Utorak, 22.07.2003.

09:35

Kori Udovički izabrana za guvernera NBS

Izvor: B92

Kori Udovièki izabrana za guvernera NBS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 20 godina

Znaci poenta je u diplomi i zvanju... Nasu vladu interesuju samo znanje i strucnost. Zato polozaj i ugled visokih funkcionera DOSa i DSSa nikada nije dovodjen u pitanje u tom smislu.
Slobodan Orlic je, recimo, dobar primer. Em sto je ucen, em sto je vredan. Naravno nema magicne moci da glasa iz Turske za kredit MMFa, ali za to je kriv sistem glasanja (onaj u skupstini Srbije sasvim dobro funkcionise na daljinu).
Naravno, na drugom mestu posle zvanja, bitno je i angazovanje. Dobar primer je pravosudni sistem. Reformisan i efikasan. Tako dobro funkcionise da ministru Baticu ostaje dosta vremena za svakodnevne nastupe u medijima kao ekspert opste prakse. Los primer je, naravno, Narodna banka. Samo za neko vreme, naravno. Uskoro ce i ona biti reformisana i sluzice za ugled drugim institucijama. Kao sto su to danas policija i carina.

sinisa

pre 20 godina

ovo je stvarno sramota za sve nas, prica se opet ponavlja... zar je peti oktobar bio tako daleko da ste SVE zaboravili... Opet razmisljam da svoju decu posaljem sto dalje od Vas jer ste isti kao i oni.

Miroslav iz Hamburga

pre 20 godina

Nek mi gospode iz DOS-a pokazu samo jednu drzavu na zapadu, gde je jedan, bilo kakvi ekonomski strucnjak, imao mesto predsednika monetarne banke, a da je prethodno bio ministar. Tako nesto sto se danas desilo u Srbiji je prekrsaj protiv svake autonomije nacionalne banke. Pa kada juce cujem gospodju Udovicki kako prica o nekoj saradnji sa Vladom, e onda zdravo Srbijo. Ja nisam zavrsio Yale, ali studiram ekonomiju u Hamburgu i takvo nesto u Nemackoj nije nikada bilo i prosto je i nezamislivo za Bundesbank-u. A uporedjeno sa njom je samo jos Federal Reserve Bank na svetu bila jaca i to bi trebalo nasto da zanci. Dakle, i ako sam bio do sada pristalica DOS-a, od danas nisam vise, i zalosna je cinjenica, da je sa ubistvom Zorana Djindjica ubijena i DS. Ovi, osim Tadica, su samo neki Vampiri koji gledaju samo sebi da stvoru neku moc a ne na razvoj drzave.

sandra

pre 20 godina

Ne vidim zasto je bas moralo da se narodu stavi prst u oko izborom ove dame na mesto guvernera NBS i to upravo u trenutku kada je narod kivan zbog svih isplivavajucih afera, problema, ekonomske krize. Ili se nadaju da su godisnji odmori u toku, pa ne postoji inicijalna kapisla koja usred leta moze da zavarnici? Gospodja koja je ogulula i tako gladno stanovnistvo povecanjem cene struje, pozivala na prodaju stanova za izmirenje dugove prema EPS-u nije nikako srecan izbor u sadasnjem trenutku. E, meni samo to nije jasno. O ostalom ne sudim.

Vladimir

pre 20 godina

Ne bejase tako davno, secam se, pokojni Djindjic, Kostunica i jos neka ekipa su isli po Srbiji i pricali kako kad oni dodju na vlast... e to ce da bude super... Bili su tu i Mladjan Dinkic i Djelic i jos gomila frajera. Svi su bili slozni u jednom a to je da kad nesto zasmrdi oni ce otici, mirno i dostojanstveno, onako svi zajedno. To su bila lepa obecanja ali danas imamo sukobe dojucerasnjih "prijatelja" javne prozivke, mahanje "dokazima" i ostale svinjarije, vrlo slicne onima iz Milosevicevog vremena. To je jos jedan veliki neuspeh svih nas. Ove ministarske rotacije i ostalo, ma to su nebitne stvari... nista se nije promenilo... mi se nismo promenili...

posmatrac

pre 20 godina

Ne znam jel tendenciozna ili slucajna greska u biografiji, ali doktorirala je 11 godina nakon magistrature (1999) a ne jednu godinu (1989) kako je navedeno. Stvarno bi neko trebalo da je genije da doktorira za godinu dana!

YO

pre 20 godina

Takodje sam neko ko je zavrsio skolu i u jednom i u drugom sistemu ali moja iskustva su drugacija od dosada iznetih. Ja sam naime 95% zadovoljan vrednoscu i nacinom na koji mi je univerzitet u Americi ponudio znaje. U elitnim univerzitetima par dece bogatuna dobiju svoje diplome na osnovu roditeljskih reputacija i donacija. Ali zato oni studenti ciji roditelji nisu mulit-milijarderi i te kako tamo nesto nauce. Diplome zaradjene u Srbiji retko kad direknto nesto vrede u Severnoj Americi. Ako hoces i malo bolje mesto, a i platu, tu Srpsku diplomu moraces jos jednom da dokazes na dugogodisnjem doskolovavanju. Pitajte samo diplomirane lekare i advokate koliko su jos godina morali da potrose po Americkim skolama da bi bili ravni onima koji su se u Americi skolovali od pocetka. One fore koje govore da su nasi sturcnjaci jako pozeljni u inostranstvu su laskanja bez osnove. Uzmite Kineze ili Ruse. Ima ih na milione koji ce otici u knjizaru i par puta procitati neku knjigu iz matematike i kompjutera i puni su znanja. Boli nekoga uvo za Srbina. Ali zato gledaj reakciju nekog Amera ako mu kazes da imas PhD. sa Yela. Onim zavidnicima koji negiraju vrednost diplome sa Yela zelim da sto pre dokazu da su rodjeni za Ajnstajna. I na kraju, gdja. Udovicki ima vise iskustva iz ekonomije nego Dinkic. Osim toga Dinkic moze i sam da potrazi posao ekonomiste negde u svetu, pa da vidimo kako ce sa Srpskom diplomom proci. Samo mu porucite da na takvom poslu nije pozeljno, ne samo pretendovati za mesto premijera te zemlje, nego nije pozenjo ni pricati o politici.

Cika Mile

pre 20 godina

Kao neko ko je imao priliku da se skoluje u oba sistema, podvlacim VELIKIM SLOVIMA da je obrazovanje koje je primio PROSECAN stanovnik gradova bivse SFRJ u svakom pogledu SUPERIORNO nego obrazovanje koje je primio PROSECAN stanovnik bilo kog grada u USA.Nezavisno od stepena obrazovanja! Kad vec pricate o doktoratu, pogledajte naslov teze.Zeleo bih sve prisutne da potsetim na opste poznatu cinjenicu, barem ovde u USA, da je danasnji predsednik drzave Zbun Mladji ne samo zavrsio jedan od najprestiznijih univerziteta, nego je covek i magistrirao.Da li ga je iko ikada smatrao ekspertom?Sto da ne covek je bio predsednik naftne kompanije osrednje velicine, sa par prijatelja, pardon tatinih prijatelja, je kupio bejzbol klub u Teksasu.Zatim je preko tatinih prijatelja sredio da grad izgradi nov stadion, to je diglo cenu kluba 15 puta i svoju investiciju od 600000$ unovcio je za 15 000 000$. Vidite to je ekspert. Stvarno mi nije jasno zasto ga ovde takvim niko ne smatra?

Lale, Beč

pre 20 godina

Slušajući objašnjenja kako MMF u stvari komanduje Narodnom bankom Srbije, dođoh do naivnog zaključka - pa u stvari nama ni ne treba guverner! Izgleda da će se posao g-đe Udovički svesti samo na potpis na novim novčanicama. Ili ja grešim?

Cizma glavu cuva

pre 20 godina

Posto vec ima dosta onih koji ribaju patos od politickih bljuvotina, pridruzujem se citaocu koji brine o formi.
Stvarno treba promeniti logo NBS, jer lici na lecenje kompleksa putem kupovine lordovske titule, tj. tradicije i istorije koju nemamo. Izgleda malogradjanski, kao da je iskocio iz vremena Marije Terezije - a napravljen je juce! Lici na laznu krstenicu. Ostavite se, bre, laznog stilskog namestaja. Budimo ono sto jesmo, drzava koja gradi svoje casne institucije u 21. veku.

IvanS

pre 20 godina

Nece oni imati problema sa kvorumom, kao ni sa prebrojavanjem glasova. DOS vec ima iskustva u prisustvu i glasanju ljudi koji su od Skupstine udaljeni i po vise hiljada kilometara.
Pored toga, tu je i novi DOS-ovac Bane Ivkovic, sa svojim "novim demokratama", ranijim "batinasima". Ko zna, ako dobro "podmazu" moze se tu umesati i SSJ, SRS, SPS - nova koalicija za buducnost Srbije (NKBS).

radomir

pre 20 godina

Razumem zasto ovi komemtatori zale za odlaskom Dinkica, ali i ne vidim zasto proricu propast ako Kori Udovicki postane premijer. Kao da to prizeljkuju u stvari. Ona u svakom slucaju ima vise kvalifikacija od njega pre stupanja na duznost. A ako je minus da je bila bliska demokratskoj stranci (ako je to uopste tacno) da li je to negativnije od toga sto je Dinkic potpredsednik jedne stranke?
Ko doktorira na Jelju moze da bira posao gde hoce bilo gde u svetu tako ne verujem u njenu potkupljivost.

paja

pre 20 godina

I ova pravna zavrzlama oko izbora novog guvernera. Pazi sad: Kori je izabrana za guvernera iako je još na funkciji ministra. Ostaće tako do jeseni jer skupština neće zasedati da izabere novog ministra enrgetike. S druge strane, Dinkića nisu razrešili dužnosti.
Mislim, stvarno ne mogu sačekati da razreše gđu. Udovički ministarske funkcije pa onda da je postave za guvernera iako po ovom novom zakonu to ona sada ne može biti! Tolika brzina jer ih onaj Dinkić strašno nervira i ne mogu više da ga gledaju! Ljudi, ista stvar je sa radiodifuznim savetom. Isto je radila skupština i za vreme Miloševića. Ako izglasaju ima da bude i mleko belo bre!

yokee

pre 20 godina

Odavno sam prestao da se uzbudjujem zbog afera koje nas tresu maltene svaki dan. Gorak ukus koji obican covek oseca za sve ovo vreme pokazuje koliko smo kao gradjani mali i nebitni kompletnom politickom telu, i onom na vlasti i onom u opoziciji. Peti oktobar je bio jos jedna velika iluzija napacenog naroda, samo se lica menjaju... Jos koliko imamo do vracanja kredita koje potrosise na kupovinu socijalnog mira? E, do tada ce i dınar biti koliko-toliko stabilan... Gadim se na sve ovo, to je moj komentar.

goodman

pre 20 godina

Ako je ishta trebalo menjati u NBS, to je onaj odvratan logo koji je veoma skorog datuma, a koji lici na svileni donji ves. Ja veci kitch nisam video da predstavlja jednu znacajnu drzavnu instituciju. Mnoge banke u svetu, pa i u konzervativnoj Britaniji (Barclays), su zamenile svoj logo za jedan moderniji , znaci isli su za vremenom. Treba samo videti neke logoe znacajnih banaka kao Deutche Bank ili Dresdner Bank pa ce vam sve biti jasno. Ako vec morate da smenite Dinkica (zao mi je sto odlazi), bilo bi dobro i tu da napravite rez.

Prota

pre 20 godina

Nisu bitni ni stručni, ni ljudski ni moralni kvaliteti (doduse sa moralom politika nikada nije imala dodirne tačke) budućeg guvernera. Bitna je sila i vlast. Ako se već smenjuje jedan guverner koji je po opštem (uz vrlo malo suprotnih mišljenja) mišljenju dobro radio svoj posao, šta sprečava apsolutnu (!?) vlast da to uradi ponovo - drugi put je uvek lakše, kada to bude odgovaralo interesnim grupama i pojedincima koji tu vlast kontrolišu. Kako može osoba koju predlaže Vlada i bira Vlada (uz pomoć sumnjive i nelegalne "većine" u Parlamentu), da i pomisli da uradi nešto suprotno od te iste Vlade. U svemu samo je narod "ona" stranka, ali o tome u ovoj zemlji niko nikada nije vodio računa. Što reče Zoran Radmilović kao Kralj Ibi: Ne sviđa mi se ovaj narod, hoću neki bolji, poslušniji...
Mislite o tome...

Knez Miskin

pre 20 godina

Treba imati poverenja i strpljenja i sacekati da nova guvernerka izadje sa svojim programom i da kaze koju ce strategiju primeniti da bi postigla ciljeve koje odredjuje vlada.
Bilo bi korisno da novinari upitaju premijera Zivkovica da li ce od Kori zahtevati da se plate u NBS drasticno smanje posto je visinu njihovih plata uzimao kao glavni greh guvernera Dinkica.

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Nije bitno gde si uspesno zavrsio studije. Profesionalni uspeh najvise zavisi od karaktera osobe, truda i sirokog radnog iskustva, pored osnovnog visokog obrazovanja. Knjiga i obrazovanje uopste ti samo daje zastarelu osnovu znanja i mogucnost da u profesiji uspes da sagledas siru sliku aktuelnog privrednog ili tehnoloskog stanja i resavas probleme jednom poznatom strukturom ili definisanim koracima.... To sto su nasi strani strucnjaci koji su obrazovani u "domacim" ustanovama zavidni onim drugim uspesnim strucnjacima srpskog porekla koji su resili da se vrate u Srbiji iz licnih razloga je naravno deo nekog primitivnog mentaliteta koji nazalost nije obuhvacen sistemom obrazovanja u Srbiji, kao sto to mnogi potrebni predmeti nisu a mnogi nepotrebni predmeti jesu koji ne cine strucnu i licnu spremu. Zalosno je sto jedan verovatno visoko kvalifikovan covek, kao sto je Rade, nije zavrsio obrazovanje do kraja tim sto mu nije karakter usmeren stepenu obrazovanja, zato radi kao sluzbenik u Svetkoj Banci gde pored srpskih sluzbenika proporcionalno mnogo vise ima uspesnih sluzbenika drugih nacija. Tako da preuvelicavanje uspesnosti nasih strucnjaka u inostranstvu treba sagledati prosto demagoski i u proporcijama da bi uzdignute licnosti spustili na zemlju medju narod. Zato taj podatak uopste nije vazan pogotovo u jednom multi-etnickom drustvu poput SAD.

Sto se tice Kori Udovicki, mislim da je pametan izbor ako je drzavni vrh vec resio da se otarasi Dinkic-a. Na "domacoj" sceni ne poznajem nijednu drugu sposobnu licnost da obavlja taj posao (osim dokazanog Dinkica), umesto predrasuda bi predlozio nasim komentatorima malo vise kulture i respekta prema Kori Udovicki i jedan period testiranja njene strucnosti na delu. Nasa drzava Srbija je ratovala i davala zivote mladih nevinih ljudi zbog opasne i primitivne politike po principu "rekla kazala". Zelim joj uspeh!

Igor

pre 20 godina

Da li je rotiranje jednih istih ljudi znak da nema drugih ili da su oni toliko superiorni u svemu sto rade, ne znam, ali ako pogledamo Zivkovic je na mesto premijera stigao kao savezni ministar policije, Kori kao ministar energetike stize na mesto guvernera, Tadic iz telekomunikacija ide u ministarstvo odbrane, itd.

sladjan

pre 20 godina

Zao mi je sto Dinkic odlazi i jos zalije sto Kori dolazi. Medjutim u svakom crnom ima malo i belog i mislim da ce sada Dinkic imati vise snage da se dokaze na politickom terenu. On se dokazao kao guverner i sigurno ce se dokazati kao politicar. Srecan sam sto imamo takvog coveka jer mislim da je vrlo sposoban a na licu mu se vidi da je posten sto je Srbiji najpotrebnije.

Pedja

pre 20 godina

Dakle imali smo iluziju da je posle 5. oktobra doslo drugo vreme. Smenjuje se jedan spospban, energican i mlad covek. Ma sta o njemu govorili dela govore. 2.5 mlrd-e dolara rezervi, koje ce sada (daj Boze da gresim) opet otici lopuzama u dzep, i stabna valuta.
Kao obican covek koga nezanima "velika" politika osecam zbog ovoga nelagodu (u najmanju ruku).

Rade

pre 20 godina

Nije mi tata bio ni spanski borac niti titov ambasador, nisam bio u SKJ ni ja ni moji roditelji - znaci da za mene iako sam kvalifikovan dvadesetogodisnji sluzbenik Svetske banke u Vasingtonu na visokom polozaju, ali sa jugoslovenskim diplomama ekonomskog i pravnog fakulteta - nema nade.
Mi koji sami odosmo sa "jugo" diplomama trbuhom za kruhom u inostranstvo, zahvaljujuci znanju koje smo stekli u otadzbini uspeli smo u vecini zemalja. Zato nemam bas poverenje u te "nase" sa stranim diplomama koji se "vracaju u zemlju iz patriotskih razloga". Nase diplome su isto toliko dobre, a u mnogim domenima daju potpunija znanja od nekog Jela, koji je zavrsio Dzordz Bus.

Nikola

pre 20 godina

Pa i Dinkic kad je izabran za Guvernera nije bio clan ni jedne partije. Posle je njegova organizacija postala politicka partija. Udovicki je suvise bliska DS-u, sto je potvrdjivala izjavama na konferencijama za stampu koje su se obavezno podudarale sa stavovima DS-a. Nista joj ne verujem, niti mislim da je sposobna za tu funkciju, jer je neiskusna u komplikovanom polju bankarstva i monetarizma. Dole Vlada! Izbori!!!

malissan

pre 20 godina

Gospodin Djelic je odrzao rec. Na mesto guvernera stvarno dolazi politicki neopredeljena licnost a nadasve ekspert. Ona je politicki neopredeljena bas onoliko koliko je i ekspert. Moram priznati da sam jako zabrinut za resor energetike, jer kad takav "ekspert" napusti ministarstvo posledice su nesagledive. Stoga predlazem premijeru da se potrudi da Kori i ako bude izabrana na mesto guvernera ostane i na mestu ministra energetike i rudarstva! I ujedno ga molim da ako do ovoga i dodje da nam to lepo servira svojim lepim, krajnje jednostavnim, svima razumljivim recima punim narodskih metafora!

Srpko

pre 20 godina

Konacno ce za guvernera biti izabran neko ko nije clan ni jedne partije. Samo neoptereceni ljudi mogu da vode ovu zemlju napred. Dosta mi je vise partija, njihovih svadja i prepucavanja.

student

pre 20 godina

Pitanje za profesora Pelevica: Dragi profesore, slazem se da sve nepravilnosti kako kazete ispravice MMF, ali banku vode LJUDI- od njihovih sposobnosti i znanja zavisi to da li ce se ispuniti kriterijumi MMF-a. Dakle, da li ja kao gradjanin ove zemlje koji je glasao za DOS, treba da dozvolim da oni danas i protiv moje volje postavljaju univerzalne strucnjake - eksperte opste prakse na mesto guvernera (Kori).Na kraju krajeva svi oni upravljaju tudjim novcem. Sada zelim da im vidim ledja, odnosno da vidim realnu snagu istog tog DOS-a koji se kompletno otudjio od naroda i izgubio u prostoru i vremenu, a nacin za to su izbori gde ce se malo rascistiti politicka scena. Dakle DOS treba da nestane, a novu Vladu treba da cine G17 plus, DS i DSS. Time bi se postigla stabilnost na dugi rok.

serbecija

pre 20 godina

Da to smo vec doziveli kako je nebitno da li je guverner Atanackovic, Avramovic, Vlatkovic. Koliko nam je poznato i u Argentini je MMF kontrolisao rad Centralne banke, pa smo videli sta je bilo. Nije bas sve u MMFu, nesto je i do nas.
KORI UDOVICKI JE JUCE IZJAVILA DA CE VODITI ISTU POLITIKU KAO I MLADJAN DINKIC, STO ZNACI DA JE ON RADIO DOBRO, A STO JE ONDA PRIHVATILA DA SEDNE NA NJEGOVO MESTO I UCESTVUJE U NAJPRLJAVIJOJ POLITICKOJ CISTCI NAKON 5.OKOTBRA?

nsv

pre 20 godina

Vladini odbori sve vise lice na one iz vremena Milosevica, a poze ljudi iz Vlade jos su gore - lice na mafijaske. Setimo se samo izraza lica Cede Jovanovica dok se vozio brodom po Savi. Trebalo je valjda da pomislimo da su oni slika i prilika Srbije u Evropi. A sta tek reci o konferenciji za stampu Janjusevica i Kolesara. Stvarno ubedljivo. Sto neko rece ovih dana, izgleda da ljudi iz Vlade misle da su gradjani Srbije imbecili. Mozete nekoga lagati neko vreme, ali ne mozete sve lagati sve vreme..........

Milenko

pre 20 godina

Super! Zamisljeno - ucinjeno!
Vec je nadjen i novi ministar energetike. E, sad, sto ministarka pre izbora za guvernerku nije dala ostavku i Skupstina je razresila, to izgleda nema veze, iako Zakon tako kaze. Kada bi se i ostale zivotno bitne stvari u ovoj nesrecnoj zemlji desavale ovako efikasno i brzo, nama ni Svedska ne bi bila ravna vec za koju godinu!

zgadjena

pre 20 godina

Gospodja Udovicki dokazala kao efikasan reformator energetskog sektora, ciji je najveci domet bio da podigne cene struje kad IMF to nije trazio. Sa druge strane ona je potpuno gurnula pod tepih problem viska zaposlenih u EPS-u i ogromne gubitke elektricne energije u prenosu i nenaplacenom koriscenju. Ovakav pristup je tipican primer oportunizma i linije manjeg otpora, a naravno i vrlo koristan sa dnevno-politickog aspekta, te zato nagradjen guvernerskom pozicijom.

Ako gospodja Udovicki bude nastavila da koristi isti pristup poslu kao i do sada mozemo ocekivati da redovno odobrava pozajmice posustalom srpskom budzetu, koji ce s jeseni biti u ozbiljnom deficitu (zahvaljujuci oportunistickom ponasanju ministra finansija koji se bas i ne trudi da poveca naplatu poreza i legalizuje sivu ekonomiju). Na zalost budzet tesko da ce biti u stanju da te pozajmice vrati u predvidjenom kratkom roku, a vec ce zatrebati nova pozajmica....To ce nas dovesti u veselu situaciju koje se svi rado secamo: devizzzzzzze, devizzzzzze, devizzzzzzzzzzze....

D.Karpovic

pre 20 godina

Drugi razlog za izbor Udovicki je da guverner ne "kopa" mnogo po transakcijama. To ne valja. Moze uvek da naidje na nesto opasno.

D.Karpovic

pre 20 godina

Prof. Pelevic duva u njihov rog. Zasto?
Pa sama vlast (Djelic i ostali) je rekla da im Dinkic nije hteo da dade kredit, dok im ne stigne nekakav medjunarodni kredit.
-Pred izbore ce traziti oko 500 miliona evra kredita, koje ce posle morati vracati nova vlast. To je moguce izvesti sa pokricem, jer ce najpre trositi devizne rezerve, sa namerom da ih posle izbora netko drugi vraca.
-Pitajte Udovicki da li ce davati kredite pred izbore?. To je kljucno pitanje!

D.Karpovic

pre 20 godina

Prof. Pelevic duva u njihov rog. Zasto?
Pa sama vlast (Djelic i ostali) je rekla da im Dinkic nije hteo da dade kredit, dok im ne stigne nekakav medjunarodni kredit.
-Pred izbore ce traziti oko 500 miliona evra kredita, koje ce posle morati vracati nova vlast. To je moguce izvesti sa pokricem, jer ce najpre trositi devizne rezerve, sa namerom da ih posle izbora netko drugi vraca.
-Pitajte Udovicki da li ce davati kredite pred izbore?. To je kljucno pitanje!

D.Karpovic

pre 20 godina

Drugi razlog za izbor Udovicki je da guverner ne "kopa" mnogo po transakcijama. To ne valja. Moze uvek da naidje na nesto opasno.

zgadjena

pre 20 godina

Gospodja Udovicki dokazala kao efikasan reformator energetskog sektora, ciji je najveci domet bio da podigne cene struje kad IMF to nije trazio. Sa druge strane ona je potpuno gurnula pod tepih problem viska zaposlenih u EPS-u i ogromne gubitke elektricne energije u prenosu i nenaplacenom koriscenju. Ovakav pristup je tipican primer oportunizma i linije manjeg otpora, a naravno i vrlo koristan sa dnevno-politickog aspekta, te zato nagradjen guvernerskom pozicijom.

Ako gospodja Udovicki bude nastavila da koristi isti pristup poslu kao i do sada mozemo ocekivati da redovno odobrava pozajmice posustalom srpskom budzetu, koji ce s jeseni biti u ozbiljnom deficitu (zahvaljujuci oportunistickom ponasanju ministra finansija koji se bas i ne trudi da poveca naplatu poreza i legalizuje sivu ekonomiju). Na zalost budzet tesko da ce biti u stanju da te pozajmice vrati u predvidjenom kratkom roku, a vec ce zatrebati nova pozajmica....To ce nas dovesti u veselu situaciju koje se svi rado secamo: devizzzzzzze, devizzzzzze, devizzzzzzzzzzze....

nsv

pre 20 godina

Vladini odbori sve vise lice na one iz vremena Milosevica, a poze ljudi iz Vlade jos su gore - lice na mafijaske. Setimo se samo izraza lica Cede Jovanovica dok se vozio brodom po Savi. Trebalo je valjda da pomislimo da su oni slika i prilika Srbije u Evropi. A sta tek reci o konferenciji za stampu Janjusevica i Kolesara. Stvarno ubedljivo. Sto neko rece ovih dana, izgleda da ljudi iz Vlade misle da su gradjani Srbije imbecili. Mozete nekoga lagati neko vreme, ali ne mozete sve lagati sve vreme..........

student

pre 20 godina

Pitanje za profesora Pelevica: Dragi profesore, slazem se da sve nepravilnosti kako kazete ispravice MMF, ali banku vode LJUDI- od njihovih sposobnosti i znanja zavisi to da li ce se ispuniti kriterijumi MMF-a. Dakle, da li ja kao gradjanin ove zemlje koji je glasao za DOS, treba da dozvolim da oni danas i protiv moje volje postavljaju univerzalne strucnjake - eksperte opste prakse na mesto guvernera (Kori).Na kraju krajeva svi oni upravljaju tudjim novcem. Sada zelim da im vidim ledja, odnosno da vidim realnu snagu istog tog DOS-a koji se kompletno otudjio od naroda i izgubio u prostoru i vremenu, a nacin za to su izbori gde ce se malo rascistiti politicka scena. Dakle DOS treba da nestane, a novu Vladu treba da cine G17 plus, DS i DSS. Time bi se postigla stabilnost na dugi rok.

Milenko

pre 20 godina

Super! Zamisljeno - ucinjeno!
Vec je nadjen i novi ministar energetike. E, sad, sto ministarka pre izbora za guvernerku nije dala ostavku i Skupstina je razresila, to izgleda nema veze, iako Zakon tako kaze. Kada bi se i ostale zivotno bitne stvari u ovoj nesrecnoj zemlji desavale ovako efikasno i brzo, nama ni Svedska ne bi bila ravna vec za koju godinu!

Srpko

pre 20 godina

Konacno ce za guvernera biti izabran neko ko nije clan ni jedne partije. Samo neoptereceni ljudi mogu da vode ovu zemlju napred. Dosta mi je vise partija, njihovih svadja i prepucavanja.

serbecija

pre 20 godina

Da to smo vec doziveli kako je nebitno da li je guverner Atanackovic, Avramovic, Vlatkovic. Koliko nam je poznato i u Argentini je MMF kontrolisao rad Centralne banke, pa smo videli sta je bilo. Nije bas sve u MMFu, nesto je i do nas.
KORI UDOVICKI JE JUCE IZJAVILA DA CE VODITI ISTU POLITIKU KAO I MLADJAN DINKIC, STO ZNACI DA JE ON RADIO DOBRO, A STO JE ONDA PRIHVATILA DA SEDNE NA NJEGOVO MESTO I UCESTVUJE U NAJPRLJAVIJOJ POLITICKOJ CISTCI NAKON 5.OKOTBRA?

malissan

pre 20 godina

Gospodin Djelic je odrzao rec. Na mesto guvernera stvarno dolazi politicki neopredeljena licnost a nadasve ekspert. Ona je politicki neopredeljena bas onoliko koliko je i ekspert. Moram priznati da sam jako zabrinut za resor energetike, jer kad takav "ekspert" napusti ministarstvo posledice su nesagledive. Stoga predlazem premijeru da se potrudi da Kori i ako bude izabrana na mesto guvernera ostane i na mestu ministra energetike i rudarstva! I ujedno ga molim da ako do ovoga i dodje da nam to lepo servira svojim lepim, krajnje jednostavnim, svima razumljivim recima punim narodskih metafora!

sladjan

pre 20 godina

Zao mi je sto Dinkic odlazi i jos zalije sto Kori dolazi. Medjutim u svakom crnom ima malo i belog i mislim da ce sada Dinkic imati vise snage da se dokaze na politickom terenu. On se dokazao kao guverner i sigurno ce se dokazati kao politicar. Srecan sam sto imamo takvog coveka jer mislim da je vrlo sposoban a na licu mu se vidi da je posten sto je Srbiji najpotrebnije.

Rade

pre 20 godina

Nije mi tata bio ni spanski borac niti titov ambasador, nisam bio u SKJ ni ja ni moji roditelji - znaci da za mene iako sam kvalifikovan dvadesetogodisnji sluzbenik Svetske banke u Vasingtonu na visokom polozaju, ali sa jugoslovenskim diplomama ekonomskog i pravnog fakulteta - nema nade.
Mi koji sami odosmo sa "jugo" diplomama trbuhom za kruhom u inostranstvo, zahvaljujuci znanju koje smo stekli u otadzbini uspeli smo u vecini zemalja. Zato nemam bas poverenje u te "nase" sa stranim diplomama koji se "vracaju u zemlju iz patriotskih razloga". Nase diplome su isto toliko dobre, a u mnogim domenima daju potpunija znanja od nekog Jela, koji je zavrsio Dzordz Bus.

Pedja

pre 20 godina

Dakle imali smo iluziju da je posle 5. oktobra doslo drugo vreme. Smenjuje se jedan spospban, energican i mlad covek. Ma sta o njemu govorili dela govore. 2.5 mlrd-e dolara rezervi, koje ce sada (daj Boze da gresim) opet otici lopuzama u dzep, i stabna valuta.
Kao obican covek koga nezanima "velika" politika osecam zbog ovoga nelagodu (u najmanju ruku).

Nikola

pre 20 godina

Pa i Dinkic kad je izabran za Guvernera nije bio clan ni jedne partije. Posle je njegova organizacija postala politicka partija. Udovicki je suvise bliska DS-u, sto je potvrdjivala izjavama na konferencijama za stampu koje su se obavezno podudarale sa stavovima DS-a. Nista joj ne verujem, niti mislim da je sposobna za tu funkciju, jer je neiskusna u komplikovanom polju bankarstva i monetarizma. Dole Vlada! Izbori!!!

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Nije bitno gde si uspesno zavrsio studije. Profesionalni uspeh najvise zavisi od karaktera osobe, truda i sirokog radnog iskustva, pored osnovnog visokog obrazovanja. Knjiga i obrazovanje uopste ti samo daje zastarelu osnovu znanja i mogucnost da u profesiji uspes da sagledas siru sliku aktuelnog privrednog ili tehnoloskog stanja i resavas probleme jednom poznatom strukturom ili definisanim koracima.... To sto su nasi strani strucnjaci koji su obrazovani u "domacim" ustanovama zavidni onim drugim uspesnim strucnjacima srpskog porekla koji su resili da se vrate u Srbiji iz licnih razloga je naravno deo nekog primitivnog mentaliteta koji nazalost nije obuhvacen sistemom obrazovanja u Srbiji, kao sto to mnogi potrebni predmeti nisu a mnogi nepotrebni predmeti jesu koji ne cine strucnu i licnu spremu. Zalosno je sto jedan verovatno visoko kvalifikovan covek, kao sto je Rade, nije zavrsio obrazovanje do kraja tim sto mu nije karakter usmeren stepenu obrazovanja, zato radi kao sluzbenik u Svetkoj Banci gde pored srpskih sluzbenika proporcionalno mnogo vise ima uspesnih sluzbenika drugih nacija. Tako da preuvelicavanje uspesnosti nasih strucnjaka u inostranstvu treba sagledati prosto demagoski i u proporcijama da bi uzdignute licnosti spustili na zemlju medju narod. Zato taj podatak uopste nije vazan pogotovo u jednom multi-etnickom drustvu poput SAD.

Sto se tice Kori Udovicki, mislim da je pametan izbor ako je drzavni vrh vec resio da se otarasi Dinkic-a. Na "domacoj" sceni ne poznajem nijednu drugu sposobnu licnost da obavlja taj posao (osim dokazanog Dinkica), umesto predrasuda bi predlozio nasim komentatorima malo vise kulture i respekta prema Kori Udovicki i jedan period testiranja njene strucnosti na delu. Nasa drzava Srbija je ratovala i davala zivote mladih nevinih ljudi zbog opasne i primitivne politike po principu "rekla kazala". Zelim joj uspeh!

Igor

pre 20 godina

Da li je rotiranje jednih istih ljudi znak da nema drugih ili da su oni toliko superiorni u svemu sto rade, ne znam, ali ako pogledamo Zivkovic je na mesto premijera stigao kao savezni ministar policije, Kori kao ministar energetike stize na mesto guvernera, Tadic iz telekomunikacija ide u ministarstvo odbrane, itd.

Knez Miskin

pre 20 godina

Treba imati poverenja i strpljenja i sacekati da nova guvernerka izadje sa svojim programom i da kaze koju ce strategiju primeniti da bi postigla ciljeve koje odredjuje vlada.
Bilo bi korisno da novinari upitaju premijera Zivkovica da li ce od Kori zahtevati da se plate u NBS drasticno smanje posto je visinu njihovih plata uzimao kao glavni greh guvernera Dinkica.

goodman

pre 20 godina

Ako je ishta trebalo menjati u NBS, to je onaj odvratan logo koji je veoma skorog datuma, a koji lici na svileni donji ves. Ja veci kitch nisam video da predstavlja jednu znacajnu drzavnu instituciju. Mnoge banke u svetu, pa i u konzervativnoj Britaniji (Barclays), su zamenile svoj logo za jedan moderniji , znaci isli su za vremenom. Treba samo videti neke logoe znacajnih banaka kao Deutche Bank ili Dresdner Bank pa ce vam sve biti jasno. Ako vec morate da smenite Dinkica (zao mi je sto odlazi), bilo bi dobro i tu da napravite rez.

yokee

pre 20 godina

Odavno sam prestao da se uzbudjujem zbog afera koje nas tresu maltene svaki dan. Gorak ukus koji obican covek oseca za sve ovo vreme pokazuje koliko smo kao gradjani mali i nebitni kompletnom politickom telu, i onom na vlasti i onom u opoziciji. Peti oktobar je bio jos jedna velika iluzija napacenog naroda, samo se lica menjaju... Jos koliko imamo do vracanja kredita koje potrosise na kupovinu socijalnog mira? E, do tada ce i dınar biti koliko-toliko stabilan... Gadim se na sve ovo, to je moj komentar.

Prota

pre 20 godina

Nisu bitni ni stručni, ni ljudski ni moralni kvaliteti (doduse sa moralom politika nikada nije imala dodirne tačke) budućeg guvernera. Bitna je sila i vlast. Ako se već smenjuje jedan guverner koji je po opštem (uz vrlo malo suprotnih mišljenja) mišljenju dobro radio svoj posao, šta sprečava apsolutnu (!?) vlast da to uradi ponovo - drugi put je uvek lakše, kada to bude odgovaralo interesnim grupama i pojedincima koji tu vlast kontrolišu. Kako može osoba koju predlaže Vlada i bira Vlada (uz pomoć sumnjive i nelegalne "većine" u Parlamentu), da i pomisli da uradi nešto suprotno od te iste Vlade. U svemu samo je narod "ona" stranka, ali o tome u ovoj zemlji niko nikada nije vodio računa. Što reče Zoran Radmilović kao Kralj Ibi: Ne sviđa mi se ovaj narod, hoću neki bolji, poslušniji...
Mislite o tome...

paja

pre 20 godina

I ova pravna zavrzlama oko izbora novog guvernera. Pazi sad: Kori je izabrana za guvernera iako je još na funkciji ministra. Ostaće tako do jeseni jer skupština neće zasedati da izabere novog ministra enrgetike. S druge strane, Dinkića nisu razrešili dužnosti.
Mislim, stvarno ne mogu sačekati da razreše gđu. Udovički ministarske funkcije pa onda da je postave za guvernera iako po ovom novom zakonu to ona sada ne može biti! Tolika brzina jer ih onaj Dinkić strašno nervira i ne mogu više da ga gledaju! Ljudi, ista stvar je sa radiodifuznim savetom. Isto je radila skupština i za vreme Miloševića. Ako izglasaju ima da bude i mleko belo bre!

radomir

pre 20 godina

Razumem zasto ovi komemtatori zale za odlaskom Dinkica, ali i ne vidim zasto proricu propast ako Kori Udovicki postane premijer. Kao da to prizeljkuju u stvari. Ona u svakom slucaju ima vise kvalifikacija od njega pre stupanja na duznost. A ako je minus da je bila bliska demokratskoj stranci (ako je to uopste tacno) da li je to negativnije od toga sto je Dinkic potpredsednik jedne stranke?
Ko doktorira na Jelju moze da bira posao gde hoce bilo gde u svetu tako ne verujem u njenu potkupljivost.

IvanS

pre 20 godina

Nece oni imati problema sa kvorumom, kao ni sa prebrojavanjem glasova. DOS vec ima iskustva u prisustvu i glasanju ljudi koji su od Skupstine udaljeni i po vise hiljada kilometara.
Pored toga, tu je i novi DOS-ovac Bane Ivkovic, sa svojim "novim demokratama", ranijim "batinasima". Ko zna, ako dobro "podmazu" moze se tu umesati i SSJ, SRS, SPS - nova koalicija za buducnost Srbije (NKBS).

Cizma glavu cuva

pre 20 godina

Posto vec ima dosta onih koji ribaju patos od politickih bljuvotina, pridruzujem se citaocu koji brine o formi.
Stvarno treba promeniti logo NBS, jer lici na lecenje kompleksa putem kupovine lordovske titule, tj. tradicije i istorije koju nemamo. Izgleda malogradjanski, kao da je iskocio iz vremena Marije Terezije - a napravljen je juce! Lici na laznu krstenicu. Ostavite se, bre, laznog stilskog namestaja. Budimo ono sto jesmo, drzava koja gradi svoje casne institucije u 21. veku.

Lale, Beč

pre 20 godina

Slušajući objašnjenja kako MMF u stvari komanduje Narodnom bankom Srbije, dođoh do naivnog zaključka - pa u stvari nama ni ne treba guverner! Izgleda da će se posao g-đe Udovički svesti samo na potpis na novim novčanicama. Ili ja grešim?

Cika Mile

pre 20 godina

Kao neko ko je imao priliku da se skoluje u oba sistema, podvlacim VELIKIM SLOVIMA da je obrazovanje koje je primio PROSECAN stanovnik gradova bivse SFRJ u svakom pogledu SUPERIORNO nego obrazovanje koje je primio PROSECAN stanovnik bilo kog grada u USA.Nezavisno od stepena obrazovanja! Kad vec pricate o doktoratu, pogledajte naslov teze.Zeleo bih sve prisutne da potsetim na opste poznatu cinjenicu, barem ovde u USA, da je danasnji predsednik drzave Zbun Mladji ne samo zavrsio jedan od najprestiznijih univerziteta, nego je covek i magistrirao.Da li ga je iko ikada smatrao ekspertom?Sto da ne covek je bio predsednik naftne kompanije osrednje velicine, sa par prijatelja, pardon tatinih prijatelja, je kupio bejzbol klub u Teksasu.Zatim je preko tatinih prijatelja sredio da grad izgradi nov stadion, to je diglo cenu kluba 15 puta i svoju investiciju od 600000$ unovcio je za 15 000 000$. Vidite to je ekspert. Stvarno mi nije jasno zasto ga ovde takvim niko ne smatra?

YO

pre 20 godina

Takodje sam neko ko je zavrsio skolu i u jednom i u drugom sistemu ali moja iskustva su drugacija od dosada iznetih. Ja sam naime 95% zadovoljan vrednoscu i nacinom na koji mi je univerzitet u Americi ponudio znaje. U elitnim univerzitetima par dece bogatuna dobiju svoje diplome na osnovu roditeljskih reputacija i donacija. Ali zato oni studenti ciji roditelji nisu mulit-milijarderi i te kako tamo nesto nauce. Diplome zaradjene u Srbiji retko kad direknto nesto vrede u Severnoj Americi. Ako hoces i malo bolje mesto, a i platu, tu Srpsku diplomu moraces jos jednom da dokazes na dugogodisnjem doskolovavanju. Pitajte samo diplomirane lekare i advokate koliko su jos godina morali da potrose po Americkim skolama da bi bili ravni onima koji su se u Americi skolovali od pocetka. One fore koje govore da su nasi sturcnjaci jako pozeljni u inostranstvu su laskanja bez osnove. Uzmite Kineze ili Ruse. Ima ih na milione koji ce otici u knjizaru i par puta procitati neku knjigu iz matematike i kompjutera i puni su znanja. Boli nekoga uvo za Srbina. Ali zato gledaj reakciju nekog Amera ako mu kazes da imas PhD. sa Yela. Onim zavidnicima koji negiraju vrednost diplome sa Yela zelim da sto pre dokazu da su rodjeni za Ajnstajna. I na kraju, gdja. Udovicki ima vise iskustva iz ekonomije nego Dinkic. Osim toga Dinkic moze i sam da potrazi posao ekonomiste negde u svetu, pa da vidimo kako ce sa Srpskom diplomom proci. Samo mu porucite da na takvom poslu nije pozeljno, ne samo pretendovati za mesto premijera te zemlje, nego nije pozenjo ni pricati o politici.

posmatrac

pre 20 godina

Ne znam jel tendenciozna ili slucajna greska u biografiji, ali doktorirala je 11 godina nakon magistrature (1999) a ne jednu godinu (1989) kako je navedeno. Stvarno bi neko trebalo da je genije da doktorira za godinu dana!

Vladimir

pre 20 godina

Ne bejase tako davno, secam se, pokojni Djindjic, Kostunica i jos neka ekipa su isli po Srbiji i pricali kako kad oni dodju na vlast... e to ce da bude super... Bili su tu i Mladjan Dinkic i Djelic i jos gomila frajera. Svi su bili slozni u jednom a to je da kad nesto zasmrdi oni ce otici, mirno i dostojanstveno, onako svi zajedno. To su bila lepa obecanja ali danas imamo sukobe dojucerasnjih "prijatelja" javne prozivke, mahanje "dokazima" i ostale svinjarije, vrlo slicne onima iz Milosevicevog vremena. To je jos jedan veliki neuspeh svih nas. Ove ministarske rotacije i ostalo, ma to su nebitne stvari... nista se nije promenilo... mi se nismo promenili...

sandra

pre 20 godina

Ne vidim zasto je bas moralo da se narodu stavi prst u oko izborom ove dame na mesto guvernera NBS i to upravo u trenutku kada je narod kivan zbog svih isplivavajucih afera, problema, ekonomske krize. Ili se nadaju da su godisnji odmori u toku, pa ne postoji inicijalna kapisla koja usred leta moze da zavarnici? Gospodja koja je ogulula i tako gladno stanovnistvo povecanjem cene struje, pozivala na prodaju stanova za izmirenje dugove prema EPS-u nije nikako srecan izbor u sadasnjem trenutku. E, meni samo to nije jasno. O ostalom ne sudim.

Miroslav iz Hamburga

pre 20 godina

Nek mi gospode iz DOS-a pokazu samo jednu drzavu na zapadu, gde je jedan, bilo kakvi ekonomski strucnjak, imao mesto predsednika monetarne banke, a da je prethodno bio ministar. Tako nesto sto se danas desilo u Srbiji je prekrsaj protiv svake autonomije nacionalne banke. Pa kada juce cujem gospodju Udovicki kako prica o nekoj saradnji sa Vladom, e onda zdravo Srbijo. Ja nisam zavrsio Yale, ali studiram ekonomiju u Hamburgu i takvo nesto u Nemackoj nije nikada bilo i prosto je i nezamislivo za Bundesbank-u. A uporedjeno sa njom je samo jos Federal Reserve Bank na svetu bila jaca i to bi trebalo nasto da zanci. Dakle, i ako sam bio do sada pristalica DOS-a, od danas nisam vise, i zalosna je cinjenica, da je sa ubistvom Zorana Djindjica ubijena i DS. Ovi, osim Tadica, su samo neki Vampiri koji gledaju samo sebi da stvoru neku moc a ne na razvoj drzave.

sinisa

pre 20 godina

ovo je stvarno sramota za sve nas, prica se opet ponavlja... zar je peti oktobar bio tako daleko da ste SVE zaboravili... Opet razmisljam da svoju decu posaljem sto dalje od Vas jer ste isti kao i oni.

Jovan

pre 20 godina

Znaci poenta je u diplomi i zvanju... Nasu vladu interesuju samo znanje i strucnost. Zato polozaj i ugled visokih funkcionera DOSa i DSSa nikada nije dovodjen u pitanje u tom smislu.
Slobodan Orlic je, recimo, dobar primer. Em sto je ucen, em sto je vredan. Naravno nema magicne moci da glasa iz Turske za kredit MMFa, ali za to je kriv sistem glasanja (onaj u skupstini Srbije sasvim dobro funkcionise na daljinu).
Naravno, na drugom mestu posle zvanja, bitno je i angazovanje. Dobar primer je pravosudni sistem. Reformisan i efikasan. Tako dobro funkcionise da ministru Baticu ostaje dosta vremena za svakodnevne nastupe u medijima kao ekspert opste prakse. Los primer je, naravno, Narodna banka. Samo za neko vreme, naravno. Uskoro ce i ona biti reformisana i sluzice za ugled drugim institucijama. Kao sto su to danas policija i carina.

D.Karpovic

pre 20 godina

Prof. Pelevic duva u njihov rog. Zasto?
Pa sama vlast (Djelic i ostali) je rekla da im Dinkic nije hteo da dade kredit, dok im ne stigne nekakav medjunarodni kredit.
-Pred izbore ce traziti oko 500 miliona evra kredita, koje ce posle morati vracati nova vlast. To je moguce izvesti sa pokricem, jer ce najpre trositi devizne rezerve, sa namerom da ih posle izbora netko drugi vraca.
-Pitajte Udovicki da li ce davati kredite pred izbore?. To je kljucno pitanje!

D.Karpovic

pre 20 godina

Drugi razlog za izbor Udovicki je da guverner ne "kopa" mnogo po transakcijama. To ne valja. Moze uvek da naidje na nesto opasno.

zgadjena

pre 20 godina

Gospodja Udovicki dokazala kao efikasan reformator energetskog sektora, ciji je najveci domet bio da podigne cene struje kad IMF to nije trazio. Sa druge strane ona je potpuno gurnula pod tepih problem viska zaposlenih u EPS-u i ogromne gubitke elektricne energije u prenosu i nenaplacenom koriscenju. Ovakav pristup je tipican primer oportunizma i linije manjeg otpora, a naravno i vrlo koristan sa dnevno-politickog aspekta, te zato nagradjen guvernerskom pozicijom.

Ako gospodja Udovicki bude nastavila da koristi isti pristup poslu kao i do sada mozemo ocekivati da redovno odobrava pozajmice posustalom srpskom budzetu, koji ce s jeseni biti u ozbiljnom deficitu (zahvaljujuci oportunistickom ponasanju ministra finansija koji se bas i ne trudi da poveca naplatu poreza i legalizuje sivu ekonomiju). Na zalost budzet tesko da ce biti u stanju da te pozajmice vrati u predvidjenom kratkom roku, a vec ce zatrebati nova pozajmica....To ce nas dovesti u veselu situaciju koje se svi rado secamo: devizzzzzzze, devizzzzzze, devizzzzzzzzzzze....

nsv

pre 20 godina

Vladini odbori sve vise lice na one iz vremena Milosevica, a poze ljudi iz Vlade jos su gore - lice na mafijaske. Setimo se samo izraza lica Cede Jovanovica dok se vozio brodom po Savi. Trebalo je valjda da pomislimo da su oni slika i prilika Srbije u Evropi. A sta tek reci o konferenciji za stampu Janjusevica i Kolesara. Stvarno ubedljivo. Sto neko rece ovih dana, izgleda da ljudi iz Vlade misle da su gradjani Srbije imbecili. Mozete nekoga lagati neko vreme, ali ne mozete sve lagati sve vreme..........

student

pre 20 godina

Pitanje za profesora Pelevica: Dragi profesore, slazem se da sve nepravilnosti kako kazete ispravice MMF, ali banku vode LJUDI- od njihovih sposobnosti i znanja zavisi to da li ce se ispuniti kriterijumi MMF-a. Dakle, da li ja kao gradjanin ove zemlje koji je glasao za DOS, treba da dozvolim da oni danas i protiv moje volje postavljaju univerzalne strucnjake - eksperte opste prakse na mesto guvernera (Kori).Na kraju krajeva svi oni upravljaju tudjim novcem. Sada zelim da im vidim ledja, odnosno da vidim realnu snagu istog tog DOS-a koji se kompletno otudjio od naroda i izgubio u prostoru i vremenu, a nacin za to su izbori gde ce se malo rascistiti politicka scena. Dakle DOS treba da nestane, a novu Vladu treba da cine G17 plus, DS i DSS. Time bi se postigla stabilnost na dugi rok.

Milenko

pre 20 godina

Super! Zamisljeno - ucinjeno!
Vec je nadjen i novi ministar energetike. E, sad, sto ministarka pre izbora za guvernerku nije dala ostavku i Skupstina je razresila, to izgleda nema veze, iako Zakon tako kaze. Kada bi se i ostale zivotno bitne stvari u ovoj nesrecnoj zemlji desavale ovako efikasno i brzo, nama ni Svedska ne bi bila ravna vec za koju godinu!

Srpko

pre 20 godina

Konacno ce za guvernera biti izabran neko ko nije clan ni jedne partije. Samo neoptereceni ljudi mogu da vode ovu zemlju napred. Dosta mi je vise partija, njihovih svadja i prepucavanja.

serbecija

pre 20 godina

Da to smo vec doziveli kako je nebitno da li je guverner Atanackovic, Avramovic, Vlatkovic. Koliko nam je poznato i u Argentini je MMF kontrolisao rad Centralne banke, pa smo videli sta je bilo. Nije bas sve u MMFu, nesto je i do nas.
KORI UDOVICKI JE JUCE IZJAVILA DA CE VODITI ISTU POLITIKU KAO I MLADJAN DINKIC, STO ZNACI DA JE ON RADIO DOBRO, A STO JE ONDA PRIHVATILA DA SEDNE NA NJEGOVO MESTO I UCESTVUJE U NAJPRLJAVIJOJ POLITICKOJ CISTCI NAKON 5.OKOTBRA?

malissan

pre 20 godina

Gospodin Djelic je odrzao rec. Na mesto guvernera stvarno dolazi politicki neopredeljena licnost a nadasve ekspert. Ona je politicki neopredeljena bas onoliko koliko je i ekspert. Moram priznati da sam jako zabrinut za resor energetike, jer kad takav "ekspert" napusti ministarstvo posledice su nesagledive. Stoga predlazem premijeru da se potrudi da Kori i ako bude izabrana na mesto guvernera ostane i na mestu ministra energetike i rudarstva! I ujedno ga molim da ako do ovoga i dodje da nam to lepo servira svojim lepim, krajnje jednostavnim, svima razumljivim recima punim narodskih metafora!

sladjan

pre 20 godina

Zao mi je sto Dinkic odlazi i jos zalije sto Kori dolazi. Medjutim u svakom crnom ima malo i belog i mislim da ce sada Dinkic imati vise snage da se dokaze na politickom terenu. On se dokazao kao guverner i sigurno ce se dokazati kao politicar. Srecan sam sto imamo takvog coveka jer mislim da je vrlo sposoban a na licu mu se vidi da je posten sto je Srbiji najpotrebnije.

Rade

pre 20 godina

Nije mi tata bio ni spanski borac niti titov ambasador, nisam bio u SKJ ni ja ni moji roditelji - znaci da za mene iako sam kvalifikovan dvadesetogodisnji sluzbenik Svetske banke u Vasingtonu na visokom polozaju, ali sa jugoslovenskim diplomama ekonomskog i pravnog fakulteta - nema nade.
Mi koji sami odosmo sa "jugo" diplomama trbuhom za kruhom u inostranstvo, zahvaljujuci znanju koje smo stekli u otadzbini uspeli smo u vecini zemalja. Zato nemam bas poverenje u te "nase" sa stranim diplomama koji se "vracaju u zemlju iz patriotskih razloga". Nase diplome su isto toliko dobre, a u mnogim domenima daju potpunija znanja od nekog Jela, koji je zavrsio Dzordz Bus.

Pedja

pre 20 godina

Dakle imali smo iluziju da je posle 5. oktobra doslo drugo vreme. Smenjuje se jedan spospban, energican i mlad covek. Ma sta o njemu govorili dela govore. 2.5 mlrd-e dolara rezervi, koje ce sada (daj Boze da gresim) opet otici lopuzama u dzep, i stabna valuta.
Kao obican covek koga nezanima "velika" politika osecam zbog ovoga nelagodu (u najmanju ruku).

Nikola

pre 20 godina

Pa i Dinkic kad je izabran za Guvernera nije bio clan ni jedne partije. Posle je njegova organizacija postala politicka partija. Udovicki je suvise bliska DS-u, sto je potvrdjivala izjavama na konferencijama za stampu koje su se obavezno podudarale sa stavovima DS-a. Nista joj ne verujem, niti mislim da je sposobna za tu funkciju, jer je neiskusna u komplikovanom polju bankarstva i monetarizma. Dole Vlada! Izbori!!!

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

Nije bitno gde si uspesno zavrsio studije. Profesionalni uspeh najvise zavisi od karaktera osobe, truda i sirokog radnog iskustva, pored osnovnog visokog obrazovanja. Knjiga i obrazovanje uopste ti samo daje zastarelu osnovu znanja i mogucnost da u profesiji uspes da sagledas siru sliku aktuelnog privrednog ili tehnoloskog stanja i resavas probleme jednom poznatom strukturom ili definisanim koracima.... To sto su nasi strani strucnjaci koji su obrazovani u "domacim" ustanovama zavidni onim drugim uspesnim strucnjacima srpskog porekla koji su resili da se vrate u Srbiji iz licnih razloga je naravno deo nekog primitivnog mentaliteta koji nazalost nije obuhvacen sistemom obrazovanja u Srbiji, kao sto to mnogi potrebni predmeti nisu a mnogi nepotrebni predmeti jesu koji ne cine strucnu i licnu spremu. Zalosno je sto jedan verovatno visoko kvalifikovan covek, kao sto je Rade, nije zavrsio obrazovanje do kraja tim sto mu nije karakter usmeren stepenu obrazovanja, zato radi kao sluzbenik u Svetkoj Banci gde pored srpskih sluzbenika proporcionalno mnogo vise ima uspesnih sluzbenika drugih nacija. Tako da preuvelicavanje uspesnosti nasih strucnjaka u inostranstvu treba sagledati prosto demagoski i u proporcijama da bi uzdignute licnosti spustili na zemlju medju narod. Zato taj podatak uopste nije vazan pogotovo u jednom multi-etnickom drustvu poput SAD.

Sto se tice Kori Udovicki, mislim da je pametan izbor ako je drzavni vrh vec resio da se otarasi Dinkic-a. Na "domacoj" sceni ne poznajem nijednu drugu sposobnu licnost da obavlja taj posao (osim dokazanog Dinkica), umesto predrasuda bi predlozio nasim komentatorima malo vise kulture i respekta prema Kori Udovicki i jedan period testiranja njene strucnosti na delu. Nasa drzava Srbija je ratovala i davala zivote mladih nevinih ljudi zbog opasne i primitivne politike po principu "rekla kazala". Zelim joj uspeh!

Igor

pre 20 godina

Da li je rotiranje jednih istih ljudi znak da nema drugih ili da su oni toliko superiorni u svemu sto rade, ne znam, ali ako pogledamo Zivkovic je na mesto premijera stigao kao savezni ministar policije, Kori kao ministar energetike stize na mesto guvernera, Tadic iz telekomunikacija ide u ministarstvo odbrane, itd.

Knez Miskin

pre 20 godina

Treba imati poverenja i strpljenja i sacekati da nova guvernerka izadje sa svojim programom i da kaze koju ce strategiju primeniti da bi postigla ciljeve koje odredjuje vlada.
Bilo bi korisno da novinari upitaju premijera Zivkovica da li ce od Kori zahtevati da se plate u NBS drasticno smanje posto je visinu njihovih plata uzimao kao glavni greh guvernera Dinkica.

goodman

pre 20 godina

Ako je ishta trebalo menjati u NBS, to je onaj odvratan logo koji je veoma skorog datuma, a koji lici na svileni donji ves. Ja veci kitch nisam video da predstavlja jednu znacajnu drzavnu instituciju. Mnoge banke u svetu, pa i u konzervativnoj Britaniji (Barclays), su zamenile svoj logo za jedan moderniji , znaci isli su za vremenom. Treba samo videti neke logoe znacajnih banaka kao Deutche Bank ili Dresdner Bank pa ce vam sve biti jasno. Ako vec morate da smenite Dinkica (zao mi je sto odlazi), bilo bi dobro i tu da napravite rez.

yokee

pre 20 godina

Odavno sam prestao da se uzbudjujem zbog afera koje nas tresu maltene svaki dan. Gorak ukus koji obican covek oseca za sve ovo vreme pokazuje koliko smo kao gradjani mali i nebitni kompletnom politickom telu, i onom na vlasti i onom u opoziciji. Peti oktobar je bio jos jedna velika iluzija napacenog naroda, samo se lica menjaju... Jos koliko imamo do vracanja kredita koje potrosise na kupovinu socijalnog mira? E, do tada ce i dınar biti koliko-toliko stabilan... Gadim se na sve ovo, to je moj komentar.

Prota

pre 20 godina

Nisu bitni ni stručni, ni ljudski ni moralni kvaliteti (doduse sa moralom politika nikada nije imala dodirne tačke) budućeg guvernera. Bitna je sila i vlast. Ako se već smenjuje jedan guverner koji je po opštem (uz vrlo malo suprotnih mišljenja) mišljenju dobro radio svoj posao, šta sprečava apsolutnu (!?) vlast da to uradi ponovo - drugi put je uvek lakše, kada to bude odgovaralo interesnim grupama i pojedincima koji tu vlast kontrolišu. Kako može osoba koju predlaže Vlada i bira Vlada (uz pomoć sumnjive i nelegalne "većine" u Parlamentu), da i pomisli da uradi nešto suprotno od te iste Vlade. U svemu samo je narod "ona" stranka, ali o tome u ovoj zemlji niko nikada nije vodio računa. Što reče Zoran Radmilović kao Kralj Ibi: Ne sviđa mi se ovaj narod, hoću neki bolji, poslušniji...
Mislite o tome...

paja

pre 20 godina

I ova pravna zavrzlama oko izbora novog guvernera. Pazi sad: Kori je izabrana za guvernera iako je još na funkciji ministra. Ostaće tako do jeseni jer skupština neće zasedati da izabere novog ministra enrgetike. S druge strane, Dinkića nisu razrešili dužnosti.
Mislim, stvarno ne mogu sačekati da razreše gđu. Udovički ministarske funkcije pa onda da je postave za guvernera iako po ovom novom zakonu to ona sada ne može biti! Tolika brzina jer ih onaj Dinkić strašno nervira i ne mogu više da ga gledaju! Ljudi, ista stvar je sa radiodifuznim savetom. Isto je radila skupština i za vreme Miloševića. Ako izglasaju ima da bude i mleko belo bre!

radomir

pre 20 godina

Razumem zasto ovi komemtatori zale za odlaskom Dinkica, ali i ne vidim zasto proricu propast ako Kori Udovicki postane premijer. Kao da to prizeljkuju u stvari. Ona u svakom slucaju ima vise kvalifikacija od njega pre stupanja na duznost. A ako je minus da je bila bliska demokratskoj stranci (ako je to uopste tacno) da li je to negativnije od toga sto je Dinkic potpredsednik jedne stranke?
Ko doktorira na Jelju moze da bira posao gde hoce bilo gde u svetu tako ne verujem u njenu potkupljivost.

IvanS

pre 20 godina

Nece oni imati problema sa kvorumom, kao ni sa prebrojavanjem glasova. DOS vec ima iskustva u prisustvu i glasanju ljudi koji su od Skupstine udaljeni i po vise hiljada kilometara.
Pored toga, tu je i novi DOS-ovac Bane Ivkovic, sa svojim "novim demokratama", ranijim "batinasima". Ko zna, ako dobro "podmazu" moze se tu umesati i SSJ, SRS, SPS - nova koalicija za buducnost Srbije (NKBS).

Cizma glavu cuva

pre 20 godina

Posto vec ima dosta onih koji ribaju patos od politickih bljuvotina, pridruzujem se citaocu koji brine o formi.
Stvarno treba promeniti logo NBS, jer lici na lecenje kompleksa putem kupovine lordovske titule, tj. tradicije i istorije koju nemamo. Izgleda malogradjanski, kao da je iskocio iz vremena Marije Terezije - a napravljen je juce! Lici na laznu krstenicu. Ostavite se, bre, laznog stilskog namestaja. Budimo ono sto jesmo, drzava koja gradi svoje casne institucije u 21. veku.

Lale, Beč

pre 20 godina

Slušajući objašnjenja kako MMF u stvari komanduje Narodnom bankom Srbije, dođoh do naivnog zaključka - pa u stvari nama ni ne treba guverner! Izgleda da će se posao g-đe Udovički svesti samo na potpis na novim novčanicama. Ili ja grešim?

Cika Mile

pre 20 godina

Kao neko ko je imao priliku da se skoluje u oba sistema, podvlacim VELIKIM SLOVIMA da je obrazovanje koje je primio PROSECAN stanovnik gradova bivse SFRJ u svakom pogledu SUPERIORNO nego obrazovanje koje je primio PROSECAN stanovnik bilo kog grada u USA.Nezavisno od stepena obrazovanja! Kad vec pricate o doktoratu, pogledajte naslov teze.Zeleo bih sve prisutne da potsetim na opste poznatu cinjenicu, barem ovde u USA, da je danasnji predsednik drzave Zbun Mladji ne samo zavrsio jedan od najprestiznijih univerziteta, nego je covek i magistrirao.Da li ga je iko ikada smatrao ekspertom?Sto da ne covek je bio predsednik naftne kompanije osrednje velicine, sa par prijatelja, pardon tatinih prijatelja, je kupio bejzbol klub u Teksasu.Zatim je preko tatinih prijatelja sredio da grad izgradi nov stadion, to je diglo cenu kluba 15 puta i svoju investiciju od 600000$ unovcio je za 15 000 000$. Vidite to je ekspert. Stvarno mi nije jasno zasto ga ovde takvim niko ne smatra?

YO

pre 20 godina

Takodje sam neko ko je zavrsio skolu i u jednom i u drugom sistemu ali moja iskustva su drugacija od dosada iznetih. Ja sam naime 95% zadovoljan vrednoscu i nacinom na koji mi je univerzitet u Americi ponudio znaje. U elitnim univerzitetima par dece bogatuna dobiju svoje diplome na osnovu roditeljskih reputacija i donacija. Ali zato oni studenti ciji roditelji nisu mulit-milijarderi i te kako tamo nesto nauce. Diplome zaradjene u Srbiji retko kad direknto nesto vrede u Severnoj Americi. Ako hoces i malo bolje mesto, a i platu, tu Srpsku diplomu moraces jos jednom da dokazes na dugogodisnjem doskolovavanju. Pitajte samo diplomirane lekare i advokate koliko su jos godina morali da potrose po Americkim skolama da bi bili ravni onima koji su se u Americi skolovali od pocetka. One fore koje govore da su nasi sturcnjaci jako pozeljni u inostranstvu su laskanja bez osnove. Uzmite Kineze ili Ruse. Ima ih na milione koji ce otici u knjizaru i par puta procitati neku knjigu iz matematike i kompjutera i puni su znanja. Boli nekoga uvo za Srbina. Ali zato gledaj reakciju nekog Amera ako mu kazes da imas PhD. sa Yela. Onim zavidnicima koji negiraju vrednost diplome sa Yela zelim da sto pre dokazu da su rodjeni za Ajnstajna. I na kraju, gdja. Udovicki ima vise iskustva iz ekonomije nego Dinkic. Osim toga Dinkic moze i sam da potrazi posao ekonomiste negde u svetu, pa da vidimo kako ce sa Srpskom diplomom proci. Samo mu porucite da na takvom poslu nije pozeljno, ne samo pretendovati za mesto premijera te zemlje, nego nije pozenjo ni pricati o politici.

posmatrac

pre 20 godina

Ne znam jel tendenciozna ili slucajna greska u biografiji, ali doktorirala je 11 godina nakon magistrature (1999) a ne jednu godinu (1989) kako je navedeno. Stvarno bi neko trebalo da je genije da doktorira za godinu dana!

Vladimir

pre 20 godina

Ne bejase tako davno, secam se, pokojni Djindjic, Kostunica i jos neka ekipa su isli po Srbiji i pricali kako kad oni dodju na vlast... e to ce da bude super... Bili su tu i Mladjan Dinkic i Djelic i jos gomila frajera. Svi su bili slozni u jednom a to je da kad nesto zasmrdi oni ce otici, mirno i dostojanstveno, onako svi zajedno. To su bila lepa obecanja ali danas imamo sukobe dojucerasnjih "prijatelja" javne prozivke, mahanje "dokazima" i ostale svinjarije, vrlo slicne onima iz Milosevicevog vremena. To je jos jedan veliki neuspeh svih nas. Ove ministarske rotacije i ostalo, ma to su nebitne stvari... nista se nije promenilo... mi se nismo promenili...

sandra

pre 20 godina

Ne vidim zasto je bas moralo da se narodu stavi prst u oko izborom ove dame na mesto guvernera NBS i to upravo u trenutku kada je narod kivan zbog svih isplivavajucih afera, problema, ekonomske krize. Ili se nadaju da su godisnji odmori u toku, pa ne postoji inicijalna kapisla koja usred leta moze da zavarnici? Gospodja koja je ogulula i tako gladno stanovnistvo povecanjem cene struje, pozivala na prodaju stanova za izmirenje dugove prema EPS-u nije nikako srecan izbor u sadasnjem trenutku. E, meni samo to nije jasno. O ostalom ne sudim.

Miroslav iz Hamburga

pre 20 godina

Nek mi gospode iz DOS-a pokazu samo jednu drzavu na zapadu, gde je jedan, bilo kakvi ekonomski strucnjak, imao mesto predsednika monetarne banke, a da je prethodno bio ministar. Tako nesto sto se danas desilo u Srbiji je prekrsaj protiv svake autonomije nacionalne banke. Pa kada juce cujem gospodju Udovicki kako prica o nekoj saradnji sa Vladom, e onda zdravo Srbijo. Ja nisam zavrsio Yale, ali studiram ekonomiju u Hamburgu i takvo nesto u Nemackoj nije nikada bilo i prosto je i nezamislivo za Bundesbank-u. A uporedjeno sa njom je samo jos Federal Reserve Bank na svetu bila jaca i to bi trebalo nasto da zanci. Dakle, i ako sam bio do sada pristalica DOS-a, od danas nisam vise, i zalosna je cinjenica, da je sa ubistvom Zorana Djindjica ubijena i DS. Ovi, osim Tadica, su samo neki Vampiri koji gledaju samo sebi da stvoru neku moc a ne na razvoj drzave.

sinisa

pre 20 godina

ovo je stvarno sramota za sve nas, prica se opet ponavlja... zar je peti oktobar bio tako daleko da ste SVE zaboravili... Opet razmisljam da svoju decu posaljem sto dalje od Vas jer ste isti kao i oni.

Jovan

pre 20 godina

Znaci poenta je u diplomi i zvanju... Nasu vladu interesuju samo znanje i strucnost. Zato polozaj i ugled visokih funkcionera DOSa i DSSa nikada nije dovodjen u pitanje u tom smislu.
Slobodan Orlic je, recimo, dobar primer. Em sto je ucen, em sto je vredan. Naravno nema magicne moci da glasa iz Turske za kredit MMFa, ali za to je kriv sistem glasanja (onaj u skupstini Srbije sasvim dobro funkcionise na daljinu).
Naravno, na drugom mestu posle zvanja, bitno je i angazovanje. Dobar primer je pravosudni sistem. Reformisan i efikasan. Tako dobro funkcionise da ministru Baticu ostaje dosta vremena za svakodnevne nastupe u medijima kao ekspert opste prakse. Los primer je, naravno, Narodna banka. Samo za neko vreme, naravno. Uskoro ce i ona biti reformisana i sluzice za ugled drugim institucijama. Kao sto su to danas policija i carina.