AFP: Slovenija model za Kataloniju?

Ljubljana -- Francuska agencija AFP piše da se Slovenija pominje kao mogući model za napore Katalonije da se odvoji od Španije.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Pitajte većinu Slovenaca da li pate za tom istom istom Jugoslavijom sada?
  (Marko, 13. oktobar 2017 03:34)

  # Link komentara

 2. Gospodo Slovenci vi ste nezavisnost dobili drzavnim udarom, zahvaljujuci tad vec amaterskoj JNA.
  (kursula, 12. oktobar 2017 19:40)
  Ups, a sam sam uvjek mislio, da zbog TO i Slovenačkog lovačkog društva!:)
  Bio sam za samostalnost, kao večina sudržavljana, supruga mi je nekako od dole, zajedno 45. godina, pa kad vas čitam, mi nije žao. Gledajte sebe-propali ste na čisto i opet smo vam drugi krivi, kao obično?:))
  (Slovenac, dugogodišnji čitalac, 12. oktobar 2017 23:42)

  # Link komentara

 3. Samo su zaboravili reći da su izmjenili tadašnji ustav SR Slovenije bez verifikacije SIV-a, tj ubacili u ustav zakon o održavanju referenduma. Znači kršenje ustava SFRJ. Citat iz biografije H. Kola: Kancelarov se kabinet sve više nalazi pod pritiskom javnog mnijenja. Kohl i Genscher se u okviru Evropske zajednice zalažu za prihvaćanje činjenice da se Jugoslavija nalazi u procesu raspada, dok predsjednik Komisije EZ-a Jacques Delors te premijer Luksemburga Jacques Santer, tokom jedne posjete Beogradu u maju 1991. iznose sljedeći spektakularni prijedlog:
  Jugoslavija, prema njima, “odmah” i mimo uobičajenih pravila može postati pridruženom članicom EZ-a. Za tu bi svrhu bilo izdvojeno 5,5 milijardi dolara financijske pomoći. Naravno, preduslov za to bilo bi mirno rješavanje krize." Ali nisu dale Svabe, nego u rat i svi znamo kako je završilo. Bez veze, sad smo mogli svi biti u EU i podijeliti se mirno bez krvi.
  (djuksoni, 12. oktobar 2017 23:03)

  # Link komentara

 4. A onda da Katalonci izbrišu Špance iz državljanstva, jel tako braćo Slovenci?
  (ivan, 12. oktobar 2017 20:15)

  Mnogo gresis sinko. Svi koji su 91 imali prijavljen stalni boravak u Sloveniji, imali su pravo da preuzmu državljanstvo bez novcane nadoknade. Ta šansa je bila otvorena nekih 13 - 15 meseci. Ko nije u to vreme bio u zemlji ostao je bez drzavljanstva. Po vecini su to bili ljudi, koji su onda kad je zaratilo, podvijenog repa pobegli u juzne republike umesto da se bore za novu drzavu. Tek mnogo posle rata, kad su skontali, da je u Sloveniji ipak bolje nego negde juznije, vratili su se i vristali kako su im krsena prava i uzeto drzavljanstvo. Niko nikad nikome nije uzeo drzavljanstva, jer oni nikad slovenackog nisu ni imali. Imali su drzavljanstvo sfrj.
  (Neopterecen, 12. oktobar 2017 22:56)

  # Link komentara

 5. Zapravo Republika Srpska ima najveće argumente za nezavisnost od svih koji po svetu koji istu traže a RS nema podršku za otcepljenje.
  Dakle to bi bila nepravda prema RS.
  (gavrilo, 12. oktobar 2017 22:33)

  # Link komentara

 6. ...samo je propustio da kaze ko je sve i kada priskocio upomoc i priznao sloveniju u roku od 5 minuta od proglasenja...
  ...u istorijski nezamislivo kratkom roku, nemacka, francuska, amerika i jos nekoliko zemalja evropske unije je priznalo nezavisnost slovenije...
  ...sve pod budnim okom i logistickom podrskom nemacke...
  ...odmah potom, po istom receptu ide i hrvatska...
  ...jugoslavija je rasturana spolja, a iznutra je bilo puno saradnika i izdajnika...
  (kraja, 12. oktobar 2017 21:59)

  # Link komentara

 7. Slovenija se odcepila od države koja je bila u raspadu što sa Španijom nadam se nije slučaj . Slovenija je bila republika a Katalonija je malo dalje od toga bar ja tako mislim . Da dalje ne nabrajam jer recimo u Barseloni su table dvojezične Španski / Katalonski a koliko se ja sećam u Sloveniji nije bilo Yugoslovensko/Slovenačkih . . . Ama vazda upoređujete babe i dede a i sami znate u čemu je razlika . Babab nema . . . .
  (Veljković, 12. oktobar 2017 21:33)

  # Link komentara

 8. Pa sto zmago onda jasno i glasno ne kazes da to imaju pravo i stanovnici Krima i republika Srpska? Ili nemaju jer nisu u EU, u kojoj nije bila ni sfrj...
   (love, 12. oktobar 2017 21:33)

  # Link komentara

 9. Vreme ce pokazati koji "model" ce se tamo desiti...ja sam za volju vecine, a u Kataloniji to nije vecina kao sto je bila u Sloveniji, nego tesna manjina, tako da je mnogo komplikovano...Ja sam za jos jedan referendum kad se smire strasti i da izadju svi biraci na glasanje a ne kao sad , samo oni koji su za nezavisnost, pa da vidimo rezultat, to bi bilo najpravednije
  (dusan, 12. oktobar 2017 21:24)

  # Link komentara

 10. Slovenija je bila ujedinjena i slozna. 99% je bilo za. Katalonija je duboko podijeljena. Danas novi miting u sred Barcelone za ostanak u Spaniji.
   (Sandzak, 12. oktobar 2017 21:23)

  # Link komentara

 11. Slovenia je oduvek bila napredna i moderna,pa tako i sada, naravno da treba podrzati teznje 7.5 miliona ljudi da imaju svoju drzavu.Cestitam im na demokratskom stavu. Sta bi trebalo, da katalonci budu u Spaniji na silu?!
   (C i n i k, 12. oktobar 2017 21:21)

  # Link komentara

 12. Kakva zamena teza...u Sloveniji je to bilo moguće jer je realna većina stanovnistva bilo slovenacke nacionalnosti.Ovde više od polovine stanovništva ne želi da se otcepi već želi i dalje da bude u sastavu Španije i Evropske Unije.I šta sad sa njima?
  (Ana, 12. oktobar 2017 20:52)

  # Link komentara

 13. Ipak su licemeri. Intimno principjelno podržavaju Kataloniju, a zvanično je to unutrašnje pitanje (Španije?)
  Pitanje nezavisnosti Katalonije je sve samo ne unutrašnje pitanje jer se svi prema Kataloniji politikantski odnose prema sopstvenom "unutrašnjem pitanju". Katalonija tako postaje univerzalno, ili bar evropsko "unutrašnje pitanje". "Unutrašnje pitanje" koje se tiče svih!
  (CATAPA, 12. oktobar 2017 20:49)

  # Link komentara

 14. Čekaj! Kako? Pa zar niste svi članovi velike NATO porodice?! Prvo Turska, a sad i Španija! Pa zar članstvo u NATO ne garantuje teritorijalni integritet i međusobnu podršku u kolektivnoj bezbednosti? O čemu će sada da trubi ambasador SAD, Vuk Drašković, Čeda Jovanović, Čanak i ostali iz ekipe pokušavajući da nas uguraju tamo? Nemojte to da radite, molim vas!
  (Bejzol palica, 12. oktobar 2017 20:47)

  # Link komentara

 15. Pahor ne pominje kako su stekli poziciju da uopšte budu u nekoj državi, koju su posle rušili. Stekli su je na žrtvama srpskog naroda u balkanskim i I svetskom ratu. A onda su potomcima tih istih Srba spočitali da ih porobljavaju i srušili zajedničku državu. Koju pre nikad nisu imali. To su Slovenci.
  (Jovan, 12. oktobar 2017 20:18)

  # Link komentara

 16. A onda da Katalonci izbrišu Špance iz državljanstva, jel tako braćo Slovenci?
   (ivan, 12. oktobar 2017 20:15)

  # Link komentara

 17. znaci zauzmite granicu prema Francuskoj, terorisite spansku armiju i porodice oficira, blokirajte kasarne, i derite se iz glasa kako se vrsi represija nad vama. Onda ce doci Nemacka i priznati vas jednostrano i to je to. Sjajan model.
  (djuro, 12. oktobar 2017 20:10)

  # Link komentara

 18. A u Francuskoj, na drzavnoj televiziji LA tv 5, 11 oktobra u vrlo gledanoj emisiji C'est dans l'air politicki komentator negira bilo kakvo poredjenje Katalonije s bivsom Jugoslavijom tvrdeci da su «srpski tenkovi 1991 opkolili skupstinu Slovenije»
   (Branko, 12. oktobar 2017 20:02)

  # Link komentara

 19. Da li je sve bas tako bilo? Osim referenduma i proglasenja nezavisnosti bilo je jos stosta. Nije zaboravljeno. Slovence karakterise i podmuklost.
   (olja, 12. oktobar 2017 19:56)

  # Link komentara

 20. Kako moze neko da napise za drzavu koja je ispod Austrije i pored Italije, da je istocno evropska drzava? Atlas u ruke!
  (Slovenac, 12. oktobar 2017 19:53)

  # Link komentara

 21. Ako ništa drugo, bar nije očigledno licemeran. Mada na ovome bi trebao da stane jer ako iznerviraju Španiju mogla bi podržati Hrvate u nekoj fazi sapunoce okogranice sa Hrvatskom.
   (disko nindža, 12. oktobar 2017 19:50)

  # Link komentara

 22. A onda će Baskija kao Hrvatska?
   (Plattberger, 12. oktobar 2017 19:50)

  # Link komentara

 23. Kakav ce model biti primenjen za Republika Srpsku?
  Uh, zaboravio sam da to ne vazi za Srbe.
  (Dejan, 12. oktobar 2017 19:49)

  # Link komentara

 24. Gospodo Slovenci vi ste nezavisnost dobili drzavnim udarom, zahvaljujuci tad vec amaterskoj JNA.
  (kursula, 12. oktobar 2017 19:40)

  # Link komentara