Utorak, 14.06.2016.

16:52

"Sve je počelo kad je Vučić bio u Moskvi"

Ovo je najozbiljnija kriza u odnosima Srbije i Zapada od kada je Aleksandar Vučić na čelu vlade, kaže spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Izvor: Tanjug

"Sve je poèelo kad je Vuèiæ bio u Moskvi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

E rusofili

pre 7 godina

Dug Rusije 25 mlrd eur?
Da li ste svesni da je dug Sjedinjenih Americkih Drzava 19 hiljada milijardi dolara? Nadam se da imate digitrone da izracunate razliku
(Svetlana, 15. jun 2016 06:41)

Što ima za posledicu da milioni Amerikanaca stoje u redovima ispred ruske ambasade u Vašingtonu, očajni da dobiju useljenje u Rusiju.

Ili ...?

ULan Ude

pre 7 godina

Da li se ovde iko zapitao sta dobro donosi Srbiji,ovako suludo priblizavanje-INTEGRACIJA,Gubernizacija sa Rusijom.
Kso primer neka budu VIZE.

lucker

pre 7 godina

Fantomska vezanost za rusiju ce nas upropastiti. Politicari institucionalizovali licemerje, niko nema hrabrosti da vec jednom prekine sa tom pogubnom, glupom, lazno sentimentalnom privrzenoscu putinu.

Neko iz Banata-antiglobalista

pre 7 godina

Rusofili bi svima namakli omcu na vrat zbog nekih emocija i pravde,dok bi evropejci prodali veru za veceru sa sve Kosovom zarad pasosa i mogucnosti da rade u EU, nije njih briga sta ce posle biti sa Srbijom(obicno gastrebajteri,ili deca politickih disidenata,a komunizam propao pre skoro 30 god,a sad ga izjednacavaju sa Rusijom),nigde srba.Neutralnost je jedino resenje i to ne zbog sedenja na dve stolice,nego zbog nas samih(jaci uvek moze da te ubije,otme sve,jedino cast se daje sama-uvek se zapitam da li smo mi potomci onih istih srba iz 1914).
Bolje biti los gazda,nego dobar sluga.

Svetlana

pre 7 godina

Dug Rusije 25 mlrd eur?
Da li ste svesni da je dug Sjedinjenih Americkih Drzava 19 hiljada milijardi dolara? Nadam se da imate digitrone da izracunate razliku

mara

pre 7 godina

Punopravno članstvo u EU ostaje naš priamrni spoljnopolitički cilj, uz istovremeno vođenje računa o našim primarnim nacionalnim interesima.

milan

pre 7 godina

Vucic je odredio priritete a prioritet je Srbija.
(Rade, 14. jun 2016 22:46)

Zaista? Ko bi rekao. Balansiras izmedju dve opcije i propustas sanse namerno, dok na trecoj strani pravis kojekakve ugovore sa arapskim zemljama o koristenju dela tvoje teritorije na 99 godina i poslovne ugovore sa Kinom. Previse se rasplinuo. Na kraju je docekao da zainteresuje Putina koji vec sutra moze da kaze da ce nas sravniti ako ne damo da u sred EU (geografski) namesti vojnu bazu, a ako dopusti onda preti da nas sravne oni sa druge strane. Svakako se Srbiji sa neodlucnim politicarima koji su najvise u trci za novac i vlast izgubili kompas i ne znaju sta rade. Sam se stavio u tu poziciju sam i nek se vadi, a vi gospodo glasaci ste mu to tri puta dopustili, sada cete da platite cenu toga.

Zemlja ponosnih robova

pre 7 godina

Jedno je sigurno - pućićemo, kao i uvek što smo pucali. U ovom sudaru Amerike i EU sa Rusijom izgubiće ona strana za koju se Srbija opredeli.

Nije mi jasno samo zašto srpski rusofili propagiraju Rusiju iz svojih stanova, što ne odu u Rusiju bar turistički na 10 dana? Ne znam ni jednog srpskog rusofila da je ikada bio u Rusiji, a ne treba viza, ima direktan let, ima vozova, pala je rublja drastično, jeftino je. Šta je problem? Strah od logike i onoga što će se videti, a što je u suprotnosti sa izgrađenom idealnom slikom savršenstva?

рајко

pre 7 godina

зашто ми не можемо одлучити који је наш национални циљ и план? овако хоћемо обадвоје а то не може.

2+2=5

pre 7 godina

опет вам Руси криви за не улазак у ЕУ? 91 европи није одговарала земља која је довољно велика и јака да се одупре економским малверзацијама и јефтином поробљавању и то је једини разлог распада тада. Данас европа не жели да прими Србију док Србија не призна Косово и то је једини разлог. Русија преко Србије никакав утицај на Балкану а камоли у ЕУ не може остварити. лупају се глупости по форумима и по медијима. НИС нема никакав значај нити Гаспром у привредном смислу пошто ми немамо ресурсе које би експлоатисали и ове две фирме се сад могу угасити без утицаја на живот и привреду земље.

Raški upravni okrug

pre 7 godina

Biće da su mu ovi došli, između ostalog, i sa nekim personalnim rešenjima za pojedina ministarstva u novoj vladi... Ko zna, možda je i InPut nudio neke svoje ljude, neka svoja rešenja. 'Ajde sad, budi pametan!

Dragisa Sekulovic

pre 7 godina

Ako ovo nije jos jedna Vuciceva predstava ... onda jedino moze da bude , da je Putin rekao Vucicu , da ce javno reci srpskom narodu ... ko je , za koga radi , i zasto je doveden na vlast ... a da se Veliki Vođa uplasio ..

Marija

pre 7 godina

Auuuu isti scenario kao u Ukrajini, kad je KGB dao naredbu da Ukrajna ne sme da udje u EU. Sad to KGB radi Srbiji, ipak ce ovde u Srbiji biti gradjanskog rata, nece KGB i KGB srpski placenici da dozvole da Srbija udje u EU, bice krvi ovde kao u Ukrajini, nadam se da gresim, ali isto sam to pricao kad je Miosevici poslao tenkove na svoj narod 1991.
(Auuu ne izgleda na dobro......, 14. jun 2016 19:39)

I te 91-e je stigla naredba iz KGB-a da se stopira ulazak SFRJ u EU i da se napravi haos.
Rat 90-ih u SFRJ su rezirali Kgb i Udba.

Na zalost Kgb vec uveliko sprema teren za novi haos na Balkanu, jer im to jako odgovara u ovoj situaciji.

Srbi moraju biti pametni ovaj put za Udba-Kgb scenario.

izmeđudvevatre

pre 7 godina

Istorija se ponavlja! Drug Tito se odreko Staljina, red je da se ovaj novi Tito AV odrekne Putina! Ipak je on evropejac u dušiiihihihihihihihihihi

Antibaćuška

pre 7 godina

Prvo, nije istina da ne postoji, zastarela ti je mapa. Drugo, u Moskvi bulevari imaju po pet traka u jednom smeru. I opet su gužve stravične. Toliko o zaostalosti.
(expert, 14. jun 2016 18:55)

U Moskvi u Moskvi u Moskvi....blablabla brate kao da je Moskva = Rusija. A nije, odi 20km dalje od Crvenog trga npr. u Himki koji je predgrađe Moskve pa ćeš videti kako se prodaju krompiri na komad, cigare na komad...mRusija je zemlja neizrecive bede za prosečnog građanina

Auuu ne izgleda na dobro......

pre 7 godina

Auuuu isti scenario kao u Ukrajini, kad je KGB dao naredbu da Ukrajna ne sme da udje u EU. Sad to KGB radi Srbiji, ipak ce ovde u Srbiji biti gradjanskog rata, nece KGB i KGB srpski placenici da dozvole da Srbija udje u EU, bice krvi ovde kao u Ukrajini, nadam se da gresim, ali isto sam to pricao kad je Miosevici poslao tenkove na svoj narod 1991.

Mile

pre 7 godina

ovo je klasična predstava za javnost - naime, u Vladi će biti i SPS ali i SNP i LDP.... tako da će biti ispoštovani i interesi i Rusije i EU...

Saša

pre 7 godina

Zbog čega "najozbiljnija kriza"? Pretenciozno je nazvati odlaganje poseta Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama "krizom" i reći da je "sve počelo kad je Vučić bio u Moskvi". Okanimo se više ovih priča rekla-kazala. Očekuje nas formiranje Vlade, tako da je to ključna stvar kojoj treba posvetiti pažnju.

oberin martel

pre 7 godina

Pa mi smo od 2000-te 100% okrenuti EU i svake godine nam je sve gore bez obzira ko je na vlasti. Treba se okrenuti nekim drugim mogućnostima.

nad nama je nebo zatvoreno, ne prima nam placa ni molitve

pre 7 godina

Prepao se zapad okretanja Srbije ka Rusiji, koja ne zna svoje granice, kojoj je vojska uništena, ekonomija iz srednjeg veka, sa milion nezaposlenih i dugom od 25 milijardi eur??? E moj Jaksicu, e moj analitičar...!

Negativni

pre 7 godina

Neko je lepo primetio kako bi mi život kao u Evropi a bančenje i lopovluk kao u Rusiji. E, pa ne može. Moraće da se bira. Mi smo najlicemerniji i najnepošteniji narod u Evropi. Nije tako davno bilo kad su se naši veliki pravoslavci hvalili kako u Rusiji (tadašnjem SSSR-u) možeš da kupiš žensku za parfem i najlon čarape a sad od njih kukamo pomoć oko Kosova i gasa.
Svi oni koji prizivaju Ruse da budemo njihova gubernija treba da znaju da je to ekonomski katastrofalna država i da samo age i begovi iz Moskve drže devedeset odsto cele ekonomije. Postoji i jedan neverovatan podatak koji dosta govori o njihovoj zaostalosti. A to je da u Rusiji ni dan danas, ne postoji ni jedan jedini auto- put!

chupavi

pre 7 godina

Ako uskoro Britanci odluce da napuste EU onda ce i zapad sam sebi okretati ledja... EU je u najvecoj krizi od kada postoji, i trenutno nam je pametnije da trazimo alternativu.

DedaMiloje

pre 7 godina

Čovek se očigledno debelo zaigrao. Niko ga nije obavestio da u Evropi ne prolaze ove gluposti što ovde mogu. Niko ga nije obavestio da u Evropi nema Vučićevića i informera, da tamo državni udari i kampovanje na televizijama baš i ne pije vodu. Da se teško plaća smejanje zapadu u lice u odnosu na ovaj naš napaćeni narod. Gospodine Vučiću otreznite se...

suza b

pre 7 godina

Ispade po Jakšiću da je Rusija organizovala proteste.Znaju se razlozi premijerovog ne odlaska a to znaju i krivci za to.Dok nam oni nagrizaju zemlju iznutra da mi tamo sa njima smeškamo se i glumimo da je sve u redu.E,to kod Vučića neće moći.Kad budete iskreni razgovaraćemo.

fyi

pre 7 godina

@Stanko: Kada kazete u "питању је НАТО а не ЕУ", mozete li da objasnite kako to pravite razliku izmedju npr. Nemacke ili Italije u EU i istih u NATO? Da li su u pitanju neki drugi parlamenti, ministri i predesednici vlada ili su to ipak iste zemlje?
Mislim da je glupo kada se neko toliko upinje da pokaze da su u pitanju razlicite zemlje, a pritom se samo radi o ekonomsko-politickom i vojnom ogranku jedne te iste politike.

Prodavac magle

pre 7 godina

Sve je pocelo kada se Vucic jednoga dana probudio,pogledao se u ogledalo i video evropejca i spasitelja srpskoga naroda.Ostalo je legenda koju cemo skupo platiti....

Bez politickog opredeljenja

pre 7 godina

Izneo bih svoje misljenje. Mislim da se bez razloga dize prasina. Verujem da se nista radikalno nije promenilo u nasim spoljnopolitickim ciljevima, vec da se ceka da se formira vlast. Toliko. Hvala

dejan

pre 7 godina

Ja se ne plašim, ako ikada dođe do referenduma o priznavanju Kosova, ja ću prvi glasati za.
(Eleftherios, 14. jun 2016 17:23)

Ja sam onomad devedeset i neke glasao da želim strane posmatrače na Kosovu, a više od 99% ljudi je bilo protiv. Voleo bi samo da mi ti isti što su glasali protiv objasne u čemu je sada problem? Neverovatno kako se ovde konstantno živi u nekim iluzijama.

expert

pre 7 godina

Postoji i jedan neverovatan podatak koji dosta govori o njihovoj zaostalosti. A to je da u Rusiji ni dan danas, ne postoji ni jedan jedini auto- put!
(Negativni, 14. jun 2016 18:10)

Prvo, nije istina da ne postoji, zastarela ti je mapa. Drugo, u Moskvi bulevari imaju po pet traka u jednom smeru. I opet su gužve stravične. Toliko o zaostalosti.

Profa

pre 7 godina

Srbija je pokazala da zeli evropski put, clanstvo u EU je iskreno deklarisano, no kako smo i sami videli u skorasnjoj a i davnijoj istoriji zapad nije gotovo nikada bio iskren prema Srbiji. Nama niko ne moze da prigovori da smo nekakvi anti-evropejci, ali zato mi mozemo da sumnjamo koliko Unija zeli Srbiju kao clanicu. Meni polako postaje dosadna licemernost te tzv zapadne kulture i nekako mislim da je vreme da mi krenemo nekim drugim putem. Vucicu nije lako, ali verujem da ce znati da odigra dobre poteze jer ga smatram velemajstorom spoljne politike.

miki

pre 7 godina

@zvezdarac
Tako sto je Nato bezobrazno blizu Ruske granice i ako se usudi da bilo sta pokusa,Rusi su dovoljno ludi da upotrebe nuklearni potencijal stacioniran u Kaljingradskoj oblasti. A ja mislim da narod Zapadne evrope, navikao na svu raskos i lagodan zivot, nema sanse svoju glavu da podmete zarad ciljeva nekih tamo kolovodja, dok narod Rusije ume zarad odbrane svoje zemlje zivot da daje nezaleci..to je ta razlika..

Minion

pre 7 godina

Dodje li do nekog sranja (rat?) u kojem ce biti potrebna "pomoc" naroda, ja se nadam da cemo imati dva grama mozga i reci svoje misljenje. Politicari se zezaju dok ljudi ginu.

BeKo

pre 7 godina

"Neodlučnost-navika dopuštanja da drugi razmišljaju umesto vas".

Mi smo sad negde između Buridanovog magarca(između dva plasta sena) i umiljatog jagnjeta(koje bi dve sise da sisa).

Carlito Brigante

pre 7 godina

Od mene veliko bravo za @Elefteriosa,a pogotovo za @Petar Prokuplje.
Večita zabluda srpskog naroda i greške koje pravimo već 100 godina zbog iste,da su nam Rusi neki veeeliki prijatelji i braća. Jesu bili prijatelji,u neka davna vremena do dolaska komunista tj kraja carske Rusije,od tada samo iz interesa. Da li je nekad neko od vas: 1. BIO U RUSIJI,2. UPOZNAO RUSA I DRUŽIO SE SA NJIM,3.RADIO SA RUSIMA???... Neko je i lepo na jednom od prethodnih komentara i napisao,pa gde mi geo-strateški pripadamo pobogu ljudi ??? Jel nam bliži recimo Beč ili St.Petersburg??? Jesmo po mentalitetu drugačiji dosta u odnosu na zapadno-evropljane,ali smo ništa manje drugačiji i u odnosu na Ruse !!! I zato pravac EU tj Evropa,tamo gde nam je mesto!!!

zvezdarac

pre 7 godina

@miki
Kako će to zemlja sa 170 miliona stanovnika da pojede Evropu od 500 miliona ljudi? Nije Evropa samo Nemačka ili Engleska ili bilo koja pojedinačna članica. Ako je Vučić definitivno okrenuo kurs, videćete kako ćemo se provesti u narednih svega par godina. Propast od 2012. do sada će biti kao lepo sećanje.

Zevs

pre 7 godina

Znaci Zapad brine ipak Kosovo, kako nastaviti ubadjivati Vucica za dalje ustupke Kosovu.

Mozda je ipak doslo do Vucica (izjava Nemackog perlamentarca) da je uslov ulaska u EU priznanje Kosova kao drzave.

Onda je sve jasno, igramo se toplo-hladno, uredimo drzavu po svetskim merilima, a Kosovo kao drzavu nikada ne priznati

EU Citizen

pre 7 godina

Slažem se sa Jakšićem, uz ogradu da srpska ekpnomija a time i Vučićev režim u toj meri zavise od EU i SAD da ne bi trajao dva meseca kada bi zavrnuli slavine, te ne očekujem ništa dramatično, Vučić ima manevarskog prostora za durenje, cenkanje i koketiranje s Moskvom onoliko koliko bi EU i SAD bilo komplikovano da ga obore i zamene nekim drugim, što ne bi bilo baš jednostavno, i neće to raditi bez preke potrebe, ali nije ni nemoguće ni neizvodljivo.

barracuda

pre 7 godina

…glupak je, za razliku od zlikovca, u potpunosti zadovoljan samim sobom: da, on je čak i opasan zato što se lako razdraži i prelazi u napad. Stoga moramo biti obazriviji sa glupakom nego sa zlim čovekom. Nikada više ne treba da pokušavamo da glupaka ubedimo argumentima, to je besmisleno i opasno.... “moć jednih zavisi od gluposti drugih” – kako to prosto zaključuje Bonhefer.
Glupost, znači, nije samo osobina nekih pojedinaca prouzrokovana njihovim intelektualnim deficitom već se ona može i isprodukovati kroz društveni uticaj, tačnije rečeno putem političke propagande.Nacisti i komunisti su svesno zaglupljivali mase ljudi svojim kvazi-naučnim i jeftinim političkim trikovima, a suštinu nacističke propagande je najbolje opisao njen tvorac Jozef Gebels svojom “čuvenom” rečenicom: “Stotinu puta ponovljena laž postaje istina!” I tako, dok se “pametni” snađu, eto glupaka na vlasti sa svojim fiks idejama, zbog kojih onda stradavaju ljudi u realnosti i za kratko vreme ostaje pustoš. A onda se pametni češkaju po glavi i pitaju: kako se tako nešto uopšte moglo desiti? Šta ćeš, tako je to kada gluperde zavladaju, a ljudi u njima prepoznaju sopstvenu glupost i pomisle da je to prava stvar i da je končano došlo vreme da tu glupost i ižive.
Ne znam, ali put do ostvarenja ljudskosti je komplikovan i traži mnogo žrtve i zalaganja jer za to se moramo izboriti, kako sa sobom tako i sa drugima.

leming

pre 7 godina

Nije ovde problem ni Rusija ni zapad nego naša unutrašnja politika kojoj smeta svaka kritika i koja svoje protivnike označava kao strane plaćenike, tj isto kao devedesetih kada je premijer bio ministar informisanja

pritisak

pre 7 godina

Zašto ne bismo pustili Putina i EU, SAD da se dogovore, pa sproveli njihov dogovor? Treba li saka Srba da strada vecito za tudje interese? Pamet u glavu.

miki

pre 7 godina

Ee Jaksicu,oko 70% nas u Srbiji bi volelo da si u pravu da se Vucic okrece Rusiji ali taj film necemo gledatii..Pa pogledaj samo kako zapad tretira samu Rusiju iako znaju da moze da ih medo pojede. Sad ce oni da puste da se srpsko rukovodstvo(bilo koje da je u pitanju od najradikalnijih do najliberalnijih) okrene strateski ka njima,to je prosto nemoguce sve da smo ko Francuska veliki i jaki to je novom svetskom poretku nedopustivi scenario..

Iskusni Analiticar

pre 7 godina

Viktor Janukovich, bivsi ukrajinski premijer je isto dobijao veliki procetant glasova ukrajinskog naroda na pricu da Ukrajina ide u EU .
Onda se poceli i daleko otisli pregovori Ukrajine sa EU, da bi onda stigla komanda iz KGB-a Viktoru Janukovichu da prvo maksimalno zaostri odnose sa zapadom a potom izadje na konferenciju za stampu i saopsti kako se Ukrajina odrice evro integracija i krece u savez sa KGB Rusijom u evroazijsku uniju.

I ovde je AV dobio veliki broj glasova na prici Srbija u EU , Srbija na evropskom putu.
Sve do iznenadnog privatnog lekarskog pregleda u Kremlju pre desetak dana, kada je tovaris Putin iz KGB-a radio ultrazvuk dijagnozu Aleksandru.

Nakon ultrazvuka u Kremlju , Aleksandar se skroz promenio , pocelo je zaostravanje maksimalno sa zapadom, mnoge novine pod komandom sluzbe se utrkuju ko ce vise da pljuje po zapadu.

Nadam se iskreno da je svaka koincidencija slucajna.

.....

pre 7 godina

Da li je moguce da u Srbiji nema politicara koji ce jasno i odlucno da stane na stranu EU i NATO-a a ne da na prodaju price "i EU i Rusija"?

Ne moze se u danasnjem svetu sedeti na dve stolice...NE MOZE!!!!!!

Twitter antifašista

pre 7 godina

Gde je ko bio i šta je ko kome rekao je irelevantno. Zapad traži priznanje Kosova (hvala na iskrenosti, konačnO), a ko ga prizna, zna se šta će mu za to biti zaslužena nagrada. Ima ih koji to ne žele da urade, a ima ih i koji žele, a ne smeju. S razlogom se plaše. I treba da se plaše.

Eleftherios

pre 7 godina

Gde je ko bio i šta je ko kome rekao je irelevantno. Zapad traži priznanje Kosova (hvala na iskrenosti, konačnO), a ko ga prizna, zna se šta će mu za to biti zaslužena nagrada. Ima ih koji to ne žele da urade, a ima ih i koji žele, a ne smeju. S razlogom se plaše. I treba da se plaše.
(Twitter antifašista, 14. jun 2016 17:11)

Ja se ne plašim, ako ikada dođe do referenduma o priznavanju Kosova, ja ću prvi glasati za.

narod

pre 7 godina

Nikakve veze to sa Rusima nema, pogotovo ne posle sastanka sa Putinom.Druge su stvari u pitanju milion pošto, prvenstvo one koje im je obećao završiti, a nije! Šta je od toga u pitanju znače se sigurno, Zapad će biti jasan, u to sam siguran...

Rakon

pre 7 godina

Ako je zapadu stalo do nas nek se isprsi malo. Nek počne da plaća ratnu štetu, bar onu kolateralnu. Može tako da sebi opere savest a da opet ne prizna grešku.

Petar Prokuplje

pre 7 godina

Vucicevo opredeljenje za Evropu je samo deklarativno. On da je zaista opredeljen za Evropu ne bi se ponasao kako se ponasa. U svima njima leze mali Rusi uostalom kao i kod 2/3 Srba koji bi hteli dobar zivot kao u Evropi ali ako moze pod ruskom cizmom jer oni su nam kao neki vajni prijatelji. Nismo ni svesni da je to zemlja u kojoj ljudski zivot vredi koliko i u Nigeriji, a da je diktatura i krsenje ljudskih prava vekovna sopstvenog stanovnistva konsnanta. Zato i podrzavaju sve koji bi nas udaljili od Evrope i civilizovanog sveta gde geografski i istorijski i pripadamo.

Iskusni Analiticar

pre 7 godina

Viktor Janukovich, bivsi ukrajinski premijer je isto dobijao veliki procetant glasova ukrajinskog naroda na pricu da Ukrajina ide u EU .
Onda se poceli i daleko otisli pregovori Ukrajine sa EU, da bi onda stigla komanda iz KGB-a Viktoru Janukovichu da prvo maksimalno zaostri odnose sa zapadom a potom izadje na konferenciju za stampu i saopsti kako se Ukrajina odrice evro integracija i krece u savez sa KGB Rusijom u evroazijsku uniju.

I ovde je AV dobio veliki broj glasova na prici Srbija u EU , Srbija na evropskom putu.
Sve do iznenadnog privatnog lekarskog pregleda u Kremlju pre desetak dana, kada je tovaris Putin iz KGB-a radio ultrazvuk dijagnozu Aleksandru.

Nakon ultrazvuka u Kremlju , Aleksandar se skroz promenio , pocelo je zaostravanje maksimalno sa zapadom, mnoge novine pod komandom sluzbe se utrkuju ko ce vise da pljuje po zapadu.

Nadam se iskreno da je svaka koincidencija slucajna.

Petar Prokuplje

pre 7 godina

Vucicevo opredeljenje za Evropu je samo deklarativno. On da je zaista opredeljen za Evropu ne bi se ponasao kako se ponasa. U svima njima leze mali Rusi uostalom kao i kod 2/3 Srba koji bi hteli dobar zivot kao u Evropi ali ako moze pod ruskom cizmom jer oni su nam kao neki vajni prijatelji. Nismo ni svesni da je to zemlja u kojoj ljudski zivot vredi koliko i u Nigeriji, a da je diktatura i krsenje ljudskih prava vekovna sopstvenog stanovnistva konsnanta. Zato i podrzavaju sve koji bi nas udaljili od Evrope i civilizovanog sveta gde geografski i istorijski i pripadamo.

Bez politickog opredeljenja

pre 7 godina

Izneo bih svoje misljenje. Mislim da se bez razloga dize prasina. Verujem da se nista radikalno nije promenilo u nasim spoljnopolitickim ciljevima, vec da se ceka da se formira vlast. Toliko. Hvala

Profa

pre 7 godina

Srbija je pokazala da zeli evropski put, clanstvo u EU je iskreno deklarisano, no kako smo i sami videli u skorasnjoj a i davnijoj istoriji zapad nije gotovo nikada bio iskren prema Srbiji. Nama niko ne moze da prigovori da smo nekakvi anti-evropejci, ali zato mi mozemo da sumnjamo koliko Unija zeli Srbiju kao clanicu. Meni polako postaje dosadna licemernost te tzv zapadne kulture i nekako mislim da je vreme da mi krenemo nekim drugim putem. Vucicu nije lako, ali verujem da ce znati da odigra dobre poteze jer ga smatram velemajstorom spoljne politike.

Rakon

pre 7 godina

Ako je zapadu stalo do nas nek se isprsi malo. Nek počne da plaća ratnu štetu, bar onu kolateralnu. Može tako da sebi opere savest a da opet ne prizna grešku.

suza b

pre 7 godina

Ispade po Jakšiću da je Rusija organizovala proteste.Znaju se razlozi premijerovog ne odlaska a to znaju i krivci za to.Dok nam oni nagrizaju zemlju iznutra da mi tamo sa njima smeškamo se i glumimo da je sve u redu.E,to kod Vučića neće moći.Kad budete iskreni razgovaraćemo.

chupavi

pre 7 godina

Ako uskoro Britanci odluce da napuste EU onda ce i zapad sam sebi okretati ledja... EU je u najvecoj krizi od kada postoji, i trenutno nam je pametnije da trazimo alternativu.

DedaMiloje

pre 7 godina

Čovek se očigledno debelo zaigrao. Niko ga nije obavestio da u Evropi ne prolaze ove gluposti što ovde mogu. Niko ga nije obavestio da u Evropi nema Vučićevića i informera, da tamo državni udari i kampovanje na televizijama baš i ne pije vodu. Da se teško plaća smejanje zapadu u lice u odnosu na ovaj naš napaćeni narod. Gospodine Vučiću otreznite se...

Saša

pre 7 godina

Zbog čega "najozbiljnija kriza"? Pretenciozno je nazvati odlaganje poseta Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama "krizom" i reći da je "sve počelo kad je Vučić bio u Moskvi". Okanimo se više ovih priča rekla-kazala. Očekuje nas formiranje Vlade, tako da je to ključna stvar kojoj treba posvetiti pažnju.

Minion

pre 7 godina

Dodje li do nekog sranja (rat?) u kojem ce biti potrebna "pomoc" naroda, ja se nadam da cemo imati dva grama mozga i reci svoje misljenje. Politicari se zezaju dok ljudi ginu.

Prodavac magle

pre 7 godina

Sve je pocelo kada se Vucic jednoga dana probudio,pogledao se u ogledalo i video evropejca i spasitelja srpskoga naroda.Ostalo je legenda koju cemo skupo platiti....

Eleftherios

pre 7 godina

Gde je ko bio i šta je ko kome rekao je irelevantno. Zapad traži priznanje Kosova (hvala na iskrenosti, konačnO), a ko ga prizna, zna se šta će mu za to biti zaslužena nagrada. Ima ih koji to ne žele da urade, a ima ih i koji žele, a ne smeju. S razlogom se plaše. I treba da se plaše.
(Twitter antifašista, 14. jun 2016 17:11)

Ja se ne plašim, ako ikada dođe do referenduma o priznavanju Kosova, ja ću prvi glasati za.

Twitter antifašista

pre 7 godina

Gde je ko bio i šta je ko kome rekao je irelevantno. Zapad traži priznanje Kosova (hvala na iskrenosti, konačnO), a ko ga prizna, zna se šta će mu za to biti zaslužena nagrada. Ima ih koji to ne žele da urade, a ima ih i koji žele, a ne smeju. S razlogom se plaše. I treba da se plaše.

Carlito Brigante

pre 7 godina

Od mene veliko bravo za @Elefteriosa,a pogotovo za @Petar Prokuplje.
Večita zabluda srpskog naroda i greške koje pravimo već 100 godina zbog iste,da su nam Rusi neki veeeliki prijatelji i braća. Jesu bili prijatelji,u neka davna vremena do dolaska komunista tj kraja carske Rusije,od tada samo iz interesa. Da li je nekad neko od vas: 1. BIO U RUSIJI,2. UPOZNAO RUSA I DRUŽIO SE SA NJIM,3.RADIO SA RUSIMA???... Neko je i lepo na jednom od prethodnih komentara i napisao,pa gde mi geo-strateški pripadamo pobogu ljudi ??? Jel nam bliži recimo Beč ili St.Petersburg??? Jesmo po mentalitetu drugačiji dosta u odnosu na zapadno-evropljane,ali smo ništa manje drugačiji i u odnosu na Ruse !!! I zato pravac EU tj Evropa,tamo gde nam je mesto!!!

.....

pre 7 godina

Da li je moguce da u Srbiji nema politicara koji ce jasno i odlucno da stane na stranu EU i NATO-a a ne da na prodaju price "i EU i Rusija"?

Ne moze se u danasnjem svetu sedeti na dve stolice...NE MOZE!!!!!!

Negativni

pre 7 godina

Neko je lepo primetio kako bi mi život kao u Evropi a bančenje i lopovluk kao u Rusiji. E, pa ne može. Moraće da se bira. Mi smo najlicemerniji i najnepošteniji narod u Evropi. Nije tako davno bilo kad su se naši veliki pravoslavci hvalili kako u Rusiji (tadašnjem SSSR-u) možeš da kupiš žensku za parfem i najlon čarape a sad od njih kukamo pomoć oko Kosova i gasa.
Svi oni koji prizivaju Ruse da budemo njihova gubernija treba da znaju da je to ekonomski katastrofalna država i da samo age i begovi iz Moskve drže devedeset odsto cele ekonomije. Postoji i jedan neverovatan podatak koji dosta govori o njihovoj zaostalosti. A to je da u Rusiji ni dan danas, ne postoji ni jedan jedini auto- put!

zvezdarac

pre 7 godina

@miki
Kako će to zemlja sa 170 miliona stanovnika da pojede Evropu od 500 miliona ljudi? Nije Evropa samo Nemačka ili Engleska ili bilo koja pojedinačna članica. Ako je Vučić definitivno okrenuo kurs, videćete kako ćemo se provesti u narednih svega par godina. Propast od 2012. do sada će biti kao lepo sećanje.

dejan

pre 7 godina

Ja se ne plašim, ako ikada dođe do referenduma o priznavanju Kosova, ja ću prvi glasati za.
(Eleftherios, 14. jun 2016 17:23)

Ja sam onomad devedeset i neke glasao da želim strane posmatrače na Kosovu, a više od 99% ljudi je bilo protiv. Voleo bi samo da mi ti isti što su glasali protiv objasne u čemu je sada problem? Neverovatno kako se ovde konstantno živi u nekim iluzijama.

barracuda

pre 7 godina

…glupak je, za razliku od zlikovca, u potpunosti zadovoljan samim sobom: da, on je čak i opasan zato što se lako razdraži i prelazi u napad. Stoga moramo biti obazriviji sa glupakom nego sa zlim čovekom. Nikada više ne treba da pokušavamo da glupaka ubedimo argumentima, to je besmisleno i opasno.... “moć jednih zavisi od gluposti drugih” – kako to prosto zaključuje Bonhefer.
Glupost, znači, nije samo osobina nekih pojedinaca prouzrokovana njihovim intelektualnim deficitom već se ona može i isprodukovati kroz društveni uticaj, tačnije rečeno putem političke propagande.Nacisti i komunisti su svesno zaglupljivali mase ljudi svojim kvazi-naučnim i jeftinim političkim trikovima, a suštinu nacističke propagande je najbolje opisao njen tvorac Jozef Gebels svojom “čuvenom” rečenicom: “Stotinu puta ponovljena laž postaje istina!” I tako, dok se “pametni” snađu, eto glupaka na vlasti sa svojim fiks idejama, zbog kojih onda stradavaju ljudi u realnosti i za kratko vreme ostaje pustoš. A onda se pametni češkaju po glavi i pitaju: kako se tako nešto uopšte moglo desiti? Šta ćeš, tako je to kada gluperde zavladaju, a ljudi u njima prepoznaju sopstvenu glupost i pomisle da je to prava stvar i da je končano došlo vreme da tu glupost i ižive.
Ne znam, ali put do ostvarenja ljudskosti je komplikovan i traži mnogo žrtve i zalaganja jer za to se moramo izboriti, kako sa sobom tako i sa drugima.

Antibaćuška

pre 7 godina

Prvo, nije istina da ne postoji, zastarela ti je mapa. Drugo, u Moskvi bulevari imaju po pet traka u jednom smeru. I opet su gužve stravične. Toliko o zaostalosti.
(expert, 14. jun 2016 18:55)

U Moskvi u Moskvi u Moskvi....blablabla brate kao da je Moskva = Rusija. A nije, odi 20km dalje od Crvenog trga npr. u Himki koji je predgrađe Moskve pa ćeš videti kako se prodaju krompiri na komad, cigare na komad...mRusija je zemlja neizrecive bede za prosečnog građanina

mara

pre 7 godina

Punopravno članstvo u EU ostaje naš priamrni spoljnopolitički cilj, uz istovremeno vođenje računa o našim primarnim nacionalnim interesima.

expert

pre 7 godina

Postoji i jedan neverovatan podatak koji dosta govori o njihovoj zaostalosti. A to je da u Rusiji ni dan danas, ne postoji ni jedan jedini auto- put!
(Negativni, 14. jun 2016 18:10)

Prvo, nije istina da ne postoji, zastarela ti je mapa. Drugo, u Moskvi bulevari imaju po pet traka u jednom smeru. I opet su gužve stravične. Toliko o zaostalosti.

Marija

pre 7 godina

Auuuu isti scenario kao u Ukrajini, kad je KGB dao naredbu da Ukrajna ne sme da udje u EU. Sad to KGB radi Srbiji, ipak ce ovde u Srbiji biti gradjanskog rata, nece KGB i KGB srpski placenici da dozvole da Srbija udje u EU, bice krvi ovde kao u Ukrajini, nadam se da gresim, ali isto sam to pricao kad je Miosevici poslao tenkove na svoj narod 1991.
(Auuu ne izgleda na dobro......, 14. jun 2016 19:39)

I te 91-e je stigla naredba iz KGB-a da se stopira ulazak SFRJ u EU i da se napravi haos.
Rat 90-ih u SFRJ su rezirali Kgb i Udba.

Na zalost Kgb vec uveliko sprema teren za novi haos na Balkanu, jer im to jako odgovara u ovoj situaciji.

Srbi moraju biti pametni ovaj put za Udba-Kgb scenario.

leming

pre 7 godina

Nije ovde problem ni Rusija ni zapad nego naša unutrašnja politika kojoj smeta svaka kritika i koja svoje protivnike označava kao strane plaćenike, tj isto kao devedesetih kada je premijer bio ministar informisanja

izmeđudvevatre

pre 7 godina

Istorija se ponavlja! Drug Tito se odreko Staljina, red je da se ovaj novi Tito AV odrekne Putina! Ipak je on evropejac u dušiiihihihihihihihihihi

oberin martel

pre 7 godina

Pa mi smo od 2000-te 100% okrenuti EU i svake godine nam je sve gore bez obzira ko je na vlasti. Treba se okrenuti nekim drugim mogućnostima.

miki

pre 7 godina

@zvezdarac
Tako sto je Nato bezobrazno blizu Ruske granice i ako se usudi da bilo sta pokusa,Rusi su dovoljno ludi da upotrebe nuklearni potencijal stacioniran u Kaljingradskoj oblasti. A ja mislim da narod Zapadne evrope, navikao na svu raskos i lagodan zivot, nema sanse svoju glavu da podmete zarad ciljeva nekih tamo kolovodja, dok narod Rusije ume zarad odbrane svoje zemlje zivot da daje nezaleci..to je ta razlika..

nad nama je nebo zatvoreno, ne prima nam placa ni molitve

pre 7 godina

Prepao se zapad okretanja Srbije ka Rusiji, koja ne zna svoje granice, kojoj je vojska uništena, ekonomija iz srednjeg veka, sa milion nezaposlenih i dugom od 25 milijardi eur??? E moj Jaksicu, e moj analitičar...!

BeKo

pre 7 godina

"Neodlučnost-navika dopuštanja da drugi razmišljaju umesto vas".

Mi smo sad negde između Buridanovog magarca(između dva plasta sena) i umiljatog jagnjeta(koje bi dve sise da sisa).

EU Citizen

pre 7 godina

Slažem se sa Jakšićem, uz ogradu da srpska ekpnomija a time i Vučićev režim u toj meri zavise od EU i SAD da ne bi trajao dva meseca kada bi zavrnuli slavine, te ne očekujem ništa dramatično, Vučić ima manevarskog prostora za durenje, cenkanje i koketiranje s Moskvom onoliko koliko bi EU i SAD bilo komplikovano da ga obore i zamene nekim drugim, što ne bi bilo baš jednostavno, i neće to raditi bez preke potrebe, ali nije ni nemoguće ni neizvodljivo.

Zevs

pre 7 godina

Znaci Zapad brine ipak Kosovo, kako nastaviti ubadjivati Vucica za dalje ustupke Kosovu.

Mozda je ipak doslo do Vucica (izjava Nemackog perlamentarca) da je uslov ulaska u EU priznanje Kosova kao drzave.

Onda je sve jasno, igramo se toplo-hladno, uredimo drzavu po svetskim merilima, a Kosovo kao drzavu nikada ne priznati

narod

pre 7 godina

Nikakve veze to sa Rusima nema, pogotovo ne posle sastanka sa Putinom.Druge su stvari u pitanju milion pošto, prvenstvo one koje im je obećao završiti, a nije! Šta je od toga u pitanju znače se sigurno, Zapad će biti jasan, u to sam siguran...

pritisak

pre 7 godina

Zašto ne bismo pustili Putina i EU, SAD da se dogovore, pa sproveli njihov dogovor? Treba li saka Srba da strada vecito za tudje interese? Pamet u glavu.

miki

pre 7 godina

Ee Jaksicu,oko 70% nas u Srbiji bi volelo da si u pravu da se Vucic okrece Rusiji ali taj film necemo gledatii..Pa pogledaj samo kako zapad tretira samu Rusiju iako znaju da moze da ih medo pojede. Sad ce oni da puste da se srpsko rukovodstvo(bilo koje da je u pitanju od najradikalnijih do najliberalnijih) okrene strateski ka njima,to je prosto nemoguce sve da smo ko Francuska veliki i jaki to je novom svetskom poretku nedopustivi scenario..

Auuu ne izgleda na dobro......

pre 7 godina

Auuuu isti scenario kao u Ukrajini, kad je KGB dao naredbu da Ukrajna ne sme da udje u EU. Sad to KGB radi Srbiji, ipak ce ovde u Srbiji biti gradjanskog rata, nece KGB i KGB srpski placenici da dozvole da Srbija udje u EU, bice krvi ovde kao u Ukrajini, nadam se da gresim, ali isto sam to pricao kad je Miosevici poslao tenkove na svoj narod 1991.

Mile

pre 7 godina

ovo je klasična predstava za javnost - naime, u Vladi će biti i SPS ali i SNP i LDP.... tako da će biti ispoštovani i interesi i Rusije i EU...

fyi

pre 7 godina

@Stanko: Kada kazete u "питању је НАТО а не ЕУ", mozete li da objasnite kako to pravite razliku izmedju npr. Nemacke ili Italije u EU i istih u NATO? Da li su u pitanju neki drugi parlamenti, ministri i predesednici vlada ili su to ipak iste zemlje?
Mislim da je glupo kada se neko toliko upinje da pokaze da su u pitanju razlicite zemlje, a pritom se samo radi o ekonomsko-politickom i vojnom ogranku jedne te iste politike.

lucker

pre 7 godina

Fantomska vezanost za rusiju ce nas upropastiti. Politicari institucionalizovali licemerje, niko nema hrabrosti da vec jednom prekine sa tom pogubnom, glupom, lazno sentimentalnom privrzenoscu putinu.

Zemlja ponosnih robova

pre 7 godina

Jedno je sigurno - pućićemo, kao i uvek što smo pucali. U ovom sudaru Amerike i EU sa Rusijom izgubiće ona strana za koju se Srbija opredeli.

Nije mi jasno samo zašto srpski rusofili propagiraju Rusiju iz svojih stanova, što ne odu u Rusiju bar turistički na 10 dana? Ne znam ni jednog srpskog rusofila da je ikada bio u Rusiji, a ne treba viza, ima direktan let, ima vozova, pala je rublja drastično, jeftino je. Šta je problem? Strah od logike i onoga što će se videti, a što je u suprotnosti sa izgrađenom idealnom slikom savršenstva?

milan

pre 7 godina

Vucic je odredio priritete a prioritet je Srbija.
(Rade, 14. jun 2016 22:46)

Zaista? Ko bi rekao. Balansiras izmedju dve opcije i propustas sanse namerno, dok na trecoj strani pravis kojekakve ugovore sa arapskim zemljama o koristenju dela tvoje teritorije na 99 godina i poslovne ugovore sa Kinom. Previse se rasplinuo. Na kraju je docekao da zainteresuje Putina koji vec sutra moze da kaze da ce nas sravniti ako ne damo da u sred EU (geografski) namesti vojnu bazu, a ako dopusti onda preti da nas sravne oni sa druge strane. Svakako se Srbiji sa neodlucnim politicarima koji su najvise u trci za novac i vlast izgubili kompas i ne znaju sta rade. Sam se stavio u tu poziciju sam i nek se vadi, a vi gospodo glasaci ste mu to tri puta dopustili, sada cete da platite cenu toga.

E rusofili

pre 7 godina

Dug Rusije 25 mlrd eur?
Da li ste svesni da je dug Sjedinjenih Americkih Drzava 19 hiljada milijardi dolara? Nadam se da imate digitrone da izracunate razliku
(Svetlana, 15. jun 2016 06:41)

Što ima za posledicu da milioni Amerikanaca stoje u redovima ispred ruske ambasade u Vašingtonu, očajni da dobiju useljenje u Rusiju.

Ili ...?

Dragisa Sekulovic

pre 7 godina

Ako ovo nije jos jedna Vuciceva predstava ... onda jedino moze da bude , da je Putin rekao Vucicu , da ce javno reci srpskom narodu ... ko je , za koga radi , i zasto je doveden na vlast ... a da se Veliki Vođa uplasio ..

Neko iz Banata-antiglobalista

pre 7 godina

Rusofili bi svima namakli omcu na vrat zbog nekih emocija i pravde,dok bi evropejci prodali veru za veceru sa sve Kosovom zarad pasosa i mogucnosti da rade u EU, nije njih briga sta ce posle biti sa Srbijom(obicno gastrebajteri,ili deca politickih disidenata,a komunizam propao pre skoro 30 god,a sad ga izjednacavaju sa Rusijom),nigde srba.Neutralnost je jedino resenje i to ne zbog sedenja na dve stolice,nego zbog nas samih(jaci uvek moze da te ubije,otme sve,jedino cast se daje sama-uvek se zapitam da li smo mi potomci onih istih srba iz 1914).
Bolje biti los gazda,nego dobar sluga.

рајко

pre 7 godina

зашто ми не можемо одлучити који је наш национални циљ и план? овако хоћемо обадвоје а то не може.

ULan Ude

pre 7 godina

Da li se ovde iko zapitao sta dobro donosi Srbiji,ovako suludo priblizavanje-INTEGRACIJA,Gubernizacija sa Rusijom.
Kso primer neka budu VIZE.

Raški upravni okrug

pre 7 godina

Biće da su mu ovi došli, između ostalog, i sa nekim personalnim rešenjima za pojedina ministarstva u novoj vladi... Ko zna, možda je i InPut nudio neke svoje ljude, neka svoja rešenja. 'Ajde sad, budi pametan!

2+2=5

pre 7 godina

опет вам Руси криви за не улазак у ЕУ? 91 европи није одговарала земља која је довољно велика и јака да се одупре економским малверзацијама и јефтином поробљавању и то је једини разлог распада тада. Данас европа не жели да прими Србију док Србија не призна Косово и то је једини разлог. Русија преко Србије никакав утицај на Балкану а камоли у ЕУ не може остварити. лупају се глупости по форумима и по медијима. НИС нема никакав значај нити Гаспром у привредном смислу пошто ми немамо ресурсе које би експлоатисали и ове две фирме се сад могу угасити без утицаја на живот и привреду земље.

Svetlana

pre 7 godina

Dug Rusije 25 mlrd eur?
Da li ste svesni da je dug Sjedinjenih Americkih Drzava 19 hiljada milijardi dolara? Nadam se da imate digitrone da izracunate razliku

Petar Prokuplje

pre 7 godina

Vucicevo opredeljenje za Evropu je samo deklarativno. On da je zaista opredeljen za Evropu ne bi se ponasao kako se ponasa. U svima njima leze mali Rusi uostalom kao i kod 2/3 Srba koji bi hteli dobar zivot kao u Evropi ali ako moze pod ruskom cizmom jer oni su nam kao neki vajni prijatelji. Nismo ni svesni da je to zemlja u kojoj ljudski zivot vredi koliko i u Nigeriji, a da je diktatura i krsenje ljudskih prava vekovna sopstvenog stanovnistva konsnanta. Zato i podrzavaju sve koji bi nas udaljili od Evrope i civilizovanog sveta gde geografski i istorijski i pripadamo.

Minion

pre 7 godina

Dodje li do nekog sranja (rat?) u kojem ce biti potrebna "pomoc" naroda, ja se nadam da cemo imati dva grama mozga i reci svoje misljenje. Politicari se zezaju dok ljudi ginu.

DedaMiloje

pre 7 godina

Čovek se očigledno debelo zaigrao. Niko ga nije obavestio da u Evropi ne prolaze ove gluposti što ovde mogu. Niko ga nije obavestio da u Evropi nema Vučićevića i informera, da tamo državni udari i kampovanje na televizijama baš i ne pije vodu. Da se teško plaća smejanje zapadu u lice u odnosu na ovaj naš napaćeni narod. Gospodine Vučiću otreznite se...

Iskusni Analiticar

pre 7 godina

Viktor Janukovich, bivsi ukrajinski premijer je isto dobijao veliki procetant glasova ukrajinskog naroda na pricu da Ukrajina ide u EU .
Onda se poceli i daleko otisli pregovori Ukrajine sa EU, da bi onda stigla komanda iz KGB-a Viktoru Janukovichu da prvo maksimalno zaostri odnose sa zapadom a potom izadje na konferenciju za stampu i saopsti kako se Ukrajina odrice evro integracija i krece u savez sa KGB Rusijom u evroazijsku uniju.

I ovde je AV dobio veliki broj glasova na prici Srbija u EU , Srbija na evropskom putu.
Sve do iznenadnog privatnog lekarskog pregleda u Kremlju pre desetak dana, kada je tovaris Putin iz KGB-a radio ultrazvuk dijagnozu Aleksandru.

Nakon ultrazvuka u Kremlju , Aleksandar se skroz promenio , pocelo je zaostravanje maksimalno sa zapadom, mnoge novine pod komandom sluzbe se utrkuju ko ce vise da pljuje po zapadu.

Nadam se iskreno da je svaka koincidencija slucajna.

Prodavac magle

pre 7 godina

Sve je pocelo kada se Vucic jednoga dana probudio,pogledao se u ogledalo i video evropejca i spasitelja srpskoga naroda.Ostalo je legenda koju cemo skupo platiti....

Eleftherios

pre 7 godina

Gde je ko bio i šta je ko kome rekao je irelevantno. Zapad traži priznanje Kosova (hvala na iskrenosti, konačnO), a ko ga prizna, zna se šta će mu za to biti zaslužena nagrada. Ima ih koji to ne žele da urade, a ima ih i koji žele, a ne smeju. S razlogom se plaše. I treba da se plaše.
(Twitter antifašista, 14. jun 2016 17:11)

Ja se ne plašim, ako ikada dođe do referenduma o priznavanju Kosova, ja ću prvi glasati za.

Negativni

pre 7 godina

Neko je lepo primetio kako bi mi život kao u Evropi a bančenje i lopovluk kao u Rusiji. E, pa ne može. Moraće da se bira. Mi smo najlicemerniji i najnepošteniji narod u Evropi. Nije tako davno bilo kad su se naši veliki pravoslavci hvalili kako u Rusiji (tadašnjem SSSR-u) možeš da kupiš žensku za parfem i najlon čarape a sad od njih kukamo pomoć oko Kosova i gasa.
Svi oni koji prizivaju Ruse da budemo njihova gubernija treba da znaju da je to ekonomski katastrofalna država i da samo age i begovi iz Moskve drže devedeset odsto cele ekonomije. Postoji i jedan neverovatan podatak koji dosta govori o njihovoj zaostalosti. A to je da u Rusiji ni dan danas, ne postoji ni jedan jedini auto- put!

Twitter antifašista

pre 7 godina

Gde je ko bio i šta je ko kome rekao je irelevantno. Zapad traži priznanje Kosova (hvala na iskrenosti, konačnO), a ko ga prizna, zna se šta će mu za to biti zaslužena nagrada. Ima ih koji to ne žele da urade, a ima ih i koji žele, a ne smeju. S razlogom se plaše. I treba da se plaše.

.....

pre 7 godina

Da li je moguce da u Srbiji nema politicara koji ce jasno i odlucno da stane na stranu EU i NATO-a a ne da na prodaju price "i EU i Rusija"?

Ne moze se u danasnjem svetu sedeti na dve stolice...NE MOZE!!!!!!

Carlito Brigante

pre 7 godina

Od mene veliko bravo za @Elefteriosa,a pogotovo za @Petar Prokuplje.
Večita zabluda srpskog naroda i greške koje pravimo već 100 godina zbog iste,da su nam Rusi neki veeeliki prijatelji i braća. Jesu bili prijatelji,u neka davna vremena do dolaska komunista tj kraja carske Rusije,od tada samo iz interesa. Da li je nekad neko od vas: 1. BIO U RUSIJI,2. UPOZNAO RUSA I DRUŽIO SE SA NJIM,3.RADIO SA RUSIMA???... Neko je i lepo na jednom od prethodnih komentara i napisao,pa gde mi geo-strateški pripadamo pobogu ljudi ??? Jel nam bliži recimo Beč ili St.Petersburg??? Jesmo po mentalitetu drugačiji dosta u odnosu na zapadno-evropljane,ali smo ništa manje drugačiji i u odnosu na Ruse !!! I zato pravac EU tj Evropa,tamo gde nam je mesto!!!

Marija

pre 7 godina

Auuuu isti scenario kao u Ukrajini, kad je KGB dao naredbu da Ukrajna ne sme da udje u EU. Sad to KGB radi Srbiji, ipak ce ovde u Srbiji biti gradjanskog rata, nece KGB i KGB srpski placenici da dozvole da Srbija udje u EU, bice krvi ovde kao u Ukrajini, nadam se da gresim, ali isto sam to pricao kad je Miosevici poslao tenkove na svoj narod 1991.
(Auuu ne izgleda na dobro......, 14. jun 2016 19:39)

I te 91-e je stigla naredba iz KGB-a da se stopira ulazak SFRJ u EU i da se napravi haos.
Rat 90-ih u SFRJ su rezirali Kgb i Udba.

Na zalost Kgb vec uveliko sprema teren za novi haos na Balkanu, jer im to jako odgovara u ovoj situaciji.

Srbi moraju biti pametni ovaj put za Udba-Kgb scenario.

barracuda

pre 7 godina

…glupak je, za razliku od zlikovca, u potpunosti zadovoljan samim sobom: da, on je čak i opasan zato što se lako razdraži i prelazi u napad. Stoga moramo biti obazriviji sa glupakom nego sa zlim čovekom. Nikada više ne treba da pokušavamo da glupaka ubedimo argumentima, to je besmisleno i opasno.... “moć jednih zavisi od gluposti drugih” – kako to prosto zaključuje Bonhefer.
Glupost, znači, nije samo osobina nekih pojedinaca prouzrokovana njihovim intelektualnim deficitom već se ona može i isprodukovati kroz društveni uticaj, tačnije rečeno putem političke propagande.Nacisti i komunisti su svesno zaglupljivali mase ljudi svojim kvazi-naučnim i jeftinim političkim trikovima, a suštinu nacističke propagande je najbolje opisao njen tvorac Jozef Gebels svojom “čuvenom” rečenicom: “Stotinu puta ponovljena laž postaje istina!” I tako, dok se “pametni” snađu, eto glupaka na vlasti sa svojim fiks idejama, zbog kojih onda stradavaju ljudi u realnosti i za kratko vreme ostaje pustoš. A onda se pametni češkaju po glavi i pitaju: kako se tako nešto uopšte moglo desiti? Šta ćeš, tako je to kada gluperde zavladaju, a ljudi u njima prepoznaju sopstvenu glupost i pomisle da je to prava stvar i da je končano došlo vreme da tu glupost i ižive.
Ne znam, ali put do ostvarenja ljudskosti je komplikovan i traži mnogo žrtve i zalaganja jer za to se moramo izboriti, kako sa sobom tako i sa drugima.

zvezdarac

pre 7 godina

@miki
Kako će to zemlja sa 170 miliona stanovnika da pojede Evropu od 500 miliona ljudi? Nije Evropa samo Nemačka ili Engleska ili bilo koja pojedinačna članica. Ako je Vučić definitivno okrenuo kurs, videćete kako ćemo se provesti u narednih svega par godina. Propast od 2012. do sada će biti kao lepo sećanje.

oberin martel

pre 7 godina

Pa mi smo od 2000-te 100% okrenuti EU i svake godine nam je sve gore bez obzira ko je na vlasti. Treba se okrenuti nekim drugim mogućnostima.

nad nama je nebo zatvoreno, ne prima nam placa ni molitve

pre 7 godina

Prepao se zapad okretanja Srbije ka Rusiji, koja ne zna svoje granice, kojoj je vojska uništena, ekonomija iz srednjeg veka, sa milion nezaposlenih i dugom od 25 milijardi eur??? E moj Jaksicu, e moj analitičar...!

expert

pre 7 godina

Postoji i jedan neverovatan podatak koji dosta govori o njihovoj zaostalosti. A to je da u Rusiji ni dan danas, ne postoji ni jedan jedini auto- put!
(Negativni, 14. jun 2016 18:10)

Prvo, nije istina da ne postoji, zastarela ti je mapa. Drugo, u Moskvi bulevari imaju po pet traka u jednom smeru. I opet su gužve stravične. Toliko o zaostalosti.

BeKo

pre 7 godina

"Neodlučnost-navika dopuštanja da drugi razmišljaju umesto vas".

Mi smo sad negde između Buridanovog magarca(između dva plasta sena) i umiljatog jagnjeta(koje bi dve sise da sisa).

Zevs

pre 7 godina

Znaci Zapad brine ipak Kosovo, kako nastaviti ubadjivati Vucica za dalje ustupke Kosovu.

Mozda je ipak doslo do Vucica (izjava Nemackog perlamentarca) da je uslov ulaska u EU priznanje Kosova kao drzave.

Onda je sve jasno, igramo se toplo-hladno, uredimo drzavu po svetskim merilima, a Kosovo kao drzavu nikada ne priznati

dejan

pre 7 godina

Ja se ne plašim, ako ikada dođe do referenduma o priznavanju Kosova, ja ću prvi glasati za.
(Eleftherios, 14. jun 2016 17:23)

Ja sam onomad devedeset i neke glasao da želim strane posmatrače na Kosovu, a više od 99% ljudi je bilo protiv. Voleo bi samo da mi ti isti što su glasali protiv objasne u čemu je sada problem? Neverovatno kako se ovde konstantno živi u nekim iluzijama.

miki

pre 7 godina

Ee Jaksicu,oko 70% nas u Srbiji bi volelo da si u pravu da se Vucic okrece Rusiji ali taj film necemo gledatii..Pa pogledaj samo kako zapad tretira samu Rusiju iako znaju da moze da ih medo pojede. Sad ce oni da puste da se srpsko rukovodstvo(bilo koje da je u pitanju od najradikalnijih do najliberalnijih) okrene strateski ka njima,to je prosto nemoguce sve da smo ko Francuska veliki i jaki to je novom svetskom poretku nedopustivi scenario..

Antibaćuška

pre 7 godina

Prvo, nije istina da ne postoji, zastarela ti je mapa. Drugo, u Moskvi bulevari imaju po pet traka u jednom smeru. I opet su gužve stravične. Toliko o zaostalosti.
(expert, 14. jun 2016 18:55)

U Moskvi u Moskvi u Moskvi....blablabla brate kao da je Moskva = Rusija. A nije, odi 20km dalje od Crvenog trga npr. u Himki koji je predgrađe Moskve pa ćeš videti kako se prodaju krompiri na komad, cigare na komad...mRusija je zemlja neizrecive bede za prosečnog građanina

izmeđudvevatre

pre 7 godina

Istorija se ponavlja! Drug Tito se odreko Staljina, red je da se ovaj novi Tito AV odrekne Putina! Ipak je on evropejac u dušiiihihihihihihihihihi

miki

pre 7 godina

@zvezdarac
Tako sto je Nato bezobrazno blizu Ruske granice i ako se usudi da bilo sta pokusa,Rusi su dovoljno ludi da upotrebe nuklearni potencijal stacioniran u Kaljingradskoj oblasti. A ja mislim da narod Zapadne evrope, navikao na svu raskos i lagodan zivot, nema sanse svoju glavu da podmete zarad ciljeva nekih tamo kolovodja, dok narod Rusije ume zarad odbrane svoje zemlje zivot da daje nezaleci..to je ta razlika..

narod

pre 7 godina

Nikakve veze to sa Rusima nema, pogotovo ne posle sastanka sa Putinom.Druge su stvari u pitanju milion pošto, prvenstvo one koje im je obećao završiti, a nije! Šta je od toga u pitanju znače se sigurno, Zapad će biti jasan, u to sam siguran...

Mile

pre 7 godina

ovo je klasična predstava za javnost - naime, u Vladi će biti i SPS ali i SNP i LDP.... tako da će biti ispoštovani i interesi i Rusije i EU...

leming

pre 7 godina

Nije ovde problem ni Rusija ni zapad nego naša unutrašnja politika kojoj smeta svaka kritika i koja svoje protivnike označava kao strane plaćenike, tj isto kao devedesetih kada je premijer bio ministar informisanja

EU Citizen

pre 7 godina

Slažem se sa Jakšićem, uz ogradu da srpska ekpnomija a time i Vučićev režim u toj meri zavise od EU i SAD da ne bi trajao dva meseca kada bi zavrnuli slavine, te ne očekujem ništa dramatično, Vučić ima manevarskog prostora za durenje, cenkanje i koketiranje s Moskvom onoliko koliko bi EU i SAD bilo komplikovano da ga obore i zamene nekim drugim, što ne bi bilo baš jednostavno, i neće to raditi bez preke potrebe, ali nije ni nemoguće ni neizvodljivo.

pritisak

pre 7 godina

Zašto ne bismo pustili Putina i EU, SAD da se dogovore, pa sproveli njihov dogovor? Treba li saka Srba da strada vecito za tudje interese? Pamet u glavu.

fyi

pre 7 godina

@Stanko: Kada kazete u "питању је НАТО а не ЕУ", mozete li da objasnite kako to pravite razliku izmedju npr. Nemacke ili Italije u EU i istih u NATO? Da li su u pitanju neki drugi parlamenti, ministri i predesednici vlada ili su to ipak iste zemlje?
Mislim da je glupo kada se neko toliko upinje da pokaze da su u pitanju razlicite zemlje, a pritom se samo radi o ekonomsko-politickom i vojnom ogranku jedne te iste politike.

Auuu ne izgleda na dobro......

pre 7 godina

Auuuu isti scenario kao u Ukrajini, kad je KGB dao naredbu da Ukrajna ne sme da udje u EU. Sad to KGB radi Srbiji, ipak ce ovde u Srbiji biti gradjanskog rata, nece KGB i KGB srpski placenici da dozvole da Srbija udje u EU, bice krvi ovde kao u Ukrajini, nadam se da gresim, ali isto sam to pricao kad je Miosevici poslao tenkove na svoj narod 1991.

Profa

pre 7 godina

Srbija je pokazala da zeli evropski put, clanstvo u EU je iskreno deklarisano, no kako smo i sami videli u skorasnjoj a i davnijoj istoriji zapad nije gotovo nikada bio iskren prema Srbiji. Nama niko ne moze da prigovori da smo nekakvi anti-evropejci, ali zato mi mozemo da sumnjamo koliko Unija zeli Srbiju kao clanicu. Meni polako postaje dosadna licemernost te tzv zapadne kulture i nekako mislim da je vreme da mi krenemo nekim drugim putem. Vucicu nije lako, ali verujem da ce znati da odigra dobre poteze jer ga smatram velemajstorom spoljne politike.

ULan Ude

pre 7 godina

Da li se ovde iko zapitao sta dobro donosi Srbiji,ovako suludo priblizavanje-INTEGRACIJA,Gubernizacija sa Rusijom.
Kso primer neka budu VIZE.

lucker

pre 7 godina

Fantomska vezanost za rusiju ce nas upropastiti. Politicari institucionalizovali licemerje, niko nema hrabrosti da vec jednom prekine sa tom pogubnom, glupom, lazno sentimentalnom privrzenoscu putinu.

Neko iz Banata-antiglobalista

pre 7 godina

Rusofili bi svima namakli omcu na vrat zbog nekih emocija i pravde,dok bi evropejci prodali veru za veceru sa sve Kosovom zarad pasosa i mogucnosti da rade u EU, nije njih briga sta ce posle biti sa Srbijom(obicno gastrebajteri,ili deca politickih disidenata,a komunizam propao pre skoro 30 god,a sad ga izjednacavaju sa Rusijom),nigde srba.Neutralnost je jedino resenje i to ne zbog sedenja na dve stolice,nego zbog nas samih(jaci uvek moze da te ubije,otme sve,jedino cast se daje sama-uvek se zapitam da li smo mi potomci onih istih srba iz 1914).
Bolje biti los gazda,nego dobar sluga.

milan

pre 7 godina

Vucic je odredio priritete a prioritet je Srbija.
(Rade, 14. jun 2016 22:46)

Zaista? Ko bi rekao. Balansiras izmedju dve opcije i propustas sanse namerno, dok na trecoj strani pravis kojekakve ugovore sa arapskim zemljama o koristenju dela tvoje teritorije na 99 godina i poslovne ugovore sa Kinom. Previse se rasplinuo. Na kraju je docekao da zainteresuje Putina koji vec sutra moze da kaze da ce nas sravniti ako ne damo da u sred EU (geografski) namesti vojnu bazu, a ako dopusti onda preti da nas sravne oni sa druge strane. Svakako se Srbiji sa neodlucnim politicarima koji su najvise u trci za novac i vlast izgubili kompas i ne znaju sta rade. Sam se stavio u tu poziciju sam i nek se vadi, a vi gospodo glasaci ste mu to tri puta dopustili, sada cete da platite cenu toga.

suza b

pre 7 godina

Ispade po Jakšiću da je Rusija organizovala proteste.Znaju se razlozi premijerovog ne odlaska a to znaju i krivci za to.Dok nam oni nagrizaju zemlju iznutra da mi tamo sa njima smeškamo se i glumimo da je sve u redu.E,to kod Vučića neće moći.Kad budete iskreni razgovaraćemo.

Dragisa Sekulovic

pre 7 godina

Ako ovo nije jos jedna Vuciceva predstava ... onda jedino moze da bude , da je Putin rekao Vucicu , da ce javno reci srpskom narodu ... ko je , za koga radi , i zasto je doveden na vlast ... a da se Veliki Vođa uplasio ..

Zemlja ponosnih robova

pre 7 godina

Jedno je sigurno - pućićemo, kao i uvek što smo pucali. U ovom sudaru Amerike i EU sa Rusijom izgubiće ona strana za koju se Srbija opredeli.

Nije mi jasno samo zašto srpski rusofili propagiraju Rusiju iz svojih stanova, što ne odu u Rusiju bar turistički na 10 dana? Ne znam ni jednog srpskog rusofila da je ikada bio u Rusiji, a ne treba viza, ima direktan let, ima vozova, pala je rublja drastično, jeftino je. Šta je problem? Strah od logike i onoga što će se videti, a što je u suprotnosti sa izgrađenom idealnom slikom savršenstva?

2+2=5

pre 7 godina

опет вам Руси криви за не улазак у ЕУ? 91 европи није одговарала земља која је довољно велика и јака да се одупре економским малверзацијама и јефтином поробљавању и то је једини разлог распада тада. Данас европа не жели да прими Србију док Србија не призна Косово и то је једини разлог. Русија преко Србије никакав утицај на Балкану а камоли у ЕУ не може остварити. лупају се глупости по форумима и по медијима. НИС нема никакав значај нити Гаспром у привредном смислу пошто ми немамо ресурсе које би експлоатисали и ове две фирме се сад могу угасити без утицаја на живот и привреду земље.

Svetlana

pre 7 godina

Dug Rusije 25 mlrd eur?
Da li ste svesni da je dug Sjedinjenih Americkih Drzava 19 hiljada milijardi dolara? Nadam se da imate digitrone da izracunate razliku

Raški upravni okrug

pre 7 godina

Biće da su mu ovi došli, između ostalog, i sa nekim personalnim rešenjima za pojedina ministarstva u novoj vladi... Ko zna, možda je i InPut nudio neke svoje ljude, neka svoja rešenja. 'Ajde sad, budi pametan!

Rakon

pre 7 godina

Ako je zapadu stalo do nas nek se isprsi malo. Nek počne da plaća ratnu štetu, bar onu kolateralnu. Može tako da sebi opere savest a da opet ne prizna grešku.

Bez politickog opredeljenja

pre 7 godina

Izneo bih svoje misljenje. Mislim da se bez razloga dize prasina. Verujem da se nista radikalno nije promenilo u nasim spoljnopolitickim ciljevima, vec da se ceka da se formira vlast. Toliko. Hvala

рајко

pre 7 godina

зашто ми не можемо одлучити који је наш национални циљ и план? овако хоћемо обадвоје а то не може.

Saša

pre 7 godina

Zbog čega "najozbiljnija kriza"? Pretenciozno je nazvati odlaganje poseta Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama "krizom" i reći da je "sve počelo kad je Vučić bio u Moskvi". Okanimo se više ovih priča rekla-kazala. Očekuje nas formiranje Vlade, tako da je to ključna stvar kojoj treba posvetiti pažnju.

chupavi

pre 7 godina

Ako uskoro Britanci odluce da napuste EU onda ce i zapad sam sebi okretati ledja... EU je u najvecoj krizi od kada postoji, i trenutno nam je pametnije da trazimo alternativu.

E rusofili

pre 7 godina

Dug Rusije 25 mlrd eur?
Da li ste svesni da je dug Sjedinjenih Americkih Drzava 19 hiljada milijardi dolara? Nadam se da imate digitrone da izracunate razliku
(Svetlana, 15. jun 2016 06:41)

Što ima za posledicu da milioni Amerikanaca stoje u redovima ispred ruske ambasade u Vašingtonu, očajni da dobiju useljenje u Rusiju.

Ili ...?

mara

pre 7 godina

Punopravno članstvo u EU ostaje naš priamrni spoljnopolitički cilj, uz istovremeno vođenje računa o našim primarnim nacionalnim interesima.