1. @Travunija: Pocecu sa izvinjenjem prema gospodinu ili gospodji/ci, premalo je karaktera za napisati sve, namera nije bila "opravdati" ili "podrzati", vec samo jos nesto dodatnog pojasnjenja za razumevanje konflikta, terena za prrepucavanja Staljina i Amera. U oba komentara, i Vasem naravno, sve stoji i tacno je. J. Koreja ne bi bila kakva je danas, i ko zna u kakvom bi obliku ostala, mozda bi bila kao Kina, mozda na nivou danasnjih Severnokorejaca ispranih mozgova (sto je vrlo verovatno), a mi bez svega onoga sto stize iz J.Koreje. Ne mrzim ni Ameriku ni Koreju Juznu :) Prosto, problem je bio kompleksniji od pukog "rat je poceo 1950", te uvek smatram dobrim znati pozadinu, radi boljeg razumevanja, ne priklanjanja ovoj ili onoj strani. Pogresno vreme, pogresno mesto. Jedino sto mislim da bi spasilo Koreje da ne odu u rat je srecnija podela u to vreme, uz nekakve konsultacije predstavnika (Rusije, Kine, obe Koreje i Amerike naravno). Istorija Koreje i Japana je u mnogome oblikovala mentalitet i odnos Korejaca prema Japanu, te je tada, pred rat Koreja, trebalo biti resavano, malo suptilnije. I stvar oko koje se moze jos diskutovati je, da li je bilo potrebno sravniti S.Koreju, ubijajuci civile, ili je takva odmazda i bombardovanje bilo preterano. Jos jednom, hvala na, pa cak i "prekoru" i dopuni.
  (KorejskaIstorijaTomKor, 13. avgust 2017 13:47)

  # Link komentara

 2. @KorejskaIstorijaTomKor; intereantno kako ne pominjes da su Rusi upali u Severnu Koreju istovremeno kad i Amerikanci u Juznu i postavili svoju komunisticku vlast tamo a da nikoga nisu konsultovali. Samo pominjes americki upad u Juznu. Ne pominjes stotine hiljada ubijenih od strane rezima koji je SSSR postavio, samo pominjes rezim koji je postavila Amerika. Ne pominjes stotine hiljada koji su u Severnoj Koreji umtli od gladi. I naravno, izbegavas da danas uporedis Severnu i Juznu Koreju i da nam kazes sta bi se desilo da je Severna Koreja uspela u svojim planovima da “ujedni” Koreje. Problem koji ja imam sa mrziteljima Amerike je jednostavan. Odbijaju da nam navedu cinjenice realnog sveta. Izbegavaju ih, jer jasno pokazuju sta je ostina. Slusaj, i pored tvoje komsomolske propagande, moras da priznas jedno. Juzna Koreja je u vrhu najrazvijenijih nacija sveta a u Severnoj ljudi zive bez struje i umiru od gladi. Umiru u logorima. Ne smeju da putuju van zemlje. Svako tvoje opisivanje Amerike koja ju “unistila” Koreje jer im nije dopustila “ujedinjenje” pada u vodu pred realnim svetom. Mozete da mrzite Ameriku koliko hocete, ali razlika izmedju Juzne i Severne Koreje dovoljno govori o tome sta su za Korejce uradili Amerikanci a sta Staljin i Rusi. I to nam nikada necete reci. Jer istina ne odgovara iracionalnoj mrznji.
  (Travunija, 13. avgust 2017 12:17)

  # Link komentara

 3. bravo za nemacke novinare.Malo nasi da se ugledaju
   (joj, 13. avgust 2017 09:01)

  # Link komentara

 4. I sa takvom državom nas je SPS uvela u sukob...Uz podršku Radikala...Znači sadašnja vlast je pokušala da nas uništi tako što nas je gurnula u sukob sa hiljadu puta moćnijim surovim protivnikom i zato je dobila podršku da nas i dalje vodi...Pa to mi liči na samoubilačke misli...Umesto da iskoristimo veze iz prošlosti i budemo najpovlašćenija nacija i najveći saveznik mi smo uspeli sebi da izposlujemo bombardovanje i sankcije....I vola koji je to isposlovao na nagovor žene mnogi smatraju za najvećeg Srpskog sina... Od onih 500 pilota spašenih u Srbiji tokom 2. svetskog rata gomila su se verovatno oprobali u politici a i od potomaka sigurno po neki...Nikom nije palo na pamet da jača takve veze nego čekamo da Amerika propadne pa da je neko kazni za sve nedaće koje je zaslužila...Pa samo to što je sprečila Staljina da nas ubaci u Varšavski pakt (il neko misli da smo ga sami sprečili) je spasilo više života i ekononski spasilo Jugoslaviju da nas Bugari i Rumuni još ne mogu da stignu ekonomski i posle 10 godina članstva u eu...
   (Aca, 13. avgust 2017 08:35)

  # Link komentara

 5. greške koje ne prolaze, pa se ti kači a nemaš Misisipi - "Rat je počeo ne američkim napadom nego napadom S.Koreje uz blagoslov Kine koja nije poslušala Staljina da to ne radi" -Ima istine kao datum za zvanican pocetak rata, ali kao i uvek, svi previdjaju ono sto prethodi. Posle krvavih borbi i mandzurije krajem 30godina, Korejci su jedva docekali da se otarase Japana, medjutim, nakon zavrsetka i poraza Japana '45, US istalira sistem u Koreji po svom nahodjenju, ne dozvoljavajuci samoopredeljenje (i verovatno zeleci da osiguraju da ne padne pod uticaj Staljina i Kine), dovode Syngman Rhee-ja na vlast koji je 40 godina ziveo u Americi, dovode svi cinovnike na vlast koji su bili naklonjeni ranije Japanu, a ti isti osiguravaju da se sistem ne promeni i da ono sto je bilo u rukama kapitalista, tako i ostane, sto dovodi do siromasenja i serije strajkova i pobuna u svakoj provinciji (kasnije ce te pobunjenike nazivati "komunisti", bez ikakvog osnova), a taj postavljen rezim, pomognut od US,svojom policijom, ubija,siluje,zatvara,muci sve sto se mice, a sto ne misli kao ono (Amerikanci barataju sa oko cifrom 100 000 mrtvih, procene idu od 300 000 do 800 000). Drugo, 38 paralela je nasumicno izabrana od strane americkog cinovnika osiguravajuci da se vecina provincija nadje na jugu, a bez ikakve konsultacije bilo kojih Korejaca, Staljina itd. I pre zvanicnog rata su J.Korejci periodicno upadali preko 38paralele,carkajuci. Dakle ne branim bilo koga,no samo podvlacim,nije sve crno belo.
  (KorejskaIstorijaTomKor, 13. avgust 2017 08:30)

  # Link komentara

 6. Korejski rat je poceo invazijom Severne Koreje na Juznu u leto 1950. Iza SK su stajali Kina i SSSR, ne samo politicki nego i vojno. Amerikanci su uspeli da svoju intervenciju predstave kao intervenciju medjunarodnih snaga pod zastavom UN, zato sto je SSSR u to vreme bojkotovao SB zbog nekih desavanja oko Kine (ili Tajvana, nisam siguran), pa su angazovane medjunarodne snage po rezoluciji SB. Posto su USA bile zavrsile demobilizaciju svojih trupa na Dalekom Istoku, trebalo je vremena da se pokrene intervencija, pa su snage SK osvojile veliki deo JK. Americka inicijativa je potisla snage SK nazad skroz do granice sa Kinom, kada Kina stupa u rat i salje milion vojnika i vraca medjunarodne trupe nazad do 38. paralele. Iz tog perioda potice predlog vojnog vrha USA da se na kineske trupe baci nuklearna bomba, i smena vojnog vrha (general MakArtur) od strane civilne vlasti.
   (BSN, 13. avgust 2017 07:46)

  # Link komentara

 7. Strasna kazna nas sve ceka. To je toliko ocigledno. Samo je pitanje vremena.
  (Dusan Djorovic, 13. avgust 2017 06:45)

  # Link komentara

 8. Lici mi malo na nas.
  (Neko ili nesto, 12. avgust 2017 23:49)

  # Link komentara

 9. SAD je surov protivnik, amerikanci imaju stomak za to (još uvek su Avganistanu), oni čak i ne pokušavaju sebe da definišu kao miroljubivu naciju, kod njih ništa nije besplatno i besmisleno je pripisivati im evropske nežnosti kao i surovosti. Rat je počeo ne američkim napadom nego napadom S.Koreje uz blagoslov Kine koja nije poslušala Staljina da to ne radi. Kina je verovala da SAD neće smeti da se umeša (zamenarili ono što sam naveo gore o amerima) pa je i sama morala da se angažuje i spreči SAD da pregaze S.Koreju (inače svi od kapetana do generala su tražili i nuklearno oružje da bude upotrebljeno, ali to nisu dobili i danas imamo dve koreje u nekakvoj pauzi jer mir nije nikada potpisan). Inače da Kina poslušala Staljina verovatno danas ne bi bila opterećena politikom jedne Kine (Tajvan) i SAD ne bi imale toliki utivaj na taj deo azije, ovako su samo u prilici da se ameri nasele još jednom i još više. Neko je naveo sličnost sa Srbijom, pa svaki rat nacionalnih država je katastrofalan dogadjaj, a sve katastrofe uvek isto izgledaju.
  (greške koje ne prolaze, pa se ti kači a nemaš Misisipi, 12. avgust 2017 23:27)

  # Link komentara

 10. Unesite sledece zamene u tekst koji ste upravo procitali:

  1. Umesto 'Severna Koreja' - Srbija
  2. Umesto 'Korejski rat' - NATO "agresija" 1999
  3. Umesto 50-te - 90.te godine

  i dobicete detaljan i precizan opis srBske "drzave" i naroda (tj srbistanske gubernije pod ruskom okupacijom). Narod koji ima robovski maloumnicki mentalitet i intelekt uvek tezi da robuje nekakvom diktatoru - nasilniku, a za sopstveni neuspeh, glad, bedu i izolaciju nisu mu krivi sopstvena glupost, lenjost i sklonost ka kriminalu nego "spoljni neprijatelj" najcesce USA.
  (Srbin iz Srbije, 12. avgust 2017 22:36)

  # Link komentara

 11. Ameri će matematickom verovatnocom morati nekad da plate za sve što su radili po svetu.Kad tad.
   (nikola, 12. avgust 2017 22:35)

  # Link komentara

 12. Jadni ljudi
   (Brica, 12. avgust 2017 21:59)

  # Link komentara

 13. Koreni mržnje..kriva amerka.
   (mrki, 12. avgust 2017 21:55)

  # Link komentara

 14. Nisu svi takvog kratkog pamcenja. Proslo samo 18 godina vec sve ode y zaborav, sledece godine zajedno vezbamo.
   (Roki, 12. avgust 2017 21:53)

  # Link komentara

 15. Zanimljivo da je DW smeo da objavi ovako nesto.
   (Igor, 12. avgust 2017 21:50)

  # Link komentara

 16. U ratu nema nevinih,svaka strana čini zločine i ništa nije crno-belo. Zato sa rezervom gledam izveštaje iz S. Koreje. Svestan sam da i tamo žive ljudi, sa svojim emocijama i traumama.
  (KANDAHAR, 12. avgust 2017 21:47)

  # Link komentara