Četvrtak, 20.04.2017.

17:52

Novi potres u Evropi: Italija pred početkom raspada?

Italijanske severne oblasti Lombardija i Veneto, u kojima je na vlasti desničarska Severna liga, održaće u oktobru referendume.

Izvor: Tanjug

Novi potres u Evropi: Italija pred poèetkom raspada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Pijemont se desio

pre 6 godina

Preednost Italije je što je cela katolička, i što Vatikanu ne ide u prilog da se raspadne...Ako ne ide...Ali ako centri moći to odluče, ni Bog jer neće spasiti...
(cinik ovdašnji, 21. april 2017 10:09)

Nisi ti cinik, nego cinik na silu, nije prednost Italije što je cela katolička nogo je njena "prednost" što su jedna nacija. Nacija je državotvorna istorijska kategorija a opšti nacionalni interes jači je od lokalnog, koji se svodi na parolu "di su naši novci".

Milos

pre 6 godina

@guska

Pa pre 1000 godina italijanski jezik kao takav nije ni postojao. Pre 200 godina Srbi nisu pisali Vukovom cirilicom, a vidi sada. Sta je bilo pre pet ili sest generacija, ne mogu da kazem da nije vazno, ali zaista bih voleo da vidim koji se to Italijan nece sloziti da postoji zajednicka italijanska kultura, tradicija, jezik i nacija.

Pozdrav iz Emilia Romagne, nismo bas pravi Sever, ali nismo ni daleko. Ne znam koliko neko ko ne zivi u tradicionalnoj italijanskoj porodici, i to onoj sa Juga, moze da upozna Italiju "iznutra", ali mislim da mi posle puno godina prilicno dobro ide i ovako.

cinik ovdašnji

pre 6 godina

Daleko je Italija od raspada, ne lupetajte!
Zivim blizu Milana, radi se samo o decentralizaciji, da pare ostanu u Lombardiji, a ne da se slivaju u Rim!
(Milan, 20. april 2017 20:15) Pa tako je počelo i u Sloveniji...Prvo gde su naše pare, zašto da finansiramo siromašni i neradnički jug, nećemo da se o nama odlučuje u centrali...Posle idu druge priče, vadi se poreklo iz davno nestalih naroda o kojima se ništa ne zna,dokazuje se da se radi i različitim narodima koji imaju svoje hiljadugodišnje tradicije, ujedinitelji se proglašavaju za okupatore, sopstveni preci se poriču sa obrazloženjem da su bili u zabludi, potcrtavaju se razlike i dižu na kub, stvara se utisak da nema i ne može biti zajedničkog života...Samo je pitanje faze. Preednost Italije je što je cela katolička, i što Vatikanu ne ide u prilog da se raspadne...Ako ne ide...Aliako centri moći to odluče, ni Bog jer neće spasiti...

Triestino

pre 6 godina

Nemojte "loziti" narod. Zivim u Trstu vec 10 godina, druzim se sa Italijanima, poznajem italijanski mentalitet, citam italijanske novine i gledam italijansku TV. Nikome u Italiji ne pada na pamet da se otcepljuje. Radi se samo o skretanju paznje, na italijanski nacin tj sasvim verbalno, da bi bogatijim pokrajinama trebalo ostavljati vise novca umesto da se sav sliva u centralnu kasu, i to je sve. Uostalom, banke sa severa (Veneto i Lombardija) su one u najvecoj krizi, i ako "puknu", kriza (koju smo vec videli u Spaniji) ce vise pogoditi bogati sever nego siromasniji jug.

srrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Italijani samo ocekuju jedan izuzetno veliki broj poreskih olaksica jer spadaju u red najskupljih drzava na svetu. Ali to sa raspadanjem Italije kao drzave nema nikakve veze jer Italijani su veoma ponosni na svoju drzavu. Postoje jedino pokreti koji manipulisu obecanjima o jeftinijoj drzavi pa to umotavaju u neke iluzorne projekte o teritorijalnoj samostalnosti. Lega Nord je bila mnogo jaca pre 20 godina a onda ih je potreslo nekoliko teskih finansijskih afera. Ako tada nisu uspeli sada su im sanse 10 puta slabije. Veneti i Lombardi jesu vredni i prakticni ljudi a utisak je da se ovim koketiranjem sa eventualnim ocepljenjem vise zeli poslati jasna poruka drzavi da mora da smanji svoje apetite nego sto se stvarno zeli izlazak iz Italije. Ne znam sta je cilj ovih tekstova u kojima se svakodnevno raspada po jedna evropska drzava?

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

To koliko su Italijani "veštačka nacija" bi možda prošlo pre Garibaldija i risorgimenta... Ta "nacija" govori istim jezikom, ima zajedničku istoriju, kulturu, vole svoju tradiciju, svoju himnu, i od severa do juga pevaju schiavi di Roma, čak i u Torinu. Uostalom, vođe ujedinjenja i ta ideja nisu potekle iz Rima, već iz Pijemonta. (Miloš)

Ti svakako Italiju nisi nikad upoznao iznutra, a izvana moze tako izgledati. Ta nacija nema zajednicku istoriju, odnosno ima je brlo malo. Nacija govori "istim jezikom", koji, do pojave televiije, polovina nacije, ne samo da nije govorila, nego ga nije ni razumela. Dok se nisu nasli zajedno u rovovima I Sv.Rata, svega 2% stanovnistva Italije (visi slojevi) je znalo talijanski. Piemont je sticajem okolnosti ostvario rezultat koji nije imao u planu, njegove su ambicije bile znatno skromnije (stvaranje Italije bilo je masonski projekat). U Sabaudskoj Kraljevini zariste ideje o "ujedinjenju" nije bio Torino, nego Genova, koja je bila sediste najvecih banaka. U tom Piemontu, do "ujedinjenja" sluzbeni jezik, a i jezik visoke kulture, bio je francuski. NA francuskom su izlazile i vodece novine, a jezik popularne kulture bio je piemonteski (jezik koji Talijan izvan Piemonta ne moze razumeti, kao sto ni Piemontez ne bi mogao razumeti talijanski da ga nije ucio). Nema samo Piemont vlastiti jezik i vlastitu bogatu tradiciju i istoriju. Isto se moze reci za Veneto, Siciliju, Kalabriju, Napulj... pola Italije.

Ho vissuto in Veneto

pre 6 godina

Ziveo sam sedam godina u Venetu, zaprvo sest godina u okolini Padove i jos godinu dana u okolini Vicence.Svaki drugi italijan se tamo nada odceplenju od centra i juga Italije.

Miloš

pre 6 godina

@guska

To koliko su Italijani "veštačka nacija" bi možda prošlo pre Garibaldija i risorgimenta... Ta "nacija" govori istim jezikom, ima zajedničku istoriju, kulturu, vole svoju tradiciju, svoju himnu, i od severa do juga pevaju schiavi di Roma, čak i u Torinu. Uostalom, vođe ujedinjenja i ta ideja nisu potekle iz Rima (koji je bio pod katoličkom Papskom državom), već iz Pijemonta.

Alto Adige (i Vale d'Aosta) su potpuno druga stvar, to su manjinske autonomne regije i voleo bih da vidim jednog jedinog političara iz te Lega Nord koji bi podržao otcepljenje ovih regija od Italije (i pripajanje Austriji ili Francuskoj).

Marko

pre 6 godina

@Vuk, Vuce sta kome ima da ostaje kad Beograd nosi 35% bdp-a Srbije. O cemu pricamo... Kakva Vojvodina i ostali krajevi kad se izvoze sirovine umesto gotovih proizvoda? Slazem se da je neophodno da se deo novca od BG raspodeli na manje razvijene, ali bi to izazvalo nezadovoljstvo u BG pa bi vladajuca partija (koja god) izgubila podrsku u BG, a samim tim i u Srb posto BG ima najvise stanovnika... Dakle sve je u sprezi, nema niko snage da uradi decentralizaciju, a bice sve gore sto se toga tice jer ekonomija krece od jakog sela.
(Ekonomista, 20. april 2017 21:40) # Link komentara

Da ekonomija krece od jakog sela je najveca zabluda u Srbiji.
Hrana je najeftiniji proizvod. U Zapadnoj Evropi selo je jako ali seljak ne moze da prezivi od svog proizvoda vec od drzavnih subvencija. Isto tako Zapadna Evropa svake godine unisti na stotine tona neprodatih poljoprivrednih proizvoda sto se ne iskoristi.
Selo je dobro taman toliko da prehrani Srbiju da ne mora da se uvozi mnogo skuplja hrana iz Evrope a ekonomija se gradi na drugim industrijama.

eufemisticki decentralizovani

pre 6 godina

(Vuk, 20. april 2017 19:57)

Samo nas molim te podseti jos jednom, kako zive "Kosovari" posle skoro 10 godina kako postoje kao "drzava"?
Da... upravo tako, beDNO.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

Hahaha, ovaj uporedjuje Kosovo sa decentralizacijom u Italiji:)))
Na Kosovu zivi 2 mil. Albanaca koji ne zele da zive sa 7 mil. Srba, dok su u Italiji svi Italijani, i kod njih se radi samo o decentralizaciji! Nece Italijan nikada da se otcepi od drugih Italijana, nije ti to Balkan, DZABE SI SE OBRADOVAO I PONADAO!!!
(Brindisi, 20. april 2017 20:19)

Naravno da se ne moze uporediti s odnosom Srbi-Albanci na Kosovu, ali, tzv. "Italijani" su isto onako vestacki sklepana nacija kao sto se bilo pokusalo s tzv. "Jugoslovenima". U stvari, razlike su jos i vece. Samo sto je i ispiranje mozga bilo zesce i sto su drugima nesto bolje uspeli da prodaju iluziju postojanja jedinstvene nacije. Ali, u Cara Trojana kozje usi... Sto, naravno, ne znaci nuzno da se drzava mora raspasti, ni sutra, ni za sto godina. Ali, moze. I ima na sta. BTW, odnosi u Juznom Tirolu(termin koji nije preporuzljivo pominjati Talijanu, za njih je to "Alto Adige", tj. "Visoko Adige"; nemaju drugo ime, nego da zovu kraj po reci Adige) i medjusobna ljubav i nisu tako daleko od srpsko-albanskih na Kosovu, makar mozda u ovom trenutku to i nije tako akutno.

Ekonomista

pre 6 godina

@Vuk, Vuce sta kome ima da ostaje kad Beograd nosi 35% bdp-a Srbije. O cemu pricamo... Kakva Vojvodina i ostali krajevi kad se izvoze sirovine umesto gotovih proizvoda? Slazem se da je neophodno da se deo novca od BG raspodeli na manje razvijene, ali bi to izazvalo nezadovoljstvo u BG pa bi vladajuca partija (koja god) izgubila podrsku u BG, a samim tim i u Srb posto BG ima najvise stanovnika... Dakle sve je u sprezi, nema niko snage da uradi decentralizaciju, a bice sve gore sto se toga tice jer ekonomija krece od jakog sela.

jozo daj vode

pre 6 godina

Sjeverna Italija, Gibraltar, Katalonija, Baskija, Sjeverna Irska, Skotska ...
niko se ne raspada, ne otcjepljuje, ne ratuje ...
To je rezervisano za neke druge, ne bas narocito pametne narode

sve se nesto bojim

pre 6 godina

Vest za przenje nacionalista.
Setite se da ste pre koju godinu najvljivali rasulo nakon ocepljenja tamo neke oblasti u Belgiji, pa domino efekat nakon toga i td.
Sta je na kraju bilo? Nista.
Svakih 6 meseci najavljujete ocepljenje Teksasa, i slicno.
Znaci, vase prognoze mase 100%.
Ne blamirajte se.

Ema

pre 6 godina

@Brindisi Ne znam o cemu pricas, ali njihov problem nije gori, ali je sustinski ozbiljniji od naseg, "balkanskog". Jer na Balkanu narodi, ili politicari, nisu zeleli jedni s drugima, a ovde jedni Italijani ne zele da zive vise sa drugim Italijanima. Kao sto stoji u teket, da 80% poreza bogatog Veneta ostaje tamo, a ne da na njihovoj grbaci zive pojedni neradnici, mahom na jugu Italije.

Brindisi

pre 6 godina

Kosovski primer ce se obiti o glavu mnogima. Nije mi ih zao.
(mln, 20. april 2017 18:37)

Hahaha, ovaj uporedjuje Kosovo sa decentralizacijom u Italiji:)))
Na Kosovu zivi 2 mil. Albanaca koji ne zele da zive sa 7 mil. Srba, dok su u Italiji svi Italijani, i kod njih se radi samo o decentralizaciji! Nece Italijan nikada da se otcepi od drugih Italijana, nije ti to Balkan, DZABE SI SE OBRADOVAO I PONADAO!!!

Milan

pre 6 godina

Daleko je Italija od raspada, ne lupetajte!
Zivim blizu Milana, radi se samo o decentralizaciji, da pare ostanu u Lombardiji, a ne da se slivaju u Rim!

V

pre 6 godina

kada se nije otcepila Vojvodina koja je nekad kao autonomna bila bogata u odnosu na užu Srbiju, a sada je dočekala da bude ispod republičkog proseka, neće se otcepiti ni bogati italijanski sever koji je za razliku od Vojvodine bio i ostao bogat

Vuk

pre 6 godina

Ja sam uvek za decentralizaciju , sve sto doprinosi brzem razvoju zemlje.. Samo zatucani to vide kao opasnost.. Npr. Vojvodina u kojoj bi ostajalo 80% vrednosti koje napravi bi mogla da bude lokomotiva Srbije..Sumadija i Zapadna Srbija sa njenim vrednim i preduzimljivim ljudima, Kragujevcem kao centrom , Juzna Srbija sa Pomoravljem i Nisom kao centrom..Raska sa njenim prirodnim potencijalima... Ovo sto se sada desava je katastrofalno, drzavu svodimo na Beograd..

drami uvek drami jer ste u srcu sami

pre 6 godina

Sve zemlje imaju centrifugalne sile, to nije karakteristika samo planinskih zemalja, čak i Nemačka ima buntovne pokrajine (zbog toga i imaju fiskalnu politiku koja igra ulogu uravnilovke).

forza italia

pre 6 godina

I treba da se raspadne na siromašni i mafijaški jug i na bogati relativno steđeni sever. Meni bi bilo drago da se podele mirnim putem.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

U interesu Italije i naroda je jedinstvo i celovita Italija.
Tamo gde prihod veći podeliti sa onima gde je prihod manji da se razviju i oni.
Podela je neprihvatljiva, cizma je jedna!
(Gavrilo, 20. april 2017 18:06)

*Kog* naroda? "Cizma" je jedna, pa sta s tim!? "Cizma" je samo animljivost na geografskoj karti, oblik koji nekom lici na cizmu. Nigde ne pise da to mora biti i drzava. Ako cemo tako, Zemlja je zaista jedna, pa nikad nije bila jedna drzava. (Ili si, mozda, to hteo da kazes? Ako jesi, zasto nisi rekao?) A kad vec toko stoje stvari sa Zemljom, koja je zaista *jedna*, sve ostalo je provizorno i efemerno. E, sad... ako je *tebi* podela Italije "neprihvatljiva" - onda nista, mogucnost otpada. Uzgred, upravo u onom grmu podele prihoda, naravno i lezi zec. Samo... sve i kad bi tebi bila prihvatljiva, rekao bih - nista od toga. Oni nikad ne misle ozbiljno. Inace bi se tamo odavno desavale gore stvari nego ikad na Balkanu.

Gavrilo

pre 6 godina

U interesu Italije i naroda je jedinstvo i celovita Italija.
Tamo gde prihod veći podeliti sa onima gde je prihod manji da se razviju i oni.
Podela je neprihvatljiva, cizma je jedna!

EU Citizen

pre 6 godina

Samo napred, majstori, podržavam sve što vodi raspadu EU ili bilo koje socijalsitčke satrapije u njenom sastavu. Vi pomažete svim normalnim i vrednim ljudima da se što pre oslobode briselsko-berlinskog socijalističko-ljudskopravaškog jarma

Kjkj

pre 6 godina

Da li neko stvarno misli da do raspada Italije moze doci?
(stari Taja, 20. april 2017 17:49)

Itekako! Ne samo da moze da dodje vec je jaz toliko veliki da je uopste cudo da je do sad i opstala...

Vuk

pre 6 godina

Ja sam uvek za decentralizaciju , sve sto doprinosi brzem razvoju zemlje.. Samo zatucani to vide kao opasnost.. Npr. Vojvodina u kojoj bi ostajalo 80% vrednosti koje napravi bi mogla da bude lokomotiva Srbije..Sumadija i Zapadna Srbija sa njenim vrednim i preduzimljivim ljudima, Kragujevcem kao centrom , Juzna Srbija sa Pomoravljem i Nisom kao centrom..Raska sa njenim prirodnim potencijalima... Ovo sto se sada desava je katastrofalno, drzavu svodimo na Beograd..

Milan

pre 6 godina

Daleko je Italija od raspada, ne lupetajte!
Zivim blizu Milana, radi se samo o decentralizaciji, da pare ostanu u Lombardiji, a ne da se slivaju u Rim!

Brindisi

pre 6 godina

Kosovski primer ce se obiti o glavu mnogima. Nije mi ih zao.
(mln, 20. april 2017 18:37)

Hahaha, ovaj uporedjuje Kosovo sa decentralizacijom u Italiji:)))
Na Kosovu zivi 2 mil. Albanaca koji ne zele da zive sa 7 mil. Srba, dok su u Italiji svi Italijani, i kod njih se radi samo o decentralizaciji! Nece Italijan nikada da se otcepi od drugih Italijana, nije ti to Balkan, DZABE SI SE OBRADOVAO I PONADAO!!!

jozo daj vode

pre 6 godina

Sjeverna Italija, Gibraltar, Katalonija, Baskija, Sjeverna Irska, Skotska ...
niko se ne raspada, ne otcjepljuje, ne ratuje ...
To je rezervisano za neke druge, ne bas narocito pametne narode

V

pre 6 godina

kada se nije otcepila Vojvodina koja je nekad kao autonomna bila bogata u odnosu na užu Srbiju, a sada je dočekala da bude ispod republičkog proseka, neće se otcepiti ni bogati italijanski sever koji je za razliku od Vojvodine bio i ostao bogat

sve se nesto bojim

pre 6 godina

Vest za przenje nacionalista.
Setite se da ste pre koju godinu najvljivali rasulo nakon ocepljenja tamo neke oblasti u Belgiji, pa domino efekat nakon toga i td.
Sta je na kraju bilo? Nista.
Svakih 6 meseci najavljujete ocepljenje Teksasa, i slicno.
Znaci, vase prognoze mase 100%.
Ne blamirajte se.

Kjkj

pre 6 godina

Da li neko stvarno misli da do raspada Italije moze doci?
(stari Taja, 20. april 2017 17:49)

Itekako! Ne samo da moze da dodje vec je jaz toliko veliki da je uopste cudo da je do sad i opstala...

forza italia

pre 6 godina

I treba da se raspadne na siromašni i mafijaški jug i na bogati relativno steđeni sever. Meni bi bilo drago da se podele mirnim putem.

Gavrilo

pre 6 godina

U interesu Italije i naroda je jedinstvo i celovita Italija.
Tamo gde prihod veći podeliti sa onima gde je prihod manji da se razviju i oni.
Podela je neprihvatljiva, cizma je jedna!

EU Citizen

pre 6 godina

Samo napred, majstori, podržavam sve što vodi raspadu EU ili bilo koje socijalsitčke satrapije u njenom sastavu. Vi pomažete svim normalnim i vrednim ljudima da se što pre oslobode briselsko-berlinskog socijalističko-ljudskopravaškog jarma

Marko

pre 6 godina

@Vuk, Vuce sta kome ima da ostaje kad Beograd nosi 35% bdp-a Srbije. O cemu pricamo... Kakva Vojvodina i ostali krajevi kad se izvoze sirovine umesto gotovih proizvoda? Slazem se da je neophodno da se deo novca od BG raspodeli na manje razvijene, ali bi to izazvalo nezadovoljstvo u BG pa bi vladajuca partija (koja god) izgubila podrsku u BG, a samim tim i u Srb posto BG ima najvise stanovnika... Dakle sve je u sprezi, nema niko snage da uradi decentralizaciju, a bice sve gore sto se toga tice jer ekonomija krece od jakog sela.
(Ekonomista, 20. april 2017 21:40) # Link komentara

Da ekonomija krece od jakog sela je najveca zabluda u Srbiji.
Hrana je najeftiniji proizvod. U Zapadnoj Evropi selo je jako ali seljak ne moze da prezivi od svog proizvoda vec od drzavnih subvencija. Isto tako Zapadna Evropa svake godine unisti na stotine tona neprodatih poljoprivrednih proizvoda sto se ne iskoristi.
Selo je dobro taman toliko da prehrani Srbiju da ne mora da se uvozi mnogo skuplja hrana iz Evrope a ekonomija se gradi na drugim industrijama.

drami uvek drami jer ste u srcu sami

pre 6 godina

Sve zemlje imaju centrifugalne sile, to nije karakteristika samo planinskih zemalja, čak i Nemačka ima buntovne pokrajine (zbog toga i imaju fiskalnu politiku koja igra ulogu uravnilovke).

Triestino

pre 6 godina

Nemojte "loziti" narod. Zivim u Trstu vec 10 godina, druzim se sa Italijanima, poznajem italijanski mentalitet, citam italijanske novine i gledam italijansku TV. Nikome u Italiji ne pada na pamet da se otcepljuje. Radi se samo o skretanju paznje, na italijanski nacin tj sasvim verbalno, da bi bogatijim pokrajinama trebalo ostavljati vise novca umesto da se sav sliva u centralnu kasu, i to je sve. Uostalom, banke sa severa (Veneto i Lombardija) su one u najvecoj krizi, i ako "puknu", kriza (koju smo vec videli u Spaniji) ce vise pogoditi bogati sever nego siromasniji jug.

Miloš

pre 6 godina

@guska

To koliko su Italijani "veštačka nacija" bi možda prošlo pre Garibaldija i risorgimenta... Ta "nacija" govori istim jezikom, ima zajedničku istoriju, kulturu, vole svoju tradiciju, svoju himnu, i od severa do juga pevaju schiavi di Roma, čak i u Torinu. Uostalom, vođe ujedinjenja i ta ideja nisu potekle iz Rima (koji je bio pod katoličkom Papskom državom), već iz Pijemonta.

Alto Adige (i Vale d'Aosta) su potpuno druga stvar, to su manjinske autonomne regije i voleo bih da vidim jednog jedinog političara iz te Lega Nord koji bi podržao otcepljenje ovih regija od Italije (i pripajanje Austriji ili Francuskoj).

eufemisticki decentralizovani

pre 6 godina

(Vuk, 20. april 2017 19:57)

Samo nas molim te podseti jos jednom, kako zive "Kosovari" posle skoro 10 godina kako postoje kao "drzava"?
Da... upravo tako, beDNO.

Ekonomista

pre 6 godina

@Vuk, Vuce sta kome ima da ostaje kad Beograd nosi 35% bdp-a Srbije. O cemu pricamo... Kakva Vojvodina i ostali krajevi kad se izvoze sirovine umesto gotovih proizvoda? Slazem se da je neophodno da se deo novca od BG raspodeli na manje razvijene, ali bi to izazvalo nezadovoljstvo u BG pa bi vladajuca partija (koja god) izgubila podrsku u BG, a samim tim i u Srb posto BG ima najvise stanovnika... Dakle sve je u sprezi, nema niko snage da uradi decentralizaciju, a bice sve gore sto se toga tice jer ekonomija krece od jakog sela.

Ema

pre 6 godina

@Brindisi Ne znam o cemu pricas, ali njihov problem nije gori, ali je sustinski ozbiljniji od naseg, "balkanskog". Jer na Balkanu narodi, ili politicari, nisu zeleli jedni s drugima, a ovde jedni Italijani ne zele da zive vise sa drugim Italijanima. Kao sto stoji u teket, da 80% poreza bogatog Veneta ostaje tamo, a ne da na njihovoj grbaci zive pojedni neradnici, mahom na jugu Italije.

Ho vissuto in Veneto

pre 6 godina

Ziveo sam sedam godina u Venetu, zaprvo sest godina u okolini Padove i jos godinu dana u okolini Vicence.Svaki drugi italijan se tamo nada odceplenju od centra i juga Italije.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

U interesu Italije i naroda je jedinstvo i celovita Italija.
Tamo gde prihod veći podeliti sa onima gde je prihod manji da se razviju i oni.
Podela je neprihvatljiva, cizma je jedna!
(Gavrilo, 20. april 2017 18:06)

*Kog* naroda? "Cizma" je jedna, pa sta s tim!? "Cizma" je samo animljivost na geografskoj karti, oblik koji nekom lici na cizmu. Nigde ne pise da to mora biti i drzava. Ako cemo tako, Zemlja je zaista jedna, pa nikad nije bila jedna drzava. (Ili si, mozda, to hteo da kazes? Ako jesi, zasto nisi rekao?) A kad vec toko stoje stvari sa Zemljom, koja je zaista *jedna*, sve ostalo je provizorno i efemerno. E, sad... ako je *tebi* podela Italije "neprihvatljiva" - onda nista, mogucnost otpada. Uzgred, upravo u onom grmu podele prihoda, naravno i lezi zec. Samo... sve i kad bi tebi bila prihvatljiva, rekao bih - nista od toga. Oni nikad ne misle ozbiljno. Inace bi se tamo odavno desavale gore stvari nego ikad na Balkanu.

srrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Italijani samo ocekuju jedan izuzetno veliki broj poreskih olaksica jer spadaju u red najskupljih drzava na svetu. Ali to sa raspadanjem Italije kao drzave nema nikakve veze jer Italijani su veoma ponosni na svoju drzavu. Postoje jedino pokreti koji manipulisu obecanjima o jeftinijoj drzavi pa to umotavaju u neke iluzorne projekte o teritorijalnoj samostalnosti. Lega Nord je bila mnogo jaca pre 20 godina a onda ih je potreslo nekoliko teskih finansijskih afera. Ako tada nisu uspeli sada su im sanse 10 puta slabije. Veneti i Lombardi jesu vredni i prakticni ljudi a utisak je da se ovim koketiranjem sa eventualnim ocepljenjem vise zeli poslati jasna poruka drzavi da mora da smanji svoje apetite nego sto se stvarno zeli izlazak iz Italije. Ne znam sta je cilj ovih tekstova u kojima se svakodnevno raspada po jedna evropska drzava?

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

To koliko su Italijani "veštačka nacija" bi možda prošlo pre Garibaldija i risorgimenta... Ta "nacija" govori istim jezikom, ima zajedničku istoriju, kulturu, vole svoju tradiciju, svoju himnu, i od severa do juga pevaju schiavi di Roma, čak i u Torinu. Uostalom, vođe ujedinjenja i ta ideja nisu potekle iz Rima, već iz Pijemonta. (Miloš)

Ti svakako Italiju nisi nikad upoznao iznutra, a izvana moze tako izgledati. Ta nacija nema zajednicku istoriju, odnosno ima je brlo malo. Nacija govori "istim jezikom", koji, do pojave televiije, polovina nacije, ne samo da nije govorila, nego ga nije ni razumela. Dok se nisu nasli zajedno u rovovima I Sv.Rata, svega 2% stanovnistva Italije (visi slojevi) je znalo talijanski. Piemont je sticajem okolnosti ostvario rezultat koji nije imao u planu, njegove su ambicije bile znatno skromnije (stvaranje Italije bilo je masonski projekat). U Sabaudskoj Kraljevini zariste ideje o "ujedinjenju" nije bio Torino, nego Genova, koja je bila sediste najvecih banaka. U tom Piemontu, do "ujedinjenja" sluzbeni jezik, a i jezik visoke kulture, bio je francuski. NA francuskom su izlazile i vodece novine, a jezik popularne kulture bio je piemonteski (jezik koji Talijan izvan Piemonta ne moze razumeti, kao sto ni Piemontez ne bi mogao razumeti talijanski da ga nije ucio). Nema samo Piemont vlastiti jezik i vlastitu bogatu tradiciju i istoriju. Isto se moze reci za Veneto, Siciliju, Kalabriju, Napulj... pola Italije.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

Hahaha, ovaj uporedjuje Kosovo sa decentralizacijom u Italiji:)))
Na Kosovu zivi 2 mil. Albanaca koji ne zele da zive sa 7 mil. Srba, dok su u Italiji svi Italijani, i kod njih se radi samo o decentralizaciji! Nece Italijan nikada da se otcepi od drugih Italijana, nije ti to Balkan, DZABE SI SE OBRADOVAO I PONADAO!!!
(Brindisi, 20. april 2017 20:19)

Naravno da se ne moze uporediti s odnosom Srbi-Albanci na Kosovu, ali, tzv. "Italijani" su isto onako vestacki sklepana nacija kao sto se bilo pokusalo s tzv. "Jugoslovenima". U stvari, razlike su jos i vece. Samo sto je i ispiranje mozga bilo zesce i sto su drugima nesto bolje uspeli da prodaju iluziju postojanja jedinstvene nacije. Ali, u Cara Trojana kozje usi... Sto, naravno, ne znaci nuzno da se drzava mora raspasti, ni sutra, ni za sto godina. Ali, moze. I ima na sta. BTW, odnosi u Juznom Tirolu(termin koji nije preporuzljivo pominjati Talijanu, za njih je to "Alto Adige", tj. "Visoko Adige"; nemaju drugo ime, nego da zovu kraj po reci Adige) i medjusobna ljubav i nisu tako daleko od srpsko-albanskih na Kosovu, makar mozda u ovom trenutku to i nije tako akutno.

cinik ovdašnji

pre 6 godina

Daleko je Italija od raspada, ne lupetajte!
Zivim blizu Milana, radi se samo o decentralizaciji, da pare ostanu u Lombardiji, a ne da se slivaju u Rim!
(Milan, 20. april 2017 20:15) Pa tako je počelo i u Sloveniji...Prvo gde su naše pare, zašto da finansiramo siromašni i neradnički jug, nećemo da se o nama odlučuje u centrali...Posle idu druge priče, vadi se poreklo iz davno nestalih naroda o kojima se ništa ne zna,dokazuje se da se radi i različitim narodima koji imaju svoje hiljadugodišnje tradicije, ujedinitelji se proglašavaju za okupatore, sopstveni preci se poriču sa obrazloženjem da su bili u zabludi, potcrtavaju se razlike i dižu na kub, stvara se utisak da nema i ne može biti zajedničkog života...Samo je pitanje faze. Preednost Italije je što je cela katolička, i što Vatikanu ne ide u prilog da se raspadne...Ako ne ide...Aliako centri moći to odluče, ni Bog jer neće spasiti...

Milos

pre 6 godina

@guska

Pa pre 1000 godina italijanski jezik kao takav nije ni postojao. Pre 200 godina Srbi nisu pisali Vukovom cirilicom, a vidi sada. Sta je bilo pre pet ili sest generacija, ne mogu da kazem da nije vazno, ali zaista bih voleo da vidim koji se to Italijan nece sloziti da postoji zajednicka italijanska kultura, tradicija, jezik i nacija.

Pozdrav iz Emilia Romagne, nismo bas pravi Sever, ali nismo ni daleko. Ne znam koliko neko ko ne zivi u tradicionalnoj italijanskoj porodici, i to onoj sa Juga, moze da upozna Italiju "iznutra", ali mislim da mi posle puno godina prilicno dobro ide i ovako.

Pijemont se desio

pre 6 godina

Preednost Italije je što je cela katolička, i što Vatikanu ne ide u prilog da se raspadne...Ako ne ide...Ali ako centri moći to odluče, ni Bog jer neće spasiti...
(cinik ovdašnji, 21. april 2017 10:09)

Nisi ti cinik, nego cinik na silu, nije prednost Italije što je cela katolička nogo je njena "prednost" što su jedna nacija. Nacija je državotvorna istorijska kategorija a opšti nacionalni interes jači je od lokalnog, koji se svodi na parolu "di su naši novci".

EU Citizen

pre 6 godina

Samo napred, majstori, podržavam sve što vodi raspadu EU ili bilo koje socijalsitčke satrapije u njenom sastavu. Vi pomažete svim normalnim i vrednim ljudima da se što pre oslobode briselsko-berlinskog socijalističko-ljudskopravaškog jarma

Kjkj

pre 6 godina

Da li neko stvarno misli da do raspada Italije moze doci?
(stari Taja, 20. april 2017 17:49)

Itekako! Ne samo da moze da dodje vec je jaz toliko veliki da je uopste cudo da je do sad i opstala...

Gavrilo

pre 6 godina

U interesu Italije i naroda je jedinstvo i celovita Italija.
Tamo gde prihod veći podeliti sa onima gde je prihod manji da se razviju i oni.
Podela je neprihvatljiva, cizma je jedna!

forza italia

pre 6 godina

I treba da se raspadne na siromašni i mafijaški jug i na bogati relativno steđeni sever. Meni bi bilo drago da se podele mirnim putem.

Brindisi

pre 6 godina

Kosovski primer ce se obiti o glavu mnogima. Nije mi ih zao.
(mln, 20. april 2017 18:37)

Hahaha, ovaj uporedjuje Kosovo sa decentralizacijom u Italiji:)))
Na Kosovu zivi 2 mil. Albanaca koji ne zele da zive sa 7 mil. Srba, dok su u Italiji svi Italijani, i kod njih se radi samo o decentralizaciji! Nece Italijan nikada da se otcepi od drugih Italijana, nije ti to Balkan, DZABE SI SE OBRADOVAO I PONADAO!!!

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

U interesu Italije i naroda je jedinstvo i celovita Italija.
Tamo gde prihod veći podeliti sa onima gde je prihod manji da se razviju i oni.
Podela je neprihvatljiva, cizma je jedna!
(Gavrilo, 20. april 2017 18:06)

*Kog* naroda? "Cizma" je jedna, pa sta s tim!? "Cizma" je samo animljivost na geografskoj karti, oblik koji nekom lici na cizmu. Nigde ne pise da to mora biti i drzava. Ako cemo tako, Zemlja je zaista jedna, pa nikad nije bila jedna drzava. (Ili si, mozda, to hteo da kazes? Ako jesi, zasto nisi rekao?) A kad vec toko stoje stvari sa Zemljom, koja je zaista *jedna*, sve ostalo je provizorno i efemerno. E, sad... ako je *tebi* podela Italije "neprihvatljiva" - onda nista, mogucnost otpada. Uzgred, upravo u onom grmu podele prihoda, naravno i lezi zec. Samo... sve i kad bi tebi bila prihvatljiva, rekao bih - nista od toga. Oni nikad ne misle ozbiljno. Inace bi se tamo odavno desavale gore stvari nego ikad na Balkanu.

V

pre 6 godina

kada se nije otcepila Vojvodina koja je nekad kao autonomna bila bogata u odnosu na užu Srbiju, a sada je dočekala da bude ispod republičkog proseka, neće se otcepiti ni bogati italijanski sever koji je za razliku od Vojvodine bio i ostao bogat

Vuk

pre 6 godina

Ja sam uvek za decentralizaciju , sve sto doprinosi brzem razvoju zemlje.. Samo zatucani to vide kao opasnost.. Npr. Vojvodina u kojoj bi ostajalo 80% vrednosti koje napravi bi mogla da bude lokomotiva Srbije..Sumadija i Zapadna Srbija sa njenim vrednim i preduzimljivim ljudima, Kragujevcem kao centrom , Juzna Srbija sa Pomoravljem i Nisom kao centrom..Raska sa njenim prirodnim potencijalima... Ovo sto se sada desava je katastrofalno, drzavu svodimo na Beograd..

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

Hahaha, ovaj uporedjuje Kosovo sa decentralizacijom u Italiji:)))
Na Kosovu zivi 2 mil. Albanaca koji ne zele da zive sa 7 mil. Srba, dok su u Italiji svi Italijani, i kod njih se radi samo o decentralizaciji! Nece Italijan nikada da se otcepi od drugih Italijana, nije ti to Balkan, DZABE SI SE OBRADOVAO I PONADAO!!!
(Brindisi, 20. april 2017 20:19)

Naravno da se ne moze uporediti s odnosom Srbi-Albanci na Kosovu, ali, tzv. "Italijani" su isto onako vestacki sklepana nacija kao sto se bilo pokusalo s tzv. "Jugoslovenima". U stvari, razlike su jos i vece. Samo sto je i ispiranje mozga bilo zesce i sto su drugima nesto bolje uspeli da prodaju iluziju postojanja jedinstvene nacije. Ali, u Cara Trojana kozje usi... Sto, naravno, ne znaci nuzno da se drzava mora raspasti, ni sutra, ni za sto godina. Ali, moze. I ima na sta. BTW, odnosi u Juznom Tirolu(termin koji nije preporuzljivo pominjati Talijanu, za njih je to "Alto Adige", tj. "Visoko Adige"; nemaju drugo ime, nego da zovu kraj po reci Adige) i medjusobna ljubav i nisu tako daleko od srpsko-albanskih na Kosovu, makar mozda u ovom trenutku to i nije tako akutno.

Ekonomista

pre 6 godina

@Vuk, Vuce sta kome ima da ostaje kad Beograd nosi 35% bdp-a Srbije. O cemu pricamo... Kakva Vojvodina i ostali krajevi kad se izvoze sirovine umesto gotovih proizvoda? Slazem se da je neophodno da se deo novca od BG raspodeli na manje razvijene, ali bi to izazvalo nezadovoljstvo u BG pa bi vladajuca partija (koja god) izgubila podrsku u BG, a samim tim i u Srb posto BG ima najvise stanovnika... Dakle sve je u sprezi, nema niko snage da uradi decentralizaciju, a bice sve gore sto se toga tice jer ekonomija krece od jakog sela.

Ema

pre 6 godina

@Brindisi Ne znam o cemu pricas, ali njihov problem nije gori, ali je sustinski ozbiljniji od naseg, "balkanskog". Jer na Balkanu narodi, ili politicari, nisu zeleli jedni s drugima, a ovde jedni Italijani ne zele da zive vise sa drugim Italijanima. Kao sto stoji u teket, da 80% poreza bogatog Veneta ostaje tamo, a ne da na njihovoj grbaci zive pojedni neradnici, mahom na jugu Italije.

Ho vissuto in Veneto

pre 6 godina

Ziveo sam sedam godina u Venetu, zaprvo sest godina u okolini Padove i jos godinu dana u okolini Vicence.Svaki drugi italijan se tamo nada odceplenju od centra i juga Italije.

Milan

pre 6 godina

Daleko je Italija od raspada, ne lupetajte!
Zivim blizu Milana, radi se samo o decentralizaciji, da pare ostanu u Lombardiji, a ne da se slivaju u Rim!

sve se nesto bojim

pre 6 godina

Vest za przenje nacionalista.
Setite se da ste pre koju godinu najvljivali rasulo nakon ocepljenja tamo neke oblasti u Belgiji, pa domino efekat nakon toga i td.
Sta je na kraju bilo? Nista.
Svakih 6 meseci najavljujete ocepljenje Teksasa, i slicno.
Znaci, vase prognoze mase 100%.
Ne blamirajte se.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

To koliko su Italijani "veštačka nacija" bi možda prošlo pre Garibaldija i risorgimenta... Ta "nacija" govori istim jezikom, ima zajedničku istoriju, kulturu, vole svoju tradiciju, svoju himnu, i od severa do juga pevaju schiavi di Roma, čak i u Torinu. Uostalom, vođe ujedinjenja i ta ideja nisu potekle iz Rima, već iz Pijemonta. (Miloš)

Ti svakako Italiju nisi nikad upoznao iznutra, a izvana moze tako izgledati. Ta nacija nema zajednicku istoriju, odnosno ima je brlo malo. Nacija govori "istim jezikom", koji, do pojave televiije, polovina nacije, ne samo da nije govorila, nego ga nije ni razumela. Dok se nisu nasli zajedno u rovovima I Sv.Rata, svega 2% stanovnistva Italije (visi slojevi) je znalo talijanski. Piemont je sticajem okolnosti ostvario rezultat koji nije imao u planu, njegove su ambicije bile znatno skromnije (stvaranje Italije bilo je masonski projekat). U Sabaudskoj Kraljevini zariste ideje o "ujedinjenju" nije bio Torino, nego Genova, koja je bila sediste najvecih banaka. U tom Piemontu, do "ujedinjenja" sluzbeni jezik, a i jezik visoke kulture, bio je francuski. NA francuskom su izlazile i vodece novine, a jezik popularne kulture bio je piemonteski (jezik koji Talijan izvan Piemonta ne moze razumeti, kao sto ni Piemontez ne bi mogao razumeti talijanski da ga nije ucio). Nema samo Piemont vlastiti jezik i vlastitu bogatu tradiciju i istoriju. Isto se moze reci za Veneto, Siciliju, Kalabriju, Napulj... pola Italije.

Marko

pre 6 godina

@Vuk, Vuce sta kome ima da ostaje kad Beograd nosi 35% bdp-a Srbije. O cemu pricamo... Kakva Vojvodina i ostali krajevi kad se izvoze sirovine umesto gotovih proizvoda? Slazem se da je neophodno da se deo novca od BG raspodeli na manje razvijene, ali bi to izazvalo nezadovoljstvo u BG pa bi vladajuca partija (koja god) izgubila podrsku u BG, a samim tim i u Srb posto BG ima najvise stanovnika... Dakle sve je u sprezi, nema niko snage da uradi decentralizaciju, a bice sve gore sto se toga tice jer ekonomija krece od jakog sela.
(Ekonomista, 20. april 2017 21:40) # Link komentara

Da ekonomija krece od jakog sela je najveca zabluda u Srbiji.
Hrana je najeftiniji proizvod. U Zapadnoj Evropi selo je jako ali seljak ne moze da prezivi od svog proizvoda vec od drzavnih subvencija. Isto tako Zapadna Evropa svake godine unisti na stotine tona neprodatih poljoprivrednih proizvoda sto se ne iskoristi.
Selo je dobro taman toliko da prehrani Srbiju da ne mora da se uvozi mnogo skuplja hrana iz Evrope a ekonomija se gradi na drugim industrijama.

jozo daj vode

pre 6 godina

Sjeverna Italija, Gibraltar, Katalonija, Baskija, Sjeverna Irska, Skotska ...
niko se ne raspada, ne otcjepljuje, ne ratuje ...
To je rezervisano za neke druge, ne bas narocito pametne narode

drami uvek drami jer ste u srcu sami

pre 6 godina

Sve zemlje imaju centrifugalne sile, to nije karakteristika samo planinskih zemalja, čak i Nemačka ima buntovne pokrajine (zbog toga i imaju fiskalnu politiku koja igra ulogu uravnilovke).

eufemisticki decentralizovani

pre 6 godina

(Vuk, 20. april 2017 19:57)

Samo nas molim te podseti jos jednom, kako zive "Kosovari" posle skoro 10 godina kako postoje kao "drzava"?
Da... upravo tako, beDNO.

Miloš

pre 6 godina

@guska

To koliko su Italijani "veštačka nacija" bi možda prošlo pre Garibaldija i risorgimenta... Ta "nacija" govori istim jezikom, ima zajedničku istoriju, kulturu, vole svoju tradiciju, svoju himnu, i od severa do juga pevaju schiavi di Roma, čak i u Torinu. Uostalom, vođe ujedinjenja i ta ideja nisu potekle iz Rima (koji je bio pod katoličkom Papskom državom), već iz Pijemonta.

Alto Adige (i Vale d'Aosta) su potpuno druga stvar, to su manjinske autonomne regije i voleo bih da vidim jednog jedinog političara iz te Lega Nord koji bi podržao otcepljenje ovih regija od Italije (i pripajanje Austriji ili Francuskoj).

cinik ovdašnji

pre 6 godina

Daleko je Italija od raspada, ne lupetajte!
Zivim blizu Milana, radi se samo o decentralizaciji, da pare ostanu u Lombardiji, a ne da se slivaju u Rim!
(Milan, 20. april 2017 20:15) Pa tako je počelo i u Sloveniji...Prvo gde su naše pare, zašto da finansiramo siromašni i neradnički jug, nećemo da se o nama odlučuje u centrali...Posle idu druge priče, vadi se poreklo iz davno nestalih naroda o kojima se ništa ne zna,dokazuje se da se radi i različitim narodima koji imaju svoje hiljadugodišnje tradicije, ujedinitelji se proglašavaju za okupatore, sopstveni preci se poriču sa obrazloženjem da su bili u zabludi, potcrtavaju se razlike i dižu na kub, stvara se utisak da nema i ne može biti zajedničkog života...Samo je pitanje faze. Preednost Italije je što je cela katolička, i što Vatikanu ne ide u prilog da se raspadne...Ako ne ide...Aliako centri moći to odluče, ni Bog jer neće spasiti...

Triestino

pre 6 godina

Nemojte "loziti" narod. Zivim u Trstu vec 10 godina, druzim se sa Italijanima, poznajem italijanski mentalitet, citam italijanske novine i gledam italijansku TV. Nikome u Italiji ne pada na pamet da se otcepljuje. Radi se samo o skretanju paznje, na italijanski nacin tj sasvim verbalno, da bi bogatijim pokrajinama trebalo ostavljati vise novca umesto da se sav sliva u centralnu kasu, i to je sve. Uostalom, banke sa severa (Veneto i Lombardija) su one u najvecoj krizi, i ako "puknu", kriza (koju smo vec videli u Spaniji) ce vise pogoditi bogati sever nego siromasniji jug.

Pijemont se desio

pre 6 godina

Preednost Italije je što je cela katolička, i što Vatikanu ne ide u prilog da se raspadne...Ako ne ide...Ali ako centri moći to odluče, ni Bog jer neće spasiti...
(cinik ovdašnji, 21. april 2017 10:09)

Nisi ti cinik, nego cinik na silu, nije prednost Italije što je cela katolička nogo je njena "prednost" što su jedna nacija. Nacija je državotvorna istorijska kategorija a opšti nacionalni interes jači je od lokalnog, koji se svodi na parolu "di su naši novci".

srrrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Italijani samo ocekuju jedan izuzetno veliki broj poreskih olaksica jer spadaju u red najskupljih drzava na svetu. Ali to sa raspadanjem Italije kao drzave nema nikakve veze jer Italijani su veoma ponosni na svoju drzavu. Postoje jedino pokreti koji manipulisu obecanjima o jeftinijoj drzavi pa to umotavaju u neke iluzorne projekte o teritorijalnoj samostalnosti. Lega Nord je bila mnogo jaca pre 20 godina a onda ih je potreslo nekoliko teskih finansijskih afera. Ako tada nisu uspeli sada su im sanse 10 puta slabije. Veneti i Lombardi jesu vredni i prakticni ljudi a utisak je da se ovim koketiranjem sa eventualnim ocepljenjem vise zeli poslati jasna poruka drzavi da mora da smanji svoje apetite nego sto se stvarno zeli izlazak iz Italije. Ne znam sta je cilj ovih tekstova u kojima se svakodnevno raspada po jedna evropska drzava?

Milos

pre 6 godina

@guska

Pa pre 1000 godina italijanski jezik kao takav nije ni postojao. Pre 200 godina Srbi nisu pisali Vukovom cirilicom, a vidi sada. Sta je bilo pre pet ili sest generacija, ne mogu da kazem da nije vazno, ali zaista bih voleo da vidim koji se to Italijan nece sloziti da postoji zajednicka italijanska kultura, tradicija, jezik i nacija.

Pozdrav iz Emilia Romagne, nismo bas pravi Sever, ali nismo ni daleko. Ne znam koliko neko ko ne zivi u tradicionalnoj italijanskoj porodici, i to onoj sa Juga, moze da upozna Italiju "iznutra", ali mislim da mi posle puno godina prilicno dobro ide i ovako.