Petak, 16.12.2016.

10:36

“Da su se roditelji naplaćali kazni, išao bi na balet, ne kik-boks”

Izvor: Slobodan Marièiæ

“Da su se roditelji naplaæali kazni, išao bi na balet, ne kik-boks” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Shone

pre 7 godina

Kada sam ja spavao na casu mene je razredna udarala dnevnikom u glavu i hvala joj na tome ! Kakve su ovo gluposti da covek dobije otkaz zato sto je udario o klupu da probudi neku malu princezu koja spava na casu ?

wer

pre 7 godina

ma linc nije resenje!
samo malo 'prevaspitavanja' pa cicenje klonje, pa opet malo prevaspitavanja...

mala seljacina mora da nauci da uvek postoji jaci, i da bas ti jaci mnogo vole te 'junake' sto lupaju samare zenama

Tozanski

pre 7 godina

Hoce li neko da objasni ministru da je Kik-boks plemenita vestina i internacionalno priznat sport i da ga zamoli da prestane da vredja sve koji se bave ovim i svim drugim borilackim sportovima.

Stevan

pre 7 godina

Kako vama nije jasno da je kapitalizam zasnovan na statistici? Određeni procenat bolesnih daje potrebu za lekovima i medicinskim sredstvima, dakle lekari imaju posla, farmaceutska industrija ima posla=svi oni zajedno imaju NOVAC! Određeni procenat narkomana daje potrebu za narko dilerima, gde je droga tu je i oružje, gde su droga i oružja tu je i veliki novac, a gde je veliki novac to je KRIMINAL! Dakle to je posao za policiju, otvaraju se razna odeljenje za suzbijanje kriminala, prodaje droge i sl. a to sve omogućuje otvaranje radnih mesta i zapošljavanje novih ljudi koji će raditi u tim odeljenjima, dakle očuvanje socijalnog mira što je opet jednako NOVAC! Slab obrazovni sistem, nedisciplina u školama, "dečja prava", rodtelji koji ne smeju ni ton da podignu na svoju decu, svi ti zakoni postoje da bi se dobio određeni procenat problematičnih, neobrazovanih, nesposobnih-a sve zbog prethodna tri. Neki od njih, oni koji su pametniji, postaće kriminalci, narko dileri i sl., neki od njih, u nedostatku stručnosti, obrazovanja i perspektive postaće narkomani, a najveći deo njih postaće obična radna snaga koja radi od jutra do sutra, ne razmišljajući ni o čemu, a sve da bi mogli da plate osnovne stvari koje zahteva država i sistem života, od tog rada i stresova će oboleti pa će im celog života trebati lekovi i medicinska pomoć. Ukratko-KAPITALIZAM!

Matrix

pre 7 godina

Tražili ste SNS vlast, sad gledajte...u svim sferama društva i života primitivizam, bezakonje, šizofrenija, nasilje, ksenofobija, sodoma-gomora ..ali je sve prikazano da naprednije ne može..prosto nas je sramota

ljakse

pre 7 godina

Još samo da je spomenuo prave ruralno-patrijarhalne vrednosti, pa da repertoar bude potpun. Društvo u Srbiji je dezorijentisano, podeljeno do ivice potpune paralize. U takvim uslovima govoriti o školi, roditeljima... teško da ima smisla. Jedini način da se u Srbiji nešto promeni jeste da se uspostavi konsenzus oko temeljnih pitanja: NATO ili Rusija; poljoprivreda ili industrija; nacionalna ili građanska orijantacija... Dok se to ne reši, škola je takva kakva jedino može da bude u društvu koje ne funkcioniše.

sasa stankovic

pre 7 godina

u moje vreme nastavnici nisu birali sredstva da od dece stvore ljude postene vredne domacine radnike i uspeli su u tome.nekad su primenili silu a nekad su pricali viceve salili se i na njihov racun . sad deca maltretiraju nastavnike i ulaze skuterima na cas

Kp

pre 7 godina

Svi koji govore da su nastavnici krivi neka razmisle o ovome: sta bi oni uradili kada bi im se na casu pojavio pijan i drogiran ucenik, koji psuje i preti, a vi kako nastavnik mozete samo da "razgovarate", bez podizanja tona? Nemate pravo ni da ga izbacite sa casa, ni vi da napustite cas, da ga udarite tek nemate pravo.A mali bezobraznik sve drskiji, drugovi se smeju nemmocnom profi i navijaju...Neka neko kaze sta KONKRETNO uraditi u toj situaciji, bez onih fraza "pojacati vaspitni rad", "evaluirati porodicnu situaciju" itd. Uzrok takvog ponasanja je taj sto zivimo u drustvu u kome bitange najbolje zive i oni su elita, oni imaju i pare i moc, a posteni i obrazovni( izmedju ostalih i nastavni kadar) moraju da cute, saginje glavu i razmisljaju kako preziveti dan sa pastetom i cetvrt 'leba ! Jedini nacin da se to resi je HAPSENJE PRED KAMERAMA raznih zestokih momaka i batinjanje istih pa osuda na 20 i vise godina! I taj snimak da se emituje svako vece u Dnevniku! A ne pisanija tipa "vitezovi vrelog asfalta", "momci vrele krvi i celicnih pesnica" i ostale baljezgarije...Naravno, od toga nema nista jer su doticni momci u talu sa ljudima na vlasti, tako da uzviajmo kolege naivci...

hm

pre 7 godina

Ispada da svi roditelji rade od jutra do sutra te se ne mogu posvetiti deci. Ja znam gomilu nezaposlenih roditelja koji se ne bave decom, sede na netu kao mi sada

Trovach

pre 7 godina

Roditelji bi za nedela svoje dece trebali odgovarati kao da su ih licno pocinili. Bas kao sto ne ide pistolj u zatvor, nego onaj koji je iz njega pucao.

just sayin

pre 7 godina

I skola, i porodica, i drzava, i drustvo, i komsiluk, svi imaju vaspitnu ulogu u odgoju dece. Nazalost, poverenje u skolu je poljuljano, delom zbog urusavanja celokupnog sistema vrednosti u nasoj drzavi, delom zbog nedostatka kucnog vaspitanja. Stav pojedinih roditelja je da je njihovo dete bezgresno, i da je uvek profesor kriv! Profesor treba da glumi klovna, da bude maksimalno zabavan, kreativan, duhovit, zanimljiv, i da utuvi deci znanje u glavu. Deca takvih roditelja su razmazena derista koja se iz ciste obesti i dosade istresaju na svima, pa i na profesorima, i takvih je sve vise. (slucaj 'jadne' devojcice koju je nastavnik probudio dnevnikom)
S druge strane, slucaj ucenika koji je osamario nastavnicu je krajnje alarmantan. Decko vec ispoljava ozbiljne znake delinkvincije, i treba svesrdno raditi na prevaspitavanju i socijalizaciji doticnog (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici itd)
A balet i boks su krajnje simbolicni.....

boban

pre 7 godina

@btw

u tome i jeste stvar.
Skola vise nije vaspitna vec iskljucivo obrazovna ustanova.
A to je uradjeno da bi se stvorio red botova kojima sistem ne moze nista, jedino slusaju vodju jer ih je tako dresirao.
Imamo to u praksi.

Ana-bg

pre 7 godina

Moja mama mi je pricala o odnosu profesora i ucenika kada je ona bila mlada. Koliko su bili kulturni i pozrtvovani. Uvek je bilo nemirne dece, obicno one iz problematicnih porodica. Ja kada sam isla u srednju skolu na prste je moglo da se prebroji ko od profesora je bio fin i kulturan. Ostali su bili uzasno nezadovoljni svojim zivotima a to su prenosili i na decu. Prema tome ja ne znam zbog cega se prave generalizacije ?! Ona se oseca i u ovoj recenici ministra da dete "ne bi treniralo da ide na kik boks", a znamo dobro da ima vrhunskih sportista u tom sportu koji nisu agresivni. Prema tome uvek je postojalo i bice dobre i lose dece, dobrih i losih roditelja i dobrih i losih profesora. Na ministarstvu i sudovima je da rese probleme na najbolji moguci nacin pa da i drustvo i drzava vise pocnu da normalno funkcionisu. Dokle god bude primitivizma sa bilo koje strane bice nam ovako kako nam je !

Цар је го!

pre 7 godina

директори школа тргују радним местима и утицајем. Уписују децу локалних и других моћника. У питању је "ситна" пајташка корупција по моделу "дођеш ми, дођем ти" и министар то јако добро зна, зато и штити директоре.Јер је и сам профитирао у том систему.

N57

pre 7 godina

Samo Old School, kaznjavati ih kad su nemirni ... Zato i imamo toliko probisveta na ulici, tuku Rasu Popova, pale ljude, udaraju samare profesorima eeej bre, 80tih sam stojao mirno na raspustu kada ucitelj i nastavnik prolaze, vidite gde nam je drustvo sada, sta klinci rade sad treba vratiti prosvetarima ono sto su im oduzeli, upropastise nam decu sa ovim modernim skolovanjem .... mi nismo jos uvek podneblje za tako nesto ....

b.

pre 7 godina

Celo drustvo nam je potonulo, a garnitura koja je trenutno na vlasti sigurno nece pokusavati to da popravi. Pa oni upravo i vladaju zahvaljujuci tim bahatim, neobrazovanim i neodgovornim clanovima ovog drustva, tako da su ovo prazne price. Pa poslusajte samo premijera kako se obraca na konferencijama za stampu. Ovo je tema za razmisljanje nekoj buducoj garnituri na vlasti. Da li zele obrazovano i sredjeno drustvo ili zele da se ovaj kosmar nastavi, a sve krece od malih nogu i obrazovnog sistema.

btw

pre 7 godina

U skolama su zaboravili i zanemaruju da je skola i VASPITno- obrazovna ustanova. Osnovci vise vremena provode u skoli, nego kod kuce.
Malo je nastavnika, a jos manje direktora koji se trude i oko vaspitanja dece. Ja znam sta sam poneo iz kuce, ali isto tako znam koliko su na mene uticali moj razredni, direktor i pojedini nastavnici. Hvala im na tome.
U skolama se deci vise ne predaje, vec diktira, ne dozvoljava im se kreativnost vec ih ukalupljuju, vazno je samo reproduktivno znanje.
Najbolje vaspitanje je primerom, a mi danas imamo nastavnike koji nikad nisu bili u pozoristu, gledaju farmu, oblace se neadekvatno, ne znaju padeze...
U jednoj skoli u centru Beograda direktor i nastavnice po ceo dan puse ispred ulaza u skolu- da, tu nije zabranjeno, ali da imaju i malo odgovornosti i etike ne bi dozvolili da ih ucenici vide.

Roditelji snose veliku odgovornost, ali ne treba zanemariti i odgovornost nezainteresovanog prosvetnog kadra.

pseudo_slucajno

pre 7 godina

"verujte da ne bi išao na kik-boks nego na balet"

Verujem da je ministar zeleo da se metaforicno izrazi, jer da nije tako onda bih verovao da nema predstavu o kik-boksu.

Ne mogu da se setim ali modza pre dve ili tri godine imali smo baletana koji je isprebijao svoju suprugu.

objektivan

pre 7 godina

Među baletanima nema nasilnika?! Svaki kik bokser je nasilnik?! Među prosvetarima nema nasilnika?! Svaki učenik i svi roditelji su nasilnici?! Generalizacija nije dobra.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (;), 16. decembar 2016 12:34)
napisa covek ubedljivo najbolji i najrazumniji komentar i dobi vise od 90% minuseva. zbog takvih stvari smo tu gde jesmo, zbog toga nam vlada "cvrsta ruka" onako kako nam vlada i zbog toga zivimo i zivecemo dugo ovako kako zivimo. samo vi i dalje podrzavajte politiku "cvrste ruke" i od goreg ima gore

dr

pre 7 godina

Za pocetak bi drzavni funkcioneri mogli da prestanu da idu na sahrane okorelih kriminalaca i narko-dilera, tzv. "navijaca", kad ih ucmekaju kolege iz suprotnih bandi, i tako salju poruku mladima da su zlocinci i huligani cool.

koja

pre 7 godina

Gospodine ministre, ne podrzavam Vasu stranku, ali za ovakav stav imate moju podrsku. Na silu mora da se odgovori silom ili ode sve bestraga.

jatzans

pre 7 godina

ne potiču deca nasilnici samo iz porodica u kojima roditelji rade po ceo dan. Potiču i iz porodica u kojima mama i tata imaju jaaakoo puno novca, mama obično ne radi, ali ni nema vremena ni živaca za svoje čedo. a tata smatra da ako prebaci dovoljno novca, mora da bude sve ok.
Nego mene zanima nešto drugo. Da li su ove rečenice ministrove prenete u izvornom obliku ili su novinarska interpretacija?
Jer, ako je to stvarno tako složio........ Majko mila.

alek

pre 7 godina

Do skoro sam radio u prosveti, pobegao glavom bez obzira posle 4 godine mucenja.
(Zoran, 16. decembar 2016 12:16)
pa dobro, nije ni rad sa decom za svakoga, to sto ti nisi uspeo da se pronadjes u obrazovnom sistemu i da se snadjes u radu sa decom ne znaci da nijedan drugi nastavnik to ne ume. naprotiv, ima puno nastavnika koji vole svoj posao, vole decu i umeju sa njima da izadju na kraj.

ilija

pre 7 godina

Možda je bolje pitanje ko ga je učio boksu i kako, boks je plemenita veština. Ajde sad. Manje kazni više licenci. Više startegije, manje nominalnig zakona. Više teren manje izjava o potrebama za prinudu. Ona pripada gradjanima, a otprilike vam kažu, marš u školu.

mrzimdevedesete

pre 7 godina

Ok, kakvu kaznu ce u tom slucaju dobiti roditelj policajac maloletnog nasilnika iz Mladenovca? Mnogo ste mi se raspricali, posle toga, svi znamo, sledi jedno veliko nista...do sledeceg incidenta.

bogdanz

pre 7 godina

Овде су кик бокс и балет поменути у фигуративном значењу. Ко то не разуме, тај је функционално неписмен. Као када би, неко, реченицу: "бег у мишију рупу, који се десио с неба па у ребра" схватио и тумачио да мишеви беже од небеских сила на грудно одељење ортопедске болнице!

djuka

pre 7 godina

Prvo kod mladih kik boksera postoje deca koja nisu nasilna, takođe postoje i nasilna deca koja vezbaju balet, ali ljudi to je nekih 5-10%,nasa danasnja deca su mahom nasilnici, starlete, lopovi, prevaranti, a mali broj je normalno vaspitane dece... U moje vreme ucitelja, nastavnika, profesora, kako hocete nisi smeo da pogledas, a kamo li da se svađas sa njim ili ovaj slucaj da ga udaris, u nasem vremenu se prosvetni radnici bili postovani, sada ovo je bolestija ziva, a po meni 99% je sve to iz kuce... Pozdrav roditelji na zalost sami smo tako naucili sadasnju omladinu

zacudjen

pre 7 godina

Mozda sam glup,ali ne mogu da shvatim da covek izgubi posao zato sto je probudio dva bilmeza koji spavaju na casu.Ministar kaze,napravio gaf,kakav gaf!?Lupio dnevnikom izmedju njih i oni jadni se presekli od straha,da nece valjda da prestanu da daju mleko zbog stresa.Gluposti!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Profesor Okultis, 16. decembar 2016 11:52)
aha, a ako je to rekao naprednjacki ministar to mora da je bilo tako kako da ne. cuj, izgubio posao zbog toga sto je udario dnevnikom u katedru, kako da ne. udario je taj dnevnikom tu devojku, otkud ti znas zasto je ona polegla po klupi,mozda je curi pozlilo, mozda ima nasilnog oca koji joj nije dao da spava celu noc, otkud ti to znas uopste da bi sudio sa takvom sigurnoscu sta je istina a sta ne? kao da je taj sud sudio na osnovu svog utiska

Sistem

pre 7 godina

S kojim gađenjem i nipodaštavanjem se premijer obraća opoziciji i novinarima? Koliko puta se hvalio da je bio neki veliki mangup s asfalta? Kako se onaj Martinović ponaša? I sad ta ista vlada kaže kako će kažnjavati roditelje! Pa vi ste vrh države, vi pružate model ponašanja! Kaznite prvo sebe, jer ste vi odgovorni za to što se dešava.

Хајдук

pre 7 godina

А када ће држава да крене да плаћа пенале деци и професорима који су жртва насиља од стране насилника које држава није ставила у домове за малолетне преступнике. Држава толерише насиље и треба да плати одштету жртвама.

puk.Bjelajac

pre 7 godina

"Iz Mladenovca sam. Otac deteta je policajac, i štiti ga od svega."
.
(vlado, 16. decembar 2016 12:31)

Vlado,policajci nemaju takvu moc,koju si ti opisao u ovom primeru!

Taj tip je ili kriminalac, ili neko ko iza ledja ima politicare.
Nema trece!

Svaki prosecan policajac nema zastitu sluzbe,koju je imala 'Milicija'.
O ovlascenjima da ne govorim.

drug Ostoja

pre 7 godina

Paja, 16. decembar 2016 12:06

Pajo,svaka cast na kratkoj analizi ovog problema.
Vi ste dokaz,da u ovoj zemlji ima inteligentnih i razboritih ljudi.
Nazalost,sve manje!
Pozdrav!

nikada nikome izvini

pre 7 godina

@Petar
...ako ti verujes premijeru da je bio vodja navijaca onda imas problem...mozda jeste isao na utakmice i na gostovanja ali vodja nije bio ni tad a Bogami ni sad...

prof. Bokser

pre 7 godina

Opet udaraju na borilacke vestine.... Ispadosmo sada svi napasnici i agresivni manijaci koji ne gledaju koga biju... Ima toliko primera gde nisu uvek ni roditelji krivi nego drustvo... Dodju kuci pa glume a kada izadju divljaci... Malo i o tome razmislite... Ja nikada ne bih generalizovao zanimanja, sportiste, vojna lica i ostale... U svakom zanimanju ima agresivnih...

IzokrenutaLopta

pre 7 godina

Radim u skoli kao pedagog, volim svoj posao i maksimalno sam posvecena. Sve je vise dece problematicnog ponasanja.Ne moze se problem resiti jednim razgovorom sa ucenikom, vec je potrebno ukljuciti celu porodicu i imati podrsku sistema. Po pravilu, roditelji problematicnih ucenika, su davno digli ruke od deteta, pravdajuci se da mu nista ne mogu ili ignorisu problem, njihovo dete je ok, a svi ostali su krivi. Vise vremena i sebe posvetite svojoj deci,jos dok su mali. Koliko posla ima za strucnog saradnika u skoli, ne mozete ni zamisliti, naravno za onog ko voli svoj posao i zna da radi. Ucenici vise ne postuju nastavnike, a to je odraz njihovog vaspitanja i trenutnog stanja drustva, sveopste degradacije moralnih vrednosti. Nije lako biti roditelj, ali ako vec jesmo, to treba da nam bude zivotni cilj.

Zoran

pre 7 godina

Do skoro sam radio u prosveti, pobegao glavom bez obzira posle 4 godine mucenja. Iskren da budem zao mi je onih kolega koji nemaju gde da idu osim prosvete. Verujte mi ono je horor, tolika kolicina psovanja i vredjanja koju nastavnik mora da trpi a nista ne sme da preduzme...Platu bolje i da ne pominjem, svi nastavnici imaju zavrsen fakultet a po novom ne mogu bez mastera u prosvetu...
Svi pominju raspuste, kakav crni raspust, kad sam izvukao zivu glavu. Svakome ko mi je pricao kako se malo radi u prosveti ja sam mu ponudio da se menjamo, niko nije hteo(?). Izvoli dodji samo 5 minuta da provedes u ucionici a ne 4 sata dnevno...
Ipak je to sistemski osmisljeno i prosveta je namenski unistena da bi se stvorile osamucene generacije mladih koji treba da budu jeftina radna snaga...

Hidrocefalus

pre 7 godina

Jedini odgovor na svaki problem naprednih radikala je KAZNA!
Povrsno, diletantsko i na prvu loptu resenje za sve.
Je l' Mitrovicev sin sporije vozi od kako je kolima ubio devojcicu?

bla bla

pre 7 godina

Balet je zahtevniji od kik boksa, tako da ne razumem sta je ministar hteo da kaze. Ili je upravo uvredio ljude koji idu na balet... U svakom slucaju, napredno.

Osmud

pre 7 godina

Postovani ministre, da li cete uvek odgovorne traziti medju cinovnicima? Da li ce neko nekada da udari u glavu ministarsku? Pobogu ljudi, vi na vlasti, kada cete jednom da shvatite da vi kreirate sve. Ovde, kao i mnogo puta zakazali su svi drzavni resori. Zasto sada ispitujete skole, socijalne ustanove... Sramota, pogresnim putem idete. Izadjite na TV moze u Pink i kazite samo jednu recenicu i jedinu istinu: - Politicari su krivi za sve!

Bane

pre 7 godina

Najveći problem je i večito prepucavanje na relaciji roditelj-profesor. Kada profesor skrene pažnju roditelju da ima problem sa njegovim detetom, roditelj kreće sa kontra pričom: moje dete je mirno, on sigurno ne radi to, vi njega ne volite, postavljate mu teška pitanja....
Predlog radikalnog ali efektivnog rešenja - kamera u učionici, tako ce sve biti crno na belo, da li učenik beži sa časa, da li je nemiran, da li profesor baš tog učenika ne voli i postavlja teška pitanja.

Mr G - Beograd

pre 7 godina

Nisam neki ekspert, ali imam dosta od života..73. sam godište, ali sam išao u školu sa 72. i dobro se sećam da je u naše vreme bilo i izvlačenja ušiju, i šibom po ruci, i stajanja u ćošku i svašta nešto još..ali se takođe sećam da se niko nije bunio, da nam ništa nije falilo i da smo postajali bolji ljudi zbog toga! Naučili smo se nekom redu, poštovanju ljudi, sveta oko sebe i pravih životnih vrednosti! I ulica je bila takva! Danas su vrednosti, na veliku žalost, potpuno drugačije i mislim da je krajnje vreme za kolektivno buđenje... ;)

;)

pre 7 godina

Među baletanima nema nasilnika?! Svaki kik bokser je nasilnik?! Među prosvetarima nema nasilnika?! Svaki učenik i svi roditelji su nasilnici?! Generalizacija nije dobra. Možda u učionici nije bilo dovoljno kiseonika, pa se deca uspavala, a možda su neispavanost i dosadno predavanje učinili svoje. Da li bi taj prosvetar, koji je čekao presudu i zbog koga štrajkuju gimnazijalci, budio svoju decu tako grubo? Kako gimnazijalci mogu da znaju da se nije potrudio da ostavi utisak neagresivne osobe i da neće nakon usvajanja novog zakona nastaviti po starom?! Koliko je žena stradalo nadajući se da će se njihov agresivni suprug promeniti?
Ministar jeste u pravu kada zahteva da vidi šta su prosvetari, pedagog i psiholog radili tokom školovanja mladog nasilnika, kik boksera, jer dete se vaspitava od malena i to nije samo obaveza roditelja, nego i prosvetnih radnika sa kojima deca provode dobar deo dana. Neophodno je da se menjaju zakoni, da se deca iz porodica u kojima se zanemaruju izmeste, a da prosvetari budu adekvatno kažnjavani za agresiju, jedan crveni karton, više ne. Treba tražiti i njihovu odgovornost ako na vreme ne šalju malog agresivca kod pedagoga i psihologa. Bez obzira što nisu pod ingerencijom ministra prosvete, treba pod lupu staviti i rad socijalnih radnika, jer ako oni ne rade, onda zanemareno dete vaspitava ulica i prosvetari su nemoćni, onda mogu da ukažu na problem, ali problem neće biti rešen.

Brain

pre 7 godina

Ja imam 29 godina i kada sam ja išao u školu nije bila toliko retka situacija da profesor čak i ošamari učenika, i ja sam dobio šamar tri puta za 4 godine od 5 do 8 razreda. Ja recimo nisam smeo kući da kažem da sam dobio šamar jer bi i kući dobio batine jer bi moji znali da sam sigurno zaslužio taj šamar što i jesam. Danas su profesorima vezane ruke a sa druge strane roditelji ne vaspitaju decu jer nemaju vremena od posla pa su deca prepuštena sama sebi i onda se dešavaju ovakve stvari. Biće gore, bice mnogo gore, danas deca tuku profesore, diluju drogu, spaljuju ljude.... Imam samo 29 godina i stvarno je glupo da ovo kažem, al toga nije bilo u moje vreme.

Paja

pre 7 godina

Decu vaspitava ulica, roditelji ili su nesvesni i neodgovorni, ili mozda i jesu, ali mnogo njih radi od jutra do mraka da bi obezbedili egzistenciju. Sistem nas ubi. Nemaju svi radno vreme 8-16, lepu platu i slobodne vikende. Nazalost, kvalitetnog vremena za porodicu gotovo nema. Ko ima, treba da ga ceni ko suvo zlato. Iskljucite tv, idite sa decom u prirodu. Ne trebaju vam pare za soping.

GOles

pre 7 godina

Kuda ide ovaj svet?

Birokratija i birokrate ce unistiti svet.

Sve sto se propagira nije liberalizam, vec kvazi liberalizam.
Liberalizam znaci sloboda, ali sloboda da budes sta zelis, a da ne ugrozavas tudje slobode.
Deci su dali "slobodu i prava" bez obaveza, a nastavnike, ucitelje i profesore sveli na nivo posmatraca i osobe koja ne sme da se izrazi licno misljenje, svav ili daleko bilo neku emociju.
Lopovima su dali veca prava nego obicnom gradjaninu, jos malo pa ce biti "covek je kaznjen zato sto je rekao lopovu da ce zvati policiju".

20kinte

pre 7 godina

opet radikalni naprednjaci nemaju kapacitet da shvate suštinu problema pa spinuju i bahate se. Da ne pričamo o tome što diskriminišu (balet za mirnu boks za lošu decu, znači). Kakve veze ima da li se momak bavi kontaktnim sportom? Suština je mnogo kompleksnija, da ne ulazim sada u sve razloge koji dovode do navedenog ponašanja.

Vladimir

pre 7 godina

Evo jednog primera,licnog... Kao djak osmog razreda sam ispisao celu skolu auto lakom,a epilog je bio sledeci; prvo su me odrali od batina u skoli,pa su me odrali i roditelji,pa je pisana peticija da me ne prime ni u jednu sredju skolu,pa su roditelji platili krecenje cele skole... Elem,nikad u zivotu mi vise nije palo na pamet da tako nesto opet uradim. Ovo sve pominjem u kontekstu toga da je nekada skola bila postovana institucija,jaca od svakog pojedinca,na celu sa drzavom koja je bila stub drustva. Ko razume,shvatice...

vlado

pre 7 godina

Iz Mladenovca sam. Otac deteta je policajac, i štiti ga od svega. To dete je prošle godine udario kolima drugog polucajca, koji je hteo da ga zaustavi. Maloletan je i nema vozačku dozvolu. Nije odgovarao.
Posle incidenta u školi,otac je ispisao dete, tako da škola ne može ništa više da preduzme. Opet nije odgovarao.
Šta je sledeće ....

Kavric

pre 7 godina

Kako ne možete da pogazite zakon? Zar to premijer nije uradio pre nekoliko dana kad je odbio da sruši nelegalnu gradjevinu u Novom Pazaru? Ili mora da se skupi 5000 "pripadnika nacionalne manjine"-recimo navijača, pa da onda pogazite zakon?!

Milan

pre 7 godina

A da je rekla,majke mi lekar me udario ili policajac me maltretirao,da li bi oni odmah dobili otkaz i ostali bez licence , ne cekajuci sudski postupak i presudu ?Ako nekoga treba isterati iz prosvete onda je to svakako ova direktorka koja se zapravo sveti profesoru koji je ukazao na njene mahinacije.To dobro zna i ministar pa bi trebao da prestane da se pravi neobavesten.Kada se zakon menjao kazu toboze se poboljsavao nikome nije padalo na pamet da ove gluposti promeni,ali su odmah ukinuli clan koji je jasno zabranjivao da bilo ko moze vise od dva mandata uzastopno biti direktor.Zaseli ljudi 2000. pa zakon menjali 2008.kada im isticao drugi mandat pa su sada dozivotni direktori bas kao sto su ovi sarlatani dozivotni predsednici stranaka.Celokupna situacija u prosveti ,mnogo gora neko javnost i pretpostavlja , rezultat je komunisticko praksisovskih gluposti dokonih kadrova sa zalosnog filozofskog fakulteta crvenog univerziteta Karl Marks i njihove neutazljive gramzivosti za novcem iz raznih kredita koje oni proglasavaju donacijama za tkzv.reforme .Umesto da lustriramo ove sarlatane i zahvalimo se na daljoj saradnji tako sto ce ime se omoguciti da voze taxi ili rade nesto drugo korisno kao u drugim zemljama mi smo zaposlili na hiljade komunistickih psihologa i pedagoga u ministarstvo i skole pa sada gledamo kako izivljavaju intelektualni pubertet izmisljajuci glupe zakone i projekte kojima opropastavaju prosvetu i citave generacije sprecavaju da dobiju pristojno obrazovanje.

Kik-balet

pre 7 godina

Kakve veze kik-boks sada ima sa ovim slucajem? Treniram taj sport i znam da 99% svih vezbaca nikada nisu napravili ni jedan jedini incident. Taj sport im pomaze da budu samopouzdane i stabilne licnost.

Ovaj momak bi slicno uradio i da je trenirao balet. Sve je to od slucaja do slucaja. Medju baletanima nema nasilnika??? Kako da ne.

nema

pre 7 godina

Podržavam uvođenje novčanih kazni za roditelje.To bi mislim dalo vidljive rezultate.Preteralo se , sve je dozvoljeno,nema nikakve odgovornosti.
Nasilje među decom je postalo svakodnevnica, roditelji moraju da prihvate svoj deo odgovornosti,umesto da bez ikakvih kriterijuma brane svoje dete.

nn

pre 7 godina

Ako sam dobro shvatio, profesor je lupio dnevnikom o katedru, a (m)učenica je dremala (tj. nije pazila na času) i onda se ona trgnula i "na smrt" preplašila, te ga je tužila za "zlostavaljanje" pa čovek dobio otkaz i sada ne može da radi ????
Pa ko je ovde lud .... meni se čini da je sudija najviše lud ovde i da njega treba optustiti i oduzeti mu licencu za sva vremena.
Nemam reči ... jednostavno mi nije jasno u čemu je fora?

zoran

pre 7 godina

Sve ide iz porodice. Ako tu nema napora i rada da se dete izvede na normalan put, drustvo tu tesko moze pomoci. Na zalost, nase porodice su u krizi.

Budimo realni

pre 7 godina

Sećam se kada je moj stari pričao kada su oni išli u školu pedesetih i šezdesetih da se svako problematično ponašanje u školi završavalo šljagom a po dolasku kući još kojom vaspitno “merom“ zato što si pravio probleme a pre svega obrukao porodicu. Danas roditelji idu i skaču u oči prosvetarima na svaku sitnicu.

Zarko

pre 7 godina

Ja ne mogu da verujem da jedan ministar izjavi nesto tipa "da je trenirao balet a ne kik boks.." Ne znam kada ce ljudi da shvate da treniranje borilackih vestina ili bilo kog sporta ne prouzrokuje nasilno ponasanje kod pojedinaca i tacka! Ono sto ih prouzrokuje je kompletno los sistem i iskrivljene vrednosti drustva, lose vaspitanje sredine i porodice u kojoj dete odrasta, nasilni filmovi, video igre, rijaliti programi.. ni jedan ozbiljan i perspektivan sportista kojim god sportom da se bavi ne bi sebi dozvolio ovako nesto, a ne naziva se kikbokserom svako ko odradi 2 treninga.. a sto se tice prosvetnih radnika, dajte im status sluzbenog lica i poostriti kazne za maloletnicku delikvenciju pa ce da razmisle dal ce opet da lupaju samare..

Profesor Okultis

pre 7 godina

Mozda sam glup,ali ne mogu da shvatim da covek izgubi posao zato sto je probudio dva bilmeza koji spavaju na casu.Ministar kaze,napravio gaf,kakav gaf!?Lupio dnevnikom izmedju njih i oni jadni se presekli od straha,da nece valjda da prestanu da daju mleko zbog stresa.Gluposti!

Sale S

pre 7 godina

Profesorka je još dobro prošla, zahvaljujući idiotskim zakonima mogao je da se kladi da će da je zapali, dobije opkladu i promeni školu. Urušavanje kulture i obrazovanja nije slučajno, nego organizovano i sistematično.

ex-skolac

pre 7 godina

eh da vidite kako su deca nevaspitana i drska po srednjim skolama danas( pogotovo po skolama u kojima gde idu djaci losijeg uspeha u osnovnoj)...
tuga.

Stefan

pre 7 godina

Ovo ima smisla. Odgovornost učenika kao (skoro isključivo, uz izuzetak pojedinih maturanata) maloletnih, je ili mala ili nikakva (stariji i mlađi maloletnici). Sa mlakim i nikakvim sankcijama, problematično ponašanje se samo pogoršava. Verujte da problematični đaci za sankcije tipa ukora i ocene iz vladanja ne mare ama baš ni malo. Jedini način da se stvar stavi pod kontrolu jeste značajno povećanje odgovornosti roditelja, a ako ta odgovornost pređe u sferu udaranja po džepu, to ima nade da da neki rezultat. Zvučaće okrutno, ali je istina: u vrlo velikom procentu slučajeva, ta deca su takva baš zato što roditelji ne vode računa o njima. Finansijska odgovornost bi mogla da ih napokon natera da obrate pažnju.

pametno

pre 7 godina

Pametno, a i zakon o postupku treba da se promeni, pa kao u razvijenim zemljama, ko ne dođe na ročište automatski gubi spor, a ne da oni ne uzimaju pozive, odugovlače, izmišljaju izgovore... a proces se odugovlači godinama. To je neozbiljno.

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

Jel zna neko sta se desilo sa onim bilmezom koji je pre par godina pretukao nastavnicu i njegovim ocem, koji je sve vreme urlikao kako je to "fotomontaza", "namestaljka" i kako njegovo dete tako nesto nikada ne bi uradilo?

Mali Perica

pre 7 godina

I to ministrovo "milom ili silom" rezultira prijavom za nasilje u porodici i nesrecni roditelj zaglavi robiju slusajuci ministra ili pak digne ruke i placa visoke kazne ili opet ide u zatvor.

Petar

pre 7 godina

Premijer je bio vodja navijača CZ i time se hvali, huligani su ugledni članovi društva, a na delu je sveopšta kriminalizacija i otimačina - kao u slučaju Savamale. Nepristojan jezik u javni prostor uneo je Vojislav Šešelj, čiji tadašnji istomišljenici sada vladaju. Možda će i mladi naći drugačije ideale jednog dana, ali za sada od toga nema ništa.
Besmisleno je da se jure deca, koja beže sa nastave, a da niko ne može da "potraži" maskiranu bandu iz Savamale.
Sve što učenici rade to su naučili od odraslih.

roditeljka

pre 7 godina

djacima su data sva prava a nastavnicima i uciteljima oduzeta i zato nam je skolstvo katastrofalno.Roditelji misle da skola treba da im vaspitava
decu umesto njih i zato se ljute na nastavnike ako njihova deca naprave neku glupost.Dragi roditelji, skola obrazuje a VI vaspitavate vasu decu, znate ono "sto naucis dete do seste godine naucio si ga" e, to se zove kucno vaspitanje koje nasa deca na zalost nemaju .Podrska munistru prosvete za uvodjenje reda u skolstvo , treba da se zna "ko kosi a ko vodu nosi"

Borizz

pre 7 godina

Jedino resenje je da se profesorima i nastavnicima da status sluzbenog lica! Neverovatno je koliko ti ljudi trpe pritisaka sa svih strana!

Koliko je samo polu pismenih roditelja koji smatraju da je njihovo dete divno i da su se uvek ucitelji odnosno profesori urotili bas protiv njihovog deteta, a dete ustvari uzasno lose vaspitano!

Ovom ludilu u koje nam je upala drzava kada je rec o prosveti i obrazovanju nema kraja, stvarno mora nesto da se menja iz korena!

Berliner

pre 7 godina

"A onda je simulirao da li jeste i da li nije." Da li samo ja, uz sav trud, ne razumem ovu recenicu?!
A sto se problema tice, mora da se uvede odgovornost dece jos od mnogo ranijeg doba. Odlicno oni znaju sta rade. Takodje znaju i da po sadasnjem zakonu ne odgovaraju za svoje postupke, upravo zato i rade to! Ali zakon mora deo odgovornosti da prebaci i na roditelje, jer je pojedinima to jedina motivacija da vaspitavaju svoje dete, ili da makar pojedine postupke svog deteta sputavaju.

neko iz mase

pre 7 godina

ministar nastavlja da siri predrasude prema kik boksu, to je srcan i hrabar sport u kome se visoko ceni drugarstvo i sportski duh. sto se tice baleta, pa nedavno smo bili svedoci situacije u kojoj je nas poznati baletan osudjen zbog nasilja nad svojom zenom, poznatom glumicom, a pritom su mu u stanu nasli i vatreno oruzje. po ministrovoj logici bi se komotno moglo reci da su "baletani siledzije", sto naravno nije slucaj, isto kao sto i nije slucaj sa vecinom ljudi koji se bave kik boksom, bilo profesionalno bilo rekreativno. nije kik boks ovde problem vec izuzetno los odgoj ovog momka, koji po meni ipak zasluzuje drugu sansu

nije nego

pre 7 godina

a sta cemo sa ministarskom decom i poslanickom decom i ostalih raznih belih medveda po Srbiji vecina te dece je problematicna ocete gospodo placati i vi penale ili to po obicaju vazi samo bedan narod

Lazar

pre 7 godina

"Kik-boks", način da se leče frustracije! Što je i očekivano, jer tu delatnost u Srbiji vode Pelević i Palma. Delatnost, kažem, jer sport nije. Ukrali su reč boks i tako jedan od najstarijih sportova pokušali da izjednače sa cirkusom, kojim se bave...

aragorn

pre 7 godina

ceo sistem funkcionise tako da kazna ili izostaje ili je mizerna u odnosu na ucinjeno (ne)delo. i svi se prave ludi dok se njima ne desi neka grozota. nista se ovde nece promeniti dokle god ljudi budu sedeli skrstenih ruku i cekali na partisko zaposljavanje

Utopija 3. cin

pre 7 godina

sve probleme resicemo kaznjavanjem, i to po mogucnosti novcanim. Strucnost, kreativnost i inovativnost nasih ministara na delu! U slucaju vaspitavanja, kaznjavacemo roditelje i prosvetne radnike zbog nevaspitanja dece, a pritom njima zabraniti da kaznjavaju decu. Svetlu buducnost ima ova strategija, i slep to vidi.....

g6

pre 7 godina

Smatram da se mora prestati sa liberalizacijom ponasanja ucenika jer se sve pretvara u anarhiju. Uglavnom se govori o decijim pravima, pravima ucenika. Medjutim, zaboravljaju se obaveze koje imaju ucenici u skladu sa cinjenicom da su u skoli, a to su: ucenje, lepo ponasanje, postovanje nastavnog i nenastavnog osoblja u skoli i slicno. Vecinski, danas je stanje ocajno! Deca su agresivna, nasilna i ne postuju gotovo nikoga i nista. Porodica mora da se aktivno ukljuci u resavanje problema i da postane realna: njihovo dete nije zlato niti andjeo! Trebalo bi oformiti popravne domove i na taj nacin suzbijati probleme. Takodje, kaznjavati roditelje novcano za prekrsaje dece. Nije idealno resenje, ali bi svakako dalo rezultate!

Sundjer Bob

pre 7 godina

Upravo je drzava najvise kriva jer dozvoljava promociju pogresenih vrednosti, tipa zavrsis fakultet u 60 i nesto i postanes preCednik, heroji su ratni profiteri i turbo folk starlete, recnik polupismenih politicara i njihovih poslusnika iz medija je nesto sto deca vrlo brzo usvajaju; u ovo vreme tehnoloskih cudesa ja ne vidim nacin da se roditelji bore protiv sunda i onoga sto se plasira u medijima kao neka vrednost, dal neko uopste ide u biblioteke a to je najjeftinija zabava ako nista drugo ne bi bio motiv.

Problem je sistemski i nije bas lako roditeljima da se izbore sa tim uticajima, plus dobar deo njih je isto sistemski zatrovano pogrsnim vrednostima ali opet politicari i drzava su krivi za gajenje pogrsnih vrednosti jer im to pomaze da vladaju kako hoce ...

Slavica

pre 7 godina

Svi, pa i ministar, zaboravljaju najvažniju stvar. Kriminalci i siledžije nisu dobra deca koja su se zaigrala nego psihopate i ličnosti sklone nasilju. Ovo sa baletom je tako neozbiljno da nemam reči. Pa zar nismo prošle godine imali slučaj baletana iz Narodnog pozorišta koji je osuđen za dugogodišnje prebijanje svoje supruge, glumice Mine Lazarević? A imamo primer mnogo boksera, karatista i džudista koji su izuzetno plemeniti i dobri ljudi. Sve siledžije i psihopate su nekad bili deca, i niko ih nije učio da maltretiraju ljude, to im je u prirodi. Čak ni ovim demonima koji su spalili čoveka pre neki dan roditelji sigurno nisu govorili: idi, sine i pali ljude.

profans

pre 7 godina

Ovoj zemlji je neophodan novi zakon o maloletnicima. Zakoni koji su danas na snazi vazili su za decu ciji su roditelji dolazili sa posla u 4 i imali dovoljno vremena i volje da im se posvete. Moja majka je radila dva posla pa se posle toga igrala sa nama igre pamcenja, citala enciklopedije itd. Danasnja deca dobijaju samo delic paznje, kako u svom domu, tako i u ucionici. Roditelji su preokupirani mobilnim telefonima i televizijom, razredi su preveliki a nastavnici nemocni. Vratiti autoritet nastavnicima i kaznjavati nesavesne roditelje.

Циник

pre 7 godina

Лекар убије пацијента,полицајац пребије недужног и не губи посао,осуђене убице не иду у затвор а наставник за мрки поглед или повишен тон губи посао?Ало,Србијо међу шљивама,пробуди се!

devlinjo

pre 7 godina

Ovako. Završio sam gimnaziju i pravni fakultet. Za vreme svog obrazovanja bio uvek buntovnik i u stalnom sukobu sa profesorima. Vrlo često nepravedno kažnjavan pa ipak nije mi nikada palo na pamet da nekog prebijem. U čemu je problem sa danasnjom decom? Mislim da je problem sistemski i da su puno razloga koji utiču na to. Skoro sam sreo svog profesora koji mi je rekao da smo mi bili zlatni u poređenju sa današnjim klincima. Ovi danas su kompletno slomljenog duha, bez ideje, bez morala i bilo kojih vrednosti. Ne interesuje ih ništa osim igrica, pornografije i nasilja. Tupi su! A sa takvima je najteže. Problem je urgentne prirode i potrebna je koordinacija velikog broja ljudi i institucija da se on reši jer smo svi u svom poslu negde zatajili i biće samo gore ako ne krenemo što pre.

cobo

pre 7 godina

Ne do 11 ili 12 godina nego karakter coveka se oblikuje do osme godine,posle je prekasno ! Treba pravovremeno da roditelji,vaspitaci i ucitelji udruze snage inace drustvo kao drustvo se duboko zaglavilo :(

dokle vise?

pre 7 godina

U redu, ako vec dete od 12 godina ne moze da odgovara, zasto ne moze mladic od 16? Da li je i on "dete"? Kapirate li vi da u normalnim zemljama stariji maloletnici (od 14 godina navise) mogu da budu osudjeni na boravak u popravnom domu, drustveno-koristan rad uz obaveznu psihoterapiju itd.? A za izuzetno teske zlocine koje pocini 16-godisnjak tuzilastvo moze da zatrazi sudjenje po pravilima za odrasle osobe i on od 18. godine moze da ide i na pravu robiju! A u Srbiji i dalje postoji nakaradan zakon koji oceve obavezuje da placaju alimentaciju PUNOLETNOM detetu ako studira i to do 26. godine! Znaci, nasa drzava gaji dva tipa ljudi: lenje mamine maze ili agresivne mangupe. Pa sjajni su nam proizvodi, nema sta!

maekonjero

pre 7 godina

kakve su ovo gluposti? neki od najispravnijih ljudi koje poznajem su kik bokseri. da je ministar upoznao ljude koji se bave ovim sportom ne bi pravio ovakve paralele. sport nema veze sa time kakav je neko kao licnost. naprotiv, kik boks moze samo da ga nauvi sta znaci odricanje, zalaganje i upornost.

B91 iz NS

pre 7 godina

Puna podrska nastavnicima i profesorima. I sam sam relativno skoro izasao iz ucenicke klupe i nema tih para za koje bih radio kao prosvetni radnik.

znalac

pre 7 godina

ministar je u pravu po tome sto sam procitao ali bih voleo da se javi jos neko od struke i prokomentarise da,li je to bas tako, ipak mi laici ne mozemo proceniti

bla

pre 7 godina

Lupio knjigom o sto 2013... Ja sam osnovnu zavrsila 2005. ili 2004. Imali smo nastavnika matematike koji je GADJAO knjigama, lenjirima, kredama, cupao za zulufe ako si nemiran, nisi obucen pristojno, imas neuredne sveske... Nema ko ga nije obozavao, nije postojao bolji nastavnik matematike. Nastavnik biologije probisvetu udario samar jednom, inace fin covek ali je pukao-taj vise nije zucnuo na njegovom casu. Imao je i jedan koji je iz fore udarao decake po glavi. Uglavnom, niko nikad nije prijavljivao nastavnike jer smo svi znali da smo mi krivi. Niti je ijedan roditelj mislio da je nastavnik kriv sto si ti bio idiot pa dobio samar.
A covek udari knjigom o stooo, eeej... Pa sta su hteli, cebe da mu donese? Meni je tako drago sto se nisam kasnije rodila. 3, 4 godine kasnije i dodjavola.

B91 iz NS

pre 7 godina

Puna podrska nastavnicima i profesorima. I sam sam relativno skoro izasao iz ucenicke klupe i nema tih para za koje bih radio kao prosvetni radnik.

vlado

pre 7 godina

Iz Mladenovca sam. Otac deteta je policajac, i štiti ga od svega. To dete je prošle godine udario kolima drugog polucajca, koji je hteo da ga zaustavi. Maloletan je i nema vozačku dozvolu. Nije odgovarao.
Posle incidenta u školi,otac je ispisao dete, tako da škola ne može ništa više da preduzme. Opet nije odgovarao.
Šta je sledeće ....

bla

pre 7 godina

Lupio knjigom o sto 2013... Ja sam osnovnu zavrsila 2005. ili 2004. Imali smo nastavnika matematike koji je GADJAO knjigama, lenjirima, kredama, cupao za zulufe ako si nemiran, nisi obucen pristojno, imas neuredne sveske... Nema ko ga nije obozavao, nije postojao bolji nastavnik matematike. Nastavnik biologije probisvetu udario samar jednom, inace fin covek ali je pukao-taj vise nije zucnuo na njegovom casu. Imao je i jedan koji je iz fore udarao decake po glavi. Uglavnom, niko nikad nije prijavljivao nastavnike jer smo svi znali da smo mi krivi. Niti je ijedan roditelj mislio da je nastavnik kriv sto si ti bio idiot pa dobio samar.
A covek udari knjigom o stooo, eeej... Pa sta su hteli, cebe da mu donese? Meni je tako drago sto se nisam kasnije rodila. 3, 4 godine kasnije i dodjavola.

znalac

pre 7 godina

ministar je u pravu po tome sto sam procitao ali bih voleo da se javi jos neko od struke i prokomentarise da,li je to bas tako, ipak mi laici ne mozemo proceniti

Brain

pre 7 godina

Ja imam 29 godina i kada sam ja išao u školu nije bila toliko retka situacija da profesor čak i ošamari učenika, i ja sam dobio šamar tri puta za 4 godine od 5 do 8 razreda. Ja recimo nisam smeo kući da kažem da sam dobio šamar jer bi i kući dobio batine jer bi moji znali da sam sigurno zaslužio taj šamar što i jesam. Danas su profesorima vezane ruke a sa druge strane roditelji ne vaspitaju decu jer nemaju vremena od posla pa su deca prepuštena sama sebi i onda se dešavaju ovakve stvari. Biće gore, bice mnogo gore, danas deca tuku profesore, diluju drogu, spaljuju ljude.... Imam samo 29 godina i stvarno je glupo da ovo kažem, al toga nije bilo u moje vreme.

Vladimir

pre 7 godina

Evo jednog primera,licnog... Kao djak osmog razreda sam ispisao celu skolu auto lakom,a epilog je bio sledeci; prvo su me odrali od batina u skoli,pa su me odrali i roditelji,pa je pisana peticija da me ne prime ni u jednu sredju skolu,pa su roditelji platili krecenje cele skole... Elem,nikad u zivotu mi vise nije palo na pamet da tako nesto opet uradim. Ovo sve pominjem u kontekstu toga da je nekada skola bila postovana institucija,jaca od svakog pojedinca,na celu sa drzavom koja je bila stub drustva. Ko razume,shvatice...

Budimo realni

pre 7 godina

Sećam se kada je moj stari pričao kada su oni išli u školu pedesetih i šezdesetih da se svako problematično ponašanje u školi završavalo šljagom a po dolasku kući još kojom vaspitno “merom“ zato što si pravio probleme a pre svega obrukao porodicu. Danas roditelji idu i skaču u oči prosvetarima na svaku sitnicu.

Zoran

pre 7 godina

Do skoro sam radio u prosveti, pobegao glavom bez obzira posle 4 godine mucenja. Iskren da budem zao mi je onih kolega koji nemaju gde da idu osim prosvete. Verujte mi ono je horor, tolika kolicina psovanja i vredjanja koju nastavnik mora da trpi a nista ne sme da preduzme...Platu bolje i da ne pominjem, svi nastavnici imaju zavrsen fakultet a po novom ne mogu bez mastera u prosvetu...
Svi pominju raspuste, kakav crni raspust, kad sam izvukao zivu glavu. Svakome ko mi je pricao kako se malo radi u prosveti ja sam mu ponudio da se menjamo, niko nije hteo(?). Izvoli dodji samo 5 minuta da provedes u ucionici a ne 4 sata dnevno...
Ipak je to sistemski osmisljeno i prosveta je namenski unistena da bi se stvorile osamucene generacije mladih koji treba da budu jeftina radna snaga...

Profesor Okultis

pre 7 godina

Mozda sam glup,ali ne mogu da shvatim da covek izgubi posao zato sto je probudio dva bilmeza koji spavaju na casu.Ministar kaze,napravio gaf,kakav gaf!?Lupio dnevnikom izmedju njih i oni jadni se presekli od straha,da nece valjda da prestanu da daju mleko zbog stresa.Gluposti!

nn

pre 7 godina

Ako sam dobro shvatio, profesor je lupio dnevnikom o katedru, a (m)učenica je dremala (tj. nije pazila na času) i onda se ona trgnula i "na smrt" preplašila, te ga je tužila za "zlostavaljanje" pa čovek dobio otkaz i sada ne može da radi ????
Pa ko je ovde lud .... meni se čini da je sudija najviše lud ovde i da njega treba optustiti i oduzeti mu licencu za sva vremena.
Nemam reči ... jednostavno mi nije jasno u čemu je fora?

roditeljka

pre 7 godina

djacima su data sva prava a nastavnicima i uciteljima oduzeta i zato nam je skolstvo katastrofalno.Roditelji misle da skola treba da im vaspitava
decu umesto njih i zato se ljute na nastavnike ako njihova deca naprave neku glupost.Dragi roditelji, skola obrazuje a VI vaspitavate vasu decu, znate ono "sto naucis dete do seste godine naucio si ga" e, to se zove kucno vaspitanje koje nasa deca na zalost nemaju .Podrska munistru prosvete za uvodjenje reda u skolstvo , treba da se zna "ko kosi a ko vodu nosi"

Циник

pre 7 godina

Лекар убије пацијента,полицајац пребије недужног и не губи посао,осуђене убице не иду у затвор а наставник за мрки поглед или повишен тон губи посао?Ало,Србијо међу шљивама,пробуди се!

Bane

pre 7 godina

Najveći problem je i večito prepucavanje na relaciji roditelj-profesor. Kada profesor skrene pažnju roditelju da ima problem sa njegovim detetom, roditelj kreće sa kontra pričom: moje dete je mirno, on sigurno ne radi to, vi njega ne volite, postavljate mu teška pitanja....
Predlog radikalnog ali efektivnog rešenja - kamera u učionici, tako ce sve biti crno na belo, da li učenik beži sa časa, da li je nemiran, da li profesor baš tog učenika ne voli i postavlja teška pitanja.

devlinjo

pre 7 godina

Ovako. Završio sam gimnaziju i pravni fakultet. Za vreme svog obrazovanja bio uvek buntovnik i u stalnom sukobu sa profesorima. Vrlo često nepravedno kažnjavan pa ipak nije mi nikada palo na pamet da nekog prebijem. U čemu je problem sa danasnjom decom? Mislim da je problem sistemski i da su puno razloga koji utiču na to. Skoro sam sreo svog profesora koji mi je rekao da smo mi bili zlatni u poređenju sa današnjim klincima. Ovi danas su kompletno slomljenog duha, bez ideje, bez morala i bilo kojih vrednosti. Ne interesuje ih ništa osim igrica, pornografije i nasilja. Tupi su! A sa takvima je najteže. Problem je urgentne prirode i potrebna je koordinacija velikog broja ljudi i institucija da se on reši jer smo svi u svom poslu negde zatajili i biće samo gore ako ne krenemo što pre.

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

Jel zna neko sta se desilo sa onim bilmezom koji je pre par godina pretukao nastavnicu i njegovim ocem, koji je sve vreme urlikao kako je to "fotomontaza", "namestaljka" i kako njegovo dete tako nesto nikada ne bi uradilo?

Borizz

pre 7 godina

Jedino resenje je da se profesorima i nastavnicima da status sluzbenog lica! Neverovatno je koliko ti ljudi trpe pritisaka sa svih strana!

Koliko je samo polu pismenih roditelja koji smatraju da je njihovo dete divno i da su se uvek ucitelji odnosno profesori urotili bas protiv njihovog deteta, a dete ustvari uzasno lose vaspitano!

Ovom ludilu u koje nam je upala drzava kada je rec o prosveti i obrazovanju nema kraja, stvarno mora nesto da se menja iz korena!

Mr G - Beograd

pre 7 godina

Nisam neki ekspert, ali imam dosta od života..73. sam godište, ali sam išao u školu sa 72. i dobro se sećam da je u naše vreme bilo i izvlačenja ušiju, i šibom po ruci, i stajanja u ćošku i svašta nešto još..ali se takođe sećam da se niko nije bunio, da nam ništa nije falilo i da smo postajali bolji ljudi zbog toga! Naučili smo se nekom redu, poštovanju ljudi, sveta oko sebe i pravih životnih vrednosti! I ulica je bila takva! Danas su vrednosti, na veliku žalost, potpuno drugačije i mislim da je krajnje vreme za kolektivno buđenje... ;)

mrzimdevedesete

pre 7 godina

Ok, kakvu kaznu ce u tom slucaju dobiti roditelj policajac maloletnog nasilnika iz Mladenovca? Mnogo ste mi se raspricali, posle toga, svi znamo, sledi jedno veliko nista...do sledeceg incidenta.

Kp

pre 7 godina

Svi koji govore da su nastavnici krivi neka razmisle o ovome: sta bi oni uradili kada bi im se na casu pojavio pijan i drogiran ucenik, koji psuje i preti, a vi kako nastavnik mozete samo da "razgovarate", bez podizanja tona? Nemate pravo ni da ga izbacite sa casa, ni vi da napustite cas, da ga udarite tek nemate pravo.A mali bezobraznik sve drskiji, drugovi se smeju nemmocnom profi i navijaju...Neka neko kaze sta KONKRETNO uraditi u toj situaciji, bez onih fraza "pojacati vaspitni rad", "evaluirati porodicnu situaciju" itd. Uzrok takvog ponasanja je taj sto zivimo u drustvu u kome bitange najbolje zive i oni su elita, oni imaju i pare i moc, a posteni i obrazovni( izmedju ostalih i nastavni kadar) moraju da cute, saginje glavu i razmisljaju kako preziveti dan sa pastetom i cetvrt 'leba ! Jedini nacin da se to resi je HAPSENJE PRED KAMERAMA raznih zestokih momaka i batinjanje istih pa osuda na 20 i vise godina! I taj snimak da se emituje svako vece u Dnevniku! A ne pisanija tipa "vitezovi vrelog asfalta", "momci vrele krvi i celicnih pesnica" i ostale baljezgarije...Naravno, od toga nema nista jer su doticni momci u talu sa ljudima na vlasti, tako da uzviajmo kolege naivci...

Milan

pre 7 godina

A da je rekla,majke mi lekar me udario ili policajac me maltretirao,da li bi oni odmah dobili otkaz i ostali bez licence , ne cekajuci sudski postupak i presudu ?Ako nekoga treba isterati iz prosvete onda je to svakako ova direktorka koja se zapravo sveti profesoru koji je ukazao na njene mahinacije.To dobro zna i ministar pa bi trebao da prestane da se pravi neobavesten.Kada se zakon menjao kazu toboze se poboljsavao nikome nije padalo na pamet da ove gluposti promeni,ali su odmah ukinuli clan koji je jasno zabranjivao da bilo ko moze vise od dva mandata uzastopno biti direktor.Zaseli ljudi 2000. pa zakon menjali 2008.kada im isticao drugi mandat pa su sada dozivotni direktori bas kao sto su ovi sarlatani dozivotni predsednici stranaka.Celokupna situacija u prosveti ,mnogo gora neko javnost i pretpostavlja , rezultat je komunisticko praksisovskih gluposti dokonih kadrova sa zalosnog filozofskog fakulteta crvenog univerziteta Karl Marks i njihove neutazljive gramzivosti za novcem iz raznih kredita koje oni proglasavaju donacijama za tkzv.reforme .Umesto da lustriramo ove sarlatane i zahvalimo se na daljoj saradnji tako sto ce ime se omoguciti da voze taxi ili rade nesto drugo korisno kao u drugim zemljama mi smo zaposlili na hiljade komunistickih psihologa i pedagoga u ministarstvo i skole pa sada gledamo kako izivljavaju intelektualni pubertet izmisljajuci glupe zakone i projekte kojima opropastavaju prosvetu i citave generacije sprecavaju da dobiju pristojno obrazovanje.

g6

pre 7 godina

Smatram da se mora prestati sa liberalizacijom ponasanja ucenika jer se sve pretvara u anarhiju. Uglavnom se govori o decijim pravima, pravima ucenika. Medjutim, zaboravljaju se obaveze koje imaju ucenici u skladu sa cinjenicom da su u skoli, a to su: ucenje, lepo ponasanje, postovanje nastavnog i nenastavnog osoblja u skoli i slicno. Vecinski, danas je stanje ocajno! Deca su agresivna, nasilna i ne postuju gotovo nikoga i nista. Porodica mora da se aktivno ukljuci u resavanje problema i da postane realna: njihovo dete nije zlato niti andjeo! Trebalo bi oformiti popravne domove i na taj nacin suzbijati probleme. Takodje, kaznjavati roditelje novcano za prekrsaje dece. Nije idealno resenje, ali bi svakako dalo rezultate!

ex-skolac

pre 7 godina

eh da vidite kako su deca nevaspitana i drska po srednjim skolama danas( pogotovo po skolama u kojima gde idu djaci losijeg uspeha u osnovnoj)...
tuga.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Jedini odgovor na svaki problem naprednih radikala je KAZNA!
Povrsno, diletantsko i na prvu loptu resenje za sve.
Je l' Mitrovicev sin sporije vozi od kako je kolima ubio devojcicu?

GOles

pre 7 godina

Kuda ide ovaj svet?

Birokratija i birokrate ce unistiti svet.

Sve sto se propagira nije liberalizam, vec kvazi liberalizam.
Liberalizam znaci sloboda, ali sloboda da budes sta zelis, a da ne ugrozavas tudje slobode.
Deci su dali "slobodu i prava" bez obaveza, a nastavnike, ucitelje i profesore sveli na nivo posmatraca i osobe koja ne sme da se izrazi licno misljenje, svav ili daleko bilo neku emociju.
Lopovima su dali veca prava nego obicnom gradjaninu, jos malo pa ce biti "covek je kaznjen zato sto je rekao lopovu da ce zvati policiju".

profans

pre 7 godina

Ovoj zemlji je neophodan novi zakon o maloletnicima. Zakoni koji su danas na snazi vazili su za decu ciji su roditelji dolazili sa posla u 4 i imali dovoljno vremena i volje da im se posvete. Moja majka je radila dva posla pa se posle toga igrala sa nama igre pamcenja, citala enciklopedije itd. Danasnja deca dobijaju samo delic paznje, kako u svom domu, tako i u ucionici. Roditelji su preokupirani mobilnim telefonima i televizijom, razredi su preveliki a nastavnici nemocni. Vratiti autoritet nastavnicima i kaznjavati nesavesne roditelje.

bogdanz

pre 7 godina

Овде су кик бокс и балет поменути у фигуративном значењу. Ко то не разуме, тај је функционално неписмен. Као када би, неко, реченицу: "бег у мишију рупу, који се десио с неба па у ребра" схватио и тумачио да мишеви беже од небеских сила на грудно одељење ортопедске болнице!

Kavric

pre 7 godina

Kako ne možete da pogazite zakon? Zar to premijer nije uradio pre nekoliko dana kad je odbio da sruši nelegalnu gradjevinu u Novom Pazaru? Ili mora da se skupi 5000 "pripadnika nacionalne manjine"-recimo navijača, pa da onda pogazite zakon?!

Sale S

pre 7 godina

Profesorka je još dobro prošla, zahvaljujući idiotskim zakonima mogao je da se kladi da će da je zapali, dobije opkladu i promeni školu. Urušavanje kulture i obrazovanja nije slučajno, nego organizovano i sistematično.

dokle vise?

pre 7 godina

U redu, ako vec dete od 12 godina ne moze da odgovara, zasto ne moze mladic od 16? Da li je i on "dete"? Kapirate li vi da u normalnim zemljama stariji maloletnici (od 14 godina navise) mogu da budu osudjeni na boravak u popravnom domu, drustveno-koristan rad uz obaveznu psihoterapiju itd.? A za izuzetno teske zlocine koje pocini 16-godisnjak tuzilastvo moze da zatrazi sudjenje po pravilima za odrasle osobe i on od 18. godine moze da ide i na pravu robiju! A u Srbiji i dalje postoji nakaradan zakon koji oceve obavezuje da placaju alimentaciju PUNOLETNOM detetu ako studira i to do 26. godine! Znaci, nasa drzava gaji dva tipa ljudi: lenje mamine maze ili agresivne mangupe. Pa sjajni su nam proizvodi, nema sta!

IzokrenutaLopta

pre 7 godina

Radim u skoli kao pedagog, volim svoj posao i maksimalno sam posvecena. Sve je vise dece problematicnog ponasanja.Ne moze se problem resiti jednim razgovorom sa ucenikom, vec je potrebno ukljuciti celu porodicu i imati podrsku sistema. Po pravilu, roditelji problematicnih ucenika, su davno digli ruke od deteta, pravdajuci se da mu nista ne mogu ili ignorisu problem, njihovo dete je ok, a svi ostali su krivi. Vise vremena i sebe posvetite svojoj deci,jos dok su mali. Koliko posla ima za strucnog saradnika u skoli, ne mozete ni zamisliti, naravno za onog ko voli svoj posao i zna da radi. Ucenici vise ne postuju nastavnike, a to je odraz njihovog vaspitanja i trenutnog stanja drustva, sveopste degradacije moralnih vrednosti. Nije lako biti roditelj, ali ako vec jesmo, to treba da nam bude zivotni cilj.

Matrix

pre 7 godina

Tražili ste SNS vlast, sad gledajte...u svim sferama društva i života primitivizam, bezakonje, šizofrenija, nasilje, ksenofobija, sodoma-gomora ..ali je sve prikazano da naprednije ne može..prosto nas je sramota

Kik-balet

pre 7 godina

Kakve veze kik-boks sada ima sa ovim slucajem? Treniram taj sport i znam da 99% svih vezbaca nikada nisu napravili ni jedan jedini incident. Taj sport im pomaze da budu samopouzdane i stabilne licnost.

Ovaj momak bi slicno uradio i da je trenirao balet. Sve je to od slucaja do slucaja. Medju baletanima nema nasilnika??? Kako da ne.

Paja

pre 7 godina

Decu vaspitava ulica, roditelji ili su nesvesni i neodgovorni, ili mozda i jesu, ali mnogo njih radi od jutra do mraka da bi obezbedili egzistenciju. Sistem nas ubi. Nemaju svi radno vreme 8-16, lepu platu i slobodne vikende. Nazalost, kvalitetnog vremena za porodicu gotovo nema. Ko ima, treba da ga ceni ko suvo zlato. Iskljucite tv, idite sa decom u prirodu. Ne trebaju vam pare za soping.

Petar

pre 7 godina

Premijer je bio vodja navijača CZ i time se hvali, huligani su ugledni članovi društva, a na delu je sveopšta kriminalizacija i otimačina - kao u slučaju Savamale. Nepristojan jezik u javni prostor uneo je Vojislav Šešelj, čiji tadašnji istomišljenici sada vladaju. Možda će i mladi naći drugačije ideale jednog dana, ali za sada od toga nema ništa.
Besmisleno je da se jure deca, koja beže sa nastave, a da niko ne može da "potraži" maskiranu bandu iz Savamale.
Sve što učenici rade to su naučili od odraslih.

N57

pre 7 godina

Samo Old School, kaznjavati ih kad su nemirni ... Zato i imamo toliko probisveta na ulici, tuku Rasu Popova, pale ljude, udaraju samare profesorima eeej bre, 80tih sam stojao mirno na raspustu kada ucitelj i nastavnik prolaze, vidite gde nam je drustvo sada, sta klinci rade sad treba vratiti prosvetarima ono sto su im oduzeli, upropastise nam decu sa ovim modernim skolovanjem .... mi nismo jos uvek podneblje za tako nesto ....

Lazar

pre 7 godina

"Kik-boks", način da se leče frustracije! Što je i očekivano, jer tu delatnost u Srbiji vode Pelević i Palma. Delatnost, kažem, jer sport nije. Ukrali su reč boks i tako jedan od najstarijih sportova pokušali da izjednače sa cirkusom, kojim se bave...

dr

pre 7 godina

Za pocetak bi drzavni funkcioneri mogli da prestanu da idu na sahrane okorelih kriminalaca i narko-dilera, tzv. "navijaca", kad ih ucmekaju kolege iz suprotnih bandi, i tako salju poruku mladima da su zlocinci i huligani cool.

Stefan

pre 7 godina

Ovo ima smisla. Odgovornost učenika kao (skoro isključivo, uz izuzetak pojedinih maturanata) maloletnih, je ili mala ili nikakva (stariji i mlađi maloletnici). Sa mlakim i nikakvim sankcijama, problematično ponašanje se samo pogoršava. Verujte da problematični đaci za sankcije tipa ukora i ocene iz vladanja ne mare ama baš ni malo. Jedini način da se stvar stavi pod kontrolu jeste značajno povećanje odgovornosti roditelja, a ako ta odgovornost pređe u sferu udaranja po džepu, to ima nade da da neki rezultat. Zvučaće okrutno, ali je istina: u vrlo velikom procentu slučajeva, ta deca su takva baš zato što roditelji ne vode računa o njima. Finansijska odgovornost bi mogla da ih napokon natera da obrate pažnju.

hm

pre 7 godina

Ispada da svi roditelji rade od jutra do sutra te se ne mogu posvetiti deci. Ja znam gomilu nezaposlenih roditelja koji se ne bave decom, sede na netu kao mi sada

sasa stankovic

pre 7 godina

u moje vreme nastavnici nisu birali sredstva da od dece stvore ljude postene vredne domacine radnike i uspeli su u tome.nekad su primenili silu a nekad su pricali viceve salili se i na njihov racun . sad deca maltretiraju nastavnike i ulaze skuterima na cas

bla bla

pre 7 godina

Balet je zahtevniji od kik boksa, tako da ne razumem sta je ministar hteo da kaze. Ili je upravo uvredio ljude koji idu na balet... U svakom slucaju, napredno.

Хајдук

pre 7 godina

А када ће држава да крене да плаћа пенале деци и професорима који су жртва насиља од стране насилника које држава није ставила у домове за малолетне преступнике. Држава толерише насиље и треба да плати одштету жртвама.

Slavica

pre 7 godina

Svi, pa i ministar, zaboravljaju najvažniju stvar. Kriminalci i siledžije nisu dobra deca koja su se zaigrala nego psihopate i ličnosti sklone nasilju. Ovo sa baletom je tako neozbiljno da nemam reči. Pa zar nismo prošle godine imali slučaj baletana iz Narodnog pozorišta koji je osuđen za dugogodišnje prebijanje svoje supruge, glumice Mine Lazarević? A imamo primer mnogo boksera, karatista i džudista koji su izuzetno plemeniti i dobri ljudi. Sve siledžije i psihopate su nekad bili deca, i niko ih nije učio da maltretiraju ljude, to im je u prirodi. Čak ni ovim demonima koji su spalili čoveka pre neki dan roditelji sigurno nisu govorili: idi, sine i pali ljude.

Цар је го!

pre 7 godina

директори школа тргују радним местима и утицајем. Уписују децу локалних и других моћника. У питању је "ситна" пајташка корупција по моделу "дођеш ми, дођем ти" и министар то јако добро зна, зато и штити директоре.Јер је и сам профитирао у том систему.

Trovach

pre 7 godina

Roditelji bi za nedela svoje dece trebali odgovarati kao da su ih licno pocinili. Bas kao sto ne ide pistolj u zatvor, nego onaj koji je iz njega pucao.

nije nego

pre 7 godina

a sta cemo sa ministarskom decom i poslanickom decom i ostalih raznih belih medveda po Srbiji vecina te dece je problematicna ocete gospodo placati i vi penale ili to po obicaju vazi samo bedan narod

boban

pre 7 godina

@btw

u tome i jeste stvar.
Skola vise nije vaspitna vec iskljucivo obrazovna ustanova.
A to je uradjeno da bi se stvorio red botova kojima sistem ne moze nista, jedino slusaju vodju jer ih je tako dresirao.
Imamo to u praksi.

neko iz mase

pre 7 godina

ministar nastavlja da siri predrasude prema kik boksu, to je srcan i hrabar sport u kome se visoko ceni drugarstvo i sportski duh. sto se tice baleta, pa nedavno smo bili svedoci situacije u kojoj je nas poznati baletan osudjen zbog nasilja nad svojom zenom, poznatom glumicom, a pritom su mu u stanu nasli i vatreno oruzje. po ministrovoj logici bi se komotno moglo reci da su "baletani siledzije", sto naravno nije slucaj, isto kao sto i nije slucaj sa vecinom ljudi koji se bave kik boksom, bilo profesionalno bilo rekreativno. nije kik boks ovde problem vec izuzetno los odgoj ovog momka, koji po meni ipak zasluzuje drugu sansu

Sistem

pre 7 godina

S kojim gađenjem i nipodaštavanjem se premijer obraća opoziciji i novinarima? Koliko puta se hvalio da je bio neki veliki mangup s asfalta? Kako se onaj Martinović ponaša? I sad ta ista vlada kaže kako će kažnjavati roditelje! Pa vi ste vrh države, vi pružate model ponašanja! Kaznite prvo sebe, jer ste vi odgovorni za to što se dešava.

Stevan

pre 7 godina

Kako vama nije jasno da je kapitalizam zasnovan na statistici? Određeni procenat bolesnih daje potrebu za lekovima i medicinskim sredstvima, dakle lekari imaju posla, farmaceutska industrija ima posla=svi oni zajedno imaju NOVAC! Određeni procenat narkomana daje potrebu za narko dilerima, gde je droga tu je i oružje, gde su droga i oružja tu je i veliki novac, a gde je veliki novac to je KRIMINAL! Dakle to je posao za policiju, otvaraju se razna odeljenje za suzbijanje kriminala, prodaje droge i sl. a to sve omogućuje otvaranje radnih mesta i zapošljavanje novih ljudi koji će raditi u tim odeljenjima, dakle očuvanje socijalnog mira što je opet jednako NOVAC! Slab obrazovni sistem, nedisciplina u školama, "dečja prava", rodtelji koji ne smeju ni ton da podignu na svoju decu, svi ti zakoni postoje da bi se dobio određeni procenat problematičnih, neobrazovanih, nesposobnih-a sve zbog prethodna tri. Neki od njih, oni koji su pametniji, postaće kriminalci, narko dileri i sl., neki od njih, u nedostatku stručnosti, obrazovanja i perspektive postaće narkomani, a najveći deo njih postaće obična radna snaga koja radi od jutra do sutra, ne razmišljajući ni o čemu, a sve da bi mogli da plate osnovne stvari koje zahteva država i sistem života, od tog rada i stresova će oboleti pa će im celog života trebati lekovi i medicinska pomoć. Ukratko-KAPITALIZAM!

20kinte

pre 7 godina

opet radikalni naprednjaci nemaju kapacitet da shvate suštinu problema pa spinuju i bahate se. Da ne pričamo o tome što diskriminišu (balet za mirnu boks za lošu decu, znači). Kakve veze ima da li se momak bavi kontaktnim sportom? Suština je mnogo kompleksnija, da ne ulazim sada u sve razloge koji dovode do navedenog ponašanja.

Sundjer Bob

pre 7 godina

Upravo je drzava najvise kriva jer dozvoljava promociju pogresenih vrednosti, tipa zavrsis fakultet u 60 i nesto i postanes preCednik, heroji su ratni profiteri i turbo folk starlete, recnik polupismenih politicara i njihovih poslusnika iz medija je nesto sto deca vrlo brzo usvajaju; u ovo vreme tehnoloskih cudesa ja ne vidim nacin da se roditelji bore protiv sunda i onoga sto se plasira u medijima kao neka vrednost, dal neko uopste ide u biblioteke a to je najjeftinija zabava ako nista drugo ne bi bio motiv.

Problem je sistemski i nije bas lako roditeljima da se izbore sa tim uticajima, plus dobar deo njih je isto sistemski zatrovano pogrsnim vrednostima ali opet politicari i drzava su krivi za gajenje pogrsnih vrednosti jer im to pomaze da vladaju kako hoce ...

Berliner

pre 7 godina

"A onda je simulirao da li jeste i da li nije." Da li samo ja, uz sav trud, ne razumem ovu recenicu?!
A sto se problema tice, mora da se uvede odgovornost dece jos od mnogo ranijeg doba. Odlicno oni znaju sta rade. Takodje znaju i da po sadasnjem zakonu ne odgovaraju za svoje postupke, upravo zato i rade to! Ali zakon mora deo odgovornosti da prebaci i na roditelje, jer je pojedinima to jedina motivacija da vaspitavaju svoje dete, ili da makar pojedine postupke svog deteta sputavaju.

jatzans

pre 7 godina

ne potiču deca nasilnici samo iz porodica u kojima roditelji rade po ceo dan. Potiču i iz porodica u kojima mama i tata imaju jaaakoo puno novca, mama obično ne radi, ali ni nema vremena ni živaca za svoje čedo. a tata smatra da ako prebaci dovoljno novca, mora da bude sve ok.
Nego mene zanima nešto drugo. Da li su ove rečenice ministrove prenete u izvornom obliku ili su novinarska interpretacija?
Jer, ako je to stvarno tako složio........ Majko mila.

djuka

pre 7 godina

Prvo kod mladih kik boksera postoje deca koja nisu nasilna, takođe postoje i nasilna deca koja vezbaju balet, ali ljudi to je nekih 5-10%,nasa danasnja deca su mahom nasilnici, starlete, lopovi, prevaranti, a mali broj je normalno vaspitane dece... U moje vreme ucitelja, nastavnika, profesora, kako hocete nisi smeo da pogledas, a kamo li da se svađas sa njim ili ovaj slucaj da ga udaris, u nasem vremenu se prosvetni radnici bili postovani, sada ovo je bolestija ziva, a po meni 99% je sve to iz kuce... Pozdrav roditelji na zalost sami smo tako naucili sadasnju omladinu

Osmud

pre 7 godina

Postovani ministre, da li cete uvek odgovorne traziti medju cinovnicima? Da li ce neko nekada da udari u glavu ministarsku? Pobogu ljudi, vi na vlasti, kada cete jednom da shvatite da vi kreirate sve. Ovde, kao i mnogo puta zakazali su svi drzavni resori. Zasto sada ispitujete skole, socijalne ustanove... Sramota, pogresnim putem idete. Izadjite na TV moze u Pink i kazite samo jednu recenicu i jedinu istinu: - Politicari su krivi za sve!

just sayin

pre 7 godina

I skola, i porodica, i drzava, i drustvo, i komsiluk, svi imaju vaspitnu ulogu u odgoju dece. Nazalost, poverenje u skolu je poljuljano, delom zbog urusavanja celokupnog sistema vrednosti u nasoj drzavi, delom zbog nedostatka kucnog vaspitanja. Stav pojedinih roditelja je da je njihovo dete bezgresno, i da je uvek profesor kriv! Profesor treba da glumi klovna, da bude maksimalno zabavan, kreativan, duhovit, zanimljiv, i da utuvi deci znanje u glavu. Deca takvih roditelja su razmazena derista koja se iz ciste obesti i dosade istresaju na svima, pa i na profesorima, i takvih je sve vise. (slucaj 'jadne' devojcice koju je nastavnik probudio dnevnikom)
S druge strane, slucaj ucenika koji je osamario nastavnicu je krajnje alarmantan. Decko vec ispoljava ozbiljne znake delinkvincije, i treba svesrdno raditi na prevaspitavanju i socijalizaciji doticnog (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici itd)
A balet i boks su krajnje simbolicni.....

Zarko

pre 7 godina

Ja ne mogu da verujem da jedan ministar izjavi nesto tipa "da je trenirao balet a ne kik boks.." Ne znam kada ce ljudi da shvate da treniranje borilackih vestina ili bilo kog sporta ne prouzrokuje nasilno ponasanje kod pojedinaca i tacka! Ono sto ih prouzrokuje je kompletno los sistem i iskrivljene vrednosti drustva, lose vaspitanje sredine i porodice u kojoj dete odrasta, nasilni filmovi, video igre, rijaliti programi.. ni jedan ozbiljan i perspektivan sportista kojim god sportom da se bavi ne bi sebi dozvolio ovako nesto, a ne naziva se kikbokserom svako ko odradi 2 treninga.. a sto se tice prosvetnih radnika, dajte im status sluzbenog lica i poostriti kazne za maloletnicku delikvenciju pa ce da razmisle dal ce opet da lupaju samare..

nema

pre 7 godina

Podržavam uvođenje novčanih kazni za roditelje.To bi mislim dalo vidljive rezultate.Preteralo se , sve je dozvoljeno,nema nikakve odgovornosti.
Nasilje među decom je postalo svakodnevnica, roditelji moraju da prihvate svoj deo odgovornosti,umesto da bez ikakvih kriterijuma brane svoje dete.

nikada nikome izvini

pre 7 godina

@Petar
...ako ti verujes premijeru da je bio vodja navijaca onda imas problem...mozda jeste isao na utakmice i na gostovanja ali vodja nije bio ni tad a Bogami ni sad...

b.

pre 7 godina

Celo drustvo nam je potonulo, a garnitura koja je trenutno na vlasti sigurno nece pokusavati to da popravi. Pa oni upravo i vladaju zahvaljujuci tim bahatim, neobrazovanim i neodgovornim clanovima ovog drustva, tako da su ovo prazne price. Pa poslusajte samo premijera kako se obraca na konferencijama za stampu. Ovo je tema za razmisljanje nekoj buducoj garnituri na vlasti. Da li zele obrazovano i sredjeno drustvo ili zele da se ovaj kosmar nastavi, a sve krece od malih nogu i obrazovnog sistema.

zoran

pre 7 godina

Sve ide iz porodice. Ako tu nema napora i rada da se dete izvede na normalan put, drustvo tu tesko moze pomoci. Na zalost, nase porodice su u krizi.

wer

pre 7 godina

ma linc nije resenje!
samo malo 'prevaspitavanja' pa cicenje klonje, pa opet malo prevaspitavanja...

mala seljacina mora da nauci da uvek postoji jaci, i da bas ti jaci mnogo vole te 'junake' sto lupaju samare zenama

Utopija 3. cin

pre 7 godina

sve probleme resicemo kaznjavanjem, i to po mogucnosti novcanim. Strucnost, kreativnost i inovativnost nasih ministara na delu! U slucaju vaspitavanja, kaznjavacemo roditelje i prosvetne radnike zbog nevaspitanja dece, a pritom njima zabraniti da kaznjavaju decu. Svetlu buducnost ima ova strategija, i slep to vidi.....

aragorn

pre 7 godina

ceo sistem funkcionise tako da kazna ili izostaje ili je mizerna u odnosu na ucinjeno (ne)delo. i svi se prave ludi dok se njima ne desi neka grozota. nista se ovde nece promeniti dokle god ljudi budu sedeli skrstenih ruku i cekali na partisko zaposljavanje

pseudo_slucajno

pre 7 godina

"verujte da ne bi išao na kik-boks nego na balet"

Verujem da je ministar zeleo da se metaforicno izrazi, jer da nije tako onda bih verovao da nema predstavu o kik-boksu.

Ne mogu da se setim ali modza pre dve ili tri godine imali smo baletana koji je isprebijao svoju suprugu.

pametno

pre 7 godina

Pametno, a i zakon o postupku treba da se promeni, pa kao u razvijenim zemljama, ko ne dođe na ročište automatski gubi spor, a ne da oni ne uzimaju pozive, odugovlače, izmišljaju izgovore... a proces se odugovlači godinama. To je neozbiljno.

Tozanski

pre 7 godina

Hoce li neko da objasni ministru da je Kik-boks plemenita vestina i internacionalno priznat sport i da ga zamoli da prestane da vredja sve koji se bave ovim i svim drugim borilackim sportovima.

btw

pre 7 godina

U skolama su zaboravili i zanemaruju da je skola i VASPITno- obrazovna ustanova. Osnovci vise vremena provode u skoli, nego kod kuce.
Malo je nastavnika, a jos manje direktora koji se trude i oko vaspitanja dece. Ja znam sta sam poneo iz kuce, ali isto tako znam koliko su na mene uticali moj razredni, direktor i pojedini nastavnici. Hvala im na tome.
U skolama se deci vise ne predaje, vec diktira, ne dozvoljava im se kreativnost vec ih ukalupljuju, vazno je samo reproduktivno znanje.
Najbolje vaspitanje je primerom, a mi danas imamo nastavnike koji nikad nisu bili u pozoristu, gledaju farmu, oblace se neadekvatno, ne znaju padeze...
U jednoj skoli u centru Beograda direktor i nastavnice po ceo dan puse ispred ulaza u skolu- da, tu nije zabranjeno, ali da imaju i malo odgovornosti i etike ne bi dozvolili da ih ucenici vide.

Roditelji snose veliku odgovornost, ali ne treba zanemariti i odgovornost nezainteresovanog prosvetnog kadra.

cobo

pre 7 godina

Ne do 11 ili 12 godina nego karakter coveka se oblikuje do osme godine,posle je prekasno ! Treba pravovremeno da roditelji,vaspitaci i ucitelji udruze snage inace drustvo kao drustvo se duboko zaglavilo :(

ljakse

pre 7 godina

Još samo da je spomenuo prave ruralno-patrijarhalne vrednosti, pa da repertoar bude potpun. Društvo u Srbiji je dezorijentisano, podeljeno do ivice potpune paralize. U takvim uslovima govoriti o školi, roditeljima... teško da ima smisla. Jedini način da se u Srbiji nešto promeni jeste da se uspostavi konsenzus oko temeljnih pitanja: NATO ili Rusija; poljoprivreda ili industrija; nacionalna ili građanska orijantacija... Dok se to ne reši, škola je takva kakva jedino može da bude u društvu koje ne funkcioniše.

puk.Bjelajac

pre 7 godina

"Iz Mladenovca sam. Otac deteta je policajac, i štiti ga od svega."
.
(vlado, 16. decembar 2016 12:31)

Vlado,policajci nemaju takvu moc,koju si ti opisao u ovom primeru!

Taj tip je ili kriminalac, ili neko ko iza ledja ima politicare.
Nema trece!

Svaki prosecan policajac nema zastitu sluzbe,koju je imala 'Milicija'.
O ovlascenjima da ne govorim.

maekonjero

pre 7 godina

kakve su ovo gluposti? neki od najispravnijih ljudi koje poznajem su kik bokseri. da je ministar upoznao ljude koji se bave ovim sportom ne bi pravio ovakve paralele. sport nema veze sa time kakav je neko kao licnost. naprotiv, kik boks moze samo da ga nauvi sta znaci odricanje, zalaganje i upornost.

prof. Bokser

pre 7 godina

Opet udaraju na borilacke vestine.... Ispadosmo sada svi napasnici i agresivni manijaci koji ne gledaju koga biju... Ima toliko primera gde nisu uvek ni roditelji krivi nego drustvo... Dodju kuci pa glume a kada izadju divljaci... Malo i o tome razmislite... Ja nikada ne bih generalizovao zanimanja, sportiste, vojna lica i ostale... U svakom zanimanju ima agresivnih...

Ana-bg

pre 7 godina

Moja mama mi je pricala o odnosu profesora i ucenika kada je ona bila mlada. Koliko su bili kulturni i pozrtvovani. Uvek je bilo nemirne dece, obicno one iz problematicnih porodica. Ja kada sam isla u srednju skolu na prste je moglo da se prebroji ko od profesora je bio fin i kulturan. Ostali su bili uzasno nezadovoljni svojim zivotima a to su prenosili i na decu. Prema tome ja ne znam zbog cega se prave generalizacije ?! Ona se oseca i u ovoj recenici ministra da dete "ne bi treniralo da ide na kik boks", a znamo dobro da ima vrhunskih sportista u tom sportu koji nisu agresivni. Prema tome uvek je postojalo i bice dobre i lose dece, dobrih i losih roditelja i dobrih i losih profesora. Na ministarstvu i sudovima je da rese probleme na najbolji moguci nacin pa da i drustvo i drzava vise pocnu da normalno funkcionisu. Dokle god bude primitivizma sa bilo koje strane bice nam ovako kako nam je !

objektivan

pre 7 godina

Među baletanima nema nasilnika?! Svaki kik bokser je nasilnik?! Među prosvetarima nema nasilnika?! Svaki učenik i svi roditelji su nasilnici?! Generalizacija nije dobra.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (;), 16. decembar 2016 12:34)
napisa covek ubedljivo najbolji i najrazumniji komentar i dobi vise od 90% minuseva. zbog takvih stvari smo tu gde jesmo, zbog toga nam vlada "cvrsta ruka" onako kako nam vlada i zbog toga zivimo i zivecemo dugo ovako kako zivimo. samo vi i dalje podrzavajte politiku "cvrste ruke" i od goreg ima gore

Shone

pre 7 godina

Kada sam ja spavao na casu mene je razredna udarala dnevnikom u glavu i hvala joj na tome ! Kakve su ovo gluposti da covek dobije otkaz zato sto je udario o klupu da probudi neku malu princezu koja spava na casu ?

;)

pre 7 godina

Među baletanima nema nasilnika?! Svaki kik bokser je nasilnik?! Među prosvetarima nema nasilnika?! Svaki učenik i svi roditelji su nasilnici?! Generalizacija nije dobra. Možda u učionici nije bilo dovoljno kiseonika, pa se deca uspavala, a možda su neispavanost i dosadno predavanje učinili svoje. Da li bi taj prosvetar, koji je čekao presudu i zbog koga štrajkuju gimnazijalci, budio svoju decu tako grubo? Kako gimnazijalci mogu da znaju da se nije potrudio da ostavi utisak neagresivne osobe i da neće nakon usvajanja novog zakona nastaviti po starom?! Koliko je žena stradalo nadajući se da će se njihov agresivni suprug promeniti?
Ministar jeste u pravu kada zahteva da vidi šta su prosvetari, pedagog i psiholog radili tokom školovanja mladog nasilnika, kik boksera, jer dete se vaspitava od malena i to nije samo obaveza roditelja, nego i prosvetnih radnika sa kojima deca provode dobar deo dana. Neophodno je da se menjaju zakoni, da se deca iz porodica u kojima se zanemaruju izmeste, a da prosvetari budu adekvatno kažnjavani za agresiju, jedan crveni karton, više ne. Treba tražiti i njihovu odgovornost ako na vreme ne šalju malog agresivca kod pedagoga i psihologa. Bez obzira što nisu pod ingerencijom ministra prosvete, treba pod lupu staviti i rad socijalnih radnika, jer ako oni ne rade, onda zanemareno dete vaspitava ulica i prosvetari su nemoćni, onda mogu da ukažu na problem, ali problem neće biti rešen.

alek

pre 7 godina

Do skoro sam radio u prosveti, pobegao glavom bez obzira posle 4 godine mucenja.
(Zoran, 16. decembar 2016 12:16)
pa dobro, nije ni rad sa decom za svakoga, to sto ti nisi uspeo da se pronadjes u obrazovnom sistemu i da se snadjes u radu sa decom ne znaci da nijedan drugi nastavnik to ne ume. naprotiv, ima puno nastavnika koji vole svoj posao, vole decu i umeju sa njima da izadju na kraj.

drug Ostoja

pre 7 godina

Paja, 16. decembar 2016 12:06

Pajo,svaka cast na kratkoj analizi ovog problema.
Vi ste dokaz,da u ovoj zemlji ima inteligentnih i razboritih ljudi.
Nazalost,sve manje!
Pozdrav!

Mali Perica

pre 7 godina

I to ministrovo "milom ili silom" rezultira prijavom za nasilje u porodici i nesrecni roditelj zaglavi robiju slusajuci ministra ili pak digne ruke i placa visoke kazne ili opet ide u zatvor.

koja

pre 7 godina

Gospodine ministre, ne podrzavam Vasu stranku, ali za ovakav stav imate moju podrsku. Na silu mora da se odgovori silom ili ode sve bestraga.

ilija

pre 7 godina

Možda je bolje pitanje ko ga je učio boksu i kako, boks je plemenita veština. Ajde sad. Manje kazni više licenci. Više startegije, manje nominalnig zakona. Više teren manje izjava o potrebama za prinudu. Ona pripada gradjanima, a otprilike vam kažu, marš u školu.

zacudjen

pre 7 godina

Mozda sam glup,ali ne mogu da shvatim da covek izgubi posao zato sto je probudio dva bilmeza koji spavaju na casu.Ministar kaze,napravio gaf,kakav gaf!?Lupio dnevnikom izmedju njih i oni jadni se presekli od straha,da nece valjda da prestanu da daju mleko zbog stresa.Gluposti!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Profesor Okultis, 16. decembar 2016 11:52)
aha, a ako je to rekao naprednjacki ministar to mora da je bilo tako kako da ne. cuj, izgubio posao zbog toga sto je udario dnevnikom u katedru, kako da ne. udario je taj dnevnikom tu devojku, otkud ti znas zasto je ona polegla po klupi,mozda je curi pozlilo, mozda ima nasilnog oca koji joj nije dao da spava celu noc, otkud ti to znas uopste da bi sudio sa takvom sigurnoscu sta je istina a sta ne? kao da je taj sud sudio na osnovu svog utiska

;)

pre 7 godina

Među baletanima nema nasilnika?! Svaki kik bokser je nasilnik?! Među prosvetarima nema nasilnika?! Svaki učenik i svi roditelji su nasilnici?! Generalizacija nije dobra. Možda u učionici nije bilo dovoljno kiseonika, pa se deca uspavala, a možda su neispavanost i dosadno predavanje učinili svoje. Da li bi taj prosvetar, koji je čekao presudu i zbog koga štrajkuju gimnazijalci, budio svoju decu tako grubo? Kako gimnazijalci mogu da znaju da se nije potrudio da ostavi utisak neagresivne osobe i da neće nakon usvajanja novog zakona nastaviti po starom?! Koliko je žena stradalo nadajući se da će se njihov agresivni suprug promeniti?
Ministar jeste u pravu kada zahteva da vidi šta su prosvetari, pedagog i psiholog radili tokom školovanja mladog nasilnika, kik boksera, jer dete se vaspitava od malena i to nije samo obaveza roditelja, nego i prosvetnih radnika sa kojima deca provode dobar deo dana. Neophodno je da se menjaju zakoni, da se deca iz porodica u kojima se zanemaruju izmeste, a da prosvetari budu adekvatno kažnjavani za agresiju, jedan crveni karton, više ne. Treba tražiti i njihovu odgovornost ako na vreme ne šalju malog agresivca kod pedagoga i psihologa. Bez obzira što nisu pod ingerencijom ministra prosvete, treba pod lupu staviti i rad socijalnih radnika, jer ako oni ne rade, onda zanemareno dete vaspitava ulica i prosvetari su nemoćni, onda mogu da ukažu na problem, ali problem neće biti rešen.

zacudjen

pre 7 godina

Mozda sam glup,ali ne mogu da shvatim da covek izgubi posao zato sto je probudio dva bilmeza koji spavaju na casu.Ministar kaze,napravio gaf,kakav gaf!?Lupio dnevnikom izmedju njih i oni jadni se presekli od straha,da nece valjda da prestanu da daju mleko zbog stresa.Gluposti!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Profesor Okultis, 16. decembar 2016 11:52)
aha, a ako je to rekao naprednjacki ministar to mora da je bilo tako kako da ne. cuj, izgubio posao zbog toga sto je udario dnevnikom u katedru, kako da ne. udario je taj dnevnikom tu devojku, otkud ti znas zasto je ona polegla po klupi,mozda je curi pozlilo, mozda ima nasilnog oca koji joj nije dao da spava celu noc, otkud ti to znas uopste da bi sudio sa takvom sigurnoscu sta je istina a sta ne? kao da je taj sud sudio na osnovu svog utiska

neko iz mase

pre 7 godina

ministar nastavlja da siri predrasude prema kik boksu, to je srcan i hrabar sport u kome se visoko ceni drugarstvo i sportski duh. sto se tice baleta, pa nedavno smo bili svedoci situacije u kojoj je nas poznati baletan osudjen zbog nasilja nad svojom zenom, poznatom glumicom, a pritom su mu u stanu nasli i vatreno oruzje. po ministrovoj logici bi se komotno moglo reci da su "baletani siledzije", sto naravno nije slucaj, isto kao sto i nije slucaj sa vecinom ljudi koji se bave kik boksom, bilo profesionalno bilo rekreativno. nije kik boks ovde problem vec izuzetno los odgoj ovog momka, koji po meni ipak zasluzuje drugu sansu

Tozanski

pre 7 godina

Hoce li neko da objasni ministru da je Kik-boks plemenita vestina i internacionalno priznat sport i da ga zamoli da prestane da vredja sve koji se bave ovim i svim drugim borilackim sportovima.

alek

pre 7 godina

Do skoro sam radio u prosveti, pobegao glavom bez obzira posle 4 godine mucenja.
(Zoran, 16. decembar 2016 12:16)
pa dobro, nije ni rad sa decom za svakoga, to sto ti nisi uspeo da se pronadjes u obrazovnom sistemu i da se snadjes u radu sa decom ne znaci da nijedan drugi nastavnik to ne ume. naprotiv, ima puno nastavnika koji vole svoj posao, vole decu i umeju sa njima da izadju na kraj.

Utopija 3. cin

pre 7 godina

sve probleme resicemo kaznjavanjem, i to po mogucnosti novcanim. Strucnost, kreativnost i inovativnost nasih ministara na delu! U slucaju vaspitavanja, kaznjavacemo roditelje i prosvetne radnike zbog nevaspitanja dece, a pritom njima zabraniti da kaznjavaju decu. Svetlu buducnost ima ova strategija, i slep to vidi.....

znalac

pre 7 godina

ministar je u pravu po tome sto sam procitao ali bih voleo da se javi jos neko od struke i prokomentarise da,li je to bas tako, ipak mi laici ne mozemo proceniti

puk.Bjelajac

pre 7 godina

"Iz Mladenovca sam. Otac deteta je policajac, i štiti ga od svega."
.
(vlado, 16. decembar 2016 12:31)

Vlado,policajci nemaju takvu moc,koju si ti opisao u ovom primeru!

Taj tip je ili kriminalac, ili neko ko iza ledja ima politicare.
Nema trece!

Svaki prosecan policajac nema zastitu sluzbe,koju je imala 'Milicija'.
O ovlascenjima da ne govorim.

btw

pre 7 godina

U skolama su zaboravili i zanemaruju da je skola i VASPITno- obrazovna ustanova. Osnovci vise vremena provode u skoli, nego kod kuce.
Malo je nastavnika, a jos manje direktora koji se trude i oko vaspitanja dece. Ja znam sta sam poneo iz kuce, ali isto tako znam koliko su na mene uticali moj razredni, direktor i pojedini nastavnici. Hvala im na tome.
U skolama se deci vise ne predaje, vec diktira, ne dozvoljava im se kreativnost vec ih ukalupljuju, vazno je samo reproduktivno znanje.
Najbolje vaspitanje je primerom, a mi danas imamo nastavnike koji nikad nisu bili u pozoristu, gledaju farmu, oblace se neadekvatno, ne znaju padeze...
U jednoj skoli u centru Beograda direktor i nastavnice po ceo dan puse ispred ulaza u skolu- da, tu nije zabranjeno, ali da imaju i malo odgovornosti i etike ne bi dozvolili da ih ucenici vide.

Roditelji snose veliku odgovornost, ali ne treba zanemariti i odgovornost nezainteresovanog prosvetnog kadra.

bla bla

pre 7 godina

Balet je zahtevniji od kik boksa, tako da ne razumem sta je ministar hteo da kaze. Ili je upravo uvredio ljude koji idu na balet... U svakom slucaju, napredno.

Kik-balet

pre 7 godina

Kakve veze kik-boks sada ima sa ovim slucajem? Treniram taj sport i znam da 99% svih vezbaca nikada nisu napravili ni jedan jedini incident. Taj sport im pomaze da budu samopouzdane i stabilne licnost.

Ovaj momak bi slicno uradio i da je trenirao balet. Sve je to od slucaja do slucaja. Medju baletanima nema nasilnika??? Kako da ne.

20kinte

pre 7 godina

opet radikalni naprednjaci nemaju kapacitet da shvate suštinu problema pa spinuju i bahate se. Da ne pričamo o tome što diskriminišu (balet za mirnu boks za lošu decu, znači). Kakve veze ima da li se momak bavi kontaktnim sportom? Suština je mnogo kompleksnija, da ne ulazim sada u sve razloge koji dovode do navedenog ponašanja.

maekonjero

pre 7 godina

kakve su ovo gluposti? neki od najispravnijih ljudi koje poznajem su kik bokseri. da je ministar upoznao ljude koji se bave ovim sportom ne bi pravio ovakve paralele. sport nema veze sa time kakav je neko kao licnost. naprotiv, kik boks moze samo da ga nauvi sta znaci odricanje, zalaganje i upornost.

ilija

pre 7 godina

Možda je bolje pitanje ko ga je učio boksu i kako, boks je plemenita veština. Ajde sad. Manje kazni više licenci. Više startegije, manje nominalnig zakona. Više teren manje izjava o potrebama za prinudu. Ona pripada gradjanima, a otprilike vam kažu, marš u školu.

objektivan

pre 7 godina

Među baletanima nema nasilnika?! Svaki kik bokser je nasilnik?! Među prosvetarima nema nasilnika?! Svaki učenik i svi roditelji su nasilnici?! Generalizacija nije dobra.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (;), 16. decembar 2016 12:34)
napisa covek ubedljivo najbolji i najrazumniji komentar i dobi vise od 90% minuseva. zbog takvih stvari smo tu gde jesmo, zbog toga nam vlada "cvrsta ruka" onako kako nam vlada i zbog toga zivimo i zivecemo dugo ovako kako zivimo. samo vi i dalje podrzavajte politiku "cvrste ruke" i od goreg ima gore

Zarko

pre 7 godina

Ja ne mogu da verujem da jedan ministar izjavi nesto tipa "da je trenirao balet a ne kik boks.." Ne znam kada ce ljudi da shvate da treniranje borilackih vestina ili bilo kog sporta ne prouzrokuje nasilno ponasanje kod pojedinaca i tacka! Ono sto ih prouzrokuje je kompletno los sistem i iskrivljene vrednosti drustva, lose vaspitanje sredine i porodice u kojoj dete odrasta, nasilni filmovi, video igre, rijaliti programi.. ni jedan ozbiljan i perspektivan sportista kojim god sportom da se bavi ne bi sebi dozvolio ovako nesto, a ne naziva se kikbokserom svako ko odradi 2 treninga.. a sto se tice prosvetnih radnika, dajte im status sluzbenog lica i poostriti kazne za maloletnicku delikvenciju pa ce da razmisle dal ce opet da lupaju samare..

Hidrocefalus

pre 7 godina

Jedini odgovor na svaki problem naprednih radikala je KAZNA!
Povrsno, diletantsko i na prvu loptu resenje za sve.
Je l' Mitrovicev sin sporije vozi od kako je kolima ubio devojcicu?

Matrix

pre 7 godina

Tražili ste SNS vlast, sad gledajte...u svim sferama društva i života primitivizam, bezakonje, šizofrenija, nasilje, ksenofobija, sodoma-gomora ..ali je sve prikazano da naprednije ne može..prosto nas je sramota

bla

pre 7 godina

Lupio knjigom o sto 2013... Ja sam osnovnu zavrsila 2005. ili 2004. Imali smo nastavnika matematike koji je GADJAO knjigama, lenjirima, kredama, cupao za zulufe ako si nemiran, nisi obucen pristojno, imas neuredne sveske... Nema ko ga nije obozavao, nije postojao bolji nastavnik matematike. Nastavnik biologije probisvetu udario samar jednom, inace fin covek ali je pukao-taj vise nije zucnuo na njegovom casu. Imao je i jedan koji je iz fore udarao decake po glavi. Uglavnom, niko nikad nije prijavljivao nastavnike jer smo svi znali da smo mi krivi. Niti je ijedan roditelj mislio da je nastavnik kriv sto si ti bio idiot pa dobio samar.
A covek udari knjigom o stooo, eeej... Pa sta su hteli, cebe da mu donese? Meni je tako drago sto se nisam kasnije rodila. 3, 4 godine kasnije i dodjavola.

bogdanz

pre 7 godina

Овде су кик бокс и балет поменути у фигуративном значењу. Ко то не разуме, тај је функционално неписмен. Као када би, неко, реченицу: "бег у мишију рупу, који се десио с неба па у ребра" схватио и тумачио да мишеви беже од небеских сила на грудно одељење ортопедске болнице!

Lazar

pre 7 godina

"Kik-boks", način da se leče frustracije! Što je i očekivano, jer tu delatnost u Srbiji vode Pelević i Palma. Delatnost, kažem, jer sport nije. Ukrali su reč boks i tako jedan od najstarijih sportova pokušali da izjednače sa cirkusom, kojim se bave...

Bane

pre 7 godina

Najveći problem je i večito prepucavanje na relaciji roditelj-profesor. Kada profesor skrene pažnju roditelju da ima problem sa njegovim detetom, roditelj kreće sa kontra pričom: moje dete je mirno, on sigurno ne radi to, vi njega ne volite, postavljate mu teška pitanja....
Predlog radikalnog ali efektivnog rešenja - kamera u učionici, tako ce sve biti crno na belo, da li učenik beži sa časa, da li je nemiran, da li profesor baš tog učenika ne voli i postavlja teška pitanja.

koja

pre 7 godina

Gospodine ministre, ne podrzavam Vasu stranku, ali za ovakav stav imate moju podrsku. Na silu mora da se odgovori silom ili ode sve bestraga.

B91 iz NS

pre 7 godina

Puna podrska nastavnicima i profesorima. I sam sam relativno skoro izasao iz ucenicke klupe i nema tih para za koje bih radio kao prosvetni radnik.

ljakse

pre 7 godina

Još samo da je spomenuo prave ruralno-patrijarhalne vrednosti, pa da repertoar bude potpun. Društvo u Srbiji je dezorijentisano, podeljeno do ivice potpune paralize. U takvim uslovima govoriti o školi, roditeljima... teško da ima smisla. Jedini način da se u Srbiji nešto promeni jeste da se uspostavi konsenzus oko temeljnih pitanja: NATO ili Rusija; poljoprivreda ili industrija; nacionalna ili građanska orijantacija... Dok se to ne reši, škola je takva kakva jedino može da bude u društvu koje ne funkcioniše.

prof. Bokser

pre 7 godina

Opet udaraju na borilacke vestine.... Ispadosmo sada svi napasnici i agresivni manijaci koji ne gledaju koga biju... Ima toliko primera gde nisu uvek ni roditelji krivi nego drustvo... Dodju kuci pa glume a kada izadju divljaci... Malo i o tome razmislite... Ja nikada ne bih generalizovao zanimanja, sportiste, vojna lica i ostale... U svakom zanimanju ima agresivnih...

roditeljka

pre 7 godina

djacima su data sva prava a nastavnicima i uciteljima oduzeta i zato nam je skolstvo katastrofalno.Roditelji misle da skola treba da im vaspitava
decu umesto njih i zato se ljute na nastavnike ako njihova deca naprave neku glupost.Dragi roditelji, skola obrazuje a VI vaspitavate vasu decu, znate ono "sto naucis dete do seste godine naucio si ga" e, to se zove kucno vaspitanje koje nasa deca na zalost nemaju .Podrska munistru prosvete za uvodjenje reda u skolstvo , treba da se zna "ko kosi a ko vodu nosi"

Petar

pre 7 godina

Premijer je bio vodja navijača CZ i time se hvali, huligani su ugledni članovi društva, a na delu je sveopšta kriminalizacija i otimačina - kao u slučaju Savamale. Nepristojan jezik u javni prostor uneo je Vojislav Šešelj, čiji tadašnji istomišljenici sada vladaju. Možda će i mladi naći drugačije ideale jednog dana, ali za sada od toga nema ništa.
Besmisleno je da se jure deca, koja beže sa nastave, a da niko ne može da "potraži" maskiranu bandu iz Savamale.
Sve što učenici rade to su naučili od odraslih.

Budimo realni

pre 7 godina

Sećam se kada je moj stari pričao kada su oni išli u školu pedesetih i šezdesetih da se svako problematično ponašanje u školi završavalo šljagom a po dolasku kući još kojom vaspitno “merom“ zato što si pravio probleme a pre svega obrukao porodicu. Danas roditelji idu i skaču u oči prosvetarima na svaku sitnicu.

Ana-bg

pre 7 godina

Moja mama mi je pricala o odnosu profesora i ucenika kada je ona bila mlada. Koliko su bili kulturni i pozrtvovani. Uvek je bilo nemirne dece, obicno one iz problematicnih porodica. Ja kada sam isla u srednju skolu na prste je moglo da se prebroji ko od profesora je bio fin i kulturan. Ostali su bili uzasno nezadovoljni svojim zivotima a to su prenosili i na decu. Prema tome ja ne znam zbog cega se prave generalizacije ?! Ona se oseca i u ovoj recenici ministra da dete "ne bi treniralo da ide na kik boks", a znamo dobro da ima vrhunskih sportista u tom sportu koji nisu agresivni. Prema tome uvek je postojalo i bice dobre i lose dece, dobrih i losih roditelja i dobrih i losih profesora. Na ministarstvu i sudovima je da rese probleme na najbolji moguci nacin pa da i drustvo i drzava vise pocnu da normalno funkcionisu. Dokle god bude primitivizma sa bilo koje strane bice nam ovako kako nam je !

Borizz

pre 7 godina

Jedino resenje je da se profesorima i nastavnicima da status sluzbenog lica! Neverovatno je koliko ti ljudi trpe pritisaka sa svih strana!

Koliko je samo polu pismenih roditelja koji smatraju da je njihovo dete divno i da su se uvek ucitelji odnosno profesori urotili bas protiv njihovog deteta, a dete ustvari uzasno lose vaspitano!

Ovom ludilu u koje nam je upala drzava kada je rec o prosveti i obrazovanju nema kraja, stvarno mora nesto da se menja iz korena!

dokle vise?

pre 7 godina

U redu, ako vec dete od 12 godina ne moze da odgovara, zasto ne moze mladic od 16? Da li je i on "dete"? Kapirate li vi da u normalnim zemljama stariji maloletnici (od 14 godina navise) mogu da budu osudjeni na boravak u popravnom domu, drustveno-koristan rad uz obaveznu psihoterapiju itd.? A za izuzetno teske zlocine koje pocini 16-godisnjak tuzilastvo moze da zatrazi sudjenje po pravilima za odrasle osobe i on od 18. godine moze da ide i na pravu robiju! A u Srbiji i dalje postoji nakaradan zakon koji oceve obavezuje da placaju alimentaciju PUNOLETNOM detetu ako studira i to do 26. godine! Znaci, nasa drzava gaji dva tipa ljudi: lenje mamine maze ili agresivne mangupe. Pa sjajni su nam proizvodi, nema sta!

Brain

pre 7 godina

Ja imam 29 godina i kada sam ja išao u školu nije bila toliko retka situacija da profesor čak i ošamari učenika, i ja sam dobio šamar tri puta za 4 godine od 5 do 8 razreda. Ja recimo nisam smeo kući da kažem da sam dobio šamar jer bi i kući dobio batine jer bi moji znali da sam sigurno zaslužio taj šamar što i jesam. Danas su profesorima vezane ruke a sa druge strane roditelji ne vaspitaju decu jer nemaju vremena od posla pa su deca prepuštena sama sebi i onda se dešavaju ovakve stvari. Biće gore, bice mnogo gore, danas deca tuku profesore, diluju drogu, spaljuju ljude.... Imam samo 29 godina i stvarno je glupo da ovo kažem, al toga nije bilo u moje vreme.

Osmud

pre 7 godina

Postovani ministre, da li cete uvek odgovorne traziti medju cinovnicima? Da li ce neko nekada da udari u glavu ministarsku? Pobogu ljudi, vi na vlasti, kada cete jednom da shvatite da vi kreirate sve. Ovde, kao i mnogo puta zakazali su svi drzavni resori. Zasto sada ispitujete skole, socijalne ustanove... Sramota, pogresnim putem idete. Izadjite na TV moze u Pink i kazite samo jednu recenicu i jedinu istinu: - Politicari su krivi za sve!

Vladimir

pre 7 godina

Evo jednog primera,licnog... Kao djak osmog razreda sam ispisao celu skolu auto lakom,a epilog je bio sledeci; prvo su me odrali od batina u skoli,pa su me odrali i roditelji,pa je pisana peticija da me ne prime ni u jednu sredju skolu,pa su roditelji platili krecenje cele skole... Elem,nikad u zivotu mi vise nije palo na pamet da tako nesto opet uradim. Ovo sve pominjem u kontekstu toga da je nekada skola bila postovana institucija,jaca od svakog pojedinca,na celu sa drzavom koja je bila stub drustva. Ko razume,shvatice...

Stefan

pre 7 godina

Ovo ima smisla. Odgovornost učenika kao (skoro isključivo, uz izuzetak pojedinih maturanata) maloletnih, je ili mala ili nikakva (stariji i mlađi maloletnici). Sa mlakim i nikakvim sankcijama, problematično ponašanje se samo pogoršava. Verujte da problematični đaci za sankcije tipa ukora i ocene iz vladanja ne mare ama baš ni malo. Jedini način da se stvar stavi pod kontrolu jeste značajno povećanje odgovornosti roditelja, a ako ta odgovornost pređe u sferu udaranja po džepu, to ima nade da da neki rezultat. Zvučaće okrutno, ali je istina: u vrlo velikom procentu slučajeva, ta deca su takva baš zato što roditelji ne vode računa o njima. Finansijska odgovornost bi mogla da ih napokon natera da obrate pažnju.

Milan

pre 7 godina

A da je rekla,majke mi lekar me udario ili policajac me maltretirao,da li bi oni odmah dobili otkaz i ostali bez licence , ne cekajuci sudski postupak i presudu ?Ako nekoga treba isterati iz prosvete onda je to svakako ova direktorka koja se zapravo sveti profesoru koji je ukazao na njene mahinacije.To dobro zna i ministar pa bi trebao da prestane da se pravi neobavesten.Kada se zakon menjao kazu toboze se poboljsavao nikome nije padalo na pamet da ove gluposti promeni,ali su odmah ukinuli clan koji je jasno zabranjivao da bilo ko moze vise od dva mandata uzastopno biti direktor.Zaseli ljudi 2000. pa zakon menjali 2008.kada im isticao drugi mandat pa su sada dozivotni direktori bas kao sto su ovi sarlatani dozivotni predsednici stranaka.Celokupna situacija u prosveti ,mnogo gora neko javnost i pretpostavlja , rezultat je komunisticko praksisovskih gluposti dokonih kadrova sa zalosnog filozofskog fakulteta crvenog univerziteta Karl Marks i njihove neutazljive gramzivosti za novcem iz raznih kredita koje oni proglasavaju donacijama za tkzv.reforme .Umesto da lustriramo ove sarlatane i zahvalimo se na daljoj saradnji tako sto ce ime se omoguciti da voze taxi ili rade nesto drugo korisno kao u drugim zemljama mi smo zaposlili na hiljade komunistickih psihologa i pedagoga u ministarstvo i skole pa sada gledamo kako izivljavaju intelektualni pubertet izmisljajuci glupe zakone i projekte kojima opropastavaju prosvetu i citave generacije sprecavaju da dobiju pristojno obrazovanje.

pseudo_slucajno

pre 7 godina

"verujte da ne bi išao na kik-boks nego na balet"

Verujem da je ministar zeleo da se metaforicno izrazi, jer da nije tako onda bih verovao da nema predstavu o kik-boksu.

Ne mogu da se setim ali modza pre dve ili tri godine imali smo baletana koji je isprebijao svoju suprugu.

N57

pre 7 godina

Samo Old School, kaznjavati ih kad su nemirni ... Zato i imamo toliko probisveta na ulici, tuku Rasu Popova, pale ljude, udaraju samare profesorima eeej bre, 80tih sam stojao mirno na raspustu kada ucitelj i nastavnik prolaze, vidite gde nam je drustvo sada, sta klinci rade sad treba vratiti prosvetarima ono sto su im oduzeli, upropastise nam decu sa ovim modernim skolovanjem .... mi nismo jos uvek podneblje za tako nesto ....

boban

pre 7 godina

@btw

u tome i jeste stvar.
Skola vise nije vaspitna vec iskljucivo obrazovna ustanova.
A to je uradjeno da bi se stvorio red botova kojima sistem ne moze nista, jedino slusaju vodju jer ih je tako dresirao.
Imamo to u praksi.

profans

pre 7 godina

Ovoj zemlji je neophodan novi zakon o maloletnicima. Zakoni koji su danas na snazi vazili su za decu ciji su roditelji dolazili sa posla u 4 i imali dovoljno vremena i volje da im se posvete. Moja majka je radila dva posla pa se posle toga igrala sa nama igre pamcenja, citala enciklopedije itd. Danasnja deca dobijaju samo delic paznje, kako u svom domu, tako i u ucionici. Roditelji su preokupirani mobilnim telefonima i televizijom, razredi su preveliki a nastavnici nemocni. Vratiti autoritet nastavnicima i kaznjavati nesavesne roditelje.

Mali Perica

pre 7 godina

I to ministrovo "milom ili silom" rezultira prijavom za nasilje u porodici i nesrecni roditelj zaglavi robiju slusajuci ministra ili pak digne ruke i placa visoke kazne ili opet ide u zatvor.

Mr G - Beograd

pre 7 godina

Nisam neki ekspert, ali imam dosta od života..73. sam godište, ali sam išao u školu sa 72. i dobro se sećam da je u naše vreme bilo i izvlačenja ušiju, i šibom po ruci, i stajanja u ćošku i svašta nešto još..ali se takođe sećam da se niko nije bunio, da nam ništa nije falilo i da smo postajali bolji ljudi zbog toga! Naučili smo se nekom redu, poštovanju ljudi, sveta oko sebe i pravih životnih vrednosti! I ulica je bila takva! Danas su vrednosti, na veliku žalost, potpuno drugačije i mislim da je krajnje vreme za kolektivno buđenje... ;)

Stevan

pre 7 godina

Kako vama nije jasno da je kapitalizam zasnovan na statistici? Određeni procenat bolesnih daje potrebu za lekovima i medicinskim sredstvima, dakle lekari imaju posla, farmaceutska industrija ima posla=svi oni zajedno imaju NOVAC! Određeni procenat narkomana daje potrebu za narko dilerima, gde je droga tu je i oružje, gde su droga i oružja tu je i veliki novac, a gde je veliki novac to je KRIMINAL! Dakle to je posao za policiju, otvaraju se razna odeljenje za suzbijanje kriminala, prodaje droge i sl. a to sve omogućuje otvaranje radnih mesta i zapošljavanje novih ljudi koji će raditi u tim odeljenjima, dakle očuvanje socijalnog mira što je opet jednako NOVAC! Slab obrazovni sistem, nedisciplina u školama, "dečja prava", rodtelji koji ne smeju ni ton da podignu na svoju decu, svi ti zakoni postoje da bi se dobio određeni procenat problematičnih, neobrazovanih, nesposobnih-a sve zbog prethodna tri. Neki od njih, oni koji su pametniji, postaće kriminalci, narko dileri i sl., neki od njih, u nedostatku stručnosti, obrazovanja i perspektive postaće narkomani, a najveći deo njih postaće obična radna snaga koja radi od jutra do sutra, ne razmišljajući ni o čemu, a sve da bi mogli da plate osnovne stvari koje zahteva država i sistem života, od tog rada i stresova će oboleti pa će im celog života trebati lekovi i medicinska pomoć. Ukratko-KAPITALIZAM!

g6

pre 7 godina

Smatram da se mora prestati sa liberalizacijom ponasanja ucenika jer se sve pretvara u anarhiju. Uglavnom se govori o decijim pravima, pravima ucenika. Medjutim, zaboravljaju se obaveze koje imaju ucenici u skladu sa cinjenicom da su u skoli, a to su: ucenje, lepo ponasanje, postovanje nastavnog i nenastavnog osoblja u skoli i slicno. Vecinski, danas je stanje ocajno! Deca su agresivna, nasilna i ne postuju gotovo nikoga i nista. Porodica mora da se aktivno ukljuci u resavanje problema i da postane realna: njihovo dete nije zlato niti andjeo! Trebalo bi oformiti popravne domove i na taj nacin suzbijati probleme. Takodje, kaznjavati roditelje novcano za prekrsaje dece. Nije idealno resenje, ali bi svakako dalo rezultate!

Zoran

pre 7 godina

Do skoro sam radio u prosveti, pobegao glavom bez obzira posle 4 godine mucenja. Iskren da budem zao mi je onih kolega koji nemaju gde da idu osim prosvete. Verujte mi ono je horor, tolika kolicina psovanja i vredjanja koju nastavnik mora da trpi a nista ne sme da preduzme...Platu bolje i da ne pominjem, svi nastavnici imaju zavrsen fakultet a po novom ne mogu bez mastera u prosvetu...
Svi pominju raspuste, kakav crni raspust, kad sam izvukao zivu glavu. Svakome ko mi je pricao kako se malo radi u prosveti ja sam mu ponudio da se menjamo, niko nije hteo(?). Izvoli dodji samo 5 minuta da provedes u ucionici a ne 4 sata dnevno...
Ipak je to sistemski osmisljeno i prosveta je namenski unistena da bi se stvorile osamucene generacije mladih koji treba da budu jeftina radna snaga...

vlado

pre 7 godina

Iz Mladenovca sam. Otac deteta je policajac, i štiti ga od svega. To dete je prošle godine udario kolima drugog polucajca, koji je hteo da ga zaustavi. Maloletan je i nema vozačku dozvolu. Nije odgovarao.
Posle incidenta u školi,otac je ispisao dete, tako da škola ne može ništa više da preduzme. Opet nije odgovarao.
Šta je sledeće ....

devlinjo

pre 7 godina

Ovako. Završio sam gimnaziju i pravni fakultet. Za vreme svog obrazovanja bio uvek buntovnik i u stalnom sukobu sa profesorima. Vrlo često nepravedno kažnjavan pa ipak nije mi nikada palo na pamet da nekog prebijem. U čemu je problem sa danasnjom decom? Mislim da je problem sistemski i da su puno razloga koji utiču na to. Skoro sam sreo svog profesora koji mi je rekao da smo mi bili zlatni u poređenju sa današnjim klincima. Ovi danas su kompletno slomljenog duha, bez ideje, bez morala i bilo kojih vrednosti. Ne interesuje ih ništa osim igrica, pornografije i nasilja. Tupi su! A sa takvima je najteže. Problem je urgentne prirode i potrebna je koordinacija velikog broja ljudi i institucija da se on reši jer smo svi u svom poslu negde zatajili i biće samo gore ako ne krenemo što pre.

cobo

pre 7 godina

Ne do 11 ili 12 godina nego karakter coveka se oblikuje do osme godine,posle je prekasno ! Treba pravovremeno da roditelji,vaspitaci i ucitelji udruze snage inace drustvo kao drustvo se duboko zaglavilo :(

nn

pre 7 godina

Ako sam dobro shvatio, profesor je lupio dnevnikom o katedru, a (m)učenica je dremala (tj. nije pazila na času) i onda se ona trgnula i "na smrt" preplašila, te ga je tužila za "zlostavaljanje" pa čovek dobio otkaz i sada ne može da radi ????
Pa ko je ovde lud .... meni se čini da je sudija najviše lud ovde i da njega treba optustiti i oduzeti mu licencu za sva vremena.
Nemam reči ... jednostavno mi nije jasno u čemu je fora?

nije nego

pre 7 godina

a sta cemo sa ministarskom decom i poslanickom decom i ostalih raznih belih medveda po Srbiji vecina te dece je problematicna ocete gospodo placati i vi penale ili to po obicaju vazi samo bedan narod

Slavica

pre 7 godina

Svi, pa i ministar, zaboravljaju najvažniju stvar. Kriminalci i siledžije nisu dobra deca koja su se zaigrala nego psihopate i ličnosti sklone nasilju. Ovo sa baletom je tako neozbiljno da nemam reči. Pa zar nismo prošle godine imali slučaj baletana iz Narodnog pozorišta koji je osuđen za dugogodišnje prebijanje svoje supruge, glumice Mine Lazarević? A imamo primer mnogo boksera, karatista i džudista koji su izuzetno plemeniti i dobri ljudi. Sve siledžije i psihopate su nekad bili deca, i niko ih nije učio da maltretiraju ljude, to im je u prirodi. Čak ni ovim demonima koji su spalili čoveka pre neki dan roditelji sigurno nisu govorili: idi, sine i pali ljude.

Paja

pre 7 godina

Decu vaspitava ulica, roditelji ili su nesvesni i neodgovorni, ili mozda i jesu, ali mnogo njih radi od jutra do mraka da bi obezbedili egzistenciju. Sistem nas ubi. Nemaju svi radno vreme 8-16, lepu platu i slobodne vikende. Nazalost, kvalitetnog vremena za porodicu gotovo nema. Ko ima, treba da ga ceni ko suvo zlato. Iskljucite tv, idite sa decom u prirodu. Ne trebaju vam pare za soping.

nikada nikome izvini

pre 7 godina

@Petar
...ako ti verujes premijeru da je bio vodja navijaca onda imas problem...mozda jeste isao na utakmice i na gostovanja ali vodja nije bio ni tad a Bogami ni sad...

b.

pre 7 godina

Celo drustvo nam je potonulo, a garnitura koja je trenutno na vlasti sigurno nece pokusavati to da popravi. Pa oni upravo i vladaju zahvaljujuci tim bahatim, neobrazovanim i neodgovornim clanovima ovog drustva, tako da su ovo prazne price. Pa poslusajte samo premijera kako se obraca na konferencijama za stampu. Ovo je tema za razmisljanje nekoj buducoj garnituri na vlasti. Da li zele obrazovano i sredjeno drustvo ili zele da se ovaj kosmar nastavi, a sve krece od malih nogu i obrazovnog sistema.

ex-skolac

pre 7 godina

eh da vidite kako su deca nevaspitana i drska po srednjim skolama danas( pogotovo po skolama u kojima gde idu djaci losijeg uspeha u osnovnoj)...
tuga.

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

Jel zna neko sta se desilo sa onim bilmezom koji je pre par godina pretukao nastavnicu i njegovim ocem, koji je sve vreme urlikao kako je to "fotomontaza", "namestaljka" i kako njegovo dete tako nesto nikada ne bi uradilo?

Sundjer Bob

pre 7 godina

Upravo je drzava najvise kriva jer dozvoljava promociju pogresenih vrednosti, tipa zavrsis fakultet u 60 i nesto i postanes preCednik, heroji su ratni profiteri i turbo folk starlete, recnik polupismenih politicara i njihovih poslusnika iz medija je nesto sto deca vrlo brzo usvajaju; u ovo vreme tehnoloskih cudesa ja ne vidim nacin da se roditelji bore protiv sunda i onoga sto se plasira u medijima kao neka vrednost, dal neko uopste ide u biblioteke a to je najjeftinija zabava ako nista drugo ne bi bio motiv.

Problem je sistemski i nije bas lako roditeljima da se izbore sa tim uticajima, plus dobar deo njih je isto sistemski zatrovano pogrsnim vrednostima ali opet politicari i drzava su krivi za gajenje pogrsnih vrednosti jer im to pomaze da vladaju kako hoce ...

Profesor Okultis

pre 7 godina

Mozda sam glup,ali ne mogu da shvatim da covek izgubi posao zato sto je probudio dva bilmeza koji spavaju na casu.Ministar kaze,napravio gaf,kakav gaf!?Lupio dnevnikom izmedju njih i oni jadni se presekli od straha,da nece valjda da prestanu da daju mleko zbog stresa.Gluposti!

GOles

pre 7 godina

Kuda ide ovaj svet?

Birokratija i birokrate ce unistiti svet.

Sve sto se propagira nije liberalizam, vec kvazi liberalizam.
Liberalizam znaci sloboda, ali sloboda da budes sta zelis, a da ne ugrozavas tudje slobode.
Deci su dali "slobodu i prava" bez obaveza, a nastavnike, ucitelje i profesore sveli na nivo posmatraca i osobe koja ne sme da se izrazi licno misljenje, svav ili daleko bilo neku emociju.
Lopovima su dali veca prava nego obicnom gradjaninu, jos malo pa ce biti "covek je kaznjen zato sto je rekao lopovu da ce zvati policiju".

jatzans

pre 7 godina

ne potiču deca nasilnici samo iz porodica u kojima roditelji rade po ceo dan. Potiču i iz porodica u kojima mama i tata imaju jaaakoo puno novca, mama obično ne radi, ali ni nema vremena ni živaca za svoje čedo. a tata smatra da ako prebaci dovoljno novca, mora da bude sve ok.
Nego mene zanima nešto drugo. Da li su ove rečenice ministrove prenete u izvornom obliku ili su novinarska interpretacija?
Jer, ako je to stvarno tako složio........ Majko mila.

djuka

pre 7 godina

Prvo kod mladih kik boksera postoje deca koja nisu nasilna, takođe postoje i nasilna deca koja vezbaju balet, ali ljudi to je nekih 5-10%,nasa danasnja deca su mahom nasilnici, starlete, lopovi, prevaranti, a mali broj je normalno vaspitane dece... U moje vreme ucitelja, nastavnika, profesora, kako hocete nisi smeo da pogledas, a kamo li da se svađas sa njim ili ovaj slucaj da ga udaris, u nasem vremenu se prosvetni radnici bili postovani, sada ovo je bolestija ziva, a po meni 99% je sve to iz kuce... Pozdrav roditelji na zalost sami smo tako naucili sadasnju omladinu

Цар је го!

pre 7 godina

директори школа тргују радним местима и утицајем. Уписују децу локалних и других моћника. У питању је "ситна" пајташка корупција по моделу "дођеш ми, дођем ти" и министар то јако добро зна, зато и штити директоре.Јер је и сам профитирао у том систему.

just sayin

pre 7 godina

I skola, i porodica, i drzava, i drustvo, i komsiluk, svi imaju vaspitnu ulogu u odgoju dece. Nazalost, poverenje u skolu je poljuljano, delom zbog urusavanja celokupnog sistema vrednosti u nasoj drzavi, delom zbog nedostatka kucnog vaspitanja. Stav pojedinih roditelja je da je njihovo dete bezgresno, i da je uvek profesor kriv! Profesor treba da glumi klovna, da bude maksimalno zabavan, kreativan, duhovit, zanimljiv, i da utuvi deci znanje u glavu. Deca takvih roditelja su razmazena derista koja se iz ciste obesti i dosade istresaju na svima, pa i na profesorima, i takvih je sve vise. (slucaj 'jadne' devojcice koju je nastavnik probudio dnevnikom)
S druge strane, slucaj ucenika koji je osamario nastavnicu je krajnje alarmantan. Decko vec ispoljava ozbiljne znake delinkvincije, i treba svesrdno raditi na prevaspitavanju i socijalizaciji doticnog (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici itd)
A balet i boks su krajnje simbolicni.....

sasa stankovic

pre 7 godina

u moje vreme nastavnici nisu birali sredstva da od dece stvore ljude postene vredne domacine radnike i uspeli su u tome.nekad su primenili silu a nekad su pricali viceve salili se i na njihov racun . sad deca maltretiraju nastavnike i ulaze skuterima na cas

nema

pre 7 godina

Podržavam uvođenje novčanih kazni za roditelje.To bi mislim dalo vidljive rezultate.Preteralo se , sve je dozvoljeno,nema nikakve odgovornosti.
Nasilje među decom je postalo svakodnevnica, roditelji moraju da prihvate svoj deo odgovornosti,umesto da bez ikakvih kriterijuma brane svoje dete.

Циник

pre 7 godina

Лекар убије пацијента,полицајац пребије недужног и не губи посао,осуђене убице не иду у затвор а наставник за мрки поглед или повишен тон губи посао?Ало,Србијо међу шљивама,пробуди се!

Sale S

pre 7 godina

Profesorka je još dobro prošla, zahvaljujući idiotskim zakonima mogao je da se kladi da će da je zapali, dobije opkladu i promeni školu. Urušavanje kulture i obrazovanja nije slučajno, nego organizovano i sistematično.

Sistem

pre 7 godina

S kojim gađenjem i nipodaštavanjem se premijer obraća opoziciji i novinarima? Koliko puta se hvalio da je bio neki veliki mangup s asfalta? Kako se onaj Martinović ponaša? I sad ta ista vlada kaže kako će kažnjavati roditelje! Pa vi ste vrh države, vi pružate model ponašanja! Kaznite prvo sebe, jer ste vi odgovorni za to što se dešava.

Хајдук

pre 7 godina

А када ће држава да крене да плаћа пенале деци и професорима који су жртва насиља од стране насилника које држава није ставила у домове за малолетне преступнике. Држава толерише насиље и треба да плати одштету жртвама.

mrzimdevedesete

pre 7 godina

Ok, kakvu kaznu ce u tom slucaju dobiti roditelj policajac maloletnog nasilnika iz Mladenovca? Mnogo ste mi se raspricali, posle toga, svi znamo, sledi jedno veliko nista...do sledeceg incidenta.

Trovach

pre 7 godina

Roditelji bi za nedela svoje dece trebali odgovarati kao da su ih licno pocinili. Bas kao sto ne ide pistolj u zatvor, nego onaj koji je iz njega pucao.

Kp

pre 7 godina

Svi koji govore da su nastavnici krivi neka razmisle o ovome: sta bi oni uradili kada bi im se na casu pojavio pijan i drogiran ucenik, koji psuje i preti, a vi kako nastavnik mozete samo da "razgovarate", bez podizanja tona? Nemate pravo ni da ga izbacite sa casa, ni vi da napustite cas, da ga udarite tek nemate pravo.A mali bezobraznik sve drskiji, drugovi se smeju nemmocnom profi i navijaju...Neka neko kaze sta KONKRETNO uraditi u toj situaciji, bez onih fraza "pojacati vaspitni rad", "evaluirati porodicnu situaciju" itd. Uzrok takvog ponasanja je taj sto zivimo u drustvu u kome bitange najbolje zive i oni su elita, oni imaju i pare i moc, a posteni i obrazovni( izmedju ostalih i nastavni kadar) moraju da cute, saginje glavu i razmisljaju kako preziveti dan sa pastetom i cetvrt 'leba ! Jedini nacin da se to resi je HAPSENJE PRED KAMERAMA raznih zestokih momaka i batinjanje istih pa osuda na 20 i vise godina! I taj snimak da se emituje svako vece u Dnevniku! A ne pisanija tipa "vitezovi vrelog asfalta", "momci vrele krvi i celicnih pesnica" i ostale baljezgarije...Naravno, od toga nema nista jer su doticni momci u talu sa ljudima na vlasti, tako da uzviajmo kolege naivci...

pametno

pre 7 godina

Pametno, a i zakon o postupku treba da se promeni, pa kao u razvijenim zemljama, ko ne dođe na ročište automatski gubi spor, a ne da oni ne uzimaju pozive, odugovlače, izmišljaju izgovore... a proces se odugovlači godinama. To je neozbiljno.

aragorn

pre 7 godina

ceo sistem funkcionise tako da kazna ili izostaje ili je mizerna u odnosu na ucinjeno (ne)delo. i svi se prave ludi dok se njima ne desi neka grozota. nista se ovde nece promeniti dokle god ljudi budu sedeli skrstenih ruku i cekali na partisko zaposljavanje

hm

pre 7 godina

Ispada da svi roditelji rade od jutra do sutra te se ne mogu posvetiti deci. Ja znam gomilu nezaposlenih roditelja koji se ne bave decom, sede na netu kao mi sada

Berliner

pre 7 godina

"A onda je simulirao da li jeste i da li nije." Da li samo ja, uz sav trud, ne razumem ovu recenicu?!
A sto se problema tice, mora da se uvede odgovornost dece jos od mnogo ranijeg doba. Odlicno oni znaju sta rade. Takodje znaju i da po sadasnjem zakonu ne odgovaraju za svoje postupke, upravo zato i rade to! Ali zakon mora deo odgovornosti da prebaci i na roditelje, jer je pojedinima to jedina motivacija da vaspitavaju svoje dete, ili da makar pojedine postupke svog deteta sputavaju.

zoran

pre 7 godina

Sve ide iz porodice. Ako tu nema napora i rada da se dete izvede na normalan put, drustvo tu tesko moze pomoci. Na zalost, nase porodice su u krizi.

Kavric

pre 7 godina

Kako ne možete da pogazite zakon? Zar to premijer nije uradio pre nekoliko dana kad je odbio da sruši nelegalnu gradjevinu u Novom Pazaru? Ili mora da se skupi 5000 "pripadnika nacionalne manjine"-recimo navijača, pa da onda pogazite zakon?!

IzokrenutaLopta

pre 7 godina

Radim u skoli kao pedagog, volim svoj posao i maksimalno sam posvecena. Sve je vise dece problematicnog ponasanja.Ne moze se problem resiti jednim razgovorom sa ucenikom, vec je potrebno ukljuciti celu porodicu i imati podrsku sistema. Po pravilu, roditelji problematicnih ucenika, su davno digli ruke od deteta, pravdajuci se da mu nista ne mogu ili ignorisu problem, njihovo dete je ok, a svi ostali su krivi. Vise vremena i sebe posvetite svojoj deci,jos dok su mali. Koliko posla ima za strucnog saradnika u skoli, ne mozete ni zamisliti, naravno za onog ko voli svoj posao i zna da radi. Ucenici vise ne postuju nastavnike, a to je odraz njihovog vaspitanja i trenutnog stanja drustva, sveopste degradacije moralnih vrednosti. Nije lako biti roditelj, ali ako vec jesmo, to treba da nam bude zivotni cilj.

dr

pre 7 godina

Za pocetak bi drzavni funkcioneri mogli da prestanu da idu na sahrane okorelih kriminalaca i narko-dilera, tzv. "navijaca", kad ih ucmekaju kolege iz suprotnih bandi, i tako salju poruku mladima da su zlocinci i huligani cool.

drug Ostoja

pre 7 godina

Paja, 16. decembar 2016 12:06

Pajo,svaka cast na kratkoj analizi ovog problema.
Vi ste dokaz,da u ovoj zemlji ima inteligentnih i razboritih ljudi.
Nazalost,sve manje!
Pozdrav!

wer

pre 7 godina

ma linc nije resenje!
samo malo 'prevaspitavanja' pa cicenje klonje, pa opet malo prevaspitavanja...

mala seljacina mora da nauci da uvek postoji jaci, i da bas ti jaci mnogo vole te 'junake' sto lupaju samare zenama

Shone

pre 7 godina

Kada sam ja spavao na casu mene je razredna udarala dnevnikom u glavu i hvala joj na tome ! Kakve su ovo gluposti da covek dobije otkaz zato sto je udario o klupu da probudi neku malu princezu koja spava na casu ?