Utorak, 15.03.2016.

11:08

Mediji o povlačenju Rusije: Sjajan taktički potez

Zapadni mediji ne kriju iznenađenje zbog odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče Vazdušno-kosmičke snage iz Sirije.

Izvor: Tanjug

Mediji o povlaèenju Rusije: Sjajan taktièki potez IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

una

pre 8 godina

Dragan Banjaluka
ISIL i Al Kaida i njima sl grupe nikad nisu ni bile dio primirja. Oni i dalje ratuju. Primirje moze prekinuti jedino opozicija koja je odustala od napada na vojsku i bore se protiv IS.

kaljkuljator

pre 8 godina

Cela ova priča je jako zanimljiva - intenzivni vazdušni udari jesu preokrenuli tok rata, pa Kurdi i SAA stvarno imaju inicijativu.
Provincija Latakia je skoro potpuno pod kontrolom SAA, u gradu Alepu SAA je stekla stratešku prednost, a osvajanjem Palmire ISISu će logistika postati prava noćna mora i biće primorani na jurnjavu pustinjom. Kako SAA uz pomoć preostalih ruskih aviona ima potpunu kontrolu vazdušnog prostora, ISIS će biti kao glineni golubovi. Sa druge strane YPG kontroliše najveću teritoriju još od početka rata, preteći da spoji sve teritorije i u nekoj potencijalnoj podeli Sirije da Kurdi dobiju jednu kompaktnu federalnu jedinicu koja bi se prostirala duž cele sirijsko-turske granice, na putu im stoji samo par desetina kilometara ISISove teritorije, a ISIS ovaj rat gubi. Asad ostaje na vlasti, stvari se menjaju doduše (federalizacija i jačanje nekih lokalnih vlasti), pirova i nepotpuna pobeda, ali ipak mnogo više nego što je mogao da se nada. Osim toga, dobija "kurdsku krajinu" - 20ak km prema Turskoj, Kurdi dobijaju svoj Pijemont, a Turci Damoklov mač.
Međutim, rat nije ni blizu gotov, svi su jako umorni, a inicijativa može da bude preokrenuta sa par desetina miliona "saudijskih" ili "turskih" dolara i par hiljada boraca al-Nusra/IS koje bi oni mogli da uvedu u Siriju. Da li su Rusi dobili uverenje Amera da će oni držati svoje kučiće pod kontrolom ili su dobili nešto u Ukrajini, ili obećanje dizanja sankcija...
Ko zna.

boris

pre 8 godina

Kakav je potez..ajde..nek se bave analiticari ili ce vreme prosto pokazati...ali meni je nesto drugo interesantnije...brzina donosenja odluke..kako o povlacenju tako i o rasporedjivanju snaga i djelovanje na terenu...Rusi u odnosu na NATO imaju jedan veliki adut,samostalnog odlucivanja sto utice na brzinu i efektivnost..Ukrajina,Krim..zapad se jos uveliko cudio dok je Ruska operacija na terenu uveliko zavrsena...sistem komandovanja u NATO je jako komplikovaniji,sporiji..treba tu da se sloze ili privole bar ovi veci igraci..pa onda skupljaj koaliciju,koliko ko daje vojske,tehnike...pa neka cudna ponasanja kao Turci sto neki dan zabranise na kratko ulazak NATO brodova u svoje vode zbog ovih emigranata..da se razumemo NATO je jako jako mocan...ali prilicno spor..a obzirom da ne daj Boze ako zarate NATO i Rusi nece ratovati konvencionalno ,nego necim najstrasnijim sto imaju...brzina ili drskost ce imati jako veliku ulogu..nadajmo se da taj film necemo gledati

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

Ovo je misolovka za Erdogana.Rusi su kompletan radarski sistem instalirali i obezbedili Siriju. Mnogo tehnički modifikovanog oružja je ostalo a i verovatno nove vrste raketa kao i dronovi.U slučaju da krene po zlu tamo su ostali avioni a i razaraci iz Egeja i Kaspijskog jezera.Verovatno i koja podmornica.Kad je u pitanju rat to se rešava šahom. Rusi su najbolji sahisti pa prema tome ne brinem ja za njih.Da ne zaboravimo naoružane Kurde i Sirijce.
Ovo je misolovka za Turke a mogao bi se još neko upecati

djomla

pre 8 godina

Blic krig, na ruski nacin. Kad su napali, zapad sokiran, dok je zapad dosao sebi oni vec zavrsili posao. Ostaju u Siriji sa dve baze, uz mogucnost da u roku od par casova ponovo tamo posalju istu vojsku koju sad vracaju i niko ih ne moze spreciti. Koliko god tehnike tamo imali, svima je jasno da je Sirija pre svegu u ruskim rukama. Cak ce i Asad ostati i dalje.

Millennium

pre 8 godina

Ovo je pametan potez Rusije, bar sa ove distance. Lako je pričati, ali vojna intervencija nije video igra. To košta, jako puno. A Rusija se ne povlači u potpunosti, već redukuje troškove. Mi naravno ne znamo šta se dogovara van očiju javnosti, ali mi deluje da primirje između opozicije i Asada može da potraje, a snage ID-a su redukovane, iako su i dalje velika pretnja. Rusija izbegava upravo ono što su svi želeli da se zaglibi i da intervencija narušava ekonomiju. Za vreme boravka Rusa tamo, kapaciteti SAA su ojačani, dobili su instrukcije, novu opremu i oružje. Ali, opet kažem, sve zavisi od dogovora velikih sila i mi ne možemo znati šta se iza brega valja.

Aleksandar

pre 8 godina

Svaka čast na taktici ali stvarno....Učle u sukob,imali vežbu gađanja 6 meseci,logistike....isprobali naoružanje od krstarećih raketa ,podmornica,aviona....suzbili ISIL sa granice Turske na granici sa irakom....misija uspesna...veoma dobar potez!!

Dragan Banjaluka

pre 8 godina

Odlican potez Rusije. E sada ukoliko ISIL odluci da prekine primirje i napadne snage Basara el Asada, onda Rusija ima puno pravo i kredibilitet da sravni sa zemljom Al Nusru i ostale ogranke ISIL-a. Jer kednostavno mogu sada Rusi reci: dalismo im primirje nisu to postovali

ivan

pre 8 godina

Sada će Asad da izađe na televiziju i da objavi pobedu. Nešto mi je to poznato, ali ne mogu da se setim najjasnije. Kao da je neko ranije isto tako proglasio pobedu nakon povlačenja. Jel može neko da mi pomogne da se setim ko?

Oddball

pre 8 godina

@nenad...

Oboreni MiG-21 je bi sirijski.

Rusko povlačenje je preuranjeno i znači ili nastavak sirijske klanice ili implicitnu podelu na Asadov Alavistan koji trenutno kontroliše pomoću sirijske vojske, Hezbolaha, IRG-a i šitskih milicija iz Iraka, zatim Kurdsku Autonomnu (čitaj:samostalnu) oblast i ostale delove Sirije koje će držati (uglavnom) sunitske milicije i/ili radikalni pokreti + IDIL koja ovim potezom praktično opstaje.

Nenad

pre 8 godina

Povlačenje treba posmatrati u svetlu nedavnog obaranja aviona MIG-21. Pobunjenici su dobili rakete zemlja-vazduh, i to je to! Dalji gubici za Putina su neprihvatljivi!

Beogradjanin

pre 8 godina

Eto, za razliku od naasih strucanjaka koji su komentarisali na B92 juce, vecina zapadnih (ozbiljnih) vojnih analiticara smatra ovo pobedom Moskve. Usli u rat, promenili tok istog, obezbedili svoje baze, dobili mirovne pregovore i "izasli" uz gotovo nikakve gubitke. Izasli pod znacima navoda jer samo smanjuju svoje snage tamo, a ostaje sasvim dovoljno oruzija i ljudi za dalju borbu protiv terorista ili bilo koga ko bude pretio njihovim interesima.

Aleksandar

pre 8 godina

Kako ja gledam stanje, Rusi došli, uništili šta su hteli, isporučili PVO, obučili Sirijsku vojsku, rešili da vrate trenutno nepotrebno!

Ako je potrebno baciti još nešto, poslaće bombardere da se prošetaju oko Evrope od severa preko zapada i sredozemlja, ko što su u par navrata radili!

Sad mogu ja da kažem da se uplašili i pobegli, nemaju para i šta ti ja znam šta, al to ne odgovara činjenicama, da su pare problem, ne bi leteli praznim bombarderima međunarodnim prostorom svakodnevno i provocirali lovce presretače ili pravili baze na severnom polu, a Sirijska vojska 5 godina pre Ruske intervencije sama ratuje, pa može valjda i sad kad su im Rusi razbucali protivnike!

Duke

pre 8 godina

@nenad: Rusija nije banrotirala jeste da su sankcije ostetile ekonomiju ali to je razlika od bankrotiranja.
Ekonomija mnogih EU zemalja i drugih je isto ostecena.
Mnoge zemlje nisu bas odusevljene sankcijama posto oni sami gube puno para.
I rusi samo povecaju trgovinu sa zemljama koje nisu uvele sankcije i tako ublaze efekte sankcija.

Ilija

pre 8 godina

Kad čovek ima pravu moć kao Putin njemu ne treba milion vojnika da bi osiguravali mir, on sasvim dobro zna da ni pobunjenici ni Turci ni Amerikanci NE SMEJU da prekrše sporazum, a ako se neko slučajno i drzne na to zna se šta ga čeka. Od početka sukoba cilj Rusje su bili pobunjenici, jer su oni pravi neprijatelj njih finansira Amerika oni su sve ovo i napravili, i oni su zaustavljeni u potpunosti, Asadove snage su ih u potpunosti opkolile i mogu da ih napadnu kad hoće i da zauzmu grad ali to bi bio veliki pokolj sa velikim žrtvama na obe strane a još uvek nije do te mere došlo da je to neophodno, ali važno je da su pacifizovani. Rusija je isis napadala samo kolko da im ne smetaju. Sad kad sirijska vojska više ne mora da se bavi pobunjenicima na zapadu zemlje, Asad je slobodan da razvuče vojsku po istočnoj pustinji i da polako začišća tu jazbinu, a tu avioni ni ne bi mnogo pomogli budući da isis-ovci egzistiraju više kao krtice nego ljudi.

djordje

pre 8 godina

Ranije su kao posebni rodovi vojske pistojale VVS (vojno-vazdusne sile) tj avijacija i kosmicke sile (interkontinentalne rakete, sateliti...) a sada su ta dva roda spojena i imaju zajednicku komandu i zato i naziv vazdusno-kosmicke sile

Дража

pre 8 godina

Šokirani, jer njima nikad nije palo na pamet da vojna intervencija može da ima i kraj, i da se vojska može i povući iz strane zemlje. Amerikanci od vajkada, gde god su došli ostajali su zauvek. Šokirani su da njihova osvajačka doktrina nije jedina te da im je neko pokazao kako se poštuje tuđi suverenitet.
Trebalo bi ne samo da su šokirani već posramljeni jer im je ovo lekcija iz lepog ponašanja pred celim svetom, dok oni misle da imaju monopol nad držanjem lekcija ostatku sveta i šatro lepim ponašanjem.

Dosta je bilo

pre 8 godina

Svojevremeno se SSSR povukao iz Avganistana tek kad su počeli da im obaraju avione.
U Siriji je neki dan oboren jedan MIG 21-čiji je nezna se.
Rusi su poučeni Avganistanom naredili odmah povlačenje iako ISIL nije uništen a zbog toga su navodno bili u Siriji!

jimifix

pre 8 godina

(dragan, 15. mart 2016 12:31)

Tako je ispune svoje interese a saveznike puste niz vodu. Osetila je Srbija par puta takvu brilijantnu strategiju.

dragan

pre 8 godina

Jos jedna stvar, Rusi su pokazali kako se vode ratovi, efikasno i bez gubitaka, i kada dodje vreme, odlazi se a ne zaglavljeni decenijama kao Amerikanci. U realnim uslovima testirali su svoju tehniku i ljudstvo, vracaju se u laboratoriju i rade dalje da budu jos efikasniji za novo ratovanje.

Hez

pre 8 godina

I pored velike verovatnoće da ću da ispadnem glup u društvu moram da pitam šta su to "Vazdušno-kosmičke snage"?
(zderavko, 15. mart 2016 11:39)

Zato sto koriste i vazduh (kroz koji lete) i kosmos (odakle osmatraju teren) za sinhronizaciju svojih vojnih akcija.

Marko

pre 8 godina

Kad i zapadnjaci moraju da objasnjavaju neke stvari rusofobima. Mada rusofobi to i sami vide samo ne smeju da priznaju na glas.
Rusi dosli obavili posao i otisli.
Sad ne ja zapadu da odluci oce li da ostanu zaglavljeni u blatu.
400 naseljenih mesta povraceno, 10000 kvadratnih kilometara oslobodjeno, opoziciji kicma polomljena.
Sada kad Sirijska vojska ne mora da trosi vreme i ljude na zapadne dzihadiste lako ce resiti problem sa ID u saradnji sa Kurdima i Irackom vojskom. Startne pozicije su vec zauzete a ID trpi teske gubitke oko Palmyre. Samo je pitanje dana kad ce biti oslobodjena a kad se Palmyra oslobodi onda nema vise prepreka do Deir Ezzor.

Dragan Smederevac

pre 8 godina

Sjajan takticki potez...haha nije nego ,pre ce biti da je palo naredjenje ajde kupite prnje ne trebate nam vise.Zna se ko stvarno gazduje po svetu kakvi crni rusi i Putin to je sirotinjska zabava za one sa jeftinijim ulaznicama.

Marko

pre 8 godina

Kad i zapadnjaci moraju da objasnjavaju neke stvari rusofobima. Mada rusofobi to i sami vide samo ne smeju da priznaju na glas.
Rusi dosli obavili posao i otisli.
Sad ne ja zapadu da odluci oce li da ostanu zaglavljeni u blatu.
400 naseljenih mesta povraceno, 10000 kvadratnih kilometara oslobodjeno, opoziciji kicma polomljena.
Sada kad Sirijska vojska ne mora da trosi vreme i ljude na zapadne dzihadiste lako ce resiti problem sa ID u saradnji sa Kurdima i Irackom vojskom. Startne pozicije su vec zauzete a ID trpi teske gubitke oko Palmyre. Samo je pitanje dana kad ce biti oslobodjena a kad se Palmyra oslobodi onda nema vise prepreka do Deir Ezzor.

Hez

pre 8 godina

I pored velike verovatnoće da ću da ispadnem glup u društvu moram da pitam šta su to "Vazdušno-kosmičke snage"?
(zderavko, 15. mart 2016 11:39)

Zato sto koriste i vazduh (kroz koji lete) i kosmos (odakle osmatraju teren) za sinhronizaciju svojih vojnih akcija.

Дража

pre 8 godina

Šokirani, jer njima nikad nije palo na pamet da vojna intervencija može da ima i kraj, i da se vojska može i povući iz strane zemlje. Amerikanci od vajkada, gde god su došli ostajali su zauvek. Šokirani su da njihova osvajačka doktrina nije jedina te da im je neko pokazao kako se poštuje tuđi suverenitet.
Trebalo bi ne samo da su šokirani već posramljeni jer im je ovo lekcija iz lepog ponašanja pred celim svetom, dok oni misle da imaju monopol nad držanjem lekcija ostatku sveta i šatro lepim ponašanjem.

dragan

pre 8 godina

Jos jedna stvar, Rusi su pokazali kako se vode ratovi, efikasno i bez gubitaka, i kada dodje vreme, odlazi se a ne zaglavljeni decenijama kao Amerikanci. U realnim uslovima testirali su svoju tehniku i ljudstvo, vracaju se u laboratoriju i rade dalje da budu jos efikasniji za novo ratovanje.

Beogradjanin

pre 8 godina

Eto, za razliku od naasih strucanjaka koji su komentarisali na B92 juce, vecina zapadnih (ozbiljnih) vojnih analiticara smatra ovo pobedom Moskve. Usli u rat, promenili tok istog, obezbedili svoje baze, dobili mirovne pregovore i "izasli" uz gotovo nikakve gubitke. Izasli pod znacima navoda jer samo smanjuju svoje snage tamo, a ostaje sasvim dovoljno oruzija i ljudi za dalju borbu protiv terorista ili bilo koga ko bude pretio njihovim interesima.

Aleksandar

pre 8 godina

Kako ja gledam stanje, Rusi došli, uništili šta su hteli, isporučili PVO, obučili Sirijsku vojsku, rešili da vrate trenutno nepotrebno!

Ako je potrebno baciti još nešto, poslaće bombardere da se prošetaju oko Evrope od severa preko zapada i sredozemlja, ko što su u par navrata radili!

Sad mogu ja da kažem da se uplašili i pobegli, nemaju para i šta ti ja znam šta, al to ne odgovara činjenicama, da su pare problem, ne bi leteli praznim bombarderima međunarodnim prostorom svakodnevno i provocirali lovce presretače ili pravili baze na severnom polu, a Sirijska vojska 5 godina pre Ruske intervencije sama ratuje, pa može valjda i sad kad su im Rusi razbucali protivnike!

Ilija

pre 8 godina

Kad čovek ima pravu moć kao Putin njemu ne treba milion vojnika da bi osiguravali mir, on sasvim dobro zna da ni pobunjenici ni Turci ni Amerikanci NE SMEJU da prekrše sporazum, a ako se neko slučajno i drzne na to zna se šta ga čeka. Od početka sukoba cilj Rusje su bili pobunjenici, jer su oni pravi neprijatelj njih finansira Amerika oni su sve ovo i napravili, i oni su zaustavljeni u potpunosti, Asadove snage su ih u potpunosti opkolile i mogu da ih napadnu kad hoće i da zauzmu grad ali to bi bio veliki pokolj sa velikim žrtvama na obe strane a još uvek nije do te mere došlo da je to neophodno, ali važno je da su pacifizovani. Rusija je isis napadala samo kolko da im ne smetaju. Sad kad sirijska vojska više ne mora da se bavi pobunjenicima na zapadu zemlje, Asad je slobodan da razvuče vojsku po istočnoj pustinji i da polako začišća tu jazbinu, a tu avioni ni ne bi mnogo pomogli budući da isis-ovci egzistiraju više kao krtice nego ljudi.

Duke

pre 8 godina

@nenad: Rusija nije banrotirala jeste da su sankcije ostetile ekonomiju ali to je razlika od bankrotiranja.
Ekonomija mnogih EU zemalja i drugih je isto ostecena.
Mnoge zemlje nisu bas odusevljene sankcijama posto oni sami gube puno para.
I rusi samo povecaju trgovinu sa zemljama koje nisu uvele sankcije i tako ublaze efekte sankcija.

djordje

pre 8 godina

Ranije su kao posebni rodovi vojske pistojale VVS (vojno-vazdusne sile) tj avijacija i kosmicke sile (interkontinentalne rakete, sateliti...) a sada su ta dva roda spojena i imaju zajednicku komandu i zato i naziv vazdusno-kosmicke sile

Dragan Smederevac

pre 8 godina

Sjajan takticki potez...haha nije nego ,pre ce biti da je palo naredjenje ajde kupite prnje ne trebate nam vise.Zna se ko stvarno gazduje po svetu kakvi crni rusi i Putin to je sirotinjska zabava za one sa jeftinijim ulaznicama.

jimifix

pre 8 godina

(dragan, 15. mart 2016 12:31)

Tako je ispune svoje interese a saveznike puste niz vodu. Osetila je Srbija par puta takvu brilijantnu strategiju.

boris

pre 8 godina

Kakav je potez..ajde..nek se bave analiticari ili ce vreme prosto pokazati...ali meni je nesto drugo interesantnije...brzina donosenja odluke..kako o povlacenju tako i o rasporedjivanju snaga i djelovanje na terenu...Rusi u odnosu na NATO imaju jedan veliki adut,samostalnog odlucivanja sto utice na brzinu i efektivnost..Ukrajina,Krim..zapad se jos uveliko cudio dok je Ruska operacija na terenu uveliko zavrsena...sistem komandovanja u NATO je jako komplikovaniji,sporiji..treba tu da se sloze ili privole bar ovi veci igraci..pa onda skupljaj koaliciju,koliko ko daje vojske,tehnike...pa neka cudna ponasanja kao Turci sto neki dan zabranise na kratko ulazak NATO brodova u svoje vode zbog ovih emigranata..da se razumemo NATO je jako jako mocan...ali prilicno spor..a obzirom da ne daj Boze ako zarate NATO i Rusi nece ratovati konvencionalno ,nego necim najstrasnijim sto imaju...brzina ili drskost ce imati jako veliku ulogu..nadajmo se da taj film necemo gledati

Aleksandar

pre 8 godina

Svaka čast na taktici ali stvarno....Učle u sukob,imali vežbu gađanja 6 meseci,logistike....isprobali naoružanje od krstarećih raketa ,podmornica,aviona....suzbili ISIL sa granice Turske na granici sa irakom....misija uspesna...veoma dobar potez!!

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

Ovo je misolovka za Erdogana.Rusi su kompletan radarski sistem instalirali i obezbedili Siriju. Mnogo tehnički modifikovanog oružja je ostalo a i verovatno nove vrste raketa kao i dronovi.U slučaju da krene po zlu tamo su ostali avioni a i razaraci iz Egeja i Kaspijskog jezera.Verovatno i koja podmornica.Kad je u pitanju rat to se rešava šahom. Rusi su najbolji sahisti pa prema tome ne brinem ja za njih.Da ne zaboravimo naoružane Kurde i Sirijce.
Ovo je misolovka za Turke a mogao bi se još neko upecati

djomla

pre 8 godina

Blic krig, na ruski nacin. Kad su napali, zapad sokiran, dok je zapad dosao sebi oni vec zavrsili posao. Ostaju u Siriji sa dve baze, uz mogucnost da u roku od par casova ponovo tamo posalju istu vojsku koju sad vracaju i niko ih ne moze spreciti. Koliko god tehnike tamo imali, svima je jasno da je Sirija pre svegu u ruskim rukama. Cak ce i Asad ostati i dalje.

Millennium

pre 8 godina

Ovo je pametan potez Rusije, bar sa ove distance. Lako je pričati, ali vojna intervencija nije video igra. To košta, jako puno. A Rusija se ne povlači u potpunosti, već redukuje troškove. Mi naravno ne znamo šta se dogovara van očiju javnosti, ali mi deluje da primirje između opozicije i Asada može da potraje, a snage ID-a su redukovane, iako su i dalje velika pretnja. Rusija izbegava upravo ono što su svi želeli da se zaglibi i da intervencija narušava ekonomiju. Za vreme boravka Rusa tamo, kapaciteti SAA su ojačani, dobili su instrukcije, novu opremu i oružje. Ali, opet kažem, sve zavisi od dogovora velikih sila i mi ne možemo znati šta se iza brega valja.

Dosta je bilo

pre 8 godina

Svojevremeno se SSSR povukao iz Avganistana tek kad su počeli da im obaraju avione.
U Siriji je neki dan oboren jedan MIG 21-čiji je nezna se.
Rusi su poučeni Avganistanom naredili odmah povlačenje iako ISIL nije uništen a zbog toga su navodno bili u Siriji!

Nenad

pre 8 godina

Povlačenje treba posmatrati u svetlu nedavnog obaranja aviona MIG-21. Pobunjenici su dobili rakete zemlja-vazduh, i to je to! Dalji gubici za Putina su neprihvatljivi!

Dragan Banjaluka

pre 8 godina

Odlican potez Rusije. E sada ukoliko ISIL odluci da prekine primirje i napadne snage Basara el Asada, onda Rusija ima puno pravo i kredibilitet da sravni sa zemljom Al Nusru i ostale ogranke ISIL-a. Jer kednostavno mogu sada Rusi reci: dalismo im primirje nisu to postovali

ivan

pre 8 godina

Sada će Asad da izađe na televiziju i da objavi pobedu. Nešto mi je to poznato, ali ne mogu da se setim najjasnije. Kao da je neko ranije isto tako proglasio pobedu nakon povlačenja. Jel može neko da mi pomogne da se setim ko?

kaljkuljator

pre 8 godina

Cela ova priča je jako zanimljiva - intenzivni vazdušni udari jesu preokrenuli tok rata, pa Kurdi i SAA stvarno imaju inicijativu.
Provincija Latakia je skoro potpuno pod kontrolom SAA, u gradu Alepu SAA je stekla stratešku prednost, a osvajanjem Palmire ISISu će logistika postati prava noćna mora i biće primorani na jurnjavu pustinjom. Kako SAA uz pomoć preostalih ruskih aviona ima potpunu kontrolu vazdušnog prostora, ISIS će biti kao glineni golubovi. Sa druge strane YPG kontroliše najveću teritoriju još od početka rata, preteći da spoji sve teritorije i u nekoj potencijalnoj podeli Sirije da Kurdi dobiju jednu kompaktnu federalnu jedinicu koja bi se prostirala duž cele sirijsko-turske granice, na putu im stoji samo par desetina kilometara ISISove teritorije, a ISIS ovaj rat gubi. Asad ostaje na vlasti, stvari se menjaju doduše (federalizacija i jačanje nekih lokalnih vlasti), pirova i nepotpuna pobeda, ali ipak mnogo više nego što je mogao da se nada. Osim toga, dobija "kurdsku krajinu" - 20ak km prema Turskoj, Kurdi dobijaju svoj Pijemont, a Turci Damoklov mač.
Međutim, rat nije ni blizu gotov, svi su jako umorni, a inicijativa može da bude preokrenuta sa par desetina miliona "saudijskih" ili "turskih" dolara i par hiljada boraca al-Nusra/IS koje bi oni mogli da uvedu u Siriju. Da li su Rusi dobili uverenje Amera da će oni držati svoje kučiće pod kontrolom ili su dobili nešto u Ukrajini, ili obećanje dizanja sankcija...
Ko zna.

Oddball

pre 8 godina

@nenad...

Oboreni MiG-21 je bi sirijski.

Rusko povlačenje je preuranjeno i znači ili nastavak sirijske klanice ili implicitnu podelu na Asadov Alavistan koji trenutno kontroliše pomoću sirijske vojske, Hezbolaha, IRG-a i šitskih milicija iz Iraka, zatim Kurdsku Autonomnu (čitaj:samostalnu) oblast i ostale delove Sirije koje će držati (uglavnom) sunitske milicije i/ili radikalni pokreti + IDIL koja ovim potezom praktično opstaje.

una

pre 8 godina

Dragan Banjaluka
ISIL i Al Kaida i njima sl grupe nikad nisu ni bile dio primirja. Oni i dalje ratuju. Primirje moze prekinuti jedino opozicija koja je odustala od napada na vojsku i bore se protiv IS.

Dragan Smederevac

pre 8 godina

Sjajan takticki potez...haha nije nego ,pre ce biti da je palo naredjenje ajde kupite prnje ne trebate nam vise.Zna se ko stvarno gazduje po svetu kakvi crni rusi i Putin to je sirotinjska zabava za one sa jeftinijim ulaznicama.

Nenad

pre 8 godina

Povlačenje treba posmatrati u svetlu nedavnog obaranja aviona MIG-21. Pobunjenici su dobili rakete zemlja-vazduh, i to je to! Dalji gubici za Putina su neprihvatljivi!

Dosta je bilo

pre 8 godina

Svojevremeno se SSSR povukao iz Avganistana tek kad su počeli da im obaraju avione.
U Siriji je neki dan oboren jedan MIG 21-čiji je nezna se.
Rusi su poučeni Avganistanom naredili odmah povlačenje iako ISIL nije uništen a zbog toga su navodno bili u Siriji!

jimifix

pre 8 godina

(dragan, 15. mart 2016 12:31)

Tako je ispune svoje interese a saveznike puste niz vodu. Osetila je Srbija par puta takvu brilijantnu strategiju.

Marko

pre 8 godina

Kad i zapadnjaci moraju da objasnjavaju neke stvari rusofobima. Mada rusofobi to i sami vide samo ne smeju da priznaju na glas.
Rusi dosli obavili posao i otisli.
Sad ne ja zapadu da odluci oce li da ostanu zaglavljeni u blatu.
400 naseljenih mesta povraceno, 10000 kvadratnih kilometara oslobodjeno, opoziciji kicma polomljena.
Sada kad Sirijska vojska ne mora da trosi vreme i ljude na zapadne dzihadiste lako ce resiti problem sa ID u saradnji sa Kurdima i Irackom vojskom. Startne pozicije su vec zauzete a ID trpi teske gubitke oko Palmyre. Samo je pitanje dana kad ce biti oslobodjena a kad se Palmyra oslobodi onda nema vise prepreka do Deir Ezzor.

ivan

pre 8 godina

Sada će Asad da izađe na televiziju i da objavi pobedu. Nešto mi je to poznato, ali ne mogu da se setim najjasnije. Kao da je neko ranije isto tako proglasio pobedu nakon povlačenja. Jel može neko da mi pomogne da se setim ko?

dragan

pre 8 godina

Jos jedna stvar, Rusi su pokazali kako se vode ratovi, efikasno i bez gubitaka, i kada dodje vreme, odlazi se a ne zaglavljeni decenijama kao Amerikanci. U realnim uslovima testirali su svoju tehniku i ljudstvo, vracaju se u laboratoriju i rade dalje da budu jos efikasniji za novo ratovanje.

Дража

pre 8 godina

Šokirani, jer njima nikad nije palo na pamet da vojna intervencija može da ima i kraj, i da se vojska može i povući iz strane zemlje. Amerikanci od vajkada, gde god su došli ostajali su zauvek. Šokirani su da njihova osvajačka doktrina nije jedina te da im je neko pokazao kako se poštuje tuđi suverenitet.
Trebalo bi ne samo da su šokirani već posramljeni jer im je ovo lekcija iz lepog ponašanja pred celim svetom, dok oni misle da imaju monopol nad držanjem lekcija ostatku sveta i šatro lepim ponašanjem.

Beogradjanin

pre 8 godina

Eto, za razliku od naasih strucanjaka koji su komentarisali na B92 juce, vecina zapadnih (ozbiljnih) vojnih analiticara smatra ovo pobedom Moskve. Usli u rat, promenili tok istog, obezbedili svoje baze, dobili mirovne pregovore i "izasli" uz gotovo nikakve gubitke. Izasli pod znacima navoda jer samo smanjuju svoje snage tamo, a ostaje sasvim dovoljno oruzija i ljudi za dalju borbu protiv terorista ili bilo koga ko bude pretio njihovim interesima.

Ilija

pre 8 godina

Kad čovek ima pravu moć kao Putin njemu ne treba milion vojnika da bi osiguravali mir, on sasvim dobro zna da ni pobunjenici ni Turci ni Amerikanci NE SMEJU da prekrše sporazum, a ako se neko slučajno i drzne na to zna se šta ga čeka. Od početka sukoba cilj Rusje su bili pobunjenici, jer su oni pravi neprijatelj njih finansira Amerika oni su sve ovo i napravili, i oni su zaustavljeni u potpunosti, Asadove snage su ih u potpunosti opkolile i mogu da ih napadnu kad hoće i da zauzmu grad ali to bi bio veliki pokolj sa velikim žrtvama na obe strane a još uvek nije do te mere došlo da je to neophodno, ali važno je da su pacifizovani. Rusija je isis napadala samo kolko da im ne smetaju. Sad kad sirijska vojska više ne mora da se bavi pobunjenicima na zapadu zemlje, Asad je slobodan da razvuče vojsku po istočnoj pustinji i da polako začišća tu jazbinu, a tu avioni ni ne bi mnogo pomogli budući da isis-ovci egzistiraju više kao krtice nego ljudi.

Aleksandar

pre 8 godina

Kako ja gledam stanje, Rusi došli, uništili šta su hteli, isporučili PVO, obučili Sirijsku vojsku, rešili da vrate trenutno nepotrebno!

Ako je potrebno baciti još nešto, poslaće bombardere da se prošetaju oko Evrope od severa preko zapada i sredozemlja, ko što su u par navrata radili!

Sad mogu ja da kažem da se uplašili i pobegli, nemaju para i šta ti ja znam šta, al to ne odgovara činjenicama, da su pare problem, ne bi leteli praznim bombarderima međunarodnim prostorom svakodnevno i provocirali lovce presretače ili pravili baze na severnom polu, a Sirijska vojska 5 godina pre Ruske intervencije sama ratuje, pa može valjda i sad kad su im Rusi razbucali protivnike!

Duke

pre 8 godina

@nenad: Rusija nije banrotirala jeste da su sankcije ostetile ekonomiju ali to je razlika od bankrotiranja.
Ekonomija mnogih EU zemalja i drugih je isto ostecena.
Mnoge zemlje nisu bas odusevljene sankcijama posto oni sami gube puno para.
I rusi samo povecaju trgovinu sa zemljama koje nisu uvele sankcije i tako ublaze efekte sankcija.

Hez

pre 8 godina

I pored velike verovatnoće da ću da ispadnem glup u društvu moram da pitam šta su to "Vazdušno-kosmičke snage"?
(zderavko, 15. mart 2016 11:39)

Zato sto koriste i vazduh (kroz koji lete) i kosmos (odakle osmatraju teren) za sinhronizaciju svojih vojnih akcija.

Oddball

pre 8 godina

@nenad...

Oboreni MiG-21 je bi sirijski.

Rusko povlačenje je preuranjeno i znači ili nastavak sirijske klanice ili implicitnu podelu na Asadov Alavistan koji trenutno kontroliše pomoću sirijske vojske, Hezbolaha, IRG-a i šitskih milicija iz Iraka, zatim Kurdsku Autonomnu (čitaj:samostalnu) oblast i ostale delove Sirije koje će držati (uglavnom) sunitske milicije i/ili radikalni pokreti + IDIL koja ovim potezom praktično opstaje.

Dragan Banjaluka

pre 8 godina

Odlican potez Rusije. E sada ukoliko ISIL odluci da prekine primirje i napadne snage Basara el Asada, onda Rusija ima puno pravo i kredibilitet da sravni sa zemljom Al Nusru i ostale ogranke ISIL-a. Jer kednostavno mogu sada Rusi reci: dalismo im primirje nisu to postovali

djomla

pre 8 godina

Blic krig, na ruski nacin. Kad su napali, zapad sokiran, dok je zapad dosao sebi oni vec zavrsili posao. Ostaju u Siriji sa dve baze, uz mogucnost da u roku od par casova ponovo tamo posalju istu vojsku koju sad vracaju i niko ih ne moze spreciti. Koliko god tehnike tamo imali, svima je jasno da je Sirija pre svegu u ruskim rukama. Cak ce i Asad ostati i dalje.

djordje

pre 8 godina

Ranije su kao posebni rodovi vojske pistojale VVS (vojno-vazdusne sile) tj avijacija i kosmicke sile (interkontinentalne rakete, sateliti...) a sada su ta dva roda spojena i imaju zajednicku komandu i zato i naziv vazdusno-kosmicke sile

Aleksandar

pre 8 godina

Svaka čast na taktici ali stvarno....Učle u sukob,imali vežbu gađanja 6 meseci,logistike....isprobali naoružanje od krstarećih raketa ,podmornica,aviona....suzbili ISIL sa granice Turske na granici sa irakom....misija uspesna...veoma dobar potez!!

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

Ovo je misolovka za Erdogana.Rusi su kompletan radarski sistem instalirali i obezbedili Siriju. Mnogo tehnički modifikovanog oružja je ostalo a i verovatno nove vrste raketa kao i dronovi.U slučaju da krene po zlu tamo su ostali avioni a i razaraci iz Egeja i Kaspijskog jezera.Verovatno i koja podmornica.Kad je u pitanju rat to se rešava šahom. Rusi su najbolji sahisti pa prema tome ne brinem ja za njih.Da ne zaboravimo naoružane Kurde i Sirijce.
Ovo je misolovka za Turke a mogao bi se još neko upecati

Millennium

pre 8 godina

Ovo je pametan potez Rusije, bar sa ove distance. Lako je pričati, ali vojna intervencija nije video igra. To košta, jako puno. A Rusija se ne povlači u potpunosti, već redukuje troškove. Mi naravno ne znamo šta se dogovara van očiju javnosti, ali mi deluje da primirje između opozicije i Asada može da potraje, a snage ID-a su redukovane, iako su i dalje velika pretnja. Rusija izbegava upravo ono što su svi želeli da se zaglibi i da intervencija narušava ekonomiju. Za vreme boravka Rusa tamo, kapaciteti SAA su ojačani, dobili su instrukcije, novu opremu i oružje. Ali, opet kažem, sve zavisi od dogovora velikih sila i mi ne možemo znati šta se iza brega valja.

boris

pre 8 godina

Kakav je potez..ajde..nek se bave analiticari ili ce vreme prosto pokazati...ali meni je nesto drugo interesantnije...brzina donosenja odluke..kako o povlacenju tako i o rasporedjivanju snaga i djelovanje na terenu...Rusi u odnosu na NATO imaju jedan veliki adut,samostalnog odlucivanja sto utice na brzinu i efektivnost..Ukrajina,Krim..zapad se jos uveliko cudio dok je Ruska operacija na terenu uveliko zavrsena...sistem komandovanja u NATO je jako komplikovaniji,sporiji..treba tu da se sloze ili privole bar ovi veci igraci..pa onda skupljaj koaliciju,koliko ko daje vojske,tehnike...pa neka cudna ponasanja kao Turci sto neki dan zabranise na kratko ulazak NATO brodova u svoje vode zbog ovih emigranata..da se razumemo NATO je jako jako mocan...ali prilicno spor..a obzirom da ne daj Boze ako zarate NATO i Rusi nece ratovati konvencionalno ,nego necim najstrasnijim sto imaju...brzina ili drskost ce imati jako veliku ulogu..nadajmo se da taj film necemo gledati

kaljkuljator

pre 8 godina

Cela ova priča je jako zanimljiva - intenzivni vazdušni udari jesu preokrenuli tok rata, pa Kurdi i SAA stvarno imaju inicijativu.
Provincija Latakia je skoro potpuno pod kontrolom SAA, u gradu Alepu SAA je stekla stratešku prednost, a osvajanjem Palmire ISISu će logistika postati prava noćna mora i biće primorani na jurnjavu pustinjom. Kako SAA uz pomoć preostalih ruskih aviona ima potpunu kontrolu vazdušnog prostora, ISIS će biti kao glineni golubovi. Sa druge strane YPG kontroliše najveću teritoriju još od početka rata, preteći da spoji sve teritorije i u nekoj potencijalnoj podeli Sirije da Kurdi dobiju jednu kompaktnu federalnu jedinicu koja bi se prostirala duž cele sirijsko-turske granice, na putu im stoji samo par desetina kilometara ISISove teritorije, a ISIS ovaj rat gubi. Asad ostaje na vlasti, stvari se menjaju doduše (federalizacija i jačanje nekih lokalnih vlasti), pirova i nepotpuna pobeda, ali ipak mnogo više nego što je mogao da se nada. Osim toga, dobija "kurdsku krajinu" - 20ak km prema Turskoj, Kurdi dobijaju svoj Pijemont, a Turci Damoklov mač.
Međutim, rat nije ni blizu gotov, svi su jako umorni, a inicijativa može da bude preokrenuta sa par desetina miliona "saudijskih" ili "turskih" dolara i par hiljada boraca al-Nusra/IS koje bi oni mogli da uvedu u Siriju. Da li su Rusi dobili uverenje Amera da će oni držati svoje kučiće pod kontrolom ili su dobili nešto u Ukrajini, ili obećanje dizanja sankcija...
Ko zna.

una

pre 8 godina

Dragan Banjaluka
ISIL i Al Kaida i njima sl grupe nikad nisu ni bile dio primirja. Oni i dalje ratuju. Primirje moze prekinuti jedino opozicija koja je odustala od napada na vojsku i bore se protiv IS.