Ponedeljak, 15.05.2017.

18:45

DW: Šta je bio uvod u rat u Jugoslaviji?

Povlačenje naoružanja Teritorijalne odbrane u vojne magacine po naredbi Generalštaba JNA iz 1990. ugrozilo je odbrambenu moć bivših jugoslovenskih republika.

Izvor: Dojèe vele

DW: Šta je bio uvod u rat u Jugoslaviji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Sekula

pre 5 godina

Nije frka što se raspala, već što se raspala po nelegalnim, nelegitimnim i fašističkim granicama, umesto da se slušala volja naroda. Naravno, fašistima volja naroda nije odgovarala i zato je raspad propraćen ratom. Ako budete glupi gledaćete novi. a posle toga još jedan rat. A onda ponovo novi. Dok se svi ne pomrete za papu.

baš mi žao

pre 6 godina

Žao mi je što ubiše Cezara. Da je poživeo bar još 10 godina ne bi nikad više u istoriji bilo problema sa germanima. Ćovek je imao ''know how'' za njih.

Filip Jovic

pre 6 godina

Prekrajanje istine u skoro svim nemackim i zapadnim meidjima se nastavlja .Niko ne pominje Nemacku i Zapad kao glavne organizatore rasturanja Yuge nego pominje izvrsioce kao organizatore i za sve im je opet kriva JNA

Tvrtko3

pre 6 godina

Točno sve što je napisano. Glede onih koji otužuji Hrvatsku za saparatizam samo nekoliko čenjenica. Od dolasaka Miloševića na vlast u Srbiji 1987. počeli su se događati mitinzi po Hrvatskoj. U Kninu, Kordunu Obrovcu "događa se narod". Ljudi sa kokarddma urlaju ovo je Srbija. Ja nisma mogao vjerovati svojim očima što se događa...i tako 3 godine do 1990. kada se pojavljuje HDZ i F. Tuđman. Što je trebala napraviti JNA? Jednostavno zauzeti neutralan stav. Tada se ne bi Milošević osjećao dovoljno snažnim za vođenje bilo kakvih ratova jer ne bi imao sa čime. Političari bi se dogovorili i vjerojatno prihvatili ponudu iz EZ.... Ovako smo svi tu gdje jesmo. Nigdje.

Harwy

pre 6 godina

Konačno da i u srpskim medijima objavljena istina. Da je JNA bila stvarno zajednička vojska onda do rata ne bi ni došlo. Čehoslovačka vojska i vojska SSSR-a je stvarno bila zajednička vojska. Tamo nikakvog rta nije bilo jer su im vojske ostale u kasarnama i nisu se mješale u politiku i nisu stala ni na jednu stranu.

aleksandar grozni

pre 6 godina

Ajde da malo budemo realni i posteni.Jugoslaviju je razbio njen centralisticki sistem,i tvrdoglavo odbijanje da je komunizam kao ideoloska odrednica propao.Slovenija i hrvatska su predlagali i konfederaciju,i asocojaciju zajednickih drzava,ali tvrdokorni beogradski komunisti plaseci se za svoje pozicije,nisu na to pristajali.Secate se kako je Jovic pricao kako slovenija nemoze da jede alpe i gdeje slovenija sada a gde smo mi?.Toje ta zaslepljenost i kratkovidost tadsnjeg komunistickog jezgra koji nas je kostao trovanja ovih prostora osiromasenim uranijumom za hiljade i hiljade narednih godina,gde ce se karceogene bolesti povecavati do epidemijskih razmera.Sve druge navodne teorije zavere su price i zamajavanje onih nepismenih koji zdusno na izborima podrzavaju,bas te tvrdokorne.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"Pozivajući se na istraživanja američkog vojnog analitičara Džejmsa F. Danigana, profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović kaže da se, prema sistemu vojnog školovanja i nivoa obučenosti, JNA svrstavala „rame uz rame" sa vojskama NATO članica. (itd, bla, bla)"

==

Svako ko je proveo vise od jedne marende u JNA izmedju 1980. i 1992. zna da je ovo notorna, totalna, nevidjena glupost. JNA je bila korumpirana i nesposobna pseudoarmija, vodjena od strane - CAST IZUZECIMA! - moralno kompromitovanih VISIH staresina i komandovana podeljenim predsednistvom SFRJ koje ne bi moglo da prepozna strategiju odbrane sve i da mu ista sedne u krilo i vikne "TATA!". Tu firmu vodili su profesionalni podrepasi i dozivotni partijski kadrovi sa koeficijentom inteligencije od 20 i direktno proporcionalnim koeficijentom znanja i strucnosti, cija jedina "zasluga" za odbranu zemlje je bila to sto su se povremeno po lokalnim birtijama sretali sa zapadnim diplomatama kojima bi - uz malu naknadu - urucivali "strogo poverljiva" dokumenta.

Sto se tice doktrine i strategije JNA, iste nisu prezivele ni prvi kontakt sa prvim borbenim redovima MNOGO SLABIJEG neprijatelja, a kamo li drugi ili treci. Borbena oprema? Vise od 95% iste nije funkcionisalo i bilo je rashodovano i razbucano MNOGO pre nego sto je rat i poceo.

Da smo 1914. godine umesto Misica i Bojovica imali JNA, Oskar Pocorek bi za pola sata bio u Bitolju, a ja bih ovaj komentar pisao na maternjem mi nemackom jeziku, verovatno goticom.

Nebitno

pre 6 godina

E , moji Srbi. Sve je,samo nije Ono sto cijeli svijet vidi I zna. Zemun ... u svom komentaru objasnio. Zar je problem sagledati cinjenice I okolnosti u 90-ima?! Imali ste vrhunske ponude od " zlog " zapada , od Z4 plana pa dalje... Apeliram na obrazovanije I inteligentnije , proucite vise izvora,analizirajte pa zakljucite... Iako, onima Koji se smatraju takvima sve je odavno jasno. Pozdrav!

delboj

pre 6 godina

Koja bi bila strategija Nemačke ako je inicirala raspad SFRJ? Uništiti SFRJ da bi osiromašili narode SFRJ kojima će onda 20 godina da dotira milijarde da bi stali na noge, i mučiti se do 2040te da integriše Srbiju u EU? Umesto JNA u NATOu, platiće Hrvatima i Slovencima vojsku i dobiće eventualno Srbiju u NATOu pedeset godina kasnije sa celim jednim avionom iz prošlog veka? Srbija će tad imati više penzionera nego onih koji to nisu.

Kako neko može sebe da ubedi da je TO bio brilijantni plan Nemačke? Tako nešto ne bi ni idiot smislio. SVE je bilo pozitivno za EU da je SFRJ ostala cela, SVE je minus što se raspala.
(NN, 15. maj 2017 20:43)

A jesi li mozda razmlislio koliko su, teritorije, Drzavnih Telekoma, Elektroprivreda, Fabrika tehnike i svega otaloga po SFRJ pokupovali za po, ajde da kazem 15 do 20 eura. I da, prodavali oruzje svim trima stranama za svo vrijeme rata. I ne doniraju, nego pozajmljuju. Tj. kupuju vlasnistvo.

John

pre 6 godina

(Da_Ne, 15. maj 2017 21:19)

Koja vojska? Je l' ona koja je u avgustu '91 zdušno navijala i podržavala da Moskvom poteče krv i podržavala Jazova i ostalu pijanu bratiju koja je htela da vrati tvrdolinijaše na vlast, a time gurne Sovjetski Savez u svašta... A Evropu i svet u novi hladni rat.

Vojska koja se bavi "filmskom produkcijom" (Špegelj i društvo) umesto da su ih sve prvo pohapsili, a snimke prikazali na suđenju?

Vojska čiji su se generali uvlačili Arkanu? Eno snimak iz '91 kod Vukovara, valjda komandant Novosadskog korpusa? Koju godinu kasnije ih je i mlatio (u Bosni, pričao general Manojlo Milovanović - nije njega tukao, već mu se žalio drugi general).

I to vojska? To oficiri? Još smo dobro i prošli...

A što se tiče njihovog vojničkog umeća - ne kaže se džabe da se vojska uvek sprema za prošli rat. A prošli rat je bio pre (tada) 45 godina... Opštenarodna odbrana? Kako da ne...

my way

pre 6 godina

"Kad je JNA 1991. godine počela agresiju na Hrvatsku, a 1992. i na BiH..."
Иначе, ЈНА је била стационирана у Аустрији, Мађарској и Италији, па ударила "агресију" на територију Југославије? Шта рећи, како из интелектуалног, моралног, професионалног, било каквог угла оцењивати чланак који овакве апсурде садржи? Да поштен човек само гађење осети од овакве "стручности и знања". Ово није лажирање истроије, ово је њено изокретање за 180 и наравно да то мора изгледати овако мизерно и бесмислено као у чланку.

dali

pre 6 godina

@ne znam da li je ovo sto cu navesti bio uzrok raspada ali je chinjenica, hrvati su majorizacijom izbacili srbe kao konstutivni narod republike hrvatske.
(grbavi, 15. maj 2017 22:40)

To nije nikakva činjenica iz prostog razloga što nije ni istina. Činjenica je da se u Srbiji po ovom pitanju miješa pojam autohtonosti i kostutivnosti Srba u Hrvatskoj. Konstutivnost podrazumijeva političku uređenost u smislu vlastitog doma naroda, zagarantovanu zastupljenost u parlamentu što Srbi u Hrvatskoj u vrijeme SFRJ nisu nikad imali, te time nisu mogli ni izgubiti!
Drugo, izmjene ustava Republike Hrvatske su nastale 22.12.1990.g., dok je oružana pobuna Srba u Hrvatskoj nastupila 17.08.1990.g. tako da izmjene ustava i bez obzira na njihov sadržaj nikako nisu mogle biti povod rata. Povod oružane pobune Srba (tzv balvan revolucija) je što nisu željeli prihvatiti rezultat prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj gdje je izbore osvojila stranka s hrvatskim predznakom, te su isključivo iz tog razloga krenuli u odcjepljenje s namjerom da se pripoje Srbiji!

Danilo

pre 6 godina

Kad su nam lepo nudili 90te ubrzano priduzenje u EU kao i 100 milijardi dolara greenfield investicija plus da budemo lider regiona. Al kad nismo hteli

filolog

pre 6 godina

Veli Dojce da je DDR posle SSSRa bila najjaca vojska u istocnoj Evropi, a za njom Juga.

I onda Nemacka (ujedinjena) umesto da plati unistenje DDR oruzja posle ujedinjenja, pokloni svo to oruzje Rvatima i BiH (bivsoj NDH).

I onda mi slusamo i dalje sta veli Dojc o nepravednoj borbi nenaoruzanih

secesionista pritiv zle JNA.

Kada ce Dojc da nam veli nesto o donaciji oruzja DDRa, secesionistickim
republikama ex YU ?

Ajde Dojc pricaj nam jos

CATAPA

pre 6 godina

Tačno jeste, ali koliko presudno teško je reći. Razoružavanje TO jeste bila neustavna akcija kojom je koncept SFRJ o naoružanom narodu suspendovan u korist fantomske "JNA republike" koja je imala nezavisnu partijsku organizaciju iako ni komunistička partija nije bila strukovno, već teritorijalno organizovana. JNA je bila virus i država u državi unutar Jugoslavije mnogo više nego legalne republike i pokrajine.
Nakon Titove smrti, jedina vlast i jedini autoritet koji je "JNA republika" priznavala bio je jednako fantomski Savez boraca, rigidna organizacija protiv koje niko upravo zbog sprege sa JNA niko nije smeo ni da zucne i koja je naravno odbijala bilo kakve reforme zbog straha od gubljenja naraslih privilegija.

Nemanja

pre 6 godina

Koje smo mi stado. Da, i vi i vi i vi i svi mi. Ozbiljno dobar eksperiment koji je uspeo. Ko veruje da su samo JNA i Beograd pokretači raspada, neka ide na test inteligencije. A kad se razočara u rezultat neka se obrati svom lokalnom partijskom vodji u svojoj mikrodržavici za posao u državnoj službi, jer je idealan kandidat.

gigule

pre 6 godina

Jugoslavija se raspala jer je konceptualno bila neodrziva od samog pocetka. Tu mislim na 1918tu pa nadalje. Nijedna jugoslovenska armija nikada nije dobila nijednu bitku a kamoli rat. Armija stare Jugoslavije se raspala za jedanaest dana a ove socijalisticke se raspala i ratovala medjusobno u prvoj ozbiljnoj drzavnoj krizi. Isto bi se desilo i kada bi bila formirana neka nova Jugoslavija i njena takozvana vojska. Ove analize su mlacenje prazne slame. Sada kada je Srbija nezavisna drzava, kakva god usrana bila, niko nece bez razmisljanja krenuti na njenu vojsku. Zasto? Pa srpska vojska ima malo drugaciju istoriju od jugoslovenske. Toliko.

Kole66

pre 6 godina

Godine 1984/85 sluzio sam vojni rok u Sloveniji u mestu Vrhnika. Cesto sam bio na strazi u kasarni i bilo mi je cudno sto je svake nedelje u kasarnu dolazila TO odbrana. Uzimali bi bestrzajni top ili neko drugo naoruzanje i isli bi na obuku na poligon koji je bio u blizini. Tokom sukoba bas PO oruzje pored barikada je nanelo najvece gubitke jedinicama JNA. Oni su se vec tada spremali za nesto sto je isplanirano da se desi. U Srbiji su se skupovi TO svodili da se uzme dnevnica i da se prozovu ljudi da se vidi da li su na broju. Tokom ratova se desavalo da su ljudi zaduzivali naoruzanje o kome nemaju pojma.

D61

pre 6 godina

Malo skraćena i pojednostavljena verzija. Krivci su direktno naši koji nisu pristali na to da država bude konfederacija, uslov da 90-91' udjemo u EU po skraćenom postupku... To je tuga, golema.

ror

pre 6 godina

Kakva kapitalna glupost.. Pa sam koncept "Teritorijalne Odbrane" sproveden 1968 godine (ideja Edvarda Kardelja, kao i ustav iz 1974), je vodio raspadu drzave, jer su se tada republike naoruzale i dobile svoju paralelnu vojsku.

Влада

pre 6 godina

Каже ЈНА разоружавала ТО због сесеционистичких намера република. Све се показало као тачно. Закључак је да је ипак ЈНА извела агресију, а не да су ови кренули у сецесију. Нигде се не помиње да је задатак ЈНА уједно био и да спречи такве намере. Закључак, опет ЈНА и Срби кривци.

zenga

pre 6 godina

Uzrok krize je bio losa uprava, kriza ranih 80tih je dovela do rezova, politicari su dosli u paniku, promjena politickog sistema se nazirala. Mozete mislit kako jd njima tad gorilo, pao Causesku, pade Berlinski zid, uvode se partije... ekonomija zatvorena 40 godina nije proizvela konkurentne firme, kako da komunisticki direktor (tipa Sojica) moze da se nosi sa jednim Boschom ili Nestleom?
Bilo je ajmo mi zapucat na one tamo, oni ce malo na nas i dok se narod zabavi mi cemo jos 50 godina da ih jasemo? Domaci paraziti su fenomen, prezivili su i komunizam i tranziciju a sad plivaju i kapitalizmom. Da su tu svoju spisobnost prilagodjavanja primjenili u ekonomiji sad bi bili poput Austrije ili Italije. Ovako mi zivimo u mitovima ruskim, osmanskim itd a oni malo Ibiza, Antalija, Havaji itd.

Nesa

pre 6 godina

Kako je lako i dalje manipulisati zapadnim medijima. Samo im poturi pricu o borbi za demokratiju i ljudska prava, i odmah ce da se prime kao da je rec o Druzini prstenova (gde smo mi oni zli, naravno).
Cela sustina je da je sukob bio stara dobra borba za teritoriju, kao u devetnaestom veku, i teznja Hrvatske i Slovenije da osnuju nacionalne drzave u komunistickim granicama a Srba da ostanu u jednoj drzavi (sa svima koji bi hteli sa njima).
Sloba je prodao Srbima pricu o spasavanju Jugoslavije jer je provalio da to dobro ide, a u stvari je bio pragmaticni autorkrata koji se odrekao Srba u Hrvatskoj i BiH cim mu je to bilo zgodno.
I konacno, JNA je spasio Hrvatsku i Sloveniju od potpunog poraza odmah na pocetku jer su se generali odupreli kako-tako Slobinim pokusajima da preuzme potpunu kontrolu nad JNA. Generali su bili najvece naivcine koje su verovale u i dalje u socijalizam i bratstvo-jedinstvo.
Ja licno ne verujem da je raspad odgovarao ni Amerikancima ni Rusima ni EEZ (uostalom to je bilo vreme njihove najvece saradnje), nego jedino Nemcima, kojima odgovara usitnjavanje Evrope gde oni nece imati konkurenciju i mogu da gaze koga hoce (hint: pogledaj pod Grcka). Mada, na kraju krajeva, krivi smo mi normalni sto smo cutali.

grbavi

pre 6 godina

ne znam da li je ovo sto cu navesti bio uzrok raspada ali je chinjenica, hrvati su majorizacijom izbacili srbe kao konstutivni narod republike hrvatske. zamislite da se neshto tako desi u belgiji da li bi to dovelo do rata, a poznato je da su odnosi hrvata i srba u sfrj najvise uticali na njeno funkcionisanje. hrvati su se dugo pripremali za to. ovo sto pishe DW samo pranje sopstvene savesti.hrvatska to nikada ne bi bila u stamju da uradi bez pomoci genshera. isto je poznato da je ante markovic naredio vojsci da vrati oruzije TO koje je vojska chuvala u magacinima, da bi ih TO odmah opkolila i drzala u zarobljenishtvu. toliko o tome , nadam se da cete mi objaviti komentar. na stranu to sto su i rusi imali svoje planove koje su ostvarivali preko srpskog komunistichkog rukovodstva ipak mislim da je prethodno navedeno bilo srz problema.

realista

pre 6 godina

Naravno, ovo je viđenje Zapada, a zna se kakav je bio njihov uticaj na raspad SFRJ. Oružje TO je povučeno baš da ne bi došlo do sukoba, ali Špegelj je to rešio za Hrvatsku, a islamske zemlje kasnije za BiH. Srbi u BiH nisu bili za rat, ali su prisiljeni zbog agresivnih akcija "Patriotske lige" koji su izvršili više zločina pre početka pravih borbenih dejstava. Taj bivši kIk JNA Višća ne pominje da je pogazio svečanu obavezu (kao i mnogi drugi muslimani - ali ne svi), a i taj Kozar priča samo iz secesionističkog ugla Hrvata. JNA nije izvršila agresiju na sopstvenu državu, nego su pokušali da spreče raspad te države koju je inicirao Zapad, što se u članku ne pominje. To je ometano izdajom Kadijevića, a kasnije i neadekvatnim reagovanjem Adžića. Linija povlačenja koju pominje Višća je predstavljala liniju strategijskog povlačenja pred NATO, odakle bi se prešlo u u protivudar. Slično je bilo planirano i u slučaju napada VU sa severa. Tačno je da je sve po pitanju raspada SFRJ unapred planirano, ali ne od strane Srbije, nego od strane secesionističkih država - u prvom redu Slovenije i Hrvatske, a zatim se priključila BiH, na kraju i Makedonija. Dakle, malo istine ima u tom DW članku. I VRS i SVK su formirane radi sprečavanja genocida nad srpskim narodom kakav se na tim prostorima desio u II svetskom ratu. Tačno je da je starešinski kadar bivše JNA plaćan iz Beograda, kao i da se većina starešina vratila na teritoriju rođenja radi zaštite naroda.

magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

No comment... Sve je rečeno i sve je 100% tačno!
Mi malo matoriji još se svega dobro sećamo, i znali smo već tada "otkud vetar duva", kao i da će nevolja biti velika.
Jedino niko nije ni sanjao da će biti toliko krvi i zverstava...
Neoprostivo!
Ne zbog nas, nego zbog mladih kojima je oduzeto bezbrižno detinjstvo, radost mladosti i perspektiva života dostojnog čoveka...
Svi zlotvori (ma sa koje strane) - prokleti bili zauvek!

Vojni obveznik

pre 6 godina

"Jedno malo zapažanje @ Ova situacija je više odgovarala Rusima nego ikome u Evropi".
(Billy_the_cat, 15. maj 2017 20:21)

Tacno tako. Da je SFRJ kao sto je trebalo da sa Antom Markovicem, bude prva primljena u EU, Rusi bi od tada ostali bez ikakvog uticaja na Balkanu. Posto tada nisu mogli da se umesaju, "angazovali" su Miru Markovic i JNA generale da ovde zapodenu pokolj i kupe vreme, te stvore ovo sto imamo sada, a to je njihov 25-ogodisnji uticaj na Srbiju i Crnu Goru. Dobro, od pre neki dan, samo na Srbiju, a kada i to prestane-ispasce da smo dzabe ginuli.

Sram da Vas bude JNA oficiri, Vi koji ste se zakleli da cete braniti SFRJ, kako od spoljnog, tako i od UNUTRASNJEG neprijatelja i za to ste decenijama uzivali privilegije o kojima je obican narod mogao samo da sanja.

Da li danas kada brojite pare od lepih penzija u privatizovanim drzavnim stanovima, bar u mislima prebrojavate i: mrtve, ranjene, ubogaljene, silovane, raseljene i Vasim ne postupanjem po zakletvi mnogobrojne ojadjene civile koji su Vas "'lebom 'ranili" decenijama pre gradjanskog rata i cije ste zivote i imovinu trebali da zastitite!?

zika

pre 6 godina

Ovo je skretanje sa teme na tehnicke detalje, sto se mene tice, uvod je bio pad Berlinskog zida i raspad Sovjetskog Saveza, dakle, jasno je da je nakon toga dosla na red Jugoslavija. Kapitalizam nije pasivno posmatrao socijalizam vec je postojao hladni rat i aktivno delovanje spijuna, Nemacka je preko Madjarske poslala naoruzanje Hrvatima, i eto na kraju su razbili socijalizam u kome zapadni milijarderi nisu mogli da eksploatisu narod i resurse. Evo sada mogu. Cak i na Kosovu eksploataciju sprovode Amerikanci, oni prave lovu a narod nema para ni racun za struju da plati. A i Hrvati masovno beze u EU, nesto im nije dobra ta Mesiceva i Tudjmanova Hrvatska. Bivsi separatisti postali kapitalisti a narod ostade u blatu.

Jugoslav

pre 6 godina

Jugoslavija je bila dobra ideja. Kako bi danas globalisti rekli, to je bila održiva država. Ideološka paradigma "Bratstvo i jedinstvo" mogla je da bude zamenjena, a da država ostane. Oni koji su je stvorili (a to nismo mi), odlučili su da je sruše, kad su procenili da je za to doslo vreme. I tako je nestala jedna dobra država, a nastale su banana države, bez ekonomije, bez perspektive. Jer su tako hteli nejugoslovenski narodi.

Oficir JNA JA VJ VS

pre 6 godina

Ovo sto je napisano nema blage veze. Raspad SFRJ je nastupio po visestranackom sitemu ,a pogorsanju stanja je pocela "Mladina" odnosno SR Slovenija tada. TO su imale sve republike i nisu mu oduzimana MTS i MES. Tako je TO Slovenije dovela do puca i raspada SFRJ... Sve ostalo je rekla kazala... Licno ucestvovao u tim zbivanjima...

Da_Ne

pre 6 godina

Da ne dužim. Da je vojska izvršila puč, pohapsila sve političare u Jugoslaviji, do rata nikad ne bi ni došlo.
Jugoslavija je 89. godine imala bolji životni standard od pojedinih članica EEZ-a (evropska ekonomska zajednica).
Trebalo je samo promeniti jednopartijski sistem i reorganizovati drzavna preduzeća i mogli smo krenuti u pregovore u ulasku u EEZ.

krug je nekako okrugao

pre 6 godina

Istekao rok nacionalnoj državi kao formi uredjenja, težnja Srba da razviju sledeći realm (koji su svi nazvali velika Srbija, mada su Srbima samo firme, mašine i televizisjke satnice u glavi), dok ostali teže zastareloj formi nacionalnih država. I istorija se ponavila, pre stogodina su birali da služe dinastije protiv Srpske nacionalne države, a onda nacionalnim državama protiv Srpske tržišne države, a završiće se opet jednom zajedničkom market državom jer granice market država odredjuje jezik i tehnološka kompatibilnost. I biće isto kao formiranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca ( mada možda Slovenci poptpadnu kao tržišnja manjina triju Francuska, Nemačka, Italija) i sve će opet pod tepih kako bi se za 50 ili sto godina ponovilo.

Gde mi živimo

pre 6 godina

@Niko DU

Pa hajde prijatelju da sarađujemo, ali neki put mi se čini (možda grešim) da neki kod vas ne bi ni to. Nisam ni ja za pravljenje nekih novih Juga (možda jedino zbog sporta, voleo bih to da vidim). Previše je bilo žrtava da bi bilo "bratstva i jedinstva". Međutim, hajde da radimo nešto. Hajde da lepo prvo rešimo probleme oko nestalih, ustanovimo datum sećanja (ne sme da se zaboravi), ali idemo dalje. Zašto da prodajemo sve rezidencije po svetu, ako bi mogli da ubiramo neke prihode od rentiranja. Hajde jednostavno da živimo.

Grunf

pre 6 godina

Najpre bi bio red saopštiti rezultat rata.Srbija je danas jedina država bivše SFRJ,pored Makedonije, koja je još uvek multinacionalna.U svim državama koje je NATO uzeo u protektorat (Hrvatska, BiH, KiM), izvedeno je gotovo potpuno etničko čišćenje.Autor teksta DW bi trebalo da zna što nije nikakva tajna da je još BND (nemačka CIA) je 1979god. poslala tim tajnih agenata u Zagreb s misijom da podrže Franju Tuđmana, rasistu koji je aktivno promovisao etničku mržnju i činio sve što je mogao da rasturi Jugoslaviju. Nemačka je podržala i finansirala ovog hrvatskog nacionalistu i poslala mu oružje pred rat.Berlin nikad nije priznao postojanje ujedinjene jugoslovenske države koja se opirala nemačkoj agresiji za vreme oba svetska rata. Cilj Nemačke bio je da rasturi Jugoslaviju na manje države kojima je lako mogla dominirati, čime bi kontrolisala Balkan. Bila joj je potrebna ekonomska zona kojoj može da izvozi nemačke proizvode i čijim tržištem može da dominira. Bavarski ministar unutrašnjih poslova je 1992. godine izjavio: „Helmut Kol je uspeo tamo gde car Giljom i Hitler nisu uspeli“Na početku samita u Mastrihtu 1991. godine, nemački kancelar Kol je bio jedini koji je želeo da rasturi Jugoslaviju.MMF je u decembru 1989. godine uveo uslove Jugoslaviji, koji su primorali prem. Markovića da moli za pomoć Buša starijeg. Ova „pomoć“ je bila usmerena na bankrot svih većih državnih preduzeća. Svetska banka je razorila bankarski sistem.Životni standard je dramatično opao.Dalje znate svi..

NN

pre 6 godina

Uvod je bio ujedinjenje Nemacke.
(jedno malo zapažanje, 15. maj 2017 19:35)

Nije istina da je Nemačka i EZ htela raspad SFRJ!
Koje su bile prednosti očuvanja SFRJ:
- brz ulazak u EU (što je bilo i nuđeno)
- JNA ulazi u NATO, što je van svake sumnje veliki plus za NATO
- ekonomski solidna članica EU i NATO

Koja bi bila strategija Nemačke ako je inicirala raspad SFRJ? Uništiti SFRJ da bi osiromašili narode SFRJ kojima će onda 20 godina da dotira milijarde da bi stali na noge, i mučiti se do 2040te da integriše Srbiju u EU? Umesto JNA u NATOu, platiće Hrvatima i Slovencima vojsku i dobiće eventualno Srbiju u NATOu pedeset godina kasnije sa celim jednim avionom iz prošlog veka? Srbija će tad imati više penzionera nego onih koji to nisu.

Kako neko može sebe da ubedi da je TO bio brilijantni plan Nemačke? Tako nešto ne bi ni idiot smislio. SVE je bilo pozitivno za EU da je SFRJ ostala cela, SVE je minus što se raspala.

dusanmal

pre 6 godina

Isto toliko "uvod" koliko je atentat u Sarajevu bio "uvod" u prvi svetski rat ili "patnja" Sudetskih Nemaca "uvod" u drugi svetski rat.
Isto kao sto se danas desava, balans svetskih sila se menjao dovodeci grabezu jednih velikih od drugih velikih preko glava malih, pod izgovorom slobode i napretka.
Clanak izostavlja najvazniji detalj: Izvestaj Evropske Komisije o potencijalnom raspadu i posledicama istog, te savet i zakljucak tog izvestaja da Evropske sile mogu spreciti tacno predvidjeni haos i krvoprolice jednostavnim merama koje ih nista nisu kostale: odbijanjem prepoznavanja malih lopovstina te mamljenjem celog skupa lopova u Evropu da bi bili pod kontrolom. Zapadne sile to NAMERNO nisu ucinile, ne zbog JNA ili komunizma ili Slobe. Vec zato sto nemaju nas (svih Balkanaca) interest vec je njihov da nas umanje i potamane koliko god se moze. Zrtve sa svih strana raspada Jugoslavije su zrtve te pohlepe da se prigrabi teritorija prethodno pod interesnom sferom Rusije te da se isti kraj oslabi, osteti te kolonizira.
Trenutno smo u drugoj oscilaciji tog celog procesa. Rusija je osnazena hvatanjem EU u energetsku zamku, EU je oslabljena svojim sopstvenim kontra-ekonomskim ideoloskim ludilom. A mali su opet na tanjiru.
Jedini izlaz je suverenitet, neutralnost, nezavisnost. Jer onda ni jedna strana nema glavni interes da zgrabi, vec rade druga posla.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Treba preskociti nagadjanja i pretpostavke i bazirati se samo na cinjenice. Milosevicev rezim i komunisticki generali nisu hteli da se pomire sa cinjenicom da je Berlinski zid pao, a sa njim i komunisticki blok. Oni su taj, u istocnoj evropi izumirujuci poredak hteli da odbrane u Jugoslaviji. Na taj nacin su onemogucili demokratsko preuredjenje drzave, i tako je razbili. Postojale su jasne ponude od tadasnje Evropske zajednice, kao i nekih lidera ex Yu republika, da se Jugoslavija pruredi u asimetricnu federaciju, zatim konfederaciju i savez suverenih drzava.Evropska Zajednica i SAD su nudile pomoc od 5.milijardi dolara za program vlade Ante Markovica i automatsko clanstvo konfederalne Jugoslavije u Evropskoj Zajednici sadasnjoj EU. Milosevic je odbio sve ponude. Tek nakon toga, svet je priznao nezavisnost republika.Onda su Milosevic i komunisticki generali navukli nacionalne odore i pod firmom odbrane Srba, usli u rat za odbranu komunistickog poretka. Da nisu branili Srbe, vec poredak, pokazuje sudbina srpskih krajina u Hrvatskoj, koje su vise njihova zrtva, nego zrtva ,,Oluje".Da je Milosevic naredio svom namesnistvu u Kninu da prihvate plan Z4, ,,Oluje"" ne bi ni bilo, a Srbi u Krajini bi dobili autonomiju nalik drzavi...

Niko DU

pre 6 godina

Tocnu u sredinu. To je bio jedan najobicniji pljackaski i osvajacki pohod. Pa kontrolni toranj s aerodroma u Dubrovniku je, nakon okupacije, odma razmontiran i postavljen u Tivat. Da ne pricam o ostalim stvarima. Mozemo suradjivati gospodarski, ali nesto vise, neka hvala "braco".

humanista

pre 6 godina

Zanimljivo i veoma intrigantno je da se kao jedan od razloga raspada bivse drzave uopste ne spominje uticaj i delovanje,,spoljasnjeg faktora,,koji ni malo nije zanemarljiv.

humanista

pre 6 godina

Zanimljivo i veoma intrigantno je da se kao jedan od razloga raspada bivse drzave uopste ne spominje uticaj i delovanje,,spoljasnjeg faktora,,koji ni malo nije zanemarljiv.

Da_Ne

pre 6 godina

Da ne dužim. Da je vojska izvršila puč, pohapsila sve političare u Jugoslaviji, do rata nikad ne bi ni došlo.
Jugoslavija je 89. godine imala bolji životni standard od pojedinih članica EEZ-a (evropska ekonomska zajednica).
Trebalo je samo promeniti jednopartijski sistem i reorganizovati drzavna preduzeća i mogli smo krenuti u pregovore u ulasku u EEZ.

Jugoslav

pre 6 godina

Jugoslavija je bila dobra ideja. Kako bi danas globalisti rekli, to je bila održiva država. Ideološka paradigma "Bratstvo i jedinstvo" mogla je da bude zamenjena, a da država ostane. Oni koji su je stvorili (a to nismo mi), odlučili su da je sruše, kad su procenili da je za to doslo vreme. I tako je nestala jedna dobra država, a nastale su banana države, bez ekonomije, bez perspektive. Jer su tako hteli nejugoslovenski narodi.

Niko DU

pre 6 godina

Tocnu u sredinu. To je bio jedan najobicniji pljackaski i osvajacki pohod. Pa kontrolni toranj s aerodroma u Dubrovniku je, nakon okupacije, odma razmontiran i postavljen u Tivat. Da ne pricam o ostalim stvarima. Mozemo suradjivati gospodarski, ali nesto vise, neka hvala "braco".

magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

No comment... Sve je rečeno i sve je 100% tačno!
Mi malo matoriji još se svega dobro sećamo, i znali smo već tada "otkud vetar duva", kao i da će nevolja biti velika.
Jedino niko nije ni sanjao da će biti toliko krvi i zverstava...
Neoprostivo!
Ne zbog nas, nego zbog mladih kojima je oduzeto bezbrižno detinjstvo, radost mladosti i perspektiva života dostojnog čoveka...
Svi zlotvori (ma sa koje strane) - prokleti bili zauvek!

realista

pre 6 godina

Naravno, ovo je viđenje Zapada, a zna se kakav je bio njihov uticaj na raspad SFRJ. Oružje TO je povučeno baš da ne bi došlo do sukoba, ali Špegelj je to rešio za Hrvatsku, a islamske zemlje kasnije za BiH. Srbi u BiH nisu bili za rat, ali su prisiljeni zbog agresivnih akcija "Patriotske lige" koji su izvršili više zločina pre početka pravih borbenih dejstava. Taj bivši kIk JNA Višća ne pominje da je pogazio svečanu obavezu (kao i mnogi drugi muslimani - ali ne svi), a i taj Kozar priča samo iz secesionističkog ugla Hrvata. JNA nije izvršila agresiju na sopstvenu državu, nego su pokušali da spreče raspad te države koju je inicirao Zapad, što se u članku ne pominje. To je ometano izdajom Kadijevića, a kasnije i neadekvatnim reagovanjem Adžića. Linija povlačenja koju pominje Višća je predstavljala liniju strategijskog povlačenja pred NATO, odakle bi se prešlo u u protivudar. Slično je bilo planirano i u slučaju napada VU sa severa. Tačno je da je sve po pitanju raspada SFRJ unapred planirano, ali ne od strane Srbije, nego od strane secesionističkih država - u prvom redu Slovenije i Hrvatske, a zatim se priključila BiH, na kraju i Makedonija. Dakle, malo istine ima u tom DW članku. I VRS i SVK su formirane radi sprečavanja genocida nad srpskim narodom kakav se na tim prostorima desio u II svetskom ratu. Tačno je da je starešinski kadar bivše JNA plaćan iz Beograda, kao i da se većina starešina vratila na teritoriju rođenja radi zaštite naroda.

Vojni obveznik

pre 6 godina

"Jedno malo zapažanje @ Ova situacija je više odgovarala Rusima nego ikome u Evropi".
(Billy_the_cat, 15. maj 2017 20:21)

Tacno tako. Da je SFRJ kao sto je trebalo da sa Antom Markovicem, bude prva primljena u EU, Rusi bi od tada ostali bez ikakvog uticaja na Balkanu. Posto tada nisu mogli da se umesaju, "angazovali" su Miru Markovic i JNA generale da ovde zapodenu pokolj i kupe vreme, te stvore ovo sto imamo sada, a to je njihov 25-ogodisnji uticaj na Srbiju i Crnu Goru. Dobro, od pre neki dan, samo na Srbiju, a kada i to prestane-ispasce da smo dzabe ginuli.

Sram da Vas bude JNA oficiri, Vi koji ste se zakleli da cete braniti SFRJ, kako od spoljnog, tako i od UNUTRASNJEG neprijatelja i za to ste decenijama uzivali privilegije o kojima je obican narod mogao samo da sanja.

Da li danas kada brojite pare od lepih penzija u privatizovanim drzavnim stanovima, bar u mislima prebrojavate i: mrtve, ranjene, ubogaljene, silovane, raseljene i Vasim ne postupanjem po zakletvi mnogobrojne ojadjene civile koji su Vas "'lebom 'ranili" decenijama pre gradjanskog rata i cije ste zivote i imovinu trebali da zastitite!?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Treba preskociti nagadjanja i pretpostavke i bazirati se samo na cinjenice. Milosevicev rezim i komunisticki generali nisu hteli da se pomire sa cinjenicom da je Berlinski zid pao, a sa njim i komunisticki blok. Oni su taj, u istocnoj evropi izumirujuci poredak hteli da odbrane u Jugoslaviji. Na taj nacin su onemogucili demokratsko preuredjenje drzave, i tako je razbili. Postojale su jasne ponude od tadasnje Evropske zajednice, kao i nekih lidera ex Yu republika, da se Jugoslavija pruredi u asimetricnu federaciju, zatim konfederaciju i savez suverenih drzava.Evropska Zajednica i SAD su nudile pomoc od 5.milijardi dolara za program vlade Ante Markovica i automatsko clanstvo konfederalne Jugoslavije u Evropskoj Zajednici sadasnjoj EU. Milosevic je odbio sve ponude. Tek nakon toga, svet je priznao nezavisnost republika.Onda su Milosevic i komunisticki generali navukli nacionalne odore i pod firmom odbrane Srba, usli u rat za odbranu komunistickog poretka. Da nisu branili Srbe, vec poredak, pokazuje sudbina srpskih krajina u Hrvatskoj, koje su vise njihova zrtva, nego zrtva ,,Oluje".Da je Milosevic naredio svom namesnistvu u Kninu da prihvate plan Z4, ,,Oluje"" ne bi ni bilo, a Srbi u Krajini bi dobili autonomiju nalik drzavi...

Grunf

pre 6 godina

Najpre bi bio red saopštiti rezultat rata.Srbija je danas jedina država bivše SFRJ,pored Makedonije, koja je još uvek multinacionalna.U svim državama koje je NATO uzeo u protektorat (Hrvatska, BiH, KiM), izvedeno je gotovo potpuno etničko čišćenje.Autor teksta DW bi trebalo da zna što nije nikakva tajna da je još BND (nemačka CIA) je 1979god. poslala tim tajnih agenata u Zagreb s misijom da podrže Franju Tuđmana, rasistu koji je aktivno promovisao etničku mržnju i činio sve što je mogao da rasturi Jugoslaviju. Nemačka je podržala i finansirala ovog hrvatskog nacionalistu i poslala mu oružje pred rat.Berlin nikad nije priznao postojanje ujedinjene jugoslovenske države koja se opirala nemačkoj agresiji za vreme oba svetska rata. Cilj Nemačke bio je da rasturi Jugoslaviju na manje države kojima je lako mogla dominirati, čime bi kontrolisala Balkan. Bila joj je potrebna ekonomska zona kojoj može da izvozi nemačke proizvode i čijim tržištem može da dominira. Bavarski ministar unutrašnjih poslova je 1992. godine izjavio: „Helmut Kol je uspeo tamo gde car Giljom i Hitler nisu uspeli“Na početku samita u Mastrihtu 1991. godine, nemački kancelar Kol je bio jedini koji je želeo da rasturi Jugoslaviju.MMF je u decembru 1989. godine uveo uslove Jugoslaviji, koji su primorali prem. Markovića da moli za pomoć Buša starijeg. Ova „pomoć“ je bila usmerena na bankrot svih većih državnih preduzeća. Svetska banka je razorila bankarski sistem.Životni standard je dramatično opao.Dalje znate svi..

Gde mi živimo

pre 6 godina

@Niko DU

Pa hajde prijatelju da sarađujemo, ali neki put mi se čini (možda grešim) da neki kod vas ne bi ni to. Nisam ni ja za pravljenje nekih novih Juga (možda jedino zbog sporta, voleo bih to da vidim). Previše je bilo žrtava da bi bilo "bratstva i jedinstva". Međutim, hajde da radimo nešto. Hajde da lepo prvo rešimo probleme oko nestalih, ustanovimo datum sećanja (ne sme da se zaboravi), ali idemo dalje. Zašto da prodajemo sve rezidencije po svetu, ako bi mogli da ubiramo neke prihode od rentiranja. Hajde jednostavno da živimo.

Влада

pre 6 godina

Каже ЈНА разоружавала ТО због сесеционистичких намера република. Све се показало као тачно. Закључак је да је ипак ЈНА извела агресију, а не да су ови кренули у сецесију. Нигде се не помиње да је задатак ЈНА уједно био и да спречи такве намере. Закључак, опет ЈНА и Срби кривци.

dusanmal

pre 6 godina

Isto toliko "uvod" koliko je atentat u Sarajevu bio "uvod" u prvi svetski rat ili "patnja" Sudetskih Nemaca "uvod" u drugi svetski rat.
Isto kao sto se danas desava, balans svetskih sila se menjao dovodeci grabezu jednih velikih od drugih velikih preko glava malih, pod izgovorom slobode i napretka.
Clanak izostavlja najvazniji detalj: Izvestaj Evropske Komisije o potencijalnom raspadu i posledicama istog, te savet i zakljucak tog izvestaja da Evropske sile mogu spreciti tacno predvidjeni haos i krvoprolice jednostavnim merama koje ih nista nisu kostale: odbijanjem prepoznavanja malih lopovstina te mamljenjem celog skupa lopova u Evropu da bi bili pod kontrolom. Zapadne sile to NAMERNO nisu ucinile, ne zbog JNA ili komunizma ili Slobe. Vec zato sto nemaju nas (svih Balkanaca) interest vec je njihov da nas umanje i potamane koliko god se moze. Zrtve sa svih strana raspada Jugoslavije su zrtve te pohlepe da se prigrabi teritorija prethodno pod interesnom sferom Rusije te da se isti kraj oslabi, osteti te kolonizira.
Trenutno smo u drugoj oscilaciji tog celog procesa. Rusija je osnazena hvatanjem EU u energetsku zamku, EU je oslabljena svojim sopstvenim kontra-ekonomskim ideoloskim ludilom. A mali su opet na tanjiru.
Jedini izlaz je suverenitet, neutralnost, nezavisnost. Jer onda ni jedna strana nema glavni interes da zgrabi, vec rade druga posla.

Nesa

pre 6 godina

Kako je lako i dalje manipulisati zapadnim medijima. Samo im poturi pricu o borbi za demokratiju i ljudska prava, i odmah ce da se prime kao da je rec o Druzini prstenova (gde smo mi oni zli, naravno).
Cela sustina je da je sukob bio stara dobra borba za teritoriju, kao u devetnaestom veku, i teznja Hrvatske i Slovenije da osnuju nacionalne drzave u komunistickim granicama a Srba da ostanu u jednoj drzavi (sa svima koji bi hteli sa njima).
Sloba je prodao Srbima pricu o spasavanju Jugoslavije jer je provalio da to dobro ide, a u stvari je bio pragmaticni autorkrata koji se odrekao Srba u Hrvatskoj i BiH cim mu je to bilo zgodno.
I konacno, JNA je spasio Hrvatsku i Sloveniju od potpunog poraza odmah na pocetku jer su se generali odupreli kako-tako Slobinim pokusajima da preuzme potpunu kontrolu nad JNA. Generali su bili najvece naivcine koje su verovale u i dalje u socijalizam i bratstvo-jedinstvo.
Ja licno ne verujem da je raspad odgovarao ni Amerikancima ni Rusima ni EEZ (uostalom to je bilo vreme njihove najvece saradnje), nego jedino Nemcima, kojima odgovara usitnjavanje Evrope gde oni nece imati konkurenciju i mogu da gaze koga hoce (hint: pogledaj pod Grcka). Mada, na kraju krajeva, krivi smo mi normalni sto smo cutali.

zenga

pre 6 godina

Uzrok krize je bio losa uprava, kriza ranih 80tih je dovela do rezova, politicari su dosli u paniku, promjena politickog sistema se nazirala. Mozete mislit kako jd njima tad gorilo, pao Causesku, pade Berlinski zid, uvode se partije... ekonomija zatvorena 40 godina nije proizvela konkurentne firme, kako da komunisticki direktor (tipa Sojica) moze da se nosi sa jednim Boschom ili Nestleom?
Bilo je ajmo mi zapucat na one tamo, oni ce malo na nas i dok se narod zabavi mi cemo jos 50 godina da ih jasemo? Domaci paraziti su fenomen, prezivili su i komunizam i tranziciju a sad plivaju i kapitalizmom. Da su tu svoju spisobnost prilagodjavanja primjenili u ekonomiji sad bi bili poput Austrije ili Italije. Ovako mi zivimo u mitovima ruskim, osmanskim itd a oni malo Ibiza, Antalija, Havaji itd.

Oficir JNA JA VJ VS

pre 6 godina

Ovo sto je napisano nema blage veze. Raspad SFRJ je nastupio po visestranackom sitemu ,a pogorsanju stanja je pocela "Mladina" odnosno SR Slovenija tada. TO su imale sve republike i nisu mu oduzimana MTS i MES. Tako je TO Slovenije dovela do puca i raspada SFRJ... Sve ostalo je rekla kazala... Licno ucestvovao u tim zbivanjima...

NN

pre 6 godina

Uvod je bio ujedinjenje Nemacke.
(jedno malo zapažanje, 15. maj 2017 19:35)

Nije istina da je Nemačka i EZ htela raspad SFRJ!
Koje su bile prednosti očuvanja SFRJ:
- brz ulazak u EU (što je bilo i nuđeno)
- JNA ulazi u NATO, što je van svake sumnje veliki plus za NATO
- ekonomski solidna članica EU i NATO

Koja bi bila strategija Nemačke ako je inicirala raspad SFRJ? Uništiti SFRJ da bi osiromašili narode SFRJ kojima će onda 20 godina da dotira milijarde da bi stali na noge, i mučiti se do 2040te da integriše Srbiju u EU? Umesto JNA u NATOu, platiće Hrvatima i Slovencima vojsku i dobiće eventualno Srbiju u NATOu pedeset godina kasnije sa celim jednim avionom iz prošlog veka? Srbija će tad imati više penzionera nego onih koji to nisu.

Kako neko može sebe da ubedi da je TO bio brilijantni plan Nemačke? Tako nešto ne bi ni idiot smislio. SVE je bilo pozitivno za EU da je SFRJ ostala cela, SVE je minus što se raspala.

zika

pre 6 godina

Ovo je skretanje sa teme na tehnicke detalje, sto se mene tice, uvod je bio pad Berlinskog zida i raspad Sovjetskog Saveza, dakle, jasno je da je nakon toga dosla na red Jugoslavija. Kapitalizam nije pasivno posmatrao socijalizam vec je postojao hladni rat i aktivno delovanje spijuna, Nemacka je preko Madjarske poslala naoruzanje Hrvatima, i eto na kraju su razbili socijalizam u kome zapadni milijarderi nisu mogli da eksploatisu narod i resurse. Evo sada mogu. Cak i na Kosovu eksploataciju sprovode Amerikanci, oni prave lovu a narod nema para ni racun za struju da plati. A i Hrvati masovno beze u EU, nesto im nije dobra ta Mesiceva i Tudjmanova Hrvatska. Bivsi separatisti postali kapitalisti a narod ostade u blatu.

D61

pre 6 godina

Malo skraćena i pojednostavljena verzija. Krivci su direktno naši koji nisu pristali na to da država bude konfederacija, uslov da 90-91' udjemo u EU po skraćenom postupku... To je tuga, golema.

ror

pre 6 godina

Kakva kapitalna glupost.. Pa sam koncept "Teritorijalne Odbrane" sproveden 1968 godine (ideja Edvarda Kardelja, kao i ustav iz 1974), je vodio raspadu drzave, jer su se tada republike naoruzale i dobile svoju paralelnu vojsku.

grbavi

pre 6 godina

ne znam da li je ovo sto cu navesti bio uzrok raspada ali je chinjenica, hrvati su majorizacijom izbacili srbe kao konstutivni narod republike hrvatske. zamislite da se neshto tako desi u belgiji da li bi to dovelo do rata, a poznato je da su odnosi hrvata i srba u sfrj najvise uticali na njeno funkcionisanje. hrvati su se dugo pripremali za to. ovo sto pishe DW samo pranje sopstvene savesti.hrvatska to nikada ne bi bila u stamju da uradi bez pomoci genshera. isto je poznato da je ante markovic naredio vojsci da vrati oruzije TO koje je vojska chuvala u magacinima, da bi ih TO odmah opkolila i drzala u zarobljenishtvu. toliko o tome , nadam se da cete mi objaviti komentar. na stranu to sto su i rusi imali svoje planove koje su ostvarivali preko srpskog komunistichkog rukovodstva ipak mislim da je prethodno navedeno bilo srz problema.

krug je nekako okrugao

pre 6 godina

Istekao rok nacionalnoj državi kao formi uredjenja, težnja Srba da razviju sledeći realm (koji su svi nazvali velika Srbija, mada su Srbima samo firme, mašine i televizisjke satnice u glavi), dok ostali teže zastareloj formi nacionalnih država. I istorija se ponavila, pre stogodina su birali da služe dinastije protiv Srpske nacionalne države, a onda nacionalnim državama protiv Srpske tržišne države, a završiće se opet jednom zajedničkom market državom jer granice market država odredjuje jezik i tehnološka kompatibilnost. I biće isto kao formiranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca ( mada možda Slovenci poptpadnu kao tržišnja manjina triju Francuska, Nemačka, Italija) i sve će opet pod tepih kako bi se za 50 ili sto godina ponovilo.

Tvrtko3

pre 6 godina

Točno sve što je napisano. Glede onih koji otužuji Hrvatsku za saparatizam samo nekoliko čenjenica. Od dolasaka Miloševića na vlast u Srbiji 1987. počeli su se događati mitinzi po Hrvatskoj. U Kninu, Kordunu Obrovcu "događa se narod". Ljudi sa kokarddma urlaju ovo je Srbija. Ja nisma mogao vjerovati svojim očima što se događa...i tako 3 godine do 1990. kada se pojavljuje HDZ i F. Tuđman. Što je trebala napraviti JNA? Jednostavno zauzeti neutralan stav. Tada se ne bi Milošević osjećao dovoljno snažnim za vođenje bilo kakvih ratova jer ne bi imao sa čime. Političari bi se dogovorili i vjerojatno prihvatili ponudu iz EZ.... Ovako smo svi tu gdje jesmo. Nigdje.

dali

pre 6 godina

@ne znam da li je ovo sto cu navesti bio uzrok raspada ali je chinjenica, hrvati su majorizacijom izbacili srbe kao konstutivni narod republike hrvatske.
(grbavi, 15. maj 2017 22:40)

To nije nikakva činjenica iz prostog razloga što nije ni istina. Činjenica je da se u Srbiji po ovom pitanju miješa pojam autohtonosti i kostutivnosti Srba u Hrvatskoj. Konstutivnost podrazumijeva političku uređenost u smislu vlastitog doma naroda, zagarantovanu zastupljenost u parlamentu što Srbi u Hrvatskoj u vrijeme SFRJ nisu nikad imali, te time nisu mogli ni izgubiti!
Drugo, izmjene ustava Republike Hrvatske su nastale 22.12.1990.g., dok je oružana pobuna Srba u Hrvatskoj nastupila 17.08.1990.g. tako da izmjene ustava i bez obzira na njihov sadržaj nikako nisu mogle biti povod rata. Povod oružane pobune Srba (tzv balvan revolucija) je što nisu željeli prihvatiti rezultat prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj gdje je izbore osvojila stranka s hrvatskim predznakom, te su isključivo iz tog razloga krenuli u odcjepljenje s namjerom da se pripoje Srbiji!

Nebitno

pre 6 godina

E , moji Srbi. Sve je,samo nije Ono sto cijeli svijet vidi I zna. Zemun ... u svom komentaru objasnio. Zar je problem sagledati cinjenice I okolnosti u 90-ima?! Imali ste vrhunske ponude od " zlog " zapada , od Z4 plana pa dalje... Apeliram na obrazovanije I inteligentnije , proucite vise izvora,analizirajte pa zakljucite... Iako, onima Koji se smatraju takvima sve je odavno jasno. Pozdrav!

aleksandar grozni

pre 6 godina

Ajde da malo budemo realni i posteni.Jugoslaviju je razbio njen centralisticki sistem,i tvrdoglavo odbijanje da je komunizam kao ideoloska odrednica propao.Slovenija i hrvatska su predlagali i konfederaciju,i asocojaciju zajednickih drzava,ali tvrdokorni beogradski komunisti plaseci se za svoje pozicije,nisu na to pristajali.Secate se kako je Jovic pricao kako slovenija nemoze da jede alpe i gdeje slovenija sada a gde smo mi?.Toje ta zaslepljenost i kratkovidost tadsnjeg komunistickog jezgra koji nas je kostao trovanja ovih prostora osiromasenim uranijumom za hiljade i hiljade narednih godina,gde ce se karceogene bolesti povecavati do epidemijskih razmera.Sve druge navodne teorije zavere su price i zamajavanje onih nepismenih koji zdusno na izborima podrzavaju,bas te tvrdokorne.

Harwy

pre 6 godina

Konačno da i u srpskim medijima objavljena istina. Da je JNA bila stvarno zajednička vojska onda do rata ne bi ni došlo. Čehoslovačka vojska i vojska SSSR-a je stvarno bila zajednička vojska. Tamo nikakvog rta nije bilo jer su im vojske ostale u kasarnama i nisu se mješale u politiku i nisu stala ni na jednu stranu.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"Pozivajući se na istraživanja američkog vojnog analitičara Džejmsa F. Danigana, profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović kaže da se, prema sistemu vojnog školovanja i nivoa obučenosti, JNA svrstavala „rame uz rame" sa vojskama NATO članica. (itd, bla, bla)"

==

Svako ko je proveo vise od jedne marende u JNA izmedju 1980. i 1992. zna da je ovo notorna, totalna, nevidjena glupost. JNA je bila korumpirana i nesposobna pseudoarmija, vodjena od strane - CAST IZUZECIMA! - moralno kompromitovanih VISIH staresina i komandovana podeljenim predsednistvom SFRJ koje ne bi moglo da prepozna strategiju odbrane sve i da mu ista sedne u krilo i vikne "TATA!". Tu firmu vodili su profesionalni podrepasi i dozivotni partijski kadrovi sa koeficijentom inteligencije od 20 i direktno proporcionalnim koeficijentom znanja i strucnosti, cija jedina "zasluga" za odbranu zemlje je bila to sto su se povremeno po lokalnim birtijama sretali sa zapadnim diplomatama kojima bi - uz malu naknadu - urucivali "strogo poverljiva" dokumenta.

Sto se tice doktrine i strategije JNA, iste nisu prezivele ni prvi kontakt sa prvim borbenim redovima MNOGO SLABIJEG neprijatelja, a kamo li drugi ili treci. Borbena oprema? Vise od 95% iste nije funkcionisalo i bilo je rashodovano i razbucano MNOGO pre nego sto je rat i poceo.

Da smo 1914. godine umesto Misica i Bojovica imali JNA, Oskar Pocorek bi za pola sata bio u Bitolju, a ja bih ovaj komentar pisao na maternjem mi nemackom jeziku, verovatno goticom.

Filip Jovic

pre 6 godina

Prekrajanje istine u skoro svim nemackim i zapadnim meidjima se nastavlja .Niko ne pominje Nemacku i Zapad kao glavne organizatore rasturanja Yuge nego pominje izvrsioce kao organizatore i za sve im je opet kriva JNA

John

pre 6 godina

(Da_Ne, 15. maj 2017 21:19)

Koja vojska? Je l' ona koja je u avgustu '91 zdušno navijala i podržavala da Moskvom poteče krv i podržavala Jazova i ostalu pijanu bratiju koja je htela da vrati tvrdolinijaše na vlast, a time gurne Sovjetski Savez u svašta... A Evropu i svet u novi hladni rat.

Vojska koja se bavi "filmskom produkcijom" (Špegelj i društvo) umesto da su ih sve prvo pohapsili, a snimke prikazali na suđenju?

Vojska čiji su se generali uvlačili Arkanu? Eno snimak iz '91 kod Vukovara, valjda komandant Novosadskog korpusa? Koju godinu kasnije ih je i mlatio (u Bosni, pričao general Manojlo Milovanović - nije njega tukao, već mu se žalio drugi general).

I to vojska? To oficiri? Još smo dobro i prošli...

A što se tiče njihovog vojničkog umeća - ne kaže se džabe da se vojska uvek sprema za prošli rat. A prošli rat je bio pre (tada) 45 godina... Opštenarodna odbrana? Kako da ne...

my way

pre 6 godina

"Kad je JNA 1991. godine počela agresiju na Hrvatsku, a 1992. i na BiH..."
Иначе, ЈНА је била стационирана у Аустрији, Мађарској и Италији, па ударила "агресију" на територију Југославије? Шта рећи, како из интелектуалног, моралног, професионалног, било каквог угла оцењивати чланак који овакве апсурде садржи? Да поштен човек само гађење осети од овакве "стручности и знања". Ово није лажирање истроије, ово је њено изокретање за 180 и наравно да то мора изгледати овако мизерно и бесмислено као у чланку.

Kole66

pre 6 godina

Godine 1984/85 sluzio sam vojni rok u Sloveniji u mestu Vrhnika. Cesto sam bio na strazi u kasarni i bilo mi je cudno sto je svake nedelje u kasarnu dolazila TO odbrana. Uzimali bi bestrzajni top ili neko drugo naoruzanje i isli bi na obuku na poligon koji je bio u blizini. Tokom sukoba bas PO oruzje pored barikada je nanelo najvece gubitke jedinicama JNA. Oni su se vec tada spremali za nesto sto je isplanirano da se desi. U Srbiji su se skupovi TO svodili da se uzme dnevnica i da se prozovu ljudi da se vidi da li su na broju. Tokom ratova se desavalo da su ljudi zaduzivali naoruzanje o kome nemaju pojma.

filolog

pre 6 godina

Veli Dojce da je DDR posle SSSRa bila najjaca vojska u istocnoj Evropi, a za njom Juga.

I onda Nemacka (ujedinjena) umesto da plati unistenje DDR oruzja posle ujedinjenja, pokloni svo to oruzje Rvatima i BiH (bivsoj NDH).

I onda mi slusamo i dalje sta veli Dojc o nepravednoj borbi nenaoruzanih

secesionista pritiv zle JNA.

Kada ce Dojc da nam veli nesto o donaciji oruzja DDRa, secesionistickim
republikama ex YU ?

Ajde Dojc pricaj nam jos

Danilo

pre 6 godina

Kad su nam lepo nudili 90te ubrzano priduzenje u EU kao i 100 milijardi dolara greenfield investicija plus da budemo lider regiona. Al kad nismo hteli

CATAPA

pre 6 godina

Tačno jeste, ali koliko presudno teško je reći. Razoružavanje TO jeste bila neustavna akcija kojom je koncept SFRJ o naoružanom narodu suspendovan u korist fantomske "JNA republike" koja je imala nezavisnu partijsku organizaciju iako ni komunistička partija nije bila strukovno, već teritorijalno organizovana. JNA je bila virus i država u državi unutar Jugoslavije mnogo više nego legalne republike i pokrajine.
Nakon Titove smrti, jedina vlast i jedini autoritet koji je "JNA republika" priznavala bio je jednako fantomski Savez boraca, rigidna organizacija protiv koje niko upravo zbog sprege sa JNA niko nije smeo ni da zucne i koja je naravno odbijala bilo kakve reforme zbog straha od gubljenja naraslih privilegija.

gigule

pre 6 godina

Jugoslavija se raspala jer je konceptualno bila neodrziva od samog pocetka. Tu mislim na 1918tu pa nadalje. Nijedna jugoslovenska armija nikada nije dobila nijednu bitku a kamoli rat. Armija stare Jugoslavije se raspala za jedanaest dana a ove socijalisticke se raspala i ratovala medjusobno u prvoj ozbiljnoj drzavnoj krizi. Isto bi se desilo i kada bi bila formirana neka nova Jugoslavija i njena takozvana vojska. Ove analize su mlacenje prazne slame. Sada kada je Srbija nezavisna drzava, kakva god usrana bila, niko nece bez razmisljanja krenuti na njenu vojsku. Zasto? Pa srpska vojska ima malo drugaciju istoriju od jugoslovenske. Toliko.

Nemanja

pre 6 godina

Koje smo mi stado. Da, i vi i vi i vi i svi mi. Ozbiljno dobar eksperiment koji je uspeo. Ko veruje da su samo JNA i Beograd pokretači raspada, neka ide na test inteligencije. A kad se razočara u rezultat neka se obrati svom lokalnom partijskom vodji u svojoj mikrodržavici za posao u državnoj službi, jer je idealan kandidat.

delboj

pre 6 godina

Koja bi bila strategija Nemačke ako je inicirala raspad SFRJ? Uništiti SFRJ da bi osiromašili narode SFRJ kojima će onda 20 godina da dotira milijarde da bi stali na noge, i mučiti se do 2040te da integriše Srbiju u EU? Umesto JNA u NATOu, platiće Hrvatima i Slovencima vojsku i dobiće eventualno Srbiju u NATOu pedeset godina kasnije sa celim jednim avionom iz prošlog veka? Srbija će tad imati više penzionera nego onih koji to nisu.

Kako neko može sebe da ubedi da je TO bio brilijantni plan Nemačke? Tako nešto ne bi ni idiot smislio. SVE je bilo pozitivno za EU da je SFRJ ostala cela, SVE je minus što se raspala.
(NN, 15. maj 2017 20:43)

A jesi li mozda razmlislio koliko su, teritorije, Drzavnih Telekoma, Elektroprivreda, Fabrika tehnike i svega otaloga po SFRJ pokupovali za po, ajde da kazem 15 do 20 eura. I da, prodavali oruzje svim trima stranama za svo vrijeme rata. I ne doniraju, nego pozajmljuju. Tj. kupuju vlasnistvo.

baš mi žao

pre 6 godina

Žao mi je što ubiše Cezara. Da je poživeo bar još 10 godina ne bi nikad više u istoriji bilo problema sa germanima. Ćovek je imao ''know how'' za njih.

Sekula

pre 5 godina

Nije frka što se raspala, već što se raspala po nelegalnim, nelegitimnim i fašističkim granicama, umesto da se slušala volja naroda. Naravno, fašistima volja naroda nije odgovarala i zato je raspad propraćen ratom. Ako budete glupi gledaćete novi. a posle toga još jedan rat. A onda ponovo novi. Dok se svi ne pomrete za papu.

Niko DU

pre 6 godina

Tocnu u sredinu. To je bio jedan najobicniji pljackaski i osvajacki pohod. Pa kontrolni toranj s aerodroma u Dubrovniku je, nakon okupacije, odma razmontiran i postavljen u Tivat. Da ne pricam o ostalim stvarima. Mozemo suradjivati gospodarski, ali nesto vise, neka hvala "braco".

NN

pre 6 godina

Uvod je bio ujedinjenje Nemacke.
(jedno malo zapažanje, 15. maj 2017 19:35)

Nije istina da je Nemačka i EZ htela raspad SFRJ!
Koje su bile prednosti očuvanja SFRJ:
- brz ulazak u EU (što je bilo i nuđeno)
- JNA ulazi u NATO, što je van svake sumnje veliki plus za NATO
- ekonomski solidna članica EU i NATO

Koja bi bila strategija Nemačke ako je inicirala raspad SFRJ? Uništiti SFRJ da bi osiromašili narode SFRJ kojima će onda 20 godina da dotira milijarde da bi stali na noge, i mučiti se do 2040te da integriše Srbiju u EU? Umesto JNA u NATOu, platiće Hrvatima i Slovencima vojsku i dobiće eventualno Srbiju u NATOu pedeset godina kasnije sa celim jednim avionom iz prošlog veka? Srbija će tad imati više penzionera nego onih koji to nisu.

Kako neko može sebe da ubedi da je TO bio brilijantni plan Nemačke? Tako nešto ne bi ni idiot smislio. SVE je bilo pozitivno za EU da je SFRJ ostala cela, SVE je minus što se raspala.

realista

pre 6 godina

Naravno, ovo je viđenje Zapada, a zna se kakav je bio njihov uticaj na raspad SFRJ. Oružje TO je povučeno baš da ne bi došlo do sukoba, ali Špegelj je to rešio za Hrvatsku, a islamske zemlje kasnije za BiH. Srbi u BiH nisu bili za rat, ali su prisiljeni zbog agresivnih akcija "Patriotske lige" koji su izvršili više zločina pre početka pravih borbenih dejstava. Taj bivši kIk JNA Višća ne pominje da je pogazio svečanu obavezu (kao i mnogi drugi muslimani - ali ne svi), a i taj Kozar priča samo iz secesionističkog ugla Hrvata. JNA nije izvršila agresiju na sopstvenu državu, nego su pokušali da spreče raspad te države koju je inicirao Zapad, što se u članku ne pominje. To je ometano izdajom Kadijevića, a kasnije i neadekvatnim reagovanjem Adžića. Linija povlačenja koju pominje Višća je predstavljala liniju strategijskog povlačenja pred NATO, odakle bi se prešlo u u protivudar. Slično je bilo planirano i u slučaju napada VU sa severa. Tačno je da je sve po pitanju raspada SFRJ unapred planirano, ali ne od strane Srbije, nego od strane secesionističkih država - u prvom redu Slovenije i Hrvatske, a zatim se priključila BiH, na kraju i Makedonija. Dakle, malo istine ima u tom DW članku. I VRS i SVK su formirane radi sprečavanja genocida nad srpskim narodom kakav se na tim prostorima desio u II svetskom ratu. Tačno je da je starešinski kadar bivše JNA plaćan iz Beograda, kao i da se većina starešina vratila na teritoriju rođenja radi zaštite naroda.

Grunf

pre 6 godina

Najpre bi bio red saopštiti rezultat rata.Srbija je danas jedina država bivše SFRJ,pored Makedonije, koja je još uvek multinacionalna.U svim državama koje je NATO uzeo u protektorat (Hrvatska, BiH, KiM), izvedeno je gotovo potpuno etničko čišćenje.Autor teksta DW bi trebalo da zna što nije nikakva tajna da je još BND (nemačka CIA) je 1979god. poslala tim tajnih agenata u Zagreb s misijom da podrže Franju Tuđmana, rasistu koji je aktivno promovisao etničku mržnju i činio sve što je mogao da rasturi Jugoslaviju. Nemačka je podržala i finansirala ovog hrvatskog nacionalistu i poslala mu oružje pred rat.Berlin nikad nije priznao postojanje ujedinjene jugoslovenske države koja se opirala nemačkoj agresiji za vreme oba svetska rata. Cilj Nemačke bio je da rasturi Jugoslaviju na manje države kojima je lako mogla dominirati, čime bi kontrolisala Balkan. Bila joj je potrebna ekonomska zona kojoj može da izvozi nemačke proizvode i čijim tržištem može da dominira. Bavarski ministar unutrašnjih poslova je 1992. godine izjavio: „Helmut Kol je uspeo tamo gde car Giljom i Hitler nisu uspeli“Na početku samita u Mastrihtu 1991. godine, nemački kancelar Kol je bio jedini koji je želeo da rasturi Jugoslaviju.MMF je u decembru 1989. godine uveo uslove Jugoslaviji, koji su primorali prem. Markovića da moli za pomoć Buša starijeg. Ova „pomoć“ je bila usmerena na bankrot svih većih državnih preduzeća. Svetska banka je razorila bankarski sistem.Životni standard je dramatično opao.Dalje znate svi..

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Treba preskociti nagadjanja i pretpostavke i bazirati se samo na cinjenice. Milosevicev rezim i komunisticki generali nisu hteli da se pomire sa cinjenicom da je Berlinski zid pao, a sa njim i komunisticki blok. Oni su taj, u istocnoj evropi izumirujuci poredak hteli da odbrane u Jugoslaviji. Na taj nacin su onemogucili demokratsko preuredjenje drzave, i tako je razbili. Postojale su jasne ponude od tadasnje Evropske zajednice, kao i nekih lidera ex Yu republika, da se Jugoslavija pruredi u asimetricnu federaciju, zatim konfederaciju i savez suverenih drzava.Evropska Zajednica i SAD su nudile pomoc od 5.milijardi dolara za program vlade Ante Markovica i automatsko clanstvo konfederalne Jugoslavije u Evropskoj Zajednici sadasnjoj EU. Milosevic je odbio sve ponude. Tek nakon toga, svet je priznao nezavisnost republika.Onda su Milosevic i komunisticki generali navukli nacionalne odore i pod firmom odbrane Srba, usli u rat za odbranu komunistickog poretka. Da nisu branili Srbe, vec poredak, pokazuje sudbina srpskih krajina u Hrvatskoj, koje su vise njihova zrtva, nego zrtva ,,Oluje".Da je Milosevic naredio svom namesnistvu u Kninu da prihvate plan Z4, ,,Oluje"" ne bi ni bilo, a Srbi u Krajini bi dobili autonomiju nalik drzavi...

Vojni obveznik

pre 6 godina

"Jedno malo zapažanje @ Ova situacija je više odgovarala Rusima nego ikome u Evropi".
(Billy_the_cat, 15. maj 2017 20:21)

Tacno tako. Da je SFRJ kao sto je trebalo da sa Antom Markovicem, bude prva primljena u EU, Rusi bi od tada ostali bez ikakvog uticaja na Balkanu. Posto tada nisu mogli da se umesaju, "angazovali" su Miru Markovic i JNA generale da ovde zapodenu pokolj i kupe vreme, te stvore ovo sto imamo sada, a to je njihov 25-ogodisnji uticaj na Srbiju i Crnu Goru. Dobro, od pre neki dan, samo na Srbiju, a kada i to prestane-ispasce da smo dzabe ginuli.

Sram da Vas bude JNA oficiri, Vi koji ste se zakleli da cete braniti SFRJ, kako od spoljnog, tako i od UNUTRASNJEG neprijatelja i za to ste decenijama uzivali privilegije o kojima je obican narod mogao samo da sanja.

Da li danas kada brojite pare od lepih penzija u privatizovanim drzavnim stanovima, bar u mislima prebrojavate i: mrtve, ranjene, ubogaljene, silovane, raseljene i Vasim ne postupanjem po zakletvi mnogobrojne ojadjene civile koji su Vas "'lebom 'ranili" decenijama pre gradjanskog rata i cije ste zivote i imovinu trebali da zastitite!?

krug je nekako okrugao

pre 6 godina

Istekao rok nacionalnoj državi kao formi uredjenja, težnja Srba da razviju sledeći realm (koji su svi nazvali velika Srbija, mada su Srbima samo firme, mašine i televizisjke satnice u glavi), dok ostali teže zastareloj formi nacionalnih država. I istorija se ponavila, pre stogodina su birali da služe dinastije protiv Srpske nacionalne države, a onda nacionalnim državama protiv Srpske tržišne države, a završiće se opet jednom zajedničkom market državom jer granice market država odredjuje jezik i tehnološka kompatibilnost. I biće isto kao formiranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca ( mada možda Slovenci poptpadnu kao tržišnja manjina triju Francuska, Nemačka, Italija) i sve će opet pod tepih kako bi se za 50 ili sto godina ponovilo.

Oficir JNA JA VJ VS

pre 6 godina

Ovo sto je napisano nema blage veze. Raspad SFRJ je nastupio po visestranackom sitemu ,a pogorsanju stanja je pocela "Mladina" odnosno SR Slovenija tada. TO su imale sve republike i nisu mu oduzimana MTS i MES. Tako je TO Slovenije dovela do puca i raspada SFRJ... Sve ostalo je rekla kazala... Licno ucestvovao u tim zbivanjima...

magarac sa velikim.... repom

pre 6 godina

No comment... Sve je rečeno i sve je 100% tačno!
Mi malo matoriji još se svega dobro sećamo, i znali smo već tada "otkud vetar duva", kao i da će nevolja biti velika.
Jedino niko nije ni sanjao da će biti toliko krvi i zverstava...
Neoprostivo!
Ne zbog nas, nego zbog mladih kojima je oduzeto bezbrižno detinjstvo, radost mladosti i perspektiva života dostojnog čoveka...
Svi zlotvori (ma sa koje strane) - prokleti bili zauvek!

grbavi

pre 6 godina

ne znam da li je ovo sto cu navesti bio uzrok raspada ali je chinjenica, hrvati su majorizacijom izbacili srbe kao konstutivni narod republike hrvatske. zamislite da se neshto tako desi u belgiji da li bi to dovelo do rata, a poznato je da su odnosi hrvata i srba u sfrj najvise uticali na njeno funkcionisanje. hrvati su se dugo pripremali za to. ovo sto pishe DW samo pranje sopstvene savesti.hrvatska to nikada ne bi bila u stamju da uradi bez pomoci genshera. isto je poznato da je ante markovic naredio vojsci da vrati oruzije TO koje je vojska chuvala u magacinima, da bi ih TO odmah opkolila i drzala u zarobljenishtvu. toliko o tome , nadam se da cete mi objaviti komentar. na stranu to sto su i rusi imali svoje planove koje su ostvarivali preko srpskog komunistichkog rukovodstva ipak mislim da je prethodno navedeno bilo srz problema.

humanista

pre 6 godina

Zanimljivo i veoma intrigantno je da se kao jedan od razloga raspada bivse drzave uopste ne spominje uticaj i delovanje,,spoljasnjeg faktora,,koji ni malo nije zanemarljiv.

dusanmal

pre 6 godina

Isto toliko "uvod" koliko je atentat u Sarajevu bio "uvod" u prvi svetski rat ili "patnja" Sudetskih Nemaca "uvod" u drugi svetski rat.
Isto kao sto se danas desava, balans svetskih sila se menjao dovodeci grabezu jednih velikih od drugih velikih preko glava malih, pod izgovorom slobode i napretka.
Clanak izostavlja najvazniji detalj: Izvestaj Evropske Komisije o potencijalnom raspadu i posledicama istog, te savet i zakljucak tog izvestaja da Evropske sile mogu spreciti tacno predvidjeni haos i krvoprolice jednostavnim merama koje ih nista nisu kostale: odbijanjem prepoznavanja malih lopovstina te mamljenjem celog skupa lopova u Evropu da bi bili pod kontrolom. Zapadne sile to NAMERNO nisu ucinile, ne zbog JNA ili komunizma ili Slobe. Vec zato sto nemaju nas (svih Balkanaca) interest vec je njihov da nas umanje i potamane koliko god se moze. Zrtve sa svih strana raspada Jugoslavije su zrtve te pohlepe da se prigrabi teritorija prethodno pod interesnom sferom Rusije te da se isti kraj oslabi, osteti te kolonizira.
Trenutno smo u drugoj oscilaciji tog celog procesa. Rusija je osnazena hvatanjem EU u energetsku zamku, EU je oslabljena svojim sopstvenim kontra-ekonomskim ideoloskim ludilom. A mali su opet na tanjiru.
Jedini izlaz je suverenitet, neutralnost, nezavisnost. Jer onda ni jedna strana nema glavni interes da zgrabi, vec rade druga posla.

Jugoslav

pre 6 godina

Jugoslavija je bila dobra ideja. Kako bi danas globalisti rekli, to je bila održiva država. Ideološka paradigma "Bratstvo i jedinstvo" mogla je da bude zamenjena, a da država ostane. Oni koji su je stvorili (a to nismo mi), odlučili su da je sruše, kad su procenili da je za to doslo vreme. I tako je nestala jedna dobra država, a nastale su banana države, bez ekonomije, bez perspektive. Jer su tako hteli nejugoslovenski narodi.

zika

pre 6 godina

Ovo je skretanje sa teme na tehnicke detalje, sto se mene tice, uvod je bio pad Berlinskog zida i raspad Sovjetskog Saveza, dakle, jasno je da je nakon toga dosla na red Jugoslavija. Kapitalizam nije pasivno posmatrao socijalizam vec je postojao hladni rat i aktivno delovanje spijuna, Nemacka je preko Madjarske poslala naoruzanje Hrvatima, i eto na kraju su razbili socijalizam u kome zapadni milijarderi nisu mogli da eksploatisu narod i resurse. Evo sada mogu. Cak i na Kosovu eksploataciju sprovode Amerikanci, oni prave lovu a narod nema para ni racun za struju da plati. A i Hrvati masovno beze u EU, nesto im nije dobra ta Mesiceva i Tudjmanova Hrvatska. Bivsi separatisti postali kapitalisti a narod ostade u blatu.

Nesa

pre 6 godina

Kako je lako i dalje manipulisati zapadnim medijima. Samo im poturi pricu o borbi za demokratiju i ljudska prava, i odmah ce da se prime kao da je rec o Druzini prstenova (gde smo mi oni zli, naravno).
Cela sustina je da je sukob bio stara dobra borba za teritoriju, kao u devetnaestom veku, i teznja Hrvatske i Slovenije da osnuju nacionalne drzave u komunistickim granicama a Srba da ostanu u jednoj drzavi (sa svima koji bi hteli sa njima).
Sloba je prodao Srbima pricu o spasavanju Jugoslavije jer je provalio da to dobro ide, a u stvari je bio pragmaticni autorkrata koji se odrekao Srba u Hrvatskoj i BiH cim mu je to bilo zgodno.
I konacno, JNA je spasio Hrvatsku i Sloveniju od potpunog poraza odmah na pocetku jer su se generali odupreli kako-tako Slobinim pokusajima da preuzme potpunu kontrolu nad JNA. Generali su bili najvece naivcine koje su verovale u i dalje u socijalizam i bratstvo-jedinstvo.
Ja licno ne verujem da je raspad odgovarao ni Amerikancima ni Rusima ni EEZ (uostalom to je bilo vreme njihove najvece saradnje), nego jedino Nemcima, kojima odgovara usitnjavanje Evrope gde oni nece imati konkurenciju i mogu da gaze koga hoce (hint: pogledaj pod Grcka). Mada, na kraju krajeva, krivi smo mi normalni sto smo cutali.

D61

pre 6 godina

Malo skraćena i pojednostavljena verzija. Krivci su direktno naši koji nisu pristali na to da država bude konfederacija, uslov da 90-91' udjemo u EU po skraćenom postupku... To je tuga, golema.

Da_Ne

pre 6 godina

Da ne dužim. Da je vojska izvršila puč, pohapsila sve političare u Jugoslaviji, do rata nikad ne bi ni došlo.
Jugoslavija je 89. godine imala bolji životni standard od pojedinih članica EEZ-a (evropska ekonomska zajednica).
Trebalo je samo promeniti jednopartijski sistem i reorganizovati drzavna preduzeća i mogli smo krenuti u pregovore u ulasku u EEZ.

Влада

pre 6 godina

Каже ЈНА разоружавала ТО због сесеционистичких намера република. Све се показало као тачно. Закључак је да је ипак ЈНА извела агресију, а не да су ови кренули у сецесију. Нигде се не помиње да је задатак ЈНА уједно био и да спречи такве намере. Закључак, опет ЈНА и Срби кривци.

ror

pre 6 godina

Kakva kapitalna glupost.. Pa sam koncept "Teritorijalne Odbrane" sproveden 1968 godine (ideja Edvarda Kardelja, kao i ustav iz 1974), je vodio raspadu drzave, jer su se tada republike naoruzale i dobile svoju paralelnu vojsku.

Gde mi živimo

pre 6 godina

@Niko DU

Pa hajde prijatelju da sarađujemo, ali neki put mi se čini (možda grešim) da neki kod vas ne bi ni to. Nisam ni ja za pravljenje nekih novih Juga (možda jedino zbog sporta, voleo bih to da vidim). Previše je bilo žrtava da bi bilo "bratstva i jedinstva". Međutim, hajde da radimo nešto. Hajde da lepo prvo rešimo probleme oko nestalih, ustanovimo datum sećanja (ne sme da se zaboravi), ali idemo dalje. Zašto da prodajemo sve rezidencije po svetu, ako bi mogli da ubiramo neke prihode od rentiranja. Hajde jednostavno da živimo.

zenga

pre 6 godina

Uzrok krize je bio losa uprava, kriza ranih 80tih je dovela do rezova, politicari su dosli u paniku, promjena politickog sistema se nazirala. Mozete mislit kako jd njima tad gorilo, pao Causesku, pade Berlinski zid, uvode se partije... ekonomija zatvorena 40 godina nije proizvela konkurentne firme, kako da komunisticki direktor (tipa Sojica) moze da se nosi sa jednim Boschom ili Nestleom?
Bilo je ajmo mi zapucat na one tamo, oni ce malo na nas i dok se narod zabavi mi cemo jos 50 godina da ih jasemo? Domaci paraziti su fenomen, prezivili su i komunizam i tranziciju a sad plivaju i kapitalizmom. Da su tu svoju spisobnost prilagodjavanja primjenili u ekonomiji sad bi bili poput Austrije ili Italije. Ovako mi zivimo u mitovima ruskim, osmanskim itd a oni malo Ibiza, Antalija, Havaji itd.

Filip Jovic

pre 6 godina

Prekrajanje istine u skoro svim nemackim i zapadnim meidjima se nastavlja .Niko ne pominje Nemacku i Zapad kao glavne organizatore rasturanja Yuge nego pominje izvrsioce kao organizatore i za sve im je opet kriva JNA

Harwy

pre 6 godina

Konačno da i u srpskim medijima objavljena istina. Da je JNA bila stvarno zajednička vojska onda do rata ne bi ni došlo. Čehoslovačka vojska i vojska SSSR-a je stvarno bila zajednička vojska. Tamo nikakvog rta nije bilo jer su im vojske ostale u kasarnama i nisu se mješale u politiku i nisu stala ni na jednu stranu.

Tvrtko3

pre 6 godina

Točno sve što je napisano. Glede onih koji otužuji Hrvatsku za saparatizam samo nekoliko čenjenica. Od dolasaka Miloševića na vlast u Srbiji 1987. počeli su se događati mitinzi po Hrvatskoj. U Kninu, Kordunu Obrovcu "događa se narod". Ljudi sa kokarddma urlaju ovo je Srbija. Ja nisma mogao vjerovati svojim očima što se događa...i tako 3 godine do 1990. kada se pojavljuje HDZ i F. Tuđman. Što je trebala napraviti JNA? Jednostavno zauzeti neutralan stav. Tada se ne bi Milošević osjećao dovoljno snažnim za vođenje bilo kakvih ratova jer ne bi imao sa čime. Političari bi se dogovorili i vjerojatno prihvatili ponudu iz EZ.... Ovako smo svi tu gdje jesmo. Nigdje.

Nebitno

pre 6 godina

E , moji Srbi. Sve je,samo nije Ono sto cijeli svijet vidi I zna. Zemun ... u svom komentaru objasnio. Zar je problem sagledati cinjenice I okolnosti u 90-ima?! Imali ste vrhunske ponude od " zlog " zapada , od Z4 plana pa dalje... Apeliram na obrazovanije I inteligentnije , proucite vise izvora,analizirajte pa zakljucite... Iako, onima Koji se smatraju takvima sve je odavno jasno. Pozdrav!

filolog

pre 6 godina

Veli Dojce da je DDR posle SSSRa bila najjaca vojska u istocnoj Evropi, a za njom Juga.

I onda Nemacka (ujedinjena) umesto da plati unistenje DDR oruzja posle ujedinjenja, pokloni svo to oruzje Rvatima i BiH (bivsoj NDH).

I onda mi slusamo i dalje sta veli Dojc o nepravednoj borbi nenaoruzanih

secesionista pritiv zle JNA.

Kada ce Dojc da nam veli nesto o donaciji oruzja DDRa, secesionistickim
republikama ex YU ?

Ajde Dojc pricaj nam jos

aleksandar grozni

pre 6 godina

Ajde da malo budemo realni i posteni.Jugoslaviju je razbio njen centralisticki sistem,i tvrdoglavo odbijanje da je komunizam kao ideoloska odrednica propao.Slovenija i hrvatska su predlagali i konfederaciju,i asocojaciju zajednickih drzava,ali tvrdokorni beogradski komunisti plaseci se za svoje pozicije,nisu na to pristajali.Secate se kako je Jovic pricao kako slovenija nemoze da jede alpe i gdeje slovenija sada a gde smo mi?.Toje ta zaslepljenost i kratkovidost tadsnjeg komunistickog jezgra koji nas je kostao trovanja ovih prostora osiromasenim uranijumom za hiljade i hiljade narednih godina,gde ce se karceogene bolesti povecavati do epidemijskih razmera.Sve druge navodne teorije zavere su price i zamajavanje onih nepismenih koji zdusno na izborima podrzavaju,bas te tvrdokorne.

dali

pre 6 godina

@ne znam da li je ovo sto cu navesti bio uzrok raspada ali je chinjenica, hrvati su majorizacijom izbacili srbe kao konstutivni narod republike hrvatske.
(grbavi, 15. maj 2017 22:40)

To nije nikakva činjenica iz prostog razloga što nije ni istina. Činjenica je da se u Srbiji po ovom pitanju miješa pojam autohtonosti i kostutivnosti Srba u Hrvatskoj. Konstutivnost podrazumijeva političku uređenost u smislu vlastitog doma naroda, zagarantovanu zastupljenost u parlamentu što Srbi u Hrvatskoj u vrijeme SFRJ nisu nikad imali, te time nisu mogli ni izgubiti!
Drugo, izmjene ustava Republike Hrvatske su nastale 22.12.1990.g., dok je oružana pobuna Srba u Hrvatskoj nastupila 17.08.1990.g. tako da izmjene ustava i bez obzira na njihov sadržaj nikako nisu mogle biti povod rata. Povod oružane pobune Srba (tzv balvan revolucija) je što nisu željeli prihvatiti rezultat prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj gdje je izbore osvojila stranka s hrvatskim predznakom, te su isključivo iz tog razloga krenuli u odcjepljenje s namjerom da se pripoje Srbiji!

gigule

pre 6 godina

Jugoslavija se raspala jer je konceptualno bila neodrziva od samog pocetka. Tu mislim na 1918tu pa nadalje. Nijedna jugoslovenska armija nikada nije dobila nijednu bitku a kamoli rat. Armija stare Jugoslavije se raspala za jedanaest dana a ove socijalisticke se raspala i ratovala medjusobno u prvoj ozbiljnoj drzavnoj krizi. Isto bi se desilo i kada bi bila formirana neka nova Jugoslavija i njena takozvana vojska. Ove analize su mlacenje prazne slame. Sada kada je Srbija nezavisna drzava, kakva god usrana bila, niko nece bez razmisljanja krenuti na njenu vojsku. Zasto? Pa srpska vojska ima malo drugaciju istoriju od jugoslovenske. Toliko.

my way

pre 6 godina

"Kad je JNA 1991. godine počela agresiju na Hrvatsku, a 1992. i na BiH..."
Иначе, ЈНА је била стационирана у Аустрији, Мађарској и Италији, па ударила "агресију" на територију Југославије? Шта рећи, како из интелектуалног, моралног, професионалног, било каквог угла оцењивати чланак који овакве апсурде садржи? Да поштен човек само гађење осети од овакве "стручности и знања". Ово није лажирање истроије, ово је њено изокретање за 180 и наравно да то мора изгледати овако мизерно и бесмислено као у чланку.

delboj

pre 6 godina

Koja bi bila strategija Nemačke ako je inicirala raspad SFRJ? Uništiti SFRJ da bi osiromašili narode SFRJ kojima će onda 20 godina da dotira milijarde da bi stali na noge, i mučiti se do 2040te da integriše Srbiju u EU? Umesto JNA u NATOu, platiće Hrvatima i Slovencima vojsku i dobiće eventualno Srbiju u NATOu pedeset godina kasnije sa celim jednim avionom iz prošlog veka? Srbija će tad imati više penzionera nego onih koji to nisu.

Kako neko može sebe da ubedi da je TO bio brilijantni plan Nemačke? Tako nešto ne bi ni idiot smislio. SVE je bilo pozitivno za EU da je SFRJ ostala cela, SVE je minus što se raspala.
(NN, 15. maj 2017 20:43)

A jesi li mozda razmlislio koliko su, teritorije, Drzavnih Telekoma, Elektroprivreda, Fabrika tehnike i svega otaloga po SFRJ pokupovali za po, ajde da kazem 15 do 20 eura. I da, prodavali oruzje svim trima stranama za svo vrijeme rata. I ne doniraju, nego pozajmljuju. Tj. kupuju vlasnistvo.

Nemanja

pre 6 godina

Koje smo mi stado. Da, i vi i vi i vi i svi mi. Ozbiljno dobar eksperiment koji je uspeo. Ko veruje da su samo JNA i Beograd pokretači raspada, neka ide na test inteligencije. A kad se razočara u rezultat neka se obrati svom lokalnom partijskom vodji u svojoj mikrodržavici za posao u državnoj službi, jer je idealan kandidat.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"Pozivajući se na istraživanja američkog vojnog analitičara Džejmsa F. Danigana, profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović kaže da se, prema sistemu vojnog školovanja i nivoa obučenosti, JNA svrstavala „rame uz rame" sa vojskama NATO članica. (itd, bla, bla)"

==

Svako ko je proveo vise od jedne marende u JNA izmedju 1980. i 1992. zna da je ovo notorna, totalna, nevidjena glupost. JNA je bila korumpirana i nesposobna pseudoarmija, vodjena od strane - CAST IZUZECIMA! - moralno kompromitovanih VISIH staresina i komandovana podeljenim predsednistvom SFRJ koje ne bi moglo da prepozna strategiju odbrane sve i da mu ista sedne u krilo i vikne "TATA!". Tu firmu vodili su profesionalni podrepasi i dozivotni partijski kadrovi sa koeficijentom inteligencije od 20 i direktno proporcionalnim koeficijentom znanja i strucnosti, cija jedina "zasluga" za odbranu zemlje je bila to sto su se povremeno po lokalnim birtijama sretali sa zapadnim diplomatama kojima bi - uz malu naknadu - urucivali "strogo poverljiva" dokumenta.

Sto se tice doktrine i strategije JNA, iste nisu prezivele ni prvi kontakt sa prvim borbenim redovima MNOGO SLABIJEG neprijatelja, a kamo li drugi ili treci. Borbena oprema? Vise od 95% iste nije funkcionisalo i bilo je rashodovano i razbucano MNOGO pre nego sto je rat i poceo.

Da smo 1914. godine umesto Misica i Bojovica imali JNA, Oskar Pocorek bi za pola sata bio u Bitolju, a ja bih ovaj komentar pisao na maternjem mi nemackom jeziku, verovatno goticom.

Kole66

pre 6 godina

Godine 1984/85 sluzio sam vojni rok u Sloveniji u mestu Vrhnika. Cesto sam bio na strazi u kasarni i bilo mi je cudno sto je svake nedelje u kasarnu dolazila TO odbrana. Uzimali bi bestrzajni top ili neko drugo naoruzanje i isli bi na obuku na poligon koji je bio u blizini. Tokom sukoba bas PO oruzje pored barikada je nanelo najvece gubitke jedinicama JNA. Oni su se vec tada spremali za nesto sto je isplanirano da se desi. U Srbiji su se skupovi TO svodili da se uzme dnevnica i da se prozovu ljudi da se vidi da li su na broju. Tokom ratova se desavalo da su ljudi zaduzivali naoruzanje o kome nemaju pojma.

Danilo

pre 6 godina

Kad su nam lepo nudili 90te ubrzano priduzenje u EU kao i 100 milijardi dolara greenfield investicija plus da budemo lider regiona. Al kad nismo hteli

John

pre 6 godina

(Da_Ne, 15. maj 2017 21:19)

Koja vojska? Je l' ona koja je u avgustu '91 zdušno navijala i podržavala da Moskvom poteče krv i podržavala Jazova i ostalu pijanu bratiju koja je htela da vrati tvrdolinijaše na vlast, a time gurne Sovjetski Savez u svašta... A Evropu i svet u novi hladni rat.

Vojska koja se bavi "filmskom produkcijom" (Špegelj i društvo) umesto da su ih sve prvo pohapsili, a snimke prikazali na suđenju?

Vojska čiji su se generali uvlačili Arkanu? Eno snimak iz '91 kod Vukovara, valjda komandant Novosadskog korpusa? Koju godinu kasnije ih je i mlatio (u Bosni, pričao general Manojlo Milovanović - nije njega tukao, već mu se žalio drugi general).

I to vojska? To oficiri? Još smo dobro i prošli...

A što se tiče njihovog vojničkog umeća - ne kaže se džabe da se vojska uvek sprema za prošli rat. A prošli rat je bio pre (tada) 45 godina... Opštenarodna odbrana? Kako da ne...

CATAPA

pre 6 godina

Tačno jeste, ali koliko presudno teško je reći. Razoružavanje TO jeste bila neustavna akcija kojom je koncept SFRJ o naoružanom narodu suspendovan u korist fantomske "JNA republike" koja je imala nezavisnu partijsku organizaciju iako ni komunistička partija nije bila strukovno, već teritorijalno organizovana. JNA je bila virus i država u državi unutar Jugoslavije mnogo više nego legalne republike i pokrajine.
Nakon Titove smrti, jedina vlast i jedini autoritet koji je "JNA republika" priznavala bio je jednako fantomski Savez boraca, rigidna organizacija protiv koje niko upravo zbog sprege sa JNA niko nije smeo ni da zucne i koja je naravno odbijala bilo kakve reforme zbog straha od gubljenja naraslih privilegija.

baš mi žao

pre 6 godina

Žao mi je što ubiše Cezara. Da je poživeo bar još 10 godina ne bi nikad više u istoriji bilo problema sa germanima. Ćovek je imao ''know how'' za njih.

Sekula

pre 5 godina

Nije frka što se raspala, već što se raspala po nelegalnim, nelegitimnim i fašističkim granicama, umesto da se slušala volja naroda. Naravno, fašistima volja naroda nije odgovarala i zato je raspad propraćen ratom. Ako budete glupi gledaćete novi. a posle toga još jedan rat. A onda ponovo novi. Dok se svi ne pomrete za papu.