Petak, 31.03.2017.

18:46

Upozorenje iz Brisela: Britanci ostaju bez Gibraltara?

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se donese bez saglasnosti Španije.

Izvor: Beta

Upozorenje iz Brisela: Britanci ostaju bez Gibraltara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

mali perica

pre 7 godina

Jos jedan dokaz dvostrukih arsina. Ili "vazi samo referendum koji mi organizujemo".I sada nikome nije cudno da rezultat takvog referenduma na Gibraltaru bude iznad 96%? Tako je bilo i medju 1200 stanovnika Port Stenlija na Foklandima ili Maldivima na pitanje hocemo li da se prikljucimo Argentini ili da ostanemo u Britaniji.Ali ako se takav referendumski rezultat postigne negde drugde, onda se celokupan Zapad sprda sa tim i odbija da ga prizna.

leptirica

pre 7 godina

Pre ce goreti i Spanija i EU nego sto ce Britanci nekome dati Gibraltar. Kad su mogli brodove da posalju 20 000 km od "kuce" da vrate Folklande, zamislite sta bi se desilo da im neko dirne Gibraltar. A uz to, imaju uvek podrsku SAD-a.
(., 01. april 2017 02:54)

1. Gibraltar je teritorij kao i Škotska koja je dio ujedinjenog kraljevstva, ne vlasništvo Engleza. Imaju kao i Škotska svoj parlament.
2. Gibraltar ima isto mogućnost kao i Škotska da se odcijepi od UK.
3. Vjerojatno postoji neki ugovor koji definira status Gibraltara u ovakvim situacijama, pa temeljem toga dolaze ovakve poruke iz EU.
4. Budi bez brige Španjolska sigurno neće nasilno pokušati pripojiti ili preuzeti kontrolu nad Gibraltarom, već ako će do toga doći doći će pravnim putem, temeljem ranije potpisanih ugovora ili volje naroda Gibraltara.
5. Isto tako ako pravno ili voljom stanovništva Gibraltara oni izađu iz UK, budi siguran da UK neće početi rat protiv Španjolaca.

U slučaju da Gibraltar izađe iz UK pravno, referendumom ili temeljem nekog međunarodnog ugovora koji mu to omogućava i da UK napadne Španjolsku ostatak NATO-a bi bio u obvezi napasti UK, odnosno uci u rat. Tako da do toga neće doći, makar se to vuklo po međunarodnim sudovima, status Gibraltara će se riješavati mirnim putem.

deda

pre 7 godina

ok je sto se to pominje ali niko nepominje da sa africke strane spanci imaju isto takvu teritoriju sa sve lukom i bazom, nek se djoraju

.

pre 7 godina

Pre ce goreti i Spanija i EU nego sto ce Britanci nekome dati Gibraltar. Kad su mogli brodove da posalju 20 000 km od "kuce" da vrate Folklande, zamislite sta bi se desilo da im neko dirne Gibraltar. A uz to, imaju uvek podrsku SAD-a.

Вања

pre 7 godina

@Cinique НАТО да крене на Британију у одбрану Шпаније? Па си ти свако вече овако припит? Не заносите се људи бре. Имамо глобалну хегемонију. Амери и Британци су снага иако их презиремо. Најачи су. Они доминирају овим светом у овој ери. Луд је свако ко помисли да би се Британци одрекли Гибралтара.

Zoki

pre 7 godina

Kakav naslov! Britanija drži Gibraltar zadnja 3 veka, poređenja radi Španija je oterala Mavare sa tog područja pre nekih 600 godina. Prema tome bio je španski možda malo duže nego što je britanski. Ljudi koji tamo žive su na referendumu odlučili da ostanu britanski. Od koga će onda Britanija da izgubi Gibraltar? Od Španije i Evropske Unije? Dajte nemojte me zasmejavati.

Hm

pre 7 godina

pa ljudi, englezi su samo zbog onih ostrva koja nisu realno nizasta napucali argentince. sta bi tek radili za gibraltar koji je mnogo ali mnogo ekonomski i politicki vazniji?

(netko, 31. mart 2017 20:31)

Na Folklandima su nadjene velike naftne rezerve, zato su se Argentinci uzmuvali a Britanci uznemirili. Facinantno je koliko Srbi nemaju pojma a koliko veruju da su mnogo pametni i sveznajuci.

Dečko

pre 7 godina

Gibraltar, kao deo Britanije neće biti u EU, pa sada neke u Briselu i Berlinu svrbi što neće imati kontrolu nad važnim moreuzom. A Španiji niko nije kriv što ga je dala Britaniji. Onda, da li Aljasku treba vratiti Rusima?

Deks

pre 7 godina

Niko u EU ne govori da Gibraltar više neće biti deo VB pa ne razumem ovakav naslov. Ali pošto Gibraltar jedinu kopnenu granicu ima sa članom EU tj. Španijom svakako da postoje mnoga otvorena pitanja pa s tim u vezi EU daje otvorenu podršku svojoj članici Španiji. Isto je i u Irskoj, EU će čvrsto štititi interese Republike Irske i već su najavili da neće dozvoliti "tvrdu granicu" između Irske i Severne Irske. Velikoj Britaniji a posebno Englezima i Velšanima slede teški dani otrežnjenja zbog velike greške koju su učinili glasajući za izlazak iz EU. Njihova međunarodna pozicija će biti oslabljena pa bi to zaista mogle iskoristiti neke zemlje poput Španije i Argentine da pripoje Gibraltar odnosno Foklandska ostrva.

Master

pre 7 godina

Već vidim, nezavisnost Katalonije i Baskije... I naravno kopnena zona bezbednosti na jugu Spanije. Malaga izgleda da će da pripadne UK... EU birokrate nisu normalne.

Leona

pre 7 godina

Kada bi zitelji Srbije 2% energije koju usmeravaju na potpuno iracionalnu mrznju prema Engleskoj preusmerili konstruktivno na svoja posla i resavanje svojih problema, gde bi im bio kraj?

Cinique

pre 7 godina

Gibraltar je bitan isključivo zbog šeste američke flote, a Amerikancima je sasvim svejedno hoće li Gibraltar držati Britanija ili Španija. A ako su Amerikanci ravnodušni, biće kao i sa Hong Kongom koji takođe Britanci prvo nisu hteli da daju, pa posle poslušali "savet" iz Vašingtona da ipak ne seru puno nego da se trijumfalno povuku. Kao što se iz svih kolonija ta raspala imperija trijumfalno povlačila.
Amerikanci ne smeju da dozvole još jedan sukob između članica NATO. Jasno je da bi stali na stranu Španije jer im Britanija više i ne treba. Naročito ovakva brexitovana Britanija i naročito ovakvoj trampavoj Americi.
A ne treba sumnjati da će Britanci povlačenje sa Gibraltara prikazati kao svoju pobedu. Pa oni su i bežanje iz Indije prikazali kao svoj veliki trijumf!

Vračar

pre 7 godina

Smeh! Pa pre će da Malaga postane deo UK, nego Gibraltar Spanije! EU je izgubila kompas... Potpuno. Biće plakanja, u EU a možda i u Spaniji ako se ne dovedu pameti.

jasdf

pre 7 godina

Ugovor o podeli suvereniteta sa Spanijom omogucava Spaniji da zahteva postovanje volje gradjana Gilbratara, a to je ostanak u EU. Inace, Gilbratar nije deo Velike Britanije, on je deo Ujedenjinog Kraljevstva i to mu omogucava da sam bira svoju buducnost, sa ili bez Velike Britanije.

Nikola

pre 7 godina

@Power is Power,
Zapravo Britanija kontrolise brojna ostrva sirom svijeta. Gotovo svi glavni trgovacki pomorski putevi, brojni zalivi, i slicno imaju na putu neko ostrvce pod vlascu Britanije. Tako da Gibraltar nije jedna od poslednjih prekomorskih teritorija. Izmedju Juzne Amerike i Afrike nekoliko ostrva. Izmedju Juzne i Sjeverne Amerike, konkretno u karibima nekoliko ostrva. Dalje, Gibraltar kao ulaz u Mediteran. Onda na Kipru imaju svoju bazu, koja se nalazi na malom zemljistu koje je pod direktnom upravom Britanije, ne Kipra, nesto kao Gvantanamo na Kubi. Onda Izmedju Afrike i Australije, tacnije ispod Indije, jedno ostrvo. I na kraju par ostrva u pacifiku, izmedju Australije i juzne Amerike. Dakle svuda ih ima...

виски фор мај мен, бир фор мај хорсис

pre 7 godina

Aha, taj Brisel ce sad nekakvu rezoluciju protiv gazdinog segrta, a oni lepo kazu mi smo suvereni. Ajd sto su jedina znacajna vojna sila u regionu i bez gazde, da ne pominjemo sta su s njime. Oni su NATO, a Brislo je mesna zajednica cenralno evropskih kantona. Ajde bre, oce sut s rogatim, ma vise se ni Srbi Brisla ne plase

aaaa

pre 7 godina

Pff, pa oni su ratovali zbog Foklanda koji su 13000 kilometra daleko i gde zivi 3000 ljudi. Ozbiljni narodi ne nasedaju na price o realnosti na terenu cak i kad su u pitanju oblasti povrsine male varosice.

Tutankamon

pre 7 godina

Izlaskom iz EU Britanije izaći će i Gibraltar pa samim tim većinu pigodnosti će izgubiti.
Katalonija da može ući u sastav EU sada bi se odvojila ali pošto znaju da ne može cimaju se onako.

Los Tercios

pre 7 godina

Gibraltar je Britanska kolonija, a ne britanska teritorija. Seuta i Melilja su deo nekadašnje daleko veće španske teritorije u Africi (Rif) i u sastavu su Španije još od petnaestog veka. Tražiti od Španije da ih "vrate" Maroku je isto kao kad bi tražili od Turske da vrati svoj evropski deo Grčkoj i Bugarskoj. Samo što su Španci tamo nešto malo duže od Turaka u Evropi. Tražiti od Britanije da vrati Gibraltar je tražiti od kolonijalne sile da se odrekne kolonije, koja je to postala vojnom invazijom i otimačinom početkom 18. veka. A o "referendumu" na Gibraltaru isto kao i o "referendumu" na Malvinskim ostrvima: Britanci su prvo počistili domicilno stanovništvo, naselili Engleze i onda raspisali "referendum". Gibraltar naravno da ima veće plate od Španije, ali ništa ne proizvodi, već se sve bazira na trgovini, lučkim uslugama i trange frange, pošto je glavna ulazna tačka za šverc narkotika dalje ka Evropi.

velika britanija mora nuklearno da se razoruža

pre 7 godina

Velika Britanija nije legitiman subjekt u svim medjunarodnim okvirima po svom sopstvenom izboru i delovanju i moraće da se pomiri sa sudbinom da je njen suverenitet sada transparentniji ili da se pobiju oko njegove definicije. Španija je bananica za VB a EU i sama gaji sličnu gadljivost prema nepreradjenim bananicama, e taj klub je i dalje glavni i u tom klubu VB igra, dok oni manje, nikako. Sila je jedini stalni arbitar medjunarodnog poretka.

netko

pre 7 godina

ovi iz eu postaju sve smesniji.
dure se kao deca kad im uzmu igracku. dobro treba i njih razumeti, ipak nije isto biti na celu eu ili biti tamo neki trecerazredni politicar u svojim drzavama (sto su tusk i junker pre eu bili, a tek pare kad prestanu da kaplju...jao jao).

pa ljudi, englezi su samo zbog onih ostrva koja nisu realno nizasta napucali argentince. sta bi tek radili za gibraltar koji je mnogo ali mnogo ekonomski i politicki vazniji?
a spanci nek se mnogo ne prave pametni, ipak su briti uz podrsku amera politicki mnogo jeca od njih, usput imaju spanci svoje probleme sa delovima koji hoce nezavisnost. pre cemo videti kako englezi priznaju kataloniju nego to da eu priznaje spanski gibraltar.

Vojislav

pre 7 godina

Gibraltar Španija može vratiti.
Scenario je:
1. Izbaciti GB/Englesku iz EU totalno
2. Rasturiti NATO i formirati vojsku EU (a preduslov je da prestane izmišljena kampanja o opasnosti od Rusije)
3. Spanija da obezbijedi veto u kljucnom trenutku u SB od strane FR ili Rusije. Kina je ameba i ne treba da je stalna članica btw.
4. Na kraju kopneno ući na Gibraltar i za 24h ostvariti novu "realnost na terenu".

Iskreno, navijam ali ne mislim da je realno za mog vijeka.

roadrunner

pre 7 godina

Španija je Giblartar dala Britaniji pre više od 300 godina!! Alo! U to vreme nije postojla većina današnjih Evropskih držva, uključujući i par najvećih ( Nemačka i Italija na primer)
I ne samo to, nego se ponovo, preko 95% birača izjašnjava hoće da ostanu deo Britanije. Šta tu nije jasno? Kako je to Španija, i po kom osnovu Španija tvrdi da je to njeno?

SONE

pre 7 godina

Britancima niko ne moze uzeti Gibraltar.Ako bude trebalo ratovace sa celim svetom,a oni za to imaju kapacitete.Stari kolonijalni pljackasi da nesto prepuste tek tako.Nema sanse.

Bane

pre 7 godina

To je britanski teritorij, 96% stanovnika zeli da i dalje bude u sastavu britanije i sta nije jasno. A Spanija je dvolicna zasto trazi kontrolu nad Gibraltarom a istovremeno ima gradove enklave Ceuta i Melilla na teritoriji Maroka.

Narodni poslanik

pre 7 godina

Kad odu Škoti, ode i Gibraltar i Foklandi, Severna Irska, mesto stalnog člana SBUNa...razlog je jednostavan: to su Britanske teritorije a ne engleske

Sportgroup

pre 7 godina

Veliki broj španaca radi na Gibraltaru jer su plate daleko veće nego u Španiji. Dnevno je veliki priliv zaposlenih koji svakodnevno prelaze granicu. Čim je proglašen Brexit Španska Vlada je dala proglas "Gibraltar je Španija", dok strah od budućnosti i neizvjesnosti na gibraltaru raste, prije svega strah od opadanja standarda.

dragan

pre 7 godina

Ne budite naivni da EU moze da izadje na kraj sa Velikom Britanijom. EU moze samo da izvuce deblji kraj. Ne podcenjujte Engleze, to je imperijalna drzava kojoj Amerika drzi ledja. Da u zemljama EU ima imalo pameti, isto bi kao VB napustili evropsku uniju.

andreas kisser

pre 7 godina

ok, mislim da tusk i junker definitvno vise ne znaju gde udaraju :-) mislim, UK je napravila nepotrebnu svinjariju pre svega sebi, pa onda svima ostalima sa brexitom, ali bi neko trebalo da obavesti birokrate iz brisela da je gibraltar usao u EU u sastavu britanije. nije mi jasno na koji nacin pravno misle da podupru ovako glupu izjavu. ovo je kao kada bi neko izjavio da severna irska ne moze da izadje iz EU sa ostatkom britanije bez saglasnosti irske. a to sto se 96% stanovnika gibraltara izjasnilo za ostanak u EU, nema blage veze sa bilo cime, jer se 99% njih zalaze sa ostanak u okviru UK, sto im je ipak primarni cilj i egzistencijalno pitanje, dok je brexit bio vise ekonomsko. ako EU vec drzi do demokratije, valjda je najitnije sta zele stanovnici gibraltara. mnislim, kad su vec skotima rekli da ce u slucaju nezavisnosti morati da se kandiduju iznova, kao i svi drugi! stagod licno mislio o brexitu, ovi pokusaji kaznjavanja britanije (naravno, sve na recima, jer se radi o drugoj najmocnijoj evropskoj drzavi) vec postaju smesni. mislim da je vreme da EU junkera lagano posalje u penziju i pronadju nekog ko nece pregovore sa londonom dozivljavati tako emotivno i licno. sto se tice tuska, sta vise reci osim da se njegova rodjena zemlja (poljska) protivila njegovom postavljenju!

Folklandska ostrva su slobodna

pre 7 godina

Британска територуја...не то је Шпанија... Прошлост треба заборавити и орјентисати се ка будућности. Зар то нма стално не понављају? (Слобода за Малвинска острва, 31. mart 2017 18:47)

Budite uvereni da ce Britanija po cenu vojnog sukoba braniti i odbraniti Gibraltar, i da ce EU da spusti loptu o proguta zabu.

Jap

pre 7 godina

Stari kolonisti britanci po cijenu rata ne bi dali Gibraltar. Mnogo vazna teritorija, sav brodski saobracaj ide tuda i sva lova od toga njima u kasu!!!

Слобода за Малвинска острва

pre 7 godina

Британска територуја...не то је Шпанија... Прошлост треба заборавити и орјентисати се ка будућности. Зар то нма стално не понављају?

SONE

pre 7 godina

Britancima niko ne moze uzeti Gibraltar.Ako bude trebalo ratovace sa celim svetom,a oni za to imaju kapacitete.Stari kolonijalni pljackasi da nesto prepuste tek tako.Nema sanse.

Слобода за Малвинска острва

pre 7 godina

Британска територуја...не то је Шпанија... Прошлост треба заборавити и орјентисати се ка будућности. Зар то нма стално не понављају?

Jap

pre 7 godina

Stari kolonisti britanci po cijenu rata ne bi dali Gibraltar. Mnogo vazna teritorija, sav brodski saobracaj ide tuda i sva lova od toga njima u kasu!!!

Narodni poslanik

pre 7 godina

Kad odu Škoti, ode i Gibraltar i Foklandi, Severna Irska, mesto stalnog člana SBUNa...razlog je jednostavan: to su Britanske teritorije a ne engleske

Folklandska ostrva su slobodna

pre 7 godina

Британска територуја...не то је Шпанија... Прошлост треба заборавити и орјентисати се ка будућности. Зар то нма стално не понављају? (Слобода за Малвинска острва, 31. mart 2017 18:47)

Budite uvereni da ce Britanija po cenu vojnog sukoba braniti i odbraniti Gibraltar, i da ce EU da spusti loptu o proguta zabu.

Sportgroup

pre 7 godina

Veliki broj španaca radi na Gibraltaru jer su plate daleko veće nego u Španiji. Dnevno je veliki priliv zaposlenih koji svakodnevno prelaze granicu. Čim je proglašen Brexit Španska Vlada je dala proglas "Gibraltar je Španija", dok strah od budućnosti i neizvjesnosti na gibraltaru raste, prije svega strah od opadanja standarda.

Bane

pre 7 godina

To je britanski teritorij, 96% stanovnika zeli da i dalje bude u sastavu britanije i sta nije jasno. A Spanija je dvolicna zasto trazi kontrolu nad Gibraltarom a istovremeno ima gradove enklave Ceuta i Melilla na teritoriji Maroka.

Leona

pre 7 godina

Kada bi zitelji Srbije 2% energije koju usmeravaju na potpuno iracionalnu mrznju prema Engleskoj preusmerili konstruktivno na svoja posla i resavanje svojih problema, gde bi im bio kraj?

roadrunner

pre 7 godina

Španija je Giblartar dala Britaniji pre više od 300 godina!! Alo! U to vreme nije postojla većina današnjih Evropskih držva, uključujući i par najvećih ( Nemačka i Italija na primer)
I ne samo to, nego se ponovo, preko 95% birača izjašnjava hoće da ostanu deo Britanije. Šta tu nije jasno? Kako je to Španija, i po kom osnovu Španija tvrdi da je to njeno?

dragan

pre 7 godina

Ne budite naivni da EU moze da izadje na kraj sa Velikom Britanijom. EU moze samo da izvuce deblji kraj. Ne podcenjujte Engleze, to je imperijalna drzava kojoj Amerika drzi ledja. Da u zemljama EU ima imalo pameti, isto bi kao VB napustili evropsku uniju.

andreas kisser

pre 7 godina

ok, mislim da tusk i junker definitvno vise ne znaju gde udaraju :-) mislim, UK je napravila nepotrebnu svinjariju pre svega sebi, pa onda svima ostalima sa brexitom, ali bi neko trebalo da obavesti birokrate iz brisela da je gibraltar usao u EU u sastavu britanije. nije mi jasno na koji nacin pravno misle da podupru ovako glupu izjavu. ovo je kao kada bi neko izjavio da severna irska ne moze da izadje iz EU sa ostatkom britanije bez saglasnosti irske. a to sto se 96% stanovnika gibraltara izjasnilo za ostanak u EU, nema blage veze sa bilo cime, jer se 99% njih zalaze sa ostanak u okviru UK, sto im je ipak primarni cilj i egzistencijalno pitanje, dok je brexit bio vise ekonomsko. ako EU vec drzi do demokratije, valjda je najitnije sta zele stanovnici gibraltara. mnislim, kad su vec skotima rekli da ce u slucaju nezavisnosti morati da se kandiduju iznova, kao i svi drugi! stagod licno mislio o brexitu, ovi pokusaji kaznjavanja britanije (naravno, sve na recima, jer se radi o drugoj najmocnijoj evropskoj drzavi) vec postaju smesni. mislim da je vreme da EU junkera lagano posalje u penziju i pronadju nekog ko nece pregovore sa londonom dozivljavati tako emotivno i licno. sto se tice tuska, sta vise reci osim da se njegova rodjena zemlja (poljska) protivila njegovom postavljenju!

Cinique

pre 7 godina

Gibraltar je bitan isključivo zbog šeste američke flote, a Amerikancima je sasvim svejedno hoće li Gibraltar držati Britanija ili Španija. A ako su Amerikanci ravnodušni, biće kao i sa Hong Kongom koji takođe Britanci prvo nisu hteli da daju, pa posle poslušali "savet" iz Vašingtona da ipak ne seru puno nego da se trijumfalno povuku. Kao što se iz svih kolonija ta raspala imperija trijumfalno povlačila.
Amerikanci ne smeju da dozvole još jedan sukob između članica NATO. Jasno je da bi stali na stranu Španije jer im Britanija više i ne treba. Naročito ovakva brexitovana Britanija i naročito ovakvoj trampavoj Americi.
A ne treba sumnjati da će Britanci povlačenje sa Gibraltara prikazati kao svoju pobedu. Pa oni su i bežanje iz Indije prikazali kao svoj veliki trijumf!

Nikola

pre 7 godina

@Power is Power,
Zapravo Britanija kontrolise brojna ostrva sirom svijeta. Gotovo svi glavni trgovacki pomorski putevi, brojni zalivi, i slicno imaju na putu neko ostrvce pod vlascu Britanije. Tako da Gibraltar nije jedna od poslednjih prekomorskih teritorija. Izmedju Juzne Amerike i Afrike nekoliko ostrva. Izmedju Juzne i Sjeverne Amerike, konkretno u karibima nekoliko ostrva. Dalje, Gibraltar kao ulaz u Mediteran. Onda na Kipru imaju svoju bazu, koja se nalazi na malom zemljistu koje je pod direktnom upravom Britanije, ne Kipra, nesto kao Gvantanamo na Kubi. Onda Izmedju Afrike i Australije, tacnije ispod Indije, jedno ostrvo. I na kraju par ostrva u pacifiku, izmedju Australije i juzne Amerike. Dakle svuda ih ima...

aaaa

pre 7 godina

Pff, pa oni su ratovali zbog Foklanda koji su 13000 kilometra daleko i gde zivi 3000 ljudi. Ozbiljni narodi ne nasedaju na price o realnosti na terenu cak i kad su u pitanju oblasti povrsine male varosice.

Los Tercios

pre 7 godina

Gibraltar je Britanska kolonija, a ne britanska teritorija. Seuta i Melilja su deo nekadašnje daleko veće španske teritorije u Africi (Rif) i u sastavu su Španije još od petnaestog veka. Tražiti od Španije da ih "vrate" Maroku je isto kao kad bi tražili od Turske da vrati svoj evropski deo Grčkoj i Bugarskoj. Samo što su Španci tamo nešto malo duže od Turaka u Evropi. Tražiti od Britanije da vrati Gibraltar je tražiti od kolonijalne sile da se odrekne kolonije, koja je to postala vojnom invazijom i otimačinom početkom 18. veka. A o "referendumu" na Gibraltaru isto kao i o "referendumu" na Malvinskim ostrvima: Britanci su prvo počistili domicilno stanovništvo, naselili Engleze i onda raspisali "referendum". Gibraltar naravno da ima veće plate od Španije, ali ništa ne proizvodi, već se sve bazira na trgovini, lučkim uslugama i trange frange, pošto je glavna ulazna tačka za šverc narkotika dalje ka Evropi.

jasdf

pre 7 godina

Ugovor o podeli suvereniteta sa Spanijom omogucava Spaniji da zahteva postovanje volje gradjana Gilbratara, a to je ostanak u EU. Inace, Gilbratar nije deo Velike Britanije, on je deo Ujedenjinog Kraljevstva i to mu omogucava da sam bira svoju buducnost, sa ili bez Velike Britanije.

Master

pre 7 godina

Već vidim, nezavisnost Katalonije i Baskije... I naravno kopnena zona bezbednosti na jugu Spanije. Malaga izgleda da će da pripadne UK... EU birokrate nisu normalne.

Vračar

pre 7 godina

Smeh! Pa pre će da Malaga postane deo UK, nego Gibraltar Spanije! EU je izgubila kompas... Potpuno. Biće plakanja, u EU a možda i u Spaniji ako se ne dovedu pameti.

виски фор мај мен, бир фор мај хорсис

pre 7 godina

Aha, taj Brisel ce sad nekakvu rezoluciju protiv gazdinog segrta, a oni lepo kazu mi smo suvereni. Ajd sto su jedina znacajna vojna sila u regionu i bez gazde, da ne pominjemo sta su s njime. Oni su NATO, a Brislo je mesna zajednica cenralno evropskih kantona. Ajde bre, oce sut s rogatim, ma vise se ni Srbi Brisla ne plase

netko

pre 7 godina

ovi iz eu postaju sve smesniji.
dure se kao deca kad im uzmu igracku. dobro treba i njih razumeti, ipak nije isto biti na celu eu ili biti tamo neki trecerazredni politicar u svojim drzavama (sto su tusk i junker pre eu bili, a tek pare kad prestanu da kaplju...jao jao).

pa ljudi, englezi su samo zbog onih ostrva koja nisu realno nizasta napucali argentince. sta bi tek radili za gibraltar koji je mnogo ali mnogo ekonomski i politicki vazniji?
a spanci nek se mnogo ne prave pametni, ipak su briti uz podrsku amera politicki mnogo jeca od njih, usput imaju spanci svoje probleme sa delovima koji hoce nezavisnost. pre cemo videti kako englezi priznaju kataloniju nego to da eu priznaje spanski gibraltar.

Tutankamon

pre 7 godina

Izlaskom iz EU Britanije izaći će i Gibraltar pa samim tim većinu pigodnosti će izgubiti.
Katalonija da može ući u sastav EU sada bi se odvojila ali pošto znaju da ne može cimaju se onako.

Vojislav

pre 7 godina

Gibraltar Španija može vratiti.
Scenario je:
1. Izbaciti GB/Englesku iz EU totalno
2. Rasturiti NATO i formirati vojsku EU (a preduslov je da prestane izmišljena kampanja o opasnosti od Rusije)
3. Spanija da obezbijedi veto u kljucnom trenutku u SB od strane FR ili Rusije. Kina je ameba i ne treba da je stalna članica btw.
4. Na kraju kopneno ući na Gibraltar i za 24h ostvariti novu "realnost na terenu".

Iskreno, navijam ali ne mislim da je realno za mog vijeka.

Hm

pre 7 godina

pa ljudi, englezi su samo zbog onih ostrva koja nisu realno nizasta napucali argentince. sta bi tek radili za gibraltar koji je mnogo ali mnogo ekonomski i politicki vazniji?

(netko, 31. mart 2017 20:31)

Na Folklandima su nadjene velike naftne rezerve, zato su se Argentinci uzmuvali a Britanci uznemirili. Facinantno je koliko Srbi nemaju pojma a koliko veruju da su mnogo pametni i sveznajuci.

velika britanija mora nuklearno da se razoruža

pre 7 godina

Velika Britanija nije legitiman subjekt u svim medjunarodnim okvirima po svom sopstvenom izboru i delovanju i moraće da se pomiri sa sudbinom da je njen suverenitet sada transparentniji ili da se pobiju oko njegove definicije. Španija je bananica za VB a EU i sama gaji sličnu gadljivost prema nepreradjenim bananicama, e taj klub je i dalje glavni i u tom klubu VB igra, dok oni manje, nikako. Sila je jedini stalni arbitar medjunarodnog poretka.

Вања

pre 7 godina

@Cinique НАТО да крене на Британију у одбрану Шпаније? Па си ти свако вече овако припит? Не заносите се људи бре. Имамо глобалну хегемонију. Амери и Британци су снага иако их презиремо. Најачи су. Они доминирају овим светом у овој ери. Луд је свако ко помисли да би се Британци одрекли Гибралтара.

Zoki

pre 7 godina

Kakav naslov! Britanija drži Gibraltar zadnja 3 veka, poređenja radi Španija je oterala Mavare sa tog područja pre nekih 600 godina. Prema tome bio je španski možda malo duže nego što je britanski. Ljudi koji tamo žive su na referendumu odlučili da ostanu britanski. Od koga će onda Britanija da izgubi Gibraltar? Od Španije i Evropske Unije? Dajte nemojte me zasmejavati.

leptirica

pre 7 godina

Pre ce goreti i Spanija i EU nego sto ce Britanci nekome dati Gibraltar. Kad su mogli brodove da posalju 20 000 km od "kuce" da vrate Folklande, zamislite sta bi se desilo da im neko dirne Gibraltar. A uz to, imaju uvek podrsku SAD-a.
(., 01. april 2017 02:54)

1. Gibraltar je teritorij kao i Škotska koja je dio ujedinjenog kraljevstva, ne vlasništvo Engleza. Imaju kao i Škotska svoj parlament.
2. Gibraltar ima isto mogućnost kao i Škotska da se odcijepi od UK.
3. Vjerojatno postoji neki ugovor koji definira status Gibraltara u ovakvim situacijama, pa temeljem toga dolaze ovakve poruke iz EU.
4. Budi bez brige Španjolska sigurno neće nasilno pokušati pripojiti ili preuzeti kontrolu nad Gibraltarom, već ako će do toga doći doći će pravnim putem, temeljem ranije potpisanih ugovora ili volje naroda Gibraltara.
5. Isto tako ako pravno ili voljom stanovništva Gibraltara oni izađu iz UK, budi siguran da UK neće početi rat protiv Španjolaca.

U slučaju da Gibraltar izađe iz UK pravno, referendumom ili temeljem nekog međunarodnog ugovora koji mu to omogućava i da UK napadne Španjolsku ostatak NATO-a bi bio u obvezi napasti UK, odnosno uci u rat. Tako da do toga neće doći, makar se to vuklo po međunarodnim sudovima, status Gibraltara će se riješavati mirnim putem.

mali perica

pre 7 godina

Jos jedan dokaz dvostrukih arsina. Ili "vazi samo referendum koji mi organizujemo".I sada nikome nije cudno da rezultat takvog referenduma na Gibraltaru bude iznad 96%? Tako je bilo i medju 1200 stanovnika Port Stenlija na Foklandima ili Maldivima na pitanje hocemo li da se prikljucimo Argentini ili da ostanemo u Britaniji.Ali ako se takav referendumski rezultat postigne negde drugde, onda se celokupan Zapad sprda sa tim i odbija da ga prizna.

Dečko

pre 7 godina

Gibraltar, kao deo Britanije neće biti u EU, pa sada neke u Briselu i Berlinu svrbi što neće imati kontrolu nad važnim moreuzom. A Španiji niko nije kriv što ga je dala Britaniji. Onda, da li Aljasku treba vratiti Rusima?

deda

pre 7 godina

ok je sto se to pominje ali niko nepominje da sa africke strane spanci imaju isto takvu teritoriju sa sve lukom i bazom, nek se djoraju

.

pre 7 godina

Pre ce goreti i Spanija i EU nego sto ce Britanci nekome dati Gibraltar. Kad su mogli brodove da posalju 20 000 km od "kuce" da vrate Folklande, zamislite sta bi se desilo da im neko dirne Gibraltar. A uz to, imaju uvek podrsku SAD-a.

Deks

pre 7 godina

Niko u EU ne govori da Gibraltar više neće biti deo VB pa ne razumem ovakav naslov. Ali pošto Gibraltar jedinu kopnenu granicu ima sa članom EU tj. Španijom svakako da postoje mnoga otvorena pitanja pa s tim u vezi EU daje otvorenu podršku svojoj članici Španiji. Isto je i u Irskoj, EU će čvrsto štititi interese Republike Irske i već su najavili da neće dozvoliti "tvrdu granicu" između Irske i Severne Irske. Velikoj Britaniji a posebno Englezima i Velšanima slede teški dani otrežnjenja zbog velike greške koju su učinili glasajući za izlazak iz EU. Njihova međunarodna pozicija će biti oslabljena pa bi to zaista mogle iskoristiti neke zemlje poput Španije i Argentine da pripoje Gibraltar odnosno Foklandska ostrva.

roadrunner

pre 7 godina

Španija je Giblartar dala Britaniji pre više od 300 godina!! Alo! U to vreme nije postojla većina današnjih Evropskih držva, uključujući i par najvećih ( Nemačka i Italija na primer)
I ne samo to, nego se ponovo, preko 95% birača izjašnjava hoće da ostanu deo Britanije. Šta tu nije jasno? Kako je to Španija, i po kom osnovu Španija tvrdi da je to njeno?

Bane

pre 7 godina

To je britanski teritorij, 96% stanovnika zeli da i dalje bude u sastavu britanije i sta nije jasno. A Spanija je dvolicna zasto trazi kontrolu nad Gibraltarom a istovremeno ima gradove enklave Ceuta i Melilla na teritoriji Maroka.

dragan

pre 7 godina

Ne budite naivni da EU moze da izadje na kraj sa Velikom Britanijom. EU moze samo da izvuce deblji kraj. Ne podcenjujte Engleze, to je imperijalna drzava kojoj Amerika drzi ledja. Da u zemljama EU ima imalo pameti, isto bi kao VB napustili evropsku uniju.

Leona

pre 7 godina

Kada bi zitelji Srbije 2% energije koju usmeravaju na potpuno iracionalnu mrznju prema Engleskoj preusmerili konstruktivno na svoja posla i resavanje svojih problema, gde bi im bio kraj?

SONE

pre 7 godina

Britancima niko ne moze uzeti Gibraltar.Ako bude trebalo ratovace sa celim svetom,a oni za to imaju kapacitete.Stari kolonijalni pljackasi da nesto prepuste tek tako.Nema sanse.

Слобода за Малвинска острва

pre 7 godina

Британска територуја...не то је Шпанија... Прошлост треба заборавити и орјентисати се ка будућности. Зар то нма стално не понављају?

Narodni poslanik

pre 7 godina

Kad odu Škoti, ode i Gibraltar i Foklandi, Severna Irska, mesto stalnog člana SBUNa...razlog je jednostavan: to su Britanske teritorije a ne engleske

Folklandska ostrva su slobodna

pre 7 godina

Британска територуја...не то је Шпанија... Прошлост треба заборавити и орјентисати се ка будућности. Зар то нма стално не понављају? (Слобода за Малвинска острва, 31. mart 2017 18:47)

Budite uvereni da ce Britanija po cenu vojnog sukoba braniti i odbraniti Gibraltar, i da ce EU da spusti loptu o proguta zabu.

andreas kisser

pre 7 godina

ok, mislim da tusk i junker definitvno vise ne znaju gde udaraju :-) mislim, UK je napravila nepotrebnu svinjariju pre svega sebi, pa onda svima ostalima sa brexitom, ali bi neko trebalo da obavesti birokrate iz brisela da je gibraltar usao u EU u sastavu britanije. nije mi jasno na koji nacin pravno misle da podupru ovako glupu izjavu. ovo je kao kada bi neko izjavio da severna irska ne moze da izadje iz EU sa ostatkom britanije bez saglasnosti irske. a to sto se 96% stanovnika gibraltara izjasnilo za ostanak u EU, nema blage veze sa bilo cime, jer se 99% njih zalaze sa ostanak u okviru UK, sto im je ipak primarni cilj i egzistencijalno pitanje, dok je brexit bio vise ekonomsko. ako EU vec drzi do demokratije, valjda je najitnije sta zele stanovnici gibraltara. mnislim, kad su vec skotima rekli da ce u slucaju nezavisnosti morati da se kandiduju iznova, kao i svi drugi! stagod licno mislio o brexitu, ovi pokusaji kaznjavanja britanije (naravno, sve na recima, jer se radi o drugoj najmocnijoj evropskoj drzavi) vec postaju smesni. mislim da je vreme da EU junkera lagano posalje u penziju i pronadju nekog ko nece pregovore sa londonom dozivljavati tako emotivno i licno. sto se tice tuska, sta vise reci osim da se njegova rodjena zemlja (poljska) protivila njegovom postavljenju!

Cinique

pre 7 godina

Gibraltar je bitan isključivo zbog šeste američke flote, a Amerikancima je sasvim svejedno hoće li Gibraltar držati Britanija ili Španija. A ako su Amerikanci ravnodušni, biće kao i sa Hong Kongom koji takođe Britanci prvo nisu hteli da daju, pa posle poslušali "savet" iz Vašingtona da ipak ne seru puno nego da se trijumfalno povuku. Kao što se iz svih kolonija ta raspala imperija trijumfalno povlačila.
Amerikanci ne smeju da dozvole još jedan sukob između članica NATO. Jasno je da bi stali na stranu Španije jer im Britanija više i ne treba. Naročito ovakva brexitovana Britanija i naročito ovakvoj trampavoj Americi.
A ne treba sumnjati da će Britanci povlačenje sa Gibraltara prikazati kao svoju pobedu. Pa oni su i bežanje iz Indije prikazali kao svoj veliki trijumf!

Vračar

pre 7 godina

Smeh! Pa pre će da Malaga postane deo UK, nego Gibraltar Spanije! EU je izgubila kompas... Potpuno. Biće plakanja, u EU a možda i u Spaniji ako se ne dovedu pameti.

Vojislav

pre 7 godina

Gibraltar Španija može vratiti.
Scenario je:
1. Izbaciti GB/Englesku iz EU totalno
2. Rasturiti NATO i formirati vojsku EU (a preduslov je da prestane izmišljena kampanja o opasnosti od Rusije)
3. Spanija da obezbijedi veto u kljucnom trenutku u SB od strane FR ili Rusije. Kina je ameba i ne treba da je stalna članica btw.
4. Na kraju kopneno ući na Gibraltar i za 24h ostvariti novu "realnost na terenu".

Iskreno, navijam ali ne mislim da je realno za mog vijeka.

Jap

pre 7 godina

Stari kolonisti britanci po cijenu rata ne bi dali Gibraltar. Mnogo vazna teritorija, sav brodski saobracaj ide tuda i sva lova od toga njima u kasu!!!

Master

pre 7 godina

Već vidim, nezavisnost Katalonije i Baskije... I naravno kopnena zona bezbednosti na jugu Spanije. Malaga izgleda da će da pripadne UK... EU birokrate nisu normalne.

Sportgroup

pre 7 godina

Veliki broj španaca radi na Gibraltaru jer su plate daleko veće nego u Španiji. Dnevno je veliki priliv zaposlenih koji svakodnevno prelaze granicu. Čim je proglašen Brexit Španska Vlada je dala proglas "Gibraltar je Španija", dok strah od budućnosti i neizvjesnosti na gibraltaru raste, prije svega strah od opadanja standarda.

netko

pre 7 godina

ovi iz eu postaju sve smesniji.
dure se kao deca kad im uzmu igracku. dobro treba i njih razumeti, ipak nije isto biti na celu eu ili biti tamo neki trecerazredni politicar u svojim drzavama (sto su tusk i junker pre eu bili, a tek pare kad prestanu da kaplju...jao jao).

pa ljudi, englezi su samo zbog onih ostrva koja nisu realno nizasta napucali argentince. sta bi tek radili za gibraltar koji je mnogo ali mnogo ekonomski i politicki vazniji?
a spanci nek se mnogo ne prave pametni, ipak su briti uz podrsku amera politicki mnogo jeca od njih, usput imaju spanci svoje probleme sa delovima koji hoce nezavisnost. pre cemo videti kako englezi priznaju kataloniju nego to da eu priznaje spanski gibraltar.

Los Tercios

pre 7 godina

Gibraltar je Britanska kolonija, a ne britanska teritorija. Seuta i Melilja su deo nekadašnje daleko veće španske teritorije u Africi (Rif) i u sastavu su Španije još od petnaestog veka. Tražiti od Španije da ih "vrate" Maroku je isto kao kad bi tražili od Turske da vrati svoj evropski deo Grčkoj i Bugarskoj. Samo što su Španci tamo nešto malo duže od Turaka u Evropi. Tražiti od Britanije da vrati Gibraltar je tražiti od kolonijalne sile da se odrekne kolonije, koja je to postala vojnom invazijom i otimačinom početkom 18. veka. A o "referendumu" na Gibraltaru isto kao i o "referendumu" na Malvinskim ostrvima: Britanci su prvo počistili domicilno stanovništvo, naselili Engleze i onda raspisali "referendum". Gibraltar naravno da ima veće plate od Španije, ali ništa ne proizvodi, već se sve bazira na trgovini, lučkim uslugama i trange frange, pošto je glavna ulazna tačka za šverc narkotika dalje ka Evropi.

jasdf

pre 7 godina

Ugovor o podeli suvereniteta sa Spanijom omogucava Spaniji da zahteva postovanje volje gradjana Gilbratara, a to je ostanak u EU. Inace, Gilbratar nije deo Velike Britanije, on je deo Ujedenjinog Kraljevstva i to mu omogucava da sam bira svoju buducnost, sa ili bez Velike Britanije.

Deks

pre 7 godina

Niko u EU ne govori da Gibraltar više neće biti deo VB pa ne razumem ovakav naslov. Ali pošto Gibraltar jedinu kopnenu granicu ima sa članom EU tj. Španijom svakako da postoje mnoga otvorena pitanja pa s tim u vezi EU daje otvorenu podršku svojoj članici Španiji. Isto je i u Irskoj, EU će čvrsto štititi interese Republike Irske i već su najavili da neće dozvoliti "tvrdu granicu" između Irske i Severne Irske. Velikoj Britaniji a posebno Englezima i Velšanima slede teški dani otrežnjenja zbog velike greške koju su učinili glasajući za izlazak iz EU. Njihova međunarodna pozicija će biti oslabljena pa bi to zaista mogle iskoristiti neke zemlje poput Španije i Argentine da pripoje Gibraltar odnosno Foklandska ostrva.

aaaa

pre 7 godina

Pff, pa oni su ratovali zbog Foklanda koji su 13000 kilometra daleko i gde zivi 3000 ljudi. Ozbiljni narodi ne nasedaju na price o realnosti na terenu cak i kad su u pitanju oblasti povrsine male varosice.

.

pre 7 godina

Pre ce goreti i Spanija i EU nego sto ce Britanci nekome dati Gibraltar. Kad su mogli brodove da posalju 20 000 km od "kuce" da vrate Folklande, zamislite sta bi se desilo da im neko dirne Gibraltar. A uz to, imaju uvek podrsku SAD-a.

velika britanija mora nuklearno da se razoruža

pre 7 godina

Velika Britanija nije legitiman subjekt u svim medjunarodnim okvirima po svom sopstvenom izboru i delovanju i moraće da se pomiri sa sudbinom da je njen suverenitet sada transparentniji ili da se pobiju oko njegove definicije. Španija je bananica za VB a EU i sama gaji sličnu gadljivost prema nepreradjenim bananicama, e taj klub je i dalje glavni i u tom klubu VB igra, dok oni manje, nikako. Sila je jedini stalni arbitar medjunarodnog poretka.

виски фор мај мен, бир фор мај хорсис

pre 7 godina

Aha, taj Brisel ce sad nekakvu rezoluciju protiv gazdinog segrta, a oni lepo kazu mi smo suvereni. Ajd sto su jedina znacajna vojna sila u regionu i bez gazde, da ne pominjemo sta su s njime. Oni su NATO, a Brislo je mesna zajednica cenralno evropskih kantona. Ajde bre, oce sut s rogatim, ma vise se ni Srbi Brisla ne plase

Nikola

pre 7 godina

@Power is Power,
Zapravo Britanija kontrolise brojna ostrva sirom svijeta. Gotovo svi glavni trgovacki pomorski putevi, brojni zalivi, i slicno imaju na putu neko ostrvce pod vlascu Britanije. Tako da Gibraltar nije jedna od poslednjih prekomorskih teritorija. Izmedju Juzne Amerike i Afrike nekoliko ostrva. Izmedju Juzne i Sjeverne Amerike, konkretno u karibima nekoliko ostrva. Dalje, Gibraltar kao ulaz u Mediteran. Onda na Kipru imaju svoju bazu, koja se nalazi na malom zemljistu koje je pod direktnom upravom Britanije, ne Kipra, nesto kao Gvantanamo na Kubi. Onda Izmedju Afrike i Australije, tacnije ispod Indije, jedno ostrvo. I na kraju par ostrva u pacifiku, izmedju Australije i juzne Amerike. Dakle svuda ih ima...

Tutankamon

pre 7 godina

Izlaskom iz EU Britanije izaći će i Gibraltar pa samim tim većinu pigodnosti će izgubiti.
Katalonija da može ući u sastav EU sada bi se odvojila ali pošto znaju da ne može cimaju se onako.

Hm

pre 7 godina

pa ljudi, englezi su samo zbog onih ostrva koja nisu realno nizasta napucali argentince. sta bi tek radili za gibraltar koji je mnogo ali mnogo ekonomski i politicki vazniji?

(netko, 31. mart 2017 20:31)

Na Folklandima su nadjene velike naftne rezerve, zato su se Argentinci uzmuvali a Britanci uznemirili. Facinantno je koliko Srbi nemaju pojma a koliko veruju da su mnogo pametni i sveznajuci.

mali perica

pre 7 godina

Jos jedan dokaz dvostrukih arsina. Ili "vazi samo referendum koji mi organizujemo".I sada nikome nije cudno da rezultat takvog referenduma na Gibraltaru bude iznad 96%? Tako je bilo i medju 1200 stanovnika Port Stenlija na Foklandima ili Maldivima na pitanje hocemo li da se prikljucimo Argentini ili da ostanemo u Britaniji.Ali ako se takav referendumski rezultat postigne negde drugde, onda se celokupan Zapad sprda sa tim i odbija da ga prizna.

Dečko

pre 7 godina

Gibraltar, kao deo Britanije neće biti u EU, pa sada neke u Briselu i Berlinu svrbi što neće imati kontrolu nad važnim moreuzom. A Španiji niko nije kriv što ga je dala Britaniji. Onda, da li Aljasku treba vratiti Rusima?

Вања

pre 7 godina

@Cinique НАТО да крене на Британију у одбрану Шпаније? Па си ти свако вече овако припит? Не заносите се људи бре. Имамо глобалну хегемонију. Амери и Британци су снага иако их презиремо. Најачи су. Они доминирају овим светом у овој ери. Луд је свако ко помисли да би се Британци одрекли Гибралтара.

Zoki

pre 7 godina

Kakav naslov! Britanija drži Gibraltar zadnja 3 veka, poređenja radi Španija je oterala Mavare sa tog područja pre nekih 600 godina. Prema tome bio je španski možda malo duže nego što je britanski. Ljudi koji tamo žive su na referendumu odlučili da ostanu britanski. Od koga će onda Britanija da izgubi Gibraltar? Od Španije i Evropske Unije? Dajte nemojte me zasmejavati.

leptirica

pre 7 godina

Pre ce goreti i Spanija i EU nego sto ce Britanci nekome dati Gibraltar. Kad su mogli brodove da posalju 20 000 km od "kuce" da vrate Folklande, zamislite sta bi se desilo da im neko dirne Gibraltar. A uz to, imaju uvek podrsku SAD-a.
(., 01. april 2017 02:54)

1. Gibraltar je teritorij kao i Škotska koja je dio ujedinjenog kraljevstva, ne vlasništvo Engleza. Imaju kao i Škotska svoj parlament.
2. Gibraltar ima isto mogućnost kao i Škotska da se odcijepi od UK.
3. Vjerojatno postoji neki ugovor koji definira status Gibraltara u ovakvim situacijama, pa temeljem toga dolaze ovakve poruke iz EU.
4. Budi bez brige Španjolska sigurno neće nasilno pokušati pripojiti ili preuzeti kontrolu nad Gibraltarom, već ako će do toga doći doći će pravnim putem, temeljem ranije potpisanih ugovora ili volje naroda Gibraltara.
5. Isto tako ako pravno ili voljom stanovništva Gibraltara oni izađu iz UK, budi siguran da UK neće početi rat protiv Španjolaca.

U slučaju da Gibraltar izađe iz UK pravno, referendumom ili temeljem nekog međunarodnog ugovora koji mu to omogućava i da UK napadne Španjolsku ostatak NATO-a bi bio u obvezi napasti UK, odnosno uci u rat. Tako da do toga neće doći, makar se to vuklo po međunarodnim sudovima, status Gibraltara će se riješavati mirnim putem.

deda

pre 7 godina

ok je sto se to pominje ali niko nepominje da sa africke strane spanci imaju isto takvu teritoriju sa sve lukom i bazom, nek se djoraju