Sreda, 11.01.2017.

11:58

Gardijan: Kakva tužna ostavština kukavičkog Obame

Kandidat nade i promena uvek iznova nije ostvarivao svoje ciljeve.

Izvor: index.hr

Gardijan: Kakva tužna ostavština kukavièkog Obame IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 7 godina

Politika je umetnost mogućeg. Veoma je verovatno da je Obama u mnogim situacijama imao poprilično vezane ruke, ali konačni rezultat osam godina njegove vladavine je poprilično sumoran. Cornel West je sve to prokomentarisao iz svoje perspektive, kao deklarisani socijalista. Iz neke druge (konzervativne) perspektive bilo bi puno drugih stvari da se dodaju. I jedna i druga strana se slažu da je Obamacare promašaj, da su razna "proleća" bespotrebno destabilizovala Bliski Istok...

Po meni, najgora stvar koju je ostavio iza sebe je da je vladao predsedničkim dekretima. Predsednik SAD ima široka ovlaštenja ali niko do sada nije zaobilazio zakonodavnu vlast toliko često koliko je to činio Obama. Oni koji ga brane ("morao je jer je imao takav kongres") zaboravljaju da je time otvorio put Donaldu Trampu da radi iste stvari. Baš kao što je zahtev za ostavkama ambasadora pre 20.1. nešto što nije počeo Tramp - nego Obama.

nu

pre 7 godina

@Vel Santic: Znaci, vas je "razočarao samo u tom što je bio popustljiv prema zlu Saudije", a rat u Siriji nije? Uopste tzv. arapsko prolece, ciji je Sirija deo, u Egiptu, Tunisu, Jemenu, Libiji (ali ne i u Bahreinu, tu su usli saudijski tenkovi uz americku saglasnost) je napravilo haos u citavom tom regionu, a to se prelilo i na Evropu i sire.
Nista Ukrajina i jos jedna u nizu obojenih revolucija, po koncepciji vrlo slicna "arapskom prolecu", sa svim njenim posledicama?
Kako reagujete na cinjenicu da su SAD samo prosle godine bacile vise od 26,000 bombi u 7 zemalja, izazivanje tenzije u Juznom kineskom moru, TTIP, da je za vreme njegovog mandata napravio veci spoljni dug nego svi njegovi prethodnici zajedno i sada iznosi nekih 20,000 milijarde itd?

Vel Santic

pre 7 godina

@Samo jako, samo polovično si u pravu, dakle ne kažem da nisi u pravu uopšte ali samo polovično jesi. dalje, postavlja se pitanje zašto Sanders, čiji sam i ja simpatizer, ne misli niti govori kao ovaj West ako su iste politike?
i, ne zaboravi, u Americi progresivni ljudi prave oštru razliku između ne tako dobrog, recimo, čak i lošeg (Obama) i puno, puno goreg (Trump) i bore se protiv tog puno, puno goreg a ne pljuju po manjem zlu. nije to Srbija gde lošeg Tadića sa slavljeničkim trubama pobeđuje puno, puno gori Nikolić.
Podrška komentaru MIlos, 11. januar 2017 16:36!
p.s. mene je Obama razočarao samo u tom što je bio popustljiv prema zlu Saudije.

Oliver

pre 7 godina

@samo jako
"West je jedan od uticajnijih ideologa istinske levice u Americi." Vinston Cercil je davno rekao:"Ko nije levicar u mladosti,taj nema srce.Ko nije desnicar u odraslom dobu,taj nema mozak." S ponosom priznajem da nikad nisam imao srce.

Woman

pre 7 godina

Autor teksta je profesor sa Harvarda, Prinstona i Jejla, liberalan antiestablisment mislilac (nakon sto B.Sanders nije dobio nominaciju Demokratske partije, podrzao je kandidata Zelenih - to dovoljno govori). Njegova kritika dolazi iz njegovog ugla gledanja - prema njegovim politickim uverenjima, Obama je razocaranje (kada bi procitali sve ono za sta se zalaze, mnoga braca Srbi se sa njim ne bi slozili). Odatle kritika zbog Vol Strita, ali koji ce americki predsednik rusiti osnovu americke ekonomije ?! Prof. Vest je Afro-amerikanac, i zato je njegova kritika u vezi sa rasizmom tako ostra. Mislim da Obama nije ni mogao vise da uradi na tom planu bas zbog svog porekla, jer bi ga prozivali i optuzivali za rasizam prema belcima.
Ne mislim da nije ostavio rezultate za sobom: oporavak ekonomije, nezaposlenost je pala na ispod 5% (bila je 10 %kad je dosao na vlast), spasio je auto-industriju, uprkos otporima, uveo je Obamacare, takodje uprkos otporima, cak i u njgovoj stranci; dogovor sa Iranom, pokretanje odnosa sa Kubom, pokusaj "resetovanja" odnosa sa Rusijom (Putinu to nije odgovaralo), povukao trupe iz Iraka i Avganistana. Sa druge strane, nije zatvorio Gvantanamo, pravio je greske na BI, SIrija, Libija, "arapsko prolece", nije obuzdao americke saveznike Saudijsku Arabiju u finansiranju terorizma, napadi dronovima u kojima ginu civili, itd. Nije potpuno neuspesa, kakvim ga mnogi predstavljaju. Ali cinjenica da nije ni isupnio ocekivnja mnogih (pa ni sopstvena, verovatno...).

Andersen, mlađi brat

pre 7 godina

“Doba Baraka Obame možda je bilo i poslednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije sveta”, piše on.
Sreća da kod nas caruju istina i poštenje, a briga o preživljavanju planete nam je na prvom mestu.

Samo jako

pre 7 godina

Zivim u Austriji i citam Gardijan svaki dan. Ovaj clanak prilicno anonimnog autora...
(Molim vas da ne cenzurisete)

Posto zivis u Austriji nisi u obavezi da znas za Prof. Westa, ali je blam da ga kvalifikujes kao "anonimnog autora" sa pozicije pseudo autoriteta. West je jedan od uticajnijih ideologa istinske levice u Americi, koji je imao vazan uticaj na Sandersovu kampanju i bio jedan od Sandersovih najglasnijih pobornika... kao i dugogodisnjih kriticar odlazeceg predsednika. Njegov danasnji clanak je samo sumiranje Westovih dobro poznatih kritika i razocarenja progresivnih grupa u Americi i ostatku sveta zbog propustenih osam godina, a ceh tog propusta je nedavno ispostavljen.

MIlos

pre 7 godina

Brate mili! Coveke povukao vojsku iz Iraka i Afganistana, normalizovao odnose sa Iranom i Kubom, uspeo da uvede Obamacare, stabilizovao americku ekonomiju, napravio krupne korake ka legalizaciji istopolnih brakova, legalizaciji marihuane... Stvarno, bas je bio neuspesan predsednik... NOT!

VBA

pre 7 godina

Niko više neće da šalje decu u ratove za korporacije i bankare kogima nikada nije dosta novca. Usa privreda počiva velikim delom na vojnoj industriji i samim tim na ratovima,tako da će morati da promeni kurs. To je strah jastrebova ,za svoj džep i poredak koji može da pukne kao balon,sada,kada se mnoge stvari obelodane.

Milosav

pre 7 godina

Za ovog sto pominje pasose dole, 36% posto US gradjana poseduje pasos.
Inace za mene je Obama jedno veliko razocarenje, iskreno sam se nadao da ce nesto da promeni ali nista ne bi od toga. Najcudnije mi je bilo kada su mu dodelili Noblesovu nagradu a tek je stupio na mesto predsednika.

veran

pre 7 godina

Americki Mirko Cvetkovic,najmarionetskija marioneta od svih njegovih prethodnika,covek koji je izuzetno turbulentan period danasnjeg covecanstva i njegove zemlje od finansijske krize pa naovamo proveo zezajuci se na kanabetu Opre Vinfri,kao dobitnik Nobela za mir otvarao sampanjac kada su mrtvog i golog Gadafija razvlacili po ulici,kao sto je kod nas povratak ekipe iz 90tih posledica minulog rada DOS-a,tako je i Tramp iskljucivo posledica ucinka Obame i ostatka administracije,ni po cemu nece biti upamcen.

Molim vas da ne cenzurisete

pre 7 godina

Zivim u Austriji i citam Gardijan svaki dan. Ovaj clanak prilicno anonimnog autora je potpuno izvadjen iz konteksta Gardijana koji je uvek podrzavao Obamu i govorio protiv Trampa. Ako otvorite Gardijan danas videcete da je jedna od udarnih vesti emotivan govor Obame u Cikagu u kojem je Obama predstavljen u jako lepom svetlu.

Cini mi se da Rusi kontrolisu i nase medije.

olo

pre 7 godina

Krive Obmanu za obmanu, a realno mediji su najvise zakazali. Da su oni bili "cuvari istine" kako vole sebe da predstavljaju, nikada mnoge od ovih nabrojanih stvari se ne bi desile. Pride zakljucak clanka je cinican do suza.

D.B.

pre 7 godina

Pola mandata su republikanci držali kongres pa je i normalno da nije mogao vise. Inače, on je bio moj profesor i ja ga izuzetno cenim kao čoveka.

konzul

pre 7 godina

Realno, koji bi potez mogao povuci bilo koji americki predsjednik?
Krim, niko ne bi mogao zaustaviti ono sto je uradio Putin.
Sirija, ponovljena Americka akcija, providna, i takav potez rusi su lako predvidjeli i okrenuli sebi u korist.
Izrael? Nastavak politike od ranije.
Wall Street? Pa nije prvi koji je spasio njih. oni su temelj amerikanizacije, potrosackog drustva.
Kina? Odavno zavise od njih...
U totalu, doslo je do zasicenja jedne ekspanzije. Amerika se rasirila koliko je mogla. Sada moze samo da se ukopa, drzi cvrsto to sto ima, i pomiri se da ce biti gubitaka u svjetskoj politici.

olja

pre 7 godina

Svaka vlast priprema teren za onu koja ce doci.
Da je Obama radio dobro u svojoj zemlji i da je na planeti smanjio broj sukoba, demokrate bi ostale na celu drzave. Tramp je posljedica njegovog loseg rada i nista drugo. Ono sto on istice u oprostajnim govorima, hvaleci svoje umijece je vise nego jadno. Bolje bi bilo da se dostojanstveno povuce i zajedno sa Strankom analizira svoj rad kako bi neki njihov buduci kandidat iz toga izvukao pouku.

sumnjivko

pre 7 godina

Ostvario je on sve ciljeve krupnog kapitala, ne brinite se! Prvi je predsednik u istoriji Amerike koji je svakog dana svog osmogdisnjeg mandata bio u ratu.

CarDusanSilni

pre 7 godina

Dobio covek Nobela za mir,iako je tek bio stupio na duznost i nista dotle nije uradio da bi to zasluzio,a kao nobelovac odlazi sa funkcije i ostavlja svet u haosu i ratovima..eto koliko je uradio i doprineo miru.

Johnny

pre 7 godina

Svi dosadasnji predsednici su bili marionete(da ne kazem nesto jos gore)pa sta fali i Trampu.A nedavno procitah podatak da samo 7(sedam)% gradjana SAD ima pasos pa mi je sve postalo mnogo jasnije!

ks

pre 7 godina

Ako nista drugo, ovaj clanak barem pravi jasnu gradaciju - Obama je bio propustena sansa, a kazna za to dolazi u vidu Trampa. Ako mislite da je tekst kritican prema staroj vlasti, prognoze koje iznosi za novu su mnogo mnogo crnje.

Martin

pre 7 godina

Da je Bernie skrajnut planski, kako bi Trump dobio izbore jer je apsolutno nadmoćan izbor u odnosu na onu zlu domaćicu, to je većini jasno.

Ono što plaši je činjenica da američki narod, šta god ko mislio o njemu, nije praktično imao izbor za koga da glasa. Barem inteligencija. Kada taj princip prebacimo na druge razvijene zemlje, pa i celu Evropu, budućnost zaista deluje zastrašujuće. Moramo i mi naučiti da se snađemo u tom novom, čudnom vremenu.

Martin

pre 7 godina

Da je Bernie skrajnut planski, kako bi Trump dobio izbore jer je apsolutno nadmoćan izbor u odnosu na onu zlu domaćicu, to je većini jasno.

Ono što plaši je činjenica da američki narod, šta god ko mislio o njemu, nije praktično imao izbor za koga da glasa. Barem inteligencija. Kada taj princip prebacimo na druge razvijene zemlje, pa i celu Evropu, budućnost zaista deluje zastrašujuće. Moramo i mi naučiti da se snađemo u tom novom, čudnom vremenu.

CarDusanSilni

pre 7 godina

Dobio covek Nobela za mir,iako je tek bio stupio na duznost i nista dotle nije uradio da bi to zasluzio,a kao nobelovac odlazi sa funkcije i ostavlja svet u haosu i ratovima..eto koliko je uradio i doprineo miru.

sumnjivko

pre 7 godina

Ostvario je on sve ciljeve krupnog kapitala, ne brinite se! Prvi je predsednik u istoriji Amerike koji je svakog dana svog osmogdisnjeg mandata bio u ratu.

olja

pre 7 godina

Svaka vlast priprema teren za onu koja ce doci.
Da je Obama radio dobro u svojoj zemlji i da je na planeti smanjio broj sukoba, demokrate bi ostale na celu drzave. Tramp je posljedica njegovog loseg rada i nista drugo. Ono sto on istice u oprostajnim govorima, hvaleci svoje umijece je vise nego jadno. Bolje bi bilo da se dostojanstveno povuce i zajedno sa Strankom analizira svoj rad kako bi neki njihov buduci kandidat iz toga izvukao pouku.

ks

pre 7 godina

Ako nista drugo, ovaj clanak barem pravi jasnu gradaciju - Obama je bio propustena sansa, a kazna za to dolazi u vidu Trampa. Ako mislite da je tekst kritican prema staroj vlasti, prognoze koje iznosi za novu su mnogo mnogo crnje.

Johnny

pre 7 godina

Svi dosadasnji predsednici su bili marionete(da ne kazem nesto jos gore)pa sta fali i Trampu.A nedavno procitah podatak da samo 7(sedam)% gradjana SAD ima pasos pa mi je sve postalo mnogo jasnije!

veran

pre 7 godina

Americki Mirko Cvetkovic,najmarionetskija marioneta od svih njegovih prethodnika,covek koji je izuzetno turbulentan period danasnjeg covecanstva i njegove zemlje od finansijske krize pa naovamo proveo zezajuci se na kanabetu Opre Vinfri,kao dobitnik Nobela za mir otvarao sampanjac kada su mrtvog i golog Gadafija razvlacili po ulici,kao sto je kod nas povratak ekipe iz 90tih posledica minulog rada DOS-a,tako je i Tramp iskljucivo posledica ucinka Obame i ostatka administracije,ni po cemu nece biti upamcen.

Milosav

pre 7 godina

Za ovog sto pominje pasose dole, 36% posto US gradjana poseduje pasos.
Inace za mene je Obama jedno veliko razocarenje, iskreno sam se nadao da ce nesto da promeni ali nista ne bi od toga. Najcudnije mi je bilo kada su mu dodelili Noblesovu nagradu a tek je stupio na mesto predsednika.

konzul

pre 7 godina

Realno, koji bi potez mogao povuci bilo koji americki predsjednik?
Krim, niko ne bi mogao zaustaviti ono sto je uradio Putin.
Sirija, ponovljena Americka akcija, providna, i takav potez rusi su lako predvidjeli i okrenuli sebi u korist.
Izrael? Nastavak politike od ranije.
Wall Street? Pa nije prvi koji je spasio njih. oni su temelj amerikanizacije, potrosackog drustva.
Kina? Odavno zavise od njih...
U totalu, doslo je do zasicenja jedne ekspanzije. Amerika se rasirila koliko je mogla. Sada moze samo da se ukopa, drzi cvrsto to sto ima, i pomiri se da ce biti gubitaka u svjetskoj politici.

VBA

pre 7 godina

Niko više neće da šalje decu u ratove za korporacije i bankare kogima nikada nije dosta novca. Usa privreda počiva velikim delom na vojnoj industriji i samim tim na ratovima,tako da će morati da promeni kurs. To je strah jastrebova ,za svoj džep i poredak koji može da pukne kao balon,sada,kada se mnoge stvari obelodane.

Samo jako

pre 7 godina

Zivim u Austriji i citam Gardijan svaki dan. Ovaj clanak prilicno anonimnog autora...
(Molim vas da ne cenzurisete)

Posto zivis u Austriji nisi u obavezi da znas za Prof. Westa, ali je blam da ga kvalifikujes kao "anonimnog autora" sa pozicije pseudo autoriteta. West je jedan od uticajnijih ideologa istinske levice u Americi, koji je imao vazan uticaj na Sandersovu kampanju i bio jedan od Sandersovih najglasnijih pobornika... kao i dugogodisnjih kriticar odlazeceg predsednika. Njegov danasnji clanak je samo sumiranje Westovih dobro poznatih kritika i razocarenja progresivnih grupa u Americi i ostatku sveta zbog propustenih osam godina, a ceh tog propusta je nedavno ispostavljen.

olo

pre 7 godina

Krive Obmanu za obmanu, a realno mediji su najvise zakazali. Da su oni bili "cuvari istine" kako vole sebe da predstavljaju, nikada mnoge od ovih nabrojanih stvari se ne bi desile. Pride zakljucak clanka je cinican do suza.

MIlos

pre 7 godina

Brate mili! Coveke povukao vojsku iz Iraka i Afganistana, normalizovao odnose sa Iranom i Kubom, uspeo da uvede Obamacare, stabilizovao americku ekonomiju, napravio krupne korake ka legalizaciji istopolnih brakova, legalizaciji marihuane... Stvarno, bas je bio neuspesan predsednik... NOT!

Molim vas da ne cenzurisete

pre 7 godina

Zivim u Austriji i citam Gardijan svaki dan. Ovaj clanak prilicno anonimnog autora je potpuno izvadjen iz konteksta Gardijana koji je uvek podrzavao Obamu i govorio protiv Trampa. Ako otvorite Gardijan danas videcete da je jedna od udarnih vesti emotivan govor Obame u Cikagu u kojem je Obama predstavljen u jako lepom svetlu.

Cini mi se da Rusi kontrolisu i nase medije.

Andersen, mlađi brat

pre 7 godina

“Doba Baraka Obame možda je bilo i poslednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije sveta”, piše on.
Sreća da kod nas caruju istina i poštenje, a briga o preživljavanju planete nam je na prvom mestu.

D.B.

pre 7 godina

Pola mandata su republikanci držali kongres pa je i normalno da nije mogao vise. Inače, on je bio moj profesor i ja ga izuzetno cenim kao čoveka.

nu

pre 7 godina

@Vel Santic: Znaci, vas je "razočarao samo u tom što je bio popustljiv prema zlu Saudije", a rat u Siriji nije? Uopste tzv. arapsko prolece, ciji je Sirija deo, u Egiptu, Tunisu, Jemenu, Libiji (ali ne i u Bahreinu, tu su usli saudijski tenkovi uz americku saglasnost) je napravilo haos u citavom tom regionu, a to se prelilo i na Evropu i sire.
Nista Ukrajina i jos jedna u nizu obojenih revolucija, po koncepciji vrlo slicna "arapskom prolecu", sa svim njenim posledicama?
Kako reagujete na cinjenicu da su SAD samo prosle godine bacile vise od 26,000 bombi u 7 zemalja, izazivanje tenzije u Juznom kineskom moru, TTIP, da je za vreme njegovog mandata napravio veci spoljni dug nego svi njegovi prethodnici zajedno i sada iznosi nekih 20,000 milijarde itd?

Woman

pre 7 godina

Autor teksta je profesor sa Harvarda, Prinstona i Jejla, liberalan antiestablisment mislilac (nakon sto B.Sanders nije dobio nominaciju Demokratske partije, podrzao je kandidata Zelenih - to dovoljno govori). Njegova kritika dolazi iz njegovog ugla gledanja - prema njegovim politickim uverenjima, Obama je razocaranje (kada bi procitali sve ono za sta se zalaze, mnoga braca Srbi se sa njim ne bi slozili). Odatle kritika zbog Vol Strita, ali koji ce americki predsednik rusiti osnovu americke ekonomije ?! Prof. Vest je Afro-amerikanac, i zato je njegova kritika u vezi sa rasizmom tako ostra. Mislim da Obama nije ni mogao vise da uradi na tom planu bas zbog svog porekla, jer bi ga prozivali i optuzivali za rasizam prema belcima.
Ne mislim da nije ostavio rezultate za sobom: oporavak ekonomije, nezaposlenost je pala na ispod 5% (bila je 10 %kad je dosao na vlast), spasio je auto-industriju, uprkos otporima, uveo je Obamacare, takodje uprkos otporima, cak i u njgovoj stranci; dogovor sa Iranom, pokretanje odnosa sa Kubom, pokusaj "resetovanja" odnosa sa Rusijom (Putinu to nije odgovaralo), povukao trupe iz Iraka i Avganistana. Sa druge strane, nije zatvorio Gvantanamo, pravio je greske na BI, SIrija, Libija, "arapsko prolece", nije obuzdao americke saveznike Saudijsku Arabiju u finansiranju terorizma, napadi dronovima u kojima ginu civili, itd. Nije potpuno neuspesa, kakvim ga mnogi predstavljaju. Ali cinjenica da nije ni isupnio ocekivnja mnogih (pa ni sopstvena, verovatno...).

Vel Santic

pre 7 godina

@Samo jako, samo polovično si u pravu, dakle ne kažem da nisi u pravu uopšte ali samo polovično jesi. dalje, postavlja se pitanje zašto Sanders, čiji sam i ja simpatizer, ne misli niti govori kao ovaj West ako su iste politike?
i, ne zaboravi, u Americi progresivni ljudi prave oštru razliku između ne tako dobrog, recimo, čak i lošeg (Obama) i puno, puno goreg (Trump) i bore se protiv tog puno, puno goreg a ne pljuju po manjem zlu. nije to Srbija gde lošeg Tadića sa slavljeničkim trubama pobeđuje puno, puno gori Nikolić.
Podrška komentaru MIlos, 11. januar 2017 16:36!
p.s. mene je Obama razočarao samo u tom što je bio popustljiv prema zlu Saudije.

Oliver

pre 7 godina

@samo jako
"West je jedan od uticajnijih ideologa istinske levice u Americi." Vinston Cercil je davno rekao:"Ko nije levicar u mladosti,taj nema srce.Ko nije desnicar u odraslom dobu,taj nema mozak." S ponosom priznajem da nikad nisam imao srce.

Zoki

pre 7 godina

Politika je umetnost mogućeg. Veoma je verovatno da je Obama u mnogim situacijama imao poprilično vezane ruke, ali konačni rezultat osam godina njegove vladavine je poprilično sumoran. Cornel West je sve to prokomentarisao iz svoje perspektive, kao deklarisani socijalista. Iz neke druge (konzervativne) perspektive bilo bi puno drugih stvari da se dodaju. I jedna i druga strana se slažu da je Obamacare promašaj, da su razna "proleća" bespotrebno destabilizovala Bliski Istok...

Po meni, najgora stvar koju je ostavio iza sebe je da je vladao predsedničkim dekretima. Predsednik SAD ima široka ovlaštenja ali niko do sada nije zaobilazio zakonodavnu vlast toliko često koliko je to činio Obama. Oni koji ga brane ("morao je jer je imao takav kongres") zaboravljaju da je time otvorio put Donaldu Trampu da radi iste stvari. Baš kao što je zahtev za ostavkama ambasadora pre 20.1. nešto što nije počeo Tramp - nego Obama.

MIlos

pre 7 godina

Brate mili! Coveke povukao vojsku iz Iraka i Afganistana, normalizovao odnose sa Iranom i Kubom, uspeo da uvede Obamacare, stabilizovao americku ekonomiju, napravio krupne korake ka legalizaciji istopolnih brakova, legalizaciji marihuane... Stvarno, bas je bio neuspesan predsednik... NOT!

Molim vas da ne cenzurisete

pre 7 godina

Zivim u Austriji i citam Gardijan svaki dan. Ovaj clanak prilicno anonimnog autora je potpuno izvadjen iz konteksta Gardijana koji je uvek podrzavao Obamu i govorio protiv Trampa. Ako otvorite Gardijan danas videcete da je jedna od udarnih vesti emotivan govor Obame u Cikagu u kojem je Obama predstavljen u jako lepom svetlu.

Cini mi se da Rusi kontrolisu i nase medije.

D.B.

pre 7 godina

Pola mandata su republikanci držali kongres pa je i normalno da nije mogao vise. Inače, on je bio moj profesor i ja ga izuzetno cenim kao čoveka.

Martin

pre 7 godina

Da je Bernie skrajnut planski, kako bi Trump dobio izbore jer je apsolutno nadmoćan izbor u odnosu na onu zlu domaćicu, to je većini jasno.

Ono što plaši je činjenica da američki narod, šta god ko mislio o njemu, nije praktično imao izbor za koga da glasa. Barem inteligencija. Kada taj princip prebacimo na druge razvijene zemlje, pa i celu Evropu, budućnost zaista deluje zastrašujuće. Moramo i mi naučiti da se snađemo u tom novom, čudnom vremenu.

Johnny

pre 7 godina

Svi dosadasnji predsednici su bili marionete(da ne kazem nesto jos gore)pa sta fali i Trampu.A nedavno procitah podatak da samo 7(sedam)% gradjana SAD ima pasos pa mi je sve postalo mnogo jasnije!

Oliver

pre 7 godina

@samo jako
"West je jedan od uticajnijih ideologa istinske levice u Americi." Vinston Cercil je davno rekao:"Ko nije levicar u mladosti,taj nema srce.Ko nije desnicar u odraslom dobu,taj nema mozak." S ponosom priznajem da nikad nisam imao srce.

ks

pre 7 godina

Ako nista drugo, ovaj clanak barem pravi jasnu gradaciju - Obama je bio propustena sansa, a kazna za to dolazi u vidu Trampa. Ako mislite da je tekst kritican prema staroj vlasti, prognoze koje iznosi za novu su mnogo mnogo crnje.

olja

pre 7 godina

Svaka vlast priprema teren za onu koja ce doci.
Da je Obama radio dobro u svojoj zemlji i da je na planeti smanjio broj sukoba, demokrate bi ostale na celu drzave. Tramp je posljedica njegovog loseg rada i nista drugo. Ono sto on istice u oprostajnim govorima, hvaleci svoje umijece je vise nego jadno. Bolje bi bilo da se dostojanstveno povuce i zajedno sa Strankom analizira svoj rad kako bi neki njihov buduci kandidat iz toga izvukao pouku.

sumnjivko

pre 7 godina

Ostvario je on sve ciljeve krupnog kapitala, ne brinite se! Prvi je predsednik u istoriji Amerike koji je svakog dana svog osmogdisnjeg mandata bio u ratu.

Woman

pre 7 godina

Autor teksta je profesor sa Harvarda, Prinstona i Jejla, liberalan antiestablisment mislilac (nakon sto B.Sanders nije dobio nominaciju Demokratske partije, podrzao je kandidata Zelenih - to dovoljno govori). Njegova kritika dolazi iz njegovog ugla gledanja - prema njegovim politickim uverenjima, Obama je razocaranje (kada bi procitali sve ono za sta se zalaze, mnoga braca Srbi se sa njim ne bi slozili). Odatle kritika zbog Vol Strita, ali koji ce americki predsednik rusiti osnovu americke ekonomije ?! Prof. Vest je Afro-amerikanac, i zato je njegova kritika u vezi sa rasizmom tako ostra. Mislim da Obama nije ni mogao vise da uradi na tom planu bas zbog svog porekla, jer bi ga prozivali i optuzivali za rasizam prema belcima.
Ne mislim da nije ostavio rezultate za sobom: oporavak ekonomije, nezaposlenost je pala na ispod 5% (bila je 10 %kad je dosao na vlast), spasio je auto-industriju, uprkos otporima, uveo je Obamacare, takodje uprkos otporima, cak i u njgovoj stranci; dogovor sa Iranom, pokretanje odnosa sa Kubom, pokusaj "resetovanja" odnosa sa Rusijom (Putinu to nije odgovaralo), povukao trupe iz Iraka i Avganistana. Sa druge strane, nije zatvorio Gvantanamo, pravio je greske na BI, SIrija, Libija, "arapsko prolece", nije obuzdao americke saveznike Saudijsku Arabiju u finansiranju terorizma, napadi dronovima u kojima ginu civili, itd. Nije potpuno neuspesa, kakvim ga mnogi predstavljaju. Ali cinjenica da nije ni isupnio ocekivnja mnogih (pa ni sopstvena, verovatno...).

CarDusanSilni

pre 7 godina

Dobio covek Nobela za mir,iako je tek bio stupio na duznost i nista dotle nije uradio da bi to zasluzio,a kao nobelovac odlazi sa funkcije i ostavlja svet u haosu i ratovima..eto koliko je uradio i doprineo miru.

Vel Santic

pre 7 godina

@Samo jako, samo polovično si u pravu, dakle ne kažem da nisi u pravu uopšte ali samo polovično jesi. dalje, postavlja se pitanje zašto Sanders, čiji sam i ja simpatizer, ne misli niti govori kao ovaj West ako su iste politike?
i, ne zaboravi, u Americi progresivni ljudi prave oštru razliku između ne tako dobrog, recimo, čak i lošeg (Obama) i puno, puno goreg (Trump) i bore se protiv tog puno, puno goreg a ne pljuju po manjem zlu. nije to Srbija gde lošeg Tadića sa slavljeničkim trubama pobeđuje puno, puno gori Nikolić.
Podrška komentaru MIlos, 11. januar 2017 16:36!
p.s. mene je Obama razočarao samo u tom što je bio popustljiv prema zlu Saudije.

veran

pre 7 godina

Americki Mirko Cvetkovic,najmarionetskija marioneta od svih njegovih prethodnika,covek koji je izuzetno turbulentan period danasnjeg covecanstva i njegove zemlje od finansijske krize pa naovamo proveo zezajuci se na kanabetu Opre Vinfri,kao dobitnik Nobela za mir otvarao sampanjac kada su mrtvog i golog Gadafija razvlacili po ulici,kao sto je kod nas povratak ekipe iz 90tih posledica minulog rada DOS-a,tako je i Tramp iskljucivo posledica ucinka Obame i ostatka administracije,ni po cemu nece biti upamcen.

konzul

pre 7 godina

Realno, koji bi potez mogao povuci bilo koji americki predsjednik?
Krim, niko ne bi mogao zaustaviti ono sto je uradio Putin.
Sirija, ponovljena Americka akcija, providna, i takav potez rusi su lako predvidjeli i okrenuli sebi u korist.
Izrael? Nastavak politike od ranije.
Wall Street? Pa nije prvi koji je spasio njih. oni su temelj amerikanizacije, potrosackog drustva.
Kina? Odavno zavise od njih...
U totalu, doslo je do zasicenja jedne ekspanzije. Amerika se rasirila koliko je mogla. Sada moze samo da se ukopa, drzi cvrsto to sto ima, i pomiri se da ce biti gubitaka u svjetskoj politici.

olo

pre 7 godina

Krive Obmanu za obmanu, a realno mediji su najvise zakazali. Da su oni bili "cuvari istine" kako vole sebe da predstavljaju, nikada mnoge od ovih nabrojanih stvari se ne bi desile. Pride zakljucak clanka je cinican do suza.

Milosav

pre 7 godina

Za ovog sto pominje pasose dole, 36% posto US gradjana poseduje pasos.
Inace za mene je Obama jedno veliko razocarenje, iskreno sam se nadao da ce nesto da promeni ali nista ne bi od toga. Najcudnije mi je bilo kada su mu dodelili Noblesovu nagradu a tek je stupio na mesto predsednika.

VBA

pre 7 godina

Niko više neće da šalje decu u ratove za korporacije i bankare kogima nikada nije dosta novca. Usa privreda počiva velikim delom na vojnoj industriji i samim tim na ratovima,tako da će morati da promeni kurs. To je strah jastrebova ,za svoj džep i poredak koji može da pukne kao balon,sada,kada se mnoge stvari obelodane.

Andersen, mlađi brat

pre 7 godina

“Doba Baraka Obame možda je bilo i poslednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije sveta”, piše on.
Sreća da kod nas caruju istina i poštenje, a briga o preživljavanju planete nam je na prvom mestu.

Samo jako

pre 7 godina

Zivim u Austriji i citam Gardijan svaki dan. Ovaj clanak prilicno anonimnog autora...
(Molim vas da ne cenzurisete)

Posto zivis u Austriji nisi u obavezi da znas za Prof. Westa, ali je blam da ga kvalifikujes kao "anonimnog autora" sa pozicije pseudo autoriteta. West je jedan od uticajnijih ideologa istinske levice u Americi, koji je imao vazan uticaj na Sandersovu kampanju i bio jedan od Sandersovih najglasnijih pobornika... kao i dugogodisnjih kriticar odlazeceg predsednika. Njegov danasnji clanak je samo sumiranje Westovih dobro poznatih kritika i razocarenja progresivnih grupa u Americi i ostatku sveta zbog propustenih osam godina, a ceh tog propusta je nedavno ispostavljen.

nu

pre 7 godina

@Vel Santic: Znaci, vas je "razočarao samo u tom što je bio popustljiv prema zlu Saudije", a rat u Siriji nije? Uopste tzv. arapsko prolece, ciji je Sirija deo, u Egiptu, Tunisu, Jemenu, Libiji (ali ne i u Bahreinu, tu su usli saudijski tenkovi uz americku saglasnost) je napravilo haos u citavom tom regionu, a to se prelilo i na Evropu i sire.
Nista Ukrajina i jos jedna u nizu obojenih revolucija, po koncepciji vrlo slicna "arapskom prolecu", sa svim njenim posledicama?
Kako reagujete na cinjenicu da su SAD samo prosle godine bacile vise od 26,000 bombi u 7 zemalja, izazivanje tenzije u Juznom kineskom moru, TTIP, da je za vreme njegovog mandata napravio veci spoljni dug nego svi njegovi prethodnici zajedno i sada iznosi nekih 20,000 milijarde itd?

Zoki

pre 7 godina

Politika je umetnost mogućeg. Veoma je verovatno da je Obama u mnogim situacijama imao poprilično vezane ruke, ali konačni rezultat osam godina njegove vladavine je poprilično sumoran. Cornel West je sve to prokomentarisao iz svoje perspektive, kao deklarisani socijalista. Iz neke druge (konzervativne) perspektive bilo bi puno drugih stvari da se dodaju. I jedna i druga strana se slažu da je Obamacare promašaj, da su razna "proleća" bespotrebno destabilizovala Bliski Istok...

Po meni, najgora stvar koju je ostavio iza sebe je da je vladao predsedničkim dekretima. Predsednik SAD ima široka ovlaštenja ali niko do sada nije zaobilazio zakonodavnu vlast toliko često koliko je to činio Obama. Oni koji ga brane ("morao je jer je imao takav kongres") zaboravljaju da je time otvorio put Donaldu Trampu da radi iste stvari. Baš kao što je zahtev za ostavkama ambasadora pre 20.1. nešto što nije počeo Tramp - nego Obama.