Ponedeljak, 25.09.2017.

08:51

"Novosti": Istinu o osiromašenom uranijumu krili od nas

Dok se čeka formiranje nacionalne laboratorije čiji je cilj da otkrije posledice NATO bombardovanja, "Novosti" navode da su slična istraživanja već rađena.

Izvor: Veèernje novosti

"Novosti": Istinu o osiromašenom uranijumu krili od nas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Антифашиста Влатко

pre 6 godina

...kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama?
(vlada, 25. septembar 2017 11:40)

Ko kaze da je koriscen "na najobicnijim zgradama"?
(buva br. 24

Каже, на пример, извештај УНЕП-а да је муницијом од осиромашеног уранијума гађана зграда ТВ релеја на брду Пљачковица у Врању.

Bobo

pre 6 godina

@, Rex: Imam nekoliko stomatologa u rodbini i prvi put cujem da se koristi uranijum .
Osiromaseni uranijum kad se ugreje kad ga top ispali recimo on onda bude jako radioaktivan.
NATO oni su rekli da je samo opasno ako se udise radioaktivna prasina kad ispale granatu ali to je samo pola istine.
Cisto sumnjam da ce amerikanci da priznaju da je radioaktivno i oni nemogu da objasne zasto ima vise raka tu gde je koriscenu na Kosovu i Iraku.

putin voli gimnasticarke

pre 6 godina

Bila je na RTS-u emisija o tome.Ucestvovali su dr.Danica Grujic,nekoliko doktora sa onkoloske klinike u BG-du kao i jedan advokat koji je sve to potegao uz pomoc ruskih i kineskih adcvokata.Gosca je bila i doktorka iz zavoda za zastitu zdravlja republike Srbije a voditeljka je bila gospodja Olivera Kovacevic.Svi su izneli svoje utiske dok je doktorka iz zavoda iznela statisticke podatke o broju obolelih pre i posle bombardovanja.Nije bilo razlike u oboljevanju pre i posle bombardovanja!Moje licno zapazanje:kad bi ziveli bolje,kad nam hrana ne bi bila zagadjena,kada bi bili bolje leceni i manje izlozeni stresu bilo bi mnogo manje bolesti?

dzoni

pre 6 godina

Ne kazem da osiromasen uranijum ne izaziva razna oboljenja, ali za drasticno povecanje malignih oboljenja zasluzan je pre svega stres koji prosto razara ceo organizam, pa kad na to dodamo zagadjenu zivotnu sredinu, zagadjenu nezdravu hranu dobijamo porazavjuce zdrastveno stanje nacije. Pritom moramo da uzmemo u obzir da ubrzano starimo kao nacija, nazalost ima vise starih nego mladih, a svuda u svetu sa povecanjem broja gidina povecava se i rizik od malignih i drugih hronicnih oboljenja.

buva br. 24

pre 6 godina

...kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama?
(vlada, 25. septembar 2017 11:40)

Ko kaze da je koriscen "na najobicnijim zgradama"?

dule

pre 6 godina

...
Vojvodina nije bombardovana uranijumom, niti se vodotokovi sa Kosova slivaju u nju, a opet maligni tumori se pojavljuju kao pecurke posle kise. Kako to?
(Iks Oks, 25. septembar 2017 11:04)

Možda od novosadske rafinerije koja je skoro cela izgorela. A nije se zapalila sama od sebe.

obi van

pre 6 godina

osiromašeni Uranium je opasan zbog svoje hemijske toksičnosti ne toliko zbog radijacije.
zbog svoje velike specifične težine on brzo tone i lako dodje do podzemnih voda

danguba

pre 6 godina

Tesko da je bilo kakvo istrazivanje na ovu temu danas relevantno. Broj malignih oboljenja je u porastu u cijelom svijetu (dokazano i u okruzenju npr. u Hrvatskoj i BiH) i najvise se dovodi u korelaciju sa nacinom ishrane i kvalitetom zivota. Kako dokazati pretjeranu upotrebu aditiva u prehrambenoj industriji ili svakodnevnu eksponencijalnu izlozenost raznim zracenjima (smartfoni, tv, bazne stanice...) sa malignim oboljenjima. Dakle, sve dobijene podatke treba uzeti sa rezervom, odnosno staviti ih u pravi kontekst.
Laicki mogu da zakljucim, da ovo istrazivanje guraju neke proruske strukture iz jasnih interesa i motiva.
Mislim da bi za nas od veceg znacaja bilo istrazivanje na temu: "uticaj medija i vlasti na zdravlje nacije od 90-ih do danas".

oklop

pre 6 godina

Dakle nema je. A ovi što bi voleli da je Srbija radiaktivna ne bi li mogli i dalje da šire mržnju prema zapadu i time sprečavaju integracije Srbije na zapad, imaju problem sa samim sobom.(Bane, 25. septembar 2017 10:30)Nije zapad bombardovao Srbiju,već Nato pakt,a to baš i nije isto.Ovo nije političko pitanje ili pitanje odnosa prema zapadu,već pitanje zdravlja cele nacije.Možda da nije bilo upliva politike,domaće i strane,bi odavno imali urađenu studiju o uticaju bombardovanja i doneli neka rešenja kako bi se posledice ublažile.Čini mi se da naši lideri mnogo više brinu o interesima stranih zemalja,nego o svojim građanima.

Coco Bill

pre 6 godina

Natpis čija je svrha ne da se utvrde činjenice, ako se uopšte i može utvrditi, sad posle toliko vremena, nego da se pospeši i opravda, formiranje već pomenute komisije za to istraživanje, takozvane "bezvremenske" i "bezpartijske", kako beše ono rekoše prošli put. A po našem dobrom običaju svaka komisija će imati kako članove, tako i raznorazne pomoćnike, pa prateće ljude, pa kako izjaviše, koristiće i druge istražne agencije, a za sve to treba imati finansijska sredstva, koja će se izdvajati iz čega drugog, nego iz budžeta. Dakle što se tiče toga, ako ta komisija bude formirana ili ti zaživi, ona će me najviše podsećati na već čuvenu "Tominu" službu za "praćenje i podizanje" trgovine sa Rusijom i Kinom. Nikakve koristi, a štete......?!

R5EF2v

pre 6 godina

Osiromaseni uranijum je slabo radioaktivan i ne predstavlja radiolosku opasnost, delom zbog lose rastvorljivosti u vodi. Cak se koristi i za zastitu od radijacije, kao i olovo, ali je efikasniji materijal od olova jer je potrebna dva puta manja debljina (ista masa) zato sto je osiromaseni uranijum skoro dva puta gusci od olova i blizu gustini zlata (19,1 grama po kubnom centimetru). Kao i olovo, predstavlja hemijsku opasnost, prvenstveno po bubrege.

Osiromaseni uranijum predstavlja opasnost pri ispaljivanju zbog oksidacije metala i oslobadjanja toksicnog gasa koji brzo nestane. Jedini izuzetak su oni koji su pogodjeni srapnelom od osiromasenog uranijuma ili koji su bili u vozilu koje je pogodjeno od strane oruzja sa osiromasenim uranijumom.

poznavalac

pre 6 godina

@бла Знам ја да радови постоје, али ниједан није из Србије и ниједан од тих вајних стручњака из Србије није ништа написао! Треба прочитати текст и разумети га, па после тога послати коментар.

PM

pre 6 godina

Niti jedno zracenje nema tako velike posledice kao sto su to posledice zracenja vlastite gluposti...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stefan, 25. septembar 2017 11:20)

Tačno, ali, obzirom na zaista katastrofalne posledice bomardovanja,sa više aspekata, i ova tvoja "izjava", spada "pod isto"... Ili, misliš da ne treba "prozboriti koju" dok na zapadu striktno čak razdvajajaju i plastične od papirnatih kesa... Valjda su i oni "glupi"..

ja

pre 6 godina

Svi vojnici na Kosovu su nosili dozere, koji su posle bombardovanja jednostavno pokupljeni bez vodjenja evidencije koji dozer pripada kom vojniku i jos gore bez ikakve povratne informacije o rezultatima analiza dozera, ako su uopste ikada i radjene. Prvo treba krenuti od toga. A drugo nije samo bacan uranijum. Cime su gadjani Mupovi u sred Beograda. Moj otac je tada bio u K. Milosa sa kolegom. Obojica su umrla 5 godina kasnije od raka. Slucajnost, ne bih rekao.
(koki, 25. septembar 2017 11:11)

I moj muž je bio na MUPovima tih noći.
Umro je 2002. od raka pluća u 48. godini.

London

pre 6 godina

>> Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?
(Богдан, 25. septembar 2017 09:26)

Prvo treba pokazati da postoji ikakvo, a kamoli "drastično", povećanje malignih oboljenja.

Ovo je elementarna propaganda, raspravlja se o besmislici (da li je istraživanje gurnuto pod tepih ili nije) a ustvari se podmeće teza kao da je istinita (povećan je broj malignih oboljenja i istraživanje je to nedvosmisleno pokazalo). Pre neki dan je bio ovde interesantan tekst, kako je MI6 hteo da ubije Miloševića ali je odustao pa je na isti način ubio princezu Dajanu. Poenta teksta nije bila da su hteli da ubiju Miloševića nego da su UBILI Dajanu. Podsvesno, svako ko je čitao taj tekst sada "zna" da je MI6 ubio princezu, odnosno da su zapadne države toliko zle da čak i svoje najbolje ubijaju.

Iks Oks

pre 6 godina

Znaci prvo donesemo zakljucak, a onda cemo da vrsimo istrazivanja koja moraju to i da dokazu.
Izvinite, ali sta sve imamo u hrani? Koliko aditiva, antibiotika, stimulatora rasta? Koje hemikalije se nalaze u decijim igracka i odeci, obuci iz kineskih radnji? Da li se na listama besplatnih lekova nalaze kvalitetni ili jeftini lekovi? Da li 30 godina stresa utice na organizam svakog pojedinca? Da li nas truju gasovi iz dimnjaka, hemijskih potrojenja iz vremena Tita, jeftini gradjevinski materijali, auspusi najboljeg auta svih vremena zvanog Golf 2?
Vojvodina nije bombardovana uranijumom, niti se vodotokovi sa Kosova slivaju u nju, a opet maligni tumori se pojavljuju kao pecurke posle kise. Kako to?

Dodo

pre 6 godina

Po završetku bombardiranja nemci su na grčko-makedonskoj granici uzeli uzorke vazduha,vode i tla!Te 99 grci nisu ništa mogli izvoziti u eu i za uništene poljopvrivredne i posebno voće dobili su 7 milijardi maraka odštete!

Kanta

pre 6 godina

Samo smo prihvatili "svetske standarde", posto to bukvalno SVI rade kada iznose podatke o bolestima, hrani, vodi, vazduhu, EM zaracenjima i sl.
U celom svetu se plasiraju podaci koji su iskrivljeni, netacni ili potpuno suprotni od istine. U slucajevima kada se rezultati smatraju "alarmantnim", neretko se sve trpa pod tepih i daju se izjave tipa "nema konkretnih dokaza da utice na...", "dobijeni podaci nisu dovoljno relevantni..." ili kao sto se ovde navodi "nije dovoljno veliki uzorak da bi se smatrali prihvatljivim". Velike laboratorije i drzavne organizacije imaju tacno odredjene granice, preko kojih se obavezno objavljuje da je istrazivanje bilo nedovoljno kvalitetno i da ce se eventualno ponoviti (sto se nikada ne desi, ili se vise nikada ne pominje ako su rezultati toliko zabrinjavajuci)!
Ljudi moraju da shvate da ne postoje TEORIJE ZAVERE. Postoje samo ZAVERE i BUDALASTINE. Prve se redovno zataskavaju i skrece se paznja sa njih, a druge se namerno podmecu od strane "proizvodjaca" ZAVERA, kako bi se obesmislili komentari u osteljivim oblastima.Na ovaj nacin se neuki putaju da lupetaju i daje im se sav medijski prostor, a "mislecim ljudima" se daje upozorenje da ne pricaju previse, posto ce ih strpati u isti kos sa onima koji lupetaju gluposti.
Veliki deo nase svakodnevice zasniva se na indoktrinaciji i nasilnom "upumpavanju" podataka iz cistog interesa, tako da ne cude podmetanja i skrivanja relevantnih cinjenica.

koki

pre 6 godina

Svi vojnici na Kosovu su nosili dozere, koji su posle bombardovanja jednostavno pokupljeni bez vodjenja evidencije koji dozer pripada kom vojniku i jos gore bez ikakve povratne informacije o rezultatima analiza dozera, ako su uopste ikada i radjene. Prvo treba krenuti od toga. A drugo nije samo bacan uranijum. Cime su gadjani Mupovi u sred Beograda. Moj otac je tada bio u K. Milosa sa kolegom. Obojica su umrla 5 godina kasnije od raka. Slucajnost, ne bih rekao.

vlada

pre 6 godina

@Rex jeste da osiromaseni uranijum ne zraci puno ali jeste radioaktivan. Pored toga je otrovan kao i svaki drugi teski metal. Zamisli na koliko delova se rasprsne jedna raketa prilikom eksplozije i na koliko sitnih delova cak sicusnih kao prasina. To upija zemlja ide u vodu za pice, dolazi u biljke i zivotinje koje jedemo. kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama? Osiromaseni uranijum ima 70% vecu gustinu od olova a toksican je skoro kao ziva jos i blago radioaktivan sto je pogubna kombinacija kada po malo dolazi i talozi se u organizmu.

Realista

pre 6 godina

Vise gradjana Srbije je dobilo rak zbog loseg zivota od 1991 godine dosada (stres, pad standarda sto vodi ka nekvalitetnioj ishrani...) , nego sto je uzrok osiromaseni uranijum 1999 , Cernobil 1986 godine.
Verovatno je uticaj bombardovanja tih podrucja osiromasenih uranijom doneo vecem broju obolelih koji su bili u tom podrcuju kada su bacene takve bombe. Ovde se sada pravi teza narocito od patriota i rusofila da nam tek za nekoliko deceniaj sledi pandemija raka , pa da je tako onda niko ne bi ziveo u Nagasakiju i Hirosimi a ti gradovi imaju 1,5 i 0,5 miliana stanovnika .

nato jugend

pre 6 godina

@rex

Sve bi to bilo tako kako si napisao da npr. nema Italije gde je pre nekoliko godina izbio skandal sa oboljevanjmem italijanskih vojnika koji su bili na Kosovu. Porodice su dobile odstetu, zataskao se slucaj... Trebao si i njima da "objasnis" da je u pitanju "stresni zivot", porodice bi to svakako prihvatile a i drzava Italija bi ustedela milione na ime odstete.

Rhynchinoi

pre 6 godina

@noname: Naš narod kaze: "Našla mlada sekiru iza vrata"
Da li ti znaš šta je prvo MSG? Da li znaš ste je "hefeextrakt", "fleischextrakt", hidrolizovani protein, itd? Sve su soli i razne forme glutamina (to ti je ono G u MSG). Ali bitno je da ti znaš da "Nemci ne trpaju". Trpaju Nemci još te ubede da će da naprave "još bolju i stariju zgradu", čistiji dizel motor, jeftin puter, zelenu struju, mlekovod i medovod do svake kuće, jer Nemac je to...

Ljudska glupost nema granica

Usput je i sam glutamat gradivni element naših tela i prisutan je u nama.

Pozdrav iz Nemačke

Miki

pre 6 godina

Otprilike ovako. Osiromašeni uranijum je tvrd materijal, koji se koristi za gađanje oklopnih vozila. Slobine vojskovođe su se po završetku bombardovanja hvalile kako su zeznule neprijatelja, jer su po njivama i livadama postavljane vešto napravljene makete tenkova, pa je NATO na njih uludo trošio bombe. Kao u onim vicevima u kojima je Srbin na kraju ispao najpametniji, i nadmudrio strance. Ali je život izgleda prilično ozbiljan. Ako je neka uteha, oružja koja se prave od obogaćenog uranijuma su mnogo brutalnija.

Nemanja

pre 6 godina

Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?
(Богдан, 25. septembar 2017 09:26)

Samo svako s mozgom i elementarnim poznavanjem fizike i hemije. A što pitaš?

istina

pre 6 godina

A zašto nije došlo do buma novih slučajeva raka 15 godina posle bombardovanja, kako je bombastično najavljeno?!

Najviše bombi sa osiromašenim uranijumom pale na na Kosovo ali Kosovo ima najmannju stopu pojave raka u Evropi.

Na Kosovo ima oko 1500 pojava raka godišnje, što je manje od 100 na 100.000 stanovnika ili mnogo daleko od Danske sa cak 328 slučajeva.

Ovaj spisak pokazuje da u Sloveniji ima mnogo više pojave raka nego u Srbiji a znamo da u Sloveniji nije pala nijedna bomba sa osiromašenim uranijumom.

Evo izvor: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

Bane

pre 6 godina

Nije stvar da istraživanja nemaju epilog. Istraživanja imaju epilog ali on se ne svidja antizapadnjacima u Srbiji. Istraživanja postoje i ona su dokazala da u Srbiji nema radijacije. Jedina minimalna povežana radijacija, ali opet ne preko granice štetnosti je ona u Vinči i Boru i nešto malo kod Kosova. Sve zbog ekslopatacije rudnika i instituta. Da bi radijacija postojala ona mora da se izmeri. Danas postoje savremene mašine koje to mere uspešno kao što toplomer i termometar mere temperaturu. Ažuriranja se vrše na svakih pola sata a interesantno da je na čelu tih instituta za merenje jonizujućeg zračenja trenutno Maja Gojković. Kao i predhodnici i Maja tvrdi da radijacije nema.
Dakle nema je. A ovi što bi voleli da je Srbija radiaktivna ne bi li mogli i dalje da šire mržnju prema zapadu i time sprečavaju integracije Srbije na zapad, imaju problem sa samim sobom.

bla

pre 6 godina

Наравно, све је тако, ако Новости кажу. Мало ко од вас разуме да је тај осиромашени уранијум опасан само када се директно унесе у тело путем хране, ваздуха или воде. Овде су праћени, ако је тачно, они који су били директно изложени и то је једна сасвим друга категорија. У Србији се лицитира и нагађа са много ствари и ја у ово не верујем док се не објави рад. Нека господа са ВМА објаве рад на BioRxiv па да га сви виде, научна платформа са угледом и слободним приступом. Овако је све само рекла- казала и вода за воденице теоретичара завере. Постоје научне конференције, где сте били да то објавите, макар као постер? По мени, добили би сигурно презентацију на било ком скупу из медицине или екологије. Дајте да цео свет види и да, коначно, не спекулишемо тиме.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (poznavalac, 25. septembar 2017 09:44)

naucni radovi postoje. stvara se fina prasina nanocestoca kada te bombe eksplodiraju ili metak pogodi metu. ta prasina se lako prenosi na velike udaljenosti. irak je jedna od zemalja koje je pogodjena istim stvarima. a tuzba je pokrenuta pre nekog vremena ssamo izgleda ljudi nisu bas obavesteni u Srbiji

Deki

pre 6 godina

@rex

druze molim te samo mi reci za sta se uranijum koristi u stomatologiji?
bas me zanima...
a posto takva primena uranijuma NE POSTOJI i ostatak tvog komentara mozemo smatrati nepostojecim.

DAVOR

pre 6 godina

Onoga trenutka kada smo kao zemlja odbili da potpisemo inicijativu o zabrani upotrebe i proizvodnje kasetnih bombi od kojih smo u stvari najvise sradali tokom bombardovanja, i od cijih ostatka i danas strepimo 18 godina posle rata i ne mozemo da ih pocistimo.Nazalost gubimo sav moralni kredibilitet da se zalimo na posledice ratnih razaranja.

magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

"Napredna" propaganda, koja se plasira preko "Večernjih Novosti", nije se ni malo udaljila od uobičajenih izmišljotina, kojima se kljuka priglup i vrlo naivan glasački aparat, poznatiji kao "Srpski narod"...
Da bi se pažnja skrenula sa daleko važnijih pitanja, opet se podmeće ofucana priča o osiromašenom uranijumu, jer to zvuči jako "ozbiljno".
To je u stvari, privremena zamena za neki od "atentata" u pokušaju, "napada" na porodicu, "ugrožavanja" velikih rezultata aktuelne (i prethodne) vlasti, u kojima je glavna reč bila i ostala - NJEGOVA...!

NoName

pre 6 godina

Ta kontrolna grupa je dovoljna. Nemamo mi milion vojnika na tim mestima. Drugo, anomalije u vidu zdravstvenih problema su svuda. A to sto je gurnuto pod tepih, mozemo smatrati cinom veleizdaje, od strane onih koji su to naredili.
Dodatni problem stvara zagadjenost hrane i vode. Hrana, koju jedemo ovde je zagadjena, u smislu, raznih aditiva koje guraju u istu. Npr. hrana, cak i ona jeftina, u Nemackoj ima mnogo manje aditiva. Cak tamo nisam video da se gura MSG (E621). Voda nam je prepuna kamenca, ujedno hlorisana, a da ne pricam o ostaloj vodi u Srbiji. I kucna hemija nam je ocaj. Prodaju ti "for sensitive skin" sapune i detrdzente, a ruke posle toga suve i/ili peku. Samo zato sto nemamo nacionalnu laboratoriju (imamo je, al' su iz vlasti pokrali istu). Ako se secate one najave i po dvadeseti put otvaranje i nista od nje. I to je cak SNS otvarao zadnji put. Ovo nece prestati sve dok se odgovorna lica ne strpaju u zatvor. Ti ljudi rade protiv naroda u cilju profita u dzep. Shvatite to vec jednom. Lobiranje, novac, to je problem. I alavost tih ljudi.

poznavalac

pre 6 godina

Наравно, све је тако, ако Новости кажу. Мало ко од вас разуме да је тај осиромашени уранијум опасан само када се директно унесе у тело путем хране, ваздуха или воде. Овде су праћени, ако је тачно, они који су били директно изложени и то је једна сасвим друга категорија. У Србији се лицитира и нагађа са много ствари и ја у ово не верујем док се не објави рад. Нека господа са ВМА објаве рад на BioRxiv па да га сви виде, научна платформа са угледом и слободним приступом. Овако је све само рекла- казала и вода за воденице теоретичара завере. Постоје научне конференције, где сте били да то објавите, макар као постер? По мени, добили би сигурно презентацију на било ком скупу из медицине или екологије. Дајте да цео свет види и да, коначно, не спекулишемо тиме.

stalno isto

pre 6 godina

Da li ce istrazivanje obuhvatiti i funkcionere koji su u doba nase propasti i poraza bili na vlasti , snose ogromnu odgovornost i volsebno se vratili na i u vlast,kao da nista nije bilo.Osim sto su se obogatili, pokupovali diplome i podizali crkve .

Janko

pre 6 godina

Pa naravno... sve sto se tice zdravlja i bezbednosti gradjana srbije, drzava gura pod tepih! O pasivnosti i nezainteresovanosti nevladinih organizacija (koje se bave trivijalnim srvarima) da ne govorim...
Epilog: trovacemo se i umirati i dalje, a da niko od nadleznih nece mrdnuti prstom. Takva je srbija i takvi smo mi srbi... nista novo! :-(

rex

pre 6 godina

koju istinu. nema istine. cinjenice je da da je posle volfram karbida preradjeni uranijum najtvrdji. a kako je otpad jelte. prakticno deo cene volfram karbida. koristi se u municiji za probijanje okopa. al razni portali to predstavljaju ko da je nrko ""bacao"" tipa bacao bombe sa time pa sr to rasprsavalo. uranijum se koristi u mecima za probijanje okopnih vozila. i ne izaziva nikakve rakove i cuda. cak se koristi i u stomatologiji imedju ostalog. niko nas nije zracio itd niko nije pomre od toga, ljudi u srbiji imaju malo vise slucaja raka od ostalog sveta, koji su u porastu, kao i svugde u svetu . al to je jer vodimo veoma lose stresne zivote, mnogo pijemo , mnogo pusimo. za sve postoji internet, samo ako se gleda na objektivnim sajtovima

Srki

pre 6 godina

Svaki rat i granate ostavljaju posledice fizičke i psihičke bez obzira ako i nemaju sadržaj osiromašenog uranijuma. Ako bi Srbija tužila nato zbog toga otvara se mogučnost tužbe i prema srbiji od susednih država iz istoga razloga.

Jahac magle

pre 6 godina

Svaki četvrti srbin je oduševljeno aplaudirao i radovao se Šrederu i Bleru. Osećate li stid barem malo, moj srpski narode, vaša deca su u pitanju.

katica

pre 6 godina

Vučelićeve i Mirine rusofilske propagande nikada kraja. Nego ONI bi trerbali da nam kažu zašto je ubijen Ivan Stanbolić i Ćuruvija. I da man kažu zašto su (zbog čijih interesa) uveli Srbiju u rat s NATO? Da li im je Ćuruvija rekao da je to VELIZDAJA?

Pokondirena tikvica

pre 6 godina

Zanimljivo ista stvar se desila i u Italiji. Nakon sto je kod odredjenog broja vojnika italijanskog kontigenta koji je boravio na Kosmetu utvrdjeno povecanje oboljevanja od malignih bolesti,pokrenuto je ispitivanje koje je pod pritiskom nekoga vrlo brzo prekinuto.

Богдан

pre 6 godina

Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?

jasdf

pre 6 godina

Ako sam dobro shvatio istrazivanje se bavilo pracenjem pojave maligniteta kod vojnika i clanova porodice, a ne mehanizmima kojim osirameseni uranijum izaziva malignitite? Na osnovu posledice se ne moze pretpostaviti uzrok, potrebna je jasna uzrocno-posledicna veza, odnosno mehanizam, sve ostalo su nagadjanja.

Jahac magle

pre 6 godina

Svaki četvrti srbin je oduševljeno aplaudirao i radovao se Šrederu i Bleru. Osećate li stid barem malo, moj srpski narode, vaša deca su u pitanju.

Pokondirena tikvica

pre 6 godina

Zanimljivo ista stvar se desila i u Italiji. Nakon sto je kod odredjenog broja vojnika italijanskog kontigenta koji je boravio na Kosmetu utvrdjeno povecanje oboljevanja od malignih bolesti,pokrenuto je ispitivanje koje je pod pritiskom nekoga vrlo brzo prekinuto.

NoName

pre 6 godina

Ta kontrolna grupa je dovoljna. Nemamo mi milion vojnika na tim mestima. Drugo, anomalije u vidu zdravstvenih problema su svuda. A to sto je gurnuto pod tepih, mozemo smatrati cinom veleizdaje, od strane onih koji su to naredili.
Dodatni problem stvara zagadjenost hrane i vode. Hrana, koju jedemo ovde je zagadjena, u smislu, raznih aditiva koje guraju u istu. Npr. hrana, cak i ona jeftina, u Nemackoj ima mnogo manje aditiva. Cak tamo nisam video da se gura MSG (E621). Voda nam je prepuna kamenca, ujedno hlorisana, a da ne pricam o ostaloj vodi u Srbiji. I kucna hemija nam je ocaj. Prodaju ti "for sensitive skin" sapune i detrdzente, a ruke posle toga suve i/ili peku. Samo zato sto nemamo nacionalnu laboratoriju (imamo je, al' su iz vlasti pokrali istu). Ako se secate one najave i po dvadeseti put otvaranje i nista od nje. I to je cak SNS otvarao zadnji put. Ovo nece prestati sve dok se odgovorna lica ne strpaju u zatvor. Ti ljudi rade protiv naroda u cilju profita u dzep. Shvatite to vec jednom. Lobiranje, novac, to je problem. I alavost tih ljudi.

katica

pre 6 godina

Vučelićeve i Mirine rusofilske propagande nikada kraja. Nego ONI bi trerbali da nam kažu zašto je ubijen Ivan Stanbolić i Ćuruvija. I da man kažu zašto su (zbog čijih interesa) uveli Srbiju u rat s NATO? Da li im je Ćuruvija rekao da je to VELIZDAJA?

poznavalac

pre 6 godina

Наравно, све је тако, ако Новости кажу. Мало ко од вас разуме да је тај осиромашени уранијум опасан само када се директно унесе у тело путем хране, ваздуха или воде. Овде су праћени, ако је тачно, они који су били директно изложени и то је једна сасвим друга категорија. У Србији се лицитира и нагађа са много ствари и ја у ово не верујем док се не објави рад. Нека господа са ВМА објаве рад на BioRxiv па да га сви виде, научна платформа са угледом и слободним приступом. Овако је све само рекла- казала и вода за воденице теоретичара завере. Постоје научне конференције, где сте били да то објавите, макар као постер? По мени, добили би сигурно презентацију на било ком скупу из медицине или екологије. Дајте да цео свет види и да, коначно, не спекулишемо тиме.

rex

pre 6 godina

koju istinu. nema istine. cinjenice je da da je posle volfram karbida preradjeni uranijum najtvrdji. a kako je otpad jelte. prakticno deo cene volfram karbida. koristi se u municiji za probijanje okopa. al razni portali to predstavljaju ko da je nrko ""bacao"" tipa bacao bombe sa time pa sr to rasprsavalo. uranijum se koristi u mecima za probijanje okopnih vozila. i ne izaziva nikakve rakove i cuda. cak se koristi i u stomatologiji imedju ostalog. niko nas nije zracio itd niko nije pomre od toga, ljudi u srbiji imaju malo vise slucaja raka od ostalog sveta, koji su u porastu, kao i svugde u svetu . al to je jer vodimo veoma lose stresne zivote, mnogo pijemo , mnogo pusimo. za sve postoji internet, samo ako se gleda na objektivnim sajtovima

magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

"Napredna" propaganda, koja se plasira preko "Večernjih Novosti", nije se ni malo udaljila od uobičajenih izmišljotina, kojima se kljuka priglup i vrlo naivan glasački aparat, poznatiji kao "Srpski narod"...
Da bi se pažnja skrenula sa daleko važnijih pitanja, opet se podmeće ofucana priča o osiromašenom uranijumu, jer to zvuči jako "ozbiljno".
To je u stvari, privremena zamena za neki od "atentata" u pokušaju, "napada" na porodicu, "ugrožavanja" velikih rezultata aktuelne (i prethodne) vlasti, u kojima je glavna reč bila i ostala - NJEGOVA...!

stalno isto

pre 6 godina

Da li ce istrazivanje obuhvatiti i funkcionere koji su u doba nase propasti i poraza bili na vlasti , snose ogromnu odgovornost i volsebno se vratili na i u vlast,kao da nista nije bilo.Osim sto su se obogatili, pokupovali diplome i podizali crkve .

jasdf

pre 6 godina

Ako sam dobro shvatio istrazivanje se bavilo pracenjem pojave maligniteta kod vojnika i clanova porodice, a ne mehanizmima kojim osirameseni uranijum izaziva malignitite? Na osnovu posledice se ne moze pretpostaviti uzrok, potrebna je jasna uzrocno-posledicna veza, odnosno mehanizam, sve ostalo su nagadjanja.

Богдан

pre 6 godina

Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?

nato jugend

pre 6 godina

@rex

Sve bi to bilo tako kako si napisao da npr. nema Italije gde je pre nekoliko godina izbio skandal sa oboljevanjmem italijanskih vojnika koji su bili na Kosovu. Porodice su dobile odstetu, zataskao se slucaj... Trebao si i njima da "objasnis" da je u pitanju "stresni zivot", porodice bi to svakako prihvatile a i drzava Italija bi ustedela milione na ime odstete.

Janko

pre 6 godina

Pa naravno... sve sto se tice zdravlja i bezbednosti gradjana srbije, drzava gura pod tepih! O pasivnosti i nezainteresovanosti nevladinih organizacija (koje se bave trivijalnim srvarima) da ne govorim...
Epilog: trovacemo se i umirati i dalje, a da niko od nadleznih nece mrdnuti prstom. Takva je srbija i takvi smo mi srbi... nista novo! :-(

Srki

pre 6 godina

Svaki rat i granate ostavljaju posledice fizičke i psihičke bez obzira ako i nemaju sadržaj osiromašenog uranijuma. Ako bi Srbija tužila nato zbog toga otvara se mogučnost tužbe i prema srbiji od susednih država iz istoga razloga.

vlada

pre 6 godina

@Rex jeste da osiromaseni uranijum ne zraci puno ali jeste radioaktivan. Pored toga je otrovan kao i svaki drugi teski metal. Zamisli na koliko delova se rasprsne jedna raketa prilikom eksplozije i na koliko sitnih delova cak sicusnih kao prasina. To upija zemlja ide u vodu za pice, dolazi u biljke i zivotinje koje jedemo. kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama? Osiromaseni uranijum ima 70% vecu gustinu od olova a toksican je skoro kao ziva jos i blago radioaktivan sto je pogubna kombinacija kada po malo dolazi i talozi se u organizmu.

koki

pre 6 godina

Svi vojnici na Kosovu su nosili dozere, koji su posle bombardovanja jednostavno pokupljeni bez vodjenja evidencije koji dozer pripada kom vojniku i jos gore bez ikakve povratne informacije o rezultatima analiza dozera, ako su uopste ikada i radjene. Prvo treba krenuti od toga. A drugo nije samo bacan uranijum. Cime su gadjani Mupovi u sred Beograda. Moj otac je tada bio u K. Milosa sa kolegom. Obojica su umrla 5 godina kasnije od raka. Slucajnost, ne bih rekao.

istina

pre 6 godina

A zašto nije došlo do buma novih slučajeva raka 15 godina posle bombardovanja, kako je bombastično najavljeno?!

Najviše bombi sa osiromašenim uranijumom pale na na Kosovo ali Kosovo ima najmannju stopu pojave raka u Evropi.

Na Kosovo ima oko 1500 pojava raka godišnje, što je manje od 100 na 100.000 stanovnika ili mnogo daleko od Danske sa cak 328 slučajeva.

Ovaj spisak pokazuje da u Sloveniji ima mnogo više pojave raka nego u Srbiji a znamo da u Sloveniji nije pala nijedna bomba sa osiromašenim uranijumom.

Evo izvor: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

Realista

pre 6 godina

Vise gradjana Srbije je dobilo rak zbog loseg zivota od 1991 godine dosada (stres, pad standarda sto vodi ka nekvalitetnioj ishrani...) , nego sto je uzrok osiromaseni uranijum 1999 , Cernobil 1986 godine.
Verovatno je uticaj bombardovanja tih podrucja osiromasenih uranijom doneo vecem broju obolelih koji su bili u tom podrcuju kada su bacene takve bombe. Ovde se sada pravi teza narocito od patriota i rusofila da nam tek za nekoliko deceniaj sledi pandemija raka , pa da je tako onda niko ne bi ziveo u Nagasakiju i Hirosimi a ti gradovi imaju 1,5 i 0,5 miliana stanovnika .

Nemanja

pre 6 godina

Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?
(Богдан, 25. septembar 2017 09:26)

Samo svako s mozgom i elementarnim poznavanjem fizike i hemije. A što pitaš?

Bane

pre 6 godina

Nije stvar da istraživanja nemaju epilog. Istraživanja imaju epilog ali on se ne svidja antizapadnjacima u Srbiji. Istraživanja postoje i ona su dokazala da u Srbiji nema radijacije. Jedina minimalna povežana radijacija, ali opet ne preko granice štetnosti je ona u Vinči i Boru i nešto malo kod Kosova. Sve zbog ekslopatacije rudnika i instituta. Da bi radijacija postojala ona mora da se izmeri. Danas postoje savremene mašine koje to mere uspešno kao što toplomer i termometar mere temperaturu. Ažuriranja se vrše na svakih pola sata a interesantno da je na čelu tih instituta za merenje jonizujućeg zračenja trenutno Maja Gojković. Kao i predhodnici i Maja tvrdi da radijacije nema.
Dakle nema je. A ovi što bi voleli da je Srbija radiaktivna ne bi li mogli i dalje da šire mržnju prema zapadu i time sprečavaju integracije Srbije na zapad, imaju problem sa samim sobom.

Iks Oks

pre 6 godina

Znaci prvo donesemo zakljucak, a onda cemo da vrsimo istrazivanja koja moraju to i da dokazu.
Izvinite, ali sta sve imamo u hrani? Koliko aditiva, antibiotika, stimulatora rasta? Koje hemikalije se nalaze u decijim igracka i odeci, obuci iz kineskih radnji? Da li se na listama besplatnih lekova nalaze kvalitetni ili jeftini lekovi? Da li 30 godina stresa utice na organizam svakog pojedinca? Da li nas truju gasovi iz dimnjaka, hemijskih potrojenja iz vremena Tita, jeftini gradjevinski materijali, auspusi najboljeg auta svih vremena zvanog Golf 2?
Vojvodina nije bombardovana uranijumom, niti se vodotokovi sa Kosova slivaju u nju, a opet maligni tumori se pojavljuju kao pecurke posle kise. Kako to?

London

pre 6 godina

>> Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?
(Богдан, 25. septembar 2017 09:26)

Prvo treba pokazati da postoji ikakvo, a kamoli "drastično", povećanje malignih oboljenja.

Ovo je elementarna propaganda, raspravlja se o besmislici (da li je istraživanje gurnuto pod tepih ili nije) a ustvari se podmeće teza kao da je istinita (povećan je broj malignih oboljenja i istraživanje je to nedvosmisleno pokazalo). Pre neki dan je bio ovde interesantan tekst, kako je MI6 hteo da ubije Miloševića ali je odustao pa je na isti način ubio princezu Dajanu. Poenta teksta nije bila da su hteli da ubiju Miloševića nego da su UBILI Dajanu. Podsvesno, svako ko je čitao taj tekst sada "zna" da je MI6 ubio princezu, odnosno da su zapadne države toliko zle da čak i svoje najbolje ubijaju.

Deki

pre 6 godina

@rex

druze molim te samo mi reci za sta se uranijum koristi u stomatologiji?
bas me zanima...
a posto takva primena uranijuma NE POSTOJI i ostatak tvog komentara mozemo smatrati nepostojecim.

Dodo

pre 6 godina

Po završetku bombardiranja nemci su na grčko-makedonskoj granici uzeli uzorke vazduha,vode i tla!Te 99 grci nisu ništa mogli izvoziti u eu i za uništene poljopvrivredne i posebno voće dobili su 7 milijardi maraka odštete!

bla

pre 6 godina

Наравно, све је тако, ако Новости кажу. Мало ко од вас разуме да је тај осиромашени уранијум опасан само када се директно унесе у тело путем хране, ваздуха или воде. Овде су праћени, ако је тачно, они који су били директно изложени и то је једна сасвим друга категорија. У Србији се лицитира и нагађа са много ствари и ја у ово не верујем док се не објави рад. Нека господа са ВМА објаве рад на BioRxiv па да га сви виде, научна платформа са угледом и слободним приступом. Овако је све само рекла- казала и вода за воденице теоретичара завере. Постоје научне конференције, где сте били да то објавите, макар као постер? По мени, добили би сигурно презентацију на било ком скупу из медицине или екологије. Дајте да цео свет види и да, коначно, не спекулишемо тиме.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (poznavalac, 25. septembar 2017 09:44)

naucni radovi postoje. stvara se fina prasina nanocestoca kada te bombe eksplodiraju ili metak pogodi metu. ta prasina se lako prenosi na velike udaljenosti. irak je jedna od zemalja koje je pogodjena istim stvarima. a tuzba je pokrenuta pre nekog vremena ssamo izgleda ljudi nisu bas obavesteni u Srbiji

Rhynchinoi

pre 6 godina

@noname: Naš narod kaze: "Našla mlada sekiru iza vrata"
Da li ti znaš šta je prvo MSG? Da li znaš ste je "hefeextrakt", "fleischextrakt", hidrolizovani protein, itd? Sve su soli i razne forme glutamina (to ti je ono G u MSG). Ali bitno je da ti znaš da "Nemci ne trpaju". Trpaju Nemci još te ubede da će da naprave "još bolju i stariju zgradu", čistiji dizel motor, jeftin puter, zelenu struju, mlekovod i medovod do svake kuće, jer Nemac je to...

Ljudska glupost nema granica

Usput je i sam glutamat gradivni element naših tela i prisutan je u nama.

Pozdrav iz Nemačke

Kanta

pre 6 godina

Samo smo prihvatili "svetske standarde", posto to bukvalno SVI rade kada iznose podatke o bolestima, hrani, vodi, vazduhu, EM zaracenjima i sl.
U celom svetu se plasiraju podaci koji su iskrivljeni, netacni ili potpuno suprotni od istine. U slucajevima kada se rezultati smatraju "alarmantnim", neretko se sve trpa pod tepih i daju se izjave tipa "nema konkretnih dokaza da utice na...", "dobijeni podaci nisu dovoljno relevantni..." ili kao sto se ovde navodi "nije dovoljno veliki uzorak da bi se smatrali prihvatljivim". Velike laboratorije i drzavne organizacije imaju tacno odredjene granice, preko kojih se obavezno objavljuje da je istrazivanje bilo nedovoljno kvalitetno i da ce se eventualno ponoviti (sto se nikada ne desi, ili se vise nikada ne pominje ako su rezultati toliko zabrinjavajuci)!
Ljudi moraju da shvate da ne postoje TEORIJE ZAVERE. Postoje samo ZAVERE i BUDALASTINE. Prve se redovno zataskavaju i skrece se paznja sa njih, a druge se namerno podmecu od strane "proizvodjaca" ZAVERA, kako bi se obesmislili komentari u osteljivim oblastima.Na ovaj nacin se neuki putaju da lupetaju i daje im se sav medijski prostor, a "mislecim ljudima" se daje upozorenje da ne pricaju previse, posto ce ih strpati u isti kos sa onima koji lupetaju gluposti.
Veliki deo nase svakodnevice zasniva se na indoktrinaciji i nasilnom "upumpavanju" podataka iz cistog interesa, tako da ne cude podmetanja i skrivanja relevantnih cinjenica.

DAVOR

pre 6 godina

Onoga trenutka kada smo kao zemlja odbili da potpisemo inicijativu o zabrani upotrebe i proizvodnje kasetnih bombi od kojih smo u stvari najvise sradali tokom bombardovanja, i od cijih ostatka i danas strepimo 18 godina posle rata i ne mozemo da ih pocistimo.Nazalost gubimo sav moralni kredibilitet da se zalimo na posledice ratnih razaranja.

dule

pre 6 godina

...
Vojvodina nije bombardovana uranijumom, niti se vodotokovi sa Kosova slivaju u nju, a opet maligni tumori se pojavljuju kao pecurke posle kise. Kako to?
(Iks Oks, 25. septembar 2017 11:04)

Možda od novosadske rafinerije koja je skoro cela izgorela. A nije se zapalila sama od sebe.

Miki

pre 6 godina

Otprilike ovako. Osiromašeni uranijum je tvrd materijal, koji se koristi za gađanje oklopnih vozila. Slobine vojskovođe su se po završetku bombardovanja hvalile kako su zeznule neprijatelja, jer su po njivama i livadama postavljane vešto napravljene makete tenkova, pa je NATO na njih uludo trošio bombe. Kao u onim vicevima u kojima je Srbin na kraju ispao najpametniji, i nadmudrio strance. Ali je život izgleda prilično ozbiljan. Ako je neka uteha, oružja koja se prave od obogaćenog uranijuma su mnogo brutalnija.

danguba

pre 6 godina

Tesko da je bilo kakvo istrazivanje na ovu temu danas relevantno. Broj malignih oboljenja je u porastu u cijelom svijetu (dokazano i u okruzenju npr. u Hrvatskoj i BiH) i najvise se dovodi u korelaciju sa nacinom ishrane i kvalitetom zivota. Kako dokazati pretjeranu upotrebu aditiva u prehrambenoj industriji ili svakodnevnu eksponencijalnu izlozenost raznim zracenjima (smartfoni, tv, bazne stanice...) sa malignim oboljenjima. Dakle, sve dobijene podatke treba uzeti sa rezervom, odnosno staviti ih u pravi kontekst.
Laicki mogu da zakljucim, da ovo istrazivanje guraju neke proruske strukture iz jasnih interesa i motiva.
Mislim da bi za nas od veceg znacaja bilo istrazivanje na temu: "uticaj medija i vlasti na zdravlje nacije od 90-ih do danas".

obi van

pre 6 godina

osiromašeni Uranium je opasan zbog svoje hemijske toksičnosti ne toliko zbog radijacije.
zbog svoje velike specifične težine on brzo tone i lako dodje do podzemnih voda

PM

pre 6 godina

Niti jedno zracenje nema tako velike posledice kao sto su to posledice zracenja vlastite gluposti...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stefan, 25. septembar 2017 11:20)

Tačno, ali, obzirom na zaista katastrofalne posledice bomardovanja,sa više aspekata, i ova tvoja "izjava", spada "pod isto"... Ili, misliš da ne treba "prozboriti koju" dok na zapadu striktno čak razdvajajaju i plastične od papirnatih kesa... Valjda su i oni "glupi"..

putin voli gimnasticarke

pre 6 godina

Bila je na RTS-u emisija o tome.Ucestvovali su dr.Danica Grujic,nekoliko doktora sa onkoloske klinike u BG-du kao i jedan advokat koji je sve to potegao uz pomoc ruskih i kineskih adcvokata.Gosca je bila i doktorka iz zavoda za zastitu zdravlja republike Srbije a voditeljka je bila gospodja Olivera Kovacevic.Svi su izneli svoje utiske dok je doktorka iz zavoda iznela statisticke podatke o broju obolelih pre i posle bombardovanja.Nije bilo razlike u oboljevanju pre i posle bombardovanja!Moje licno zapazanje:kad bi ziveli bolje,kad nam hrana ne bi bila zagadjena,kada bi bili bolje leceni i manje izlozeni stresu bilo bi mnogo manje bolesti?

ja

pre 6 godina

Svi vojnici na Kosovu su nosili dozere, koji su posle bombardovanja jednostavno pokupljeni bez vodjenja evidencije koji dozer pripada kom vojniku i jos gore bez ikakve povratne informacije o rezultatima analiza dozera, ako su uopste ikada i radjene. Prvo treba krenuti od toga. A drugo nije samo bacan uranijum. Cime su gadjani Mupovi u sred Beograda. Moj otac je tada bio u K. Milosa sa kolegom. Obojica su umrla 5 godina kasnije od raka. Slucajnost, ne bih rekao.
(koki, 25. septembar 2017 11:11)

I moj muž je bio na MUPovima tih noći.
Umro je 2002. od raka pluća u 48. godini.

oklop

pre 6 godina

Dakle nema je. A ovi što bi voleli da je Srbija radiaktivna ne bi li mogli i dalje da šire mržnju prema zapadu i time sprečavaju integracije Srbije na zapad, imaju problem sa samim sobom.(Bane, 25. septembar 2017 10:30)Nije zapad bombardovao Srbiju,već Nato pakt,a to baš i nije isto.Ovo nije političko pitanje ili pitanje odnosa prema zapadu,već pitanje zdravlja cele nacije.Možda da nije bilo upliva politike,domaće i strane,bi odavno imali urađenu studiju o uticaju bombardovanja i doneli neka rešenja kako bi se posledice ublažile.Čini mi se da naši lideri mnogo više brinu o interesima stranih zemalja,nego o svojim građanima.

buva br. 24

pre 6 godina

...kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama?
(vlada, 25. septembar 2017 11:40)

Ko kaze da je koriscen "na najobicnijim zgradama"?

R5EF2v

pre 6 godina

Osiromaseni uranijum je slabo radioaktivan i ne predstavlja radiolosku opasnost, delom zbog lose rastvorljivosti u vodi. Cak se koristi i za zastitu od radijacije, kao i olovo, ali je efikasniji materijal od olova jer je potrebna dva puta manja debljina (ista masa) zato sto je osiromaseni uranijum skoro dva puta gusci od olova i blizu gustini zlata (19,1 grama po kubnom centimetru). Kao i olovo, predstavlja hemijsku opasnost, prvenstveno po bubrege.

Osiromaseni uranijum predstavlja opasnost pri ispaljivanju zbog oksidacije metala i oslobadjanja toksicnog gasa koji brzo nestane. Jedini izuzetak su oni koji su pogodjeni srapnelom od osiromasenog uranijuma ili koji su bili u vozilu koje je pogodjeno od strane oruzja sa osiromasenim uranijumom.

dzoni

pre 6 godina

Ne kazem da osiromasen uranijum ne izaziva razna oboljenja, ali za drasticno povecanje malignih oboljenja zasluzan je pre svega stres koji prosto razara ceo organizam, pa kad na to dodamo zagadjenu zivotnu sredinu, zagadjenu nezdravu hranu dobijamo porazavjuce zdrastveno stanje nacije. Pritom moramo da uzmemo u obzir da ubrzano starimo kao nacija, nazalost ima vise starih nego mladih, a svuda u svetu sa povecanjem broja gidina povecava se i rizik od malignih i drugih hronicnih oboljenja.

Coco Bill

pre 6 godina

Natpis čija je svrha ne da se utvrde činjenice, ako se uopšte i može utvrditi, sad posle toliko vremena, nego da se pospeši i opravda, formiranje već pomenute komisije za to istraživanje, takozvane "bezvremenske" i "bezpartijske", kako beše ono rekoše prošli put. A po našem dobrom običaju svaka komisija će imati kako članove, tako i raznorazne pomoćnike, pa prateće ljude, pa kako izjaviše, koristiće i druge istražne agencije, a za sve to treba imati finansijska sredstva, koja će se izdvajati iz čega drugog, nego iz budžeta. Dakle što se tiče toga, ako ta komisija bude formirana ili ti zaživi, ona će me najviše podsećati na već čuvenu "Tominu" službu za "praćenje i podizanje" trgovine sa Rusijom i Kinom. Nikakve koristi, a štete......?!

Антифашиста Влатко

pre 6 godina

...kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama?
(vlada, 25. septembar 2017 11:40)

Ko kaze da je koriscen "na najobicnijim zgradama"?
(buva br. 24

Каже, на пример, извештај УНЕП-а да је муницијом од осиромашеног уранијума гађана зграда ТВ релеја на брду Пљачковица у Врању.

Bobo

pre 6 godina

@, Rex: Imam nekoliko stomatologa u rodbini i prvi put cujem da se koristi uranijum .
Osiromaseni uranijum kad se ugreje kad ga top ispali recimo on onda bude jako radioaktivan.
NATO oni su rekli da je samo opasno ako se udise radioaktivna prasina kad ispale granatu ali to je samo pola istine.
Cisto sumnjam da ce amerikanci da priznaju da je radioaktivno i oni nemogu da objasne zasto ima vise raka tu gde je koriscenu na Kosovu i Iraku.

poznavalac

pre 6 godina

@бла Знам ја да радови постоје, али ниједан није из Србије и ниједан од тих вајних стручњака из Србије није ништа написао! Треба прочитати текст и разумети га, па после тога послати коментар.

katica

pre 6 godina

Vučelićeve i Mirine rusofilske propagande nikada kraja. Nego ONI bi trerbali da nam kažu zašto je ubijen Ivan Stanbolić i Ćuruvija. I da man kažu zašto su (zbog čijih interesa) uveli Srbiju u rat s NATO? Da li im je Ćuruvija rekao da je to VELIZDAJA?

rex

pre 6 godina

koju istinu. nema istine. cinjenice je da da je posle volfram karbida preradjeni uranijum najtvrdji. a kako je otpad jelte. prakticno deo cene volfram karbida. koristi se u municiji za probijanje okopa. al razni portali to predstavljaju ko da je nrko ""bacao"" tipa bacao bombe sa time pa sr to rasprsavalo. uranijum se koristi u mecima za probijanje okopnih vozila. i ne izaziva nikakve rakove i cuda. cak se koristi i u stomatologiji imedju ostalog. niko nas nije zracio itd niko nije pomre od toga, ljudi u srbiji imaju malo vise slucaja raka od ostalog sveta, koji su u porastu, kao i svugde u svetu . al to je jer vodimo veoma lose stresne zivote, mnogo pijemo , mnogo pusimo. za sve postoji internet, samo ako se gleda na objektivnim sajtovima

Srki

pre 6 godina

Svaki rat i granate ostavljaju posledice fizičke i psihičke bez obzira ako i nemaju sadržaj osiromašenog uranijuma. Ako bi Srbija tužila nato zbog toga otvara se mogučnost tužbe i prema srbiji od susednih država iz istoga razloga.

magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

"Napredna" propaganda, koja se plasira preko "Večernjih Novosti", nije se ni malo udaljila od uobičajenih izmišljotina, kojima se kljuka priglup i vrlo naivan glasački aparat, poznatiji kao "Srpski narod"...
Da bi se pažnja skrenula sa daleko važnijih pitanja, opet se podmeće ofucana priča o osiromašenom uranijumu, jer to zvuči jako "ozbiljno".
To je u stvari, privremena zamena za neki od "atentata" u pokušaju, "napada" na porodicu, "ugrožavanja" velikih rezultata aktuelne (i prethodne) vlasti, u kojima je glavna reč bila i ostala - NJEGOVA...!

poznavalac

pre 6 godina

Наравно, све је тако, ако Новости кажу. Мало ко од вас разуме да је тај осиромашени уранијум опасан само када се директно унесе у тело путем хране, ваздуха или воде. Овде су праћени, ако је тачно, они који су били директно изложени и то је једна сасвим друга категорија. У Србији се лицитира и нагађа са много ствари и ја у ово не верујем док се не објави рад. Нека господа са ВМА објаве рад на BioRxiv па да га сви виде, научна платформа са угледом и слободним приступом. Овако је све само рекла- казала и вода за воденице теоретичара завере. Постоје научне конференције, где сте били да то објавите, макар као постер? По мени, добили би сигурно презентацију на било ком скупу из медицине или екологије. Дајте да цео свет види и да, коначно, не спекулишемо тиме.

Bane

pre 6 godina

Nije stvar da istraživanja nemaju epilog. Istraživanja imaju epilog ali on se ne svidja antizapadnjacima u Srbiji. Istraživanja postoje i ona su dokazala da u Srbiji nema radijacije. Jedina minimalna povežana radijacija, ali opet ne preko granice štetnosti je ona u Vinči i Boru i nešto malo kod Kosova. Sve zbog ekslopatacije rudnika i instituta. Da bi radijacija postojala ona mora da se izmeri. Danas postoje savremene mašine koje to mere uspešno kao što toplomer i termometar mere temperaturu. Ažuriranja se vrše na svakih pola sata a interesantno da je na čelu tih instituta za merenje jonizujućeg zračenja trenutno Maja Gojković. Kao i predhodnici i Maja tvrdi da radijacije nema.
Dakle nema je. A ovi što bi voleli da je Srbija radiaktivna ne bi li mogli i dalje da šire mržnju prema zapadu i time sprečavaju integracije Srbije na zapad, imaju problem sa samim sobom.

Jahac magle

pre 6 godina

Svaki četvrti srbin je oduševljeno aplaudirao i radovao se Šrederu i Bleru. Osećate li stid barem malo, moj srpski narode, vaša deca su u pitanju.

London

pre 6 godina

>> Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?
(Богдан, 25. septembar 2017 09:26)

Prvo treba pokazati da postoji ikakvo, a kamoli "drastično", povećanje malignih oboljenja.

Ovo je elementarna propaganda, raspravlja se o besmislici (da li je istraživanje gurnuto pod tepih ili nije) a ustvari se podmeće teza kao da je istinita (povećan je broj malignih oboljenja i istraživanje je to nedvosmisleno pokazalo). Pre neki dan je bio ovde interesantan tekst, kako je MI6 hteo da ubije Miloševića ali je odustao pa je na isti način ubio princezu Dajanu. Poenta teksta nije bila da su hteli da ubiju Miloševića nego da su UBILI Dajanu. Podsvesno, svako ko je čitao taj tekst sada "zna" da je MI6 ubio princezu, odnosno da su zapadne države toliko zle da čak i svoje najbolje ubijaju.

Богдан

pre 6 godina

Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?

Pokondirena tikvica

pre 6 godina

Zanimljivo ista stvar se desila i u Italiji. Nakon sto je kod odredjenog broja vojnika italijanskog kontigenta koji je boravio na Kosmetu utvrdjeno povecanje oboljevanja od malignih bolesti,pokrenuto je ispitivanje koje je pod pritiskom nekoga vrlo brzo prekinuto.

jasdf

pre 6 godina

Ako sam dobro shvatio istrazivanje se bavilo pracenjem pojave maligniteta kod vojnika i clanova porodice, a ne mehanizmima kojim osirameseni uranijum izaziva malignitite? Na osnovu posledice se ne moze pretpostaviti uzrok, potrebna je jasna uzrocno-posledicna veza, odnosno mehanizam, sve ostalo su nagadjanja.

Miki

pre 6 godina

Otprilike ovako. Osiromašeni uranijum je tvrd materijal, koji se koristi za gađanje oklopnih vozila. Slobine vojskovođe su se po završetku bombardovanja hvalile kako su zeznule neprijatelja, jer su po njivama i livadama postavljane vešto napravljene makete tenkova, pa je NATO na njih uludo trošio bombe. Kao u onim vicevima u kojima je Srbin na kraju ispao najpametniji, i nadmudrio strance. Ali je život izgleda prilično ozbiljan. Ako je neka uteha, oružja koja se prave od obogaćenog uranijuma su mnogo brutalnija.

Nemanja

pre 6 godina

Да ли је ико, заиста, сумњао да постоји и директна и индиректна веза између осиромашеног уранијума и драстичног повећања броја малигних обољења?
(Богдан, 25. septembar 2017 09:26)

Samo svako s mozgom i elementarnim poznavanjem fizike i hemije. A što pitaš?

Realista

pre 6 godina

Vise gradjana Srbije je dobilo rak zbog loseg zivota od 1991 godine dosada (stres, pad standarda sto vodi ka nekvalitetnioj ishrani...) , nego sto je uzrok osiromaseni uranijum 1999 , Cernobil 1986 godine.
Verovatno je uticaj bombardovanja tih podrucja osiromasenih uranijom doneo vecem broju obolelih koji su bili u tom podrcuju kada su bacene takve bombe. Ovde se sada pravi teza narocito od patriota i rusofila da nam tek za nekoliko deceniaj sledi pandemija raka , pa da je tako onda niko ne bi ziveo u Nagasakiju i Hirosimi a ti gradovi imaju 1,5 i 0,5 miliana stanovnika .

nato jugend

pre 6 godina

@rex

Sve bi to bilo tako kako si napisao da npr. nema Italije gde je pre nekoliko godina izbio skandal sa oboljevanjmem italijanskih vojnika koji su bili na Kosovu. Porodice su dobile odstetu, zataskao se slucaj... Trebao si i njima da "objasnis" da je u pitanju "stresni zivot", porodice bi to svakako prihvatile a i drzava Italija bi ustedela milione na ime odstete.

bla

pre 6 godina

Наравно, све је тако, ако Новости кажу. Мало ко од вас разуме да је тај осиромашени уранијум опасан само када се директно унесе у тело путем хране, ваздуха или воде. Овде су праћени, ако је тачно, они који су били директно изложени и то је једна сасвим друга категорија. У Србији се лицитира и нагађа са много ствари и ја у ово не верујем док се не објави рад. Нека господа са ВМА објаве рад на BioRxiv па да га сви виде, научна платформа са угледом и слободним приступом. Овако је све само рекла- казала и вода за воденице теоретичара завере. Постоје научне конференције, где сте били да то објавите, макар као постер? По мени, добили би сигурно презентацију на било ком скупу из медицине или екологије. Дајте да цео свет види и да, коначно, не спекулишемо тиме.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (poznavalac, 25. septembar 2017 09:44)

naucni radovi postoje. stvara se fina prasina nanocestoca kada te bombe eksplodiraju ili metak pogodi metu. ta prasina se lako prenosi na velike udaljenosti. irak je jedna od zemalja koje je pogodjena istim stvarima. a tuzba je pokrenuta pre nekog vremena ssamo izgleda ljudi nisu bas obavesteni u Srbiji

istina

pre 6 godina

A zašto nije došlo do buma novih slučajeva raka 15 godina posle bombardovanja, kako je bombastično najavljeno?!

Najviše bombi sa osiromašenim uranijumom pale na na Kosovo ali Kosovo ima najmannju stopu pojave raka u Evropi.

Na Kosovo ima oko 1500 pojava raka godišnje, što je manje od 100 na 100.000 stanovnika ili mnogo daleko od Danske sa cak 328 slučajeva.

Ovaj spisak pokazuje da u Sloveniji ima mnogo više pojave raka nego u Srbiji a znamo da u Sloveniji nije pala nijedna bomba sa osiromašenim uranijumom.

Evo izvor: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

DAVOR

pre 6 godina

Onoga trenutka kada smo kao zemlja odbili da potpisemo inicijativu o zabrani upotrebe i proizvodnje kasetnih bombi od kojih smo u stvari najvise sradali tokom bombardovanja, i od cijih ostatka i danas strepimo 18 godina posle rata i ne mozemo da ih pocistimo.Nazalost gubimo sav moralni kredibilitet da se zalimo na posledice ratnih razaranja.

Dodo

pre 6 godina

Po završetku bombardiranja nemci su na grčko-makedonskoj granici uzeli uzorke vazduha,vode i tla!Te 99 grci nisu ništa mogli izvoziti u eu i za uništene poljopvrivredne i posebno voće dobili su 7 milijardi maraka odštete!

stalno isto

pre 6 godina

Da li ce istrazivanje obuhvatiti i funkcionere koji su u doba nase propasti i poraza bili na vlasti , snose ogromnu odgovornost i volsebno se vratili na i u vlast,kao da nista nije bilo.Osim sto su se obogatili, pokupovali diplome i podizali crkve .

koki

pre 6 godina

Svi vojnici na Kosovu su nosili dozere, koji su posle bombardovanja jednostavno pokupljeni bez vodjenja evidencije koji dozer pripada kom vojniku i jos gore bez ikakve povratne informacije o rezultatima analiza dozera, ako su uopste ikada i radjene. Prvo treba krenuti od toga. A drugo nije samo bacan uranijum. Cime su gadjani Mupovi u sred Beograda. Moj otac je tada bio u K. Milosa sa kolegom. Obojica su umrla 5 godina kasnije od raka. Slucajnost, ne bih rekao.

vlada

pre 6 godina

@Rex jeste da osiromaseni uranijum ne zraci puno ali jeste radioaktivan. Pored toga je otrovan kao i svaki drugi teski metal. Zamisli na koliko delova se rasprsne jedna raketa prilikom eksplozije i na koliko sitnih delova cak sicusnih kao prasina. To upija zemlja ide u vodu za pice, dolazi u biljke i zivotinje koje jedemo. kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama? Osiromaseni uranijum ima 70% vecu gustinu od olova a toksican je skoro kao ziva jos i blago radioaktivan sto je pogubna kombinacija kada po malo dolazi i talozi se u organizmu.

Deki

pre 6 godina

@rex

druze molim te samo mi reci za sta se uranijum koristi u stomatologiji?
bas me zanima...
a posto takva primena uranijuma NE POSTOJI i ostatak tvog komentara mozemo smatrati nepostojecim.

Kanta

pre 6 godina

Samo smo prihvatili "svetske standarde", posto to bukvalno SVI rade kada iznose podatke o bolestima, hrani, vodi, vazduhu, EM zaracenjima i sl.
U celom svetu se plasiraju podaci koji su iskrivljeni, netacni ili potpuno suprotni od istine. U slucajevima kada se rezultati smatraju "alarmantnim", neretko se sve trpa pod tepih i daju se izjave tipa "nema konkretnih dokaza da utice na...", "dobijeni podaci nisu dovoljno relevantni..." ili kao sto se ovde navodi "nije dovoljno veliki uzorak da bi se smatrali prihvatljivim". Velike laboratorije i drzavne organizacije imaju tacno odredjene granice, preko kojih se obavezno objavljuje da je istrazivanje bilo nedovoljno kvalitetno i da ce se eventualno ponoviti (sto se nikada ne desi, ili se vise nikada ne pominje ako su rezultati toliko zabrinjavajuci)!
Ljudi moraju da shvate da ne postoje TEORIJE ZAVERE. Postoje samo ZAVERE i BUDALASTINE. Prve se redovno zataskavaju i skrece se paznja sa njih, a druge se namerno podmecu od strane "proizvodjaca" ZAVERA, kako bi se obesmislili komentari u osteljivim oblastima.Na ovaj nacin se neuki putaju da lupetaju i daje im se sav medijski prostor, a "mislecim ljudima" se daje upozorenje da ne pricaju previse, posto ce ih strpati u isti kos sa onima koji lupetaju gluposti.
Veliki deo nase svakodnevice zasniva se na indoktrinaciji i nasilnom "upumpavanju" podataka iz cistog interesa, tako da ne cude podmetanja i skrivanja relevantnih cinjenica.

Iks Oks

pre 6 godina

Znaci prvo donesemo zakljucak, a onda cemo da vrsimo istrazivanja koja moraju to i da dokazu.
Izvinite, ali sta sve imamo u hrani? Koliko aditiva, antibiotika, stimulatora rasta? Koje hemikalije se nalaze u decijim igracka i odeci, obuci iz kineskih radnji? Da li se na listama besplatnih lekova nalaze kvalitetni ili jeftini lekovi? Da li 30 godina stresa utice na organizam svakog pojedinca? Da li nas truju gasovi iz dimnjaka, hemijskih potrojenja iz vremena Tita, jeftini gradjevinski materijali, auspusi najboljeg auta svih vremena zvanog Golf 2?
Vojvodina nije bombardovana uranijumom, niti se vodotokovi sa Kosova slivaju u nju, a opet maligni tumori se pojavljuju kao pecurke posle kise. Kako to?

Janko

pre 6 godina

Pa naravno... sve sto se tice zdravlja i bezbednosti gradjana srbije, drzava gura pod tepih! O pasivnosti i nezainteresovanosti nevladinih organizacija (koje se bave trivijalnim srvarima) da ne govorim...
Epilog: trovacemo se i umirati i dalje, a da niko od nadleznih nece mrdnuti prstom. Takva je srbija i takvi smo mi srbi... nista novo! :-(

NoName

pre 6 godina

Ta kontrolna grupa je dovoljna. Nemamo mi milion vojnika na tim mestima. Drugo, anomalije u vidu zdravstvenih problema su svuda. A to sto je gurnuto pod tepih, mozemo smatrati cinom veleizdaje, od strane onih koji su to naredili.
Dodatni problem stvara zagadjenost hrane i vode. Hrana, koju jedemo ovde je zagadjena, u smislu, raznih aditiva koje guraju u istu. Npr. hrana, cak i ona jeftina, u Nemackoj ima mnogo manje aditiva. Cak tamo nisam video da se gura MSG (E621). Voda nam je prepuna kamenca, ujedno hlorisana, a da ne pricam o ostaloj vodi u Srbiji. I kucna hemija nam je ocaj. Prodaju ti "for sensitive skin" sapune i detrdzente, a ruke posle toga suve i/ili peku. Samo zato sto nemamo nacionalnu laboratoriju (imamo je, al' su iz vlasti pokrali istu). Ako se secate one najave i po dvadeseti put otvaranje i nista od nje. I to je cak SNS otvarao zadnji put. Ovo nece prestati sve dok se odgovorna lica ne strpaju u zatvor. Ti ljudi rade protiv naroda u cilju profita u dzep. Shvatite to vec jednom. Lobiranje, novac, to je problem. I alavost tih ljudi.

Rhynchinoi

pre 6 godina

@noname: Naš narod kaze: "Našla mlada sekiru iza vrata"
Da li ti znaš šta je prvo MSG? Da li znaš ste je "hefeextrakt", "fleischextrakt", hidrolizovani protein, itd? Sve su soli i razne forme glutamina (to ti je ono G u MSG). Ali bitno je da ti znaš da "Nemci ne trpaju". Trpaju Nemci još te ubede da će da naprave "još bolju i stariju zgradu", čistiji dizel motor, jeftin puter, zelenu struju, mlekovod i medovod do svake kuće, jer Nemac je to...

Ljudska glupost nema granica

Usput je i sam glutamat gradivni element naših tela i prisutan je u nama.

Pozdrav iz Nemačke

danguba

pre 6 godina

Tesko da je bilo kakvo istrazivanje na ovu temu danas relevantno. Broj malignih oboljenja je u porastu u cijelom svijetu (dokazano i u okruzenju npr. u Hrvatskoj i BiH) i najvise se dovodi u korelaciju sa nacinom ishrane i kvalitetom zivota. Kako dokazati pretjeranu upotrebu aditiva u prehrambenoj industriji ili svakodnevnu eksponencijalnu izlozenost raznim zracenjima (smartfoni, tv, bazne stanice...) sa malignim oboljenjima. Dakle, sve dobijene podatke treba uzeti sa rezervom, odnosno staviti ih u pravi kontekst.
Laicki mogu da zakljucim, da ovo istrazivanje guraju neke proruske strukture iz jasnih interesa i motiva.
Mislim da bi za nas od veceg znacaja bilo istrazivanje na temu: "uticaj medija i vlasti na zdravlje nacije od 90-ih do danas".

dule

pre 6 godina

...
Vojvodina nije bombardovana uranijumom, niti se vodotokovi sa Kosova slivaju u nju, a opet maligni tumori se pojavljuju kao pecurke posle kise. Kako to?
(Iks Oks, 25. septembar 2017 11:04)

Možda od novosadske rafinerije koja je skoro cela izgorela. A nije se zapalila sama od sebe.

PM

pre 6 godina

Niti jedno zracenje nema tako velike posledice kao sto su to posledice zracenja vlastite gluposti...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stefan, 25. septembar 2017 11:20)

Tačno, ali, obzirom na zaista katastrofalne posledice bomardovanja,sa više aspekata, i ova tvoja "izjava", spada "pod isto"... Ili, misliš da ne treba "prozboriti koju" dok na zapadu striktno čak razdvajajaju i plastične od papirnatih kesa... Valjda su i oni "glupi"..

buva br. 24

pre 6 godina

...kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama?
(vlada, 25. septembar 2017 11:40)

Ko kaze da je koriscen "na najobicnijim zgradama"?

Bobo

pre 6 godina

@, Rex: Imam nekoliko stomatologa u rodbini i prvi put cujem da se koristi uranijum .
Osiromaseni uranijum kad se ugreje kad ga top ispali recimo on onda bude jako radioaktivan.
NATO oni su rekli da je samo opasno ako se udise radioaktivna prasina kad ispale granatu ali to je samo pola istine.
Cisto sumnjam da ce amerikanci da priznaju da je radioaktivno i oni nemogu da objasne zasto ima vise raka tu gde je koriscenu na Kosovu i Iraku.

Антифашиста Влатко

pre 6 godina

...kao sto si napisao oruzije je za razbijanje bunkera i oklopnih vozila, zasto je onda korisceno u tolikom broju na najobicnijim zgradama?
(vlada, 25. septembar 2017 11:40)

Ko kaze da je koriscen "na najobicnijim zgradama"?
(buva br. 24

Каже, на пример, извештај УНЕП-а да је муницијом од осиромашеног уранијума гађана зграда ТВ релеја на брду Пљачковица у Врању.

oklop

pre 6 godina

Dakle nema je. A ovi što bi voleli da je Srbija radiaktivna ne bi li mogli i dalje da šire mržnju prema zapadu i time sprečavaju integracije Srbije na zapad, imaju problem sa samim sobom.(Bane, 25. septembar 2017 10:30)Nije zapad bombardovao Srbiju,već Nato pakt,a to baš i nije isto.Ovo nije političko pitanje ili pitanje odnosa prema zapadu,već pitanje zdravlja cele nacije.Možda da nije bilo upliva politike,domaće i strane,bi odavno imali urađenu studiju o uticaju bombardovanja i doneli neka rešenja kako bi se posledice ublažile.Čini mi se da naši lideri mnogo više brinu o interesima stranih zemalja,nego o svojim građanima.

putin voli gimnasticarke

pre 6 godina

Bila je na RTS-u emisija o tome.Ucestvovali su dr.Danica Grujic,nekoliko doktora sa onkoloske klinike u BG-du kao i jedan advokat koji je sve to potegao uz pomoc ruskih i kineskih adcvokata.Gosca je bila i doktorka iz zavoda za zastitu zdravlja republike Srbije a voditeljka je bila gospodja Olivera Kovacevic.Svi su izneli svoje utiske dok je doktorka iz zavoda iznela statisticke podatke o broju obolelih pre i posle bombardovanja.Nije bilo razlike u oboljevanju pre i posle bombardovanja!Moje licno zapazanje:kad bi ziveli bolje,kad nam hrana ne bi bila zagadjena,kada bi bili bolje leceni i manje izlozeni stresu bilo bi mnogo manje bolesti?

ja

pre 6 godina

Svi vojnici na Kosovu su nosili dozere, koji su posle bombardovanja jednostavno pokupljeni bez vodjenja evidencije koji dozer pripada kom vojniku i jos gore bez ikakve povratne informacije o rezultatima analiza dozera, ako su uopste ikada i radjene. Prvo treba krenuti od toga. A drugo nije samo bacan uranijum. Cime su gadjani Mupovi u sred Beograda. Moj otac je tada bio u K. Milosa sa kolegom. Obojica su umrla 5 godina kasnije od raka. Slucajnost, ne bih rekao.
(koki, 25. septembar 2017 11:11)

I moj muž je bio na MUPovima tih noći.
Umro je 2002. od raka pluća u 48. godini.

R5EF2v

pre 6 godina

Osiromaseni uranijum je slabo radioaktivan i ne predstavlja radiolosku opasnost, delom zbog lose rastvorljivosti u vodi. Cak se koristi i za zastitu od radijacije, kao i olovo, ali je efikasniji materijal od olova jer je potrebna dva puta manja debljina (ista masa) zato sto je osiromaseni uranijum skoro dva puta gusci od olova i blizu gustini zlata (19,1 grama po kubnom centimetru). Kao i olovo, predstavlja hemijsku opasnost, prvenstveno po bubrege.

Osiromaseni uranijum predstavlja opasnost pri ispaljivanju zbog oksidacije metala i oslobadjanja toksicnog gasa koji brzo nestane. Jedini izuzetak su oni koji su pogodjeni srapnelom od osiromasenog uranijuma ili koji su bili u vozilu koje je pogodjeno od strane oruzja sa osiromasenim uranijumom.

obi van

pre 6 godina

osiromašeni Uranium je opasan zbog svoje hemijske toksičnosti ne toliko zbog radijacije.
zbog svoje velike specifične težine on brzo tone i lako dodje do podzemnih voda

dzoni

pre 6 godina

Ne kazem da osiromasen uranijum ne izaziva razna oboljenja, ali za drasticno povecanje malignih oboljenja zasluzan je pre svega stres koji prosto razara ceo organizam, pa kad na to dodamo zagadjenu zivotnu sredinu, zagadjenu nezdravu hranu dobijamo porazavjuce zdrastveno stanje nacije. Pritom moramo da uzmemo u obzir da ubrzano starimo kao nacija, nazalost ima vise starih nego mladih, a svuda u svetu sa povecanjem broja gidina povecava se i rizik od malignih i drugih hronicnih oboljenja.

Coco Bill

pre 6 godina

Natpis čija je svrha ne da se utvrde činjenice, ako se uopšte i može utvrditi, sad posle toliko vremena, nego da se pospeši i opravda, formiranje već pomenute komisije za to istraživanje, takozvane "bezvremenske" i "bezpartijske", kako beše ono rekoše prošli put. A po našem dobrom običaju svaka komisija će imati kako članove, tako i raznorazne pomoćnike, pa prateće ljude, pa kako izjaviše, koristiće i druge istražne agencije, a za sve to treba imati finansijska sredstva, koja će se izdvajati iz čega drugog, nego iz budžeta. Dakle što se tiče toga, ako ta komisija bude formirana ili ti zaživi, ona će me najviše podsećati na već čuvenu "Tominu" službu za "praćenje i podizanje" trgovine sa Rusijom i Kinom. Nikakve koristi, a štete......?!

poznavalac

pre 6 godina

@бла Знам ја да радови постоје, али ниједан није из Србије и ниједан од тих вајних стручњака из Србије није ништа написао! Треба прочитати текст и разумети га, па после тога послати коментар.