre 6 godina

U državnim školama je uglavnom svuda na svetu isto. Zato elita bira privatne. A vi, gospodo iz ministarstva, primenjujte propale modele, plaćajte beskorisne edukacije iz EU, organizujete projekte protiv nasilja i uživajte u sinekurama. Dečija prava su prevara. Ljudska prava su prevara. Nasilnici su u komunističko doba bili ponižavani pred svima. Nastavnik ti lupi dva vaspitna i kraj. Ali je to sada prekršaj . Sada je to nasilje nad decom. Zaboravili smo ono Njegosevo: al tirjanstvu stati nogom za vrat...Zato sada tirani gaze slabe, i to od detinjstva. Takav je sada red. I novi svetski poredak je takav. Sila Boga ne moli. A vi, verujte u projekat škole bez nasilja.

drvobradi

pre 6 godina

Kada izbore budu dobijali ljudi koji budu imali bolji program kako resiti probleme obrazovanja, zdravstva, ekonomije umesto sada gde dobija onaj koji ima najvise grebatora preletaca, placenih glasaca (2000 za gospodina, 5000 jednokratna pomoc) i nepismene rulje koja glasa za prazna obecanja onda ce ovi problemi biti reseni. U Srbiji mozda za 50g.
@Dekameron
Mene fascinira da ovakvi komentari imaju veliki odnos plus/minus. Resavanje problema nije prepisivanje. Prepisivanje rade losi djaci, oni koji danas vode drzavu, zato smo i tu gde smo. Problemi se resavaju, koriste se tudja iskustva, kreiraju se nova resenja koja ce biti odrziva. Dzabe prepises americki/nemacki/japanski zakon, kada ti nedostaje 90% institucija i implementacija tog zakona. Nisi nista resio, vec prekucao papir.

wishful thinking

pre 6 godina

@Заморчићи

Bravo, tako je! Nismo mi nista krivi, mi smo samo zamorcici. Mi nismo odgovorni ni za sta. Nije problem u nama, problem je u belosvetskim zaverama i eksperimentima koji masoni, Vatikan, CIA i NASA vrse nad nama, jadnim, malim, totalno neduznim zamorcicima. Da nema njih bili bismo savrseni andjelcici, a Srbija bi bila raj na zemlji.

Abrakapokus

pre 6 godina

Godinama (više od 20 godina) generacije klinaca su vaspitavane da je nasilje ok i da se njime postižu brzi i efektni rezultati, šta sada očekujemo? Jedni su taj format ponašanja usvojili u nasilnoj porodici ili najbližoj okolini, drugi tamo gde treba da steknu obrazovanje (nasilje u školi), a treći na obe strane, i takvi postaju najgori...brutalni i bahati, bez ikakvih granica. Oni misle da je to ok, oni stvarno ne vide problem u zlostavljanju svog vršnjaka, jer je taj vršnjak iz nekog razloga "prepreka" u ostvarenju nekog "cilja", a prepreku treba ukloniti, ugaziti, prebiti, zar ne? Sad da popričate sa tim klincima koji su maltretirali drugaricu i ukažete im kakvo zlo čine, njima ne bi bilo jasno zašto im se uopšte obraćate i u čemu je problem. Oni smatraju da je njihovo pravo da je tuku i verovatno se sada čude što se "diže frka" oko nekih šamarčića. Druga stvar je da su veoma svesni i informisani koliko su zaštićeni od bilo kakve kazne.
Ukratko - naučili smo ih da je poželjno biti nasilan i da će biti zaštićeni ako im neko stane na put takvom ponašanju. Neka nam je svima sa srećom.

nikad gledalac rijalitija

pre 6 godina

Negde duboko u svakom od nas, ali bukvalno svakom od nas (sem bolesnih jedinki drustva) - ZNA se sta su prave vrednosti. Cestitost, marljivost, pravdoljublje, zelja za znanjem...svi znaju za te vrednosti i svi bi ih hteli videti kod svog deteta. Medjutim, odrasli nemaju karaktera, volje i vremena da se bave izgradnjom tih vrednosti kod svoje dece, vec radije biraju da "vise rade", a da deci "kupe" te vrednosti ili barem nekoga ko ce im te vrednosti usaditi. E rodjaci, to ne ide. Tudja ruka svrab ne cese. Svojim zivotom i svim onim sto ga cini morate se BAVITI. Pogledajte oko sebe. Dvorista su vam/nam prljava, automobili prljavi, kuce zapustene, tarabe srusene od starosti...al nam deca idu na engleski od 4. godine, na balete, na sportice, na manekene... a mi svi mastamo o novom telefonu, o letovanju i o "zeni da nam spremi kucu". Nece da moze....i dete i roditelj i baba i deda....svi grade drustvo od rodjenja do smrti. Od toga nema i ne sme da bude predaha. Sto pre to shvatimo, bice nam lakse da pocnemo da se vracamo na pravi put.

Grunf

pre 6 godina

Pročitao sam tekst i komentare.Traže se uzrok,razlog,šta je to što je to što je poćlo po zlu pa niz pretpostavki.Ovakvih stvari je uvek bilo,i dešavaće se pod nazivaom "vršnjačko nasilje".Dolazi se do najbitnijeg.Neko je negde utvrdio niz propusta u nekoj školi,pa oni koji bi trebali da budu odgovorni su opet na slobodi zbog"zastarelosti"slučaja.Pojačan nadzor Centra za socijlani rad?Veća kazna je nekda bila da čučiš u ćošku ceo čas ili klečiš na kukuruzu.Dok se ovakva kazna izrče optuženi se ceri od sreće kao i njegovi roditelji jer su još jednom pokazali da su "baje".Kako reče kao Premijer,a sada Predsednik Srbije niko nije jači od Srbije.Zatvor ma koliko godina imao.Ako znaš da lemaš i to u grupi,pa još da savetuješ kako da ti se namesti da bi nekog udario onda možeš i u zatvor jedno desetak godina.Kao posledica samoubistva jednog deteta škola treba da plati 4mil.dinara.35000 evra za propust koji je doveo do smrtnog ishoda.Odakle školi inače 35000 evra da plati.Bizarno zar ne.Izbaciš ga iz škole i zakonski mu zabraniš dalje školovanje,zatvor i da vidiš da li ćeš u okruženju u kome se nadje biti "baja" medju umišljenim "bajama",i da bi bio"baja u zatvoru moraćeš dobro da se pomučiš. Rigorozne maksimalne kazne zatvora.Napravite Zatvor za maloletnike.Dajte im 200ha zemlje da obradjuju na starinski način,da proizvode zdravu hranu. Ašov,motika,eventualno volovi i plug,da ručno pleve...Mi smo bizarno društco,licemerno koje sada ispira usta u tdujoj nesreći do sledećeg slučaja.

Dekameron

pre 6 godina

Milion strana napisanih a niko nista konkretno ne preduzima.Razvukli su dogadjaj vec skoro pa mesec dana.Nesposobna drzava i njene inmstitucije.Prepisite zakon iz Amerike i za 45 minuta sve gotovo,pa kom opanci kom obojci.

dekidj

pre 6 godina

Bravo za Mmm i Alcale.
Pa zakon nam je pogresan potpuno.
Ali, mislim da je to svesno tako.
Napravi rulju koja ce biti sto vise divlja i nepismena, lakse ces vladati.
Ali, obice im se od glavu kad kriticna masa predje mogucnost kontrole.
Porodica se godinama unistava.
Uzas.

Sasa

pre 6 godina

Odavno postoje ovakvi problemi. Mislim da se nece jos dugo to promeniti. Zao mi je svih finih ljudi koji u Srbiji zive, a ima ih puno. Moja preporuka: Ujedinite se protiv idiota, ne dozvolite da oni vladaju vama vec vi vladajte njima ili potrazite neku bolju sredinu. Srecno

Beba

pre 6 godina

Donosenje i primena odgovarajucih zakona bi veoma brzo regulisalo ovakve probleme. Ali, drzava (citaj: politicari) nije zainteresovana da se bavi ovakvim problemima. Politicare interesuju sasvim druge stvari.

Odale ukvarena riba smrdi?

pre 6 godina

"Jedno je sigurno, da poremećen sistem vrednosti nije lako ispraviti i da je reč o dugotrajnom procesu koji nije moguće obaviti preko noći."

Još je, nažalost, sigurnije, da poremećen, izvrnut sistem vrednosti ne može da se postepeno reformiše, "mic-po-mic", korak po korak, jer takav stav, trend, mejnstrim upravo i jeste "smišljen" da bi zadržao status kvo. Sistem vrednosti, jednostavno, deo je sistema u kome živimo, koji nismo mi, obični građani stvorili, već je on stvoren samo zbog toga da onim "neobičnim", alavim, nezajažljivim, koji više od svega na svetu vole moć, novac, kapital, monopol, mito i korupciju, koji za svoj lični cilj ne biraju stredstvo - da njima bude "niz dlaku". Nije to naš izum, već globalni. samo, kod nas je to, zbog mnogo čega, hiperbolisano, ogromno uvećano. Jer, kako bi, inače, prosečan mali bizn(m)ismen u nas mogao da se meri sa svojim kolegom u nekoj mnogo većoj i privredno razvijenijoj državi? Kako bi, inače, prva politička garnitura u nas mogla da se vozi u limizinama istog cenovnog ranga kao njihove kolege u recimo, Nemačkoj, koja je neuporedivo razvijenija država od naše? Može to relativno brzo da se reši, ali ne i bezbolno. Svako odlaganje, nažalost, boleće sve više, i to nas, obične, pristojne, poštene, lepo vaspitane, vredne, odgovorne, marljive i iskrene.

Sale

pre 6 godina

Neko rece da je oporavak sistema poremecenih vrednosti dug i tezak proces.Tacno je,ali problem je u tome sto se sistem ni mrvicu ne popravlja,vec tone sve dublje i dublje.Roditelji su ti koji decu vaspitavaju da se uspeh postize bahatoscu,bezobzurnoscu,bezkrupuloznoscu.Deca su ogledalo porodice.Moje dete uopste ne gleda rijalitije,a ne moraju ni bilo cija druga ako ne zeli.Promenite kanal i ugasite televizor.Svi su drugi krivi samo su nasa deca zlato.Cela zemlja je postala jedna velika partija i da bi se pozicije egzistencije kroz virenje iz necije zadnjice sacuvale,potrebna je bitka do istrebljenja.Deca vide sta im roditelji rade i to oponasaju.Kada vide da od toga nema vajde,spakovace kofere i otici iz ove zemlje.Ostace partijski kadrovicu,laktasi i ostali sanitarni otklon.Nisu deca kriva sto nemaju nikakvu sansu,osim ako nisu deo nekog klana ili ne daj boze partije.Kada budemo makar pokusali da izgradimo kakvo takvo normalno i makar malo pravedno drustvo mozda i nasilje medju decom splasne,Ovako kako je sada,tesko!

Metropola

pre 6 godina

@ (Jelena, 10. novembar 2017 17:14)... da rezimiramo, prvo su tebe zavitlavali i tukli pa kad si postala jaca ti si to radila drugima jer se nakupio bes! U tvom komentaru je cela istina o tome kako se ovakve stvari konstantno dogadjaju! A potvrdu tome daju vecinom pozitivni lajkovi na tvoj komentar!

Sasa

pre 6 godina

Dotakkli smo ,dno dna, vise neznamo ni ko nam je Zena, Dete ,Komsija,Familija. svakim danom smo sve veci Egoisti.sve se svelo na samo prezivljavanje i borbu za sutra, O AGRESIJI da i ne pricamo dovoljno je upaliti TV i vec imamo nasilja uzivo,Crna Hronika svakim danom je sve Grdja i Grdja? Nek nam je BOG U POMOC........

simba

pre 6 godina

Uvek je bilo vrsnjackog nasilja, to je tacno. Samo u vreme kada smo mi iz nekih starijih generacija odrastali, male siledzije kaznjavali su njihovi (a i tudji) roditelji, starija braca i sestre, starija i jaca deca iz ulice. Pa onda skola, pa Titina milicija, Sivi dom i tako to, svako je ponegde na nekoj svojoj instanci radio svoj posao. Mera vrednosti bile su procitane knjige, preslusane ploce, Skolski program, ustupanje mesta starijem i ne vuci devojcice za kikice... Danas je truba uciti i raditi bilo sta kreativno, na svim instancama drzave i drustva vlada zakon jaceg, laktanje, arlaukanje i primarne potrebe "u se -na se- poda se"...zivimo u dzungli, tako se ponasamo mi odrasli, pa sta bolje ocekivati i od nasih mladunaca?

Nixon

pre 6 godina

Ono sa čime se suočavamo u Srbiji je nedostatak pravog i gomila lažnog autoriteta. Jer ako od malih nogu (iz porodice, škole) ne naučimo šta je pravi autoritet onda se deca ugledaju na lažni, zasnovan na sili, parama i popularnosti. Neko je u komentarima rekao da su dečija prava dovela do toga, i tu se u najvećem % i slažem. Dete mora da ima prvo autoritet u roditeljima, pa u vaspitaču, pa učiteljici, nastavniku i profesoru. Pošto radim u vojsci, koja po sebi nameće neke svoje autoritete, jako je teško raditi sa ljudima koji su čitav život proveli bez bilo kakvog autoriteta. Da ne bude zabune, i u vojsci ima i previše lažnog (nedostatak struke i znanja) autoriteta koji automatski razvija sliku o nekompetetnosti. U osnovi svega je nedostatak novca da se ispune osnovne životne potrebe, te oni koji su ga stekli na sumnjiv način prolaze nekažnjeno, i neretko završe na visokim položajima u društvu, politici, javnom životu. Boriti se protiv takvih pojava leži u svakom od nas kao potreba, koja se za šaku ponuđenih dinara odbaci i prihvati kao realnost. Zato nam i deca idu u inostranstvo jer tamo autoritet ima svoju cenu

heroj

pre 6 godina

Strog Zakon i da vidite kako ce se smiriti. Odmah u maloletnicki zatvor a roditelje po dzepu i drustveno koristan rad, za one bogate.

City Girl

pre 6 godina

@ Neuvereni čitalac - Cak i da je to uradila, nije da deci da rešavaju slučaj na takav nacin. Trebalo je prijaviti slučaj svojim roditeljima i direktoru škole, na kome je onda da pozove roditelje devojčice i sa njima resi problem i preduzme odgovarajuće mere. Ako vi mislite da je normalno da deca dele pravdu, sta onda očekujemo od te dece?

Ka

pre 6 godina

U korenu svega je novac i samo novac...televizija koja servira idealizovane živote i celebritije svake vrste... i novinari snose deo odgovornosti...

petar

pre 2 godine

U drustvu gde je normalno tuci decu, gde se cesto kaze kako je batina iz raja izasla, u drustvu gde se vojska smatra pozeljnom obrazovnom institucijom, u drustvu gde je jednocifren proecnat visokoobrazovanih ( i to sa sve kupljenim diplomama), ne mozete ocekivati nista drugo nego nasilje, primitivizam, realitije. Nasilje se favorizuje na svakom cosku, pocevsi od toga kako se resavaju politicke nesuglasice pa sve do promocije koejkakvih borilackih psortova ili TV kanala. O ovome moze da se napise citav elaborat, ali kao i za sve ostalo,nema ko da cita ili shvati. Ako mislite da smo dotakle dno, nismo. Dovoljno je setiti se kako zive mnoge zemlje juzne amerike. Na sve dodati pojacan odliv iole sposobnog stanovnistva koji traje vec decenijama a poseban slag na tortu je veliki priliv stanovnistva iz ruralnih sredina ( Kosovo, Bosna, CG) gde je nasilje deo folklora i nacin razmisljanja. Sta ocekujete onda? Cudite se ....? ne vidim zasto. Izadjes u saobracaj i vidis agresiju na svakih 10 metara.