Srbija će kažnjavati negiranje genocida, ali kog genocida?

Izmena srpskog Krivičnog zakonika kojom negiranje genocida i ratnih zločina postaje kažnjivo, ne podrazumeva odnos prema zločinima iz ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, ali ni prema zločinima iz Drugog svetskog rata.

Pošaljite komentar
 1. Pa, valjda negiranje svih genocida i ratnih zločina. Najoštrije se treba poneti prema najvećem balkanskom genocidu u istoriji, onom u NDH i svim njegovim posledicama i današnjim jastrebovima. S druge strane, negiranje Srebrenice, Štrbaca, Foče, SJeverina, Ozena, Omarske, Trnopolja (možda i najgoreg!) se mora kažnjavati, a na žalost, po Srbiji još uvek hodaju vinovnici i uteruju nam patriotizam. Takođe se mora odrediti prema karakteru zločina u Dobrovoljačkoj (ma kako "mali" bio) i Tuzli, olujama i bljeskovima... Ali prvo se mora krenuti od sopstvenog dvorišta. Šta "smo" sve radili po Kosovu...
  (pajs, 27. novembar 2016 13:08)

  # Link komentara

 2. Mutno i nejasno je napisano, pa i ministrica se samo smeška ne iznoseći pojašnjenja. Ja se usuđujem da pojasnim moja viđenja. Ako je neko lice ili država izvrš(o)la genocid nad nekim grupama ljudi a da za to nikada nisu kažnjeni onda ako se neko usudi da upre prst i javno iznese to svoje viđenje biće kažnjen od 6meseci do 5 godina. "Pravedno zar ne".
  (e, 24. novembar 2016 16:47)

  # Link komentara

 3. Da li ovo znači da oni koje neki sud osudi za zločine ne smeju posle toga da pribavljaju nove dokaze i dokazuju da su nevini?
  (gradinar, 23. novembar 2016 23:23)

  # Link komentara

 4. Ovo je ponovno uvođenje verbalnog delikta.
  (Zoki, 17. novembar 2016 17:02)

  # Link komentara

 5. Nsredjenje sa zapada.. nasih prijatelja
  (NemanjaBB, 17. novembar 2016 12:19)

  Da je naređenje, u zakonu bi stajalo da je kažnjivo negiranje ama baš svakog genocida, a pogotovo bi Nemci insistirali da je kažnjivo negiranje Holokausta.
  Ovako samo pokušavaju da se dodvore svojim "prijateljima" i da im zamažu oči, pogrešno misleći da ih ovi neće provaliti.
  Uzgred, ne znam zašto se pominje Kongo, kad MKS nikoga nije osudio za genocid u Kongu. Jedino je optužen predsednik Sudana za genocid u južnom Sudanu...

  "Razlog za to je, između ostalog, i to što genocid nad Jevrejima nije tako okarakterisan nijednom sudskom presudom."

  Ni Holokaust, ni zločin nad Srbima (i ostalima) u NDH, ni zločin nad Jermenima nije, niti ikada može biti, okarakterisan kao genocid sudskom presudom. Deklaracije parlamenata su nešto drugo.
  Genocid kao posebno krivično delo postoji tek od 1948. I niko ne može biti osuđen za genocid na osnovu zločina koje je počinio pre tog datuma. Čak ni Izrael nije Ajhmanu sudio za genocid.
  (John, 17. novembar 2016 13:34)

  # Link komentara

 6. Kukavicije bjezanje ispred pravde od strane srbijanskih vlasti..itekako znamo za ucesce regularnih jedinca vojske Srbija u ratu u BiH...pravda je spora ali ce biti zadovoljena
  (Dzemal, 17. novembar 2016 12:33)

  # Link komentara

 7. Nsredjenje sa zapada.. nasih prijatelja
   (NemanjaBB, 17. novembar 2016 12:19)

  # Link komentara