Četvrtak, 02.11.2017.

18:36

Dačić: 91 srpski vojnik poginuo u Holandiji, pamtite to

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zbog revizionističkih nastojanja dela međunarodne zajednice neophodno negovati kulturu sećanja.

Izvor: Beta

Daèiæ: 91 srpski vojnik poginuo u Holandiji, pamtite to IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

KG

pre 6 godina

"Svaka normalna zemlja bi odbila stranu policiju na svojoj teritoriji."
Da, ali Srbija nije htela (ni smela) da dozvoli austrijskoj policiji da prisustvuje saslusanjima oko atentata na Franca Ferdinanda, posto je to srpska tajna sluzba i organizovala.
Od 10 tacaka ultimatuma, Srbija je prihvatila 9 i od poslednje tri cetvrtine. I laz je da su trazili da udje "strana policija'. Trazili su samo da prisustvuju saslusanjima. E, to srpskoj tajnoj policiji nije odgovaralo, posto bi se otkrilo da je Apis organizovao atentat. Zato je na brzinu i osudjen i pogubljen 1917 u Grckoj. I TEK POSLE TOGA su saveznici poceli da pomazu srpskoj vojsci.
Srbija jeste bila odgvorna za pocetak rata, posto su budale poslusale Ruse i "uleteli u kombinaciju" Nemackoj i Austriji organizovanjem atentata. Pa Princip i njegovi saucesnici su bili u Moskvi i odatle dobili oruzje.
To su istorijske cinjenice!
Botovi lupajte minuse, ali istinu necete promeniti ni ulepsati.
PS. Moj deda je poginuo kao srpski oficir u Kolubarskoj bici. Da me ne optuzite da sam "komsija" (Hrvat ili Bosnjak).

Aleksandar

pre 6 godina

@(ima jos cega se treba setiti, 2. novembar 2017 23:53)

Zato što smo trenutno kivni na Amere što nam nisu dozvolili da radimo šta nam je ćeif po Balkanu i što smo rešili da se borimo za interese Rusije do poslednjeg Srbina. No ne brini, neće mnogo vremena proći dok nam Rusija nalupa šamare pa ćemo onda opet da plačemo kod Ujka Sema i da pričamo kako je nama američki izmet uvek bio slađi od ruskih kolača.

Tako ti je to kad mali narod umisli da je veliki i da se pita za nešto pa se onda razočara kad mu objasne gde mu je mesto - jedino što su drugi mali narodi to shvatili kad su jedared lupili stražnjicom o ledinu a mi uporno pokušavamo isto u iščekivanju drugačijih rezultata...

mrak

pre 6 godina

@Igor
Sine, pojma nemas o cinjenicama.
Francuski generali su o nasoj vojsci govorili sa velikim postovanjem. Nemacki generali su nasoj vojsci dizali spomenike.
Posle rata se je nasao neki francuski politicar da se bahati. Politicar, ne general.
Brate, uci istoriju iz knjiga, a ne sa autosovinistickih internet stranica

.орг

pre 6 godina

@Igor
ти си доказ да постоји паралелни универзум.
p.s. француска коњица се посебно истакла приликом пробоја солунског фронта на планини ниџе (врх кајмакчалан, 2521 mnv).

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

Tradicija nam se zasniva na gajenju secanja o zrtvama i stradanju. Nista ekonomija , proizvodnja, privreda. Ja ne poznam ni jednu porodicu koja je spojila posao u dve generacije, za mene je to pojam tradicije. Mislim da nam je gajenje tradicije pogrešno. Secanja na zrtve u redu, ali to nije tradicija.

ultrasrbin

pre 6 godina

Igor, 2. novembar 2017 20:29
Idi leci se.
Ponosan na Cer i Kolubaru.
Ponosan na sve stradalnike albanske golgote.
Ponosan na zive kosture koji su probili solunski front i to posle kratkog oporavka, a ne odmaranja.
NAJPONOSNIJE STO NE MORAM DA LAZEM POPUT TEBE KAKO BI BLATIO ONO STO JE VREDNO POSTOVANJA.

Bankar

pre 6 godina

Najveća greska je bila ta što smo ušli u rat. I ja sam potomak velikog heroja ali smatram da smo pametnije odigrali danas bi bilo 20 miliona Srba a ne jedva 7 i pitanje je da li bi smeli da nas danas zezaju tako lako.

ima jos cega se treba setiti

pre 6 godina

Uz svo postovanje za obelezavanje ovog secanja, ne primetih da se Dacic ili bilo koji drugi nas piliticar setio,ikad, da pomene 40.000 dobroviljaca koji su iz Amerike dosli da pimognu srpskoj vojsci na solznskom frontu.Njihov dolazak je organizovala i pomogla americka vlada, a neke od njih ispratio i Vudro Vilson. Moji dedovi su bili medju njima. A zasto se to ne pominje, zasto se niko ne seti i njima da zahvali za jedinstveni poduhvat u istoriji?

Igor

pre 6 godina

@borac Srpska vojska je napustila svoju drzavu i svoj narod i pobegla u Grcku. To je istorijska cinjenica. “ Napredak” srpske vojske posle proboja solunskog fronta ogleda se u okupaciji Makedonije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske i Slovenije. Crnogorci nisu dozivljavali okupaciju, proterivanje kralja Nikole, ukidanje Crne Gore kao drzave i zabranu pominjanja CG kao oslobodjenje, sto dokazuje i Bozicni ustanak, kao i HILJADE ubijenih civila u CG od strane “oslobodilacke” vojske. Makedonci nisu doziveli oslobodjenje jer ih je na hiljade pobijeno. O Muslimanima u BiH i njihovom “oslobodjenju” da ne pricamo. Hrvati su “oslobodjeni” tako sto su srpska vojska i zandarmerija drzali vojnu upravu godinama. Srpska vojska je sacuvana na Krfu da bi osvajala i okupirala kada prodje rat.
@@@Laert
A ne citiras fransukog generala koji je pisao o srpskoj vojsci na Solunskom frontu!? Nisi citao kako je lepo opisao Srbe koji su u zaledjini francuske konjice cuvali sebe, a posle predstavili sebe kao velike heroje i odlucujuci faktor u probijanju fronta? Da nisu mozda Bugari imali razlog da udju u rat na strani Austrije? Sta je uradila srpska vojska u balkanskim ratovima? Po ko zna koji put zabila noz u ledja Bugarima, prekrsila predratni dogovor i jos ih vojno napala, iako je Bugarska iznela najveci teret rata protiv Turaka. Nemacki brodovi 1912 su bili u Jadranu zbog pomorske blokade Crne Gore, posto su AU i nemacka blokirale CG koja nije htela da napusti Skadar. Ko je tu izdao kralja Nikolu i uskratio mu podrsku, cak stao na stranu AU? Kralj Petar, dobri cika Pera koji je izdao tako jos jednog saveznika. Jel ti pricao deda sta su radili sa Albancima na Kosovu i u Makedoniji? Procitaj negde, bice ti neke stvari mnogo jasnije.

buzzz

pre 6 godina

Nego Dačiću sečaš li se ti hiljada Francuza izginulih na Solunskom frontu? Šta je Francuska od toga imala? Šta je jadni Taton od toga imao? Ne sečaš se, znam...(slavko, 02. novembar 2017 21:37)Većinom su pitanju su vojnici dovedeni iz francuskih kolonija.A dobili su još jedan front i rasteretili zapadni front.A pogotovo je to bilo važno nakon što je Rusija,posle dolaska komunista,potpisala separatni mir sa Berlinom.Solunski front je bio prekretnica i okidač u tom ratu,jer njegovo probijanjem označilo je poraz Berlina i Beča.

Џони

pre 6 godina

@Лаерт

То са забраном освете Бугарима у Софији је оригинално била иницијатива бугарског премијера Љапчева који је пред капитулацију Бугарске замолио Д'Епереа да забрани свим савезничким трупама осим француским улаз у Бугарску. Д'Епере је затим тражио формално одобрење за то од Српске Врховне команде, а она га је дала. На жалост, извесни извори наводе да је у пар бугарских села српска војска већ била починила страшне злочине (над бугарским цивилима, али и над животињама), али се убрзо повукла на претњу Француза.

Лаерт

pre 6 godina

@Igor Ево да ти ја, као унук тројице деда, од којих је један остао на Кожуху 1918, други умро по доласку у Србију,после "одмарања" на Крфу,одговоримо на шта смо ТАЧНО поносни: 1.Прадеда Стојана Протића је написао одговор на ултиматум и Србија је у потпуности испунила све услове, али Немци су још од 1912. у Јадранском мору држали своја два најмодернија брода (прочитај сукоб адмирала Трубриџа и Черчила)који су прошли Дарданеле и Босфор и ушли у Црно море; casus belli је била жеља Немачке за прерасподелом колонија и утицаја. 2.Прве две победе савезника у Великом рату извојевала је мала Србија, која није побегла него сачувала војску која је на крају, цитирам Виљема:"63000 СРБА ОДЛУЧИЛО ЈЕ СУДБИНУ РАТА, СРАМОТА!"3. До великог рата цивилне жртве су чиниле само 5% укупних жртава. Војсковође су биле часни људи и ратовали су против себи равних. Тек су војници из Аустроугарске,који говоре нашим језиком,на почетку,и Бугари на крају рата направили злочине којих се ЧОВЕК стиди (Погледај дело Арчибалда Рајса) Немерљиву захвалност дугујемо српској команди која није наредила да се иде на Софију и да се осветом укаља част нашег оружја.(Бугари ово памте, а ти ни не знаш!)4. У Великом рату, онај деда који се вратио био је у Словенији.Други је сахрањен на граници Македоније и Грчке. Мој отац је 1945.дошао до Љубљане, као пилот 113. ловачког пука. Сви су они били "окупатори". У кући мога деде 1915. је четворо умрло за две недеље. Поносан сам на њих и на сву слободу да мислиш другачије.

David

pre 6 godina

Pa nisu medicinske misije i pojedinci sa Zapada u Srbiji pomagali "srpskom narodu" već svim građanima Srbije. Ni tada kao ni sada u Srbiji nisu živeli samo Srbi, a dobročinitelji, lekari i medicinski radnici svakako nisu ljude delili po nacionalnoj pripadnosti kao što ministar Dačić pokušava da prikaže.

borac

pre 6 godina

Na sta si tacno ponosan? Na to sto je Srbija odbila da austrijska policija udje u Srbiju, pa je onda nekoliko stotina hiljada austrijskih vojnika uslo? Ili na to sto je srpska vojska posle 2 bitke POBEGLA i ostavila civile na milost i nemilost, da ih ubija ko stigne? Jesi li na to ponosan? Ili na to sto je srpska vojska odmarala u Grckoj dok su milioni vojnika ginuli sirom Evrope? Mozda na to sto je Srbija posle rata okupirala susedne zemlje? Na sta si tacno ponosan?(Igor, 02. novembar 2017 20:29)Svaka normalna zemlja bi odbila stranu policiju na svojoj teritoriji.Srpska vojska je zabeležila velike pobede,prve pobede saveznika u tom ratu,nad Austrougarskom vojskom.Zato je Austrougarima stigla pomoć stigla iz Prusije,a zatim su i Bugari ušli u rat.Odmah po dolasku u Grčku srpska vojska i vlada su tražili da se otvori front na jugu.Međutim saveznička komanda je sa tim odugovlačila.Procentualno srpska vojska je podnela najveće žrtve od svih saveznika.Skoro 40% muškog stanovništva Srbije je stradalo u tom ratu.Probijanje solunskog fronta je prekretnica u Prvom svetskom ratu,a napredak koji je srpska vojska nakon toga ostvarila je nešto nezabeleženo u istoriji.Srpska vojska je pored oslobođenja Srbije oslobodila i ostale terirorije zapadno od Drine,na kojoj su živeli Srbi,Hrvati Slovenci,Muslimani...Svi oni su srpsku vojsku dočekali kao oslobodioce.Prekrajanje istorije je danas aktuelno više nego ikada i zato Srbi imaju obavezu da to spreče.

Gardenen u Oktobru

pre 6 godina

Svake godine 7 Oktobra odrzava se memorijal na fino uredjenom mesnom groblju u Gardenenu kod Utrechta. Bice mnogo prisutnih zvanica, Srba kao i holandskih gradjana.
Hvala Kraljevini Holandiji, nasoj crkvi i ljudima dobre volje zasluznim za odrzavanje secanja na pale srpske vojnike u I Svetskom ratu.

slavko

pre 6 godina

Nego Dačiću sečaš li se ti hiljada Francuza izginulih na Solunskom frontu? Šta je Francuska od toga imala? Šta je jadni Taton od toga imao? Ne sečaš se, znam...

Igor

pre 6 godina

@Komita
Na sta si tacno ponosan? Na to sto je Srbija odbila da austrijska policija udje u Srbiju, pa je onda nekoliko stotina hiljada austrijskih vojnika uslo? Ili na to sto je srpska vojska posle 2 bitke POBEGLA i ostavila civile na milost i nemilost, da ih ubija ko stigne? Jesi li na to ponosan? Ili na to sto je srpska vojska odmarala u Grckoj dok su milioni vojnika ginuli sirom Evrope? Mozda na to sto je Srbija posle rata okupirala susedne zemlje? Na sta si tacno ponosan?

Ja

pre 6 godina

Dragi mma kao osoba koja je studirala istoriju moram ti ukazati na to da je Srbija izgubila trecinu muske populacije u ratu. Kao i daje na prvom mestu po broju zrtava prema broju stanovnika. To sto zapadnjaci velicaju samo svoje zrtve je vec problem . Mi smoza njih bezvredni kao i milioni Rusa poginulih u drugom sv. ratu. Sad izmisljaju da su Amerikanci oslobodili Evropu a ne Sovjeti. Da nije bilo njihi njihovih zrtava Hitler ne bih nikada bio porazen. Dosta vise revizije istorije.

Sloba iz Haga

pre 6 godina

Srpski vojnici nisu poginuli u Holandiji, već su umrli. Španska groznica je od januara 1918 za dve godine (što uključuje i vremenski period prebacivanja zarobljenika u Holandiju) pokosila više ljudi nego veliki rat.

mma

pre 6 godina

Opet mitomanija. Dačiću nije 10% nego negde oko 110%. Srpske vojne žrtve su 8% od ukupnih žrtava na strani Antante. Znači ne od ukupnog broja žrtava nego samo na strani Antante. Ako se računaju SVI uzroci smrti onda je ukupno za vreme rata umrlo od 16.67% do 27.78% stanovništva

Sloba iz Haga

pre 6 godina

Srpski vojnici nisu poginuli u Holandiji, već su umrli. Španska groznica je od januara 1918 za dve godine (što uključuje i vremenski period prebacivanja zarobljenika u Holandiju) pokosila više ljudi nego veliki rat.

Ja

pre 6 godina

Dragi mma kao osoba koja je studirala istoriju moram ti ukazati na to da je Srbija izgubila trecinu muske populacije u ratu. Kao i daje na prvom mestu po broju zrtava prema broju stanovnika. To sto zapadnjaci velicaju samo svoje zrtve je vec problem . Mi smoza njih bezvredni kao i milioni Rusa poginulih u drugom sv. ratu. Sad izmisljaju da su Amerikanci oslobodili Evropu a ne Sovjeti. Da nije bilo njihi njihovih zrtava Hitler ne bih nikada bio porazen. Dosta vise revizije istorije.

Лаерт

pre 6 godina

@Igor Ево да ти ја, као унук тројице деда, од којих је један остао на Кожуху 1918, други умро по доласку у Србију,после "одмарања" на Крфу,одговоримо на шта смо ТАЧНО поносни: 1.Прадеда Стојана Протића је написао одговор на ултиматум и Србија је у потпуности испунила све услове, али Немци су још од 1912. у Јадранском мору држали своја два најмодернија брода (прочитај сукоб адмирала Трубриџа и Черчила)који су прошли Дарданеле и Босфор и ушли у Црно море; casus belli је била жеља Немачке за прерасподелом колонија и утицаја. 2.Прве две победе савезника у Великом рату извојевала је мала Србија, која није побегла него сачувала војску која је на крају, цитирам Виљема:"63000 СРБА ОДЛУЧИЛО ЈЕ СУДБИНУ РАТА, СРАМОТА!"3. До великог рата цивилне жртве су чиниле само 5% укупних жртава. Војсковође су биле часни људи и ратовали су против себи равних. Тек су војници из Аустроугарске,који говоре нашим језиком,на почетку,и Бугари на крају рата направили злочине којих се ЧОВЕК стиди (Погледај дело Арчибалда Рајса) Немерљиву захвалност дугујемо српској команди која није наредила да се иде на Софију и да се осветом укаља част нашег оружја.(Бугари ово памте, а ти ни не знаш!)4. У Великом рату, онај деда који се вратио био је у Словенији.Други је сахрањен на граници Македоније и Грчке. Мој отац је 1945.дошао до Љубљане, као пилот 113. ловачког пука. Сви су они били "окупатори". У кући мога деде 1915. је четворо умрло за две недеље. Поносан сам на њих и на сву слободу да мислиш другачије.

borac

pre 6 godina

Na sta si tacno ponosan? Na to sto je Srbija odbila da austrijska policija udje u Srbiju, pa je onda nekoliko stotina hiljada austrijskih vojnika uslo? Ili na to sto je srpska vojska posle 2 bitke POBEGLA i ostavila civile na milost i nemilost, da ih ubija ko stigne? Jesi li na to ponosan? Ili na to sto je srpska vojska odmarala u Grckoj dok su milioni vojnika ginuli sirom Evrope? Mozda na to sto je Srbija posle rata okupirala susedne zemlje? Na sta si tacno ponosan?(Igor, 02. novembar 2017 20:29)Svaka normalna zemlja bi odbila stranu policiju na svojoj teritoriji.Srpska vojska je zabeležila velike pobede,prve pobede saveznika u tom ratu,nad Austrougarskom vojskom.Zato je Austrougarima stigla pomoć stigla iz Prusije,a zatim su i Bugari ušli u rat.Odmah po dolasku u Grčku srpska vojska i vlada su tražili da se otvori front na jugu.Međutim saveznička komanda je sa tim odugovlačila.Procentualno srpska vojska je podnela najveće žrtve od svih saveznika.Skoro 40% muškog stanovništva Srbije je stradalo u tom ratu.Probijanje solunskog fronta je prekretnica u Prvom svetskom ratu,a napredak koji je srpska vojska nakon toga ostvarila je nešto nezabeleženo u istoriji.Srpska vojska je pored oslobođenja Srbije oslobodila i ostale terirorije zapadno od Drine,na kojoj su živeli Srbi,Hrvati Slovenci,Muslimani...Svi oni su srpsku vojsku dočekali kao oslobodioce.Prekrajanje istorije je danas aktuelno više nego ikada i zato Srbi imaju obavezu da to spreče.

Igor

pre 6 godina

@Komita
Na sta si tacno ponosan? Na to sto je Srbija odbila da austrijska policija udje u Srbiju, pa je onda nekoliko stotina hiljada austrijskih vojnika uslo? Ili na to sto je srpska vojska posle 2 bitke POBEGLA i ostavila civile na milost i nemilost, da ih ubija ko stigne? Jesi li na to ponosan? Ili na to sto je srpska vojska odmarala u Grckoj dok su milioni vojnika ginuli sirom Evrope? Mozda na to sto je Srbija posle rata okupirala susedne zemlje? Na sta si tacno ponosan?

slavko

pre 6 godina

Nego Dačiću sečaš li se ti hiljada Francuza izginulih na Solunskom frontu? Šta je Francuska od toga imala? Šta je jadni Taton od toga imao? Ne sečaš se, znam...

mma

pre 6 godina

Opet mitomanija. Dačiću nije 10% nego negde oko 110%. Srpske vojne žrtve su 8% od ukupnih žrtava na strani Antante. Znači ne od ukupnog broja žrtava nego samo na strani Antante. Ako se računaju SVI uzroci smrti onda je ukupno za vreme rata umrlo od 16.67% do 27.78% stanovništva

Gardenen u Oktobru

pre 6 godina

Svake godine 7 Oktobra odrzava se memorijal na fino uredjenom mesnom groblju u Gardenenu kod Utrechta. Bice mnogo prisutnih zvanica, Srba kao i holandskih gradjana.
Hvala Kraljevini Holandiji, nasoj crkvi i ljudima dobre volje zasluznim za odrzavanje secanja na pale srpske vojnike u I Svetskom ratu.

buzzz

pre 6 godina

Nego Dačiću sečaš li se ti hiljada Francuza izginulih na Solunskom frontu? Šta je Francuska od toga imala? Šta je jadni Taton od toga imao? Ne sečaš se, znam...(slavko, 02. novembar 2017 21:37)Većinom su pitanju su vojnici dovedeni iz francuskih kolonija.A dobili su još jedan front i rasteretili zapadni front.A pogotovo je to bilo važno nakon što je Rusija,posle dolaska komunista,potpisala separatni mir sa Berlinom.Solunski front je bio prekretnica i okidač u tom ratu,jer njegovo probijanjem označilo je poraz Berlina i Beča.

David

pre 6 godina

Pa nisu medicinske misije i pojedinci sa Zapada u Srbiji pomagali "srpskom narodu" već svim građanima Srbije. Ni tada kao ni sada u Srbiji nisu živeli samo Srbi, a dobročinitelji, lekari i medicinski radnici svakako nisu ljude delili po nacionalnoj pripadnosti kao što ministar Dačić pokušava da prikaže.

ima jos cega se treba setiti

pre 6 godina

Uz svo postovanje za obelezavanje ovog secanja, ne primetih da se Dacic ili bilo koji drugi nas piliticar setio,ikad, da pomene 40.000 dobroviljaca koji su iz Amerike dosli da pimognu srpskoj vojsci na solznskom frontu.Njihov dolazak je organizovala i pomogla americka vlada, a neke od njih ispratio i Vudro Vilson. Moji dedovi su bili medju njima. A zasto se to ne pominje, zasto se niko ne seti i njima da zahvali za jedinstveni poduhvat u istoriji?

Bankar

pre 6 godina

Najveća greska je bila ta što smo ušli u rat. I ja sam potomak velikog heroja ali smatram da smo pametnije odigrali danas bi bilo 20 miliona Srba a ne jedva 7 i pitanje je da li bi smeli da nas danas zezaju tako lako.

Igor

pre 6 godina

@borac Srpska vojska je napustila svoju drzavu i svoj narod i pobegla u Grcku. To je istorijska cinjenica. “ Napredak” srpske vojske posle proboja solunskog fronta ogleda se u okupaciji Makedonije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske i Slovenije. Crnogorci nisu dozivljavali okupaciju, proterivanje kralja Nikole, ukidanje Crne Gore kao drzave i zabranu pominjanja CG kao oslobodjenje, sto dokazuje i Bozicni ustanak, kao i HILJADE ubijenih civila u CG od strane “oslobodilacke” vojske. Makedonci nisu doziveli oslobodjenje jer ih je na hiljade pobijeno. O Muslimanima u BiH i njihovom “oslobodjenju” da ne pricamo. Hrvati su “oslobodjeni” tako sto su srpska vojska i zandarmerija drzali vojnu upravu godinama. Srpska vojska je sacuvana na Krfu da bi osvajala i okupirala kada prodje rat.
@@@Laert
A ne citiras fransukog generala koji je pisao o srpskoj vojsci na Solunskom frontu!? Nisi citao kako je lepo opisao Srbe koji su u zaledjini francuske konjice cuvali sebe, a posle predstavili sebe kao velike heroje i odlucujuci faktor u probijanju fronta? Da nisu mozda Bugari imali razlog da udju u rat na strani Austrije? Sta je uradila srpska vojska u balkanskim ratovima? Po ko zna koji put zabila noz u ledja Bugarima, prekrsila predratni dogovor i jos ih vojno napala, iako je Bugarska iznela najveci teret rata protiv Turaka. Nemacki brodovi 1912 su bili u Jadranu zbog pomorske blokade Crne Gore, posto su AU i nemacka blokirale CG koja nije htela da napusti Skadar. Ko je tu izdao kralja Nikolu i uskratio mu podrsku, cak stao na stranu AU? Kralj Petar, dobri cika Pera koji je izdao tako jos jednog saveznika. Jel ti pricao deda sta su radili sa Albancima na Kosovu i u Makedoniji? Procitaj negde, bice ti neke stvari mnogo jasnije.

Џони

pre 6 godina

@Лаерт

То са забраном освете Бугарима у Софији је оригинално била иницијатива бугарског премијера Љапчева који је пред капитулацију Бугарске замолио Д'Епереа да забрани свим савезничким трупама осим француским улаз у Бугарску. Д'Епере је затим тражио формално одобрење за то од Српске Врховне команде, а она га је дала. На жалост, извесни извори наводе да је у пар бугарских села српска војска већ била починила страшне злочине (над бугарским цивилима, али и над животињама), али се убрзо повукла на претњу Француза.

KG

pre 6 godina

"Svaka normalna zemlja bi odbila stranu policiju na svojoj teritoriji."
Da, ali Srbija nije htela (ni smela) da dozvoli austrijskoj policiji da prisustvuje saslusanjima oko atentata na Franca Ferdinanda, posto je to srpska tajna sluzba i organizovala.
Od 10 tacaka ultimatuma, Srbija je prihvatila 9 i od poslednje tri cetvrtine. I laz je da su trazili da udje "strana policija'. Trazili su samo da prisustvuju saslusanjima. E, to srpskoj tajnoj policiji nije odgovaralo, posto bi se otkrilo da je Apis organizovao atentat. Zato je na brzinu i osudjen i pogubljen 1917 u Grckoj. I TEK POSLE TOGA su saveznici poceli da pomazu srpskoj vojsci.
Srbija jeste bila odgvorna za pocetak rata, posto su budale poslusale Ruse i "uleteli u kombinaciju" Nemackoj i Austriji organizovanjem atentata. Pa Princip i njegovi saucesnici su bili u Moskvi i odatle dobili oruzje.
To su istorijske cinjenice!
Botovi lupajte minuse, ali istinu necete promeniti ni ulepsati.
PS. Moj deda je poginuo kao srpski oficir u Kolubarskoj bici. Da me ne optuzite da sam "komsija" (Hrvat ili Bosnjak).

Aleksandar

pre 6 godina

@(ima jos cega se treba setiti, 2. novembar 2017 23:53)

Zato što smo trenutno kivni na Amere što nam nisu dozvolili da radimo šta nam je ćeif po Balkanu i što smo rešili da se borimo za interese Rusije do poslednjeg Srbina. No ne brini, neće mnogo vremena proći dok nam Rusija nalupa šamare pa ćemo onda opet da plačemo kod Ujka Sema i da pričamo kako je nama američki izmet uvek bio slađi od ruskih kolača.

Tako ti je to kad mali narod umisli da je veliki i da se pita za nešto pa se onda razočara kad mu objasne gde mu je mesto - jedino što su drugi mali narodi to shvatili kad su jedared lupili stražnjicom o ledinu a mi uporno pokušavamo isto u iščekivanju drugačijih rezultata...

ultrasrbin

pre 6 godina

Igor, 2. novembar 2017 20:29
Idi leci se.
Ponosan na Cer i Kolubaru.
Ponosan na sve stradalnike albanske golgote.
Ponosan na zive kosture koji su probili solunski front i to posle kratkog oporavka, a ne odmaranja.
NAJPONOSNIJE STO NE MORAM DA LAZEM POPUT TEBE KAKO BI BLATIO ONO STO JE VREDNO POSTOVANJA.

mrak

pre 6 godina

@Igor
Sine, pojma nemas o cinjenicama.
Francuski generali su o nasoj vojsci govorili sa velikim postovanjem. Nemacki generali su nasoj vojsci dizali spomenike.
Posle rata se je nasao neki francuski politicar da se bahati. Politicar, ne general.
Brate, uci istoriju iz knjiga, a ne sa autosovinistickih internet stranica

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

Tradicija nam se zasniva na gajenju secanja o zrtvama i stradanju. Nista ekonomija , proizvodnja, privreda. Ja ne poznam ni jednu porodicu koja je spojila posao u dve generacije, za mene je to pojam tradicije. Mislim da nam je gajenje tradicije pogrešno. Secanja na zrtve u redu, ali to nije tradicija.

.орг

pre 6 godina

@Igor
ти си доказ да постоји паралелни универзум.
p.s. француска коњица се посебно истакла приликом пробоја солунског фронта на планини ниџе (врх кајмакчалан, 2521 mnv).

Igor

pre 6 godina

@Komita
Na sta si tacno ponosan? Na to sto je Srbija odbila da austrijska policija udje u Srbiju, pa je onda nekoliko stotina hiljada austrijskih vojnika uslo? Ili na to sto je srpska vojska posle 2 bitke POBEGLA i ostavila civile na milost i nemilost, da ih ubija ko stigne? Jesi li na to ponosan? Ili na to sto je srpska vojska odmarala u Grckoj dok su milioni vojnika ginuli sirom Evrope? Mozda na to sto je Srbija posle rata okupirala susedne zemlje? Na sta si tacno ponosan?

mma

pre 6 godina

Opet mitomanija. Dačiću nije 10% nego negde oko 110%. Srpske vojne žrtve su 8% od ukupnih žrtava na strani Antante. Znači ne od ukupnog broja žrtava nego samo na strani Antante. Ako se računaju SVI uzroci smrti onda je ukupno za vreme rata umrlo od 16.67% do 27.78% stanovništva

slavko

pre 6 godina

Nego Dačiću sečaš li se ti hiljada Francuza izginulih na Solunskom frontu? Šta je Francuska od toga imala? Šta je jadni Taton od toga imao? Ne sečaš se, znam...

Ja

pre 6 godina

Dragi mma kao osoba koja je studirala istoriju moram ti ukazati na to da je Srbija izgubila trecinu muske populacije u ratu. Kao i daje na prvom mestu po broju zrtava prema broju stanovnika. To sto zapadnjaci velicaju samo svoje zrtve je vec problem . Mi smoza njih bezvredni kao i milioni Rusa poginulih u drugom sv. ratu. Sad izmisljaju da su Amerikanci oslobodili Evropu a ne Sovjeti. Da nije bilo njihi njihovih zrtava Hitler ne bih nikada bio porazen. Dosta vise revizije istorije.

Igor

pre 6 godina

@borac Srpska vojska je napustila svoju drzavu i svoj narod i pobegla u Grcku. To je istorijska cinjenica. “ Napredak” srpske vojske posle proboja solunskog fronta ogleda se u okupaciji Makedonije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske i Slovenije. Crnogorci nisu dozivljavali okupaciju, proterivanje kralja Nikole, ukidanje Crne Gore kao drzave i zabranu pominjanja CG kao oslobodjenje, sto dokazuje i Bozicni ustanak, kao i HILJADE ubijenih civila u CG od strane “oslobodilacke” vojske. Makedonci nisu doziveli oslobodjenje jer ih je na hiljade pobijeno. O Muslimanima u BiH i njihovom “oslobodjenju” da ne pricamo. Hrvati su “oslobodjeni” tako sto su srpska vojska i zandarmerija drzali vojnu upravu godinama. Srpska vojska je sacuvana na Krfu da bi osvajala i okupirala kada prodje rat.
@@@Laert
A ne citiras fransukog generala koji je pisao o srpskoj vojsci na Solunskom frontu!? Nisi citao kako je lepo opisao Srbe koji su u zaledjini francuske konjice cuvali sebe, a posle predstavili sebe kao velike heroje i odlucujuci faktor u probijanju fronta? Da nisu mozda Bugari imali razlog da udju u rat na strani Austrije? Sta je uradila srpska vojska u balkanskim ratovima? Po ko zna koji put zabila noz u ledja Bugarima, prekrsila predratni dogovor i jos ih vojno napala, iako je Bugarska iznela najveci teret rata protiv Turaka. Nemacki brodovi 1912 su bili u Jadranu zbog pomorske blokade Crne Gore, posto su AU i nemacka blokirale CG koja nije htela da napusti Skadar. Ko je tu izdao kralja Nikolu i uskratio mu podrsku, cak stao na stranu AU? Kralj Petar, dobri cika Pera koji je izdao tako jos jednog saveznika. Jel ti pricao deda sta su radili sa Albancima na Kosovu i u Makedoniji? Procitaj negde, bice ti neke stvari mnogo jasnije.

Џони

pre 6 godina

@Лаерт

То са забраном освете Бугарима у Софији је оригинално била иницијатива бугарског премијера Љапчева који је пред капитулацију Бугарске замолио Д'Епереа да забрани свим савезничким трупама осим француским улаз у Бугарску. Д'Епере је затим тражио формално одобрење за то од Српске Врховне команде, а она га је дала. На жалост, извесни извори наводе да је у пар бугарских села српска војска већ била починила страшне злочине (над бугарским цивилима, али и над животињама), али се убрзо повукла на претњу Француза.

borac

pre 6 godina

Na sta si tacno ponosan? Na to sto je Srbija odbila da austrijska policija udje u Srbiju, pa je onda nekoliko stotina hiljada austrijskih vojnika uslo? Ili na to sto je srpska vojska posle 2 bitke POBEGLA i ostavila civile na milost i nemilost, da ih ubija ko stigne? Jesi li na to ponosan? Ili na to sto je srpska vojska odmarala u Grckoj dok su milioni vojnika ginuli sirom Evrope? Mozda na to sto je Srbija posle rata okupirala susedne zemlje? Na sta si tacno ponosan?(Igor, 02. novembar 2017 20:29)Svaka normalna zemlja bi odbila stranu policiju na svojoj teritoriji.Srpska vojska je zabeležila velike pobede,prve pobede saveznika u tom ratu,nad Austrougarskom vojskom.Zato je Austrougarima stigla pomoć stigla iz Prusije,a zatim su i Bugari ušli u rat.Odmah po dolasku u Grčku srpska vojska i vlada su tražili da se otvori front na jugu.Međutim saveznička komanda je sa tim odugovlačila.Procentualno srpska vojska je podnela najveće žrtve od svih saveznika.Skoro 40% muškog stanovništva Srbije je stradalo u tom ratu.Probijanje solunskog fronta je prekretnica u Prvom svetskom ratu,a napredak koji je srpska vojska nakon toga ostvarila je nešto nezabeleženo u istoriji.Srpska vojska je pored oslobođenja Srbije oslobodila i ostale terirorije zapadno od Drine,na kojoj su živeli Srbi,Hrvati Slovenci,Muslimani...Svi oni su srpsku vojsku dočekali kao oslobodioce.Prekrajanje istorije je danas aktuelno više nego ikada i zato Srbi imaju obavezu da to spreče.

buzzz

pre 6 godina

Nego Dačiću sečaš li se ti hiljada Francuza izginulih na Solunskom frontu? Šta je Francuska od toga imala? Šta je jadni Taton od toga imao? Ne sečaš se, znam...(slavko, 02. novembar 2017 21:37)Većinom su pitanju su vojnici dovedeni iz francuskih kolonija.A dobili su još jedan front i rasteretili zapadni front.A pogotovo je to bilo važno nakon što je Rusija,posle dolaska komunista,potpisala separatni mir sa Berlinom.Solunski front je bio prekretnica i okidač u tom ratu,jer njegovo probijanjem označilo je poraz Berlina i Beča.

David

pre 6 godina

Pa nisu medicinske misije i pojedinci sa Zapada u Srbiji pomagali "srpskom narodu" već svim građanima Srbije. Ni tada kao ni sada u Srbiji nisu živeli samo Srbi, a dobročinitelji, lekari i medicinski radnici svakako nisu ljude delili po nacionalnoj pripadnosti kao što ministar Dačić pokušava da prikaže.

Лаерт

pre 6 godina

@Igor Ево да ти ја, као унук тројице деда, од којих је један остао на Кожуху 1918, други умро по доласку у Србију,после "одмарања" на Крфу,одговоримо на шта смо ТАЧНО поносни: 1.Прадеда Стојана Протића је написао одговор на ултиматум и Србија је у потпуности испунила све услове, али Немци су још од 1912. у Јадранском мору држали своја два најмодернија брода (прочитај сукоб адмирала Трубриџа и Черчила)који су прошли Дарданеле и Босфор и ушли у Црно море; casus belli је била жеља Немачке за прерасподелом колонија и утицаја. 2.Прве две победе савезника у Великом рату извојевала је мала Србија, која није побегла него сачувала војску која је на крају, цитирам Виљема:"63000 СРБА ОДЛУЧИЛО ЈЕ СУДБИНУ РАТА, СРАМОТА!"3. До великог рата цивилне жртве су чиниле само 5% укупних жртава. Војсковође су биле часни људи и ратовали су против себи равних. Тек су војници из Аустроугарске,који говоре нашим језиком,на почетку,и Бугари на крају рата направили злочине којих се ЧОВЕК стиди (Погледај дело Арчибалда Рајса) Немерљиву захвалност дугујемо српској команди која није наредила да се иде на Софију и да се осветом укаља част нашег оружја.(Бугари ово памте, а ти ни не знаш!)4. У Великом рату, онај деда који се вратио био је у Словенији.Други је сахрањен на граници Македоније и Грчке. Мој отац је 1945.дошао до Љубљане, као пилот 113. ловачког пука. Сви су они били "окупатори". У кући мога деде 1915. је четворо умрло за две недеље. Поносан сам на њих и на сву слободу да мислиш другачије.

Bankar

pre 6 godina

Najveća greska je bila ta što smo ušli u rat. I ja sam potomak velikog heroja ali smatram da smo pametnije odigrali danas bi bilo 20 miliona Srba a ne jedva 7 i pitanje je da li bi smeli da nas danas zezaju tako lako.

Sloba iz Haga

pre 6 godina

Srpski vojnici nisu poginuli u Holandiji, već su umrli. Španska groznica je od januara 1918 za dve godine (što uključuje i vremenski period prebacivanja zarobljenika u Holandiju) pokosila više ljudi nego veliki rat.

Gardenen u Oktobru

pre 6 godina

Svake godine 7 Oktobra odrzava se memorijal na fino uredjenom mesnom groblju u Gardenenu kod Utrechta. Bice mnogo prisutnih zvanica, Srba kao i holandskih gradjana.
Hvala Kraljevini Holandiji, nasoj crkvi i ljudima dobre volje zasluznim za odrzavanje secanja na pale srpske vojnike u I Svetskom ratu.

ima jos cega se treba setiti

pre 6 godina

Uz svo postovanje za obelezavanje ovog secanja, ne primetih da se Dacic ili bilo koji drugi nas piliticar setio,ikad, da pomene 40.000 dobroviljaca koji su iz Amerike dosli da pimognu srpskoj vojsci na solznskom frontu.Njihov dolazak je organizovala i pomogla americka vlada, a neke od njih ispratio i Vudro Vilson. Moji dedovi su bili medju njima. A zasto se to ne pominje, zasto se niko ne seti i njima da zahvali za jedinstveni poduhvat u istoriji?

ultrasrbin

pre 6 godina

Igor, 2. novembar 2017 20:29
Idi leci se.
Ponosan na Cer i Kolubaru.
Ponosan na sve stradalnike albanske golgote.
Ponosan na zive kosture koji su probili solunski front i to posle kratkog oporavka, a ne odmaranja.
NAJPONOSNIJE STO NE MORAM DA LAZEM POPUT TEBE KAKO BI BLATIO ONO STO JE VREDNO POSTOVANJA.

mrak

pre 6 godina

@Igor
Sine, pojma nemas o cinjenicama.
Francuski generali su o nasoj vojsci govorili sa velikim postovanjem. Nemacki generali su nasoj vojsci dizali spomenike.
Posle rata se je nasao neki francuski politicar da se bahati. Politicar, ne general.
Brate, uci istoriju iz knjiga, a ne sa autosovinistickih internet stranica

Aleksandar

pre 6 godina

@(ima jos cega se treba setiti, 2. novembar 2017 23:53)

Zato što smo trenutno kivni na Amere što nam nisu dozvolili da radimo šta nam je ćeif po Balkanu i što smo rešili da se borimo za interese Rusije do poslednjeg Srbina. No ne brini, neće mnogo vremena proći dok nam Rusija nalupa šamare pa ćemo onda opet da plačemo kod Ujka Sema i da pričamo kako je nama američki izmet uvek bio slađi od ruskih kolača.

Tako ti je to kad mali narod umisli da je veliki i da se pita za nešto pa se onda razočara kad mu objasne gde mu je mesto - jedino što su drugi mali narodi to shvatili kad su jedared lupili stražnjicom o ledinu a mi uporno pokušavamo isto u iščekivanju drugačijih rezultata...

KG

pre 6 godina

"Svaka normalna zemlja bi odbila stranu policiju na svojoj teritoriji."
Da, ali Srbija nije htela (ni smela) da dozvoli austrijskoj policiji da prisustvuje saslusanjima oko atentata na Franca Ferdinanda, posto je to srpska tajna sluzba i organizovala.
Od 10 tacaka ultimatuma, Srbija je prihvatila 9 i od poslednje tri cetvrtine. I laz je da su trazili da udje "strana policija'. Trazili su samo da prisustvuju saslusanjima. E, to srpskoj tajnoj policiji nije odgovaralo, posto bi se otkrilo da je Apis organizovao atentat. Zato je na brzinu i osudjen i pogubljen 1917 u Grckoj. I TEK POSLE TOGA su saveznici poceli da pomazu srpskoj vojsci.
Srbija jeste bila odgvorna za pocetak rata, posto su budale poslusale Ruse i "uleteli u kombinaciju" Nemackoj i Austriji organizovanjem atentata. Pa Princip i njegovi saucesnici su bili u Moskvi i odatle dobili oruzje.
To su istorijske cinjenice!
Botovi lupajte minuse, ali istinu necete promeniti ni ulepsati.
PS. Moj deda je poginuo kao srpski oficir u Kolubarskoj bici. Da me ne optuzite da sam "komsija" (Hrvat ili Bosnjak).

ja hoću da budem aMoniman

pre 6 godina

Tradicija nam se zasniva na gajenju secanja o zrtvama i stradanju. Nista ekonomija , proizvodnja, privreda. Ja ne poznam ni jednu porodicu koja je spojila posao u dve generacije, za mene je to pojam tradicije. Mislim da nam je gajenje tradicije pogrešno. Secanja na zrtve u redu, ali to nije tradicija.

.орг

pre 6 godina

@Igor
ти си доказ да постоји паралелни универзум.
p.s. француска коњица се посебно истакла приликом пробоја солунског фронта на планини ниџе (врх кајмакчалан, 2521 mnv).