Petak, 26.02.2016.

12:22

Filip David dobio nagradu i ogradio se od Nikolića

Pisac Filip David primio je nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji i tom prilikom ogradio se od prisustva predsednika Nikolića na dodeli.

Izvor: Beta

Filip David dobio nagradu i ogradio se od Nikoliæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav Nikolić

pre 8 godina

Predivni i prečasni gospodine Filipe Davide. Hvala Vam na divnim otmenim rečima o Vašem "ograđivanju", jer tako govori čestit i častan učeni čovek Srbije, koji je svojim delom zadužio naciju. Vaše delo i Vaše reči treba slediti i stalno ih ponavljati, jer će nas poltroni i dupeuliznici, koji nas kroz istoriju stalno prate kao najopasnija kob, načisto uništiti. Iz Vaših usta kao da je progovorio sami Gospod Bog. Živi nam, zdravi i srećni bili.

ivan90

pre 8 godina

Što se izjave gospodina Davida tiče,podržavam gest i takvu, kako su ovde već neki pre mene istakli, javno izgovorenu reč. Mislim da se od kritike institucija vrlo ogradio - pročitajte malo bolje izjavu vi koji ga kritikujete zbog toga - a za to što je svakako primio nagradu, pa kada bi svi koji se ne slažu sa predsednikom prestali da primaju nagrade pri dodelama na kojima je on prisutan, bojim se da niko te nagrade ne bi ni dobijao.
Za kraj, što se izjave ministra Tasovca tiče, nemam komenar, osim da doslovno zvuči kao tipičan botovski odgovor na društvenim mrežama...

Ivana

pre 8 godina

@Pozdrav iz Toronta
Poštovani, a da se malo vratite da živite u Srbiji pa da onda delite lekcije o lepom ponašanju. Lako je pametovati sa udaljenosti od više hiljada kilometara. Takav patriotizam mi je oduvek bio najomiljeniji.

Doktor Covke,Doktor Terza,Doktor Nesa..

pre 8 godina

Evo ja sam glasao za Tomu i Vucica,jer mi je bilo lose kada su bili zuti.Toma i Vucko su isli po stalama i hovorili da ce da pomognu seljake,da ce da proizvodimo hranu za celu Rusiju i Evropu,Kinu,da ce drzava da da nepovratna sredstva bilo kome ko prosirava proizvodne pogone bilo staluili radnju...Slagali su nas i kradu nas svakog dana.Zato mi ne odgovaraju,a odgovarali bi kada bi zavrsili u zatvoru za svaku laz koju su obecali.
Srdacan pozdrav za botove i b92 koji me je iznenadio jer je objavio ovu vest u vezi super deke,koji pokazuje da nije senilan.

Jos jedan pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

@Pozdrav iz Toronta
Srecom, ima nas ovde i koji nismo zaboravili srpski jezik, pa vrlo dobro razumemo sta je napisano, a opisuje ono sto se desilo.
Nagradu nije dodeljivao Predsednik (sto je vrlo logicno), vec kulturna institucija Srbije.
Pravo je nagradjenog da kaze sta god zeli i smatra da je primereno.
Da, mogao je i da odbije nagradu, ali ovaj cin za nas koji navijamo za intelekualnu Srbiju, a ne falsifikovane diplome, ima znacaj.
Gospodin pisac je to uradio zbog nas.

Beloved

pre 8 godina

@Crkotina pored puta
Činjenica je da je i EU čestitala Nikoliću na izboru za predsednika Srbije u 17h na dan izbora. Slučajnost ? Nešto baš i ne verujem ! Da, inače svako ima pravo da kaže šta misli i oseća ako još uvek živimo u demokratiji. Nikolić Tomislav nije moj predsednik i nemate pravo da mi branite da to mislim i kažem.

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

Kakva nekultura i licemerje. Prvo pljunes coveka koji predstavlja instituciju a onda primis nagradu. Pa jos sve podrzano od vecine posetilaca sajta. Stvarno smo na dnu.

Dijaspora

pre 8 godina

Poštovani gospodine...
Od srca hvala, na vašem,pre svega hrabrom gestu!
Na trenutak ste nam vratili veru, da još postoji poštenja,morala i doslednosti kod čoveka,pogotovo u našoj Srbiji!!
Još jednom veliko HVALA!

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Izjava je u redu i na mestu. Samo, da sam ja bio na Filipovom mestu, ja bih odbio da primim i nagradu. Kakva je svrha "ogradjivanja" od onog ko ti dodeljuje nagradu ako ces ipak da jedes iz njegove ruke? To vec u startu umanjuje vrednost i simboliku tvog gesta i cini te isto onoliko licemernim kao i osobu protiv koje - navodno - protestvujes.

Kurajber

pre 8 godina

Botovi jedni i drugi, crveni i žuti, plavi i zeleni jadni ste do bola i svi isti u dlaku. Kakvi ste i ne možemo imati bolju državu i ne zaslužujemo je drugačiju. Dok ste VI takvi nema tu promene samo se ponavlja ono; sjaši Kurta da uzjaši Murta. I to traje već x godina a vi se ne menjate niti se menja bilo šta oko vas. Operisani ste od morala i tu nažalost nema pomoći.

zagor

pre 8 godina

ovog deku inace ne cenim previse, niti se slazem sa njegovim stavovima, ali za ovaj gest STANDING OVATION!
p.s. kao i vama sto ste objavili ovu vest

Filozof

pre 8 godina

Postoje vremena gospodine Tasovac kada se smatra da je poraz jednog drustva ako se kultura pisci slikari glumci i reziseri ne odrede prema politickim trendovima i njihovim protagonistima. Kultura se bavi ne samo ljepotom nego i drustvom a politika je odraz tog drustva i u krajnjoj liniji reflektuje se na nase zivote, ugled, pobede i poraze i tu najmnaje mislim na vojne. Videli smo kako je SANU modifikovala nasu svest 90tih upravo zato sto su protivnici tada aktualnog tumacenja "srpstva" zanemili ili pobegli iz zemlje...

Crkotina pored puta

pre 8 godina

Činjenica: Tomislav Nikolić je legalno izabrani Predsednik Republike Srbije na regularnim izborima 2012. godine.
Činjenica: tomislav Nikolić je većinom glasova u drugom izbornom krugu pobedio protivkandidata Borisa Tadića.
Činjenica: Niko od posmatrača izbornog procesa, stranih i domaćih, nije uočio veće propuste u izbornom procesu, koje bi mogle da ukažu na drugačiji rezultat predsedničkih izbora, ili da insinuiraju da je došlo do falsifikovanja narodne volje.
Činjenica: Protivkandidat, gubitnik, je čestitao Nikoliću na podedi.
Činjenica: Partija kojoj je pripadao kandidat koji je izgubio predsedničke izbore je čestitala Nikoliću na pobedi.
Činjenica: Ako krenemo od postulata demokratije, a to je jedan čovek, jedan glas, i od demokratskog procesa i procedure kojom se bira Predsednik države, Tomislav Nikolić JESTE legalno izabrani Predsednik.
Sviđalo se to nekome, ili ne!
I to je VEĆINSKA volja naroda.
Po opredeljenju sam monarhista, i kao takav ne pridajem značaj instituciji Predsednika Republike.
Ali, to me ne oslobadja obaveze da, kao gradjanin Republike Srbije, ne poštujem volju većine gradjana Srbije, i da se bar u javnosti ne ponašam vaspitano, civilizovano i sa dozom poštovanja prema većinskom stavu gradjana Srbije iskazanom na izborima.
Ružan, bespotreban i neprimeren gest g-dina Davida koji nije primeren njegovom intelektu i godinama.

Don Quijote

pre 8 godina

Cestitke Filipu Davidu za knjizevni rad, nagradu, integritet i princip.
I ja bih se ogradio i od onakvog predsednika i od onakvog ministra kulture.

miya

pre 8 godina

Nečuveno..izabrani predsednik je institucija. Ja sam glasao za Borisa Tadića i izgubili smo većinu. Nikolić je predsednik, nije monarh. Kada na mesto predsednika dodje kandidat Roma, za mene će biti predsednik. Čudi me od Davida toliko nerazumevanje demokratije. U ličnim kontaktima i privatnim razgovorima iznositi lične stavove je jedno a ovo je doprinos nečemu sasvim drugom.

tračak svetlosti u tunelu života

pre 8 godina

Svaka čast na ličnom mišljenju. Znajte da diste usamljeni.
Puno poštovanje na iskrenosti, hrabrosti, i poštovanju sopstvenih moralnih načela.

Vladimir

pre 8 godina

Ружан и непристојан гест, па да је Шолохов а не Давид. Како се поштује "институција Председника Републике", а истовремено се ограђује од особе која покрива ту позицију? Своје мишљење је требао да искаже у некој другој прилици, а не да користи пригоду коју је држава њему орнанизовала у част. Уздржаност и пристојност, и ако не красе Николића, требало би да буду атрибути оних који га критикују.

Komunista

pre 8 godina

Bravo čika Filipe, tačno u centar. A komentar jednog prorežimskog Ministra, na reči takve intelektualne gromade kao što je Filip David, je krajnje neprimeren, nepristojan, da ne kažem ulizički. Što se tiče Nikolića, on da ima imalo morala, ćasti i obraza, posle ovih Davidovih reči bi se dubooooooooko zamislio.

Danilo

pre 8 godina

Kapiram sto mu vi politicki protivnici Nikolica cestitate,sve to razumem.Ali ja kao neutralan,kao neko ko misli da Nikolic ne bi trebao da bude predsednik,zbog afere sa diplomom mislim da je pisac preterao.Cemu potreba da se kaze da se ogradjuje od Nikolica?Kakve to veze ima sa nagradom?Da li neko zbog nagrade misli da on deli politicke stavove sa Nikolicem?Kakav je da je,predsednik je,sta drugo predsednik treba da radi nego da se pojavljuje na ovakvim skupovima.Ionako su mu mala ovlascenja.Po meni sasvim nepotreban po malo uvredljiv komentar i uvodjenje politike gde joj mesto nije.

Dobronamerni

pre 8 godina

"Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je uveren da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije"

Samo neodgovorna kultura ostaje nema i gluha na drustvena dogadjanja pogotovu na problematicne politicke ideologije koja je kod nas usla u sve pore drustva i kada politika deli sve pore drustva ukljucujuci kulturu na izdajnike i patriJote.

David je pokazao zavidnu doslednost retku na ovim prostorima.

Nesha

pre 8 godina

Naklon gospodinu Davidu.

Kada bi u Srbiji bilo više hrabrih ljudi koji ne kalkulišu nekakvim nagradicama ili ordenčićima uradilo isto ili slično, skratili bi period potonuća Srbije za barem 5 godina.

Ma, dovoljno bi bilo da su vaterpolisti iskazali protest što igraju u Areni pred botovima...

Ali, nema, izgleda hrabrosti među ljudima... Ili nema ljudi.

marko

pre 8 godina

postujem njegovo misljenje, kao i on moje, podrzavam predsednika nikolica i premijera vucica, to su pokazali i pokazace izbori,demokratski, nema ljutnje

Realno

pre 8 godina

Svaka čast gospodinu piscu, zaslužena nagrada i prave reči!
I knjige su provodnici istine, a živa reč je takođe bitna da proprati pravo stanje u životu i kulturi.

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Bravo za Filipa Davida - pisac i covek sa integritetom. Sa obzirom na njegovo delo i lik prvi bi mu zamerio da nije jasno rekao da prisustvo Nikolica ne znaci bilo kakvu identifikaciju sa njegovom politikom. Da nije to rekao u mojim ocima bio bi samo jos jedna prodana dusa ciji nesporni integritet uprljan dodvornistvom.

Jurij Googlarin

pre 8 godina

Kultura bira stranu, demokratiju, slobodu izrazavanja, ljudska prava, a protiv je cenzure, samocenzure, tj. imperativa da "bira reci" sem kada je to u funkciji umetnicke/naucne estetike i gore pomenutih vrednsti.

AntiPutin

pre 8 godina

Svaka cast Filipu Davidu! Ipak u ovoj zemlji ima pametnih, postenih i hrabrih ljudi.... ima vrlo malo takvih ljudi, i jedan od njih je Filip David.

Dobronamerni

pre 8 godina

"Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je uveren da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije"

Samo neodgovorna kultura ostaje nema i gluha na drustvena dogadjanja pogotovu na problematicne politicke ideologije koja je kod nas usla u sve pore drustva i kada politika deli sve pore drustva ukljucujuci kulturu na izdajnike i patriJote.

David je pokazao zavidnu doslednost retku na ovim prostorima.

AntiPutin

pre 8 godina

Svaka cast Filipu Davidu! Ipak u ovoj zemlji ima pametnih, postenih i hrabrih ljudi.... ima vrlo malo takvih ljudi, i jedan od njih je Filip David.

Don Quijote

pre 8 godina

Cestitke Filipu Davidu za knjizevni rad, nagradu, integritet i princip.
I ja bih se ogradio i od onakvog predsednika i od onakvog ministra kulture.

tračak svetlosti u tunelu života

pre 8 godina

Svaka čast na ličnom mišljenju. Znajte da diste usamljeni.
Puno poštovanje na iskrenosti, hrabrosti, i poštovanju sopstvenih moralnih načela.

Nesha

pre 8 godina

Naklon gospodinu Davidu.

Kada bi u Srbiji bilo više hrabrih ljudi koji ne kalkulišu nekakvim nagradicama ili ordenčićima uradilo isto ili slično, skratili bi period potonuća Srbije za barem 5 godina.

Ma, dovoljno bi bilo da su vaterpolisti iskazali protest što igraju u Areni pred botovima...

Ali, nema, izgleda hrabrosti među ljudima... Ili nema ljudi.

Komunista

pre 8 godina

Bravo čika Filipe, tačno u centar. A komentar jednog prorežimskog Ministra, na reči takve intelektualne gromade kao što je Filip David, je krajnje neprimeren, nepristojan, da ne kažem ulizički. Što se tiče Nikolića, on da ima imalo morala, ćasti i obraza, posle ovih Davidovih reči bi se dubooooooooko zamislio.

Filozof

pre 8 godina

Postoje vremena gospodine Tasovac kada se smatra da je poraz jednog drustva ako se kultura pisci slikari glumci i reziseri ne odrede prema politickim trendovima i njihovim protagonistima. Kultura se bavi ne samo ljepotom nego i drustvom a politika je odraz tog drustva i u krajnjoj liniji reflektuje se na nase zivote, ugled, pobede i poraze i tu najmnaje mislim na vojne. Videli smo kako je SANU modifikovala nasu svest 90tih upravo zato sto su protivnici tada aktualnog tumacenja "srpstva" zanemili ili pobegli iz zemlje...

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Bravo za Filipa Davida - pisac i covek sa integritetom. Sa obzirom na njegovo delo i lik prvi bi mu zamerio da nije jasno rekao da prisustvo Nikolica ne znaci bilo kakvu identifikaciju sa njegovom politikom. Da nije to rekao u mojim ocima bio bi samo jos jedna prodana dusa ciji nesporni integritet uprljan dodvornistvom.

Realno

pre 8 godina

Svaka čast gospodinu piscu, zaslužena nagrada i prave reči!
I knjige su provodnici istine, a živa reč je takođe bitna da proprati pravo stanje u životu i kulturi.

Jurij Googlarin

pre 8 godina

Kultura bira stranu, demokratiju, slobodu izrazavanja, ljudska prava, a protiv je cenzure, samocenzure, tj. imperativa da "bira reci" sem kada je to u funkciji umetnicke/naucne estetike i gore pomenutih vrednsti.

Kurajber

pre 8 godina

Botovi jedni i drugi, crveni i žuti, plavi i zeleni jadni ste do bola i svi isti u dlaku. Kakvi ste i ne možemo imati bolju državu i ne zaslužujemo je drugačiju. Dok ste VI takvi nema tu promene samo se ponavlja ono; sjaši Kurta da uzjaši Murta. I to traje već x godina a vi se ne menjate niti se menja bilo šta oko vas. Operisani ste od morala i tu nažalost nema pomoći.

zagor

pre 8 godina

ovog deku inace ne cenim previse, niti se slazem sa njegovim stavovima, ali za ovaj gest STANDING OVATION!
p.s. kao i vama sto ste objavili ovu vest

Dijaspora

pre 8 godina

Poštovani gospodine...
Od srca hvala, na vašem,pre svega hrabrom gestu!
Na trenutak ste nam vratili veru, da još postoji poštenja,morala i doslednosti kod čoveka,pogotovo u našoj Srbiji!!
Još jednom veliko HVALA!

Crkotina pored puta

pre 8 godina

Činjenica: Tomislav Nikolić je legalno izabrani Predsednik Republike Srbije na regularnim izborima 2012. godine.
Činjenica: tomislav Nikolić je većinom glasova u drugom izbornom krugu pobedio protivkandidata Borisa Tadića.
Činjenica: Niko od posmatrača izbornog procesa, stranih i domaćih, nije uočio veće propuste u izbornom procesu, koje bi mogle da ukažu na drugačiji rezultat predsedničkih izbora, ili da insinuiraju da je došlo do falsifikovanja narodne volje.
Činjenica: Protivkandidat, gubitnik, je čestitao Nikoliću na podedi.
Činjenica: Partija kojoj je pripadao kandidat koji je izgubio predsedničke izbore je čestitala Nikoliću na pobedi.
Činjenica: Ako krenemo od postulata demokratije, a to je jedan čovek, jedan glas, i od demokratskog procesa i procedure kojom se bira Predsednik države, Tomislav Nikolić JESTE legalno izabrani Predsednik.
Sviđalo se to nekome, ili ne!
I to je VEĆINSKA volja naroda.
Po opredeljenju sam monarhista, i kao takav ne pridajem značaj instituciji Predsednika Republike.
Ali, to me ne oslobadja obaveze da, kao gradjanin Republike Srbije, ne poštujem volju većine gradjana Srbije, i da se bar u javnosti ne ponašam vaspitano, civilizovano i sa dozom poštovanja prema većinskom stavu gradjana Srbije iskazanom na izborima.
Ružan, bespotreban i neprimeren gest g-dina Davida koji nije primeren njegovom intelektu i godinama.

Vladimir

pre 8 godina

Ружан и непристојан гест, па да је Шолохов а не Давид. Како се поштује "институција Председника Републике", а истовремено се ограђује од особе која покрива ту позицију? Своје мишљење је требао да искаже у некој другој прилици, а не да користи пригоду коју је држава њему орнанизовала у част. Уздржаност и пристојност, и ако не красе Николића, требало би да буду атрибути оних који га критикују.

miya

pre 8 godina

Nečuveno..izabrani predsednik je institucija. Ja sam glasao za Borisa Tadića i izgubili smo većinu. Nikolić je predsednik, nije monarh. Kada na mesto predsednika dodje kandidat Roma, za mene će biti predsednik. Čudi me od Davida toliko nerazumevanje demokratije. U ličnim kontaktima i privatnim razgovorima iznositi lične stavove je jedno a ovo je doprinos nečemu sasvim drugom.

Doktor Covke,Doktor Terza,Doktor Nesa..

pre 8 godina

Evo ja sam glasao za Tomu i Vucica,jer mi je bilo lose kada su bili zuti.Toma i Vucko su isli po stalama i hovorili da ce da pomognu seljake,da ce da proizvodimo hranu za celu Rusiju i Evropu,Kinu,da ce drzava da da nepovratna sredstva bilo kome ko prosirava proizvodne pogone bilo staluili radnju...Slagali su nas i kradu nas svakog dana.Zato mi ne odgovaraju,a odgovarali bi kada bi zavrsili u zatvoru za svaku laz koju su obecali.
Srdacan pozdrav za botove i b92 koji me je iznenadio jer je objavio ovu vest u vezi super deke,koji pokazuje da nije senilan.

Danilo

pre 8 godina

Kapiram sto mu vi politicki protivnici Nikolica cestitate,sve to razumem.Ali ja kao neutralan,kao neko ko misli da Nikolic ne bi trebao da bude predsednik,zbog afere sa diplomom mislim da je pisac preterao.Cemu potreba da se kaze da se ogradjuje od Nikolica?Kakve to veze ima sa nagradom?Da li neko zbog nagrade misli da on deli politicke stavove sa Nikolicem?Kakav je da je,predsednik je,sta drugo predsednik treba da radi nego da se pojavljuje na ovakvim skupovima.Ionako su mu mala ovlascenja.Po meni sasvim nepotreban po malo uvredljiv komentar i uvodjenje politike gde joj mesto nije.

Jos jedan pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

@Pozdrav iz Toronta
Srecom, ima nas ovde i koji nismo zaboravili srpski jezik, pa vrlo dobro razumemo sta je napisano, a opisuje ono sto se desilo.
Nagradu nije dodeljivao Predsednik (sto je vrlo logicno), vec kulturna institucija Srbije.
Pravo je nagradjenog da kaze sta god zeli i smatra da je primereno.
Da, mogao je i da odbije nagradu, ali ovaj cin za nas koji navijamo za intelekualnu Srbiju, a ne falsifikovane diplome, ima znacaj.
Gospodin pisac je to uradio zbog nas.

Beloved

pre 8 godina

@Crkotina pored puta
Činjenica je da je i EU čestitala Nikoliću na izboru za predsednika Srbije u 17h na dan izbora. Slučajnost ? Nešto baš i ne verujem ! Da, inače svako ima pravo da kaže šta misli i oseća ako još uvek živimo u demokratiji. Nikolić Tomislav nije moj predsednik i nemate pravo da mi branite da to mislim i kažem.

Ivana

pre 8 godina

@Pozdrav iz Toronta
Poštovani, a da se malo vratite da živite u Srbiji pa da onda delite lekcije o lepom ponašanju. Lako je pametovati sa udaljenosti od više hiljada kilometara. Takav patriotizam mi je oduvek bio najomiljeniji.

Miroslav Nikolić

pre 8 godina

Predivni i prečasni gospodine Filipe Davide. Hvala Vam na divnim otmenim rečima o Vašem "ograđivanju", jer tako govori čestit i častan učeni čovek Srbije, koji je svojim delom zadužio naciju. Vaše delo i Vaše reči treba slediti i stalno ih ponavljati, jer će nas poltroni i dupeuliznici, koji nas kroz istoriju stalno prate kao najopasnija kob, načisto uništiti. Iz Vaših usta kao da je progovorio sami Gospod Bog. Živi nam, zdravi i srećni bili.

ivan90

pre 8 godina

Što se izjave gospodina Davida tiče,podržavam gest i takvu, kako su ovde već neki pre mene istakli, javno izgovorenu reč. Mislim da se od kritike institucija vrlo ogradio - pročitajte malo bolje izjavu vi koji ga kritikujete zbog toga - a za to što je svakako primio nagradu, pa kada bi svi koji se ne slažu sa predsednikom prestali da primaju nagrade pri dodelama na kojima je on prisutan, bojim se da niko te nagrade ne bi ni dobijao.
Za kraj, što se izjave ministra Tasovca tiče, nemam komenar, osim da doslovno zvuči kao tipičan botovski odgovor na društvenim mrežama...

marko

pre 8 godina

postujem njegovo misljenje, kao i on moje, podrzavam predsednika nikolica i premijera vucica, to su pokazali i pokazace izbori,demokratski, nema ljutnje

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Izjava je u redu i na mestu. Samo, da sam ja bio na Filipovom mestu, ja bih odbio da primim i nagradu. Kakva je svrha "ogradjivanja" od onog ko ti dodeljuje nagradu ako ces ipak da jedes iz njegove ruke? To vec u startu umanjuje vrednost i simboliku tvog gesta i cini te isto onoliko licemernim kao i osobu protiv koje - navodno - protestvujes.

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

Kakva nekultura i licemerje. Prvo pljunes coveka koji predstavlja instituciju a onda primis nagradu. Pa jos sve podrzano od vecine posetilaca sajta. Stvarno smo na dnu.

Crkotina pored puta

pre 8 godina

Činjenica: Tomislav Nikolić je legalno izabrani Predsednik Republike Srbije na regularnim izborima 2012. godine.
Činjenica: tomislav Nikolić je većinom glasova u drugom izbornom krugu pobedio protivkandidata Borisa Tadića.
Činjenica: Niko od posmatrača izbornog procesa, stranih i domaćih, nije uočio veće propuste u izbornom procesu, koje bi mogle da ukažu na drugačiji rezultat predsedničkih izbora, ili da insinuiraju da je došlo do falsifikovanja narodne volje.
Činjenica: Protivkandidat, gubitnik, je čestitao Nikoliću na podedi.
Činjenica: Partija kojoj je pripadao kandidat koji je izgubio predsedničke izbore je čestitala Nikoliću na pobedi.
Činjenica: Ako krenemo od postulata demokratije, a to je jedan čovek, jedan glas, i od demokratskog procesa i procedure kojom se bira Predsednik države, Tomislav Nikolić JESTE legalno izabrani Predsednik.
Sviđalo se to nekome, ili ne!
I to je VEĆINSKA volja naroda.
Po opredeljenju sam monarhista, i kao takav ne pridajem značaj instituciji Predsednika Republike.
Ali, to me ne oslobadja obaveze da, kao gradjanin Republike Srbije, ne poštujem volju većine gradjana Srbije, i da se bar u javnosti ne ponašam vaspitano, civilizovano i sa dozom poštovanja prema većinskom stavu gradjana Srbije iskazanom na izborima.
Ružan, bespotreban i neprimeren gest g-dina Davida koji nije primeren njegovom intelektu i godinama.

Vladimir

pre 8 godina

Ружан и непристојан гест, па да је Шолохов а не Давид. Како се поштује "институција Председника Републике", а истовремено се ограђује од особе која покрива ту позицију? Своје мишљење је требао да искаже у некој другој прилици, а не да користи пригоду коју је држава њему орнанизовала у част. Уздржаност и пристојност, и ако не красе Николића, требало би да буду атрибути оних који га критикују.

marko

pre 8 godina

postujem njegovo misljenje, kao i on moje, podrzavam predsednika nikolica i premijera vucica, to su pokazali i pokazace izbori,demokratski, nema ljutnje

miya

pre 8 godina

Nečuveno..izabrani predsednik je institucija. Ja sam glasao za Borisa Tadića i izgubili smo većinu. Nikolić je predsednik, nije monarh. Kada na mesto predsednika dodje kandidat Roma, za mene će biti predsednik. Čudi me od Davida toliko nerazumevanje demokratije. U ličnim kontaktima i privatnim razgovorima iznositi lične stavove je jedno a ovo je doprinos nečemu sasvim drugom.

Danilo

pre 8 godina

Kapiram sto mu vi politicki protivnici Nikolica cestitate,sve to razumem.Ali ja kao neutralan,kao neko ko misli da Nikolic ne bi trebao da bude predsednik,zbog afere sa diplomom mislim da je pisac preterao.Cemu potreba da se kaze da se ogradjuje od Nikolica?Kakve to veze ima sa nagradom?Da li neko zbog nagrade misli da on deli politicke stavove sa Nikolicem?Kakav je da je,predsednik je,sta drugo predsednik treba da radi nego da se pojavljuje na ovakvim skupovima.Ionako su mu mala ovlascenja.Po meni sasvim nepotreban po malo uvredljiv komentar i uvodjenje politike gde joj mesto nije.

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

Kakva nekultura i licemerje. Prvo pljunes coveka koji predstavlja instituciju a onda primis nagradu. Pa jos sve podrzano od vecine posetilaca sajta. Stvarno smo na dnu.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Izjava je u redu i na mestu. Samo, da sam ja bio na Filipovom mestu, ja bih odbio da primim i nagradu. Kakva je svrha "ogradjivanja" od onog ko ti dodeljuje nagradu ako ces ipak da jedes iz njegove ruke? To vec u startu umanjuje vrednost i simboliku tvog gesta i cini te isto onoliko licemernim kao i osobu protiv koje - navodno - protestvujes.

Don Quijote

pre 8 godina

Cestitke Filipu Davidu za knjizevni rad, nagradu, integritet i princip.
I ja bih se ogradio i od onakvog predsednika i od onakvog ministra kulture.

AntiPutin

pre 8 godina

Svaka cast Filipu Davidu! Ipak u ovoj zemlji ima pametnih, postenih i hrabrih ljudi.... ima vrlo malo takvih ljudi, i jedan od njih je Filip David.

tračak svetlosti u tunelu života

pre 8 godina

Svaka čast na ličnom mišljenju. Znajte da diste usamljeni.
Puno poštovanje na iskrenosti, hrabrosti, i poštovanju sopstvenih moralnih načela.

Dobronamerni

pre 8 godina

"Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je uveren da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije"

Samo neodgovorna kultura ostaje nema i gluha na drustvena dogadjanja pogotovu na problematicne politicke ideologije koja je kod nas usla u sve pore drustva i kada politika deli sve pore drustva ukljucujuci kulturu na izdajnike i patriJote.

David je pokazao zavidnu doslednost retku na ovim prostorima.

Komunista

pre 8 godina

Bravo čika Filipe, tačno u centar. A komentar jednog prorežimskog Ministra, na reči takve intelektualne gromade kao što je Filip David, je krajnje neprimeren, nepristojan, da ne kažem ulizički. Što se tiče Nikolića, on da ima imalo morala, ćasti i obraza, posle ovih Davidovih reči bi se dubooooooooko zamislio.

zagor

pre 8 godina

ovog deku inace ne cenim previse, niti se slazem sa njegovim stavovima, ali za ovaj gest STANDING OVATION!
p.s. kao i vama sto ste objavili ovu vest

Nesha

pre 8 godina

Naklon gospodinu Davidu.

Kada bi u Srbiji bilo više hrabrih ljudi koji ne kalkulišu nekakvim nagradicama ili ordenčićima uradilo isto ili slično, skratili bi period potonuća Srbije za barem 5 godina.

Ma, dovoljno bi bilo da su vaterpolisti iskazali protest što igraju u Areni pred botovima...

Ali, nema, izgleda hrabrosti među ljudima... Ili nema ljudi.

Filozof

pre 8 godina

Postoje vremena gospodine Tasovac kada se smatra da je poraz jednog drustva ako se kultura pisci slikari glumci i reziseri ne odrede prema politickim trendovima i njihovim protagonistima. Kultura se bavi ne samo ljepotom nego i drustvom a politika je odraz tog drustva i u krajnjoj liniji reflektuje se na nase zivote, ugled, pobede i poraze i tu najmnaje mislim na vojne. Videli smo kako je SANU modifikovala nasu svest 90tih upravo zato sto su protivnici tada aktualnog tumacenja "srpstva" zanemili ili pobegli iz zemlje...

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Bravo za Filipa Davida - pisac i covek sa integritetom. Sa obzirom na njegovo delo i lik prvi bi mu zamerio da nije jasno rekao da prisustvo Nikolica ne znaci bilo kakvu identifikaciju sa njegovom politikom. Da nije to rekao u mojim ocima bio bi samo jos jedna prodana dusa ciji nesporni integritet uprljan dodvornistvom.

Realno

pre 8 godina

Svaka čast gospodinu piscu, zaslužena nagrada i prave reči!
I knjige su provodnici istine, a živa reč je takođe bitna da proprati pravo stanje u životu i kulturi.

Kurajber

pre 8 godina

Botovi jedni i drugi, crveni i žuti, plavi i zeleni jadni ste do bola i svi isti u dlaku. Kakvi ste i ne možemo imati bolju državu i ne zaslužujemo je drugačiju. Dok ste VI takvi nema tu promene samo se ponavlja ono; sjaši Kurta da uzjaši Murta. I to traje već x godina a vi se ne menjate niti se menja bilo šta oko vas. Operisani ste od morala i tu nažalost nema pomoći.

Jurij Googlarin

pre 8 godina

Kultura bira stranu, demokratiju, slobodu izrazavanja, ljudska prava, a protiv je cenzure, samocenzure, tj. imperativa da "bira reci" sem kada je to u funkciji umetnicke/naucne estetike i gore pomenutih vrednsti.

Ivana

pre 8 godina

@Pozdrav iz Toronta
Poštovani, a da se malo vratite da živite u Srbiji pa da onda delite lekcije o lepom ponašanju. Lako je pametovati sa udaljenosti od više hiljada kilometara. Takav patriotizam mi je oduvek bio najomiljeniji.

Dijaspora

pre 8 godina

Poštovani gospodine...
Od srca hvala, na vašem,pre svega hrabrom gestu!
Na trenutak ste nam vratili veru, da još postoji poštenja,morala i doslednosti kod čoveka,pogotovo u našoj Srbiji!!
Još jednom veliko HVALA!

Beloved

pre 8 godina

@Crkotina pored puta
Činjenica je da je i EU čestitala Nikoliću na izboru za predsednika Srbije u 17h na dan izbora. Slučajnost ? Nešto baš i ne verujem ! Da, inače svako ima pravo da kaže šta misli i oseća ako još uvek živimo u demokratiji. Nikolić Tomislav nije moj predsednik i nemate pravo da mi branite da to mislim i kažem.

Jos jedan pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

@Pozdrav iz Toronta
Srecom, ima nas ovde i koji nismo zaboravili srpski jezik, pa vrlo dobro razumemo sta je napisano, a opisuje ono sto se desilo.
Nagradu nije dodeljivao Predsednik (sto je vrlo logicno), vec kulturna institucija Srbije.
Pravo je nagradjenog da kaze sta god zeli i smatra da je primereno.
Da, mogao je i da odbije nagradu, ali ovaj cin za nas koji navijamo za intelekualnu Srbiju, a ne falsifikovane diplome, ima znacaj.
Gospodin pisac je to uradio zbog nas.

Miroslav Nikolić

pre 8 godina

Predivni i prečasni gospodine Filipe Davide. Hvala Vam na divnim otmenim rečima o Vašem "ograđivanju", jer tako govori čestit i častan učeni čovek Srbije, koji je svojim delom zadužio naciju. Vaše delo i Vaše reči treba slediti i stalno ih ponavljati, jer će nas poltroni i dupeuliznici, koji nas kroz istoriju stalno prate kao najopasnija kob, načisto uništiti. Iz Vaših usta kao da je progovorio sami Gospod Bog. Živi nam, zdravi i srećni bili.

ivan90

pre 8 godina

Što se izjave gospodina Davida tiče,podržavam gest i takvu, kako su ovde već neki pre mene istakli, javno izgovorenu reč. Mislim da se od kritike institucija vrlo ogradio - pročitajte malo bolje izjavu vi koji ga kritikujete zbog toga - a za to što je svakako primio nagradu, pa kada bi svi koji se ne slažu sa predsednikom prestali da primaju nagrade pri dodelama na kojima je on prisutan, bojim se da niko te nagrade ne bi ni dobijao.
Za kraj, što se izjave ministra Tasovca tiče, nemam komenar, osim da doslovno zvuči kao tipičan botovski odgovor na društvenim mrežama...

Doktor Covke,Doktor Terza,Doktor Nesa..

pre 8 godina

Evo ja sam glasao za Tomu i Vucica,jer mi je bilo lose kada su bili zuti.Toma i Vucko su isli po stalama i hovorili da ce da pomognu seljake,da ce da proizvodimo hranu za celu Rusiju i Evropu,Kinu,da ce drzava da da nepovratna sredstva bilo kome ko prosirava proizvodne pogone bilo staluili radnju...Slagali su nas i kradu nas svakog dana.Zato mi ne odgovaraju,a odgovarali bi kada bi zavrsili u zatvoru za svaku laz koju su obecali.
Srdacan pozdrav za botove i b92 koji me je iznenadio jer je objavio ovu vest u vezi super deke,koji pokazuje da nije senilan.