Utorak, 10.10.2017.

10:20

'Migovi' stari oko 28 godina, u upotrebi od juna 2018.

Ruski “migovi“ koji su stigli u Srbiju će u operativnoj upotrebi biti od juna 2018. godine, javlja <a href="http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2898951/posle-modernizacije-migovi-ce-biti-na-nivou-cetiri-plus-generacije.html" class="text-link" target= "_blank">RTS</a>.

Izvor: B92

'Migovi' stari oko 28 godina, u upotrebi od juna 2018. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Mix

pre 6 godina

Morate biti naivni i verovati da ova drzava nema para pa je zato sve lose u njoj. Naprotiv ova drzava je prepuna para a jos punija lopovima i izdajnicima koji ce radije videti kako vase dete umire zbog nemogucnosti rutinske nege samo da bi strpao u dzzep nego da te pare odu tamo gde treba.

Evo vam sada i primer kako i od ovih aviona drzava nece imati para. Aivoni se kupuju samo zbog PRa i ni zbog cega drugog, jako skupa PR kampanja. Znaci pare bacene da bi neko bio glavni coban u drzavi i da ovce imaju da navijaju. E sada kako coban puni svoje dzepove na racun vase bebe kojoj treba medicinska nega. Isprica ovcama kako ce Avioni biti apgrejdovani u fazi 2 i fazi 3 .. a ne to je Beograd na vodi zabunio sam se. Kako ce avioni biti apgrejdovani na 4+++ ili bilo kakvu drugu glupost i naravno da je to placeno unapred i naravno da ti avioni nikada nece videti 4++++ ali ce se zato kinta vratiti nazad u dzepove master cobana.

To vam je samo primer kako kradu na javnim projektima, a kako kradu na onim za koje niste ni culi ni videli je isto tako samo puta deset. I onda kao od tih para prave firme koje teraju ovce da kupuju samo od njih jer nemaju od koga drugog jer su ostale sve pozatvarali zastrasivanjem.

Svakog dana u Srbiji bude pokradeno 3-9 miliona eura drage ovce.

Владимир

pre 6 godina

(MIDIBOX, 10. oktobar 2017 14:08)

Мораш да на научиш разлику између представљања јавности и "ушао у употребу". Обично то ушао у употребу је две године након представљања. Није довољно ући на Википедију и са стране прочитати пар података

kele

pre 6 godina

(dd, 10. oktobar 2017 16:14)
Prema dostupnim podacima MIG 29M opremljen Žuk radarima pripada generaciji 4+. Razlog nabavke je čuvanje neba u mirnodopskim uslovima, kao i obuka pilotskog kadra.
Što se tiče nekakve vazdušne borbe, priča je u slučaju Srbije bespredmetna jer se radi o maloj državi. Nama bi mnogo bolje odgovarala dobra PVO u slučaju rata. Nekoliko brigada opremljenih sa Pancirima i BUK-ovima i to je to. Pitanje da li bi se iko usudio prići sa avionima.

dd

pre 6 godina

Dodaje se da će posle remonta i modernizacije avioni biti podignuti na nivo “četiri plus generacije“

e ova recenica je najveca lazu u ovoj prici!!! Mig-29 koliko god ga modernizujes ne moze da bude u 4+.klasi borbenih aviona...jer tamo spadaju SU-35S,Eurofighter Tajfun,Dasasault Rafale,F-22 Raptor,Gripen....koji su mnogo brzi i okretniji avioni od Mig-29 i tu mig nema sta da trazi bio bi oboren ko patka.

a da ne pricam o 5.generaciji kao sto su PAK FA T-50,ili F-35 raptor.

Mig-29 nema teoretske sanse da obori avione 4.generacije... stavi ga protiv SU-35S koji je trenutno najblji avion 4+.klase na svetu,od Mig-29 ne bi ostali ni srafovi...KOJE SU BRE OVO LAZI,i zasto nam se serviraju???

ovi avioni su stari vise od 30g...NATO piloti i ruski imaju preko 200 sati naleta godisnje u najboljim avionima na svetu...napadi u grupi i solo gadjanje na ciljeve bojevom municijom...nijedan nas pilot nema sta da trazi u vazduhu,nije obucen da redovno vozi avion a ne da se bori protiv dobro obucenog NATO pilota.

treba potrosti brdo para da pilota obucis da bude vrhunski,na milione evra...zato ameri godisnje pljunu 300+ milijardi dolara za takve stvari!

kojeopozicija

pre 6 godina

ok. imamo avione stare 30 godina, pilote stare 45 godina, dakle igramo na iskustvo.

bicemo najiskusnija eskadrila na zapadu.



to je , valjda , u skladu sa vucicevim komentarima da cemo imati "ubedljivo najjacu eskadrilu u regionu".

Desspo

pre 6 godina

Remont u Sapcu da obave. Ljudi odmah nakucaju brojeve, ispadne MiG-35. Dobiju se 3 zimske gume, nov akumulator, napunjena klima. Dubinski oprani. Ispolirani. Inace MiG je ona baba vozila do crkve nedeljom i nazad. Kise nisu videli jer su hangarirani. Presli svega 10000 km. Utegnuti na trapu. Ne vuku u stranu. Turbine bez lufte. Zamajci ok. Servisna knjizica. Redovno servisirani u ovlascenom servisu. Moze svaka provera. Zamena ne, osim za skuplji.

London

pre 6 godina

2013. je VJ bilo ponuđeno da kupi 6 novih MIG-29 koji su bili namenjeni Siriji ali nikada nisu bili isporučeni. Cena je bila nešto manja od 150 miliona dolara. Tada je VJ odlučila da ih ne uzima jer nema potrebu za tim avionima i zato što je održavanje preskupo za ulogu koju bi imali (paradiranje oko granica).

Danas smo kupili 6 MIG-29 starih 30 godina, koji nikakvom magijom ne mogu da se dovedu na stanje ovih iz 2013. jer su različite konstrukcije (airframe).

I dalje je pitanje šta će nam ovi avioni, ako nam 2013. nisu trebali. Jedino što ja vidim kao razliku između vremena kada su ovi avioni na brzinu naručeni i situacije iz 2013. je pobeda Trampa i nada Srba da će se povući sa Kosova. Tada bi MIG-29, zajedno sa olupinama od tenkova koje smo takođe "dobili na poklon" dobro došli u ponovnom osvajanju "južne srpske pokrajine". Na žalost, od tog sna nema ništa, a Rusi su nam ipak uvalili avione za siću.

MIDIBOX

pre 6 godina

Ovo su vam činjenice, a vi prosuđujte sami:

*MiG 29:
-prvi let: 6. oktobar 1977. godine
-u upotrebi: od jula 1982. godine
-trenutni status: u službenoj upotrebi u preko 20 zemalja širom sveta

*F-16 Fighting Falcon:
-prvi let: 20. januar 1974. godine
-u upotrebi: od 17. avgusta 1974. godine
-trenutni status: u službenoj upotrebi u 26 zemalja širom Evrope i sveta

aca

pre 6 godina

Realno, obzirom na geopoliticku i geostrategijsku situaciju, nije nam potrebno RV.pa ni PVO, al nesto moramo da imamo.Slovenija npr kao punopravna clanica NATO i Eu placa oko 40 mil godisnje Italijanskom RV za zastitu neba.Pragmaticni slovenci , sabrali, oduzeli, pomnozili.Trebalo je ici u tom pravcu.

kraja

pre 6 godina

...ovo licitiranje godina, upotrebe, kostanja, kvaliteta, neodoljivo podseca na pricu o cetiri slepca kojima su dali da ispipaju slona i da opisu kako slon izgleda...
...pa vidimo da su avioni stari mladi, prosecni, da su preskupi, prejevtini, taman, da ne valjaju, valjaju, odlicni su, da je srbiji potrebno 1, 4, 20 aviona, da srbiji uopste ne trebaju avioni, da je posao odlican, da je posao pljacka, da je posao prevara...
...nekoliko komentatora je pokusalo argumentovano da objasni, ali su prosli kao dasak vetra, neprimeceno...
...iza njih su "slepci" nastavili da pipaju slona...

Dusan

pre 6 godina

Kupili smo otpad i platili debelo!Kad se budu remontovali ti krsevi nece moci da budu u upotrebi nardnih 10 godina mozete samo da se zavaravate.To oko 28 godiba je ono kao na autopijaci,znaci imaju 30 i vise godina.A cenu f16 od oko 150 milona necu ni da kometarisem u to mogu da veruju oni koji veruju da Deda Mraz postoji.Prelazak na druge avione bi bio problem da mi imamo sve prilagodjeno Migovima ili drugim Ruskim avionima a NEMAMO.Nemamo ni pilote,stari su i neobuceni nemaju ni potrebne sate leta jer nemaju na cemu da lete i nema para letenje.

Posmatrač

pre 6 godina

Kada smo bili iole država nismo znali ni šta imamo od naoružanja ni koliko je staro, To je bilo što je I normalna stvar vojna tajna, a sada nadležni izlaze sa i najsitnijim detaljima tako da evenutalni neprijatelj može da se spremi na vreme. Ali o čemu pričamo kada nam je vojska svedena na nivo lovačkog društva, ministar nevojni nema tri čiste o vojsci, ali kažu kakva država takav I narod a onda je I takva vojska.

Ivan

pre 6 godina

Dobro se secam izvestaja Lazanskog sa rejban naocarima sa mostarskog aerodroma negde 87-88' godine kupljena eskadrila mig 29 valjda 17-20komada bese. Emisija dozvolite sve ukupno 10minuta price sa nekim generalom i to je sve. A sada godinu dana rasprave za par aviona starih 28godina. Pa mi smo ne Tanzanija nego Tunguzija

Dva točka bolja od četiri

pre 6 godina

Na stranu ovi avioni, nego, jel smo uzeli buk-ove? Avioni nam trebaju u miru (air police) ali za eventualni rat nam trebaju buk-ovi i s bilo koji...

DPolitika

pre 6 godina

@Sinko @Shvatite da para NEMA


Kako nema kada se godisnje samo prema Drzavnom revizoru sprcka oko 200 miliona USD na gluposti?

Samo grad Subotica je nelegalno sprckala pola milijarde dinara tokom 2015...

Nema za naivne.

Para ima stvar je samo kako se koriste.

Umesto da se resi dugotrajno problem nabavkom novih aviona, avionima koji su jeftini za odrzavanje, avionima na kojima bi piliti leteli barem sto sati godisnje u proseku i time imali neki koliko toliko pristojan nalet ovde se gura samo jedno resenje koje zapravo to nije.

Kakav je znacaj 10 aviona od toga 7 samo sposobnh za borbu za odbranu zemlje?

Nikakav.

Jos kada par njih ispadne zbog odrzavanja iz upotrebe opet ista situacija.

Za drzavu velicine Srbije najmanje 36 aviona je potrebno za koliko toliko pristojno vazduhoplovstvo. I to je minimum, sve ostalo je laganje i zavaravanje.

Za nase uslove idelani su jeftiniji avioni tipa L-15B ili JL-9G koji se mogu kupiti novi za 10 do 15 miliona USD. Sa Kinom bi bilo moguce dogovoriti i transfer tehnologija i sklapanje aviona kod nas cime bi se uposlila i domaca industrija.

Price o "Air policing" kao o jedinom kako ispada sada razlogu za postojanje vazduhoplovstva su glupost.

"Air policing" je termin koji su ovde poceli da koriste jer se plase da kazu da nam avioni trebaju za odbranu zemlje.

Tamo gde se taj termin izvorno koristi nemaju strah da kazu da im avioni prvenstveno trebaju za odbranu zemlje.

abraham

pre 6 godina

najbolje bi bilo dati izraelcima da ih modifikuju na 4+.. ne odradi li se kako treba opet cemo imati zastarjelu i neupotrebljivu tehniku kojoj brzo isteknu resursi

ja

pre 6 godina

Ovde svi viču nove avione a ne puštaju koliko kostaju..pre neki dan locked Martin je ponudio hrvatskoj nove f16 avione ..cena 148 miliona po komadu ili za 12 komada 1.8 milijardi dolara..Bahrein kupio prošli mesec 19 komada F 16 za 2.78 milijardi dolara...ajde da se spustimo malo na zemlji ..u Srbiji se deca leče smsovima a ovde bi da lupaju milijarde u avione ...što se mene tiče Srbije sem par komada i ne treba ..nama treba moderan pvo ..avioni služe za napad.

dare

pre 6 godina

Dobili smo ih na poklon I nemogu da shvatim da ljudi to kritikuju,a zasto prosla vlast ili bilo ko drugi kupio ili dobio bilo sta? Oni nisu mogli ni 2 helikoptera da kupe a zasto jer nisu imali pare ali nije im bilo vazno! Mi novca za nove avione nemamo,jer cela vojska svi rodovi I vidovi trebaju novu opremu koja nije kupovana od 1990 god I JNA,sve sto je novo je dobrodoslo! Ja imam zamerke na domace sisteme koji ili ulaze sporo ili nikako u VS,od nore-aleksandar ,Lazara,Milosa,bumbara,Pegaza ,alasa to treba ubrzati

dzaba bilo

pre 6 godina

koliko stvarno balkanskim zemljama treba aviona za njihove potrebe,vise nego dovoljan bi bio moderan KAI FA50,nov novcat,pod garancijom za max. 35 miliona dolara po komadu?

Srdjan

pre 6 godina

Izuzetno postujem Vas sajt ali ovaj naslov Vam nije fer - neuki citaoci ce odmah pomisliti kako su to krntije poredeci tu starost sa automobilima, biciklima, mikserima i drugim.
Koliko su stari americki B-52 koji su u upotrebi? Britanski Tornado? Holandski i belgijski F-16?
Kazu trebali smo da kupimo sest Gripena - kada smo poslali zahtev za ponudu za 6 aviona, Svedjani nisu ni odgovorili, nece da se bakcu za tako malu kolicinu. Kazete moze nov da se kupi za 40 miliona - moze ali bez naoruzanja, sa najslabijim radarom i tako dalje sa kojim bismo mogli bukvalno da se slikamo a tek onda bi krenulo sisanje na celavo: tehnicari ne znaju da ga odrzavaju - placaj obuku! Nemas rezervne delove - placaj! Sta, hoces i rakete? A pa ne mogu te koje imate, morate da kupite ove koje idu uz njega! Austrija je kupila eskadrilu Eurofightera i cena upotrebe je narasla toliko da sada razmatraju kako da ih se otarase jer jednostavno ne mogu da izdrze. Koliko god se to nekome svidjalo ili ne, trenutno za te pare nije moglo apsolutno nista bolje.

sasa jokic

pre 6 godina

Da ne ulazim u raspravu da li su stari ili nisu, moje pitanje je, kakvu cemo korist imati od ovih 6 migova (4 stara su malte ne neupotrebljivi) ako kojim slucajem udjemo u konflikt sa bilo kojom zemljom clanicom NATO? Zasto bi Hevatska kupovala avione, ako iz Avijana, Sofije, Bukuresta za 20-30 minuta moze da doleti sta treba da se ovih sest aviona neutralisu. Jedina sansa da se odbranimo je S-400, ali to nemamo sanse da dobijemo, cak i da imamo da platimo, jer smo onda suvise "samostalni", a to ne odgovara ni Rusima.

Miodrag

pre 6 godina

Ovo je ipak mnogo godina za 29ku. Ti avioni su vrlo dobri posebno kada se modernizuju ali suprotno mišljenju da su tenkovi po izdrzljivosti-nisu, naprotiv. Loše se ponašaju kad stare što se pokazuje sada pred kraj radnog veka što je posledica lošijeg održavanja od zapadnih konkurenta kao i same konstrukcije po principu izvlačenja maksimuma iz konvecijalnih materijala i pogona za proizvodnju po ceni roka trajanja aparata. Kao rešenje za nas su po meni ok ali ne sa tim godištem, da su 15ak godina mlađi bilo bi prihvatljivo, ovako svaka čast Rusima za posao i pitanje za naše stručnjake: šta kupiste to nesreće? Inače vrlo cenim i poštujem Rusku vojnu tehniku.

bla bla

pre 6 godina

@ Mirko
Citao sam sve do dela "generali na Pinku".
Da je sve kako treba dobili bi godiste proizvodnje npr 1990, 1988, 1985... a ne oko 28 godina.

Najsmesnije sto prica o migovima je besmislena, u normalnoj drzavi narod ni ne zna kad se opremljuje vojska. I na kraju, okruzeni smo NATO zemljama, rat sa jednom drzavom je rat sa NATO, tako da je besmisleno uporedjivati da li je veci nas ili hrvatski...

Roćevac

pre 6 godina

Vi što hoćete rafal, znate dobro šta hoćete,jer je to odličan avion. Samo da znate da ga za 20 godina francuzi nisu još nikom prodali a i te kako žele i nude ga. Neće da ga kupe jer je skup u startu a još skupli u održavanju i u upotrebi. Pa bi za sve ove pare što dajemo za 29. mogli da kupimo jedan rafal. A drugo te 29. jednom urađene kako se priča biće na najvišem nivou i ništa lošiji od rafala i od f16 itd. Znači na nivou aviona u nato. Bolji od njega je f22 i f35 koji je za sad fijasko loocked marina i možda nikad i ne uđe u upotrebu. A mi kolko para dajemo bolje nismo mogli da dobijemo. Francuzi pišu o tome i kažu da 29. nije lošija ni od jednog zapadnog lovca.

leptirica

pre 6 godina

Netko je spomenuo gripene, 1 gripen ovisno o opremi novi košta 45-50 m eura, znači oko 500 za 10 koliko treba Srbija, a sa mig29 10 komada će koštati oko 185 m eura tako da nije isto. Srbija na ovaj način rješava problem aviona za idućih 10 godina koliko će imati resurse nakon remonta. Iako bi bilo bolje uzeti novo, ovo nije loša varijanta. Razlika je da kod kupnje novog imate resurse 30 godina do prvog remonta, a nakon remonta još 10 godina. Tu je i razlika kod sati leta, stariji avioni trebaju vise održavanja i imaju mogućnost manje sati leta, pa će mig29 nakon remonta imati pravo na 700 sati leta, a novi avion ima do 6000 sati. Gripeni i mig29 imaju podjednake operativne troškove po satu leta, ali opet prelazak na drugačiji tip aviona košta. Za zemlju gdi piloti tako i tako ne lete puno ovi mig29 nisu idealno trajno rješenje, ali su trenutno dosta povoljna opcija i rješenje za idućih 10 godina.

Владимир

pre 6 godina

(Wagner, 10. oktobar 2017 11:00)

Иако сам увек навијао да се једног дана појави Су-30 рецимо, могу се сложити са тобом да је ово бацање новца. Међутим проблем код Грипена је што Швеђани никада нису послали понуду и Саб није заинтересован за наше тржиште. Другим речима, не занимамо их. Рафал је неоспорно добар у својој класи, али њеова цена је готово 80 милиона долара по комаду. Плус логистика плус обука, скупо. Једино оправдање за ове Мигове је што нам се особље 30 година носи са њима. Све остало је... Кажем, штета што не можемо имати Су-30, јер са његовим долетом и носивошћу од 8 тона, далеко више од конкуренције може да покрије.

zimzeleni

pre 6 godina

Zabava za srpsku prorusku sirotinju, da se lakse amortizuju uspesi na regionalnom planu: ulazak Crne Gore u NATO, kandidatura Makedonije, "odlicni" odnosi sa Hrvatskom.

Milan

pre 6 godina

Ovde ili se ljudi bas ne razumeju ili ne zele da razumeju.
Cena od 30 miliona eur je sa kompletnom modernizacijom na 4+ generaciju i sa KOMPLETNIM NAORUZANJEM, plus osposobljen centar i ljudstvo za kompletan remont letelica.
Te cene koje se prosipaju za F16, Gripen, Mirage, su cene za letelice 3 generacije bez grama naourazanja i plus remont.
Obucavanje ljudstva i formiranje centra za remont tih letelica je tek abnormalna cifra. Za svaki ozbiljniji kvar bi morao da transportujes letelicu kod nekog drugo da te dere za remont. Uostalom pitajte bracu hrvate kako su se proveli sa servisiranjem migova 21 u Ukrajini. Platili su za 7 aviona 17.7 miliona eur, da bi im produzili vek 5 godina.
A naouruzanje kosta koliko i avion.

Mirko

pre 6 godina

Par zapažanja:
1. Nabavili smo jedino za šta smo imali novca a to je krpljenje da preživimo do 2030. i tada možda napravimo ozbiljniju nabavku.

2. Nabavka drugih aviona, Gripena, kineskih, Rafala i slično nije došla u obzir jer to traži drugu infrastrukturu, delove, simulatore, kompletnu preobuku tehničara i pilota, mnogo traje i mnogo košta.

3. Kako generali pojasniše pre par dana na Pinku, o modernizaciji tek treba da se pregovara. Lično mislim da nema smisla modernizovati kratkotrajno prelazno rešenje koje će služiti samo za tzv. "air police".

4. Ovi avioni su daleko od 4+ generacije.

5. Zašto nabavljati nove avione ako će piloti imati 20h naleta godišnje?

6. Nakon dugo vremena nabavljeno je nešto i nakon dugo vremena javnost je nepodeljena da je ovo ipak dobra vest.

7. Jesu nam (na primer) bolnice stare ali za to treba tražiti druge krivce (lista je podugačka a vazduhoplovci su prilično nisko na njoj), da ovo nismo nabavili plaćali bi drugome za air police i onda bi se opet diglo drvlje i kamenje.

samo kažem

pre 6 godina

@wagner kojom logikom nam je bolje da kupimo bilo šta drugo osim migova... Za migove imamo koliko toliko stručan kadar od održavanja do pilota, pa nije to automobil pa sad ću malo kod ovog mehaničara malo kod onog. Da su nam avioni bili neophodni jesu da nismo modernizovali koliko toliko morali bi da plaćamo zaštitu vazdušnog prostora nekom, da je najlogičnije da to budu migovi jeste to je ono sa čime možemo da funkcionišemo bez velikog ulaganja u kadar već nastavljamo gde smo stali. E sad dal su nam uvalili to ne znam da li su migovi tamo bili za pod presu pa su ih samo ofarbali i nama uvalili ili je urađen kompletan remont u to se ne razumem baš. To će vreme pokazati

Mirko

pre 6 godina

Za avione stare 28 godina kojima je operativni vek 30 godina dajemo 30 miliona eura po komadu?? 
A za 10-15 miliona vise mogu da se kupe potpuno novi avioni koji ce nas sluziti sledecih 25-30 godina...
(001, 10. oktobar 2017 10:45)

Modernizuje se 10 aviona, dakle 18 miliona po komadu. Avioni ovog tipa posle modernizacije imaju zivotni vek 40 godina. Za nov avion, ako uopste neko zeli da ti ga proda jer si zemlja treceg sveta, ne mozes platiti ispod 60 miliona evra,sa sve opremom, naoruzanjem i rezervnim delovima, tako da izneo si tri konstatacije i sve tri su neistina.

смена страже

pre 6 godina

Да супер добили,ремонт ће бити,све ок.Него,пилоти немају довоњно сати налета...Могли сте и ПАК ФА да добијете и да стоји у хангару.

Petar

pre 6 godina

Cekaj jel su nam braca Rusi kao prijateljima i saveznicima poklonili Migove najnovije generacije koje koristi i oni sami ili su nam prodali Migove stare 28 godina koje su izbacili iz svog sastava jer vise ne vrede za ozbiljnu vojsku?

Petar

pre 6 godina

Mnogi se ovde hvataju za izraz "oko 28 godina". Trebalo je da se napiše "u proseku 28 godina". Neki su mlađi, a neki stariji i to je to.
Kod ovih migova godine nisu preterano važne, jer ako se ( AKO SE ) bude radio remont sa kompletnom zamenom vitalnih delova i dovođenje na najavljeni standard, u tom slučaju ( ALI SAMO U TOM SLUČAJU ) će ovi avioni biti sasvim dovoljni za jedan duži period eksploatacije. Ako se to ne desi, u tom smo slučaju obmanuti od strane naših političara. Vreme će pokazati. Nije daleko ni taj jun 2018.

Bane

pre 6 godina

(Wagner, re 11:00)
O cemu ti pricas ti, kakvi Rafali, prvo niko ti kao Srbiji nece prodati taj avion, a drugo cena tog jednog aviona iznosi oko 100 miliona, plus koliko bi kostalo celokupno prilagodjavanje na zapadni avion. Mani se ucenja o avijaciji preko video igrica. Ovo je odlican posao za ovaj novac, za narednih 10-12 godina obezbedili smo svoje ratno vazduhoplovstvo.

Gruja

pre 6 godina

Ovde kako se pojavi tema aviona, odmah se pojavi gomila svetskih strucnjaka koja se razume u Mig-ove, odrzavanje, cenu,radni vek aviona...pa valjda se neko u vojsci bolje razume u to od nas.

Wagner

pre 6 godina

Vise je nego jasno da su Rusi napravili odlican posao uvalivsi nam starudije za koje cemo potrositi gomilu novca za remont. Bolje da smo kupili 6 novih aviona tipa Saab Gripen ili Dassault Rafele koji su neuporedivo bolji i od ruskih aviona novije generacije, a o ovim relikvijama sto su nam "poklonili" i da ne pricamo. Ljudi u Srbiji su uvereni da je ruska vojna tehnika nabolja jer ovde najintenzivnije radi ruska propagandna masinerija. Istina je suprotno dijametralna.

Dve pare (u vreći)

pre 6 godina

Da se ne zavaravamo, od ukupnog sadašnjeg broja dvadesetdevetki, deset, nećeomo nikad imati više od 4 u STU, za obavezna dežurstva patroliranja nebom. A više od toga nam ni ne treba. Zato bi bilo mnogo mudrije da su nam Rusi dali, npr. 4 "Striža", viđenih i isprobanih na vojnoj paradi oktobra 2014, koje je samo trebalo prefarbati. Preostale mig 29 (nabavljene 1980-ih u vreme SFRJ) trebalo je rashodovati i poslati natrag u zemlju porekla, a istovremeno naručiti 4 potpuno nova aviona koji bi bili isporučeni par meseci pre isticanja resursa ona 4 u upotrebi.

radikalski um trgovca krs automobilima

pre 6 godina

jeste b'ate da su tri'es godina stari, ali nisu puno vozeni. eto, samo vozila baba od vojne baze do pijace, za vikend, da ne zariba masina...

Sinko

pre 6 godina

Molim vas dosta više antiruskog botovanja da li je ovaj posao isplativ ili ne. Shvatite da para NEMA i da je to jedini mogući posao. Jedan novi zapadni avion sa svim potrebnim za 10 god. košta između 75 i 150 milona dolara. Za ove pare mogli bi da kupimo jedan ipo avion. Možda ni to jer para nema na gomili a za ove polovnjake će se plaćati sukcesivno kako budu išli remonti. Ovo je jedino što možemo da priuštimo i pomirite se sa surovom realnošću, nađite neki posao od kojeg se državi uplaćuje PDV, samo tako se kupuje novo.

zoran

pre 6 godina

Ovi ko da su na kvantashu pa kupuju od oka..."Ma,'ajde gazda ubaci koji krompir vise, onako od oka.."
Majka mu stara, valjda avion ima neki svoj karton, papire, kada je izasao iz fabrike, kada je bio prvi let, kada se kvario, kada remontovao...drugim recima = servisna knjizica.
Oko 28 - 40 godina starosti...pa da se nadjemo...ruka ruci.

Samo mi nije jasno zasto se krije od javnosti da avioni moraju biti vraceni u Rusiju, ako zaista zelima da budu nadgradjeni za 4+ generaciju..!?

Srdjan

pre 6 godina

Zašto se kaže da su stari oko 28 godina?? Zar se tačno ne zna koje su godište svaki pojedinačno??
Nije problem da se odradi remont i da se avion pripremi za još 10ak godina operativnog rada! Ali to je to!? Koštaju nas 200 miliona eura avioni koji imaju resurs još 10 godina!? Zar nije bilo bolje dati 300 miliona za avione koji bi mogli biti u upotrebi sledećih 40 godina koliko traje životni vek aviona (naravno, uz remonte)!!
Ovako plaćamo skupo avione koji neće moći da lete kroz 10 godina.
I do upotrebe u junu 2018, proći će skoro 2 godine od prvih najava "poklona"!
Da su novi, 2 godine više manje, a ako im ostaje 10-12 godina rada, onda je dve godine 20% životnog veka!
Moramo imati avijaciju ali... U ovoj zemlji sve je bacanje para! Pogledajte ko su nam ministri vojske, policije, rada... Da li je u ijednoj zemlji bio slučaj da ministri rada i vojske zamene mesta???? Pri tome, ne zna se koji je nesposobniji za bilo koje od ta dva radna mesta.
Vulin bez dana radnog staža bude ministar rada, a zatim, pošto voli crne uniforme, bez odsluženog vojnog roka bude ministar vojske!???
Zvuči logično!
Ali bitno je da niko ne pita koliko stvarno košta potrošačka korpa, kolika je stvarna inflacija, koliko je stvarno nezaposlenih, koliko je stranačke vojske dobilo posao, koliko je ugašenih medija jer nisu na liniji...
Bitno je da smo najjači u regionu i šire. Samo se ne zna u čemu smo najjači jer surova statistika (ne naša) demantuje da smo od ikoga bolji!

Ludi Milojko

pre 6 godina

Gde će biti podignuti na nivo 4+ generacije? Ima li neko pismen u Vojsci Srbije? Odakle nam radari, avionika, koji će motori biti ugrađeni, ko radi defektaciju "zmaja" aviona itd.....vi se igrate države!!!

Mirko

pre 6 godina

Ako ce zaista biti podgnuti na 4+ generaciju onda je to dobra stvar. Ocekujem novu elektroniku, radare i rakete dometa 120 km + ( R-77 raketa). Sto se tice godina starosti to nije nikakav problem jer 80 % vojne avijacije svih svetskih sila cine avioni tih godina starosti, bitno je odrzavanje. Sve u svemu ako uzmemo u obzir da smo mala zemlja treceg sveta, ovo je dobar i povoljan posao za nas.

kont

pre 6 godina

Zivotni vek migova je 40 godina.Znaci nakon ove modernizacije do leta mozemo ih koristiti aktivno jos 10 godina a onda bi bio red da se kupi potpuno nova eskadrila vojnih aviona.

001

pre 6 godina

Za avione stare 28 godina kojima je operativni vek 30 godina dajemo 30 miliona eura po komadu??
A za 10-15 miliona vise mogu da se kupe potpuno novi avioni koji ce nas sluziti sledecih 25-30 godina...

Sims

pre 6 godina

Auh, ovo je onda bas staro, imaju znaci jos neku godinu letenja. Mozda jeste trenutno funkcionalno ali je ipak staro. Cenu moze da opravda jos jedino ostatak paketa, sa T72 i BVP, koji jos nisu stigli, i ne pominju se?

001

pre 6 godina

Za avione stare 28 godina kojima je operativni vek 30 godina dajemo 30 miliona eura po komadu??
A za 10-15 miliona vise mogu da se kupe potpuno novi avioni koji ce nas sluziti sledecih 25-30 godina...

Sinko

pre 6 godina

Molim vas dosta više antiruskog botovanja da li je ovaj posao isplativ ili ne. Shvatite da para NEMA i da je to jedini mogući posao. Jedan novi zapadni avion sa svim potrebnim za 10 god. košta između 75 i 150 milona dolara. Za ove pare mogli bi da kupimo jedan ipo avion. Možda ni to jer para nema na gomili a za ove polovnjake će se plaćati sukcesivno kako budu išli remonti. Ovo je jedino što možemo da priuštimo i pomirite se sa surovom realnošću, nađite neki posao od kojeg se državi uplaćuje PDV, samo tako se kupuje novo.

Mirko

pre 6 godina

Ako ce zaista biti podgnuti na 4+ generaciju onda je to dobra stvar. Ocekujem novu elektroniku, radare i rakete dometa 120 km + ( R-77 raketa). Sto se tice godina starosti to nije nikakav problem jer 80 % vojne avijacije svih svetskih sila cine avioni tih godina starosti, bitno je odrzavanje. Sve u svemu ako uzmemo u obzir da smo mala zemlja treceg sveta, ovo je dobar i povoljan posao za nas.

Petar

pre 6 godina

Mnogi se ovde hvataju za izraz "oko 28 godina". Trebalo je da se napiše "u proseku 28 godina". Neki su mlađi, a neki stariji i to je to.
Kod ovih migova godine nisu preterano važne, jer ako se ( AKO SE ) bude radio remont sa kompletnom zamenom vitalnih delova i dovođenje na najavljeni standard, u tom slučaju ( ALI SAMO U TOM SLUČAJU ) će ovi avioni biti sasvim dovoljni za jedan duži period eksploatacije. Ako se to ne desi, u tom smo slučaju obmanuti od strane naših političara. Vreme će pokazati. Nije daleko ni taj jun 2018.

Bane

pre 6 godina

(Wagner, re 11:00)
O cemu ti pricas ti, kakvi Rafali, prvo niko ti kao Srbiji nece prodati taj avion, a drugo cena tog jednog aviona iznosi oko 100 miliona, plus koliko bi kostalo celokupno prilagodjavanje na zapadni avion. Mani se ucenja o avijaciji preko video igrica. Ovo je odlican posao za ovaj novac, za narednih 10-12 godina obezbedili smo svoje ratno vazduhoplovstvo.

Mirko

pre 6 godina

Za avione stare 28 godina kojima je operativni vek 30 godina dajemo 30 miliona eura po komadu?? 
A za 10-15 miliona vise mogu da se kupe potpuno novi avioni koji ce nas sluziti sledecih 25-30 godina...
(001, 10. oktobar 2017 10:45)

Modernizuje se 10 aviona, dakle 18 miliona po komadu. Avioni ovog tipa posle modernizacije imaju zivotni vek 40 godina. Za nov avion, ako uopste neko zeli da ti ga proda jer si zemlja treceg sveta, ne mozes platiti ispod 60 miliona evra,sa sve opremom, naoruzanjem i rezervnim delovima, tako da izneo si tri konstatacije i sve tri su neistina.

kont

pre 6 godina

Zivotni vek migova je 40 godina.Znaci nakon ove modernizacije do leta mozemo ih koristiti aktivno jos 10 godina a onda bi bio red da se kupi potpuno nova eskadrila vojnih aviona.

Wagner

pre 6 godina

Vise je nego jasno da su Rusi napravili odlican posao uvalivsi nam starudije za koje cemo potrositi gomilu novca za remont. Bolje da smo kupili 6 novih aviona tipa Saab Gripen ili Dassault Rafele koji su neuporedivo bolji i od ruskih aviona novije generacije, a o ovim relikvijama sto su nam "poklonili" i da ne pricamo. Ljudi u Srbiji su uvereni da je ruska vojna tehnika nabolja jer ovde najintenzivnije radi ruska propagandna masinerija. Istina je suprotno dijametralna.

Srdjan

pre 6 godina

Zašto se kaže da su stari oko 28 godina?? Zar se tačno ne zna koje su godište svaki pojedinačno??
Nije problem da se odradi remont i da se avion pripremi za još 10ak godina operativnog rada! Ali to je to!? Koštaju nas 200 miliona eura avioni koji imaju resurs još 10 godina!? Zar nije bilo bolje dati 300 miliona za avione koji bi mogli biti u upotrebi sledećih 40 godina koliko traje životni vek aviona (naravno, uz remonte)!!
Ovako plaćamo skupo avione koji neće moći da lete kroz 10 godina.
I do upotrebe u junu 2018, proći će skoro 2 godine od prvih najava "poklona"!
Da su novi, 2 godine više manje, a ako im ostaje 10-12 godina rada, onda je dve godine 20% životnog veka!
Moramo imati avijaciju ali... U ovoj zemlji sve je bacanje para! Pogledajte ko su nam ministri vojske, policije, rada... Da li je u ijednoj zemlji bio slučaj da ministri rada i vojske zamene mesta???? Pri tome, ne zna se koji je nesposobniji za bilo koje od ta dva radna mesta.
Vulin bez dana radnog staža bude ministar rada, a zatim, pošto voli crne uniforme, bez odsluženog vojnog roka bude ministar vojske!???
Zvuči logično!
Ali bitno je da niko ne pita koliko stvarno košta potrošačka korpa, kolika je stvarna inflacija, koliko je stvarno nezaposlenih, koliko je stranačke vojske dobilo posao, koliko je ugašenih medija jer nisu na liniji...
Bitno je da smo najjači u regionu i šire. Samo se ne zna u čemu smo najjači jer surova statistika (ne naša) demantuje da smo od ikoga bolji!

Ludi Milojko

pre 6 godina

Gde će biti podignuti na nivo 4+ generacije? Ima li neko pismen u Vojsci Srbije? Odakle nam radari, avionika, koji će motori biti ugrađeni, ko radi defektaciju "zmaja" aviona itd.....vi se igrate države!!!

Gruja

pre 6 godina

Ovde kako se pojavi tema aviona, odmah se pojavi gomila svetskih strucnjaka koja se razume u Mig-ove, odrzavanje, cenu,radni vek aviona...pa valjda se neko u vojsci bolje razume u to od nas.

leptirica

pre 6 godina

Netko je spomenuo gripene, 1 gripen ovisno o opremi novi košta 45-50 m eura, znači oko 500 za 10 koliko treba Srbija, a sa mig29 10 komada će koštati oko 185 m eura tako da nije isto. Srbija na ovaj način rješava problem aviona za idućih 10 godina koliko će imati resurse nakon remonta. Iako bi bilo bolje uzeti novo, ovo nije loša varijanta. Razlika je da kod kupnje novog imate resurse 30 godina do prvog remonta, a nakon remonta još 10 godina. Tu je i razlika kod sati leta, stariji avioni trebaju vise održavanja i imaju mogućnost manje sati leta, pa će mig29 nakon remonta imati pravo na 700 sati leta, a novi avion ima do 6000 sati. Gripeni i mig29 imaju podjednake operativne troškove po satu leta, ali opet prelazak na drugačiji tip aviona košta. Za zemlju gdi piloti tako i tako ne lete puno ovi mig29 nisu idealno trajno rješenje, ali su trenutno dosta povoljna opcija i rješenje za idućih 10 godina.

Roćevac

pre 6 godina

Vi što hoćete rafal, znate dobro šta hoćete,jer je to odličan avion. Samo da znate da ga za 20 godina francuzi nisu još nikom prodali a i te kako žele i nude ga. Neće da ga kupe jer je skup u startu a još skupli u održavanju i u upotrebi. Pa bi za sve ove pare što dajemo za 29. mogli da kupimo jedan rafal. A drugo te 29. jednom urađene kako se priča biće na najvišem nivou i ništa lošiji od rafala i od f16 itd. Znači na nivou aviona u nato. Bolji od njega je f22 i f35 koji je za sad fijasko loocked marina i možda nikad i ne uđe u upotrebu. A mi kolko para dajemo bolje nismo mogli da dobijemo. Francuzi pišu o tome i kažu da 29. nije lošija ni od jednog zapadnog lovca.

Srdjan

pre 6 godina

Izuzetno postujem Vas sajt ali ovaj naslov Vam nije fer - neuki citaoci ce odmah pomisliti kako su to krntije poredeci tu starost sa automobilima, biciklima, mikserima i drugim.
Koliko su stari americki B-52 koji su u upotrebi? Britanski Tornado? Holandski i belgijski F-16?
Kazu trebali smo da kupimo sest Gripena - kada smo poslali zahtev za ponudu za 6 aviona, Svedjani nisu ni odgovorili, nece da se bakcu za tako malu kolicinu. Kazete moze nov da se kupi za 40 miliona - moze ali bez naoruzanja, sa najslabijim radarom i tako dalje sa kojim bismo mogli bukvalno da se slikamo a tek onda bi krenulo sisanje na celavo: tehnicari ne znaju da ga odrzavaju - placaj obuku! Nemas rezervne delove - placaj! Sta, hoces i rakete? A pa ne mogu te koje imate, morate da kupite ove koje idu uz njega! Austrija je kupila eskadrilu Eurofightera i cena upotrebe je narasla toliko da sada razmatraju kako da ih se otarase jer jednostavno ne mogu da izdrze. Koliko god se to nekome svidjalo ili ne, trenutno za te pare nije moglo apsolutno nista bolje.

dare

pre 6 godina

Dobili smo ih na poklon I nemogu da shvatim da ljudi to kritikuju,a zasto prosla vlast ili bilo ko drugi kupio ili dobio bilo sta? Oni nisu mogli ni 2 helikoptera da kupe a zasto jer nisu imali pare ali nije im bilo vazno! Mi novca za nove avione nemamo,jer cela vojska svi rodovi I vidovi trebaju novu opremu koja nije kupovana od 1990 god I JNA,sve sto je novo je dobrodoslo! Ja imam zamerke na domace sisteme koji ili ulaze sporo ili nikako u VS,od nore-aleksandar ,Lazara,Milosa,bumbara,Pegaza ,alasa to treba ubrzati

Ivan

pre 6 godina

Dobro se secam izvestaja Lazanskog sa rejban naocarima sa mostarskog aerodroma negde 87-88' godine kupljena eskadrila mig 29 valjda 17-20komada bese. Emisija dozvolite sve ukupno 10minuta price sa nekim generalom i to je sve. A sada godinu dana rasprave za par aviona starih 28godina. Pa mi smo ne Tanzanija nego Tunguzija

kojeopozicija

pre 6 godina

ok. imamo avione stare 30 godina, pilote stare 45 godina, dakle igramo na iskustvo.

bicemo najiskusnija eskadrila na zapadu.



to je , valjda , u skladu sa vucicevim komentarima da cemo imati "ubedljivo najjacu eskadrilu u regionu".

Petar

pre 6 godina

Cekaj jel su nam braca Rusi kao prijateljima i saveznicima poklonili Migove najnovije generacije koje koristi i oni sami ili su nam prodali Migove stare 28 godina koje su izbacili iz svog sastava jer vise ne vrede za ozbiljnu vojsku?

bla bla

pre 6 godina

@ Mirko
Citao sam sve do dela "generali na Pinku".
Da je sve kako treba dobili bi godiste proizvodnje npr 1990, 1988, 1985... a ne oko 28 godina.

Najsmesnije sto prica o migovima je besmislena, u normalnoj drzavi narod ni ne zna kad se opremljuje vojska. I na kraju, okruzeni smo NATO zemljama, rat sa jednom drzavom je rat sa NATO, tako da je besmisleno uporedjivati da li je veci nas ili hrvatski...

Sims

pre 6 godina

Auh, ovo je onda bas staro, imaju znaci jos neku godinu letenja. Mozda jeste trenutno funkcionalno ali je ipak staro. Cenu moze da opravda jos jedino ostatak paketa, sa T72 i BVP, koji jos nisu stigli, i ne pominju se?

Miodrag

pre 6 godina

Ovo je ipak mnogo godina za 29ku. Ti avioni su vrlo dobri posebno kada se modernizuju ali suprotno mišljenju da su tenkovi po izdrzljivosti-nisu, naprotiv. Loše se ponašaju kad stare što se pokazuje sada pred kraj radnog veka što je posledica lošijeg održavanja od zapadnih konkurenta kao i same konstrukcije po principu izvlačenja maksimuma iz konvecijalnih materijala i pogona za proizvodnju po ceni roka trajanja aparata. Kao rešenje za nas su po meni ok ali ne sa tim godištem, da su 15ak godina mlađi bilo bi prihvatljivo, ovako svaka čast Rusima za posao i pitanje za naše stručnjake: šta kupiste to nesreće? Inače vrlo cenim i poštujem Rusku vojnu tehniku.

Mirko

pre 6 godina

Par zapažanja:
1. Nabavili smo jedino za šta smo imali novca a to je krpljenje da preživimo do 2030. i tada možda napravimo ozbiljniju nabavku.

2. Nabavka drugih aviona, Gripena, kineskih, Rafala i slično nije došla u obzir jer to traži drugu infrastrukturu, delove, simulatore, kompletnu preobuku tehničara i pilota, mnogo traje i mnogo košta.

3. Kako generali pojasniše pre par dana na Pinku, o modernizaciji tek treba da se pregovara. Lično mislim da nema smisla modernizovati kratkotrajno prelazno rešenje koje će služiti samo za tzv. "air police".

4. Ovi avioni su daleko od 4+ generacije.

5. Zašto nabavljati nove avione ako će piloti imati 20h naleta godišnje?

6. Nakon dugo vremena nabavljeno je nešto i nakon dugo vremena javnost je nepodeljena da je ovo ipak dobra vest.

7. Jesu nam (na primer) bolnice stare ali za to treba tražiti druge krivce (lista je podugačka a vazduhoplovci su prilično nisko na njoj), da ovo nismo nabavili plaćali bi drugome za air police i onda bi se opet diglo drvlje i kamenje.

radikalski um trgovca krs automobilima

pre 6 godina

jeste b'ate da su tri'es godina stari, ali nisu puno vozeni. eto, samo vozila baba od vojne baze do pijace, za vikend, da ne zariba masina...

Posmatrač

pre 6 godina

Kada smo bili iole država nismo znali ni šta imamo od naoružanja ni koliko je staro, To je bilo što je I normalna stvar vojna tajna, a sada nadležni izlaze sa i najsitnijim detaljima tako da evenutalni neprijatelj može da se spremi na vreme. Ali o čemu pričamo kada nam je vojska svedena na nivo lovačkog društva, ministar nevojni nema tri čiste o vojsci, ali kažu kakva država takav I narod a onda je I takva vojska.

ja

pre 6 godina

Ovde svi viču nove avione a ne puštaju koliko kostaju..pre neki dan locked Martin je ponudio hrvatskoj nove f16 avione ..cena 148 miliona po komadu ili za 12 komada 1.8 milijardi dolara..Bahrein kupio prošli mesec 19 komada F 16 za 2.78 milijardi dolara...ajde da se spustimo malo na zemlji ..u Srbiji se deca leče smsovima a ovde bi da lupaju milijarde u avione ...što se mene tiče Srbije sem par komada i ne treba ..nama treba moderan pvo ..avioni služe za napad.

sasa jokic

pre 6 godina

Da ne ulazim u raspravu da li su stari ili nisu, moje pitanje je, kakvu cemo korist imati od ovih 6 migova (4 stara su malte ne neupotrebljivi) ako kojim slucajem udjemo u konflikt sa bilo kojom zemljom clanicom NATO? Zasto bi Hevatska kupovala avione, ako iz Avijana, Sofije, Bukuresta za 20-30 minuta moze da doleti sta treba da se ovih sest aviona neutralisu. Jedina sansa da se odbranimo je S-400, ali to nemamo sanse da dobijemo, cak i da imamo da platimo, jer smo onda suvise "samostalni", a to ne odgovara ni Rusima.

zoran

pre 6 godina

Ovi ko da su na kvantashu pa kupuju od oka..."Ma,'ajde gazda ubaci koji krompir vise, onako od oka.."
Majka mu stara, valjda avion ima neki svoj karton, papire, kada je izasao iz fabrike, kada je bio prvi let, kada se kvario, kada remontovao...drugim recima = servisna knjizica.
Oko 28 - 40 godina starosti...pa da se nadjemo...ruka ruci.

Samo mi nije jasno zasto se krije od javnosti da avioni moraju biti vraceni u Rusiju, ako zaista zelima da budu nadgradjeni za 4+ generaciju..!?

Milan

pre 6 godina

Ovde ili se ljudi bas ne razumeju ili ne zele da razumeju.
Cena od 30 miliona eur je sa kompletnom modernizacijom na 4+ generaciju i sa KOMPLETNIM NAORUZANJEM, plus osposobljen centar i ljudstvo za kompletan remont letelica.
Te cene koje se prosipaju za F16, Gripen, Mirage, su cene za letelice 3 generacije bez grama naourazanja i plus remont.
Obucavanje ljudstva i formiranje centra za remont tih letelica je tek abnormalna cifra. Za svaki ozbiljniji kvar bi morao da transportujes letelicu kod nekog drugo da te dere za remont. Uostalom pitajte bracu hrvate kako su se proveli sa servisiranjem migova 21 u Ukrajini. Platili su za 7 aviona 17.7 miliona eur, da bi im produzili vek 5 godina.
A naouruzanje kosta koliko i avion.

Dve pare (u vreći)

pre 6 godina

Da se ne zavaravamo, od ukupnog sadašnjeg broja dvadesetdevetki, deset, nećeomo nikad imati više od 4 u STU, za obavezna dežurstva patroliranja nebom. A više od toga nam ni ne treba. Zato bi bilo mnogo mudrije da su nam Rusi dali, npr. 4 "Striža", viđenih i isprobanih na vojnoj paradi oktobra 2014, koje je samo trebalo prefarbati. Preostale mig 29 (nabavljene 1980-ih u vreme SFRJ) trebalo je rashodovati i poslati natrag u zemlju porekla, a istovremeno naručiti 4 potpuno nova aviona koji bi bili isporučeni par meseci pre isticanja resursa ona 4 u upotrebi.

Desspo

pre 6 godina

Remont u Sapcu da obave. Ljudi odmah nakucaju brojeve, ispadne MiG-35. Dobiju se 3 zimske gume, nov akumulator, napunjena klima. Dubinski oprani. Ispolirani. Inace MiG je ona baba vozila do crkve nedeljom i nazad. Kise nisu videli jer su hangarirani. Presli svega 10000 km. Utegnuti na trapu. Ne vuku u stranu. Turbine bez lufte. Zamajci ok. Servisna knjizica. Redovno servisirani u ovlascenom servisu. Moze svaka provera. Zamena ne, osim za skuplji.

Dusan

pre 6 godina

Kupili smo otpad i platili debelo!Kad se budu remontovali ti krsevi nece moci da budu u upotrebi nardnih 10 godina mozete samo da se zavaravate.To oko 28 godiba je ono kao na autopijaci,znaci imaju 30 i vise godina.A cenu f16 od oko 150 milona necu ni da kometarisem u to mogu da veruju oni koji veruju da Deda Mraz postoji.Prelazak na druge avione bi bio problem da mi imamo sve prilagodjeno Migovima ili drugim Ruskim avionima a NEMAMO.Nemamo ni pilote,stari su i neobuceni nemaju ni potrebne sate leta jer nemaju na cemu da lete i nema para letenje.

kraja

pre 6 godina

...ovo licitiranje godina, upotrebe, kostanja, kvaliteta, neodoljivo podseca na pricu o cetiri slepca kojima su dali da ispipaju slona i da opisu kako slon izgleda...
...pa vidimo da su avioni stari mladi, prosecni, da su preskupi, prejevtini, taman, da ne valjaju, valjaju, odlicni su, da je srbiji potrebno 1, 4, 20 aviona, da srbiji uopste ne trebaju avioni, da je posao odlican, da je posao pljacka, da je posao prevara...
...nekoliko komentatora je pokusalo argumentovano da objasni, ali su prosli kao dasak vetra, neprimeceno...
...iza njih su "slepci" nastavili da pipaju slona...

aca

pre 6 godina

Realno, obzirom na geopoliticku i geostrategijsku situaciju, nije nam potrebno RV.pa ni PVO, al nesto moramo da imamo.Slovenija npr kao punopravna clanica NATO i Eu placa oko 40 mil godisnje Italijanskom RV za zastitu neba.Pragmaticni slovenci , sabrali, oduzeli, pomnozili.Trebalo je ici u tom pravcu.

zimzeleni

pre 6 godina

Zabava za srpsku prorusku sirotinju, da se lakse amortizuju uspesi na regionalnom planu: ulazak Crne Gore u NATO, kandidatura Makedonije, "odlicni" odnosi sa Hrvatskom.

MIDIBOX

pre 6 godina

Ovo su vam činjenice, a vi prosuđujte sami:

*MiG 29:
-prvi let: 6. oktobar 1977. godine
-u upotrebi: od jula 1982. godine
-trenutni status: u službenoj upotrebi u preko 20 zemalja širom sveta

*F-16 Fighting Falcon:
-prvi let: 20. januar 1974. godine
-u upotrebi: od 17. avgusta 1974. godine
-trenutni status: u službenoj upotrebi u 26 zemalja širom Evrope i sveta

Mix

pre 6 godina

Morate biti naivni i verovati da ova drzava nema para pa je zato sve lose u njoj. Naprotiv ova drzava je prepuna para a jos punija lopovima i izdajnicima koji ce radije videti kako vase dete umire zbog nemogucnosti rutinske nege samo da bi strpao u dzzep nego da te pare odu tamo gde treba.

Evo vam sada i primer kako i od ovih aviona drzava nece imati para. Aivoni se kupuju samo zbog PRa i ni zbog cega drugog, jako skupa PR kampanja. Znaci pare bacene da bi neko bio glavni coban u drzavi i da ovce imaju da navijaju. E sada kako coban puni svoje dzepove na racun vase bebe kojoj treba medicinska nega. Isprica ovcama kako ce Avioni biti apgrejdovani u fazi 2 i fazi 3 .. a ne to je Beograd na vodi zabunio sam se. Kako ce avioni biti apgrejdovani na 4+++ ili bilo kakvu drugu glupost i naravno da je to placeno unapred i naravno da ti avioni nikada nece videti 4++++ ali ce se zato kinta vratiti nazad u dzepove master cobana.

To vam je samo primer kako kradu na javnim projektima, a kako kradu na onim za koje niste ni culi ni videli je isto tako samo puta deset. I onda kao od tih para prave firme koje teraju ovce da kupuju samo od njih jer nemaju od koga drugog jer su ostale sve pozatvarali zastrasivanjem.

Svakog dana u Srbiji bude pokradeno 3-9 miliona eura drage ovce.

samo kažem

pre 6 godina

@wagner kojom logikom nam je bolje da kupimo bilo šta drugo osim migova... Za migove imamo koliko toliko stručan kadar od održavanja do pilota, pa nije to automobil pa sad ću malo kod ovog mehaničara malo kod onog. Da su nam avioni bili neophodni jesu da nismo modernizovali koliko toliko morali bi da plaćamo zaštitu vazdušnog prostora nekom, da je najlogičnije da to budu migovi jeste to je ono sa čime možemo da funkcionišemo bez velikog ulaganja u kadar već nastavljamo gde smo stali. E sad dal su nam uvalili to ne znam da li su migovi tamo bili za pod presu pa su ih samo ofarbali i nama uvalili ili je urađen kompletan remont u to se ne razumem baš. To će vreme pokazati

смена страже

pre 6 godina

Да супер добили,ремонт ће бити,све ок.Него,пилоти немају довоњно сати налета...Могли сте и ПАК ФА да добијете и да стоји у хангару.

London

pre 6 godina

2013. je VJ bilo ponuđeno da kupi 6 novih MIG-29 koji su bili namenjeni Siriji ali nikada nisu bili isporučeni. Cena je bila nešto manja od 150 miliona dolara. Tada je VJ odlučila da ih ne uzima jer nema potrebu za tim avionima i zato što je održavanje preskupo za ulogu koju bi imali (paradiranje oko granica).

Danas smo kupili 6 MIG-29 starih 30 godina, koji nikakvom magijom ne mogu da se dovedu na stanje ovih iz 2013. jer su različite konstrukcije (airframe).

I dalje je pitanje šta će nam ovi avioni, ako nam 2013. nisu trebali. Jedino što ja vidim kao razliku između vremena kada su ovi avioni na brzinu naručeni i situacije iz 2013. je pobeda Trampa i nada Srba da će se povući sa Kosova. Tada bi MIG-29, zajedno sa olupinama od tenkova koje smo takođe "dobili na poklon" dobro došli u ponovnom osvajanju "južne srpske pokrajine". Na žalost, od tog sna nema ništa, a Rusi su nam ipak uvalili avione za siću.

dzaba bilo

pre 6 godina

koliko stvarno balkanskim zemljama treba aviona za njihove potrebe,vise nego dovoljan bi bio moderan KAI FA50,nov novcat,pod garancijom za max. 35 miliona dolara po komadu?

dd

pre 6 godina

Dodaje se da će posle remonta i modernizacije avioni biti podignuti na nivo “četiri plus generacije“

e ova recenica je najveca lazu u ovoj prici!!! Mig-29 koliko god ga modernizujes ne moze da bude u 4+.klasi borbenih aviona...jer tamo spadaju SU-35S,Eurofighter Tajfun,Dasasault Rafale,F-22 Raptor,Gripen....koji su mnogo brzi i okretniji avioni od Mig-29 i tu mig nema sta da trazi bio bi oboren ko patka.

a da ne pricam o 5.generaciji kao sto su PAK FA T-50,ili F-35 raptor.

Mig-29 nema teoretske sanse da obori avione 4.generacije... stavi ga protiv SU-35S koji je trenutno najblji avion 4+.klase na svetu,od Mig-29 ne bi ostali ni srafovi...KOJE SU BRE OVO LAZI,i zasto nam se serviraju???

ovi avioni su stari vise od 30g...NATO piloti i ruski imaju preko 200 sati naleta godisnje u najboljim avionima na svetu...napadi u grupi i solo gadjanje na ciljeve bojevom municijom...nijedan nas pilot nema sta da trazi u vazduhu,nije obucen da redovno vozi avion a ne da se bori protiv dobro obucenog NATO pilota.

treba potrosti brdo para da pilota obucis da bude vrhunski,na milione evra...zato ameri godisnje pljunu 300+ milijardi dolara za takve stvari!

Владимир

pre 6 godina

(Wagner, 10. oktobar 2017 11:00)

Иако сам увек навијао да се једног дана појави Су-30 рецимо, могу се сложити са тобом да је ово бацање новца. Међутим проблем код Грипена је што Швеђани никада нису послали понуду и Саб није заинтересован за наше тржиште. Другим речима, не занимамо их. Рафал је неоспорно добар у својој класи, али њеова цена је готово 80 милиона долара по комаду. Плус логистика плус обука, скупо. Једино оправдање за ове Мигове је што нам се особље 30 година носи са њима. Све остало је... Кажем, штета што не можемо имати Су-30, јер са његовим долетом и носивошћу од 8 тона, далеко више од конкуренције може да покрије.

Dva točka bolja od četiri

pre 6 godina

Na stranu ovi avioni, nego, jel smo uzeli buk-ove? Avioni nam trebaju u miru (air police) ali za eventualni rat nam trebaju buk-ovi i s bilo koji...

abraham

pre 6 godina

najbolje bi bilo dati izraelcima da ih modifikuju na 4+.. ne odradi li se kako treba opet cemo imati zastarjelu i neupotrebljivu tehniku kojoj brzo isteknu resursi

DPolitika

pre 6 godina

@Sinko @Shvatite da para NEMA


Kako nema kada se godisnje samo prema Drzavnom revizoru sprcka oko 200 miliona USD na gluposti?

Samo grad Subotica je nelegalno sprckala pola milijarde dinara tokom 2015...

Nema za naivne.

Para ima stvar je samo kako se koriste.

Umesto da se resi dugotrajno problem nabavkom novih aviona, avionima koji su jeftini za odrzavanje, avionima na kojima bi piliti leteli barem sto sati godisnje u proseku i time imali neki koliko toliko pristojan nalet ovde se gura samo jedno resenje koje zapravo to nije.

Kakav je znacaj 10 aviona od toga 7 samo sposobnh za borbu za odbranu zemlje?

Nikakav.

Jos kada par njih ispadne zbog odrzavanja iz upotrebe opet ista situacija.

Za drzavu velicine Srbije najmanje 36 aviona je potrebno za koliko toliko pristojno vazduhoplovstvo. I to je minimum, sve ostalo je laganje i zavaravanje.

Za nase uslove idelani su jeftiniji avioni tipa L-15B ili JL-9G koji se mogu kupiti novi za 10 do 15 miliona USD. Sa Kinom bi bilo moguce dogovoriti i transfer tehnologija i sklapanje aviona kod nas cime bi se uposlila i domaca industrija.

Price o "Air policing" kao o jedinom kako ispada sada razlogu za postojanje vazduhoplovstva su glupost.

"Air policing" je termin koji su ovde poceli da koriste jer se plase da kazu da nam avioni trebaju za odbranu zemlje.

Tamo gde se taj termin izvorno koristi nemaju strah da kazu da im avioni prvenstveno trebaju za odbranu zemlje.

kele

pre 6 godina

(dd, 10. oktobar 2017 16:14)
Prema dostupnim podacima MIG 29M opremljen Žuk radarima pripada generaciji 4+. Razlog nabavke je čuvanje neba u mirnodopskim uslovima, kao i obuka pilotskog kadra.
Što se tiče nekakve vazdušne borbe, priča je u slučaju Srbije bespredmetna jer se radi o maloj državi. Nama bi mnogo bolje odgovarala dobra PVO u slučaju rata. Nekoliko brigada opremljenih sa Pancirima i BUK-ovima i to je to. Pitanje da li bi se iko usudio prići sa avionima.

Владимир

pre 6 godina

(MIDIBOX, 10. oktobar 2017 14:08)

Мораш да на научиш разлику између представљања јавности и "ушао у употребу". Обично то ушао у употребу је две године након представљања. Није довољно ући на Википедију и са стране прочитати пар података

Sims

pre 6 godina

Auh, ovo je onda bas staro, imaju znaci jos neku godinu letenja. Mozda jeste trenutno funkcionalno ali je ipak staro. Cenu moze da opravda jos jedino ostatak paketa, sa T72 i BVP, koji jos nisu stigli, i ne pominju se?

001

pre 6 godina

Za avione stare 28 godina kojima je operativni vek 30 godina dajemo 30 miliona eura po komadu??
A za 10-15 miliona vise mogu da se kupe potpuno novi avioni koji ce nas sluziti sledecih 25-30 godina...

Wagner

pre 6 godina

Vise je nego jasno da su Rusi napravili odlican posao uvalivsi nam starudije za koje cemo potrositi gomilu novca za remont. Bolje da smo kupili 6 novih aviona tipa Saab Gripen ili Dassault Rafele koji su neuporedivo bolji i od ruskih aviona novije generacije, a o ovim relikvijama sto su nam "poklonili" i da ne pricamo. Ljudi u Srbiji su uvereni da je ruska vojna tehnika nabolja jer ovde najintenzivnije radi ruska propagandna masinerija. Istina je suprotno dijametralna.

Ludi Milojko

pre 6 godina

Gde će biti podignuti na nivo 4+ generacije? Ima li neko pismen u Vojsci Srbije? Odakle nam radari, avionika, koji će motori biti ugrađeni, ko radi defektaciju "zmaja" aviona itd.....vi se igrate države!!!

Mirko

pre 6 godina

Par zapažanja:
1. Nabavili smo jedino za šta smo imali novca a to je krpljenje da preživimo do 2030. i tada možda napravimo ozbiljniju nabavku.

2. Nabavka drugih aviona, Gripena, kineskih, Rafala i slično nije došla u obzir jer to traži drugu infrastrukturu, delove, simulatore, kompletnu preobuku tehničara i pilota, mnogo traje i mnogo košta.

3. Kako generali pojasniše pre par dana na Pinku, o modernizaciji tek treba da se pregovara. Lično mislim da nema smisla modernizovati kratkotrajno prelazno rešenje koje će služiti samo za tzv. "air police".

4. Ovi avioni su daleko od 4+ generacije.

5. Zašto nabavljati nove avione ako će piloti imati 20h naleta godišnje?

6. Nakon dugo vremena nabavljeno je nešto i nakon dugo vremena javnost je nepodeljena da je ovo ipak dobra vest.

7. Jesu nam (na primer) bolnice stare ali za to treba tražiti druge krivce (lista je podugačka a vazduhoplovci su prilično nisko na njoj), da ovo nismo nabavili plaćali bi drugome za air police i onda bi se opet diglo drvlje i kamenje.

Srdjan

pre 6 godina

Zašto se kaže da su stari oko 28 godina?? Zar se tačno ne zna koje su godište svaki pojedinačno??
Nije problem da se odradi remont i da se avion pripremi za još 10ak godina operativnog rada! Ali to je to!? Koštaju nas 200 miliona eura avioni koji imaju resurs još 10 godina!? Zar nije bilo bolje dati 300 miliona za avione koji bi mogli biti u upotrebi sledećih 40 godina koliko traje životni vek aviona (naravno, uz remonte)!!
Ovako plaćamo skupo avione koji neće moći da lete kroz 10 godina.
I do upotrebe u junu 2018, proći će skoro 2 godine od prvih najava "poklona"!
Da su novi, 2 godine više manje, a ako im ostaje 10-12 godina rada, onda je dve godine 20% životnog veka!
Moramo imati avijaciju ali... U ovoj zemlji sve je bacanje para! Pogledajte ko su nam ministri vojske, policije, rada... Da li je u ijednoj zemlji bio slučaj da ministri rada i vojske zamene mesta???? Pri tome, ne zna se koji je nesposobniji za bilo koje od ta dva radna mesta.
Vulin bez dana radnog staža bude ministar rada, a zatim, pošto voli crne uniforme, bez odsluženog vojnog roka bude ministar vojske!???
Zvuči logično!
Ali bitno je da niko ne pita koliko stvarno košta potrošačka korpa, kolika je stvarna inflacija, koliko je stvarno nezaposlenih, koliko je stranačke vojske dobilo posao, koliko je ugašenih medija jer nisu na liniji...
Bitno je da smo najjači u regionu i šire. Samo se ne zna u čemu smo najjači jer surova statistika (ne naša) demantuje da smo od ikoga bolji!

Petar

pre 6 godina

Cekaj jel su nam braca Rusi kao prijateljima i saveznicima poklonili Migove najnovije generacije koje koristi i oni sami ili su nam prodali Migove stare 28 godina koje su izbacili iz svog sastava jer vise ne vrede za ozbiljnu vojsku?

dzaba bilo

pre 6 godina

koliko stvarno balkanskim zemljama treba aviona za njihove potrebe,vise nego dovoljan bi bio moderan KAI FA50,nov novcat,pod garancijom za max. 35 miliona dolara po komadu?

Dve pare (u vreći)

pre 6 godina

Da se ne zavaravamo, od ukupnog sadašnjeg broja dvadesetdevetki, deset, nećeomo nikad imati više od 4 u STU, za obavezna dežurstva patroliranja nebom. A više od toga nam ni ne treba. Zato bi bilo mnogo mudrije da su nam Rusi dali, npr. 4 "Striža", viđenih i isprobanih na vojnoj paradi oktobra 2014, koje je samo trebalo prefarbati. Preostale mig 29 (nabavljene 1980-ih u vreme SFRJ) trebalo je rashodovati i poslati natrag u zemlju porekla, a istovremeno naručiti 4 potpuno nova aviona koji bi bili isporučeni par meseci pre isticanja resursa ona 4 u upotrebi.

radikalski um trgovca krs automobilima

pre 6 godina

jeste b'ate da su tri'es godina stari, ali nisu puno vozeni. eto, samo vozila baba od vojne baze do pijace, za vikend, da ne zariba masina...

Milan

pre 6 godina

Ovde ili se ljudi bas ne razumeju ili ne zele da razumeju.
Cena od 30 miliona eur je sa kompletnom modernizacijom na 4+ generaciju i sa KOMPLETNIM NAORUZANJEM, plus osposobljen centar i ljudstvo za kompletan remont letelica.
Te cene koje se prosipaju za F16, Gripen, Mirage, su cene za letelice 3 generacije bez grama naourazanja i plus remont.
Obucavanje ljudstva i formiranje centra za remont tih letelica je tek abnormalna cifra. Za svaki ozbiljniji kvar bi morao da transportujes letelicu kod nekog drugo da te dere za remont. Uostalom pitajte bracu hrvate kako su se proveli sa servisiranjem migova 21 u Ukrajini. Platili su za 7 aviona 17.7 miliona eur, da bi im produzili vek 5 godina.
A naouruzanje kosta koliko i avion.

Dusan

pre 6 godina

Kupili smo otpad i platili debelo!Kad se budu remontovali ti krsevi nece moci da budu u upotrebi nardnih 10 godina mozete samo da se zavaravate.To oko 28 godiba je ono kao na autopijaci,znaci imaju 30 i vise godina.A cenu f16 od oko 150 milona necu ni da kometarisem u to mogu da veruju oni koji veruju da Deda Mraz postoji.Prelazak na druge avione bi bio problem da mi imamo sve prilagodjeno Migovima ili drugim Ruskim avionima a NEMAMO.Nemamo ni pilote,stari su i neobuceni nemaju ni potrebne sate leta jer nemaju na cemu da lete i nema para letenje.

zoran

pre 6 godina

Ovi ko da su na kvantashu pa kupuju od oka..."Ma,'ajde gazda ubaci koji krompir vise, onako od oka.."
Majka mu stara, valjda avion ima neki svoj karton, papire, kada je izasao iz fabrike, kada je bio prvi let, kada se kvario, kada remontovao...drugim recima = servisna knjizica.
Oko 28 - 40 godina starosti...pa da se nadjemo...ruka ruci.

Samo mi nije jasno zasto se krije od javnosti da avioni moraju biti vraceni u Rusiju, ako zaista zelima da budu nadgradjeni za 4+ generaciju..!?

samo kažem

pre 6 godina

@wagner kojom logikom nam je bolje da kupimo bilo šta drugo osim migova... Za migove imamo koliko toliko stručan kadar od održavanja do pilota, pa nije to automobil pa sad ću malo kod ovog mehaničara malo kod onog. Da su nam avioni bili neophodni jesu da nismo modernizovali koliko toliko morali bi da plaćamo zaštitu vazdušnog prostora nekom, da je najlogičnije da to budu migovi jeste to je ono sa čime možemo da funkcionišemo bez velikog ulaganja u kadar već nastavljamo gde smo stali. E sad dal su nam uvalili to ne znam da li su migovi tamo bili za pod presu pa su ih samo ofarbali i nama uvalili ili je urađen kompletan remont u to se ne razumem baš. To će vreme pokazati

zimzeleni

pre 6 godina

Zabava za srpsku prorusku sirotinju, da se lakse amortizuju uspesi na regionalnom planu: ulazak Crne Gore u NATO, kandidatura Makedonije, "odlicni" odnosi sa Hrvatskom.

смена страже

pre 6 godina

Да супер добили,ремонт ће бити,све ок.Него,пилоти немају довоњно сати налета...Могли сте и ПАК ФА да добијете и да стоји у хангару.

bla bla

pre 6 godina

@ Mirko
Citao sam sve do dela "generali na Pinku".
Da je sve kako treba dobili bi godiste proizvodnje npr 1990, 1988, 1985... a ne oko 28 godina.

Najsmesnije sto prica o migovima je besmislena, u normalnoj drzavi narod ni ne zna kad se opremljuje vojska. I na kraju, okruzeni smo NATO zemljama, rat sa jednom drzavom je rat sa NATO, tako da je besmisleno uporedjivati da li je veci nas ili hrvatski...

Miodrag

pre 6 godina

Ovo je ipak mnogo godina za 29ku. Ti avioni su vrlo dobri posebno kada se modernizuju ali suprotno mišljenju da su tenkovi po izdrzljivosti-nisu, naprotiv. Loše se ponašaju kad stare što se pokazuje sada pred kraj radnog veka što je posledica lošijeg održavanja od zapadnih konkurenta kao i same konstrukcije po principu izvlačenja maksimuma iz konvecijalnih materijala i pogona za proizvodnju po ceni roka trajanja aparata. Kao rešenje za nas su po meni ok ali ne sa tim godištem, da su 15ak godina mlađi bilo bi prihvatljivo, ovako svaka čast Rusima za posao i pitanje za naše stručnjake: šta kupiste to nesreće? Inače vrlo cenim i poštujem Rusku vojnu tehniku.

Posmatrač

pre 6 godina

Kada smo bili iole država nismo znali ni šta imamo od naoružanja ni koliko je staro, To je bilo što je I normalna stvar vojna tajna, a sada nadležni izlaze sa i najsitnijim detaljima tako da evenutalni neprijatelj može da se spremi na vreme. Ali o čemu pričamo kada nam je vojska svedena na nivo lovačkog društva, ministar nevojni nema tri čiste o vojsci, ali kažu kakva država takav I narod a onda je I takva vojska.

kojeopozicija

pre 6 godina

ok. imamo avione stare 30 godina, pilote stare 45 godina, dakle igramo na iskustvo.

bicemo najiskusnija eskadrila na zapadu.



to je , valjda , u skladu sa vucicevim komentarima da cemo imati "ubedljivo najjacu eskadrilu u regionu".

kraja

pre 6 godina

...ovo licitiranje godina, upotrebe, kostanja, kvaliteta, neodoljivo podseca na pricu o cetiri slepca kojima su dali da ispipaju slona i da opisu kako slon izgleda...
...pa vidimo da su avioni stari mladi, prosecni, da su preskupi, prejevtini, taman, da ne valjaju, valjaju, odlicni su, da je srbiji potrebno 1, 4, 20 aviona, da srbiji uopste ne trebaju avioni, da je posao odlican, da je posao pljacka, da je posao prevara...
...nekoliko komentatora je pokusalo argumentovano da objasni, ali su prosli kao dasak vetra, neprimeceno...
...iza njih su "slepci" nastavili da pipaju slona...

London

pre 6 godina

2013. je VJ bilo ponuđeno da kupi 6 novih MIG-29 koji su bili namenjeni Siriji ali nikada nisu bili isporučeni. Cena je bila nešto manja od 150 miliona dolara. Tada je VJ odlučila da ih ne uzima jer nema potrebu za tim avionima i zato što je održavanje preskupo za ulogu koju bi imali (paradiranje oko granica).

Danas smo kupili 6 MIG-29 starih 30 godina, koji nikakvom magijom ne mogu da se dovedu na stanje ovih iz 2013. jer su različite konstrukcije (airframe).

I dalje je pitanje šta će nam ovi avioni, ako nam 2013. nisu trebali. Jedino što ja vidim kao razliku između vremena kada su ovi avioni na brzinu naručeni i situacije iz 2013. je pobeda Trampa i nada Srba da će se povući sa Kosova. Tada bi MIG-29, zajedno sa olupinama od tenkova koje smo takođe "dobili na poklon" dobro došli u ponovnom osvajanju "južne srpske pokrajine". Na žalost, od tog sna nema ništa, a Rusi su nam ipak uvalili avione za siću.

MIDIBOX

pre 6 godina

Ovo su vam činjenice, a vi prosuđujte sami:

*MiG 29:
-prvi let: 6. oktobar 1977. godine
-u upotrebi: od jula 1982. godine
-trenutni status: u službenoj upotrebi u preko 20 zemalja širom sveta

*F-16 Fighting Falcon:
-prvi let: 20. januar 1974. godine
-u upotrebi: od 17. avgusta 1974. godine
-trenutni status: u službenoj upotrebi u 26 zemalja širom Evrope i sveta

Desspo

pre 6 godina

Remont u Sapcu da obave. Ljudi odmah nakucaju brojeve, ispadne MiG-35. Dobiju se 3 zimske gume, nov akumulator, napunjena klima. Dubinski oprani. Ispolirani. Inace MiG je ona baba vozila do crkve nedeljom i nazad. Kise nisu videli jer su hangarirani. Presli svega 10000 km. Utegnuti na trapu. Ne vuku u stranu. Turbine bez lufte. Zamajci ok. Servisna knjizica. Redovno servisirani u ovlascenom servisu. Moze svaka provera. Zamena ne, osim za skuplji.

aca

pre 6 godina

Realno, obzirom na geopoliticku i geostrategijsku situaciju, nije nam potrebno RV.pa ni PVO, al nesto moramo da imamo.Slovenija npr kao punopravna clanica NATO i Eu placa oko 40 mil godisnje Italijanskom RV za zastitu neba.Pragmaticni slovenci , sabrali, oduzeli, pomnozili.Trebalo je ici u tom pravcu.

ja

pre 6 godina

Ovde svi viču nove avione a ne puštaju koliko kostaju..pre neki dan locked Martin je ponudio hrvatskoj nove f16 avione ..cena 148 miliona po komadu ili za 12 komada 1.8 milijardi dolara..Bahrein kupio prošli mesec 19 komada F 16 za 2.78 milijardi dolara...ajde da se spustimo malo na zemlji ..u Srbiji se deca leče smsovima a ovde bi da lupaju milijarde u avione ...što se mene tiče Srbije sem par komada i ne treba ..nama treba moderan pvo ..avioni služe za napad.

Dva točka bolja od četiri

pre 6 godina

Na stranu ovi avioni, nego, jel smo uzeli buk-ove? Avioni nam trebaju u miru (air police) ali za eventualni rat nam trebaju buk-ovi i s bilo koji...

DPolitika

pre 6 godina

@Sinko @Shvatite da para NEMA


Kako nema kada se godisnje samo prema Drzavnom revizoru sprcka oko 200 miliona USD na gluposti?

Samo grad Subotica je nelegalno sprckala pola milijarde dinara tokom 2015...

Nema za naivne.

Para ima stvar je samo kako se koriste.

Umesto da se resi dugotrajno problem nabavkom novih aviona, avionima koji su jeftini za odrzavanje, avionima na kojima bi piliti leteli barem sto sati godisnje u proseku i time imali neki koliko toliko pristojan nalet ovde se gura samo jedno resenje koje zapravo to nije.

Kakav je znacaj 10 aviona od toga 7 samo sposobnh za borbu za odbranu zemlje?

Nikakav.

Jos kada par njih ispadne zbog odrzavanja iz upotrebe opet ista situacija.

Za drzavu velicine Srbije najmanje 36 aviona je potrebno za koliko toliko pristojno vazduhoplovstvo. I to je minimum, sve ostalo je laganje i zavaravanje.

Za nase uslove idelani su jeftiniji avioni tipa L-15B ili JL-9G koji se mogu kupiti novi za 10 do 15 miliona USD. Sa Kinom bi bilo moguce dogovoriti i transfer tehnologija i sklapanje aviona kod nas cime bi se uposlila i domaca industrija.

Price o "Air policing" kao o jedinom kako ispada sada razlogu za postojanje vazduhoplovstva su glupost.

"Air policing" je termin koji su ovde poceli da koriste jer se plase da kazu da nam avioni trebaju za odbranu zemlje.

Tamo gde se taj termin izvorno koristi nemaju strah da kazu da im avioni prvenstveno trebaju za odbranu zemlje.

dd

pre 6 godina

Dodaje se da će posle remonta i modernizacije avioni biti podignuti na nivo “četiri plus generacije“

e ova recenica je najveca lazu u ovoj prici!!! Mig-29 koliko god ga modernizujes ne moze da bude u 4+.klasi borbenih aviona...jer tamo spadaju SU-35S,Eurofighter Tajfun,Dasasault Rafale,F-22 Raptor,Gripen....koji su mnogo brzi i okretniji avioni od Mig-29 i tu mig nema sta da trazi bio bi oboren ko patka.

a da ne pricam o 5.generaciji kao sto su PAK FA T-50,ili F-35 raptor.

Mig-29 nema teoretske sanse da obori avione 4.generacije... stavi ga protiv SU-35S koji je trenutno najblji avion 4+.klase na svetu,od Mig-29 ne bi ostali ni srafovi...KOJE SU BRE OVO LAZI,i zasto nam se serviraju???

ovi avioni su stari vise od 30g...NATO piloti i ruski imaju preko 200 sati naleta godisnje u najboljim avionima na svetu...napadi u grupi i solo gadjanje na ciljeve bojevom municijom...nijedan nas pilot nema sta da trazi u vazduhu,nije obucen da redovno vozi avion a ne da se bori protiv dobro obucenog NATO pilota.

treba potrosti brdo para da pilota obucis da bude vrhunski,na milione evra...zato ameri godisnje pljunu 300+ milijardi dolara za takve stvari!

sasa jokic

pre 6 godina

Da ne ulazim u raspravu da li su stari ili nisu, moje pitanje je, kakvu cemo korist imati od ovih 6 migova (4 stara su malte ne neupotrebljivi) ako kojim slucajem udjemo u konflikt sa bilo kojom zemljom clanicom NATO? Zasto bi Hevatska kupovala avione, ako iz Avijana, Sofije, Bukuresta za 20-30 minuta moze da doleti sta treba da se ovih sest aviona neutralisu. Jedina sansa da se odbranimo je S-400, ali to nemamo sanse da dobijemo, cak i da imamo da platimo, jer smo onda suvise "samostalni", a to ne odgovara ni Rusima.

abraham

pre 6 godina

najbolje bi bilo dati izraelcima da ih modifikuju na 4+.. ne odradi li se kako treba opet cemo imati zastarjelu i neupotrebljivu tehniku kojoj brzo isteknu resursi

Ivan

pre 6 godina

Dobro se secam izvestaja Lazanskog sa rejban naocarima sa mostarskog aerodroma negde 87-88' godine kupljena eskadrila mig 29 valjda 17-20komada bese. Emisija dozvolite sve ukupno 10minuta price sa nekim generalom i to je sve. A sada godinu dana rasprave za par aviona starih 28godina. Pa mi smo ne Tanzanija nego Tunguzija

Владимир

pre 6 godina

(Wagner, 10. oktobar 2017 11:00)

Иако сам увек навијао да се једног дана појави Су-30 рецимо, могу се сложити са тобом да је ово бацање новца. Међутим проблем код Грипена је што Швеђани никада нису послали понуду и Саб није заинтересован за наше тржиште. Другим речима, не занимамо их. Рафал је неоспорно добар у својој класи, али њеова цена је готово 80 милиона долара по комаду. Плус логистика плус обука, скупо. Једино оправдање за ове Мигове је што нам се особље 30 година носи са њима. Све остало је... Кажем, штета што не можемо имати Су-30, јер са његовим долетом и носивошћу од 8 тона, далеко више од конкуренције може да покрије.

Mirko

pre 6 godina

Ako ce zaista biti podgnuti na 4+ generaciju onda je to dobra stvar. Ocekujem novu elektroniku, radare i rakete dometa 120 km + ( R-77 raketa). Sto se tice godina starosti to nije nikakav problem jer 80 % vojne avijacije svih svetskih sila cine avioni tih godina starosti, bitno je odrzavanje. Sve u svemu ako uzmemo u obzir da smo mala zemlja treceg sveta, ovo je dobar i povoljan posao za nas.

kele

pre 6 godina

(dd, 10. oktobar 2017 16:14)
Prema dostupnim podacima MIG 29M opremljen Žuk radarima pripada generaciji 4+. Razlog nabavke je čuvanje neba u mirnodopskim uslovima, kao i obuka pilotskog kadra.
Što se tiče nekakve vazdušne borbe, priča je u slučaju Srbije bespredmetna jer se radi o maloj državi. Nama bi mnogo bolje odgovarala dobra PVO u slučaju rata. Nekoliko brigada opremljenih sa Pancirima i BUK-ovima i to je to. Pitanje da li bi se iko usudio prići sa avionima.

Mix

pre 6 godina

Morate biti naivni i verovati da ova drzava nema para pa je zato sve lose u njoj. Naprotiv ova drzava je prepuna para a jos punija lopovima i izdajnicima koji ce radije videti kako vase dete umire zbog nemogucnosti rutinske nege samo da bi strpao u dzzep nego da te pare odu tamo gde treba.

Evo vam sada i primer kako i od ovih aviona drzava nece imati para. Aivoni se kupuju samo zbog PRa i ni zbog cega drugog, jako skupa PR kampanja. Znaci pare bacene da bi neko bio glavni coban u drzavi i da ovce imaju da navijaju. E sada kako coban puni svoje dzepove na racun vase bebe kojoj treba medicinska nega. Isprica ovcama kako ce Avioni biti apgrejdovani u fazi 2 i fazi 3 .. a ne to je Beograd na vodi zabunio sam se. Kako ce avioni biti apgrejdovani na 4+++ ili bilo kakvu drugu glupost i naravno da je to placeno unapred i naravno da ti avioni nikada nece videti 4++++ ali ce se zato kinta vratiti nazad u dzepove master cobana.

To vam je samo primer kako kradu na javnim projektima, a kako kradu na onim za koje niste ni culi ni videli je isto tako samo puta deset. I onda kao od tih para prave firme koje teraju ovce da kupuju samo od njih jer nemaju od koga drugog jer su ostale sve pozatvarali zastrasivanjem.

Svakog dana u Srbiji bude pokradeno 3-9 miliona eura drage ovce.

Владимир

pre 6 godina

(MIDIBOX, 10. oktobar 2017 14:08)

Мораш да на научиш разлику између представљања јавности и "ушао у употребу". Обично то ушао у употребу је две године након представљања. Није довољно ући на Википедију и са стране прочитати пар података

Sinko

pre 6 godina

Molim vas dosta više antiruskog botovanja da li je ovaj posao isplativ ili ne. Shvatite da para NEMA i da je to jedini mogući posao. Jedan novi zapadni avion sa svim potrebnim za 10 god. košta između 75 i 150 milona dolara. Za ove pare mogli bi da kupimo jedan ipo avion. Možda ni to jer para nema na gomili a za ove polovnjake će se plaćati sukcesivno kako budu išli remonti. Ovo je jedino što možemo da priuštimo i pomirite se sa surovom realnošću, nađite neki posao od kojeg se državi uplaćuje PDV, samo tako se kupuje novo.

Mirko

pre 6 godina

Za avione stare 28 godina kojima je operativni vek 30 godina dajemo 30 miliona eura po komadu?? 
A za 10-15 miliona vise mogu da se kupe potpuno novi avioni koji ce nas sluziti sledecih 25-30 godina...
(001, 10. oktobar 2017 10:45)

Modernizuje se 10 aviona, dakle 18 miliona po komadu. Avioni ovog tipa posle modernizacije imaju zivotni vek 40 godina. Za nov avion, ako uopste neko zeli da ti ga proda jer si zemlja treceg sveta, ne mozes platiti ispod 60 miliona evra,sa sve opremom, naoruzanjem i rezervnim delovima, tako da izneo si tri konstatacije i sve tri su neistina.

Bane

pre 6 godina

(Wagner, re 11:00)
O cemu ti pricas ti, kakvi Rafali, prvo niko ti kao Srbiji nece prodati taj avion, a drugo cena tog jednog aviona iznosi oko 100 miliona, plus koliko bi kostalo celokupno prilagodjavanje na zapadni avion. Mani se ucenja o avijaciji preko video igrica. Ovo je odlican posao za ovaj novac, za narednih 10-12 godina obezbedili smo svoje ratno vazduhoplovstvo.

kont

pre 6 godina

Zivotni vek migova je 40 godina.Znaci nakon ove modernizacije do leta mozemo ih koristiti aktivno jos 10 godina a onda bi bio red da se kupi potpuno nova eskadrila vojnih aviona.

dare

pre 6 godina

Dobili smo ih na poklon I nemogu da shvatim da ljudi to kritikuju,a zasto prosla vlast ili bilo ko drugi kupio ili dobio bilo sta? Oni nisu mogli ni 2 helikoptera da kupe a zasto jer nisu imali pare ali nije im bilo vazno! Mi novca za nove avione nemamo,jer cela vojska svi rodovi I vidovi trebaju novu opremu koja nije kupovana od 1990 god I JNA,sve sto je novo je dobrodoslo! Ja imam zamerke na domace sisteme koji ili ulaze sporo ili nikako u VS,od nore-aleksandar ,Lazara,Milosa,bumbara,Pegaza ,alasa to treba ubrzati

leptirica

pre 6 godina

Netko je spomenuo gripene, 1 gripen ovisno o opremi novi košta 45-50 m eura, znači oko 500 za 10 koliko treba Srbija, a sa mig29 10 komada će koštati oko 185 m eura tako da nije isto. Srbija na ovaj način rješava problem aviona za idućih 10 godina koliko će imati resurse nakon remonta. Iako bi bilo bolje uzeti novo, ovo nije loša varijanta. Razlika je da kod kupnje novog imate resurse 30 godina do prvog remonta, a nakon remonta još 10 godina. Tu je i razlika kod sati leta, stariji avioni trebaju vise održavanja i imaju mogućnost manje sati leta, pa će mig29 nakon remonta imati pravo na 700 sati leta, a novi avion ima do 6000 sati. Gripeni i mig29 imaju podjednake operativne troškove po satu leta, ali opet prelazak na drugačiji tip aviona košta. Za zemlju gdi piloti tako i tako ne lete puno ovi mig29 nisu idealno trajno rješenje, ali su trenutno dosta povoljna opcija i rješenje za idućih 10 godina.

Roćevac

pre 6 godina

Vi što hoćete rafal, znate dobro šta hoćete,jer je to odličan avion. Samo da znate da ga za 20 godina francuzi nisu još nikom prodali a i te kako žele i nude ga. Neće da ga kupe jer je skup u startu a još skupli u održavanju i u upotrebi. Pa bi za sve ove pare što dajemo za 29. mogli da kupimo jedan rafal. A drugo te 29. jednom urađene kako se priča biće na najvišem nivou i ništa lošiji od rafala i od f16 itd. Znači na nivou aviona u nato. Bolji od njega je f22 i f35 koji je za sad fijasko loocked marina i možda nikad i ne uđe u upotrebu. A mi kolko para dajemo bolje nismo mogli da dobijemo. Francuzi pišu o tome i kažu da 29. nije lošija ni od jednog zapadnog lovca.

Srdjan

pre 6 godina

Izuzetno postujem Vas sajt ali ovaj naslov Vam nije fer - neuki citaoci ce odmah pomisliti kako su to krntije poredeci tu starost sa automobilima, biciklima, mikserima i drugim.
Koliko su stari americki B-52 koji su u upotrebi? Britanski Tornado? Holandski i belgijski F-16?
Kazu trebali smo da kupimo sest Gripena - kada smo poslali zahtev za ponudu za 6 aviona, Svedjani nisu ni odgovorili, nece da se bakcu za tako malu kolicinu. Kazete moze nov da se kupi za 40 miliona - moze ali bez naoruzanja, sa najslabijim radarom i tako dalje sa kojim bismo mogli bukvalno da se slikamo a tek onda bi krenulo sisanje na celavo: tehnicari ne znaju da ga odrzavaju - placaj obuku! Nemas rezervne delove - placaj! Sta, hoces i rakete? A pa ne mogu te koje imate, morate da kupite ove koje idu uz njega! Austrija je kupila eskadrilu Eurofightera i cena upotrebe je narasla toliko da sada razmatraju kako da ih se otarase jer jednostavno ne mogu da izdrze. Koliko god se to nekome svidjalo ili ne, trenutno za te pare nije moglo apsolutno nista bolje.

Gruja

pre 6 godina

Ovde kako se pojavi tema aviona, odmah se pojavi gomila svetskih strucnjaka koja se razume u Mig-ove, odrzavanje, cenu,radni vek aviona...pa valjda se neko u vojsci bolje razume u to od nas.

Petar

pre 6 godina

Mnogi se ovde hvataju za izraz "oko 28 godina". Trebalo je da se napiše "u proseku 28 godina". Neki su mlađi, a neki stariji i to je to.
Kod ovih migova godine nisu preterano važne, jer ako se ( AKO SE ) bude radio remont sa kompletnom zamenom vitalnih delova i dovođenje na najavljeni standard, u tom slučaju ( ALI SAMO U TOM SLUČAJU ) će ovi avioni biti sasvim dovoljni za jedan duži period eksploatacije. Ako se to ne desi, u tom smo slučaju obmanuti od strane naših političara. Vreme će pokazati. Nije daleko ni taj jun 2018.