Utorak, 31.05.2016.

16:32

"Mojkovac 1916. i Dubrovnik 1991. nisu bili u interesu CG"

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da ni Mojkovačka bitka 1916, kao ni Dubrovnik 1991. godine, nisu bili u nacionalnom interesu Crne Gore.

Izvor: Tanjug

"Mojkovac 1916. i Dubrovnik 1991. nisu bili u interesu CG" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Radasin Cetkovic

pre 7 godina

(CG, 1. jun 2016 09:14)

Pa hajde da sagledamo cinjenice: U krvavom zlocinu 1903 nad dinastijom Obrenovic je ucestvovao i crnogorski dvor. Karadjordjevici i Petrovici su zajedno ziveli na Cetinju gde se i kovala zavera. Pakt ove dve dinastije je ozvanicen brakom kralja Karadjordjevica Prestolonaslednika koji je ozenio najstariju cerku kralja Nikole Petrovica. Nakon ubistva Obrenovica zajedno su stupili na srpski presto i doneli Srbiji 2 svetska rata u periodu od 20 godina. Obe dinastije su kasnije dozivele neslavan kraj.

Dusan

pre 7 godina

@CG
Očigledno nisi dobro obavešten. Kralj Petar je bio Nikolin zet, a Aleksandar Nikolin unuk. Ima dosta zajedničkih porodičnih fotografija. Nikola je udao dve ćerke na ruski dvor, Milicu i Stanu, koje su bile supruge braći ruskog cara Nikole i bile su najratobornije za ulazak Rusije u rat, pričajući o herojstvu svog oca.

Boris

pre 7 godina

@Лаерт
Boldogasonj se ne nalazi u Austriji. Pre drugog svetskog rata se nalazio u Mađarskoj, a nakon drugog svetskog rata je promenjena granica pa se našao u Čehoslovačkoj. Danas je to Slovačka. Moj otac je uspeo da pronađe ovo mesto pre 15 godina. Dedin rođeni brat je tamo stradao kao zarobljeni pripadnik crnogorske vojske, kao i još nekoliko hiljada drugih stradalnika. Uglavnom su umirali od dizenterije i sličnih bolesti.
Što se tiče Mila, ne vredi komentarisati ovako idiotske izjave.

munz

pre 7 godina

... Mi Crnogorci smo naucili nasu lekciju,neces pomoci poludjelom bratu tim sto ces za njim skociti sa mosta!
(CG, 1. jun 2016 09:14)
Sve bi to bilo OK, ali šta bi bilo sa Crnom Gorom da je samo sedela i čekala u Prvom svetskom ratu? Prvo, 1918. je nestala i Srbija, ne samo Crna Gora - to je prvenstveno bila volja velikih sila, a što se mene tiče, kako su bili Karađorđevići, mogli su i Petrovići da budu na čelu. Drugo, gde bi bila granica Crne Gore? Ta "friendly" Austrougarska je sagradila 7 tvrđava na granicama sa Crnom Gorom, jer je smatrala za neprijatelja. I to su granične tvrđave - i da je kako ti veliš, granica bi bila kod tvrđave u Brajiće, 10km od Cetinja, a Petrovac, Budva, Grbalj i Boka ne bi bilo deo te države. Da ne pominjem što narod tih predela nikad ne bi ni pristao da bude deo CG da ona tada nije bila "srpska", jer sebe nisu smatrali Crnogorcima. Uostalom, Karađorđević je hteo da svoju vilu gradi pored đeda Nikole u Baru, ali su mu Paštrovići ponudili "srpsku zemlju" u Miločeru i on je tu kupio i sagradio ono gde Milo danas pravi žurke - Kraljeva i Kraljičina plaža i prateći kompleks.

Marko Marković

pre 7 godina

Po toj logici ni Jugoslavija ni 13. jul 1941. nisu bili u interesu Crne Gore.
Drugo, šta se podrazumeva pod "nacionalnim interesom" kada, gledajući kroz istoriju, Crnu Goru čine Srbi i Crnogorci - ili oni koji su za ujedinjenje i oni koji su za samostalnost, a karakteristika Crne Gore ja da su međusobni odnosi tih snaga različiti u različitim istorijskim periodima.
Treće, zašto bi Jugoslavija bila u interesu Crne Gore, a zajednica sa Srbijom nije - tu kod Mila nema racionalnih objašnjenja, to su neka njegova ambivalentna osećanja...itd, itd...

CG

pre 7 godina

Da sagledamo istorijske cinjenice:

1916 Mojkovac

Srbija je imala odlicne odnose sa Austro Ugarskom sve do 1903 god kada je uz podrsku nekih srpskih oficira doslo do krvavog puca u kome je ubijen kralj Aleksandar Obrenovic i dovedena dinastija Karadjordjevic!
Ovaj varvarski zlocin koji je sokirao civilizovanu Evropu je oznacio preokret u tim odnosima!
Pocinje agitovanje,okretanje Rusiji,carinski rat,od Apisa organizovano ubistvo austrijskog prijestolonasljednika u Sarajevu i konacno izbijanje rata koji ce za Srbiju, s obzirom na demografske gubitke biti nacionalno samoubistvo!
Od prijatelju su za manje od 15 godina stvorili neprijatelja koji ih je osakatio demografski!

CG je usla u rat na stranu Srbije i zrtovala svoju mladost i drzavnost da bi spasila Srbiju koja je zbog samoubilacke politike njene elite dovedena u nezahvalnu situaciju!

Slicna situacija i 1991 za Dubrovnik!

Treba stvari sagledati racionalno a ne popraceno mitovima!

I dan danas Srbija se inati i vodi samoubilacku politika!

Mi Crnogorci smo naucili nasu lekciju,neces pomoci poludjelom bratu tim sto ces za njim skociti sa mosta!

apsolutni pocetnik

pre 7 godina

E moj Learte, U tom Boldogasonju su Serdar Janko i tvoj deda bili sa mojim dedom Jovanom. Za razliku od prvopomenutih, moj deda je uspeo da pobegne iz logora krajem 1917. Peske se vratio u Srbiju a onda od sramote sto su ga uhvatili, nastavi peske preko Crne Gore, Kosova i Metohije za Skopje. Tamo se prikljucio Soluncima i krenuo navise da oslobadja po Balkanu ove sto danas umesto da pevaju o tome uz gusle, pricaju budalastine "uz on stvar". Sutra idem tamo gde mom "Madzgalju" pocivaju kosti, da mi po nekome objasni, ako moze, zasta je jeo "sto se ne jede" u Balkanskim i dva Velika rata i za koga? I da mu poručim da ovog beskičmenjaka i mentalno nedonosce isutiraju u zadnjicu cim dodje kod njih, sto mu zelim da se desi sto pre je moguce. ZA SPAS CASTI CRNE GORE i nasih dedova...

bojna njiva

pre 7 godina

Moj đed je dočekao božić 1916 na Mojkovcu. Crna Gora nije izvukla nikakav benefit od tog podviga(nije ga moglo ni biti).To sta je bio motiv odaziva Mojkovačkih junaka pozivu Serdara Janka V. Milu Djukanoviću ne može ni biti jasno.Iskreno bih se zabrinuo da je mišljenje švercera o tome drugačije.Oni su imali svoje motive,Milo ima svoje

VUK

pre 7 godina

@Šumadinac.. hvala Bogu da je sam Milo rekao jedinu istinu.. Napad na Dubrovnik i okupaciju teritorije od Prevlake do Kupara izvršila je JNA ali popunjena ISKLJUČIVO rezervistima iz Crne Gore, kao i paravojnim formacijama sastavljenim ISKLJUČIVO od lokalnih kriminalaca i DB Crne Gore. Pljačke Cavtata, granatiranje Mlina, Srebrenog i Kupara je delo isključivo Crne Gore i ne kaje se slučajno Milo.. najzad da se kaže da SRBIJA nema veze sa tom bezumnom agresijom!

Radovan

pre 7 godina

A srpska vojska i drzavno rukovodstvo? Ko je sirio dalje iznis i prevozio? A srpski "krediti za obnovu" ili "krediti za kosovo"? Marjanivocev "Progre" i pare na Kipru?

Crnogorci su samo dobri ucenici... Nista vise...

Sly

pre 7 godina

Ja bih da porucim svima koji ovo citaju da budu sigurni da se vecina stanovnika Crne Gore duboko stidi idiotluka koje ovaj nesoj izgovara na sedmicnom nivou. Da ne objasnjavam sad kako je na vlasti 20 godina kad ga se gradjani stide... potrajalo bi, ali vjerujte - tako je. Mojkovacka bitka je jedna od najsvijetlijih tacaka nase istorije i nadam se da ce tako i ostati i da ovakvi nece isprati mozgove mladjim generacijama!

Teo123

pre 7 godina

Djukanovic vlada na podjelama u CG,idu izbori i onda pocinju ovakve izjave da bi se narod podjelio.On zna da na vlasti samo opstaje na racun mrznje prema Srbiji zato ove price.Sigurno ima savjetnike pa mu napisu ovakve govore,a da on zna sta je bilo i kad je bila Mojkovacka bitka POJMA ON NEMA njega samo VLAST,PARE I MOC ZANIMA.

djuro

pre 7 godina

kad neko izjavi ovako nešto o jednom o najsvetlijih, ako ne i najsvetlijem potezu moderne svetske istorije (po meni), pa još iz zemlje čiji je (višedecenijski) neprikosnoveni vladar, odma' znaš o kakvoj se fukari radi. Umesto da se s pravom ponosi njom... I ne, Mojkovac nije razlog što je Crna Gora okupirana. Bitke na Lovćenu počele su koji dan pre Mojkovačke bitke. Ali Mojkovac je jedan od mnogobrojnih temelja, možda i najveći, na kojima Crna Gora i danas stoji, i pored sveg (višedecenijskog) rada Mila i njegove bratije.

тоша

pre 7 godina

Ау, која срамотна изјава Ђукановића о Мојковцу и то у години у којој је обележено 100 година од Мојковачке битке! А што се тиче Дубровника то јесте била велика глупост (невезано за то што ни Хрвати у тој битци нису сасвим били чисти и што су исполитизовали цео догађај представљајући га делимично нетачно само да би удовољили својим националистичким циљевима).

Neutron

pre 7 godina

Pogledajte ga, nonsalantnog na slici. Tog coveka jedino sto stiti od zatvora je status predsednika. Italija ga trazi zbog sverca duvanom. Mafija. I sada takav lik treba da nam svima spocitava lekcije o moralu. FFUUJJJ, ...Ali citav svet, sav sistem je prevarantski. Da ti se smuci zivot.

Madagaskar

pre 7 godina

Svaka ti je na mestu s obzirom kakav si covek nisam nista drugo ni ocekivao od tebe.
Barem si iskren, VECI ti je interes albansko Kosovo nego Mojkovacka bitka ako uopste razumes kakav je ona znacaj imala na ovim prostorima.

Šumadinac

pre 7 godina

O Dubrovniku nema sta da se kaze, to jeste bila velika greska.Ali nisu Crnogorci bili sami u tome, zajednicka je to bruka. Potpuno nepotrebna. Ali isti ovaj Milo je i sam aktivno ucestvovao u tome tako da on ima prava o tome ovako da prica...Sto se tice Mojkovca: Mi u Srbiji učimo da je Mojkovačka bitka jedna od najsvetlijih primera hrabrosti, čojstva, junaštva, nepojmljive nesebičnosti i veličine jedne nacije i drzave. Crnogorci, dok im se ime spominje, bi trebali biti ponosni na to svoje delo, ravno antičkim legendama. Tako mi Srbi iz Srbije to ucimo i tako smatramo. Hvala tim junacima i vecna im slava. E, sad, moze biti i da je to drugacije, vidis da se vreme okrenulo, sve zavisi od konteksta...Serdar Janko Vukotic ispade nepromisljen, kratkovid...Gosn Milo smatra da Serdar i nije bio neki veliki Crrnogorac, ispade da su ti junaci radili protiv sebe, svog doma, otadzbine, naroda, drzave...Iz svega ovoga zakljucujem jednu stvar: ta crnogorska opozicija je stvarno jadna, kad vam ovaj vlada dvadeset i kusur godina...Jos jednom - nisam Crnogorac i nemam nikakve rodbinske veze sa Crnom gorom. I posle svega sto se desilo zadnjih deset godina mislim isto: Crna gora treba da bude nezavisna. Bila je drzava kad mnogi nusu. Ima svoju tradiciju, slavnu istoriju, prelepa je to zemlja, raznolikost kultura, mesto susreta religija, nacija, civilizacija...Ali isto mislim da Crna gora treba da bude ponosna Crna gora, a ne nekakav montenegro...Ali dobro, vasa stvar. Neka vam je sa srecom, Crnogorci, i zdravi bili pa kako god odlucite.

DR

pre 7 godina

Nije problem zrtvovanje crnogorske vojske ali jeste postupanje Srbije nakon zavrsetka rata. Ukinuta drzava, zabranjena crkva, brojni zlocini srpske vojske...To je problem ali se ta epizoda od strane javnosti uporno ignorise.

Mare

pre 7 godina

slobodan petrovic, 31. maj 2016 19:49

1. Za koga treba Srbi da se zrtvuju ako ne za Srbiju?

2. Dakle po tebi su trebali da dopuste da ih okupira Austro-Ugarska.

Veze sa zivotom po ovom pitanju nemas.

NeMilo

pre 7 godina

Mojkovac 1916, najsvetlija tacka srpske Crne Gore. Zauvek urezan u srca i duse svih casnih i postenih ljudi u junackoj Crnoj Gori. Mesto sa kog su nasi djedovi zapoceli vecni zivot.

ten yard penalty

pre 7 godina

Idiote glupi glupsone!!!.........Mojkovac je NAJVELICHANSTVENIJI PRIMER HRABROSTI i svesne junachke i nesebichne zzrtve jednog naroda(Crnogorskog),radi spasenja i chuvanja "ledja"(odstipnice) u povlachenju-svom najbratskijem komshijskom narodu!!...To je istorijski "dijamant" Crnogorskog nacionalnog bicca na koji s pravom mogu da budu vechno ponosni kao na neshto NAJSVETIJE I NAJSVETLIJE shto postojati mozze u etichkom genomu jednog naciona!....Vredjanje,dezavuisanje,blaccenje i nipodashtavanje jedne tako grandiozne epizode u istoriji nacije-nije nishta drugo nego svesno i namerno vredjanje svih svetlih zzrtava i josh svetlijih grobova tih bezvremenih heroja!....Nasha Srbija mozze jedino da im bude vechno zahvalna!...Slava im!...

Gradski

pre 7 godina

Čovek se decenijama nalazi na čelu Crne Gore jer je uspeo da sastavi lični interes sa interesom onih koji su ga tu i postavili. Nema potrebe da umislja da je tu zahvaljujući svom radu, poštenju ili bilo kakvom afirmativnom razlogu. Neka ćuti i krade, to zna da radi.

vlada

pre 7 godina

Dubrovnik je bio tvoj scenario i pokaj se ili ne to je tvoja privatna stvar,bas me briga.Sto se tice Mojkovacke bitke ratovali Srbi za Srbe.Brat za brata,na sevru C.Gore.Nije tako bilo i sa mucenicima koji su se povlacili prema Albaniji.Zadnji perper su davali,,braci,,za canak sira.Iz ratnih dnevnika srpskih vojnika moze da se procita kako su morali da osvoje bunar kako bi se napili vode...Ti si Milo potomak ovih drugih.

slobodan petrovic

pre 7 godina

Mojkovac je žrtvovanje Crne Gore za Srbiju, Dubrovnik je isto žrtvovanje i odbrana "Srbija se brani u Dubrovniku "- to je bila teza JNA. Sve ostalo je lažobajka puka i pučine, sa kojom se i dana manipuliše.

poz

pre 7 godina

ni moj nacionalni interes nije da pomažem Crnoj Gori i njenom narodu pa opet želim, Milo Djukanovic nije čovek dostojan Njegoševog naroda i zato mora da ode sa vlasti.

Petar

pre 7 godina

Napad na Dubrovnik jeste bio greška, jednostavno oduvek je bio nezavisna republika, a ti ljudi su se izjasnjavali kao Srbi katolici početkom dvadesetog veka, da bi se kasnije osećali kao Hrvati. I to je jednostavno tako, posledica Jugoslavije, ne treba zbog toga razarati grad, i još vrhunac gluposti, uništavaš grad za koji tvrdiš da je tvoj. A on je u tome bio vodeći. Za Mojkovac, sram ga bilo.

Maximus

pre 7 godina

Mojkovac '16 te je bitka Srba iz CG radi izvlacenja brace Srba iz Srbije ....a i ti si nekad bio Srbin dok si nosio vuneni dzemper '88 me, a sad si niko

Vuk

pre 7 godina

Zbog Mojkovca smatram da su nam Crnogorci najbliža braća! Slava palim junacima koji su dali najveću žrtvu za bratski srpski narod. Sramotna izjava!

Zlatko

pre 7 godina

Nije ni Drljevic bio interes cg pa se zato narod 13. jula digao na ustanak protiv nezavisnosti i odvajanja od ostatka Srba (iako danas separatisti se vezuju za taj datum i zloupotrebljavaju istoriju postenih Crnogoraca). Sto Milo ne pricas malo o Drljevicu ciji si naslednik, a ne o vremenu kada se 97% cg izjasnjavalo kao Srbi (ostalo Albanci), kakvi su bili "nacionalni" interesi tih Srba Crnogoraca? To bi bilo isto da proglasimo Licku naciju od Srba licana pa da se pojavi neki njihov lider koji ce izjaviti da borba protiv tudjmanove ustaske vlasti nije bila u interesu Licana (zli Milosevic ih uvukao u rat). Milooo....

Smesni su

pre 7 godina

Naravno da je mojkovac bio u interesu cg. Ciji se narod tada izjasnjavao za srpski. Crnogorska vojska je stitila povlacenje srpske vojske koja je posle toga i oslobodila cg. Pozdrav

Chad

pre 7 godina

Nas koji nemamo nikakve veze sa Crnom Gorom, ni rodbinske ni emotivne ili bilo kakve druge, za nju jos jedino ta bitka na Mojkovcu vezuje I cini da, sta god da urade, im uz vise ili manje gundjanja oprostimo, jer, na posletku, nema jos jednog - ni slicnog primera u istoriji sveta. To nas cini pocastvovanim, a njih najposebnijim i najdrazim nam narodom na svetu! E sad, lik je resio I na to da se ..., na ono sto im u osnovi daje pravo na to njihovo "cojstvo" I "junastvo". Resio je da modernizuje Crnu Goru. Neka vam je sa srecom moderna drzava, braco!
Za Dubrovnik bi bio sasvim u pravu, samo kad bi mu u tom poslu ruke bile ciste.

alejandro

pre 7 godina

Zemljotres 1979. nije ostavio nikakvih posledica po Srbiju ali je mom pokojnom ocu 10 godina uredno odbijana mesečno jedna dnevnica u firmi za pomoć postradalima od zemljotresa! Od tih para oni (Crnogorci) su gradili kuće u zaleđu i zidani im stanovi po gradovima! Ni to onda nije bilo u interesu Srbije! Dosta bre više Crnogorci!!

Nes

pre 7 godina

Mojkvacku bitku je vidio cestit crnogorski narod, pod vodjstvom Serdara Janka.... a na Dubrovni svercer cigareta Djukanovic.... sto se tice Dubrovnika i sam je svestan politizacije istog mada nedovodim u pitanje kradje, otimanje .... od strane dela rezervista!!!!

Mikelli

pre 7 godina

Realno, ni jedno ni drugo nije bilo u korist CG. Nakon mojkovačke bitke CG je nestala kao država. A ni napad na Dubrovnik tj. Konavle nije na čast Crnogorcima s obzirom da tamo nije bilo vojske i da je većina kuca opljačkana.

proc

pre 7 godina

Kako ga nije sramota da pominje Mojkovac. Strašno je šta političari sebi dozvoljavaju. Možda je srpska greška što je zalegla da Paštrovići, Grbalj i Boka pripadnu Crnoj Gori?

BP

pre 7 godina

Citam i ne verujem.
Kako te, mafijasu, nije sramota?
Kako te nije sramota svih heroja koji su izginuli na Mojkovcu 1916.?
Dubrovnik 1991. me ne interesuje, to su tvoji pljackali.
Imao sam mnogo drugara Crnogoraca, izmedju ostalog, Mojkovac im je bio nesto najcasnije.
Ko si ti, osim sto ste se, ti, tvoja rodbina i klika oko vas obogatili nenormalno?
Ti si sramota srpskog i crnogorskog naroda.
A ovi sto te drze, pustice te niz vodu kada njima bude odgovaralo.

Zagor

pre 7 godina

Sa ovom izjavom neće politički profitirat, zato mislim da je bio iskren - više se plašim političara koji se služe demagogijom i populizmom-

Milo bez obraza

pre 7 godina

Ni nama Milo nije bilo u interesu da godinama placamo doprinos CG za oporavak od zemljotresa a i trebali smo vas ostaviti Italijanima i Albancima da vam vedre i oblace.

pink floyd

pre 7 godina

Херозам сличан није историја записала да се за спас једне војске друга војска жртвовала... Да није било крвавог Божића на Мојковцу не би било ни васкрснућа на Кајмакчалану

D9

pre 7 godina

1916. Crnogorac nije bila nacionalnost kao danas, već teritorijalna odrednica.

Nemam ništa protiv CG nezavisnosti i toga da se izjašnjava ko kako hoće...
Ali ovo što radi je prekrajanje prošlosti.
Njegovi, a i moji, preci su bili Srbi iz CG.

NI

pre 7 godina

"Pohod na Dubrovnik je svrsishodan i svako suprotno stanovište je izdajničko."
A ovo sam ja mozda rekao '91? Veca ljiga i licemer u politici nije postojala!

Путник П

pre 7 godina

Мислим да су политичари попут Ђукановића велики проблем ex YU држава. И има их много...

sah 88

pre 7 godina

Ako neko brani brata u tuci i dobije po nosu, je li bio njegov interes da dobije batine? Da nije skocio za brata da je gledao sa strane kako ga biju, ili ako su mnogo jaci oni sto ga biju, da je stao na njihovu stranu protiv brata, jel bi mu to bio interes? Da li ima jos nesto u zivotu sem interesa? Za sta postoje braca, rodbina, prijatelji, kumovi, komsije ako je sve puki interes? Mojkovac i Dubrovnik su DNK-a CG koja je stavila cast, dostojanstvo, ponos, hrabrost, dusu i srce CG ispred interesa!

Aleksandar

pre 7 godina

Дубровник не бих коментарисао, али што се Мојковца тиче треба да га буде срамота. Та битка је један од најсветлијих момената у историји Црне Горе и Срба уопште.

Blazo

pre 7 godina

Za razliku od 1916 kada nisi bio ni rodjen, 1991 si bio aktivni ucesnik, i kao sto te je Nijaz Durakovic nazvao, Milosevic junosa. Sramota je da Crna Gora doceka takvog kao sto si ti da je vodi, i pretvori se ne u Crnu Goru, no u Sramnu Goru.

Ne dajte se braćo Srbi

pre 7 godina

Još je knjaz Nikola definisao da je dužnost svakog Crnogorca da brani srpske zemlje gde god to bilo.Čime je definisao nacionalne interese CG u tom trenutku
E sada ovaj priča posle jednog veka da je to bilo pogrešno i pravi se veći knjaz od Nikole.
Čovek hoće da za 20 godine falsifikuje svu istoriju CG.

betangin

pre 7 godina

retko realan politicar. retko hladna glava. za mojkovac ne znam, al mi se sigurno ne svidja deo sa izmisljenim crnogorskim jezikom koji svedoci o jednom institucionalizovanom provincijalizmu. svaka susa bi da ima jezik.

kaokakao

pre 7 godina

Znamo mi dobro koji tebe interesi zanimaju, iskljucivo licni! Napravio si privatnu drzavu da bi imao apsolutnu vlast i radio sto ti je volja! On bi se zalagao i za nezavisnost Baskije ako bi imao koristi od toga i rekao kako je Crna Gora bila jedna velika greska. I da, uvijek je drugi kriv, on nikada. Bezgresan politicar koji 26 godina vlada i nema namjeru da ide, vec nam drzi lekcije. Al sto kaze Balasevic, krivi smo mi sto smo ga pustili.

Лаерт

pre 7 godina

„Надлетеше нас `ероплани. Ми чекамо бомбе, а оно `артија... позивају нас да се вратимо и да останемо код својих кућа, баш како су учинила браћа Црногорци. Људи оно читају и бацају, и псују Црногорце, толико су се надали... а они одоше кућама“
Ово је цитат Данка Поповића из "Књиге о Милутину". Десетак дана после Мојковачке битке Црна Гора је капутулирала, а Јанко Вукотић је интерниран у Болдогасоњ, сада у Аустрији. Мој деда из Шумадијске дивизије је био са њим. Вратио се из логора 1920-те, а јанко је постао наш војвода.
Најмање је српски интерес био скрнављење Дубровника. Заправо, наш интерес је био да се он поштеди. У попису 1898, 75% становника Дубровника је говорило српским, а хрватским НИЈЕДАН. Њихов попис. Доступан и нама, зато и знам.

Madjo

pre 7 godina

On da komentariše Mojkovac 1916. nema pravo, jer on pojma nema šta su tada bili interesi CG. Ne zna ni sad šta su njeni interesi nažalost.

zoran

pre 7 godina

Sramota je tako govoriti za 1916. Crnogorska vojska se junački borila kod Mojkovca ali isto tako Austrougarska je ušla iz pravca HercegNovog. Ko kaže da bi opstala država da nije bilo Mojkovca.

PPeca@SER

pre 7 godina

Da li je ovo Milo, jasno i glasno, pred svedocima... priznao da su Dubrovnik najvise bombardovali Crnogorci, a tamo neke znacajnije vojske iz Srbije nije ni bilo?!?

Uostalom... gde se nalazilo najvise automobila iz tog predela Hrvatske nakon sukoba?!? U Niksicu? A i sirom Crne Gore.

Ko laze, taj i krade. A ko je krao... taj je oduvek i lagao.

Iguman Nemanja

pre 7 godina

I odbrambena Mojkovačka bitka 1916. i oslobađanje Dubrovnika od ustaša 1991. jesu momenti u kojima je Crna Gora osvetlala obraz i pokazala da ima časti i junaštva i da će da gine za svoju sestru Srbiju ako treba, a trebalo je.

Sramota od Đukanovića da falsifikuje istoriju.

Milutin

pre 7 godina

Kao i u svakom ratu. I ove bitke su bile u interesu CG. Problem je što je obe ove bitke CG izgubila pa nije mogla da izvuče nikakvu korist. Da ih je kojim slučajem dobila (naročito ukoliko bi se radilo o briljijantnim pobedama sa malo Crnogorskih žrtava i puno žrtava na suprotnoj strani), onda bi se drugačije knjige istorije pisale, i geografske karte crtale. A priča i pogled Crnogorskog premijera na ove bitke bila bi mnogo drugačija, jer bi on danas mogao da se sladi plodovima istih.
Smešno je što ponosni Crnogorci neće da prihvate da su bili poraženi. Ipak je interesantno slušati priču ponosnog poraženog ratnika (učesnika juriša kroz Konavle i na Dubrovnik) o besmislenosti borbe i bolu poraza. To treba da nam bude naravoučenije i postrek da negubimo bitke. Naročito ne one u koje smo ušli kao favorit za pobedu (poput dotičnog). Hvala

mirko

pre 7 godina

U vezi Dubrovnika se pitao on lično i ako je greška njegova je.
Za Mojkovac se pitao serdar Janko Vukotić i on nikada nije rekao da je pogrešio, naprotiv bio je ponosan što je izvršio patriotsku obavezu.
Mojkovačku bitku su vodili Srbi iz Crne Gore i oni sigurno ne bi poslušali Đukanovića, ni onda ni sada.

miki

pre 7 godina

Milo izgubio kompas... Pa kralj Nikola je objavio rat Austrougarskoj sta je trebala crnogorska vojska da da radi sa neprijateljskom vojskom,da ih vodi na kolace?
Za Dubrovnik je u pravu,ali za to je i on delimicno odgovoran.

Svakom je njegova muka najveca

pre 7 godina

Vlastodrzac uvek ima vaznijih problema od odgovaranja za sopstvene kriminalne radnje. Podanici nemaju vaznijih problema od krivicnog gonjenja vlastodrsca zbog kriminalnih radnji. Svako ima svoje prioritete.

Aleksandar

pre 7 godina

Дубровник не бих коментарисао, али што се Мојковца тиче треба да га буде срамота. Та битка је један од најсветлијих момената у историји Црне Горе и Срба уопште.

miki

pre 7 godina

Milo izgubio kompas... Pa kralj Nikola je objavio rat Austrougarskoj sta je trebala crnogorska vojska da da radi sa neprijateljskom vojskom,da ih vodi na kolace?
Za Dubrovnik je u pravu,ali za to je i on delimicno odgovoran.

mirko

pre 7 godina

U vezi Dubrovnika se pitao on lično i ako je greška njegova je.
Za Mojkovac se pitao serdar Janko Vukotić i on nikada nije rekao da je pogrešio, naprotiv bio je ponosan što je izvršio patriotsku obavezu.
Mojkovačku bitku su vodili Srbi iz Crne Gore i oni sigurno ne bi poslušali Đukanovića, ni onda ni sada.

NI

pre 7 godina

"Pohod na Dubrovnik je svrsishodan i svako suprotno stanovište je izdajničko."
A ovo sam ja mozda rekao '91? Veca ljiga i licemer u politici nije postojala!

Madjo

pre 7 godina

On da komentariše Mojkovac 1916. nema pravo, jer on pojma nema šta su tada bili interesi CG. Ne zna ni sad šta su njeni interesi nažalost.

Ne dajte se braćo Srbi

pre 7 godina

Još je knjaz Nikola definisao da je dužnost svakog Crnogorca da brani srpske zemlje gde god to bilo.Čime je definisao nacionalne interese CG u tom trenutku
E sada ovaj priča posle jednog veka da je to bilo pogrešno i pravi se veći knjaz od Nikole.
Čovek hoće da za 20 godine falsifikuje svu istoriju CG.

Svakom je njegova muka najveca

pre 7 godina

Vlastodrzac uvek ima vaznijih problema od odgovaranja za sopstvene kriminalne radnje. Podanici nemaju vaznijih problema od krivicnog gonjenja vlastodrsca zbog kriminalnih radnji. Svako ima svoje prioritete.

Путник П

pre 7 godina

Мислим да су политичари попут Ђукановића велики проблем ex YU држава. И има их много...

Лаерт

pre 7 godina

„Надлетеше нас `ероплани. Ми чекамо бомбе, а оно `артија... позивају нас да се вратимо и да останемо код својих кућа, баш како су учинила браћа Црногорци. Људи оно читају и бацају, и псују Црногорце, толико су се надали... а они одоше кућама“
Ово је цитат Данка Поповића из "Књиге о Милутину". Десетак дана после Мојковачке битке Црна Гора је капутулирала, а Јанко Вукотић је интерниран у Болдогасоњ, сада у Аустрији. Мој деда из Шумадијске дивизије је био са њим. Вратио се из логора 1920-те, а јанко је постао наш војвода.
Најмање је српски интерес био скрнављење Дубровника. Заправо, наш интерес је био да се он поштеди. У попису 1898, 75% становника Дубровника је говорило српским, а хрватским НИЈЕДАН. Њихов попис. Доступан и нама, зато и знам.

Iguman Nemanja

pre 7 godina

I odbrambena Mojkovačka bitka 1916. i oslobađanje Dubrovnika od ustaša 1991. jesu momenti u kojima je Crna Gora osvetlala obraz i pokazala da ima časti i junaštva i da će da gine za svoju sestru Srbiju ako treba, a trebalo je.

Sramota od Đukanovića da falsifikuje istoriju.

Milo bez obraza

pre 7 godina

Ni nama Milo nije bilo u interesu da godinama placamo doprinos CG za oporavak od zemljotresa a i trebali smo vas ostaviti Italijanima i Albancima da vam vedre i oblace.

D9

pre 7 godina

1916. Crnogorac nije bila nacionalnost kao danas, već teritorijalna odrednica.

Nemam ništa protiv CG nezavisnosti i toga da se izjašnjava ko kako hoće...
Ali ovo što radi je prekrajanje prošlosti.
Njegovi, a i moji, preci su bili Srbi iz CG.

PPeca@SER

pre 7 godina

Da li je ovo Milo, jasno i glasno, pred svedocima... priznao da su Dubrovnik najvise bombardovali Crnogorci, a tamo neke znacajnije vojske iz Srbije nije ni bilo?!?

Uostalom... gde se nalazilo najvise automobila iz tog predela Hrvatske nakon sukoba?!? U Niksicu? A i sirom Crne Gore.

Ko laze, taj i krade. A ko je krao... taj je oduvek i lagao.

zoran

pre 7 godina

Sramota je tako govoriti za 1916. Crnogorska vojska se junački borila kod Mojkovca ali isto tako Austrougarska je ušla iz pravca HercegNovog. Ko kaže da bi opstala država da nije bilo Mojkovca.

Blazo

pre 7 godina

Za razliku od 1916 kada nisi bio ni rodjen, 1991 si bio aktivni ucesnik, i kao sto te je Nijaz Durakovic nazvao, Milosevic junosa. Sramota je da Crna Gora doceka takvog kao sto si ti da je vodi, i pretvori se ne u Crnu Goru, no u Sramnu Goru.

pink floyd

pre 7 godina

Херозам сличан није историја записала да се за спас једне војске друга војска жртвовала... Да није било крвавог Божића на Мојковцу не би било ни васкрснућа на Кајмакчалану

sah 88

pre 7 godina

Ako neko brani brata u tuci i dobije po nosu, je li bio njegov interes da dobije batine? Da nije skocio za brata da je gledao sa strane kako ga biju, ili ako su mnogo jaci oni sto ga biju, da je stao na njihovu stranu protiv brata, jel bi mu to bio interes? Da li ima jos nesto u zivotu sem interesa? Za sta postoje braca, rodbina, prijatelji, kumovi, komsije ako je sve puki interes? Mojkovac i Dubrovnik su DNK-a CG koja je stavila cast, dostojanstvo, ponos, hrabrost, dusu i srce CG ispred interesa!

BP

pre 7 godina

Citam i ne verujem.
Kako te, mafijasu, nije sramota?
Kako te nije sramota svih heroja koji su izginuli na Mojkovcu 1916.?
Dubrovnik 1991. me ne interesuje, to su tvoji pljackali.
Imao sam mnogo drugara Crnogoraca, izmedju ostalog, Mojkovac im je bio nesto najcasnije.
Ko si ti, osim sto ste se, ti, tvoja rodbina i klika oko vas obogatili nenormalno?
Ti si sramota srpskog i crnogorskog naroda.
A ovi sto te drze, pustice te niz vodu kada njima bude odgovaralo.

kaokakao

pre 7 godina

Znamo mi dobro koji tebe interesi zanimaju, iskljucivo licni! Napravio si privatnu drzavu da bi imao apsolutnu vlast i radio sto ti je volja! On bi se zalagao i za nezavisnost Baskije ako bi imao koristi od toga i rekao kako je Crna Gora bila jedna velika greska. I da, uvijek je drugi kriv, on nikada. Bezgresan politicar koji 26 godina vlada i nema namjeru da ide, vec nam drzi lekcije. Al sto kaze Balasevic, krivi smo mi sto smo ga pustili.

vlada

pre 7 godina

Dubrovnik je bio tvoj scenario i pokaj se ili ne to je tvoja privatna stvar,bas me briga.Sto se tice Mojkovacke bitke ratovali Srbi za Srbe.Brat za brata,na sevru C.Gore.Nije tako bilo i sa mucenicima koji su se povlacili prema Albaniji.Zadnji perper su davali,,braci,,za canak sira.Iz ratnih dnevnika srpskih vojnika moze da se procita kako su morali da osvoje bunar kako bi se napili vode...Ti si Milo potomak ovih drugih.

Vuk

pre 7 godina

Zbog Mojkovca smatram da su nam Crnogorci najbliža braća! Slava palim junacima koji su dali najveću žrtvu za bratski srpski narod. Sramotna izjava!

Maximus

pre 7 godina

Mojkovac '16 te je bitka Srba iz CG radi izvlacenja brace Srba iz Srbije ....a i ti si nekad bio Srbin dok si nosio vuneni dzemper '88 me, a sad si niko

ten yard penalty

pre 7 godina

Idiote glupi glupsone!!!.........Mojkovac je NAJVELICHANSTVENIJI PRIMER HRABROSTI i svesne junachke i nesebichne zzrtve jednog naroda(Crnogorskog),radi spasenja i chuvanja "ledja"(odstipnice) u povlachenju-svom najbratskijem komshijskom narodu!!...To je istorijski "dijamant" Crnogorskog nacionalnog bicca na koji s pravom mogu da budu vechno ponosni kao na neshto NAJSVETIJE I NAJSVETLIJE shto postojati mozze u etichkom genomu jednog naciona!....Vredjanje,dezavuisanje,blaccenje i nipodashtavanje jedne tako grandiozne epizode u istoriji nacije-nije nishta drugo nego svesno i namerno vredjanje svih svetlih zzrtava i josh svetlijih grobova tih bezvremenih heroja!....Nasha Srbija mozze jedino da im bude vechno zahvalna!...Slava im!...

Smesni su

pre 7 godina

Naravno da je mojkovac bio u interesu cg. Ciji se narod tada izjasnjavao za srpski. Crnogorska vojska je stitila povlacenje srpske vojske koja je posle toga i oslobodila cg. Pozdrav

alejandro

pre 7 godina

Zemljotres 1979. nije ostavio nikakvih posledica po Srbiju ali je mom pokojnom ocu 10 godina uredno odbijana mesečno jedna dnevnica u firmi za pomoć postradalima od zemljotresa! Od tih para oni (Crnogorci) su gradili kuće u zaleđu i zidani im stanovi po gradovima! Ni to onda nije bilo u interesu Srbije! Dosta bre više Crnogorci!!

NeMilo

pre 7 godina

Mojkovac 1916, najsvetlija tacka srpske Crne Gore. Zauvek urezan u srca i duse svih casnih i postenih ljudi u junackoj Crnoj Gori. Mesto sa kog su nasi djedovi zapoceli vecni zivot.

Chad

pre 7 godina

Nas koji nemamo nikakve veze sa Crnom Gorom, ni rodbinske ni emotivne ili bilo kakve druge, za nju jos jedino ta bitka na Mojkovcu vezuje I cini da, sta god da urade, im uz vise ili manje gundjanja oprostimo, jer, na posletku, nema jos jednog - ni slicnog primera u istoriji sveta. To nas cini pocastvovanim, a njih najposebnijim i najdrazim nam narodom na svetu! E sad, lik je resio I na to da se ..., na ono sto im u osnovi daje pravo na to njihovo "cojstvo" I "junastvo". Resio je da modernizuje Crnu Goru. Neka vam je sa srecom moderna drzava, braco!
Za Dubrovnik bi bio sasvim u pravu, samo kad bi mu u tom poslu ruke bile ciste.

poz

pre 7 godina

ni moj nacionalni interes nije da pomažem Crnoj Gori i njenom narodu pa opet želim, Milo Djukanovic nije čovek dostojan Njegoševog naroda i zato mora da ode sa vlasti.

Šumadinac

pre 7 godina

O Dubrovniku nema sta da se kaze, to jeste bila velika greska.Ali nisu Crnogorci bili sami u tome, zajednicka je to bruka. Potpuno nepotrebna. Ali isti ovaj Milo je i sam aktivno ucestvovao u tome tako da on ima prava o tome ovako da prica...Sto se tice Mojkovca: Mi u Srbiji učimo da je Mojkovačka bitka jedna od najsvetlijih primera hrabrosti, čojstva, junaštva, nepojmljive nesebičnosti i veličine jedne nacije i drzave. Crnogorci, dok im se ime spominje, bi trebali biti ponosni na to svoje delo, ravno antičkim legendama. Tako mi Srbi iz Srbije to ucimo i tako smatramo. Hvala tim junacima i vecna im slava. E, sad, moze biti i da je to drugacije, vidis da se vreme okrenulo, sve zavisi od konteksta...Serdar Janko Vukotic ispade nepromisljen, kratkovid...Gosn Milo smatra da Serdar i nije bio neki veliki Crrnogorac, ispade da su ti junaci radili protiv sebe, svog doma, otadzbine, naroda, drzave...Iz svega ovoga zakljucujem jednu stvar: ta crnogorska opozicija je stvarno jadna, kad vam ovaj vlada dvadeset i kusur godina...Jos jednom - nisam Crnogorac i nemam nikakve rodbinske veze sa Crnom gorom. I posle svega sto se desilo zadnjih deset godina mislim isto: Crna gora treba da bude nezavisna. Bila je drzava kad mnogi nusu. Ima svoju tradiciju, slavnu istoriju, prelepa je to zemlja, raznolikost kultura, mesto susreta religija, nacija, civilizacija...Ali isto mislim da Crna gora treba da bude ponosna Crna gora, a ne nekakav montenegro...Ali dobro, vasa stvar. Neka vam je sa srecom, Crnogorci, i zdravi bili pa kako god odlucite.

proc

pre 7 godina

Kako ga nije sramota da pominje Mojkovac. Strašno je šta političari sebi dozvoljavaju. Možda je srpska greška što je zalegla da Paštrovići, Grbalj i Boka pripadnu Crnoj Gori?

Nes

pre 7 godina

Mojkvacku bitku je vidio cestit crnogorski narod, pod vodjstvom Serdara Janka.... a na Dubrovni svercer cigareta Djukanovic.... sto se tice Dubrovnika i sam je svestan politizacije istog mada nedovodim u pitanje kradje, otimanje .... od strane dela rezervista!!!!

Zlatko

pre 7 godina

Nije ni Drljevic bio interes cg pa se zato narod 13. jula digao na ustanak protiv nezavisnosti i odvajanja od ostatka Srba (iako danas separatisti se vezuju za taj datum i zloupotrebljavaju istoriju postenih Crnogoraca). Sto Milo ne pricas malo o Drljevicu ciji si naslednik, a ne o vremenu kada se 97% cg izjasnjavalo kao Srbi (ostalo Albanci), kakvi su bili "nacionalni" interesi tih Srba Crnogoraca? To bi bilo isto da proglasimo Licku naciju od Srba licana pa da se pojavi neki njihov lider koji ce izjaviti da borba protiv tudjmanove ustaske vlasti nije bila u interesu Licana (zli Milosevic ih uvukao u rat). Milooo....

Petar

pre 7 godina

Napad na Dubrovnik jeste bio greška, jednostavno oduvek je bio nezavisna republika, a ti ljudi su se izjasnjavali kao Srbi katolici početkom dvadesetog veka, da bi se kasnije osećali kao Hrvati. I to je jednostavno tako, posledica Jugoslavije, ne treba zbog toga razarati grad, i još vrhunac gluposti, uništavaš grad za koji tvrdiš da je tvoj. A on je u tome bio vodeći. Za Mojkovac, sram ga bilo.

Mare

pre 7 godina

slobodan petrovic, 31. maj 2016 19:49

1. Za koga treba Srbi da se zrtvuju ako ne za Srbiju?

2. Dakle po tebi su trebali da dopuste da ih okupira Austro-Ugarska.

Veze sa zivotom po ovom pitanju nemas.

Gradski

pre 7 godina

Čovek se decenijama nalazi na čelu Crne Gore jer je uspeo da sastavi lični interes sa interesom onih koji su ga tu i postavili. Nema potrebe da umislja da je tu zahvaljujući svom radu, poštenju ili bilo kakvom afirmativnom razlogu. Neka ćuti i krade, to zna da radi.

bojna njiva

pre 7 godina

Moj đed je dočekao božić 1916 na Mojkovcu. Crna Gora nije izvukla nikakav benefit od tog podviga(nije ga moglo ni biti).To sta je bio motiv odaziva Mojkovačkih junaka pozivu Serdara Janka V. Milu Djukanoviću ne može ni biti jasno.Iskreno bih se zabrinuo da je mišljenje švercera o tome drugačije.Oni su imali svoje motive,Milo ima svoje

slobodan petrovic

pre 7 godina

Mojkovac je žrtvovanje Crne Gore za Srbiju, Dubrovnik je isto žrtvovanje i odbrana "Srbija se brani u Dubrovniku "- to je bila teza JNA. Sve ostalo je lažobajka puka i pučine, sa kojom se i dana manipuliše.

Milutin

pre 7 godina

Kao i u svakom ratu. I ove bitke su bile u interesu CG. Problem je što je obe ove bitke CG izgubila pa nije mogla da izvuče nikakvu korist. Da ih je kojim slučajem dobila (naročito ukoliko bi se radilo o briljijantnim pobedama sa malo Crnogorskih žrtava i puno žrtava na suprotnoj strani), onda bi se drugačije knjige istorije pisale, i geografske karte crtale. A priča i pogled Crnogorskog premijera na ove bitke bila bi mnogo drugačija, jer bi on danas mogao da se sladi plodovima istih.
Smešno je što ponosni Crnogorci neće da prihvate da su bili poraženi. Ipak je interesantno slušati priču ponosnog poraženog ratnika (učesnika juriša kroz Konavle i na Dubrovnik) o besmislenosti borbe i bolu poraza. To treba da nam bude naravoučenije i postrek da negubimo bitke. Naročito ne one u koje smo ušli kao favorit za pobedu (poput dotičnog). Hvala

Neutron

pre 7 godina

Pogledajte ga, nonsalantnog na slici. Tog coveka jedino sto stiti od zatvora je status predsednika. Italija ga trazi zbog sverca duvanom. Mafija. I sada takav lik treba da nam svima spocitava lekcije o moralu. FFUUJJJ, ...Ali citav svet, sav sistem je prevarantski. Da ti se smuci zivot.

CG

pre 7 godina

Da sagledamo istorijske cinjenice:

1916 Mojkovac

Srbija je imala odlicne odnose sa Austro Ugarskom sve do 1903 god kada je uz podrsku nekih srpskih oficira doslo do krvavog puca u kome je ubijen kralj Aleksandar Obrenovic i dovedena dinastija Karadjordjevic!
Ovaj varvarski zlocin koji je sokirao civilizovanu Evropu je oznacio preokret u tim odnosima!
Pocinje agitovanje,okretanje Rusiji,carinski rat,od Apisa organizovano ubistvo austrijskog prijestolonasljednika u Sarajevu i konacno izbijanje rata koji ce za Srbiju, s obzirom na demografske gubitke biti nacionalno samoubistvo!
Od prijatelju su za manje od 15 godina stvorili neprijatelja koji ih je osakatio demografski!

CG je usla u rat na stranu Srbije i zrtovala svoju mladost i drzavnost da bi spasila Srbiju koja je zbog samoubilacke politike njene elite dovedena u nezahvalnu situaciju!

Slicna situacija i 1991 za Dubrovnik!

Treba stvari sagledati racionalno a ne popraceno mitovima!

I dan danas Srbija se inati i vodi samoubilacku politika!

Mi Crnogorci smo naucili nasu lekciju,neces pomoci poludjelom bratu tim sto ces za njim skociti sa mosta!

betangin

pre 7 godina

retko realan politicar. retko hladna glava. za mojkovac ne znam, al mi se sigurno ne svidja deo sa izmisljenim crnogorskim jezikom koji svedoci o jednom institucionalizovanom provincijalizmu. svaka susa bi da ima jezik.

Madagaskar

pre 7 godina

Svaka ti je na mestu s obzirom kakav si covek nisam nista drugo ni ocekivao od tebe.
Barem si iskren, VECI ti je interes albansko Kosovo nego Mojkovacka bitka ako uopste razumes kakav je ona znacaj imala na ovim prostorima.

Zagor

pre 7 godina

Sa ovom izjavom neće politički profitirat, zato mislim da je bio iskren - više se plašim političara koji se služe demagogijom i populizmom-

Mikelli

pre 7 godina

Realno, ni jedno ni drugo nije bilo u korist CG. Nakon mojkovačke bitke CG je nestala kao država. A ni napad na Dubrovnik tj. Konavle nije na čast Crnogorcima s obzirom da tamo nije bilo vojske i da je većina kuca opljačkana.

Sly

pre 7 godina

Ja bih da porucim svima koji ovo citaju da budu sigurni da se vecina stanovnika Crne Gore duboko stidi idiotluka koje ovaj nesoj izgovara na sedmicnom nivou. Da ne objasnjavam sad kako je na vlasti 20 godina kad ga se gradjani stide... potrajalo bi, ali vjerujte - tako je. Mojkovacka bitka je jedna od najsvijetlijih tacaka nase istorije i nadam se da ce tako i ostati i da ovakvi nece isprati mozgove mladjim generacijama!

apsolutni pocetnik

pre 7 godina

E moj Learte, U tom Boldogasonju su Serdar Janko i tvoj deda bili sa mojim dedom Jovanom. Za razliku od prvopomenutih, moj deda je uspeo da pobegne iz logora krajem 1917. Peske se vratio u Srbiju a onda od sramote sto su ga uhvatili, nastavi peske preko Crne Gore, Kosova i Metohije za Skopje. Tamo se prikljucio Soluncima i krenuo navise da oslobadja po Balkanu ove sto danas umesto da pevaju o tome uz gusle, pricaju budalastine "uz on stvar". Sutra idem tamo gde mom "Madzgalju" pocivaju kosti, da mi po nekome objasni, ako moze, zasta je jeo "sto se ne jede" u Balkanskim i dva Velika rata i za koga? I da mu poručim da ovog beskičmenjaka i mentalno nedonosce isutiraju u zadnjicu cim dodje kod njih, sto mu zelim da se desi sto pre je moguce. ZA SPAS CASTI CRNE GORE i nasih dedova...

djuro

pre 7 godina

kad neko izjavi ovako nešto o jednom o najsvetlijih, ako ne i najsvetlijem potezu moderne svetske istorije (po meni), pa još iz zemlje čiji je (višedecenijski) neprikosnoveni vladar, odma' znaš o kakvoj se fukari radi. Umesto da se s pravom ponosi njom... I ne, Mojkovac nije razlog što je Crna Gora okupirana. Bitke na Lovćenu počele su koji dan pre Mojkovačke bitke. Ali Mojkovac je jedan od mnogobrojnih temelja, možda i najveći, na kojima Crna Gora i danas stoji, i pored sveg (višedecenijskog) rada Mila i njegove bratije.

Teo123

pre 7 godina

Djukanovic vlada na podjelama u CG,idu izbori i onda pocinju ovakve izjave da bi se narod podjelio.On zna da na vlasti samo opstaje na racun mrznje prema Srbiji zato ove price.Sigurno ima savjetnike pa mu napisu ovakve govore,a da on zna sta je bilo i kad je bila Mojkovacka bitka POJMA ON NEMA njega samo VLAST,PARE I MOC ZANIMA.

DR

pre 7 godina

Nije problem zrtvovanje crnogorske vojske ali jeste postupanje Srbije nakon zavrsetka rata. Ukinuta drzava, zabranjena crkva, brojni zlocini srpske vojske...To je problem ali se ta epizoda od strane javnosti uporno ignorise.

VUK

pre 7 godina

@Šumadinac.. hvala Bogu da je sam Milo rekao jedinu istinu.. Napad na Dubrovnik i okupaciju teritorije od Prevlake do Kupara izvršila je JNA ali popunjena ISKLJUČIVO rezervistima iz Crne Gore, kao i paravojnim formacijama sastavljenim ISKLJUČIVO od lokalnih kriminalaca i DB Crne Gore. Pljačke Cavtata, granatiranje Mlina, Srebrenog i Kupara je delo isključivo Crne Gore i ne kaje se slučajno Milo.. najzad da se kaže da SRBIJA nema veze sa tom bezumnom agresijom!

тоша

pre 7 godina

Ау, која срамотна изјава Ђукановића о Мојковцу и то у години у којој је обележено 100 година од Мојковачке битке! А што се тиче Дубровника то јесте била велика глупост (невезано за то што ни Хрвати у тој битци нису сасвим били чисти и што су исполитизовали цео догађај представљајући га делимично нетачно само да би удовољили својим националистичким циљевима).

Marko Marković

pre 7 godina

Po toj logici ni Jugoslavija ni 13. jul 1941. nisu bili u interesu Crne Gore.
Drugo, šta se podrazumeva pod "nacionalnim interesom" kada, gledajući kroz istoriju, Crnu Goru čine Srbi i Crnogorci - ili oni koji su za ujedinjenje i oni koji su za samostalnost, a karakteristika Crne Gore ja da su međusobni odnosi tih snaga različiti u različitim istorijskim periodima.
Treće, zašto bi Jugoslavija bila u interesu Crne Gore, a zajednica sa Srbijom nije - tu kod Mila nema racionalnih objašnjenja, to su neka njegova ambivalentna osećanja...itd, itd...

munz

pre 7 godina

... Mi Crnogorci smo naucili nasu lekciju,neces pomoci poludjelom bratu tim sto ces za njim skociti sa mosta!
(CG, 1. jun 2016 09:14)
Sve bi to bilo OK, ali šta bi bilo sa Crnom Gorom da je samo sedela i čekala u Prvom svetskom ratu? Prvo, 1918. je nestala i Srbija, ne samo Crna Gora - to je prvenstveno bila volja velikih sila, a što se mene tiče, kako su bili Karađorđevići, mogli su i Petrovići da budu na čelu. Drugo, gde bi bila granica Crne Gore? Ta "friendly" Austrougarska je sagradila 7 tvrđava na granicama sa Crnom Gorom, jer je smatrala za neprijatelja. I to su granične tvrđave - i da je kako ti veliš, granica bi bila kod tvrđave u Brajiće, 10km od Cetinja, a Petrovac, Budva, Grbalj i Boka ne bi bilo deo te države. Da ne pominjem što narod tih predela nikad ne bi ni pristao da bude deo CG da ona tada nije bila "srpska", jer sebe nisu smatrali Crnogorcima. Uostalom, Karađorđević je hteo da svoju vilu gradi pored đeda Nikole u Baru, ali su mu Paštrovići ponudili "srpsku zemlju" u Miločeru i on je tu kupio i sagradio ono gde Milo danas pravi žurke - Kraljeva i Kraljičina plaža i prateći kompleks.

Radovan

pre 7 godina

A srpska vojska i drzavno rukovodstvo? Ko je sirio dalje iznis i prevozio? A srpski "krediti za obnovu" ili "krediti za kosovo"? Marjanivocev "Progre" i pare na Kipru?

Crnogorci su samo dobri ucenici... Nista vise...

Boris

pre 7 godina

@Лаерт
Boldogasonj se ne nalazi u Austriji. Pre drugog svetskog rata se nalazio u Mađarskoj, a nakon drugog svetskog rata je promenjena granica pa se našao u Čehoslovačkoj. Danas je to Slovačka. Moj otac je uspeo da pronađe ovo mesto pre 15 godina. Dedin rođeni brat je tamo stradao kao zarobljeni pripadnik crnogorske vojske, kao i još nekoliko hiljada drugih stradalnika. Uglavnom su umirali od dizenterije i sličnih bolesti.
Što se tiče Mila, ne vredi komentarisati ovako idiotske izjave.

Radasin Cetkovic

pre 7 godina

(CG, 1. jun 2016 09:14)

Pa hajde da sagledamo cinjenice: U krvavom zlocinu 1903 nad dinastijom Obrenovic je ucestvovao i crnogorski dvor. Karadjordjevici i Petrovici su zajedno ziveli na Cetinju gde se i kovala zavera. Pakt ove dve dinastije je ozvanicen brakom kralja Karadjordjevica Prestolonaslednika koji je ozenio najstariju cerku kralja Nikole Petrovica. Nakon ubistva Obrenovica zajedno su stupili na srpski presto i doneli Srbiji 2 svetska rata u periodu od 20 godina. Obe dinastije su kasnije dozivele neslavan kraj.

Dusan

pre 7 godina

@CG
Očigledno nisi dobro obavešten. Kralj Petar je bio Nikolin zet, a Aleksandar Nikolin unuk. Ima dosta zajedničkih porodičnih fotografija. Nikola je udao dve ćerke na ruski dvor, Milicu i Stanu, koje su bile supruge braći ruskog cara Nikole i bile su najratobornije za ulazak Rusije u rat, pričajući o herojstvu svog oca.

slobodan petrovic

pre 7 godina

Mojkovac je žrtvovanje Crne Gore za Srbiju, Dubrovnik je isto žrtvovanje i odbrana "Srbija se brani u Dubrovniku "- to je bila teza JNA. Sve ostalo je lažobajka puka i pučine, sa kojom se i dana manipuliše.

betangin

pre 7 godina

retko realan politicar. retko hladna glava. za mojkovac ne znam, al mi se sigurno ne svidja deo sa izmisljenim crnogorskim jezikom koji svedoci o jednom institucionalizovanom provincijalizmu. svaka susa bi da ima jezik.

Iguman Nemanja

pre 7 godina

I odbrambena Mojkovačka bitka 1916. i oslobađanje Dubrovnika od ustaša 1991. jesu momenti u kojima je Crna Gora osvetlala obraz i pokazala da ima časti i junaštva i da će da gine za svoju sestru Srbiju ako treba, a trebalo je.

Sramota od Đukanovića da falsifikuje istoriju.

Mikelli

pre 7 godina

Realno, ni jedno ni drugo nije bilo u korist CG. Nakon mojkovačke bitke CG je nestala kao država. A ni napad na Dubrovnik tj. Konavle nije na čast Crnogorcima s obzirom da tamo nije bilo vojske i da je većina kuca opljačkana.

DR

pre 7 godina

Nije problem zrtvovanje crnogorske vojske ali jeste postupanje Srbije nakon zavrsetka rata. Ukinuta drzava, zabranjena crkva, brojni zlocini srpske vojske...To je problem ali se ta epizoda od strane javnosti uporno ignorise.

CG

pre 7 godina

Da sagledamo istorijske cinjenice:

1916 Mojkovac

Srbija je imala odlicne odnose sa Austro Ugarskom sve do 1903 god kada je uz podrsku nekih srpskih oficira doslo do krvavog puca u kome je ubijen kralj Aleksandar Obrenovic i dovedena dinastija Karadjordjevic!
Ovaj varvarski zlocin koji je sokirao civilizovanu Evropu je oznacio preokret u tim odnosima!
Pocinje agitovanje,okretanje Rusiji,carinski rat,od Apisa organizovano ubistvo austrijskog prijestolonasljednika u Sarajevu i konacno izbijanje rata koji ce za Srbiju, s obzirom na demografske gubitke biti nacionalno samoubistvo!
Od prijatelju su za manje od 15 godina stvorili neprijatelja koji ih je osakatio demografski!

CG je usla u rat na stranu Srbije i zrtovala svoju mladost i drzavnost da bi spasila Srbiju koja je zbog samoubilacke politike njene elite dovedena u nezahvalnu situaciju!

Slicna situacija i 1991 za Dubrovnik!

Treba stvari sagledati racionalno a ne popraceno mitovima!

I dan danas Srbija se inati i vodi samoubilacku politika!

Mi Crnogorci smo naucili nasu lekciju,neces pomoci poludjelom bratu tim sto ces za njim skociti sa mosta!

mirko

pre 7 godina

U vezi Dubrovnika se pitao on lično i ako je greška njegova je.
Za Mojkovac se pitao serdar Janko Vukotić i on nikada nije rekao da je pogrešio, naprotiv bio je ponosan što je izvršio patriotsku obavezu.
Mojkovačku bitku su vodili Srbi iz Crne Gore i oni sigurno ne bi poslušali Đukanovića, ni onda ni sada.

Aleksandar

pre 7 godina

Дубровник не бих коментарисао, али што се Мојковца тиче треба да га буде срамота. Та битка је један од најсветлијих момената у историји Црне Горе и Срба уопште.

Madjo

pre 7 godina

On da komentariše Mojkovac 1916. nema pravo, jer on pojma nema šta su tada bili interesi CG. Ne zna ni sad šta su njeni interesi nažalost.

Лаерт

pre 7 godina

„Надлетеше нас `ероплани. Ми чекамо бомбе, а оно `артија... позивају нас да се вратимо и да останемо код својих кућа, баш како су учинила браћа Црногорци. Људи оно читају и бацају, и псују Црногорце, толико су се надали... а они одоше кућама“
Ово је цитат Данка Поповића из "Књиге о Милутину". Десетак дана после Мојковачке битке Црна Гора је капутулирала, а Јанко Вукотић је интерниран у Болдогасоњ, сада у Аустрији. Мој деда из Шумадијске дивизије је био са њим. Вратио се из логора 1920-те, а јанко је постао наш војвода.
Најмање је српски интерес био скрнављење Дубровника. Заправо, наш интерес је био да се он поштеди. У попису 1898, 75% становника Дубровника је говорило српским, а хрватским НИЈЕДАН. Њихов попис. Доступан и нама, зато и знам.

Ne dajte se braćo Srbi

pre 7 godina

Još je knjaz Nikola definisao da je dužnost svakog Crnogorca da brani srpske zemlje gde god to bilo.Čime je definisao nacionalne interese CG u tom trenutku
E sada ovaj priča posle jednog veka da je to bilo pogrešno i pravi se veći knjaz od Nikole.
Čovek hoće da za 20 godine falsifikuje svu istoriju CG.

sah 88

pre 7 godina

Ako neko brani brata u tuci i dobije po nosu, je li bio njegov interes da dobije batine? Da nije skocio za brata da je gledao sa strane kako ga biju, ili ako su mnogo jaci oni sto ga biju, da je stao na njihovu stranu protiv brata, jel bi mu to bio interes? Da li ima jos nesto u zivotu sem interesa? Za sta postoje braca, rodbina, prijatelji, kumovi, komsije ako je sve puki interes? Mojkovac i Dubrovnik su DNK-a CG koja je stavila cast, dostojanstvo, ponos, hrabrost, dusu i srce CG ispred interesa!

Milo bez obraza

pre 7 godina

Ni nama Milo nije bilo u interesu da godinama placamo doprinos CG za oporavak od zemljotresa a i trebali smo vas ostaviti Italijanima i Albancima da vam vedre i oblace.

D9

pre 7 godina

1916. Crnogorac nije bila nacionalnost kao danas, već teritorijalna odrednica.

Nemam ništa protiv CG nezavisnosti i toga da se izjašnjava ko kako hoće...
Ali ovo što radi je prekrajanje prošlosti.
Njegovi, a i moji, preci su bili Srbi iz CG.

Petar

pre 7 godina

Napad na Dubrovnik jeste bio greška, jednostavno oduvek je bio nezavisna republika, a ti ljudi su se izjasnjavali kao Srbi katolici početkom dvadesetog veka, da bi se kasnije osećali kao Hrvati. I to je jednostavno tako, posledica Jugoslavije, ne treba zbog toga razarati grad, i još vrhunac gluposti, uništavaš grad za koji tvrdiš da je tvoj. A on je u tome bio vodeći. Za Mojkovac, sram ga bilo.

miki

pre 7 godina

Milo izgubio kompas... Pa kralj Nikola je objavio rat Austrougarskoj sta je trebala crnogorska vojska da da radi sa neprijateljskom vojskom,da ih vodi na kolace?
Za Dubrovnik je u pravu,ali za to je i on delimicno odgovoran.

Milutin

pre 7 godina

Kao i u svakom ratu. I ove bitke su bile u interesu CG. Problem je što je obe ove bitke CG izgubila pa nije mogla da izvuče nikakvu korist. Da ih je kojim slučajem dobila (naročito ukoliko bi se radilo o briljijantnim pobedama sa malo Crnogorskih žrtava i puno žrtava na suprotnoj strani), onda bi se drugačije knjige istorije pisale, i geografske karte crtale. A priča i pogled Crnogorskog premijera na ove bitke bila bi mnogo drugačija, jer bi on danas mogao da se sladi plodovima istih.
Smešno je što ponosni Crnogorci neće da prihvate da su bili poraženi. Ipak je interesantno slušati priču ponosnog poraženog ratnika (učesnika juriša kroz Konavle i na Dubrovnik) o besmislenosti borbe i bolu poraza. To treba da nam bude naravoučenije i postrek da negubimo bitke. Naročito ne one u koje smo ušli kao favorit za pobedu (poput dotičnog). Hvala

ten yard penalty

pre 7 godina

Idiote glupi glupsone!!!.........Mojkovac je NAJVELICHANSTVENIJI PRIMER HRABROSTI i svesne junachke i nesebichne zzrtve jednog naroda(Crnogorskog),radi spasenja i chuvanja "ledja"(odstipnice) u povlachenju-svom najbratskijem komshijskom narodu!!...To je istorijski "dijamant" Crnogorskog nacionalnog bicca na koji s pravom mogu da budu vechno ponosni kao na neshto NAJSVETIJE I NAJSVETLIJE shto postojati mozze u etichkom genomu jednog naciona!....Vredjanje,dezavuisanje,blaccenje i nipodashtavanje jedne tako grandiozne epizode u istoriji nacije-nije nishta drugo nego svesno i namerno vredjanje svih svetlih zzrtava i josh svetlijih grobova tih bezvremenih heroja!....Nasha Srbija mozze jedino da im bude vechno zahvalna!...Slava im!...

Svakom je njegova muka najveca

pre 7 godina

Vlastodrzac uvek ima vaznijih problema od odgovaranja za sopstvene kriminalne radnje. Podanici nemaju vaznijih problema od krivicnog gonjenja vlastodrsca zbog kriminalnih radnji. Svako ima svoje prioritete.

Smesni su

pre 7 godina

Naravno da je mojkovac bio u interesu cg. Ciji se narod tada izjasnjavao za srpski. Crnogorska vojska je stitila povlacenje srpske vojske koja je posle toga i oslobodila cg. Pozdrav

Путник П

pre 7 godina

Мислим да су политичари попут Ђукановића велики проблем ex YU држава. И има их много...

NeMilo

pre 7 godina

Mojkovac 1916, najsvetlija tacka srpske Crne Gore. Zauvek urezan u srca i duse svih casnih i postenih ljudi u junackoj Crnoj Gori. Mesto sa kog su nasi djedovi zapoceli vecni zivot.

vlada

pre 7 godina

Dubrovnik je bio tvoj scenario i pokaj se ili ne to je tvoja privatna stvar,bas me briga.Sto se tice Mojkovacke bitke ratovali Srbi za Srbe.Brat za brata,na sevru C.Gore.Nije tako bilo i sa mucenicima koji su se povlacili prema Albaniji.Zadnji perper su davali,,braci,,za canak sira.Iz ratnih dnevnika srpskih vojnika moze da se procita kako su morali da osvoje bunar kako bi se napili vode...Ti si Milo potomak ovih drugih.

zoran

pre 7 godina

Sramota je tako govoriti za 1916. Crnogorska vojska se junački borila kod Mojkovca ali isto tako Austrougarska je ušla iz pravca HercegNovog. Ko kaže da bi opstala država da nije bilo Mojkovca.

PPeca@SER

pre 7 godina

Da li je ovo Milo, jasno i glasno, pred svedocima... priznao da su Dubrovnik najvise bombardovali Crnogorci, a tamo neke znacajnije vojske iz Srbije nije ni bilo?!?

Uostalom... gde se nalazilo najvise automobila iz tog predela Hrvatske nakon sukoba?!? U Niksicu? A i sirom Crne Gore.

Ko laze, taj i krade. A ko je krao... taj je oduvek i lagao.

kaokakao

pre 7 godina

Znamo mi dobro koji tebe interesi zanimaju, iskljucivo licni! Napravio si privatnu drzavu da bi imao apsolutnu vlast i radio sto ti je volja! On bi se zalagao i za nezavisnost Baskije ako bi imao koristi od toga i rekao kako je Crna Gora bila jedna velika greska. I da, uvijek je drugi kriv, on nikada. Bezgresan politicar koji 26 godina vlada i nema namjeru da ide, vec nam drzi lekcije. Al sto kaze Balasevic, krivi smo mi sto smo ga pustili.

Mare

pre 7 godina

slobodan petrovic, 31. maj 2016 19:49

1. Za koga treba Srbi da se zrtvuju ako ne za Srbiju?

2. Dakle po tebi su trebali da dopuste da ih okupira Austro-Ugarska.

Veze sa zivotom po ovom pitanju nemas.

NI

pre 7 godina

"Pohod na Dubrovnik je svrsishodan i svako suprotno stanovište je izdajničko."
A ovo sam ja mozda rekao '91? Veca ljiga i licemer u politici nije postojala!

Blazo

pre 7 godina

Za razliku od 1916 kada nisi bio ni rodjen, 1991 si bio aktivni ucesnik, i kao sto te je Nijaz Durakovic nazvao, Milosevic junosa. Sramota je da Crna Gora doceka takvog kao sto si ti da je vodi, i pretvori se ne u Crnu Goru, no u Sramnu Goru.

pink floyd

pre 7 godina

Херозам сличан није историја записала да се за спас једне војске друга војска жртвовала... Да није било крвавог Божића на Мојковцу не би било ни васкрснућа на Кајмакчалану

Vuk

pre 7 godina

Zbog Mojkovca smatram da su nam Crnogorci najbliža braća! Slava palim junacima koji su dali najveću žrtvu za bratski srpski narod. Sramotna izjava!

BP

pre 7 godina

Citam i ne verujem.
Kako te, mafijasu, nije sramota?
Kako te nije sramota svih heroja koji su izginuli na Mojkovcu 1916.?
Dubrovnik 1991. me ne interesuje, to su tvoji pljackali.
Imao sam mnogo drugara Crnogoraca, izmedju ostalog, Mojkovac im je bio nesto najcasnije.
Ko si ti, osim sto ste se, ti, tvoja rodbina i klika oko vas obogatili nenormalno?
Ti si sramota srpskog i crnogorskog naroda.
A ovi sto te drze, pustice te niz vodu kada njima bude odgovaralo.

poz

pre 7 godina

ni moj nacionalni interes nije da pomažem Crnoj Gori i njenom narodu pa opet želim, Milo Djukanovic nije čovek dostojan Njegoševog naroda i zato mora da ode sa vlasti.

alejandro

pre 7 godina

Zemljotres 1979. nije ostavio nikakvih posledica po Srbiju ali je mom pokojnom ocu 10 godina uredno odbijana mesečno jedna dnevnica u firmi za pomoć postradalima od zemljotresa! Od tih para oni (Crnogorci) su gradili kuće u zaleđu i zidani im stanovi po gradovima! Ni to onda nije bilo u interesu Srbije! Dosta bre više Crnogorci!!

Zlatko

pre 7 godina

Nije ni Drljevic bio interes cg pa se zato narod 13. jula digao na ustanak protiv nezavisnosti i odvajanja od ostatka Srba (iako danas separatisti se vezuju za taj datum i zloupotrebljavaju istoriju postenih Crnogoraca). Sto Milo ne pricas malo o Drljevicu ciji si naslednik, a ne o vremenu kada se 97% cg izjasnjavalo kao Srbi (ostalo Albanci), kakvi su bili "nacionalni" interesi tih Srba Crnogoraca? To bi bilo isto da proglasimo Licku naciju od Srba licana pa da se pojavi neki njihov lider koji ce izjaviti da borba protiv tudjmanove ustaske vlasti nije bila u interesu Licana (zli Milosevic ih uvukao u rat). Milooo....

Maximus

pre 7 godina

Mojkovac '16 te je bitka Srba iz CG radi izvlacenja brace Srba iz Srbije ....a i ti si nekad bio Srbin dok si nosio vuneni dzemper '88 me, a sad si niko

proc

pre 7 godina

Kako ga nije sramota da pominje Mojkovac. Strašno je šta političari sebi dozvoljavaju. Možda je srpska greška što je zalegla da Paštrovići, Grbalj i Boka pripadnu Crnoj Gori?

Nes

pre 7 godina

Mojkvacku bitku je vidio cestit crnogorski narod, pod vodjstvom Serdara Janka.... a na Dubrovni svercer cigareta Djukanovic.... sto se tice Dubrovnika i sam je svestan politizacije istog mada nedovodim u pitanje kradje, otimanje .... od strane dela rezervista!!!!

Gradski

pre 7 godina

Čovek se decenijama nalazi na čelu Crne Gore jer je uspeo da sastavi lični interes sa interesom onih koji su ga tu i postavili. Nema potrebe da umislja da je tu zahvaljujući svom radu, poštenju ili bilo kakvom afirmativnom razlogu. Neka ćuti i krade, to zna da radi.

Zagor

pre 7 godina

Sa ovom izjavom neće politički profitirat, zato mislim da je bio iskren - više se plašim političara koji se služe demagogijom i populizmom-

Chad

pre 7 godina

Nas koji nemamo nikakve veze sa Crnom Gorom, ni rodbinske ni emotivne ili bilo kakve druge, za nju jos jedino ta bitka na Mojkovcu vezuje I cini da, sta god da urade, im uz vise ili manje gundjanja oprostimo, jer, na posletku, nema jos jednog - ni slicnog primera u istoriji sveta. To nas cini pocastvovanim, a njih najposebnijim i najdrazim nam narodom na svetu! E sad, lik je resio I na to da se ..., na ono sto im u osnovi daje pravo na to njihovo "cojstvo" I "junastvo". Resio je da modernizuje Crnu Goru. Neka vam je sa srecom moderna drzava, braco!
Za Dubrovnik bi bio sasvim u pravu, samo kad bi mu u tom poslu ruke bile ciste.

Sly

pre 7 godina

Ja bih da porucim svima koji ovo citaju da budu sigurni da se vecina stanovnika Crne Gore duboko stidi idiotluka koje ovaj nesoj izgovara na sedmicnom nivou. Da ne objasnjavam sad kako je na vlasti 20 godina kad ga se gradjani stide... potrajalo bi, ali vjerujte - tako je. Mojkovacka bitka je jedna od najsvijetlijih tacaka nase istorije i nadam se da ce tako i ostati i da ovakvi nece isprati mozgove mladjim generacijama!

Neutron

pre 7 godina

Pogledajte ga, nonsalantnog na slici. Tog coveka jedino sto stiti od zatvora je status predsednika. Italija ga trazi zbog sverca duvanom. Mafija. I sada takav lik treba da nam svima spocitava lekcije o moralu. FFUUJJJ, ...Ali citav svet, sav sistem je prevarantski. Da ti se smuci zivot.

Madagaskar

pre 7 godina

Svaka ti je na mestu s obzirom kakav si covek nisam nista drugo ni ocekivao od tebe.
Barem si iskren, VECI ti je interes albansko Kosovo nego Mojkovacka bitka ako uopste razumes kakav je ona znacaj imala na ovim prostorima.

VUK

pre 7 godina

@Šumadinac.. hvala Bogu da je sam Milo rekao jedinu istinu.. Napad na Dubrovnik i okupaciju teritorije od Prevlake do Kupara izvršila je JNA ali popunjena ISKLJUČIVO rezervistima iz Crne Gore, kao i paravojnim formacijama sastavljenim ISKLJUČIVO od lokalnih kriminalaca i DB Crne Gore. Pljačke Cavtata, granatiranje Mlina, Srebrenog i Kupara je delo isključivo Crne Gore i ne kaje se slučajno Milo.. najzad da se kaže da SRBIJA nema veze sa tom bezumnom agresijom!

Marko Marković

pre 7 godina

Po toj logici ni Jugoslavija ni 13. jul 1941. nisu bili u interesu Crne Gore.
Drugo, šta se podrazumeva pod "nacionalnim interesom" kada, gledajući kroz istoriju, Crnu Goru čine Srbi i Crnogorci - ili oni koji su za ujedinjenje i oni koji su za samostalnost, a karakteristika Crne Gore ja da su međusobni odnosi tih snaga različiti u različitim istorijskim periodima.
Treće, zašto bi Jugoslavija bila u interesu Crne Gore, a zajednica sa Srbijom nije - tu kod Mila nema racionalnih objašnjenja, to su neka njegova ambivalentna osećanja...itd, itd...

bojna njiva

pre 7 godina

Moj đed je dočekao božić 1916 na Mojkovcu. Crna Gora nije izvukla nikakav benefit od tog podviga(nije ga moglo ni biti).To sta je bio motiv odaziva Mojkovačkih junaka pozivu Serdara Janka V. Milu Djukanoviću ne može ni biti jasno.Iskreno bih se zabrinuo da je mišljenje švercera o tome drugačije.Oni su imali svoje motive,Milo ima svoje

тоша

pre 7 godina

Ау, која срамотна изјава Ђукановића о Мојковцу и то у години у којој је обележено 100 година од Мојковачке битке! А што се тиче Дубровника то јесте била велика глупост (невезано за то што ни Хрвати у тој битци нису сасвим били чисти и што су исполитизовали цео догађај представљајући га делимично нетачно само да би удовољили својим националистичким циљевима).

apsolutni pocetnik

pre 7 godina

E moj Learte, U tom Boldogasonju su Serdar Janko i tvoj deda bili sa mojim dedom Jovanom. Za razliku od prvopomenutih, moj deda je uspeo da pobegne iz logora krajem 1917. Peske se vratio u Srbiju a onda od sramote sto su ga uhvatili, nastavi peske preko Crne Gore, Kosova i Metohije za Skopje. Tamo se prikljucio Soluncima i krenuo navise da oslobadja po Balkanu ove sto danas umesto da pevaju o tome uz gusle, pricaju budalastine "uz on stvar". Sutra idem tamo gde mom "Madzgalju" pocivaju kosti, da mi po nekome objasni, ako moze, zasta je jeo "sto se ne jede" u Balkanskim i dva Velika rata i za koga? I da mu poručim da ovog beskičmenjaka i mentalno nedonosce isutiraju u zadnjicu cim dodje kod njih, sto mu zelim da se desi sto pre je moguce. ZA SPAS CASTI CRNE GORE i nasih dedova...

djuro

pre 7 godina

kad neko izjavi ovako nešto o jednom o najsvetlijih, ako ne i najsvetlijem potezu moderne svetske istorije (po meni), pa još iz zemlje čiji je (višedecenijski) neprikosnoveni vladar, odma' znaš o kakvoj se fukari radi. Umesto da se s pravom ponosi njom... I ne, Mojkovac nije razlog što je Crna Gora okupirana. Bitke na Lovćenu počele su koji dan pre Mojkovačke bitke. Ali Mojkovac je jedan od mnogobrojnih temelja, možda i najveći, na kojima Crna Gora i danas stoji, i pored sveg (višedecenijskog) rada Mila i njegove bratije.

Teo123

pre 7 godina

Djukanovic vlada na podjelama u CG,idu izbori i onda pocinju ovakve izjave da bi se narod podjelio.On zna da na vlasti samo opstaje na racun mrznje prema Srbiji zato ove price.Sigurno ima savjetnike pa mu napisu ovakve govore,a da on zna sta je bilo i kad je bila Mojkovacka bitka POJMA ON NEMA njega samo VLAST,PARE I MOC ZANIMA.

Radovan

pre 7 godina

A srpska vojska i drzavno rukovodstvo? Ko je sirio dalje iznis i prevozio? A srpski "krediti za obnovu" ili "krediti za kosovo"? Marjanivocev "Progre" i pare na Kipru?

Crnogorci su samo dobri ucenici... Nista vise...

Šumadinac

pre 7 godina

O Dubrovniku nema sta da se kaze, to jeste bila velika greska.Ali nisu Crnogorci bili sami u tome, zajednicka je to bruka. Potpuno nepotrebna. Ali isti ovaj Milo je i sam aktivno ucestvovao u tome tako da on ima prava o tome ovako da prica...Sto se tice Mojkovca: Mi u Srbiji učimo da je Mojkovačka bitka jedna od najsvetlijih primera hrabrosti, čojstva, junaštva, nepojmljive nesebičnosti i veličine jedne nacije i drzave. Crnogorci, dok im se ime spominje, bi trebali biti ponosni na to svoje delo, ravno antičkim legendama. Tako mi Srbi iz Srbije to ucimo i tako smatramo. Hvala tim junacima i vecna im slava. E, sad, moze biti i da je to drugacije, vidis da se vreme okrenulo, sve zavisi od konteksta...Serdar Janko Vukotic ispade nepromisljen, kratkovid...Gosn Milo smatra da Serdar i nije bio neki veliki Crrnogorac, ispade da su ti junaci radili protiv sebe, svog doma, otadzbine, naroda, drzave...Iz svega ovoga zakljucujem jednu stvar: ta crnogorska opozicija je stvarno jadna, kad vam ovaj vlada dvadeset i kusur godina...Jos jednom - nisam Crnogorac i nemam nikakve rodbinske veze sa Crnom gorom. I posle svega sto se desilo zadnjih deset godina mislim isto: Crna gora treba da bude nezavisna. Bila je drzava kad mnogi nusu. Ima svoju tradiciju, slavnu istoriju, prelepa je to zemlja, raznolikost kultura, mesto susreta religija, nacija, civilizacija...Ali isto mislim da Crna gora treba da bude ponosna Crna gora, a ne nekakav montenegro...Ali dobro, vasa stvar. Neka vam je sa srecom, Crnogorci, i zdravi bili pa kako god odlucite.

munz

pre 7 godina

... Mi Crnogorci smo naucili nasu lekciju,neces pomoci poludjelom bratu tim sto ces za njim skociti sa mosta!
(CG, 1. jun 2016 09:14)
Sve bi to bilo OK, ali šta bi bilo sa Crnom Gorom da je samo sedela i čekala u Prvom svetskom ratu? Prvo, 1918. je nestala i Srbija, ne samo Crna Gora - to je prvenstveno bila volja velikih sila, a što se mene tiče, kako su bili Karađorđevići, mogli su i Petrovići da budu na čelu. Drugo, gde bi bila granica Crne Gore? Ta "friendly" Austrougarska je sagradila 7 tvrđava na granicama sa Crnom Gorom, jer je smatrala za neprijatelja. I to su granične tvrđave - i da je kako ti veliš, granica bi bila kod tvrđave u Brajiće, 10km od Cetinja, a Petrovac, Budva, Grbalj i Boka ne bi bilo deo te države. Da ne pominjem što narod tih predela nikad ne bi ni pristao da bude deo CG da ona tada nije bila "srpska", jer sebe nisu smatrali Crnogorcima. Uostalom, Karađorđević je hteo da svoju vilu gradi pored đeda Nikole u Baru, ali su mu Paštrovići ponudili "srpsku zemlju" u Miločeru i on je tu kupio i sagradio ono gde Milo danas pravi žurke - Kraljeva i Kraljičina plaža i prateći kompleks.

Boris

pre 7 godina

@Лаерт
Boldogasonj se ne nalazi u Austriji. Pre drugog svetskog rata se nalazio u Mađarskoj, a nakon drugog svetskog rata je promenjena granica pa se našao u Čehoslovačkoj. Danas je to Slovačka. Moj otac je uspeo da pronađe ovo mesto pre 15 godina. Dedin rođeni brat je tamo stradao kao zarobljeni pripadnik crnogorske vojske, kao i još nekoliko hiljada drugih stradalnika. Uglavnom su umirali od dizenterije i sličnih bolesti.
Što se tiče Mila, ne vredi komentarisati ovako idiotske izjave.

Radasin Cetkovic

pre 7 godina

(CG, 1. jun 2016 09:14)

Pa hajde da sagledamo cinjenice: U krvavom zlocinu 1903 nad dinastijom Obrenovic je ucestvovao i crnogorski dvor. Karadjordjevici i Petrovici su zajedno ziveli na Cetinju gde se i kovala zavera. Pakt ove dve dinastije je ozvanicen brakom kralja Karadjordjevica Prestolonaslednika koji je ozenio najstariju cerku kralja Nikole Petrovica. Nakon ubistva Obrenovica zajedno su stupili na srpski presto i doneli Srbiji 2 svetska rata u periodu od 20 godina. Obe dinastije su kasnije dozivele neslavan kraj.

Dusan

pre 7 godina

@CG
Očigledno nisi dobro obavešten. Kralj Petar je bio Nikolin zet, a Aleksandar Nikolin unuk. Ima dosta zajedničkih porodičnih fotografija. Nikola je udao dve ćerke na ruski dvor, Milicu i Stanu, koje su bile supruge braći ruskog cara Nikole i bile su najratobornije za ulazak Rusije u rat, pričajući o herojstvu svog oca.