Petak, 30.06.2017.

23:52

Šta je srpsko, a šta hrvatsko – "Ako se ne dogovorimo..."

Među nerešenim pitanjima između Srbije i Hrvatske se nalazi i razgraničenje na Dunavu.

Izvor: B92

Šta je srpsko, a šta hrvatsko – "Ako se ne dogovorimo..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 6 godina

@tutlek - Same jedna ispravka, granica u Neumu nema veze sa Titom. Dubrovnik nije želeo da ima kopnenu granicu sa Mletačkom republikom, pa su ubedili Turke da zadrže tu tampon zonu nakon Karlovačkog mira.

Severoistok

pre 6 godina

Cuj, katarstarske granice. To znaci da kada reka menja tok i imanja su pod plovnom linijom. Koja je korist od takvog imanja
Inace ceo taj plavni deo je od najvece koristi kao prirodni rezervat. Prirodno je bogatstvo, ali u drugacijem smislu od gradjevinskog zemljista. Tako da ohladite ljudi.

eh

pre 6 godina

Jako bitno. Ne znas odakle vise ljudi bezi. Jel' iz Vojvodine ili Slavonije. Uskoro ce tu da zive Sirijci, Afganistanci i ostali koji ce za jedno 500 godina napraviti svoju drzavu, jer kako je krenulo vise tu nece biti niti Srba niti Hrvata.

gojko 12

pre 6 godina

Evo baš se nerviram što će hrvatima da pripadne parče zemlje u nedođiji dok guram kolica na kasu u IDEA megamarketu gde ću ostaviti pola plate za vikend kupovinu.... a posle ću da skočim do Merkatora.
(Miki, 01. jul 2017 09:29)

Ne radi se o "parčetu zemlje" nego o većem delu Opštine Bačka Palanka i više od 10 000 hektara najplodnijih oranica.
Naravno da se granice određuju po katastru a ne kako neki navode sredinom reka, može i sredinom reke ali samo tamo gde je katastarski sve čisto.

Марко

pre 6 godina

Хрватска је највећи добитник од свих републила бивше државе. Добили су највећи део Јадрана који никада није био географски Хрватска као и пола Славоније и Барању која је била увек део Војводине. И сад се алаве за још који хектар...

kapelica

pre 6 godina

zbogom pameti...ovdje se uzbudili radi presude o piranskom zaljevu a isti dan je u saboru donesen zakon o koncesijama na javnom dobru sto znaci da se neces moci vise ni okupati u moru bez da platis. Ja zivim na otoku i opkoljen sam sa sidristima,uzgajalistima riba i kojecega,ogradjenim plazama...prije ce progledati glista nego nas narod

MileNS

pre 6 godina

Ја бих само додао нешто, делимчно повезано са темом.. Суседна Република Хрватска је током целих приступних преговора за ЕУ имала актуелне пограничне спорове са свим суседима! Такође сви ти спорови су постојали и у самом тренутку прикључења Хрватске тој накарадној организацији званој ЕУ! Дакле не важе иста правла за њихове љубимце за Србију којој отимају Косово и Метохију и упозоравају нас да нећемо видети еу док се не одрекнемо КиМ и признамо теоризам који с ти европљани помогли и помагају и даље на нашу штету! Дакле, арбитража би била сигуран пораз Србије јер је спор са хрватима..

Dejan-Minhen

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)
Svaka čast za komentar! Ništa u Jugoslaviji nije valjalo sem granica koje je crtao "srpski diktator"...
Najviše su profitirali u Jugoslaviji! Nisu odgovarali za Jasenovac, preselenje fabrika iz Srbije u Hrvatsku, prodaja sirovina iz Srbije, Bosne, Makedonije da bi se izgradila Dalmacija...

mali marin

pre 6 godina

nismo mi ka ludi Finci, oli norvežini. Oni poklanjaju jedan drugomu brda, rike, jezera. Ma koje poklanjanje, dogovori?. Čakiju u ruke, oli u usta, pa neka se sjevernjaci uče kako se gine za političare. Biće kako oni odrede, dogovore. Sve je ovdi moguće, a još ako bude pred izbore. Eto Vučku i Kolindi
prilike. A možda se postigne ustaško-četnički dogovor i zeznemo cili svit.

SamoKažem

pre 6 godina

Čitajući komentare imam utisak da nekima nije jasno da u ovom slučaju Srbiji odgovara postojeća granica sa Dunavom a Hrvatima ne. Ne treba Srbiji tih 7 km kvadratnih sa Hrvatske strane pošto je sa naše strane mnogo više teritorije koje Hrvati potražuju. Ali naravno to je tipično srpski: misli da zna nešto i odmah pljuje po državi. Jadno.

Miki

pre 6 godina

Evo baš se nerviram što će hrvatima da pripadne parče zemlje u nedođiji dok guram kolica na kasu u IDEA megamarketu gde ću ostaviti pola plate za vikend kupovinu.... a posle ću da skočim do Merkatora.

z

pre 6 godina

Svakome u međunarodnom pravu je jasno da granica između dveju država koja ide preko reke mora da se periodično menja u zavisnosti od promene korita reke. Zašto se Hrvatska hvata za katastar iz 19. veka (koji uzgred nije njihova dedovina, to je austrougarska birokratija) kad je Dunav imao drugačiji tok, to mi nije jasno.

Kao kad bi se mi sad hvatali za turske deftere i pokušavali da modifikujemo granice shodno njihovim sandžacima i ejaletima.

Nema ništa bolje od prirodne granice, ako ima reka ili planina, bogom je dano da se tu povuče granica. A i živimo u vremenu kad je to samo nominalno. Niko od njih neće odneti tu teritoriju u grob, niti će Hrvatska da ubira neki plod od tih močvarnih žabokrečina na koje polaže pravo.

grigorije

pre 6 godina

Fenomenalna prilika za građane Bačke Palanke sve do Mladenova i vlasnike 10-tina hiljada hektara oranica sve do Apatina. Može se desiti da preko noći postanu građani Hrvatske odnosno jedne moderne, uređene i po prirodnim lepotama možda i najlepše zemlje na svetu, članice EU i NATO pakta.... Eto šanse da napuste ovu banana republiku Srbiju.

tutlek

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)
Sredina plovnog puta kazes....Da se tako odlucilo kod spora sa Slovenijom sredina rijeke Dragonje bi bila granica.Ovako su arbitrazni suci nasli inovativno(kako su sami rekli) rjesenje i preselili granicu na prokopani(1950-ih) kanal i tako dali Sloveniji 3/4 Piranskog zaljeva i pravo na kontakt sa medjunarodnim vodama. Sto se tice Bosne most je projektirane visine da ne smeta prolasku ni najvecim kruzerima,mi cemo cestom spojiti teritorij a bosanci ce imati prolaz i dalje koji im je Tito dao.Sto se tice granice sa Srbijom u interesu Hrvatske je da cim prije dogovori granicu jer Dunav lagano mijenja korito prema Hrv. Po meni najbolje da se uzme trenutacni tok i tocka. Problem je sto bilo ko da to potpise bit ce oznacen izdajnikom jer vi imate s nase strane a mi s vase i ako se netko odrekne neceg moze zaboravit na slatke politicke place i beneficije a to ti je i nasim i vasim liderima najbitnija stavka

ketiS

pre 6 godina

@juznjak

Upravo tako! Pravni strucnjaci navode da ukoliko dodje do promene toka plovne reke,onds se primenjuju odredbe medjunarodnog obicajnog prava po kome se granica odredjuje pracenjem "talvega" linije,tj.linije najdubljih plovnih tacaka reke. Drugim recima,granica ide sredinom toka. Inace potpuno isti problem postoji i u slucaaju toka reke Drine duz granice sa Bosnom.ali nasa strana ne trazi ono sto hrvatska trazi od nas u slucaju granice na Dunavu. Medjutim,uzimajuci u obzir da je Dunav medjunarodna plovna reka,te jedan od glavnih prirodnih resursa Evrope,velika je verovatnoca da ce resenje biti na tragu kome tezi i Srbija. Na kraju krajeva,niti je Srbija Slovenija,niti je Dunav u pomorskom smislu drugorazredan,kao sto je to slucaj sa "zatvorenim" Jadranskim morem.

GForce

pre 6 godina

@Moramo se žestoko boriti za ovo, svaki građanin Srbije će imati velike koristi od tih spornih 7 kvadratnih kilometara ako pripadnu nama!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Semke, 30. jun 2017 23:41)

To to. Pa cime bi glupane palili?

my way

pre 6 godina

Међународно право је ту јасно, граница је средина Дунава, јер се увек прати ток пловних река, па и промене. Само вазда преобјективним Хрватима може пасти на памет да границом секу Дунав 19 пута (да, 19 пута), но од народа који је сам себе одлуком сопственог сабора окупирао војском сопствене државе и почео бранитељски рат (помислио би неко да је то апсурдно, али не, то је њихова верзија историје, па чак ветеране називају "бранитељима" не би ли ваљда сами себе у то убедили и лаж изговорили милион пута да постене истина) против исте и Срба који су тражили далеко мање право, да у својој држави са својим сународницима остану, ништа се друго ни не може очекивати. Што нико не може, па ни Чак Норис, што нигде нема има код нас, па зашто не би и овај идиотлук са сечењем Дунава 19 пута био изузетак?.

John

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)

Poenta je da sve to važi samo kada se crtaju granice između dve suverene i već nezavisne države.
Kada su crtane granice između SRB i HR, obe su bile u sastavu Jugoslavije.
A jedna država može svoje unutrašnje granice (između opština, okruga, pokrajina, kantona, republika...) da određuje kako joj padne na pamet i nikoga ne mora da pita za dopuštenje.

Problem nastaje kada te unutrašnje granice postanu međudržave. Nigde eksplicitno ne piše "šta onda", već slede tumačenja, analize, zaključivanja...

Sa jedne strane je princip da granica ide sredinom toka reke. Sa druge je to da su stare unutrašnje granice (koje baš i nisu išle sredinom) postale državne.
Paradoksalna situacija da nešto u isto vreme i mora i ne sme nikako - granica mora da se ispravi (zbog sredine) ali i ne sme (jer već piše gde je granica).

Harwy

pre 6 godina

Mislim da ne bi trebalo biti problema ako se granica na kopnu riješi prema modelu kao sa Slovenijom. Problem sa Slovenijom je bila i ostala morska granica i zato Slovenci nisu htjeli da se morska granica rješava na međunarodnom sudu za pravo mora u Haagu. Oni su tražili arbitražu koja nije zasnovana samo na međunarodnom pomorskom pravu, na koju je Hrvatska morala pristati jer ju je Slovenija kočila u ulasku u EU.

Mirko

pre 6 godina

Jel ovde svi namerno izbegavaju da pomenu da je arbitrazni sud postovao katastar, i da ga ne zanima gde je trenutno recno korito, Mure u ovom slucaju. Znaci bice isto i na Dunavu.

ns

pre 6 godina

Baš čudno....samo Hrvatska ima problem sa avnojevskom granicom i to sa svim bivšim republikama...i sa Slovenijom i sa Srbijom i sa BiH i sa Crnom Gorom...i nigde ne odstupa ni za pedalj...jako zanimljivo...ali jakooooo...pa zna se kuda ide granica ako međunarodna reka prolazi izmedju dve drzave...sredinom njenog plovnog toka...ali kako to Hrvatskoj ne odgovara...tu će se odstupiti od međunarodnog prava...isto tako dole su pravili haos za Prevlaku...inače parče stenčuge u moru...iako niđe veze s mozgom nema da ulaz u zaliv koji ceo pripada jednoj državi ne kontrološe ta ista država...sad bi ovde gore da Dunav šara..da malo ide kroz Srbiju malo kroz Hrvatsku...na moru bi da premoste Pelješac i da BiH zatvore izlaz na otvoreno more...i sve im je dozvoljeno...samo bahato...

Natasa

pre 6 godina

Ma sta da se dogovorimo, daj da se ratuje odmah! Ovakvi tekstvi ionako sluze za podgrevanje price mi i oni. Ni na teritoriji koju imamo ne mozemo da uspostavimo normalan zivot, a ovamo se prica o raspodeli plena. Tuga!

Tomy

pre 6 godina

Palite bagere i prokopajte korito Dunavu kuda je nekada bilo i vratite ga jer licno mislim vam to lakše izvesti nego se dogovoriti za stolom kome ce pripasti ona žabokrečina.

juznjak

pre 6 godina

Kako je ovo Balkan i zive ljudi u mitovima, ne verujem da ce se problem resiti brzo i postenim dogovorom vec ce ici na neku arbitrazu pa rastezati to godinama. A najnormalnije bi bilo da granica ide sredinom Dunava jer je tesko kontrolisati teritoriju sa druge strane u mocvarnim podrucjima i na oranicama, a ni jedni ni drugi ne bi propali.

ns

pre 6 godina

Baš čudno....samo Hrvatska ima problem sa avnojevskom granicom i to sa svim bivšim republikama...i sa Slovenijom i sa Srbijom i sa BiH i sa Crnom Gorom...i nigde ne odstupa ni za pedalj...jako zanimljivo...ali jakooooo...pa zna se kuda ide granica ako međunarodna reka prolazi izmedju dve drzave...sredinom njenog plovnog toka...ali kako to Hrvatskoj ne odgovara...tu će se odstupiti od međunarodnog prava...isto tako dole su pravili haos za Prevlaku...inače parče stenčuge u moru...iako niđe veze s mozgom nema da ulaz u zaliv koji ceo pripada jednoj državi ne kontrološe ta ista država...sad bi ovde gore da Dunav šara..da malo ide kroz Srbiju malo kroz Hrvatsku...na moru bi da premoste Pelješac i da BiH zatvore izlaz na otvoreno more...i sve im je dozvoljeno...samo bahato...

Tomy

pre 6 godina

Palite bagere i prokopajte korito Dunavu kuda je nekada bilo i vratite ga jer licno mislim vam to lakše izvesti nego se dogovoriti za stolom kome ce pripasti ona žabokrečina.

Natasa

pre 6 godina

Ma sta da se dogovorimo, daj da se ratuje odmah! Ovakvi tekstvi ionako sluze za podgrevanje price mi i oni. Ni na teritoriji koju imamo ne mozemo da uspostavimo normalan zivot, a ovamo se prica o raspodeli plena. Tuga!

juznjak

pre 6 godina

Kako je ovo Balkan i zive ljudi u mitovima, ne verujem da ce se problem resiti brzo i postenim dogovorom vec ce ici na neku arbitrazu pa rastezati to godinama. A najnormalnije bi bilo da granica ide sredinom Dunava jer je tesko kontrolisati teritoriju sa druge strane u mocvarnim podrucjima i na oranicama, a ni jedni ni drugi ne bi propali.

Miki

pre 6 godina

Evo baš se nerviram što će hrvatima da pripadne parče zemlje u nedođiji dok guram kolica na kasu u IDEA megamarketu gde ću ostaviti pola plate za vikend kupovinu.... a posle ću da skočim do Merkatora.

z

pre 6 godina

Svakome u međunarodnom pravu je jasno da granica između dveju država koja ide preko reke mora da se periodično menja u zavisnosti od promene korita reke. Zašto se Hrvatska hvata za katastar iz 19. veka (koji uzgred nije njihova dedovina, to je austrougarska birokratija) kad je Dunav imao drugačiji tok, to mi nije jasno.

Kao kad bi se mi sad hvatali za turske deftere i pokušavali da modifikujemo granice shodno njihovim sandžacima i ejaletima.

Nema ništa bolje od prirodne granice, ako ima reka ili planina, bogom je dano da se tu povuče granica. A i živimo u vremenu kad je to samo nominalno. Niko od njih neće odneti tu teritoriju u grob, niti će Hrvatska da ubira neki plod od tih močvarnih žabokrečina na koje polaže pravo.

grigorije

pre 6 godina

Fenomenalna prilika za građane Bačke Palanke sve do Mladenova i vlasnike 10-tina hiljada hektara oranica sve do Apatina. Može se desiti da preko noći postanu građani Hrvatske odnosno jedne moderne, uređene i po prirodnim lepotama možda i najlepše zemlje na svetu, članice EU i NATO pakta.... Eto šanse da napuste ovu banana republiku Srbiju.

SamoKažem

pre 6 godina

Čitajući komentare imam utisak da nekima nije jasno da u ovom slučaju Srbiji odgovara postojeća granica sa Dunavom a Hrvatima ne. Ne treba Srbiji tih 7 km kvadratnih sa Hrvatske strane pošto je sa naše strane mnogo više teritorije koje Hrvati potražuju. Ali naravno to je tipično srpski: misli da zna nešto i odmah pljuje po državi. Jadno.

Dejan-Minhen

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)
Svaka čast za komentar! Ništa u Jugoslaviji nije valjalo sem granica koje je crtao "srpski diktator"...
Najviše su profitirali u Jugoslaviji! Nisu odgovarali za Jasenovac, preselenje fabrika iz Srbije u Hrvatsku, prodaja sirovina iz Srbije, Bosne, Makedonije da bi se izgradila Dalmacija...

tutlek

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)
Sredina plovnog puta kazes....Da se tako odlucilo kod spora sa Slovenijom sredina rijeke Dragonje bi bila granica.Ovako su arbitrazni suci nasli inovativno(kako su sami rekli) rjesenje i preselili granicu na prokopani(1950-ih) kanal i tako dali Sloveniji 3/4 Piranskog zaljeva i pravo na kontakt sa medjunarodnim vodama. Sto se tice Bosne most je projektirane visine da ne smeta prolasku ni najvecim kruzerima,mi cemo cestom spojiti teritorij a bosanci ce imati prolaz i dalje koji im je Tito dao.Sto se tice granice sa Srbijom u interesu Hrvatske je da cim prije dogovori granicu jer Dunav lagano mijenja korito prema Hrv. Po meni najbolje da se uzme trenutacni tok i tocka. Problem je sto bilo ko da to potpise bit ce oznacen izdajnikom jer vi imate s nase strane a mi s vase i ako se netko odrekne neceg moze zaboravit na slatke politicke place i beneficije a to ti je i nasim i vasim liderima najbitnija stavka

mali marin

pre 6 godina

nismo mi ka ludi Finci, oli norvežini. Oni poklanjaju jedan drugomu brda, rike, jezera. Ma koje poklanjanje, dogovori?. Čakiju u ruke, oli u usta, pa neka se sjevernjaci uče kako se gine za političare. Biće kako oni odrede, dogovore. Sve je ovdi moguće, a još ako bude pred izbore. Eto Vučku i Kolindi
prilike. A možda se postigne ustaško-četnički dogovor i zeznemo cili svit.

my way

pre 6 godina

Међународно право је ту јасно, граница је средина Дунава, јер се увек прати ток пловних река, па и промене. Само вазда преобјективним Хрватима може пасти на памет да границом секу Дунав 19 пута (да, 19 пута), но од народа који је сам себе одлуком сопственог сабора окупирао војском сопствене државе и почео бранитељски рат (помислио би неко да је то апсурдно, али не, то је њихова верзија историје, па чак ветеране називају "бранитељима" не би ли ваљда сами себе у то убедили и лаж изговорили милион пута да постене истина) против исте и Срба који су тражили далеко мање право, да у својој држави са својим сународницима остану, ништа се друго ни не може очекивати. Што нико не може, па ни Чак Норис, што нигде нема има код нас, па зашто не би и овај идиотлук са сечењем Дунава 19 пута био изузетак?.

Марко

pre 6 godina

Хрватска је највећи добитник од свих републила бивше државе. Добили су највећи део Јадрана који никада није био географски Хрватска као и пола Славоније и Барању која је била увек део Војводине. И сад се алаве за још који хектар...

kapelica

pre 6 godina

zbogom pameti...ovdje se uzbudili radi presude o piranskom zaljevu a isti dan je u saboru donesen zakon o koncesijama na javnom dobru sto znaci da se neces moci vise ni okupati u moru bez da platis. Ja zivim na otoku i opkoljen sam sa sidristima,uzgajalistima riba i kojecega,ogradjenim plazama...prije ce progledati glista nego nas narod

gojko 12

pre 6 godina

Evo baš se nerviram što će hrvatima da pripadne parče zemlje u nedođiji dok guram kolica na kasu u IDEA megamarketu gde ću ostaviti pola plate za vikend kupovinu.... a posle ću da skočim do Merkatora.
(Miki, 01. jul 2017 09:29)

Ne radi se o "parčetu zemlje" nego o većem delu Opštine Bačka Palanka i više od 10 000 hektara najplodnijih oranica.
Naravno da se granice određuju po katastru a ne kako neki navode sredinom reka, može i sredinom reke ali samo tamo gde je katastarski sve čisto.

MileNS

pre 6 godina

Ја бих само додао нешто, делимчно повезано са темом.. Суседна Република Хрватска је током целих приступних преговора за ЕУ имала актуелне пограничне спорове са свим суседима! Такође сви ти спорови су постојали и у самом тренутку прикључења Хрватске тој накарадној организацији званој ЕУ! Дакле не важе иста правла за њихове љубимце за Србију којој отимају Косово и Метохију и упозоравају нас да нећемо видети еу док се не одрекнемо КиМ и признамо теоризам који с ти европљани помогли и помагају и даље на нашу штету! Дакле, арбитража би била сигуран пораз Србије јер је спор са хрватима..

GForce

pre 6 godina

@Moramo se žestoko boriti za ovo, svaki građanin Srbije će imati velike koristi od tih spornih 7 kvadratnih kilometara ako pripadnu nama!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Semke, 30. jun 2017 23:41)

To to. Pa cime bi glupane palili?

eh

pre 6 godina

Jako bitno. Ne znas odakle vise ljudi bezi. Jel' iz Vojvodine ili Slavonije. Uskoro ce tu da zive Sirijci, Afganistanci i ostali koji ce za jedno 500 godina napraviti svoju drzavu, jer kako je krenulo vise tu nece biti niti Srba niti Hrvata.

Harwy

pre 6 godina

Mislim da ne bi trebalo biti problema ako se granica na kopnu riješi prema modelu kao sa Slovenijom. Problem sa Slovenijom je bila i ostala morska granica i zato Slovenci nisu htjeli da se morska granica rješava na međunarodnom sudu za pravo mora u Haagu. Oni su tražili arbitražu koja nije zasnovana samo na međunarodnom pomorskom pravu, na koju je Hrvatska morala pristati jer ju je Slovenija kočila u ulasku u EU.

Mirko

pre 6 godina

Jel ovde svi namerno izbegavaju da pomenu da je arbitrazni sud postovao katastar, i da ga ne zanima gde je trenutno recno korito, Mure u ovom slucaju. Znaci bice isto i na Dunavu.

ketiS

pre 6 godina

@juznjak

Upravo tako! Pravni strucnjaci navode da ukoliko dodje do promene toka plovne reke,onds se primenjuju odredbe medjunarodnog obicajnog prava po kome se granica odredjuje pracenjem "talvega" linije,tj.linije najdubljih plovnih tacaka reke. Drugim recima,granica ide sredinom toka. Inace potpuno isti problem postoji i u slucaaju toka reke Drine duz granice sa Bosnom.ali nasa strana ne trazi ono sto hrvatska trazi od nas u slucaju granice na Dunavu. Medjutim,uzimajuci u obzir da je Dunav medjunarodna plovna reka,te jedan od glavnih prirodnih resursa Evrope,velika je verovatnoca da ce resenje biti na tragu kome tezi i Srbija. Na kraju krajeva,niti je Srbija Slovenija,niti je Dunav u pomorskom smislu drugorazredan,kao sto je to slucaj sa "zatvorenim" Jadranskim morem.

John

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)

Poenta je da sve to važi samo kada se crtaju granice između dve suverene i već nezavisne države.
Kada su crtane granice između SRB i HR, obe su bile u sastavu Jugoslavije.
A jedna država može svoje unutrašnje granice (između opština, okruga, pokrajina, kantona, republika...) da određuje kako joj padne na pamet i nikoga ne mora da pita za dopuštenje.

Problem nastaje kada te unutrašnje granice postanu međudržave. Nigde eksplicitno ne piše "šta onda", već slede tumačenja, analize, zaključivanja...

Sa jedne strane je princip da granica ide sredinom toka reke. Sa druge je to da su stare unutrašnje granice (koje baš i nisu išle sredinom) postale državne.
Paradoksalna situacija da nešto u isto vreme i mora i ne sme nikako - granica mora da se ispravi (zbog sredine) ali i ne sme (jer već piše gde je granica).

Zoki

pre 6 godina

@tutlek - Same jedna ispravka, granica u Neumu nema veze sa Titom. Dubrovnik nije želeo da ima kopnenu granicu sa Mletačkom republikom, pa su ubedili Turke da zadrže tu tampon zonu nakon Karlovačkog mira.

Severoistok

pre 6 godina

Cuj, katarstarske granice. To znaci da kada reka menja tok i imanja su pod plovnom linijom. Koja je korist od takvog imanja
Inace ceo taj plavni deo je od najvece koristi kao prirodni rezervat. Prirodno je bogatstvo, ali u drugacijem smislu od gradjevinskog zemljista. Tako da ohladite ljudi.

ns

pre 6 godina

Baš čudno....samo Hrvatska ima problem sa avnojevskom granicom i to sa svim bivšim republikama...i sa Slovenijom i sa Srbijom i sa BiH i sa Crnom Gorom...i nigde ne odstupa ni za pedalj...jako zanimljivo...ali jakooooo...pa zna se kuda ide granica ako međunarodna reka prolazi izmedju dve drzave...sredinom njenog plovnog toka...ali kako to Hrvatskoj ne odgovara...tu će se odstupiti od međunarodnog prava...isto tako dole su pravili haos za Prevlaku...inače parče stenčuge u moru...iako niđe veze s mozgom nema da ulaz u zaliv koji ceo pripada jednoj državi ne kontrološe ta ista država...sad bi ovde gore da Dunav šara..da malo ide kroz Srbiju malo kroz Hrvatsku...na moru bi da premoste Pelješac i da BiH zatvore izlaz na otvoreno more...i sve im je dozvoljeno...samo bahato...

grigorije

pre 6 godina

Fenomenalna prilika za građane Bačke Palanke sve do Mladenova i vlasnike 10-tina hiljada hektara oranica sve do Apatina. Može se desiti da preko noći postanu građani Hrvatske odnosno jedne moderne, uređene i po prirodnim lepotama možda i najlepše zemlje na svetu, članice EU i NATO pakta.... Eto šanse da napuste ovu banana republiku Srbiju.

Dejan-Minhen

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)
Svaka čast za komentar! Ništa u Jugoslaviji nije valjalo sem granica koje je crtao "srpski diktator"...
Najviše su profitirali u Jugoslaviji! Nisu odgovarali za Jasenovac, preselenje fabrika iz Srbije u Hrvatsku, prodaja sirovina iz Srbije, Bosne, Makedonije da bi se izgradila Dalmacija...

Natasa

pre 6 godina

Ma sta da se dogovorimo, daj da se ratuje odmah! Ovakvi tekstvi ionako sluze za podgrevanje price mi i oni. Ni na teritoriji koju imamo ne mozemo da uspostavimo normalan zivot, a ovamo se prica o raspodeli plena. Tuga!

Марко

pre 6 godina

Хрватска је највећи добитник од свих републила бивше државе. Добили су највећи део Јадрана који никада није био географски Хрватска као и пола Славоније и Барању која је била увек део Војводине. И сад се алаве за још који хектар...

Miki

pre 6 godina

Evo baš se nerviram što će hrvatima da pripadne parče zemlje u nedođiji dok guram kolica na kasu u IDEA megamarketu gde ću ostaviti pola plate za vikend kupovinu.... a posle ću da skočim do Merkatora.

juznjak

pre 6 godina

Kako je ovo Balkan i zive ljudi u mitovima, ne verujem da ce se problem resiti brzo i postenim dogovorom vec ce ici na neku arbitrazu pa rastezati to godinama. A najnormalnije bi bilo da granica ide sredinom Dunava jer je tesko kontrolisati teritoriju sa druge strane u mocvarnim podrucjima i na oranicama, a ni jedni ni drugi ne bi propali.

Tomy

pre 6 godina

Palite bagere i prokopajte korito Dunavu kuda je nekada bilo i vratite ga jer licno mislim vam to lakše izvesti nego se dogovoriti za stolom kome ce pripasti ona žabokrečina.

z

pre 6 godina

Svakome u međunarodnom pravu je jasno da granica između dveju država koja ide preko reke mora da se periodično menja u zavisnosti od promene korita reke. Zašto se Hrvatska hvata za katastar iz 19. veka (koji uzgred nije njihova dedovina, to je austrougarska birokratija) kad je Dunav imao drugačiji tok, to mi nije jasno.

Kao kad bi se mi sad hvatali za turske deftere i pokušavali da modifikujemo granice shodno njihovim sandžacima i ejaletima.

Nema ništa bolje od prirodne granice, ako ima reka ili planina, bogom je dano da se tu povuče granica. A i živimo u vremenu kad je to samo nominalno. Niko od njih neće odneti tu teritoriju u grob, niti će Hrvatska da ubira neki plod od tih močvarnih žabokrečina na koje polaže pravo.

my way

pre 6 godina

Међународно право је ту јасно, граница је средина Дунава, јер се увек прати ток пловних река, па и промене. Само вазда преобјективним Хрватима може пасти на памет да границом секу Дунав 19 пута (да, 19 пута), но од народа који је сам себе одлуком сопственог сабора окупирао војском сопствене државе и почео бранитељски рат (помислио би неко да је то апсурдно, али не, то је њихова верзија историје, па чак ветеране називају "бранитељима" не би ли ваљда сами себе у то убедили и лаж изговорили милион пута да постене истина) против исте и Срба који су тражили далеко мање право, да у својој држави са својим сународницима остану, ништа се друго ни не може очекивати. Што нико не може, па ни Чак Норис, што нигде нема има код нас, па зашто не би и овај идиотлук са сечењем Дунава 19 пута био изузетак?.

MileNS

pre 6 godina

Ја бих само додао нешто, делимчно повезано са темом.. Суседна Република Хрватска је током целих приступних преговора за ЕУ имала актуелне пограничне спорове са свим суседима! Такође сви ти спорови су постојали и у самом тренутку прикључења Хрватске тој накарадној организацији званој ЕУ! Дакле не важе иста правла за њихове љубимце за Србију којој отимају Косово и Метохију и упозоравају нас да нећемо видети еу док се не одрекнемо КиМ и признамо теоризам који с ти европљани помогли и помагају и даље на нашу штету! Дакле, арбитража би била сигуран пораз Србије јер је спор са хрватима..

mali marin

pre 6 godina

nismo mi ka ludi Finci, oli norvežini. Oni poklanjaju jedan drugomu brda, rike, jezera. Ma koje poklanjanje, dogovori?. Čakiju u ruke, oli u usta, pa neka se sjevernjaci uče kako se gine za političare. Biće kako oni odrede, dogovore. Sve je ovdi moguće, a još ako bude pred izbore. Eto Vučku i Kolindi
prilike. A možda se postigne ustaško-četnički dogovor i zeznemo cili svit.

gojko 12

pre 6 godina

Evo baš se nerviram što će hrvatima da pripadne parče zemlje u nedođiji dok guram kolica na kasu u IDEA megamarketu gde ću ostaviti pola plate za vikend kupovinu.... a posle ću da skočim do Merkatora.
(Miki, 01. jul 2017 09:29)

Ne radi se o "parčetu zemlje" nego o većem delu Opštine Bačka Palanka i više od 10 000 hektara najplodnijih oranica.
Naravno da se granice određuju po katastru a ne kako neki navode sredinom reka, može i sredinom reke ali samo tamo gde je katastarski sve čisto.

Mirko

pre 6 godina

Jel ovde svi namerno izbegavaju da pomenu da je arbitrazni sud postovao katastar, i da ga ne zanima gde je trenutno recno korito, Mure u ovom slucaju. Znaci bice isto i na Dunavu.

GForce

pre 6 godina

@Moramo se žestoko boriti za ovo, svaki građanin Srbije će imati velike koristi od tih spornih 7 kvadratnih kilometara ako pripadnu nama!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Semke, 30. jun 2017 23:41)

To to. Pa cime bi glupane palili?

SamoKažem

pre 6 godina

Čitajući komentare imam utisak da nekima nije jasno da u ovom slučaju Srbiji odgovara postojeća granica sa Dunavom a Hrvatima ne. Ne treba Srbiji tih 7 km kvadratnih sa Hrvatske strane pošto je sa naše strane mnogo više teritorije koje Hrvati potražuju. Ali naravno to je tipično srpski: misli da zna nešto i odmah pljuje po državi. Jadno.

ketiS

pre 6 godina

@juznjak

Upravo tako! Pravni strucnjaci navode da ukoliko dodje do promene toka plovne reke,onds se primenjuju odredbe medjunarodnog obicajnog prava po kome se granica odredjuje pracenjem "talvega" linije,tj.linije najdubljih plovnih tacaka reke. Drugim recima,granica ide sredinom toka. Inace potpuno isti problem postoji i u slucaaju toka reke Drine duz granice sa Bosnom.ali nasa strana ne trazi ono sto hrvatska trazi od nas u slucaju granice na Dunavu. Medjutim,uzimajuci u obzir da je Dunav medjunarodna plovna reka,te jedan od glavnih prirodnih resursa Evrope,velika je verovatnoca da ce resenje biti na tragu kome tezi i Srbija. Na kraju krajeva,niti je Srbija Slovenija,niti je Dunav u pomorskom smislu drugorazredan,kao sto je to slucaj sa "zatvorenim" Jadranskim morem.

tutlek

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)
Sredina plovnog puta kazes....Da se tako odlucilo kod spora sa Slovenijom sredina rijeke Dragonje bi bila granica.Ovako su arbitrazni suci nasli inovativno(kako su sami rekli) rjesenje i preselili granicu na prokopani(1950-ih) kanal i tako dali Sloveniji 3/4 Piranskog zaljeva i pravo na kontakt sa medjunarodnim vodama. Sto se tice Bosne most je projektirane visine da ne smeta prolasku ni najvecim kruzerima,mi cemo cestom spojiti teritorij a bosanci ce imati prolaz i dalje koji im je Tito dao.Sto se tice granice sa Srbijom u interesu Hrvatske je da cim prije dogovori granicu jer Dunav lagano mijenja korito prema Hrv. Po meni najbolje da se uzme trenutacni tok i tocka. Problem je sto bilo ko da to potpise bit ce oznacen izdajnikom jer vi imate s nase strane a mi s vase i ako se netko odrekne neceg moze zaboravit na slatke politicke place i beneficije a to ti je i nasim i vasim liderima najbitnija stavka

Severoistok

pre 6 godina

Cuj, katarstarske granice. To znaci da kada reka menja tok i imanja su pod plovnom linijom. Koja je korist od takvog imanja
Inace ceo taj plavni deo je od najvece koristi kao prirodni rezervat. Prirodno je bogatstvo, ali u drugacijem smislu od gradjevinskog zemljista. Tako da ohladite ljudi.

kapelica

pre 6 godina

zbogom pameti...ovdje se uzbudili radi presude o piranskom zaljevu a isti dan je u saboru donesen zakon o koncesijama na javnom dobru sto znaci da se neces moci vise ni okupati u moru bez da platis. Ja zivim na otoku i opkoljen sam sa sidristima,uzgajalistima riba i kojecega,ogradjenim plazama...prije ce progledati glista nego nas narod

eh

pre 6 godina

Jako bitno. Ne znas odakle vise ljudi bezi. Jel' iz Vojvodine ili Slavonije. Uskoro ce tu da zive Sirijci, Afganistanci i ostali koji ce za jedno 500 godina napraviti svoju drzavu, jer kako je krenulo vise tu nece biti niti Srba niti Hrvata.

John

pre 6 godina

(ns, 30. jun 2017 23:53)

Poenta je da sve to važi samo kada se crtaju granice između dve suverene i već nezavisne države.
Kada su crtane granice između SRB i HR, obe su bile u sastavu Jugoslavije.
A jedna država može svoje unutrašnje granice (između opština, okruga, pokrajina, kantona, republika...) da određuje kako joj padne na pamet i nikoga ne mora da pita za dopuštenje.

Problem nastaje kada te unutrašnje granice postanu međudržave. Nigde eksplicitno ne piše "šta onda", već slede tumačenja, analize, zaključivanja...

Sa jedne strane je princip da granica ide sredinom toka reke. Sa druge je to da su stare unutrašnje granice (koje baš i nisu išle sredinom) postale državne.
Paradoksalna situacija da nešto u isto vreme i mora i ne sme nikako - granica mora da se ispravi (zbog sredine) ali i ne sme (jer već piše gde je granica).

Harwy

pre 6 godina

Mislim da ne bi trebalo biti problema ako se granica na kopnu riješi prema modelu kao sa Slovenijom. Problem sa Slovenijom je bila i ostala morska granica i zato Slovenci nisu htjeli da se morska granica rješava na međunarodnom sudu za pravo mora u Haagu. Oni su tražili arbitražu koja nije zasnovana samo na međunarodnom pomorskom pravu, na koju je Hrvatska morala pristati jer ju je Slovenija kočila u ulasku u EU.

Zoki

pre 6 godina

@tutlek - Same jedna ispravka, granica u Neumu nema veze sa Titom. Dubrovnik nije želeo da ima kopnenu granicu sa Mletačkom republikom, pa su ubedili Turke da zadrže tu tampon zonu nakon Karlovačkog mira.