Četvrtak, 12.05.2016.

00:12

"Crno more biva rusko jezero,istorija nam neće oprostiti"

NATO nije dovoljno raspoređen u oblasti Crnog mora i neće moći da se suprotstavi ruskom vojnom prisustvu na tom mestu, rekao je turski predsednik Redžep Erdogan

Izvor: B92

"Crno more biva rusko jezero,istorija nam neæe oprostiti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Varangian

pre 7 godina

@ djole, 12. maj 2016 13:43

Svidelo se to nekom ili ne, Rusija kulturno i civilizacijski JESTE deo Europe. To što Rusija ne priznaje prava LGBT populacije je - opet, svidelo se to nekom ili ne, u kontekstu pripdanja Rusije Europskom kulturno-civilizacijskom domenu - potpuno nebitno. Da li se radi o nečemu što treba pozdraviti/odobravati? Svakako ne. Naročito kada se istodobno glorifikuje jedan Čajkovski, što je licemerje epskih razmera. Ali to je njihov problem. Inače, koliko mi je poznata istorija Europe, u nekim od Europskih zemalja - članica EU od samih početaka iste - zakoni koji su kriminalizovali homoseksualizam su ukinuti u potpunosti tek devedesetih prošlog veka. Po čemu je, dakle, Rusija gora? Što se dugotrajne vladavine jednog čoveka tiče, toga je nažalost bilo uvek i svuda. Rusija nije izuzetak. Nadobudni pukovnik KGB jeste preterao, ali je činjenica i da ga gro populacije podržava. Volja naroda i tako to. Lično mislim da bi trebalo ograničiti broj mandata na jedan i svaki pokušaj ponovnog kandidovanja proglasiti krivičnim delom... Na temu Europskih vrednosti, bojim se da ih ni u Europi ne poštuju u meri u kojoj bi to trebalo. A ako tome dodamo i da su vrednosti podložne promenama... Ako Rusi u civilizacijskom smislu ne pripadaju Europi, na koji način bi onda trebalo posmatrati gore pomenutog Čajkovskog, Ljermontova, Puškina, Dostojevskog, Ciolkovskog, Eisensteina i mnoge, mnoge druge?

seljadin

pre 7 godina

na svetskoj sceni nije svetski policajac vec svetski bandit koji otima resurse (setite se ciji su sada rudnici na Kosovu i nafta Sirije) a potrebno je da se pojavi policajac koji ce ga zaustaviti za sada je bandit zaustavljen u Siriji.

Мина

pre 7 godina

Одавно постоје прогнозе научника да ће се у области Босфора десити јак земљотрес...

djole

pre 7 godina

@Rusi dele granicu sa Kinom

Za razliku od Turske, Rusija jeste Europska zemlja. Najveći deo njene teritorije jeste u Aziji. Ali najgušće naseljeni deo je u Europi. Pride, radi se o pripadanju Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu, što je u slučaju Rusije nepobitna činjenica (bez obzira na period postojanja SSSR), dok u slučaju Turske to svakako nije.
(Varangian, 12. maj 2016 12:06)

Rusi u civilizacijskom smislu ne pripadaju Evropi i tacka. Da pripadaju, dopustili bi homoseksualcima da budu homoseksualci javno, a ne da se kriju od "civilizacije" u Rusiji. U Evropi nema drzava gde jedan covek moze da vlada 16-20 godina ( a bice i duze). To nisu evropske vrednosti i tacka

Varangian

pre 7 godina

@Rusi dele granicu sa Kinom

Za razliku od Turske, Rusija jeste Europska zemlja. Najveći deo njene teritorije jeste u Aziji. Ali najgušće naseljeni deo je u Europi. Pride, radi se o pripadanju Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu, što je u slučaju Rusije nepobitna činjenica (bez obzira na period postojanja SSSR), dok u slučaju Turske to svakako nije.

Bilal

pre 7 godina

(Bilal, 12. maj 2016 07:16)

malo brkas locnice, zadnji put pred carigradom su bile nase trupe i bugarske nakon odnesene pobeda na Edrinu, a rusi su bili ako se ne varam 1878... tada 1912-13 su ih spasili i rusi i englezi, da se zna
(KarBan, 12. maj 2016 09:51)
Ništa ja ne brkam jer nikad i nigde nisam rekao da je ruska vojska bila pred Istanbulom. Doduše tamo negde 1920 general, baron Petar Vrangel, se sa ostacima Južne Armije, bežeći ispred Mihaila Vasiljeviča Frunzea i Crvene armije, iskrcao na obale Mramornog mora ali on za Tursku nije predstavljao opasnost. Istine radi treba, takođe, reći da se naša i bugarska vojska nisu nikada našli ni blizu Carigrada. Grci jesu. Čak su terali Ataturka i njegovu vojsku sve do Ankare (zato je Ankara i proglašena prestonicom Turske) ali nisu imali snage i logistike za dalje. U jednom momentu zatražili su vojnu pomoć Bugarske i Srbije ali su oba kralja to kategorično odbila. Uostalom preporučujem Ti knjigu Toma Prajsa "Orijentalista" pa se i sam uveri u ove tvrdnje.

Badr Hari

pre 7 godina

Uh, kako to boli kada osetis da te gazde pustaju niz vodu ... Vec nekoliko puta su mu ponovili da ga NATO nece podrzati ako se zakaci s Rusima, a on i dalje ne kapira ...

@Bilal:
@Nina:

Taj blindirani vagon je mit, Lenjin je iz Svajcarske doputovao normalnom putnickom klasom, totalno incognito jer je samo tako mogao da se neopazeno usunja u Rusiju. Blindirani vagon su izmislili teoreticari zavere. Bas kao sto su price o Potemkinovim selima i siromasnim ruskim emigrantima koji su jeli vosak od sveca takodje zapadnjacki mitovi.

kuć senad

pre 7 godina

Rusija neće moći dugo izdržati ovakve troškove za vojsku a i demografski su u minusu.Turska može mobilisati više vojnika sa većim moralom .Ipak iz svega će profitirati Kina i preuzeti čitav Sibir.U kineskom sjeveru prema rusiji živi 320 miliona kineza prema 9 milona rusa,pa razmislite¨'

Nina

pre 7 godina

@Bilal 7,16h

Ne shvatam,da li je Oktobarska revolucija bila istorijski vazan dogadjaj (kao sto su nas ucili u skoli), ili su je inicirali Englezi tako sto su Lenjina poslali tamo u blindiranom vagonu? (Cim se pominju Englezi,samim tim dobija negativan predznak?)

Rusi dele granicu sa Kinom

pre 7 godina

Najveća greška u istoriji Evrope je to što je Turskoj dozvoljeno da ostane na ovom kontinentu.
(cincilator, 12. maj 2016 11:09)

Rusija je podjednako "evropska" koliko i Turska ali to ti ne smeta?

Toni

pre 7 godina

Sto li se erdogan zabrinuo za crno more sto svojom vojskom ga ne stiti nego gura nato .Nato mu je pokazao koliko ce ih zastititi kao kad su oborili Ruski SU 24 kada natokaze sami ste doneli odluku o obaranju sami i odgobarajte

Varangian

pre 7 godina

" Crno more je oduvek bilo mesavina, mesto susreta razlicitih civilizacija."

Svakako, ali to ne uključuje Tursku, koja je oduvek bila anticivilizacijska.Turska (Otomansko Carstvo) je uništila jednu civilizaciju (poznatu pod imenom Basileia ton Rhomaion), i zaustavila ili čak u potpunosti sprečila bilo kakav napredak na prostorima Balkana, Srednjeg Istoka i Severne Afrike... Posledice benevolentne otomanske vladavine - što je inače tvrdnja turskih istoričara, ali i istoričara sa zapada koji odbijaju prihvatiti činjenicu da je Renesansu započeo priliv izbeglica iz Vizantije, te da Zapadna civilizacija više duguje Vizantiji nego Franačkom Carstvu i Svetom Rimskom Nemačkom Carstvu - osećamo i dan-danas.

day

pre 7 godina

@(Nemanja, 12. maj 2016 09:50)

Ko ima oruzje da uceni i unisti taj odlucuje, taj je zandar... polucajac.

Ne podcenjuj rusku ekonomiju i igromne resurse, a posebno rusko oruzje.

I pogledaj sta radi severna koreja kojoj USA nista bas ne sme a nema cak ni ekonomiju.

Nenad

pre 7 godina

Ne slazem se. Drzava koja ekonomski nije jaka, nema sta da trazi da bude svetska sila. Cilj Kine koja svim silama i na svim nivoima kopira moćnu Ameriku je da bude tehnoloski napredna , to pod jedan, a pod dva Kina gradi potrosacko drustvo cilj im je da narod ima sto vise para , da trosi i doprinosi domovini. Rusija je ogromna ali nema stanovnika kao Kina, pa da bi Rusi stvorili bogate potrosace u Rusiji , drzava a to je tamo Putin, treba da radi na tehnoloskoj modernizaciji , ne samo u oruzju, a i zna se koliko kosta ruski a koliko jedan USA avion, makar bio i slabiji sve sto Amerikanac proda, dobije vise no sto Rus ikada moze. To se zove ugled i prestiz, to Rusija nema a bojim se da nece ni imati. Bojim se da ce Rusija ma sta napravila bilo koji pomak, osudjena da kao i Srbija, tavori vecno.

Domino

pre 7 godina

Nema turska jaku ekonomiju vec iza nje stoji saudijska arabija.

Turska ekonomija je mehur od sapunice.

A stvari se menjaju za saudijce i turke veoma ubrzano.Na gore. Zato sad Eedogan preti i ucenjuje evropu... ali ne jos dugo.

Mita

pre 7 godina

@obican komentator
Shvatio sam ja poentu,a poenta je da komsi crkne krava,u ovom slucaju EU,iako smo od te iste EU dobili 3 milijarde evra donacija,znaci ne krediti, nego dzabe.

cvexi

pre 7 godina

@Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nemanja, 12. maj 2016 09:50

Aha znaci novac ti daje pravo da utices na konflikte u svetu i postavljas globalni poredak? Novac ti daje mogucnost ali ne i pravo. Pravo se stice kada u drugom svetskom ratu izgubis 20 miliona stanovnika da bi spasio svet od ludila i propasti. Rusi su na taj nacin ucestvovali u kreiranju danasnjeg svetskog poretka, i imaju svako, ali apsolutno svako pravo da bilo gde u svetu uticu na resavanje konflikata ili problema, to je i njihova obaveza dok god sebe smatraju super silom. Ja samo ne znam sta je to Turska uradila za svet da komentarise bilo sta, sem sto su ucestvovali u kreiranju ISISa, to im priznajem Skoro su ekonomski ojacali i to im je prvi i jedini rezultat...gg..

KarBan

pre 7 godina

Pre 100 godina je carska Rusija trebala da vas protera na azijsku stranu Bosfora i jednom zauvek vrati Carigrad u okrilje hrišćanstva gde i pripada al' vas spasiše vaši prijatelji Englezi ubacivanjem Lenjina u blindiranom vagonu iz vile na Ženevskom jezeru u Peterburg da diže revoluciju.Bilal
(Bilal, 12. maj 2016 07:16)

malo brkas locnice, zadnji put pred carigradom su bile nase trupe i bugarske nakon odnesene pobeda na Edrinu, a rusi su bili ako se ne varam 1878... tada 1912-13 su ih spasili i rusi i englezi, da se zna

običan komentator

pre 7 godina

@Cek zar nije to onaj veliki covek,po nama,koji je rekao NE Evropi i tako postao omiljen u Srbiji?

Očito ne shvataš poentu. Nikome ovaj lik nije omiljen, čak naprotiv, ali svaka mu čast kako zeza ovu smešnu Evropu.

srbin

pre 7 godina

Rusi su izdrzali Opsadu Lenjingrada, Ofanzivu Staljingrada, malo koja vojska i koji narod bi mogao da izdrzi borbu za Staljingrad i izvrsi onakvu kontraofanzivu kada su nemci vec drzali 80% teritorije, borbe oko Kirma(za vreme drugog svetskog rata), Kurska... necu da spominjem nisu uslovi bili toliko ekstrrmni koliko u Staljingradu i to izdrzase ali misli da ulazak Makedonije u Nato ne bi mogli da izdrze i da bi bili prinudjeni na povlacenje jer bi makedonska flota sa Ohridskog jezera imala mogucnost raketnog dejstva na crnomorsku flotu.

Nemanja

pre 7 godina

Rusija je postala veoma agresivna i Amerika mora da se probudi iz sna i preuzme odgovornost za svet kao najmocnija svetska sila , ali kao i uvek u dosluhu sa Kinom. Rusija radi ono na sta nema pravo, a pravo da bude policajac steci ce tek kada standard Rusa bude kao standard Amerikanca ili Švedjana. Ovako , Rusija koja nema zaledjinu, cija ekonomija je kako i sam Putin kaze, zbog ovisnosti o prodaji nafte i gasa, bez ikakvog tehnoloskog napredka i izvoza masina u svet , a cak i Kina je obasula svet svojim telefonima, tv i sl., takva Rusija je samo pomahnitali brod duhova koji plovi svetskim morima dok se ne raspadne. Bar da postignu sto je Kina, onda mogu da budu svetski policajac, a to Rusi zele.

Mila

pre 7 godina

Erdogan je svestan da ga je Alijansa pustila niz vodu.Ovo je poruka
svim drugim a posebno "malim" clanovima takozvane Alijanse da promene
smer.

Mufljuz

pre 7 godina

"NATO nije dovoljno raspoređen u oblasti Crnog mora i neće moći da se suprotstavi ruskom vojnom prisustvu na tom mestu, rekao je turski predsednik Redžep Erdogan"
Ovaj covek ima tezu gresku u softveru.
A cuti o "vojnom prisustvu" Turske na istom mestu!

Mila

pre 7 godina

A da Erdogan prvo otvori istorijsku citanku i za pocetak vrati Aja Sofiju . Rusi su plovili Crnim morem dok su Erdoganovi preci jos
hodili Azijom.Jadna je Alijansa koju ce spasavati balkanske kolonije.

akakij akakijevic

pre 7 godina

covek je rekao ono sto svak normalan zna.NATO nije nikakav bezbednosni miroljubivi savez,vec savez ciji je krajnji cilj slamanje i unistavanje rusije.u tome trebaju da im pomognu cak makedonija i bosna,a bogami i crna gora.pa posle nek neko kaze da su rusi paranoicni sto ulazu u naoruzanje.pa da nisu razvijali oruzje,vec mercedese,vec odavno ih nebi bilo

Bilal

pre 7 godina

Pre 100 godina je carska Rusija trebala da vas protera na azijsku stranu Bosfora i jednom zauvek vrati Carigrad u okrilje hrišćanstva gde i pripada al' vas spasiše vaši prijatelji Englezi ubacivanjem Lenjina u blindiranom vagonu iz vile na Ženevskom jezeru u Peterburg da diže revoluciju.Bilal

šone

pre 7 godina

Hahahaha, Rumunija, Bugarska i Turska su članice NATO. Dobro se zna za koga naginju Ukrajina i Gruzija. I sad je Crno more postalo Rusko jezero? Kako? Od Krima do Gruzije?

Pantagruel

pre 7 godina

Ко је он да одлучује о томе да ли Босна и Херцеговина жели у НАТО? Ту се пита Република Српска, а њен став добро знамо.

Skretnicar

pre 7 godina

Ovaj postaje " VRLO OPASAN SULTAN "
Preti Evropi ( pusticu izbeglice pa cete plakati ) dajte mi pare, Nato paktu da ce propasti u Crnom moru ( kao da rusi nisu bili mnogo veci u toj bari, imali Ukrajinu,Rumuniju i Bugarsku). U Bosni hoce krv, po Siriji i Iraku ubija koga hoce, ubija u svojoj zemlji Kurde ....
U OVOME TRNUTKU MU SE MOZE ALI DOKLE ???

james

pre 7 godina

Erdoan svakom izjavom pravi nove tenzije u Evropi.Najveći diktator i ratni profiter.Zbog njega se stvara sasvim druga slika o turskom narodu i državi.

Orange

pre 7 godina

Ovom jedino Trump moze da pomogne. Treba lepo evropa i Nato (makar deo iz evrope) da ga lepo pusti niz vodu pa nek se sanka i protivi rusiji i nek rusi avione, pa ce posle da place kad ga rusija izsamara. A pretvara se da je novi sultan. Erdogane, amerikanci imaju sad svoju naftu i zabole ih za bliski istok u narednih 20-30 godina. A posle toga imaju LNG i bice renewables, tako da ste potuno nepotrebni u buducnosti. Sto se njih tice, mozete da se poubijate svi na bliskom istoku, vi niste vise "matter of national security". Tako da pamet u glavi da te ne bi svi pustili niz vodu. Ne mozes sam, pogotovo ne ako se ku**is i to protiv Rusa. Nemci hoce da ukidaju sankcije a ti se bunis. Cuti, nebitan si!

ZoranNS

pre 7 godina

Ovaj Erdogan bi da uništi Kurde i Ruse pomoću međunarodne zajednice, stavlja deo sveta u službu svojih interesa, proziran je ali do sada uspeva.

Vladа M

pre 7 godina

Ovaj šta je pipnuo to je upropastio. Imali su vrhunski rast, mega projekte, neke slobode, mir, reke turista, prijateljstvo sa svima. Sad nose feredže, pucaju na novinare, svaki drugi dan im eksplodiraju bombe, imaju sankcije od Rusa i hladan tretman zapada, na ivici su revolucije Kurda, turisti su pobegli, ekonomija usporila. Glasan, aktivan, podržavan na izborima, a po rezultatima loš. Da li je demokratija prevaziđen model u eri propagande masovnih medija?

Stavros

pre 7 godina

"Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro trebalo da se pridruže Alijansi kako bi je ojačale"
"Ako se ne preduzmu mere, istorija nam neće oprostiti"
Ovaj je postao komicar?

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Nemoj ti da pricas u ime Bosne, nije ona vise vas pasaluk. Republika Srpska nikad nece pristati na ulazak u Nato, to bi morao da znas. Prestani Erdogane da igras opasne igre, ta vatra koju uporno raspaljujes unistila bi ceo svet. Moras da shvatis da ovo nije 15-16 vek, i da niste vise bitan faktor i ako zveckate oruzjem svaki dan, i budi zahvalan toj evropi sto ste posle 1912-te jos uvek zadrzali deo Rumelije, inace bi bili vraceni preko Bosfora i Helesponta nazad u Anadoliju.

mak

pre 7 godina

Nato sustinski i zasluzuje da se ugasi ako se ne suprotstavlja svojim geopolitickim suparnicima, to je cela sustina postoja ja Natoa i ocigledno je da svoje vise ne radi. Sluzi samo za to da Ameri kontrolisu clanice i drze njihovu vojsku ood svojom kontrolom, to su lepo i Francuzi primetili.

Ako Nato nastavi da ignorise Putinove provokacije zaista ni nema svrhe ulaziti u isti

NI

pre 7 godina

Rusija izlazi na Crno more. Nema tu nista sporno. Logicno je da ce da drzi tu trupe. A to sto on zeli rat, to je njegov problem. Turci su to, ne mozes od njih nista pametno da cujes. Samo da ratuju i osvajaju...

Nece Fata sina Bajazita

pre 7 godina

Kad pomislim kako nekom Tomu iz Oklahome zvuci kad Turcin Erdogan govori sta treba da radi Amerika, a dogovor o tome se postize u Poljskoj, nemam bas mnogo vere u uspeh Nato-a u ovom projektu. Mnogo su se "rasplinuli", a i daleko su od kuce.

Bojan

pre 7 godina

Neće ovaj još dugo.
Obori ruski avion, odmah zove NATO da ga vadi iz $"#%*, ucenjuje EU puštanjem izbeglica preko granice, šverc pokradene nafte iz Sirije, terorisanje novinara...Gotov je!

Marinko

pre 7 godina

Кога ће БиХ и БЈРМ да ојачају? Пропале државе, без икаквог ругања! Ердоган и Ахмет, два пајтоса, понашају се као да је Балкан и даље под влашћу Турске/Османског царства...Ататурк се преврће у гробу када види ко данас влада Турском! Не знају шта ће са проблемима на својим границама, али се зато баве туђим...пропаде им политика "нула проблема", губе компас и да им нема избегличке кризе, коју користе за уцену ЕУ, одавно би изгубили на значају!

ja

pre 7 godina

"i naglasio da bi Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro trebalo da se pridruže Alijansi kako bi je ojačale"

Komedija skoro kao Crna Gora da ojaca NATO :)

mark

pre 7 godina

Super BIH ide u NATO, a Republika Srpska svojim putem! A sto se Erdogana tice moze samo da gleda iz kojeg ce mora biti voda za corbu koja mu se sprema.

MM

pre 7 godina

Zapad se umeso sa nekim ko hoce da ih upotrebi za svoje ambicije iz proslosti. sad zapad u nedoumici i ne zna sta ce jer ih ovaj ucenjuje i vodi u propast kako god oni okrenu.

Pera

pre 7 godina

E što mrzim ove budaletine što vode rat sa nečijom decom! Alo matori, jel ti smetaju Rusi? Uhvati lepo pušku i kreni na Rusiju pa da vidimo dokle ćeš da stigneš. Ima deca od sirotinje da ginu dok vi ološi političarski punite svoje džepove! Svaki rat se vodi da bi neko imao finansijsku korist, dovoljno je setiti se budalaštine sa ExYU.
Rat vode ljudi koji se znaju, a gine sirotinja koja se ne poznaje

Knez Pavle

pre 7 godina

Hahaha. Mozes da pricas koliko hoces, Rusi su to zauzeli, nece ti pomoci nikakav nato. Mislim da upravo prisustvujemo demonstraciji sile Rusije, postavljaju stvari na svoje mesto. Malo se nato zeznuo sto im je prisao preblizu granica, i kada cacnes ranjenog lava eto sta se desi.

BBB

pre 7 godina

Mnogo se zaigrao turcin sa ovim ucenjivam EU i NATO , a svi znamo da iza ekonomskog buma i kapitala ne stoji Turska niti njeni gradjani. Kada se novac povuce ima da pukne kao mehur od balona taj ekonmksi bum i standard.

Ares

pre 7 godina

Crno more je strateski veoma bitno za Rusiju i sigurno nece dozvoliti da NATO preuzme kontrolu nad, kako Erdogan kaze " jezerom ".Erdoganu je bolje da se pozabavi desavanjima u svojoj drzavi.

Bilal

pre 7 godina

Pre 100 godina je carska Rusija trebala da vas protera na azijsku stranu Bosfora i jednom zauvek vrati Carigrad u okrilje hrišćanstva gde i pripada al' vas spasiše vaši prijatelji Englezi ubacivanjem Lenjina u blindiranom vagonu iz vile na Ženevskom jezeru u Peterburg da diže revoluciju.Bilal

Pera

pre 7 godina

E što mrzim ove budaletine što vode rat sa nečijom decom! Alo matori, jel ti smetaju Rusi? Uhvati lepo pušku i kreni na Rusiju pa da vidimo dokle ćeš da stigneš. Ima deca od sirotinje da ginu dok vi ološi političarski punite svoje džepove! Svaki rat se vodi da bi neko imao finansijsku korist, dovoljno je setiti se budalaštine sa ExYU.
Rat vode ljudi koji se znaju, a gine sirotinja koja se ne poznaje

Mila

pre 7 godina

A da Erdogan prvo otvori istorijsku citanku i za pocetak vrati Aja Sofiju . Rusi su plovili Crnim morem dok su Erdoganovi preci jos
hodili Azijom.Jadna je Alijansa koju ce spasavati balkanske kolonije.

Vladа M

pre 7 godina

Ovaj šta je pipnuo to je upropastio. Imali su vrhunski rast, mega projekte, neke slobode, mir, reke turista, prijateljstvo sa svima. Sad nose feredže, pucaju na novinare, svaki drugi dan im eksplodiraju bombe, imaju sankcije od Rusa i hladan tretman zapada, na ivici su revolucije Kurda, turisti su pobegli, ekonomija usporila. Glasan, aktivan, podržavan na izborima, a po rezultatima loš. Da li je demokratija prevaziđen model u eri propagande masovnih medija?

Skretnicar

pre 7 godina

Ovaj postaje " VRLO OPASAN SULTAN "
Preti Evropi ( pusticu izbeglice pa cete plakati ) dajte mi pare, Nato paktu da ce propasti u Crnom moru ( kao da rusi nisu bili mnogo veci u toj bari, imali Ukrajinu,Rumuniju i Bugarsku). U Bosni hoce krv, po Siriji i Iraku ubija koga hoce, ubija u svojoj zemlji Kurde ....
U OVOME TRNUTKU MU SE MOZE ALI DOKLE ???

akakij akakijevic

pre 7 godina

covek je rekao ono sto svak normalan zna.NATO nije nikakav bezbednosni miroljubivi savez,vec savez ciji je krajnji cilj slamanje i unistavanje rusije.u tome trebaju da im pomognu cak makedonija i bosna,a bogami i crna gora.pa posle nek neko kaze da su rusi paranoicni sto ulazu u naoruzanje.pa da nisu razvijali oruzje,vec mercedese,vec odavno ih nebi bilo

Pantagruel

pre 7 godina

Ко је он да одлучује о томе да ли Босна и Херцеговина жели у НАТО? Ту се пита Република Српска, а њен став добро знамо.

šone

pre 7 godina

Hahahaha, Rumunija, Bugarska i Turska su članice NATO. Dobro se zna za koga naginju Ukrajina i Gruzija. I sad je Crno more postalo Rusko jezero? Kako? Od Krima do Gruzije?

srbin

pre 7 godina

Rusi su izdrzali Opsadu Lenjingrada, Ofanzivu Staljingrada, malo koja vojska i koji narod bi mogao da izdrzi borbu za Staljingrad i izvrsi onakvu kontraofanzivu kada su nemci vec drzali 80% teritorije, borbe oko Kirma(za vreme drugog svetskog rata), Kurska... necu da spominjem nisu uslovi bili toliko ekstrrmni koliko u Staljingradu i to izdrzase ali misli da ulazak Makedonije u Nato ne bi mogli da izdrze i da bi bili prinudjeni na povlacenje jer bi makedonska flota sa Ohridskog jezera imala mogucnost raketnog dejstva na crnomorsku flotu.

Mufljuz

pre 7 godina

"NATO nije dovoljno raspoređen u oblasti Crnog mora i neće moći da se suprotstavi ruskom vojnom prisustvu na tom mestu, rekao je turski predsednik Redžep Erdogan"
Ovaj covek ima tezu gresku u softveru.
A cuti o "vojnom prisustvu" Turske na istom mestu!

Orange

pre 7 godina

Ovom jedino Trump moze da pomogne. Treba lepo evropa i Nato (makar deo iz evrope) da ga lepo pusti niz vodu pa nek se sanka i protivi rusiji i nek rusi avione, pa ce posle da place kad ga rusija izsamara. A pretvara se da je novi sultan. Erdogane, amerikanci imaju sad svoju naftu i zabole ih za bliski istok u narednih 20-30 godina. A posle toga imaju LNG i bice renewables, tako da ste potuno nepotrebni u buducnosti. Sto se njih tice, mozete da se poubijate svi na bliskom istoku, vi niste vise "matter of national security". Tako da pamet u glavi da te ne bi svi pustili niz vodu. Ne mozes sam, pogotovo ne ako se ku**is i to protiv Rusa. Nemci hoce da ukidaju sankcije a ti se bunis. Cuti, nebitan si!

ZoranNS

pre 7 godina

Ovaj Erdogan bi da uništi Kurde i Ruse pomoću međunarodne zajednice, stavlja deo sveta u službu svojih interesa, proziran je ali do sada uspeva.

ja

pre 7 godina

"i naglasio da bi Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro trebalo da se pridruže Alijansi kako bi je ojačale"

Komedija skoro kao Crna Gora da ojaca NATO :)

james

pre 7 godina

Erdoan svakom izjavom pravi nove tenzije u Evropi.Najveći diktator i ratni profiter.Zbog njega se stvara sasvim druga slika o turskom narodu i državi.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Nemoj ti da pricas u ime Bosne, nije ona vise vas pasaluk. Republika Srpska nikad nece pristati na ulazak u Nato, to bi morao da znas. Prestani Erdogane da igras opasne igre, ta vatra koju uporno raspaljujes unistila bi ceo svet. Moras da shvatis da ovo nije 15-16 vek, i da niste vise bitan faktor i ako zveckate oruzjem svaki dan, i budi zahvalan toj evropi sto ste posle 1912-te jos uvek zadrzali deo Rumelije, inace bi bili vraceni preko Bosfora i Helesponta nazad u Anadoliju.

Stavros

pre 7 godina

"Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro trebalo da se pridruže Alijansi kako bi je ojačale"
"Ako se ne preduzmu mere, istorija nam neće oprostiti"
Ovaj je postao komicar?

Bojan

pre 7 godina

Neće ovaj još dugo.
Obori ruski avion, odmah zove NATO da ga vadi iz $"#%*, ucenjuje EU puštanjem izbeglica preko granice, šverc pokradene nafte iz Sirije, terorisanje novinara...Gotov je!

NI

pre 7 godina

Rusija izlazi na Crno more. Nema tu nista sporno. Logicno je da ce da drzi tu trupe. A to sto on zeli rat, to je njegov problem. Turci su to, ne mozes od njih nista pametno da cujes. Samo da ratuju i osvajaju...

Marinko

pre 7 godina

Кога ће БиХ и БЈРМ да ојачају? Пропале државе, без икаквог ругања! Ердоган и Ахмет, два пајтоса, понашају се као да је Балкан и даље под влашћу Турске/Османског царства...Ататурк се преврће у гробу када види ко данас влада Турском! Не знају шта ће са проблемима на својим границама, али се зато баве туђим...пропаде им политика "нула проблема", губе компас и да им нема избегличке кризе, коју користе за уцену ЕУ, одавно би изгубили на значају!

Mila

pre 7 godina

Erdogan je svestan da ga je Alijansa pustila niz vodu.Ovo je poruka
svim drugim a posebno "malim" clanovima takozvane Alijanse da promene
smer.

Knez Pavle

pre 7 godina

Hahaha. Mozes da pricas koliko hoces, Rusi su to zauzeli, nece ti pomoci nikakav nato. Mislim da upravo prisustvujemo demonstraciji sile Rusije, postavljaju stvari na svoje mesto. Malo se nato zeznuo sto im je prisao preblizu granica, i kada cacnes ranjenog lava eto sta se desi.

BBB

pre 7 godina

Mnogo se zaigrao turcin sa ovim ucenjivam EU i NATO , a svi znamo da iza ekonomskog buma i kapitala ne stoji Turska niti njeni gradjani. Kada se novac povuce ima da pukne kao mehur od balona taj ekonmksi bum i standard.

Varangian

pre 7 godina

" Crno more je oduvek bilo mesavina, mesto susreta razlicitih civilizacija."

Svakako, ali to ne uključuje Tursku, koja je oduvek bila anticivilizacijska.Turska (Otomansko Carstvo) je uništila jednu civilizaciju (poznatu pod imenom Basileia ton Rhomaion), i zaustavila ili čak u potpunosti sprečila bilo kakav napredak na prostorima Balkana, Srednjeg Istoka i Severne Afrike... Posledice benevolentne otomanske vladavine - što je inače tvrdnja turskih istoričara, ali i istoričara sa zapada koji odbijaju prihvatiti činjenicu da je Renesansu započeo priliv izbeglica iz Vizantije, te da Zapadna civilizacija više duguje Vizantiji nego Franačkom Carstvu i Svetom Rimskom Nemačkom Carstvu - osećamo i dan-danas.

Ares

pre 7 godina

Crno more je strateski veoma bitno za Rusiju i sigurno nece dozvoliti da NATO preuzme kontrolu nad, kako Erdogan kaze " jezerom ".Erdoganu je bolje da se pozabavi desavanjima u svojoj drzavi.

mark

pre 7 godina

Super BIH ide u NATO, a Republika Srpska svojim putem! A sto se Erdogana tice moze samo da gleda iz kojeg ce mora biti voda za corbu koja mu se sprema.

MM

pre 7 godina

Zapad se umeso sa nekim ko hoce da ih upotrebi za svoje ambicije iz proslosti. sad zapad u nedoumici i ne zna sta ce jer ih ovaj ucenjuje i vodi u propast kako god oni okrenu.

Nece Fata sina Bajazita

pre 7 godina

Kad pomislim kako nekom Tomu iz Oklahome zvuci kad Turcin Erdogan govori sta treba da radi Amerika, a dogovor o tome se postize u Poljskoj, nemam bas mnogo vere u uspeh Nato-a u ovom projektu. Mnogo su se "rasplinuli", a i daleko su od kuce.

cvexi

pre 7 godina

@Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nemanja, 12. maj 2016 09:50

Aha znaci novac ti daje pravo da utices na konflikte u svetu i postavljas globalni poredak? Novac ti daje mogucnost ali ne i pravo. Pravo se stice kada u drugom svetskom ratu izgubis 20 miliona stanovnika da bi spasio svet od ludila i propasti. Rusi su na taj nacin ucestvovali u kreiranju danasnjeg svetskog poretka, i imaju svako, ali apsolutno svako pravo da bilo gde u svetu uticu na resavanje konflikata ili problema, to je i njihova obaveza dok god sebe smatraju super silom. Ja samo ne znam sta je to Turska uradila za svet da komentarise bilo sta, sem sto su ucestvovali u kreiranju ISISa, to im priznajem Skoro su ekonomski ojacali i to im je prvi i jedini rezultat...gg..

KarBan

pre 7 godina

Pre 100 godina je carska Rusija trebala da vas protera na azijsku stranu Bosfora i jednom zauvek vrati Carigrad u okrilje hrišćanstva gde i pripada al' vas spasiše vaši prijatelji Englezi ubacivanjem Lenjina u blindiranom vagonu iz vile na Ženevskom jezeru u Peterburg da diže revoluciju.Bilal
(Bilal, 12. maj 2016 07:16)

malo brkas locnice, zadnji put pred carigradom su bile nase trupe i bugarske nakon odnesene pobeda na Edrinu, a rusi su bili ako se ne varam 1878... tada 1912-13 su ih spasili i rusi i englezi, da se zna

day

pre 7 godina

@(Nemanja, 12. maj 2016 09:50)

Ko ima oruzje da uceni i unisti taj odlucuje, taj je zandar... polucajac.

Ne podcenjuj rusku ekonomiju i igromne resurse, a posebno rusko oruzje.

I pogledaj sta radi severna koreja kojoj USA nista bas ne sme a nema cak ni ekonomiju.

Toni

pre 7 godina

Sto li se erdogan zabrinuo za crno more sto svojom vojskom ga ne stiti nego gura nato .Nato mu je pokazao koliko ce ih zastititi kao kad su oborili Ruski SU 24 kada natokaze sami ste doneli odluku o obaranju sami i odgobarajte

Domino

pre 7 godina

Nema turska jaku ekonomiju vec iza nje stoji saudijska arabija.

Turska ekonomija je mehur od sapunice.

A stvari se menjaju za saudijce i turke veoma ubrzano.Na gore. Zato sad Eedogan preti i ucenjuje evropu... ali ne jos dugo.

običan komentator

pre 7 godina

@Cek zar nije to onaj veliki covek,po nama,koji je rekao NE Evropi i tako postao omiljen u Srbiji?

Očito ne shvataš poentu. Nikome ovaj lik nije omiljen, čak naprotiv, ali svaka mu čast kako zeza ovu smešnu Evropu.

Varangian

pre 7 godina

@Rusi dele granicu sa Kinom

Za razliku od Turske, Rusija jeste Europska zemlja. Najveći deo njene teritorije jeste u Aziji. Ali najgušće naseljeni deo je u Europi. Pride, radi se o pripadanju Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu, što je u slučaju Rusije nepobitna činjenica (bez obzira na period postojanja SSSR), dok u slučaju Turske to svakako nije.

Rusi dele granicu sa Kinom

pre 7 godina

Najveća greška u istoriji Evrope je to što je Turskoj dozvoljeno da ostane na ovom kontinentu.
(cincilator, 12. maj 2016 11:09)

Rusija je podjednako "evropska" koliko i Turska ali to ti ne smeta?

Nemanja

pre 7 godina

Rusija je postala veoma agresivna i Amerika mora da se probudi iz sna i preuzme odgovornost za svet kao najmocnija svetska sila , ali kao i uvek u dosluhu sa Kinom. Rusija radi ono na sta nema pravo, a pravo da bude policajac steci ce tek kada standard Rusa bude kao standard Amerikanca ili Švedjana. Ovako , Rusija koja nema zaledjinu, cija ekonomija je kako i sam Putin kaze, zbog ovisnosti o prodaji nafte i gasa, bez ikakvog tehnoloskog napredka i izvoza masina u svet , a cak i Kina je obasula svet svojim telefonima, tv i sl., takva Rusija je samo pomahnitali brod duhova koji plovi svetskim morima dok se ne raspadne. Bar da postignu sto je Kina, onda mogu da budu svetski policajac, a to Rusi zele.

Nenad

pre 7 godina

Ne slazem se. Drzava koja ekonomski nije jaka, nema sta da trazi da bude svetska sila. Cilj Kine koja svim silama i na svim nivoima kopira moćnu Ameriku je da bude tehnoloski napredna , to pod jedan, a pod dva Kina gradi potrosacko drustvo cilj im je da narod ima sto vise para , da trosi i doprinosi domovini. Rusija je ogromna ali nema stanovnika kao Kina, pa da bi Rusi stvorili bogate potrosace u Rusiji , drzava a to je tamo Putin, treba da radi na tehnoloskoj modernizaciji , ne samo u oruzju, a i zna se koliko kosta ruski a koliko jedan USA avion, makar bio i slabiji sve sto Amerikanac proda, dobije vise no sto Rus ikada moze. To se zove ugled i prestiz, to Rusija nema a bojim se da nece ni imati. Bojim se da ce Rusija ma sta napravila bilo koji pomak, osudjena da kao i Srbija, tavori vecno.

seljadin

pre 7 godina

na svetskoj sceni nije svetski policajac vec svetski bandit koji otima resurse (setite se ciji su sada rudnici na Kosovu i nafta Sirije) a potrebno je da se pojavi policajac koji ce ga zaustaviti za sada je bandit zaustavljen u Siriji.

Mita

pre 7 godina

@obican komentator
Shvatio sam ja poentu,a poenta je da komsi crkne krava,u ovom slucaju EU,iako smo od te iste EU dobili 3 milijarde evra donacija,znaci ne krediti, nego dzabe.

mak

pre 7 godina

Nato sustinski i zasluzuje da se ugasi ako se ne suprotstavlja svojim geopolitickim suparnicima, to je cela sustina postoja ja Natoa i ocigledno je da svoje vise ne radi. Sluzi samo za to da Ameri kontrolisu clanice i drze njihovu vojsku ood svojom kontrolom, to su lepo i Francuzi primetili.

Ako Nato nastavi da ignorise Putinove provokacije zaista ni nema svrhe ulaziti u isti

Bilal

pre 7 godina

(Bilal, 12. maj 2016 07:16)

malo brkas locnice, zadnji put pred carigradom su bile nase trupe i bugarske nakon odnesene pobeda na Edrinu, a rusi su bili ako se ne varam 1878... tada 1912-13 su ih spasili i rusi i englezi, da se zna
(KarBan, 12. maj 2016 09:51)
Ništa ja ne brkam jer nikad i nigde nisam rekao da je ruska vojska bila pred Istanbulom. Doduše tamo negde 1920 general, baron Petar Vrangel, se sa ostacima Južne Armije, bežeći ispred Mihaila Vasiljeviča Frunzea i Crvene armije, iskrcao na obale Mramornog mora ali on za Tursku nije predstavljao opasnost. Istine radi treba, takođe, reći da se naša i bugarska vojska nisu nikada našli ni blizu Carigrada. Grci jesu. Čak su terali Ataturka i njegovu vojsku sve do Ankare (zato je Ankara i proglašena prestonicom Turske) ali nisu imali snage i logistike za dalje. U jednom momentu zatražili su vojnu pomoć Bugarske i Srbije ali su oba kralja to kategorično odbila. Uostalom preporučujem Ti knjigu Toma Prajsa "Orijentalista" pa se i sam uveri u ove tvrdnje.

Nina

pre 7 godina

@Bilal 7,16h

Ne shvatam,da li je Oktobarska revolucija bila istorijski vazan dogadjaj (kao sto su nas ucili u skoli), ili su je inicirali Englezi tako sto su Lenjina poslali tamo u blindiranom vagonu? (Cim se pominju Englezi,samim tim dobija negativan predznak?)

Badr Hari

pre 7 godina

Uh, kako to boli kada osetis da te gazde pustaju niz vodu ... Vec nekoliko puta su mu ponovili da ga NATO nece podrzati ako se zakaci s Rusima, a on i dalje ne kapira ...

@Bilal:
@Nina:

Taj blindirani vagon je mit, Lenjin je iz Svajcarske doputovao normalnom putnickom klasom, totalno incognito jer je samo tako mogao da se neopazeno usunja u Rusiju. Blindirani vagon su izmislili teoreticari zavere. Bas kao sto su price o Potemkinovim selima i siromasnim ruskim emigrantima koji su jeli vosak od sveca takodje zapadnjacki mitovi.

Varangian

pre 7 godina

@ djole, 12. maj 2016 13:43

Svidelo se to nekom ili ne, Rusija kulturno i civilizacijski JESTE deo Europe. To što Rusija ne priznaje prava LGBT populacije je - opet, svidelo se to nekom ili ne, u kontekstu pripdanja Rusije Europskom kulturno-civilizacijskom domenu - potpuno nebitno. Da li se radi o nečemu što treba pozdraviti/odobravati? Svakako ne. Naročito kada se istodobno glorifikuje jedan Čajkovski, što je licemerje epskih razmera. Ali to je njihov problem. Inače, koliko mi je poznata istorija Europe, u nekim od Europskih zemalja - članica EU od samih početaka iste - zakoni koji su kriminalizovali homoseksualizam su ukinuti u potpunosti tek devedesetih prošlog veka. Po čemu je, dakle, Rusija gora? Što se dugotrajne vladavine jednog čoveka tiče, toga je nažalost bilo uvek i svuda. Rusija nije izuzetak. Nadobudni pukovnik KGB jeste preterao, ali je činjenica i da ga gro populacije podržava. Volja naroda i tako to. Lično mislim da bi trebalo ograničiti broj mandata na jedan i svaki pokušaj ponovnog kandidovanja proglasiti krivičnim delom... Na temu Europskih vrednosti, bojim se da ih ni u Europi ne poštuju u meri u kojoj bi to trebalo. A ako tome dodamo i da su vrednosti podložne promenama... Ako Rusi u civilizacijskom smislu ne pripadaju Europi, na koji način bi onda trebalo posmatrati gore pomenutog Čajkovskog, Ljermontova, Puškina, Dostojevskog, Ciolkovskog, Eisensteina i mnoge, mnoge druge?

djole

pre 7 godina

@Rusi dele granicu sa Kinom

Za razliku od Turske, Rusija jeste Europska zemlja. Najveći deo njene teritorije jeste u Aziji. Ali najgušće naseljeni deo je u Europi. Pride, radi se o pripadanju Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu, što je u slučaju Rusije nepobitna činjenica (bez obzira na period postojanja SSSR), dok u slučaju Turske to svakako nije.
(Varangian, 12. maj 2016 12:06)

Rusi u civilizacijskom smislu ne pripadaju Evropi i tacka. Da pripadaju, dopustili bi homoseksualcima da budu homoseksualci javno, a ne da se kriju od "civilizacije" u Rusiji. U Evropi nema drzava gde jedan covek moze da vlada 16-20 godina ( a bice i duze). To nisu evropske vrednosti i tacka

Мина

pre 7 godina

Одавно постоје прогнозе научника да ће се у области Босфора десити јак земљотрес...

kuć senad

pre 7 godina

Rusija neće moći dugo izdržati ovakve troškove za vojsku a i demografski su u minusu.Turska može mobilisati više vojnika sa većim moralom .Ipak iz svega će profitirati Kina i preuzeti čitav Sibir.U kineskom sjeveru prema rusiji živi 320 miliona kineza prema 9 milona rusa,pa razmislite¨'

Nemanja

pre 7 godina

Rusija je postala veoma agresivna i Amerika mora da se probudi iz sna i preuzme odgovornost za svet kao najmocnija svetska sila , ali kao i uvek u dosluhu sa Kinom. Rusija radi ono na sta nema pravo, a pravo da bude policajac steci ce tek kada standard Rusa bude kao standard Amerikanca ili Švedjana. Ovako , Rusija koja nema zaledjinu, cija ekonomija je kako i sam Putin kaze, zbog ovisnosti o prodaji nafte i gasa, bez ikakvog tehnoloskog napredka i izvoza masina u svet , a cak i Kina je obasula svet svojim telefonima, tv i sl., takva Rusija je samo pomahnitali brod duhova koji plovi svetskim morima dok se ne raspadne. Bar da postignu sto je Kina, onda mogu da budu svetski policajac, a to Rusi zele.

Rusi dele granicu sa Kinom

pre 7 godina

Najveća greška u istoriji Evrope je to što je Turskoj dozvoljeno da ostane na ovom kontinentu.
(cincilator, 12. maj 2016 11:09)

Rusija je podjednako "evropska" koliko i Turska ali to ti ne smeta?

mak

pre 7 godina

Nato sustinski i zasluzuje da se ugasi ako se ne suprotstavlja svojim geopolitickim suparnicima, to je cela sustina postoja ja Natoa i ocigledno je da svoje vise ne radi. Sluzi samo za to da Ameri kontrolisu clanice i drze njihovu vojsku ood svojom kontrolom, to su lepo i Francuzi primetili.

Ako Nato nastavi da ignorise Putinove provokacije zaista ni nema svrhe ulaziti u isti

Nenad

pre 7 godina

Ne slazem se. Drzava koja ekonomski nije jaka, nema sta da trazi da bude svetska sila. Cilj Kine koja svim silama i na svim nivoima kopira moćnu Ameriku je da bude tehnoloski napredna , to pod jedan, a pod dva Kina gradi potrosacko drustvo cilj im je da narod ima sto vise para , da trosi i doprinosi domovini. Rusija je ogromna ali nema stanovnika kao Kina, pa da bi Rusi stvorili bogate potrosace u Rusiji , drzava a to je tamo Putin, treba da radi na tehnoloskoj modernizaciji , ne samo u oruzju, a i zna se koliko kosta ruski a koliko jedan USA avion, makar bio i slabiji sve sto Amerikanac proda, dobije vise no sto Rus ikada moze. To se zove ugled i prestiz, to Rusija nema a bojim se da nece ni imati. Bojim se da ce Rusija ma sta napravila bilo koji pomak, osudjena da kao i Srbija, tavori vecno.

djole

pre 7 godina

@Rusi dele granicu sa Kinom

Za razliku od Turske, Rusija jeste Europska zemlja. Najveći deo njene teritorije jeste u Aziji. Ali najgušće naseljeni deo je u Europi. Pride, radi se o pripadanju Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu, što je u slučaju Rusije nepobitna činjenica (bez obzira na period postojanja SSSR), dok u slučaju Turske to svakako nije.
(Varangian, 12. maj 2016 12:06)

Rusi u civilizacijskom smislu ne pripadaju Evropi i tacka. Da pripadaju, dopustili bi homoseksualcima da budu homoseksualci javno, a ne da se kriju od "civilizacije" u Rusiji. U Evropi nema drzava gde jedan covek moze da vlada 16-20 godina ( a bice i duze). To nisu evropske vrednosti i tacka

Bilal

pre 7 godina

Pre 100 godina je carska Rusija trebala da vas protera na azijsku stranu Bosfora i jednom zauvek vrati Carigrad u okrilje hrišćanstva gde i pripada al' vas spasiše vaši prijatelji Englezi ubacivanjem Lenjina u blindiranom vagonu iz vile na Ženevskom jezeru u Peterburg da diže revoluciju.Bilal

Mita

pre 7 godina

@obican komentator
Shvatio sam ja poentu,a poenta je da komsi crkne krava,u ovom slucaju EU,iako smo od te iste EU dobili 3 milijarde evra donacija,znaci ne krediti, nego dzabe.

Mila

pre 7 godina

A da Erdogan prvo otvori istorijsku citanku i za pocetak vrati Aja Sofiju . Rusi su plovili Crnim morem dok su Erdoganovi preci jos
hodili Azijom.Jadna je Alijansa koju ce spasavati balkanske kolonije.

akakij akakijevic

pre 7 godina

covek je rekao ono sto svak normalan zna.NATO nije nikakav bezbednosni miroljubivi savez,vec savez ciji je krajnji cilj slamanje i unistavanje rusije.u tome trebaju da im pomognu cak makedonija i bosna,a bogami i crna gora.pa posle nek neko kaze da su rusi paranoicni sto ulazu u naoruzanje.pa da nisu razvijali oruzje,vec mercedese,vec odavno ih nebi bilo

kuć senad

pre 7 godina

Rusija neće moći dugo izdržati ovakve troškove za vojsku a i demografski su u minusu.Turska može mobilisati više vojnika sa većim moralom .Ipak iz svega će profitirati Kina i preuzeti čitav Sibir.U kineskom sjeveru prema rusiji živi 320 miliona kineza prema 9 milona rusa,pa razmislite¨'

šone

pre 7 godina

Hahahaha, Rumunija, Bugarska i Turska su članice NATO. Dobro se zna za koga naginju Ukrajina i Gruzija. I sad je Crno more postalo Rusko jezero? Kako? Od Krima do Gruzije?

Pantagruel

pre 7 godina

Ко је он да одлучује о томе да ли Босна и Херцеговина жели у НАТО? Ту се пита Република Српска, а њен став добро знамо.

Skretnicar

pre 7 godina

Ovaj postaje " VRLO OPASAN SULTAN "
Preti Evropi ( pusticu izbeglice pa cete plakati ) dajte mi pare, Nato paktu da ce propasti u Crnom moru ( kao da rusi nisu bili mnogo veci u toj bari, imali Ukrajinu,Rumuniju i Bugarsku). U Bosni hoce krv, po Siriji i Iraku ubija koga hoce, ubija u svojoj zemlji Kurde ....
U OVOME TRNUTKU MU SE MOZE ALI DOKLE ???

Orange

pre 7 godina

Ovom jedino Trump moze da pomogne. Treba lepo evropa i Nato (makar deo iz evrope) da ga lepo pusti niz vodu pa nek se sanka i protivi rusiji i nek rusi avione, pa ce posle da place kad ga rusija izsamara. A pretvara se da je novi sultan. Erdogane, amerikanci imaju sad svoju naftu i zabole ih za bliski istok u narednih 20-30 godina. A posle toga imaju LNG i bice renewables, tako da ste potuno nepotrebni u buducnosti. Sto se njih tice, mozete da se poubijate svi na bliskom istoku, vi niste vise "matter of national security". Tako da pamet u glavi da te ne bi svi pustili niz vodu. Ne mozes sam, pogotovo ne ako se ku**is i to protiv Rusa. Nemci hoce da ukidaju sankcije a ti se bunis. Cuti, nebitan si!

Mila

pre 7 godina

Erdogan je svestan da ga je Alijansa pustila niz vodu.Ovo je poruka
svim drugim a posebno "malim" clanovima takozvane Alijanse da promene
smer.

srbin

pre 7 godina

Rusi su izdrzali Opsadu Lenjingrada, Ofanzivu Staljingrada, malo koja vojska i koji narod bi mogao da izdrzi borbu za Staljingrad i izvrsi onakvu kontraofanzivu kada su nemci vec drzali 80% teritorije, borbe oko Kirma(za vreme drugog svetskog rata), Kurska... necu da spominjem nisu uslovi bili toliko ekstrrmni koliko u Staljingradu i to izdrzase ali misli da ulazak Makedonije u Nato ne bi mogli da izdrze i da bi bili prinudjeni na povlacenje jer bi makedonska flota sa Ohridskog jezera imala mogucnost raketnog dejstva na crnomorsku flotu.

Varangian

pre 7 godina

" Crno more je oduvek bilo mesavina, mesto susreta razlicitih civilizacija."

Svakako, ali to ne uključuje Tursku, koja je oduvek bila anticivilizacijska.Turska (Otomansko Carstvo) je uništila jednu civilizaciju (poznatu pod imenom Basileia ton Rhomaion), i zaustavila ili čak u potpunosti sprečila bilo kakav napredak na prostorima Balkana, Srednjeg Istoka i Severne Afrike... Posledice benevolentne otomanske vladavine - što je inače tvrdnja turskih istoričara, ali i istoričara sa zapada koji odbijaju prihvatiti činjenicu da je Renesansu započeo priliv izbeglica iz Vizantije, te da Zapadna civilizacija više duguje Vizantiji nego Franačkom Carstvu i Svetom Rimskom Nemačkom Carstvu - osećamo i dan-danas.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Nemoj ti da pricas u ime Bosne, nije ona vise vas pasaluk. Republika Srpska nikad nece pristati na ulazak u Nato, to bi morao da znas. Prestani Erdogane da igras opasne igre, ta vatra koju uporno raspaljujes unistila bi ceo svet. Moras da shvatis da ovo nije 15-16 vek, i da niste vise bitan faktor i ako zveckate oruzjem svaki dan, i budi zahvalan toj evropi sto ste posle 1912-te jos uvek zadrzali deo Rumelije, inace bi bili vraceni preko Bosfora i Helesponta nazad u Anadoliju.

Vladа M

pre 7 godina

Ovaj šta je pipnuo to je upropastio. Imali su vrhunski rast, mega projekte, neke slobode, mir, reke turista, prijateljstvo sa svima. Sad nose feredže, pucaju na novinare, svaki drugi dan im eksplodiraju bombe, imaju sankcije od Rusa i hladan tretman zapada, na ivici su revolucije Kurda, turisti su pobegli, ekonomija usporila. Glasan, aktivan, podržavan na izborima, a po rezultatima loš. Da li je demokratija prevaziđen model u eri propagande masovnih medija?

mark

pre 7 godina

Super BIH ide u NATO, a Republika Srpska svojim putem! A sto se Erdogana tice moze samo da gleda iz kojeg ce mora biti voda za corbu koja mu se sprema.

KarBan

pre 7 godina

Pre 100 godina je carska Rusija trebala da vas protera na azijsku stranu Bosfora i jednom zauvek vrati Carigrad u okrilje hrišćanstva gde i pripada al' vas spasiše vaši prijatelji Englezi ubacivanjem Lenjina u blindiranom vagonu iz vile na Ženevskom jezeru u Peterburg da diže revoluciju.Bilal
(Bilal, 12. maj 2016 07:16)

malo brkas locnice, zadnji put pred carigradom su bile nase trupe i bugarske nakon odnesene pobeda na Edrinu, a rusi su bili ako se ne varam 1878... tada 1912-13 su ih spasili i rusi i englezi, da se zna

Mufljuz

pre 7 godina

"NATO nije dovoljno raspoređen u oblasti Crnog mora i neće moći da se suprotstavi ruskom vojnom prisustvu na tom mestu, rekao je turski predsednik Redžep Erdogan"
Ovaj covek ima tezu gresku u softveru.
A cuti o "vojnom prisustvu" Turske na istom mestu!

Pera

pre 7 godina

E što mrzim ove budaletine što vode rat sa nečijom decom! Alo matori, jel ti smetaju Rusi? Uhvati lepo pušku i kreni na Rusiju pa da vidimo dokle ćeš da stigneš. Ima deca od sirotinje da ginu dok vi ološi političarski punite svoje džepove! Svaki rat se vodi da bi neko imao finansijsku korist, dovoljno je setiti se budalaštine sa ExYU.
Rat vode ljudi koji se znaju, a gine sirotinja koja se ne poznaje

Domino

pre 7 godina

Nema turska jaku ekonomiju vec iza nje stoji saudijska arabija.

Turska ekonomija je mehur od sapunice.

A stvari se menjaju za saudijce i turke veoma ubrzano.Na gore. Zato sad Eedogan preti i ucenjuje evropu... ali ne jos dugo.

james

pre 7 godina

Erdoan svakom izjavom pravi nove tenzije u Evropi.Najveći diktator i ratni profiter.Zbog njega se stvara sasvim druga slika o turskom narodu i državi.

day

pre 7 godina

@(Nemanja, 12. maj 2016 09:50)

Ko ima oruzje da uceni i unisti taj odlucuje, taj je zandar... polucajac.

Ne podcenjuj rusku ekonomiju i igromne resurse, a posebno rusko oruzje.

I pogledaj sta radi severna koreja kojoj USA nista bas ne sme a nema cak ni ekonomiju.

BBB

pre 7 godina

Mnogo se zaigrao turcin sa ovim ucenjivam EU i NATO , a svi znamo da iza ekonomskog buma i kapitala ne stoji Turska niti njeni gradjani. Kada se novac povuce ima da pukne kao mehur od balona taj ekonmksi bum i standard.

ja

pre 7 godina

"i naglasio da bi Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro trebalo da se pridruže Alijansi kako bi je ojačale"

Komedija skoro kao Crna Gora da ojaca NATO :)

NI

pre 7 godina

Rusija izlazi na Crno more. Nema tu nista sporno. Logicno je da ce da drzi tu trupe. A to sto on zeli rat, to je njegov problem. Turci su to, ne mozes od njih nista pametno da cujes. Samo da ratuju i osvajaju...

Varangian

pre 7 godina

@Rusi dele granicu sa Kinom

Za razliku od Turske, Rusija jeste Europska zemlja. Najveći deo njene teritorije jeste u Aziji. Ali najgušće naseljeni deo je u Europi. Pride, radi se o pripadanju Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu, što je u slučaju Rusije nepobitna činjenica (bez obzira na period postojanja SSSR), dok u slučaju Turske to svakako nije.

Bojan

pre 7 godina

Neće ovaj još dugo.
Obori ruski avion, odmah zove NATO da ga vadi iz $"#%*, ucenjuje EU puštanjem izbeglica preko granice, šverc pokradene nafte iz Sirije, terorisanje novinara...Gotov je!

Knez Pavle

pre 7 godina

Hahaha. Mozes da pricas koliko hoces, Rusi su to zauzeli, nece ti pomoci nikakav nato. Mislim da upravo prisustvujemo demonstraciji sile Rusije, postavljaju stvari na svoje mesto. Malo se nato zeznuo sto im je prisao preblizu granica, i kada cacnes ranjenog lava eto sta se desi.

Stavros

pre 7 godina

"Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro trebalo da se pridruže Alijansi kako bi je ojačale"
"Ako se ne preduzmu mere, istorija nam neće oprostiti"
Ovaj je postao komicar?

ZoranNS

pre 7 godina

Ovaj Erdogan bi da uništi Kurde i Ruse pomoću međunarodne zajednice, stavlja deo sveta u službu svojih interesa, proziran je ali do sada uspeva.

Marinko

pre 7 godina

Кога ће БиХ и БЈРМ да ојачају? Пропале државе, без икаквог ругања! Ердоган и Ахмет, два пајтоса, понашају се као да је Балкан и даље под влашћу Турске/Османског царства...Ататурк се преврће у гробу када види ко данас влада Турском! Не знају шта ће са проблемима на својим границама, али се зато баве туђим...пропаде им политика "нула проблема", губе компас и да им нема избегличке кризе, коју користе за уцену ЕУ, одавно би изгубили на значају!

običan komentator

pre 7 godina

@Cek zar nije to onaj veliki covek,po nama,koji je rekao NE Evropi i tako postao omiljen u Srbiji?

Očito ne shvataš poentu. Nikome ovaj lik nije omiljen, čak naprotiv, ali svaka mu čast kako zeza ovu smešnu Evropu.

Nece Fata sina Bajazita

pre 7 godina

Kad pomislim kako nekom Tomu iz Oklahome zvuci kad Turcin Erdogan govori sta treba da radi Amerika, a dogovor o tome se postize u Poljskoj, nemam bas mnogo vere u uspeh Nato-a u ovom projektu. Mnogo su se "rasplinuli", a i daleko su od kuce.

Toni

pre 7 godina

Sto li se erdogan zabrinuo za crno more sto svojom vojskom ga ne stiti nego gura nato .Nato mu je pokazao koliko ce ih zastititi kao kad su oborili Ruski SU 24 kada natokaze sami ste doneli odluku o obaranju sami i odgobarajte

MM

pre 7 godina

Zapad se umeso sa nekim ko hoce da ih upotrebi za svoje ambicije iz proslosti. sad zapad u nedoumici i ne zna sta ce jer ih ovaj ucenjuje i vodi u propast kako god oni okrenu.

Ares

pre 7 godina

Crno more je strateski veoma bitno za Rusiju i sigurno nece dozvoliti da NATO preuzme kontrolu nad, kako Erdogan kaze " jezerom ".Erdoganu je bolje da se pozabavi desavanjima u svojoj drzavi.

cvexi

pre 7 godina

@Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nemanja, 12. maj 2016 09:50

Aha znaci novac ti daje pravo da utices na konflikte u svetu i postavljas globalni poredak? Novac ti daje mogucnost ali ne i pravo. Pravo se stice kada u drugom svetskom ratu izgubis 20 miliona stanovnika da bi spasio svet od ludila i propasti. Rusi su na taj nacin ucestvovali u kreiranju danasnjeg svetskog poretka, i imaju svako, ali apsolutno svako pravo da bilo gde u svetu uticu na resavanje konflikata ili problema, to je i njihova obaveza dok god sebe smatraju super silom. Ja samo ne znam sta je to Turska uradila za svet da komentarise bilo sta, sem sto su ucestvovali u kreiranju ISISa, to im priznajem Skoro su ekonomski ojacali i to im je prvi i jedini rezultat...gg..

Nina

pre 7 godina

@Bilal 7,16h

Ne shvatam,da li je Oktobarska revolucija bila istorijski vazan dogadjaj (kao sto su nas ucili u skoli), ili su je inicirali Englezi tako sto su Lenjina poslali tamo u blindiranom vagonu? (Cim se pominju Englezi,samim tim dobija negativan predznak?)

Badr Hari

pre 7 godina

Uh, kako to boli kada osetis da te gazde pustaju niz vodu ... Vec nekoliko puta su mu ponovili da ga NATO nece podrzati ako se zakaci s Rusima, a on i dalje ne kapira ...

@Bilal:
@Nina:

Taj blindirani vagon je mit, Lenjin je iz Svajcarske doputovao normalnom putnickom klasom, totalno incognito jer je samo tako mogao da se neopazeno usunja u Rusiju. Blindirani vagon su izmislili teoreticari zavere. Bas kao sto su price o Potemkinovim selima i siromasnim ruskim emigrantima koji su jeli vosak od sveca takodje zapadnjacki mitovi.

Varangian

pre 7 godina

@ djole, 12. maj 2016 13:43

Svidelo se to nekom ili ne, Rusija kulturno i civilizacijski JESTE deo Europe. To što Rusija ne priznaje prava LGBT populacije je - opet, svidelo se to nekom ili ne, u kontekstu pripdanja Rusije Europskom kulturno-civilizacijskom domenu - potpuno nebitno. Da li se radi o nečemu što treba pozdraviti/odobravati? Svakako ne. Naročito kada se istodobno glorifikuje jedan Čajkovski, što je licemerje epskih razmera. Ali to je njihov problem. Inače, koliko mi je poznata istorija Europe, u nekim od Europskih zemalja - članica EU od samih početaka iste - zakoni koji su kriminalizovali homoseksualizam su ukinuti u potpunosti tek devedesetih prošlog veka. Po čemu je, dakle, Rusija gora? Što se dugotrajne vladavine jednog čoveka tiče, toga je nažalost bilo uvek i svuda. Rusija nije izuzetak. Nadobudni pukovnik KGB jeste preterao, ali je činjenica i da ga gro populacije podržava. Volja naroda i tako to. Lično mislim da bi trebalo ograničiti broj mandata na jedan i svaki pokušaj ponovnog kandidovanja proglasiti krivičnim delom... Na temu Europskih vrednosti, bojim se da ih ni u Europi ne poštuju u meri u kojoj bi to trebalo. A ako tome dodamo i da su vrednosti podložne promenama... Ako Rusi u civilizacijskom smislu ne pripadaju Europi, na koji način bi onda trebalo posmatrati gore pomenutog Čajkovskog, Ljermontova, Puškina, Dostojevskog, Ciolkovskog, Eisensteina i mnoge, mnoge druge?

seljadin

pre 7 godina

na svetskoj sceni nije svetski policajac vec svetski bandit koji otima resurse (setite se ciji su sada rudnici na Kosovu i nafta Sirije) a potrebno je da se pojavi policajac koji ce ga zaustaviti za sada je bandit zaustavljen u Siriji.

Мина

pre 7 godina

Одавно постоје прогнозе научника да ће се у области Босфора десити јак земљотрес...

Bilal

pre 7 godina

(Bilal, 12. maj 2016 07:16)

malo brkas locnice, zadnji put pred carigradom su bile nase trupe i bugarske nakon odnesene pobeda na Edrinu, a rusi su bili ako se ne varam 1878... tada 1912-13 su ih spasili i rusi i englezi, da se zna
(KarBan, 12. maj 2016 09:51)
Ništa ja ne brkam jer nikad i nigde nisam rekao da je ruska vojska bila pred Istanbulom. Doduše tamo negde 1920 general, baron Petar Vrangel, se sa ostacima Južne Armije, bežeći ispred Mihaila Vasiljeviča Frunzea i Crvene armije, iskrcao na obale Mramornog mora ali on za Tursku nije predstavljao opasnost. Istine radi treba, takođe, reći da se naša i bugarska vojska nisu nikada našli ni blizu Carigrada. Grci jesu. Čak su terali Ataturka i njegovu vojsku sve do Ankare (zato je Ankara i proglašena prestonicom Turske) ali nisu imali snage i logistike za dalje. U jednom momentu zatražili su vojnu pomoć Bugarske i Srbije ali su oba kralja to kategorično odbila. Uostalom preporučujem Ti knjigu Toma Prajsa "Orijentalista" pa se i sam uveri u ove tvrdnje.