1. Makron je ekonomska desnica da nema vece desnice. Nacionalna desnica nije. Ali po meni je podjednako zlo desnica u ekonomoskom ili nacionalnom smislu. Pa ja sam za EU samo sto se nadam da ce se vratiti osnovnim vrednostima na kojima je nastala a protiv cega je Makron i ostali liberali
  (nesha, 15. jun 2017 14:56)

  # Link komentara

 2. "sveopšta kriza iz koje nikako ne može da izađe". Kao da je pisao članak neko iz Švajcarske ili Singapura, a ono iz Srbije.
  (R, 17. maj 2017 17:12)

  # Link komentara

 3. Pre ili kasnije svi ti politicari koji su dobili na izborima morace da pokazu da znaju da rese probleme Evrope. Meni se cini da oni nisu to u stanju da urade. Voleo bih da gresim.
  Nezaposlenost u evro zoni je skoro 10 posto. Problemi sa Grckim dugom , sve manje demokratije i vladavine prava u Evropi, los privredni rast. Ti problemi traju vise manje jos od 2008. Sad je 2017. Kad planiraju da ih rese?
  Ili jednostavno cekaju da se svi priviknu na ovakvo stanje i smatraju ga normalinm. I to je neko resenje valjda
  (tokamak, 12. maj 2017 13:02)

  # Link komentara

 4. @gunar, a ona četiri milijuna, odnosno 11,5% nevažećih glasačkih listića, sigurno nisu simpatizeri Le Pen, nego protestni birači ljevice. Po broju glasova Le Pen nije dobila puno više, nego u prvom krugu. Što se parlamentarnih izbora tiče, siguran sam da Marine Le Pen i taj njen novi, modificirani pokret neće dobiti niti 10% zastupnika u francuskom parlamentu. Ona je probušeni balon, koji će se za 4-5 godina ispuhati, ako Macron provede većinu reformi, koje je najavio.
  (Spectator, 10. maj 2017 11:46)

  # Link komentara

 5. Kad joj je otac prošao u drugi krug, tamo nije dobacio ni do 18 posto glasova. Petnaest godina kasnije Marin je duplirala taj broj. Njena priča je donekle promenjena, ali ne bitno (bitno je da je svi ostali tretiraju isto kao oca). Ima porast od više od jednog procenta godišnje. Ovo što je dobila od glasova u drugom krugu vrlo lako može da se prelije na FN na parlamentarnim izborima. U tom slučaju biće najjača stranka u parlamentu, moguće i sa dvocifrenim procentom razlike. U francuskom izbornom sistemu to je trocifren broj poslanika, pogotovo sa tolikom dominacijom u Provansi, na Korzici i na severu. Kao i sa Brexitom i američkim izborima, domicilno stanovništvo je u velikoj meri (mada ne i većinski, kao u UK/USA) glasalo protiv predstavnika establišmenta, a Marin je prošla loše samo tamo gde većina stanovništva ne doživljava sebe kao deo francuske nacije (Pariz, veći gradovi, Bretanja). Svako ko ume da razmišlja i razume podatke, a ne želi ekstremnu desnicu na vlasti u celoj Evropi, treba da bude preplašen i ovih i austrijskih izbora. I u samoj Nemačkoj, gde sa jedne strane glasanje za ekstremnu desnicu ne vuče samo stigmu, nego i policiju na vrat, a sa druge postoji jasno profilisana i dominantna konvencionalna desnica (kao jedina realna brana) AFD rutinski prolazi cenzuse gde god se pojavi. Ovim pravcem stvari će se odvijati sve dok mediji budu otvoreno lagali o svim važnim pitanjima u društvu. Dokle god ljudi ne veruju u vaše priče, neće glasati za vaše kandidate.
  (gunar, 9. maj 2017 00:50)

  # Link komentara

 6. Odličan tekst! Poprilično realna slika trenutne situacije u Evropi i krize u kojoj se nalazi. Nema sumnje da se narod budi iz EUforije i traži svoje zemlje, svoju kulturu i suverenitet nazad. Evropa je slatka misao za zelene romantičare koji još nisu iskusili punu moć ljudske pohlepe i želje za vlašću bez granica.

  - “Brižna majka Evropske unije“ je bila prvi strani zvaničnik koga je novoizabrani predsednik Francuske pozvao. -

  Ovo je drugi put da je Nemačka porazila Francusku bez mnogo otpora
  (Nemanja, 8. maj 2017 21:31)

  # Link komentara

 7. Austrija, Nizozemska, Francuska, Njemacka (Merkel- pro EU vs Shultz- jos vise pro EU/federalist).

  Glasaci Europe salju jasnu poruku podrske EU integraciji, i to je snazna baza koja daje i vremena i mjesta EU da rijesi svoje probleme.

  Zakljucci kako EU *ne moze* (a priori, apsolutnim terminima) da rijesi svoje probleme izgleda da su mutirana varijacija 'EU propada ove godine samo gledajte' sto je vristalo u mnogim naslovima 'umnika' zadnjih par mjeseci. Sad kao eto, nije jos ali samo sto nije,....

  Cak stovise, jedan od jacih argumenata anti EU snaga o tome kako je to projekat elita koji je uguran narodima Europe gubi svoju vjerodostojnost kada glasaci biraju sve sto mogu i kako mogu samo da nije za one koji zele raspad te 'ugurane' EU integracije.
  (anti EU 'snage' na aparatima, 8. maj 2017 21:22)

  # Link komentara

 8. Ha, ha, kakav los tekst bez ikakvih argumenata. Ovo jeste pobeda normalne Evrope koja pokazuje snagu demokratske tradicije. Uprkos izazovima razum je pobedio populizam. Poraz je ono sto se desilo u SFRJ osamdesetih ili u Turskoj, Poljskoj, Madjarskoj ili SAD.
  (Smesno, 8. maj 2017 21:06)

  # Link komentara

 9. To će biti kratko radovanje ali će zato udes da bude veći.
  Demokratija je slobodan izbor INFORMISANOG a ne dezinformisanog naroda.
  (pseudo pobede, 8. maj 2017 20:59)

  # Link komentara

 10. Jadna je ova EU kad zavisi od rezultata izbora u jednoj zemlji clanici. I tako od godine do godine...
  (ssaassaa, 8. maj 2017 20:38)

  # Link komentara

 11. Marcon je dobio Le Penovu na osnovu glasova protiv Le Penove, a ne na osnovu svog programa, znanja, sposobnosti, politike koju zastupa....Dakle, uredno, na poziv dva Predsednicka kandidata koja nisu prosla u drugi krug, glasaci su poklonili svoj glas novom Predsedniku Francuske. I sada, gde je tu sustinska razlika izmedju Francuskog i Srpskog biraca. Nema je. Francuz glasa kako mu kazu, a Srbin glasa da mu se plati "crta" koju duguje u lokalnom STR-u. Odsustvo mozga i kod jednih i kod drugih....Tuzno vreme za demokratiju i za ljudski rod.
   (Strawdog, 8. maj 2017 19:33)

  # Link komentara