Nedelja, 01.10.2017.

21:54

Premijer Katalonije: Pobedili smo!

Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon je rekao da su stanovnici Katalonije izborili pravo da žive u nezavisnoj državi.

Izvor: B92

Premijer Katalonije: Pobedili smo! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 6 godina

CATAPA

Ako se neko ovde ponasa po fasistickim manirima, to su upravo ovi Katalonci! Alo, postoji Ustav, zakoni, postoje medjunarodni akti, zna se sta je legalno, a sta nije! Drugo, nemaju nikakav legitiman osnov za ovo sto rade, prosto izivljavanje nad samima sobom! Njih niko ni na koji nacin nje ugrozavao, vec oni ugrozavaju suverenost jedne od najvaznijih evropskih zemalja i u stanju su da izazovu rat u Evropi zarad svojih budalastina, jer ne znaju sta ce sa sa sobom od besa! A Vi se malo obrazujte, deficit osnovnih znanja kod Vas prosto ubija u mozak!

Mare

pre 6 godina

Ne treba zaboraviti da je Spanija članica NATO pakta. Tesko ce Katalonci isterati ovu pricu. Cenim da ce se prica razvlaciti narednih godina po principu Katalonci-mi smo drzava, Spanci- niste drzava, Eu-niste drzava, Nato- zgazicemo vas kao mrave ako samo probate da formirate svoju vojsku.

.орг

pre 6 godina

@petar
референдум може, али у целој шпанији. све друго је кршење закона које неминовно за исход има насиље.
није туђман без разлога рекао да су хрвати само ратом могли да постигну свој циљ-да постану суверена држава са границама добијеним од комуниста.

Aleksandar

pre 6 godina

Katalonci će od ugodnog života sebi napraviti pakao.Dovoljno će biti da im Španija uvede vize.To nije narod koji navikao da trpi u bilo čemu.
Želeli ste gledajte.

Orion

pre 6 godina

Da je tacno to sto govore ankete Spanija bi dopustila taj referendum.

Po namestenim anketama i Klintonova je trebala da ubedljivo pobedi... tako i Vucic ima vecinu po takvim anketama.

Medjutim... evo nasilja i evo pocetka kraja... Katalonci zele da napuste Spaniju.

Isuvise je ozbiljna situacija da bi EU mogla da bez problema da izadje iz ove situacije.

I ne treba. Kosovo ceka EU.

brka

pre 6 godina

Spanija je ozbiljna drzava koja nece dozvoliti cepkanje teritorije. Sledece je verovatno zatvor za kolovodje. Cudi me da ih nisu jos pohapsili posto uveliko krse ustav...

neko ko zna

pre 6 godina

Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.
(Abrakapokus, 01. oktobar 2017 23:51)

ne kapiras ti jednu stvar ovo je jednostrani referendum van svake zakonske osnove, I da je glasalo svih 5 miliona za sve im je dzaba. nisu oni indijanci pa da im neko odvaja zemlju, resurse, ubira prihode koji im pripadaju.... oni su spanija zemlja koja ima I sudove I zakone. ako pokusaju da se nasilno odcepe jer nisu presli 50% potrebnih za pobedu ucice im sa vojiskom I uleteti u takozvanu skupstinu, vladu... I u naj boljem slucaju ce ih pohapsiti

Fantastik

pre 6 godina

Oni koji nisu izašli na referendum se samim tim slažu sa bilo kojom opcijom koja pobedi. A od 42% koji su izašli, ogromna večina je glasala za nezavisnost. Dakle, nije morala da izađe većina građana Katalonija. Isti je princip na predsedničkim izborima u SAD. Q.E.D.

CATAPA

pre 6 godina

Pobedili su jer nisu reagovali onako kako su se španski fašisti nadali i očekivali. Plan policijskog nasilja je bio da pokrene spiralu nasilja, gde bi se Madrid onda predstavio kao mirotvorac. Fašisti uvek tako "zavode red", nakon što su sami napravili nered.

Podsetilac

pre 6 godina

duki1312,

Pa sve su stare clanice NATO ucestovale u bombrdovanju SRJ 1999 osim 3 tek primljene drzave koje su primnjene u clanstvo nekoliko nedelje pre pocetka bombradovanja sredinom marta 1999, a te nove 3 clanice su bile Madjarska, Poljska i Ceska. Verovato bi i one ucestvovale da su postale nekoliko meseci ranije ili neku godinu ranije clanice.

Duki

pre 6 godina

Vidim da mnogi ovde tvrde da je samo manjina za nezavisnost. Ko god to tvrdi pojma nema, ja sam ziveo u Barseloni 12 godina, separatisti nisu ispod 80%

Petar

pre 6 godina

Sad ispocetka sve...vize..pregovori..kako to vec ide..a sport..pa svi da se izbace..pa sledece godine iz kvalifikacija za evropska takmicenja...

Cedo

pre 6 godina

Kosovo je sasvim druga prica.Vi Srbi najbolje znate sta ste radili na Kosovu.Zato smo danas nezavisni i slobodni.
(kosovar, 01. oktobar 2017 22:56)

Katalonci izlaze pod pendrecima da GLASAJU za svoju Drzavu a vi ste UZELI ORUZIJE u ruke i krenuli na policiju i vojsku

321

pre 6 godina

Korumpirana vlada Katalonije soli pamet kataloncima da su ovi u Madridu vise korumpriani i eto sad ce biti mala drzavica bez igde ikoga ako ne odu u totalni civilni haos pre toga.
A islo im je lepo sta im je falilo ?

ASOT

pre 6 godina

@ Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.

Pa naravno da mora silom da se spreci sve sto je nezakonito. Sta sad moze i referendum da se Sumadija odvoji od srbije,ja bih glasao za.

Lik

pre 6 godina

Kosovo je sasvim druga prica.Vi Srbi najbolje znate sta ste radili na Kosovu.Zato smo danas nezavisni i slobodni.
(kosovar, 1. oktobar 2017 22:56)

Katalonija je bila država pre nego je na Kosovu bilo Albanaca uopšte, onda su pre 2 veka uterani pod Špansku upravu.
Dakle, oni imaju VEĆE pravo na nezavisnost nego vi (mada vi u stvari uopšte i nemate pravo, vaša država je Albanija) a Evropa kada je priznala vas automatski je, de fakto priznala i PRAVO naroda na referendum do nezavisnosti.
Prema tome, sada Zapad ima da kusa ono što je sam zakuvao i tek će mu se vraćati višestruko. Krim, Škotska, sada Katalonija...a ko zna još koliko ih čeka u redu.

Mare

pre 6 godina

Samo cu reci..

Kosovo- Parlament glasao i proglasio nezavisnost Kosova.

Katalonija- Narod na referendumu izglasao nezavisnost.

Pametnome dosta. Posebno onima koji su pravno potkovani.

ivan

pre 6 godina

Cujes on je proglasio pobedu..ajde nemoj da se zezamo. U ovakvim uslovima moglo je i 200 da glasa za i da on slavi pobedu. Na ovaj cirkus u Katalonji nije reagovao niko u svetu, EU, Rusija, Kina, Sad. Dakle, nista. Spanske vlasti su ipak preterale u upotrebi sile, ali odluka nezavisnog Ustavnog suda Spanije mora da se postuje, taj sud, radi nezavisno, a ne kao kod nas. Ovaj tzv. premijer treba da bude srecan da i on ne bude uhapsen tokom noci. Dakle, nijedna svetska sila nije podrzala referendum u Kataloniji i ovo ce brzo biti zaboravljeno, jedino mislim da je Spanska vlada preterala u upotrebi sile, cime je dala na znacaju ovim cirkuzantima, koji umesto da kazu nije bilo uslova za odrzavnaj referenduma, proglasise pobedu gde je bilo vise policajaca, nego glasaca. Sprdnja.

petar

pre 6 godina

Katalonci su vredan i radan narod. Imaju obalu koju pametno koriste. Doprinose jako mnogo dok sam Španija grca u krizil Zato oni hoće da se odvoje, d amogu da žive od svog rada a ne od donacija koje im daju finansijski hohšptapleri. Jedno pitanje za ustavni sud, kako to može referendum o bilo čemu da bude protiv ustava???Referendum i izjašnjavanje naroda je najviši stepen demokratije, odakle referendum nije po ustavu??Zato što su oni tako upisali u svoj ustav??? Pa to je nedomikratski, narod uvek mora da ima pravo da se izjasni po svim pitanjima. To što se Španiji ne sviđa da se podele, pa ni nama se nije sviđalo da se podelimo na 6 republika, mada je u sastav Yu ušlo manje no moćnici su napravili jednu više i plus oteli nam Kosovo. Ko je priznao priznao, ko nije, od njega nemamo ni vajde ni štete, nemojmo se uvek osvrtati na to ko je priznao, neka priznaju svi, važno je da ne priznao mi. Neka naša bivša braća, a večne izdajice ja ih zovem Milogorci, priznali su to Kosovo i tako na zabili nož ne u leđa nego u srce. No ovo sa Španijom nije kraj ni slučajno a nije ni poslednji slučaj te vrste. Plandorina kutija je otvorena i samo posmatrajmo.

duki1312

pre 6 godina

Vi koji povezujete Španiju i nepriznavanje Kosova - samo da podsetim da je Španija učestvovala u bombardovanju Srbije 1999. godine, a medju prvim državama NATO pakta je poslala F16 avione i prvog dana bombardovala Beograd. Ne bih stavljao Solanu izmedju redova jer jeste glupo da pojedinac predstavlja državu, ali je svakako imao ogromnu zaslugu za bombardovanje. A Kosovo nisu priznali samo, i isključivo SAMO zato što i sami imaju isti problem sa separatistima. Svakako su podržavali Albance, a nas krivili za kršenje nekakvih ljudskih prava. Toliko o njima, a vi se ponovo saosećajte sa njihovom “patnjom”, jadni oni.

Granota

pre 6 godina

Kutije na ulicama, glasanje po dva i triputa po principu "ja sam, majke mi"... i oni proglašavaju pobedu... Strašno da se tako nešto dešava u EU-15 u XXI veku...

Abrakapokus

pre 6 godina

Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.

Protestant

pre 6 godina

Spanija je trebala dozvoliti referendum ustavnim reformama i onda u kampanji za zajednicu demolirati separatiste jer je trenutno 60% Katalonaca protiv nezavisnosti i uglavnom bojkotuju sve tzv referendume i izjasnjavanja na tu temu.

igor

pre 6 godina

Glupost spanskih vlasti, jer Katalonija iovako ne bi izglasala nezavisnost, po poslednjim anketama, pre par dana bilo je deset posto vise za to da Katalonija ostane u okviru Spanije. Ali mislili mi sta god hocemo, u Spaniji je sudstvo ipak nezavisno, Ustavni sud Spanije je proglasio referendum neustavnim, i referendum je svakako neustavan, ali Spanska vlast nije trebala upotrebljavati ovakvu silu. Konacno, ne zaboravimo da Spanija nikada nije priznala nezavisnost Kosova, tako a onaj ko podrzava nezavisnost Katalonije, prakticno podrzava nezavisnost Kosova. Svakako Katalonija mora imati autonomiju, ali o nezavisnosti nema ni reci i bez obzira na nerede, nista se nece desiti, niko u svetu nece reagovati na tzv. referendum, sve ce se zaboraviti za par dana. Samo kazem greska spanskih vlasti sto je ovako ostro reagovala, ali u spanski nezavnisni Ustavni sud je presudio da je referendum neustavan i tako ce i biti.

Pera Mitić

pre 6 godina

Zaista potpuni cirkus smišljen od strane onih koji su za odvajanje radi izazivanja haosa. Pa na šta to liči? Može da se glasa na više mesta, policija oduzima materijal, moze više puta.. A sve potpuno protivustavno. To ne može da bude slika i prilika jedne evropske države. Zagovornici nezavisne Katalonije su se potpuno obrukali pred celim svetom i pokazali da se zalažu za nemire a možda i za građanski rat.

duki1312

pre 6 godina

Vi koji povezujete Španiju i nepriznavanje Kosova - samo da podsetim da je Španija učestvovala u bombardovanju Srbije 1999. godine, a medju prvim državama NATO pakta je poslala F16 avione i prvog dana bombardovala Beograd. Ne bih stavljao Solanu izmedju redova jer jeste glupo da pojedinac predstavlja državu, ali je svakako imao ogromnu zaslugu za bombardovanje. A Kosovo nisu priznali samo, i isključivo SAMO zato što i sami imaju isti problem sa separatistima. Svakako su podržavali Albance, a nas krivili za kršenje nekakvih ljudskih prava. Toliko o njima, a vi se ponovo saosećajte sa njihovom “patnjom”, jadni oni.

Protestant

pre 6 godina

Spanija je trebala dozvoliti referendum ustavnim reformama i onda u kampanji za zajednicu demolirati separatiste jer je trenutno 60% Katalonaca protiv nezavisnosti i uglavnom bojkotuju sve tzv referendume i izjasnjavanja na tu temu.

Abrakapokus

pre 6 godina

Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.

igor

pre 6 godina

Glupost spanskih vlasti, jer Katalonija iovako ne bi izglasala nezavisnost, po poslednjim anketama, pre par dana bilo je deset posto vise za to da Katalonija ostane u okviru Spanije. Ali mislili mi sta god hocemo, u Spaniji je sudstvo ipak nezavisno, Ustavni sud Spanije je proglasio referendum neustavnim, i referendum je svakako neustavan, ali Spanska vlast nije trebala upotrebljavati ovakvu silu. Konacno, ne zaboravimo da Spanija nikada nije priznala nezavisnost Kosova, tako a onaj ko podrzava nezavisnost Katalonije, prakticno podrzava nezavisnost Kosova. Svakako Katalonija mora imati autonomiju, ali o nezavisnosti nema ni reci i bez obzira na nerede, nista se nece desiti, niko u svetu nece reagovati na tzv. referendum, sve ce se zaboraviti za par dana. Samo kazem greska spanskih vlasti sto je ovako ostro reagovala, ali u spanski nezavnisni Ustavni sud je presudio da je referendum neustavan i tako ce i biti.

petar

pre 6 godina

Katalonci su vredan i radan narod. Imaju obalu koju pametno koriste. Doprinose jako mnogo dok sam Španija grca u krizil Zato oni hoće da se odvoje, d amogu da žive od svog rada a ne od donacija koje im daju finansijski hohšptapleri. Jedno pitanje za ustavni sud, kako to može referendum o bilo čemu da bude protiv ustava???Referendum i izjašnjavanje naroda je najviši stepen demokratije, odakle referendum nije po ustavu??Zato što su oni tako upisali u svoj ustav??? Pa to je nedomikratski, narod uvek mora da ima pravo da se izjasni po svim pitanjima. To što se Španiji ne sviđa da se podele, pa ni nama se nije sviđalo da se podelimo na 6 republika, mada je u sastav Yu ušlo manje no moćnici su napravili jednu više i plus oteli nam Kosovo. Ko je priznao priznao, ko nije, od njega nemamo ni vajde ni štete, nemojmo se uvek osvrtati na to ko je priznao, neka priznaju svi, važno je da ne priznao mi. Neka naša bivša braća, a večne izdajice ja ih zovem Milogorci, priznali su to Kosovo i tako na zabili nož ne u leđa nego u srce. No ovo sa Španijom nije kraj ni slučajno a nije ni poslednji slučaj te vrste. Plandorina kutija je otvorena i samo posmatrajmo.

Pera Mitić

pre 6 godina

Zaista potpuni cirkus smišljen od strane onih koji su za odvajanje radi izazivanja haosa. Pa na šta to liči? Može da se glasa na više mesta, policija oduzima materijal, moze više puta.. A sve potpuno protivustavno. To ne može da bude slika i prilika jedne evropske države. Zagovornici nezavisne Katalonije su se potpuno obrukali pred celim svetom i pokazali da se zalažu za nemire a možda i za građanski rat.

Granota

pre 6 godina

Kutije na ulicama, glasanje po dva i triputa po principu "ja sam, majke mi"... i oni proglašavaju pobedu... Strašno da se tako nešto dešava u EU-15 u XXI veku...

ivan

pre 6 godina

Cujes on je proglasio pobedu..ajde nemoj da se zezamo. U ovakvim uslovima moglo je i 200 da glasa za i da on slavi pobedu. Na ovaj cirkus u Katalonji nije reagovao niko u svetu, EU, Rusija, Kina, Sad. Dakle, nista. Spanske vlasti su ipak preterale u upotrebi sile, ali odluka nezavisnog Ustavnog suda Spanije mora da se postuje, taj sud, radi nezavisno, a ne kao kod nas. Ovaj tzv. premijer treba da bude srecan da i on ne bude uhapsen tokom noci. Dakle, nijedna svetska sila nije podrzala referendum u Kataloniji i ovo ce brzo biti zaboravljeno, jedino mislim da je Spanska vlada preterala u upotrebi sile, cime je dala na znacaju ovim cirkuzantima, koji umesto da kazu nije bilo uslova za odrzavnaj referenduma, proglasise pobedu gde je bilo vise policajaca, nego glasaca. Sprdnja.

Orion

pre 6 godina

Da je tacno to sto govore ankete Spanija bi dopustila taj referendum.

Po namestenim anketama i Klintonova je trebala da ubedljivo pobedi... tako i Vucic ima vecinu po takvim anketama.

Medjutim... evo nasilja i evo pocetka kraja... Katalonci zele da napuste Spaniju.

Isuvise je ozbiljna situacija da bi EU mogla da bez problema da izadje iz ove situacije.

I ne treba. Kosovo ceka EU.

CATAPA

pre 6 godina

Pobedili su jer nisu reagovali onako kako su se španski fašisti nadali i očekivali. Plan policijskog nasilja je bio da pokrene spiralu nasilja, gde bi se Madrid onda predstavio kao mirotvorac. Fašisti uvek tako "zavode red", nakon što su sami napravili nered.

Cedo

pre 6 godina

Kosovo je sasvim druga prica.Vi Srbi najbolje znate sta ste radili na Kosovu.Zato smo danas nezavisni i slobodni.
(kosovar, 01. oktobar 2017 22:56)

Katalonci izlaze pod pendrecima da GLASAJU za svoju Drzavu a vi ste UZELI ORUZIJE u ruke i krenuli na policiju i vojsku

Ja

pre 6 godina

CATAPA

Ako se neko ovde ponasa po fasistickim manirima, to su upravo ovi Katalonci! Alo, postoji Ustav, zakoni, postoje medjunarodni akti, zna se sta je legalno, a sta nije! Drugo, nemaju nikakav legitiman osnov za ovo sto rade, prosto izivljavanje nad samima sobom! Njih niko ni na koji nacin nje ugrozavao, vec oni ugrozavaju suverenost jedne od najvaznijih evropskih zemalja i u stanju su da izazovu rat u Evropi zarad svojih budalastina, jer ne znaju sta ce sa sa sobom od besa! A Vi se malo obrazujte, deficit osnovnih znanja kod Vas prosto ubija u mozak!

Lik

pre 6 godina

Kosovo je sasvim druga prica.Vi Srbi najbolje znate sta ste radili na Kosovu.Zato smo danas nezavisni i slobodni.
(kosovar, 1. oktobar 2017 22:56)

Katalonija je bila država pre nego je na Kosovu bilo Albanaca uopšte, onda su pre 2 veka uterani pod Špansku upravu.
Dakle, oni imaju VEĆE pravo na nezavisnost nego vi (mada vi u stvari uopšte i nemate pravo, vaša država je Albanija) a Evropa kada je priznala vas automatski je, de fakto priznala i PRAVO naroda na referendum do nezavisnosti.
Prema tome, sada Zapad ima da kusa ono što je sam zakuvao i tek će mu se vraćati višestruko. Krim, Škotska, sada Katalonija...a ko zna još koliko ih čeka u redu.

Aleksandar

pre 6 godina

Katalonci će od ugodnog života sebi napraviti pakao.Dovoljno će biti da im Španija uvede vize.To nije narod koji navikao da trpi u bilo čemu.
Želeli ste gledajte.

.орг

pre 6 godina

@petar
референдум може, али у целој шпанији. све друго је кршење закона које неминовно за исход има насиље.
није туђман без разлога рекао да су хрвати само ратом могли да постигну свој циљ-да постану суверена држава са границама добијеним од комуниста.

Mare

pre 6 godina

Samo cu reci..

Kosovo- Parlament glasao i proglasio nezavisnost Kosova.

Katalonija- Narod na referendumu izglasao nezavisnost.

Pametnome dosta. Posebno onima koji su pravno potkovani.

Duki

pre 6 godina

Vidim da mnogi ovde tvrde da je samo manjina za nezavisnost. Ko god to tvrdi pojma nema, ja sam ziveo u Barseloni 12 godina, separatisti nisu ispod 80%

Mare

pre 6 godina

Ne treba zaboraviti da je Spanija članica NATO pakta. Tesko ce Katalonci isterati ovu pricu. Cenim da ce se prica razvlaciti narednih godina po principu Katalonci-mi smo drzava, Spanci- niste drzava, Eu-niste drzava, Nato- zgazicemo vas kao mrave ako samo probate da formirate svoju vojsku.

Podsetilac

pre 6 godina

duki1312,

Pa sve su stare clanice NATO ucestovale u bombrdovanju SRJ 1999 osim 3 tek primljene drzave koje su primnjene u clanstvo nekoliko nedelje pre pocetka bombradovanja sredinom marta 1999, a te nove 3 clanice su bile Madjarska, Poljska i Ceska. Verovato bi i one ucestvovale da su postale nekoliko meseci ranije ili neku godinu ranije clanice.

neko ko zna

pre 6 godina

Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.
(Abrakapokus, 01. oktobar 2017 23:51)

ne kapiras ti jednu stvar ovo je jednostrani referendum van svake zakonske osnove, I da je glasalo svih 5 miliona za sve im je dzaba. nisu oni indijanci pa da im neko odvaja zemlju, resurse, ubira prihode koji im pripadaju.... oni su spanija zemlja koja ima I sudove I zakone. ako pokusaju da se nasilno odcepe jer nisu presli 50% potrebnih za pobedu ucice im sa vojiskom I uleteti u takozvanu skupstinu, vladu... I u naj boljem slucaju ce ih pohapsiti

Fantastik

pre 6 godina

Oni koji nisu izašli na referendum se samim tim slažu sa bilo kojom opcijom koja pobedi. A od 42% koji su izašli, ogromna večina je glasala za nezavisnost. Dakle, nije morala da izađe većina građana Katalonija. Isti je princip na predsedničkim izborima u SAD. Q.E.D.

Petar

pre 6 godina

Sad ispocetka sve...vize..pregovori..kako to vec ide..a sport..pa svi da se izbace..pa sledece godine iz kvalifikacija za evropska takmicenja...

brka

pre 6 godina

Spanija je ozbiljna drzava koja nece dozvoliti cepkanje teritorije. Sledece je verovatno zatvor za kolovodje. Cudi me da ih nisu jos pohapsili posto uveliko krse ustav...

321

pre 6 godina

Korumpirana vlada Katalonije soli pamet kataloncima da su ovi u Madridu vise korumpriani i eto sad ce biti mala drzavica bez igde ikoga ako ne odu u totalni civilni haos pre toga.
A islo im je lepo sta im je falilo ?

ASOT

pre 6 godina

@ Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.

Pa naravno da mora silom da se spreci sve sto je nezakonito. Sta sad moze i referendum da se Sumadija odvoji od srbije,ja bih glasao za.

Pera Mitić

pre 6 godina

Zaista potpuni cirkus smišljen od strane onih koji su za odvajanje radi izazivanja haosa. Pa na šta to liči? Može da se glasa na više mesta, policija oduzima materijal, moze više puta.. A sve potpuno protivustavno. To ne može da bude slika i prilika jedne evropske države. Zagovornici nezavisne Katalonije su se potpuno obrukali pred celim svetom i pokazali da se zalažu za nemire a možda i za građanski rat.

igor

pre 6 godina

Glupost spanskih vlasti, jer Katalonija iovako ne bi izglasala nezavisnost, po poslednjim anketama, pre par dana bilo je deset posto vise za to da Katalonija ostane u okviru Spanije. Ali mislili mi sta god hocemo, u Spaniji je sudstvo ipak nezavisno, Ustavni sud Spanije je proglasio referendum neustavnim, i referendum je svakako neustavan, ali Spanska vlast nije trebala upotrebljavati ovakvu silu. Konacno, ne zaboravimo da Spanija nikada nije priznala nezavisnost Kosova, tako a onaj ko podrzava nezavisnost Katalonije, prakticno podrzava nezavisnost Kosova. Svakako Katalonija mora imati autonomiju, ali o nezavisnosti nema ni reci i bez obzira na nerede, nista se nece desiti, niko u svetu nece reagovati na tzv. referendum, sve ce se zaboraviti za par dana. Samo kazem greska spanskih vlasti sto je ovako ostro reagovala, ali u spanski nezavnisni Ustavni sud je presudio da je referendum neustavan i tako ce i biti.

ivan

pre 6 godina

Cujes on je proglasio pobedu..ajde nemoj da se zezamo. U ovakvim uslovima moglo je i 200 da glasa za i da on slavi pobedu. Na ovaj cirkus u Katalonji nije reagovao niko u svetu, EU, Rusija, Kina, Sad. Dakle, nista. Spanske vlasti su ipak preterale u upotrebi sile, ali odluka nezavisnog Ustavnog suda Spanije mora da se postuje, taj sud, radi nezavisno, a ne kao kod nas. Ovaj tzv. premijer treba da bude srecan da i on ne bude uhapsen tokom noci. Dakle, nijedna svetska sila nije podrzala referendum u Kataloniji i ovo ce brzo biti zaboravljeno, jedino mislim da je Spanska vlada preterala u upotrebi sile, cime je dala na znacaju ovim cirkuzantima, koji umesto da kazu nije bilo uslova za odrzavnaj referenduma, proglasise pobedu gde je bilo vise policajaca, nego glasaca. Sprdnja.

Granota

pre 6 godina

Kutije na ulicama, glasanje po dva i triputa po principu "ja sam, majke mi"... i oni proglašavaju pobedu... Strašno da se tako nešto dešava u EU-15 u XXI veku...

Protestant

pre 6 godina

Spanija je trebala dozvoliti referendum ustavnim reformama i onda u kampanji za zajednicu demolirati separatiste jer je trenutno 60% Katalonaca protiv nezavisnosti i uglavnom bojkotuju sve tzv referendume i izjasnjavanja na tu temu.

petar

pre 6 godina

Katalonci su vredan i radan narod. Imaju obalu koju pametno koriste. Doprinose jako mnogo dok sam Španija grca u krizil Zato oni hoće da se odvoje, d amogu da žive od svog rada a ne od donacija koje im daju finansijski hohšptapleri. Jedno pitanje za ustavni sud, kako to može referendum o bilo čemu da bude protiv ustava???Referendum i izjašnjavanje naroda je najviši stepen demokratije, odakle referendum nije po ustavu??Zato što su oni tako upisali u svoj ustav??? Pa to je nedomikratski, narod uvek mora da ima pravo da se izjasni po svim pitanjima. To što se Španiji ne sviđa da se podele, pa ni nama se nije sviđalo da se podelimo na 6 republika, mada je u sastav Yu ušlo manje no moćnici su napravili jednu više i plus oteli nam Kosovo. Ko je priznao priznao, ko nije, od njega nemamo ni vajde ni štete, nemojmo se uvek osvrtati na to ko je priznao, neka priznaju svi, važno je da ne priznao mi. Neka naša bivša braća, a večne izdajice ja ih zovem Milogorci, priznali su to Kosovo i tako na zabili nož ne u leđa nego u srce. No ovo sa Španijom nije kraj ni slučajno a nije ni poslednji slučaj te vrste. Plandorina kutija je otvorena i samo posmatrajmo.

duki1312

pre 6 godina

Vi koji povezujete Španiju i nepriznavanje Kosova - samo da podsetim da je Španija učestvovala u bombardovanju Srbije 1999. godine, a medju prvim državama NATO pakta je poslala F16 avione i prvog dana bombardovala Beograd. Ne bih stavljao Solanu izmedju redova jer jeste glupo da pojedinac predstavlja državu, ali je svakako imao ogromnu zaslugu za bombardovanje. A Kosovo nisu priznali samo, i isključivo SAMO zato što i sami imaju isti problem sa separatistima. Svakako su podržavali Albance, a nas krivili za kršenje nekakvih ljudskih prava. Toliko o njima, a vi se ponovo saosećajte sa njihovom “patnjom”, jadni oni.

Abrakapokus

pre 6 godina

Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.

Ja

pre 6 godina

CATAPA

Ako se neko ovde ponasa po fasistickim manirima, to su upravo ovi Katalonci! Alo, postoji Ustav, zakoni, postoje medjunarodni akti, zna se sta je legalno, a sta nije! Drugo, nemaju nikakav legitiman osnov za ovo sto rade, prosto izivljavanje nad samima sobom! Njih niko ni na koji nacin nje ugrozavao, vec oni ugrozavaju suverenost jedne od najvaznijih evropskih zemalja i u stanju su da izazovu rat u Evropi zarad svojih budalastina, jer ne znaju sta ce sa sa sobom od besa! A Vi se malo obrazujte, deficit osnovnih znanja kod Vas prosto ubija u mozak!

brka

pre 6 godina

Spanija je ozbiljna drzava koja nece dozvoliti cepkanje teritorije. Sledece je verovatno zatvor za kolovodje. Cudi me da ih nisu jos pohapsili posto uveliko krse ustav...

ASOT

pre 6 godina

@ Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.

Pa naravno da mora silom da se spreci sve sto je nezakonito. Sta sad moze i referendum da se Sumadija odvoji od srbije,ja bih glasao za.

neko ko zna

pre 6 godina

Kako su se Španci žestoko ispalili sa ovom zabranom referenduma. Da je referendum održan bez ometanja, bilo bi verovatno tih najavljenih 40% pozitivnih glasova. Sad su sebi napravili ogroman problem i navukli gnev i onih koji bi inače glasali protiv. Mogu da se polako oproste od Katalonije, ovo sad izgleda kao reka bez povratka. Sila samo stvara veći otpor...primer - Kosovo.
(Abrakapokus, 01. oktobar 2017 23:51)

ne kapiras ti jednu stvar ovo je jednostrani referendum van svake zakonske osnove, I da je glasalo svih 5 miliona za sve im je dzaba. nisu oni indijanci pa da im neko odvaja zemlju, resurse, ubira prihode koji im pripadaju.... oni su spanija zemlja koja ima I sudove I zakone. ako pokusaju da se nasilno odcepe jer nisu presli 50% potrebnih za pobedu ucice im sa vojiskom I uleteti u takozvanu skupstinu, vladu... I u naj boljem slucaju ce ih pohapsiti

Aleksandar

pre 6 godina

Katalonci će od ugodnog života sebi napraviti pakao.Dovoljno će biti da im Španija uvede vize.To nije narod koji navikao da trpi u bilo čemu.
Želeli ste gledajte.

.орг

pre 6 godina

@petar
референдум може, али у целој шпанији. све друго је кршење закона које неминовно за исход има насиље.
није туђман без разлога рекао да су хрвати само ратом могли да постигну свој циљ-да постану суверена држава са границама добијеним од комуниста.

Cedo

pre 6 godina

Kosovo je sasvim druga prica.Vi Srbi najbolje znate sta ste radili na Kosovu.Zato smo danas nezavisni i slobodni.
(kosovar, 01. oktobar 2017 22:56)

Katalonci izlaze pod pendrecima da GLASAJU za svoju Drzavu a vi ste UZELI ORUZIJE u ruke i krenuli na policiju i vojsku

321

pre 6 godina

Korumpirana vlada Katalonije soli pamet kataloncima da su ovi u Madridu vise korumpriani i eto sad ce biti mala drzavica bez igde ikoga ako ne odu u totalni civilni haos pre toga.
A islo im je lepo sta im je falilo ?

CATAPA

pre 6 godina

Pobedili su jer nisu reagovali onako kako su se španski fašisti nadali i očekivali. Plan policijskog nasilja je bio da pokrene spiralu nasilja, gde bi se Madrid onda predstavio kao mirotvorac. Fašisti uvek tako "zavode red", nakon što su sami napravili nered.

Fantastik

pre 6 godina

Oni koji nisu izašli na referendum se samim tim slažu sa bilo kojom opcijom koja pobedi. A od 42% koji su izašli, ogromna večina je glasala za nezavisnost. Dakle, nije morala da izađe većina građana Katalonija. Isti je princip na predsedničkim izborima u SAD. Q.E.D.

Lik

pre 6 godina

Kosovo je sasvim druga prica.Vi Srbi najbolje znate sta ste radili na Kosovu.Zato smo danas nezavisni i slobodni.
(kosovar, 1. oktobar 2017 22:56)

Katalonija je bila država pre nego je na Kosovu bilo Albanaca uopšte, onda su pre 2 veka uterani pod Špansku upravu.
Dakle, oni imaju VEĆE pravo na nezavisnost nego vi (mada vi u stvari uopšte i nemate pravo, vaša država je Albanija) a Evropa kada je priznala vas automatski je, de fakto priznala i PRAVO naroda na referendum do nezavisnosti.
Prema tome, sada Zapad ima da kusa ono što je sam zakuvao i tek će mu se vraćati višestruko. Krim, Škotska, sada Katalonija...a ko zna još koliko ih čeka u redu.

Petar

pre 6 godina

Sad ispocetka sve...vize..pregovori..kako to vec ide..a sport..pa svi da se izbace..pa sledece godine iz kvalifikacija za evropska takmicenja...

Orion

pre 6 godina

Da je tacno to sto govore ankete Spanija bi dopustila taj referendum.

Po namestenim anketama i Klintonova je trebala da ubedljivo pobedi... tako i Vucic ima vecinu po takvim anketama.

Medjutim... evo nasilja i evo pocetka kraja... Katalonci zele da napuste Spaniju.

Isuvise je ozbiljna situacija da bi EU mogla da bez problema da izadje iz ove situacije.

I ne treba. Kosovo ceka EU.

Mare

pre 6 godina

Samo cu reci..

Kosovo- Parlament glasao i proglasio nezavisnost Kosova.

Katalonija- Narod na referendumu izglasao nezavisnost.

Pametnome dosta. Posebno onima koji su pravno potkovani.

Mare

pre 6 godina

Ne treba zaboraviti da je Spanija članica NATO pakta. Tesko ce Katalonci isterati ovu pricu. Cenim da ce se prica razvlaciti narednih godina po principu Katalonci-mi smo drzava, Spanci- niste drzava, Eu-niste drzava, Nato- zgazicemo vas kao mrave ako samo probate da formirate svoju vojsku.

Duki

pre 6 godina

Vidim da mnogi ovde tvrde da je samo manjina za nezavisnost. Ko god to tvrdi pojma nema, ja sam ziveo u Barseloni 12 godina, separatisti nisu ispod 80%

Podsetilac

pre 6 godina

duki1312,

Pa sve su stare clanice NATO ucestovale u bombrdovanju SRJ 1999 osim 3 tek primljene drzave koje su primnjene u clanstvo nekoliko nedelje pre pocetka bombradovanja sredinom marta 1999, a te nove 3 clanice su bile Madjarska, Poljska i Ceska. Verovato bi i one ucestvovale da su postale nekoliko meseci ranije ili neku godinu ranije clanice.