Četvrtak, 29.01.2004.

11:02

Tomanović: Babićevo kajanje je greh

Izvor: SRNA

Tomanoviæ: Babiæevo kajanje je greh IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

pado

pre 20 godina

do dolaska tudjmana na vlast srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivan narod.nakon toga preko noci postaju manjina.Bunt tamosnjih Srba je bio za ocekivati ako se uzme u obzir sta su pretrpeli za vreme drugog svetkog rata.poredjenja radi zamislite kakva bi bila reakcija jevreja u nemackoj kad bi im ponovo uveli da nose zute treka.S obzirom da su Srbi iz Hrvatske proterani i obespravljeni lako je zakljuciti da su hrvati napravili etnicko cistu zemlju sto im je po mom misljenju i bio zilj.

Zika

pre 20 godina

Mislim da ovde nije potreban nikakav komentar, kad covek cita komentar jedne nepismene, primitivne, glupe te slepe Marijete. Dok su "njeni" boravili pod cvrstim krovom, u toplom uz redovitu hranu i internationalnu pomoc, dotle su Krajisnici ziveli u pod najtezim ljidskim uslovima.

A to da su marljivi, posteni i nenasilni, pokazali su na mnogim primerima: velika nezaposlenost, razne makinacije, kradje i afere u vlastitoj zemlji, te u svetu ponzati kao "nenasilnici" po mnogim inicidentima,a
narocito na sportskim priredbama.

Jadranka

pre 20 godina

Ova isprika gospodina Babica je zaista smijesna i jednostavno neprihvatljiva. Nitko od zaracenih strana nema nista od nikakvih isprika, narocito ne ovakvih laznih kojima se samo kupuje koja godina slobode.
Jedini nacin iskupljenja grijeha koji su se desavali na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine je taj da Srbija plati ratnu stetu i konacno se odrekne svoje zaostale ekspanzionisticke politike.

NoRada

pre 20 godina

Nije Babic gospodo vama napravio onu kolonu,nego Tomanovicev KLIJENT (koga vi jos volite,uostalom kao i Voju iz DSS "brane srpstvo").On je (za neupucene Milosevic)prevario i Babica i Martica i Karadzica i Mladica i sve Srbe.Ali kako slijepac da progleda.Pozdravljam cin Babica,kakav god je istinski ili iz koristi.

Zora Popovic

pre 20 godina

Moja porodica je izbegla ustaski noz u II sv. ratu, spasli su je prijatelji Hrvati. Drugi deo nije imao tu srecu. Strah Srpskog naroda je bio opravdan, pogotovo zbog tragicnog istorijskog iskustva. Medjutim, problem je sto na teritorijama na kojima su ziveli Srbi, u Hrvatskoj, su ziveli i Hrvati, dakle nigde Srpski narod nije potpuno sam i u "ubedljivoj" vecini, stanovnistvo je bilo izmesano. I onda je poceo da resava svoj problem uz pomoc Milosevica i njegovih "desnih ruku", Arkana&co. A toj ekipi bilo ciji ljudski zivot i pogotovo imovina, nisu bili sveti. I tako su Tudjmanu dali slagvort da pokaze sta zna. Sto naravno ne umanjuje njegovu krivicu za zlodela i iskreno se nadam da se sada lepo krcka na mukama u onom "gornjem" svetu, a zlikovce koji su ostali da koracaju po ovom svetu treba da stigne zasluzena kazna. Medjutim problem je sto ce unesreceni ljudi u ovom ratu uvek nositi strasan bol na dusi i nikakva kazna po zakonima svih sudova ovog sveta, bilo anglosaksonskih ili nekih drugih ne moze da ga zaleci.

Milosevicev zlocin i zlocin njegovih saradnika (kao sto je ovaj gospodin Babic) se ne sastoji u tome (kao sto neki misle) sto su bili dezorijentisani u vremenu i prostoru da ne vide da se SSSR raspao i da je van granica Rusije, kao jedne od najvecih nuklearnih sila ostalo 20 miliona Rusa i Milosevicev nacin resavanja Srpskog pitanja nikako nije smeo da bude primer, odnosno pokazna vezba nekim tamo, jer sveta vise ne bi bilo. Njihov zlocin se sastoji u bolesnoj pohlepi za moci nad ljudima i njihovim sudbinama koju su ostvarivali silom, pretnjama, pljackom i ubistvima. Oni su u ime Srpskog naroda zgazili na najvece vrednosti koje je taj narod imao, na humanost i hrabrost. Nekad su neki sa tog zapada koji toliko mrzimo, kao sto je Arcibald Rajs, zeleli da pocivaju u zemlji po kojoj Srbi hode. Lako je Nemackom narodu da se povrati iz blata fasizma i zlocina u koje je upao kad je dao takve planetarne genije kao sto su Bah ili Gete. Nama ce biti mnogo teze (a i Hrvatima).

A sto se tice licemerja Mesica i onog drugog, to je njihov problem i problem njihove savesti. Svuda ima licemera, lazova, pokvarenjaka i raznoraznih cinika, ali ima i onih malo boljih predstavnika ljudske vrste. Ja sam sigurna da se takvi nalaze sa obe strane i da ce im vreme pruziti sansu, jer jedino zajednicki mozemo da vidamo rane.

Dragan

pre 20 godina

Tek kada SVI koji su cinili ili mogli a nisu sprecavali zlocine budu osudjeni mozemo govoriti o mirnijoj buducnosti na Balkanu. Dokle god su neki "marljiv i posten narod" a Srbi valjda lenj, neposten i zlocinacki narod nema nade za mirnu buducnost. Sta je sa odgovornoscu i kajanjem za Jasenovac, hercegovacke jame, "bljeskove" i "oluje", proterivanje stotine hiljada Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije? Kada ce se SVI vratiti na svoja ognjista? Kada ce SVI koji treba biti naterani na kajanje i biti osudjeni? To je jedini put za pomirenje, zaborav i mirnu buducnost.

Bora

pre 20 godina

Ja bih i poverovao u iskrenos priznanje gospodina Babica da nije preterao i prihvatio krivicu za sveobuhvatni progon Ne-Srba i da ga je sam pisao i da u Hrvatskoj nisu pobijene hiljade Sraba u ovom ratu i stotine hiljada proterano i opljackano. Da li bi neko mogao da sastavi listu svih tih Ne-Srba koje su Srbi progonili u Krajini. Ovo se svodi na sramni pokusaj takozvane Medjunarodne Zajednice da kaze da su sami Srbi krivi za svoje stradanje. Sramota. Neka samo pogledaju Tudjmanovu knjigu i praksu njegove vlade i vlada njegovih naslednika pa ce videti ko se bavi progonom Ne-Hrvata u Hrvatskoj.

bystander

pre 20 godina

A ovo sto advokati zlikovaca i mafijasa rade iz licnog interesa prerasta u saucesnistvo u klijentovim zlocinima. Nikako ne mogu da shvatim da neko moze da brani nekoga ko je ocigledno osramotio ljudski rod i naneo bol drugima. Valjda je tim advokatima osecaj moralnosti toliko slab da se lako prebacuju u zivot optuzenog, trazeci opravdanje za necije bezocne poteze znajuci da u tom uzbudljivom procesu dokazivanja "nevinosti" sami nece odgovarati pravdi.

Bez obzira da li je izjava doticnog Babica iskrena ili ne, on je dokazao svoju krivicu i potvrdio krivicu onih za koje smo sve ovo vreme znali da se sa razlogom nalaze u Hagu.

marijeta

pre 20 godina

Zivjela sam u VOJVODINI, a kad je počeo rat u Kninu BILA SAM U vRLICI, DOBRO ZANAM KO JE KOGA KLAO I ŠTO JE KO RADIO. GDJE SU HRVATI ŽIVJELI IZ KNISKE KRAJINA SVE GODINE DOK JE BIO RAT U HRVASKOJ GDJE . PO HOTELIMA U SPLITU... ZAŠTO HRVATI NISU POČELI RAT U VOJVODINI A MOGLI SU JER JE HRVATSKA BILA DO ZEMUNA. NISU JER SU MARLJIV I POŠTEN NAROD NISMO NASILNI. POGLEDAJTE FILM HARISONOVO CVIJEĆE. MA DA SE IZVINI BABIĆ MILIJUN PUTA NE VREDI MU NIŠTA MOŽE DA SE SLIKA. MI ĆE MO OPROSTITI ALI NIKAD ZABORAVITI.

mladen mladenovic

pre 20 godina

Sta reci o pokajanju gospodina Babica. Covek zanemi pred takvim karakterom. Sve je rekao. O sebi. Svi se secamo onog jada i tuge, koja se traktorskim prikolicama bezeci da spasi goli zivot, slivala sa severa. Ostavljali su sve sto su imali. Imovcinu, pamcenje, uspomene i grobove svojih predaka. Da li je je moguce da je ovaj covek ucestvovao u zlocinackom poduhvatu protiv nesrpskog zivlja, sto je priznao i zbog cega se pokajao, a da je tako delajuci ustvari, uspeo da protera 300.000 Srba sa prostora Hrvatske. Da li se gospodin kaje zato sto su Hrvati ostali na svojim ognjistima ili sto su Srbi proterani. Gospodine Babicu, niko nije mogao pretpostaviti da ste toliko nesvesni situacije. Veliki deo naroda Vam je verovao, posao za vama, ne iz besa, vec iz straha da se ne ponovi ono sto se do tada desavalo vise puta.Mislio je da ste spremni za odbranu interesa, kako svojih, tako i svoga naroda. Posle ovakvih pokajanja i priznanja, forsiranih i iznudjenih, od strane nazovi "suda" i "sudija" ne prostaje nam nista drugo nego da shvatimo da su ovaj narod vodili ljudu u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta. Zbog toga placa poznatu cenu.Ovakvim priznanjima se ne dolazi do istine. Jedino je omca na srpskom vratu za jednu crtu zategnutija. Vama ni Bog ne moze pomoci gospodine Babicu.

Boban Joksimovic

pre 20 godina

Iskreno, od advokata(!) koji brani jednog do najvecih zlocinaca 20. veka, najmanje sto sam ocekivao je da taj posao radi profeionalno i da ga shvata samo kao POSAO! Ako se vec upustio u moralisanje i ocenjivanje sta je greh a sta nije, onda mora da krene od svog klijenta i od grehova optuzenih. Duboko postujem ono sto je Babic rekao, bilo da je to govorio "od srca" ili zbog manje kazne. Jednostavno, kada bi svi koji su cinili zlocine uradili tako nesto, bila bi skinuta kolektivna odgovornost sa naroda i veliki teret koji cemo (sa ovakvim advokatima) vuci sa sobom u buducnost.

Jelena

pre 20 godina

Da li je progon genocid ili zlocin protiv covecnosti je pravno pitanje, ali progon je zlocin. Priznanje ucesca u progonu ne moze biti veci greh od samog pocinjenog zlocina. Ni nacistima, g. Tomanovicu, posle 1945. nije padalo na pamet da se sluze takvim argumentima. U ovoj zemlji jos uvek si izdajnik kad govoris o zlocinima pripadnika sopstvenog naroda, tako da Tomanovicevi argumenti jako prijaju vecini.

igor

pre 20 godina

Kad se samo setim silnih "izbora", biranja predsednika ,pa vlada, pa generali.vrhovni komandanti.A onda je narod seo u traktore i pobegao u Srbiju.I Babic je cutao , godinu,dve tri, pet,dok se "vlasi iz Haga ne dosetise" pa ga pozvase.Prvo da svedoci , ako bude dobar njemu nece nista lose uraditi.I svedocio je.Narod, onaj iz traktora, i dalje hoda ulicama gradova Srbije,ocajan,ponizen i nepriznat.U medjuvremenu u Hag je stigao i njegov protivkandidat sa izbora za predsednika Martic.Krio se u nekom selu,nije vodio gerilce u Hrvatsku za to vreme kako je obecao kad je pred svojim narodom utekao.Al je bar Hagu rekao :"nisam kriv".I stvarno, nista on nije kriv Hagu,nije mnogo ni Hrvatima.Njegove zemljake vec polako izbacuju iz izbeglickih kampova,oni skolovaniji i sposobniji davno su vec krenuli put Kanade i Australije.Ali ovi iz Haga se ne sale,ne zaboravljaju lako i ne bataljuju zapocete poslove kao mi.Zvali Babica i on placnim glasom priznade.Sve.Izvinu se braci Hrvatima,pozva svoj narod na put istine."Zlocincima" su upravo ukinuli narodne kuhinje u nekom izbeglickom kampu, tamo negde.Zrtve Babiceve zive u svojoj drzavi i ne pada im napamet da "prime izvinjenje".Neka gleda narod ko ga je vodio.I nemoj da je narodu zao za dobar deo njih sto je u Hagu.Oni su tamo gde im je mesto.Samo sto im za neke zlocine nece suditi, za one mozda i najteze:za zlocine prema svome narodu.Onu kolonu traktorsku Babic i njemu slicni su osmislili. Hrvati su je samo spoveli u deo.Ja bih to nazvao : zlocinacko udruzivanje.Upravo je jedno dete iz doma za decu bez roditelja krenulo da probija prtinu prema skoli. Ijekavicu je vec zaboravio i prva slova naucio. Nadam se da za Babica nikad u zivotu nece cuti a makar mu i Sanader babovinu nasledjenu od ubijenih roditelja vracao.

S. Lonchar

pre 20 godina

Ja imam rodjaka koji su bili na onim jadnim traktorima, koje sam gledao na TV kako mile prema Beogradu. Kad chitam Babicevo kajanje, pitam vas - koliko znachaja treba pridati takvom priznanju? Da li je bio iskren do juche ili od juche? Evo mog dokaza: Kad pogledate kako su Hrvati sproveli njihovu "munju/oluju" preko Lore i Medakovic dzepa, samo to pogledajte i uvericete se da moji rodjaci i ostali Krajishnici su imali razloga da ne ulaze u Tudjmanovu Hrvatsku, u momentu odvajanja.
U Anglo-Saksonskom i Internacionalnom pravu ni ugovori ni priznanja pod prinudom nisu validni. Radi se o zubarovom lichnom jednostranom moralu. Bez sumnje da ima tachnosti u njegovom priznanju, ali ovako jednostrano-iznudjeno izgleda GROTESKNO; teshko je slushati Mesica i Sandera kako tapshu i hvale Babicevo priznanje, dok 300,000 Srba iz SRPSKE Krajine leze van domashaja kamera po barakama ili prebegli po svetu.

Znanac - Stranac

pre 20 godina

Jedina greska gospodina Babica je sto nije nasao za shodno da se izvini i sopstvenom narodu, Srbima iz krajine. Tako bi dokazao da je politika koju je on sprovodio pogodila podjednako sve narode na tim prostorima. Svako sledece izvinjenje (a bit ce ih verovatno jos) trebalo bi da pocinje sa izvinjenjem sopstvenom narodu pa onda ostalim narodima. Mislim da bi pravi potez Milosevicevog advokata bio da ubedi svog klijenta da se izvine Srpskom narodu prvo, pa onda ostalima, on sigurno ima razloga za to...ako Babic nema.

Znanac - Stranac

pre 20 godina

Jedina greska gospodina Babica je sto nije nasao za shodno da se izvini i sopstvenom narodu, Srbima iz krajine. Tako bi dokazao da je politika koju je on sprovodio pogodila podjednako sve narode na tim prostorima. Svako sledece izvinjenje (a bit ce ih verovatno jos) trebalo bi da pocinje sa izvinjenjem sopstvenom narodu pa onda ostalim narodima. Mislim da bi pravi potez Milosevicevog advokata bio da ubedi svog klijenta da se izvine Srpskom narodu prvo, pa onda ostalima, on sigurno ima razloga za to...ako Babic nema.

S. Lonchar

pre 20 godina

Ja imam rodjaka koji su bili na onim jadnim traktorima, koje sam gledao na TV kako mile prema Beogradu. Kad chitam Babicevo kajanje, pitam vas - koliko znachaja treba pridati takvom priznanju? Da li je bio iskren do juche ili od juche? Evo mog dokaza: Kad pogledate kako su Hrvati sproveli njihovu "munju/oluju" preko Lore i Medakovic dzepa, samo to pogledajte i uvericete se da moji rodjaci i ostali Krajishnici su imali razloga da ne ulaze u Tudjmanovu Hrvatsku, u momentu odvajanja.
U Anglo-Saksonskom i Internacionalnom pravu ni ugovori ni priznanja pod prinudom nisu validni. Radi se o zubarovom lichnom jednostranom moralu. Bez sumnje da ima tachnosti u njegovom priznanju, ali ovako jednostrano-iznudjeno izgleda GROTESKNO; teshko je slushati Mesica i Sandera kako tapshu i hvale Babicevo priznanje, dok 300,000 Srba iz SRPSKE Krajine leze van domashaja kamera po barakama ili prebegli po svetu.

igor

pre 20 godina

Kad se samo setim silnih "izbora", biranja predsednika ,pa vlada, pa generali.vrhovni komandanti.A onda je narod seo u traktore i pobegao u Srbiju.I Babic je cutao , godinu,dve tri, pet,dok se "vlasi iz Haga ne dosetise" pa ga pozvase.Prvo da svedoci , ako bude dobar njemu nece nista lose uraditi.I svedocio je.Narod, onaj iz traktora, i dalje hoda ulicama gradova Srbije,ocajan,ponizen i nepriznat.U medjuvremenu u Hag je stigao i njegov protivkandidat sa izbora za predsednika Martic.Krio se u nekom selu,nije vodio gerilce u Hrvatsku za to vreme kako je obecao kad je pred svojim narodom utekao.Al je bar Hagu rekao :"nisam kriv".I stvarno, nista on nije kriv Hagu,nije mnogo ni Hrvatima.Njegove zemljake vec polako izbacuju iz izbeglickih kampova,oni skolovaniji i sposobniji davno su vec krenuli put Kanade i Australije.Ali ovi iz Haga se ne sale,ne zaboravljaju lako i ne bataljuju zapocete poslove kao mi.Zvali Babica i on placnim glasom priznade.Sve.Izvinu se braci Hrvatima,pozva svoj narod na put istine."Zlocincima" su upravo ukinuli narodne kuhinje u nekom izbeglickom kampu, tamo negde.Zrtve Babiceve zive u svojoj drzavi i ne pada im napamet da "prime izvinjenje".Neka gleda narod ko ga je vodio.I nemoj da je narodu zao za dobar deo njih sto je u Hagu.Oni su tamo gde im je mesto.Samo sto im za neke zlocine nece suditi, za one mozda i najteze:za zlocine prema svome narodu.Onu kolonu traktorsku Babic i njemu slicni su osmislili. Hrvati su je samo spoveli u deo.Ja bih to nazvao : zlocinacko udruzivanje.Upravo je jedno dete iz doma za decu bez roditelja krenulo da probija prtinu prema skoli. Ijekavicu je vec zaboravio i prva slova naucio. Nadam se da za Babica nikad u zivotu nece cuti a makar mu i Sanader babovinu nasledjenu od ubijenih roditelja vracao.

Jelena

pre 20 godina

Da li je progon genocid ili zlocin protiv covecnosti je pravno pitanje, ali progon je zlocin. Priznanje ucesca u progonu ne moze biti veci greh od samog pocinjenog zlocina. Ni nacistima, g. Tomanovicu, posle 1945. nije padalo na pamet da se sluze takvim argumentima. U ovoj zemlji jos uvek si izdajnik kad govoris o zlocinima pripadnika sopstvenog naroda, tako da Tomanovicevi argumenti jako prijaju vecini.

mladen mladenovic

pre 20 godina

Sta reci o pokajanju gospodina Babica. Covek zanemi pred takvim karakterom. Sve je rekao. O sebi. Svi se secamo onog jada i tuge, koja se traktorskim prikolicama bezeci da spasi goli zivot, slivala sa severa. Ostavljali su sve sto su imali. Imovcinu, pamcenje, uspomene i grobove svojih predaka. Da li je je moguce da je ovaj covek ucestvovao u zlocinackom poduhvatu protiv nesrpskog zivlja, sto je priznao i zbog cega se pokajao, a da je tako delajuci ustvari, uspeo da protera 300.000 Srba sa prostora Hrvatske. Da li se gospodin kaje zato sto su Hrvati ostali na svojim ognjistima ili sto su Srbi proterani. Gospodine Babicu, niko nije mogao pretpostaviti da ste toliko nesvesni situacije. Veliki deo naroda Vam je verovao, posao za vama, ne iz besa, vec iz straha da se ne ponovi ono sto se do tada desavalo vise puta.Mislio je da ste spremni za odbranu interesa, kako svojih, tako i svoga naroda. Posle ovakvih pokajanja i priznanja, forsiranih i iznudjenih, od strane nazovi "suda" i "sudija" ne prostaje nam nista drugo nego da shvatimo da su ovaj narod vodili ljudu u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta. Zbog toga placa poznatu cenu.Ovakvim priznanjima se ne dolazi do istine. Jedino je omca na srpskom vratu za jednu crtu zategnutija. Vama ni Bog ne moze pomoci gospodine Babicu.

Boban Joksimovic

pre 20 godina

Iskreno, od advokata(!) koji brani jednog do najvecih zlocinaca 20. veka, najmanje sto sam ocekivao je da taj posao radi profeionalno i da ga shvata samo kao POSAO! Ako se vec upustio u moralisanje i ocenjivanje sta je greh a sta nije, onda mora da krene od svog klijenta i od grehova optuzenih. Duboko postujem ono sto je Babic rekao, bilo da je to govorio "od srca" ili zbog manje kazne. Jednostavno, kada bi svi koji su cinili zlocine uradili tako nesto, bila bi skinuta kolektivna odgovornost sa naroda i veliki teret koji cemo (sa ovakvim advokatima) vuci sa sobom u buducnost.

marijeta

pre 20 godina

Zivjela sam u VOJVODINI, a kad je počeo rat u Kninu BILA SAM U vRLICI, DOBRO ZANAM KO JE KOGA KLAO I ŠTO JE KO RADIO. GDJE SU HRVATI ŽIVJELI IZ KNISKE KRAJINA SVE GODINE DOK JE BIO RAT U HRVASKOJ GDJE . PO HOTELIMA U SPLITU... ZAŠTO HRVATI NISU POČELI RAT U VOJVODINI A MOGLI SU JER JE HRVATSKA BILA DO ZEMUNA. NISU JER SU MARLJIV I POŠTEN NAROD NISMO NASILNI. POGLEDAJTE FILM HARISONOVO CVIJEĆE. MA DA SE IZVINI BABIĆ MILIJUN PUTA NE VREDI MU NIŠTA MOŽE DA SE SLIKA. MI ĆE MO OPROSTITI ALI NIKAD ZABORAVITI.

bystander

pre 20 godina

A ovo sto advokati zlikovaca i mafijasa rade iz licnog interesa prerasta u saucesnistvo u klijentovim zlocinima. Nikako ne mogu da shvatim da neko moze da brani nekoga ko je ocigledno osramotio ljudski rod i naneo bol drugima. Valjda je tim advokatima osecaj moralnosti toliko slab da se lako prebacuju u zivot optuzenog, trazeci opravdanje za necije bezocne poteze znajuci da u tom uzbudljivom procesu dokazivanja "nevinosti" sami nece odgovarati pravdi.

Bez obzira da li je izjava doticnog Babica iskrena ili ne, on je dokazao svoju krivicu i potvrdio krivicu onih za koje smo sve ovo vreme znali da se sa razlogom nalaze u Hagu.

Dragan

pre 20 godina

Tek kada SVI koji su cinili ili mogli a nisu sprecavali zlocine budu osudjeni mozemo govoriti o mirnijoj buducnosti na Balkanu. Dokle god su neki "marljiv i posten narod" a Srbi valjda lenj, neposten i zlocinacki narod nema nade za mirnu buducnost. Sta je sa odgovornoscu i kajanjem za Jasenovac, hercegovacke jame, "bljeskove" i "oluje", proterivanje stotine hiljada Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije? Kada ce se SVI vratiti na svoja ognjista? Kada ce SVI koji treba biti naterani na kajanje i biti osudjeni? To je jedini put za pomirenje, zaborav i mirnu buducnost.

Zora Popovic

pre 20 godina

Moja porodica je izbegla ustaski noz u II sv. ratu, spasli su je prijatelji Hrvati. Drugi deo nije imao tu srecu. Strah Srpskog naroda je bio opravdan, pogotovo zbog tragicnog istorijskog iskustva. Medjutim, problem je sto na teritorijama na kojima su ziveli Srbi, u Hrvatskoj, su ziveli i Hrvati, dakle nigde Srpski narod nije potpuno sam i u "ubedljivoj" vecini, stanovnistvo je bilo izmesano. I onda je poceo da resava svoj problem uz pomoc Milosevica i njegovih "desnih ruku", Arkana&co. A toj ekipi bilo ciji ljudski zivot i pogotovo imovina, nisu bili sveti. I tako su Tudjmanu dali slagvort da pokaze sta zna. Sto naravno ne umanjuje njegovu krivicu za zlodela i iskreno se nadam da se sada lepo krcka na mukama u onom "gornjem" svetu, a zlikovce koji su ostali da koracaju po ovom svetu treba da stigne zasluzena kazna. Medjutim problem je sto ce unesreceni ljudi u ovom ratu uvek nositi strasan bol na dusi i nikakva kazna po zakonima svih sudova ovog sveta, bilo anglosaksonskih ili nekih drugih ne moze da ga zaleci.

Milosevicev zlocin i zlocin njegovih saradnika (kao sto je ovaj gospodin Babic) se ne sastoji u tome (kao sto neki misle) sto su bili dezorijentisani u vremenu i prostoru da ne vide da se SSSR raspao i da je van granica Rusije, kao jedne od najvecih nuklearnih sila ostalo 20 miliona Rusa i Milosevicev nacin resavanja Srpskog pitanja nikako nije smeo da bude primer, odnosno pokazna vezba nekim tamo, jer sveta vise ne bi bilo. Njihov zlocin se sastoji u bolesnoj pohlepi za moci nad ljudima i njihovim sudbinama koju su ostvarivali silom, pretnjama, pljackom i ubistvima. Oni su u ime Srpskog naroda zgazili na najvece vrednosti koje je taj narod imao, na humanost i hrabrost. Nekad su neki sa tog zapada koji toliko mrzimo, kao sto je Arcibald Rajs, zeleli da pocivaju u zemlji po kojoj Srbi hode. Lako je Nemackom narodu da se povrati iz blata fasizma i zlocina u koje je upao kad je dao takve planetarne genije kao sto su Bah ili Gete. Nama ce biti mnogo teze (a i Hrvatima).

A sto se tice licemerja Mesica i onog drugog, to je njihov problem i problem njihove savesti. Svuda ima licemera, lazova, pokvarenjaka i raznoraznih cinika, ali ima i onih malo boljih predstavnika ljudske vrste. Ja sam sigurna da se takvi nalaze sa obe strane i da ce im vreme pruziti sansu, jer jedino zajednicki mozemo da vidamo rane.

Bora

pre 20 godina

Ja bih i poverovao u iskrenos priznanje gospodina Babica da nije preterao i prihvatio krivicu za sveobuhvatni progon Ne-Srba i da ga je sam pisao i da u Hrvatskoj nisu pobijene hiljade Sraba u ovom ratu i stotine hiljada proterano i opljackano. Da li bi neko mogao da sastavi listu svih tih Ne-Srba koje su Srbi progonili u Krajini. Ovo se svodi na sramni pokusaj takozvane Medjunarodne Zajednice da kaze da su sami Srbi krivi za svoje stradanje. Sramota. Neka samo pogledaju Tudjmanovu knjigu i praksu njegove vlade i vlada njegovih naslednika pa ce videti ko se bavi progonom Ne-Hrvata u Hrvatskoj.

NoRada

pre 20 godina

Nije Babic gospodo vama napravio onu kolonu,nego Tomanovicev KLIJENT (koga vi jos volite,uostalom kao i Voju iz DSS "brane srpstvo").On je (za neupucene Milosevic)prevario i Babica i Martica i Karadzica i Mladica i sve Srbe.Ali kako slijepac da progleda.Pozdravljam cin Babica,kakav god je istinski ili iz koristi.

Jadranka

pre 20 godina

Ova isprika gospodina Babica je zaista smijesna i jednostavno neprihvatljiva. Nitko od zaracenih strana nema nista od nikakvih isprika, narocito ne ovakvih laznih kojima se samo kupuje koja godina slobode.
Jedini nacin iskupljenja grijeha koji su se desavali na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine je taj da Srbija plati ratnu stetu i konacno se odrekne svoje zaostale ekspanzionisticke politike.

Zika

pre 20 godina

Mislim da ovde nije potreban nikakav komentar, kad covek cita komentar jedne nepismene, primitivne, glupe te slepe Marijete. Dok su "njeni" boravili pod cvrstim krovom, u toplom uz redovitu hranu i internationalnu pomoc, dotle su Krajisnici ziveli u pod najtezim ljidskim uslovima.

A to da su marljivi, posteni i nenasilni, pokazali su na mnogim primerima: velika nezaposlenost, razne makinacije, kradje i afere u vlastitoj zemlji, te u svetu ponzati kao "nenasilnici" po mnogim inicidentima,a
narocito na sportskim priredbama.

pado

pre 20 godina

do dolaska tudjmana na vlast srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivan narod.nakon toga preko noci postaju manjina.Bunt tamosnjih Srba je bio za ocekivati ako se uzme u obzir sta su pretrpeli za vreme drugog svetkog rata.poredjenja radi zamislite kakva bi bila reakcija jevreja u nemackoj kad bi im ponovo uveli da nose zute treka.S obzirom da su Srbi iz Hrvatske proterani i obespravljeni lako je zakljuciti da su hrvati napravili etnicko cistu zemlju sto im je po mom misljenju i bio zilj.

Znanac - Stranac

pre 20 godina

Jedina greska gospodina Babica je sto nije nasao za shodno da se izvini i sopstvenom narodu, Srbima iz krajine. Tako bi dokazao da je politika koju je on sprovodio pogodila podjednako sve narode na tim prostorima. Svako sledece izvinjenje (a bit ce ih verovatno jos) trebalo bi da pocinje sa izvinjenjem sopstvenom narodu pa onda ostalim narodima. Mislim da bi pravi potez Milosevicevog advokata bio da ubedi svog klijenta da se izvine Srpskom narodu prvo, pa onda ostalima, on sigurno ima razloga za to...ako Babic nema.

S. Lonchar

pre 20 godina

Ja imam rodjaka koji su bili na onim jadnim traktorima, koje sam gledao na TV kako mile prema Beogradu. Kad chitam Babicevo kajanje, pitam vas - koliko znachaja treba pridati takvom priznanju? Da li je bio iskren do juche ili od juche? Evo mog dokaza: Kad pogledate kako su Hrvati sproveli njihovu "munju/oluju" preko Lore i Medakovic dzepa, samo to pogledajte i uvericete se da moji rodjaci i ostali Krajishnici su imali razloga da ne ulaze u Tudjmanovu Hrvatsku, u momentu odvajanja.
U Anglo-Saksonskom i Internacionalnom pravu ni ugovori ni priznanja pod prinudom nisu validni. Radi se o zubarovom lichnom jednostranom moralu. Bez sumnje da ima tachnosti u njegovom priznanju, ali ovako jednostrano-iznudjeno izgleda GROTESKNO; teshko je slushati Mesica i Sandera kako tapshu i hvale Babicevo priznanje, dok 300,000 Srba iz SRPSKE Krajine leze van domashaja kamera po barakama ili prebegli po svetu.

igor

pre 20 godina

Kad se samo setim silnih "izbora", biranja predsednika ,pa vlada, pa generali.vrhovni komandanti.A onda je narod seo u traktore i pobegao u Srbiju.I Babic je cutao , godinu,dve tri, pet,dok se "vlasi iz Haga ne dosetise" pa ga pozvase.Prvo da svedoci , ako bude dobar njemu nece nista lose uraditi.I svedocio je.Narod, onaj iz traktora, i dalje hoda ulicama gradova Srbije,ocajan,ponizen i nepriznat.U medjuvremenu u Hag je stigao i njegov protivkandidat sa izbora za predsednika Martic.Krio se u nekom selu,nije vodio gerilce u Hrvatsku za to vreme kako je obecao kad je pred svojim narodom utekao.Al je bar Hagu rekao :"nisam kriv".I stvarno, nista on nije kriv Hagu,nije mnogo ni Hrvatima.Njegove zemljake vec polako izbacuju iz izbeglickih kampova,oni skolovaniji i sposobniji davno su vec krenuli put Kanade i Australije.Ali ovi iz Haga se ne sale,ne zaboravljaju lako i ne bataljuju zapocete poslove kao mi.Zvali Babica i on placnim glasom priznade.Sve.Izvinu se braci Hrvatima,pozva svoj narod na put istine."Zlocincima" su upravo ukinuli narodne kuhinje u nekom izbeglickom kampu, tamo negde.Zrtve Babiceve zive u svojoj drzavi i ne pada im napamet da "prime izvinjenje".Neka gleda narod ko ga je vodio.I nemoj da je narodu zao za dobar deo njih sto je u Hagu.Oni su tamo gde im je mesto.Samo sto im za neke zlocine nece suditi, za one mozda i najteze:za zlocine prema svome narodu.Onu kolonu traktorsku Babic i njemu slicni su osmislili. Hrvati su je samo spoveli u deo.Ja bih to nazvao : zlocinacko udruzivanje.Upravo je jedno dete iz doma za decu bez roditelja krenulo da probija prtinu prema skoli. Ijekavicu je vec zaboravio i prva slova naucio. Nadam se da za Babica nikad u zivotu nece cuti a makar mu i Sanader babovinu nasledjenu od ubijenih roditelja vracao.

Jelena

pre 20 godina

Da li je progon genocid ili zlocin protiv covecnosti je pravno pitanje, ali progon je zlocin. Priznanje ucesca u progonu ne moze biti veci greh od samog pocinjenog zlocina. Ni nacistima, g. Tomanovicu, posle 1945. nije padalo na pamet da se sluze takvim argumentima. U ovoj zemlji jos uvek si izdajnik kad govoris o zlocinima pripadnika sopstvenog naroda, tako da Tomanovicevi argumenti jako prijaju vecini.

mladen mladenovic

pre 20 godina

Sta reci o pokajanju gospodina Babica. Covek zanemi pred takvim karakterom. Sve je rekao. O sebi. Svi se secamo onog jada i tuge, koja se traktorskim prikolicama bezeci da spasi goli zivot, slivala sa severa. Ostavljali su sve sto su imali. Imovcinu, pamcenje, uspomene i grobove svojih predaka. Da li je je moguce da je ovaj covek ucestvovao u zlocinackom poduhvatu protiv nesrpskog zivlja, sto je priznao i zbog cega se pokajao, a da je tako delajuci ustvari, uspeo da protera 300.000 Srba sa prostora Hrvatske. Da li se gospodin kaje zato sto su Hrvati ostali na svojim ognjistima ili sto su Srbi proterani. Gospodine Babicu, niko nije mogao pretpostaviti da ste toliko nesvesni situacije. Veliki deo naroda Vam je verovao, posao za vama, ne iz besa, vec iz straha da se ne ponovi ono sto se do tada desavalo vise puta.Mislio je da ste spremni za odbranu interesa, kako svojih, tako i svoga naroda. Posle ovakvih pokajanja i priznanja, forsiranih i iznudjenih, od strane nazovi "suda" i "sudija" ne prostaje nam nista drugo nego da shvatimo da su ovaj narod vodili ljudu u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta. Zbog toga placa poznatu cenu.Ovakvim priznanjima se ne dolazi do istine. Jedino je omca na srpskom vratu za jednu crtu zategnutija. Vama ni Bog ne moze pomoci gospodine Babicu.

Boban Joksimovic

pre 20 godina

Iskreno, od advokata(!) koji brani jednog do najvecih zlocinaca 20. veka, najmanje sto sam ocekivao je da taj posao radi profeionalno i da ga shvata samo kao POSAO! Ako se vec upustio u moralisanje i ocenjivanje sta je greh a sta nije, onda mora da krene od svog klijenta i od grehova optuzenih. Duboko postujem ono sto je Babic rekao, bilo da je to govorio "od srca" ili zbog manje kazne. Jednostavno, kada bi svi koji su cinili zlocine uradili tako nesto, bila bi skinuta kolektivna odgovornost sa naroda i veliki teret koji cemo (sa ovakvim advokatima) vuci sa sobom u buducnost.

marijeta

pre 20 godina

Zivjela sam u VOJVODINI, a kad je počeo rat u Kninu BILA SAM U vRLICI, DOBRO ZANAM KO JE KOGA KLAO I ŠTO JE KO RADIO. GDJE SU HRVATI ŽIVJELI IZ KNISKE KRAJINA SVE GODINE DOK JE BIO RAT U HRVASKOJ GDJE . PO HOTELIMA U SPLITU... ZAŠTO HRVATI NISU POČELI RAT U VOJVODINI A MOGLI SU JER JE HRVATSKA BILA DO ZEMUNA. NISU JER SU MARLJIV I POŠTEN NAROD NISMO NASILNI. POGLEDAJTE FILM HARISONOVO CVIJEĆE. MA DA SE IZVINI BABIĆ MILIJUN PUTA NE VREDI MU NIŠTA MOŽE DA SE SLIKA. MI ĆE MO OPROSTITI ALI NIKAD ZABORAVITI.

bystander

pre 20 godina

A ovo sto advokati zlikovaca i mafijasa rade iz licnog interesa prerasta u saucesnistvo u klijentovim zlocinima. Nikako ne mogu da shvatim da neko moze da brani nekoga ko je ocigledno osramotio ljudski rod i naneo bol drugima. Valjda je tim advokatima osecaj moralnosti toliko slab da se lako prebacuju u zivot optuzenog, trazeci opravdanje za necije bezocne poteze znajuci da u tom uzbudljivom procesu dokazivanja "nevinosti" sami nece odgovarati pravdi.

Bez obzira da li je izjava doticnog Babica iskrena ili ne, on je dokazao svoju krivicu i potvrdio krivicu onih za koje smo sve ovo vreme znali da se sa razlogom nalaze u Hagu.

Dragan

pre 20 godina

Tek kada SVI koji su cinili ili mogli a nisu sprecavali zlocine budu osudjeni mozemo govoriti o mirnijoj buducnosti na Balkanu. Dokle god su neki "marljiv i posten narod" a Srbi valjda lenj, neposten i zlocinacki narod nema nade za mirnu buducnost. Sta je sa odgovornoscu i kajanjem za Jasenovac, hercegovacke jame, "bljeskove" i "oluje", proterivanje stotine hiljada Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije? Kada ce se SVI vratiti na svoja ognjista? Kada ce SVI koji treba biti naterani na kajanje i biti osudjeni? To je jedini put za pomirenje, zaborav i mirnu buducnost.

Zora Popovic

pre 20 godina

Moja porodica je izbegla ustaski noz u II sv. ratu, spasli su je prijatelji Hrvati. Drugi deo nije imao tu srecu. Strah Srpskog naroda je bio opravdan, pogotovo zbog tragicnog istorijskog iskustva. Medjutim, problem je sto na teritorijama na kojima su ziveli Srbi, u Hrvatskoj, su ziveli i Hrvati, dakle nigde Srpski narod nije potpuno sam i u "ubedljivoj" vecini, stanovnistvo je bilo izmesano. I onda je poceo da resava svoj problem uz pomoc Milosevica i njegovih "desnih ruku", Arkana&co. A toj ekipi bilo ciji ljudski zivot i pogotovo imovina, nisu bili sveti. I tako su Tudjmanu dali slagvort da pokaze sta zna. Sto naravno ne umanjuje njegovu krivicu za zlodela i iskreno se nadam da se sada lepo krcka na mukama u onom "gornjem" svetu, a zlikovce koji su ostali da koracaju po ovom svetu treba da stigne zasluzena kazna. Medjutim problem je sto ce unesreceni ljudi u ovom ratu uvek nositi strasan bol na dusi i nikakva kazna po zakonima svih sudova ovog sveta, bilo anglosaksonskih ili nekih drugih ne moze da ga zaleci.

Milosevicev zlocin i zlocin njegovih saradnika (kao sto je ovaj gospodin Babic) se ne sastoji u tome (kao sto neki misle) sto su bili dezorijentisani u vremenu i prostoru da ne vide da se SSSR raspao i da je van granica Rusije, kao jedne od najvecih nuklearnih sila ostalo 20 miliona Rusa i Milosevicev nacin resavanja Srpskog pitanja nikako nije smeo da bude primer, odnosno pokazna vezba nekim tamo, jer sveta vise ne bi bilo. Njihov zlocin se sastoji u bolesnoj pohlepi za moci nad ljudima i njihovim sudbinama koju su ostvarivali silom, pretnjama, pljackom i ubistvima. Oni su u ime Srpskog naroda zgazili na najvece vrednosti koje je taj narod imao, na humanost i hrabrost. Nekad su neki sa tog zapada koji toliko mrzimo, kao sto je Arcibald Rajs, zeleli da pocivaju u zemlji po kojoj Srbi hode. Lako je Nemackom narodu da se povrati iz blata fasizma i zlocina u koje je upao kad je dao takve planetarne genije kao sto su Bah ili Gete. Nama ce biti mnogo teze (a i Hrvatima).

A sto se tice licemerja Mesica i onog drugog, to je njihov problem i problem njihove savesti. Svuda ima licemera, lazova, pokvarenjaka i raznoraznih cinika, ali ima i onih malo boljih predstavnika ljudske vrste. Ja sam sigurna da se takvi nalaze sa obe strane i da ce im vreme pruziti sansu, jer jedino zajednicki mozemo da vidamo rane.

Bora

pre 20 godina

Ja bih i poverovao u iskrenos priznanje gospodina Babica da nije preterao i prihvatio krivicu za sveobuhvatni progon Ne-Srba i da ga je sam pisao i da u Hrvatskoj nisu pobijene hiljade Sraba u ovom ratu i stotine hiljada proterano i opljackano. Da li bi neko mogao da sastavi listu svih tih Ne-Srba koje su Srbi progonili u Krajini. Ovo se svodi na sramni pokusaj takozvane Medjunarodne Zajednice da kaze da su sami Srbi krivi za svoje stradanje. Sramota. Neka samo pogledaju Tudjmanovu knjigu i praksu njegove vlade i vlada njegovih naslednika pa ce videti ko se bavi progonom Ne-Hrvata u Hrvatskoj.

NoRada

pre 20 godina

Nije Babic gospodo vama napravio onu kolonu,nego Tomanovicev KLIJENT (koga vi jos volite,uostalom kao i Voju iz DSS "brane srpstvo").On je (za neupucene Milosevic)prevario i Babica i Martica i Karadzica i Mladica i sve Srbe.Ali kako slijepac da progleda.Pozdravljam cin Babica,kakav god je istinski ili iz koristi.

Jadranka

pre 20 godina

Ova isprika gospodina Babica je zaista smijesna i jednostavno neprihvatljiva. Nitko od zaracenih strana nema nista od nikakvih isprika, narocito ne ovakvih laznih kojima se samo kupuje koja godina slobode.
Jedini nacin iskupljenja grijeha koji su se desavali na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine je taj da Srbija plati ratnu stetu i konacno se odrekne svoje zaostale ekspanzionisticke politike.

Zika

pre 20 godina

Mislim da ovde nije potreban nikakav komentar, kad covek cita komentar jedne nepismene, primitivne, glupe te slepe Marijete. Dok su "njeni" boravili pod cvrstim krovom, u toplom uz redovitu hranu i internationalnu pomoc, dotle su Krajisnici ziveli u pod najtezim ljidskim uslovima.

A to da su marljivi, posteni i nenasilni, pokazali su na mnogim primerima: velika nezaposlenost, razne makinacije, kradje i afere u vlastitoj zemlji, te u svetu ponzati kao "nenasilnici" po mnogim inicidentima,a
narocito na sportskim priredbama.

pado

pre 20 godina

do dolaska tudjmana na vlast srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivan narod.nakon toga preko noci postaju manjina.Bunt tamosnjih Srba je bio za ocekivati ako se uzme u obzir sta su pretrpeli za vreme drugog svetkog rata.poredjenja radi zamislite kakva bi bila reakcija jevreja u nemackoj kad bi im ponovo uveli da nose zute treka.S obzirom da su Srbi iz Hrvatske proterani i obespravljeni lako je zakljuciti da su hrvati napravili etnicko cistu zemlju sto im je po mom misljenju i bio zilj.