Petak, 04.11.2016.

17:11

O "otupeloj deci": Svi smo zakazali i alibija nema

Ne znam kako, ali došli smo do toga da prosvetni radnici i roditelji budu u sukobu, kao da smo neprijatelji, kaže profesorka Ljubinka Boba Nedić.

Izvor: B92

O "otupeloj deci": Svi smo zakazali i alibija nema IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 7 godina

zoran stokic

Ne, mene interesuje, i bila sam vrlo jasna, u odnosu na sta po Vama deca treba da budu empaticna? Lepo sam Vam naglasila da upravo gradjanski kvazi-moral zna da namece kao obaveznu empatiju tamo gde je ona samo kontraproduktivna i stetna bas za tu decu. Ako ne zelite konkretno da odgovorite, ne morate, ali ja nisam pitala za literaturu, nego za Vase licno misljenje. Hvala!

komentatorka

pre 7 godina

kako vam nikad ne dosadi upiranje prsta u decu, kako je moguce da su za vas sva deca otupela? da li vi umete i kako uopste sa decom komunicirate?
da li ste vi normalni kad se usudjujete da dajete ova odvratna uopstavanja o jednoj grupi stanovnistva?
ja licno kad pogledam kakvi su odrasli, deca mu dodju od zezenog zlata.
btw, ovo od prosvetnih radnika slusam od kad znam za sebe, a imam ihahaj godina

Petar

pre 7 godina

Čitam komentare i jedva mogu da poverujem koliko smo zaostali i propali...ne da nemamo kult rada, nemamo ni sećanje na rad i koliko rada je zapravo potrebno da bi se firmirao izgrađen čovek, ličnost, znalac i stručnjak. Sve vrvi od nekih "lako ćemo" saveta, kako tobože "zainteresovati" apatičnu i bezvoljnu decu (verovatno su im roditelji još malodušniji). Sve se nešto upire prstom u školu i nastavno ososblje, kao da je moguće nekoga nešto naučiti ako ovaj jednostavno neće - nije rad da uči mlad, ali je rad da bude predsednik negde, nečega. Koja gomila gluposti...da znanje raste na drvetu i majmuni bi ga stekli. Sram vas bilo. Kako se uči? Jednostavno. Knjigu u šake i UČI i ne puštaj dok ne naučiš...i da znaš, nije kraj...ima još.

zoran stokic

pre 7 godina

@Ja, 5. novembar 2016 12:11 Ako vas interesuje tema "empatija" možda je najbolja ulaznica knjiga: „Psihologija zla“, Sajmon Baron-Koen: „Empatija je jedan od najvrednijih resursa na svetu. Iščezavanje empatije predstavlja važno globalno pitanje koje je vezano za zdravlje naših zajednica, bilo da su male kao porodice ili velike kao nacije.“

Natasa

pre 7 godina

Zavrsila sam fala Bogu, osnovnu, srednju, pa i visu skolu, deca da jesu raspustena jesu, kazem iz razloga jer vidim da roditelji sve manje i manje imaju vremena za decu, a zbog cega je to tako? Nastavnici zahtevaju neke literature od nekih izdavaca a mi smo ucili svi iz zavodovih knjiga, niko ne pita roditelje da li imaju finansije za to, nego mora, a onda roditelji kako znaju i umeju rade da bi zaradili za svoju decu, jer nisu u pitanju samo knjige nego jos mnogo toga sto im treba priustiti. U skolama su uvek bili "mamini i tatini sinovi i cerke " i toga ce uvek biti. Samo mogu da vam kazem nisam bila najbolji djak nego uvek zlatna sredina a ta tatina i mamina deca su danas niko i nista cak su jedva i zavrsili srednju skolu, a ja sam ipak uspela nesto... Dzabe nastavnica govori o sukobu roditelja i nastavnika, toga ce biti dok oni ne prestanu da izmisljaju sta deci treba, i prestanu da ih tovare kao magarice sa preteskim rancima. MOja jetrva ima dva sina i kaze mi " Ne moze stare knjige traze nove, a nove kostaju za obojicu 22000 dinara , a odakle mi te pare, a pored knjiga mi treba i ostali pribor" ZAPITAJ SE ZEMLJO SRBIJO ZATSO SU DECA RASPUSTENA

Lena

pre 7 godina

Mene su nazivali nezainteresovanim i lenjim detetom tokom cele srednje škole. To je naravno bio problem mene i mojih roditelja, ne, ne definitivno nije imalo veze sa tim što nam je profesorka sama priznala da je gradivi zastarelo oko 10tak godina, ili što su se ocene velikim delom dobijale po principu ko su ti roditelji i šta su voljni da doniraju profesorima ili školi, da nam je razredna ispirala mozak pravoslavljem, što je razredna pokušavala da nas koristi za svoje rasprave i svađe sa drugim profesorima, da ne pričam o vašoj internoj trgovini ocenama "ja cu povećam ocenu ovom tvom ako ti povecas ovom mom" .
I zamislite lenjo dete odjednom nema nikakav problem na fakultetu i diplomira sa prosekom iznad 9.
Nikad neću zaboraviti profesorku koja se toliko trudila i bila zainteresovana za nas da nam je bilo neprijatno da ne učimo.

Kako da ne

pre 7 godina

#Lena

Upravo tako. Da profesori rade svoj posao kako treba, mnogi od problema koje danas imamo ne bi postojali. Nema ništa gore nego kad korupcija, nepotizam i kronizam, lenjost, nezainteresovanost i neznanje vladaju onima koji rade u prosveti. Čast izuzecima, ali većina profesora ne zna da prenese znanje, mnogi ni nemaju dovoljno znanja da budu prosvetni radnici, a o pedagoškim vestinama ni ne želim da pričam. A ovo govorim kao neko ko je pre par meseci završio državni fakultet sa svim desetkama, pobeđivao na međunarodnim takmičenjima, i našao posao u struci pre diplomiranja. Odlično sam upoznao sve aspelte obrazovnog sistema Srbije, i mnogi problemi potiču upravo odatle. U krajnjem slučaju, mnogi učitelji, nastavnici i profesori koji i danas rade su odškolovali sve te "loše" roditelje i birače koji ne poznaju osnove politike, ekonomije, prava, kulture i drugih oblasti društva, pa zato i imamo stanje u društvu i državi kakvo imamo. Izuzetno je licemerno da jedina profesija koja ne odgovara za svoj "proizvod" prebacuje odgovornost na svoje đake.

M

pre 7 godina

@polo
Lepa zamisao ali u praksi u suštini nemoguća. Bilo bi prvo problematicno formirati uslove i parametre koje sposoban da bude nastavnik (što bi lako moglo da sklizne u razne zloupotrebe i diskriminsviju) a drugo većina testova iako imaju neki stepen kako da zaobiđu "laganje" opet se oslanjaju na iskrenost testiranog.
Mada mislim da ste na dobrom putu, trebalo bi da svi profesori imaju kao obavezni deo makar osnove psihologije obrazovanja i pratiti njihov rad tokom cele godine, pa u skladu sa tim nagrađivati i vršiti selekciju.

Ja

pre 7 godina

zoran stokic

Empatija prema kome, prema cemu? To niste objasnili, a vrlo je vazno. Ne mozemo deci nametati empatiju na mestima gde je potrebno sasvim suprotno - angazovanost pojedinca i citavog drustva na suzbijanju negativnih drustvenih pojava.

zoran stokic

pre 7 godina

Težište u osnovnoj školi mora biti na socijalizaciji dece, da se uče građanskim vrednostima: saradnji, toleranciji, radnim navikama, empatiji... a ne kao do sad (oko 26.g) škola je bubaonica (beskonačnog skupa pojmova) i igraonica. I u kući su roditelji prestali da vaspitavaju decu: "napiši domaći i napolje da se igraš", kućno vaspitanje, kućni poslovi, vrednosti....su u autu! U nas je i nauka svedena samo na pozitivističku i scijentističku ljušturu! Nama je nauka potrebnija nego u zemljama Zapada, jer, pored svoje osnovne funkcije, ona ima i pedagošku ulogu – koja je za nas daleko najvažnija. Nauka može da nam pomogne da izgradimo građansku kulturu i moral. Već 26. g stanje u našim školstvu, medijima, kulturi, politici i tsl. progresivno se udaljava od temeljnih postavki te kulture i morala. Nivo znanja i metode zaključivanja, operacionalne sposbnosti svakim danom u Srbiji nezadrživo regrediraju, nedostatak urbanih prostorno-vremenskih mreža, kauzalno prerdviđanja tokova u našim neuronskim mrežama – se svaki dan pokazuje u kretanju i saobraćaju. Koliko još katastrofa treba da zadesi naše društvo da bi naša elita zaključili da se ni naša kuća ne može graditi bez temelja? Ti temelji u 21. veku ne mogu biti ništa drugo do procesi naučnog zaključivanja. Naučna metodologija za svakoga od nas mora postati "bukvar", koji smo usvojili ne da bismo bili naučnici nego da bismo bili građani te da bismo preživeli!

Ja

pre 7 godina

Sve krece od toga sto ni odrasli vise nemaju kontrolu nad svojim zivotom i svesni su da drustvena pravila vise ne postavlja sama drustvena zajednica, vec ona dolaze spolja pa odozgo i jednostavno se namecu. Ljudi se osecaju kao da su im ruke vezane, kao da ne mogu da uticu na drustvene procese i pojave i to se naravno prenosi i na decu. Zato su bezvoljni i apaticni, a mnogi su i bezobzirni oportunsti, koji razmisljaju kako da u tom haosu jednostavno zagrabe sebi sto vise sa sto manje truda i rada, jer ideala ionako vise niko nema niti cemu sluze. Koliko se puta desilo da se u Srbiji postigne drustveni konsenzus oko neke teme, jer mi u ovom drustvu zivimo, znamo koji su problemi i kako ih treba resiti, a onda neko odozgo samo kaze - ne moze!

Ljubomir

pre 7 godina

Nesto sto mi nazivamo LENJOST je izmisljotina, postoji samo NEZAINTERESOVANOST i NEMOTIVISANOST, a ko je sve kriv za to, sami razmislite.

реално

pre 7 godina

Мислим да је корен свему томе ЛЕЊОСТ!
Kад је неко лењ он посао оставља за сутра па тако и држава и просвета и родитељи и деца су научена на то, нажалост.

Buba

pre 7 godina

Da li bi gospodin koji se potpisao kao "Veliki brat" mogao da mi pojasni koji su to "bolji fakulteti"? Jer ja znam neke koji su završili medicinu, tehnološki, poljoprivredni, istoriju, biologiju... Pa ne mogu da se zaposle. Koji ste fakultet vi završili i preko koje veze se zaposlili pa imate ludilo platu.
A zanima me i da li imate decu? Posto takve komentare izjavljuje samo neko ko nema decu. Ti vasi prijatelji verovatno puste decu za komp jer ste im vi došli u goste pa ne mogu da sede sa njima i da ih uce da čitaju i Pisu nego moraju da slušaju vas kako pametujete.
I jos nesto, i moje dete ima 6 godina i zna da pise i računa. Jel to to? Ništa vise ne moram sa njim da radim? Sa 6 godina treba da znaju da se ponašaju. A da li Pisu ili ne, nije bitno. To treba škola da ih nauci a ne roditelji.

polo

pre 7 godina

Prvo sto treba da se uvede u skole je psiholoski pregled za sve potencijalne nove nastavnike, profesore, i svake godine psiho test da se vidi dali je neko i dalje za rad sa decom. Mnoga deca trpe probleme koje profesori donose od kuce, a mnogi i nisu tu sto vole rad sa decom, vec da zarade platu i godisnjih odmora...

sturmmann

pre 7 godina

Problemi ovog tipa na zanimljiv način počinju da blede i nestaju kada neko ode na "privremen rad u inostranstvo". Ne kažem da tamo ljudi nemaju svojih problema, naravno da imaju, ali ovakvih i ovih dimenzija, NE! NIKO od mog društva ili rođaka koji su u inostranstvu NEMA ovakvih problema. Kao što vidite, rešenje je vrlo prosto.
U Srbiji nema NIČEGA a da bi se prešlo u NEŠTO i ostvarilo NEŠTO u životu, prvo treba pobeći iz NIČEGA.
To je zapravo JEDINA BUDUĆNOST U KOJU TREBA DA VERUJETE.

Nije sandžak nego Raška

pre 7 godina

Pametni su otišli iz zemlje i poveli sa sobom svoju pametnu decu. Neću da kažem da su ostala samo glupa deca, najposle i ja sam ostao ovde zarobljen sa svojom decom. Toliko.

Caca

pre 7 godina

Novac vam je unistio ugled,nastavnici.Deca znaju da roditelji mogu da vas kupe i da vas kupuju.Deca ciji roditelji vas kupuju smatraju vas svojim podanicima,a oni koji ne mogu da vas kupe vas preziru sto ste potkupljivi. Privatni casovi su toliko rasprostranjen biznis da bi trebalo uvesti fiskalne racune za to. Od nekadasnjeg cveca i staklene piksle za 8.mart dosli ste do poklona od vise desetina pa i stotina evra. Snasli ste se ali po cenu svog obraza.Nisu za to krive samo male plate nego i vasa gramzivost.A onda dobijemo lekare koji ne umeju da lece,ucitelje koji ne znaju svoj posao,inzenjere koji ne umeju da izmere tunele,gradjevinare kojima se ruse potporni zidovi.

dusan

pre 7 godina

nada uciteljica radi fizicko u ucionici tako sto deca igraju igrice na kompu.
kaze: bas fino, ne znoje se, mirni su i cute.
zato mi vozimo i dovozimo dete sa treninga i to nas kosta dva sata i najmanje 1500dimara mesecno plus benzin sokici oprema itd

CarloNS

pre 7 godina

Po mom mišljenju škola ne treba da bude obavezna. Zbog obaveznog osnovnog školovanja problematične učenike nije moguće izbaciti iz škole. Ovako, ko hoće da šalje decu u školu ima da poštuje pravila. Ko neće, neka se snalazi kako zna i ume. Možda tako dođe roditeljima iz d***** u glavu.

Binasr

pre 7 godina

Lepa prica, ima osnova, al je samo prica i to na kraju. Jedna skola u mom kraju je pocetkom 2000te imala do 100 ucenika u proseku po generaciji u centralnoj skoskoj jedinici a sada se vodi borba za jedva dva odelenja sa ukupno i jedva 35 ucenika Da ne pominjem podrucna odelenja cija sudbina zatvaranja je izvesna u narednih dve do pet godina. Od sve prilike da nece nikome trebati uniforme jer nece biti ni roditelja ni dece pa kakva god bila. Mozemo li zamisliti Srbiju za 20 godina i na cemu ce stajati?

Dejan

pre 7 godina

Izjave gospodje Nedic su blago receno skandalozne, I reflektuju moralnu nesavrsenost o kojoj je u nacionalnom intervjuu govorio mnogo veci kalibar od doticne dame, Prof. Dr Stojan Radenovic, jedan od 100 najboljih matematicara sveta. Reci detetu da je glupo ili da ne razume - to je pravi primer moralne nesavrsenosti. Detetu (uceniku, studentu) se moze reci da ne zna, nauciti ga ili uputiti gde to moze da nauci - ali mu reci da ne razume - to je skandal. Ko to uopste meri, stepen razumevanja? Koliko g-dja Bobic uopste "razume"? Ova gospodja je promasila zanimanje.

Veliki brat

pre 7 godina

U ovoj državi niko nije uradio istraživanje, niti je u javnosti komentarisao neko istraživanje iz inostranstva, a na temu kako na decu utiče vreme od 1. do 7. godine provedeno ispred računara, tableta, telefona...

Deca su naučila samo da pritiskaju tastere i da tipkaju po ekranu, većina tog softvera i igrica je urađena da se tu mozak razvija minimalno, a kad pođu u školu, pola njih ne ume da priča pravilno, a o pisanju da ne pričamo.
A ja kad sam 80-ih polazio u školu, znao sam i latinicu i ćirilicu, i pisanje i čitanje, a nisam išao ni u pretškolsko. Iako roditelji nisu bili fakultetski obrazovani, terali su me da to učim i naučim, bar po pola sata svaki dan.

Zato sam posle u školi dobijao lagano petice, domaći radio čim dođem kući iz škole, to se uradi za pola sata, pa ima vrema za igru i druge zanimacije do mile volje.


Ovi danas roditelji su potpuno zapustili decu (ne, nemojte se pravdati da oboje radite po ceo dan, ako nemate normalno plaćen posao sa normalnim radnim vremenom, sami ste krivi što niste završili neki bolji fakultet, ali zato očekujete od dece da urade ono što vi niste mogli.

Znam više parova koji čim dođu sa posla, izvale se u fotelje gledaju TV, a deca upropastiše oči na tabletima i računarima, i šta onda da očekujete?
Kriva škola, nastavnici, država... svi su krivi, samo nisu krivi roditelji.

Nikola M.

pre 7 godina

U Srbiji uvek može gore. Roditelji su prenervozni, nastavnici sujetni, a deca bezobrazna, lenja i odsutna. Kad se sve to sabere dolazi se do sukoba, prvo verbalnog, pa onda i fizičkog između suprostavljenih strana. Na žalost, otrežnjenje će doći tek nakon neke velike tragedije koja će se sigurno desiti u budućnosti u nekoj našoj školi.

goraks

pre 7 godina

Nastavnici da rade svoj posao a roditelji da obavljaju svoje. Jedni u školi drugi kod kuće. Roditelji da budu svesni svoje dece i da ne mogu svi biti vukovci. Svaka laž kad tad izađe na videlo, a tada je kasno za popravni. Po pravilu svi traže greške u drugom a sebe nikada da pogledaju, tako da i sada krivimo nastavnika. Mislim da su oni u pravu, jer su za to i obučeni.

josip broz

pre 7 godina

@A da se osvrnemo na to ko sve radi u prosveti....
(Vesna, 04. novembar 2016 19:05)

Ajde. Pošto je država platila prosvetnog radnika ispod proseka, da li to znači da rade ispodprosečni?
A da se osvrnemo na bilo koju firmu/instituciju, ko sve radi u njima? Svi briljantni?
S obzirom na to koliko smo kao društvo platili visokoobrazovane ljude da nam uče decu, treba da budemo srećni do meseca.
Izuzetak bi u ovim uslovima trebalo da bude dobar profesor, ali nije, jer su prosvetni radnici neki čudan svet, koliko god malo ih platili oni i dalje rade kao blesavi. Ipak su izuzeci loši profesori.

mrkobgd

pre 7 godina

Pa nisu bas samo roditelji krivi, u skoli u koju moje dete ide je ukinuto fizicko vaspitanje u sali za 1. i 2. razred, rade u ucionici. Zamislite vi taj cas fizickog... Jos uciteljica kad je deca iznerviraju ih kazni da i tu vrstu aktivnosti imaju. Mnogo nebuloza ima u danasnjem skolstvu, zato su roditelji na celu sa mnom besni. A svi nastavnici, a vidim i doticna gospodja se ogradjuju nije do njih. A kome roditelji da se obrate nego uciteljima svoje dece a oni te informacije proslede na sednici nastavnika, pa kada direktor vidi da se ama bas svi razredi bune donese neku promenu. Ovako se nastavnici samo peru nije do njih, a roditelj do direktora nikako ne moze. A i sami ste sve prebacili na savet roditelja i sta biste sad????

Jelena

pre 7 godina

Profesori, izadite iz antagonizma s roditeljima. Iako su roditelji glavna karika u vaspitanju, vasa uloga nije zanemarljivas. Tesko da ce se nesto popraviti do se ne udruzite i podelite odgovornost.

immobil

pre 7 godina

Super, dijagnoza je ispravna: "Neophodno je da znanju dajemo neki kontekst. Učenje svih, najsitnijih detalja imalo je smisla nekada, ali sada, u 21. veku decu moramo da učimo da povezuju informacije, kako da ih koriste u svetu u kome su im one na klik ili dva" - lepo kazano, verovatno još lepše zamošljeno.
Ali gde se to "mora učiti da povezuju", u kojoj to školi se tako postupa u Srbiji? Moja iskustva su da je realnost upravo suprotna. Traži se reproduktivno znanje. Da mi roditelji ne radimo sa decom (učimo ih da povezuju i razumeju činjenice)i prepustimo ih nastavnicima - ne bi valjalo. Iskustvo me tera da nemam nikakvog poverenja u nastavnički kadar niti u OŠ niti u Gimnaziji. Ovi nisu ni nalik, čak ni najlošija kopija nekadašnjih nastavnika.

Zlatko Todorović

pre 7 godina

Član sam saveta roditelja i školskog odbora jedne srednje škole u Beogradu. Nebitno koja, nema mnogo razlike. Đaci diluju drogu, đaci koriste drogu. "Morate da dostavite podatke školi, ukoliko dete koristi narkotike" Jeste, ali država zabranila roditeljima uvid u zdravstvene kartone svoje dece."Pretresite ih dok su u školi"! Jeste, ali je država zabranila prosvetnim radnicima da pretresaju učenike. Čak ni obezbeđenje to ne sme da radi. Jedino policajci. "Pa neka to policija uradi"! Jeste, ali je država, u skadu smanjenja troškova, smanjila broj policajaca, tako da, i one škole koje su na spisku rizičnih, i po tom osnovu moraju da imaju školskog policajca, najčešće ga dele sa obližnom školom, tako da taj policajac najviše vremena provede u šetnji između škola. I šta dalje da se priča. A to je samo jedan u moru problema.

vojvodjanin

pre 7 godina

Izmedju ostalog i ti snosis odgovornost za otupelu decu. Ali da budemo iskreni, roditelji na prvom mestu. Kakva vama deca odgovaraju? Ona koju ste i zbog najmanje sitnice vukli za uši a sada ih i zbog najgorih stvari ne smete prstom taknuti?
Treba da sednemo zajedno u zbornicu i pogledamo se oči u oči. Kakvi su očevi i majke, deca su danas i Zlatna, kakav je nastavni kadar, deca su super. Kako se siva eminencija odnosi prilikom podele petica uzimajući u obzir "čiji si", sasvim je opravdano što si deca otupela i nezainteresovana za utakmicu kada se zna da su petice rezervisane za one koje se zna "čiji si".

Filmofil

pre 7 godina

@Šejn, 4. novembar 2016 19:15

Jeste, malo sutra, pa da porastu i koriste mozak za razmisljanje u realnom vremenu i shvate zasto sve funkcionise kako "funkcionise". Nista nije slucajno.

Profesor fizike

pre 7 godina

Radim u Gimnaziji u Beogradu. Ne mogu da radim kako su me učili na fakultetu a to je više nego što roditelji očekuju jer nemam niz uslova. Nemam nastavna sredstva, nemam stalan pristup kabinetu (ima nas četiri nastavnika a jedan kabinet pa fizički ne možemo da budemo svaki čas u kabinetu), nemam razumevanja dece i roditelja kada zadajem domaće zadatke već se stalno žale da je preteško, da fizika nije jedini predmet, nemam gde da pripremam nastavu nego kod kuće, nemam dovoljnu zaradu pa vreme za dnevni odmor trošim na dodatni posao, nemam društveni ugled, nemam podršku školske uprave, ministarstva, niko me ne pita za mišljenje već su me postavili u situaciju da sam izvršilac radnog zadtka. Deca sve ovo vide i ne žele da se ugledaju na svog nastavnika, da ga poslušaju, da se potrude sa teškim zadacima koja razvijaju mišljenje, zaključivanje, donošenje odluke, povezivanje jer bi onda postali kao ja, marginalizovani, siromašni nebitni član društva - profesor ili neko ko je odlučio da se bavi humanim zanimanjem na dobrobit društva. Umesto toga pričaju da će se "snaći" i često se baš dobro snađu.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

treba roditeljima objasniti da deca treba da rade sa 15godina.kako on da kaže detetu da radi sa 15kad je on počeo sa 35god.decu treba u te fabrike sa platama od 250evra pa da kad napune 25godina znaju sta su pare i kako se teško saradjuje,ionako te plate plaćamo mi kroz pdv

Šejn

pre 7 godina

Ако их учимо само да повезују информације на клик или два само ћемо неговати и продубљивати отупелост. Информатика обавезно, али класично образовање без поговора, али с акцентом на размишљање, примену у реалним ситуацијама, а не на препиши, набубај и то је то.

crni_redstar

pre 7 godina

svoje vreme nikada ne bih menjao, iako su to 80-te i 90-te...nije se imalo para, malo ko je imao , ali smo imali fantasticno detinjstvo u pogledu druzenja i maste. bili smo copor , fudbal, zmurke, planovi, kamaj kamaj, janine, ledeni deda, trule kobile, gedze...milion igara tokom celog dana na ulici, sankanje zimi i grudvanje...nemas kad da odes kuci, namazu ti parce hleba i cepas napolje...zimi dva puta presvlacenje jer se nakvasimo u snegu , niko ne mari za hladnocu...jesmo tada mastali o kompjuterima i raznim cudesima , ali smo bili srecni. secam se pisma koje sam slao jednoj curi sto sam je upoznao na raspustu na moru , pa kad je prelazni rok u fudbalu cim ustanem trcim na trafiku da kupim novine da vidim jel stiglo pojacanje u zvezdu i nekakk vreme nije letelo kao dsnas i kad se okrenes shvatis da si ziveo, a sada uz tv i telefone prodje godina i shvatis da si je prespavao.

Profesor fizike

pre 7 godina

Radim u Gimnaziji u Beogradu. Ne mogu da radim kako su me učili na fakultetu a to je više nego što roditelji očekuju jer nemam niz uslova. Nemam nastavna sredstva, nemam stalan pristup kabinetu (ima nas četiri nastavnika a jedan kabinet pa fizički ne možemo da budemo svaki čas u kabinetu), nemam razumevanja dece i roditelja kada zadajem domaće zadatke već se stalno žale da je preteško, da fizika nije jedini predmet, nemam gde da pripremam nastavu nego kod kuće, nemam dovoljnu zaradu pa vreme za dnevni odmor trošim na dodatni posao, nemam društveni ugled, nemam podršku školske uprave, ministarstva, niko me ne pita za mišljenje već su me postavili u situaciju da sam izvršilac radnog zadtka. Deca sve ovo vide i ne žele da se ugledaju na svog nastavnika, da ga poslušaju, da se potrude sa teškim zadacima koja razvijaju mišljenje, zaključivanje, donošenje odluke, povezivanje jer bi onda postali kao ja, marginalizovani, siromašni nebitni član društva - profesor ili neko ko je odlučio da se bavi humanim zanimanjem na dobrobit društva. Umesto toga pričaju da će se "snaći" i često se baš dobro snađu.

crni_redstar

pre 7 godina

svoje vreme nikada ne bih menjao, iako su to 80-te i 90-te...nije se imalo para, malo ko je imao , ali smo imali fantasticno detinjstvo u pogledu druzenja i maste. bili smo copor , fudbal, zmurke, planovi, kamaj kamaj, janine, ledeni deda, trule kobile, gedze...milion igara tokom celog dana na ulici, sankanje zimi i grudvanje...nemas kad da odes kuci, namazu ti parce hleba i cepas napolje...zimi dva puta presvlacenje jer se nakvasimo u snegu , niko ne mari za hladnocu...jesmo tada mastali o kompjuterima i raznim cudesima , ali smo bili srecni. secam se pisma koje sam slao jednoj curi sto sam je upoznao na raspustu na moru , pa kad je prelazni rok u fudbalu cim ustanem trcim na trafiku da kupim novine da vidim jel stiglo pojacanje u zvezdu i nekakk vreme nije letelo kao dsnas i kad se okrenes shvatis da si ziveo, a sada uz tv i telefone prodje godina i shvatis da si je prespavao.

Zlatko Todorović

pre 7 godina

Član sam saveta roditelja i školskog odbora jedne srednje škole u Beogradu. Nebitno koja, nema mnogo razlike. Đaci diluju drogu, đaci koriste drogu. "Morate da dostavite podatke školi, ukoliko dete koristi narkotike" Jeste, ali država zabranila roditeljima uvid u zdravstvene kartone svoje dece."Pretresite ih dok su u školi"! Jeste, ali je država zabranila prosvetnim radnicima da pretresaju učenike. Čak ni obezbeđenje to ne sme da radi. Jedino policajci. "Pa neka to policija uradi"! Jeste, ali je država, u skadu smanjenja troškova, smanjila broj policajaca, tako da, i one škole koje su na spisku rizičnih, i po tom osnovu moraju da imaju školskog policajca, najčešće ga dele sa obližnom školom, tako da taj policajac najviše vremena provede u šetnji između škola. I šta dalje da se priča. A to je samo jedan u moru problema.

Filmofil

pre 7 godina

@Šejn, 4. novembar 2016 19:15

Jeste, malo sutra, pa da porastu i koriste mozak za razmisljanje u realnom vremenu i shvate zasto sve funkcionise kako "funkcionise". Nista nije slucajno.

Šejn

pre 7 godina

Ако их учимо само да повезују информације на клик или два само ћемо неговати и продубљивати отупелост. Информатика обавезно, али класично образовање без поговора, али с акцентом на размишљање, примену у реалним ситуацијама, а не на препиши, набубај и то је то.

vojvodjanin

pre 7 godina

Izmedju ostalog i ti snosis odgovornost za otupelu decu. Ali da budemo iskreni, roditelji na prvom mestu. Kakva vama deca odgovaraju? Ona koju ste i zbog najmanje sitnice vukli za uši a sada ih i zbog najgorih stvari ne smete prstom taknuti?
Treba da sednemo zajedno u zbornicu i pogledamo se oči u oči. Kakvi su očevi i majke, deca su danas i Zlatna, kakav je nastavni kadar, deca su super. Kako se siva eminencija odnosi prilikom podele petica uzimajući u obzir "čiji si", sasvim je opravdano što si deca otupela i nezainteresovana za utakmicu kada se zna da su petice rezervisane za one koje se zna "čiji si".

josip broz

pre 7 godina

@A da se osvrnemo na to ko sve radi u prosveti....
(Vesna, 04. novembar 2016 19:05)

Ajde. Pošto je država platila prosvetnog radnika ispod proseka, da li to znači da rade ispodprosečni?
A da se osvrnemo na bilo koju firmu/instituciju, ko sve radi u njima? Svi briljantni?
S obzirom na to koliko smo kao društvo platili visokoobrazovane ljude da nam uče decu, treba da budemo srećni do meseca.
Izuzetak bi u ovim uslovima trebalo da bude dobar profesor, ali nije, jer su prosvetni radnici neki čudan svet, koliko god malo ih platili oni i dalje rade kao blesavi. Ipak su izuzeci loši profesori.

immobil

pre 7 godina

Super, dijagnoza je ispravna: "Neophodno je da znanju dajemo neki kontekst. Učenje svih, najsitnijih detalja imalo je smisla nekada, ali sada, u 21. veku decu moramo da učimo da povezuju informacije, kako da ih koriste u svetu u kome su im one na klik ili dva" - lepo kazano, verovatno još lepše zamošljeno.
Ali gde se to "mora učiti da povezuju", u kojoj to školi se tako postupa u Srbiji? Moja iskustva su da je realnost upravo suprotna. Traži se reproduktivno znanje. Da mi roditelji ne radimo sa decom (učimo ih da povezuju i razumeju činjenice)i prepustimo ih nastavnicima - ne bi valjalo. Iskustvo me tera da nemam nikakvog poverenja u nastavnički kadar niti u OŠ niti u Gimnaziji. Ovi nisu ni nalik, čak ni najlošija kopija nekadašnjih nastavnika.

Veliki brat

pre 7 godina

U ovoj državi niko nije uradio istraživanje, niti je u javnosti komentarisao neko istraživanje iz inostranstva, a na temu kako na decu utiče vreme od 1. do 7. godine provedeno ispred računara, tableta, telefona...

Deca su naučila samo da pritiskaju tastere i da tipkaju po ekranu, većina tog softvera i igrica je urađena da se tu mozak razvija minimalno, a kad pođu u školu, pola njih ne ume da priča pravilno, a o pisanju da ne pričamo.
A ja kad sam 80-ih polazio u školu, znao sam i latinicu i ćirilicu, i pisanje i čitanje, a nisam išao ni u pretškolsko. Iako roditelji nisu bili fakultetski obrazovani, terali su me da to učim i naučim, bar po pola sata svaki dan.

Zato sam posle u školi dobijao lagano petice, domaći radio čim dođem kući iz škole, to se uradi za pola sata, pa ima vrema za igru i druge zanimacije do mile volje.


Ovi danas roditelji su potpuno zapustili decu (ne, nemojte se pravdati da oboje radite po ceo dan, ako nemate normalno plaćen posao sa normalnim radnim vremenom, sami ste krivi što niste završili neki bolji fakultet, ali zato očekujete od dece da urade ono što vi niste mogli.

Znam više parova koji čim dođu sa posla, izvale se u fotelje gledaju TV, a deca upropastiše oči na tabletima i računarima, i šta onda da očekujete?
Kriva škola, nastavnici, država... svi su krivi, samo nisu krivi roditelji.

Nikola M.

pre 7 godina

U Srbiji uvek može gore. Roditelji su prenervozni, nastavnici sujetni, a deca bezobrazna, lenja i odsutna. Kad se sve to sabere dolazi se do sukoba, prvo verbalnog, pa onda i fizičkog između suprostavljenih strana. Na žalost, otrežnjenje će doći tek nakon neke velike tragedije koja će se sigurno desiti u budućnosti u nekoj našoj školi.

goraks

pre 7 godina

Nastavnici da rade svoj posao a roditelji da obavljaju svoje. Jedni u školi drugi kod kuće. Roditelji da budu svesni svoje dece i da ne mogu svi biti vukovci. Svaka laž kad tad izađe na videlo, a tada je kasno za popravni. Po pravilu svi traže greške u drugom a sebe nikada da pogledaju, tako da i sada krivimo nastavnika. Mislim da su oni u pravu, jer su za to i obučeni.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

treba roditeljima objasniti da deca treba da rade sa 15godina.kako on da kaže detetu da radi sa 15kad je on počeo sa 35god.decu treba u te fabrike sa platama od 250evra pa da kad napune 25godina znaju sta su pare i kako se teško saradjuje,ionako te plate plaćamo mi kroz pdv

Binasr

pre 7 godina

Lepa prica, ima osnova, al je samo prica i to na kraju. Jedna skola u mom kraju je pocetkom 2000te imala do 100 ucenika u proseku po generaciji u centralnoj skoskoj jedinici a sada se vodi borba za jedva dva odelenja sa ukupno i jedva 35 ucenika Da ne pominjem podrucna odelenja cija sudbina zatvaranja je izvesna u narednih dve do pet godina. Od sve prilike da nece nikome trebati uniforme jer nece biti ni roditelja ni dece pa kakva god bila. Mozemo li zamisliti Srbiju za 20 godina i na cemu ce stajati?

mrkobgd

pre 7 godina

Pa nisu bas samo roditelji krivi, u skoli u koju moje dete ide je ukinuto fizicko vaspitanje u sali za 1. i 2. razred, rade u ucionici. Zamislite vi taj cas fizickog... Jos uciteljica kad je deca iznerviraju ih kazni da i tu vrstu aktivnosti imaju. Mnogo nebuloza ima u danasnjem skolstvu, zato su roditelji na celu sa mnom besni. A svi nastavnici, a vidim i doticna gospodja se ogradjuju nije do njih. A kome roditelji da se obrate nego uciteljima svoje dece a oni te informacije proslede na sednici nastavnika, pa kada direktor vidi da se ama bas svi razredi bune donese neku promenu. Ovako se nastavnici samo peru nije do njih, a roditelj do direktora nikako ne moze. A i sami ste sve prebacili na savet roditelja i sta biste sad????

Jelena

pre 7 godina

Profesori, izadite iz antagonizma s roditeljima. Iako su roditelji glavna karika u vaspitanju, vasa uloga nije zanemarljivas. Tesko da ce se nesto popraviti do se ne udruzite i podelite odgovornost.

Dejan

pre 7 godina

Izjave gospodje Nedic su blago receno skandalozne, I reflektuju moralnu nesavrsenost o kojoj je u nacionalnom intervjuu govorio mnogo veci kalibar od doticne dame, Prof. Dr Stojan Radenovic, jedan od 100 najboljih matematicara sveta. Reci detetu da je glupo ili da ne razume - to je pravi primer moralne nesavrsenosti. Detetu (uceniku, studentu) se moze reci da ne zna, nauciti ga ili uputiti gde to moze da nauci - ali mu reci da ne razume - to je skandal. Ko to uopste meri, stepen razumevanja? Koliko g-dja Bobic uopste "razume"? Ova gospodja je promasila zanimanje.

CarloNS

pre 7 godina

Po mom mišljenju škola ne treba da bude obavezna. Zbog obaveznog osnovnog školovanja problematične učenike nije moguće izbaciti iz škole. Ovako, ko hoće da šalje decu u školu ima da poštuje pravila. Ko neće, neka se snalazi kako zna i ume. Možda tako dođe roditeljima iz d***** u glavu.

Ljubomir

pre 7 godina

Nesto sto mi nazivamo LENJOST je izmisljotina, postoji samo NEZAINTERESOVANOST i NEMOTIVISANOST, a ko je sve kriv za to, sami razmislite.

sturmmann

pre 7 godina

Problemi ovog tipa na zanimljiv način počinju da blede i nestaju kada neko ode na "privremen rad u inostranstvo". Ne kažem da tamo ljudi nemaju svojih problema, naravno da imaju, ali ovakvih i ovih dimenzija, NE! NIKO od mog društva ili rođaka koji su u inostranstvu NEMA ovakvih problema. Kao što vidite, rešenje je vrlo prosto.
U Srbiji nema NIČEGA a da bi se prešlo u NEŠTO i ostvarilo NEŠTO u životu, prvo treba pobeći iz NIČEGA.
To je zapravo JEDINA BUDUĆNOST U KOJU TREBA DA VERUJETE.

Petar

pre 7 godina

Čitam komentare i jedva mogu da poverujem koliko smo zaostali i propali...ne da nemamo kult rada, nemamo ni sećanje na rad i koliko rada je zapravo potrebno da bi se firmirao izgrađen čovek, ličnost, znalac i stručnjak. Sve vrvi od nekih "lako ćemo" saveta, kako tobože "zainteresovati" apatičnu i bezvoljnu decu (verovatno su im roditelji još malodušniji). Sve se nešto upire prstom u školu i nastavno ososblje, kao da je moguće nekoga nešto naučiti ako ovaj jednostavno neće - nije rad da uči mlad, ali je rad da bude predsednik negde, nečega. Koja gomila gluposti...da znanje raste na drvetu i majmuni bi ga stekli. Sram vas bilo. Kako se uči? Jednostavno. Knjigu u šake i UČI i ne puštaj dok ne naučiš...i da znaš, nije kraj...ima još.

Nije sandžak nego Raška

pre 7 godina

Pametni su otišli iz zemlje i poveli sa sobom svoju pametnu decu. Neću da kažem da su ostala samo glupa deca, najposle i ja sam ostao ovde zarobljen sa svojom decom. Toliko.

dusan

pre 7 godina

nada uciteljica radi fizicko u ucionici tako sto deca igraju igrice na kompu.
kaze: bas fino, ne znoje se, mirni su i cute.
zato mi vozimo i dovozimo dete sa treninga i to nas kosta dva sata i najmanje 1500dimara mesecno plus benzin sokici oprema itd

Buba

pre 7 godina

Da li bi gospodin koji se potpisao kao "Veliki brat" mogao da mi pojasni koji su to "bolji fakulteti"? Jer ja znam neke koji su završili medicinu, tehnološki, poljoprivredni, istoriju, biologiju... Pa ne mogu da se zaposle. Koji ste fakultet vi završili i preko koje veze se zaposlili pa imate ludilo platu.
A zanima me i da li imate decu? Posto takve komentare izjavljuje samo neko ko nema decu. Ti vasi prijatelji verovatno puste decu za komp jer ste im vi došli u goste pa ne mogu da sede sa njima i da ih uce da čitaju i Pisu nego moraju da slušaju vas kako pametujete.
I jos nesto, i moje dete ima 6 godina i zna da pise i računa. Jel to to? Ništa vise ne moram sa njim da radim? Sa 6 godina treba da znaju da se ponašaju. A da li Pisu ili ne, nije bitno. To treba škola da ih nauci a ne roditelji.

Caca

pre 7 godina

Novac vam je unistio ugled,nastavnici.Deca znaju da roditelji mogu da vas kupe i da vas kupuju.Deca ciji roditelji vas kupuju smatraju vas svojim podanicima,a oni koji ne mogu da vas kupe vas preziru sto ste potkupljivi. Privatni casovi su toliko rasprostranjen biznis da bi trebalo uvesti fiskalne racune za to. Od nekadasnjeg cveca i staklene piksle za 8.mart dosli ste do poklona od vise desetina pa i stotina evra. Snasli ste se ali po cenu svog obraza.Nisu za to krive samo male plate nego i vasa gramzivost.A onda dobijemo lekare koji ne umeju da lece,ucitelje koji ne znaju svoj posao,inzenjere koji ne umeju da izmere tunele,gradjevinare kojima se ruse potporni zidovi.

Lena

pre 7 godina

Mene su nazivali nezainteresovanim i lenjim detetom tokom cele srednje škole. To je naravno bio problem mene i mojih roditelja, ne, ne definitivno nije imalo veze sa tim što nam je profesorka sama priznala da je gradivi zastarelo oko 10tak godina, ili što su se ocene velikim delom dobijale po principu ko su ti roditelji i šta su voljni da doniraju profesorima ili školi, da nam je razredna ispirala mozak pravoslavljem, što je razredna pokušavala da nas koristi za svoje rasprave i svađe sa drugim profesorima, da ne pričam o vašoj internoj trgovini ocenama "ja cu povećam ocenu ovom tvom ako ti povecas ovom mom" .
I zamislite lenjo dete odjednom nema nikakav problem na fakultetu i diplomira sa prosekom iznad 9.
Nikad neću zaboraviti profesorku koja se toliko trudila i bila zainteresovana za nas da nam je bilo neprijatno da ne učimo.

polo

pre 7 godina

Prvo sto treba da se uvede u skole je psiholoski pregled za sve potencijalne nove nastavnike, profesore, i svake godine psiho test da se vidi dali je neko i dalje za rad sa decom. Mnoga deca trpe probleme koje profesori donose od kuce, a mnogi i nisu tu sto vole rad sa decom, vec da zarade platu i godisnjih odmora...

Ja

pre 7 godina

Sve krece od toga sto ni odrasli vise nemaju kontrolu nad svojim zivotom i svesni su da drustvena pravila vise ne postavlja sama drustvena zajednica, vec ona dolaze spolja pa odozgo i jednostavno se namecu. Ljudi se osecaju kao da su im ruke vezane, kao da ne mogu da uticu na drustvene procese i pojave i to se naravno prenosi i na decu. Zato su bezvoljni i apaticni, a mnogi su i bezobzirni oportunsti, koji razmisljaju kako da u tom haosu jednostavno zagrabe sebi sto vise sa sto manje truda i rada, jer ideala ionako vise niko nema niti cemu sluze. Koliko se puta desilo da se u Srbiji postigne drustveni konsenzus oko neke teme, jer mi u ovom drustvu zivimo, znamo koji su problemi i kako ih treba resiti, a onda neko odozgo samo kaze - ne moze!

Kako da ne

pre 7 godina

#Lena

Upravo tako. Da profesori rade svoj posao kako treba, mnogi od problema koje danas imamo ne bi postojali. Nema ništa gore nego kad korupcija, nepotizam i kronizam, lenjost, nezainteresovanost i neznanje vladaju onima koji rade u prosveti. Čast izuzecima, ali većina profesora ne zna da prenese znanje, mnogi ni nemaju dovoljno znanja da budu prosvetni radnici, a o pedagoškim vestinama ni ne želim da pričam. A ovo govorim kao neko ko je pre par meseci završio državni fakultet sa svim desetkama, pobeđivao na međunarodnim takmičenjima, i našao posao u struci pre diplomiranja. Odlično sam upoznao sve aspelte obrazovnog sistema Srbije, i mnogi problemi potiču upravo odatle. U krajnjem slučaju, mnogi učitelji, nastavnici i profesori koji i danas rade su odškolovali sve te "loše" roditelje i birače koji ne poznaju osnove politike, ekonomije, prava, kulture i drugih oblasti društva, pa zato i imamo stanje u društvu i državi kakvo imamo. Izuzetno je licemerno da jedina profesija koja ne odgovara za svoj "proizvod" prebacuje odgovornost na svoje đake.

реално

pre 7 godina

Мислим да је корен свему томе ЛЕЊОСТ!
Kад је неко лењ он посао оставља за сутра па тако и држава и просвета и родитељи и деца су научена на то, нажалост.

zoran stokic

pre 7 godina

Težište u osnovnoj školi mora biti na socijalizaciji dece, da se uče građanskim vrednostima: saradnji, toleranciji, radnim navikama, empatiji... a ne kao do sad (oko 26.g) škola je bubaonica (beskonačnog skupa pojmova) i igraonica. I u kući su roditelji prestali da vaspitavaju decu: "napiši domaći i napolje da se igraš", kućno vaspitanje, kućni poslovi, vrednosti....su u autu! U nas je i nauka svedena samo na pozitivističku i scijentističku ljušturu! Nama je nauka potrebnija nego u zemljama Zapada, jer, pored svoje osnovne funkcije, ona ima i pedagošku ulogu – koja je za nas daleko najvažnija. Nauka može da nam pomogne da izgradimo građansku kulturu i moral. Već 26. g stanje u našim školstvu, medijima, kulturi, politici i tsl. progresivno se udaljava od temeljnih postavki te kulture i morala. Nivo znanja i metode zaključivanja, operacionalne sposbnosti svakim danom u Srbiji nezadrživo regrediraju, nedostatak urbanih prostorno-vremenskih mreža, kauzalno prerdviđanja tokova u našim neuronskim mrežama – se svaki dan pokazuje u kretanju i saobraćaju. Koliko još katastrofa treba da zadesi naše društvo da bi naša elita zaključili da se ni naša kuća ne može graditi bez temelja? Ti temelji u 21. veku ne mogu biti ništa drugo do procesi naučnog zaključivanja. Naučna metodologija za svakoga od nas mora postati "bukvar", koji smo usvojili ne da bismo bili naučnici nego da bismo bili građani te da bismo preživeli!

Natasa

pre 7 godina

Zavrsila sam fala Bogu, osnovnu, srednju, pa i visu skolu, deca da jesu raspustena jesu, kazem iz razloga jer vidim da roditelji sve manje i manje imaju vremena za decu, a zbog cega je to tako? Nastavnici zahtevaju neke literature od nekih izdavaca a mi smo ucili svi iz zavodovih knjiga, niko ne pita roditelje da li imaju finansije za to, nego mora, a onda roditelji kako znaju i umeju rade da bi zaradili za svoju decu, jer nisu u pitanju samo knjige nego jos mnogo toga sto im treba priustiti. U skolama su uvek bili "mamini i tatini sinovi i cerke " i toga ce uvek biti. Samo mogu da vam kazem nisam bila najbolji djak nego uvek zlatna sredina a ta tatina i mamina deca su danas niko i nista cak su jedva i zavrsili srednju skolu, a ja sam ipak uspela nesto... Dzabe nastavnica govori o sukobu roditelja i nastavnika, toga ce biti dok oni ne prestanu da izmisljaju sta deci treba, i prestanu da ih tovare kao magarice sa preteskim rancima. MOja jetrva ima dva sina i kaze mi " Ne moze stare knjige traze nove, a nove kostaju za obojicu 22000 dinara , a odakle mi te pare, a pored knjiga mi treba i ostali pribor" ZAPITAJ SE ZEMLJO SRBIJO ZATSO SU DECA RASPUSTENA

komentatorka

pre 7 godina

kako vam nikad ne dosadi upiranje prsta u decu, kako je moguce da su za vas sva deca otupela? da li vi umete i kako uopste sa decom komunicirate?
da li ste vi normalni kad se usudjujete da dajete ova odvratna uopstavanja o jednoj grupi stanovnistva?
ja licno kad pogledam kakvi su odrasli, deca mu dodju od zezenog zlata.
btw, ovo od prosvetnih radnika slusam od kad znam za sebe, a imam ihahaj godina

zoran stokic

pre 7 godina

@Ja, 5. novembar 2016 12:11 Ako vas interesuje tema "empatija" možda je najbolja ulaznica knjiga: „Psihologija zla“, Sajmon Baron-Koen: „Empatija je jedan od najvrednijih resursa na svetu. Iščezavanje empatije predstavlja važno globalno pitanje koje je vezano za zdravlje naših zajednica, bilo da su male kao porodice ili velike kao nacije.“

Ja

pre 7 godina

zoran stokic

Empatija prema kome, prema cemu? To niste objasnili, a vrlo je vazno. Ne mozemo deci nametati empatiju na mestima gde je potrebno sasvim suprotno - angazovanost pojedinca i citavog drustva na suzbijanju negativnih drustvenih pojava.

M

pre 7 godina

@polo
Lepa zamisao ali u praksi u suštini nemoguća. Bilo bi prvo problematicno formirati uslove i parametre koje sposoban da bude nastavnik (što bi lako moglo da sklizne u razne zloupotrebe i diskriminsviju) a drugo većina testova iako imaju neki stepen kako da zaobiđu "laganje" opet se oslanjaju na iskrenost testiranog.
Mada mislim da ste na dobrom putu, trebalo bi da svi profesori imaju kao obavezni deo makar osnove psihologije obrazovanja i pratiti njihov rad tokom cele godine, pa u skladu sa tim nagrađivati i vršiti selekciju.

Ja

pre 7 godina

zoran stokic

Ne, mene interesuje, i bila sam vrlo jasna, u odnosu na sta po Vama deca treba da budu empaticna? Lepo sam Vam naglasila da upravo gradjanski kvazi-moral zna da namece kao obaveznu empatiju tamo gde je ona samo kontraproduktivna i stetna bas za tu decu. Ako ne zelite konkretno da odgovorite, ne morate, ali ja nisam pitala za literaturu, nego za Vase licno misljenje. Hvala!

Dejan

pre 7 godina

Izjave gospodje Nedic su blago receno skandalozne, I reflektuju moralnu nesavrsenost o kojoj je u nacionalnom intervjuu govorio mnogo veci kalibar od doticne dame, Prof. Dr Stojan Radenovic, jedan od 100 najboljih matematicara sveta. Reci detetu da je glupo ili da ne razume - to je pravi primer moralne nesavrsenosti. Detetu (uceniku, studentu) se moze reci da ne zna, nauciti ga ili uputiti gde to moze da nauci - ali mu reci da ne razume - to je skandal. Ko to uopste meri, stepen razumevanja? Koliko g-dja Bobic uopste "razume"? Ova gospodja je promasila zanimanje.

mrkobgd

pre 7 godina

Pa nisu bas samo roditelji krivi, u skoli u koju moje dete ide je ukinuto fizicko vaspitanje u sali za 1. i 2. razred, rade u ucionici. Zamislite vi taj cas fizickog... Jos uciteljica kad je deca iznerviraju ih kazni da i tu vrstu aktivnosti imaju. Mnogo nebuloza ima u danasnjem skolstvu, zato su roditelji na celu sa mnom besni. A svi nastavnici, a vidim i doticna gospodja se ogradjuju nije do njih. A kome roditelji da se obrate nego uciteljima svoje dece a oni te informacije proslede na sednici nastavnika, pa kada direktor vidi da se ama bas svi razredi bune donese neku promenu. Ovako se nastavnici samo peru nije do njih, a roditelj do direktora nikako ne moze. A i sami ste sve prebacili na savet roditelja i sta biste sad????

Jelena

pre 7 godina

Profesori, izadite iz antagonizma s roditeljima. Iako su roditelji glavna karika u vaspitanju, vasa uloga nije zanemarljivas. Tesko da ce se nesto popraviti do se ne udruzite i podelite odgovornost.

vojvodjanin

pre 7 godina

Izmedju ostalog i ti snosis odgovornost za otupelu decu. Ali da budemo iskreni, roditelji na prvom mestu. Kakva vama deca odgovaraju? Ona koju ste i zbog najmanje sitnice vukli za uši a sada ih i zbog najgorih stvari ne smete prstom taknuti?
Treba da sednemo zajedno u zbornicu i pogledamo se oči u oči. Kakvi su očevi i majke, deca su danas i Zlatna, kakav je nastavni kadar, deca su super. Kako se siva eminencija odnosi prilikom podele petica uzimajući u obzir "čiji si", sasvim je opravdano što si deca otupela i nezainteresovana za utakmicu kada se zna da su petice rezervisane za one koje se zna "čiji si".

immobil

pre 7 godina

Super, dijagnoza je ispravna: "Neophodno je da znanju dajemo neki kontekst. Učenje svih, najsitnijih detalja imalo je smisla nekada, ali sada, u 21. veku decu moramo da učimo da povezuju informacije, kako da ih koriste u svetu u kome su im one na klik ili dva" - lepo kazano, verovatno još lepše zamošljeno.
Ali gde se to "mora učiti da povezuju", u kojoj to školi se tako postupa u Srbiji? Moja iskustva su da je realnost upravo suprotna. Traži se reproduktivno znanje. Da mi roditelji ne radimo sa decom (učimo ih da povezuju i razumeju činjenice)i prepustimo ih nastavnicima - ne bi valjalo. Iskustvo me tera da nemam nikakvog poverenja u nastavnički kadar niti u OŠ niti u Gimnaziji. Ovi nisu ni nalik, čak ni najlošija kopija nekadašnjih nastavnika.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

treba roditeljima objasniti da deca treba da rade sa 15godina.kako on da kaže detetu da radi sa 15kad je on počeo sa 35god.decu treba u te fabrike sa platama od 250evra pa da kad napune 25godina znaju sta su pare i kako se teško saradjuje,ionako te plate plaćamo mi kroz pdv

Veliki brat

pre 7 godina

U ovoj državi niko nije uradio istraživanje, niti je u javnosti komentarisao neko istraživanje iz inostranstva, a na temu kako na decu utiče vreme od 1. do 7. godine provedeno ispred računara, tableta, telefona...

Deca su naučila samo da pritiskaju tastere i da tipkaju po ekranu, većina tog softvera i igrica je urađena da se tu mozak razvija minimalno, a kad pođu u školu, pola njih ne ume da priča pravilno, a o pisanju da ne pričamo.
A ja kad sam 80-ih polazio u školu, znao sam i latinicu i ćirilicu, i pisanje i čitanje, a nisam išao ni u pretškolsko. Iako roditelji nisu bili fakultetski obrazovani, terali su me da to učim i naučim, bar po pola sata svaki dan.

Zato sam posle u školi dobijao lagano petice, domaći radio čim dođem kući iz škole, to se uradi za pola sata, pa ima vrema za igru i druge zanimacije do mile volje.


Ovi danas roditelji su potpuno zapustili decu (ne, nemojte se pravdati da oboje radite po ceo dan, ako nemate normalno plaćen posao sa normalnim radnim vremenom, sami ste krivi što niste završili neki bolji fakultet, ali zato očekujete od dece da urade ono što vi niste mogli.

Znam više parova koji čim dođu sa posla, izvale se u fotelje gledaju TV, a deca upropastiše oči na tabletima i računarima, i šta onda da očekujete?
Kriva škola, nastavnici, država... svi su krivi, samo nisu krivi roditelji.

Šejn

pre 7 godina

Ако их учимо само да повезују информације на клик или два само ћемо неговати и продубљивати отупелост. Информатика обавезно, али класично образовање без поговора, али с акцентом на размишљање, примену у реалним ситуацијама, а не на препиши, набубај и то је то.

crni_redstar

pre 7 godina

svoje vreme nikada ne bih menjao, iako su to 80-te i 90-te...nije se imalo para, malo ko je imao , ali smo imali fantasticno detinjstvo u pogledu druzenja i maste. bili smo copor , fudbal, zmurke, planovi, kamaj kamaj, janine, ledeni deda, trule kobile, gedze...milion igara tokom celog dana na ulici, sankanje zimi i grudvanje...nemas kad da odes kuci, namazu ti parce hleba i cepas napolje...zimi dva puta presvlacenje jer se nakvasimo u snegu , niko ne mari za hladnocu...jesmo tada mastali o kompjuterima i raznim cudesima , ali smo bili srecni. secam se pisma koje sam slao jednoj curi sto sam je upoznao na raspustu na moru , pa kad je prelazni rok u fudbalu cim ustanem trcim na trafiku da kupim novine da vidim jel stiglo pojacanje u zvezdu i nekakk vreme nije letelo kao dsnas i kad se okrenes shvatis da si ziveo, a sada uz tv i telefone prodje godina i shvatis da si je prespavao.

josip broz

pre 7 godina

@A da se osvrnemo na to ko sve radi u prosveti....
(Vesna, 04. novembar 2016 19:05)

Ajde. Pošto je država platila prosvetnog radnika ispod proseka, da li to znači da rade ispodprosečni?
A da se osvrnemo na bilo koju firmu/instituciju, ko sve radi u njima? Svi briljantni?
S obzirom na to koliko smo kao društvo platili visokoobrazovane ljude da nam uče decu, treba da budemo srećni do meseca.
Izuzetak bi u ovim uslovima trebalo da bude dobar profesor, ali nije, jer su prosvetni radnici neki čudan svet, koliko god malo ih platili oni i dalje rade kao blesavi. Ipak su izuzeci loši profesori.

Profesor fizike

pre 7 godina

Radim u Gimnaziji u Beogradu. Ne mogu da radim kako su me učili na fakultetu a to je više nego što roditelji očekuju jer nemam niz uslova. Nemam nastavna sredstva, nemam stalan pristup kabinetu (ima nas četiri nastavnika a jedan kabinet pa fizički ne možemo da budemo svaki čas u kabinetu), nemam razumevanja dece i roditelja kada zadajem domaće zadatke već se stalno žale da je preteško, da fizika nije jedini predmet, nemam gde da pripremam nastavu nego kod kuće, nemam dovoljnu zaradu pa vreme za dnevni odmor trošim na dodatni posao, nemam društveni ugled, nemam podršku školske uprave, ministarstva, niko me ne pita za mišljenje već su me postavili u situaciju da sam izvršilac radnog zadtka. Deca sve ovo vide i ne žele da se ugledaju na svog nastavnika, da ga poslušaju, da se potrude sa teškim zadacima koja razvijaju mišljenje, zaključivanje, donošenje odluke, povezivanje jer bi onda postali kao ja, marginalizovani, siromašni nebitni član društva - profesor ili neko ko je odlučio da se bavi humanim zanimanjem na dobrobit društva. Umesto toga pričaju da će se "snaći" i često se baš dobro snađu.

Kako da ne

pre 7 godina

#Lena

Upravo tako. Da profesori rade svoj posao kako treba, mnogi od problema koje danas imamo ne bi postojali. Nema ništa gore nego kad korupcija, nepotizam i kronizam, lenjost, nezainteresovanost i neznanje vladaju onima koji rade u prosveti. Čast izuzecima, ali većina profesora ne zna da prenese znanje, mnogi ni nemaju dovoljno znanja da budu prosvetni radnici, a o pedagoškim vestinama ni ne želim da pričam. A ovo govorim kao neko ko je pre par meseci završio državni fakultet sa svim desetkama, pobeđivao na međunarodnim takmičenjima, i našao posao u struci pre diplomiranja. Odlično sam upoznao sve aspelte obrazovnog sistema Srbije, i mnogi problemi potiču upravo odatle. U krajnjem slučaju, mnogi učitelji, nastavnici i profesori koji i danas rade su odškolovali sve te "loše" roditelje i birače koji ne poznaju osnove politike, ekonomije, prava, kulture i drugih oblasti društva, pa zato i imamo stanje u društvu i državi kakvo imamo. Izuzetno je licemerno da jedina profesija koja ne odgovara za svoj "proizvod" prebacuje odgovornost na svoje đake.

Caca

pre 7 godina

Novac vam je unistio ugled,nastavnici.Deca znaju da roditelji mogu da vas kupe i da vas kupuju.Deca ciji roditelji vas kupuju smatraju vas svojim podanicima,a oni koji ne mogu da vas kupe vas preziru sto ste potkupljivi. Privatni casovi su toliko rasprostranjen biznis da bi trebalo uvesti fiskalne racune za to. Od nekadasnjeg cveca i staklene piksle za 8.mart dosli ste do poklona od vise desetina pa i stotina evra. Snasli ste se ali po cenu svog obraza.Nisu za to krive samo male plate nego i vasa gramzivost.A onda dobijemo lekare koji ne umeju da lece,ucitelje koji ne znaju svoj posao,inzenjere koji ne umeju da izmere tunele,gradjevinare kojima se ruse potporni zidovi.

polo

pre 7 godina

Prvo sto treba da se uvede u skole je psiholoski pregled za sve potencijalne nove nastavnike, profesore, i svake godine psiho test da se vidi dali je neko i dalje za rad sa decom. Mnoga deca trpe probleme koje profesori donose od kuce, a mnogi i nisu tu sto vole rad sa decom, vec da zarade platu i godisnjih odmora...

Filmofil

pre 7 godina

@Šejn, 4. novembar 2016 19:15

Jeste, malo sutra, pa da porastu i koriste mozak za razmisljanje u realnom vremenu i shvate zasto sve funkcionise kako "funkcionise". Nista nije slucajno.

Nikola M.

pre 7 godina

U Srbiji uvek može gore. Roditelji su prenervozni, nastavnici sujetni, a deca bezobrazna, lenja i odsutna. Kad se sve to sabere dolazi se do sukoba, prvo verbalnog, pa onda i fizičkog između suprostavljenih strana. Na žalost, otrežnjenje će doći tek nakon neke velike tragedije koja će se sigurno desiti u budućnosti u nekoj našoj školi.

komentatorka

pre 7 godina

kako vam nikad ne dosadi upiranje prsta u decu, kako je moguce da su za vas sva deca otupela? da li vi umete i kako uopste sa decom komunicirate?
da li ste vi normalni kad se usudjujete da dajete ova odvratna uopstavanja o jednoj grupi stanovnistva?
ja licno kad pogledam kakvi su odrasli, deca mu dodju od zezenog zlata.
btw, ovo od prosvetnih radnika slusam od kad znam za sebe, a imam ihahaj godina

Natasa

pre 7 godina

Zavrsila sam fala Bogu, osnovnu, srednju, pa i visu skolu, deca da jesu raspustena jesu, kazem iz razloga jer vidim da roditelji sve manje i manje imaju vremena za decu, a zbog cega je to tako? Nastavnici zahtevaju neke literature od nekih izdavaca a mi smo ucili svi iz zavodovih knjiga, niko ne pita roditelje da li imaju finansije za to, nego mora, a onda roditelji kako znaju i umeju rade da bi zaradili za svoju decu, jer nisu u pitanju samo knjige nego jos mnogo toga sto im treba priustiti. U skolama su uvek bili "mamini i tatini sinovi i cerke " i toga ce uvek biti. Samo mogu da vam kazem nisam bila najbolji djak nego uvek zlatna sredina a ta tatina i mamina deca su danas niko i nista cak su jedva i zavrsili srednju skolu, a ja sam ipak uspela nesto... Dzabe nastavnica govori o sukobu roditelja i nastavnika, toga ce biti dok oni ne prestanu da izmisljaju sta deci treba, i prestanu da ih tovare kao magarice sa preteskim rancima. MOja jetrva ima dva sina i kaze mi " Ne moze stare knjige traze nove, a nove kostaju za obojicu 22000 dinara , a odakle mi te pare, a pored knjiga mi treba i ostali pribor" ZAPITAJ SE ZEMLJO SRBIJO ZATSO SU DECA RASPUSTENA

реално

pre 7 godina

Мислим да је корен свему томе ЛЕЊОСТ!
Kад је неко лењ он посао оставља за сутра па тако и држава и просвета и родитељи и деца су научена на то, нажалост.

Zlatko Todorović

pre 7 godina

Član sam saveta roditelja i školskog odbora jedne srednje škole u Beogradu. Nebitno koja, nema mnogo razlike. Đaci diluju drogu, đaci koriste drogu. "Morate da dostavite podatke školi, ukoliko dete koristi narkotike" Jeste, ali država zabranila roditeljima uvid u zdravstvene kartone svoje dece."Pretresite ih dok su u školi"! Jeste, ali je država zabranila prosvetnim radnicima da pretresaju učenike. Čak ni obezbeđenje to ne sme da radi. Jedino policajci. "Pa neka to policija uradi"! Jeste, ali je država, u skadu smanjenja troškova, smanjila broj policajaca, tako da, i one škole koje su na spisku rizičnih, i po tom osnovu moraju da imaju školskog policajca, najčešće ga dele sa obližnom školom, tako da taj policajac najviše vremena provede u šetnji između škola. I šta dalje da se priča. A to je samo jedan u moru problema.

goraks

pre 7 godina

Nastavnici da rade svoj posao a roditelji da obavljaju svoje. Jedni u školi drugi kod kuće. Roditelji da budu svesni svoje dece i da ne mogu svi biti vukovci. Svaka laž kad tad izađe na videlo, a tada je kasno za popravni. Po pravilu svi traže greške u drugom a sebe nikada da pogledaju, tako da i sada krivimo nastavnika. Mislim da su oni u pravu, jer su za to i obučeni.

sturmmann

pre 7 godina

Problemi ovog tipa na zanimljiv način počinju da blede i nestaju kada neko ode na "privremen rad u inostranstvo". Ne kažem da tamo ljudi nemaju svojih problema, naravno da imaju, ali ovakvih i ovih dimenzija, NE! NIKO od mog društva ili rođaka koji su u inostranstvu NEMA ovakvih problema. Kao što vidite, rešenje je vrlo prosto.
U Srbiji nema NIČEGA a da bi se prešlo u NEŠTO i ostvarilo NEŠTO u životu, prvo treba pobeći iz NIČEGA.
To je zapravo JEDINA BUDUĆNOST U KOJU TREBA DA VERUJETE.

Binasr

pre 7 godina

Lepa prica, ima osnova, al je samo prica i to na kraju. Jedna skola u mom kraju je pocetkom 2000te imala do 100 ucenika u proseku po generaciji u centralnoj skoskoj jedinici a sada se vodi borba za jedva dva odelenja sa ukupno i jedva 35 ucenika Da ne pominjem podrucna odelenja cija sudbina zatvaranja je izvesna u narednih dve do pet godina. Od sve prilike da nece nikome trebati uniforme jer nece biti ni roditelja ni dece pa kakva god bila. Mozemo li zamisliti Srbiju za 20 godina i na cemu ce stajati?

Ljubomir

pre 7 godina

Nesto sto mi nazivamo LENJOST je izmisljotina, postoji samo NEZAINTERESOVANOST i NEMOTIVISANOST, a ko je sve kriv za to, sami razmislite.

CarloNS

pre 7 godina

Po mom mišljenju škola ne treba da bude obavezna. Zbog obaveznog osnovnog školovanja problematične učenike nije moguće izbaciti iz škole. Ovako, ko hoće da šalje decu u školu ima da poštuje pravila. Ko neće, neka se snalazi kako zna i ume. Možda tako dođe roditeljima iz d***** u glavu.

dusan

pre 7 godina

nada uciteljica radi fizicko u ucionici tako sto deca igraju igrice na kompu.
kaze: bas fino, ne znoje se, mirni su i cute.
zato mi vozimo i dovozimo dete sa treninga i to nas kosta dva sata i najmanje 1500dimara mesecno plus benzin sokici oprema itd

Buba

pre 7 godina

Da li bi gospodin koji se potpisao kao "Veliki brat" mogao da mi pojasni koji su to "bolji fakulteti"? Jer ja znam neke koji su završili medicinu, tehnološki, poljoprivredni, istoriju, biologiju... Pa ne mogu da se zaposle. Koji ste fakultet vi završili i preko koje veze se zaposlili pa imate ludilo platu.
A zanima me i da li imate decu? Posto takve komentare izjavljuje samo neko ko nema decu. Ti vasi prijatelji verovatno puste decu za komp jer ste im vi došli u goste pa ne mogu da sede sa njima i da ih uce da čitaju i Pisu nego moraju da slušaju vas kako pametujete.
I jos nesto, i moje dete ima 6 godina i zna da pise i računa. Jel to to? Ništa vise ne moram sa njim da radim? Sa 6 godina treba da znaju da se ponašaju. A da li Pisu ili ne, nije bitno. To treba škola da ih nauci a ne roditelji.

Ja

pre 7 godina

Sve krece od toga sto ni odrasli vise nemaju kontrolu nad svojim zivotom i svesni su da drustvena pravila vise ne postavlja sama drustvena zajednica, vec ona dolaze spolja pa odozgo i jednostavno se namecu. Ljudi se osecaju kao da su im ruke vezane, kao da ne mogu da uticu na drustvene procese i pojave i to se naravno prenosi i na decu. Zato su bezvoljni i apaticni, a mnogi su i bezobzirni oportunsti, koji razmisljaju kako da u tom haosu jednostavno zagrabe sebi sto vise sa sto manje truda i rada, jer ideala ionako vise niko nema niti cemu sluze. Koliko se puta desilo da se u Srbiji postigne drustveni konsenzus oko neke teme, jer mi u ovom drustvu zivimo, znamo koji su problemi i kako ih treba resiti, a onda neko odozgo samo kaze - ne moze!

Lena

pre 7 godina

Mene su nazivali nezainteresovanim i lenjim detetom tokom cele srednje škole. To je naravno bio problem mene i mojih roditelja, ne, ne definitivno nije imalo veze sa tim što nam je profesorka sama priznala da je gradivi zastarelo oko 10tak godina, ili što su se ocene velikim delom dobijale po principu ko su ti roditelji i šta su voljni da doniraju profesorima ili školi, da nam je razredna ispirala mozak pravoslavljem, što je razredna pokušavala da nas koristi za svoje rasprave i svađe sa drugim profesorima, da ne pričam o vašoj internoj trgovini ocenama "ja cu povećam ocenu ovom tvom ako ti povecas ovom mom" .
I zamislite lenjo dete odjednom nema nikakav problem na fakultetu i diplomira sa prosekom iznad 9.
Nikad neću zaboraviti profesorku koja se toliko trudila i bila zainteresovana za nas da nam je bilo neprijatno da ne učimo.

Petar

pre 7 godina

Čitam komentare i jedva mogu da poverujem koliko smo zaostali i propali...ne da nemamo kult rada, nemamo ni sećanje na rad i koliko rada je zapravo potrebno da bi se firmirao izgrađen čovek, ličnost, znalac i stručnjak. Sve vrvi od nekih "lako ćemo" saveta, kako tobože "zainteresovati" apatičnu i bezvoljnu decu (verovatno su im roditelji još malodušniji). Sve se nešto upire prstom u školu i nastavno ososblje, kao da je moguće nekoga nešto naučiti ako ovaj jednostavno neće - nije rad da uči mlad, ali je rad da bude predsednik negde, nečega. Koja gomila gluposti...da znanje raste na drvetu i majmuni bi ga stekli. Sram vas bilo. Kako se uči? Jednostavno. Knjigu u šake i UČI i ne puštaj dok ne naučiš...i da znaš, nije kraj...ima još.

zoran stokic

pre 7 godina

Težište u osnovnoj školi mora biti na socijalizaciji dece, da se uče građanskim vrednostima: saradnji, toleranciji, radnim navikama, empatiji... a ne kao do sad (oko 26.g) škola je bubaonica (beskonačnog skupa pojmova) i igraonica. I u kući su roditelji prestali da vaspitavaju decu: "napiši domaći i napolje da se igraš", kućno vaspitanje, kućni poslovi, vrednosti....su u autu! U nas je i nauka svedena samo na pozitivističku i scijentističku ljušturu! Nama je nauka potrebnija nego u zemljama Zapada, jer, pored svoje osnovne funkcije, ona ima i pedagošku ulogu – koja je za nas daleko najvažnija. Nauka može da nam pomogne da izgradimo građansku kulturu i moral. Već 26. g stanje u našim školstvu, medijima, kulturi, politici i tsl. progresivno se udaljava od temeljnih postavki te kulture i morala. Nivo znanja i metode zaključivanja, operacionalne sposbnosti svakim danom u Srbiji nezadrživo regrediraju, nedostatak urbanih prostorno-vremenskih mreža, kauzalno prerdviđanja tokova u našim neuronskim mrežama – se svaki dan pokazuje u kretanju i saobraćaju. Koliko još katastrofa treba da zadesi naše društvo da bi naša elita zaključili da se ni naša kuća ne može graditi bez temelja? Ti temelji u 21. veku ne mogu biti ništa drugo do procesi naučnog zaključivanja. Naučna metodologija za svakoga od nas mora postati "bukvar", koji smo usvojili ne da bismo bili naučnici nego da bismo bili građani te da bismo preživeli!

Ja

pre 7 godina

zoran stokic

Ne, mene interesuje, i bila sam vrlo jasna, u odnosu na sta po Vama deca treba da budu empaticna? Lepo sam Vam naglasila da upravo gradjanski kvazi-moral zna da namece kao obaveznu empatiju tamo gde je ona samo kontraproduktivna i stetna bas za tu decu. Ako ne zelite konkretno da odgovorite, ne morate, ali ja nisam pitala za literaturu, nego za Vase licno misljenje. Hvala!

Nije sandžak nego Raška

pre 7 godina

Pametni su otišli iz zemlje i poveli sa sobom svoju pametnu decu. Neću da kažem da su ostala samo glupa deca, najposle i ja sam ostao ovde zarobljen sa svojom decom. Toliko.

M

pre 7 godina

@polo
Lepa zamisao ali u praksi u suštini nemoguća. Bilo bi prvo problematicno formirati uslove i parametre koje sposoban da bude nastavnik (što bi lako moglo da sklizne u razne zloupotrebe i diskriminsviju) a drugo većina testova iako imaju neki stepen kako da zaobiđu "laganje" opet se oslanjaju na iskrenost testiranog.
Mada mislim da ste na dobrom putu, trebalo bi da svi profesori imaju kao obavezni deo makar osnove psihologije obrazovanja i pratiti njihov rad tokom cele godine, pa u skladu sa tim nagrađivati i vršiti selekciju.

zoran stokic

pre 7 godina

@Ja, 5. novembar 2016 12:11 Ako vas interesuje tema "empatija" možda je najbolja ulaznica knjiga: „Psihologija zla“, Sajmon Baron-Koen: „Empatija je jedan od najvrednijih resursa na svetu. Iščezavanje empatije predstavlja važno globalno pitanje koje je vezano za zdravlje naših zajednica, bilo da su male kao porodice ili velike kao nacije.“

Ja

pre 7 godina

zoran stokic

Empatija prema kome, prema cemu? To niste objasnili, a vrlo je vazno. Ne mozemo deci nametati empatiju na mestima gde je potrebno sasvim suprotno - angazovanost pojedinca i citavog drustva na suzbijanju negativnih drustvenih pojava.