Utorak, 15.03.2016.

07:56

Rusi se pakuju, avione spremaju za povratak VIDEO

Rusija je započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije, saopštilo je ministarstvo odbrane u Moskvi.

Izvor: Tanjug

Rusi se pakuju, avione spremaju za povratak VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Obelix

pre 8 godina

Da li ovde neko misli da Rusi nisu sve smisljeno uradili?! Sve je ovo bilo smisljeno, mislim na intervenciju u Siriji i ovo "iznenadno" povlacenje. Koliko se secam kada je pocela intervencija, receno je da ce trajati nekoliko meseci. Nije Putnin Jeljcin, niko danas ne ulazi u neki rat ako nema debeo razlog za to. Nije ni Putin lud da tek tako intervenise u Siriji. Moje misljenje, sto ne znaci da je ispravno, da je sve radjeno iz dva razloga: Prvi da osiguraju Asada i drugi da se digne cena nafte. Oba su ispunjena i ne bih rekao da Rusi beze vec da zadovoljno trljaju ruke. Pri tome, osigurali su i avio i pomorsku bazu (imali su je i ranije), plus su pokrili nebo nad Sirijom. Jos jedna stvar mi je smesna. Prica da ce Rusija da ratuje sa Turskom. Dajte moli vas, pa kome taj rat treba. Ne treba ni Rusima, ni Turskoj, ni NATOu. Koliko god da je NATO jaci od Rusije, nije Rusija bilo ko. Pa cak se ni Americi ne isplati da ratuje sa Rusijom. Naravno ni Rusima sa njima. Uvek se moze naci neka Sirija, Avganistan, Irak...

Gulag

pre 8 godina

više je kumulativnih razloga: 1. sirija se federalizira i potom razbija, pri čemu Rusija zadržava baze na Sredozemlju u Asadovom dijelu Sirije, 2. Stinger koji je srušio sirijski Mig-21 je znak da je SAD započeo s isporukom protuavionskog oružja teroristima, 3. Odustanak Turske od ulaska u Siriju i naravno blokade Bospora za rusku mornaricu, 4. Izrael - kao pasivni promatrač tog džumbusa je odlučio srušiti Asada, a kao što znamo ruski sukob s Izraelom neovisno tko prvi zapuca, rezultira sigurnim nuklearnim ratom sa SAD-om. Izrael je jedina zemlja zbog koje je SAD spreman i na vlastito uništenje. Ovo je samo što se tiče Sirije, tko zna kakvi su ustupci obećani u odnosu na Iran, Ukrajinu, Kinu....

dragan

pre 8 godina

Rusija ostavlja jos jedan zamrznuti konflikt u kome je pobedila i naterala Zapad da potpise primirije.Sto se tice ISISA,zapad ga je stvorio neka se zapad i zeza sa njima,pa nece Rusija previse po teroristima koji se dizu u vazduh pa da Moskva bude Pariz.Ruska strategija zamrznutih konflikta koji mogu da se kontrolisu su u Moldaviji,Ukrajini,Gruziji,Azerbejdzanu,Siriji.Sirija je strateski najvaznije.Njenim gubitkom bi se stvorila prozapadna sunitska koalicija koja bi kontrolisala sve do Irana.

raspućin

pre 8 godina

Ide proleće, sprema se veliko tepanje u Ukrajini. Za ovih 5 meseci svaki od tih aviona u Siriji je leteo bar jednom dnevno znači da su im resursi načeti tj. za tih 5 meseci naleteli su koliko bi za 2-3 godine mirnodopske eksploatacije. Nekima je vreme za remont motora koji se u Siriji ne može obaviti. A u slučaju rata u Ukrajini upravo njih će prve gurnuti u sukob, što da arče očuvanije avione. S druge strane, i ISIS-u i opoziciji su ruke i noge polomljene, uništena su im skladišta municije i goriva, šleperi i oklopna vozila, sada je sirijska vojska u mogućnosti da ih mlati bez većih problema sem ako neko ponovo ne počne da ISIS-u i opoziciji dotura municiju i gorivo.

Rajko

pre 8 godina

Rat je dosta skupa igra.Sa ovom cenom nafte Rusija ni svoj drzavni aparat ne moze da finansira,sve ispod 60$ po barelu je smrt za Rusiju...

Trta

pre 8 godina

"Kako je ovo smesno.Idu da pomognu da se unisti ISIS i sada kada su na korak do slamanja Rusi im bukvalno poklanjaju novi zivot.Iz svega ovoga na kraju ISIS izlazi kao pobednik.
(Zeljko, 15. mart 2016 08:51)"
Slomili su sve sto se avijacijom moglo slomiti... kopnene operacije moraju sirijci sami... ne vidim nista sporno.

beba knezevic

pre 8 godina

I sta su Rusi hteli.Ovo je njihov poraz pred Amerima i pustanje Asada niz vodu...Uvek tako ulete i povuku se...Avganistan,Kosovo,Sirija...

Владимир

pre 8 godina

(Zoki kaze, 15. mart 2016 09:37)

Успели су у ономе што су хтели! Налупали су конвоје са украденом нафтом која би шверцерским каналима стигла преко Турске до Украјне. Десетине хиљада тона нафте.. уништено. Као прво. Као друго, уништили су им локације за прераду нафте, кампове за обуку, чворишта и везе. и отворили пут сиријској регуларној војсци. Палмира је под опсадом, а на Раку се спрема офанзива. Сиријска регуларна је добила већи број тенкова Т-72БМ, Т-90, теренских возила Ивеко и крш балистичких ракета од Ирана. Ове године им стижу нови авиони Миг-29 (24) и Јак-130 (36 комада). Тиме могу да изводе прецизне ударе по терену. У Сирији остаје одређен број техничког особља из Русије као и систем С-400 и С-300. Руси једноставно немају потребе да плаћају трошкове боравка већег броја људи и технике тамо, без потребе. Ако затреба, вратиће се као што су и дошли. Треће, сад не могу Амери и Е.У да кажу како штите Асада док трају преговори. Знају они шта раде. Да не знају не би онако улетели на Крим за 24 часа, а клика са Еуромајдана остала у чуду.

Уживај!

gox

pre 8 godina

Zasto pojedini komentatori brinu za rusku politiku i vojnu intervenciju? Porede Putina,Rusiju sa Milosevicem,Srbijom?! Po njima povlacenje Ruske vojske predstavlja poraz i odustajanje,kao da se ne mogu opet vratiti i dejstvovati po potrebi.

Realista

pre 8 godina

Ovo je bilo za ocekivati. Troskovi rata u Siriji su ocigledno postali nepodnosljivi za rusku ekonomiju, narocito ako se uzme u obzir i vrlo izgledan rat sa Turskom. Odose, kao i u Ukrajini, a da posao nisu zavrsili do kraja...

Zoki kaze

pre 8 godina

Može li neko stručan da objasni o čemu se ovde radi. Zaista me zanima sta rusi smeru i šta stoji iza intervencije u Siriji, a sad i iza povlacenja.

komma

pre 8 godina

Toliko o borbi protiv Islamske drzave, celo vreme suse borili protiv opozicije kakva god ona bila, a cilje je bio da Asad povrati sto vise teritorije pred pregovore

bora

pre 8 godina

Ovde se povlačenje vojske,zamišlja kao srpsko povlačenje preko Albanije!? Kolona pešadije,topovi,komora...
U suštini Putin vraća u Rusiju tridesetak aviona,koji zlu ne trebalo mogu biti u Siriji za sat vremena!! Ostaju standardno ljudstvo,avioni i S-400!!
Naravno da je Putin,postigao sve ciljeve.Da se ne zaboravi,rat je počet sa namerom da se silom ukloni Asad,i da se Rusiji ukine vojna baza u Siriji!
Asad je i dalje na svom mestu,mnogo moćniji nego pre 6 meseci,a Rusija umesto jedne,sada ima dve baze u Siriji!!?O promociji ruskog naoružanja da i ne govorimo.
Toliko o "povlačenju".

Marko

pre 8 godina

Putin je sasvim jasno objasnio zasto sve ovo radi i mislim da je glupo pokusavati naci bilo kakvu pozadinu svega ovoga.
Lepo je covek rekao da hoce da da iskrenu sansu miru.
Sada je sve na zapadu hoce li prestanu da grakcu kako Asad mora da ode ili ce da pristupe miru ozbiljno. S obzirom da je zapad smanjio retoriku kako Asad treba da ode, cak sta vise prestali su o tome i da pricaju, moze se zakljuciti da je zapad primio Putinovu poruku mira.
Za 5 meseci intervencije kicma opozicije je slomljena, 400 naseljenih mesta je oslobodjeno, preko 10000 kvatratnih kilometara teritorije je vraceno pod kontrolu vlade. Opozicija je saterana u jednu provinciju i kontrolisu dva grada tu.
Putin je iskreno pruzio ruku prijateljstva zapadu da bi se ovaj konflikt reso jednom zauvek. Na zapadu je da li ce to prihvatiti.
Uostalom 40 aviona mogu da se preko noci vrate u Siriju i dovrse posao. Cela infrastruktura ostaje tu i bice branjena iz vazduha sa mora i kopna.

Brka

pre 8 godina

Jos samo da se povuku iz Ukrajine,Avhazije i Juzne Osetije.Plasim se da ce biti kao u Avganistanu,kada se povuce jedna super-sila,dodje druga.Vec vidjeno.Tesko narodu.

Victory

pre 8 godina

Znaci da su Rusi pobijedili i da ce da zavlada svjetski mir. Globalnog terorizma vise nece biti. Sirija ulazi u eru blagostanja. A ja i cijene nafte ce da rastu, sasvim slucajno

Cvele

pre 8 godina

Ne brinite.. ;) Baze ostaju ruske, ,,garant mira‘‘, s-400 i avioni su tu, armada se vraća za jedan dan ako treba, nafta obezbeđena, pokazalo se NATO-u ko je ,,tata‘‘... Zaječarac

Zeljko

pre 8 godina

Kako je ovo smesno.Idu da pomognu da se unisti ISIS i sada kada su na korak do slamanja Rusi im bukvalno poklanjaju novi zivot.Iz svega ovoga na kraju ISIS izlazi kao pobednik.

Nemanja

pre 8 godina

Mnogi se pitaju koji su to ciljevi ispunjeni... Po meni je to više nego jasno: osiguranje stare baze i formiranje nove, osiguranje zvanične vojske koja je povratila veliki deo teritorije, sprečavanje dotoka dzihadista iz Turske osvajanjem severa (uz Kurds ostali samo mali prolazi), testiranje i demonstriranje novog oružija (rakete vazduh zemlja sa laserskim navodjenjem, krstareće rakete iz podmornica, sa brodova, maltene ih samo iz svemira nisu gađali), uspostavljanje primirja (gde se želi da učine napori da sve to prestane i da se ujedine protiv Isis-a) itd.
Takodje imamo i "skrivene" ciljeve: destabilisati Evropu koja je uvela sankcije zbog Ukrajine (savršeno uspeva, što svi možemo da vidimo, gde imamo podele, pucanja, jačanje desnice itd.), dogovor oko nafte sa Saudijskoj arabijom, i ko zna još kakvih internih dogovora sa SAD. Ali glavni cilj je definitivno ostvaren: Rusija je ponovo u igri kao supersila...

znanje je krhko3

pre 8 godina

"O cemu li se ovde radi?"
Milosevic - Putin ista prica. Ekonomsku krizu svoje drzave, svog naroda pokrili su ratovima. Obojica su imali svoje "interesne zone", prvi je smatrao da je cela Jugoslavija interesna zona Srba, a i drugi je za svoju zonu preuzeo nesto sto je vec bila istorija (istocna Evropa). Nadalje, i Putin ima svoju Krajinu jer ce i rusko stanovnistvo u Donbasu biti odseceno od ruske pomoci i ostavljeno na nemilost Ukrajine. I Putin ima svoju Republiku Srpsku, Krim nikada od strane zapada nece biti priznat kao deo Rusije (doduse nece se nikad vratiti u Ukrajinu kao ni RS u Bosnu). Osim sto dele ideju u "zajmu za preporod", Putin je pokusao da pokupi lovu od oligarha prosle godine i isto kao i Milosevic sasvim sigurno nesto i zgrnuo, dele i pricu o sankcijama. U startu "sankcije nam nista ne mogu", onda se pojavi neka Radmila Melentijevic da prica kako se u EU menja misljenje i da nemacki privrednici traze ukidanje sankcija Rusiji. Na kraju ispliva da sankcije nece bas kratko trajati. I na kraju dolazi do otvorenog ucesca u ratu na trecem bojistu, a ono sto se sada desava je da ce DANAS PUTIN POTPISATI U ZENEVI SVOJ KUMANOVSKI SPORAZUM! U Siriji ostaje deo ruskih trupa, bas kao sto Srbija ima pravo da rasporedi 2000 stojih policajaca na Kosovu. I vec vidim docek vojnika u Moskvi, docek pobednika kao u Srbiji leta 1999.
Istina je: Putin kaput! A Rusiji zelim sto brzi prolazak kroz sve ono sto mora proci sada.
BTW: Primecujem da smo i seseljizam izvezli u USA.

znanje je krhko3

pre 8 godina

"O cemu li se ovde radi?"
Milosevic - Putin ista prica. Ekonomsku krizu svoje drzave, svog naroda pokrili su ratovima. Obojica su imali svoje "interesne zone", prvi je smatrao da je cela Jugoslavija interesna zona Srba, a i drugi je za svoju zonu preuzeo nesto sto je vec bila istorija (istocna Evropa). Nadalje, i Putin ima svoju Krajinu jer ce i rusko stanovnistvo u Donbasu biti odseceno od ruske pomoci i ostavljeno na nemilost Ukrajine. I Putin ima svoju Republiku Srpsku, Krim nikada od strane zapada nece biti priznat kao deo Rusije (doduse nece se nikad vratiti u Ukrajinu kao ni RS u Bosnu). Osim sto dele ideju u "zajmu za preporod", Putin je pokusao da pokupi lovu od oligarha prosle godine i isto kao i Milosevic sasvim sigurno nesto i zgrnuo, dele i pricu o sankcijama. U startu "sankcije nam nista ne mogu", onda se pojavi neka Radmila Melentijevic da prica kako se u EU menja misljenje i da nemacki privrednici traze ukidanje sankcija Rusiji. Na kraju ispliva da sankcije nece bas kratko trajati. I na kraju dolazi do otvorenog ucesca u ratu na trecem bojistu, a ono sto se sada desava je da ce DANAS PUTIN POTPISATI U ZENEVI SVOJ KUMANOVSKI SPORAZUM! U Siriji ostaje deo ruskih trupa, bas kao sto Srbija ima pravo da rasporedi 2000 stojih policajaca na Kosovu. I vec vidim docek vojnika u Moskvi, docek pobednika kao u Srbiji leta 1999.
Istina je: Putin kaput! A Rusiji zelim sto brzi prolazak kroz sve ono sto mora proci sada.
BTW: Primecujem da smo i seseljizam izvezli u USA.

Nemanja

pre 8 godina

Mnogi se pitaju koji su to ciljevi ispunjeni... Po meni je to više nego jasno: osiguranje stare baze i formiranje nove, osiguranje zvanične vojske koja je povratila veliki deo teritorije, sprečavanje dotoka dzihadista iz Turske osvajanjem severa (uz Kurds ostali samo mali prolazi), testiranje i demonstriranje novog oružija (rakete vazduh zemlja sa laserskim navodjenjem, krstareće rakete iz podmornica, sa brodova, maltene ih samo iz svemira nisu gađali), uspostavljanje primirja (gde se želi da učine napori da sve to prestane i da se ujedine protiv Isis-a) itd.
Takodje imamo i "skrivene" ciljeve: destabilisati Evropu koja je uvela sankcije zbog Ukrajine (savršeno uspeva, što svi možemo da vidimo, gde imamo podele, pucanja, jačanje desnice itd.), dogovor oko nafte sa Saudijskoj arabijom, i ko zna još kakvih internih dogovora sa SAD. Ali glavni cilj je definitivno ostvaren: Rusija je ponovo u igri kao supersila...

Zeljko

pre 8 godina

Kako je ovo smesno.Idu da pomognu da se unisti ISIS i sada kada su na korak do slamanja Rusi im bukvalno poklanjaju novi zivot.Iz svega ovoga na kraju ISIS izlazi kao pobednik.

beba knezevic

pre 8 godina

I sta su Rusi hteli.Ovo je njihov poraz pred Amerima i pustanje Asada niz vodu...Uvek tako ulete i povuku se...Avganistan,Kosovo,Sirija...

Cvele

pre 8 godina

Ne brinite.. ;) Baze ostaju ruske, ,,garant mira‘‘, s-400 i avioni su tu, armada se vraća za jedan dan ako treba, nafta obezbeđena, pokazalo se NATO-u ko je ,,tata‘‘... Zaječarac

komma

pre 8 godina

Toliko o borbi protiv Islamske drzave, celo vreme suse borili protiv opozicije kakva god ona bila, a cilje je bio da Asad povrati sto vise teritorije pred pregovore

Victory

pre 8 godina

Znaci da su Rusi pobijedili i da ce da zavlada svjetski mir. Globalnog terorizma vise nece biti. Sirija ulazi u eru blagostanja. A ja i cijene nafte ce da rastu, sasvim slucajno

bora

pre 8 godina

Ovde se povlačenje vojske,zamišlja kao srpsko povlačenje preko Albanije!? Kolona pešadije,topovi,komora...
U suštini Putin vraća u Rusiju tridesetak aviona,koji zlu ne trebalo mogu biti u Siriji za sat vremena!! Ostaju standardno ljudstvo,avioni i S-400!!
Naravno da je Putin,postigao sve ciljeve.Da se ne zaboravi,rat je počet sa namerom da se silom ukloni Asad,i da se Rusiji ukine vojna baza u Siriji!
Asad je i dalje na svom mestu,mnogo moćniji nego pre 6 meseci,a Rusija umesto jedne,sada ima dve baze u Siriji!!?O promociji ruskog naoružanja da i ne govorimo.
Toliko o "povlačenju".

Marko

pre 8 godina

Putin je sasvim jasno objasnio zasto sve ovo radi i mislim da je glupo pokusavati naci bilo kakvu pozadinu svega ovoga.
Lepo je covek rekao da hoce da da iskrenu sansu miru.
Sada je sve na zapadu hoce li prestanu da grakcu kako Asad mora da ode ili ce da pristupe miru ozbiljno. S obzirom da je zapad smanjio retoriku kako Asad treba da ode, cak sta vise prestali su o tome i da pricaju, moze se zakljuciti da je zapad primio Putinovu poruku mira.
Za 5 meseci intervencije kicma opozicije je slomljena, 400 naseljenih mesta je oslobodjeno, preko 10000 kvatratnih kilometara teritorije je vraceno pod kontrolu vlade. Opozicija je saterana u jednu provinciju i kontrolisu dva grada tu.
Putin je iskreno pruzio ruku prijateljstva zapadu da bi se ovaj konflikt reso jednom zauvek. Na zapadu je da li ce to prihvatiti.
Uostalom 40 aviona mogu da se preko noci vrate u Siriju i dovrse posao. Cela infrastruktura ostaje tu i bice branjena iz vazduha sa mora i kopna.

Brka

pre 8 godina

Jos samo da se povuku iz Ukrajine,Avhazije i Juzne Osetije.Plasim se da ce biti kao u Avganistanu,kada se povuce jedna super-sila,dodje druga.Vec vidjeno.Tesko narodu.

Trta

pre 8 godina

"Kako je ovo smesno.Idu da pomognu da se unisti ISIS i sada kada su na korak do slamanja Rusi im bukvalno poklanjaju novi zivot.Iz svega ovoga na kraju ISIS izlazi kao pobednik.
(Zeljko, 15. mart 2016 08:51)"
Slomili su sve sto se avijacijom moglo slomiti... kopnene operacije moraju sirijci sami... ne vidim nista sporno.

gox

pre 8 godina

Zasto pojedini komentatori brinu za rusku politiku i vojnu intervenciju? Porede Putina,Rusiju sa Milosevicem,Srbijom?! Po njima povlacenje Ruske vojske predstavlja poraz i odustajanje,kao da se ne mogu opet vratiti i dejstvovati po potrebi.

Realista

pre 8 godina

Ovo je bilo za ocekivati. Troskovi rata u Siriji su ocigledno postali nepodnosljivi za rusku ekonomiju, narocito ako se uzme u obzir i vrlo izgledan rat sa Turskom. Odose, kao i u Ukrajini, a da posao nisu zavrsili do kraja...

Rajko

pre 8 godina

Rat je dosta skupa igra.Sa ovom cenom nafte Rusija ni svoj drzavni aparat ne moze da finansira,sve ispod 60$ po barelu je smrt za Rusiju...

Zoki kaze

pre 8 godina

Može li neko stručan da objasni o čemu se ovde radi. Zaista me zanima sta rusi smeru i šta stoji iza intervencije u Siriji, a sad i iza povlacenja.

Владимир

pre 8 godina

(Zoki kaze, 15. mart 2016 09:37)

Успели су у ономе што су хтели! Налупали су конвоје са украденом нафтом која би шверцерским каналима стигла преко Турске до Украјне. Десетине хиљада тона нафте.. уништено. Као прво. Као друго, уништили су им локације за прераду нафте, кампове за обуку, чворишта и везе. и отворили пут сиријској регуларној војсци. Палмира је под опсадом, а на Раку се спрема офанзива. Сиријска регуларна је добила већи број тенкова Т-72БМ, Т-90, теренских возила Ивеко и крш балистичких ракета од Ирана. Ове године им стижу нови авиони Миг-29 (24) и Јак-130 (36 комада). Тиме могу да изводе прецизне ударе по терену. У Сирији остаје одређен број техничког особља из Русије као и систем С-400 и С-300. Руси једноставно немају потребе да плаћају трошкове боравка већег броја људи и технике тамо, без потребе. Ако затреба, вратиће се као што су и дошли. Треће, сад не могу Амери и Е.У да кажу како штите Асада док трају преговори. Знају они шта раде. Да не знају не би онако улетели на Крим за 24 часа, а клика са Еуромајдана остала у чуду.

Уживај!

Obelix

pre 8 godina

Da li ovde neko misli da Rusi nisu sve smisljeno uradili?! Sve je ovo bilo smisljeno, mislim na intervenciju u Siriji i ovo "iznenadno" povlacenje. Koliko se secam kada je pocela intervencija, receno je da ce trajati nekoliko meseci. Nije Putnin Jeljcin, niko danas ne ulazi u neki rat ako nema debeo razlog za to. Nije ni Putin lud da tek tako intervenise u Siriji. Moje misljenje, sto ne znaci da je ispravno, da je sve radjeno iz dva razloga: Prvi da osiguraju Asada i drugi da se digne cena nafte. Oba su ispunjena i ne bih rekao da Rusi beze vec da zadovoljno trljaju ruke. Pri tome, osigurali su i avio i pomorsku bazu (imali su je i ranije), plus su pokrili nebo nad Sirijom. Jos jedna stvar mi je smesna. Prica da ce Rusija da ratuje sa Turskom. Dajte moli vas, pa kome taj rat treba. Ne treba ni Rusima, ni Turskoj, ni NATOu. Koliko god da je NATO jaci od Rusije, nije Rusija bilo ko. Pa cak se ni Americi ne isplati da ratuje sa Rusijom. Naravno ni Rusima sa njima. Uvek se moze naci neka Sirija, Avganistan, Irak...

dragan

pre 8 godina

Rusija ostavlja jos jedan zamrznuti konflikt u kome je pobedila i naterala Zapad da potpise primirije.Sto se tice ISISA,zapad ga je stvorio neka se zapad i zeza sa njima,pa nece Rusija previse po teroristima koji se dizu u vazduh pa da Moskva bude Pariz.Ruska strategija zamrznutih konflikta koji mogu da se kontrolisu su u Moldaviji,Ukrajini,Gruziji,Azerbejdzanu,Siriji.Sirija je strateski najvaznije.Njenim gubitkom bi se stvorila prozapadna sunitska koalicija koja bi kontrolisala sve do Irana.

raspućin

pre 8 godina

Ide proleće, sprema se veliko tepanje u Ukrajini. Za ovih 5 meseci svaki od tih aviona u Siriji je leteo bar jednom dnevno znači da su im resursi načeti tj. za tih 5 meseci naleteli su koliko bi za 2-3 godine mirnodopske eksploatacije. Nekima je vreme za remont motora koji se u Siriji ne može obaviti. A u slučaju rata u Ukrajini upravo njih će prve gurnuti u sukob, što da arče očuvanije avione. S druge strane, i ISIS-u i opoziciji su ruke i noge polomljene, uništena su im skladišta municije i goriva, šleperi i oklopna vozila, sada je sirijska vojska u mogućnosti da ih mlati bez većih problema sem ako neko ponovo ne počne da ISIS-u i opoziciji dotura municiju i gorivo.

Gulag

pre 8 godina

više je kumulativnih razloga: 1. sirija se federalizira i potom razbija, pri čemu Rusija zadržava baze na Sredozemlju u Asadovom dijelu Sirije, 2. Stinger koji je srušio sirijski Mig-21 je znak da je SAD započeo s isporukom protuavionskog oružja teroristima, 3. Odustanak Turske od ulaska u Siriju i naravno blokade Bospora za rusku mornaricu, 4. Izrael - kao pasivni promatrač tog džumbusa je odlučio srušiti Asada, a kao što znamo ruski sukob s Izraelom neovisno tko prvi zapuca, rezultira sigurnim nuklearnim ratom sa SAD-om. Izrael je jedina zemlja zbog koje je SAD spreman i na vlastito uništenje. Ovo je samo što se tiče Sirije, tko zna kakvi su ustupci obećani u odnosu na Iran, Ukrajinu, Kinu....

znanje je krhko3

pre 8 godina

"O cemu li se ovde radi?"
Milosevic - Putin ista prica. Ekonomsku krizu svoje drzave, svog naroda pokrili su ratovima. Obojica su imali svoje "interesne zone", prvi je smatrao da je cela Jugoslavija interesna zona Srba, a i drugi je za svoju zonu preuzeo nesto sto je vec bila istorija (istocna Evropa). Nadalje, i Putin ima svoju Krajinu jer ce i rusko stanovnistvo u Donbasu biti odseceno od ruske pomoci i ostavljeno na nemilost Ukrajine. I Putin ima svoju Republiku Srpsku, Krim nikada od strane zapada nece biti priznat kao deo Rusije (doduse nece se nikad vratiti u Ukrajinu kao ni RS u Bosnu). Osim sto dele ideju u "zajmu za preporod", Putin je pokusao da pokupi lovu od oligarha prosle godine i isto kao i Milosevic sasvim sigurno nesto i zgrnuo, dele i pricu o sankcijama. U startu "sankcije nam nista ne mogu", onda se pojavi neka Radmila Melentijevic da prica kako se u EU menja misljenje i da nemacki privrednici traze ukidanje sankcija Rusiji. Na kraju ispliva da sankcije nece bas kratko trajati. I na kraju dolazi do otvorenog ucesca u ratu na trecem bojistu, a ono sto se sada desava je da ce DANAS PUTIN POTPISATI U ZENEVI SVOJ KUMANOVSKI SPORAZUM! U Siriji ostaje deo ruskih trupa, bas kao sto Srbija ima pravo da rasporedi 2000 stojih policajaca na Kosovu. I vec vidim docek vojnika u Moskvi, docek pobednika kao u Srbiji leta 1999.
Istina je: Putin kaput! A Rusiji zelim sto brzi prolazak kroz sve ono sto mora proci sada.
BTW: Primecujem da smo i seseljizam izvezli u USA.

Cvele

pre 8 godina

Ne brinite.. ;) Baze ostaju ruske, ,,garant mira‘‘, s-400 i avioni su tu, armada se vraća za jedan dan ako treba, nafta obezbeđena, pokazalo se NATO-u ko je ,,tata‘‘... Zaječarac

Nemanja

pre 8 godina

Mnogi se pitaju koji su to ciljevi ispunjeni... Po meni je to više nego jasno: osiguranje stare baze i formiranje nove, osiguranje zvanične vojske koja je povratila veliki deo teritorije, sprečavanje dotoka dzihadista iz Turske osvajanjem severa (uz Kurds ostali samo mali prolazi), testiranje i demonstriranje novog oružija (rakete vazduh zemlja sa laserskim navodjenjem, krstareće rakete iz podmornica, sa brodova, maltene ih samo iz svemira nisu gađali), uspostavljanje primirja (gde se želi da učine napori da sve to prestane i da se ujedine protiv Isis-a) itd.
Takodje imamo i "skrivene" ciljeve: destabilisati Evropu koja je uvela sankcije zbog Ukrajine (savršeno uspeva, što svi možemo da vidimo, gde imamo podele, pucanja, jačanje desnice itd.), dogovor oko nafte sa Saudijskoj arabijom, i ko zna još kakvih internih dogovora sa SAD. Ali glavni cilj je definitivno ostvaren: Rusija je ponovo u igri kao supersila...

Brka

pre 8 godina

Jos samo da se povuku iz Ukrajine,Avhazije i Juzne Osetije.Plasim se da ce biti kao u Avganistanu,kada se povuce jedna super-sila,dodje druga.Vec vidjeno.Tesko narodu.

beba knezevic

pre 8 godina

I sta su Rusi hteli.Ovo je njihov poraz pred Amerima i pustanje Asada niz vodu...Uvek tako ulete i povuku se...Avganistan,Kosovo,Sirija...

Marko

pre 8 godina

Putin je sasvim jasno objasnio zasto sve ovo radi i mislim da je glupo pokusavati naci bilo kakvu pozadinu svega ovoga.
Lepo je covek rekao da hoce da da iskrenu sansu miru.
Sada je sve na zapadu hoce li prestanu da grakcu kako Asad mora da ode ili ce da pristupe miru ozbiljno. S obzirom da je zapad smanjio retoriku kako Asad treba da ode, cak sta vise prestali su o tome i da pricaju, moze se zakljuciti da je zapad primio Putinovu poruku mira.
Za 5 meseci intervencije kicma opozicije je slomljena, 400 naseljenih mesta je oslobodjeno, preko 10000 kvatratnih kilometara teritorije je vraceno pod kontrolu vlade. Opozicija je saterana u jednu provinciju i kontrolisu dva grada tu.
Putin je iskreno pruzio ruku prijateljstva zapadu da bi se ovaj konflikt reso jednom zauvek. Na zapadu je da li ce to prihvatiti.
Uostalom 40 aviona mogu da se preko noci vrate u Siriju i dovrse posao. Cela infrastruktura ostaje tu i bice branjena iz vazduha sa mora i kopna.

komma

pre 8 godina

Toliko o borbi protiv Islamske drzave, celo vreme suse borili protiv opozicije kakva god ona bila, a cilje je bio da Asad povrati sto vise teritorije pred pregovore

Zeljko

pre 8 godina

Kako je ovo smesno.Idu da pomognu da se unisti ISIS i sada kada su na korak do slamanja Rusi im bukvalno poklanjaju novi zivot.Iz svega ovoga na kraju ISIS izlazi kao pobednik.

Trta

pre 8 godina

"Kako je ovo smesno.Idu da pomognu da se unisti ISIS i sada kada su na korak do slamanja Rusi im bukvalno poklanjaju novi zivot.Iz svega ovoga na kraju ISIS izlazi kao pobednik.
(Zeljko, 15. mart 2016 08:51)"
Slomili su sve sto se avijacijom moglo slomiti... kopnene operacije moraju sirijci sami... ne vidim nista sporno.

gox

pre 8 godina

Zasto pojedini komentatori brinu za rusku politiku i vojnu intervenciju? Porede Putina,Rusiju sa Milosevicem,Srbijom?! Po njima povlacenje Ruske vojske predstavlja poraz i odustajanje,kao da se ne mogu opet vratiti i dejstvovati po potrebi.

bora

pre 8 godina

Ovde se povlačenje vojske,zamišlja kao srpsko povlačenje preko Albanije!? Kolona pešadije,topovi,komora...
U suštini Putin vraća u Rusiju tridesetak aviona,koji zlu ne trebalo mogu biti u Siriji za sat vremena!! Ostaju standardno ljudstvo,avioni i S-400!!
Naravno da je Putin,postigao sve ciljeve.Da se ne zaboravi,rat je počet sa namerom da se silom ukloni Asad,i da se Rusiji ukine vojna baza u Siriji!
Asad je i dalje na svom mestu,mnogo moćniji nego pre 6 meseci,a Rusija umesto jedne,sada ima dve baze u Siriji!!?O promociji ruskog naoružanja da i ne govorimo.
Toliko o "povlačenju".

Victory

pre 8 godina

Znaci da su Rusi pobijedili i da ce da zavlada svjetski mir. Globalnog terorizma vise nece biti. Sirija ulazi u eru blagostanja. A ja i cijene nafte ce da rastu, sasvim slucajno

Realista

pre 8 godina

Ovo je bilo za ocekivati. Troskovi rata u Siriji su ocigledno postali nepodnosljivi za rusku ekonomiju, narocito ako se uzme u obzir i vrlo izgledan rat sa Turskom. Odose, kao i u Ukrajini, a da posao nisu zavrsili do kraja...

Rajko

pre 8 godina

Rat je dosta skupa igra.Sa ovom cenom nafte Rusija ni svoj drzavni aparat ne moze da finansira,sve ispod 60$ po barelu je smrt za Rusiju...

dragan

pre 8 godina

Rusija ostavlja jos jedan zamrznuti konflikt u kome je pobedila i naterala Zapad da potpise primirije.Sto se tice ISISA,zapad ga je stvorio neka se zapad i zeza sa njima,pa nece Rusija previse po teroristima koji se dizu u vazduh pa da Moskva bude Pariz.Ruska strategija zamrznutih konflikta koji mogu da se kontrolisu su u Moldaviji,Ukrajini,Gruziji,Azerbejdzanu,Siriji.Sirija je strateski najvaznije.Njenim gubitkom bi se stvorila prozapadna sunitska koalicija koja bi kontrolisala sve do Irana.

Gulag

pre 8 godina

više je kumulativnih razloga: 1. sirija se federalizira i potom razbija, pri čemu Rusija zadržava baze na Sredozemlju u Asadovom dijelu Sirije, 2. Stinger koji je srušio sirijski Mig-21 je znak da je SAD započeo s isporukom protuavionskog oružja teroristima, 3. Odustanak Turske od ulaska u Siriju i naravno blokade Bospora za rusku mornaricu, 4. Izrael - kao pasivni promatrač tog džumbusa je odlučio srušiti Asada, a kao što znamo ruski sukob s Izraelom neovisno tko prvi zapuca, rezultira sigurnim nuklearnim ratom sa SAD-om. Izrael je jedina zemlja zbog koje je SAD spreman i na vlastito uništenje. Ovo je samo što se tiče Sirije, tko zna kakvi su ustupci obećani u odnosu na Iran, Ukrajinu, Kinu....

Владимир

pre 8 godina

(Zoki kaze, 15. mart 2016 09:37)

Успели су у ономе што су хтели! Налупали су конвоје са украденом нафтом која би шверцерским каналима стигла преко Турске до Украјне. Десетине хиљада тона нафте.. уништено. Као прво. Као друго, уништили су им локације за прераду нафте, кампове за обуку, чворишта и везе. и отворили пут сиријској регуларној војсци. Палмира је под опсадом, а на Раку се спрема офанзива. Сиријска регуларна је добила већи број тенкова Т-72БМ, Т-90, теренских возила Ивеко и крш балистичких ракета од Ирана. Ове године им стижу нови авиони Миг-29 (24) и Јак-130 (36 комада). Тиме могу да изводе прецизне ударе по терену. У Сирији остаје одређен број техничког особља из Русије као и систем С-400 и С-300. Руси једноставно немају потребе да плаћају трошкове боравка већег броја људи и технике тамо, без потребе. Ако затреба, вратиће се као што су и дошли. Треће, сад не могу Амери и Е.У да кажу како штите Асада док трају преговори. Знају они шта раде. Да не знају не би онако улетели на Крим за 24 часа, а клика са Еуромајдана остала у чуду.

Уживај!

Obelix

pre 8 godina

Da li ovde neko misli da Rusi nisu sve smisljeno uradili?! Sve je ovo bilo smisljeno, mislim na intervenciju u Siriji i ovo "iznenadno" povlacenje. Koliko se secam kada je pocela intervencija, receno je da ce trajati nekoliko meseci. Nije Putnin Jeljcin, niko danas ne ulazi u neki rat ako nema debeo razlog za to. Nije ni Putin lud da tek tako intervenise u Siriji. Moje misljenje, sto ne znaci da je ispravno, da je sve radjeno iz dva razloga: Prvi da osiguraju Asada i drugi da se digne cena nafte. Oba su ispunjena i ne bih rekao da Rusi beze vec da zadovoljno trljaju ruke. Pri tome, osigurali su i avio i pomorsku bazu (imali su je i ranije), plus su pokrili nebo nad Sirijom. Jos jedna stvar mi je smesna. Prica da ce Rusija da ratuje sa Turskom. Dajte moli vas, pa kome taj rat treba. Ne treba ni Rusima, ni Turskoj, ni NATOu. Koliko god da je NATO jaci od Rusije, nije Rusija bilo ko. Pa cak se ni Americi ne isplati da ratuje sa Rusijom. Naravno ni Rusima sa njima. Uvek se moze naci neka Sirija, Avganistan, Irak...

Zoki kaze

pre 8 godina

Može li neko stručan da objasni o čemu se ovde radi. Zaista me zanima sta rusi smeru i šta stoji iza intervencije u Siriji, a sad i iza povlacenja.

raspućin

pre 8 godina

Ide proleće, sprema se veliko tepanje u Ukrajini. Za ovih 5 meseci svaki od tih aviona u Siriji je leteo bar jednom dnevno znači da su im resursi načeti tj. za tih 5 meseci naleteli su koliko bi za 2-3 godine mirnodopske eksploatacije. Nekima je vreme za remont motora koji se u Siriji ne može obaviti. A u slučaju rata u Ukrajini upravo njih će prve gurnuti u sukob, što da arče očuvanije avione. S druge strane, i ISIS-u i opoziciji su ruke i noge polomljene, uništena su im skladišta municije i goriva, šleperi i oklopna vozila, sada je sirijska vojska u mogućnosti da ih mlati bez većih problema sem ako neko ponovo ne počne da ISIS-u i opoziciji dotura municiju i gorivo.