Utorak, 13.09.2016.

20:40

"Srbija nije htela raspad SFRJ, Zapad čekao trenutak"

Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović

Izvor: B92

"Srbija nije htela raspad SFRJ, Zapad èekao trenutak" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

191 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodjan

pre 7 godina

Jednostrano razmišljanje. Kako da zajednica opstane ako neki ne žele vise biti u njoj? Su Slovenci zarad Jugoslavije trebali i dalje ostati zajedno sa 3x siromašnijima od sebe? Su trebali trpeti Miloševićevu diktaturu? Gledati Marka Miloševića kako mlati i švercuje? Jugoslavija je u sebi imala delove kao Austrija i Italija sa jedne i kao Centralna Azija sa druge strane. Stavite se malo i na tuđe mesto. Možda da Milošević nije pučem oduzeo autonomiju Vojvodini i Kosovu, do ovoga i ne bi došlo.

Ruzicasti jednorog

pre 7 godina

Postoji tu jos jedna stvar i ona bi mogla bar donekle ublaziti ostricu krivice spram Jovica. Ja mislim da je Milosevic MORAO biti veci nacionalista od svih ostalih, ako je mislio da ostane u vlasti. Osim Lige Socijaldemokrata Vojvodine i Gradjanskog saveza (nastavka UJDI - ja) svaka, ali bas svaka opoziciona partija je trubila u istu nacionalisticku tikvu. I Demokrate, jos kako! I sta je mogao Patron i njegova porodica, nego da budu jos gori?
Da li su intelektualci sredinom osamdesetih naginjali Veri, konzervativizmu, proslosti, a ne buducnosti? Mitovima, a ne naucnim cinjenicama? Da. Lepo im je stajalo u tom momentu. To je ta neodgovornost koju pokusavam da osvetlim. Lepo im je pristajalo, prodace se vise knjiga, bice face u novinskim feljtonima i carsiji. A za sve konsekvence toga ih savrseno zabole cosak. Sta je mogao polupismeni seljak ili radnik da zakljuci, ako najumnije glave kazu da je to ispravno? Da treba da budemo zagledani u proslost? Da treba da sirimo teritoriju, a ne da unapredjujemo nivo zivota stanovnistva? Da je Zapad neprijatelj? Da Crkva nudi odgovore? Sta je mogao, posle one silne torture sa RTS-a?
Riba smrdi od glave. A narod nije kriv. Niko normalan ne zeli da zameni obican zivot, posao, brigu o svojoj porodici za krvarenje na frontu. Niko normalan to nije zeleo. A takvi su bili u vecini. Mi imamo problem sa elitom. To je nas najveci problem.

Ja bih uvek pre krivio inteligenciju, nego ove mediokritetske kancelarijske aparatcike.

cobo

pre 7 godina

Ako se uzme u obzir da su oni koji su branili Jugoslaviju rodjeni od 1900 pa na dalje ,vecinom pomrli ali ostareli i oboleli,onda je jasno da je doslo vreme da lesinari rade svoj posao . Tito i narod su napravili fabrike,pruge,puteve,stanove, odmaralista ...
Sada se nista ne radi nego jos jagmi za Titovu imovinu,puno prica i zaduzuju narod ! Ako se posle raspada nesto napravilo nek mi neko nabroji te projekte :(

Milan

pre 7 godina

Jugoslavija se raspala jer je svako imao svoja očekivanja koja se nisu ostvarila u Jugoslaviji. Svaka od republika je imala svoju viziju Jugoslavije kakva bi Jugoslavija trebala biti. Svi jugofili i svi antijugoslavisti se trebaju zapitati zašto Škoti ne žele samostalnost, žašto opstaje Britanija, zašto Švicarska, zašto Belgija. I zašto nije opstala Jugoslavija? Gdje je greška? U Belgiji i Švicarskoj narodi im govore različitim jezicima pa su opstale. A kod nas iako se dobro razumijemo ipak nam je zajednička država propala. Hajde, što je propala, nego dok smo bili u zajedničkoj državi dogodili su se najveći zločini i nasilje jednih prema drugima (nasilje u kraljevini, pa 2. svetski, zločini ustaša, četnika, partizana i komunista, pa poraće i brutalna masovna smaknuća i mučenja, pa ratovi 90-ih). A sad zamislite da nije bilo nasilja i ratova. Da se pošteno dogovorilo i spajanje i razlaz, pa i da su nas okupirali Švabe, ako nisu činili neke veće zločine, možda bi bolje prošli da im se nismo opirali, oni bi bili neko vrijeme i otišli a mi prošli rat skoro bez rata? Odnosi ne bili zatrovani i Juga bi možda opstala a mi više bratski nego sad.

Urbini

pre 7 godina

Po mom misljenju, Slovenija i Hrvatska su na brutalan nacin doslovce "amputirane" od Jugoslavije. Samo, ta Jugoslavija vise nije bila titova SFRJ, to je bila nakaza od Juge u kojoj se Srbija na neustavan nacin docepala glasova Crne Gore, Kosova i Vojvodine. Otpustio je Slovence a Hrvate je mislio drzati u saci preko "hrvatskih Srba" iskoristio ih je na najbrutalniji nacin da bi ih se kasnije odrekli. Da je Tudman zelio rat, pa zar bi dozvolio 1/3 zemlje da mu 4 godine okupiraju pobunjeni Srbi? Nema nikakve logike.
Jovic sada glumi nevinasce a trebao bi biti u zatvoru za svo zlo sto je ucinio. On i sve glavesine nekadasnjeg vojnog vrha! Nitko nije odgovarao za unistenje Jugoslavije.

Petar S.

pre 7 godina

Da bi smo razumeli sta nam se dogodilo, moramo gledati siru sliku onga sto se dogadjalo. Zapad je vezbao na (nama) malima da bi to posle ponavljao nad vecim.

Posle svih "spontanih" Majdana, Arapskih proleca koje su uzdrmale: Maroko, Alzir, Egipat, Libiju, Siriju,...itd, a izbegao Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, zemlje sa NAJ RIGIDNIJIM rezimima - Feudalnim, izjave o umesanosti Zapada u te dogadjaje nije stvar paranoje vec licne inteligencije.

@(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Nakon neuspelog Puca u Rusiji Avgusta 1991 NIKO pa cak ni Milosevic nije imo iluzija u vezi Komunizma. Drugo Tudjman je bio TITOV GENERAL, a to zaci MNOGO zesci komunista jer generl nije mogao biti bilo ko.

dusan

pre 7 godina

@ Milan

Milane, vest je tacna, Tudjman je to zbilja rekao. Istina, ne u januaru, vec 22. Maja 1992. Nakon povratka iz NY, gde je Hrvatska primljena u UN.

Milan

pre 7 godina

@ dušan
Tuđman to nikad nije rekao. Možda ste to negdje pročitali kao novinarsku ili političku laž, jer to nema nikakve logike. Tuđman je stalno ponavljao da je Hrvatskoj rat nametnut. Tuđman je pokušavao sve da izbjegne rat jer nije bilo nikakve šanse da Hrvatska dobije rat, jer nije imala vojsku, nije imala oružje, nije imala podršku međunarodnih faktora, nije imala novce, a nedugo nakon balvana presuđen je i embargo na oružje. Srbija je imala sve, izočen vojni kadar, vojsku JNA, naoružane pobunjenike protiv Hrvatske u samoj Hrvatskoj, dobrovoljce iz Srbije. Hrvatska nije imala ni policiju a kamoli vojsku. Tuđman je pokušavao sve da se rat izbjegne ili bar da se odgodi koliko je god to moguće jer se Hrvatska nije imala čim obraniti. Čak i Teritorijalna obrana u Hrvatskoj je razoružana (dozvolio Račan, a Kučan u Slo to nije dozvolio) 10-ak dana prije referenduma. Ako je Tuđman to rekao kako kažete onda se to ne uklapa u ništa sto je inače radio i govorio. Možda je to nešto izvan konteksta ili neki lapsus jer ništa drugo logično ne može biti. I zašto bi Hrvatska željela rat čak i da je vojno bila nadmoćna? Što bi dobila tim ratom? Što je ovako dobila ratom? Dobila je desetine milijardi $ štete, mrtve, ranjene, penzije za njih itd. I isti teritorij koji je i prije imala. Još je ostala bez Posavine iz koje su Hrvati rotjerani, njih 200 hiljada.

leptirica

pre 7 godina

@ Milan 

Milane, vest je tacna, Tudjman je to zbilja rekao. Istina, ne u januaru, vec 22. Maja 1992. Nakon povratka iz NY, gde je Hrvatska primljena u UN.
(dusan, 14. septembar 2016 16:08)

Tuđman je rekao: Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela. Ali mi smo procijenili dasamo ratom možemo izboriti samostalnost Hrvatske.
Znači, rat je bilo moguće izbeći, samo da smo mi odustali od naših ciljeva, tj. od samostalnosti naše države.
F.T.

Eto to je rekao. Malo drugačije kad ne izvuceš samo jednu rečenicu.
--Znači čovjek je rekao da se mogao predati i nikad nebi dobili samostalnost,nikad nije rekao da je Hrvatska izazvala,ili da je Hrvatskoj bio cilj rat. Rekao je da je bilo jasno da Milošević ne misli dopustiti samostalnost Hrvatskoj i da je rat jedini način da se izborimo za to.

Petar S.

pre 7 godina

Da bi smo razumeli sta nam se dogodilo, moramo gledati siru sliku onga sto se dogadjalo. Zapad je vezbao na (nama) malima da bi to posle ponavljao nad vecim.

Posle svih "spontanih" Ilegalnog izvoza oruzija u suverene zemlje za sta su Zapadne obavestajne sluzbe SIGURNO znale, Majdana, Arapskih proleca koje su uzdrmale: Maroko, Alzir, Egipat, Libiju, Siriju,...itd, a izbegao Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, zemlje sa NAJ RIGIDNIJIM rezimima - Feudalnim, izjave o umesanosti Zapada u te dogadjaje nije stvar paranoje vec licne inteligencije.

@(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Nakon neuspelog Puca u Rusiji Avgusta 1991 NIKO pa cak ni Milosevic nije imo iluzija u vezi Komunizma. Drugo Tudjman je bio TITOV GENERAL, a to zaci MNOGO zesci komunista jer generl nije mogao biti bilo ko.

Petar S.

time mashine

pre 7 godina

Vremeplov : 17.08.1990. balvan revolucija.22.12.1990. Božićni ustav,pitanje glasi: što je uzrok a što posljedica?
(teletabis, 14. septembar 2016 14:09)


Gospodin selektivno pamcenje. Da podsetim.

22. April 1990
Izbori u Hr sa svom Ustaskom ikonografijom najavom promene ustava gde ce Hr postati drzava Hr naroda (Srbi isterani iz ustava). A kjos pre izbora su Srbi poceli dobijati otkaze po nacionalnom kljucu pogotovo u policijskim upravama ali i drugde.

danijel

pre 7 godina

Ceo problem za nas je bio taj sto je Milosevic po svaku cenu hteo da sacuva komunizam i kada su u svetu konacno shvatili da on od toga ne odustaje i da ima podrsku naroda za to onda su dopustili da sve republike pobegnu od nas. Milosevic je za taj svoj cilj koristio i nacionalizam i Srbe u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu a podrska u Srbiji mu je ojacala i dolaskom iz drugih republika u Srbiju komunistickih oficira JNA koji su i osnovali partiju Savez komunista pokret za Jugoslaviju. Pa ko ne bi pobegao od sulude komunisticke republike. Milosevic nije davao pet para za srpski narod a bio je spreman da izgine 90% Srba zarad ocuvanja komunizma a da on sa onih 10% koji prezive "iz pepela stvara novu Jugoslaviju" - kako je govorila njegova lepotica. Eto to je razlog sto su sve ostale republike mogle uz odobravanje svih u Savetu bezbednosti OUN da napuste zajednicku drzavu a mi smo zbog takve Miloseviceve politike okarakterisani kao nacionalisti i sovinista sto mi ustvari kao narod to nikad nismo bili. To je bio razlog raspada Jugoslavije, i ratova i svega ostalog sto smo doziveli.
(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Potpisujem svaku tvoju, Jovane! Da je komunistički mentalitet stanovništva žilav, da bi se najradije živjelo o tuđim parama jer se tako naviklo živjeti, to možemo vidjeti još i danas u svim ex-yu zemljama, jer u svima je ekonomija još manje-više socijalistička, ali to je već drugi problem...

Milan

pre 7 godina

""Da Hrvatska nije zeljela rat ,rata nebi ni bilo"!-Franjo Tudjman,Jelacic plac,januar 1992,(neposredno po medj. priznanju Hrvatske)"

Izvor te "vijesti"? Tuđman to nikad nije rekao, dapače Hrvatska je poduzimala sve da do rata ne dođe. Hrvatska je željela jedino miran razlaz. Kako bi Hrvatska željela rat kad nije imala ni puškice? Čime bi pobijedila? Sa praćkom?

Perla

pre 7 godina

Dobro pamtim Jugoslaviju jer sam se u njoj rodila, školivala i radila više od vadeset godina, pamtim Miloševićev period i sve ono što se desilo posle njega. Jedini i njajači utisak koji imam je da smo ODUVEK na vlasti imali najgore ljude, eksponente UDBE i borce isključivo za svoj džep i priviliegije (Djindića isključujem). I ovaj tkz. gospodin Jović je jedan od onih nesposobnih, pokornih (jačem) koji je mnogo voleo svoj privilegovani status i nije nikada ništa učinio za druge, osim za sebe. Kao i svi sadašnji političari, uostalom. A svi oni pokušavaju da se peru: neko knjigom, neko ratovima, neko paranoičnim izjavama.

A nama sve teže i sve gore...

bosna-zauvijek

pre 7 godina

Ronaldo, oprošteno Ti je ako si mlad i o tom periodu znaš ono što su Ti drugi ispričali, međutim, za taj period se svako ponaosob (kako pojedinci , tako i narodi) trebaju malo preispitati koja im je uloga bila u to doba i kakvu odgovornost nosi za raspad jedne divne države
evo jedan primjer iz mog naroda , jedna budala je farbala bika u zeleno, međutim neko je toj budali kupio farbu , tako da budala nije kriva što je budala, ali onaj što je kupio farbu tačno je znao koji cilj želi postići i takvi su doveli do rata
kada svi shvatimo da svaki, pa i najsitniji postupak ima i svoje posljedice, možda na Balkanu bude bolje , ali od toga najvjerovatnije nema ništa

i dok sada ponovo neki udaraju u ratni doboš , pozivam omladinu da se opameti i gleda od čega živi

Ronaldo

pre 7 godina

@(bosna-zauvijek, 14. septembar 2016 14:26)

Ako pod time pidrazumevas da je krivac onaj ko je kupio farbu (nekegalno kupio oruzije i uvezo ga preko Madjarske) slazem se. Isto se slazem da je Jovic jedan od 6 onih sto su farbali bika.

izadje na videlo

pre 7 godina

da kratko odgovorim DRUGU Jovicu kako je Srbija izgubila vek!
Tako sto su , posle krvavog rata i nemilosrdne borbe za vlast u Srbiji zavladali njegovi partijski drugovi!
Druze Jovicu...bio si clan...! Idi u Istoriju!
Ti si bio clan..i postao ambasador i td.
Moj deda nije bio clan i jedva dobio posao..kao neko ko nece da bude clan!

Mladen Mladenović

pre 7 godina

(Mladen Mladenović, 14. septembar 2016 12:35)
Da se nije radila centralizacija na Beograd i da se išlo na neki oblik demokratske federacije Jugoslavija bi opstala i vjerovatno bi danas bila sila u EU. Mislošević nije branio Jugoslaviji,već svoju ideju centralisticke komunističke federacije koju drugi nisu željeli. Danas bi bili jedna od razvijenijih država jer uništio nas je rat,Srbiju NATO bombardiranje i loše provedena privatizacija . Shvatite da je Jugoslavija mogla opstati kao komunistička centralisticka federacija sa Slobom na čelu - NIJE. Dal je mogla opstati kao demokratska federacija,decentralizirana - ITEKAKO.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (leptirica, 14. septembar 2016 13:04)
----
Koliko se sećam Srbija je bila dovoljno decentralizovana. Imala je dve autonomne pokrajine, čija su ovlašćenja bila veća od Srbije. Mogle su da blokiraju svaki srpski zahtev i nameru. Ako je neko hteo dalju decentralizaciju, mogao je da napravi nekoliko sličnih pokrajina u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni. Zar nije Istra mogla da ima autonomiju, potom Dalmacija i na kraju Slavonija. Možda do sukoba nikada ne bi došlo. Ali Hrvati to nisu hteli. Oni su, poput Bošnjaka danas, hteli decentralizovanu Srbiju a centralizovanu Hrvatsku i Bosnu?! Nemojte za takav propust da krivite Srbiju i Miloševića. Ili, Vama je, po ustaljenom klišeu, koji ne traži mnogo moždanih napora, lakše da opletete sa nečim što nema nikakvog utemeljenja u istini?

Srbimir

pre 7 godina

"Da Hrvatska nije zeljela rat ,rata nebi ni bilo"!-Franjo Tudjman,Jelacic plac,januar 1992,(neposredno po medj. priznanju Hrvatske)

-"Svoj sam zadatak obavio,Jugoslavije vise nema"!-Stipe Mesic,hr Sabor,decembar 1991

Da nije mozda posle ovakvih izjava Sloba kriv za raspad YU!!?)
Za vreme MASPOK-a,1971.-e(kada nije bilo ni Tudjmana ni Sobe) Mika Tripalo je javno urlao:"Sabicemo ih izmedju Uzica i Beograda!
Tudjman i njegovi su isprovocirali rat prvo izbacivanjem srpskog naroda iz Ustava ukidajuci mu konstitutivnost,a zatim i otvorenim napadima na kasarne JNA!;njemu i bratiji je trebao rat kako bi se u ocima sveta proglasio zrtvom "velikosrpske agresije" i na taj nacin iznudio medjunarodno priznanje resivsi se,jednom za sva vremena Srba,tog "trajnog remetilackog faktora",sledeci i nastavljajuci politiku svojih politickih uzora Starcevica i Pavelica!
Eee moj jadni i naivni narode,dokle ces da zivis u jugo-nostalgicarskim bajkama i iluzijama!!?;Hrvati(za razliku od nas) tu drzavu nikad nisu zeleli !;sve vreme njenog postojanja su je tretirali kao macehu iako im je bila majka koja ih je stitila od zlocina i genocida prema svojim sunarodnicima Srbima u oba svetska rata!(apsurd istorije je da su umesto kazne po okoncanju oba svetska rata oni bili-nagradjeni!)

leptirica

pre 7 godina

(Mladen Mladenović, 14. septembar 2016 12:35)

Da se nije radila centralizacija na Beograd i da se išlo na neki oblik demokratske federacije Jugoslavija bi opstala i vjerovatno bi danas bila sila u EU. Mislošević nije branio Jugoslaviji,već svoju ideju centralisticke komunističke federacije koju drugi nisu željeli. Danas bi bili jedna od razvijenijih država jer uništio nas je rat,Srbiju NATO bombardiranje i loše provedena privatizacija . Shvatite da je Jugoslavija mogla opstati kao komunistička centralisticka federacija sa Slobom na čelu - NIJE. Dal je mogla opstati kao demokratska federacija,decentralizirana - ITEKAKO.

Ronaldo

pre 7 godina

@(bosna - zauvijek, 14. septembar 2016 11:58)

To nije tacno. Tacno je da je Yugoslaviji nudjen novac ali da ostane CELA. To je Tudjman odbio. A izjavu Alije Izetbegovica kako ce zrtvovati mir u Bosni zarad nezavisnosti Bosne necu ni da komentarisem.

Nele

pre 7 godina

Umesto jednog predsednika, sad imate 6. Umesto jednog ministra (necega) sad imate 6. Imate 6 puta vise ljudi koji su na pozicijama da kradu i otimaju. Pa naravno da je politicarima bilo stalo do raspada Jugoslavije. Zemlje koja je u tom momentu bila u pet najrazvijenijih u evropi (i po standardu) i postovana i cenjena u svetu.
U svetu se tad raspadao varsavski pakt. Ostao je samo Nato kome nikako nije odgovaralo da zemlje clanice Varsavskog pakta odu u savez nesvrstanih. A Jugoslavija je bila jedan od stubova nesvrstanih. Sa osnivacke skupstine:
"Овај састанак, по мом мишљењу, треба да доведе велике силе до сазнања да судбина света не може да буде у њиховим рукама. Он треба да докаже протагонистима сила да већина света одлучно одбацује употребу силе као начина решавања разних важних питања"

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Tvrditi da je Srbija želela i inicirala raspad SFRJ je po smislu veoma slično onoj pošalici koja glasi "Samoubistvo iz zasede"?! Srbi su branili Jugoslaviju sve dok nisu shvatili da je ona stavljena na kockarski sto velikih sila i da joj nema spasa. Tek onda se neko setio da u toj državi postoje Srbi i srpski nacionalni interesi. Eh, sada, ako hoćemo u inat Borislavu Joviću, zato što ga mrzimo iz odredjenih ili neodredjenih razloga, da tvrdimo suprotno, onda je to druga stvar. Može i to ali, istina opet ostaje onakva kakva jeste. Raspad Jugoslavije, još od 1918 godine fanatično su želeli Hrvati, kasnije, kada je prestala pretnja od germanske čizme i Slovenci. Setimo se uvodjenje paralelne valute /to je za nas Srbe bio tipičan slovenački humor/ koju su nazvali poetičnim imenom lipa, potom zauzimanja graničnih prelaza, da ne pominjemo ubistvo dece i organizovanje diverzija protiv ondašnje JNA. Potom, ako sve to nismo sanjali, setimo se divljanja po Hrvatskoj, na utakmici, davljenja vojnika JNA na tenku, uputstvo Martina Špegelja kako da se postupa sa "šizmaticima" i, setimo se početaka u kojima su diskretno nestajali vidjeniji Srbi u Hrvatskoj. Verovatno su to bili očajnički postupci Slovenaca i Hrvata kako bi odbranili, toliko dragu Jugoslaviju, kojiu su iz milošte zvali "tamnica naroda". Hrvatima su Srbi i Jugoslavija bili nephodni, "slamka spasa" da izbegnu giljotinu kao jedna od fašističkih država i saveznik Nemačke.

Mikloš

pre 7 godina

Jugoslavija je bila trula država od početka i nije se ona raspala '90-te, raspadala se ona više puta prije '90-te. Raspadala se svakim preimenovanjima, diktaturama, "reorganizacijom". Sve su to bili neuspjeli pokušaji spašavanja Jugoslavije ali svi su neslavno propali, Jugoslaviju su "spašavali" uglavnom nasiljem ali ništa nije pomoglo. Očito je da su nacionalni antagonizmi bili prejaki a izazvani su velikosrpskom politikom i nepravdom koja je bila posljedica te loše velikosrpske politike.

Dragan BL

pre 7 godina

Hahaaa... to vam isto dođe kao kad dželat opravdava svoju krvavu rabotu. Ovaj čovek jako dobro zna da je upravo on i njegova klika potpomognuta sa Milosevićem, da su srušili SFRJ i direktno doveli da se Slovenci i Hrvati počmu otcepljivati od takve Jugoslavije. Zašto se dozvolilo još 1997 da slovenački i hrvatski komunisti napuste Savez komunista Jugoslavije? Ko je blokirao normalnu smenu vlasti u Predsedništvu_ Ko je dobio 4 nelegalno izabrana glasa? Zašto smo odbili predloge o asimetričnoj federaciji pa posle o konfederaciji? Milošević ih je sve odbio, pa zaratio i to 4 puta i sva 4 rata izgubio, a vi ste mu u svemu ovome jako dobro pomogli!
Krivi ste i odgovorni za ovu katastrofu, pa se sada vadite na zapad, a sećam se kad je američki ambasador V. Cimmerman lupao šakom u sto u Beogradu kod Miloševića i trtažio celovitu i nesvrstanu Jugoslaviju. Gde je ovde samokritičnost, malo ste ulepšali prošlost da sebe oslobodite ogromne odgovornosti. To gde je Srbija danas vi i Milošević ste najzasluženiji.

realno

pre 7 godina

Zašto se braća odvajaju kad se ožene? Zato što su ipak različiti iako su slićni, zato jer svaki od njih ima svoju volju, svoje želje, svoje viđenje, svoje talente i svoje mane. I njihove žene također. Dakle razilaze se jer žele očuvati dobar odnos i mir i bit slobodni u odlučivanju. Tako je i sa narodom. Iako sličan narod (jezik) ipak je izgradio različite identitete (religija, teritorij, povjesna povezanost sa nekim drugim politički jačim narodima) i zbog toga ima različite želje i vizije budućnosti, a to je razlog zašto želi bit samostalan.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Šteta. A trebalo je samo izvšiti promene AVNOJ-a i ne bi bilo rata, već samo mirni razlaz, kojem bi predhodila inventura na dan 30.11.1918. ko je šta uneo u Jugu, neka i iznese.

bosna - zauvijek

pre 7 godina

lično sam gledao emisiju na RTS-u , gosti emisije , g-din Bora Jović g-din Vasil Tupurkovski , kada je pred prisutnim Jovićem, Tupurkovski iznio podatak da je tadašnji ministar vanjskih poslova EU - De Mikelis , nudio momentalni prijem u EU i pet (pet) MILIJARDI (namjerno Caps)pomoći za oporavak posrnule ekonomije uz uslov DA SE NE IDE U RAT (opet Caps namjerno), voditeljica Olivera je upitala (vjerovatno iznenađena podatkom, pa je čak izostalo i persiranje) , "pa Joviću je li ovo istina" , g-din (ja ću ga ipak i dalje nazivati gospodinom) Jović je rekao slijedeće :
"da , istina je , ali to nije bilo u interesu srpskog naroda"
ja se lično dobro sjećam šta je na to rekla voditeljica, a koga interesira neka potraži snimak na arhivi RTS-a (valjda nije obrisan kao neželjen), eto toliko oko angažmana stranaca , jer , zaboga , kako bi mi (balkanci) to (a bilo je toga da imamo materijala za sramotu narednih 1K godina) sami

Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Pa ovaj čovek nije rekao ništa konkretno. "Strane sile"? Opet sopstvenu nesposobnost, glupost i naivnost krijemo iza projektoivanih neprijatelja mi so izgubili stoleće jer smo bili bahati i nismo vodili računa o drugima koji su bili i verovali nam, pa smo ih izdali u više situacija. Uvek su neki drugi krivi za sve, a mi smo vekovne "žrtve" dobro poznata mantra koja više nema važnost. Gospodin Jović nije rekao baš ništa novo šta već nismo znali, pa ispada da se on brani kao i propalu politiku iz devedesetih.

Komša

pre 7 godina

Zašto rat? Zašto ta društvena svojina nije postala imovina gradjana?
Zato što su 40 godina vladadali na osnovu ideologije a onda su rešili da vladaju kao vlasnici kapitala.
Tranzicija će se završiti onda kada potomci (biološki i ovi ideološki koji su se kasnije priključili i pokazali korisnim) revolucionara iz 45. zauzmu mesto Rade Pašića u istom onom kapitalustičkom okruženju protiv kojeg su im se dede borile.
Kada se to ispuni krug će se zatvoriti i "revolucija" će dobiti smisao.
Zipa ViVoVitica- ode imovina sindikata
Čuvaj Ogulin- puče stara devizna štednja,zajam za preporod.
Brani Bosnu- ode pnzijski fond ...Dafine,Jezde,Kipar...
Ne dam Kosovo - al' 24 privatizacije može...
I sada na istu foru hoće.Da dovrše.
Čim se ovaj javlja čuvajte novčanike ljudi.

komsija

pre 7 godina

@ cinik,kazes kao u braku.
U ovom slucaju samo jedan u braku je imao pravo na razvod braka,narocito u BIH.Kako ti je to izmaklo.
PS.Nisu srbi predlozili da se stvara SFRJ.Nego slovenci i hrvati.

socijalistiocko samoupravljanje

pre 7 godina

(Komša, 14. septembar 2016 11:27)
Zašto ta društvena svojina nije postala imovina gradjana?

Drustvena svojina jeste bila imovina gradjana takozvana kolektivna svojina.

djc-xxx

pre 7 godina

Običan makedonski narod je i pored svega želeo da ostane u zajedničkoj državi i bukvalno je obmanut. Njima su političari na ondašnjem referendumu sugerisali da glasaju za suverenu Makedoniju uveravajući da to ne znači da će se otcepiti od Jugoslavije ! Pa čak su i Muslimani bili na "granici", naročito ako se uzme u obzir veliki uticaj Zulfikarpašića koji se zalagao za ostanak.Crna Gora - zna se, ostala je. Dakle, "krnja Jugolsavija je bila veoma realna opcija...pa vi sad vidite ko je realno rasturio Jugoslaviju...Da Bogić Bogićević nije bio pod uticajem zapada i glasao protiv vanrednog stanja, ko zna šta bi bilo...

Jovan

pre 7 godina

Ceo problem za nas je bio taj sto je Milosevic po svaku cenu hteo da sacuva komunizam i kada su u svetu konacno shvatili da on od toga ne odustaje i da ima podrsku naroda za to onda su dopustili da sve republike pobegnu od nas. Milosevic je za taj svoj cilj koristio i nacionalizam i Srbe u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu a podrska u Srbiji mu je ojacala i dolaskom iz drugih republika u Srbiju komunistickih oficira JNA koji su i osnovali partiju Savez komunista pokret za Jugoslaviju. Pa ko ne bi pobegao od sulude komunisticke republike. Milosevic nije davao pet para za srpski narod a bio je spreman da izgine 90% Srba zarad ocuvanja komunizma a da on sa onih 10% koji prezive "iz pepela stvara novu Jugoslaviju" - kako je govorila njegova lepotica. Eto to je razlog sto su sve ostale republike mogle uz odobravanje svih u Savetu bezbednosti OUN da napuste zajednicku drzavu a mi smo zbog takve Miloseviceve politike okarakterisani kao nacionalisti i sovinista sto mi ustvari kao narod to nikad nismo bili. To je bio razlog raspada Jugoslavije, i ratova i svega ostalog sto smo doziveli.

C i n i k

pre 7 godina

I danas,samo se ovde gaji i afirmise YU nostalgija. Cak ima na desetine JP koje nose naziv YU u imenu....Kad ce neko da shvati,pogotovo ovakvi kao Jovic,da je nasa drzava Srbija,a ne YU. Svi drugi narodi nisu hteli u YU po cenu sukoba,zasto je nekima stalo do Yu,u cemu je fora,ne razumem? Hocete da kazete da ti narodi nisu imali pravo na.samostalnost? Pa to je zapisano u Ustavu Sfrj iz 74,da svaka drzava ima.pravo na otcepljenje! To je i normalno. Kao u braku. Sem toga,pokazalo se da su svi bili u pravu,i Slo i Hr i Cg i BiH. Sve fe.drzave danas imaju veci standard a neke su u Nato i Eu. Prema tome,Srpski komunisti i rusofili neka sanjaju Yu,ali u medjuvremenu neka se pogledaju u ogledalo ponekad!

Lela

pre 7 godina

Samo zbog cinjenice da je vama tada spasavanje Rusije od sirenja NATO-a na istok (bilo je sasvim jasno da Juga ulazi u EU a onda i NATO - mnogo ranije od Madjarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, ...) bilo mnogo vaznije od hiljada uzalud izginulih i osakacenih mladih ljudi, trebalo bi da svi vi gulite 1000-godisnje robije a ne da nam zagadjujete medijski prostor.

milorad

pre 7 godina

Kad je 1918 napravljena Kraljevina posilni(Janko Vukotic) pitao je Kralja Aleksandra da li je moralo ovako. Aleksandar je odgovorio da nije, ali da bi na Drini u tom slucaju imali Austrojance. Kralj Aleksandar i Tito su istniski hteli i pravili Jugoslaviju. Cehoslovacka se raspala za jedsn dan, SSSR se urusio za mesec dana. Jugoslaviju su razbijali i spolja i iznutra 15 godina(1990-2006).

Novi Sad

pre 7 godina

Krivi smo, mi Srbi, jer pošto-poto kroz istoriju hoćemo da očuvamo Jugoslaviju, iako je ostale članice neće. Kao i u životu, braku - ne možeš da zadržiš na silu nekog ko više neće sa tobom. Rešenje svega, kako u životu tako i u federaciji, je mirni, sporazumni razlaz.

Cinjenice

pre 7 godina

Srbi su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji, ali su bili skrajnuti sa svih bitnijih pozicija od 1945 pa sve do 1987 kada se krenulo sa nivelisanjem. Do raspada procenat Srba na bitnijim pozicijama je idalje bio ispod ucesca u broju stanovnika.
Hrvati su imali umereno rukovodstvo neko napisa, ali isto tako Hrvati su se uveliko naoruzavali tokom 80ih gde je u nekoliko navrata to preseceno od strane tadasnje UDBE.
Konfederacija koja je predlagana je bila dimna zavesa za lakse iskljucenje Srba kao konstutivnog naroda u Hrvatskoj pre svega. Hrvati nisu hteli konfederaciju, hteli su nezavisnost.
Sve je inace pocelo mnogo ranije, sa promenom ustava 1974, a priprema toga je bila 60ih kada je 90% Srba sklonjeno sa visokih pozicija kako bi se na njihova mesta doveli pogodni ljudi iz ostalih republika.
Srbe u Hrvatskoj niko nije nista pitao vec su preko noci izgubili ulogu konstutivnog naroda, pocela su maltretiranja i proterivanja sa posla, odgovor je bio pobuna.
U BiH se pokusalo isto to gde su Srbe pa i Hrvate gurnuli na marginu i dobili smo rat.
Slovenci su izasli iz svega relativno cisti, Makedonci isto kao i Crnogorci na kraju. Najveca razlika se vidi u tome kako se proslo sa Hrvatima i Muslimanima sa kojima se kroz istoriju ratovalo vise puta i sem tih 60ak godina relativnog mira (izmedju dva rata i do 90ih) uvek je bilo na krv i noz.
Milosevic je kriv naravno, ali je kriv Srbima jer je uradio sve nasuport interesa naroda. Hrvatima je dobar, dobili su sta su zeleli.

obi van

pre 7 godina

Joviću, vi ste svi čuvali partiju, umjesto državu. Osim Beograda, nikome više nije bilo stalo do tog jednopartijskog sistema. Strane sile su odigrale veliku ulogu, ali je ovo navedeno bio glavni razlog.

Џони Хазард

pre 7 godina

Milošević je 91. izveo tenkove na svoj narod da bi sačuvao komunistički sistem, a ne Jugoslaviju. Čitave generacije ste upropastili i sad hoćete da trujete nove svojim knjigama.
(Iluminated

Неистина. Милошевић је извео тенкове да би сачувао владу коју је народ пар месеци раније изабрао убедљивом већином. Можда се некоме ово не свиђа али чињенице нису ту да нам се свиђају или не.

Malo realnije

pre 7 godina

Ma da kod srbo-komunista uvek je neko drugi kriv, pocev od marsovca pa na dalje. A nije kriv Milosevic i njegov Savez komunista koji su posle pada Berlinskog zida i dalje hteli da vladaju da im se ne bi desio scenario kao u Rumuniji sa Causeskom. Srbija je jedina zemlja gde su komunisti pod novim imenom i daje na vlasti i koji su pevali na Adi 1990, Slobodane ......Slobodane....ti si komunista- volimo te vise i od Isusa Hrista.....

Miki

pre 7 godina

Srbija se udesila već u balkanskim ratovima 1912. Kao ona baba iz narodne poslovice, koja je dala dinar da uđe u kolo, a posle mnogo više da iz tog kola izađe.

danijel

pre 7 godina

Социјализам је најбоље друштвено уређење док год се троше туђе паре.
(Adriano_Galliani, 13. septembar 2016 21:50)

Bravo!

VUK

pre 7 godina

hoće čovek dodatni dinar na skromnu penziju od 1500 eura!Ok.Legitimno. Piše knjigu i ko kupi,kupi.. ali da mirno spava i još piše!?!? eee to je samo potvrda da treba mi koji smo pretekli u vreme vladavine ovog gospodina i njegovih drugova da slavimo što smo živi. Umesto da piše, trebalo bi dok ga još noge služe, a služiće ga dugo (nisu istrošene jer mu je ceo radni vek guzica bila u fotelji), da prošeta malo grobljima. Kako u Beogradu, tako i po gradovima u Srbiji i gradovima ex YU republika, da pogleda u spomenike podignute u periodu 1991 -1995, u sve te dečake i mlade i stare ljude koji su život izgubili u ratovima devedesetih.. Kakva Titova zavera? Spremao nas za rat devedesetih dajući nam posao, stanove, besplatno školovanje i lečenje, pasoš za bezvizni ulaz u sve zemlje sveta!!?? I sad pripadnik grupe koja je razbila takvu državu i pripadnik srpskog rukovodstva koje je izgubilo ratove u Sloveniji i Hrvatskoj i poniženje u Bosni.. traži u drugima krivce? Samo mi možemo ovakvo nešto mirno da gutamo. Penzija čika Joviću, penzija!

My name is Zlatan

pre 7 godina

Boljka svih prošlih, a i sadašnjih ex-yu (izuzev Slovenaca) političara jeste sto su bez trunke samokritike i sto vječito, uporno i besramno izbjegavaju bilo kakav oblik vlastite odgovornosti za bilo sta - uvijek te vješte ili manje vješte zamjene teza, uvijek postoji negdje neki drugi krivac za vlastite greške i odgovornost.
Zato nas i dalje mogu farbati, zato i dalje mogu na vlasti biti ovi isti korumpirani mediokriteti koji nas i dalje pumpaju mržnjom i podjelama, dok oni sustavno crpe i uništavaju ljudske i ekonomske resurse ovih naših državica.
No valjda i mi obični ljudi imamo neku osnovnost sto im i dalje dozvoljavamo da nam sve ovo i dalje rade ???

Aca

pre 7 godina

Sve se svodi na to ko je uz Ruse a ko nije...To je glavni razlog razbucavanja Jugoslavije.Razdvojili su nas od ostatka jel su procenili da smo previše inficirani Rusijom i odčepili "zdrav"deo koji pristaje na bezpogovornu saradnju...Brzo su svi provalili da je saradnja sa Amerima recept za samostalnost pa su i muslimani i šiptari koji mrze Ameriku da im se povraća od nje pristali da igraju njihovu igru da bi dobili svoje....Samo su ove debilčine kod nas na vlasti iglali na kartu koja gubi i izgubili sve...

Vizantinac

pre 7 godina

Kao i mnogo puta u istoriji, opet je Srbija bila mamac za mnogo krupnij plen. Izazivanjem haosa, "vožnjom" jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, trebalo je uvući Rusiju u sukob širih razmera , za koji , u tom trenutku, zbog "dobro" odrađenog posla Jeljcina i Gorbačova, ona nije bila spremna.
Rusi su "iskulirali" , što je nekima izgledalo kao izdaja srpskih interesa, i krenuli da se naoružavaju i jačaju svoju državu.
Kao i svi dosadašnji pokušaji (Napoleon, Bizmark, Lenjin, Hitler) i ovaj je bio neuspešan, a nama ostaje gorak ukus u ustima, da zbog dodeljene uloge, nismo deo ni zapada ni istoka!?

vovodjanin

pre 7 godina

Neko je ovde pravio paralelu između YU i EU. Samo da naglasim da EU nije nastala da bi se raspala, dok je Jugoslavija nestala jer nije bila sposobna da se transformiše na funkcionalan način. Današnja EU se menja, posle Brexita ništa nije isto kao pre... Naš je problem što smo se raspali ratom. Evropa je dovoljno pametna i neće se raspasti ratom već će se transformisati na miran način i opet postojati u nekom obliku.

Aaaa

pre 7 godina

OVO opet truje?! Vi i vama slicni pozderali ste nam devedesete zajedno sa milosevicem i njegovom pomahnitalom gazdaricom. Cutite vise!

garfild

pre 7 godina

Citajuci gomilu komentara u stilu Jugoslavija je bila divna zemlja i za sve je kriv Sloba, a to slusam redovno i od mladjih a posebno starijih, jako mi je zao sto Srbi ne poznaju istoriju 20tog veka. Posto su rasprave naravno besmislene, imam samo jednu poruku za jugonostalgicare, ljubitelje EU i cekace boljih vremena. Da bog vam smanjili penzije za jos pola, a mladima srecan rad za 200 eva mesecno zelim. Za bolje i niste niti zasluzujete...

singer

pre 7 godina

niste znali ni da radite, ni da se bijete, nista niste znali ... bora jovic neki faktor
...moja pokojna baba bi bolje vodila drzavu... sklanjate mi njegov odvratan lik s ociju!

Iluminated

pre 7 godina

Svi narodi na ovim prostorima su imali svoje komuniste, Srbi komunisti su najgori bili za svoj narod, u želji da se dokažu kao Jugosloveni zaboravili su korene. Milošević je 91. izveo tenkove na svoj narod da bi sačuvao komunistički sistem, a ne Jugoslaviju. Čitave generacije ste upropastili i sad hoćete da trujete nove svojim knjigama.

ZoranNS

pre 7 godina

Srbija nije htela raspad SFRJ, ali njeno rukovodstvo je htelo da SFRJ bude Srbija. Pratlil smo sve vaše sednice i jasno je da ste vi Joviću jedan od glavnih aktera ove nesreće naroda ove zemlje, videli ste mat u tri poteza, a izgubili partiju, Srbija je posle vas ostala kraća i ponižena, od tada i sve do danas.

Strašnoooo

pre 7 godina

Ljudi raspad je krenuo sa vise stranačjem odnosno demokratijom ili ti demokracijom.Zna se ko je pljunuo na zakletvu i pogazio državu.Isti ti su odnosno njihovi preci izdali istu tu drzavu 1941.U aprilskom ratu zna se ko je pružio otpor kolliki toliki.A zna se ko je "oslobodioce"dočekao sa cvećem.Naj veća greška što je Srbija posle prvog svetskog rata ušla sa gubitnicima u bilo koju priču i tu su oni prosli da se i sami nisu nadali da ce proci tako i zamislite ludim Srbima to nije bilo dosta i opet upadnu u istu klopku 1945.Tako da.....

rale

pre 7 godina

B.Jovic je divan civek i diplomata.U svaku njegovu rec treba verovati.Mladi ljudi koji nisu bili ni rodjeni. u ono vreme, niti su ucesnici dogadjanja u ti vreme treba da cute u ne seju otrov. Cinjenica je da je Zapad hteo da rasturi Jugoslaviju i kao i sve posle toga uspeli su podmetanjema,izvrtanjem cinjenuca,naoruzavanjem,i naravno odlicnom propagandom.

Gile

pre 7 godina

Preispitajmo sebe, Jugoslavija nam je bila los projekat. Svi su nas iskoristili i odbacili. A zasto su nas odbacili? Mozda zato sto smo mnogo navalentni? Ucestvovali smo u dva rata potpuno nepotrebno, izgubili od 1914 do 1945 najmanje dva miliona Srba, a posle 1991 smo izgubili i teritorije. Nasa politika je veliki debakl, jer ako ne umas nesto da sprovedes onda nemoj. Ubili su nas nasi politicari, potpuni diletanti koje bas briga za narod. Kao sto je ovaj drug Jovic iz Niksica batocinskog...

nema deda mraza

pre 7 godina

najbolji primer je kolo mire markovic oko lomace titovih stvari

onog momenta kada je gidra isao u rusiju je bio znak da se u politici jugoslavije nesto menja

a milosevicev scenario je poceo bacanjem jogurta, blokadom zbog slovenackih sokova anatemom na ante markovica, vorsipovanjem bozovica i gomilom slicnih primera

gaius

pre 7 godina

Mogu samo da kazem hvala vama, komentatorima na ovoj temi, koji ste dobili najvise pluseva, jer nekad pomislim da u Srbiji nema ljudi koji normalnije razmisljaju i koji nisu slepi nacionalisti. Uverili ste me u suprotno.

Misko

pre 7 godina

Ponovo lamentiranje i istorijopatija u Srba. To je jednostavno nedopustivo u formiranju moderne politike - fore tipa hajde opet da sednemo, ne radimo nista i hvatamo se za glavu analizirajuci kletu sudbinu. Takodje bih da potsetim da su tadasnji (a nazalost i sadasnji) polotocari Srbije delovali kao neuka rulja, pa nije ni cudo sto su bili pregazeni - niko ozbiljan u svetu nece pricati sa ulucarima na drzavnickom nivou. Pogledajte samo debatu ovog g. Jovica sa g. Mesicem tih godina, kad mu nas namestenik za predsednika drzave govorori nesto tipa "ej bre ti" i sl. Dobro smo i prosli s obzirom koga smo imali. Vazno je da ne odustajemo od negativne selekcije; osobenjaci, smutljivci i ulicari u vrhu i pozicije i opozicije.

milko

pre 7 godina

Gledao sam i slusao B Jovica i Vidoja Zarkovica na ustavnoj komisiji u tadasnjoj palati federacije. Njih dvoje su bili poslednji i uporni branioci Kardeljevog modela, jednopartijskog sistema za razliku od ostalih koji su hteli demokrarske promene. Koliko su bili iskreni drugo je pitanje. Dakle, politicki metuzalem ne govori istinu, mada to vise nije vazno bilo kome.

Anonimus

pre 7 godina

Pa ti si se Jovicu drzao Ustava kao pijan plota.Zaboravio si slucajno, a pre bih rekao namerno, da je tebi i Slobi, americki drzavni sekretar dao rok od mesec dana da sredite situaciju ( cak i vojno), ali si ti tada to odbio, jer je za tebe bilo protivustavno!!
Kada si bio u prilici da uhapsis Tudjmana, Spegelja i Mesica, govorio si da nije po Ustavu...A oni su pljuvali na taj Ustav!
Nije zapad rasturio Yugu, nego ti nesposobnjakovicu.
Sada sebe peres, a trebaolo te je proterati u Sibir.Zali boze sto ti hodas ovom zemljom, sram te bilo tako matorog.

Punoglavac iz žabokrečine

pre 7 godina

Srbija je htjela "veliku Srbiju" Joviću, i ne pravi se lud. Ti si takođe jedan od velikih krivaca za njen raspad, a ne Zapad.

Shomi

pre 7 godina

Samo se jedan komentar osvrnuo na Ustav iz 1974, sve ostalo su ad hoc komentari.
Raspad Yu je samo krajnji cin necega sto je zapocelo jos, zvanicno "cestnom aferom" u Slo, 1968, nastavilo se cro proljecem pocetkom sedamdesetih, amandmanima ustava iz '84 kojima se ekonomski razbija yu.
Ocigledno je da 99% komentatora ne poznaje istoriju Yu posle '45, narocito ekonomsku pozadinu raspada.
Tuzno

Ruzicasti jednorog

pre 7 godina

"Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović"

On i dalje ne moze da izadje iz stare komunisticke "Ja sam drzava". Neko je u komentarima dole pitao "Ko vem je dao pravo da Slovencima kazete da mogu slobodno da idu". Pravo im je dala revolucija pre mnogo godina, eto ko. Za koju su on i njegov patron bili premladi.

A ovo njegovo posipanje pepelom je vise nego ocigledno, frka mu je. Treba ipak otici uskoro na onaj svet, pa da ga lepo upamte. "Ja sam se trudio, ja sam najvise izgubio i jos mi vicu da sam kriv!" O njemu je rec, ne o Srbiji.

Ne znam da li u knjizi ima nesto o spontanom samoukidanju autonomija, o spontanom naoruzavanju Srba u Krajini, o prebacenim desetinama milijardi dolara na privatne racune, o totalnom kriminalizaciji i mafijaskoj okupaciji cele drzave i svih njenih institucija. Cela drzava je 90-tih bila privatna. Njihova. Tako je navikao.

To je bila najobicnija mafija koja se dokopala drzave. A ovaj stari mafijas ne zna da uziva u starosti.

Neka napravi neko lepo delo, neka pokloni prihod od knjige bolesnoj deci. Bolje ce se osecati, nego ovako pateticno da kukumavci na kraju.

Advokat svih Srba

pre 7 godina

Čovek ima 87 godina i a s obzirom da će ga uskoro Bog pozvati na večiti razgovor, pronašao je zgodan trenutak da samoinicijativno i ničim izazavanim bez ikakvog utemeljenja okaje svoje grehe praveći se lud tako što sve priča u drugom,trećem licu ne spominjući sebe, kao da je on pišao niz vetar u tim vremenima!

Шумадинац

pre 7 godina

Јовићу...за суноврат нације криви су пре свега српски политичари тога доба. Да сте били државници који воде рачуна о будућности нације а не политиканти којима је само било стало до власти по сваку цену, без обзира на судбину и будућност нације и величину државе, још на Титовој сахрани би сте неког озбиљног потенцијалног савезника повукли за рукав на страну и попричали о томе шта даље. 50 година сте краља и политичаре краљевине Србије и Југославије оговарали пред народом као неспособне будале, а у распад ваше СФРЈ-а ушли са мање савезника него они у Први и Други светски рат. Да сте били државници видели би да се комунизам распада и први увели вишепартијски систем, тржишну економију и нашли ваљаног савезника у свету. Тачно је да су други народи, у првом реду Хрвати, силом (зато се Шпегељ и наоружавао) хтели распад Југославије, али кад га то они па нису хтели. Твоја дужност је била да им немилосрдном и брзом војном акцијом, ако већ није могло другачије, подржан озбиљним савезницима, које си требао да нађеш, диктираш услове распада. Овде је НАТО дошао после 4 године. Шта сте ти и којекави Кадијевићи (где тај оно оде у пензију), чекали те 4 године (време трајања светских ратова) са 100 генерала у БГ-у. Али за тебе и твог шефа "Србија није у рату". Човече, Крајина гори, 250.000 срба бежи главом без обзира, а твој шеф "велики србин и патриота" није доступан на телефон. Е Карађорђе је био доступан кад је ономад почела "сеча 25 кнезова". Зато је он и направио државу а ви је изгубили.

Hah

pre 7 godina

Svima je jasno da je ustvari sve bilo laz, a mi smo jedini ostali glupi. Jugoslavija se nije raspala zbog Milosevica, nego je to bio prirodan sled dogadjaja koji je pre toga isproban 1920, 1928, 1934, 1940, 1960, 1974 itd...

bravo

pre 7 godina

Uplasio sam se da cu uci na komentare i videt euforiju, ko je ovaj covek, kako je pametan.... itd....

kad ono...

hvala vam komentatori.
ipak se niste obrukali. drago mi je da vas ima takvih, jos uvek tu.

ovaj covek ne zasluzuje da ga b92 prenosi u bilo kom obliku.
poYY

sfrj

pre 7 godina

Svasta, to ti je kao kada bih ja rekao, morao sam da se razvedem jer je kucni savet moje zgrade izvrsio pritisak. Inace, volim svoju zenu, ali, sta ces, kucni savet je jaci.Ali, recimo, OK, ovaj tip je u pravu. Ali, sta bi onda posle toga, jel CIA radila privatizaciju i unistila milione radnih mesta? Ili su to radili Jovicevi pajtasi? A, posle i mangupi iz nasih redova, jos vise!

Petar S.

pre 7 godina

Iako je text pisan blago tendeciozno (od strane novinara), sve sto je rekao B. Jovic je tacno. I kako vreme prolazi sve vise ljudi uvidja to.

Za dogadjanja pre 90 ne znam bili su pre mene, ali za pocetak gradjanskog rata u YU je u pravu. Poceo ga je Zapad sa ilegalnim uvozom oruzija secesionistima u Slo i Hr.

Problem je sto 25 godina ispiranja mizga od strane od Zapada placenih NVO (da bi se Zapadu oprale ruke od odgovornosti) je tesko nekima da sagledaju stvari iz ugla drukcijeg od onog koji je 1/4 Veka usadjivan u glave.

Osim toga kriv je i KUKAVICLUK intelektualne Elite koji nema hrabrosti da izadje iz (nametnutog) stereotipa.

Petar S.

poljoprivrednik

pre 7 godina

Jovic zaboravlja miting u Kosovo Polje i u Novom Sadu, ukidanje autonomije, poterivanje miiiona stanovnika, ubistva civila, novinara, politicara neistomisljenika, naoruzavanja srpskog stanovnistva, Seselja, Arkana, Legije, mafiju Milisevicevog sina.............

razuma bez

pre 7 godina

A zasto je zapad zeleo da rasturi sfrj? I posebno, zasto na nacin na koji je rasturena, a ne poput cehoslovacke?


Jedini kojima je odgovarao haos u sred evrope na kraju dvadesetog veka bili su rusi. Rusi su direktno, preko svojih satelita u srbiji, odgovorni za ratove na balkanu devedesetih...

ja

pre 7 godina

E stvarno sam se razocarao sa Jovicem jer za sve su krivi drugi. To je isto kao kada se u kuci posvadjaju snajka i svekrva pa onda udare po komsiluku koji ih zavadja. Kakvi su to politicari (u njih ubrajam i Jovica) koji su dozvolili da ih eto taj zapad posvadja. Sva je krivica u nasim politicarima a bogami i u narodu kpji je glasao akako vidimo jos uvek glasa za "Nase" Patriote jer zapad nam nije kriv za nerad i korupciju

the srle

pre 7 godina

Pa nijedan razlog nije jasno naveden i mislim da se knjigom pokusava oprati milosevic i socijalisti..Mislim da nije Milosevicu bez razloga jedna od tacki optuzbe bila i zlocin protiv sopstvenog naroda i jovic bi to bas trebalo podobro da objasni ali ignorise..Mislim da mi srbi trebamo ipak malo da se povucemo jer je bas Srbija izvrsila upad u platni promet HR i pokupila novac sto je i navelo ako se secate Špegelja da uveze naoruzanje i formira vojsku i automatski je poceo rat..Mislim da je i krajnje vreme da ovaki nasi Srbi poput Jovića prestanu provlaciti kao teme u novinama .Ipak nam je buducnost vaznija od ovakve nakaradne proslosti....

Dule Mitrovic

pre 7 godina

@ (Nije bitno ko sam, 13. septembar 2016 22:17)
Bravo! Nema sta se stra dodati!

"...Niste imali ni volje ni znanja da sacuvate zemlju, ako nista drugo a ono od krvavog raspada. Oterao si Srbe u rat bez jednog svetskog saveznika, bez plana B, bez vizije, bez milosti. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana. Da ste sacuvali kakvu takvu uniju jugoslovenskih republika, Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno, Srbi u Hrvatskoj bi bili svoj na svome, Bosna bi mila mirna, a svi zajedno bi bili u EU mnogo pre onih kojima smo nekada bili idoli. Nije bitno sta su se neki komunisti dogovorili 1928. godine, nego kako ste vi cuvali Jugoslaviju od raspada..."

QR

pre 7 godina

Dokle god se budemo vraćali u prošlost nećemo moći da prihvatimo budućnost. Hajde dajte malo prostora futuristima i vizionarima a ne samo istoričarima.

vlada

pre 7 godina

Verovatno su za krvavi raspad bivse SFRJ krivi svi, pocevsi od Zapada, Hrvata, Slovenaca, Albanaca, Bosnjaka, naroda u Srbiji, mladih koji samo nesta zanovetaju, Turaka iz 1389., Eskima, Marsovaca, Liliputanaca...
Da, da, svi su krivi sem nevinog, fasisticko-nacionalistickog, ratno-huskackog, autoritarnog rukovodstva Srbije iz perioda 1987-2000. u kome ovaj Borislav Jovic nije ama bas nimalo ucestvovao...

Velja

pre 7 godina

@Nije bitno ko sam
"Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana"

Apsolutno tacno! Milosevic je dosao na vlast uz masovnu podrsku citave TRI godine pre Tudjmana i ostalih nacionalista. Nikad necu zaboraviti kako je Milosevic sa svojom kamarilom bukvalno ismejavao tadasnje umereno slovenacko i hrvatsko rukovodostvo na poslednjem kongresu SKJ 1990 koje je predlagalo demokratizaciju drustva i konfederaciju. Malo kasnije iste te godine na hrvatskim izborima su hrvatski nacionalisti to iskoristili i bez problema dosli na vlast.
Secam se dobro te pijane nacionalisticke atmosfere pre 1990 godine kao i milion ljudi koji su izasli na beogradske ulice da bi klicali Milosevicu dok je drzao sovinisticke govore.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

(Velja, 13. septembar 2016 23:25) Veljo koje to sovinisticke govore je Milosevic drzao po Beogradu i Srbije 1990? Hajde navedi bar jednu recenicu koja se tako moze okarakterisati. Znas li sta u opste ta rec znaci? Milosevic nikad nije bio moj izbor (godinama sam glasao za DS) ali tvrdim da nije bio sovinista, cak ni nacinalista. Drugo objasni nam kako su to Tudjman i Izetbegovic zbog nacinalizma bili u zatvoru mnogo pre nego sto je iko cuo za Milisevica ako ih je on stvorio. Je li Milosevic mozda isprovocirao Hrkaca ili ovog Baresica sto mu nedavno podigose spomenik da izvrese svoje zlocine? Dokle mislite da obmanjujete ljude izvrcuci istinu. Vi autosovinisti se ni malo ne razlikujete od klasicnih sovinista. I jedni i drugi ste zaslepljeni mrznjom.

Nenad

pre 7 godina

Sve bi mi to lako podneli da nikakvog rata nije bilo već da se sve oko razlaza završilo kulturno. Firme bi nastavile da sarađuju, ljudi bi radili i bili bi dobre komšije. Ali ono zbog čega smo izgubili svi dosta je rat, a ne razlaz.

Petar

pre 7 godina

Pomalo ni "niste jasni"..U filmu: "Umiranje Jugoslavije", ima kadar gde izlazite Vi i kažete (parafraziram, a snimak postoji): I posle cele noći razgovora sa Miloševićem, ja izlazim i kažem predstavicima: Slovenija mkože da ide... Kako ste to mogli da kažete, u čije ime? Nije li, baš tog trenutka, sve počelo da se raspada... Više puta sam gledao Vas i taj snimak, čudio se i iskreno: i sada mi niste jasni...(ono što ste rekli "pravo u kameru" je potpuno jasno)!!

S70

pre 7 godina

Dokle ćemo da se vraćamo na ovog i slične likove, još ispade istoričar?!

Neki od nas neće nikada zaboraviti (i oprostiti) 90te.

Aveti prošlosti...

Brica

pre 7 godina

Ne.Srbija i njen narod su zeleli mir a politicko rukovodstvo je se drzalo nekih sovjetskih generala i nisu zeleli u Nato.Bilo je potrebno samo reci amerima da zelimo u Nato,dozvolili bi drzavni/vojni puc,Juga bi opstala i naravno sad bi bila skroz druga prica

lauda

pre 7 godina

Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale, a ako ni zbog čeg drugog nisu htjeli ostati bez 2000km jadranske obale.
U SFRJ svi glavni generali su bili Srbi, svi direktori državnih firmi također, zapovjednici milicijskih stanica, načelnici općina, svuda u svim državnim institucijama su glavni bili Srbi, pa čak i biliotekama, pa naravno da nisu htjeli odjednom ostati bez te dominacije.
(Meister Jakob, 13. septembar 2016 21:18)

Mislim da nisi u pravu. U SFRJ je postojao takozvani nacionalni kljuc, koji se primenjivao u svim sferama drustva. Kada su "strucnjaci", a pod tim mislim na ekipe koja su vladale na svim nivoima, videli sta se dogadja padom Berlinskog zida, osmislili su ono sto smo svi mi videli i doziveli 91. do 95. Deo tog scenaria je podrazumevao da se pripadnicima jednog naroda prica kako sve polozaje drze oni drugi. Dalje znas...

Toza

pre 7 godina

Imao bih samo par pitanja za druga Jovica. Ste je on licno trazio u Moskvi, u koju je HITNO otputovao popodne 9. marta 1991., dok su na Trgu Republike i po centru bili okrsaji demonstranata i policije? Zasto u Moskvu? Sta je to bilo tako bitno da on javi ili dozna u Moskvi?
Pa vi gospodo pametujte dalje kako je Vatikan, zapad, Amerika, ..., razbio Jugoslaviju.

Riječanin

pre 7 godina

Srpski i Jugoslovenski narod kao i svi ostali narodi bivše države trebaju da budu ponosni jer su živjeli i izgradili jednu od najboljih država i društava u povijesti čovječanstva.Vrijedilo je boriti se za takvu zemlju i jasno je kad si na vrhu da te žele svi srušiti što im je i pošlo za rukom a danas žive bolje od nas dok europski šerif Njemačka kupi najbolje iz svih država Europe.Danas mnogi pljuju po svemu i pišu i govore svašta kao da smo nesposobni a kako smo toliko izgradili i živjeli u bratstvu i jedinstvu.

neznalica bgd

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34) Bravo, ovo je kljuc svih problema, i danas i 1991! Sve ostalo je besmisleno filozofiranje i mudrovanje

Vitez Koja

pre 7 godina

Ovako kako je knjigu najavio gospodin Jović to će biti još jedna knjiga u kojoj se ne spominju krivci i imena. Opet su tu ovi, oni, mi...

Trta

pre 7 godina

Nikada nećemo znati šta bi bilo sa SFRJ da izvesni predsednik predsedništva SFRJ nije 9. marta 1991. izveo tenkove na svoj srpski narod. Nakon toga se desio rat u Hrvatskoj i izdaja krajiških Srba, rat u Bosni i Dejton (humano preseljenje Srba i Muslimana preko novouspostavljenih granica) i 3 meseca bombardovanja i predaja Kosova i Metohije NATO agresoru. Opštu besparicu, glad i bedu da ne pominjem.

gistrox

pre 7 godina

Jović je politički gubitnik i nebitan lik. Jugoslaviju su srušili njeni bratstvojedinstveni narodi. A tehnički je najzaslužniji i pravno najdgovorniji Milošević, tj. Srbija. Srbija je prva stavila svoj ustav ispred ustava SFRJ. Srbija je ušla u direktne pregovore sa Tuđmanom, zaobišla federalnu vladu, izvršila upad u savezne rezerve (nestadoše milijarde dolara) i učinila JNA prvenstveno vojskom Srba. Poduža je lista i odgovornosti drugih (pogotovo Hrvata), ali mi smo broj 1. Dan danas se sećam euforije u Srbiji kada je Milošević 1990. izjavio da se ne mogu garantovati granice republika ukoliko se krene putem konfederacije. On je prekrajanje video kao imperativ. I ja imam problem s tim što je npr. Baranja 1945. bez ikakvog istorijskog utemeljenja predata Hrvatskoj, ali to je bila odluka prihvaćena od Srbije i mogla se samo ratom menjati... Tako i bi.

Tomcilo

pre 7 godina

Srbija, tj. njeno rukovodstvo je bilo kao nervno rastrojena majka koja je u trenutku paranoje i straha udavila svoje dete . Sada se , 25 godina posle, i dalje pita sta se desilo.. Lako je okrivljivati spoljni faktor , nevaljale Slovence i Hrvate, ali zrele nacije prvo preispituju sebe. Zasto nismo privukli te Slovence i Hrvate dobrim resenjima, drzavom iz koje ne bi zeleli da odu? Kako to da su veseli Bosanci, Makedonci , pa cak i braca u nevoljama, Crnogorci otisli? Nesto mora biti i do nas..

zimzeleni

pre 7 godina

Tragedija Srbije je u tome što je politička elita uglavnom bila sastavljena od populista i demagoga (Đinđić je izuzetak), a to znači: digni sve četiri u vis, gazi opoziciju i pričaj narodu ono što želi da čuje (svet se urotio protiv nas, mi ne možemo, mi smo u pravu ali...). Da skratim priču: zemlja u kojoj su danas na čelu isti oni koji su izgubili u JEDNOJ DECENIJI 4 rata (protiv suseda i zapadnog sveta) i zbog kojih smo bili 10 godina pod sankcijama, ne moze ići napred. A Borisav Jović je jedan od tih ljudi. Jadna naša deca, ostavili smo ih bez nade.

Miloš

pre 7 godina

Jedina istiana u vezi sa ovom knjigom je naslov "Kako su Srbi izgubili vek" iznad Jovićeve fotografije -- i pitanje i odgovor su na naslovnoj strani.

crno-bela slika

pre 7 godina

Dan danas se sećam euforije u Srbiji kada je Milošević 1990. izjavio da se ne mogu garantovati granice republika ukoliko se krene putem konfederacije. On je prekrajanje video kao imperativ. I ja imam problem s tim što je npr. Baranja 1945. bez ikakvog istorijskog utemeljenja predata Hrvatskoj, ali to je bila odluka prihvaćena od Srbije i mogla se samo ratom menjati... Tako i bi.
(gistrox, 13. septembar 2016 22:36)

A kako su se mogle garantovati granice. Trebalo bi da znate da Ustav iz 1974. nije dozvoljavao menjanje spoljnih granica SFRJ bez saglasnosti svih ostalih republika i pokrajina (Clan 5) - a Slovenci su napustanjem SFRJ promenili spoljne granice! Dalje, jednom kada je Clan 5 prekrsen, postalo je bitno to sto je SFRJ konstituisana od naroda i narodnosti, dakle oni su se pitali u situaciji kada pucaju spoljne granice. Ukratko, odlazak Slovenije (ili bilo koga drugog) je vodio u ustavni haos i niko ne bi mogao garantovati unutrasnje granice - npr ako Srbi iz Hrvatske nece sa Hrvatima to nema veze sa Srbijom, oni se pitaju kao konstitutivni narod. Dakle, sve to je bilo jako komplikovano. Ne branim Milosevica (pu, pu, pu) ali ne treba stvari posmtrati tako pojednostavljeno

Priučeni tamanitelj botova

pre 7 godina

"...Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović..."

Gornja rečenica je dokaz, da je Borisav Jović jedan veliki lažov!
SFRJ se raspala u krvavom ratu, zato što je srpsko rukovodstvo želelo da svima ostalima nametne svoju dominaciju, da presudno odlučuje o svemu, i da besprizorno prisvaja plodove rada svih ostalih...
Kada su se takvoj politici usprotivili Slovenci, a odmah zatim i Hrvati, Milošević je pokrenuo propagandnu mašineriju (RTS) i počeo sa intenzivnim raspirivanjem nacionalizma i netrpeljivosti...
Sve to je dovelo do rata i ostalih kasnijih zbivanja, a "očuvanje" SFRJ je bio samo izgovor, da bi se učinio pokušaj otimanja teritorija drugih Republika, sa vrlo providnom motivacijom "zaštite" Srba koji tamo žive.
Srbija je na prostoru AP Kosova i Metohije, započela etničko čišćenje sa elementima genocida, takvih razmera (fizičko uništenje, ili proterivanje, više od milion kosovskih Albanaca - naših državljana), koje je izazvalo reakciju sveta i NATO bombardovanje 1999.godine...
Borisav Jović je bio aktivni učesnik svih tih zbivanja, vrlo blizak sa Miloševićem, i pripadnik onih političkih snaga koje su "de facto" bile pokretači i izvršitelji rasturanja SFRJ...
Trebalo bi da je na debeloj robiji, a ne da izdaje knjige i obmanjuje javnost svojim nebulozama i pokušajem sakrivanja istine!

Aleksandar I

pre 7 godina

(Meister Jakob, 13. septembar 2016 21:18)

U teskoj si zabludi...Kod moje majke koja je radila u Galenici, direktori su bili Slovenci i Hrvati i to 1992 i 1993, cak i ranije.A sto se tice oficira komadant Rv i Pvo Jugoslavije, bio je general Anton Tus...

Homo politicus

pre 7 godina

Jooj samo nemojte ostavljati komentare tipa "Milosevic je krv za sve".
Molim Vas malo sire tumacite dogadjaje i ne potpadajte pod zapadnu propagandu o krivici jednog coveka za bas sve dogadjaje 90-ih. Mislim da je to postalo vec klise.

Džomba

pre 7 godina

@Ante, Zadar
Ne, već se žali za slobodom, mirom, radom, sigurnošću, izvjesnošću, stanovima koji su se relativno brzo dobijali u firmama, kreditima koje smo mogli da vraćamo i vremenima kad se nismo mrzeli... A što se tiče krilatice koju ironično spominješ, treba da znaš da je Juga značila i "svi Hrvati u jednoj državi", a takođe i "svi Bošnjaci (Muslimani) u jednoj državi" i...

srki

pre 7 godina

mister jakob ne budite smesni, srbi vladali u SFRJ,ajmo redom josip broz je bio glavni do 80e, je li citate g.jakob ime josip, uz njega edvard kardelj,stane dolanc, vladimir bakaric, dzemal bijedic. nakon josipa milka planinc, branko mikulic i ante markovic, gdje vi tu vidite srbe na vlasti, nadjite mi bar jednog. sto se generala tice bili su tu martin spegelj, konrad kolsek, nacelnik avijacije gen.tus zatim gen. cad tako da g. jakob kad nesto govorite i pisete onda to argumentujte. inace ne pisem cesto komentare ali me vas bas iziritirao kao i kad neko za jugoslaviju kaze da je bila srboslavija, a ja vam eto nabrojah ko je vladao tom srboslavijom

Đoko

pre 7 godina

Srpski političari jednostavno nisu vidjeli što se oko njih dešava, pritom mislim na raspad komunizma, raspad SSR te da dolazi neko novo vrijeme. Srbija je u samom početku kada su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost napravila ogromnu grešku a to je nepriznavanje novonastalih država. Trebali su odmah bez ustezanja priznat nezavisnost SLO i HR, da je to Srbija učinila nikada ne bi ostala bez Kosova budite sigurni u to. Agresivna i rušilačka politika Srbije prema SLO, HR i BIH je koštala Srbiju njenog teritorija (Kosova)

nomen est omen

pre 7 godina

Makedonija, Srbija i BiH bi danas imale daleko vise koristi da su ostale zajedno u drzavi konfederalnog tipa nezatupljenoj komunistickom/nacionalnom ideologijom. To bi bila jedna gradjanska prosperitetna drzava u rangu danasnje Rumunije, ali eto, umesto toga imamo tri ekonomska tigra..

revizija istorije za pilece mozgove

pre 7 godina

@lauda
VIII sednica SKJ je prenosena preko TV i svi smo svedoci (sem onih koji nece da se secaju) da je Srbija, t.j. Milosevic/ Jovic i ko. pokusavala da se nametnu celoj Jugoslaviji i od nje de fakto naprave Veliku Srbiju. Naravno da nije proslo. Pa je prvo otisla SLO, pa HR a onda ni BiH ni MK nisu hteli da ostanu u toj krnjoj Jugoslaviji jer su znali da bez SLO i HR ne bi mogli da se suprostave srpskoj hegemoniji. Sve ostalo su samo manipulacija cinjenica i revizija istorije. Sve je u arhivima RTS-a. A Jovic je onda bio i sada je najodvratniji lazov.

whocares

pre 7 godina

@Ante Bot
Nisam ni mislio da su svi podjednako krivi, vec mi je recenica "Srbija je izgubila sve sto je gradila i pritom proglasena krivom" zvucala kao da g. Jovic implicira da je srpska strana mnogo manje kriva, i jos to potkrepljuje nekim ne-bas-dobrim argumentima. A na kraju krajeva, jedna od poenti koje sam hteo da napravim je da je situacija bila veoma komplikovana i nazalost vodila u seriju katastrofalnih dogadjaja pa cak i kada bismo i hteli da nadjemo onog ko je "najvise kriv", pa zar bi nas i odvelo negde? A i koliko mi civili uopste znamo o svemu ovome... A nevoljnost svih strana da priznaju bar deo odgovornosti nas dovodi u situaciju da ne mozemo/ne zelimo da pomognemo jedni drugima da resimo probleme iz proslosti i pitanja nestalih i slicne stvari. Zato ne govorim o vecoj/manjoj/jednakoj krivici.

Homo politicus

pre 7 godina

Ma ljudi jednostavno receno HR i SLO su imali "saveznike" odnosno preko njih su zapadni mocnici ostvarili svoje globalne interese, oni su bili obicne marionete u rukama zapadnih mocnika.
Danas su SLO i HR "samostalne" drzave koje grcaju u dugovima gde obican gradjanin ne zivi nista bolje od gradjana Srbije.
Mi iz Srbije danas ne vidimo sta je to toliko bolje u Hrvatskoj, u cemu je to Hrvatska uspesnija, cemu ta teritorija kada se brisu granice evropskih drzava, sta je to toliko superiorno u Hrvatskoj da je vredelo secesije, krvavog rata i izgubljenog vremena.
Drage komsije mislim da su nas ovi sa zapada sve zajedno namagarcili, napravili budalama i da nam se smeju koliko smo bili glupi i naivni.

zoran

pre 7 godina

Lepo receno i sve tacno i jasno.Da li je Milosevic samo izgovor za otcepljenje? Da li se moglo spreciti ono sto su decenijama zeleli Hrvati i Slovenci?Mislim da su hteli rat da bi bili zrtve i opravdali razlog otcepljenja.Jos 70-tih su pokusali i nisu uspeli ali 90-tih su uspeli ali su uspeli i da zaviju mnoge u crno.

Ja

pre 7 godina

@ (Ante, Zadar, 13. septembar 2016 21:37)

Prijatelju, iako nisam jugonostalgičar, svestan sam toga da je Jugoslavija bila jedna izuzetno plemenita ideja (možda ne prva, pošto je tu zaista srpski hegemonizam dolazio u prvi plan, ali druga je to svakako bila) - niko ni tebi ni meni nije zabranjivao da budemo Hrvat/Srbin, niti nas je terao da se izjašnjavamo kao Jugosloveni, nego je promovisano bratstvo i jedinstvo, slavile su se različitosti, a svi narodi su bili ravnopravni. Nesavršenost o kojima govoriš su dolazile od privrednog sistema i društveno-političkog sistema koji su mogli mirno i lagano da se reformišu i da svi prođemo daleko bolje nego što smo ovako prošli. To tradicionalno peckanje "svi Srbi u jednoj državi" jednostavno ne pije vodu, jer su i svi Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci,... isto svi bili u jednoj državi. Jugoslavija je bila ozbiljna država, poštovana i daleko sposobnija da se izbori i odbrani od svakakvih pritisaka kojima smo svi danas izloženi i nesposobni da se odupremo. Jugoslavija je bila velika i jaka, a šta imaš danas sa severa ka jugu? Kakvu-takvu državicu koja je potpuno nebitna i u regionalnim okvirima; malu, polupraznu državu koja tripuje da je regionalna sila, a koja je sve samo ne to - koja je rastrzana političkim sukobima, jer još uvek nije načisto da li će da raskrsti sa fašističkom prošlošću ili će da je abolira; potpuno disfunkcionalni međunarodni protektorat; malo veću poludiktaturu, koja pretenduje da bude regionalna sila, a ne zna koje su joj granice, da li će na istok ili zapad i da li će da brine svoje brige ili brige svojih sunarodnika preko granice; nebitan privatni posed Knjaza Mila; mafijašku kvazidržavu čiji je potencijal da izazove regionalnu nestabilnost obrnuto proporcionalan njenoj veličini i; disfunkcionalnu državicu koja još ne zna dal će da se raspadne mirno ili joj sledi građanski rat. Sve u svemu potpuni ili poluprotektorati, koji niti umeju, niti smeju da vode neku racionalnu politiku u korist naroda koji u njima žive...

Cicko

pre 7 godina

Postovani,Borisave Jovicu.Izgubila je Srbija mnogo vise od veka.Izgubio je region mnogo vise od veka.Dali sam ja kriv? Dali su moje komsije krive? Dali su moji sugradjani krivi? Nismo.Nikada narodi nisu krivi.Samo takvi,i vama slicni vode narode u krvave ratove. Da sam ja Borisav Jovic,bilo bi me stid da prosetam Beogradskim ulicama.

izvor molim

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34)

Ja mislim da se dobro secam tog vremema i da sam bio dobro informisan, ali se ne secam ponude da se 1991.godine pridruzimo NATO i EU. DA li mozete da citirati neki relevantan izvor za ovu tvrdnju?
Inace bilo bi jako cudno da se tako nesto desilo jer su Slovenci vec uveliko pre toga bojkotovali savezne institucije i inicijative (ne sve, nego selektivno), u Hrvatskoj su vijorije sahovnice i vracali se oni koji su pobegli nakon drugog svetskog rata, a u Beogradu su bile demonstracije i tenkovi na ulicama... u takvoj situaciji nam nudili da pristupimo NATO i EU!?

srdjansky

pre 7 godina

e moj gosn Jovicu, jos mene sluzi pamcenje I vase podanicko sluzenje Slobodanu Milosevicu I vodjenje politike tipa( moze slovenija da ide ali hrvatska ne) sram vas bilo...pod stare dane sirite I dalje vase lose ideje...

Mita

pre 7 godina

Da li je moguce da mi u 2016 godini mlatimo praznu slamu?Izgleda da vlast baci kosku,pa se svi glozemo oko nje da ne bi razmisljali zasto imamo najgoru drzavu u Evropu.Ovaj put ta koska je Bora Jovic koji se povampirio da nam sada u 2016 godini prica kako on nista nije kriv.Niko nizasta nije kriv.I kada se udave 2 decaka i onda niko nije kriv,imamo 250.000 izbeglica i onda niko nije kriv,imamo najgoru drzavi isto niko nije kriv.Zamlacujte sa sa Borom Jovicem dok vam vlast krade i unistava drzavu.

Tibor

pre 7 godina

Posle II Svetskog Rata ljudi su već 60 - tih sasvim lepo živeli. 20 godina nakon rata, a mi gacamo već blizu 30 godina u blatu, a izlaz ni na vidiku. Jesu rasčerupali su nas k'o kokoš, ali da smo nesposebni jesmo.

Onokao..

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34)

Aha, da rezimiramo:
Raspad drzave nisu hteli oni koji su prodavali "slobodni zrak u konzervama", koji su na tarabama pisali "srbi mars odavde", koji su raspisivali referendume o ocepljenju, ubijali vojnike(jos golobrade mladice), svatove na trgu u sarajevu, nego je raspad drzave hteo onaj koji je poslao vojsku da bi branio ustavni poredak? Jako zanimljivo glediste...
Milosevica nikad nisam podnosio, ali ce me ovi autofasisti naterati jos da pocnem da ga branim.
I da, ove "slobodne izbore" koje si pomenuo jedan od komentatora ovde nabroja kao jedan od razloga raspada drzave, jer su Srbi bili najveci konstitutivni narod(!?) Aj se vi malo usaglasite medjusobno sta je razlog raspada :)

mup

pre 7 godina

I budalama je bilo jasno da je ta nakazna tvorevina zrela za raspad i da treba sto elegantnije izaci iz tog kupleraja. Hrvati i Slovenci su bili spremni da ratuju samo da konacno ostvare vekovni san i konacno imaju svoju drzavu. Ja to mogu da razumem i tada sam nekoliko puta ulazio u fizicke obracune sa ljudima koji su mislili glavom Milosevica i ovog veselnika Jovica. Srbija nije zelela raspad Jugoslavije i htela je na silu da upravlja ostatkom zemlje i to svojim zaostalim komunistickim principima. Milosevic je rekao da nam ne treba visepartijski sistem, umesto da je prvi raspisao slobodne izbore i otvorio Srbiju prema demokratskom svetu.

Nije bitno ko sam

pre 7 godina

Ajde ne blamiraj se vise. Slovenci i Hrvati su nudili konfederaciju vise puta, Bosanci i Makedonci su bili za ocuvanje kakve takve zajednice do samog kraja; ona je mogla lako da se dogovori, ne bi bili ni prva ni poslednja zemlja koja je preuredila svoje unutrasnje odnose mirnim putem. Niste imali ni volje ni znanja da sacuvate zemlju, ako nista drugo a ono od krvavog raspada. Oterao si Srbe u rat bez jednog svetskog saveznika, bez plana B, bez vizije, bez milosti. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana. Da ste sacuvali kakvu takvu uniju jugoslovenskih republika, Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno, Srbi u Hrvatskoj bi bili svoj na svome, Bosna bi mila mirna, a svi zajedno bi bili u EU mnogo pre onih kojima smo nekada bili idoli. Nije bitno sta su se neki komunisti dogovorili 1928. godine, nego kako ste vi cuvali Jugoslaviju od raspada. Pogledajte kako Britanija pristupa pregovorima o izlasku iz EU, minimum dve godine pre nego sto uopste izadju i to ne pod bilo kojim uslovima. Vi i vasi od Triglava do Vardara niste ni imali postene razgovore o mirnom razlazu, nego je svako terao po svome, jos ste javno i otvoreno pretili oruzanim sukobima, i na kraju nas doveli do katastrofe. Niko od vas nije hteo da bude "gubitnik", ali ste zato vise nego lako dopustili da obicni ljudi postanu gubitnici. Vazno je da ste vi "pobedili".

picasso

pre 7 godina

"Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale"
Kako da ne. U trenutku raspada SFRJ, predsednik drzave Stipe Mesic - Hrvat, premijer Ante Markovic - Hrvat, ministar inostranih poslova Budimir Loncar - Hrvat, sef Drzavne bezbednosti Zdravko Mustac - Hrvat, nacelnik generalstaba JNA Veljko Kadijevic - Hrvat po majci (rodjen u Imotskom), ambasadori SFRJ u Vasingtonu, Parizu i Berlinu Hrvati ... Jadni mali Hrvati, kako su samo bili tlaceni u Titovoj Jugi ... ups, i Tito bese Hrvat. Ma, srpska hegemonija, nema sta ...

phreak

pre 7 godina

Ovaj čovek ne vidi svoj deo odgovornosti za vrhunski diletantizam koji su pokazali srpski političari. Na stranu to ko se sve i kako obogatio, ali u spoljnopolitičkom smislu teško da smo mogli lošije da postupamo.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Kakav sraman pokusaj pranja biografije. Srpski nacionalizam je najvise upropastio upravo Srbiju i narod u njoj. Takav je, uostalom, svaki nacionalizam.
 (instant karma, 13. septembar 2016 21:01)

Да, али посебна врста српског национализма - српски југословенизам. Срби су били убеђивани да су водећи народ Југославије и да је њихова дужност да све остале држе на окупу, милом или силом. Човек под страхом је спреман да учини страшне ствари а највећи страх Срба је била управо пропаст Југославије. 50 година се радило на томе ипак... Једини Југословени у Југославији су били управо Срби.

whocares

pre 7 godina

Naravno da Bg nije hteo raspad Yu, ali ako su oni hteli vecu centralizaciju, a drugi neku vrstu konfederacije, ili da izadju, ne znaci da je Bg manje kriv za raspad. U kompleksnim okolnostima ni jedna strana nije bila spremna na bilo kakav kompromis, tako da su svi krivi.

Majstor Mile

pre 7 godina

Mister Jakob: I danas tlače... Tako je to u Srbiji, ko je na vlasti teroriše sve ostale. Danas kad nema drugih , vlast teroriše opoziciju...A čine svakakva nepočinstva da dodju na vlast. Potom vladaju svojom policijom, tužilaštvom, sudstvom, korumpiraju na svakom koraku, ko neće reketiraju... hapse! Nama je u genima da budemo dobre sluge (po Nemačkoj, Austriji) i loši gospodari. Zato su svi pobegli od nas i bežaće i dalje.

Igor ns

pre 7 godina

Nesposobnim politicarima uvek je kriv spoljni faktor. Da li neko misli da je drugim politicarima u proslosti nase drzave bilo lako? Nije! Jednostavno - bili su vise ili manje sposobni.

istinomer

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....

Goran

pre 7 godina

Od 6 republika jedino Beograd nije pristao na odbacivanje komunizma, decentralizaciju i demokratizaciju. Ili da budemo jos brutalniji, od svih glavnih gradova svih bivsih komunistickih zemalja u istocnoj Europi i onih nastalih raspadom SSSR-a, jedino Beograd je krenuo u suprotnom smjeru.

Ante, Zadar

pre 7 godina

Kad se u Srbiji žali za SFRJ, za čim se točno žali?

Za komunizmom? Vlašću radne klase? Samoupravljanjem? Društvenim vlasništvom? Inflacijom? Vožnjom na parne i neparne datume? Odlazak u Trst po farmerke?


Ili možda samo za idejom "svi Srbi u jednoj državi"?

Dinko

pre 7 godina

Republike koje su sacinjavale SFRJ su po Ustavu imala prevo na samoopredjeljenje do odcepljenja.
Nadalje, Repblika Srbija je prva koja je mjenjala Ustav ( mislim 1989 ili 1990 godine) koji je bio u suprotnosti sa saveznim Ustavom....

I trece, na prostoru ex Yu, iznimno naoruzana JNA koju po ukupnom. a onda i komadnom sastavu su ponjvise cinili Srbi i Crnogorci se stavila na stranu Miloseviceve / SANU i SPC politike....

Unistili ste soldinu konstrukciju, i vratili nas sve toliko nazad da je to strasno...

Novi Sad

pre 7 godina

Ono sto je najtragikomicnije kod ovih aktera 90ih je sto niko ne preuzima odgovornost nizasta. Kao da se sve to desilo na Marsu a ne u njihovom dvoristu pod njihovom kontrolom i odgovornoscu. Moralni i intelektualni patuljci, da se najblaze izrazim. Zato je ovako kako i jeste danas. Nije izgubljeno samo 20 godina. Mi smo 20 godina isli unazad, ekonomski, kulturno, civilizacijski, dok su svi ostali isli u napred. Izgubljeno je sigurno 50, ako ne i citav ljudski vek, kad se sve to izracuna. Neopisiva je sramota da su oni i mi zajedno sa njima doveli do toga da su nam Madjarska i Rumunija 'zapad'.

lepo zborite

pre 7 godina

(Neko Daleko, 13. septembar 2016 21:07)
Sta mislite kako je to u Evropskoj uniji? Ko odlucuje, Nemacka ili Portugal? Ko ima vise glasova?

ilija

pre 7 godina

Jel to priznanje da SFRJ nije imala državni menadžment posle Pope Kočića, pogibije Slobodana Penezića... to stvarno nije ništa novo.

raci

pre 7 godina

sad su sve zemlje u dobitku. ekonomije im u rasulu, narod im odlazi, nemaju vise svoje furmw i proizvode(se par sitnica), ljudi zive kao stoka...bravo hrvati, slivenci i srbi...odlican potez.

Rock

pre 7 godina

Svima ste nam oduzeli 20 godina života besmislenom politikom a sada se tiskamo na evropska vrata,za nas samo odškrinuta! Šta hoćete da nam pričate sada,molim vas!?

baki

pre 7 godina

srbija nije htela, ostali su hteli. onda je srbija pokusala da ih "ubedi" da ostanu, ali nije uspela. to "ubedjivanje" je srbiju kostalo citavog veka. ti si bio jedan od onih koji su sprovodili "ubedjivanje".

Predrag

pre 7 godina

Nije htela raspad pa je drzave koje su htele da izadju ratom htela da ubedi u suprotno. Sta mislite zasto su se tako lepo i mirno odvojile Slovenija i Makedonija? Pa zato sto tamo nije bilo veceg broja Srba koje bi Milosevic potpalio.

matke

pre 7 godina

Samo zlonamerni ne vide da je sve bilo teledirigovano spolja.
Nesposobnost srpskih političara ne može sakriti zle namere Amerike i Nemačke. Pokazalo se da su Milošević , Marković i ta garnitura u toj geopolitičkoj igri totalni amateri.
To je prokletstvo ovog naroda - na vlast dođu ljudi koji su majstori unutrašnje politike bez mogućnosti da sagledaju širu sliku.
Rezultat toga je da za 100 godina Srbije neće biti.

Ante Bot

pre 7 godina

Naravno da Bg nije hteo raspad Yu, ali ako su oni hteli vecu centralizaciju, a drugi neku vrstu konfederacije, ili da izadju, ne znaci da je Bg manje kriv za raspad. U kompleksnim okolnostima ni jedna strana nije bila spremna na bilo kakav kompromis, tako da su svi krivi.
(whocares, 13. septembar 2016 21:10)

Nisu svi isto krivi, srpska oružana pobuna u Hrvatskoj uz pomoć "naše" JNA je počela prije dolaska "povampirenih ustaša" na vlast i prije promjene Ustava u kojem su Srbi iz konstitutivnog naroda postala nacionalna manjina. Sve je počelo 28.6.1989. Slobinim čuvenim govorom na Gazimestanu!

gaster

pre 7 godina

Vi ste "gospodo" bili politicari diletanti, sposobni samo da manipulisete polupismenom svetinom i steknete, eventualno, poveci imetak.
Onda kada je trebalo da izborite nesto za svoju zemlju, bili ste prozreni, prezreni i odbaceni.
"Lukavost je pamet prostaka"

crnat

pre 7 godina

Nije Srbiju upropastio nacionalizam vec komunizam i komunisti. Prvo, Srbi bi trebali da se duboko izvinemo sto smo uopste Jugoslaviju stvarali 1919e. Bolje bi bilo da smo baili Karadjordjevica sa vlast i ostali kao Republika Srbija jer onda ne bi imali posla sa Hrvatima a oni bi gledali svoja posla sa ili bez Austrougarske. A za komunisticku Jugoslaviju stvorenu 46e nismo krivi jer je nismo zeleli. Jedino smo krivi sto smo je pokusali spasavati kad su Hrvati i Slovenci zeleli slobodu, evropu, kapitalizam i nato. E tu su nas komunisti nacisto unistili jer su jedino oni zeleli da nastave Titinim putem, nezavisni pokret i naklonost rusiji. Taj raskorak sa okruzenjem i dalje traje.. umesto da popravljamo stanje tonemo josuvek. A vi koji mislite da se Jugoslavija mogla spasiti da smo samo radili ovako ili onako grdno se varate jer Hrvati nisu zeleli Jugoslaviju 1919e, nisu je zeleli 41e, a od 46e gledaju kako da se iscupaju. I ja bi na njihovom mesto. Za prvu Jugoslaviju smo potupuno krivi, za drugu nismo, za trecu jesmo. Duboko da se pokajemo.

Vuk

pre 7 godina

Lose i nervozno ste reagovali na krizu jugoslovenske drzave . Zato sto ste bili nesposobni , nekompetentni i egomanijaci. Zar je to toliko tesko priznati? Ljudi koji vode drzave, a nisu sposobni da prepoznaju medjunarodne okolnosti , istorijski trenutak , takvi vode narode u propast. Uvek je najlakse okriviti "truli zapad" , ali pametan covek se zapita kako smo od drzave koja je pocetkom veka imala sve u svojim rukama dosli ovde.

Love Story

pre 7 godina

Hvala Srbima koji se nisu dali mobilizirati. Da je odaziv u rat bio masovan ko zna kako bi sve završilo? Možda bi Srbija granićila sa Italijom i Austrijom? A koliko bi bilo žrtava to je drugo pitanje. Hvala i JNA što se ipak uglavnom mirno povukla iz Slovenije i Hrvatske.

instant karma

pre 7 godina

Kakav sraman pokusaj pranja biografije. Srpski nacionalizam je najvise upropastio upravo Srbiju i narod u njoj. Takav je, uostalom, svaki nacionalizam.

ende

pre 7 godina

Potpuna istina da je zapad čekao trenutak ali isto tako je deo tragedije i nesposbnost političke elite da prekopotrebno reformiše društvo. Mislim da ovo drugo još uvek razgrađuje naše društvo.

Meister Jakob

pre 7 godina

Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale, a ako ni zbog čeg drugog nisu htjeli ostati bez 2000km jadranske obale.
U SFRJ svi glavni generali su bili Srbi, svi direktori državnih firmi također, zapovjednici milicijskih stanica, načelnici općina, svuda u svim državnim institucijama su glavni bili Srbi, pa čak i biliotekama, pa naravno da nisu htjeli odjednom ostati bez te dominacije.

Dino NYC

pre 7 godina

Ja nisam Srbin ali staru Jugoslaviju sam voljeo. To je bila drzava a bit Jugosloven bilo je nesto vise, vece i plemenitije od etno pripadnosti.

Ovo sad je primitivizam, pljackastvo i delitantizam.

Niste samo vi u Srbiji izgubili godine - svi smo. Milioni mladih i pametnih odise sa Balkana a vladaju i za njih glasaju primitivci i lopovi.

A Milosevic, Tudjman i Izetbegovic su ono najgore u narodima kojim pripadaju a svaki na svoj nacin. Bogic je deo te price.

Neko Daleko

pre 7 godina

Postovani G. Jovicu,
Ni Srbija (a, Bogami ni ja) nismo zeleli raspad SFRJ. Nv zalost, Vi i vasi najblizi saradnici - a narocito G. Milosevic - u drugoj polovini osamdesetih godina poceli ste da inzistirate na stavrima koje (kao, na primer, izbori na federalnoj razini po principu jedan covek - jedan glas) koje su MORALE da dovedu do straha od dominacije od strane Srba (najmnogoljudnija nacija) u SFRJ koja je bila drzava spojena od nekoliko naroda koji su zeleli da sacuvaju identitet. U takvoj situaciji Vi i vasi politicki drugovi ste zapoceli raspad SFRJ koji je (nakon Vasih i G. Milosevicevih poteza) bio neminovan. Hvala Vam sto ste nas (koji smo voleoli SFRJ kakava je bila - bez promena koje ste Vi, Sloba i SANU trazili) unistili.

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Ma kakva 1918, kakva SFRJ, dovoljno bi nam bilo da smo se 1997. opametili, i danas bi nam bilo neuporedivo bolje. Kada pogledam rezultate izbora u prethodnih 5 godina, pre svega onih 2014, vidim da je za ovu zemlju otišao poslednji voz.

Perun

pre 7 godina

Pogledajte danas gdje je jedna Slovenija,a gdje Srbija,ne zato što su Slovenci EU,već je to narod koji živi u normalnom uređenom sistemu,koji mi nikada očigledno dostići nećemo,i kako su onda takvi Slovenci trebali da budu u zajednici sa ovim balkanskim bajama i lolama,koji kada lupe šakom o sto i progovore iz njih izbija sva pamet ovoga svijeta i niko im nije ravan najeziku,ali su zato na djelu nula prekrižena.Manite se priče o nečem čega nema,bez njega se može,Srbi nikako da shvate da nije bitna veličina države,već kako narod živi u njoj,kako je organizovan,koliko je obrazovan,koliko pada na laži i manipulacije mediokritet sebičnih političara.Manite se priče o velikim državama,narod gladan i ponižen uglavnom od svojih Srba.

Stefan

pre 7 godina

Ne Milosevic nije zeleo raspad Jugoslavije iz razloga da bi bio novi Tito, mi u Srbi u Srbiji smo zeleli da se autonomije svedu na razuman nivo i stave pod kontrolu nasu republicku, a Srbi u Bosni i Hrvatskoj su hteli garanciju da se opet nece ponoviti 1941 i neke osnovne stvari tipa kulturna saradnja sa Srbijom i prvavo da studiraju ovde. Da se se Milosevic nije tad predstavljao u ime Jugoslavije nego u ime Srbije sve smo to mogli ostvariti mada cinjenica jeste da se Jugoslavija morala raspasti iz prostog razloga zato sto narodi u Jugoslaviji nisu zeleli da zive vise zajedno a pravo na referendum su imali.Zapad sa tim nije imao nista cak obratno on nam je i nudio pare da ostanemo skupa i imao razumevanja i za Milosevica sve dok nije poceo rat.

Zarko B

pre 7 godina

E moj Borisave, da nisi bio tako tvrdoglav na slovenacke zahtjeve, danas bi drugo pricali. Ovako nema sta bez da se pokrijemo i cutimo, ponajvise ti....

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Kad se u Srbiji žali za SFRJ, za čim se točno žali?

Za komunizmom? Vlašću radne klase? Samoupravljanjem? Društvenim vlasništvom? Inflacijom? Vožnjom na parne i neparne datume? Odlazak u Trst po farmerke?


Ili možda samo za idejom "svi Srbi u jednoj državi"?
(Ante, Zadar, 13. septembar 2016 21:37)


За мањом одговорношћу (фабрике раде, шта и како тачно опстају - апсолутно није битно) и вишим стандардом у односу на Мађарску, Румунију, Пољску. Социјализам је најбоље друштвено уређење док год се троше туђе паре.

ko nije bio ni za jedne ni za druge, nadrljao je

pre 7 godina

postoje spoljni i unutrasnji faktori. spoljni su se stvorili raspadom blokovske podele sveta, te je dotadasnji znacaj jugoslavije kao tampon zone ili "umiljatog jagnjeta", izgubio smisao, a i zasto bi ameri i dalje davali lovu, a sovjeti titrali, kad se geopoliticka situacija promenila. unutrasnji faktori su jos slozeniji.hrvati evo i ovde trube o nekoj politici sanu i spc i velikosrpskoj dominaciji, valjda zaboravljajuci da su u srbiji, a ne u hrvatskoj postojale dve pokrajine, da su hrvati, ane srbi ustavom od 74. dobili pola puta do nezavisnosti, da su dobili skoro celokupnu jadransku obalu, iako je poznati na cijoj je strani bila vecina hrvatskog naroda u 2.svetskom ratu i sta se sve desavalo. ipak, prepoznali su trenutak. za razliku od slovenaca za koje je kardelj jos pedesetih govorio da im je jugoslavija medjufaza do nezavisnosti. s druge strane, tadasnej srpsko politicko rukovodstvo, u kojem je izmedju ostalih bio i jovic, bilo je apsolutrno autisticno i nedoraslo trenutko. nije prepoznalo da se svet menja strateski, bar za narednih 50 godina, nisu ukapirali da padom berlinskog zida pada i komunizam, vec su ga sumanuto branili, cak i kad je on u moskvi. takve birorate su iskreno bile i za jugoslaviju, ne videvsi da time gube i srbiju! e kad, je vec sve bilo kasno oni kao glume nacionalizam, iako onit to nikad nisu ni bili, vec samo birokrate i vlastoljupci. kao i u hrvatskoj uostalom. ipak, tudjman je ostvario svoje ciljeve i sad trubi tu pricu o srpskoj hegemoniji.

Znači nevera

pre 7 godina

I ovaj klovn sada pokušava da nas ubedi kako tadašnja vlast kojoj je i sam pripadao ama baš ništa nije učinila što bi moglo izazvati onakav sled događaja!? Pa u to mogu da poveruju samo najveće budale. Šteta tog papira na kojem je štampana ova kvazi-istorijska obmana.

Goran

pre 7 godina

Od 6 republika jedino Beograd nije pristao na odbacivanje komunizma, decentralizaciju i demokratizaciju. Ili da budemo jos brutalniji, od svih glavnih gradova svih bivsih komunistickih zemalja u istocnoj Europi i onih nastalih raspadom SSSR-a, jedino Beograd je krenuo u suprotnom smjeru.

instant karma

pre 7 godina

Kakav sraman pokusaj pranja biografije. Srpski nacionalizam je najvise upropastio upravo Srbiju i narod u njoj. Takav je, uostalom, svaki nacionalizam.

Znači nevera

pre 7 godina

I ovaj klovn sada pokušava da nas ubedi kako tadašnja vlast kojoj je i sam pripadao ama baš ništa nije učinila što bi moglo izazvati onakav sled događaja!? Pa u to mogu da poveruju samo najveće budale. Šteta tog papira na kojem je štampana ova kvazi-istorijska obmana.

baki

pre 7 godina

srbija nije htela, ostali su hteli. onda je srbija pokusala da ih "ubedi" da ostanu, ali nije uspela. to "ubedjivanje" je srbiju kostalo citavog veka. ti si bio jedan od onih koji su sprovodili "ubedjivanje".

Neko Daleko

pre 7 godina

Postovani G. Jovicu,
Ni Srbija (a, Bogami ni ja) nismo zeleli raspad SFRJ. Nv zalost, Vi i vasi najblizi saradnici - a narocito G. Milosevic - u drugoj polovini osamdesetih godina poceli ste da inzistirate na stavrima koje (kao, na primer, izbori na federalnoj razini po principu jedan covek - jedan glas) koje su MORALE da dovedu do straha od dominacije od strane Srba (najmnogoljudnija nacija) u SFRJ koja je bila drzava spojena od nekoliko naroda koji su zeleli da sacuvaju identitet. U takvoj situaciji Vi i vasi politicki drugovi ste zapoceli raspad SFRJ koji je (nakon Vasih i G. Milosevicevih poteza) bio neminovan. Hvala Vam sto ste nas (koji smo voleoli SFRJ kakava je bila - bez promena koje ste Vi, Sloba i SANU trazili) unistili.

Velja

pre 7 godina

@Nije bitno ko sam
"Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana"

Apsolutno tacno! Milosevic je dosao na vlast uz masovnu podrsku citave TRI godine pre Tudjmana i ostalih nacionalista. Nikad necu zaboraviti kako je Milosevic sa svojom kamarilom bukvalno ismejavao tadasnje umereno slovenacko i hrvatsko rukovodostvo na poslednjem kongresu SKJ 1990 koje je predlagalo demokratizaciju drustva i konfederaciju. Malo kasnije iste te godine na hrvatskim izborima su hrvatski nacionalisti to iskoristili i bez problema dosli na vlast.
Secam se dobro te pijane nacionalisticke atmosfere pre 1990 godine kao i milion ljudi koji su izasli na beogradske ulice da bi klicali Milosevicu dok je drzao sovinisticke govore.

gaster

pre 7 godina

Vi ste "gospodo" bili politicari diletanti, sposobni samo da manipulisete polupismenom svetinom i steknete, eventualno, poveci imetak.
Onda kada je trebalo da izborite nesto za svoju zemlju, bili ste prozreni, prezreni i odbaceni.
"Lukavost je pamet prostaka"

Predrag

pre 7 godina

Nije htela raspad pa je drzave koje su htele da izadju ratom htela da ubedi u suprotno. Sta mislite zasto su se tako lepo i mirno odvojile Slovenija i Makedonija? Pa zato sto tamo nije bilo veceg broja Srba koje bi Milosevic potpalio.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

(Velja, 13. septembar 2016 23:25) Veljo koje to sovinisticke govore je Milosevic drzao po Beogradu i Srbije 1990? Hajde navedi bar jednu recenicu koja se tako moze okarakterisati. Znas li sta u opste ta rec znaci? Milosevic nikad nije bio moj izbor (godinama sam glasao za DS) ali tvrdim da nije bio sovinista, cak ni nacinalista. Drugo objasni nam kako su to Tudjman i Izetbegovic zbog nacinalizma bili u zatvoru mnogo pre nego sto je iko cuo za Milisevica ako ih je on stvorio. Je li Milosevic mozda isprovocirao Hrkaca ili ovog Baresica sto mu nedavno podigose spomenik da izvrese svoje zlocine? Dokle mislite da obmanjujete ljude izvrcuci istinu. Vi autosovinisti se ni malo ne razlikujete od klasicnih sovinista. I jedni i drugi ste zaslepljeni mrznjom.

vlada

pre 7 godina

Verovatno su za krvavi raspad bivse SFRJ krivi svi, pocevsi od Zapada, Hrvata, Slovenaca, Albanaca, Bosnjaka, naroda u Srbiji, mladih koji samo nesta zanovetaju, Turaka iz 1389., Eskima, Marsovaca, Liliputanaca...
Da, da, svi su krivi sem nevinog, fasisticko-nacionalistickog, ratno-huskackog, autoritarnog rukovodstva Srbije iz perioda 1987-2000. u kome ovaj Borislav Jovic nije ama bas nimalo ucestvovao...

Tomcilo

pre 7 godina

Srbija, tj. njeno rukovodstvo je bilo kao nervno rastrojena majka koja je u trenutku paranoje i straha udavila svoje dete . Sada se , 25 godina posle, i dalje pita sta se desilo.. Lako je okrivljivati spoljni faktor , nevaljale Slovence i Hrvate, ali zrele nacije prvo preispituju sebe. Zasto nismo privukli te Slovence i Hrvate dobrim resenjima, drzavom iz koje ne bi zeleli da odu? Kako to da su veseli Bosanci, Makedonci , pa cak i braca u nevoljama, Crnogorci otisli? Nesto mora biti i do nas..

istinomer

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....

Dinko

pre 7 godina

Republike koje su sacinjavale SFRJ su po Ustavu imala prevo na samoopredjeljenje do odcepljenja.
Nadalje, Repblika Srbija je prva koja je mjenjala Ustav ( mislim 1989 ili 1990 godine) koji je bio u suprotnosti sa saveznim Ustavom....

I trece, na prostoru ex Yu, iznimno naoruzana JNA koju po ukupnom. a onda i komadnom sastavu su ponjvise cinili Srbi i Crnogorci se stavila na stranu Miloseviceve / SANU i SPC politike....

Unistili ste soldinu konstrukciju, i vratili nas sve toliko nazad da je to strasno...

Nije bitno ko sam

pre 7 godina

Ajde ne blamiraj se vise. Slovenci i Hrvati su nudili konfederaciju vise puta, Bosanci i Makedonci su bili za ocuvanje kakve takve zajednice do samog kraja; ona je mogla lako da se dogovori, ne bi bili ni prva ni poslednja zemlja koja je preuredila svoje unutrasnje odnose mirnim putem. Niste imali ni volje ni znanja da sacuvate zemlju, ako nista drugo a ono od krvavog raspada. Oterao si Srbe u rat bez jednog svetskog saveznika, bez plana B, bez vizije, bez milosti. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana. Da ste sacuvali kakvu takvu uniju jugoslovenskih republika, Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno, Srbi u Hrvatskoj bi bili svoj na svome, Bosna bi mila mirna, a svi zajedno bi bili u EU mnogo pre onih kojima smo nekada bili idoli. Nije bitno sta su se neki komunisti dogovorili 1928. godine, nego kako ste vi cuvali Jugoslaviju od raspada. Pogledajte kako Britanija pristupa pregovorima o izlasku iz EU, minimum dve godine pre nego sto uopste izadju i to ne pod bilo kojim uslovima. Vi i vasi od Triglava do Vardara niste ni imali postene razgovore o mirnom razlazu, nego je svako terao po svome, jos ste javno i otvoreno pretili oruzanim sukobima, i na kraju nas doveli do katastrofe. Niko od vas nije hteo da bude "gubitnik", ali ste zato vise nego lako dopustili da obicni ljudi postanu gubitnici. Vazno je da ste vi "pobedili".

neznalica bgd

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34) Bravo, ovo je kljuc svih problema, i danas i 1991! Sve ostalo je besmisleno filozofiranje i mudrovanje

Petar

pre 7 godina

Pomalo ni "niste jasni"..U filmu: "Umiranje Jugoslavije", ima kadar gde izlazite Vi i kažete (parafraziram, a snimak postoji): I posle cele noći razgovora sa Miloševićem, ja izlazim i kažem predstavicima: Slovenija mkože da ide... Kako ste to mogli da kažete, u čije ime? Nije li, baš tog trenutka, sve počelo da se raspada... Više puta sam gledao Vas i taj snimak, čudio se i iskreno: i sada mi niste jasni...(ono što ste rekli "pravo u kameru" je potpuno jasno)!!

Dule Mitrovic

pre 7 godina

@ (Nije bitno ko sam, 13. septembar 2016 22:17)
Bravo! Nema sta se stra dodati!

"...Niste imali ni volje ni znanja da sacuvate zemlju, ako nista drugo a ono od krvavog raspada. Oterao si Srbe u rat bez jednog svetskog saveznika, bez plana B, bez vizije, bez milosti. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana. Da ste sacuvali kakvu takvu uniju jugoslovenskih republika, Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno, Srbi u Hrvatskoj bi bili svoj na svome, Bosna bi mila mirna, a svi zajedno bi bili u EU mnogo pre onih kojima smo nekada bili idoli. Nije bitno sta su se neki komunisti dogovorili 1928. godine, nego kako ste vi cuvali Jugoslaviju od raspada..."

Priučeni tamanitelj botova

pre 7 godina

"...Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović..."

Gornja rečenica je dokaz, da je Borisav Jović jedan veliki lažov!
SFRJ se raspala u krvavom ratu, zato što je srpsko rukovodstvo želelo da svima ostalima nametne svoju dominaciju, da presudno odlučuje o svemu, i da besprizorno prisvaja plodove rada svih ostalih...
Kada su se takvoj politici usprotivili Slovenci, a odmah zatim i Hrvati, Milošević je pokrenuo propagandnu mašineriju (RTS) i počeo sa intenzivnim raspirivanjem nacionalizma i netrpeljivosti...
Sve to je dovelo do rata i ostalih kasnijih zbivanja, a "očuvanje" SFRJ je bio samo izgovor, da bi se učinio pokušaj otimanja teritorija drugih Republika, sa vrlo providnom motivacijom "zaštite" Srba koji tamo žive.
Srbija je na prostoru AP Kosova i Metohije, započela etničko čišćenje sa elementima genocida, takvih razmera (fizičko uništenje, ili proterivanje, više od milion kosovskih Albanaca - naših državljana), koje je izazvalo reakciju sveta i NATO bombardovanje 1999.godine...
Borisav Jović je bio aktivni učesnik svih tih zbivanja, vrlo blizak sa Miloševićem, i pripadnik onih političkih snaga koje su "de facto" bile pokretači i izvršitelji rasturanja SFRJ...
Trebalo bi da je na debeloj robiji, a ne da izdaje knjige i obmanjuje javnost svojim nebulozama i pokušajem sakrivanja istine!

revizija istorije za pilece mozgove

pre 7 godina

@lauda
VIII sednica SKJ je prenosena preko TV i svi smo svedoci (sem onih koji nece da se secaju) da je Srbija, t.j. Milosevic/ Jovic i ko. pokusavala da se nametnu celoj Jugoslaviji i od nje de fakto naprave Veliku Srbiju. Naravno da nije proslo. Pa je prvo otisla SLO, pa HR a onda ni BiH ni MK nisu hteli da ostanu u toj krnjoj Jugoslaviji jer su znali da bez SLO i HR ne bi mogli da se suprostave srpskoj hegemoniji. Sve ostalo su samo manipulacija cinjenica i revizija istorije. Sve je u arhivima RTS-a. A Jovic je onda bio i sada je najodvratniji lazov.

Perun

pre 7 godina

Pogledajte danas gdje je jedna Slovenija,a gdje Srbija,ne zato što su Slovenci EU,već je to narod koji živi u normalnom uređenom sistemu,koji mi nikada očigledno dostići nećemo,i kako su onda takvi Slovenci trebali da budu u zajednici sa ovim balkanskim bajama i lolama,koji kada lupe šakom o sto i progovore iz njih izbija sva pamet ovoga svijeta i niko im nije ravan najeziku,ali su zato na djelu nula prekrižena.Manite se priče o nečem čega nema,bez njega se može,Srbi nikako da shvate da nije bitna veličina države,već kako narod živi u njoj,kako je organizovan,koliko je obrazovan,koliko pada na laži i manipulacije mediokritet sebičnih političara.Manite se priče o velikim državama,narod gladan i ponižen uglavnom od svojih Srba.

Toza

pre 7 godina

Imao bih samo par pitanja za druga Jovica. Ste je on licno trazio u Moskvi, u koju je HITNO otputovao popodne 9. marta 1991., dok su na Trgu Republike i po centru bili okrsaji demonstranata i policije? Zasto u Moskvu? Sta je to bilo tako bitno da on javi ili dozna u Moskvi?
Pa vi gospodo pametujte dalje kako je Vatikan, zapad, Amerika, ..., razbio Jugoslaviju.

razuma bez

pre 7 godina

A zasto je zapad zeleo da rasturi sfrj? I posebno, zasto na nacin na koji je rasturena, a ne poput cehoslovacke?


Jedini kojima je odgovarao haos u sred evrope na kraju dvadesetog veka bili su rusi. Rusi su direktno, preko svojih satelita u srbiji, odgovorni za ratove na balkanu devedesetih...

Dino NYC

pre 7 godina

Ja nisam Srbin ali staru Jugoslaviju sam voljeo. To je bila drzava a bit Jugosloven bilo je nesto vise, vece i plemenitije od etno pripadnosti.

Ovo sad je primitivizam, pljackastvo i delitantizam.

Niste samo vi u Srbiji izgubili godine - svi smo. Milioni mladih i pametnih odise sa Balkana a vladaju i za njih glasaju primitivci i lopovi.

A Milosevic, Tudjman i Izetbegovic su ono najgore u narodima kojim pripadaju a svaki na svoj nacin. Bogic je deo te price.

srdjansky

pre 7 godina

e moj gosn Jovicu, jos mene sluzi pamcenje I vase podanicko sluzenje Slobodanu Milosevicu I vodjenje politike tipa( moze slovenija da ide ali hrvatska ne) sram vas bilo...pod stare dane sirite I dalje vase lose ideje...

ja

pre 7 godina

E stvarno sam se razocarao sa Jovicem jer za sve su krivi drugi. To je isto kao kada se u kuci posvadjaju snajka i svekrva pa onda udare po komsiluku koji ih zavadja. Kakvi su to politicari (u njih ubrajam i Jovica) koji su dozvolili da ih eto taj zapad posvadja. Sva je krivica u nasim politicarima a bogami i u narodu kpji je glasao akako vidimo jos uvek glasa za "Nase" Patriote jer zapad nam nije kriv za nerad i korupciju

the srle

pre 7 godina

Pa nijedan razlog nije jasno naveden i mislim da se knjigom pokusava oprati milosevic i socijalisti..Mislim da nije Milosevicu bez razloga jedna od tacki optuzbe bila i zlocin protiv sopstvenog naroda i jovic bi to bas trebalo podobro da objasni ali ignorise..Mislim da mi srbi trebamo ipak malo da se povucemo jer je bas Srbija izvrsila upad u platni promet HR i pokupila novac sto je i navelo ako se secate Špegelja da uveze naoruzanje i formira vojsku i automatski je poceo rat..Mislim da je i krajnje vreme da ovaki nasi Srbi poput Jovića prestanu provlaciti kao teme u novinama .Ipak nam je buducnost vaznija od ovakve nakaradne proslosti....

Rock

pre 7 godina

Svima ste nam oduzeli 20 godina života besmislenom politikom a sada se tiskamo na evropska vrata,za nas samo odškrinuta! Šta hoćete da nam pričate sada,molim vas!?

Ja

pre 7 godina

@ (Ante, Zadar, 13. septembar 2016 21:37)

Prijatelju, iako nisam jugonostalgičar, svestan sam toga da je Jugoslavija bila jedna izuzetno plemenita ideja (možda ne prva, pošto je tu zaista srpski hegemonizam dolazio u prvi plan, ali druga je to svakako bila) - niko ni tebi ni meni nije zabranjivao da budemo Hrvat/Srbin, niti nas je terao da se izjašnjavamo kao Jugosloveni, nego je promovisano bratstvo i jedinstvo, slavile su se različitosti, a svi narodi su bili ravnopravni. Nesavršenost o kojima govoriš su dolazile od privrednog sistema i društveno-političkog sistema koji su mogli mirno i lagano da se reformišu i da svi prođemo daleko bolje nego što smo ovako prošli. To tradicionalno peckanje "svi Srbi u jednoj državi" jednostavno ne pije vodu, jer su i svi Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci,... isto svi bili u jednoj državi. Jugoslavija je bila ozbiljna država, poštovana i daleko sposobnija da se izbori i odbrani od svakakvih pritisaka kojima smo svi danas izloženi i nesposobni da se odupremo. Jugoslavija je bila velika i jaka, a šta imaš danas sa severa ka jugu? Kakvu-takvu državicu koja je potpuno nebitna i u regionalnim okvirima; malu, polupraznu državu koja tripuje da je regionalna sila, a koja je sve samo ne to - koja je rastrzana političkim sukobima, jer još uvek nije načisto da li će da raskrsti sa fašističkom prošlošću ili će da je abolira; potpuno disfunkcionalni međunarodni protektorat; malo veću poludiktaturu, koja pretenduje da bude regionalna sila, a ne zna koje su joj granice, da li će na istok ili zapad i da li će da brine svoje brige ili brige svojih sunarodnika preko granice; nebitan privatni posed Knjaza Mila; mafijašku kvazidržavu čiji je potencijal da izazove regionalnu nestabilnost obrnuto proporcionalan njenoj veličini i; disfunkcionalnu državicu koja još ne zna dal će da se raspadne mirno ili joj sledi građanski rat. Sve u svemu potpuni ili poluprotektorati, koji niti umeju, niti smeju da vode neku racionalnu politiku u korist naroda koji u njima žive...

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Ma kakva 1918, kakva SFRJ, dovoljno bi nam bilo da smo se 1997. opametili, i danas bi nam bilo neuporedivo bolje. Kada pogledam rezultate izbora u prethodnih 5 godina, pre svega onih 2014, vidim da je za ovu zemlju otišao poslednji voz.

Meister Jakob

pre 7 godina

Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale, a ako ni zbog čeg drugog nisu htjeli ostati bez 2000km jadranske obale.
U SFRJ svi glavni generali su bili Srbi, svi direktori državnih firmi također, zapovjednici milicijskih stanica, načelnici općina, svuda u svim državnim institucijama su glavni bili Srbi, pa čak i biliotekama, pa naravno da nisu htjeli odjednom ostati bez te dominacije.

Nenad

pre 7 godina

Sve bi mi to lako podneli da nikakvog rata nije bilo već da se sve oko razlaza završilo kulturno. Firme bi nastavile da sarađuju, ljudi bi radili i bili bi dobre komšije. Ali ono zbog čega smo izgubili svi dosta je rat, a ne razlaz.

raci

pre 7 godina

sad su sve zemlje u dobitku. ekonomije im u rasulu, narod im odlazi, nemaju vise svoje furmw i proizvode(se par sitnica), ljudi zive kao stoka...bravo hrvati, slivenci i srbi...odlican potez.

phreak

pre 7 godina

Ovaj čovek ne vidi svoj deo odgovornosti za vrhunski diletantizam koji su pokazali srpski političari. Na stranu to ko se sve i kako obogatio, ali u spoljnopolitičkom smislu teško da smo mogli lošije da postupamo.

S70

pre 7 godina

Dokle ćemo da se vraćamo na ovog i slične likove, još ispade istoričar?!

Neki od nas neće nikada zaboraviti (i oprostiti) 90te.

Aveti prošlosti...

mup

pre 7 godina

I budalama je bilo jasno da je ta nakazna tvorevina zrela za raspad i da treba sto elegantnije izaci iz tog kupleraja. Hrvati i Slovenci su bili spremni da ratuju samo da konacno ostvare vekovni san i konacno imaju svoju drzavu. Ja to mogu da razumem i tada sam nekoliko puta ulazio u fizicke obracune sa ljudima koji su mislili glavom Milosevica i ovog veselnika Jovica. Srbija nije zelela raspad Jugoslavije i htela je na silu da upravlja ostatkom zemlje i to svojim zaostalim komunistickim principima. Milosevic je rekao da nam ne treba visepartijski sistem, umesto da je prvi raspisao slobodne izbore i otvorio Srbiju prema demokratskom svetu.

Cicko

pre 7 godina

Postovani,Borisave Jovicu.Izgubila je Srbija mnogo vise od veka.Izgubio je region mnogo vise od veka.Dali sam ja kriv? Dali su moje komsije krive? Dali su moji sugradjani krivi? Nismo.Nikada narodi nisu krivi.Samo takvi,i vama slicni vode narode u krvave ratove. Da sam ja Borisav Jovic,bilo bi me stid da prosetam Beogradskim ulicama.

Mita

pre 7 godina

Da li je moguce da mi u 2016 godini mlatimo praznu slamu?Izgleda da vlast baci kosku,pa se svi glozemo oko nje da ne bi razmisljali zasto imamo najgoru drzavu u Evropu.Ovaj put ta koska je Bora Jovic koji se povampirio da nam sada u 2016 godini prica kako on nista nije kriv.Niko nizasta nije kriv.I kada se udave 2 decaka i onda niko nije kriv,imamo 250.000 izbeglica i onda niko nije kriv,imamo najgoru drzavi isto niko nije kriv.Zamlacujte sa sa Borom Jovicem dok vam vlast krade i unistava drzavu.

Ante Bot

pre 7 godina

Naravno da Bg nije hteo raspad Yu, ali ako su oni hteli vecu centralizaciju, a drugi neku vrstu konfederacije, ili da izadju, ne znaci da je Bg manje kriv za raspad. U kompleksnim okolnostima ni jedna strana nije bila spremna na bilo kakav kompromis, tako da su svi krivi.
(whocares, 13. septembar 2016 21:10)

Nisu svi isto krivi, srpska oružana pobuna u Hrvatskoj uz pomoć "naše" JNA je počela prije dolaska "povampirenih ustaša" na vlast i prije promjene Ustava u kojem su Srbi iz konstitutivnog naroda postala nacionalna manjina. Sve je počelo 28.6.1989. Slobinim čuvenim govorom na Gazimestanu!

Zarko B

pre 7 godina

E moj Borisave, da nisi bio tako tvrdoglav na slovenacke zahtjeve, danas bi drugo pricali. Ovako nema sta bez da se pokrijemo i cutimo, ponajvise ti....

zimzeleni

pre 7 godina

Tragedija Srbije je u tome što je politička elita uglavnom bila sastavljena od populista i demagoga (Đinđić je izuzetak), a to znači: digni sve četiri u vis, gazi opoziciju i pričaj narodu ono što želi da čuje (svet se urotio protiv nas, mi ne možemo, mi smo u pravu ali...). Da skratim priču: zemlja u kojoj su danas na čelu isti oni koji su izgubili u JEDNOJ DECENIJI 4 rata (protiv suseda i zapadnog sveta) i zbog kojih smo bili 10 godina pod sankcijama, ne moze ići napred. A Borisav Jović je jedan od tih ljudi. Jadna naša deca, ostavili smo ih bez nade.

Novi Sad

pre 7 godina

Ono sto je najtragikomicnije kod ovih aktera 90ih je sto niko ne preuzima odgovornost nizasta. Kao da se sve to desilo na Marsu a ne u njihovom dvoristu pod njihovom kontrolom i odgovornoscu. Moralni i intelektualni patuljci, da se najblaze izrazim. Zato je ovako kako i jeste danas. Nije izgubljeno samo 20 godina. Mi smo 20 godina isli unazad, ekonomski, kulturno, civilizacijski, dok su svi ostali isli u napred. Izgubljeno je sigurno 50, ako ne i citav ljudski vek, kad se sve to izracuna. Neopisiva je sramota da su oni i mi zajedno sa njima doveli do toga da su nam Madjarska i Rumunija 'zapad'.

Trta

pre 7 godina

Nikada nećemo znati šta bi bilo sa SFRJ da izvesni predsednik predsedništva SFRJ nije 9. marta 1991. izveo tenkove na svoj srpski narod. Nakon toga se desio rat u Hrvatskoj i izdaja krajiških Srba, rat u Bosni i Dejton (humano preseljenje Srba i Muslimana preko novouspostavljenih granica) i 3 meseca bombardovanja i predaja Kosova i Metohije NATO agresoru. Opštu besparicu, glad i bedu da ne pominjem.

gistrox

pre 7 godina

Jović je politički gubitnik i nebitan lik. Jugoslaviju su srušili njeni bratstvojedinstveni narodi. A tehnički je najzaslužniji i pravno najdgovorniji Milošević, tj. Srbija. Srbija je prva stavila svoj ustav ispred ustava SFRJ. Srbija je ušla u direktne pregovore sa Tuđmanom, zaobišla federalnu vladu, izvršila upad u savezne rezerve (nestadoše milijarde dolara) i učinila JNA prvenstveno vojskom Srba. Poduža je lista i odgovornosti drugih (pogotovo Hrvata), ali mi smo broj 1. Dan danas se sećam euforije u Srbiji kada je Milošević 1990. izjavio da se ne mogu garantovati granice republika ukoliko se krene putem konfederacije. On je prekrajanje video kao imperativ. I ja imam problem s tim što je npr. Baranja 1945. bez ikakvog istorijskog utemeljenja predata Hrvatskoj, ali to je bila odluka prihvaćena od Srbije i mogla se samo ratom menjati... Tako i bi.

whocares

pre 7 godina

Naravno da Bg nije hteo raspad Yu, ali ako su oni hteli vecu centralizaciju, a drugi neku vrstu konfederacije, ili da izadju, ne znaci da je Bg manje kriv za raspad. U kompleksnim okolnostima ni jedna strana nije bila spremna na bilo kakav kompromis, tako da su svi krivi.

Tibor

pre 7 godina

Posle II Svetskog Rata ljudi su već 60 - tih sasvim lepo živeli. 20 godina nakon rata, a mi gacamo već blizu 30 godina u blatu, a izlaz ni na vidiku. Jesu rasčerupali su nas k'o kokoš, ali da smo nesposebni jesmo.

ende

pre 7 godina

Potpuna istina da je zapad čekao trenutak ali isto tako je deo tragedije i nesposbnost političke elite da prekopotrebno reformiše društvo. Mislim da ovo drugo još uvek razgrađuje naše društvo.

Đoko

pre 7 godina

Srpski političari jednostavno nisu vidjeli što se oko njih dešava, pritom mislim na raspad komunizma, raspad SSR te da dolazi neko novo vrijeme. Srbija je u samom početku kada su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost napravila ogromnu grešku a to je nepriznavanje novonastalih država. Trebali su odmah bez ustezanja priznat nezavisnost SLO i HR, da je to Srbija učinila nikada ne bi ostala bez Kosova budite sigurni u to. Agresivna i rušilačka politika Srbije prema SLO, HR i BIH je koštala Srbiju njenog teritorija (Kosova)

Vitez Koja

pre 7 godina

Ovako kako je knjigu najavio gospodin Jović to će biti još jedna knjiga u kojoj se ne spominju krivci i imena. Opet su tu ovi, oni, mi...

Vuk

pre 7 godina

Lose i nervozno ste reagovali na krizu jugoslovenske drzave . Zato sto ste bili nesposobni , nekompetentni i egomanijaci. Zar je to toliko tesko priznati? Ljudi koji vode drzave, a nisu sposobni da prepoznaju medjunarodne okolnosti , istorijski trenutak , takvi vode narode u propast. Uvek je najlakse okriviti "truli zapad" , ali pametan covek se zapita kako smo od drzave koja je pocetkom veka imala sve u svojim rukama dosli ovde.

Miloš

pre 7 godina

Jedina istiana u vezi sa ovom knjigom je naslov "Kako su Srbi izgubili vek" iznad Jovićeve fotografije -- i pitanje i odgovor su na naslovnoj strani.

Stefan

pre 7 godina

Ne Milosevic nije zeleo raspad Jugoslavije iz razloga da bi bio novi Tito, mi u Srbi u Srbiji smo zeleli da se autonomije svedu na razuman nivo i stave pod kontrolu nasu republicku, a Srbi u Bosni i Hrvatskoj su hteli garanciju da se opet nece ponoviti 1941 i neke osnovne stvari tipa kulturna saradnja sa Srbijom i prvavo da studiraju ovde. Da se se Milosevic nije tad predstavljao u ime Jugoslavije nego u ime Srbije sve smo to mogli ostvariti mada cinjenica jeste da se Jugoslavija morala raspasti iz prostog razloga zato sto narodi u Jugoslaviji nisu zeleli da zive vise zajedno a pravo na referendum su imali.Zapad sa tim nije imao nista cak obratno on nam je i nudio pare da ostanemo skupa i imao razumevanja i za Milosevica sve dok nije poceo rat.

picasso

pre 7 godina

"Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale"
Kako da ne. U trenutku raspada SFRJ, predsednik drzave Stipe Mesic - Hrvat, premijer Ante Markovic - Hrvat, ministar inostranih poslova Budimir Loncar - Hrvat, sef Drzavne bezbednosti Zdravko Mustac - Hrvat, nacelnik generalstaba JNA Veljko Kadijevic - Hrvat po majci (rodjen u Imotskom), ambasadori SFRJ u Vasingtonu, Parizu i Berlinu Hrvati ... Jadni mali Hrvati, kako su samo bili tlaceni u Titovoj Jugi ... ups, i Tito bese Hrvat. Ma, srpska hegemonija, nema sta ...

Ante, Zadar

pre 7 godina

Kad se u Srbiji žali za SFRJ, za čim se točno žali?

Za komunizmom? Vlašću radne klase? Samoupravljanjem? Društvenim vlasništvom? Inflacijom? Vožnjom na parne i neparne datume? Odlazak u Trst po farmerke?


Ili možda samo za idejom "svi Srbi u jednoj državi"?

Džomba

pre 7 godina

@Ante, Zadar
Ne, već se žali za slobodom, mirom, radom, sigurnošću, izvjesnošću, stanovima koji su se relativno brzo dobijali u firmama, kreditima koje smo mogli da vraćamo i vremenima kad se nismo mrzeli... A što se tiče krilatice koju ironično spominješ, treba da znaš da je Juga značila i "svi Hrvati u jednoj državi", a takođe i "svi Bošnjaci (Muslimani) u jednoj državi" i...

crnat

pre 7 godina

Nije Srbiju upropastio nacionalizam vec komunizam i komunisti. Prvo, Srbi bi trebali da se duboko izvinemo sto smo uopste Jugoslaviju stvarali 1919e. Bolje bi bilo da smo baili Karadjordjevica sa vlast i ostali kao Republika Srbija jer onda ne bi imali posla sa Hrvatima a oni bi gledali svoja posla sa ili bez Austrougarske. A za komunisticku Jugoslaviju stvorenu 46e nismo krivi jer je nismo zeleli. Jedino smo krivi sto smo je pokusali spasavati kad su Hrvati i Slovenci zeleli slobodu, evropu, kapitalizam i nato. E tu su nas komunisti nacisto unistili jer su jedino oni zeleli da nastave Titinim putem, nezavisni pokret i naklonost rusiji. Taj raskorak sa okruzenjem i dalje traje.. umesto da popravljamo stanje tonemo josuvek. A vi koji mislite da se Jugoslavija mogla spasiti da smo samo radili ovako ili onako grdno se varate jer Hrvati nisu zeleli Jugoslaviju 1919e, nisu je zeleli 41e, a od 46e gledaju kako da se iscupaju. I ja bi na njihovom mesto. Za prvu Jugoslaviju smo potupuno krivi, za drugu nismo, za trecu jesmo. Duboko da se pokajemo.

lauda

pre 7 godina

Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale, a ako ni zbog čeg drugog nisu htjeli ostati bez 2000km jadranske obale.
U SFRJ svi glavni generali su bili Srbi, svi direktori državnih firmi također, zapovjednici milicijskih stanica, načelnici općina, svuda u svim državnim institucijama su glavni bili Srbi, pa čak i biliotekama, pa naravno da nisu htjeli odjednom ostati bez te dominacije.
(Meister Jakob, 13. septembar 2016 21:18)

Mislim da nisi u pravu. U SFRJ je postojao takozvani nacionalni kljuc, koji se primenjivao u svim sferama drustva. Kada su "strucnjaci", a pod tim mislim na ekipe koja su vladale na svim nivoima, videli sta se dogadja padom Berlinskog zida, osmislili su ono sto smo svi mi videli i doziveli 91. do 95. Deo tog scenaria je podrazumevao da se pripadnicima jednog naroda prica kako sve polozaje drze oni drugi. Dalje znas...

QR

pre 7 godina

Dokle god se budemo vraćali u prošlost nećemo moći da prihvatimo budućnost. Hajde dajte malo prostora futuristima i vizionarima a ne samo istoričarima.

Love Story

pre 7 godina

Hvala Srbima koji se nisu dali mobilizirati. Da je odaziv u rat bio masovan ko zna kako bi sve završilo? Možda bi Srbija granićila sa Italijom i Austrijom? A koliko bi bilo žrtava to je drugo pitanje. Hvala i JNA što se ipak uglavnom mirno povukla iz Slovenije i Hrvatske.

Majstor Mile

pre 7 godina

Mister Jakob: I danas tlače... Tako je to u Srbiji, ko je na vlasti teroriše sve ostale. Danas kad nema drugih , vlast teroriše opoziciju...A čine svakakva nepočinstva da dodju na vlast. Potom vladaju svojom policijom, tužilaštvom, sudstvom, korumpiraju na svakom koraku, ko neće reketiraju... hapse! Nama je u genima da budemo dobre sluge (po Nemačkoj, Austriji) i loši gospodari. Zato su svi pobegli od nas i bežaće i dalje.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Kakav sraman pokusaj pranja biografije. Srpski nacionalizam je najvise upropastio upravo Srbiju i narod u njoj. Takav je, uostalom, svaki nacionalizam.
 (instant karma, 13. septembar 2016 21:01)

Да, али посебна врста српског национализма - српски југословенизам. Срби су били убеђивани да су водећи народ Југославије и да је њихова дужност да све остале држе на окупу, милом или силом. Човек под страхом је спреман да учини страшне ствари а највећи страх Срба је била управо пропаст Југославије. 50 година се радило на томе ипак... Једини Југословени у Југославији су били управо Срби.

srki

pre 7 godina

mister jakob ne budite smesni, srbi vladali u SFRJ,ajmo redom josip broz je bio glavni do 80e, je li citate g.jakob ime josip, uz njega edvard kardelj,stane dolanc, vladimir bakaric, dzemal bijedic. nakon josipa milka planinc, branko mikulic i ante markovic, gdje vi tu vidite srbe na vlasti, nadjite mi bar jednog. sto se generala tice bili su tu martin spegelj, konrad kolsek, nacelnik avijacije gen.tus zatim gen. cad tako da g. jakob kad nesto govorite i pisete onda to argumentujte. inace ne pisem cesto komentare ali me vas bas iziritirao kao i kad neko za jugoslaviju kaze da je bila srboslavija, a ja vam eto nabrojah ko je vladao tom srboslavijom

crno-bela slika

pre 7 godina

Dan danas se sećam euforije u Srbiji kada je Milošević 1990. izjavio da se ne mogu garantovati granice republika ukoliko se krene putem konfederacije. On je prekrajanje video kao imperativ. I ja imam problem s tim što je npr. Baranja 1945. bez ikakvog istorijskog utemeljenja predata Hrvatskoj, ali to je bila odluka prihvaćena od Srbije i mogla se samo ratom menjati... Tako i bi.
(gistrox, 13. septembar 2016 22:36)

A kako su se mogle garantovati granice. Trebalo bi da znate da Ustav iz 1974. nije dozvoljavao menjanje spoljnih granica SFRJ bez saglasnosti svih ostalih republika i pokrajina (Clan 5) - a Slovenci su napustanjem SFRJ promenili spoljne granice! Dalje, jednom kada je Clan 5 prekrsen, postalo je bitno to sto je SFRJ konstituisana od naroda i narodnosti, dakle oni su se pitali u situaciji kada pucaju spoljne granice. Ukratko, odlazak Slovenije (ili bilo koga drugog) je vodio u ustavni haos i niko ne bi mogao garantovati unutrasnje granice - npr ako Srbi iz Hrvatske nece sa Hrvatima to nema veze sa Srbijom, oni se pitaju kao konstitutivni narod. Dakle, sve to je bilo jako komplikovano. Ne branim Milosevica (pu, pu, pu) ali ne treba stvari posmtrati tako pojednostavljeno

Brica

pre 7 godina

Ne.Srbija i njen narod su zeleli mir a politicko rukovodstvo je se drzalo nekih sovjetskih generala i nisu zeleli u Nato.Bilo je potrebno samo reci amerima da zelimo u Nato,dozvolili bi drzavni/vojni puc,Juga bi opstala i naravno sad bi bila skroz druga prica

Igor ns

pre 7 godina

Nesposobnim politicarima uvek je kriv spoljni faktor. Da li neko misli da je drugim politicarima u proslosti nase drzave bilo lako? Nije! Jednostavno - bili su vise ili manje sposobni.

Riječanin

pre 7 godina

Srpski i Jugoslovenski narod kao i svi ostali narodi bivše države trebaju da budu ponosni jer su živjeli i izgradili jednu od najboljih država i društava u povijesti čovječanstva.Vrijedilo je boriti se za takvu zemlju i jasno je kad si na vrhu da te žele svi srušiti što im je i pošlo za rukom a danas žive bolje od nas dok europski šerif Njemačka kupi najbolje iz svih država Europe.Danas mnogi pljuju po svemu i pišu i govore svašta kao da smo nesposobni a kako smo toliko izgradili i živjeli u bratstvu i jedinstvu.

ko nije bio ni za jedne ni za druge, nadrljao je

pre 7 godina

postoje spoljni i unutrasnji faktori. spoljni su se stvorili raspadom blokovske podele sveta, te je dotadasnji znacaj jugoslavije kao tampon zone ili "umiljatog jagnjeta", izgubio smisao, a i zasto bi ameri i dalje davali lovu, a sovjeti titrali, kad se geopoliticka situacija promenila. unutrasnji faktori su jos slozeniji.hrvati evo i ovde trube o nekoj politici sanu i spc i velikosrpskoj dominaciji, valjda zaboravljajuci da su u srbiji, a ne u hrvatskoj postojale dve pokrajine, da su hrvati, ane srbi ustavom od 74. dobili pola puta do nezavisnosti, da su dobili skoro celokupnu jadransku obalu, iako je poznati na cijoj je strani bila vecina hrvatskog naroda u 2.svetskom ratu i sta se sve desavalo. ipak, prepoznali su trenutak. za razliku od slovenaca za koje je kardelj jos pedesetih govorio da im je jugoslavija medjufaza do nezavisnosti. s druge strane, tadasnej srpsko politicko rukovodstvo, u kojem je izmedju ostalih bio i jovic, bilo je apsolutrno autisticno i nedoraslo trenutko. nije prepoznalo da se svet menja strateski, bar za narednih 50 godina, nisu ukapirali da padom berlinskog zida pada i komunizam, vec su ga sumanuto branili, cak i kad je on u moskvi. takve birorate su iskreno bile i za jugoslaviju, ne videvsi da time gube i srbiju! e kad, je vec sve bilo kasno oni kao glume nacionalizam, iako onit to nikad nisu ni bili, vec samo birokrate i vlastoljupci. kao i u hrvatskoj uostalom. ipak, tudjman je ostvario svoje ciljeve i sad trubi tu pricu o srpskoj hegemoniji.

matke

pre 7 godina

Samo zlonamerni ne vide da je sve bilo teledirigovano spolja.
Nesposobnost srpskih političara ne može sakriti zle namere Amerike i Nemačke. Pokazalo se da su Milošević , Marković i ta garnitura u toj geopolitičkoj igri totalni amateri.
To je prokletstvo ovog naroda - na vlast dođu ljudi koji su majstori unutrašnje politike bez mogućnosti da sagledaju širu sliku.
Rezultat toga je da za 100 godina Srbije neće biti.

nomen est omen

pre 7 godina

Makedonija, Srbija i BiH bi danas imale daleko vise koristi da su ostale zajedno u drzavi konfederalnog tipa nezatupljenoj komunistickom/nacionalnom ideologijom. To bi bila jedna gradjanska prosperitetna drzava u rangu danasnje Rumunije, ali eto, umesto toga imamo tri ekonomska tigra..

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Kad se u Srbiji žali za SFRJ, za čim se točno žali?

Za komunizmom? Vlašću radne klase? Samoupravljanjem? Društvenim vlasništvom? Inflacijom? Vožnjom na parne i neparne datume? Odlazak u Trst po farmerke?


Ili možda samo za idejom "svi Srbi u jednoj državi"?
(Ante, Zadar, 13. septembar 2016 21:37)


За мањом одговорношћу (фабрике раде, шта и како тачно опстају - апсолутно није битно) и вишим стандардом у односу на Мађарску, Румунију, Пољску. Социјализам је најбоље друштвено уређење док год се троше туђе паре.

Aleksandar I

pre 7 godina

(Meister Jakob, 13. septembar 2016 21:18)

U teskoj si zabludi...Kod moje majke koja je radila u Galenici, direktori su bili Slovenci i Hrvati i to 1992 i 1993, cak i ranije.A sto se tice oficira komadant Rv i Pvo Jugoslavije, bio je general Anton Tus...

Homo politicus

pre 7 godina

Jooj samo nemojte ostavljati komentare tipa "Milosevic je krv za sve".
Molim Vas malo sire tumacite dogadjaje i ne potpadajte pod zapadnu propagandu o krivici jednog coveka za bas sve dogadjaje 90-ih. Mislim da je to postalo vec klise.

VUK

pre 7 godina

hoće čovek dodatni dinar na skromnu penziju od 1500 eura!Ok.Legitimno. Piše knjigu i ko kupi,kupi.. ali da mirno spava i još piše!?!? eee to je samo potvrda da treba mi koji smo pretekli u vreme vladavine ovog gospodina i njegovih drugova da slavimo što smo živi. Umesto da piše, trebalo bi dok ga još noge služe, a služiće ga dugo (nisu istrošene jer mu je ceo radni vek guzica bila u fotelji), da prošeta malo grobljima. Kako u Beogradu, tako i po gradovima u Srbiji i gradovima ex YU republika, da pogleda u spomenike podignute u periodu 1991 -1995, u sve te dečake i mlade i stare ljude koji su život izgubili u ratovima devedesetih.. Kakva Titova zavera? Spremao nas za rat devedesetih dajući nam posao, stanove, besplatno školovanje i lečenje, pasoš za bezvizni ulaz u sve zemlje sveta!!?? I sad pripadnik grupe koja je razbila takvu državu i pripadnik srpskog rukovodstva koje je izgubilo ratove u Sloveniji i Hrvatskoj i poniženje u Bosni.. traži u drugima krivce? Samo mi možemo ovakvo nešto mirno da gutamo. Penzija čika Joviću, penzija!

bosna - zauvijek

pre 7 godina

lično sam gledao emisiju na RTS-u , gosti emisije , g-din Bora Jović g-din Vasil Tupurkovski , kada je pred prisutnim Jovićem, Tupurkovski iznio podatak da je tadašnji ministar vanjskih poslova EU - De Mikelis , nudio momentalni prijem u EU i pet (pet) MILIJARDI (namjerno Caps)pomoći za oporavak posrnule ekonomije uz uslov DA SE NE IDE U RAT (opet Caps namjerno), voditeljica Olivera je upitala (vjerovatno iznenađena podatkom, pa je čak izostalo i persiranje) , "pa Joviću je li ovo istina" , g-din (ja ću ga ipak i dalje nazivati gospodinom) Jović je rekao slijedeće :
"da , istina je , ali to nije bilo u interesu srpskog naroda"
ja se lično dobro sjećam šta je na to rekla voditeljica, a koga interesira neka potraži snimak na arhivi RTS-a (valjda nije obrisan kao neželjen), eto toliko oko angažmana stranaca , jer , zaboga , kako bi mi (balkanci) to (a bilo je toga da imamo materijala za sramotu narednih 1K godina) sami

Onokao..

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34)

Aha, da rezimiramo:
Raspad drzave nisu hteli oni koji su prodavali "slobodni zrak u konzervama", koji su na tarabama pisali "srbi mars odavde", koji su raspisivali referendume o ocepljenju, ubijali vojnike(jos golobrade mladice), svatove na trgu u sarajevu, nego je raspad drzave hteo onaj koji je poslao vojsku da bi branio ustavni poredak? Jako zanimljivo glediste...
Milosevica nikad nisam podnosio, ali ce me ovi autofasisti naterati jos da pocnem da ga branim.
I da, ove "slobodne izbore" koje si pomenuo jedan od komentatora ovde nabroja kao jedan od razloga raspada drzave, jer su Srbi bili najveci konstitutivni narod(!?) Aj se vi malo usaglasite medjusobno sta je razlog raspada :)

izvor molim

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34)

Ja mislim da se dobro secam tog vremema i da sam bio dobro informisan, ali se ne secam ponude da se 1991.godine pridruzimo NATO i EU. DA li mozete da citirati neki relevantan izvor za ovu tvrdnju?
Inace bilo bi jako cudno da se tako nesto desilo jer su Slovenci vec uveliko pre toga bojkotovali savezne institucije i inicijative (ne sve, nego selektivno), u Hrvatskoj su vijorije sahovnice i vracali se oni koji su pobegli nakon drugog svetskog rata, a u Beogradu su bile demonstracije i tenkovi na ulicama... u takvoj situaciji nam nudili da pristupimo NATO i EU!?

Homo politicus

pre 7 godina

Ma ljudi jednostavno receno HR i SLO su imali "saveznike" odnosno preko njih su zapadni mocnici ostvarili svoje globalne interese, oni su bili obicne marionete u rukama zapadnih mocnika.
Danas su SLO i HR "samostalne" drzave koje grcaju u dugovima gde obican gradjanin ne zivi nista bolje od gradjana Srbije.
Mi iz Srbije danas ne vidimo sta je to toliko bolje u Hrvatskoj, u cemu je to Hrvatska uspesnija, cemu ta teritorija kada se brisu granice evropskih drzava, sta je to toliko superiorno u Hrvatskoj da je vredelo secesije, krvavog rata i izgubljenog vremena.
Drage komsije mislim da su nas ovi sa zapada sve zajedno namagarcili, napravili budalama i da nam se smeju koliko smo bili glupi i naivni.

lepo zborite

pre 7 godina

(Neko Daleko, 13. septembar 2016 21:07)
Sta mislite kako je to u Evropskoj uniji? Ko odlucuje, Nemacka ili Portugal? Ko ima vise glasova?

zoran

pre 7 godina

Lepo receno i sve tacno i jasno.Da li je Milosevic samo izgovor za otcepljenje? Da li se moglo spreciti ono sto su decenijama zeleli Hrvati i Slovenci?Mislim da su hteli rat da bi bili zrtve i opravdali razlog otcepljenja.Jos 70-tih su pokusali i nisu uspeli ali 90-tih su uspeli ali su uspeli i da zaviju mnoge u crno.

Dragan BL

pre 7 godina

Hahaaa... to vam isto dođe kao kad dželat opravdava svoju krvavu rabotu. Ovaj čovek jako dobro zna da je upravo on i njegova klika potpomognuta sa Milosevićem, da su srušili SFRJ i direktno doveli da se Slovenci i Hrvati počmu otcepljivati od takve Jugoslavije. Zašto se dozvolilo još 1997 da slovenački i hrvatski komunisti napuste Savez komunista Jugoslavije? Ko je blokirao normalnu smenu vlasti u Predsedništvu_ Ko je dobio 4 nelegalno izabrana glasa? Zašto smo odbili predloge o asimetričnoj federaciji pa posle o konfederaciji? Milošević ih je sve odbio, pa zaratio i to 4 puta i sva 4 rata izgubio, a vi ste mu u svemu ovome jako dobro pomogli!
Krivi ste i odgovorni za ovu katastrofu, pa se sada vadite na zapad, a sećam se kad je američki ambasador V. Cimmerman lupao šakom u sto u Beogradu kod Miloševića i trtažio celovitu i nesvrstanu Jugoslaviju. Gde je ovde samokritičnost, malo ste ulepšali prošlost da sebe oslobodite ogromne odgovornosti. To gde je Srbija danas vi i Milošević ste najzasluženiji.

Aaaa

pre 7 godina

OVO opet truje?! Vi i vama slicni pozderali ste nam devedesete zajedno sa milosevicem i njegovom pomahnitalom gazdaricom. Cutite vise!

Lela

pre 7 godina

Samo zbog cinjenice da je vama tada spasavanje Rusije od sirenja NATO-a na istok (bilo je sasvim jasno da Juga ulazi u EU a onda i NATO - mnogo ranije od Madjarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, ...) bilo mnogo vaznije od hiljada uzalud izginulih i osakacenih mladih ljudi, trebalo bi da svi vi gulite 1000-godisnje robije a ne da nam zagadjujete medijski prostor.

ZoranNS

pre 7 godina

Srbija nije htela raspad SFRJ, ali njeno rukovodstvo je htelo da SFRJ bude Srbija. Pratlil smo sve vaše sednice i jasno je da ste vi Joviću jedan od glavnih aktera ove nesreće naroda ove zemlje, videli ste mat u tri poteza, a izgubili partiju, Srbija je posle vas ostala kraća i ponižena, od tada i sve do danas.

whocares

pre 7 godina

@Ante Bot
Nisam ni mislio da su svi podjednako krivi, vec mi je recenica "Srbija je izgubila sve sto je gradila i pritom proglasena krivom" zvucala kao da g. Jovic implicira da je srpska strana mnogo manje kriva, i jos to potkrepljuje nekim ne-bas-dobrim argumentima. A na kraju krajeva, jedna od poenti koje sam hteo da napravim je da je situacija bila veoma komplikovana i nazalost vodila u seriju katastrofalnih dogadjaja pa cak i kada bismo i hteli da nadjemo onog ko je "najvise kriv", pa zar bi nas i odvelo negde? A i koliko mi civili uopste znamo o svemu ovome... A nevoljnost svih strana da priznaju bar deo odgovornosti nas dovodi u situaciju da ne mozemo/ne zelimo da pomognemo jedni drugima da resimo probleme iz proslosti i pitanja nestalih i slicne stvari. Zato ne govorim o vecoj/manjoj/jednakoj krivici.

C i n i k

pre 7 godina

I danas,samo se ovde gaji i afirmise YU nostalgija. Cak ima na desetine JP koje nose naziv YU u imenu....Kad ce neko da shvati,pogotovo ovakvi kao Jovic,da je nasa drzava Srbija,a ne YU. Svi drugi narodi nisu hteli u YU po cenu sukoba,zasto je nekima stalo do Yu,u cemu je fora,ne razumem? Hocete da kazete da ti narodi nisu imali pravo na.samostalnost? Pa to je zapisano u Ustavu Sfrj iz 74,da svaka drzava ima.pravo na otcepljenje! To je i normalno. Kao u braku. Sem toga,pokazalo se da su svi bili u pravu,i Slo i Hr i Cg i BiH. Sve fe.drzave danas imaju veci standard a neke su u Nato i Eu. Prema tome,Srpski komunisti i rusofili neka sanjaju Yu,ali u medjuvremenu neka se pogledaju u ogledalo ponekad!

ilija

pre 7 godina

Jel to priznanje da SFRJ nije imala državni menadžment posle Pope Kočića, pogibije Slobodana Penezića... to stvarno nije ništa novo.

Ruzicasti jednorog

pre 7 godina

"Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović"

On i dalje ne moze da izadje iz stare komunisticke "Ja sam drzava". Neko je u komentarima dole pitao "Ko vem je dao pravo da Slovencima kazete da mogu slobodno da idu". Pravo im je dala revolucija pre mnogo godina, eto ko. Za koju su on i njegov patron bili premladi.

A ovo njegovo posipanje pepelom je vise nego ocigledno, frka mu je. Treba ipak otici uskoro na onaj svet, pa da ga lepo upamte. "Ja sam se trudio, ja sam najvise izgubio i jos mi vicu da sam kriv!" O njemu je rec, ne o Srbiji.

Ne znam da li u knjizi ima nesto o spontanom samoukidanju autonomija, o spontanom naoruzavanju Srba u Krajini, o prebacenim desetinama milijardi dolara na privatne racune, o totalnom kriminalizaciji i mafijaskoj okupaciji cele drzave i svih njenih institucija. Cela drzava je 90-tih bila privatna. Njihova. Tako je navikao.

To je bila najobicnija mafija koja se dokopala drzave. A ovaj stari mafijas ne zna da uziva u starosti.

Neka napravi neko lepo delo, neka pokloni prihod od knjige bolesnoj deci. Bolje ce se osecati, nego ovako pateticno da kukumavci na kraju.

Punoglavac iz žabokrečine

pre 7 godina

Srbija je htjela "veliku Srbiju" Joviću, i ne pravi se lud. Ti si takođe jedan od velikih krivaca za njen raspad, a ne Zapad.

Jovan

pre 7 godina

Ceo problem za nas je bio taj sto je Milosevic po svaku cenu hteo da sacuva komunizam i kada su u svetu konacno shvatili da on od toga ne odustaje i da ima podrsku naroda za to onda su dopustili da sve republike pobegnu od nas. Milosevic je za taj svoj cilj koristio i nacionalizam i Srbe u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu a podrska u Srbiji mu je ojacala i dolaskom iz drugih republika u Srbiju komunistickih oficira JNA koji su i osnovali partiju Savez komunista pokret za Jugoslaviju. Pa ko ne bi pobegao od sulude komunisticke republike. Milosevic nije davao pet para za srpski narod a bio je spreman da izgine 90% Srba zarad ocuvanja komunizma a da on sa onih 10% koji prezive "iz pepela stvara novu Jugoslaviju" - kako je govorila njegova lepotica. Eto to je razlog sto su sve ostale republike mogle uz odobravanje svih u Savetu bezbednosti OUN da napuste zajednicku drzavu a mi smo zbog takve Miloseviceve politike okarakterisani kao nacionalisti i sovinista sto mi ustvari kao narod to nikad nismo bili. To je bio razlog raspada Jugoslavije, i ratova i svega ostalog sto smo doziveli.

Urbini

pre 7 godina

Po mom misljenju, Slovenija i Hrvatska su na brutalan nacin doslovce "amputirane" od Jugoslavije. Samo, ta Jugoslavija vise nije bila titova SFRJ, to je bila nakaza od Juge u kojoj se Srbija na neustavan nacin docepala glasova Crne Gore, Kosova i Vojvodine. Otpustio je Slovence a Hrvate je mislio drzati u saci preko "hrvatskih Srba" iskoristio ih je na najbrutalniji nacin da bi ih se kasnije odrekli. Da je Tudman zelio rat, pa zar bi dozvolio 1/3 zemlje da mu 4 godine okupiraju pobunjeni Srbi? Nema nikakve logike.
Jovic sada glumi nevinasce a trebao bi biti u zatvoru za svo zlo sto je ucinio. On i sve glavesine nekadasnjeg vojnog vrha! Nitko nije odgovarao za unistenje Jugoslavije.

poljoprivrednik

pre 7 godina

Jovic zaboravlja miting u Kosovo Polje i u Novom Sadu, ukidanje autonomije, poterivanje miiiona stanovnika, ubistva civila, novinara, politicara neistomisljenika, naoruzavanja srpskog stanovnistva, Seselja, Arkana, Legije, mafiju Milisevicevog sina.............

Aca

pre 7 godina

Sve se svodi na to ko je uz Ruse a ko nije...To je glavni razlog razbucavanja Jugoslavije.Razdvojili su nas od ostatka jel su procenili da smo previše inficirani Rusijom i odčepili "zdrav"deo koji pristaje na bezpogovornu saradnju...Brzo su svi provalili da je saradnja sa Amerima recept za samostalnost pa su i muslimani i šiptari koji mrze Ameriku da im se povraća od nje pristali da igraju njihovu igru da bi dobili svoje....Samo su ove debilčine kod nas na vlasti iglali na kartu koja gubi i izgubili sve...

Milan

pre 7 godina

@ dušan
Tuđman to nikad nije rekao. Možda ste to negdje pročitali kao novinarsku ili političku laž, jer to nema nikakve logike. Tuđman je stalno ponavljao da je Hrvatskoj rat nametnut. Tuđman je pokušavao sve da izbjegne rat jer nije bilo nikakve šanse da Hrvatska dobije rat, jer nije imala vojsku, nije imala oružje, nije imala podršku međunarodnih faktora, nije imala novce, a nedugo nakon balvana presuđen je i embargo na oružje. Srbija je imala sve, izočen vojni kadar, vojsku JNA, naoružane pobunjenike protiv Hrvatske u samoj Hrvatskoj, dobrovoljce iz Srbije. Hrvatska nije imala ni policiju a kamoli vojsku. Tuđman je pokušavao sve da se rat izbjegne ili bar da se odgodi koliko je god to moguće jer se Hrvatska nije imala čim obraniti. Čak i Teritorijalna obrana u Hrvatskoj je razoružana (dozvolio Račan, a Kučan u Slo to nije dozvolio) 10-ak dana prije referenduma. Ako je Tuđman to rekao kako kažete onda se to ne uklapa u ništa sto je inače radio i govorio. Možda je to nešto izvan konteksta ili neki lapsus jer ništa drugo logično ne može biti. I zašto bi Hrvatska željela rat čak i da je vojno bila nadmoćna? Što bi dobila tim ratom? Što je ovako dobila ratom? Dobila je desetine milijardi $ štete, mrtve, ranjene, penzije za njih itd. I isti teritorij koji je i prije imala. Još je ostala bez Posavine iz koje su Hrvati rotjerani, njih 200 hiljada.

singer

pre 7 godina

niste znali ni da radite, ni da se bijete, nista niste znali ... bora jovic neki faktor
...moja pokojna baba bi bolje vodila drzavu... sklanjate mi njegov odvratan lik s ociju!

bravo

pre 7 godina

Uplasio sam se da cu uci na komentare i videt euforiju, ko je ovaj covek, kako je pametan.... itd....

kad ono...

hvala vam komentatori.
ipak se niste obrukali. drago mi je da vas ima takvih, jos uvek tu.

ovaj covek ne zasluzuje da ga b92 prenosi u bilo kom obliku.
poYY

Malo realnije

pre 7 godina

Ma da kod srbo-komunista uvek je neko drugi kriv, pocev od marsovca pa na dalje. A nije kriv Milosevic i njegov Savez komunista koji su posle pada Berlinskog zida i dalje hteli da vladaju da im se ne bi desio scenario kao u Rumuniji sa Causeskom. Srbija je jedina zemlja gde su komunisti pod novim imenom i daje na vlasti i koji su pevali na Adi 1990, Slobodane ......Slobodane....ti si komunista- volimo te vise i od Isusa Hrista.....

gaius

pre 7 godina

Mogu samo da kazem hvala vama, komentatorima na ovoj temi, koji ste dobili najvise pluseva, jer nekad pomislim da u Srbiji nema ljudi koji normalnije razmisljaju i koji nisu slepi nacionalisti. Uverili ste me u suprotno.

My name is Zlatan

pre 7 godina

Boljka svih prošlih, a i sadašnjih ex-yu (izuzev Slovenaca) političara jeste sto su bez trunke samokritike i sto vječito, uporno i besramno izbjegavaju bilo kakav oblik vlastite odgovornosti za bilo sta - uvijek te vješte ili manje vješte zamjene teza, uvijek postoji negdje neki drugi krivac za vlastite greške i odgovornost.
Zato nas i dalje mogu farbati, zato i dalje mogu na vlasti biti ovi isti korumpirani mediokriteti koji nas i dalje pumpaju mržnjom i podjelama, dok oni sustavno crpe i uništavaju ljudske i ekonomske resurse ovih naših državica.
No valjda i mi obični ljudi imamo neku osnovnost sto im i dalje dozvoljavamo da nam sve ovo i dalje rade ???

Perla

pre 7 godina

Dobro pamtim Jugoslaviju jer sam se u njoj rodila, školivala i radila više od vadeset godina, pamtim Miloševićev period i sve ono što se desilo posle njega. Jedini i njajači utisak koji imam je da smo ODUVEK na vlasti imali najgore ljude, eksponente UDBE i borce isključivo za svoj džep i priviliegije (Djindića isključujem). I ovaj tkz. gospodin Jović je jedan od onih nesposobnih, pokornih (jačem) koji je mnogo voleo svoj privilegovani status i nije nikada ništa učinio za druge, osim za sebe. Kao i svi sadašnji političari, uostalom. A svi oni pokušavaju da se peru: neko knjigom, neko ratovima, neko paranoičnim izjavama.

A nama sve teže i sve gore...

Novi Sad

pre 7 godina

Krivi smo, mi Srbi, jer pošto-poto kroz istoriju hoćemo da očuvamo Jugoslaviju, iako je ostale članice neće. Kao i u životu, braku - ne možeš da zadržiš na silu nekog ko više neće sa tobom. Rešenje svega, kako u životu tako i u federaciji, je mirni, sporazumni razlaz.

Шумадинац

pre 7 godina

Јовићу...за суноврат нације криви су пре свега српски политичари тога доба. Да сте били државници који воде рачуна о будућности нације а не политиканти којима је само било стало до власти по сваку цену, без обзира на судбину и будућност нације и величину државе, још на Титовој сахрани би сте неког озбиљног потенцијалног савезника повукли за рукав на страну и попричали о томе шта даље. 50 година сте краља и политичаре краљевине Србије и Југославије оговарали пред народом као неспособне будале, а у распад ваше СФРЈ-а ушли са мање савезника него они у Први и Други светски рат. Да сте били државници видели би да се комунизам распада и први увели вишепартијски систем, тржишну економију и нашли ваљаног савезника у свету. Тачно је да су други народи, у првом реду Хрвати, силом (зато се Шпегељ и наоружавао) хтели распад Југославије, али кад га то они па нису хтели. Твоја дужност је била да им немилосрдном и брзом војном акцијом, ако већ није могло другачије, подржан озбиљним савезницима, које си требао да нађеш, диктираш услове распада. Овде је НАТО дошао после 4 године. Шта сте ти и којекави Кадијевићи (где тај оно оде у пензију), чекали те 4 године (време трајања светских ратова) са 100 генерала у БГ-у. Али за тебе и твог шефа "Србија није у рату". Човече, Крајина гори, 250.000 срба бежи главом без обзира, а твој шеф "велики србин и патриота" није доступан на телефон. Е Карађорђе је био доступан кад је ономад почела "сеча 25 кнезова". Зато је он и направио државу а ви је изгубили.

Iluminated

pre 7 godina

Svi narodi na ovim prostorima su imali svoje komuniste, Srbi komunisti su najgori bili za svoj narod, u želji da se dokažu kao Jugosloveni zaboravili su korene. Milošević je 91. izveo tenkove na svoj narod da bi sačuvao komunistički sistem, a ne Jugoslaviju. Čitave generacije ste upropastili i sad hoćete da trujete nove svojim knjigama.

danijel

pre 7 godina

Социјализам је најбоље друштвено уређење док год се троше туђе паре.
(Adriano_Galliani, 13. septembar 2016 21:50)

Bravo!

Misko

pre 7 godina

Ponovo lamentiranje i istorijopatija u Srba. To je jednostavno nedopustivo u formiranju moderne politike - fore tipa hajde opet da sednemo, ne radimo nista i hvatamo se za glavu analizirajuci kletu sudbinu. Takodje bih da potsetim da su tadasnji (a nazalost i sadasnji) polotocari Srbije delovali kao neuka rulja, pa nije ni cudo sto su bili pregazeni - niko ozbiljan u svetu nece pricati sa ulucarima na drzavnickom nivou. Pogledajte samo debatu ovog g. Jovica sa g. Mesicem tih godina, kad mu nas namestenik za predsednika drzave govorori nesto tipa "ej bre ti" i sl. Dobro smo i prosli s obzirom koga smo imali. Vazno je da ne odustajemo od negativne selekcije; osobenjaci, smutljivci i ulicari u vrhu i pozicije i opozicije.

leptirica

pre 7 godina

(Mladen Mladenović, 14. septembar 2016 12:35)

Da se nije radila centralizacija na Beograd i da se išlo na neki oblik demokratske federacije Jugoslavija bi opstala i vjerovatno bi danas bila sila u EU. Mislošević nije branio Jugoslaviji,već svoju ideju centralisticke komunističke federacije koju drugi nisu željeli. Danas bi bili jedna od razvijenijih država jer uništio nas je rat,Srbiju NATO bombardiranje i loše provedena privatizacija . Shvatite da je Jugoslavija mogla opstati kao komunistička centralisticka federacija sa Slobom na čelu - NIJE. Dal je mogla opstati kao demokratska federacija,decentralizirana - ITEKAKO.

nema deda mraza

pre 7 godina

najbolji primer je kolo mire markovic oko lomace titovih stvari

onog momenta kada je gidra isao u rusiju je bio znak da se u politici jugoslavije nesto menja

a milosevicev scenario je poceo bacanjem jogurta, blokadom zbog slovenackih sokova anatemom na ante markovica, vorsipovanjem bozovica i gomilom slicnih primera

Milan

pre 7 godina

""Da Hrvatska nije zeljela rat ,rata nebi ni bilo"!-Franjo Tudjman,Jelacic plac,januar 1992,(neposredno po medj. priznanju Hrvatske)"

Izvor te "vijesti"? Tuđman to nikad nije rekao, dapače Hrvatska je poduzimala sve da do rata ne dođe. Hrvatska je željela jedino miran razlaz. Kako bi Hrvatska željela rat kad nije imala ni puškice? Čime bi pobijedila? Sa praćkom?

Advokat svih Srba

pre 7 godina

Čovek ima 87 godina i a s obzirom da će ga uskoro Bog pozvati na večiti razgovor, pronašao je zgodan trenutak da samoinicijativno i ničim izazavanim bez ikakvog utemeljenja okaje svoje grehe praveći se lud tako što sve priča u drugom,trećem licu ne spominjući sebe, kao da je on pišao niz vetar u tim vremenima!

Cinjenice

pre 7 godina

Srbi su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji, ali su bili skrajnuti sa svih bitnijih pozicija od 1945 pa sve do 1987 kada se krenulo sa nivelisanjem. Do raspada procenat Srba na bitnijim pozicijama je idalje bio ispod ucesca u broju stanovnika.
Hrvati su imali umereno rukovodstvo neko napisa, ali isto tako Hrvati su se uveliko naoruzavali tokom 80ih gde je u nekoliko navrata to preseceno od strane tadasnje UDBE.
Konfederacija koja je predlagana je bila dimna zavesa za lakse iskljucenje Srba kao konstutivnog naroda u Hrvatskoj pre svega. Hrvati nisu hteli konfederaciju, hteli su nezavisnost.
Sve je inace pocelo mnogo ranije, sa promenom ustava 1974, a priprema toga je bila 60ih kada je 90% Srba sklonjeno sa visokih pozicija kako bi se na njihova mesta doveli pogodni ljudi iz ostalih republika.
Srbe u Hrvatskoj niko nije nista pitao vec su preko noci izgubili ulogu konstutivnog naroda, pocela su maltretiranja i proterivanja sa posla, odgovor je bio pobuna.
U BiH se pokusalo isto to gde su Srbe pa i Hrvate gurnuli na marginu i dobili smo rat.
Slovenci su izasli iz svega relativno cisti, Makedonci isto kao i Crnogorci na kraju. Najveca razlika se vidi u tome kako se proslo sa Hrvatima i Muslimanima sa kojima se kroz istoriju ratovalo vise puta i sem tih 60ak godina relativnog mira (izmedju dva rata i do 90ih) uvek je bilo na krv i noz.
Milosevic je kriv naravno, ali je kriv Srbima jer je uradio sve nasuport interesa naroda. Hrvatima je dobar, dobili su sta su zeleli.

Gile

pre 7 godina

Preispitajmo sebe, Jugoslavija nam je bila los projekat. Svi su nas iskoristili i odbacili. A zasto su nas odbacili? Mozda zato sto smo mnogo navalentni? Ucestvovali smo u dva rata potpuno nepotrebno, izgubili od 1914 do 1945 najmanje dva miliona Srba, a posle 1991 smo izgubili i teritorije. Nasa politika je veliki debakl, jer ako ne umas nesto da sprovedes onda nemoj. Ubili su nas nasi politicari, potpuni diletanti koje bas briga za narod. Kao sto je ovaj drug Jovic iz Niksica batocinskog...

sfrj

pre 7 godina

Svasta, to ti je kao kada bih ja rekao, morao sam da se razvedem jer je kucni savet moje zgrade izvrsio pritisak. Inace, volim svoju zenu, ali, sta ces, kucni savet je jaci.Ali, recimo, OK, ovaj tip je u pravu. Ali, sta bi onda posle toga, jel CIA radila privatizaciju i unistila milione radnih mesta? Ili su to radili Jovicevi pajtasi? A, posle i mangupi iz nasih redova, jos vise!

milko

pre 7 godina

Gledao sam i slusao B Jovica i Vidoja Zarkovica na ustavnoj komisiji u tadasnjoj palati federacije. Njih dvoje su bili poslednji i uporni branioci Kardeljevog modela, jednopartijskog sistema za razliku od ostalih koji su hteli demokrarske promene. Koliko su bili iskreni drugo je pitanje. Dakle, politicki metuzalem ne govori istinu, mada to vise nije vazno bilo kome.

milorad

pre 7 godina

Kad je 1918 napravljena Kraljevina posilni(Janko Vukotic) pitao je Kralja Aleksandra da li je moralo ovako. Aleksandar je odgovorio da nije, ali da bi na Drini u tom slucaju imali Austrojance. Kralj Aleksandar i Tito su istniski hteli i pravili Jugoslaviju. Cehoslovacka se raspala za jedsn dan, SSSR se urusio za mesec dana. Jugoslaviju su razbijali i spolja i iznutra 15 godina(1990-2006).

Anonimus

pre 7 godina

Pa ti si se Jovicu drzao Ustava kao pijan plota.Zaboravio si slucajno, a pre bih rekao namerno, da je tebi i Slobi, americki drzavni sekretar dao rok od mesec dana da sredite situaciju ( cak i vojno), ali si ti tada to odbio, jer je za tebe bilo protivustavno!!
Kada si bio u prilici da uhapsis Tudjmana, Spegelja i Mesica, govorio si da nije po Ustavu...A oni su pljuvali na taj Ustav!
Nije zapad rasturio Yugu, nego ti nesposobnjakovicu.
Sada sebe peres, a trebaolo te je proterati u Sibir.Zali boze sto ti hodas ovom zemljom, sram te bilo tako matorog.

Miki

pre 7 godina

Srbija se udesila već u balkanskim ratovima 1912. Kao ona baba iz narodne poslovice, koja je dala dinar da uđe u kolo, a posle mnogo više da iz tog kola izađe.

obi van

pre 7 godina

Joviću, vi ste svi čuvali partiju, umjesto državu. Osim Beograda, nikome više nije bilo stalo do tog jednopartijskog sistema. Strane sile su odigrale veliku ulogu, ali je ovo navedeno bio glavni razlog.

realno

pre 7 godina

Zašto se braća odvajaju kad se ožene? Zato što su ipak različiti iako su slićni, zato jer svaki od njih ima svoju volju, svoje želje, svoje viđenje, svoje talente i svoje mane. I njihove žene također. Dakle razilaze se jer žele očuvati dobar odnos i mir i bit slobodni u odlučivanju. Tako je i sa narodom. Iako sličan narod (jezik) ipak je izgradio različite identitete (religija, teritorij, povjesna povezanost sa nekim drugim politički jačim narodima) i zbog toga ima različite želje i vizije budućnosti, a to je razlog zašto želi bit samostalan.

leptirica

pre 7 godina

@ Milan 

Milane, vest je tacna, Tudjman je to zbilja rekao. Istina, ne u januaru, vec 22. Maja 1992. Nakon povratka iz NY, gde je Hrvatska primljena u UN.
(dusan, 14. septembar 2016 16:08)

Tuđman je rekao: Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela. Ali mi smo procijenili dasamo ratom možemo izboriti samostalnost Hrvatske.
Znači, rat je bilo moguće izbeći, samo da smo mi odustali od naših ciljeva, tj. od samostalnosti naše države.
F.T.

Eto to je rekao. Malo drugačije kad ne izvuceš samo jednu rečenicu.
--Znači čovjek je rekao da se mogao predati i nikad nebi dobili samostalnost,nikad nije rekao da je Hrvatska izazvala,ili da je Hrvatskoj bio cilj rat. Rekao je da je bilo jasno da Milošević ne misli dopustiti samostalnost Hrvatskoj i da je rat jedini način da se izborimo za to.

vovodjanin

pre 7 godina

Neko je ovde pravio paralelu između YU i EU. Samo da naglasim da EU nije nastala da bi se raspala, dok je Jugoslavija nestala jer nije bila sposobna da se transformiše na funkcionalan način. Današnja EU se menja, posle Brexita ništa nije isto kao pre... Naš je problem što smo se raspali ratom. Evropa je dovoljno pametna i neće se raspasti ratom već će se transformisati na miran način i opet postojati u nekom obliku.

Komša

pre 7 godina

Zašto rat? Zašto ta društvena svojina nije postala imovina gradjana?
Zato što su 40 godina vladadali na osnovu ideologije a onda su rešili da vladaju kao vlasnici kapitala.
Tranzicija će se završiti onda kada potomci (biološki i ovi ideološki koji su se kasnije priključili i pokazali korisnim) revolucionara iz 45. zauzmu mesto Rade Pašića u istom onom kapitalustičkom okruženju protiv kojeg su im se dede borile.
Kada se to ispuni krug će se zatvoriti i "revolucija" će dobiti smisao.
Zipa ViVoVitica- ode imovina sindikata
Čuvaj Ogulin- puče stara devizna štednja,zajam za preporod.
Brani Bosnu- ode pnzijski fond ...Dafine,Jezde,Kipar...
Ne dam Kosovo - al' 24 privatizacije može...
I sada na istu foru hoće.Da dovrše.
Čim se ovaj javlja čuvajte novčanike ljudi.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Tvrditi da je Srbija želela i inicirala raspad SFRJ je po smislu veoma slično onoj pošalici koja glasi "Samoubistvo iz zasede"?! Srbi su branili Jugoslaviju sve dok nisu shvatili da je ona stavljena na kockarski sto velikih sila i da joj nema spasa. Tek onda se neko setio da u toj državi postoje Srbi i srpski nacionalni interesi. Eh, sada, ako hoćemo u inat Borislavu Joviću, zato što ga mrzimo iz odredjenih ili neodredjenih razloga, da tvrdimo suprotno, onda je to druga stvar. Može i to ali, istina opet ostaje onakva kakva jeste. Raspad Jugoslavije, još od 1918 godine fanatično su želeli Hrvati, kasnije, kada je prestala pretnja od germanske čizme i Slovenci. Setimo se uvodjenje paralelne valute /to je za nas Srbe bio tipičan slovenački humor/ koju su nazvali poetičnim imenom lipa, potom zauzimanja graničnih prelaza, da ne pominjemo ubistvo dece i organizovanje diverzija protiv ondašnje JNA. Potom, ako sve to nismo sanjali, setimo se divljanja po Hrvatskoj, na utakmici, davljenja vojnika JNA na tenku, uputstvo Martina Špegelja kako da se postupa sa "šizmaticima" i, setimo se početaka u kojima su diskretno nestajali vidjeniji Srbi u Hrvatskoj. Verovatno su to bili očajnički postupci Slovenaca i Hrvata kako bi odbranili, toliko dragu Jugoslaviju, kojiu su iz milošte zvali "tamnica naroda". Hrvatima su Srbi i Jugoslavija bili nephodni, "slamka spasa" da izbegnu giljotinu kao jedna od fašističkih država i saveznik Nemačke.

Srbimir

pre 7 godina

"Da Hrvatska nije zeljela rat ,rata nebi ni bilo"!-Franjo Tudjman,Jelacic plac,januar 1992,(neposredno po medj. priznanju Hrvatske)

-"Svoj sam zadatak obavio,Jugoslavije vise nema"!-Stipe Mesic,hr Sabor,decembar 1991

Da nije mozda posle ovakvih izjava Sloba kriv za raspad YU!!?)
Za vreme MASPOK-a,1971.-e(kada nije bilo ni Tudjmana ni Sobe) Mika Tripalo je javno urlao:"Sabicemo ih izmedju Uzica i Beograda!
Tudjman i njegovi su isprovocirali rat prvo izbacivanjem srpskog naroda iz Ustava ukidajuci mu konstitutivnost,a zatim i otvorenim napadima na kasarne JNA!;njemu i bratiji je trebao rat kako bi se u ocima sveta proglasio zrtvom "velikosrpske agresije" i na taj nacin iznudio medjunarodno priznanje resivsi se,jednom za sva vremena Srba,tog "trajnog remetilackog faktora",sledeci i nastavljajuci politiku svojih politickih uzora Starcevica i Pavelica!
Eee moj jadni i naivni narode,dokle ces da zivis u jugo-nostalgicarskim bajkama i iluzijama!!?;Hrvati(za razliku od nas) tu drzavu nikad nisu zeleli !;sve vreme njenog postojanja su je tretirali kao macehu iako im je bila majka koja ih je stitila od zlocina i genocida prema svojim sunarodnicima Srbima u oba svetska rata!(apsurd istorije je da su umesto kazne po okoncanju oba svetska rata oni bili-nagradjeni!)

danijel

pre 7 godina

Ceo problem za nas je bio taj sto je Milosevic po svaku cenu hteo da sacuva komunizam i kada su u svetu konacno shvatili da on od toga ne odustaje i da ima podrsku naroda za to onda su dopustili da sve republike pobegnu od nas. Milosevic je za taj svoj cilj koristio i nacionalizam i Srbe u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu a podrska u Srbiji mu je ojacala i dolaskom iz drugih republika u Srbiju komunistickih oficira JNA koji su i osnovali partiju Savez komunista pokret za Jugoslaviju. Pa ko ne bi pobegao od sulude komunisticke republike. Milosevic nije davao pet para za srpski narod a bio je spreman da izgine 90% Srba zarad ocuvanja komunizma a da on sa onih 10% koji prezive "iz pepela stvara novu Jugoslaviju" - kako je govorila njegova lepotica. Eto to je razlog sto su sve ostale republike mogle uz odobravanje svih u Savetu bezbednosti OUN da napuste zajednicku drzavu a mi smo zbog takve Miloseviceve politike okarakterisani kao nacionalisti i sovinista sto mi ustvari kao narod to nikad nismo bili. To je bio razlog raspada Jugoslavije, i ratova i svega ostalog sto smo doziveli.
(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Potpisujem svaku tvoju, Jovane! Da je komunistički mentalitet stanovništva žilav, da bi se najradije živjelo o tuđim parama jer se tako naviklo živjeti, to možemo vidjeti još i danas u svim ex-yu zemljama, jer u svima je ekonomija još manje-više socijalistička, ali to je već drugi problem...

Mikloš

pre 7 godina

Jugoslavija je bila trula država od početka i nije se ona raspala '90-te, raspadala se ona više puta prije '90-te. Raspadala se svakim preimenovanjima, diktaturama, "reorganizacijom". Sve su to bili neuspjeli pokušaji spašavanja Jugoslavije ali svi su neslavno propali, Jugoslaviju su "spašavali" uglavnom nasiljem ali ništa nije pomoglo. Očito je da su nacionalni antagonizmi bili prejaki a izazvani su velikosrpskom politikom i nepravdom koja je bila posljedica te loše velikosrpske politike.

Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Pa ovaj čovek nije rekao ništa konkretno. "Strane sile"? Opet sopstvenu nesposobnost, glupost i naivnost krijemo iza projektoivanih neprijatelja mi so izgubili stoleće jer smo bili bahati i nismo vodili računa o drugima koji su bili i verovali nam, pa smo ih izdali u više situacija. Uvek su neki drugi krivi za sve, a mi smo vekovne "žrtve" dobro poznata mantra koja više nema važnost. Gospodin Jović nije rekao baš ništa novo šta već nismo znali, pa ispada da se on brani kao i propalu politiku iz devedesetih.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

(Mladen Mladenović, 14. septembar 2016 12:35)
Da se nije radila centralizacija na Beograd i da se išlo na neki oblik demokratske federacije Jugoslavija bi opstala i vjerovatno bi danas bila sila u EU. Mislošević nije branio Jugoslaviji,već svoju ideju centralisticke komunističke federacije koju drugi nisu željeli. Danas bi bili jedna od razvijenijih država jer uništio nas je rat,Srbiju NATO bombardiranje i loše provedena privatizacija . Shvatite da je Jugoslavija mogla opstati kao komunistička centralisticka federacija sa Slobom na čelu - NIJE. Dal je mogla opstati kao demokratska federacija,decentralizirana - ITEKAKO.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (leptirica, 14. septembar 2016 13:04)
----
Koliko se sećam Srbija je bila dovoljno decentralizovana. Imala je dve autonomne pokrajine, čija su ovlašćenja bila veća od Srbije. Mogle su da blokiraju svaki srpski zahtev i nameru. Ako je neko hteo dalju decentralizaciju, mogao je da napravi nekoliko sličnih pokrajina u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni. Zar nije Istra mogla da ima autonomiju, potom Dalmacija i na kraju Slavonija. Možda do sukoba nikada ne bi došlo. Ali Hrvati to nisu hteli. Oni su, poput Bošnjaka danas, hteli decentralizovanu Srbiju a centralizovanu Hrvatsku i Bosnu?! Nemojte za takav propust da krivite Srbiju i Miloševića. Ili, Vama je, po ustaljenom klišeu, koji ne traži mnogo moždanih napora, lakše da opletete sa nečim što nema nikakvog utemeljenja u istini?

Shomi

pre 7 godina

Samo se jedan komentar osvrnuo na Ustav iz 1974, sve ostalo su ad hoc komentari.
Raspad Yu je samo krajnji cin necega sto je zapocelo jos, zvanicno "cestnom aferom" u Slo, 1968, nastavilo se cro proljecem pocetkom sedamdesetih, amandmanima ustava iz '84 kojima se ekonomski razbija yu.
Ocigledno je da 99% komentatora ne poznaje istoriju Yu posle '45, narocito ekonomsku pozadinu raspada.
Tuzno

garfild

pre 7 godina

Citajuci gomilu komentara u stilu Jugoslavija je bila divna zemlja i za sve je kriv Sloba, a to slusam redovno i od mladjih a posebno starijih, jako mi je zao sto Srbi ne poznaju istoriju 20tog veka. Posto su rasprave naravno besmislene, imam samo jednu poruku za jugonostalgicare, ljubitelje EU i cekace boljih vremena. Da bog vam smanjili penzije za jos pola, a mladima srecan rad za 200 eva mesecno zelim. Za bolje i niste niti zasluzujete...

djc-xxx

pre 7 godina

Običan makedonski narod je i pored svega želeo da ostane u zajedničkoj državi i bukvalno je obmanut. Njima su političari na ondašnjem referendumu sugerisali da glasaju za suverenu Makedoniju uveravajući da to ne znači da će se otcepiti od Jugoslavije ! Pa čak su i Muslimani bili na "granici", naročito ako se uzme u obzir veliki uticaj Zulfikarpašića koji se zalagao za ostanak.Crna Gora - zna se, ostala je. Dakle, "krnja Jugolsavija je bila veoma realna opcija...pa vi sad vidite ko je realno rasturio Jugoslaviju...Da Bogić Bogićević nije bio pod uticajem zapada i glasao protiv vanrednog stanja, ko zna šta bi bilo...

Ronaldo

pre 7 godina

@(bosna - zauvijek, 14. septembar 2016 11:58)

To nije tacno. Tacno je da je Yugoslaviji nudjen novac ali da ostane CELA. To je Tudjman odbio. A izjavu Alije Izetbegovica kako ce zrtvovati mir u Bosni zarad nezavisnosti Bosne necu ni da komentarisem.

time mashine

pre 7 godina

Vremeplov : 17.08.1990. balvan revolucija.22.12.1990. Božićni ustav,pitanje glasi: što je uzrok a što posljedica?
(teletabis, 14. septembar 2016 14:09)


Gospodin selektivno pamcenje. Da podsetim.

22. April 1990
Izbori u Hr sa svom Ustaskom ikonografijom najavom promene ustava gde ce Hr postati drzava Hr naroda (Srbi isterani iz ustava). A kjos pre izbora su Srbi poceli dobijati otkaze po nacionalnom kljucu pogotovo u policijskim upravama ali i drugde.

Petar S.

pre 7 godina

Iako je text pisan blago tendeciozno (od strane novinara), sve sto je rekao B. Jovic je tacno. I kako vreme prolazi sve vise ljudi uvidja to.

Za dogadjanja pre 90 ne znam bili su pre mene, ali za pocetak gradjanskog rata u YU je u pravu. Poceo ga je Zapad sa ilegalnim uvozom oruzija secesionistima u Slo i Hr.

Problem je sto 25 godina ispiranja mizga od strane od Zapada placenih NVO (da bi se Zapadu oprale ruke od odgovornosti) je tesko nekima da sagledaju stvari iz ugla drukcijeg od onog koji je 1/4 Veka usadjivan u glave.

Osim toga kriv je i KUKAVICLUK intelektualne Elite koji nema hrabrosti da izadje iz (nametnutog) stereotipa.

Petar S.

Џони Хазард

pre 7 godina

Milošević je 91. izveo tenkove na svoj narod da bi sačuvao komunistički sistem, a ne Jugoslaviju. Čitave generacije ste upropastili i sad hoćete da trujete nove svojim knjigama.
(Iluminated

Неистина. Милошевић је извео тенкове да би сачувао владу коју је народ пар месеци раније изабрао убедљивом већином. Можда се некоме ово не свиђа али чињенице нису ту да нам се свиђају или не.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Šteta. A trebalo je samo izvšiti promene AVNOJ-a i ne bi bilo rata, već samo mirni razlaz, kojem bi predhodila inventura na dan 30.11.1918. ko je šta uneo u Jugu, neka i iznese.

Strašnoooo

pre 7 godina

Ljudi raspad je krenuo sa vise stranačjem odnosno demokratijom ili ti demokracijom.Zna se ko je pljunuo na zakletvu i pogazio državu.Isti ti su odnosno njihovi preci izdali istu tu drzavu 1941.U aprilskom ratu zna se ko je pružio otpor kolliki toliki.A zna se ko je "oslobodioce"dočekao sa cvećem.Naj veća greška što je Srbija posle prvog svetskog rata ušla sa gubitnicima u bilo koju priču i tu su oni prosli da se i sami nisu nadali da ce proci tako i zamislite ludim Srbima to nije bilo dosta i opet upadnu u istu klopku 1945.Tako da.....

izadje na videlo

pre 7 godina

da kratko odgovorim DRUGU Jovicu kako je Srbija izgubila vek!
Tako sto su , posle krvavog rata i nemilosrdne borbe za vlast u Srbiji zavladali njegovi partijski drugovi!
Druze Jovicu...bio si clan...! Idi u Istoriju!
Ti si bio clan..i postao ambasador i td.
Moj deda nije bio clan i jedva dobio posao..kao neko ko nece da bude clan!

cobo

pre 7 godina

Ako se uzme u obzir da su oni koji su branili Jugoslaviju rodjeni od 1900 pa na dalje ,vecinom pomrli ali ostareli i oboleli,onda je jasno da je doslo vreme da lesinari rade svoj posao . Tito i narod su napravili fabrike,pruge,puteve,stanove, odmaralista ...
Sada se nista ne radi nego jos jagmi za Titovu imovinu,puno prica i zaduzuju narod ! Ako se posle raspada nesto napravilo nek mi neko nabroji te projekte :(

bosna-zauvijek

pre 7 godina

Ronaldo, oprošteno Ti je ako si mlad i o tom periodu znaš ono što su Ti drugi ispričali, međutim, za taj period se svako ponaosob (kako pojedinci , tako i narodi) trebaju malo preispitati koja im je uloga bila u to doba i kakvu odgovornost nosi za raspad jedne divne države
evo jedan primjer iz mog naroda , jedna budala je farbala bika u zeleno, međutim neko je toj budali kupio farbu , tako da budala nije kriva što je budala, ali onaj što je kupio farbu tačno je znao koji cilj želi postići i takvi su doveli do rata
kada svi shvatimo da svaki, pa i najsitniji postupak ima i svoje posljedice, možda na Balkanu bude bolje , ali od toga najvjerovatnije nema ništa

i dok sada ponovo neki udaraju u ratni doboš , pozivam omladinu da se opameti i gleda od čega živi

Milan

pre 7 godina

Jugoslavija se raspala jer je svako imao svoja očekivanja koja se nisu ostvarila u Jugoslaviji. Svaka od republika je imala svoju viziju Jugoslavije kakva bi Jugoslavija trebala biti. Svi jugofili i svi antijugoslavisti se trebaju zapitati zašto Škoti ne žele samostalnost, žašto opstaje Britanija, zašto Švicarska, zašto Belgija. I zašto nije opstala Jugoslavija? Gdje je greška? U Belgiji i Švicarskoj narodi im govore različitim jezicima pa su opstale. A kod nas iako se dobro razumijemo ipak nam je zajednička država propala. Hajde, što je propala, nego dok smo bili u zajedničkoj državi dogodili su se najveći zločini i nasilje jednih prema drugima (nasilje u kraljevini, pa 2. svetski, zločini ustaša, četnika, partizana i komunista, pa poraće i brutalna masovna smaknuća i mučenja, pa ratovi 90-ih). A sad zamislite da nije bilo nasilja i ratova. Da se pošteno dogovorilo i spajanje i razlaz, pa i da su nas okupirali Švabe, ako nisu činili neke veće zločine, možda bi bolje prošli da im se nismo opirali, oni bi bili neko vrijeme i otišli a mi prošli rat skoro bez rata? Odnosi ne bili zatrovani i Juga bi možda opstala a mi više bratski nego sad.

Vizantinac

pre 7 godina

Kao i mnogo puta u istoriji, opet je Srbija bila mamac za mnogo krupnij plen. Izazivanjem haosa, "vožnjom" jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, trebalo je uvući Rusiju u sukob širih razmera , za koji , u tom trenutku, zbog "dobro" odrađenog posla Jeljcina i Gorbačova, ona nije bila spremna.
Rusi su "iskulirali" , što je nekima izgledalo kao izdaja srpskih interesa, i krenuli da se naoružavaju i jačaju svoju državu.
Kao i svi dosadašnji pokušaji (Napoleon, Bizmark, Lenjin, Hitler) i ovaj je bio neuspešan, a nama ostaje gorak ukus u ustima, da zbog dodeljene uloge, nismo deo ni zapada ni istoka!?

Hah

pre 7 godina

Svima je jasno da je ustvari sve bilo laz, a mi smo jedini ostali glupi. Jugoslavija se nije raspala zbog Milosevica, nego je to bio prirodan sled dogadjaja koji je pre toga isproban 1920, 1928, 1934, 1940, 1960, 1974 itd...

komsija

pre 7 godina

@ cinik,kazes kao u braku.
U ovom slucaju samo jedan u braku je imao pravo na razvod braka,narocito u BIH.Kako ti je to izmaklo.
PS.Nisu srbi predlozili da se stvara SFRJ.Nego slovenci i hrvati.

socijalistiocko samoupravljanje

pre 7 godina

(Komša, 14. septembar 2016 11:27)
Zašto ta društvena svojina nije postala imovina gradjana?

Drustvena svojina jeste bila imovina gradjana takozvana kolektivna svojina.

dusan

pre 7 godina

@ Milan

Milane, vest je tacna, Tudjman je to zbilja rekao. Istina, ne u januaru, vec 22. Maja 1992. Nakon povratka iz NY, gde je Hrvatska primljena u UN.

Ruzicasti jednorog

pre 7 godina

Postoji tu jos jedna stvar i ona bi mogla bar donekle ublaziti ostricu krivice spram Jovica. Ja mislim da je Milosevic MORAO biti veci nacionalista od svih ostalih, ako je mislio da ostane u vlasti. Osim Lige Socijaldemokrata Vojvodine i Gradjanskog saveza (nastavka UJDI - ja) svaka, ali bas svaka opoziciona partija je trubila u istu nacionalisticku tikvu. I Demokrate, jos kako! I sta je mogao Patron i njegova porodica, nego da budu jos gori?
Da li su intelektualci sredinom osamdesetih naginjali Veri, konzervativizmu, proslosti, a ne buducnosti? Mitovima, a ne naucnim cinjenicama? Da. Lepo im je stajalo u tom momentu. To je ta neodgovornost koju pokusavam da osvetlim. Lepo im je pristajalo, prodace se vise knjiga, bice face u novinskim feljtonima i carsiji. A za sve konsekvence toga ih savrseno zabole cosak. Sta je mogao polupismeni seljak ili radnik da zakljuci, ako najumnije glave kazu da je to ispravno? Da treba da budemo zagledani u proslost? Da treba da sirimo teritoriju, a ne da unapredjujemo nivo zivota stanovnistva? Da je Zapad neprijatelj? Da Crkva nudi odgovore? Sta je mogao, posle one silne torture sa RTS-a?
Riba smrdi od glave. A narod nije kriv. Niko normalan ne zeli da zameni obican zivot, posao, brigu o svojoj porodici za krvarenje na frontu. Niko normalan to nije zeleo. A takvi su bili u vecini. Mi imamo problem sa elitom. To je nas najveci problem.

Ja bih uvek pre krivio inteligenciju, nego ove mediokritetske kancelarijske aparatcike.

Petar S.

pre 7 godina

Da bi smo razumeli sta nam se dogodilo, moramo gledati siru sliku onga sto se dogadjalo. Zapad je vezbao na (nama) malima da bi to posle ponavljao nad vecim.

Posle svih "spontanih" Ilegalnog izvoza oruzija u suverene zemlje za sta su Zapadne obavestajne sluzbe SIGURNO znale, Majdana, Arapskih proleca koje su uzdrmale: Maroko, Alzir, Egipat, Libiju, Siriju,...itd, a izbegao Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, zemlje sa NAJ RIGIDNIJIM rezimima - Feudalnim, izjave o umesanosti Zapada u te dogadjaje nije stvar paranoje vec licne inteligencije.

@(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Nakon neuspelog Puca u Rusiji Avgusta 1991 NIKO pa cak ni Milosevic nije imo iluzija u vezi Komunizma. Drugo Tudjman je bio TITOV GENERAL, a to zaci MNOGO zesci komunista jer generl nije mogao biti bilo ko.

Petar S.

Nele

pre 7 godina

Umesto jednog predsednika, sad imate 6. Umesto jednog ministra (necega) sad imate 6. Imate 6 puta vise ljudi koji su na pozicijama da kradu i otimaju. Pa naravno da je politicarima bilo stalo do raspada Jugoslavije. Zemlje koja je u tom momentu bila u pet najrazvijenijih u evropi (i po standardu) i postovana i cenjena u svetu.
U svetu se tad raspadao varsavski pakt. Ostao je samo Nato kome nikako nije odgovaralo da zemlje clanice Varsavskog pakta odu u savez nesvrstanih. A Jugoslavija je bila jedan od stubova nesvrstanih. Sa osnivacke skupstine:
"Овај састанак, по мом мишљењу, треба да доведе велике силе до сазнања да судбина света не може да буде у њиховим рукама. Он треба да докаже протагонистима сила да већина света одлучно одбацује употребу силе као начина решавања разних важних питања"

rale

pre 7 godina

B.Jovic je divan civek i diplomata.U svaku njegovu rec treba verovati.Mladi ljudi koji nisu bili ni rodjeni. u ono vreme, niti su ucesnici dogadjanja u ti vreme treba da cute u ne seju otrov. Cinjenica je da je Zapad hteo da rasturi Jugoslaviju i kao i sve posle toga uspeli su podmetanjema,izvrtanjem cinjenuca,naoruzavanjem,i naravno odlicnom propagandom.

Vojvodjan

pre 7 godina

Jednostrano razmišljanje. Kako da zajednica opstane ako neki ne žele vise biti u njoj? Su Slovenci zarad Jugoslavije trebali i dalje ostati zajedno sa 3x siromašnijima od sebe? Su trebali trpeti Miloševićevu diktaturu? Gledati Marka Miloševića kako mlati i švercuje? Jugoslavija je u sebi imala delove kao Austrija i Italija sa jedne i kao Centralna Azija sa druge strane. Stavite se malo i na tuđe mesto. Možda da Milošević nije pučem oduzeo autonomiju Vojvodini i Kosovu, do ovoga i ne bi došlo.

Petar S.

pre 7 godina

Da bi smo razumeli sta nam se dogodilo, moramo gledati siru sliku onga sto se dogadjalo. Zapad je vezbao na (nama) malima da bi to posle ponavljao nad vecim.

Posle svih "spontanih" Majdana, Arapskih proleca koje su uzdrmale: Maroko, Alzir, Egipat, Libiju, Siriju,...itd, a izbegao Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, zemlje sa NAJ RIGIDNIJIM rezimima - Feudalnim, izjave o umesanosti Zapada u te dogadjaje nije stvar paranoje vec licne inteligencije.

@(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Nakon neuspelog Puca u Rusiji Avgusta 1991 NIKO pa cak ni Milosevic nije imo iluzija u vezi Komunizma. Drugo Tudjman je bio TITOV GENERAL, a to zaci MNOGO zesci komunista jer generl nije mogao biti bilo ko.

Ronaldo

pre 7 godina

@(bosna-zauvijek, 14. septembar 2016 14:26)

Ako pod time pidrazumevas da je krivac onaj ko je kupio farbu (nekegalno kupio oruzije i uvezo ga preko Madjarske) slazem se. Isto se slazem da je Jovic jedan od 6 onih sto su farbali bika.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

(Velja, 13. septembar 2016 23:25) Veljo koje to sovinisticke govore je Milosevic drzao po Beogradu i Srbije 1990? Hajde navedi bar jednu recenicu koja se tako moze okarakterisati. Znas li sta u opste ta rec znaci? Milosevic nikad nije bio moj izbor (godinama sam glasao za DS) ali tvrdim da nije bio sovinista, cak ni nacinalista. Drugo objasni nam kako su to Tudjman i Izetbegovic zbog nacinalizma bili u zatvoru mnogo pre nego sto je iko cuo za Milisevica ako ih je on stvorio. Je li Milosevic mozda isprovocirao Hrkaca ili ovog Baresica sto mu nedavno podigose spomenik da izvrese svoje zlocine? Dokle mislite da obmanjujete ljude izvrcuci istinu. Vi autosovinisti se ni malo ne razlikujete od klasicnih sovinista. I jedni i drugi ste zaslepljeni mrznjom.

instant karma

pre 7 godina

Kakav sraman pokusaj pranja biografije. Srpski nacionalizam je najvise upropastio upravo Srbiju i narod u njoj. Takav je, uostalom, svaki nacionalizam.

Meister Jakob

pre 7 godina

Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale, a ako ni zbog čeg drugog nisu htjeli ostati bez 2000km jadranske obale.
U SFRJ svi glavni generali su bili Srbi, svi direktori državnih firmi također, zapovjednici milicijskih stanica, načelnici općina, svuda u svim državnim institucijama su glavni bili Srbi, pa čak i biliotekama, pa naravno da nisu htjeli odjednom ostati bez te dominacije.

zoran

pre 7 godina

Lepo receno i sve tacno i jasno.Da li je Milosevic samo izgovor za otcepljenje? Da li se moglo spreciti ono sto su decenijama zeleli Hrvati i Slovenci?Mislim da su hteli rat da bi bili zrtve i opravdali razlog otcepljenja.Jos 70-tih su pokusali i nisu uspeli ali 90-tih su uspeli ali su uspeli i da zaviju mnoge u crno.

Onokao..

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34)

Aha, da rezimiramo:
Raspad drzave nisu hteli oni koji su prodavali "slobodni zrak u konzervama", koji su na tarabama pisali "srbi mars odavde", koji su raspisivali referendume o ocepljenju, ubijali vojnike(jos golobrade mladice), svatove na trgu u sarajevu, nego je raspad drzave hteo onaj koji je poslao vojsku da bi branio ustavni poredak? Jako zanimljivo glediste...
Milosevica nikad nisam podnosio, ali ce me ovi autofasisti naterati jos da pocnem da ga branim.
I da, ove "slobodne izbore" koje si pomenuo jedan od komentatora ovde nabroja kao jedan od razloga raspada drzave, jer su Srbi bili najveci konstitutivni narod(!?) Aj se vi malo usaglasite medjusobno sta je razlog raspada :)

crno-bela slika

pre 7 godina

Dan danas se sećam euforije u Srbiji kada je Milošević 1990. izjavio da se ne mogu garantovati granice republika ukoliko se krene putem konfederacije. On je prekrajanje video kao imperativ. I ja imam problem s tim što je npr. Baranja 1945. bez ikakvog istorijskog utemeljenja predata Hrvatskoj, ali to je bila odluka prihvaćena od Srbije i mogla se samo ratom menjati... Tako i bi.
(gistrox, 13. septembar 2016 22:36)

A kako su se mogle garantovati granice. Trebalo bi da znate da Ustav iz 1974. nije dozvoljavao menjanje spoljnih granica SFRJ bez saglasnosti svih ostalih republika i pokrajina (Clan 5) - a Slovenci su napustanjem SFRJ promenili spoljne granice! Dalje, jednom kada je Clan 5 prekrsen, postalo je bitno to sto je SFRJ konstituisana od naroda i narodnosti, dakle oni su se pitali u situaciji kada pucaju spoljne granice. Ukratko, odlazak Slovenije (ili bilo koga drugog) je vodio u ustavni haos i niko ne bi mogao garantovati unutrasnje granice - npr ako Srbi iz Hrvatske nece sa Hrvatima to nema veze sa Srbijom, oni se pitaju kao konstitutivni narod. Dakle, sve to je bilo jako komplikovano. Ne branim Milosevica (pu, pu, pu) ali ne treba stvari posmtrati tako pojednostavljeno

Goran

pre 7 godina

Od 6 republika jedino Beograd nije pristao na odbacivanje komunizma, decentralizaciju i demokratizaciju. Ili da budemo jos brutalniji, od svih glavnih gradova svih bivsih komunistickih zemalja u istocnoj Europi i onih nastalih raspadom SSSR-a, jedino Beograd je krenuo u suprotnom smjeru.

Homo politicus

pre 7 godina

Jooj samo nemojte ostavljati komentare tipa "Milosevic je krv za sve".
Molim Vas malo sire tumacite dogadjaje i ne potpadajte pod zapadnu propagandu o krivici jednog coveka za bas sve dogadjaje 90-ih. Mislim da je to postalo vec klise.

Homo politicus

pre 7 godina

Ma ljudi jednostavno receno HR i SLO su imali "saveznike" odnosno preko njih su zapadni mocnici ostvarili svoje globalne interese, oni su bili obicne marionete u rukama zapadnih mocnika.
Danas su SLO i HR "samostalne" drzave koje grcaju u dugovima gde obican gradjanin ne zivi nista bolje od gradjana Srbije.
Mi iz Srbije danas ne vidimo sta je to toliko bolje u Hrvatskoj, u cemu je to Hrvatska uspesnija, cemu ta teritorija kada se brisu granice evropskih drzava, sta je to toliko superiorno u Hrvatskoj da je vredelo secesije, krvavog rata i izgubljenog vremena.
Drage komsije mislim da su nas ovi sa zapada sve zajedno namagarcili, napravili budalama i da nam se smeju koliko smo bili glupi i naivni.

picasso

pre 7 godina

"Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale"
Kako da ne. U trenutku raspada SFRJ, predsednik drzave Stipe Mesic - Hrvat, premijer Ante Markovic - Hrvat, ministar inostranih poslova Budimir Loncar - Hrvat, sef Drzavne bezbednosti Zdravko Mustac - Hrvat, nacelnik generalstaba JNA Veljko Kadijevic - Hrvat po majci (rodjen u Imotskom), ambasadori SFRJ u Vasingtonu, Parizu i Berlinu Hrvati ... Jadni mali Hrvati, kako su samo bili tlaceni u Titovoj Jugi ... ups, i Tito bese Hrvat. Ma, srpska hegemonija, nema sta ...

Priučeni tamanitelj botova

pre 7 godina

"...Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović..."

Gornja rečenica je dokaz, da je Borisav Jović jedan veliki lažov!
SFRJ se raspala u krvavom ratu, zato što je srpsko rukovodstvo želelo da svima ostalima nametne svoju dominaciju, da presudno odlučuje o svemu, i da besprizorno prisvaja plodove rada svih ostalih...
Kada su se takvoj politici usprotivili Slovenci, a odmah zatim i Hrvati, Milošević je pokrenuo propagandnu mašineriju (RTS) i počeo sa intenzivnim raspirivanjem nacionalizma i netrpeljivosti...
Sve to je dovelo do rata i ostalih kasnijih zbivanja, a "očuvanje" SFRJ je bio samo izgovor, da bi se učinio pokušaj otimanja teritorija drugih Republika, sa vrlo providnom motivacijom "zaštite" Srba koji tamo žive.
Srbija je na prostoru AP Kosova i Metohije, započela etničko čišćenje sa elementima genocida, takvih razmera (fizičko uništenje, ili proterivanje, više od milion kosovskih Albanaca - naših državljana), koje je izazvalo reakciju sveta i NATO bombardovanje 1999.godine...
Borisav Jović je bio aktivni učesnik svih tih zbivanja, vrlo blizak sa Miloševićem, i pripadnik onih političkih snaga koje su "de facto" bile pokretači i izvršitelji rasturanja SFRJ...
Trebalo bi da je na debeloj robiji, a ne da izdaje knjige i obmanjuje javnost svojim nebulozama i pokušajem sakrivanja istine!

Neko Daleko

pre 7 godina

Postovani G. Jovicu,
Ni Srbija (a, Bogami ni ja) nismo zeleli raspad SFRJ. Nv zalost, Vi i vasi najblizi saradnici - a narocito G. Milosevic - u drugoj polovini osamdesetih godina poceli ste da inzistirate na stavrima koje (kao, na primer, izbori na federalnoj razini po principu jedan covek - jedan glas) koje su MORALE da dovedu do straha od dominacije od strane Srba (najmnogoljudnija nacija) u SFRJ koja je bila drzava spojena od nekoliko naroda koji su zeleli da sacuvaju identitet. U takvoj situaciji Vi i vasi politicki drugovi ste zapoceli raspad SFRJ koji je (nakon Vasih i G. Milosevicevih poteza) bio neminovan. Hvala Vam sto ste nas (koji smo voleoli SFRJ kakava je bila - bez promena koje ste Vi, Sloba i SANU trazili) unistili.

vlada

pre 7 godina

Verovatno su za krvavi raspad bivse SFRJ krivi svi, pocevsi od Zapada, Hrvata, Slovenaca, Albanaca, Bosnjaka, naroda u Srbiji, mladih koji samo nesta zanovetaju, Turaka iz 1389., Eskima, Marsovaca, Liliputanaca...
Da, da, svi su krivi sem nevinog, fasisticko-nacionalistickog, ratno-huskackog, autoritarnog rukovodstva Srbije iz perioda 1987-2000. u kome ovaj Borislav Jovic nije ama bas nimalo ucestvovao...

matke

pre 7 godina

Samo zlonamerni ne vide da je sve bilo teledirigovano spolja.
Nesposobnost srpskih političara ne može sakriti zle namere Amerike i Nemačke. Pokazalo se da su Milošević , Marković i ta garnitura u toj geopolitičkoj igri totalni amateri.
To je prokletstvo ovog naroda - na vlast dođu ljudi koji su majstori unutrašnje politike bez mogućnosti da sagledaju širu sliku.
Rezultat toga je da za 100 godina Srbije neće biti.

razuma bez

pre 7 godina

A zasto je zapad zeleo da rasturi sfrj? I posebno, zasto na nacin na koji je rasturena, a ne poput cehoslovacke?


Jedini kojima je odgovarao haos u sred evrope na kraju dvadesetog veka bili su rusi. Rusi su direktno, preko svojih satelita u srbiji, odgovorni za ratove na balkanu devedesetih...

Velja

pre 7 godina

@Nije bitno ko sam
"Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana"

Apsolutno tacno! Milosevic je dosao na vlast uz masovnu podrsku citave TRI godine pre Tudjmana i ostalih nacionalista. Nikad necu zaboraviti kako je Milosevic sa svojom kamarilom bukvalno ismejavao tadasnje umereno slovenacko i hrvatsko rukovodostvo na poslednjem kongresu SKJ 1990 koje je predlagalo demokratizaciju drustva i konfederaciju. Malo kasnije iste te godine na hrvatskim izborima su hrvatski nacionalisti to iskoristili i bez problema dosli na vlast.
Secam se dobro te pijane nacionalisticke atmosfere pre 1990 godine kao i milion ljudi koji su izasli na beogradske ulice da bi klicali Milosevicu dok je drzao sovinisticke govore.

Dinko

pre 7 godina

Republike koje su sacinjavale SFRJ su po Ustavu imala prevo na samoopredjeljenje do odcepljenja.
Nadalje, Repblika Srbija je prva koja je mjenjala Ustav ( mislim 1989 ili 1990 godine) koji je bio u suprotnosti sa saveznim Ustavom....

I trece, na prostoru ex Yu, iznimno naoruzana JNA koju po ukupnom. a onda i komadnom sastavu su ponjvise cinili Srbi i Crnogorci se stavila na stranu Miloseviceve / SANU i SPC politike....

Unistili ste soldinu konstrukciju, i vratili nas sve toliko nazad da je to strasno...

izvor molim

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34)

Ja mislim da se dobro secam tog vremema i da sam bio dobro informisan, ali se ne secam ponude da se 1991.godine pridruzimo NATO i EU. DA li mozete da citirati neki relevantan izvor za ovu tvrdnju?
Inace bilo bi jako cudno da se tako nesto desilo jer su Slovenci vec uveliko pre toga bojkotovali savezne institucije i inicijative (ne sve, nego selektivno), u Hrvatskoj su vijorije sahovnice i vracali se oni koji su pobegli nakon drugog svetskog rata, a u Beogradu su bile demonstracije i tenkovi na ulicama... u takvoj situaciji nam nudili da pristupimo NATO i EU!?

Love Story

pre 7 godina

Hvala Srbima koji se nisu dali mobilizirati. Da je odaziv u rat bio masovan ko zna kako bi sve završilo? Možda bi Srbija granićila sa Italijom i Austrijom? A koliko bi bilo žrtava to je drugo pitanje. Hvala i JNA što se ipak uglavnom mirno povukla iz Slovenije i Hrvatske.

Predrag

pre 7 godina

Nije htela raspad pa je drzave koje su htele da izadju ratom htela da ubedi u suprotno. Sta mislite zasto su se tako lepo i mirno odvojile Slovenija i Makedonija? Pa zato sto tamo nije bilo veceg broja Srba koje bi Milosevic potpalio.

istinomer

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....

Znači nevera

pre 7 godina

I ovaj klovn sada pokušava da nas ubedi kako tadašnja vlast kojoj je i sam pripadao ama baš ništa nije učinila što bi moglo izazvati onakav sled događaja!? Pa u to mogu da poveruju samo najveće budale. Šteta tog papira na kojem je štampana ova kvazi-istorijska obmana.

Ante, Zadar

pre 7 godina

Kad se u Srbiji žali za SFRJ, za čim se točno žali?

Za komunizmom? Vlašću radne klase? Samoupravljanjem? Društvenim vlasništvom? Inflacijom? Vožnjom na parne i neparne datume? Odlazak u Trst po farmerke?


Ili možda samo za idejom "svi Srbi u jednoj državi"?

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Kakav sraman pokusaj pranja biografije. Srpski nacionalizam je najvise upropastio upravo Srbiju i narod u njoj. Takav je, uostalom, svaki nacionalizam.
 (instant karma, 13. septembar 2016 21:01)

Да, али посебна врста српског национализма - српски југословенизам. Срби су били убеђивани да су водећи народ Југославије и да је њихова дужност да све остале држе на окупу, милом или силом. Човек под страхом је спреман да учини страшне ствари а највећи страх Срба је била управо пропаст Југославије. 50 година се радило на томе ипак... Једини Југословени у Југославији су били управо Срби.

srki

pre 7 godina

mister jakob ne budite smesni, srbi vladali u SFRJ,ajmo redom josip broz je bio glavni do 80e, je li citate g.jakob ime josip, uz njega edvard kardelj,stane dolanc, vladimir bakaric, dzemal bijedic. nakon josipa milka planinc, branko mikulic i ante markovic, gdje vi tu vidite srbe na vlasti, nadjite mi bar jednog. sto se generala tice bili su tu martin spegelj, konrad kolsek, nacelnik avijacije gen.tus zatim gen. cad tako da g. jakob kad nesto govorite i pisete onda to argumentujte. inace ne pisem cesto komentare ali me vas bas iziritirao kao i kad neko za jugoslaviju kaze da je bila srboslavija, a ja vam eto nabrojah ko je vladao tom srboslavijom

Cinjenice

pre 7 godina

Srbi su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji, ali su bili skrajnuti sa svih bitnijih pozicija od 1945 pa sve do 1987 kada se krenulo sa nivelisanjem. Do raspada procenat Srba na bitnijim pozicijama je idalje bio ispod ucesca u broju stanovnika.
Hrvati su imali umereno rukovodstvo neko napisa, ali isto tako Hrvati su se uveliko naoruzavali tokom 80ih gde je u nekoliko navrata to preseceno od strane tadasnje UDBE.
Konfederacija koja je predlagana je bila dimna zavesa za lakse iskljucenje Srba kao konstutivnog naroda u Hrvatskoj pre svega. Hrvati nisu hteli konfederaciju, hteli su nezavisnost.
Sve je inace pocelo mnogo ranije, sa promenom ustava 1974, a priprema toga je bila 60ih kada je 90% Srba sklonjeno sa visokih pozicija kako bi se na njihova mesta doveli pogodni ljudi iz ostalih republika.
Srbe u Hrvatskoj niko nije nista pitao vec su preko noci izgubili ulogu konstutivnog naroda, pocela su maltretiranja i proterivanja sa posla, odgovor je bio pobuna.
U BiH se pokusalo isto to gde su Srbe pa i Hrvate gurnuli na marginu i dobili smo rat.
Slovenci su izasli iz svega relativno cisti, Makedonci isto kao i Crnogorci na kraju. Najveca razlika se vidi u tome kako se proslo sa Hrvatima i Muslimanima sa kojima se kroz istoriju ratovalo vise puta i sem tih 60ak godina relativnog mira (izmedju dva rata i do 90ih) uvek je bilo na krv i noz.
Milosevic je kriv naravno, ali je kriv Srbima jer je uradio sve nasuport interesa naroda. Hrvatima je dobar, dobili su sta su zeleli.

the srle

pre 7 godina

Pa nijedan razlog nije jasno naveden i mislim da se knjigom pokusava oprati milosevic i socijalisti..Mislim da nije Milosevicu bez razloga jedna od tacki optuzbe bila i zlocin protiv sopstvenog naroda i jovic bi to bas trebalo podobro da objasni ali ignorise..Mislim da mi srbi trebamo ipak malo da se povucemo jer je bas Srbija izvrsila upad u platni promet HR i pokupila novac sto je i navelo ako se secate Špegelja da uveze naoruzanje i formira vojsku i automatski je poceo rat..Mislim da je i krajnje vreme da ovaki nasi Srbi poput Jovića prestanu provlaciti kao teme u novinama .Ipak nam je buducnost vaznija od ovakve nakaradne proslosti....

whocares

pre 7 godina

Naravno da Bg nije hteo raspad Yu, ali ako su oni hteli vecu centralizaciju, a drugi neku vrstu konfederacije, ili da izadju, ne znaci da je Bg manje kriv za raspad. U kompleksnim okolnostima ni jedna strana nije bila spremna na bilo kakav kompromis, tako da su svi krivi.

crnat

pre 7 godina

Nije Srbiju upropastio nacionalizam vec komunizam i komunisti. Prvo, Srbi bi trebali da se duboko izvinemo sto smo uopste Jugoslaviju stvarali 1919e. Bolje bi bilo da smo baili Karadjordjevica sa vlast i ostali kao Republika Srbija jer onda ne bi imali posla sa Hrvatima a oni bi gledali svoja posla sa ili bez Austrougarske. A za komunisticku Jugoslaviju stvorenu 46e nismo krivi jer je nismo zeleli. Jedino smo krivi sto smo je pokusali spasavati kad su Hrvati i Slovenci zeleli slobodu, evropu, kapitalizam i nato. E tu su nas komunisti nacisto unistili jer su jedino oni zeleli da nastave Titinim putem, nezavisni pokret i naklonost rusiji. Taj raskorak sa okruzenjem i dalje traje.. umesto da popravljamo stanje tonemo josuvek. A vi koji mislite da se Jugoslavija mogla spasiti da smo samo radili ovako ili onako grdno se varate jer Hrvati nisu zeleli Jugoslaviju 1919e, nisu je zeleli 41e, a od 46e gledaju kako da se iscupaju. I ja bi na njihovom mesto. Za prvu Jugoslaviju smo potupuno krivi, za drugu nismo, za trecu jesmo. Duboko da se pokajemo.

mup

pre 7 godina

I budalama je bilo jasno da je ta nakazna tvorevina zrela za raspad i da treba sto elegantnije izaci iz tog kupleraja. Hrvati i Slovenci su bili spremni da ratuju samo da konacno ostvare vekovni san i konacno imaju svoju drzavu. Ja to mogu da razumem i tada sam nekoliko puta ulazio u fizicke obracune sa ljudima koji su mislili glavom Milosevica i ovog veselnika Jovica. Srbija nije zelela raspad Jugoslavije i htela je na silu da upravlja ostatkom zemlje i to svojim zaostalim komunistickim principima. Milosevic je rekao da nam ne treba visepartijski sistem, umesto da je prvi raspisao slobodne izbore i otvorio Srbiju prema demokratskom svetu.

neznalica bgd

pre 7 godina

Jugoslavija je trebala da udje 1991. godine u EU i NATO: To nije odgovaralo,Rusiji,pa je preko Milosevica razbila jugoslaviju.Ko se dobro seca tih vremena.

Milosevic je inicijator cetiri rata na prostorima bivse Jugoslavije.Na kraju krajeva, gde je Mira markovic nasla utociste,a znamo koga Rusija prima u azil.
I prestanite vise sa tom propagandom protiv zapada koji nam je ponudio jos 91. da budemo civilizovana drzava, nalik na bilo koju clanicu zapadne alijanse,da uvedemo demokratiju,slobodne izbore,trzisnu privredu.....
(istinomer, 13. septembar 2016 21:34) Bravo, ovo je kljuc svih problema, i danas i 1991! Sve ostalo je besmisleno filozofiranje i mudrovanje

Ante Bot

pre 7 godina

Naravno da Bg nije hteo raspad Yu, ali ako su oni hteli vecu centralizaciju, a drugi neku vrstu konfederacije, ili da izadju, ne znaci da je Bg manje kriv za raspad. U kompleksnim okolnostima ni jedna strana nije bila spremna na bilo kakav kompromis, tako da su svi krivi.
(whocares, 13. septembar 2016 21:10)

Nisu svi isto krivi, srpska oružana pobuna u Hrvatskoj uz pomoć "naše" JNA je počela prije dolaska "povampirenih ustaša" na vlast i prije promjene Ustava u kojem su Srbi iz konstitutivnog naroda postala nacionalna manjina. Sve je počelo 28.6.1989. Slobinim čuvenim govorom na Gazimestanu!

lauda

pre 7 godina

Pa naravno da Srbija(čitaj Milošević) nije htjela raspad Jugoslavije kad su u svemu bili glavni i tlačili sve ostale, a ako ni zbog čeg drugog nisu htjeli ostati bez 2000km jadranske obale.
U SFRJ svi glavni generali su bili Srbi, svi direktori državnih firmi također, zapovjednici milicijskih stanica, načelnici općina, svuda u svim državnim institucijama su glavni bili Srbi, pa čak i biliotekama, pa naravno da nisu htjeli odjednom ostati bez te dominacije.
(Meister Jakob, 13. septembar 2016 21:18)

Mislim da nisi u pravu. U SFRJ je postojao takozvani nacionalni kljuc, koji se primenjivao u svim sferama drustva. Kada su "strucnjaci", a pod tim mislim na ekipe koja su vladale na svim nivoima, videli sta se dogadja padom Berlinskog zida, osmislili su ono sto smo svi mi videli i doziveli 91. do 95. Deo tog scenaria je podrazumevao da se pripadnicima jednog naroda prica kako sve polozaje drze oni drugi. Dalje znas...

ko nije bio ni za jedne ni za druge, nadrljao je

pre 7 godina

postoje spoljni i unutrasnji faktori. spoljni su se stvorili raspadom blokovske podele sveta, te je dotadasnji znacaj jugoslavije kao tampon zone ili "umiljatog jagnjeta", izgubio smisao, a i zasto bi ameri i dalje davali lovu, a sovjeti titrali, kad se geopoliticka situacija promenila. unutrasnji faktori su jos slozeniji.hrvati evo i ovde trube o nekoj politici sanu i spc i velikosrpskoj dominaciji, valjda zaboravljajuci da su u srbiji, a ne u hrvatskoj postojale dve pokrajine, da su hrvati, ane srbi ustavom od 74. dobili pola puta do nezavisnosti, da su dobili skoro celokupnu jadransku obalu, iako je poznati na cijoj je strani bila vecina hrvatskog naroda u 2.svetskom ratu i sta se sve desavalo. ipak, prepoznali su trenutak. za razliku od slovenaca za koje je kardelj jos pedesetih govorio da im je jugoslavija medjufaza do nezavisnosti. s druge strane, tadasnej srpsko politicko rukovodstvo, u kojem je izmedju ostalih bio i jovic, bilo je apsolutrno autisticno i nedoraslo trenutko. nije prepoznalo da se svet menja strateski, bar za narednih 50 godina, nisu ukapirali da padom berlinskog zida pada i komunizam, vec su ga sumanuto branili, cak i kad je on u moskvi. takve birorate su iskreno bile i za jugoslaviju, ne videvsi da time gube i srbiju! e kad, je vec sve bilo kasno oni kao glume nacionalizam, iako onit to nikad nisu ni bili, vec samo birokrate i vlastoljupci. kao i u hrvatskoj uostalom. ipak, tudjman je ostvario svoje ciljeve i sad trubi tu pricu o srpskoj hegemoniji.

lepo zborite

pre 7 godina

(Neko Daleko, 13. septembar 2016 21:07)
Sta mislite kako je to u Evropskoj uniji? Ko odlucuje, Nemacka ili Portugal? Ko ima vise glasova?

rale

pre 7 godina

B.Jovic je divan civek i diplomata.U svaku njegovu rec treba verovati.Mladi ljudi koji nisu bili ni rodjeni. u ono vreme, niti su ucesnici dogadjanja u ti vreme treba da cute u ne seju otrov. Cinjenica je da je Zapad hteo da rasturi Jugoslaviju i kao i sve posle toga uspeli su podmetanjema,izvrtanjem cinjenuca,naoruzavanjem,i naravno odlicnom propagandom.

revizija istorije za pilece mozgove

pre 7 godina

@lauda
VIII sednica SKJ je prenosena preko TV i svi smo svedoci (sem onih koji nece da se secaju) da je Srbija, t.j. Milosevic/ Jovic i ko. pokusavala da se nametnu celoj Jugoslaviji i od nje de fakto naprave Veliku Srbiju. Naravno da nije proslo. Pa je prvo otisla SLO, pa HR a onda ni BiH ni MK nisu hteli da ostanu u toj krnjoj Jugoslaviji jer su znali da bez SLO i HR ne bi mogli da se suprostave srpskoj hegemoniji. Sve ostalo su samo manipulacija cinjenica i revizija istorije. Sve je u arhivima RTS-a. A Jovic je onda bio i sada je najodvratniji lazov.

ja

pre 7 godina

E stvarno sam se razocarao sa Jovicem jer za sve su krivi drugi. To je isto kao kada se u kuci posvadjaju snajka i svekrva pa onda udare po komsiluku koji ih zavadja. Kakvi su to politicari (u njih ubrajam i Jovica) koji su dozvolili da ih eto taj zapad posvadja. Sva je krivica u nasim politicarima a bogami i u narodu kpji je glasao akako vidimo jos uvek glasa za "Nase" Patriote jer zapad nam nije kriv za nerad i korupciju

Petar S.

pre 7 godina

Iako je text pisan blago tendeciozno (od strane novinara), sve sto je rekao B. Jovic je tacno. I kako vreme prolazi sve vise ljudi uvidja to.

Za dogadjanja pre 90 ne znam bili su pre mene, ali za pocetak gradjanskog rata u YU je u pravu. Poceo ga je Zapad sa ilegalnim uvozom oruzija secesionistima u Slo i Hr.

Problem je sto 25 godina ispiranja mizga od strane od Zapada placenih NVO (da bi se Zapadu oprale ruke od odgovornosti) je tesko nekima da sagledaju stvari iz ugla drukcijeg od onog koji je 1/4 Veka usadjivan u glave.

Osim toga kriv je i KUKAVICLUK intelektualne Elite koji nema hrabrosti da izadje iz (nametnutog) stereotipa.

Petar S.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Tvrditi da je Srbija želela i inicirala raspad SFRJ je po smislu veoma slično onoj pošalici koja glasi "Samoubistvo iz zasede"?! Srbi su branili Jugoslaviju sve dok nisu shvatili da je ona stavljena na kockarski sto velikih sila i da joj nema spasa. Tek onda se neko setio da u toj državi postoje Srbi i srpski nacionalni interesi. Eh, sada, ako hoćemo u inat Borislavu Joviću, zato što ga mrzimo iz odredjenih ili neodredjenih razloga, da tvrdimo suprotno, onda je to druga stvar. Može i to ali, istina opet ostaje onakva kakva jeste. Raspad Jugoslavije, još od 1918 godine fanatično su želeli Hrvati, kasnije, kada je prestala pretnja od germanske čizme i Slovenci. Setimo se uvodjenje paralelne valute /to je za nas Srbe bio tipičan slovenački humor/ koju su nazvali poetičnim imenom lipa, potom zauzimanja graničnih prelaza, da ne pominjemo ubistvo dece i organizovanje diverzija protiv ondašnje JNA. Potom, ako sve to nismo sanjali, setimo se divljanja po Hrvatskoj, na utakmici, davljenja vojnika JNA na tenku, uputstvo Martina Špegelja kako da se postupa sa "šizmaticima" i, setimo se početaka u kojima su diskretno nestajali vidjeniji Srbi u Hrvatskoj. Verovatno su to bili očajnički postupci Slovenaca i Hrvata kako bi odbranili, toliko dragu Jugoslaviju, kojiu su iz milošte zvali "tamnica naroda". Hrvatima su Srbi i Jugoslavija bili nephodni, "slamka spasa" da izbegnu giljotinu kao jedna od fašističkih država i saveznik Nemačke.

Aleksandar I

pre 7 godina

(Meister Jakob, 13. septembar 2016 21:18)

U teskoj si zabludi...Kod moje majke koja je radila u Galenici, direktori su bili Slovenci i Hrvati i to 1992 i 1993, cak i ranije.A sto se tice oficira komadant Rv i Pvo Jugoslavije, bio je general Anton Tus...

Stefan

pre 7 godina

Ne Milosevic nije zeleo raspad Jugoslavije iz razloga da bi bio novi Tito, mi u Srbi u Srbiji smo zeleli da se autonomije svedu na razuman nivo i stave pod kontrolu nasu republicku, a Srbi u Bosni i Hrvatskoj su hteli garanciju da se opet nece ponoviti 1941 i neke osnovne stvari tipa kulturna saradnja sa Srbijom i prvavo da studiraju ovde. Da se se Milosevic nije tad predstavljao u ime Jugoslavije nego u ime Srbije sve smo to mogli ostvariti mada cinjenica jeste da se Jugoslavija morala raspasti iz prostog razloga zato sto narodi u Jugoslaviji nisu zeleli da zive vise zajedno a pravo na referendum su imali.Zapad sa tim nije imao nista cak obratno on nam je i nudio pare da ostanemo skupa i imao razumevanja i za Milosevica sve dok nije poceo rat.

raci

pre 7 godina

sad su sve zemlje u dobitku. ekonomije im u rasulu, narod im odlazi, nemaju vise svoje furmw i proizvode(se par sitnica), ljudi zive kao stoka...bravo hrvati, slivenci i srbi...odlican potez.

baki

pre 7 godina

srbija nije htela, ostali su hteli. onda je srbija pokusala da ih "ubedi" da ostanu, ali nije uspela. to "ubedjivanje" je srbiju kostalo citavog veka. ti si bio jedan od onih koji su sprovodili "ubedjivanje".

Tomcilo

pre 7 godina

Srbija, tj. njeno rukovodstvo je bilo kao nervno rastrojena majka koja je u trenutku paranoje i straha udavila svoje dete . Sada se , 25 godina posle, i dalje pita sta se desilo.. Lako je okrivljivati spoljni faktor , nevaljale Slovence i Hrvate, ali zrele nacije prvo preispituju sebe. Zasto nismo privukli te Slovence i Hrvate dobrim resenjima, drzavom iz koje ne bi zeleli da odu? Kako to da su veseli Bosanci, Makedonci , pa cak i braca u nevoljama, Crnogorci otisli? Nesto mora biti i do nas..

Srbimir

pre 7 godina

"Da Hrvatska nije zeljela rat ,rata nebi ni bilo"!-Franjo Tudjman,Jelacic plac,januar 1992,(neposredno po medj. priznanju Hrvatske)

-"Svoj sam zadatak obavio,Jugoslavije vise nema"!-Stipe Mesic,hr Sabor,decembar 1991

Da nije mozda posle ovakvih izjava Sloba kriv za raspad YU!!?)
Za vreme MASPOK-a,1971.-e(kada nije bilo ni Tudjmana ni Sobe) Mika Tripalo je javno urlao:"Sabicemo ih izmedju Uzica i Beograda!
Tudjman i njegovi su isprovocirali rat prvo izbacivanjem srpskog naroda iz Ustava ukidajuci mu konstitutivnost,a zatim i otvorenim napadima na kasarne JNA!;njemu i bratiji je trebao rat kako bi se u ocima sveta proglasio zrtvom "velikosrpske agresije" i na taj nacin iznudio medjunarodno priznanje resivsi se,jednom za sva vremena Srba,tog "trajnog remetilackog faktora",sledeci i nastavljajuci politiku svojih politickih uzora Starcevica i Pavelica!
Eee moj jadni i naivni narode,dokle ces da zivis u jugo-nostalgicarskim bajkama i iluzijama!!?;Hrvati(za razliku od nas) tu drzavu nikad nisu zeleli !;sve vreme njenog postojanja su je tretirali kao macehu iako im je bila majka koja ih je stitila od zlocina i genocida prema svojim sunarodnicima Srbima u oba svetska rata!(apsurd istorije je da su umesto kazne po okoncanju oba svetska rata oni bili-nagradjeni!)

Mladen Mladenović

pre 7 godina

(Mladen Mladenović, 14. septembar 2016 12:35)
Da se nije radila centralizacija na Beograd i da se išlo na neki oblik demokratske federacije Jugoslavija bi opstala i vjerovatno bi danas bila sila u EU. Mislošević nije branio Jugoslaviji,već svoju ideju centralisticke komunističke federacije koju drugi nisu željeli. Danas bi bili jedna od razvijenijih država jer uništio nas je rat,Srbiju NATO bombardiranje i loše provedena privatizacija . Shvatite da je Jugoslavija mogla opstati kao komunistička centralisticka federacija sa Slobom na čelu - NIJE. Dal je mogla opstati kao demokratska federacija,decentralizirana - ITEKAKO.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (leptirica, 14. septembar 2016 13:04)
----
Koliko se sećam Srbija je bila dovoljno decentralizovana. Imala je dve autonomne pokrajine, čija su ovlašćenja bila veća od Srbije. Mogle su da blokiraju svaki srpski zahtev i nameru. Ako je neko hteo dalju decentralizaciju, mogao je da napravi nekoliko sličnih pokrajina u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni. Zar nije Istra mogla da ima autonomiju, potom Dalmacija i na kraju Slavonija. Možda do sukoba nikada ne bi došlo. Ali Hrvati to nisu hteli. Oni su, poput Bošnjaka danas, hteli decentralizovanu Srbiju a centralizovanu Hrvatsku i Bosnu?! Nemojte za takav propust da krivite Srbiju i Miloševića. Ili, Vama je, po ustaljenom klišeu, koji ne traži mnogo moždanih napora, lakše da opletete sa nečim što nema nikakvog utemeljenja u istini?

Џони Хазард

pre 7 godina

Milošević je 91. izveo tenkove na svoj narod da bi sačuvao komunistički sistem, a ne Jugoslaviju. Čitave generacije ste upropastili i sad hoćete da trujete nove svojim knjigama.
(Iluminated

Неистина. Милошевић је извео тенкове да би сачувао владу коју је народ пар месеци раније изабрао убедљивом већином. Можда се некоме ово не свиђа али чињенице нису ту да нам се свиђају или не.

Riječanin

pre 7 godina

Srpski i Jugoslovenski narod kao i svi ostali narodi bivše države trebaju da budu ponosni jer su živjeli i izgradili jednu od najboljih država i društava u povijesti čovječanstva.Vrijedilo je boriti se za takvu zemlju i jasno je kad si na vrhu da te žele svi srušiti što im je i pošlo za rukom a danas žive bolje od nas dok europski šerif Njemačka kupi najbolje iz svih država Europe.Danas mnogi pljuju po svemu i pišu i govore svašta kao da smo nesposobni a kako smo toliko izgradili i živjeli u bratstvu i jedinstvu.

Džomba

pre 7 godina

@Ante, Zadar
Ne, već se žali za slobodom, mirom, radom, sigurnošću, izvjesnošću, stanovima koji su se relativno brzo dobijali u firmama, kreditima koje smo mogli da vraćamo i vremenima kad se nismo mrzeli... A što se tiče krilatice koju ironično spominješ, treba da znaš da je Juga značila i "svi Hrvati u jednoj državi", a takođe i "svi Bošnjaci (Muslimani) u jednoj državi" i...

QR

pre 7 godina

Dokle god se budemo vraćali u prošlost nećemo moći da prihvatimo budućnost. Hajde dajte malo prostora futuristima i vizionarima a ne samo istoričarima.

Ja

pre 7 godina

@ (Ante, Zadar, 13. septembar 2016 21:37)

Prijatelju, iako nisam jugonostalgičar, svestan sam toga da je Jugoslavija bila jedna izuzetno plemenita ideja (možda ne prva, pošto je tu zaista srpski hegemonizam dolazio u prvi plan, ali druga je to svakako bila) - niko ni tebi ni meni nije zabranjivao da budemo Hrvat/Srbin, niti nas je terao da se izjašnjavamo kao Jugosloveni, nego je promovisano bratstvo i jedinstvo, slavile su se različitosti, a svi narodi su bili ravnopravni. Nesavršenost o kojima govoriš su dolazile od privrednog sistema i društveno-političkog sistema koji su mogli mirno i lagano da se reformišu i da svi prođemo daleko bolje nego što smo ovako prošli. To tradicionalno peckanje "svi Srbi u jednoj državi" jednostavno ne pije vodu, jer su i svi Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci,... isto svi bili u jednoj državi. Jugoslavija je bila ozbiljna država, poštovana i daleko sposobnija da se izbori i odbrani od svakakvih pritisaka kojima smo svi danas izloženi i nesposobni da se odupremo. Jugoslavija je bila velika i jaka, a šta imaš danas sa severa ka jugu? Kakvu-takvu državicu koja je potpuno nebitna i u regionalnim okvirima; malu, polupraznu državu koja tripuje da je regionalna sila, a koja je sve samo ne to - koja je rastrzana političkim sukobima, jer još uvek nije načisto da li će da raskrsti sa fašističkom prošlošću ili će da je abolira; potpuno disfunkcionalni međunarodni protektorat; malo veću poludiktaturu, koja pretenduje da bude regionalna sila, a ne zna koje su joj granice, da li će na istok ili zapad i da li će da brine svoje brige ili brige svojih sunarodnika preko granice; nebitan privatni posed Knjaza Mila; mafijašku kvazidržavu čiji je potencijal da izazove regionalnu nestabilnost obrnuto proporcionalan njenoj veličini i; disfunkcionalnu državicu koja još ne zna dal će da se raspadne mirno ili joj sledi građanski rat. Sve u svemu potpuni ili poluprotektorati, koji niti umeju, niti smeju da vode neku racionalnu politiku u korist naroda koji u njima žive...

Dule Mitrovic

pre 7 godina

@ (Nije bitno ko sam, 13. septembar 2016 22:17)
Bravo! Nema sta se stra dodati!

"...Niste imali ni volje ni znanja da sacuvate zemlju, ako nista drugo a ono od krvavog raspada. Oterao si Srbe u rat bez jednog svetskog saveznika, bez plana B, bez vizije, bez milosti. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana. Da ste sacuvali kakvu takvu uniju jugoslovenskih republika, Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno, Srbi u Hrvatskoj bi bili svoj na svome, Bosna bi mila mirna, a svi zajedno bi bili u EU mnogo pre onih kojima smo nekada bili idoli. Nije bitno sta su se neki komunisti dogovorili 1928. godine, nego kako ste vi cuvali Jugoslaviju od raspada..."

Strašnoooo

pre 7 godina

Ljudi raspad je krenuo sa vise stranačjem odnosno demokratijom ili ti demokracijom.Zna se ko je pljunuo na zakletvu i pogazio državu.Isti ti su odnosno njihovi preci izdali istu tu drzavu 1941.U aprilskom ratu zna se ko je pružio otpor kolliki toliki.A zna se ko je "oslobodioce"dočekao sa cvećem.Naj veća greška što je Srbija posle prvog svetskog rata ušla sa gubitnicima u bilo koju priču i tu su oni prosli da se i sami nisu nadali da ce proci tako i zamislite ludim Srbima to nije bilo dosta i opet upadnu u istu klopku 1945.Tako da.....

Đoko

pre 7 godina

Srpski političari jednostavno nisu vidjeli što se oko njih dešava, pritom mislim na raspad komunizma, raspad SSR te da dolazi neko novo vrijeme. Srbija je u samom početku kada su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost napravila ogromnu grešku a to je nepriznavanje novonastalih država. Trebali su odmah bez ustezanja priznat nezavisnost SLO i HR, da je to Srbija učinila nikada ne bi ostala bez Kosova budite sigurni u to. Agresivna i rušilačka politika Srbije prema SLO, HR i BIH je koštala Srbiju njenog teritorija (Kosova)

nomen est omen

pre 7 godina

Makedonija, Srbija i BiH bi danas imale daleko vise koristi da su ostale zajedno u drzavi konfederalnog tipa nezatupljenoj komunistickom/nacionalnom ideologijom. To bi bila jedna gradjanska prosperitetna drzava u rangu danasnje Rumunije, ali eto, umesto toga imamo tri ekonomska tigra..

garfild

pre 7 godina

Citajuci gomilu komentara u stilu Jugoslavija je bila divna zemlja i za sve je kriv Sloba, a to slusam redovno i od mladjih a posebno starijih, jako mi je zao sto Srbi ne poznaju istoriju 20tog veka. Posto su rasprave naravno besmislene, imam samo jednu poruku za jugonostalgicare, ljubitelje EU i cekace boljih vremena. Da bog vam smanjili penzije za jos pola, a mladima srecan rad za 200 eva mesecno zelim. Za bolje i niste niti zasluzujete...

ende

pre 7 godina

Potpuna istina da je zapad čekao trenutak ali isto tako je deo tragedije i nesposbnost političke elite da prekopotrebno reformiše društvo. Mislim da ovo drugo još uvek razgrađuje naše društvo.

time mashine

pre 7 godina

Vremeplov : 17.08.1990. balvan revolucija.22.12.1990. Božićni ustav,pitanje glasi: što je uzrok a što posljedica?
(teletabis, 14. septembar 2016 14:09)


Gospodin selektivno pamcenje. Da podsetim.

22. April 1990
Izbori u Hr sa svom Ustaskom ikonografijom najavom promene ustava gde ce Hr postati drzava Hr naroda (Srbi isterani iz ustava). A kjos pre izbora su Srbi poceli dobijati otkaze po nacionalnom kljucu pogotovo u policijskim upravama ali i drugde.

Dino NYC

pre 7 godina

Ja nisam Srbin ali staru Jugoslaviju sam voljeo. To je bila drzava a bit Jugosloven bilo je nesto vise, vece i plemenitije od etno pripadnosti.

Ovo sad je primitivizam, pljackastvo i delitantizam.

Niste samo vi u Srbiji izgubili godine - svi smo. Milioni mladih i pametnih odise sa Balkana a vladaju i za njih glasaju primitivci i lopovi.

A Milosevic, Tudjman i Izetbegovic su ono najgore u narodima kojim pripadaju a svaki na svoj nacin. Bogic je deo te price.

Nije bitno ko sam

pre 7 godina

Ajde ne blamiraj se vise. Slovenci i Hrvati su nudili konfederaciju vise puta, Bosanci i Makedonci su bili za ocuvanje kakve takve zajednice do samog kraja; ona je mogla lako da se dogovori, ne bi bili ni prva ni poslednja zemlja koja je preuredila svoje unutrasnje odnose mirnim putem. Niste imali ni volje ni znanja da sacuvate zemlju, ako nista drugo a ono od krvavog raspada. Oterao si Srbe u rat bez jednog svetskog saveznika, bez plana B, bez vizije, bez milosti. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Tudjmana. Da ste sacuvali kakvu takvu uniju jugoslovenskih republika, Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno, Srbi u Hrvatskoj bi bili svoj na svome, Bosna bi mila mirna, a svi zajedno bi bili u EU mnogo pre onih kojima smo nekada bili idoli. Nije bitno sta su se neki komunisti dogovorili 1928. godine, nego kako ste vi cuvali Jugoslaviju od raspada. Pogledajte kako Britanija pristupa pregovorima o izlasku iz EU, minimum dve godine pre nego sto uopste izadju i to ne pod bilo kojim uslovima. Vi i vasi od Triglava do Vardara niste ni imali postene razgovore o mirnom razlazu, nego je svako terao po svome, jos ste javno i otvoreno pretili oruzanim sukobima, i na kraju nas doveli do katastrofe. Niko od vas nije hteo da bude "gubitnik", ali ste zato vise nego lako dopustili da obicni ljudi postanu gubitnici. Vazno je da ste vi "pobedili".

gistrox

pre 7 godina

Jović je politički gubitnik i nebitan lik. Jugoslaviju su srušili njeni bratstvojedinstveni narodi. A tehnički je najzaslužniji i pravno najdgovorniji Milošević, tj. Srbija. Srbija je prva stavila svoj ustav ispred ustava SFRJ. Srbija je ušla u direktne pregovore sa Tuđmanom, zaobišla federalnu vladu, izvršila upad u savezne rezerve (nestadoše milijarde dolara) i učinila JNA prvenstveno vojskom Srba. Poduža je lista i odgovornosti drugih (pogotovo Hrvata), ali mi smo broj 1. Dan danas se sećam euforije u Srbiji kada je Milošević 1990. izjavio da se ne mogu garantovati granice republika ukoliko se krene putem konfederacije. On je prekrajanje video kao imperativ. I ja imam problem s tim što je npr. Baranja 1945. bez ikakvog istorijskog utemeljenja predata Hrvatskoj, ali to je bila odluka prihvaćena od Srbije i mogla se samo ratom menjati... Tako i bi.

djc-xxx

pre 7 godina

Običan makedonski narod je i pored svega želeo da ostane u zajedničkoj državi i bukvalno je obmanut. Njima su političari na ondašnjem referendumu sugerisali da glasaju za suverenu Makedoniju uveravajući da to ne znači da će se otcepiti od Jugoslavije ! Pa čak su i Muslimani bili na "granici", naročito ako se uzme u obzir veliki uticaj Zulfikarpašića koji se zalagao za ostanak.Crna Gora - zna se, ostala je. Dakle, "krnja Jugolsavija je bila veoma realna opcija...pa vi sad vidite ko je realno rasturio Jugoslaviju...Da Bogić Bogićević nije bio pod uticajem zapada i glasao protiv vanrednog stanja, ko zna šta bi bilo...

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Kad se u Srbiji žali za SFRJ, za čim se točno žali?

Za komunizmom? Vlašću radne klase? Samoupravljanjem? Društvenim vlasništvom? Inflacijom? Vožnjom na parne i neparne datume? Odlazak u Trst po farmerke?


Ili možda samo za idejom "svi Srbi u jednoj državi"?
(Ante, Zadar, 13. septembar 2016 21:37)


За мањом одговорношћу (фабрике раде, шта и како тачно опстају - апсолутно није битно) и вишим стандардом у односу на Мађарску, Румунију, Пољску. Социјализам је најбоље друштвено уређење док год се троше туђе паре.

Toza

pre 7 godina

Imao bih samo par pitanja za druga Jovica. Ste je on licno trazio u Moskvi, u koju je HITNO otputovao popodne 9. marta 1991., dok su na Trgu Republike i po centru bili okrsaji demonstranata i policije? Zasto u Moskvu? Sta je to bilo tako bitno da on javi ili dozna u Moskvi?
Pa vi gospodo pametujte dalje kako je Vatikan, zapad, Amerika, ..., razbio Jugoslaviju.

Perun

pre 7 godina

Pogledajte danas gdje je jedna Slovenija,a gdje Srbija,ne zato što su Slovenci EU,već je to narod koji živi u normalnom uređenom sistemu,koji mi nikada očigledno dostići nećemo,i kako su onda takvi Slovenci trebali da budu u zajednici sa ovim balkanskim bajama i lolama,koji kada lupe šakom o sto i progovore iz njih izbija sva pamet ovoga svijeta i niko im nije ravan najeziku,ali su zato na djelu nula prekrižena.Manite se priče o nečem čega nema,bez njega se može,Srbi nikako da shvate da nije bitna veličina države,već kako narod živi u njoj,kako je organizovan,koliko je obrazovan,koliko pada na laži i manipulacije mediokritet sebičnih političara.Manite se priče o velikim državama,narod gladan i ponižen uglavnom od svojih Srba.

Brica

pre 7 godina

Ne.Srbija i njen narod su zeleli mir a politicko rukovodstvo je se drzalo nekih sovjetskih generala i nisu zeleli u Nato.Bilo je potrebno samo reci amerima da zelimo u Nato,dozvolili bi drzavni/vojni puc,Juga bi opstala i naravno sad bi bila skroz druga prica

Hah

pre 7 godina

Svima je jasno da je ustvari sve bilo laz, a mi smo jedini ostali glupi. Jugoslavija se nije raspala zbog Milosevica, nego je to bio prirodan sled dogadjaja koji je pre toga isproban 1920, 1928, 1934, 1940, 1960, 1974 itd...

Shomi

pre 7 godina

Samo se jedan komentar osvrnuo na Ustav iz 1974, sve ostalo su ad hoc komentari.
Raspad Yu je samo krajnji cin necega sto je zapocelo jos, zvanicno "cestnom aferom" u Slo, 1968, nastavilo se cro proljecem pocetkom sedamdesetih, amandmanima ustava iz '84 kojima se ekonomski razbija yu.
Ocigledno je da 99% komentatora ne poznaje istoriju Yu posle '45, narocito ekonomsku pozadinu raspada.
Tuzno

Mikloš

pre 7 godina

Jugoslavija je bila trula država od početka i nije se ona raspala '90-te, raspadala se ona više puta prije '90-te. Raspadala se svakim preimenovanjima, diktaturama, "reorganizacijom". Sve su to bili neuspjeli pokušaji spašavanja Jugoslavije ali svi su neslavno propali, Jugoslaviju su "spašavali" uglavnom nasiljem ali ništa nije pomoglo. Očito je da su nacionalni antagonizmi bili prejaki a izazvani su velikosrpskom politikom i nepravdom koja je bila posljedica te loše velikosrpske politike.

C i n i k

pre 7 godina

I danas,samo se ovde gaji i afirmise YU nostalgija. Cak ima na desetine JP koje nose naziv YU u imenu....Kad ce neko da shvati,pogotovo ovakvi kao Jovic,da je nasa drzava Srbija,a ne YU. Svi drugi narodi nisu hteli u YU po cenu sukoba,zasto je nekima stalo do Yu,u cemu je fora,ne razumem? Hocete da kazete da ti narodi nisu imali pravo na.samostalnost? Pa to je zapisano u Ustavu Sfrj iz 74,da svaka drzava ima.pravo na otcepljenje! To je i normalno. Kao u braku. Sem toga,pokazalo se da su svi bili u pravu,i Slo i Hr i Cg i BiH. Sve fe.drzave danas imaju veci standard a neke su u Nato i Eu. Prema tome,Srpski komunisti i rusofili neka sanjaju Yu,ali u medjuvremenu neka se pogledaju u ogledalo ponekad!

S70

pre 7 godina

Dokle ćemo da se vraćamo na ovog i slične likove, još ispade istoričar?!

Neki od nas neće nikada zaboraviti (i oprostiti) 90te.

Aveti prošlosti...

Vizantinac

pre 7 godina

Kao i mnogo puta u istoriji, opet je Srbija bila mamac za mnogo krupnij plen. Izazivanjem haosa, "vožnjom" jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, trebalo je uvući Rusiju u sukob širih razmera , za koji , u tom trenutku, zbog "dobro" odrađenog posla Jeljcina i Gorbačova, ona nije bila spremna.
Rusi su "iskulirali" , što je nekima izgledalo kao izdaja srpskih interesa, i krenuli da se naoružavaju i jačaju svoju državu.
Kao i svi dosadašnji pokušaji (Napoleon, Bizmark, Lenjin, Hitler) i ovaj je bio neuspešan, a nama ostaje gorak ukus u ustima, da zbog dodeljene uloge, nismo deo ni zapada ni istoka!?

Majstor Mile

pre 7 godina

Mister Jakob: I danas tlače... Tako je to u Srbiji, ko je na vlasti teroriše sve ostale. Danas kad nema drugih , vlast teroriše opoziciju...A čine svakakva nepočinstva da dodju na vlast. Potom vladaju svojom policijom, tužilaštvom, sudstvom, korumpiraju na svakom koraku, ko neće reketiraju... hapse! Nama je u genima da budemo dobre sluge (po Nemačkoj, Austriji) i loši gospodari. Zato su svi pobegli od nas i bežaće i dalje.

Trta

pre 7 godina

Nikada nećemo znati šta bi bilo sa SFRJ da izvesni predsednik predsedništva SFRJ nije 9. marta 1991. izveo tenkove na svoj srpski narod. Nakon toga se desio rat u Hrvatskoj i izdaja krajiških Srba, rat u Bosni i Dejton (humano preseljenje Srba i Muslimana preko novouspostavljenih granica) i 3 meseca bombardovanja i predaja Kosova i Metohije NATO agresoru. Opštu besparicu, glad i bedu da ne pominjem.

gaster

pre 7 godina

Vi ste "gospodo" bili politicari diletanti, sposobni samo da manipulisete polupismenom svetinom i steknete, eventualno, poveci imetak.
Onda kada je trebalo da izborite nesto za svoju zemlju, bili ste prozreni, prezreni i odbaceni.
"Lukavost je pamet prostaka"

Rock

pre 7 godina

Svima ste nam oduzeli 20 godina života besmislenom politikom a sada se tiskamo na evropska vrata,za nas samo odškrinuta! Šta hoćete da nam pričate sada,molim vas!?

Petar

pre 7 godina

Pomalo ni "niste jasni"..U filmu: "Umiranje Jugoslavije", ima kadar gde izlazite Vi i kažete (parafraziram, a snimak postoji): I posle cele noći razgovora sa Miloševićem, ja izlazim i kažem predstavicima: Slovenija mkože da ide... Kako ste to mogli da kažete, u čije ime? Nije li, baš tog trenutka, sve počelo da se raspada... Više puta sam gledao Vas i taj snimak, čudio se i iskreno: i sada mi niste jasni...(ono što ste rekli "pravo u kameru" je potpuno jasno)!!

srdjansky

pre 7 godina

e moj gosn Jovicu, jos mene sluzi pamcenje I vase podanicko sluzenje Slobodanu Milosevicu I vodjenje politike tipa( moze slovenija da ide ali hrvatska ne) sram vas bilo...pod stare dane sirite I dalje vase lose ideje...

komsija

pre 7 godina

@ cinik,kazes kao u braku.
U ovom slucaju samo jedan u braku je imao pravo na razvod braka,narocito u BIH.Kako ti je to izmaklo.
PS.Nisu srbi predlozili da se stvara SFRJ.Nego slovenci i hrvati.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Šteta. A trebalo je samo izvšiti promene AVNOJ-a i ne bi bilo rata, već samo mirni razlaz, kojem bi predhodila inventura na dan 30.11.1918. ko je šta uneo u Jugu, neka i iznese.

Milan

pre 7 godina

""Da Hrvatska nije zeljela rat ,rata nebi ni bilo"!-Franjo Tudjman,Jelacic plac,januar 1992,(neposredno po medj. priznanju Hrvatske)"

Izvor te "vijesti"? Tuđman to nikad nije rekao, dapače Hrvatska je poduzimala sve da do rata ne dođe. Hrvatska je željela jedino miran razlaz. Kako bi Hrvatska željela rat kad nije imala ni puškice? Čime bi pobijedila? Sa praćkom?

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Ma kakva 1918, kakva SFRJ, dovoljno bi nam bilo da smo se 1997. opametili, i danas bi nam bilo neuporedivo bolje. Kada pogledam rezultate izbora u prethodnih 5 godina, pre svega onih 2014, vidim da je za ovu zemlju otišao poslednji voz.

Cicko

pre 7 godina

Postovani,Borisave Jovicu.Izgubila je Srbija mnogo vise od veka.Izgubio je region mnogo vise od veka.Dali sam ja kriv? Dali su moje komsije krive? Dali su moji sugradjani krivi? Nismo.Nikada narodi nisu krivi.Samo takvi,i vama slicni vode narode u krvave ratove. Da sam ja Borisav Jovic,bilo bi me stid da prosetam Beogradskim ulicama.

Milan

pre 7 godina

@ dušan
Tuđman to nikad nije rekao. Možda ste to negdje pročitali kao novinarsku ili političku laž, jer to nema nikakve logike. Tuđman je stalno ponavljao da je Hrvatskoj rat nametnut. Tuđman je pokušavao sve da izbjegne rat jer nije bilo nikakve šanse da Hrvatska dobije rat, jer nije imala vojsku, nije imala oružje, nije imala podršku međunarodnih faktora, nije imala novce, a nedugo nakon balvana presuđen je i embargo na oružje. Srbija je imala sve, izočen vojni kadar, vojsku JNA, naoružane pobunjenike protiv Hrvatske u samoj Hrvatskoj, dobrovoljce iz Srbije. Hrvatska nije imala ni policiju a kamoli vojsku. Tuđman je pokušavao sve da se rat izbjegne ili bar da se odgodi koliko je god to moguće jer se Hrvatska nije imala čim obraniti. Čak i Teritorijalna obrana u Hrvatskoj je razoružana (dozvolio Račan, a Kučan u Slo to nije dozvolio) 10-ak dana prije referenduma. Ako je Tuđman to rekao kako kažete onda se to ne uklapa u ništa sto je inače radio i govorio. Možda je to nešto izvan konteksta ili neki lapsus jer ništa drugo logično ne može biti. I zašto bi Hrvatska željela rat čak i da je vojno bila nadmoćna? Što bi dobila tim ratom? Što je ovako dobila ratom? Dobila je desetine milijardi $ štete, mrtve, ranjene, penzije za njih itd. I isti teritorij koji je i prije imala. Još je ostala bez Posavine iz koje su Hrvati rotjerani, njih 200 hiljada.

phreak

pre 7 godina

Ovaj čovek ne vidi svoj deo odgovornosti za vrhunski diletantizam koji su pokazali srpski političari. Na stranu to ko se sve i kako obogatio, ali u spoljnopolitičkom smislu teško da smo mogli lošije da postupamo.

Urbini

pre 7 godina

Po mom misljenju, Slovenija i Hrvatska su na brutalan nacin doslovce "amputirane" od Jugoslavije. Samo, ta Jugoslavija vise nije bila titova SFRJ, to je bila nakaza od Juge u kojoj se Srbija na neustavan nacin docepala glasova Crne Gore, Kosova i Vojvodine. Otpustio je Slovence a Hrvate je mislio drzati u saci preko "hrvatskih Srba" iskoristio ih je na najbrutalniji nacin da bi ih se kasnije odrekli. Da je Tudman zelio rat, pa zar bi dozvolio 1/3 zemlje da mu 4 godine okupiraju pobunjeni Srbi? Nema nikakve logike.
Jovic sada glumi nevinasce a trebao bi biti u zatvoru za svo zlo sto je ucinio. On i sve glavesine nekadasnjeg vojnog vrha! Nitko nije odgovarao za unistenje Jugoslavije.

Punoglavac iz žabokrečine

pre 7 godina

Srbija je htjela "veliku Srbiju" Joviću, i ne pravi se lud. Ti si takođe jedan od velikih krivaca za njen raspad, a ne Zapad.

Anonimus

pre 7 godina

Pa ti si se Jovicu drzao Ustava kao pijan plota.Zaboravio si slucajno, a pre bih rekao namerno, da je tebi i Slobi, americki drzavni sekretar dao rok od mesec dana da sredite situaciju ( cak i vojno), ali si ti tada to odbio, jer je za tebe bilo protivustavno!!
Kada si bio u prilici da uhapsis Tudjmana, Spegelja i Mesica, govorio si da nije po Ustavu...A oni su pljuvali na taj Ustav!
Nije zapad rasturio Yugu, nego ti nesposobnjakovicu.
Sada sebe peres, a trebaolo te je proterati u Sibir.Zali boze sto ti hodas ovom zemljom, sram te bilo tako matorog.

Dragan BL

pre 7 godina

Hahaaa... to vam isto dođe kao kad dželat opravdava svoju krvavu rabotu. Ovaj čovek jako dobro zna da je upravo on i njegova klika potpomognuta sa Milosevićem, da su srušili SFRJ i direktno doveli da se Slovenci i Hrvati počmu otcepljivati od takve Jugoslavije. Zašto se dozvolilo još 1997 da slovenački i hrvatski komunisti napuste Savez komunista Jugoslavije? Ko je blokirao normalnu smenu vlasti u Predsedništvu_ Ko je dobio 4 nelegalno izabrana glasa? Zašto smo odbili predloge o asimetričnoj federaciji pa posle o konfederaciji? Milošević ih je sve odbio, pa zaratio i to 4 puta i sva 4 rata izgubio, a vi ste mu u svemu ovome jako dobro pomogli!
Krivi ste i odgovorni za ovu katastrofu, pa se sada vadite na zapad, a sećam se kad je američki ambasador V. Cimmerman lupao šakom u sto u Beogradu kod Miloševića i trtažio celovitu i nesvrstanu Jugoslaviju. Gde je ovde samokritičnost, malo ste ulepšali prošlost da sebe oslobodite ogromne odgovornosti. To gde je Srbija danas vi i Milošević ste najzasluženiji.

Nenad

pre 7 godina

Sve bi mi to lako podneli da nikakvog rata nije bilo već da se sve oko razlaza završilo kulturno. Firme bi nastavile da sarađuju, ljudi bi radili i bili bi dobre komšije. Ali ono zbog čega smo izgubili svi dosta je rat, a ne razlaz.

leptirica

pre 7 godina

(Mladen Mladenović, 14. septembar 2016 12:35)

Da se nije radila centralizacija na Beograd i da se išlo na neki oblik demokratske federacije Jugoslavija bi opstala i vjerovatno bi danas bila sila u EU. Mislošević nije branio Jugoslaviji,već svoju ideju centralisticke komunističke federacije koju drugi nisu željeli. Danas bi bili jedna od razvijenijih država jer uništio nas je rat,Srbiju NATO bombardiranje i loše provedena privatizacija . Shvatite da je Jugoslavija mogla opstati kao komunistička centralisticka federacija sa Slobom na čelu - NIJE. Dal je mogla opstati kao demokratska federacija,decentralizirana - ITEKAKO.

Zarko B

pre 7 godina

E moj Borisave, da nisi bio tako tvrdoglav na slovenacke zahtjeve, danas bi drugo pricali. Ovako nema sta bez da se pokrijemo i cutimo, ponajvise ti....

Mita

pre 7 godina

Da li je moguce da mi u 2016 godini mlatimo praznu slamu?Izgleda da vlast baci kosku,pa se svi glozemo oko nje da ne bi razmisljali zasto imamo najgoru drzavu u Evropu.Ovaj put ta koska je Bora Jovic koji se povampirio da nam sada u 2016 godini prica kako on nista nije kriv.Niko nizasta nije kriv.I kada se udave 2 decaka i onda niko nije kriv,imamo 250.000 izbeglica i onda niko nije kriv,imamo najgoru drzavi isto niko nije kriv.Zamlacujte sa sa Borom Jovicem dok vam vlast krade i unistava drzavu.

bosna - zauvijek

pre 7 godina

lično sam gledao emisiju na RTS-u , gosti emisije , g-din Bora Jović g-din Vasil Tupurkovski , kada je pred prisutnim Jovićem, Tupurkovski iznio podatak da je tadašnji ministar vanjskih poslova EU - De Mikelis , nudio momentalni prijem u EU i pet (pet) MILIJARDI (namjerno Caps)pomoći za oporavak posrnule ekonomije uz uslov DA SE NE IDE U RAT (opet Caps namjerno), voditeljica Olivera je upitala (vjerovatno iznenađena podatkom, pa je čak izostalo i persiranje) , "pa Joviću je li ovo istina" , g-din (ja ću ga ipak i dalje nazivati gospodinom) Jović je rekao slijedeće :
"da , istina je , ali to nije bilo u interesu srpskog naroda"
ja se lično dobro sjećam šta je na to rekla voditeljica, a koga interesira neka potraži snimak na arhivi RTS-a (valjda nije obrisan kao neželjen), eto toliko oko angažmana stranaca , jer , zaboga , kako bi mi (balkanci) to (a bilo je toga da imamo materijala za sramotu narednih 1K godina) sami

Ronaldo

pre 7 godina

@(bosna - zauvijek, 14. septembar 2016 11:58)

To nije tacno. Tacno je da je Yugoslaviji nudjen novac ali da ostane CELA. To je Tudjman odbio. A izjavu Alije Izetbegovica kako ce zrtvovati mir u Bosni zarad nezavisnosti Bosne necu ni da komentarisem.

poljoprivrednik

pre 7 godina

Jovic zaboravlja miting u Kosovo Polje i u Novom Sadu, ukidanje autonomije, poterivanje miiiona stanovnika, ubistva civila, novinara, politicara neistomisljenika, naoruzavanja srpskog stanovnistva, Seselja, Arkana, Legije, mafiju Milisevicevog sina.............

whocares

pre 7 godina

@Ante Bot
Nisam ni mislio da su svi podjednako krivi, vec mi je recenica "Srbija je izgubila sve sto je gradila i pritom proglasena krivom" zvucala kao da g. Jovic implicira da je srpska strana mnogo manje kriva, i jos to potkrepljuje nekim ne-bas-dobrim argumentima. A na kraju krajeva, jedna od poenti koje sam hteo da napravim je da je situacija bila veoma komplikovana i nazalost vodila u seriju katastrofalnih dogadjaja pa cak i kada bismo i hteli da nadjemo onog ko je "najvise kriv", pa zar bi nas i odvelo negde? A i koliko mi civili uopste znamo o svemu ovome... A nevoljnost svih strana da priznaju bar deo odgovornosti nas dovodi u situaciju da ne mozemo/ne zelimo da pomognemo jedni drugima da resimo probleme iz proslosti i pitanja nestalih i slicne stvari. Zato ne govorim o vecoj/manjoj/jednakoj krivici.

zimzeleni

pre 7 godina

Tragedija Srbije je u tome što je politička elita uglavnom bila sastavljena od populista i demagoga (Đinđić je izuzetak), a to znači: digni sve četiri u vis, gazi opoziciju i pričaj narodu ono što želi da čuje (svet se urotio protiv nas, mi ne možemo, mi smo u pravu ali...). Da skratim priču: zemlja u kojoj su danas na čelu isti oni koji su izgubili u JEDNOJ DECENIJI 4 rata (protiv suseda i zapadnog sveta) i zbog kojih smo bili 10 godina pod sankcijama, ne moze ići napred. A Borisav Jović je jedan od tih ljudi. Jadna naša deca, ostavili smo ih bez nade.

Vitez Koja

pre 7 godina

Ovako kako je knjigu najavio gospodin Jović to će biti još jedna knjiga u kojoj se ne spominju krivci i imena. Opet su tu ovi, oni, mi...

Igor ns

pre 7 godina

Nesposobnim politicarima uvek je kriv spoljni faktor. Da li neko misli da je drugim politicarima u proslosti nase drzave bilo lako? Nije! Jednostavno - bili su vise ili manje sposobni.

danijel

pre 7 godina

Ceo problem za nas je bio taj sto je Milosevic po svaku cenu hteo da sacuva komunizam i kada su u svetu konacno shvatili da on od toga ne odustaje i da ima podrsku naroda za to onda su dopustili da sve republike pobegnu od nas. Milosevic je za taj svoj cilj koristio i nacionalizam i Srbe u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu a podrska u Srbiji mu je ojacala i dolaskom iz drugih republika u Srbiju komunistickih oficira JNA koji su i osnovali partiju Savez komunista pokret za Jugoslaviju. Pa ko ne bi pobegao od sulude komunisticke republike. Milosevic nije davao pet para za srpski narod a bio je spreman da izgine 90% Srba zarad ocuvanja komunizma a da on sa onih 10% koji prezive "iz pepela stvara novu Jugoslaviju" - kako je govorila njegova lepotica. Eto to je razlog sto su sve ostale republike mogle uz odobravanje svih u Savetu bezbednosti OUN da napuste zajednicku drzavu a mi smo zbog takve Miloseviceve politike okarakterisani kao nacionalisti i sovinista sto mi ustvari kao narod to nikad nismo bili. To je bio razlog raspada Jugoslavije, i ratova i svega ostalog sto smo doziveli.
(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Potpisujem svaku tvoju, Jovane! Da je komunistički mentalitet stanovništva žilav, da bi se najradije živjelo o tuđim parama jer se tako naviklo živjeti, to možemo vidjeti još i danas u svim ex-yu zemljama, jer u svima je ekonomija još manje-više socijalistička, ali to je već drugi problem...

dusan

pre 7 godina

@ Milan

Milane, vest je tacna, Tudjman je to zbilja rekao. Istina, ne u januaru, vec 22. Maja 1992. Nakon povratka iz NY, gde je Hrvatska primljena u UN.

Petar S.

pre 7 godina

Da bi smo razumeli sta nam se dogodilo, moramo gledati siru sliku onga sto se dogadjalo. Zapad je vezbao na (nama) malima da bi to posle ponavljao nad vecim.

Posle svih "spontanih" Ilegalnog izvoza oruzija u suverene zemlje za sta su Zapadne obavestajne sluzbe SIGURNO znale, Majdana, Arapskih proleca koje su uzdrmale: Maroko, Alzir, Egipat, Libiju, Siriju,...itd, a izbegao Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, zemlje sa NAJ RIGIDNIJIM rezimima - Feudalnim, izjave o umesanosti Zapada u te dogadjaje nije stvar paranoje vec licne inteligencije.

@(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Nakon neuspelog Puca u Rusiji Avgusta 1991 NIKO pa cak ni Milosevic nije imo iluzija u vezi Komunizma. Drugo Tudjman je bio TITOV GENERAL, a to zaci MNOGO zesci komunista jer generl nije mogao biti bilo ko.

Petar S.

Malo realnije

pre 7 godina

Ma da kod srbo-komunista uvek je neko drugi kriv, pocev od marsovca pa na dalje. A nije kriv Milosevic i njegov Savez komunista koji su posle pada Berlinskog zida i dalje hteli da vladaju da im se ne bi desio scenario kao u Rumuniji sa Causeskom. Srbija je jedina zemlja gde su komunisti pod novim imenom i daje na vlasti i koji su pevali na Adi 1990, Slobodane ......Slobodane....ti si komunista- volimo te vise i od Isusa Hrista.....

milorad

pre 7 godina

Kad je 1918 napravljena Kraljevina posilni(Janko Vukotic) pitao je Kralja Aleksandra da li je moralo ovako. Aleksandar je odgovorio da nije, ali da bi na Drini u tom slucaju imali Austrojance. Kralj Aleksandar i Tito su istniski hteli i pravili Jugoslaviju. Cehoslovacka se raspala za jedsn dan, SSSR se urusio za mesec dana. Jugoslaviju su razbijali i spolja i iznutra 15 godina(1990-2006).

Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Pa ovaj čovek nije rekao ništa konkretno. "Strane sile"? Opet sopstvenu nesposobnost, glupost i naivnost krijemo iza projektoivanih neprijatelja mi so izgubili stoleće jer smo bili bahati i nismo vodili računa o drugima koji su bili i verovali nam, pa smo ih izdali u više situacija. Uvek su neki drugi krivi za sve, a mi smo vekovne "žrtve" dobro poznata mantra koja više nema važnost. Gospodin Jović nije rekao baš ništa novo šta već nismo znali, pa ispada da se on brani kao i propalu politiku iz devedesetih.

Miloš

pre 7 godina

Jedina istiana u vezi sa ovom knjigom je naslov "Kako su Srbi izgubili vek" iznad Jovićeve fotografije -- i pitanje i odgovor su na naslovnoj strani.

Nele

pre 7 godina

Umesto jednog predsednika, sad imate 6. Umesto jednog ministra (necega) sad imate 6. Imate 6 puta vise ljudi koji su na pozicijama da kradu i otimaju. Pa naravno da je politicarima bilo stalo do raspada Jugoslavije. Zemlje koja je u tom momentu bila u pet najrazvijenijih u evropi (i po standardu) i postovana i cenjena u svetu.
U svetu se tad raspadao varsavski pakt. Ostao je samo Nato kome nikako nije odgovaralo da zemlje clanice Varsavskog pakta odu u savez nesvrstanih. A Jugoslavija je bila jedan od stubova nesvrstanih. Sa osnivacke skupstine:
"Овај састанак, по мом мишљењу, треба да доведе велике силе до сазнања да судбина света не може да буде у њиховим рукама. Он треба да докаже протагонистима сила да већина света одлучно одбацује употребу силе као начина решавања разних важних питања"

leptirica

pre 7 godina

@ Milan 

Milane, vest je tacna, Tudjman je to zbilja rekao. Istina, ne u januaru, vec 22. Maja 1992. Nakon povratka iz NY, gde je Hrvatska primljena u UN.
(dusan, 14. septembar 2016 16:08)

Tuđman je rekao: Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela. Ali mi smo procijenili dasamo ratom možemo izboriti samostalnost Hrvatske.
Znači, rat je bilo moguće izbeći, samo da smo mi odustali od naših ciljeva, tj. od samostalnosti naše države.
F.T.

Eto to je rekao. Malo drugačije kad ne izvuceš samo jednu rečenicu.
--Znači čovjek je rekao da se mogao predati i nikad nebi dobili samostalnost,nikad nije rekao da je Hrvatska izazvala,ili da je Hrvatskoj bio cilj rat. Rekao je da je bilo jasno da Milošević ne misli dopustiti samostalnost Hrvatskoj i da je rat jedini način da se izborimo za to.

Tibor

pre 7 godina

Posle II Svetskog Rata ljudi su već 60 - tih sasvim lepo živeli. 20 godina nakon rata, a mi gacamo već blizu 30 godina u blatu, a izlaz ni na vidiku. Jesu rasčerupali su nas k'o kokoš, ali da smo nesposebni jesmo.

Шумадинац

pre 7 godina

Јовићу...за суноврат нације криви су пре свега српски политичари тога доба. Да сте били државници који воде рачуна о будућности нације а не политиканти којима је само било стало до власти по сваку цену, без обзира на судбину и будућност нације и величину државе, још на Титовој сахрани би сте неког озбиљног потенцијалног савезника повукли за рукав на страну и попричали о томе шта даље. 50 година сте краља и политичаре краљевине Србије и Југославије оговарали пред народом као неспособне будале, а у распад ваше СФРЈ-а ушли са мање савезника него они у Први и Други светски рат. Да сте били државници видели би да се комунизам распада и први увели вишепартијски систем, тржишну економију и нашли ваљаног савезника у свету. Тачно је да су други народи, у првом реду Хрвати, силом (зато се Шпегељ и наоружавао) хтели распад Југославије, али кад га то они па нису хтели. Твоја дужност је била да им немилосрдном и брзом војном акцијом, ако већ није могло другачије, подржан озбиљним савезницима, које си требао да нађеш, диктираш услове распада. Овде је НАТО дошао после 4 године. Шта сте ти и којекави Кадијевићи (где тај оно оде у пензију), чекали те 4 године (време трајања светских ратова) са 100 генерала у БГ-у. Али за тебе и твог шефа "Србија није у рату". Човече, Крајина гори, 250.000 срба бежи главом без обзира, а твој шеф "велики србин и патриота" није доступан на телефон. Е Карађорђе је био доступан кад је ономад почела "сеча 25 кнезова". Зато је он и направио државу а ви је изгубили.

danijel

pre 7 godina

Социјализам је најбоље друштвено уређење док год се троше туђе паре.
(Adriano_Galliani, 13. septembar 2016 21:50)

Bravo!

Novi Sad

pre 7 godina

Ono sto je najtragikomicnije kod ovih aktera 90ih je sto niko ne preuzima odgovornost nizasta. Kao da se sve to desilo na Marsu a ne u njihovom dvoristu pod njihovom kontrolom i odgovornoscu. Moralni i intelektualni patuljci, da se najblaze izrazim. Zato je ovako kako i jeste danas. Nije izgubljeno samo 20 godina. Mi smo 20 godina isli unazad, ekonomski, kulturno, civilizacijski, dok su svi ostali isli u napred. Izgubljeno je sigurno 50, ako ne i citav ljudski vek, kad se sve to izracuna. Neopisiva je sramota da su oni i mi zajedno sa njima doveli do toga da su nam Madjarska i Rumunija 'zapad'.

Iluminated

pre 7 godina

Svi narodi na ovim prostorima su imali svoje komuniste, Srbi komunisti su najgori bili za svoj narod, u želji da se dokažu kao Jugosloveni zaboravili su korene. Milošević je 91. izveo tenkove na svoj narod da bi sačuvao komunistički sistem, a ne Jugoslaviju. Čitave generacije ste upropastili i sad hoćete da trujete nove svojim knjigama.

VUK

pre 7 godina

hoće čovek dodatni dinar na skromnu penziju od 1500 eura!Ok.Legitimno. Piše knjigu i ko kupi,kupi.. ali da mirno spava i još piše!?!? eee to je samo potvrda da treba mi koji smo pretekli u vreme vladavine ovog gospodina i njegovih drugova da slavimo što smo živi. Umesto da piše, trebalo bi dok ga još noge služe, a služiće ga dugo (nisu istrošene jer mu je ceo radni vek guzica bila u fotelji), da prošeta malo grobljima. Kako u Beogradu, tako i po gradovima u Srbiji i gradovima ex YU republika, da pogleda u spomenike podignute u periodu 1991 -1995, u sve te dečake i mlade i stare ljude koji su život izgubili u ratovima devedesetih.. Kakva Titova zavera? Spremao nas za rat devedesetih dajući nam posao, stanove, besplatno školovanje i lečenje, pasoš za bezvizni ulaz u sve zemlje sveta!!?? I sad pripadnik grupe koja je razbila takvu državu i pripadnik srpskog rukovodstva koje je izgubilo ratove u Sloveniji i Hrvatskoj i poniženje u Bosni.. traži u drugima krivce? Samo mi možemo ovakvo nešto mirno da gutamo. Penzija čika Joviću, penzija!

Jovan

pre 7 godina

Ceo problem za nas je bio taj sto je Milosevic po svaku cenu hteo da sacuva komunizam i kada su u svetu konacno shvatili da on od toga ne odustaje i da ima podrsku naroda za to onda su dopustili da sve republike pobegnu od nas. Milosevic je za taj svoj cilj koristio i nacionalizam i Srbe u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu a podrska u Srbiji mu je ojacala i dolaskom iz drugih republika u Srbiju komunistickih oficira JNA koji su i osnovali partiju Savez komunista pokret za Jugoslaviju. Pa ko ne bi pobegao od sulude komunisticke republike. Milosevic nije davao pet para za srpski narod a bio je spreman da izgine 90% Srba zarad ocuvanja komunizma a da on sa onih 10% koji prezive "iz pepela stvara novu Jugoslaviju" - kako je govorila njegova lepotica. Eto to je razlog sto su sve ostale republike mogle uz odobravanje svih u Savetu bezbednosti OUN da napuste zajednicku drzavu a mi smo zbog takve Miloseviceve politike okarakterisani kao nacionalisti i sovinista sto mi ustvari kao narod to nikad nismo bili. To je bio razlog raspada Jugoslavije, i ratova i svega ostalog sto smo doziveli.

realno

pre 7 godina

Zašto se braća odvajaju kad se ožene? Zato što su ipak različiti iako su slićni, zato jer svaki od njih ima svoju volju, svoje želje, svoje viđenje, svoje talente i svoje mane. I njihove žene također. Dakle razilaze se jer žele očuvati dobar odnos i mir i bit slobodni u odlučivanju. Tako je i sa narodom. Iako sličan narod (jezik) ipak je izgradio različite identitete (religija, teritorij, povjesna povezanost sa nekim drugim politički jačim narodima) i zbog toga ima različite želje i vizije budućnosti, a to je razlog zašto želi bit samostalan.

Petar S.

pre 7 godina

Da bi smo razumeli sta nam se dogodilo, moramo gledati siru sliku onga sto se dogadjalo. Zapad je vezbao na (nama) malima da bi to posle ponavljao nad vecim.

Posle svih "spontanih" Majdana, Arapskih proleca koje su uzdrmale: Maroko, Alzir, Egipat, Libiju, Siriju,...itd, a izbegao Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, zemlje sa NAJ RIGIDNIJIM rezimima - Feudalnim, izjave o umesanosti Zapada u te dogadjaje nije stvar paranoje vec licne inteligencije.

@(Jovan, 14. septembar 2016 10:01)

Nakon neuspelog Puca u Rusiji Avgusta 1991 NIKO pa cak ni Milosevic nije imo iluzija u vezi Komunizma. Drugo Tudjman je bio TITOV GENERAL, a to zaci MNOGO zesci komunista jer generl nije mogao biti bilo ko.

Vuk

pre 7 godina

Lose i nervozno ste reagovali na krizu jugoslovenske drzave . Zato sto ste bili nesposobni , nekompetentni i egomanijaci. Zar je to toliko tesko priznati? Ljudi koji vode drzave, a nisu sposobni da prepoznaju medjunarodne okolnosti , istorijski trenutak , takvi vode narode u propast. Uvek je najlakse okriviti "truli zapad" , ali pametan covek se zapita kako smo od drzave koja je pocetkom veka imala sve u svojim rukama dosli ovde.

vovodjanin

pre 7 godina

Neko je ovde pravio paralelu između YU i EU. Samo da naglasim da EU nije nastala da bi se raspala, dok je Jugoslavija nestala jer nije bila sposobna da se transformiše na funkcionalan način. Današnja EU se menja, posle Brexita ništa nije isto kao pre... Naš je problem što smo se raspali ratom. Evropa je dovoljno pametna i neće se raspasti ratom već će se transformisati na miran način i opet postojati u nekom obliku.

Novi Sad

pre 7 godina

Krivi smo, mi Srbi, jer pošto-poto kroz istoriju hoćemo da očuvamo Jugoslaviju, iako je ostale članice neće. Kao i u životu, braku - ne možeš da zadržiš na silu nekog ko više neće sa tobom. Rešenje svega, kako u životu tako i u federaciji, je mirni, sporazumni razlaz.

Lela

pre 7 godina

Samo zbog cinjenice da je vama tada spasavanje Rusije od sirenja NATO-a na istok (bilo je sasvim jasno da Juga ulazi u EU a onda i NATO - mnogo ranije od Madjarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, ...) bilo mnogo vaznije od hiljada uzalud izginulih i osakacenih mladih ljudi, trebalo bi da svi vi gulite 1000-godisnje robije a ne da nam zagadjujete medijski prostor.

ilija

pre 7 godina

Jel to priznanje da SFRJ nije imala državni menadžment posle Pope Kočića, pogibije Slobodana Penezića... to stvarno nije ništa novo.

bravo

pre 7 godina

Uplasio sam se da cu uci na komentare i videt euforiju, ko je ovaj covek, kako je pametan.... itd....

kad ono...

hvala vam komentatori.
ipak se niste obrukali. drago mi je da vas ima takvih, jos uvek tu.

ovaj covek ne zasluzuje da ga b92 prenosi u bilo kom obliku.
poYY

Ruzicasti jednorog

pre 7 godina

"Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović"

On i dalje ne moze da izadje iz stare komunisticke "Ja sam drzava". Neko je u komentarima dole pitao "Ko vem je dao pravo da Slovencima kazete da mogu slobodno da idu". Pravo im je dala revolucija pre mnogo godina, eto ko. Za koju su on i njegov patron bili premladi.

A ovo njegovo posipanje pepelom je vise nego ocigledno, frka mu je. Treba ipak otici uskoro na onaj svet, pa da ga lepo upamte. "Ja sam se trudio, ja sam najvise izgubio i jos mi vicu da sam kriv!" O njemu je rec, ne o Srbiji.

Ne znam da li u knjizi ima nesto o spontanom samoukidanju autonomija, o spontanom naoruzavanju Srba u Krajini, o prebacenim desetinama milijardi dolara na privatne racune, o totalnom kriminalizaciji i mafijaskoj okupaciji cele drzave i svih njenih institucija. Cela drzava je 90-tih bila privatna. Njihova. Tako je navikao.

To je bila najobicnija mafija koja se dokopala drzave. A ovaj stari mafijas ne zna da uziva u starosti.

Neka napravi neko lepo delo, neka pokloni prihod od knjige bolesnoj deci. Bolje ce se osecati, nego ovako pateticno da kukumavci na kraju.

gaius

pre 7 godina

Mogu samo da kazem hvala vama, komentatorima na ovoj temi, koji ste dobili najvise pluseva, jer nekad pomislim da u Srbiji nema ljudi koji normalnije razmisljaju i koji nisu slepi nacionalisti. Uverili ste me u suprotno.

Aca

pre 7 godina

Sve se svodi na to ko je uz Ruse a ko nije...To je glavni razlog razbucavanja Jugoslavije.Razdvojili su nas od ostatka jel su procenili da smo previše inficirani Rusijom i odčepili "zdrav"deo koji pristaje na bezpogovornu saradnju...Brzo su svi provalili da je saradnja sa Amerima recept za samostalnost pa su i muslimani i šiptari koji mrze Ameriku da im se povraća od nje pristali da igraju njihovu igru da bi dobili svoje....Samo su ove debilčine kod nas na vlasti iglali na kartu koja gubi i izgubili sve...

Milan

pre 7 godina

Jugoslavija se raspala jer je svako imao svoja očekivanja koja se nisu ostvarila u Jugoslaviji. Svaka od republika je imala svoju viziju Jugoslavije kakva bi Jugoslavija trebala biti. Svi jugofili i svi antijugoslavisti se trebaju zapitati zašto Škoti ne žele samostalnost, žašto opstaje Britanija, zašto Švicarska, zašto Belgija. I zašto nije opstala Jugoslavija? Gdje je greška? U Belgiji i Švicarskoj narodi im govore različitim jezicima pa su opstale. A kod nas iako se dobro razumijemo ipak nam je zajednička država propala. Hajde, što je propala, nego dok smo bili u zajedničkoj državi dogodili su se najveći zločini i nasilje jednih prema drugima (nasilje u kraljevini, pa 2. svetski, zločini ustaša, četnika, partizana i komunista, pa poraće i brutalna masovna smaknuća i mučenja, pa ratovi 90-ih). A sad zamislite da nije bilo nasilja i ratova. Da se pošteno dogovorilo i spajanje i razlaz, pa i da su nas okupirali Švabe, ako nisu činili neke veće zločine, možda bi bolje prošli da im se nismo opirali, oni bi bili neko vrijeme i otišli a mi prošli rat skoro bez rata? Odnosi ne bili zatrovani i Juga bi možda opstala a mi više bratski nego sad.

Vojvodjan

pre 7 godina

Jednostrano razmišljanje. Kako da zajednica opstane ako neki ne žele vise biti u njoj? Su Slovenci zarad Jugoslavije trebali i dalje ostati zajedno sa 3x siromašnijima od sebe? Su trebali trpeti Miloševićevu diktaturu? Gledati Marka Miloševića kako mlati i švercuje? Jugoslavija je u sebi imala delove kao Austrija i Italija sa jedne i kao Centralna Azija sa druge strane. Stavite se malo i na tuđe mesto. Možda da Milošević nije pučem oduzeo autonomiju Vojvodini i Kosovu, do ovoga i ne bi došlo.

Advokat svih Srba

pre 7 godina

Čovek ima 87 godina i a s obzirom da će ga uskoro Bog pozvati na večiti razgovor, pronašao je zgodan trenutak da samoinicijativno i ničim izazavanim bez ikakvog utemeljenja okaje svoje grehe praveći se lud tako što sve priča u drugom,trećem licu ne spominjući sebe, kao da je on pišao niz vetar u tim vremenima!

ZoranNS

pre 7 godina

Srbija nije htela raspad SFRJ, ali njeno rukovodstvo je htelo da SFRJ bude Srbija. Pratlil smo sve vaše sednice i jasno je da ste vi Joviću jedan od glavnih aktera ove nesreće naroda ove zemlje, videli ste mat u tri poteza, a izgubili partiju, Srbija je posle vas ostala kraća i ponižena, od tada i sve do danas.

Aaaa

pre 7 godina

OVO opet truje?! Vi i vama slicni pozderali ste nam devedesete zajedno sa milosevicem i njegovom pomahnitalom gazdaricom. Cutite vise!

My name is Zlatan

pre 7 godina

Boljka svih prošlih, a i sadašnjih ex-yu (izuzev Slovenaca) političara jeste sto su bez trunke samokritike i sto vječito, uporno i besramno izbjegavaju bilo kakav oblik vlastite odgovornosti za bilo sta - uvijek te vješte ili manje vješte zamjene teza, uvijek postoji negdje neki drugi krivac za vlastite greške i odgovornost.
Zato nas i dalje mogu farbati, zato i dalje mogu na vlasti biti ovi isti korumpirani mediokriteti koji nas i dalje pumpaju mržnjom i podjelama, dok oni sustavno crpe i uništavaju ljudske i ekonomske resurse ovih naših državica.
No valjda i mi obični ljudi imamo neku osnovnost sto im i dalje dozvoljavamo da nam sve ovo i dalje rade ???

Perla

pre 7 godina

Dobro pamtim Jugoslaviju jer sam se u njoj rodila, školivala i radila više od vadeset godina, pamtim Miloševićev period i sve ono što se desilo posle njega. Jedini i njajači utisak koji imam je da smo ODUVEK na vlasti imali najgore ljude, eksponente UDBE i borce isključivo za svoj džep i priviliegije (Djindića isključujem). I ovaj tkz. gospodin Jović je jedan od onih nesposobnih, pokornih (jačem) koji je mnogo voleo svoj privilegovani status i nije nikada ništa učinio za druge, osim za sebe. Kao i svi sadašnji političari, uostalom. A svi oni pokušavaju da se peru: neko knjigom, neko ratovima, neko paranoičnim izjavama.

A nama sve teže i sve gore...

sfrj

pre 7 godina

Svasta, to ti je kao kada bih ja rekao, morao sam da se razvedem jer je kucni savet moje zgrade izvrsio pritisak. Inace, volim svoju zenu, ali, sta ces, kucni savet je jaci.Ali, recimo, OK, ovaj tip je u pravu. Ali, sta bi onda posle toga, jel CIA radila privatizaciju i unistila milione radnih mesta? Ili su to radili Jovicevi pajtasi? A, posle i mangupi iz nasih redova, jos vise!

Gile

pre 7 godina

Preispitajmo sebe, Jugoslavija nam je bila los projekat. Svi su nas iskoristili i odbacili. A zasto su nas odbacili? Mozda zato sto smo mnogo navalentni? Ucestvovali smo u dva rata potpuno nepotrebno, izgubili od 1914 do 1945 najmanje dva miliona Srba, a posle 1991 smo izgubili i teritorije. Nasa politika je veliki debakl, jer ako ne umas nesto da sprovedes onda nemoj. Ubili su nas nasi politicari, potpuni diletanti koje bas briga za narod. Kao sto je ovaj drug Jovic iz Niksica batocinskog...

Ruzicasti jednorog

pre 7 godina

Postoji tu jos jedna stvar i ona bi mogla bar donekle ublaziti ostricu krivice spram Jovica. Ja mislim da je Milosevic MORAO biti veci nacionalista od svih ostalih, ako je mislio da ostane u vlasti. Osim Lige Socijaldemokrata Vojvodine i Gradjanskog saveza (nastavka UJDI - ja) svaka, ali bas svaka opoziciona partija je trubila u istu nacionalisticku tikvu. I Demokrate, jos kako! I sta je mogao Patron i njegova porodica, nego da budu jos gori?
Da li su intelektualci sredinom osamdesetih naginjali Veri, konzervativizmu, proslosti, a ne buducnosti? Mitovima, a ne naucnim cinjenicama? Da. Lepo im je stajalo u tom momentu. To je ta neodgovornost koju pokusavam da osvetlim. Lepo im je pristajalo, prodace se vise knjiga, bice face u novinskim feljtonima i carsiji. A za sve konsekvence toga ih savrseno zabole cosak. Sta je mogao polupismeni seljak ili radnik da zakljuci, ako najumnije glave kazu da je to ispravno? Da treba da budemo zagledani u proslost? Da treba da sirimo teritoriju, a ne da unapredjujemo nivo zivota stanovnistva? Da je Zapad neprijatelj? Da Crkva nudi odgovore? Sta je mogao, posle one silne torture sa RTS-a?
Riba smrdi od glave. A narod nije kriv. Niko normalan ne zeli da zameni obican zivot, posao, brigu o svojoj porodici za krvarenje na frontu. Niko normalan to nije zeleo. A takvi su bili u vecini. Mi imamo problem sa elitom. To je nas najveci problem.

Ja bih uvek pre krivio inteligenciju, nego ove mediokritetske kancelarijske aparatcike.

singer

pre 7 godina

niste znali ni da radite, ni da se bijete, nista niste znali ... bora jovic neki faktor
...moja pokojna baba bi bolje vodila drzavu... sklanjate mi njegov odvratan lik s ociju!

socijalistiocko samoupravljanje

pre 7 godina

(Komša, 14. septembar 2016 11:27)
Zašto ta društvena svojina nije postala imovina gradjana?

Drustvena svojina jeste bila imovina gradjana takozvana kolektivna svojina.

cobo

pre 7 godina

Ako se uzme u obzir da su oni koji su branili Jugoslaviju rodjeni od 1900 pa na dalje ,vecinom pomrli ali ostareli i oboleli,onda je jasno da je doslo vreme da lesinari rade svoj posao . Tito i narod su napravili fabrike,pruge,puteve,stanove, odmaralista ...
Sada se nista ne radi nego jos jagmi za Titovu imovinu,puno prica i zaduzuju narod ! Ako se posle raspada nesto napravilo nek mi neko nabroji te projekte :(

Misko

pre 7 godina

Ponovo lamentiranje i istorijopatija u Srba. To je jednostavno nedopustivo u formiranju moderne politike - fore tipa hajde opet da sednemo, ne radimo nista i hvatamo se za glavu analizirajuci kletu sudbinu. Takodje bih da potsetim da su tadasnji (a nazalost i sadasnji) polotocari Srbije delovali kao neuka rulja, pa nije ni cudo sto su bili pregazeni - niko ozbiljan u svetu nece pricati sa ulucarima na drzavnickom nivou. Pogledajte samo debatu ovog g. Jovica sa g. Mesicem tih godina, kad mu nas namestenik za predsednika drzave govorori nesto tipa "ej bre ti" i sl. Dobro smo i prosli s obzirom koga smo imali. Vazno je da ne odustajemo od negativne selekcije; osobenjaci, smutljivci i ulicari u vrhu i pozicije i opozicije.

Komša

pre 7 godina

Zašto rat? Zašto ta društvena svojina nije postala imovina gradjana?
Zato što su 40 godina vladadali na osnovu ideologije a onda su rešili da vladaju kao vlasnici kapitala.
Tranzicija će se završiti onda kada potomci (biološki i ovi ideološki koji su se kasnije priključili i pokazali korisnim) revolucionara iz 45. zauzmu mesto Rade Pašića u istom onom kapitalustičkom okruženju protiv kojeg su im se dede borile.
Kada se to ispuni krug će se zatvoriti i "revolucija" će dobiti smisao.
Zipa ViVoVitica- ode imovina sindikata
Čuvaj Ogulin- puče stara devizna štednja,zajam za preporod.
Brani Bosnu- ode pnzijski fond ...Dafine,Jezde,Kipar...
Ne dam Kosovo - al' 24 privatizacije može...
I sada na istu foru hoće.Da dovrše.
Čim se ovaj javlja čuvajte novčanike ljudi.

izadje na videlo

pre 7 godina

da kratko odgovorim DRUGU Jovicu kako je Srbija izgubila vek!
Tako sto su , posle krvavog rata i nemilosrdne borbe za vlast u Srbiji zavladali njegovi partijski drugovi!
Druze Jovicu...bio si clan...! Idi u Istoriju!
Ti si bio clan..i postao ambasador i td.
Moj deda nije bio clan i jedva dobio posao..kao neko ko nece da bude clan!

Ronaldo

pre 7 godina

@(bosna-zauvijek, 14. septembar 2016 14:26)

Ako pod time pidrazumevas da je krivac onaj ko je kupio farbu (nekegalno kupio oruzije i uvezo ga preko Madjarske) slazem se. Isto se slazem da je Jovic jedan od 6 onih sto su farbali bika.

milko

pre 7 godina

Gledao sam i slusao B Jovica i Vidoja Zarkovica na ustavnoj komisiji u tadasnjoj palati federacije. Njih dvoje su bili poslednji i uporni branioci Kardeljevog modela, jednopartijskog sistema za razliku od ostalih koji su hteli demokrarske promene. Koliko su bili iskreni drugo je pitanje. Dakle, politicki metuzalem ne govori istinu, mada to vise nije vazno bilo kome.

nema deda mraza

pre 7 godina

najbolji primer je kolo mire markovic oko lomace titovih stvari

onog momenta kada je gidra isao u rusiju je bio znak da se u politici jugoslavije nesto menja

a milosevicev scenario je poceo bacanjem jogurta, blokadom zbog slovenackih sokova anatemom na ante markovica, vorsipovanjem bozovica i gomilom slicnih primera

obi van

pre 7 godina

Joviću, vi ste svi čuvali partiju, umjesto državu. Osim Beograda, nikome više nije bilo stalo do tog jednopartijskog sistema. Strane sile su odigrale veliku ulogu, ali je ovo navedeno bio glavni razlog.

bosna-zauvijek

pre 7 godina

Ronaldo, oprošteno Ti je ako si mlad i o tom periodu znaš ono što su Ti drugi ispričali, međutim, za taj period se svako ponaosob (kako pojedinci , tako i narodi) trebaju malo preispitati koja im je uloga bila u to doba i kakvu odgovornost nosi za raspad jedne divne države
evo jedan primjer iz mog naroda , jedna budala je farbala bika u zeleno, međutim neko je toj budali kupio farbu , tako da budala nije kriva što je budala, ali onaj što je kupio farbu tačno je znao koji cilj želi postići i takvi su doveli do rata
kada svi shvatimo da svaki, pa i najsitniji postupak ima i svoje posljedice, možda na Balkanu bude bolje , ali od toga najvjerovatnije nema ništa

i dok sada ponovo neki udaraju u ratni doboš , pozivam omladinu da se opameti i gleda od čega živi

Miki

pre 7 godina

Srbija se udesila već u balkanskim ratovima 1912. Kao ona baba iz narodne poslovice, koja je dala dinar da uđe u kolo, a posle mnogo više da iz tog kola izađe.