Ponedeljak, 17.07.2017.

07:29

Diplomatski puč, Makron se odmetnuo od Merkelove

Iza osmeha Emanuela Makrona i Angele Merkel krije se novo rivalstvo u vođstvu u Evropi, ocenila je agencija Frans pres.

Izvor: Sputnjik

Diplomatski puè, Makron se odmetnuo od Merkelove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

vlad

pre 6 godina

@nesa
Jesi li ti ucio ista u skoli. Poredis nemacku i francusku istoriju; francuska carstva pocev od doba starog rima, franjevackog, carstva Lujeva, Napoleonovo carstvo, poredis sa Pruskim knezevicama. Jedna od najvecih drzava koja je Evropa videla, da ne pricam o kolonijama. Drzava koja je reinventovala demokratiju i uvela je, Napoleon koji je uredjeni drzavni aparat i administraciju uveo u tu tvoju nemacku. A tek od 90% kilturnih pravaca koji su potekli iz FR i centar evropske nauke.
A o prasenju prvo Napoleon, pa u I sv ratu ...
Francuska je danas 3. nuklearna sila, iza USA sa 2.5x vecim arsenalom od Kine. Francuska je i bila zemlja vodilja EU i politicka i ekonomska do fatalnog kraja '80ih kad gomilom neshvatljivih politickih odluka i ekonomskih zaokreta sebe baca ispod Nemacke.
Inace sukob Nemacke i Francuske ne moze nikako da prodje bez svetskog rata, iz tog razloga je i napravljena EU, da bi to sprecila.

NVM

pre 6 godina

@ema, 17. jul 2017 07:46

Ako je za tebe boranija zemlja koja ima blizu 40 miliona stanovnika, sa emigracijom koja broji samo u Americi 10 miliona, sta je onda Srbija koja ima jedva 7 miliona, sa nepostojecom ekonomijom?

svedok

pre 6 godina

Tekst je nerealan u potpunosti. Svako iole malo nacitan i upucen dobro zna da Francuzi ni kroz istoriju, a tek danas nisu mogli i ne mogu parirati Nemcima.Ekonomija, Industrija, snaga drzave kao i sve ostalo je na strani Nemacke. Kroz istoriju je bilo tako, a posebno danas. Zivim u Australiji i poznajem dosta Francuza koji krv daju samo da dobiju vizu i ostanu ovde da rade ne bi li se vratili u Francusku. Nemci dolaze ali kao turisti. ende(nesa, 17. jul 2017 08:10)Ovo je tačno,kada bi istorija počinjala 30-ih godina 20-og veka.Francuska je u političkom,kulturološkom i civilizacijskom smislu zadnjih hiljadu godina bila najvažnija zemlja u Evropi,ispred Britanije.Prusija je bila daleko iza ove dve sile.Situacija se promenila od ujedinjenja Nemačke(1989) i njenog velikog ekonomskog napretka.

sve je vrlo jednostano, samo treba imati mozak

pre 6 godina

Kako Sputnjik vredno radi na pravljenju razdora u Evropi i haosa u svetu uopste... Vredno, kao pcelica...

A vi sto objasnjavate da je Anglea Merkel na zalasku karijere, imajte u vidu da je 2 godine mladja od Putina.

Angela je jedva docekala da ima saveznika medju evropskim liderima, umesto raznih kilavih populista koji su redom povladjivali ruskoj anti-EU propagandi...

igra

pre 6 godina

Cilj ove vesti je da ljude ucvrste u laznom uverenju kako se Angela Merkel i Makron nesto pitaju i nesto vazno odlucuju. To je, naravno, iluzija. U pitanju su marionete isto kao i u drugim evropskim drzavama. Oni igraju svoje uloge, a osnovni zadatak im je da ubede ljude kako sve vazne odluke donose predsednici i premijeri, a ne ekipa iz senke, cija imena ne postoje na Forbs listi najbogatijih, iako je svaki od njih daleko imucniji od prvih 10 na Foirbs listi zajedno. Ko ne veruje u cinjenicu da je Angela Merkel marioneta, neka procita pazljivo sve sto je dostupno o aferi prisluskivanja u Nemackoj. Tada je utvrdjeno da americke bezbednosne agencije vec godinama prisluskuju Angelu Merkel. Kako je ona na to odreagovala? Nikako. Branila se cutanjem. Sta onda nije jasno? Da ne pominjemo pricu sa migrantima kada Nemci organizuju demonstarcije svaki dan, a to se u medijima ne pokazuje. I Merkelova glumi radost i srecu sto dolaze migranti i kao, poziva ih da svi dodju. Koji bi to pravi drzavnik ugrozavao sopstvenu drzavu?

marko

pre 6 godina

Да ми је неко некад рекао да је могуће овако германофилство у Србији сигурно бих се изненадио. А ево данас чак и читамо коментаре како Француска никад кроз историју није могла да парира Немачкој. Просто невероватно. па земљаче за твоју информацију Француска је као рецимо Грчка и Рим симбол ове наше људске цивилизације. Њихов допринос кроз рано и средње доба средњег века, као и кроз почетке капитализма је доминантно. За све то време не постоје немачка нација и немачка држава ни на мапи Европе. Погледај мало кад је уопште постала Немачка и на који начин. Аустрија је била и остала појам културе и моћи у средњем веку и на почетку капитализма и то везе нема са Немачком. Та Немачка је управо од Аустрије и Француске крала и учила. Кроз читаву историју па све до 19 века тешко ће се наћи било шта за Немачку осим ако не причамо о варварским племенима, а где су били други за то време. Када погледамо 20 век, опет дођемо да је улога Француске кључна за Европу. Немачка је од Аденауера па до Бранта искључиво пратила. Са Колом је то било паметно искоришћена прилика а која је погрешним одлукама пала на леђа Европе, и то можете проверити ако попричате са било којим ученим човеком из Европе, колико је европске земље коштала уједињена Немачка. То што је Тито са Немачком договорио одлазак гастарбајтера одавде, и што су они овдашњима представили голфа као симбол, то је нешто потпуно небитно са аспекта вођства и значаја у Европи. Макрон је заузео прави став, и то ће се тек видети.

Igor mandic

pre 6 godina

Na njemu je buducnost, a gospodja Merkel je sve svoje vec rekla. Ona je u sutonu svoje karijere i mlad covek poput Makrona ne bi trebalo da dozvoli da ga sputavaju zelje i pogledi vremesne gospodje na zalasku karijere. Mladi treba da kreiraju svet u kojem ce da zuve a ne da im ispisnici sputavaju zivotnu energiju i slobodu misli.

besna glista

pre 6 godina

Ne vredi mu da seni pred Trampom. Propasce kao i Sarkozi i Oland pre njega. Moze on da izvodi diplomatske predstave koliko voli, francuska ekonomija se urusava iznutra dok Nemacka grabi napred. O Poljskoj je smesno pricati, da im nije 5 miliona ljudi otislo u emigraciju, sada ne bi imali sta da jedu.

Nenad-EU

pre 6 godina

Glupost. Nije Franc do kolena NEmackoj. 

(ema, 17. jul 2017 07:46)

Francuska bi trebala da vodi glavnu reč u EU jer je vojno i politički daleko moćnija sila od zemlje koja je izgubila drugi svetski rat. Nebitno je sad gde se lakše nalazi posao. Ako tako gledaš, nije Nemačka ni do kolena Švajcarskoj ali je ista ta Švajcarska na međunarodnom političkom planu, potpuno nebitna zemlja.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

emice @ , a kakva je to boranija poljska ? Sitna , krupna , domaća, hibrida ....?
Svidelo se vama ili ne , poljska je od pada berlinskog zida toliko ekonomski napredovala da mi njima možemo da gledam đonove njihovih cipela kad trče !
Ostavite vi nasminjkane voditeljka na televiziji i oni što nam prikazuju , to je paralelna srbija u odnosu na pravo stanje stvari , mislim pre svega ekonomske situacije !
Izađite iz vaših zidova i počnite prvo da putujete kroz srbiju pa onda i kroz ostale zemlje evrope , biće te šokirani!

Za početak možete i kroz rumuniju da bi videli napredak te zemlje !

Pre pet godina prviput kroz rumuniju , pa skoro opet ponovo !

Golema razlika je to , ovo golema malko južnjački !

Nikle fabrike, putevi, kuće se grade i sve je to opipljivo !
Naravno DA u zabačenim krajevima ima jos toga da se uradi , ali i kod nas takođe, a mi bili 30-40 godina ispred njih !!!!!!

Бинср

pre 6 godina

Либерализам пуца у Европи. Немачка ће остати последњи стуб либерализма у Европи са својим сателитским покорним колонијама међу којима је и наша лепа Србија. Фурали смо социјализам после пада Берлинског зида, фураћемо и либерализам после избора Трампа. Ваљда ћемо се кад и ово изгустирамо коначно сетити и наше Србије. Па почети да је поново подижемо и јачамо.

Milos

pre 6 godina

Drage volje ce Merkelova Makronu prepustiti mesto pod reflektorom. Da on bude predvodnik Evrope u ocima drugih.

Ali ne treba imati dilemu, iza zavese, i dalje ce sve konce vuci Nemci. Trenutno najjaca Evropska drzava, daleko mocnija od mnogih svetskih i ima velikog uticaja na desavanja u svetu. a ko je na naslovnoj strani novina, Nemacki ili Francuski predstavnik, njih ne tangira mnogo

nesa

pre 6 godina

Tekst je nerealan u potpunosti. Svako iole malo nacitan i upucen dobro zna da Francuzi ni kroz istoriju, a tek danas nisu mogli i ne mogu parirati Nemcima. Ekonomija, Industrija, snaga drzave kao i sve ostalo je na strani Nemacke. Kroz istoriju je bilo tako, a posebno danas. Zivim u Australiji i poznajem dosta Francuza koji krv daju samo da dobiju vizu i ostanu ovde da rade ne bi li se vratili u Francusku. Nemci dolaze ali kao turisti. ende

Alexa

pre 6 godina

@ Aca
Da bi znali priblizno sta se desava treba da pratimo vise razlicitih medija (sa razlicitih kontinenata itd). Ako tebe zadovoljava Rachel Maddow i njen ugao gledanja na svet nemoj ni da citas ove vesti...

alek

pre 6 godina

Pre neki dan naletim na neku statistiku, najveći izvoznici u svetu. Prvi kinezi sa 2020 milijardi, drugi ameri sa 1550, a treći nemci bato moj sa 1200 milijardi. pa ti sad vidi, kolika je zemlja Nemacka i koliko broji stanovnika, a koliko izvozi. Iz ugla proporcije, nema jace drzave na svetu od Nemacke.

ema

pre 6 godina

Glupost. Nije Franc do kolena NEmackoj.

Izvinite, kakva sad Poljska? Poljska je boranija gora od Italije i Spanije sto puta. Inace, pola Poljaka zivi van Poljske, eto toliko je to vazna zemlja. Ali bukvalno pola zemlje im je u Nemackoj , Engleskoj pre svega, pa onda i u drugim zemljama.

ema

pre 6 godina

Glupost. Nije Franc do kolena NEmackoj.

Izvinite, kakva sad Poljska? Poljska je boranija gora od Italije i Spanije sto puta. Inace, pola Poljaka zivi van Poljske, eto toliko je to vazna zemlja. Ali bukvalno pola zemlje im je u Nemackoj , Engleskoj pre svega, pa onda i u drugim zemljama.

alek

pre 6 godina

Pre neki dan naletim na neku statistiku, najveći izvoznici u svetu. Prvi kinezi sa 2020 milijardi, drugi ameri sa 1550, a treći nemci bato moj sa 1200 milijardi. pa ti sad vidi, kolika je zemlja Nemacka i koliko broji stanovnika, a koliko izvozi. Iz ugla proporcije, nema jace drzave na svetu od Nemacke.

nesa

pre 6 godina

Tekst je nerealan u potpunosti. Svako iole malo nacitan i upucen dobro zna da Francuzi ni kroz istoriju, a tek danas nisu mogli i ne mogu parirati Nemcima. Ekonomija, Industrija, snaga drzave kao i sve ostalo je na strani Nemacke. Kroz istoriju je bilo tako, a posebno danas. Zivim u Australiji i poznajem dosta Francuza koji krv daju samo da dobiju vizu i ostanu ovde da rade ne bi li se vratili u Francusku. Nemci dolaze ali kao turisti. ende

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

emice @ , a kakva je to boranija poljska ? Sitna , krupna , domaća, hibrida ....?
Svidelo se vama ili ne , poljska je od pada berlinskog zida toliko ekonomski napredovala da mi njima možemo da gledam đonove njihovih cipela kad trče !
Ostavite vi nasminjkane voditeljka na televiziji i oni što nam prikazuju , to je paralelna srbija u odnosu na pravo stanje stvari , mislim pre svega ekonomske situacije !
Izađite iz vaših zidova i počnite prvo da putujete kroz srbiju pa onda i kroz ostale zemlje evrope , biće te šokirani!

Za početak možete i kroz rumuniju da bi videli napredak te zemlje !

Pre pet godina prviput kroz rumuniju , pa skoro opet ponovo !

Golema razlika je to , ovo golema malko južnjački !

Nikle fabrike, putevi, kuće se grade i sve je to opipljivo !
Naravno DA u zabačenim krajevima ima jos toga da se uradi , ali i kod nas takođe, a mi bili 30-40 godina ispred njih !!!!!!

Бинср

pre 6 godina

Либерализам пуца у Европи. Немачка ће остати последњи стуб либерализма у Европи са својим сателитским покорним колонијама међу којима је и наша лепа Србија. Фурали смо социјализам после пада Берлинског зида, фураћемо и либерализам после избора Трампа. Ваљда ћемо се кад и ово изгустирамо коначно сетити и наше Србије. Па почети да је поново подижемо и јачамо.

Alexa

pre 6 godina

@ Aca
Da bi znali priblizno sta se desava treba da pratimo vise razlicitih medija (sa razlicitih kontinenata itd). Ako tebe zadovoljava Rachel Maddow i njen ugao gledanja na svet nemoj ni da citas ove vesti...

Milos

pre 6 godina

Drage volje ce Merkelova Makronu prepustiti mesto pod reflektorom. Da on bude predvodnik Evrope u ocima drugih.

Ali ne treba imati dilemu, iza zavese, i dalje ce sve konce vuci Nemci. Trenutno najjaca Evropska drzava, daleko mocnija od mnogih svetskih i ima velikog uticaja na desavanja u svetu. a ko je na naslovnoj strani novina, Nemacki ili Francuski predstavnik, njih ne tangira mnogo

marko

pre 6 godina

Да ми је неко некад рекао да је могуће овако германофилство у Србији сигурно бих се изненадио. А ево данас чак и читамо коментаре како Француска никад кроз историју није могла да парира Немачкој. Просто невероватно. па земљаче за твоју информацију Француска је као рецимо Грчка и Рим симбол ове наше људске цивилизације. Њихов допринос кроз рано и средње доба средњег века, као и кроз почетке капитализма је доминантно. За све то време не постоје немачка нација и немачка држава ни на мапи Европе. Погледај мало кад је уопште постала Немачка и на који начин. Аустрија је била и остала појам културе и моћи у средњем веку и на почетку капитализма и то везе нема са Немачком. Та Немачка је управо од Аустрије и Француске крала и учила. Кроз читаву историју па све до 19 века тешко ће се наћи било шта за Немачку осим ако не причамо о варварским племенима, а где су били други за то време. Када погледамо 20 век, опет дођемо да је улога Француске кључна за Европу. Немачка је од Аденауера па до Бранта искључиво пратила. Са Колом је то било паметно искоришћена прилика а која је погрешним одлукама пала на леђа Европе, и то можете проверити ако попричате са било којим ученим човеком из Европе, колико је европске земље коштала уједињена Немачка. То што је Тито са Немачком договорио одлазак гастарбајтера одавде, и што су они овдашњима представили голфа као симбол, то је нешто потпуно небитно са аспекта вођства и значаја у Европи. Макрон је заузео прави став, и то ће се тек видети.

Nenad-EU

pre 6 godina

Glupost. Nije Franc do kolena NEmackoj. 

(ema, 17. jul 2017 07:46)

Francuska bi trebala da vodi glavnu reč u EU jer je vojno i politički daleko moćnija sila od zemlje koja je izgubila drugi svetski rat. Nebitno je sad gde se lakše nalazi posao. Ako tako gledaš, nije Nemačka ni do kolena Švajcarskoj ali je ista ta Švajcarska na međunarodnom političkom planu, potpuno nebitna zemlja.

igra

pre 6 godina

Cilj ove vesti je da ljude ucvrste u laznom uverenju kako se Angela Merkel i Makron nesto pitaju i nesto vazno odlucuju. To je, naravno, iluzija. U pitanju su marionete isto kao i u drugim evropskim drzavama. Oni igraju svoje uloge, a osnovni zadatak im je da ubede ljude kako sve vazne odluke donose predsednici i premijeri, a ne ekipa iz senke, cija imena ne postoje na Forbs listi najbogatijih, iako je svaki od njih daleko imucniji od prvih 10 na Foirbs listi zajedno. Ko ne veruje u cinjenicu da je Angela Merkel marioneta, neka procita pazljivo sve sto je dostupno o aferi prisluskivanja u Nemackoj. Tada je utvrdjeno da americke bezbednosne agencije vec godinama prisluskuju Angelu Merkel. Kako je ona na to odreagovala? Nikako. Branila se cutanjem. Sta onda nije jasno? Da ne pominjemo pricu sa migrantima kada Nemci organizuju demonstarcije svaki dan, a to se u medijima ne pokazuje. I Merkelova glumi radost i srecu sto dolaze migranti i kao, poziva ih da svi dodju. Koji bi to pravi drzavnik ugrozavao sopstvenu drzavu?

besna glista

pre 6 godina

Ne vredi mu da seni pred Trampom. Propasce kao i Sarkozi i Oland pre njega. Moze on da izvodi diplomatske predstave koliko voli, francuska ekonomija se urusava iznutra dok Nemacka grabi napred. O Poljskoj je smesno pricati, da im nije 5 miliona ljudi otislo u emigraciju, sada ne bi imali sta da jedu.

svedok

pre 6 godina

Tekst je nerealan u potpunosti. Svako iole malo nacitan i upucen dobro zna da Francuzi ni kroz istoriju, a tek danas nisu mogli i ne mogu parirati Nemcima.Ekonomija, Industrija, snaga drzave kao i sve ostalo je na strani Nemacke. Kroz istoriju je bilo tako, a posebno danas. Zivim u Australiji i poznajem dosta Francuza koji krv daju samo da dobiju vizu i ostanu ovde da rade ne bi li se vratili u Francusku. Nemci dolaze ali kao turisti. ende(nesa, 17. jul 2017 08:10)Ovo je tačno,kada bi istorija počinjala 30-ih godina 20-og veka.Francuska je u političkom,kulturološkom i civilizacijskom smislu zadnjih hiljadu godina bila najvažnija zemlja u Evropi,ispred Britanije.Prusija je bila daleko iza ove dve sile.Situacija se promenila od ujedinjenja Nemačke(1989) i njenog velikog ekonomskog napretka.

Igor mandic

pre 6 godina

Na njemu je buducnost, a gospodja Merkel je sve svoje vec rekla. Ona je u sutonu svoje karijere i mlad covek poput Makrona ne bi trebalo da dozvoli da ga sputavaju zelje i pogledi vremesne gospodje na zalasku karijere. Mladi treba da kreiraju svet u kojem ce da zuve a ne da im ispisnici sputavaju zivotnu energiju i slobodu misli.

sve je vrlo jednostano, samo treba imati mozak

pre 6 godina

Kako Sputnjik vredno radi na pravljenju razdora u Evropi i haosa u svetu uopste... Vredno, kao pcelica...

A vi sto objasnjavate da je Anglea Merkel na zalasku karijere, imajte u vidu da je 2 godine mladja od Putina.

Angela je jedva docekala da ima saveznika medju evropskim liderima, umesto raznih kilavih populista koji su redom povladjivali ruskoj anti-EU propagandi...

NVM

pre 6 godina

@ema, 17. jul 2017 07:46

Ako je za tebe boranija zemlja koja ima blizu 40 miliona stanovnika, sa emigracijom koja broji samo u Americi 10 miliona, sta je onda Srbija koja ima jedva 7 miliona, sa nepostojecom ekonomijom?

vlad

pre 6 godina

@nesa
Jesi li ti ucio ista u skoli. Poredis nemacku i francusku istoriju; francuska carstva pocev od doba starog rima, franjevackog, carstva Lujeva, Napoleonovo carstvo, poredis sa Pruskim knezevicama. Jedna od najvecih drzava koja je Evropa videla, da ne pricam o kolonijama. Drzava koja je reinventovala demokratiju i uvela je, Napoleon koji je uredjeni drzavni aparat i administraciju uveo u tu tvoju nemacku. A tek od 90% kilturnih pravaca koji su potekli iz FR i centar evropske nauke.
A o prasenju prvo Napoleon, pa u I sv ratu ...
Francuska je danas 3. nuklearna sila, iza USA sa 2.5x vecim arsenalom od Kine. Francuska je i bila zemlja vodilja EU i politicka i ekonomska do fatalnog kraja '80ih kad gomilom neshvatljivih politickih odluka i ekonomskih zaokreta sebe baca ispod Nemacke.
Inace sukob Nemacke i Francuske ne moze nikako da prodje bez svetskog rata, iz tog razloga je i napravljena EU, da bi to sprecila.

nesa

pre 6 godina

Tekst je nerealan u potpunosti. Svako iole malo nacitan i upucen dobro zna da Francuzi ni kroz istoriju, a tek danas nisu mogli i ne mogu parirati Nemcima. Ekonomija, Industrija, snaga drzave kao i sve ostalo je na strani Nemacke. Kroz istoriju je bilo tako, a posebno danas. Zivim u Australiji i poznajem dosta Francuza koji krv daju samo da dobiju vizu i ostanu ovde da rade ne bi li se vratili u Francusku. Nemci dolaze ali kao turisti. ende

ema

pre 6 godina

Glupost. Nije Franc do kolena NEmackoj.

Izvinite, kakva sad Poljska? Poljska je boranija gora od Italije i Spanije sto puta. Inace, pola Poljaka zivi van Poljske, eto toliko je to vazna zemlja. Ali bukvalno pola zemlje im je u Nemackoj , Engleskoj pre svega, pa onda i u drugim zemljama.

Бинср

pre 6 godina

Либерализам пуца у Европи. Немачка ће остати последњи стуб либерализма у Европи са својим сателитским покорним колонијама међу којима је и наша лепа Србија. Фурали смо социјализам после пада Берлинског зида, фураћемо и либерализам после избора Трампа. Ваљда ћемо се кад и ово изгустирамо коначно сетити и наше Србије. Па почети да је поново подижемо и јачамо.

Igor mandic

pre 6 godina

Na njemu je buducnost, a gospodja Merkel je sve svoje vec rekla. Ona je u sutonu svoje karijere i mlad covek poput Makrona ne bi trebalo da dozvoli da ga sputavaju zelje i pogledi vremesne gospodje na zalasku karijere. Mladi treba da kreiraju svet u kojem ce da zuve a ne da im ispisnici sputavaju zivotnu energiju i slobodu misli.

alek

pre 6 godina

Pre neki dan naletim na neku statistiku, najveći izvoznici u svetu. Prvi kinezi sa 2020 milijardi, drugi ameri sa 1550, a treći nemci bato moj sa 1200 milijardi. pa ti sad vidi, kolika je zemlja Nemacka i koliko broji stanovnika, a koliko izvozi. Iz ugla proporcije, nema jace drzave na svetu od Nemacke.

Nenad-EU

pre 6 godina

Glupost. Nije Franc do kolena NEmackoj. 

(ema, 17. jul 2017 07:46)

Francuska bi trebala da vodi glavnu reč u EU jer je vojno i politički daleko moćnija sila od zemlje koja je izgubila drugi svetski rat. Nebitno je sad gde se lakše nalazi posao. Ako tako gledaš, nije Nemačka ni do kolena Švajcarskoj ali je ista ta Švajcarska na međunarodnom političkom planu, potpuno nebitna zemlja.

marko

pre 6 godina

Да ми је неко некад рекао да је могуће овако германофилство у Србији сигурно бих се изненадио. А ево данас чак и читамо коментаре како Француска никад кроз историју није могла да парира Немачкој. Просто невероватно. па земљаче за твоју информацију Француска је као рецимо Грчка и Рим симбол ове наше људске цивилизације. Њихов допринос кроз рано и средње доба средњег века, као и кроз почетке капитализма је доминантно. За све то време не постоје немачка нација и немачка држава ни на мапи Европе. Погледај мало кад је уопште постала Немачка и на који начин. Аустрија је била и остала појам културе и моћи у средњем веку и на почетку капитализма и то везе нема са Немачком. Та Немачка је управо од Аустрије и Француске крала и учила. Кроз читаву историју па све до 19 века тешко ће се наћи било шта за Немачку осим ако не причамо о варварским племенима, а где су били други за то време. Када погледамо 20 век, опет дођемо да је улога Француске кључна за Европу. Немачка је од Аденауера па до Бранта искључиво пратила. Са Колом је то било паметно искоришћена прилика а која је погрешним одлукама пала на леђа Европе, и то можете проверити ако попричате са било којим ученим човеком из Европе, колико је европске земље коштала уједињена Немачка. То што је Тито са Немачком договорио одлазак гастарбајтера одавде, и што су они овдашњима представили голфа као симбол, то је нешто потпуно небитно са аспекта вођства и значаја у Европи. Макрон је заузео прави став, и то ће се тек видети.

Alexa

pre 6 godina

@ Aca
Da bi znali priblizno sta se desava treba da pratimo vise razlicitih medija (sa razlicitih kontinenata itd). Ako tebe zadovoljava Rachel Maddow i njen ugao gledanja na svet nemoj ni da citas ove vesti...

besna glista

pre 6 godina

Ne vredi mu da seni pred Trampom. Propasce kao i Sarkozi i Oland pre njega. Moze on da izvodi diplomatske predstave koliko voli, francuska ekonomija se urusava iznutra dok Nemacka grabi napred. O Poljskoj je smesno pricati, da im nije 5 miliona ljudi otislo u emigraciju, sada ne bi imali sta da jedu.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

emice @ , a kakva je to boranija poljska ? Sitna , krupna , domaća, hibrida ....?
Svidelo se vama ili ne , poljska je od pada berlinskog zida toliko ekonomski napredovala da mi njima možemo da gledam đonove njihovih cipela kad trče !
Ostavite vi nasminjkane voditeljka na televiziji i oni što nam prikazuju , to je paralelna srbija u odnosu na pravo stanje stvari , mislim pre svega ekonomske situacije !
Izađite iz vaših zidova i počnite prvo da putujete kroz srbiju pa onda i kroz ostale zemlje evrope , biće te šokirani!

Za početak možete i kroz rumuniju da bi videli napredak te zemlje !

Pre pet godina prviput kroz rumuniju , pa skoro opet ponovo !

Golema razlika je to , ovo golema malko južnjački !

Nikle fabrike, putevi, kuće se grade i sve je to opipljivo !
Naravno DA u zabačenim krajevima ima jos toga da se uradi , ali i kod nas takođe, a mi bili 30-40 godina ispred njih !!!!!!

igra

pre 6 godina

Cilj ove vesti je da ljude ucvrste u laznom uverenju kako se Angela Merkel i Makron nesto pitaju i nesto vazno odlucuju. To je, naravno, iluzija. U pitanju su marionete isto kao i u drugim evropskim drzavama. Oni igraju svoje uloge, a osnovni zadatak im je da ubede ljude kako sve vazne odluke donose predsednici i premijeri, a ne ekipa iz senke, cija imena ne postoje na Forbs listi najbogatijih, iako je svaki od njih daleko imucniji od prvih 10 na Foirbs listi zajedno. Ko ne veruje u cinjenicu da je Angela Merkel marioneta, neka procita pazljivo sve sto je dostupno o aferi prisluskivanja u Nemackoj. Tada je utvrdjeno da americke bezbednosne agencije vec godinama prisluskuju Angelu Merkel. Kako je ona na to odreagovala? Nikako. Branila se cutanjem. Sta onda nije jasno? Da ne pominjemo pricu sa migrantima kada Nemci organizuju demonstarcije svaki dan, a to se u medijima ne pokazuje. I Merkelova glumi radost i srecu sto dolaze migranti i kao, poziva ih da svi dodju. Koji bi to pravi drzavnik ugrozavao sopstvenu drzavu?

Milos

pre 6 godina

Drage volje ce Merkelova Makronu prepustiti mesto pod reflektorom. Da on bude predvodnik Evrope u ocima drugih.

Ali ne treba imati dilemu, iza zavese, i dalje ce sve konce vuci Nemci. Trenutno najjaca Evropska drzava, daleko mocnija od mnogih svetskih i ima velikog uticaja na desavanja u svetu. a ko je na naslovnoj strani novina, Nemacki ili Francuski predstavnik, njih ne tangira mnogo

sve je vrlo jednostano, samo treba imati mozak

pre 6 godina

Kako Sputnjik vredno radi na pravljenju razdora u Evropi i haosa u svetu uopste... Vredno, kao pcelica...

A vi sto objasnjavate da je Anglea Merkel na zalasku karijere, imajte u vidu da je 2 godine mladja od Putina.

Angela je jedva docekala da ima saveznika medju evropskim liderima, umesto raznih kilavih populista koji su redom povladjivali ruskoj anti-EU propagandi...

vlad

pre 6 godina

@nesa
Jesi li ti ucio ista u skoli. Poredis nemacku i francusku istoriju; francuska carstva pocev od doba starog rima, franjevackog, carstva Lujeva, Napoleonovo carstvo, poredis sa Pruskim knezevicama. Jedna od najvecih drzava koja je Evropa videla, da ne pricam o kolonijama. Drzava koja je reinventovala demokratiju i uvela je, Napoleon koji je uredjeni drzavni aparat i administraciju uveo u tu tvoju nemacku. A tek od 90% kilturnih pravaca koji su potekli iz FR i centar evropske nauke.
A o prasenju prvo Napoleon, pa u I sv ratu ...
Francuska je danas 3. nuklearna sila, iza USA sa 2.5x vecim arsenalom od Kine. Francuska je i bila zemlja vodilja EU i politicka i ekonomska do fatalnog kraja '80ih kad gomilom neshvatljivih politickih odluka i ekonomskih zaokreta sebe baca ispod Nemacke.
Inace sukob Nemacke i Francuske ne moze nikako da prodje bez svetskog rata, iz tog razloga je i napravljena EU, da bi to sprecila.

svedok

pre 6 godina

Tekst je nerealan u potpunosti. Svako iole malo nacitan i upucen dobro zna da Francuzi ni kroz istoriju, a tek danas nisu mogli i ne mogu parirati Nemcima.Ekonomija, Industrija, snaga drzave kao i sve ostalo je na strani Nemacke. Kroz istoriju je bilo tako, a posebno danas. Zivim u Australiji i poznajem dosta Francuza koji krv daju samo da dobiju vizu i ostanu ovde da rade ne bi li se vratili u Francusku. Nemci dolaze ali kao turisti. ende(nesa, 17. jul 2017 08:10)Ovo je tačno,kada bi istorija počinjala 30-ih godina 20-og veka.Francuska je u političkom,kulturološkom i civilizacijskom smislu zadnjih hiljadu godina bila najvažnija zemlja u Evropi,ispred Britanije.Prusija je bila daleko iza ove dve sile.Situacija se promenila od ujedinjenja Nemačke(1989) i njenog velikog ekonomskog napretka.

NVM

pre 6 godina

@ema, 17. jul 2017 07:46

Ako je za tebe boranija zemlja koja ima blizu 40 miliona stanovnika, sa emigracijom koja broji samo u Americi 10 miliona, sta je onda Srbija koja ima jedva 7 miliona, sa nepostojecom ekonomijom?