Ponedeljak, 31.10.2016.

16:58

Obavezni vojni rok? Mladi nemaju ništa protiv toga

Vojni rok za vojnike na dobrovoljnom služenju već od decembra trajaće šest meseci, umesto dosadašnja tri meseca.

Izvor: B92

Obavezni vojni rok? Mladi nemaju ništa protiv toga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

stari kadar

pre 7 godina

Pa moze, ali onda da se to uradi cestito, sto znaci:

1. Da bude obavezno i za zene! I Izraelke imaju matericu i sluze vojsku!
2. Da se uvede aktivna placena rezerva, koja ce imati redovnije obuke.
3. Ostatak rezerve da se organizuje kao TO, po modelu nacionalne garde.
4. Da se vreme provedeno u vojsci i na vezbama racuna u radni staz!
5. Da se razmisli o svajcarskom modelu (spavanje kod kuce, boravak u kasarni u radno vreme).
6. Da se vojna obaveza ogranici na 45 godina zivota (sada je to 60).
7. Da se ukine civilna vojska!
8. Svi koji LEGALNO borave u inostranstvu da se oslobode vojne obaveze!
9. Da se ljudima koji zive u inostranstvu ukine "prevodjenje" u rezervu.
10. Da se iz clana 95 Zakona o odbrani izbrisu reci "i inostranstvu".

mladen 97

pre 7 godina

Necu u vojsku ici iz principa. Moj otac je isao u istu,prosao 2 ratista,oruzje poseduje od 80 i neke.a trazili su mu pre neku godinu da polaze za pusku i karabin. ima li logike u tome? ja cu proci vojnu obuku,pucacu iz automata,a kada budem zeleo da posedujem pistolj,moracu da polazem rukovanje istim? uzimanje para. mogu u zatvor da me posalju ali u vojsku ne

Vesna

pre 7 godina

A na osnovu kojih to podataka je "stecen utisak" da je 2/3 populacije za sluzenje vojnog roka? Koje su to ankete u pitanju? Propaganda? Spinovanje javnog mnjenja...? Ko je ucestvovao u "anketi": roditelji bez muskog potomstva, roditelji bez ikakvog potomstva, politicari (bez muske dece),ko normalan bi da se hvata oruzja i da gine na ovim prostorima gde rat ne moze da zaobidje ni jednu generaciju?! Zbog politicara??????

Miroslav

pre 7 godina

Vrhunska budalastina! Bio sam oktobarska klasa JNA davne 1981, pesadija. Besplatno su me terorisali godinu dana. Najgore iskustvo u mom zivotu. Kuci sam se vratio ostecenog sluha. Ko kaze da mu je bilo dobro u JNA taj je stvarno tezak mazohista.Neko rece: ispod slema mozga nema. Da ne govorim o dobrovoljnim davaocima tudje (sirotinjske) krvi u svim onim Komunjarskim Slobinim odbrambenim ratovima u 90-tih u kojima naravno, nismo ucestvovali. Nazalost ista ta ekipa i dan danas vlada jadnom Srbijom. Kad mi se rodio sin rekao sam javno, e moj sine neces sluziti nijednu vojsku a od svih revolucija mozes ucestvovati samo u sexualnoj! Sada zivimo, radimo i skolujemo decu u Engleskoj, gde je vojska profesionalna i gde zaista cene, postuju a bogami i dobro placaju svoju (profesionalnu) vojsku. Pozdrav iz UK.

ispran mozak

pre 7 godina

Služio sam civilnu vojsku u Narodnoj biblioteci i ništa tamo nisam naučio. Dobio sam da skeniram neke knjige, po ceo dan sam igrao igrice na računaru i flertovao sa studentkinjama na pauzi u čitaonici – potpuno gubljenje vremena. Zamislite na primer, da sam po nekoj zimi bio primoran da marširam na vrh Bjeljanice pod punom ratnom opremom ili da čistim auspuh tenka iz 1976. godine, tu bih sigurno mnogo više mogao da naučim i da se prekalim za život. Jako mi je žao što nisam bio na redovnom služenju, kao i svim mojim drugarima koji su bili na civilnom, te se nadam da će ove mlađe generacije imati tu priliku.

Milan

pre 7 godina

Kada ih vidim tako mrljave, lenje, bezvoljne, prvo što pomislim je baš obavezna vojska. Možda im ne bi prijalo sada, ali bi im na duže staze mnogo pomoglo. Deca su nam krajnje nesocijalizovana.

bzvz

pre 7 godina

A vi svi kao ucite I radite na sebi pa vam je to gubitak dragocenog vremena? Vecina su zgubidani. A ako dodje do rata sto je sve izvesnije za ceo svet, ne samo za nas, niko vas nece pitati da li ste bili u vojsci. Ne mislite valjda da cete se kriti u podrumu?

Jovan

pre 7 godina

"Sposobni", a ko vam je POUBIJAO vojnike u Topčideru pre 12 godina, a?!
Ponovo bi da budete dobrovoljni davaoci TUĐE krvi, da oživljavate mit o "ratniku i ratovanju".
Ako vam je do ubijanja-ajde svi lepo na neku slatinu pa se poubijajte svi do poslednjeg.
Prokleti da ste!

realista

pre 7 godina

Ovi nasi demagozi na vlasti su precutali jedan bitan detalj. Ljudi treutno idu dobrovoljno u vojsku da bi mogli da rade kao nocni cuvari, portiri i tome slicno. Zato i jeste interesovanje veliko. I to bi tako i trebalo ostaviti, da bude dobrovoljno, s tim sto bih ja uveo i neke dodatne privilegije. Recimo, ko nece da sluzi vojsku nema pravo da dobije oruzni list, da nosi ili drzi po kuci bilo kakav komad naoruzanja. A ko zeli da sluzi, dobija oruzni list besplatno, automatski po zavrsetku vojne sluzbe. Pa onda, ko sluzi vojsku da mu se to racuna u radni staz i to beneficirani! Oni bi se kasnije prevodili u aktivnu rezervu, dobijali bi platu za to i boravak na vezbama bi im se takodje racunao u beneficirani radni staz. Eto, nije tesko, a ni skupo. Sta se time dobija? Motivisani vojnici koji nece hvatati krivine, bezati preko ograde u grad, dezertirati kada dodje rat itd. Ovaj trenutni sistem je tolika katastrofa, to se pokazalo i devedesetih, a nasa drzava nikada nije zvanicno objavila broj dezertera i statistiku kazni izrecenih za to krivicno delo! Evo, ja ne znam nikoga ko je isao u zatvor sto je devedesetih izbegavao vojne vezbe, mobilizaciju i tome slicno. Naprotiv, drzava ih je sve amnestirala vise puta, a neki su hteli i spomenike da im dizu! Uostalom, kada je izbio II svetski rat, Irci su pozvali ljude da se dobrovoljno jave u britansku vojsku. Odziv je bio blizu 80%! Mislite o tome!

R5

pre 7 godina

U profesionalnom smilsu obavezna vojska je korak nazad. Za državu to je veliko rasipanje radne snage na gluposti. Jedino se tome raduju priprosti domaćini iz zabitih krajeva koji se nadaju da će im neko drugi vaspitati decu.

ne boj se sine velike visine

pre 7 godina

vidim ovde po minusima da vecina nije za to da se vrati vojni rok. a sutra da se ne daj boze desi sta cemo tada, pogledajte samo ostale drzave i videcete koliko ostali ulazu u vojsku.
(zvezda, 31. oktobar 2016 23:53)

Ja sam otisao da zivim u "ostalim drzavama" i zivim sasvim lepo, hvala na pitanju, a ako se ne daj boze desi nesto, snaci ce se nasi politicari, ne brini ti za njih, oni su vrlo snalazljive zivotinje i ratovi na ovim prostorima obicno pocinju (i zavrsavaju) zbog njih.

abc

pre 7 godina

po zanimanju sam monter instalacija grejanja. pocetkom 2000-ih sam radio i studirao visu masinsku pa sam vojsku odlagao koliko sam mogao. kad vise nije bilo kud, morao sam u vojsku! nakon 3 meseca zbog zahvaljujuci zanimanju i radnom iskustvu rasporedili su me u tehnicku sluzbu i jedno od zaduzenja preko zime mi je bila i kotlarnica kao i pracenje potrosnje loz-ulja. posto sam vec imao iskustva sa tim, da ne bi na kraju napravio minus i sebe doveo u problem, pisao sam svakog dana da je potroseno malo vise nego sto je stvarno potroseno. kada sam na kraju grejne sezone uradio zavrsni obracun potrosnje ispalo je da ima oko 1500 litara VISKA! rekao sam to svojim nadredjenima i vec sutra viska nije bilo, sve se u papirima slagalo... pogodite da li su oni privatno vozili na benzin ili dizel!? ovo je samo jedan u moru primera te vrste pa zato ni ne cudi da je vojska dovedena u takvo stanje u kakvom je sad!

A-ha!

pre 7 godina

Da ne generalizujem stvari, ali velika većina mladih protraći i mnogo više od 1 godine, koliko se služilo u JNA.
Jeste to bila jedna velika zaj...ija, ali zaista je bilo trenutaka kada je trebalo biti tamo, videti i proživeti neke stvari, steći drugare...

Victorinox

pre 7 godina

Kad bi se u vojsci trenirao paintball, fps pucačine i jurenje pokemona po brdima, vojska ne bi imala dovoljno kapaciteta za
zainteresovane.
(fps '91, 31. oktobar 2016 18:15)


Bravo, pun pogodak. A što se tiče vojske, (a i države), ona bi trebalo da postoji ako je narod oseća kao svoju i ako kao takvu misli da je na neki način brani. Kada se neka zemlja od organizovane države svede na nedefinisanu teritoriju iz koje većina stanovništva želi da pobegne, vojska je poslednje što joj treba. U tom slučaju, još manje joj je potrebna profesionalna vojska, koja u načelu služi tome da se šalje van zemlje i ratuje za tuđe interese; znači, potpuno ukinuti vojsku, za potrebe unutrašnje bezbednosti malo pojačati žandarmeriju i gotova stvar. Doduše, tada ne bi imao ko da se bratimi sa nacionalnom gardom Ohaja (bila komandantkinja u poseti nedavno), a ni naši momci i devojke ne bi imali priliku da u okviru raznih U.S. led coalitions pucaju po sirotinji širom sveta. Sve ima svoju cenu.

infidel

pre 7 godina

Inače, VMA čuva ne vojska nego privatno FTO, pa vi vidite gde je naša država. A momcima koji se lože na uvođenje obaveznog vojnog roka bih samo poručio da su jednostavno isprani mozgovi i ložane! Zašto obavezno? Ima lepo dobrovoljno pa ko hoće da stražari u onoj kućici 3 meseca besplatno umesto da uči, radi na sebi i traži neki posao koji će mu doneti hleb na sto, slobodno nek se prijavi. Zato što se vi primate na zelenu konfekciju treba celim generacijama da država ukrade po 6 meseci života? A što se tiče loženja na rat, pogledajte malo kako to izgleda u Siriji, imate na jutubu klipove pa leoo možete videti kako izgleda headshot i druga egzotika u stvarnosti, pa se primajte i dalje... I nemojte da pričate o časti, patriotizmu itd. - rat je najmanje patriotski čin od svega!

Mile

pre 7 godina

Bio 1994.godiine, zao mi svake sekunde, aqzaklinjem se svakoj sledecoj vlasti, da moj cetvorogodisnji sin nogom nece preci prag kasarne makar ga poslao na Novi Zeland. Ili je anketa namestaljka napredne vlasti, kao I vecina stvari u ovoj zemlji, ili su mladi u jos gorem stanju nego sto sam mislio. Junaci imaju dobrovoljno sluzenje vojnog roka, pa samo nek izvole.

marv

pre 7 godina

samo napred ko hoce, samo da vas upozorim, nije to kao u americkim filmovima, to je 10% puska, bomba, uniforma, pucanje, a 90% metla i odrzavanje kruga kasarne...

ja

pre 7 godina

Vojni rok 6 meseci - naknada 90.000 rsd 
Staz medicinskih sestara/tehnicara 6 meseci - naknada pozamasnih 0.00 rsd
(Nikola, 31. oktobar 2016 17:48)

Da dodam, staž lekara 4 god 0.00 rsd (pre odlaska u inostranstvo, staž adv. pripravnika 14.000 din/mes (ako uspe da iscima preko biroa) za stručnu praksu.. Samo zapaliti iz ove jadibede i ostaviti botove da se kupaju u blatu!

Mile

pre 7 godina

Zar nismo naučili do sada da od ratovanja, tuča, i agresivnosti nismo ništa dobili? Momci, mi smo narod zarobljen u vremenu kada se pesnicama probijao put napred. To vreme je prošlo. Imamo tako VELIKI intelektualni potencijal, zašto razmisljamo o ratovima u 2016. i dalje? Protiv koga vi mislte da ce naša vojska da se bori?!

miki

pre 7 godina

Ja sam 78 godiste i iz moje generacije od nas 200 momaka samo je troje islo u vojsku, svi ostali smo mudro eskivirali dok nije ukinuta, i svi smo srecni sto smo ustedeli i pare i vreme

Mrle

pre 7 godina

Obavezan vojni rok 6 meseci, ali svaki vikend svi kuci a moze i kao Svajcarci od 8-17 kao radni dan. U principu jeste budalastina i gubljenje vremena ali mladi momci bez obaveze je nesto najgore a puni snage i destruktivne energije malo ih to iskustvo spusti na zemlju samo zbog obaveza (koje su imbecilne) ali bolje ikakve nego nikakve. Ko je zaposlen ok ne moras ali plati druze pa recimo za nase uslove 2000€ zaradi se toliko za 6 meseci. Ovima sto sluze plaju makar 150 i to je ok. Ko hoce ide ko ne da lovu OK je to iskustvo i nema veze sa ratom jer nam je realno drzava smeh, ali je dobro da mladi ljudi nauce o zivotu i obavezama samo zbog toga.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 7 godina

Plaćen oglas gladne vojske. Ko normalan želi u vojsku?
(b, 31. oktobar 2016 21:22)
Gladan, ili nabildan vojskom! Primer vojnika iz CG, super momak, ekonomista, slali ga kuči kao zdravstveno nesposobnog, nešto sa bronhijama, valjda astma! Mi oko njega, super fino, ideš kuči..., a on: "neću moć ni da se oženim, jer nisam prošao vojsku" Meni totalno aut! Različite kulture, drukčija viđenja istih problema!:(

milko

pre 7 godina

Otisao u vojsku u septembru '99 posle bombardovanja kada vise nisam mogao da exiviram, i da naravno trebao mi je pasos. Koji u to vreme nisi moga dobiti, nije postojala ni teoretska sansa dok ne odsluzis vojsku. .

zvezda

pre 7 godina

vidim ovde po minusima da vecina nije za to da se vrati vojni rok. a sutra da se ne daj boze desi sta cemo tada, pogledajte samo ostale drzave i videcete koliko ostali ulazu u vojsku.

CTO

pre 7 godina

Licemerni smo oko ovog pitanja kao uostalom i oko nekih drugih stvari.
1. Svi bi da sluze a niko ne ide na dobrovoljno sluzenje vojnog roka. Kad je bio obavezan, svi trazili bolesnike da mokre umesto njih.
2. Svi imaju nesto protiv zapada a svi prvi odu na taj zapad. Niko u Belorusiju, Kinu, Kazahstan, Severnu Koreju itd...
3. Svi mrze EU a mastaju da odu u EU.
4. Svi ponosni kada nasi timovi igraju ligu sampiona i evroligu iako ih kao ne vole...
5. Sve vernici a vecina ne posti, ne ide u crkvu i ne pridrzava se zivota kakvog biblija propagira. Do skoro svi bili komunisti...

Evo i mene

pre 7 godina

Vojnici da daju strazu i cuvarsku sluzbu? Uauuu... A profesionalnim vojnicima,umesto dnevnica koje su dobijali za to, dace vise vremena za ono su trebali uveliko da sada da rade...pored ciscenja naravno.

Vlada

pre 7 godina

Nemaju oni pojma šta je to rat. Oni misle da je to jedan trening i demo kući, udarilo sunce ajmo u ladovinu, pada kiša ajmo kući....nema kući sine, nema ni kuće. Ok da služe vojsku u smislu predvojničke obuke, kasnije da se usavršavaju kroz TO, to pozdravljam ali svi čoporativno....sačuvaj me bože te rulje.

Todor

pre 7 godina

Ja sam uspesno eskivirao odsluzenje vojnog roka i to mi je nesto najpametnije sto sam uradio u zivotu. Nisam sluzio i necu sluziti nikoga i nikada.

SvedokSaradnik

pre 7 godina

Za Insajdera...

Vidi, ti imas dvadeset i tri godine i ne znas da drzis pusku...
Ja imam dvadeset i cetiri godine i isto kao ti ne znam da drzim pusku, ali zato imam pet godina radnog staza i dobro placen posao... i zaista me ne zanima da idem u tu nasu vojsku i cistim kasarne, kopam rovove, cistim puske i slusam izivljavanja nekih tamo nabedjenih generala.

A kakvo je stanje u drzavi i vojsci, znam da bi me moj pokojni otac (koji je zivot proveo po ratistima) apsolutno podrzao u tome.

kimi

pre 7 godina

@neko tamo

kazes Izrael? pa to je zemlja svetlosnu godinu ispred Srbije,zemlja u kojoj je vojnik dobro obucen,naoruzan,nahranjen i dobro placen i ta zemlja stoji svom silom iza tog vojnika,upravo sve ono sto nije srbija.zato, bas me za...e za sluzenje vojnog roka.

e nece biti obavezna

pre 7 godina

Duvajte ga. Dok je vojska bila obavezna i ratovalo se i ginulo se i sve smo izgubili. Otkad je profesionalno-dobrovoljna, nit' se ratuje nit' gine. Pametnom dosta

Ivan Socak

pre 7 godina

Nisam pristalica obaveznog vojnog roka, ali dali neko razmisja u vladi Srbije da bar uvede neki vid obavezne obuke sklapanje rasklapanje oruzja pocev od pistolja, puske, do mitrajeza upoznavanje i obuka kako se baca rucna bomba itd nesto osnovno. Sad zamislite se vi u vladi upada neka strana vojska u srbiju a omladina i ratno sposobni neznaju ni sanzer da ubace a kamoli da pucaju itd itd.

Stara kajla

pre 7 godina

JNA sam sluzio 1967 i to sam se dobrovoljno prijavio i sve se gurao da me sto pre pozovu. Istina moram priznati moj patriotizam nije bas bio toliko izrazen kao sto je to bila moja zelja da sto pre dobijem pasos i zbrisem u Nemacku gde zivim i dan danas onako polagano penzionerski, u zivotu svega sit i nicega zeljan.

D

pre 7 godina

@insajder Pa, gde cete da stanete ako bude obavezno sluzenje, ako nema kapaciteta za dobrovoljce? E "jos par ispita do kraja faksa" pametnjakovicu. Neka ide ko zeli dobrovoljno, a ja muza i brata ne dam. Ratovi nam ne trebaju. Birajmo bolje predstavnike vlasti, a ne ove predstavnike devedestih. Toma i Vucic da huskaju na rat, a moj brat i moj muz da ratuju? Za ovakvu Srbiju ne - nikad.

zimzeleni

pre 7 godina

Hahahaha, u ovoj zemlji izgleda cveta dilentantizam. Recimo, ljudi veruju da su veci patrioti od gradjana drugih zemalja. Vracanje redovnog vojnog roka znaci DEPROFESIONALIZACIJA VOJSKE, NJENO POSKUPLJENJE, SLABLJENJE. To bi bilo kao kada bih se ja prijavio da sviram u simfonijskom orkestru zato sto sam strastveni ljubitelj muzike. Da ne pricam o tome koliko sam krajem 90ih slusao o narkomaniji u kasarnama. I trece, ljudi civili, zamislite da vas postrojava Toma Nikolic ili neki politicar kog ne volite. Trosite vreme na gluposti.

4 Juli Vozdovac

pre 7 godina

Srbija nema para samo da nahrani vojsku,o ostalom da ne pricam!
Mozda se i snadju za hranu,ali penzionerima skinu 200-500 din po osobi... bruka!

Dali bocek

pre 7 godina

Sluzio vojsku '82. Bio stazista. Mlatio se kojekuda po bivsoj nam zemlji. Ali danas bi sacuvao metak za pretpostavljenog. A i ovi sto su za obavezno sluzenje, nemaju sanse. Konji odavno ne vuku topove.

fps '91

pre 7 godina

Kad bi se u vojsci trenirao paintball, fps pucačine i jurenje pokemona po brdima, vojska ne bi imala dovoljno kapaciteta za zainteresovane.

milan pilan mladji

pre 7 godina

Lepo rekao Rambo Amadeus - patriotizam je priča za one sa platama do 300€. U prevodu, vojska najobičniji majmunluk da te obrlate da pola godine crnčiš ua džabe. Deco, batalite se ćorava posla, verujte mi. Ne želite da se kupate jednom nedeljno i da jedete drnč.

TO JE TO

pre 7 godina

To je LAZ,ti koji su za neka se prijave dobrovoljno niko im to ne brani.Istina je da ovoj vlasti to odgovara.Nemogu da zaposle mlade pa salji u vojsku,u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje jih izbrisu iz evidencije i eto duplo manje nezaposljenih.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 7 godina

Jao, kad sam morao u Armiju, platica je bila za 1 čevapičiće i jedno pivo, oko 3700 din, ili tri pakla cigareta! Avijon, Ljubljana Skopje, 24.000, jedna noč u Grand Hotelu, sa doručkom 12.000, moljakanje za izlazak, zavisilo od koga! Najbolje je bilo od kapetana, šefa! Jel vojniče, da si ti došao ovamo na bračno putovanje, ili da služiš Armiju? Sasvim u redu, svaka kasarna ima rupa u žici!:))

Nikola

pre 7 godina

Pa zavrsite stihove do kraja....Rado Srbin ide u vojnike...dva ga vuku a tri tuku....
Licno, ako ce da bude kao meni 2002/2003, onda bolje da batale to.

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 7 godina

8 meseci 2004te.
da sam bio pametan pa nastavio da eskiviram do poslednjeg trenutka, izvukao bih se.

Gledao sam kako staresine rasprodaju i kradu imovinu i stavljaju lovu sebi u dzep dok se vojska opija i drogira po kasarni. Vratio sam se kuci sa -10kg misica, cudnim osipim po kozi i tihom depresijom.
Jos sam na kraju ispao srecan jer me nisu na ratiste poslali!

Sljuka

pre 7 godina

Ovaj decko sto ima 23 god koji misli da je pametno da se vrati obavezno sluzenje vojnog roka prica kao da ima 15 god,kaze lik ne znam d drzim pusku,pa koji ce ti to ?? Ko bre da brani drzavu?? Pa da nas ima 100 000 000 čoveče bez savremenog oruzija ne mozes nista,druga stvar ako ti se ratuje i ubija idi u siriju pa ratuj,nama ne pada na pamet da budemo pijuni tajnih drustava...sto se mene tice ni u vojsku ni u rat.

Filmofil

pre 7 godina

Ne znam kako da napisem pa da mi prodje komentar. Cudna su vremena dosla. Svedok sam devedesetih. Sto se tice redovne vojske ratovi su pokrili sve rodjene izmedju '70, '71 do '79, plus starije kao rezerviste. Necu pisati kako . Ko od mladjih zeli da sazna, neka se obavesti preko neta. Velike patriote su uglavnom "otisle tetki da odnesu lek", imucne porodice su drzale muske potomke tog uzrasta na skolovanju na zapadu. Neke danas dosta poznate. Od dece politicara, kao kapetan JNA poginuo je sin pokojnog Sejde Bajramovica (Kosovo) u Mostaru. Za vreme bombardovanja u vojsku se odazvao jedino Goran Svilanovic (Gradjanski savez!). Nadam se da je klica zdravog razuma ostala medju mladjom populacijom. Male drzave mogu eventualno da budu neutralne, zasta im treba ili bogatstvo ili genijalni politicari, a ne master Toma i co. Ko zeli da bude profesionalni vojnik ne sprecava ga nista. Kao "nezainteresovana" strana izuzetno sam protiv ovoga. Muskarci mogu da budu vaspitani i od svojih porodica, a ne da se kroz vojnu obuku ispravljaju krive Drine upustenosti.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Svi bi da se uvede obavezan vojni rok, pod uslovom da se oni izvuku nekako. Kad mi neko kaže da ga je vojska naučila disciplini i da namešta krevet i da zbog toga treba da se služi vojska...pa ako ti je potrebna vojska i iživljavanje nad tobom pola godine da te neko nauči disciplini i da nameštaš krevet, dečko, tvoji roditelji su žestoko omanuli u tvom vaspitanju.

Petar

pre 7 godina

Aha, sećam se baš (jul 91/92, prijavio se u vojni odsek ko Manda posle dnevnika)
Podotovo se sećam vojnih vežbi devedesetih. Banovo Brdo ujutro, (samo) ćale i ja u uniformama čekamo bus (nije baš da se tada išlo kolima na vežbu)... znaš kad će opet da me navučete... A sina vam ne dam!

Бане

pre 7 godina

Урадили сте анкету међу младима, па знате да немају проблема са служењем војног рока?

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Srbija nema para samo da nahrani vojsku,o ostalom da ne pricam! 
Mozda se i snadju za hranu,ali penzionerima skinu 200-500 din po osobi... bruka!
(4 Juli Vozdovac, 31. oktobar 2016 18:01)

Ko ne hrani svoju, hraniće tuđu vojsku. Uvek bilo i biće..

insajder

pre 7 godina

23 godine,par ispita do kraja faksa.Ja bih rado isao u vojsku i svi moji vrsnjaci su apsolutno za vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka.A ovi dole sto kukaju su ocigledno mamini i tatini razmazeni sincici,koji po ceo dan blejace na instagramu i izlaze po kvazi beogradskim kafanama...Druga stvar,neko je ovde napisao:"pa sto se dobrovoljmo ne prijave" sine moj pametni,na jedno mesto dolazi 6,7 prijavljenih,ne mozes po godinu dana da upadnes na sluzenje roka,plus,dok si ti u vojsci ostali ce nepravedno za to vreme zaposliti,odraditi praksu i slicno,dok ces ti cistiti lisce po kasarnama.Zato za sve mora biti obavezno odsluzenje roka,imam bre 23 godine,ne znam pusku da drzim,sutra da izbije rat ko ce braniti ovu drzavu,nasi ocevi od po 50-60 godina?!

neko tamo

pre 7 godina

uvek se setim face koju je napravila moja poznanica iz Izraela kada sam joj rekla da moj sin ne ide u vojsku.....hahahaha. a ona otpratila 3 ćerke i 2 sina na po gomilu godina

Huuurrrra

pre 7 godina

Mladi nemaju ništa protiv dok ne shvate da to znači skidanje sa mreže, skupljanje lišća golim rukama, ribanje wc sa žiletom, spremanje kreveta po špagi i rano ustajanje i mnoge druge lepe i korisne stvari.

deni

pre 7 godina

Aha, kako da ne, evo stali u red ispred kasarni, jedva čekaju ... Propagandna mašinerija se zahuktava. Odličan način za ubrzavanje odlaska mladih (normalnih) odavde, do sada su palili uglavnom posle faxa, sada će nakon srednje ... Ili pre ako ovo prođe. Hvala zna se kome, za samo dve godine ... Oh, wait ...

Terenac

pre 7 godina

Ko pita mlade? Mladi mnogo igraju Call of duty i gledaju vojnu akademiju pa misle da je to avantura i kul.
Poslao bih ja te bez ikakvog uredjaja na onu karaulu iz istoimenog filma pa da vide kako je to kul...

Dejan

pre 7 godina

Ne razumem, ako je 2/3 njih koje bi to pogodilo za vracanje vojnog roka, zasto jednostavno tih 2/3 gradjana koji imaju izmedju 19 i 29 godina, ne ode dobrovolino u vojsku i ovu 1/3 ostave na miru!?
Ja sam sluzio godinu dana pocetkom devedesetih...ne mogu sebi da oprostim sto nisam nesto uradio da eskiviram!

Dejan

pre 7 godina

Ne razumem, ako je 2/3 njih koje bi to pogodilo za vracanje vojnog roka, zasto jednostavno tih 2/3 gradjana koji imaju izmedju 19 i 29 godina, ne ode dobrovolino u vojsku i ovu 1/3 ostave na miru!?
Ja sam sluzio godinu dana pocetkom devedesetih...ne mogu sebi da oprostim sto nisam nesto uradio da eskiviram!

deni

pre 7 godina

Aha, kako da ne, evo stali u red ispred kasarni, jedva čekaju ... Propagandna mašinerija se zahuktava. Odličan način za ubrzavanje odlaska mladih (normalnih) odavde, do sada su palili uglavnom posle faxa, sada će nakon srednje ... Ili pre ako ovo prođe. Hvala zna se kome, za samo dve godine ... Oh, wait ...

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Svi bi da se uvede obavezan vojni rok, pod uslovom da se oni izvuku nekako. Kad mi neko kaže da ga je vojska naučila disciplini i da namešta krevet i da zbog toga treba da se služi vojska...pa ako ti je potrebna vojska i iživljavanje nad tobom pola godine da te neko nauči disciplini i da nameštaš krevet, dečko, tvoji roditelji su žestoko omanuli u tvom vaspitanju.

Huuurrrra

pre 7 godina

Mladi nemaju ništa protiv dok ne shvate da to znači skidanje sa mreže, skupljanje lišća golim rukama, ribanje wc sa žiletom, spremanje kreveta po špagi i rano ustajanje i mnoge druge lepe i korisne stvari.

Filmofil

pre 7 godina

Ne znam kako da napisem pa da mi prodje komentar. Cudna su vremena dosla. Svedok sam devedesetih. Sto se tice redovne vojske ratovi su pokrili sve rodjene izmedju '70, '71 do '79, plus starije kao rezerviste. Necu pisati kako . Ko od mladjih zeli da sazna, neka se obavesti preko neta. Velike patriote su uglavnom "otisle tetki da odnesu lek", imucne porodice su drzale muske potomke tog uzrasta na skolovanju na zapadu. Neke danas dosta poznate. Od dece politicara, kao kapetan JNA poginuo je sin pokojnog Sejde Bajramovica (Kosovo) u Mostaru. Za vreme bombardovanja u vojsku se odazvao jedino Goran Svilanovic (Gradjanski savez!). Nadam se da je klica zdravog razuma ostala medju mladjom populacijom. Male drzave mogu eventualno da budu neutralne, zasta im treba ili bogatstvo ili genijalni politicari, a ne master Toma i co. Ko zeli da bude profesionalni vojnik ne sprecava ga nista. Kao "nezainteresovana" strana izuzetno sam protiv ovoga. Muskarci mogu da budu vaspitani i od svojih porodica, a ne da se kroz vojnu obuku ispravljaju krive Drine upustenosti.

Terenac

pre 7 godina

Ko pita mlade? Mladi mnogo igraju Call of duty i gledaju vojnu akademiju pa misle da je to avantura i kul.
Poslao bih ja te bez ikakvog uredjaja na onu karaulu iz istoimenog filma pa da vide kako je to kul...

Sljuka

pre 7 godina

Ovaj decko sto ima 23 god koji misli da je pametno da se vrati obavezno sluzenje vojnog roka prica kao da ima 15 god,kaze lik ne znam d drzim pusku,pa koji ce ti to ?? Ko bre da brani drzavu?? Pa da nas ima 100 000 000 čoveče bez savremenog oruzija ne mozes nista,druga stvar ako ti se ratuje i ubija idi u siriju pa ratuj,nama ne pada na pamet da budemo pijuni tajnih drustava...sto se mene tice ni u vojsku ni u rat.

Petar

pre 7 godina

Aha, sećam se baš (jul 91/92, prijavio se u vojni odsek ko Manda posle dnevnika)
Podotovo se sećam vojnih vežbi devedesetih. Banovo Brdo ujutro, (samo) ćale i ja u uniformama čekamo bus (nije baš da se tada išlo kolima na vežbu)... znaš kad će opet da me navučete... A sina vam ne dam!

milan pilan mladji

pre 7 godina

Lepo rekao Rambo Amadeus - patriotizam je priča za one sa platama do 300€. U prevodu, vojska najobičniji majmunluk da te obrlate da pola godine crnčiš ua džabe. Deco, batalite se ćorava posla, verujte mi. Ne želite da se kupate jednom nedeljno i da jedete drnč.

zimzeleni

pre 7 godina

Hahahaha, u ovoj zemlji izgleda cveta dilentantizam. Recimo, ljudi veruju da su veci patrioti od gradjana drugih zemalja. Vracanje redovnog vojnog roka znaci DEPROFESIONALIZACIJA VOJSKE, NJENO POSKUPLJENJE, SLABLJENJE. To bi bilo kao kada bih se ja prijavio da sviram u simfonijskom orkestru zato sto sam strastveni ljubitelj muzike. Da ne pricam o tome koliko sam krajem 90ih slusao o narkomaniji u kasarnama. I trece, ljudi civili, zamislite da vas postrojava Toma Nikolic ili neki politicar kog ne volite. Trosite vreme na gluposti.

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 7 godina

8 meseci 2004te.
da sam bio pametan pa nastavio da eskiviram do poslednjeg trenutka, izvukao bih se.

Gledao sam kako staresine rasprodaju i kradu imovinu i stavljaju lovu sebi u dzep dok se vojska opija i drogira po kasarni. Vratio sam se kuci sa -10kg misica, cudnim osipim po kozi i tihom depresijom.
Jos sam na kraju ispao srecan jer me nisu na ratiste poslali!

Dali bocek

pre 7 godina

Sluzio vojsku '82. Bio stazista. Mlatio se kojekuda po bivsoj nam zemlji. Ali danas bi sacuvao metak za pretpostavljenog. A i ovi sto su za obavezno sluzenje, nemaju sanse. Konji odavno ne vuku topove.

TO JE TO

pre 7 godina

To je LAZ,ti koji su za neka se prijave dobrovoljno niko im to ne brani.Istina je da ovoj vlasti to odgovara.Nemogu da zaposle mlade pa salji u vojsku,u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje jih izbrisu iz evidencije i eto duplo manje nezaposljenih.

Nikola

pre 7 godina

Pa zavrsite stihove do kraja....Rado Srbin ide u vojnike...dva ga vuku a tri tuku....
Licno, ako ce da bude kao meni 2002/2003, onda bolje da batale to.

fps '91

pre 7 godina

Kad bi se u vojsci trenirao paintball, fps pucačine i jurenje pokemona po brdima, vojska ne bi imala dovoljno kapaciteta za zainteresovane.

Бане

pre 7 godina

Урадили сте анкету међу младима, па знате да немају проблема са служењем војног рока?

SvedokSaradnik

pre 7 godina

Za Insajdera...

Vidi, ti imas dvadeset i tri godine i ne znas da drzis pusku...
Ja imam dvadeset i cetiri godine i isto kao ti ne znam da drzim pusku, ali zato imam pet godina radnog staza i dobro placen posao... i zaista me ne zanima da idem u tu nasu vojsku i cistim kasarne, kopam rovove, cistim puske i slusam izivljavanja nekih tamo nabedjenih generala.

A kakvo je stanje u drzavi i vojsci, znam da bi me moj pokojni otac (koji je zivot proveo po ratistima) apsolutno podrzao u tome.

Todor

pre 7 godina

Ja sam uspesno eskivirao odsluzenje vojnog roka i to mi je nesto najpametnije sto sam uradio u zivotu. Nisam sluzio i necu sluziti nikoga i nikada.

e nece biti obavezna

pre 7 godina

Duvajte ga. Dok je vojska bila obavezna i ratovalo se i ginulo se i sve smo izgubili. Otkad je profesionalno-dobrovoljna, nit' se ratuje nit' gine. Pametnom dosta

4 Juli Vozdovac

pre 7 godina

Srbija nema para samo da nahrani vojsku,o ostalom da ne pricam!
Mozda se i snadju za hranu,ali penzionerima skinu 200-500 din po osobi... bruka!

kimi

pre 7 godina

@neko tamo

kazes Izrael? pa to je zemlja svetlosnu godinu ispred Srbije,zemlja u kojoj je vojnik dobro obucen,naoruzan,nahranjen i dobro placen i ta zemlja stoji svom silom iza tog vojnika,upravo sve ono sto nije srbija.zato, bas me za...e za sluzenje vojnog roka.

Stara kajla

pre 7 godina

JNA sam sluzio 1967 i to sam se dobrovoljno prijavio i sve se gurao da me sto pre pozovu. Istina moram priznati moj patriotizam nije bas bio toliko izrazen kao sto je to bila moja zelja da sto pre dobijem pasos i zbrisem u Nemacku gde zivim i dan danas onako polagano penzionerski, u zivotu svega sit i nicega zeljan.

D

pre 7 godina

@insajder Pa, gde cete da stanete ako bude obavezno sluzenje, ako nema kapaciteta za dobrovoljce? E "jos par ispita do kraja faksa" pametnjakovicu. Neka ide ko zeli dobrovoljno, a ja muza i brata ne dam. Ratovi nam ne trebaju. Birajmo bolje predstavnike vlasti, a ne ove predstavnike devedestih. Toma i Vucic da huskaju na rat, a moj brat i moj muz da ratuju? Za ovakvu Srbiju ne - nikad.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Srbija nema para samo da nahrani vojsku,o ostalom da ne pricam! 
Mozda se i snadju za hranu,ali penzionerima skinu 200-500 din po osobi... bruka!
(4 Juli Vozdovac, 31. oktobar 2016 18:01)

Ko ne hrani svoju, hraniće tuđu vojsku. Uvek bilo i biće..

Vlada

pre 7 godina

Nemaju oni pojma šta je to rat. Oni misle da je to jedan trening i demo kući, udarilo sunce ajmo u ladovinu, pada kiša ajmo kući....nema kući sine, nema ni kuće. Ok da služe vojsku u smislu predvojničke obuke, kasnije da se usavršavaju kroz TO, to pozdravljam ali svi čoporativno....sačuvaj me bože te rulje.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 7 godina

Jao, kad sam morao u Armiju, platica je bila za 1 čevapičiće i jedno pivo, oko 3700 din, ili tri pakla cigareta! Avijon, Ljubljana Skopje, 24.000, jedna noč u Grand Hotelu, sa doručkom 12.000, moljakanje za izlazak, zavisilo od koga! Najbolje je bilo od kapetana, šefa! Jel vojniče, da si ti došao ovamo na bračno putovanje, ili da služiš Armiju? Sasvim u redu, svaka kasarna ima rupa u žici!:))

CTO

pre 7 godina

Licemerni smo oko ovog pitanja kao uostalom i oko nekih drugih stvari.
1. Svi bi da sluze a niko ne ide na dobrovoljno sluzenje vojnog roka. Kad je bio obavezan, svi trazili bolesnike da mokre umesto njih.
2. Svi imaju nesto protiv zapada a svi prvi odu na taj zapad. Niko u Belorusiju, Kinu, Kazahstan, Severnu Koreju itd...
3. Svi mrze EU a mastaju da odu u EU.
4. Svi ponosni kada nasi timovi igraju ligu sampiona i evroligu iako ih kao ne vole...
5. Sve vernici a vecina ne posti, ne ide u crkvu i ne pridrzava se zivota kakvog biblija propagira. Do skoro svi bili komunisti...

neko tamo

pre 7 godina

uvek se setim face koju je napravila moja poznanica iz Izraela kada sam joj rekla da moj sin ne ide u vojsku.....hahahaha. a ona otpratila 3 ćerke i 2 sina na po gomilu godina

insajder

pre 7 godina

23 godine,par ispita do kraja faksa.Ja bih rado isao u vojsku i svi moji vrsnjaci su apsolutno za vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka.A ovi dole sto kukaju su ocigledno mamini i tatini razmazeni sincici,koji po ceo dan blejace na instagramu i izlaze po kvazi beogradskim kafanama...Druga stvar,neko je ovde napisao:"pa sto se dobrovoljmo ne prijave" sine moj pametni,na jedno mesto dolazi 6,7 prijavljenih,ne mozes po godinu dana da upadnes na sluzenje roka,plus,dok si ti u vojsci ostali ce nepravedno za to vreme zaposliti,odraditi praksu i slicno,dok ces ti cistiti lisce po kasarnama.Zato za sve mora biti obavezno odsluzenje roka,imam bre 23 godine,ne znam pusku da drzim,sutra da izbije rat ko ce braniti ovu drzavu,nasi ocevi od po 50-60 godina?!

milko

pre 7 godina

Otisao u vojsku u septembru '99 posle bombardovanja kada vise nisam mogao da exiviram, i da naravno trebao mi je pasos. Koji u to vreme nisi moga dobiti, nije postojala ni teoretska sansa dok ne odsluzis vojsku. .

Jovan

pre 7 godina

"Sposobni", a ko vam je POUBIJAO vojnike u Topčideru pre 12 godina, a?!
Ponovo bi da budete dobrovoljni davaoci TUĐE krvi, da oživljavate mit o "ratniku i ratovanju".
Ako vam je do ubijanja-ajde svi lepo na neku slatinu pa se poubijajte svi do poslednjeg.
Prokleti da ste!

Miroslav

pre 7 godina

Vrhunska budalastina! Bio sam oktobarska klasa JNA davne 1981, pesadija. Besplatno su me terorisali godinu dana. Najgore iskustvo u mom zivotu. Kuci sam se vratio ostecenog sluha. Ko kaze da mu je bilo dobro u JNA taj je stvarno tezak mazohista.Neko rece: ispod slema mozga nema. Da ne govorim o dobrovoljnim davaocima tudje (sirotinjske) krvi u svim onim Komunjarskim Slobinim odbrambenim ratovima u 90-tih u kojima naravno, nismo ucestvovali. Nazalost ista ta ekipa i dan danas vlada jadnom Srbijom. Kad mi se rodio sin rekao sam javno, e moj sine neces sluziti nijednu vojsku a od svih revolucija mozes ucestvovati samo u sexualnoj! Sada zivimo, radimo i skolujemo decu u Engleskoj, gde je vojska profesionalna i gde zaista cene, postuju a bogami i dobro placaju svoju (profesionalnu) vojsku. Pozdrav iz UK.

Evo i mene

pre 7 godina

Vojnici da daju strazu i cuvarsku sluzbu? Uauuu... A profesionalnim vojnicima,umesto dnevnica koje su dobijali za to, dace vise vremena za ono su trebali uveliko da sada da rade...pored ciscenja naravno.

R5

pre 7 godina

U profesionalnom smilsu obavezna vojska je korak nazad. Za državu to je veliko rasipanje radne snage na gluposti. Jedino se tome raduju priprosti domaćini iz zabitih krajeva koji se nadaju da će im neko drugi vaspitati decu.

Ivan Socak

pre 7 godina

Nisam pristalica obaveznog vojnog roka, ali dali neko razmisja u vladi Srbije da bar uvede neki vid obavezne obuke sklapanje rasklapanje oruzja pocev od pistolja, puske, do mitrajeza upoznavanje i obuka kako se baca rucna bomba itd nesto osnovno. Sad zamislite se vi u vladi upada neka strana vojska u srbiju a omladina i ratno sposobni neznaju ni sanzer da ubace a kamoli da pucaju itd itd.

Vesna

pre 7 godina

A na osnovu kojih to podataka je "stecen utisak" da je 2/3 populacije za sluzenje vojnog roka? Koje su to ankete u pitanju? Propaganda? Spinovanje javnog mnjenja...? Ko je ucestvovao u "anketi": roditelji bez muskog potomstva, roditelji bez ikakvog potomstva, politicari (bez muske dece),ko normalan bi da se hvata oruzja i da gine na ovim prostorima gde rat ne moze da zaobidje ni jednu generaciju?! Zbog politicara??????

ne boj se sine velike visine

pre 7 godina

vidim ovde po minusima da vecina nije za to da se vrati vojni rok. a sutra da se ne daj boze desi sta cemo tada, pogledajte samo ostale drzave i videcete koliko ostali ulazu u vojsku.
(zvezda, 31. oktobar 2016 23:53)

Ja sam otisao da zivim u "ostalim drzavama" i zivim sasvim lepo, hvala na pitanju, a ako se ne daj boze desi nesto, snaci ce se nasi politicari, ne brini ti za njih, oni su vrlo snalazljive zivotinje i ratovi na ovim prostorima obicno pocinju (i zavrsavaju) zbog njih.

infidel

pre 7 godina

Inače, VMA čuva ne vojska nego privatno FTO, pa vi vidite gde je naša država. A momcima koji se lože na uvođenje obaveznog vojnog roka bih samo poručio da su jednostavno isprani mozgovi i ložane! Zašto obavezno? Ima lepo dobrovoljno pa ko hoće da stražari u onoj kućici 3 meseca besplatno umesto da uči, radi na sebi i traži neki posao koji će mu doneti hleb na sto, slobodno nek se prijavi. Zato što se vi primate na zelenu konfekciju treba celim generacijama da država ukrade po 6 meseci života? A što se tiče loženja na rat, pogledajte malo kako to izgleda u Siriji, imate na jutubu klipove pa leoo možete videti kako izgleda headshot i druga egzotika u stvarnosti, pa se primajte i dalje... I nemojte da pričate o časti, patriotizmu itd. - rat je najmanje patriotski čin od svega!

Mile

pre 7 godina

Bio 1994.godiine, zao mi svake sekunde, aqzaklinjem se svakoj sledecoj vlasti, da moj cetvorogodisnji sin nogom nece preci prag kasarne makar ga poslao na Novi Zeland. Ili je anketa namestaljka napredne vlasti, kao I vecina stvari u ovoj zemlji, ili su mladi u jos gorem stanju nego sto sam mislio. Junaci imaju dobrovoljno sluzenje vojnog roka, pa samo nek izvole.

marv

pre 7 godina

samo napred ko hoce, samo da vas upozorim, nije to kao u americkim filmovima, to je 10% puska, bomba, uniforma, pucanje, a 90% metla i odrzavanje kruga kasarne...

abc

pre 7 godina

po zanimanju sam monter instalacija grejanja. pocetkom 2000-ih sam radio i studirao visu masinsku pa sam vojsku odlagao koliko sam mogao. kad vise nije bilo kud, morao sam u vojsku! nakon 3 meseca zbog zahvaljujuci zanimanju i radnom iskustvu rasporedili su me u tehnicku sluzbu i jedno od zaduzenja preko zime mi je bila i kotlarnica kao i pracenje potrosnje loz-ulja. posto sam vec imao iskustva sa tim, da ne bi na kraju napravio minus i sebe doveo u problem, pisao sam svakog dana da je potroseno malo vise nego sto je stvarno potroseno. kada sam na kraju grejne sezone uradio zavrsni obracun potrosnje ispalo je da ima oko 1500 litara VISKA! rekao sam to svojim nadredjenima i vec sutra viska nije bilo, sve se u papirima slagalo... pogodite da li su oni privatno vozili na benzin ili dizel!? ovo je samo jedan u moru primera te vrste pa zato ni ne cudi da je vojska dovedena u takvo stanje u kakvom je sad!

zvezda

pre 7 godina

vidim ovde po minusima da vecina nije za to da se vrati vojni rok. a sutra da se ne daj boze desi sta cemo tada, pogledajte samo ostale drzave i videcete koliko ostali ulazu u vojsku.

mladen 97

pre 7 godina

Necu u vojsku ici iz principa. Moj otac je isao u istu,prosao 2 ratista,oruzje poseduje od 80 i neke.a trazili su mu pre neku godinu da polaze za pusku i karabin. ima li logike u tome? ja cu proci vojnu obuku,pucacu iz automata,a kada budem zeleo da posedujem pistolj,moracu da polazem rukovanje istim? uzimanje para. mogu u zatvor da me posalju ali u vojsku ne

Mile

pre 7 godina

Zar nismo naučili do sada da od ratovanja, tuča, i agresivnosti nismo ništa dobili? Momci, mi smo narod zarobljen u vremenu kada se pesnicama probijao put napred. To vreme je prošlo. Imamo tako VELIKI intelektualni potencijal, zašto razmisljamo o ratovima u 2016. i dalje? Protiv koga vi mislte da ce naša vojska da se bori?!

miki

pre 7 godina

Ja sam 78 godiste i iz moje generacije od nas 200 momaka samo je troje islo u vojsku, svi ostali smo mudro eskivirali dok nije ukinuta, i svi smo srecni sto smo ustedeli i pare i vreme

Victorinox

pre 7 godina

Kad bi se u vojsci trenirao paintball, fps pucačine i jurenje pokemona po brdima, vojska ne bi imala dovoljno kapaciteta za
zainteresovane.
(fps '91, 31. oktobar 2016 18:15)


Bravo, pun pogodak. A što se tiče vojske, (a i države), ona bi trebalo da postoji ako je narod oseća kao svoju i ako kao takvu misli da je na neki način brani. Kada se neka zemlja od organizovane države svede na nedefinisanu teritoriju iz koje većina stanovništva želi da pobegne, vojska je poslednje što joj treba. U tom slučaju, još manje joj je potrebna profesionalna vojska, koja u načelu služi tome da se šalje van zemlje i ratuje za tuđe interese; znači, potpuno ukinuti vojsku, za potrebe unutrašnje bezbednosti malo pojačati žandarmeriju i gotova stvar. Doduše, tada ne bi imao ko da se bratimi sa nacionalnom gardom Ohaja (bila komandantkinja u poseti nedavno), a ni naši momci i devojke ne bi imali priliku da u okviru raznih U.S. led coalitions pucaju po sirotinji širom sveta. Sve ima svoju cenu.

ja

pre 7 godina

Vojni rok 6 meseci - naknada 90.000 rsd 
Staz medicinskih sestara/tehnicara 6 meseci - naknada pozamasnih 0.00 rsd
(Nikola, 31. oktobar 2016 17:48)

Da dodam, staž lekara 4 god 0.00 rsd (pre odlaska u inostranstvo, staž adv. pripravnika 14.000 din/mes (ako uspe da iscima preko biroa) za stručnu praksu.. Samo zapaliti iz ove jadibede i ostaviti botove da se kupaju u blatu!

realista

pre 7 godina

Ovi nasi demagozi na vlasti su precutali jedan bitan detalj. Ljudi treutno idu dobrovoljno u vojsku da bi mogli da rade kao nocni cuvari, portiri i tome slicno. Zato i jeste interesovanje veliko. I to bi tako i trebalo ostaviti, da bude dobrovoljno, s tim sto bih ja uveo i neke dodatne privilegije. Recimo, ko nece da sluzi vojsku nema pravo da dobije oruzni list, da nosi ili drzi po kuci bilo kakav komad naoruzanja. A ko zeli da sluzi, dobija oruzni list besplatno, automatski po zavrsetku vojne sluzbe. Pa onda, ko sluzi vojsku da mu se to racuna u radni staz i to beneficirani! Oni bi se kasnije prevodili u aktivnu rezervu, dobijali bi platu za to i boravak na vezbama bi im se takodje racunao u beneficirani radni staz. Eto, nije tesko, a ni skupo. Sta se time dobija? Motivisani vojnici koji nece hvatati krivine, bezati preko ograde u grad, dezertirati kada dodje rat itd. Ovaj trenutni sistem je tolika katastrofa, to se pokazalo i devedesetih, a nasa drzava nikada nije zvanicno objavila broj dezertera i statistiku kazni izrecenih za to krivicno delo! Evo, ja ne znam nikoga ko je isao u zatvor sto je devedesetih izbegavao vojne vezbe, mobilizaciju i tome slicno. Naprotiv, drzava ih je sve amnestirala vise puta, a neki su hteli i spomenike da im dizu! Uostalom, kada je izbio II svetski rat, Irci su pozvali ljude da se dobrovoljno jave u britansku vojsku. Odziv je bio blizu 80%! Mislite o tome!

stari kadar

pre 7 godina

Pa moze, ali onda da se to uradi cestito, sto znaci:

1. Da bude obavezno i za zene! I Izraelke imaju matericu i sluze vojsku!
2. Da se uvede aktivna placena rezerva, koja ce imati redovnije obuke.
3. Ostatak rezerve da se organizuje kao TO, po modelu nacionalne garde.
4. Da se vreme provedeno u vojsci i na vezbama racuna u radni staz!
5. Da se razmisli o svajcarskom modelu (spavanje kod kuce, boravak u kasarni u radno vreme).
6. Da se vojna obaveza ogranici na 45 godina zivota (sada je to 60).
7. Da se ukine civilna vojska!
8. Svi koji LEGALNO borave u inostranstvu da se oslobode vojne obaveze!
9. Da se ljudima koji zive u inostranstvu ukine "prevodjenje" u rezervu.
10. Da se iz clana 95 Zakona o odbrani izbrisu reci "i inostranstvu".

A-ha!

pre 7 godina

Da ne generalizujem stvari, ali velika većina mladih protraći i mnogo više od 1 godine, koliko se služilo u JNA.
Jeste to bila jedna velika zaj...ija, ali zaista je bilo trenutaka kada je trebalo biti tamo, videti i proživeti neke stvari, steći drugare...

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 7 godina

Plaćen oglas gladne vojske. Ko normalan želi u vojsku?
(b, 31. oktobar 2016 21:22)
Gladan, ili nabildan vojskom! Primer vojnika iz CG, super momak, ekonomista, slali ga kuči kao zdravstveno nesposobnog, nešto sa bronhijama, valjda astma! Mi oko njega, super fino, ideš kuči..., a on: "neću moć ni da se oženim, jer nisam prošao vojsku" Meni totalno aut! Različite kulture, drukčija viđenja istih problema!:(

bzvz

pre 7 godina

A vi svi kao ucite I radite na sebi pa vam je to gubitak dragocenog vremena? Vecina su zgubidani. A ako dodje do rata sto je sve izvesnije za ceo svet, ne samo za nas, niko vas nece pitati da li ste bili u vojsci. Ne mislite valjda da cete se kriti u podrumu?

ispran mozak

pre 7 godina

Služio sam civilnu vojsku u Narodnoj biblioteci i ništa tamo nisam naučio. Dobio sam da skeniram neke knjige, po ceo dan sam igrao igrice na računaru i flertovao sa studentkinjama na pauzi u čitaonici – potpuno gubljenje vremena. Zamislite na primer, da sam po nekoj zimi bio primoran da marširam na vrh Bjeljanice pod punom ratnom opremom ili da čistim auspuh tenka iz 1976. godine, tu bih sigurno mnogo više mogao da naučim i da se prekalim za život. Jako mi je žao što nisam bio na redovnom služenju, kao i svim mojim drugarima koji su bili na civilnom, te se nadam da će ove mlađe generacije imati tu priliku.

Milan

pre 7 godina

Kada ih vidim tako mrljave, lenje, bezvoljne, prvo što pomislim je baš obavezna vojska. Možda im ne bi prijalo sada, ali bi im na duže staze mnogo pomoglo. Deca su nam krajnje nesocijalizovana.

Mrle

pre 7 godina

Obavezan vojni rok 6 meseci, ali svaki vikend svi kuci a moze i kao Svajcarci od 8-17 kao radni dan. U principu jeste budalastina i gubljenje vremena ali mladi momci bez obaveze je nesto najgore a puni snage i destruktivne energije malo ih to iskustvo spusti na zemlju samo zbog obaveza (koje su imbecilne) ali bolje ikakve nego nikakve. Ko je zaposlen ok ne moras ali plati druze pa recimo za nase uslove 2000€ zaradi se toliko za 6 meseci. Ovima sto sluze plaju makar 150 i to je ok. Ko hoce ide ko ne da lovu OK je to iskustvo i nema veze sa ratom jer nam je realno drzava smeh, ali je dobro da mladi ljudi nauce o zivotu i obavezama samo zbog toga.

insajder

pre 7 godina

23 godine,par ispita do kraja faksa.Ja bih rado isao u vojsku i svi moji vrsnjaci su apsolutno za vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka.A ovi dole sto kukaju su ocigledno mamini i tatini razmazeni sincici,koji po ceo dan blejace na instagramu i izlaze po kvazi beogradskim kafanama...Druga stvar,neko je ovde napisao:"pa sto se dobrovoljmo ne prijave" sine moj pametni,na jedno mesto dolazi 6,7 prijavljenih,ne mozes po godinu dana da upadnes na sluzenje roka,plus,dok si ti u vojsci ostali ce nepravedno za to vreme zaposliti,odraditi praksu i slicno,dok ces ti cistiti lisce po kasarnama.Zato za sve mora biti obavezno odsluzenje roka,imam bre 23 godine,ne znam pusku da drzim,sutra da izbije rat ko ce braniti ovu drzavu,nasi ocevi od po 50-60 godina?!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Srbija nema para samo da nahrani vojsku,o ostalom da ne pricam! 
Mozda se i snadju za hranu,ali penzionerima skinu 200-500 din po osobi... bruka!
(4 Juli Vozdovac, 31. oktobar 2016 18:01)

Ko ne hrani svoju, hraniće tuđu vojsku. Uvek bilo i biće..

neko tamo

pre 7 godina

uvek se setim face koju je napravila moja poznanica iz Izraela kada sam joj rekla da moj sin ne ide u vojsku.....hahahaha. a ona otpratila 3 ćerke i 2 sina na po gomilu godina

Ivan Socak

pre 7 godina

Nisam pristalica obaveznog vojnog roka, ali dali neko razmisja u vladi Srbije da bar uvede neki vid obavezne obuke sklapanje rasklapanje oruzja pocev od pistolja, puske, do mitrajeza upoznavanje i obuka kako se baca rucna bomba itd nesto osnovno. Sad zamislite se vi u vladi upada neka strana vojska u srbiju a omladina i ratno sposobni neznaju ni sanzer da ubace a kamoli da pucaju itd itd.

zvezda

pre 7 godina

vidim ovde po minusima da vecina nije za to da se vrati vojni rok. a sutra da se ne daj boze desi sta cemo tada, pogledajte samo ostale drzave i videcete koliko ostali ulazu u vojsku.

Dejan

pre 7 godina

Ne razumem, ako je 2/3 njih koje bi to pogodilo za vracanje vojnog roka, zasto jednostavno tih 2/3 gradjana koji imaju izmedju 19 i 29 godina, ne ode dobrovolino u vojsku i ovu 1/3 ostave na miru!?
Ja sam sluzio godinu dana pocetkom devedesetih...ne mogu sebi da oprostim sto nisam nesto uradio da eskiviram!

Sljuka

pre 7 godina

Ovaj decko sto ima 23 god koji misli da je pametno da se vrati obavezno sluzenje vojnog roka prica kao da ima 15 god,kaze lik ne znam d drzim pusku,pa koji ce ti to ?? Ko bre da brani drzavu?? Pa da nas ima 100 000 000 čoveče bez savremenog oruzija ne mozes nista,druga stvar ako ti se ratuje i ubija idi u siriju pa ratuj,nama ne pada na pamet da budemo pijuni tajnih drustava...sto se mene tice ni u vojsku ni u rat.

deni

pre 7 godina

Aha, kako da ne, evo stali u red ispred kasarni, jedva čekaju ... Propagandna mašinerija se zahuktava. Odličan način za ubrzavanje odlaska mladih (normalnih) odavde, do sada su palili uglavnom posle faxa, sada će nakon srednje ... Ili pre ako ovo prođe. Hvala zna se kome, za samo dve godine ... Oh, wait ...

Todor

pre 7 godina

Ja sam uspesno eskivirao odsluzenje vojnog roka i to mi je nesto najpametnije sto sam uradio u zivotu. Nisam sluzio i necu sluziti nikoga i nikada.

Huuurrrra

pre 7 godina

Mladi nemaju ništa protiv dok ne shvate da to znači skidanje sa mreže, skupljanje lišća golim rukama, ribanje wc sa žiletom, spremanje kreveta po špagi i rano ustajanje i mnoge druge lepe i korisne stvari.

Stanimir Branimir

pre 7 godina

Svi bi da se uvede obavezan vojni rok, pod uslovom da se oni izvuku nekako. Kad mi neko kaže da ga je vojska naučila disciplini i da namešta krevet i da zbog toga treba da se služi vojska...pa ako ti je potrebna vojska i iživljavanje nad tobom pola godine da te neko nauči disciplini i da nameštaš krevet, dečko, tvoji roditelji su žestoko omanuli u tvom vaspitanju.

milan pilan mladji

pre 7 godina

Lepo rekao Rambo Amadeus - patriotizam je priča za one sa platama do 300€. U prevodu, vojska najobičniji majmunluk da te obrlate da pola godine crnčiš ua džabe. Deco, batalite se ćorava posla, verujte mi. Ne želite da se kupate jednom nedeljno i da jedete drnč.

zimzeleni

pre 7 godina

Hahahaha, u ovoj zemlji izgleda cveta dilentantizam. Recimo, ljudi veruju da su veci patrioti od gradjana drugih zemalja. Vracanje redovnog vojnog roka znaci DEPROFESIONALIZACIJA VOJSKE, NJENO POSKUPLJENJE, SLABLJENJE. To bi bilo kao kada bih se ja prijavio da sviram u simfonijskom orkestru zato sto sam strastveni ljubitelj muzike. Da ne pricam o tome koliko sam krajem 90ih slusao o narkomaniji u kasarnama. I trece, ljudi civili, zamislite da vas postrojava Toma Nikolic ili neki politicar kog ne volite. Trosite vreme na gluposti.

Petar

pre 7 godina

Aha, sećam se baš (jul 91/92, prijavio se u vojni odsek ko Manda posle dnevnika)
Podotovo se sećam vojnih vežbi devedesetih. Banovo Brdo ujutro, (samo) ćale i ja u uniformama čekamo bus (nije baš da se tada išlo kolima na vežbu)... znaš kad će opet da me navučete... A sina vam ne dam!

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 7 godina

8 meseci 2004te.
da sam bio pametan pa nastavio da eskiviram do poslednjeg trenutka, izvukao bih se.

Gledao sam kako staresine rasprodaju i kradu imovinu i stavljaju lovu sebi u dzep dok se vojska opija i drogira po kasarni. Vratio sam se kuci sa -10kg misica, cudnim osipim po kozi i tihom depresijom.
Jos sam na kraju ispao srecan jer me nisu na ratiste poslali!

Filmofil

pre 7 godina

Ne znam kako da napisem pa da mi prodje komentar. Cudna su vremena dosla. Svedok sam devedesetih. Sto se tice redovne vojske ratovi su pokrili sve rodjene izmedju '70, '71 do '79, plus starije kao rezerviste. Necu pisati kako . Ko od mladjih zeli da sazna, neka se obavesti preko neta. Velike patriote su uglavnom "otisle tetki da odnesu lek", imucne porodice su drzale muske potomke tog uzrasta na skolovanju na zapadu. Neke danas dosta poznate. Od dece politicara, kao kapetan JNA poginuo je sin pokojnog Sejde Bajramovica (Kosovo) u Mostaru. Za vreme bombardovanja u vojsku se odazvao jedino Goran Svilanovic (Gradjanski savez!). Nadam se da je klica zdravog razuma ostala medju mladjom populacijom. Male drzave mogu eventualno da budu neutralne, zasta im treba ili bogatstvo ili genijalni politicari, a ne master Toma i co. Ko zeli da bude profesionalni vojnik ne sprecava ga nista. Kao "nezainteresovana" strana izuzetno sam protiv ovoga. Muskarci mogu da budu vaspitani i od svojih porodica, a ne da se kroz vojnu obuku ispravljaju krive Drine upustenosti.

Terenac

pre 7 godina

Ko pita mlade? Mladi mnogo igraju Call of duty i gledaju vojnu akademiju pa misle da je to avantura i kul.
Poslao bih ja te bez ikakvog uredjaja na onu karaulu iz istoimenog filma pa da vide kako je to kul...

e nece biti obavezna

pre 7 godina

Duvajte ga. Dok je vojska bila obavezna i ratovalo se i ginulo se i sve smo izgubili. Otkad je profesionalno-dobrovoljna, nit' se ratuje nit' gine. Pametnom dosta

ispran mozak

pre 7 godina

Služio sam civilnu vojsku u Narodnoj biblioteci i ništa tamo nisam naučio. Dobio sam da skeniram neke knjige, po ceo dan sam igrao igrice na računaru i flertovao sa studentkinjama na pauzi u čitaonici – potpuno gubljenje vremena. Zamislite na primer, da sam po nekoj zimi bio primoran da marširam na vrh Bjeljanice pod punom ratnom opremom ili da čistim auspuh tenka iz 1976. godine, tu bih sigurno mnogo više mogao da naučim i da se prekalim za život. Jako mi je žao što nisam bio na redovnom služenju, kao i svim mojim drugarima koji su bili na civilnom, te se nadam da će ove mlađe generacije imati tu priliku.

Dali bocek

pre 7 godina

Sluzio vojsku '82. Bio stazista. Mlatio se kojekuda po bivsoj nam zemlji. Ali danas bi sacuvao metak za pretpostavljenog. A i ovi sto su za obavezno sluzenje, nemaju sanse. Konji odavno ne vuku topove.

SvedokSaradnik

pre 7 godina

Za Insajdera...

Vidi, ti imas dvadeset i tri godine i ne znas da drzis pusku...
Ja imam dvadeset i cetiri godine i isto kao ti ne znam da drzim pusku, ali zato imam pet godina radnog staza i dobro placen posao... i zaista me ne zanima da idem u tu nasu vojsku i cistim kasarne, kopam rovove, cistim puske i slusam izivljavanja nekih tamo nabedjenih generala.

A kakvo je stanje u drzavi i vojsci, znam da bi me moj pokojni otac (koji je zivot proveo po ratistima) apsolutno podrzao u tome.

Milan

pre 7 godina

Kada ih vidim tako mrljave, lenje, bezvoljne, prvo što pomislim je baš obavezna vojska. Možda im ne bi prijalo sada, ali bi im na duže staze mnogo pomoglo. Deca su nam krajnje nesocijalizovana.

bzvz

pre 7 godina

A vi svi kao ucite I radite na sebi pa vam je to gubitak dragocenog vremena? Vecina su zgubidani. A ako dodje do rata sto je sve izvesnije za ceo svet, ne samo za nas, niko vas nece pitati da li ste bili u vojsci. Ne mislite valjda da cete se kriti u podrumu?

Vlada

pre 7 godina

Nemaju oni pojma šta je to rat. Oni misle da je to jedan trening i demo kući, udarilo sunce ajmo u ladovinu, pada kiša ajmo kući....nema kući sine, nema ni kuće. Ok da služe vojsku u smislu predvojničke obuke, kasnije da se usavršavaju kroz TO, to pozdravljam ali svi čoporativno....sačuvaj me bože te rulje.

Nikola

pre 7 godina

Pa zavrsite stihove do kraja....Rado Srbin ide u vojnike...dva ga vuku a tri tuku....
Licno, ako ce da bude kao meni 2002/2003, onda bolje da batale to.

TO JE TO

pre 7 godina

To je LAZ,ti koji su za neka se prijave dobrovoljno niko im to ne brani.Istina je da ovoj vlasti to odgovara.Nemogu da zaposle mlade pa salji u vojsku,u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje jih izbrisu iz evidencije i eto duplo manje nezaposljenih.

D

pre 7 godina

@insajder Pa, gde cete da stanete ako bude obavezno sluzenje, ako nema kapaciteta za dobrovoljce? E "jos par ispita do kraja faksa" pametnjakovicu. Neka ide ko zeli dobrovoljno, a ja muza i brata ne dam. Ratovi nam ne trebaju. Birajmo bolje predstavnike vlasti, a ne ove predstavnike devedestih. Toma i Vucic da huskaju na rat, a moj brat i moj muz da ratuju? Za ovakvu Srbiju ne - nikad.

A-ha!

pre 7 godina

Da ne generalizujem stvari, ali velika većina mladih protraći i mnogo više od 1 godine, koliko se služilo u JNA.
Jeste to bila jedna velika zaj...ija, ali zaista je bilo trenutaka kada je trebalo biti tamo, videti i proživeti neke stvari, steći drugare...

4 Juli Vozdovac

pre 7 godina

Srbija nema para samo da nahrani vojsku,o ostalom da ne pricam!
Mozda se i snadju za hranu,ali penzionerima skinu 200-500 din po osobi... bruka!

Mrle

pre 7 godina

Obavezan vojni rok 6 meseci, ali svaki vikend svi kuci a moze i kao Svajcarci od 8-17 kao radni dan. U principu jeste budalastina i gubljenje vremena ali mladi momci bez obaveze je nesto najgore a puni snage i destruktivne energije malo ih to iskustvo spusti na zemlju samo zbog obaveza (koje su imbecilne) ali bolje ikakve nego nikakve. Ko je zaposlen ok ne moras ali plati druze pa recimo za nase uslove 2000€ zaradi se toliko za 6 meseci. Ovima sto sluze plaju makar 150 i to je ok. Ko hoce ide ko ne da lovu OK je to iskustvo i nema veze sa ratom jer nam je realno drzava smeh, ali je dobro da mladi ljudi nauce o zivotu i obavezama samo zbog toga.

fps '91

pre 7 godina

Kad bi se u vojsci trenirao paintball, fps pucačine i jurenje pokemona po brdima, vojska ne bi imala dovoljno kapaciteta za zainteresovane.

Stara kajla

pre 7 godina

JNA sam sluzio 1967 i to sam se dobrovoljno prijavio i sve se gurao da me sto pre pozovu. Istina moram priznati moj patriotizam nije bas bio toliko izrazen kao sto je to bila moja zelja da sto pre dobijem pasos i zbrisem u Nemacku gde zivim i dan danas onako polagano penzionerski, u zivotu svega sit i nicega zeljan.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 7 godina

Jao, kad sam morao u Armiju, platica je bila za 1 čevapičiće i jedno pivo, oko 3700 din, ili tri pakla cigareta! Avijon, Ljubljana Skopje, 24.000, jedna noč u Grand Hotelu, sa doručkom 12.000, moljakanje za izlazak, zavisilo od koga! Najbolje je bilo od kapetana, šefa! Jel vojniče, da si ti došao ovamo na bračno putovanje, ili da služiš Armiju? Sasvim u redu, svaka kasarna ima rupa u žici!:))

Miroslav

pre 7 godina

Vrhunska budalastina! Bio sam oktobarska klasa JNA davne 1981, pesadija. Besplatno su me terorisali godinu dana. Najgore iskustvo u mom zivotu. Kuci sam se vratio ostecenog sluha. Ko kaze da mu je bilo dobro u JNA taj je stvarno tezak mazohista.Neko rece: ispod slema mozga nema. Da ne govorim o dobrovoljnim davaocima tudje (sirotinjske) krvi u svim onim Komunjarskim Slobinim odbrambenim ratovima u 90-tih u kojima naravno, nismo ucestvovali. Nazalost ista ta ekipa i dan danas vlada jadnom Srbijom. Kad mi se rodio sin rekao sam javno, e moj sine neces sluziti nijednu vojsku a od svih revolucija mozes ucestvovati samo u sexualnoj! Sada zivimo, radimo i skolujemo decu u Engleskoj, gde je vojska profesionalna i gde zaista cene, postuju a bogami i dobro placaju svoju (profesionalnu) vojsku. Pozdrav iz UK.

kimi

pre 7 godina

@neko tamo

kazes Izrael? pa to je zemlja svetlosnu godinu ispred Srbije,zemlja u kojoj je vojnik dobro obucen,naoruzan,nahranjen i dobro placen i ta zemlja stoji svom silom iza tog vojnika,upravo sve ono sto nije srbija.zato, bas me za...e za sluzenje vojnog roka.

Бане

pre 7 godina

Урадили сте анкету међу младима, па знате да немају проблема са служењем војног рока?

CTO

pre 7 godina

Licemerni smo oko ovog pitanja kao uostalom i oko nekih drugih stvari.
1. Svi bi da sluze a niko ne ide na dobrovoljno sluzenje vojnog roka. Kad je bio obavezan, svi trazili bolesnike da mokre umesto njih.
2. Svi imaju nesto protiv zapada a svi prvi odu na taj zapad. Niko u Belorusiju, Kinu, Kazahstan, Severnu Koreju itd...
3. Svi mrze EU a mastaju da odu u EU.
4. Svi ponosni kada nasi timovi igraju ligu sampiona i evroligu iako ih kao ne vole...
5. Sve vernici a vecina ne posti, ne ide u crkvu i ne pridrzava se zivota kakvog biblija propagira. Do skoro svi bili komunisti...

mladen 97

pre 7 godina

Necu u vojsku ici iz principa. Moj otac je isao u istu,prosao 2 ratista,oruzje poseduje od 80 i neke.a trazili su mu pre neku godinu da polaze za pusku i karabin. ima li logike u tome? ja cu proci vojnu obuku,pucacu iz automata,a kada budem zeleo da posedujem pistolj,moracu da polazem rukovanje istim? uzimanje para. mogu u zatvor da me posalju ali u vojsku ne

R5

pre 7 godina

U profesionalnom smilsu obavezna vojska je korak nazad. Za državu to je veliko rasipanje radne snage na gluposti. Jedino se tome raduju priprosti domaćini iz zabitih krajeva koji se nadaju da će im neko drugi vaspitati decu.

Jovan

pre 7 godina

"Sposobni", a ko vam je POUBIJAO vojnike u Topčideru pre 12 godina, a?!
Ponovo bi da budete dobrovoljni davaoci TUĐE krvi, da oživljavate mit o "ratniku i ratovanju".
Ako vam je do ubijanja-ajde svi lepo na neku slatinu pa se poubijajte svi do poslednjeg.
Prokleti da ste!

stari kadar

pre 7 godina

Pa moze, ali onda da se to uradi cestito, sto znaci:

1. Da bude obavezno i za zene! I Izraelke imaju matericu i sluze vojsku!
2. Da se uvede aktivna placena rezerva, koja ce imati redovnije obuke.
3. Ostatak rezerve da se organizuje kao TO, po modelu nacionalne garde.
4. Da se vreme provedeno u vojsci i na vezbama racuna u radni staz!
5. Da se razmisli o svajcarskom modelu (spavanje kod kuce, boravak u kasarni u radno vreme).
6. Da se vojna obaveza ogranici na 45 godina zivota (sada je to 60).
7. Da se ukine civilna vojska!
8. Svi koji LEGALNO borave u inostranstvu da se oslobode vojne obaveze!
9. Da se ljudima koji zive u inostranstvu ukine "prevodjenje" u rezervu.
10. Da se iz clana 95 Zakona o odbrani izbrisu reci "i inostranstvu".

miki

pre 7 godina

Ja sam 78 godiste i iz moje generacije od nas 200 momaka samo je troje islo u vojsku, svi ostali smo mudro eskivirali dok nije ukinuta, i svi smo srecni sto smo ustedeli i pare i vreme

Vesna

pre 7 godina

A na osnovu kojih to podataka je "stecen utisak" da je 2/3 populacije za sluzenje vojnog roka? Koje su to ankete u pitanju? Propaganda? Spinovanje javnog mnjenja...? Ko je ucestvovao u "anketi": roditelji bez muskog potomstva, roditelji bez ikakvog potomstva, politicari (bez muske dece),ko normalan bi da se hvata oruzja i da gine na ovim prostorima gde rat ne moze da zaobidje ni jednu generaciju?! Zbog politicara??????

ne boj se sine velike visine

pre 7 godina

vidim ovde po minusima da vecina nije za to da se vrati vojni rok. a sutra da se ne daj boze desi sta cemo tada, pogledajte samo ostale drzave i videcete koliko ostali ulazu u vojsku.
(zvezda, 31. oktobar 2016 23:53)

Ja sam otisao da zivim u "ostalim drzavama" i zivim sasvim lepo, hvala na pitanju, a ako se ne daj boze desi nesto, snaci ce se nasi politicari, ne brini ti za njih, oni su vrlo snalazljive zivotinje i ratovi na ovim prostorima obicno pocinju (i zavrsavaju) zbog njih.

Mile

pre 7 godina

Zar nismo naučili do sada da od ratovanja, tuča, i agresivnosti nismo ništa dobili? Momci, mi smo narod zarobljen u vremenu kada se pesnicama probijao put napred. To vreme je prošlo. Imamo tako VELIKI intelektualni potencijal, zašto razmisljamo o ratovima u 2016. i dalje? Protiv koga vi mislte da ce naša vojska da se bori?!

Evo i mene

pre 7 godina

Vojnici da daju strazu i cuvarsku sluzbu? Uauuu... A profesionalnim vojnicima,umesto dnevnica koje su dobijali za to, dace vise vremena za ono su trebali uveliko da sada da rade...pored ciscenja naravno.

Victorinox

pre 7 godina

Kad bi se u vojsci trenirao paintball, fps pucačine i jurenje pokemona po brdima, vojska ne bi imala dovoljno kapaciteta za
zainteresovane.
(fps '91, 31. oktobar 2016 18:15)


Bravo, pun pogodak. A što se tiče vojske, (a i države), ona bi trebalo da postoji ako je narod oseća kao svoju i ako kao takvu misli da je na neki način brani. Kada se neka zemlja od organizovane države svede na nedefinisanu teritoriju iz koje većina stanovništva želi da pobegne, vojska je poslednje što joj treba. U tom slučaju, još manje joj je potrebna profesionalna vojska, koja u načelu služi tome da se šalje van zemlje i ratuje za tuđe interese; znači, potpuno ukinuti vojsku, za potrebe unutrašnje bezbednosti malo pojačati žandarmeriju i gotova stvar. Doduše, tada ne bi imao ko da se bratimi sa nacionalnom gardom Ohaja (bila komandantkinja u poseti nedavno), a ni naši momci i devojke ne bi imali priliku da u okviru raznih U.S. led coalitions pucaju po sirotinji širom sveta. Sve ima svoju cenu.

milko

pre 7 godina

Otisao u vojsku u septembru '99 posle bombardovanja kada vise nisam mogao da exiviram, i da naravno trebao mi je pasos. Koji u to vreme nisi moga dobiti, nije postojala ni teoretska sansa dok ne odsluzis vojsku. .

ja

pre 7 godina

Vojni rok 6 meseci - naknada 90.000 rsd 
Staz medicinskih sestara/tehnicara 6 meseci - naknada pozamasnih 0.00 rsd
(Nikola, 31. oktobar 2016 17:48)

Da dodam, staž lekara 4 god 0.00 rsd (pre odlaska u inostranstvo, staž adv. pripravnika 14.000 din/mes (ako uspe da iscima preko biroa) za stručnu praksu.. Samo zapaliti iz ove jadibede i ostaviti botove da se kupaju u blatu!

Mile

pre 7 godina

Bio 1994.godiine, zao mi svake sekunde, aqzaklinjem se svakoj sledecoj vlasti, da moj cetvorogodisnji sin nogom nece preci prag kasarne makar ga poslao na Novi Zeland. Ili je anketa namestaljka napredne vlasti, kao I vecina stvari u ovoj zemlji, ili su mladi u jos gorem stanju nego sto sam mislio. Junaci imaju dobrovoljno sluzenje vojnog roka, pa samo nek izvole.

infidel

pre 7 godina

Inače, VMA čuva ne vojska nego privatno FTO, pa vi vidite gde je naša država. A momcima koji se lože na uvođenje obaveznog vojnog roka bih samo poručio da su jednostavno isprani mozgovi i ložane! Zašto obavezno? Ima lepo dobrovoljno pa ko hoće da stražari u onoj kućici 3 meseca besplatno umesto da uči, radi na sebi i traži neki posao koji će mu doneti hleb na sto, slobodno nek se prijavi. Zato što se vi primate na zelenu konfekciju treba celim generacijama da država ukrade po 6 meseci života? A što se tiče loženja na rat, pogledajte malo kako to izgleda u Siriji, imate na jutubu klipove pa leoo možete videti kako izgleda headshot i druga egzotika u stvarnosti, pa se primajte i dalje... I nemojte da pričate o časti, patriotizmu itd. - rat je najmanje patriotski čin od svega!

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 7 godina

Plaćen oglas gladne vojske. Ko normalan želi u vojsku?
(b, 31. oktobar 2016 21:22)
Gladan, ili nabildan vojskom! Primer vojnika iz CG, super momak, ekonomista, slali ga kuči kao zdravstveno nesposobnog, nešto sa bronhijama, valjda astma! Mi oko njega, super fino, ideš kuči..., a on: "neću moć ni da se oženim, jer nisam prošao vojsku" Meni totalno aut! Različite kulture, drukčija viđenja istih problema!:(

marv

pre 7 godina

samo napred ko hoce, samo da vas upozorim, nije to kao u americkim filmovima, to je 10% puska, bomba, uniforma, pucanje, a 90% metla i odrzavanje kruga kasarne...

realista

pre 7 godina

Ovi nasi demagozi na vlasti su precutali jedan bitan detalj. Ljudi treutno idu dobrovoljno u vojsku da bi mogli da rade kao nocni cuvari, portiri i tome slicno. Zato i jeste interesovanje veliko. I to bi tako i trebalo ostaviti, da bude dobrovoljno, s tim sto bih ja uveo i neke dodatne privilegije. Recimo, ko nece da sluzi vojsku nema pravo da dobije oruzni list, da nosi ili drzi po kuci bilo kakav komad naoruzanja. A ko zeli da sluzi, dobija oruzni list besplatno, automatski po zavrsetku vojne sluzbe. Pa onda, ko sluzi vojsku da mu se to racuna u radni staz i to beneficirani! Oni bi se kasnije prevodili u aktivnu rezervu, dobijali bi platu za to i boravak na vezbama bi im se takodje racunao u beneficirani radni staz. Eto, nije tesko, a ni skupo. Sta se time dobija? Motivisani vojnici koji nece hvatati krivine, bezati preko ograde u grad, dezertirati kada dodje rat itd. Ovaj trenutni sistem je tolika katastrofa, to se pokazalo i devedesetih, a nasa drzava nikada nije zvanicno objavila broj dezertera i statistiku kazni izrecenih za to krivicno delo! Evo, ja ne znam nikoga ko je isao u zatvor sto je devedesetih izbegavao vojne vezbe, mobilizaciju i tome slicno. Naprotiv, drzava ih je sve amnestirala vise puta, a neki su hteli i spomenike da im dizu! Uostalom, kada je izbio II svetski rat, Irci su pozvali ljude da se dobrovoljno jave u britansku vojsku. Odziv je bio blizu 80%! Mislite o tome!

abc

pre 7 godina

po zanimanju sam monter instalacija grejanja. pocetkom 2000-ih sam radio i studirao visu masinsku pa sam vojsku odlagao koliko sam mogao. kad vise nije bilo kud, morao sam u vojsku! nakon 3 meseca zbog zahvaljujuci zanimanju i radnom iskustvu rasporedili su me u tehnicku sluzbu i jedno od zaduzenja preko zime mi je bila i kotlarnica kao i pracenje potrosnje loz-ulja. posto sam vec imao iskustva sa tim, da ne bi na kraju napravio minus i sebe doveo u problem, pisao sam svakog dana da je potroseno malo vise nego sto je stvarno potroseno. kada sam na kraju grejne sezone uradio zavrsni obracun potrosnje ispalo je da ima oko 1500 litara VISKA! rekao sam to svojim nadredjenima i vec sutra viska nije bilo, sve se u papirima slagalo... pogodite da li su oni privatno vozili na benzin ili dizel!? ovo je samo jedan u moru primera te vrste pa zato ni ne cudi da je vojska dovedena u takvo stanje u kakvom je sad!