Četvrtak, 05.10.2017.

10:09

DW: Ne postoji pravo na separatizam

Katalonska regionalna vlada uskoro planira da proglasi nezavisnost. Pri tome, međutim, neće moći da se pozove ni na međunarodno, ni na evropsko pravo.

Izvor: Dojèe vele

DW: Ne postoji pravo na separatizam IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 6 godina

@kapetan nemo
Ako sam dobro shvatio, ako Kurdi u Iraku izbore nezavisnost onda Kurdi iz Turske nemaju pravo na otcepljenje? Isto nisu imali ni Rusi sa Krima, postoji Rusija, kao sto nemaju ni Srbi iz republike Srpske, postoji Srbija. Da druge strane Ceceni, ingusi ili Avari to pravo imaju jer ne postoje njihove drzave.
Nego, imaju li to pravo Rusini? Mogu li oni da otcepe Ruski Krstur ili se racuna da je Ukrajina njihova maternja drzava?

smarate

pre 6 godina

@jasdf

Ono kada neko pokusava pokusava da ispadne jaaaako pametan... Sustina je da vi Albanci imate vasu maticnu Albaniju te se tamo nacionalno izivljavajte, pronalazite "ilirsko-daradansko-atlantidjanske pretke" i igrajte se drzave do mile volje a Kosovo, Makedoniju, Grcku, Crnu Goru ostavite vise na miru. Kapish?

Капетан Немо

pre 6 godina

Морам да исправим све који се овде позивају на распад СФРЈ да су, по тада важећим Уставу, све републике ИМАЛЕ право на отцепљење. На жалост или на срећу, распад СФРЈ је био правно легалан. Аутономне покрајине, којих је било, потпуно неоправдано, само у Србији, нису имале, по Уставу, право на отцепљење па је евентуално отцепљење Косова правно нелегално. Слично је и са Каталонијом која није федеративна јединица у оквиру државе Шпаније него аутономна област док је Шкотска федеративна јединица у оквиру Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и њено право на отцепљење нико није могао да оспори. Шкоти су, такође, поебан народ и они су добровољно (или ,,добровољно'') ушли у заједничку државу док су Каталонци у ствари Шпанци и одувек су били део Шпаније. Наравно, не мислим на стари и средњи век када национална свест није била толико јака и када су националне државе биле врло ретке.
Волео бих да међународна заједница утврди јасне критеријуме по којима неко има право на отцепљење и да се све државе, укључујући и велике силе, стриктно придржавају тих критеријума а не да се руководе само својим интересима. Један од критеријума који би требало да се прецизира је право народа на отцепљење. Наиме, мислим да само народи који немају своју независну националну државу имају право на отцепљење. Тако би Курди, ако су посебна нација, требало да добију право на своју независну државу јер је сада немају, док Албанци имају своју националну државу и самим тим немају право на отцепљење Косова и Метохије. Нажалост, многи на Свету не мисле тако већ се руководе својим интересима и растежу међународно право како њима одговара и колико су у могућности. То улива велику дозу несигурности код држава које имају проблеме као Шпанија а њихов међународни утицај није значајан. Једном речју, богати кроје капу сиромашнима и то не баш на поштен начин. Где ли је ту Србија?
Ееееее, моја Србијо!!!

jasdf

pre 6 godina

Kada je davne 1991. bila rasprava o pravu SAD na otcepljenje od Engleske vecina strucne javnosti u Srbiji je to podrzala kao prirodno pravo, Spanci su imali suprotni stav i tvrdili su da to otcepljenje nije pravno valjano. Kada su nakon toga dosla otcepljenja kod nas drzavni strucnjaci su promenili misljenje. Ili podrzavas jedno ili drugo, svaka cast Spaniji na doslednosti.

Ustavni poredak

pre 6 godina

Vidim da ovdje neki poistovjećuju Španjolsku s Jugoslavijom, a Kataloniju s Hrvatskom i Slovenijom. Prošuštate uočiti jednu bitnu stvar- Madrid se poziva na USTAV, i to katalonski i španjolski, dok je u Jugoslaviji Beograd RUŠIO ustavni poredak. Ukidanje autonomije pokrajina, instaliranje podobnih ljudi na njihovo mjesto u predsjedništvo, upad u devizni sistem NBJ, proglašenje SAO Krajine, naoružavanje paravojnih jedinica, uvođenje carina Sloveniji, spriječavanje republičke policije u uspostavljanju legalnog poretka u Hrvatskoj, donošenje ustava Srbije koji sam sebe proglašava nadređenim ustavu SFRJ, blokiranje izbora Mesića za predsjednika predsjedništva SFRJ- sve je to bilo protivno bilo republičkom, bilo saveznom ustavu i sve se desilo PRIJE nego negoli su se Slovenija i Hrvatska odlučile otcijepiti. A nakon što su odlučile još smo vidjeli da se "savezna" vojska nakon tri puškaranja povlači iz jedne republike, a u drugoj ratuje, a otcijepljenje treće (Makedonije) ignorira kao da Slovenija i Makedonija nisu dio SFRJ. I onda još pokuša ubiti predsjednika predsjedništva i predsjendika saveznog izvšnog vijeća zračnim napadom. Sve je to Badinterova komisija imala na umu kad je ustvrdila da federacija ne funkcionira i da se njen ustavni poredak urušio. Stoga je njezin zaključak bio da se SFRJ RASPALA, a ne da se itko otcijepio. I stoga SRJ nije mogla dobiti stolicu SFRJ u UNu već je morala opet aplicirat za članstvo!

neutralni felsh

pre 6 godina

Подела Косова. 
Размена албанског становништва Прешево, Бујановац, Медвеђа за становништво српских енклава. 
Екстериторијалност за манастире на Косову.
Уједињење са Српском.
(Јабучило, 05. oktobar 2017 10:26)


cosicevo "humano preseljenje" i republika srpska, dva bratska druga ;)

Рз Брзотрз

pre 6 godina

Какав некохерентан чланак, срамота за Дојче Веле и интервјуисане правнике. Правници износе политикантска мишљења уместо да цитирају Међународно Право. У ствари, они овде одговарају на ово питање као политичари а не правници. У Међународном Праву не постоји ставка која забрањује независност Каталоније и Баварске. Тачка.

Lka

pre 6 godina

Svi se bave posledicom,meni je mnogo bitnije :zasto neki narodi toliko zele da se otcepe od matice.Sve vise imam utisak da se radi o zabludi,jer sta cemi drzavnost i drzava ako nemam od cega da zivim.

Ko oni....

pre 6 godina

Razlog separatizma u Kataloniji je novačana nezavisnost - nema nacionalizma, pokušaj podgrevanja nacionalnih osećanja u Škotskoj završio se bezuspešno, samo smo mi vođeni kao ovce prihvatili nacionalizam, i zbog tog nacionalizma sada imamo bedne plate - tražili ste, dobili ste - i nije nam niko kriv kada smo naseli! Dobro se u bivšoj SFRJ govorilo o opasnosti Srpskog nacionalizma - bio je opasan pre svega za nas, naivne bandoglavce, jer novac - drugim rečima opstanak je najvažniji, to prvo pa onda filozofiraj koliko hoćeš!
Prost primer - napuniš stomak i pevaš, prazan stomak izaziva gnev. Niko tu nije lukav, nema teorija zavera, nije u pitanju ni ljubav i poštovanje, već prosto - novac, bolji život...
Ko se iznervira taj gubi.

neobavezno

pre 6 godina

Pitam se sta ovde mnogima nije jasno? Onima koji podrzavaju Kataloniju kao i onima koji podrzavaju stav vlade u Spaniji? Onima koji su za otcepljenje Kosova i oniima koji su protiv toga? Medjunarodno pravo u nasem slucaju ne vazi, u spanskom se pozivaju na njega. U Spaniji se zahteva postovanje Ustava i to podrzavaju i EU i EK. Katalonija j deo Spanije i njeno unutrasnje pitanje - tako kazu EU i EK. Srbiji je sve to uskraceno i obrazlozeno "politickim" razlozoma. Kako su onda osamostaljene Slovenija, Hrvatska?

marija

pre 6 godina

Pa recite odmah da je Milosevic bio u pravu i da ste nas na pravdi boga bombardovali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 5. oktobar 2017 10:48)

Milošević je bio sumanuti glupak kao svaki komunistički fanatik, sa sve ženom.
Glupi, a arogantni,
i eto poluvekovne nesreće.

Uros

pre 6 godina

Kosovo nije Srbija i ko zna hoce li ikada vise biti a verovatno hoce jer se grabice na balkanu menjaju scako malo ali hocu da kazem da pustite i Srbe i Albance na miru a najvise vas molim da ne gurate u nazad omladinu Srbije jer ako treba da damo nas zivot i nasu mladost za Kosovo onda nas ne interesuje.

Ja

pre 6 godina

Hajde malo da razmislite o kosovu. Da li bi pristali da nam pola ministara budu albanci, vicepremijer, direktori po raznim javnim preduzećima i državnim ustanovama? Da mogu slobodno da kupuju nekretnine i zemlju po celoj srbiji? Za 10 godina bi nas pojeli i cela Srbija bi bila njihova, a mi bi ih molili da se otcepe.

onako

pre 6 godina

Naši političari ovo pogrešno porede sa Kosovom jer im tako odgovara.

Ne porede nažalost sa onim čemu je mnogo sličnije, a to je odvajanje Slovenije i Hrvatske od SFRJ. Po ovome, jasno je da oni na to nisu imali nikakvo pravo i da je priznanje Nemačke i ostalih sila bilo deo scenarija koji je poštovao njihove interese, ali ne i međunarodno pravo.

Kosovo je tu više sporedna priča, a svakako neuporedivo sa Katalonijom koja ima svoj identite, kulturu. čak i jezik. POvezivanjem ovoga sa Kosovom stvarate pogrešnu sliku za dnevnopolitičke potrebe.

digao ruke

pre 6 godina

U slučaju Katalonije se zaboravlja još jedna bitna stvar, oko 50% stanovništva te regije se protivi nezavisnosti, tako da je čak i pravo na samoopredeljenje upitno

bor

pre 6 godina

Nema ovde nicega sto bi islo nama u korist. Politika je iznad prava i ona diktira kada ce se mocni pozvati na politiku, a kada na pravo. Jednostavno, crno je nekad crno, nekad belo, a nekad sivo. DW je to upravo priznao, naravno bez ikakve osude. To je sasvim jasno i svakome u drzavnom vrhu Srbije, a sva pisma i izjave su corci, ispaljeni zbog domace javnosti.

pero

pre 6 godina

Kako je nastala DDR?
Kako su postale nezavisne balticke države?
Kako je popucala Jugoslavija po savovima federalnih jedinica?
Kako su se separisale države Austrougarske monarhije, Otomanskog carstva, SSSR-a?
Kako su nastale brojne afričke države, brojne azijske države?
Kako su se povećavali ili smanjivali teritoriji brojnih država?
Dokle je dozvoljeno ići u prošlost i pozivati se na neko prijašnje stanje?
Trenutno stanje u svijetu je tako da mnogi veći narodi (npr. Kurdi kojih ima oko 32 mil.) nemaju svoje države, a mnogi manji imaju svoju državu (ima ih jako puno npr. Crnogorci njih manje od 500 hiljada). Isto tako neki malobrojni narodi zaposjedaju ogrome povrsine (npr. Kazahstanci, njih ima 2x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju veliku kao 35 Srbija). Kako će sve to na kraju završiti?

Pustinjska lisica

pre 6 godina

Naravno, osim ako nije u pitanju Srbija, mi smo oduvek bili "specijani slučaj", na kome izuzetak potvrđuje nihovo pravilo (pravo)

darko

pre 6 godina

Ovo su besmislice . Stalno pokušavate objasniti nešto što je logički neobjašnjivo . Ne postoji pravna norma ni u evropskim niti u svetskim okvirima koja reguliše otcepljenje , osamostaljenje ili separatizam. Vlada zakon jačeg i to je jasno kao dan . Nisam još čuo suvislo objašnjenje otcepljenja ne Kosova nego Hrvatske i Slovenije ! Naravno da su se tada i ostali pa i srbija pridružili rušenju jedne medjunarodno priznate i uspešne zemlje , ali pravno ni hrvatima,recimo, nije jasno kako su se oni otcepili . Zanimljivo , niko u srbiji ne pominje to rasturanje SFRJ kao problematično , mislim od ,,intelektualaca'' , svi oni duvaju u istu tikvu - pljačke i preraspodele bogatstva što je bio suštinski razlog rasturanja SFRJ . Prema tome , ne pišite besmislice , ko je jači taj će izvojevati ili nezavisnost ili teritorijalnu celovitost . Sada se ceo svet pravi blesav , a sve je počelo sa rasturanjem SFRJ , ostalo su posledice .

Hep.C

pre 6 godina

Imaju prava,nemaju prava,može ovako,ne može tako.Kad jedan narod ne želi više da živi sa drugim narodom sva vam je priča i prava džaba.A primenjivanje sile-batinanje tu ne menja ništa.

Alex KG

pre 6 godina

Iz ovog proizilazi da Republika Srbija pred Medjunarodnom sudu treba da tuzi polovinu clanica UN koje su priznale Kosovo i Metohiju zbog narusavanja svog suverenitet i teritorijalni integritet i povrede Rezoluciju 1244.

pero

pre 6 godina

Ako ne postoji pravo na separatizam, postoji li pravo na osvajanje tuđeg teritorija? Ako ne postoji ni pravo na separatizam ni ni pravo na osvajanje tuđeg teritorija onda znači da je trenutno stanje trajno stanje i nema više nikakvih promjena? Čemu onda toliko naoružavanje? Zašto zamrznuti postojeće stanje kao jedino dozvoljeno iako je puno ekstremnih neravnomjernosti?

Kazahstanaca ima oko 2x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju kao 35 Srbija.
Australijanaca ima oko 3x više nego Srbijanaca a imaju zemlju kao 100 Srbija.
Bangladešana ima oko 20x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju manju nego 2 Srbije.
Kurda ima skoro 5x kao Srbijanaca a nemaju svoju državu.
Mnogih naroda ima šačica a imaju svoju državu.
Neki veliki narodi nemaju svoju državu.

Južna Amerika, Kanada, SAD, Australija i Rusija su slabo naseljeni a zaposjedaju ogrome teritorije.
Jugoistok Azije je prenaseljen.
Sjever Afrike i Bliski istok su bez vode.

Kako zamrznuti postojeće stanje i očekivati da ga svi poštuju?

Slovenac

pre 6 godina

Herr Stefan, Bavarska ima po nemackom ustavu jedina pravo da se otcepi od Nemacke, jer ima za razliku od drugih oblasti konfederativni ugovor sa Berlinom. I na to su Bavarci mnogo ponosni, jer su po tome posebni u Nemackkoj.

vlajko

pre 6 godina

Drugim recima, nema priznavanja Kosova od strane Srbije i tacka. Licno nemam nista protiv ni da imaju svoju vladu, sve sto hoce (osim imovine Srbije i srpskih drzavljana, crkve itd), da ucestvuju u medjunaodnom sportu to nismo ni trebali da ih blokiramo, ali priznavanje i stolica u UN ne, nikad.

Bgd

pre 6 godina

Ajde na stranu Kosovo (jer je tu svima jasno šta se desilo), ali prema ovome što pišu Nemci, onda ni Hrvati ni Slovenci nisu imali pravo na otcepljenje?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 6 godina

Avet, samodredjenja naroda, na kome Evropa nije nastala, započet rasturanjem YU i Srbije, kruži Evropom i nema te sile koja ga može zaustaviti. Nacije se oslobadjaju nadncaionalnoh tvorevina i žele vlastitu državu i direktnu komunikaciju sa EU, koja da je pametna bi te procese podržala jer Evrope zbog toga ništa nije manje. Koja je logika da za stolom u Briselu sedi Slovenija a ne Katalonija sa četiri puta većim brojem stanovnika i gotovo 10 puta većim BDP

Pravnik

pre 6 godina

Treba ukinuti pravo narodima da imaju državu. Država pripada svim građanima, a ne samo Hrvatima, Srbima, Rusima ili Nemcima. Gde su države Romima, Eskimima, Crncima, Kurdima?

Јабучило

pre 6 godina

Подела Косова.
Размена албанског становништва Прешево, Бујановац, Медвеђа за становништво српских енклава.
Екстериторијалност за манастире на Косову.
Уједињење са Српском.

vlajko

pre 6 godina

Drugim recima, nema priznavanja Kosova od strane Srbije i tacka. Licno nemam nista protiv ni da imaju svoju vladu, sve sto hoce (osim imovine Srbije i srpskih drzavljana, crkve itd), da ucestvuju u medjunaodnom sportu to nismo ni trebali da ih blokiramo, ali priznavanje i stolica u UN ne, nikad.

Alex KG

pre 6 godina

Iz ovog proizilazi da Republika Srbija pred Medjunarodnom sudu treba da tuzi polovinu clanica UN koje su priznale Kosovo i Metohiju zbog narusavanja svog suverenitet i teritorijalni integritet i povrede Rezoluciju 1244.

Bgd

pre 6 godina

Ajde na stranu Kosovo (jer je tu svima jasno šta se desilo), ali prema ovome što pišu Nemci, onda ni Hrvati ni Slovenci nisu imali pravo na otcepljenje?

Pustinjska lisica

pre 6 godina

Naravno, osim ako nije u pitanju Srbija, mi smo oduvek bili "specijani slučaj", na kome izuzetak potvrđuje nihovo pravilo (pravo)

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 6 godina

Avet, samodredjenja naroda, na kome Evropa nije nastala, započet rasturanjem YU i Srbije, kruži Evropom i nema te sile koja ga može zaustaviti. Nacije se oslobadjaju nadncaionalnoh tvorevina i žele vlastitu državu i direktnu komunikaciju sa EU, koja da je pametna bi te procese podržala jer Evrope zbog toga ništa nije manje. Koja je logika da za stolom u Briselu sedi Slovenija a ne Katalonija sa četiri puta većim brojem stanovnika i gotovo 10 puta većim BDP

darko

pre 6 godina

Ovo su besmislice . Stalno pokušavate objasniti nešto što je logički neobjašnjivo . Ne postoji pravna norma ni u evropskim niti u svetskim okvirima koja reguliše otcepljenje , osamostaljenje ili separatizam. Vlada zakon jačeg i to je jasno kao dan . Nisam još čuo suvislo objašnjenje otcepljenja ne Kosova nego Hrvatske i Slovenije ! Naravno da su se tada i ostali pa i srbija pridružili rušenju jedne medjunarodno priznate i uspešne zemlje , ali pravno ni hrvatima,recimo, nije jasno kako su se oni otcepili . Zanimljivo , niko u srbiji ne pominje to rasturanje SFRJ kao problematično , mislim od ,,intelektualaca'' , svi oni duvaju u istu tikvu - pljačke i preraspodele bogatstva što je bio suštinski razlog rasturanja SFRJ . Prema tome , ne pišite besmislice , ko je jači taj će izvojevati ili nezavisnost ili teritorijalnu celovitost . Sada se ceo svet pravi blesav , a sve je počelo sa rasturanjem SFRJ , ostalo su posledice .

Slovenac

pre 6 godina

Herr Stefan, Bavarska ima po nemackom ustavu jedina pravo da se otcepi od Nemacke, jer ima za razliku od drugih oblasti konfederativni ugovor sa Berlinom. I na to su Bavarci mnogo ponosni, jer su po tome posebni u Nemackkoj.

Јабучило

pre 6 godina

Подела Косова.
Размена албанског становништва Прешево, Бујановац, Медвеђа за становништво српских енклава.
Екстериторијалност за манастире на Косову.
Уједињење са Српском.

pero

pre 6 godina

Kako je nastala DDR?
Kako su postale nezavisne balticke države?
Kako je popucala Jugoslavija po savovima federalnih jedinica?
Kako su se separisale države Austrougarske monarhije, Otomanskog carstva, SSSR-a?
Kako su nastale brojne afričke države, brojne azijske države?
Kako su se povećavali ili smanjivali teritoriji brojnih država?
Dokle je dozvoljeno ići u prošlost i pozivati se na neko prijašnje stanje?
Trenutno stanje u svijetu je tako da mnogi veći narodi (npr. Kurdi kojih ima oko 32 mil.) nemaju svoje države, a mnogi manji imaju svoju državu (ima ih jako puno npr. Crnogorci njih manje od 500 hiljada). Isto tako neki malobrojni narodi zaposjedaju ogrome povrsine (npr. Kazahstanci, njih ima 2x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju veliku kao 35 Srbija). Kako će sve to na kraju završiti?

Hep.C

pre 6 godina

Imaju prava,nemaju prava,može ovako,ne može tako.Kad jedan narod ne želi više da živi sa drugim narodom sva vam je priča i prava džaba.A primenjivanje sile-batinanje tu ne menja ništa.

Pravnik

pre 6 godina

Treba ukinuti pravo narodima da imaju državu. Država pripada svim građanima, a ne samo Hrvatima, Srbima, Rusima ili Nemcima. Gde su države Romima, Eskimima, Crncima, Kurdima?

Ja

pre 6 godina

Hajde malo da razmislite o kosovu. Da li bi pristali da nam pola ministara budu albanci, vicepremijer, direktori po raznim javnim preduzećima i državnim ustanovama? Da mogu slobodno da kupuju nekretnine i zemlju po celoj srbiji? Za 10 godina bi nas pojeli i cela Srbija bi bila njihova, a mi bi ih molili da se otcepe.

pero

pre 6 godina

Ako ne postoji pravo na separatizam, postoji li pravo na osvajanje tuđeg teritorija? Ako ne postoji ni pravo na separatizam ni ni pravo na osvajanje tuđeg teritorija onda znači da je trenutno stanje trajno stanje i nema više nikakvih promjena? Čemu onda toliko naoružavanje? Zašto zamrznuti postojeće stanje kao jedino dozvoljeno iako je puno ekstremnih neravnomjernosti?

Kazahstanaca ima oko 2x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju kao 35 Srbija.
Australijanaca ima oko 3x više nego Srbijanaca a imaju zemlju kao 100 Srbija.
Bangladešana ima oko 20x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju manju nego 2 Srbije.
Kurda ima skoro 5x kao Srbijanaca a nemaju svoju državu.
Mnogih naroda ima šačica a imaju svoju državu.
Neki veliki narodi nemaju svoju državu.

Južna Amerika, Kanada, SAD, Australija i Rusija su slabo naseljeni a zaposjedaju ogrome teritorije.
Jugoistok Azije je prenaseljen.
Sjever Afrike i Bliski istok su bez vode.

Kako zamrznuti postojeće stanje i očekivati da ga svi poštuju?

onako

pre 6 godina

Naši političari ovo pogrešno porede sa Kosovom jer im tako odgovara.

Ne porede nažalost sa onim čemu je mnogo sličnije, a to je odvajanje Slovenije i Hrvatske od SFRJ. Po ovome, jasno je da oni na to nisu imali nikakvo pravo i da je priznanje Nemačke i ostalih sila bilo deo scenarija koji je poštovao njihove interese, ali ne i međunarodno pravo.

Kosovo je tu više sporedna priča, a svakako neuporedivo sa Katalonijom koja ima svoj identite, kulturu. čak i jezik. POvezivanjem ovoga sa Kosovom stvarate pogrešnu sliku za dnevnopolitičke potrebe.

bor

pre 6 godina

Nema ovde nicega sto bi islo nama u korist. Politika je iznad prava i ona diktira kada ce se mocni pozvati na politiku, a kada na pravo. Jednostavno, crno je nekad crno, nekad belo, a nekad sivo. DW je to upravo priznao, naravno bez ikakve osude. To je sasvim jasno i svakome u drzavnom vrhu Srbije, a sva pisma i izjave su corci, ispaljeni zbog domace javnosti.

digao ruke

pre 6 godina

U slučaju Katalonije se zaboravlja još jedna bitna stvar, oko 50% stanovništva te regije se protivi nezavisnosti, tako da je čak i pravo na samoopredeljenje upitno

marija

pre 6 godina

Pa recite odmah da je Milosevic bio u pravu i da ste nas na pravdi boga bombardovali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 5. oktobar 2017 10:48)

Milošević je bio sumanuti glupak kao svaki komunistički fanatik, sa sve ženom.
Glupi, a arogantni,
i eto poluvekovne nesreće.

Uros

pre 6 godina

Kosovo nije Srbija i ko zna hoce li ikada vise biti a verovatno hoce jer se grabice na balkanu menjaju scako malo ali hocu da kazem da pustite i Srbe i Albance na miru a najvise vas molim da ne gurate u nazad omladinu Srbije jer ako treba da damo nas zivot i nasu mladost za Kosovo onda nas ne interesuje.

neobavezno

pre 6 godina

Pitam se sta ovde mnogima nije jasno? Onima koji podrzavaju Kataloniju kao i onima koji podrzavaju stav vlade u Spaniji? Onima koji su za otcepljenje Kosova i oniima koji su protiv toga? Medjunarodno pravo u nasem slucaju ne vazi, u spanskom se pozivaju na njega. U Spaniji se zahteva postovanje Ustava i to podrzavaju i EU i EK. Katalonija j deo Spanije i njeno unutrasnje pitanje - tako kazu EU i EK. Srbiji je sve to uskraceno i obrazlozeno "politickim" razlozoma. Kako su onda osamostaljene Slovenija, Hrvatska?

Ko oni....

pre 6 godina

Razlog separatizma u Kataloniji je novačana nezavisnost - nema nacionalizma, pokušaj podgrevanja nacionalnih osećanja u Škotskoj završio se bezuspešno, samo smo mi vođeni kao ovce prihvatili nacionalizam, i zbog tog nacionalizma sada imamo bedne plate - tražili ste, dobili ste - i nije nam niko kriv kada smo naseli! Dobro se u bivšoj SFRJ govorilo o opasnosti Srpskog nacionalizma - bio je opasan pre svega za nas, naivne bandoglavce, jer novac - drugim rečima opstanak je najvažniji, to prvo pa onda filozofiraj koliko hoćeš!
Prost primer - napuniš stomak i pevaš, prazan stomak izaziva gnev. Niko tu nije lukav, nema teorija zavera, nije u pitanju ni ljubav i poštovanje, već prosto - novac, bolji život...
Ko se iznervira taj gubi.

Рз Брзотрз

pre 6 godina

Какав некохерентан чланак, срамота за Дојче Веле и интервјуисане правнике. Правници износе политикантска мишљења уместо да цитирају Међународно Право. У ствари, они овде одговарају на ово питање као политичари а не правници. У Међународном Праву не постоји ставка која забрањује независност Каталоније и Баварске. Тачка.

Ustavni poredak

pre 6 godina

Vidim da ovdje neki poistovjećuju Španjolsku s Jugoslavijom, a Kataloniju s Hrvatskom i Slovenijom. Prošuštate uočiti jednu bitnu stvar- Madrid se poziva na USTAV, i to katalonski i španjolski, dok je u Jugoslaviji Beograd RUŠIO ustavni poredak. Ukidanje autonomije pokrajina, instaliranje podobnih ljudi na njihovo mjesto u predsjedništvo, upad u devizni sistem NBJ, proglašenje SAO Krajine, naoružavanje paravojnih jedinica, uvođenje carina Sloveniji, spriječavanje republičke policije u uspostavljanju legalnog poretka u Hrvatskoj, donošenje ustava Srbije koji sam sebe proglašava nadređenim ustavu SFRJ, blokiranje izbora Mesića za predsjednika predsjedništva SFRJ- sve je to bilo protivno bilo republičkom, bilo saveznom ustavu i sve se desilo PRIJE nego negoli su se Slovenija i Hrvatska odlučile otcijepiti. A nakon što su odlučile još smo vidjeli da se "savezna" vojska nakon tri puškaranja povlači iz jedne republike, a u drugoj ratuje, a otcijepljenje treće (Makedonije) ignorira kao da Slovenija i Makedonija nisu dio SFRJ. I onda još pokuša ubiti predsjednika predsjedništva i predsjendika saveznog izvšnog vijeća zračnim napadom. Sve je to Badinterova komisija imala na umu kad je ustvrdila da federacija ne funkcionira i da se njen ustavni poredak urušio. Stoga je njezin zaključak bio da se SFRJ RASPALA, a ne da se itko otcijepio. I stoga SRJ nije mogla dobiti stolicu SFRJ u UNu već je morala opet aplicirat za članstvo!

jasdf

pre 6 godina

@kapetan nemo
Ako sam dobro shvatio, ako Kurdi u Iraku izbore nezavisnost onda Kurdi iz Turske nemaju pravo na otcepljenje? Isto nisu imali ni Rusi sa Krima, postoji Rusija, kao sto nemaju ni Srbi iz republike Srpske, postoji Srbija. Da druge strane Ceceni, ingusi ili Avari to pravo imaju jer ne postoje njihove drzave.
Nego, imaju li to pravo Rusini? Mogu li oni da otcepe Ruski Krstur ili se racuna da je Ukrajina njihova maternja drzava?

Капетан Немо

pre 6 godina

Морам да исправим све који се овде позивају на распад СФРЈ да су, по тада важећим Уставу, све републике ИМАЛЕ право на отцепљење. На жалост или на срећу, распад СФРЈ је био правно легалан. Аутономне покрајине, којих је било, потпуно неоправдано, само у Србији, нису имале, по Уставу, право на отцепљење па је евентуално отцепљење Косова правно нелегално. Слично је и са Каталонијом која није федеративна јединица у оквиру државе Шпаније него аутономна област док је Шкотска федеративна јединица у оквиру Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и њено право на отцепљење нико није могао да оспори. Шкоти су, такође, поебан народ и они су добровољно (или ,,добровољно'') ушли у заједничку државу док су Каталонци у ствари Шпанци и одувек су били део Шпаније. Наравно, не мислим на стари и средњи век када национална свест није била толико јака и када су националне државе биле врло ретке.
Волео бих да међународна заједница утврди јасне критеријуме по којима неко има право на отцепљење и да се све државе, укључујући и велике силе, стриктно придржавају тих критеријума а не да се руководе само својим интересима. Један од критеријума који би требало да се прецизира је право народа на отцепљење. Наиме, мислим да само народи који немају своју независну националну државу имају право на отцепљење. Тако би Курди, ако су посебна нација, требало да добију право на своју независну државу јер је сада немају, док Албанци имају своју националну државу и самим тим немају право на отцепљење Косова и Метохије. Нажалост, многи на Свету не мисле тако већ се руководе својим интересима и растежу међународно право како њима одговара и колико су у могућности. То улива велику дозу несигурности код држава које имају проблеме као Шпанија а њихов међународни утицај није значајан. Једном речју, богати кроје капу сиромашнима и то не баш на поштен начин. Где ли је ту Србија?
Ееееее, моја Србијо!!!

smarate

pre 6 godina

@jasdf

Ono kada neko pokusava pokusava da ispadne jaaaako pametan... Sustina je da vi Albanci imate vasu maticnu Albaniju te se tamo nacionalno izivljavajte, pronalazite "ilirsko-daradansko-atlantidjanske pretke" i igrajte se drzave do mile volje a Kosovo, Makedoniju, Grcku, Crnu Goru ostavite vise na miru. Kapish?

jasdf

pre 6 godina

Kada je davne 1991. bila rasprava o pravu SAD na otcepljenje od Engleske vecina strucne javnosti u Srbiji je to podrzala kao prirodno pravo, Spanci su imali suprotni stav i tvrdili su da to otcepljenje nije pravno valjano. Kada su nakon toga dosla otcepljenja kod nas drzavni strucnjaci su promenili misljenje. Ili podrzavas jedno ili drugo, svaka cast Spaniji na doslednosti.

neutralni felsh

pre 6 godina

Подела Косова. 
Размена албанског становништва Прешево, Бујановац, Медвеђа за становништво српских енклава. 
Екстериторијалност за манастире на Косову.
Уједињење са Српском.
(Јабучило, 05. oktobar 2017 10:26)


cosicevo "humano preseljenje" i republika srpska, dva bratska druga ;)

Lka

pre 6 godina

Svi se bave posledicom,meni je mnogo bitnije :zasto neki narodi toliko zele da se otcepe od matice.Sve vise imam utisak da se radi o zabludi,jer sta cemi drzavnost i drzava ako nemam od cega da zivim.

Јабучило

pre 6 godina

Подела Косова.
Размена албанског становништва Прешево, Бујановац, Медвеђа за становништво српских енклава.
Екстериторијалност за манастире на Косову.
Уједињење са Српском.

Pravnik

pre 6 godina

Treba ukinuti pravo narodima da imaju državu. Država pripada svim građanima, a ne samo Hrvatima, Srbima, Rusima ili Nemcima. Gde su države Romima, Eskimima, Crncima, Kurdima?

Ja

pre 6 godina

Hajde malo da razmislite o kosovu. Da li bi pristali da nam pola ministara budu albanci, vicepremijer, direktori po raznim javnim preduzećima i državnim ustanovama? Da mogu slobodno da kupuju nekretnine i zemlju po celoj srbiji? Za 10 godina bi nas pojeli i cela Srbija bi bila njihova, a mi bi ih molili da se otcepe.

Uros

pre 6 godina

Kosovo nije Srbija i ko zna hoce li ikada vise biti a verovatno hoce jer se grabice na balkanu menjaju scako malo ali hocu da kazem da pustite i Srbe i Albance na miru a najvise vas molim da ne gurate u nazad omladinu Srbije jer ako treba da damo nas zivot i nasu mladost za Kosovo onda nas ne interesuje.

digao ruke

pre 6 godina

U slučaju Katalonije se zaboravlja još jedna bitna stvar, oko 50% stanovništva te regije se protivi nezavisnosti, tako da je čak i pravo na samoopredeljenje upitno

vlajko

pre 6 godina

Drugim recima, nema priznavanja Kosova od strane Srbije i tacka. Licno nemam nista protiv ni da imaju svoju vladu, sve sto hoce (osim imovine Srbije i srpskih drzavljana, crkve itd), da ucestvuju u medjunaodnom sportu to nismo ni trebali da ih blokiramo, ali priznavanje i stolica u UN ne, nikad.

marija

pre 6 godina

Pa recite odmah da je Milosevic bio u pravu i da ste nas na pravdi boga bombardovali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 5. oktobar 2017 10:48)

Milošević je bio sumanuti glupak kao svaki komunistički fanatik, sa sve ženom.
Glupi, a arogantni,
i eto poluvekovne nesreće.

Ko oni....

pre 6 godina

Razlog separatizma u Kataloniji je novačana nezavisnost - nema nacionalizma, pokušaj podgrevanja nacionalnih osećanja u Škotskoj završio se bezuspešno, samo smo mi vođeni kao ovce prihvatili nacionalizam, i zbog tog nacionalizma sada imamo bedne plate - tražili ste, dobili ste - i nije nam niko kriv kada smo naseli! Dobro se u bivšoj SFRJ govorilo o opasnosti Srpskog nacionalizma - bio je opasan pre svega za nas, naivne bandoglavce, jer novac - drugim rečima opstanak je najvažniji, to prvo pa onda filozofiraj koliko hoćeš!
Prost primer - napuniš stomak i pevaš, prazan stomak izaziva gnev. Niko tu nije lukav, nema teorija zavera, nije u pitanju ni ljubav i poštovanje, već prosto - novac, bolji život...
Ko se iznervira taj gubi.

Alex KG

pre 6 godina

Iz ovog proizilazi da Republika Srbija pred Medjunarodnom sudu treba da tuzi polovinu clanica UN koje su priznale Kosovo i Metohiju zbog narusavanja svog suverenitet i teritorijalni integritet i povrede Rezoluciju 1244.

pero

pre 6 godina

Ako ne postoji pravo na separatizam, postoji li pravo na osvajanje tuđeg teritorija? Ako ne postoji ni pravo na separatizam ni ni pravo na osvajanje tuđeg teritorija onda znači da je trenutno stanje trajno stanje i nema više nikakvih promjena? Čemu onda toliko naoružavanje? Zašto zamrznuti postojeće stanje kao jedino dozvoljeno iako je puno ekstremnih neravnomjernosti?

Kazahstanaca ima oko 2x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju kao 35 Srbija.
Australijanaca ima oko 3x više nego Srbijanaca a imaju zemlju kao 100 Srbija.
Bangladešana ima oko 20x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju manju nego 2 Srbije.
Kurda ima skoro 5x kao Srbijanaca a nemaju svoju državu.
Mnogih naroda ima šačica a imaju svoju državu.
Neki veliki narodi nemaju svoju državu.

Južna Amerika, Kanada, SAD, Australija i Rusija su slabo naseljeni a zaposjedaju ogrome teritorije.
Jugoistok Azije je prenaseljen.
Sjever Afrike i Bliski istok su bez vode.

Kako zamrznuti postojeće stanje i očekivati da ga svi poštuju?

pero

pre 6 godina

Kako je nastala DDR?
Kako su postale nezavisne balticke države?
Kako je popucala Jugoslavija po savovima federalnih jedinica?
Kako su se separisale države Austrougarske monarhije, Otomanskog carstva, SSSR-a?
Kako su nastale brojne afričke države, brojne azijske države?
Kako su se povećavali ili smanjivali teritoriji brojnih država?
Dokle je dozvoljeno ići u prošlost i pozivati se na neko prijašnje stanje?
Trenutno stanje u svijetu je tako da mnogi veći narodi (npr. Kurdi kojih ima oko 32 mil.) nemaju svoje države, a mnogi manji imaju svoju državu (ima ih jako puno npr. Crnogorci njih manje od 500 hiljada). Isto tako neki malobrojni narodi zaposjedaju ogrome povrsine (npr. Kazahstanci, njih ima 2x vise nego Srbijanaca a imaju zemlju veliku kao 35 Srbija). Kako će sve to na kraju završiti?

Pustinjska lisica

pre 6 godina

Naravno, osim ako nije u pitanju Srbija, mi smo oduvek bili "specijani slučaj", na kome izuzetak potvrđuje nihovo pravilo (pravo)

Ustavni poredak

pre 6 godina

Vidim da ovdje neki poistovjećuju Španjolsku s Jugoslavijom, a Kataloniju s Hrvatskom i Slovenijom. Prošuštate uočiti jednu bitnu stvar- Madrid se poziva na USTAV, i to katalonski i španjolski, dok je u Jugoslaviji Beograd RUŠIO ustavni poredak. Ukidanje autonomije pokrajina, instaliranje podobnih ljudi na njihovo mjesto u predsjedništvo, upad u devizni sistem NBJ, proglašenje SAO Krajine, naoružavanje paravojnih jedinica, uvođenje carina Sloveniji, spriječavanje republičke policije u uspostavljanju legalnog poretka u Hrvatskoj, donošenje ustava Srbije koji sam sebe proglašava nadređenim ustavu SFRJ, blokiranje izbora Mesića za predsjednika predsjedništva SFRJ- sve je to bilo protivno bilo republičkom, bilo saveznom ustavu i sve se desilo PRIJE nego negoli su se Slovenija i Hrvatska odlučile otcijepiti. A nakon što su odlučile još smo vidjeli da se "savezna" vojska nakon tri puškaranja povlači iz jedne republike, a u drugoj ratuje, a otcijepljenje treće (Makedonije) ignorira kao da Slovenija i Makedonija nisu dio SFRJ. I onda još pokuša ubiti predsjednika predsjedništva i predsjendika saveznog izvšnog vijeća zračnim napadom. Sve je to Badinterova komisija imala na umu kad je ustvrdila da federacija ne funkcionira i da se njen ustavni poredak urušio. Stoga je njezin zaključak bio da se SFRJ RASPALA, a ne da se itko otcijepio. I stoga SRJ nije mogla dobiti stolicu SFRJ u UNu već je morala opet aplicirat za članstvo!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 6 godina

Avet, samodredjenja naroda, na kome Evropa nije nastala, započet rasturanjem YU i Srbije, kruži Evropom i nema te sile koja ga može zaustaviti. Nacije se oslobadjaju nadncaionalnoh tvorevina i žele vlastitu državu i direktnu komunikaciju sa EU, koja da je pametna bi te procese podržala jer Evrope zbog toga ništa nije manje. Koja je logika da za stolom u Briselu sedi Slovenija a ne Katalonija sa četiri puta većim brojem stanovnika i gotovo 10 puta većim BDP

Bgd

pre 6 godina

Ajde na stranu Kosovo (jer je tu svima jasno šta se desilo), ali prema ovome što pišu Nemci, onda ni Hrvati ni Slovenci nisu imali pravo na otcepljenje?

darko

pre 6 godina

Ovo su besmislice . Stalno pokušavate objasniti nešto što je logički neobjašnjivo . Ne postoji pravna norma ni u evropskim niti u svetskim okvirima koja reguliše otcepljenje , osamostaljenje ili separatizam. Vlada zakon jačeg i to je jasno kao dan . Nisam još čuo suvislo objašnjenje otcepljenja ne Kosova nego Hrvatske i Slovenije ! Naravno da su se tada i ostali pa i srbija pridružili rušenju jedne medjunarodno priznate i uspešne zemlje , ali pravno ni hrvatima,recimo, nije jasno kako su se oni otcepili . Zanimljivo , niko u srbiji ne pominje to rasturanje SFRJ kao problematično , mislim od ,,intelektualaca'' , svi oni duvaju u istu tikvu - pljačke i preraspodele bogatstva što je bio suštinski razlog rasturanja SFRJ . Prema tome , ne pišite besmislice , ko je jači taj će izvojevati ili nezavisnost ili teritorijalnu celovitost . Sada se ceo svet pravi blesav , a sve je počelo sa rasturanjem SFRJ , ostalo su posledice .

Slovenac

pre 6 godina

Herr Stefan, Bavarska ima po nemackom ustavu jedina pravo da se otcepi od Nemacke, jer ima za razliku od drugih oblasti konfederativni ugovor sa Berlinom. I na to su Bavarci mnogo ponosni, jer su po tome posebni u Nemackkoj.

Hep.C

pre 6 godina

Imaju prava,nemaju prava,može ovako,ne može tako.Kad jedan narod ne želi više da živi sa drugim narodom sva vam je priča i prava džaba.A primenjivanje sile-batinanje tu ne menja ništa.

bor

pre 6 godina

Nema ovde nicega sto bi islo nama u korist. Politika je iznad prava i ona diktira kada ce se mocni pozvati na politiku, a kada na pravo. Jednostavno, crno je nekad crno, nekad belo, a nekad sivo. DW je to upravo priznao, naravno bez ikakve osude. To je sasvim jasno i svakome u drzavnom vrhu Srbije, a sva pisma i izjave su corci, ispaljeni zbog domace javnosti.

neobavezno

pre 6 godina

Pitam se sta ovde mnogima nije jasno? Onima koji podrzavaju Kataloniju kao i onima koji podrzavaju stav vlade u Spaniji? Onima koji su za otcepljenje Kosova i oniima koji su protiv toga? Medjunarodno pravo u nasem slucaju ne vazi, u spanskom se pozivaju na njega. U Spaniji se zahteva postovanje Ustava i to podrzavaju i EU i EK. Katalonija j deo Spanije i njeno unutrasnje pitanje - tako kazu EU i EK. Srbiji je sve to uskraceno i obrazlozeno "politickim" razlozoma. Kako su onda osamostaljene Slovenija, Hrvatska?

neutralni felsh

pre 6 godina

Подела Косова. 
Размена албанског становништва Прешево, Бујановац, Медвеђа за становништво српских енклава. 
Екстериторијалност за манастире на Косову.
Уједињење са Српском.
(Јабучило, 05. oktobar 2017 10:26)


cosicevo "humano preseljenje" i republika srpska, dva bratska druga ;)

onako

pre 6 godina

Naši političari ovo pogrešno porede sa Kosovom jer im tako odgovara.

Ne porede nažalost sa onim čemu je mnogo sličnije, a to je odvajanje Slovenije i Hrvatske od SFRJ. Po ovome, jasno je da oni na to nisu imali nikakvo pravo i da je priznanje Nemačke i ostalih sila bilo deo scenarija koji je poštovao njihove interese, ali ne i međunarodno pravo.

Kosovo je tu više sporedna priča, a svakako neuporedivo sa Katalonijom koja ima svoj identite, kulturu. čak i jezik. POvezivanjem ovoga sa Kosovom stvarate pogrešnu sliku za dnevnopolitičke potrebe.

jasdf

pre 6 godina

Kada je davne 1991. bila rasprava o pravu SAD na otcepljenje od Engleske vecina strucne javnosti u Srbiji je to podrzala kao prirodno pravo, Spanci su imali suprotni stav i tvrdili su da to otcepljenje nije pravno valjano. Kada su nakon toga dosla otcepljenja kod nas drzavni strucnjaci su promenili misljenje. Ili podrzavas jedno ili drugo, svaka cast Spaniji na doslednosti.

Капетан Немо

pre 6 godina

Морам да исправим све који се овде позивају на распад СФРЈ да су, по тада важећим Уставу, све републике ИМАЛЕ право на отцепљење. На жалост или на срећу, распад СФРЈ је био правно легалан. Аутономне покрајине, којих је било, потпуно неоправдано, само у Србији, нису имале, по Уставу, право на отцепљење па је евентуално отцепљење Косова правно нелегално. Слично је и са Каталонијом која није федеративна јединица у оквиру државе Шпаније него аутономна област док је Шкотска федеративна јединица у оквиру Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и њено право на отцепљење нико није могао да оспори. Шкоти су, такође, поебан народ и они су добровољно (или ,,добровољно'') ушли у заједничку државу док су Каталонци у ствари Шпанци и одувек су били део Шпаније. Наравно, не мислим на стари и средњи век када национална свест није била толико јака и када су националне државе биле врло ретке.
Волео бих да међународна заједница утврди јасне критеријуме по којима неко има право на отцепљење и да се све државе, укључујући и велике силе, стриктно придржавају тих критеријума а не да се руководе само својим интересима. Један од критеријума који би требало да се прецизира је право народа на отцепљење. Наиме, мислим да само народи који немају своју независну националну државу имају право на отцепљење. Тако би Курди, ако су посебна нација, требало да добију право на своју независну државу јер је сада немају, док Албанци имају своју националну државу и самим тим немају право на отцепљење Косова и Метохије. Нажалост, многи на Свету не мисле тако већ се руководе својим интересима и растежу међународно право како њима одговара и колико су у могућности. То улива велику дозу несигурности код држава које имају проблеме као Шпанија а њихов међународни утицај није значајан. Једном речју, богати кроје капу сиромашнима и то не баш на поштен начин. Где ли је ту Србија?
Ееееее, моја Србијо!!!

Lka

pre 6 godina

Svi se bave posledicom,meni je mnogo bitnije :zasto neki narodi toliko zele da se otcepe od matice.Sve vise imam utisak da se radi o zabludi,jer sta cemi drzavnost i drzava ako nemam od cega da zivim.

jasdf

pre 6 godina

@kapetan nemo
Ako sam dobro shvatio, ako Kurdi u Iraku izbore nezavisnost onda Kurdi iz Turske nemaju pravo na otcepljenje? Isto nisu imali ni Rusi sa Krima, postoji Rusija, kao sto nemaju ni Srbi iz republike Srpske, postoji Srbija. Da druge strane Ceceni, ingusi ili Avari to pravo imaju jer ne postoje njihove drzave.
Nego, imaju li to pravo Rusini? Mogu li oni da otcepe Ruski Krstur ili se racuna da je Ukrajina njihova maternja drzava?

smarate

pre 6 godina

@jasdf

Ono kada neko pokusava pokusava da ispadne jaaaako pametan... Sustina je da vi Albanci imate vasu maticnu Albaniju te se tamo nacionalno izivljavajte, pronalazite "ilirsko-daradansko-atlantidjanske pretke" i igrajte se drzave do mile volje a Kosovo, Makedoniju, Grcku, Crnu Goru ostavite vise na miru. Kapish?

Рз Брзотрз

pre 6 godina

Какав некохерентан чланак, срамота за Дојче Веле и интервјуисане правнике. Правници износе политикантска мишљења уместо да цитирају Међународно Право. У ствари, они овде одговарају на ово питање као политичари а не правници. У Међународном Праву не постоји ставка која забрањује независност Каталоније и Баварске. Тачка.