Nedelja, 31.01.2016.

16:19

"Pritisci na RS možda odu čak i do promene imena"

Vlasti Republike Srpske ne odustaju. Referenduma o sudu i Tužilaštvu će biti, a pre svega građani će odlučivati o Danu Republike srpske.

Izvor: B92

"Pritisci na RS možda odu èak i do promene imena" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Неко

pre 8 godina

MEni pojam Republika sprska treba promjeniti jel ne zivi tamo samo srbi.
(Mr.Mercedes, 31. januar 2016 19:59)

По тој логици треба и Србија да промјени име пошто и у њој не живе само Срби! Иста логика је и за било коју другу државу на земаљском шару, али далеко је то од логике! Сувишно је било шта још додати!

SpahijaBaščaršijski

pre 8 godina

Teritorija RS je uvek bila BiH, oladite se, sarađujte za bolje sutra. Ne mogu da verujem da jos ima idiota koji razmišljaju RS posebna država. Dejtonom je rečeno ne. Samo dodik da popije sankcije ako proba nesto. Federacija može bez RS ali ne i obrnuto.

Nemanja

pre 8 godina

Mene naziv "Bosna" asocira na narod Bošnjake i mislim da bi ga trebalo promijeniti.
(Banjalučanin, 31. januar 2016 19:18)

A mene asocira na vas Bosance, kako i treba da bude.

Bosanac

pre 8 godina

Ako Bosancima nije bilo dovoljno 64% na referendumu kako to da ste prihvatili 55% u Crnoj Gori? Zar nisu i oni izmjesani kao i Bosna? Odakle vam nadalje pravo da se mijesate u odnose u mojoj kuci? Ima li bar iko realan da prizna da niti jedan dio Bosne nikad nije bio u sastavu Srbije ili Hrvatske? Opet, moze li Hrvatska i Srbija priznati da su dobar dio dobile u zadnjih 100 godina? To sto i dalje pokusavate nije nikako dobro za odnose ovdje ali se cudite kad drugi to vama rade. Neka, bolje i to nego da nas lazete da ste promijenili plocu. Sikter od moje avlije!

zar nije tako?

pre 8 godina

Cinjenica je da je tzv ustavni sud Biha, neobjektivna i nacionalisticka institucija u kojoj se sve odluke donose preglasavanjem (na isti nacin na koji je bivsa BiH prakticno gurnuta u rat), a motivisane su srbomrzackim stavovima i nacinalnom i verskom mrznjom i netrpeljivoscu. 
90% stanovnika Republike Srpske su Srbi, pa opet su zabranili srpski grb i himnu, dok su manje od 50% populacije Biha Bosnjaci, pa ipak ta tvorevina bez problema u zvanicnom nazivu ima 'Bosna'. Kako to?
(1, 31. januar 2016 20:06)

@ Tim svojim komentarom si upravo potvrdio da se u tzv. RS desio zločin prema drugim ljudima druge vjere i nacionalnosti.

viva Eldorado!

pre 8 godina

Znate sta? Evo ja sam Srbin i stanovnik RS i meni je apsolutno svejedno kako ce se zvati. Moj zivotni problem predstavlja cinjenica da mi poslodavac duguje 5000 EUR, da imam direktora koji nas sve redom unisti, i to, zanimljivo, najgori je u intervalima kada se Dodikova vlast ljulja i da kad god dignemo glas mi postajemo domace izdajice i strani spijuni, kao i da nemamo kome da se obratimo da nas zastiti. Tako da, sto se mene tice, mogu biti i stanovnik nezavisnog Dzibutija, na isto mi se svodi.

Mile

pre 8 godina

Ljudi. NAUČITE jednom da nije ispravno u srpskom jeziku nazivati gradove po narodnim imenima ili stavljati prefikse sa imenima naroda. Neprirodno je i zato ne postoji hrvatska ili srpska Požega.

Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Bosanski/Slavonski Brod su imena davana davno za mesta koja postoje i u drugim regijama. Bačka Topola, Banatski Karlovci, Sremska/Kosovska Mitrovica...

Šta je pouka? Nema Bosanske nacije.

Brisani prostor

pre 8 godina

Bosna je najneutralnije moguce ime, pa nemaju muslimani teznju da je zovu Republika Muslimanska ili Bosnjakistan pobogu ljudi, dok Republika Srpska zaista iskljucuje sve osim jednog naroda. To se treba promijeniti uskoro. Neko zapinje za Bosanski jezik (again) pa eto kome smeta neka ga ne koristi, js i moja porodica ga koristimo. Cak i kada bi Bosnjaci zvanicno uzeli srpsko-hrvatski dali bi zbog toga i Srbi to isto uradili? Cisto sumnjam da bi se odrekli svog jezika zato je o tome glupo i polemisat. Ne treba biti previse pametan, eto nam Svicarska brate samo treba da prepisemo rjesenja i zestoko da radimo za dobrobit svih gradjana. Nama treba pravi istinski demokrata a ne bivsi komunisticki uhljebljeni udbas kao vecina ovih sadasnjih na vlasti.

Del boy

pre 8 godina

U pravopisu Srpskog jezika piše da su imena država imenice.Reč srpska nije imenica već pridev,na primer srpska kobasica ili srpska pljeskavica i nemože da bude ime države ili entiteta.

DrMuva

pre 8 godina

re: Burek sa sirom
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1091477#k19246802
Pa u tome je poenta, Hajmo se vratiti u 90u god kad je Bih i Srbija bila jedna drzava. Ne zaboravi to da mimo toga sto je Bih zemlja tri naroda, 91ve su dva naroda nadglasali treci narod i onda kao vazi da je Bih zemlja gradjana, jedan covek jedan glas a s druge strane se protura da je zemlja tri naroda. Pa ne moze tako. U tome je sustina

Dayton2

pre 8 godina

Ukinut če se i RS i FBiH i distrikt, a jačat će centralna država. Kako će se to uradit! Organizirat će se Dayton2. Argumenti za ukidanje: diskriminacija, konflikti, kriminla i korupcija, nazadovanje, mogući raspad, mogući novi rat. Da bi se to spriječilo ukinut će se sve osim centralne države. Ukinut će se i jednonacionalne oznake, zastave i grbovi jer to diskriminira ostale narode. Gradit će se novi zajednički identitet, bosanskohercegovački.

Maxim

pre 8 godina

Jeste, jeste... Čuo sam i ja.
'Oće i prezimena da menjaju, da turče.
Zna Kecmanović odlično kako i kada se priziva kuka i motika. Još 91. - 92. bavio se time.

samo neutralno

pre 8 godina

@vito

Onda i Bosna da menja ime u nesto neutralno. Ako ostane naziv Bosna onda to vuce na stranu Bosnjaka a to ne moze ako hocemo da budemo neutralni, zar ne ili ispadamo licemerni. Imas neki predlog za novi, neutralni naziv za exBiH?

1

pre 8 godina

Cinjenica je da je tzv ustavni sud Biha, neobjektivna i nacionalisticka institucija u kojoj se sve odluke donose preglasavanjem (na isti nacin na koji je bivsa BiH prakticno gurnuta u rat), a motivisane su srbomrzackim stavovima i nacinalnom i verskom mrznjom i netrpeljivoscu.
90% stanovnika Republike Srpske su Srbi, pa opet su zabranili srpski grb i himnu, dok su manje od 50% populacije Biha Bosnjaci, pa ipak ta tvorevina bez problema u zvanicnom nazivu ima 'Bosna'. Kako to?

tuzlak

pre 8 godina

Rast izvoza BiH u 2015. je 3%, kombinovano FBIH +6% a RS -20% (pad). To je bitno, a takvih ko Dodik BiH je imala kroz istoriju na stotine pa i tzv prof. Kecmanovica koji je valjao gluposti pa sada moli da ga neko izvule iz naftalina.

istine radi

pre 8 godina

Zanimljivo je da novinar koji je pisao ovaj clanak nije napomenuo [stavio 'disclosure'] da je prof Nenad Kecmanovic jedan od 17 savjetnika Milorada Dodika.
A ovde ga novinar predstavlja kao nezavisnog mislioca

Srbinje?

pre 8 godina

Naravno da je Ustavni sud morao reagovati, kad ste dali Foči ime Srbinje, kad ste sve prefikse "bosanski" zamijenili prefiksima "srpski", kad ste preko noći promijenili imena ulica stara nekoliko decenija, i dali im imena po osobama koje apsolutno nemaju nikakve veze s tom ulicom.

r2d2

pre 8 godina

Kakvim dijalogom? Srbi i Hrvati su pri donošenju odluka non stop preglasani od strane Muslimana i stranaca. I to je dijalog? Jedan narod nameće sve ostalima.

Marko B

pre 8 godina

"Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom."


Samo SRBI nemaju pravo na izbor i referendum. STOP neokolonijalizmu

alen

pre 8 godina

Kakav crni Brisel uskoro ce cela unija puci isto ko Bugarska skupstina.Nato zlocinci i ovi iz unije sve rade da uniste Srpski narod.Da nije zalosno bilo bi smesno.

Burek sa sirom

pre 8 godina

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji njeni stanovnici zahtevaju veća prava nego lokalno stanovništvo. Srbija nema preteznije širenja ni ka jednoj susednoj državi, niti je u ekonomskoj mogućnosti da obavi eventualno pripajanje R.S.
Bosna ima 3 'naroda' koji govore isti jezik, imaju istu kulturu i istoriju. Ponašaju se kao 3 zavađene navijačke grupe iz istog komšiluka. Jedini način da Bosna ide napred je da se vrati na stanje iz 1990. godine sa administrativnom organizacijom, da ima jednu skupšinu i jednog predsednika. Od svih zemalja u regionu, Bosna je zapravo etnički najčistija gde preko 95% stanovništva pripada jednom narodu. I umesto što se razglaba o imenu naroda i jezika, može jednostavno da se kaže da država nema službeni jezik (kao što radi Amerika), a da zapravo svi uče isti jezik u školi kao 'službeni jezik BiH' i tako se zaobiđe problem.

Sad, osuđujte me koliko hoćete, ali najbolji put napred je uvek bio kroz saradnju, pa makar i sa onima koje ne volite. Pa Nemci su bombardovali Engleze 6 god. bez prestanka, istrebili Jevreje i danas svi sarađuju sa njima. Ne morate nekoga da volite da bi ste sarađivali.

T

pre 8 godina

U tom slucaju i Bosna da menja ime jer mnogo podseca na naziv "Bosnjak" i na osnovu te slicnosti moglo bi se zakljuciti da je Bosna iskljuzivo drzava Bosnjaka a sta nije slucaj i zato i Srbi i Hrvati imaju pravo da traze promenu naziva Bosna i Hercegovina u nesto sto je prihvatljivo za sve.

tomy

pre 8 godina

Smeta im sve sa Srpskim pred-znakom,izmisljaju Bosanski jezik spajajuci Srpski i Hrvatski i to je upravo odraz bolesti politicara u BiH narocito Muslimanskih.Ako Kanadjani nemaju problem sto pricaju tudjim jezikom i Svajcarci koji pricaju Francuski i Nemacki a dve su najbogatije zemlje pa pitam se ko je ovde lud,umaraju nas nebitnim stvarima a beda na sve strane.

nerealan

pre 8 godina

Znam samo za jednu himnu, za jednu zastavu i za jedan grb. Iskreno nemam pojma ni da li BiH ima uopšte himnu niti me zamima, to nije moja himna. Druga strana u BiH se ponaša kao da u RS žive neki drugi Srbi. Pa nema nas sto vrsta to smo mi jedni jedini ako oni ne znaju ko su, šta su, mi vrlo dobro znamo i neka nas ostave na miru jednom i poštuju nas kao što mi poštujemo njih. Srbija je naša matična zemlja i to je činjenica.

Ne volim Dodika, ali u potpunosti se slažem sa ovakvim njegovim stavovima jer u poslednje vreme sam dosta razmišljao o tome i došao sam do zaključka da nekad nije loše da neko otresit (da ne upotrebljavam uvredljive reči) bude na vlasti jer da je bio neki mekušac danas bi verovatno završili kao Srbi sa Kosova.

istina oslobadja

pre 8 godina

A da malo proguglate nadjete i onda procitate sta u Dejtonskom mirovnom sporazumu pise o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Da li neko namjerno zanemaruje cinjenicu da se radi o mirovnom ugovoru i da je jasno, precizno, nedvosmisleno objasnjeno sve o Ustavnom sudu BiH. Iz Dejtona se ne moze uzimati sto mi se svidja, kao recimo postojanje entiteta RS-a, a ne uzimati sto mi se ne svidja kao recimo uloga Ustavnog suda BiH i mnoge druge stvari. Nemoj da se zaboravi da se radio o mirovnom ugovoru, a vrhovni tumac opet po tom ugovoru je Visoki predstavnik, krsenje mirovnog ugovora ponistava i vraca stvari u stanje prije toga, a znamo sta je to. Nemoj da se lazemo i igramo vatrom. A u tom ugovoru iza kojeg stoje najbitnije drzave svijeta, ciji su najvisi predstavnici u to vrijeme bili supotpisnici i ujedno garanti provodjenja, pise puno sta. Nije to preopsirno,svi neka procitaju i shvatice besmislenost poteza koje vuce Dodik. Bojim se da ce proizvesti najvecu stetu Srbima.

humanista

pre 8 godina

Brisel bolje da gled sta i ko im je pred nosom,nego sto siri prste gde ne treba.Uostalom seca li se neko ponosne borbe Belgijanaca,protiv fasizma.Iskrenije ne moze.Naravno ovo se odnosi i na veci deo EU.

Ale

pre 8 godina

A referendum je izrazavanje volje naroda, zar ne? Zašto se onda to pravo, koje čini osnov demokratije i koje je svugdje primjenjuje, uskracuje gradjanima RS? Mi nemamo pravo na demokratiju?!

Mihailo

pre 8 godina

Nezavisna Republika Srpska je jedino racionalno, normalno i mirno rešenje. Kad BiH neće da poštuje Dejton, molim lepo, zašto bi R. Srpska sad trebalo da se povinuje nekim odlukama pojedinaca iz BiH. Živela nezavisna Srpska, živela Srbija.

nisam mislio komentarisati

pre 8 godina

Nisam misliio komentarisati i rijetko to radim, ali nekoliko recenica bih napisao.Volio bih kad bi tzv. profesor (morao sam napisati tzv.) koji toliko mijenja svoja mislenja u zivotu (a kad je neko istinski i srcem i dusom intelektualac to rijetko radi skoro nikako jer ostaje kod svojih uvjerenja) napise u kjim to medijima iz FBH i BH se spominje ukidanje RS? Isto tako gdje se to spominje mijenjanje imena? Ako je to istina, zasto se onda i opozicija u RS o tome oglasi. Pa "profesore" kako cete mi objasniti i uvjeriti me da oni koji su bili za Evropski put nekih 2000 god (SNSD) sada uporno to opstruisu? Kako cete me uvjeriti da mi koji smo zapoceli RS (SDS) sada proglasavate izdajnicima? Nadjite mi mrvu logike i pocecu "Vam" vjerovati. Ovako, nazalost za sitne interese i dublji dzep pisete ono u sta ni sami ne vjerujete (naravno necu spomenuti da ste jos uvijek u radnom odnosu iako po zakonu bi trebali primiti vec drugu penziju). Jeli "Vas" profesore stid studenata koje ste jedno ucili, a govorite drugo? Zasto ste "profesor"? Zbog para ili ideala? Hvala "profesore"

paja

pre 8 godina

Sta da se ocekuje? Da ulice nose imena
zlocinaca...? Alo Srbi, dodjimo do pameti i okrenimo se civilizaciji inace ce nas civilizacija progutati. Budimo posteni, ratni zlocinci su nasa najveca sramota.

Danke Radonja

pre 8 godina

Svaki dan ili Mile Dodik ili neko sa liste od 17 zvaničnih savjetnika predsjednika RS, pojačani tezgarošima Lazanskim i Kusturicom, nas ubjeđuju da će republika nestati ako se otkriju finansijske malverzacije vladajućih ljudi, za koje i ptice na grani znaju da se mjere u milijardama. Nije hrišćanski kriti oči od istine, makar ista ne išla naruku onima koji drže vlast.

samo da primetim

pre 8 godina

"Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom."

Neka kažu to svojoj članici Velikoj Britaniji.

tataozo

pre 8 godina

ja ne znam ali te trzavice uzrokovale su 33% smanjenje stranih investicija u BiH tj u Republiku Srpsku i Federaciju..da li iko shvata da te "trzavice" hoce ukinuti RS mi ne damo..hoce unitarnu BiH mi ne damo samo vode do toga da niko vise ne investira vec i gasi firmu u ovom jadnoj i cemernom vilajetu..ljudi nemaju posla..buducnosti nema...napretka nema..ionako nas niko ne pita, niti mozemo mjenjati Dejton..niko ne moze ukinuti RS..ali sami se urusavamo bez ekonomije investicija ogromnih administrativnih troskova koje placa samo rad iz realnog sektora koji skoro vise ne postoji..dajte nam posla..prestanite se bahatiti..zivim u Banjaluci i ne osjecam se ugrozeno da ce neko da nam oduzme za sta smo ginuli..ali osjecam ugrozeno jer omladina nema buducnost nema posla infrastruktura nikakva... obezvrijedjivanje covjeka kao covjeka njegovog rada i bitisanja boraca,invalida, majki bez muzeva, djece bez roditelja, bolesnih, penzionera, radnika, nasih rijeka, nase zemlje,sve je u potpunom raspadu..a prica se o tome da nam hoce oduzeti Srpsku a znamo da niko to ne moze..prestanite o tome dajte pogledajte iz tih mercedesa drzavnih kroz zatamljene prozore ljudi po danu kopaju po kontejnerima..sramota..

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Ukidanje Republike Srpske biće "uslov svih uslova" mnogo važniji i nego prizanje otcepljenja KiM koje su nam oteli a Srpsku još nisu.

Ko ne veruje neka sačeka pa će da vidi.

Bojan

pre 8 godina

Pa dobro, ako Republika Srpska treba da menja ime, neka i drzava i drugi entitet menjaju ime. Ne zive u Bosni i Hercegovini samo Bosanci i Hercegovci. Stavise, mislim da je onih koji se tako izasnjavaju manjina.

vito

pre 8 godina

promjena imena u nesto neutralno bi mogla biti razuman kompromis. u federaciji svi moraju biti konstitutivni, ukljucujuci srbe. sarajevo, mostar, tuzla, bihac, itd su srpski gradovi isto koliko i gradovi drugih i srbi ne bi smjeli da ih se odricu. banjaluka isto tako u jednakoj mjeri pripada i bosnjacima i hrvatima kao i srbima.

Marko B

pre 8 godina

"Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom."


Samo SRBI nemaju pravo na izbor i referendum. STOP neokolonijalizmu

nerealan

pre 8 godina

Znam samo za jednu himnu, za jednu zastavu i za jedan grb. Iskreno nemam pojma ni da li BiH ima uopšte himnu niti me zamima, to nije moja himna. Druga strana u BiH se ponaša kao da u RS žive neki drugi Srbi. Pa nema nas sto vrsta to smo mi jedni jedini ako oni ne znaju ko su, šta su, mi vrlo dobro znamo i neka nas ostave na miru jednom i poštuju nas kao što mi poštujemo njih. Srbija je naša matična zemlja i to je činjenica.

Ne volim Dodika, ali u potpunosti se slažem sa ovakvim njegovim stavovima jer u poslednje vreme sam dosta razmišljao o tome i došao sam do zaključka da nekad nije loše da neko otresit (da ne upotrebljavam uvredljive reči) bude na vlasti jer da je bio neki mekušac danas bi verovatno završili kao Srbi sa Kosova.

r2d2

pre 8 godina

Kakvim dijalogom? Srbi i Hrvati su pri donošenju odluka non stop preglasani od strane Muslimana i stranaca. I to je dijalog? Jedan narod nameće sve ostalima.

Mihailo

pre 8 godina

Nezavisna Republika Srpska je jedino racionalno, normalno i mirno rešenje. Kad BiH neće da poštuje Dejton, molim lepo, zašto bi R. Srpska sad trebalo da se povinuje nekim odlukama pojedinaca iz BiH. Živela nezavisna Srpska, živela Srbija.

alen

pre 8 godina

Kakav crni Brisel uskoro ce cela unija puci isto ko Bugarska skupstina.Nato zlocinci i ovi iz unije sve rade da uniste Srpski narod.Da nije zalosno bilo bi smesno.

tomy

pre 8 godina

Smeta im sve sa Srpskim pred-znakom,izmisljaju Bosanski jezik spajajuci Srpski i Hrvatski i to je upravo odraz bolesti politicara u BiH narocito Muslimanskih.Ako Kanadjani nemaju problem sto pricaju tudjim jezikom i Svajcarci koji pricaju Francuski i Nemacki a dve su najbogatije zemlje pa pitam se ko je ovde lud,umaraju nas nebitnim stvarima a beda na sve strane.

samo da primetim

pre 8 godina

"Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom."

Neka kažu to svojoj članici Velikoj Britaniji.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Ukidanje Republike Srpske biće "uslov svih uslova" mnogo važniji i nego prizanje otcepljenja KiM koje su nam oteli a Srpsku još nisu.

Ko ne veruje neka sačeka pa će da vidi.

T

pre 8 godina

U tom slucaju i Bosna da menja ime jer mnogo podseca na naziv "Bosnjak" i na osnovu te slicnosti moglo bi se zakljuciti da je Bosna iskljuzivo drzava Bosnjaka a sta nije slucaj i zato i Srbi i Hrvati imaju pravo da traze promenu naziva Bosna i Hercegovina u nesto sto je prihvatljivo za sve.

Ale

pre 8 godina

A referendum je izrazavanje volje naroda, zar ne? Zašto se onda to pravo, koje čini osnov demokratije i koje je svugdje primjenjuje, uskracuje gradjanima RS? Mi nemamo pravo na demokratiju?!

paja

pre 8 godina

Sta da se ocekuje? Da ulice nose imena
zlocinaca...? Alo Srbi, dodjimo do pameti i okrenimo se civilizaciji inace ce nas civilizacija progutati. Budimo posteni, ratni zlocinci su nasa najveca sramota.

Burek sa sirom

pre 8 godina

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji njeni stanovnici zahtevaju veća prava nego lokalno stanovništvo. Srbija nema preteznije širenja ni ka jednoj susednoj državi, niti je u ekonomskoj mogućnosti da obavi eventualno pripajanje R.S.
Bosna ima 3 'naroda' koji govore isti jezik, imaju istu kulturu i istoriju. Ponašaju se kao 3 zavađene navijačke grupe iz istog komšiluka. Jedini način da Bosna ide napred je da se vrati na stanje iz 1990. godine sa administrativnom organizacijom, da ima jednu skupšinu i jednog predsednika. Od svih zemalja u regionu, Bosna je zapravo etnički najčistija gde preko 95% stanovništva pripada jednom narodu. I umesto što se razglaba o imenu naroda i jezika, može jednostavno da se kaže da država nema službeni jezik (kao što radi Amerika), a da zapravo svi uče isti jezik u školi kao 'službeni jezik BiH' i tako se zaobiđe problem.

Sad, osuđujte me koliko hoćete, ali najbolji put napred je uvek bio kroz saradnju, pa makar i sa onima koje ne volite. Pa Nemci su bombardovali Engleze 6 god. bez prestanka, istrebili Jevreje i danas svi sarađuju sa njima. Ne morate nekoga da volite da bi ste sarađivali.

Bojan

pre 8 godina

Pa dobro, ako Republika Srpska treba da menja ime, neka i drzava i drugi entitet menjaju ime. Ne zive u Bosni i Hercegovini samo Bosanci i Hercegovci. Stavise, mislim da je onih koji se tako izasnjavaju manjina.

Danke Radonja

pre 8 godina

Svaki dan ili Mile Dodik ili neko sa liste od 17 zvaničnih savjetnika predsjednika RS, pojačani tezgarošima Lazanskim i Kusturicom, nas ubjeđuju da će republika nestati ako se otkriju finansijske malverzacije vladajućih ljudi, za koje i ptice na grani znaju da se mjere u milijardama. Nije hrišćanski kriti oči od istine, makar ista ne išla naruku onima koji drže vlast.

istina oslobadja

pre 8 godina

A da malo proguglate nadjete i onda procitate sta u Dejtonskom mirovnom sporazumu pise o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Da li neko namjerno zanemaruje cinjenicu da se radi o mirovnom ugovoru i da je jasno, precizno, nedvosmisleno objasnjeno sve o Ustavnom sudu BiH. Iz Dejtona se ne moze uzimati sto mi se svidja, kao recimo postojanje entiteta RS-a, a ne uzimati sto mi se ne svidja kao recimo uloga Ustavnog suda BiH i mnoge druge stvari. Nemoj da se zaboravi da se radio o mirovnom ugovoru, a vrhovni tumac opet po tom ugovoru je Visoki predstavnik, krsenje mirovnog ugovora ponistava i vraca stvari u stanje prije toga, a znamo sta je to. Nemoj da se lazemo i igramo vatrom. A u tom ugovoru iza kojeg stoje najbitnije drzave svijeta, ciji su najvisi predstavnici u to vrijeme bili supotpisnici i ujedno garanti provodjenja, pise puno sta. Nije to preopsirno,svi neka procitaju i shvatice besmislenost poteza koje vuce Dodik. Bojim se da ce proizvesti najvecu stetu Srbima.

humanista

pre 8 godina

Brisel bolje da gled sta i ko im je pred nosom,nego sto siri prste gde ne treba.Uostalom seca li se neko ponosne borbe Belgijanaca,protiv fasizma.Iskrenije ne moze.Naravno ovo se odnosi i na veci deo EU.

nisam mislio komentarisati

pre 8 godina

Nisam misliio komentarisati i rijetko to radim, ali nekoliko recenica bih napisao.Volio bih kad bi tzv. profesor (morao sam napisati tzv.) koji toliko mijenja svoja mislenja u zivotu (a kad je neko istinski i srcem i dusom intelektualac to rijetko radi skoro nikako jer ostaje kod svojih uvjerenja) napise u kjim to medijima iz FBH i BH se spominje ukidanje RS? Isto tako gdje se to spominje mijenjanje imena? Ako je to istina, zasto se onda i opozicija u RS o tome oglasi. Pa "profesore" kako cete mi objasniti i uvjeriti me da oni koji su bili za Evropski put nekih 2000 god (SNSD) sada uporno to opstruisu? Kako cete me uvjeriti da mi koji smo zapoceli RS (SDS) sada proglasavate izdajnicima? Nadjite mi mrvu logike i pocecu "Vam" vjerovati. Ovako, nazalost za sitne interese i dublji dzep pisete ono u sta ni sami ne vjerujete (naravno necu spomenuti da ste jos uvijek u radnom odnosu iako po zakonu bi trebali primiti vec drugu penziju). Jeli "Vas" profesore stid studenata koje ste jedno ucili, a govorite drugo? Zasto ste "profesor"? Zbog para ili ideala? Hvala "profesore"

tataozo

pre 8 godina

ja ne znam ali te trzavice uzrokovale su 33% smanjenje stranih investicija u BiH tj u Republiku Srpsku i Federaciju..da li iko shvata da te "trzavice" hoce ukinuti RS mi ne damo..hoce unitarnu BiH mi ne damo samo vode do toga da niko vise ne investira vec i gasi firmu u ovom jadnoj i cemernom vilajetu..ljudi nemaju posla..buducnosti nema...napretka nema..ionako nas niko ne pita, niti mozemo mjenjati Dejton..niko ne moze ukinuti RS..ali sami se urusavamo bez ekonomije investicija ogromnih administrativnih troskova koje placa samo rad iz realnog sektora koji skoro vise ne postoji..dajte nam posla..prestanite se bahatiti..zivim u Banjaluci i ne osjecam se ugrozeno da ce neko da nam oduzme za sta smo ginuli..ali osjecam ugrozeno jer omladina nema buducnost nema posla infrastruktura nikakva... obezvrijedjivanje covjeka kao covjeka njegovog rada i bitisanja boraca,invalida, majki bez muzeva, djece bez roditelja, bolesnih, penzionera, radnika, nasih rijeka, nase zemlje,sve je u potpunom raspadu..a prica se o tome da nam hoce oduzeti Srpsku a znamo da niko to ne moze..prestanite o tome dajte pogledajte iz tih mercedesa drzavnih kroz zatamljene prozore ljudi po danu kopaju po kontejnerima..sramota..

vito

pre 8 godina

promjena imena u nesto neutralno bi mogla biti razuman kompromis. u federaciji svi moraju biti konstitutivni, ukljucujuci srbe. sarajevo, mostar, tuzla, bihac, itd su srpski gradovi isto koliko i gradovi drugih i srbi ne bi smjeli da ih se odricu. banjaluka isto tako u jednakoj mjeri pripada i bosnjacima i hrvatima kao i srbima.

Dayton2

pre 8 godina

Ukinut če se i RS i FBiH i distrikt, a jačat će centralna država. Kako će se to uradit! Organizirat će se Dayton2. Argumenti za ukidanje: diskriminacija, konflikti, kriminla i korupcija, nazadovanje, mogući raspad, mogući novi rat. Da bi se to spriječilo ukinut će se sve osim centralne države. Ukinut će se i jednonacionalne oznake, zastave i grbovi jer to diskriminira ostale narode. Gradit će se novi zajednički identitet, bosanskohercegovački.

Maxim

pre 8 godina

Jeste, jeste... Čuo sam i ja.
'Oće i prezimena da menjaju, da turče.
Zna Kecmanović odlično kako i kada se priziva kuka i motika. Još 91. - 92. bavio se time.

istine radi

pre 8 godina

Zanimljivo je da novinar koji je pisao ovaj clanak nije napomenuo [stavio 'disclosure'] da je prof Nenad Kecmanovic jedan od 17 savjetnika Milorada Dodika.
A ovde ga novinar predstavlja kao nezavisnog mislioca

tuzlak

pre 8 godina

Rast izvoza BiH u 2015. je 3%, kombinovano FBIH +6% a RS -20% (pad). To je bitno, a takvih ko Dodik BiH je imala kroz istoriju na stotine pa i tzv prof. Kecmanovica koji je valjao gluposti pa sada moli da ga neko izvule iz naftalina.

Srbinje?

pre 8 godina

Naravno da je Ustavni sud morao reagovati, kad ste dali Foči ime Srbinje, kad ste sve prefikse "bosanski" zamijenili prefiksima "srpski", kad ste preko noći promijenili imena ulica stara nekoliko decenija, i dali im imena po osobama koje apsolutno nemaju nikakve veze s tom ulicom.

DrMuva

pre 8 godina

re: Burek sa sirom
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1091477#k19246802
Pa u tome je poenta, Hajmo se vratiti u 90u god kad je Bih i Srbija bila jedna drzava. Ne zaboravi to da mimo toga sto je Bih zemlja tri naroda, 91ve su dva naroda nadglasali treci narod i onda kao vazi da je Bih zemlja gradjana, jedan covek jedan glas a s druge strane se protura da je zemlja tri naroda. Pa ne moze tako. U tome je sustina

1

pre 8 godina

Cinjenica je da je tzv ustavni sud Biha, neobjektivna i nacionalisticka institucija u kojoj se sve odluke donose preglasavanjem (na isti nacin na koji je bivsa BiH prakticno gurnuta u rat), a motivisane su srbomrzackim stavovima i nacinalnom i verskom mrznjom i netrpeljivoscu.
90% stanovnika Republike Srpske su Srbi, pa opet su zabranili srpski grb i himnu, dok su manje od 50% populacije Biha Bosnjaci, pa ipak ta tvorevina bez problema u zvanicnom nazivu ima 'Bosna'. Kako to?

samo neutralno

pre 8 godina

@vito

Onda i Bosna da menja ime u nesto neutralno. Ako ostane naziv Bosna onda to vuce na stranu Bosnjaka a to ne moze ako hocemo da budemo neutralni, zar ne ili ispadamo licemerni. Imas neki predlog za novi, neutralni naziv za exBiH?

Nemanja

pre 8 godina

Mene naziv "Bosna" asocira na narod Bošnjake i mislim da bi ga trebalo promijeniti.
(Banjalučanin, 31. januar 2016 19:18)

A mene asocira na vas Bosance, kako i treba da bude.

zar nije tako?

pre 8 godina

Cinjenica je da je tzv ustavni sud Biha, neobjektivna i nacionalisticka institucija u kojoj se sve odluke donose preglasavanjem (na isti nacin na koji je bivsa BiH prakticno gurnuta u rat), a motivisane su srbomrzackim stavovima i nacinalnom i verskom mrznjom i netrpeljivoscu. 
90% stanovnika Republike Srpske su Srbi, pa opet su zabranili srpski grb i himnu, dok su manje od 50% populacije Biha Bosnjaci, pa ipak ta tvorevina bez problema u zvanicnom nazivu ima 'Bosna'. Kako to?
(1, 31. januar 2016 20:06)

@ Tim svojim komentarom si upravo potvrdio da se u tzv. RS desio zločin prema drugim ljudima druge vjere i nacionalnosti.

viva Eldorado!

pre 8 godina

Znate sta? Evo ja sam Srbin i stanovnik RS i meni je apsolutno svejedno kako ce se zvati. Moj zivotni problem predstavlja cinjenica da mi poslodavac duguje 5000 EUR, da imam direktora koji nas sve redom unisti, i to, zanimljivo, najgori je u intervalima kada se Dodikova vlast ljulja i da kad god dignemo glas mi postajemo domace izdajice i strani spijuni, kao i da nemamo kome da se obratimo da nas zastiti. Tako da, sto se mene tice, mogu biti i stanovnik nezavisnog Dzibutija, na isto mi se svodi.

SpahijaBaščaršijski

pre 8 godina

Teritorija RS je uvek bila BiH, oladite se, sarađujte za bolje sutra. Ne mogu da verujem da jos ima idiota koji razmišljaju RS posebna država. Dejtonom je rečeno ne. Samo dodik da popije sankcije ako proba nesto. Federacija može bez RS ali ne i obrnuto.

Bosanac

pre 8 godina

Ako Bosancima nije bilo dovoljno 64% na referendumu kako to da ste prihvatili 55% u Crnoj Gori? Zar nisu i oni izmjesani kao i Bosna? Odakle vam nadalje pravo da se mijesate u odnose u mojoj kuci? Ima li bar iko realan da prizna da niti jedan dio Bosne nikad nije bio u sastavu Srbije ili Hrvatske? Opet, moze li Hrvatska i Srbija priznati da su dobar dio dobile u zadnjih 100 godina? To sto i dalje pokusavate nije nikako dobro za odnose ovdje ali se cudite kad drugi to vama rade. Neka, bolje i to nego da nas lazete da ste promijenili plocu. Sikter od moje avlije!

Brisani prostor

pre 8 godina

Bosna je najneutralnije moguce ime, pa nemaju muslimani teznju da je zovu Republika Muslimanska ili Bosnjakistan pobogu ljudi, dok Republika Srpska zaista iskljucuje sve osim jednog naroda. To se treba promijeniti uskoro. Neko zapinje za Bosanski jezik (again) pa eto kome smeta neka ga ne koristi, js i moja porodica ga koristimo. Cak i kada bi Bosnjaci zvanicno uzeli srpsko-hrvatski dali bi zbog toga i Srbi to isto uradili? Cisto sumnjam da bi se odrekli svog jezika zato je o tome glupo i polemisat. Ne treba biti previse pametan, eto nam Svicarska brate samo treba da prepisemo rjesenja i zestoko da radimo za dobrobit svih gradjana. Nama treba pravi istinski demokrata a ne bivsi komunisticki uhljebljeni udbas kao vecina ovih sadasnjih na vlasti.

Del boy

pre 8 godina

U pravopisu Srpskog jezika piše da su imena država imenice.Reč srpska nije imenica već pridev,na primer srpska kobasica ili srpska pljeskavica i nemože da bude ime države ili entiteta.

Mile

pre 8 godina

Ljudi. NAUČITE jednom da nije ispravno u srpskom jeziku nazivati gradove po narodnim imenima ili stavljati prefikse sa imenima naroda. Neprirodno je i zato ne postoji hrvatska ili srpska Požega.

Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Bosanski/Slavonski Brod su imena davana davno za mesta koja postoje i u drugim regijama. Bačka Topola, Banatski Karlovci, Sremska/Kosovska Mitrovica...

Šta je pouka? Nema Bosanske nacije.

Неко

pre 8 godina

MEni pojam Republika sprska treba promjeniti jel ne zivi tamo samo srbi.
(Mr.Mercedes, 31. januar 2016 19:59)

По тој логици треба и Србија да промјени име пошто и у њој не живе само Срби! Иста логика је и за било коју другу државу на земаљском шару, али далеко је то од логике! Сувишно је било шта још додати!

Burek sa sirom

pre 8 godina

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji njeni stanovnici zahtevaju veća prava nego lokalno stanovništvo. Srbija nema preteznije širenja ni ka jednoj susednoj državi, niti je u ekonomskoj mogućnosti da obavi eventualno pripajanje R.S.
Bosna ima 3 'naroda' koji govore isti jezik, imaju istu kulturu i istoriju. Ponašaju se kao 3 zavađene navijačke grupe iz istog komšiluka. Jedini način da Bosna ide napred je da se vrati na stanje iz 1990. godine sa administrativnom organizacijom, da ima jednu skupšinu i jednog predsednika. Od svih zemalja u regionu, Bosna je zapravo etnički najčistija gde preko 95% stanovništva pripada jednom narodu. I umesto što se razglaba o imenu naroda i jezika, može jednostavno da se kaže da država nema službeni jezik (kao što radi Amerika), a da zapravo svi uče isti jezik u školi kao 'službeni jezik BiH' i tako se zaobiđe problem.

Sad, osuđujte me koliko hoćete, ali najbolji put napred je uvek bio kroz saradnju, pa makar i sa onima koje ne volite. Pa Nemci su bombardovali Engleze 6 god. bez prestanka, istrebili Jevreje i danas svi sarađuju sa njima. Ne morate nekoga da volite da bi ste sarađivali.

paja

pre 8 godina

Sta da se ocekuje? Da ulice nose imena
zlocinaca...? Alo Srbi, dodjimo do pameti i okrenimo se civilizaciji inace ce nas civilizacija progutati. Budimo posteni, ratni zlocinci su nasa najveca sramota.

istina oslobadja

pre 8 godina

A da malo proguglate nadjete i onda procitate sta u Dejtonskom mirovnom sporazumu pise o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Da li neko namjerno zanemaruje cinjenicu da se radi o mirovnom ugovoru i da je jasno, precizno, nedvosmisleno objasnjeno sve o Ustavnom sudu BiH. Iz Dejtona se ne moze uzimati sto mi se svidja, kao recimo postojanje entiteta RS-a, a ne uzimati sto mi se ne svidja kao recimo uloga Ustavnog suda BiH i mnoge druge stvari. Nemoj da se zaboravi da se radio o mirovnom ugovoru, a vrhovni tumac opet po tom ugovoru je Visoki predstavnik, krsenje mirovnog ugovora ponistava i vraca stvari u stanje prije toga, a znamo sta je to. Nemoj da se lazemo i igramo vatrom. A u tom ugovoru iza kojeg stoje najbitnije drzave svijeta, ciji su najvisi predstavnici u to vrijeme bili supotpisnici i ujedno garanti provodjenja, pise puno sta. Nije to preopsirno,svi neka procitaju i shvatice besmislenost poteza koje vuce Dodik. Bojim se da ce proizvesti najvecu stetu Srbima.

vito

pre 8 godina

promjena imena u nesto neutralno bi mogla biti razuman kompromis. u federaciji svi moraju biti konstitutivni, ukljucujuci srbe. sarajevo, mostar, tuzla, bihac, itd su srpski gradovi isto koliko i gradovi drugih i srbi ne bi smjeli da ih se odricu. banjaluka isto tako u jednakoj mjeri pripada i bosnjacima i hrvatima kao i srbima.

Danke Radonja

pre 8 godina

Svaki dan ili Mile Dodik ili neko sa liste od 17 zvaničnih savjetnika predsjednika RS, pojačani tezgarošima Lazanskim i Kusturicom, nas ubjeđuju da će republika nestati ako se otkriju finansijske malverzacije vladajućih ljudi, za koje i ptice na grani znaju da se mjere u milijardama. Nije hrišćanski kriti oči od istine, makar ista ne išla naruku onima koji drže vlast.

alen

pre 8 godina

Kakav crni Brisel uskoro ce cela unija puci isto ko Bugarska skupstina.Nato zlocinci i ovi iz unije sve rade da uniste Srpski narod.Da nije zalosno bilo bi smesno.

Marko B

pre 8 godina

"Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom."


Samo SRBI nemaju pravo na izbor i referendum. STOP neokolonijalizmu

Mihailo

pre 8 godina

Nezavisna Republika Srpska je jedino racionalno, normalno i mirno rešenje. Kad BiH neće da poštuje Dejton, molim lepo, zašto bi R. Srpska sad trebalo da se povinuje nekim odlukama pojedinaca iz BiH. Živela nezavisna Srpska, živela Srbija.

nisam mislio komentarisati

pre 8 godina

Nisam misliio komentarisati i rijetko to radim, ali nekoliko recenica bih napisao.Volio bih kad bi tzv. profesor (morao sam napisati tzv.) koji toliko mijenja svoja mislenja u zivotu (a kad je neko istinski i srcem i dusom intelektualac to rijetko radi skoro nikako jer ostaje kod svojih uvjerenja) napise u kjim to medijima iz FBH i BH se spominje ukidanje RS? Isto tako gdje se to spominje mijenjanje imena? Ako je to istina, zasto se onda i opozicija u RS o tome oglasi. Pa "profesore" kako cete mi objasniti i uvjeriti me da oni koji su bili za Evropski put nekih 2000 god (SNSD) sada uporno to opstruisu? Kako cete me uvjeriti da mi koji smo zapoceli RS (SDS) sada proglasavate izdajnicima? Nadjite mi mrvu logike i pocecu "Vam" vjerovati. Ovako, nazalost za sitne interese i dublji dzep pisete ono u sta ni sami ne vjerujete (naravno necu spomenuti da ste jos uvijek u radnom odnosu iako po zakonu bi trebali primiti vec drugu penziju). Jeli "Vas" profesore stid studenata koje ste jedno ucili, a govorite drugo? Zasto ste "profesor"? Zbog para ili ideala? Hvala "profesore"

Dayton2

pre 8 godina

Ukinut če se i RS i FBiH i distrikt, a jačat će centralna država. Kako će se to uradit! Organizirat će se Dayton2. Argumenti za ukidanje: diskriminacija, konflikti, kriminla i korupcija, nazadovanje, mogući raspad, mogući novi rat. Da bi se to spriječilo ukinut će se sve osim centralne države. Ukinut će se i jednonacionalne oznake, zastave i grbovi jer to diskriminira ostale narode. Gradit će se novi zajednički identitet, bosanskohercegovački.

r2d2

pre 8 godina

Kakvim dijalogom? Srbi i Hrvati su pri donošenju odluka non stop preglasani od strane Muslimana i stranaca. I to je dijalog? Jedan narod nameće sve ostalima.

nerealan

pre 8 godina

Znam samo za jednu himnu, za jednu zastavu i za jedan grb. Iskreno nemam pojma ni da li BiH ima uopšte himnu niti me zamima, to nije moja himna. Druga strana u BiH se ponaša kao da u RS žive neki drugi Srbi. Pa nema nas sto vrsta to smo mi jedni jedini ako oni ne znaju ko su, šta su, mi vrlo dobro znamo i neka nas ostave na miru jednom i poštuju nas kao što mi poštujemo njih. Srbija je naša matična zemlja i to je činjenica.

Ne volim Dodika, ali u potpunosti se slažem sa ovakvim njegovim stavovima jer u poslednje vreme sam dosta razmišljao o tome i došao sam do zaključka da nekad nije loše da neko otresit (da ne upotrebljavam uvredljive reči) bude na vlasti jer da je bio neki mekušac danas bi verovatno završili kao Srbi sa Kosova.

tomy

pre 8 godina

Smeta im sve sa Srpskim pred-znakom,izmisljaju Bosanski jezik spajajuci Srpski i Hrvatski i to je upravo odraz bolesti politicara u BiH narocito Muslimanskih.Ako Kanadjani nemaju problem sto pricaju tudjim jezikom i Svajcarci koji pricaju Francuski i Nemacki a dve su najbogatije zemlje pa pitam se ko je ovde lud,umaraju nas nebitnim stvarima a beda na sve strane.

tataozo

pre 8 godina

ja ne znam ali te trzavice uzrokovale su 33% smanjenje stranih investicija u BiH tj u Republiku Srpsku i Federaciju..da li iko shvata da te "trzavice" hoce ukinuti RS mi ne damo..hoce unitarnu BiH mi ne damo samo vode do toga da niko vise ne investira vec i gasi firmu u ovom jadnoj i cemernom vilajetu..ljudi nemaju posla..buducnosti nema...napretka nema..ionako nas niko ne pita, niti mozemo mjenjati Dejton..niko ne moze ukinuti RS..ali sami se urusavamo bez ekonomije investicija ogromnih administrativnih troskova koje placa samo rad iz realnog sektora koji skoro vise ne postoji..dajte nam posla..prestanite se bahatiti..zivim u Banjaluci i ne osjecam se ugrozeno da ce neko da nam oduzme za sta smo ginuli..ali osjecam ugrozeno jer omladina nema buducnost nema posla infrastruktura nikakva... obezvrijedjivanje covjeka kao covjeka njegovog rada i bitisanja boraca,invalida, majki bez muzeva, djece bez roditelja, bolesnih, penzionera, radnika, nasih rijeka, nase zemlje,sve je u potpunom raspadu..a prica se o tome da nam hoce oduzeti Srpsku a znamo da niko to ne moze..prestanite o tome dajte pogledajte iz tih mercedesa drzavnih kroz zatamljene prozore ljudi po danu kopaju po kontejnerima..sramota..

T

pre 8 godina

U tom slucaju i Bosna da menja ime jer mnogo podseca na naziv "Bosnjak" i na osnovu te slicnosti moglo bi se zakljuciti da je Bosna iskljuzivo drzava Bosnjaka a sta nije slucaj i zato i Srbi i Hrvati imaju pravo da traze promenu naziva Bosna i Hercegovina u nesto sto je prihvatljivo za sve.

Ale

pre 8 godina

A referendum je izrazavanje volje naroda, zar ne? Zašto se onda to pravo, koje čini osnov demokratije i koje je svugdje primjenjuje, uskracuje gradjanima RS? Mi nemamo pravo na demokratiju?!

Bojan

pre 8 godina

Pa dobro, ako Republika Srpska treba da menja ime, neka i drzava i drugi entitet menjaju ime. Ne zive u Bosni i Hercegovini samo Bosanci i Hercegovci. Stavise, mislim da je onih koji se tako izasnjavaju manjina.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Ukidanje Republike Srpske biće "uslov svih uslova" mnogo važniji i nego prizanje otcepljenja KiM koje su nam oteli a Srpsku još nisu.

Ko ne veruje neka sačeka pa će da vidi.

Srbinje?

pre 8 godina

Naravno da je Ustavni sud morao reagovati, kad ste dali Foči ime Srbinje, kad ste sve prefikse "bosanski" zamijenili prefiksima "srpski", kad ste preko noći promijenili imena ulica stara nekoliko decenija, i dali im imena po osobama koje apsolutno nemaju nikakve veze s tom ulicom.

humanista

pre 8 godina

Brisel bolje da gled sta i ko im je pred nosom,nego sto siri prste gde ne treba.Uostalom seca li se neko ponosne borbe Belgijanaca,protiv fasizma.Iskrenije ne moze.Naravno ovo se odnosi i na veci deo EU.

samo da primetim

pre 8 godina

"Brisel sa pažnjom prati sve ono što se dešava u Banjaluci. Sve probleme trebalo bi rešavati dijalogom, a ne refendumom."

Neka kažu to svojoj članici Velikoj Britaniji.

tuzlak

pre 8 godina

Rast izvoza BiH u 2015. je 3%, kombinovano FBIH +6% a RS -20% (pad). To je bitno, a takvih ko Dodik BiH je imala kroz istoriju na stotine pa i tzv prof. Kecmanovica koji je valjao gluposti pa sada moli da ga neko izvule iz naftalina.

samo neutralno

pre 8 godina

@vito

Onda i Bosna da menja ime u nesto neutralno. Ako ostane naziv Bosna onda to vuce na stranu Bosnjaka a to ne moze ako hocemo da budemo neutralni, zar ne ili ispadamo licemerni. Imas neki predlog za novi, neutralni naziv za exBiH?

1

pre 8 godina

Cinjenica je da je tzv ustavni sud Biha, neobjektivna i nacionalisticka institucija u kojoj se sve odluke donose preglasavanjem (na isti nacin na koji je bivsa BiH prakticno gurnuta u rat), a motivisane su srbomrzackim stavovima i nacinalnom i verskom mrznjom i netrpeljivoscu.
90% stanovnika Republike Srpske su Srbi, pa opet su zabranili srpski grb i himnu, dok su manje od 50% populacije Biha Bosnjaci, pa ipak ta tvorevina bez problema u zvanicnom nazivu ima 'Bosna'. Kako to?

DrMuva

pre 8 godina

re: Burek sa sirom
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1091477#k19246802
Pa u tome je poenta, Hajmo se vratiti u 90u god kad je Bih i Srbija bila jedna drzava. Ne zaboravi to da mimo toga sto je Bih zemlja tri naroda, 91ve su dva naroda nadglasali treci narod i onda kao vazi da je Bih zemlja gradjana, jedan covek jedan glas a s druge strane se protura da je zemlja tri naroda. Pa ne moze tako. U tome je sustina

Maxim

pre 8 godina

Jeste, jeste... Čuo sam i ja.
'Oće i prezimena da menjaju, da turče.
Zna Kecmanović odlično kako i kada se priziva kuka i motika. Još 91. - 92. bavio se time.

zar nije tako?

pre 8 godina

Cinjenica je da je tzv ustavni sud Biha, neobjektivna i nacionalisticka institucija u kojoj se sve odluke donose preglasavanjem (na isti nacin na koji je bivsa BiH prakticno gurnuta u rat), a motivisane su srbomrzackim stavovima i nacinalnom i verskom mrznjom i netrpeljivoscu. 
90% stanovnika Republike Srpske su Srbi, pa opet su zabranili srpski grb i himnu, dok su manje od 50% populacije Biha Bosnjaci, pa ipak ta tvorevina bez problema u zvanicnom nazivu ima 'Bosna'. Kako to?
(1, 31. januar 2016 20:06)

@ Tim svojim komentarom si upravo potvrdio da se u tzv. RS desio zločin prema drugim ljudima druge vjere i nacionalnosti.

SpahijaBaščaršijski

pre 8 godina

Teritorija RS je uvek bila BiH, oladite se, sarađujte za bolje sutra. Ne mogu da verujem da jos ima idiota koji razmišljaju RS posebna država. Dejtonom je rečeno ne. Samo dodik da popije sankcije ako proba nesto. Federacija može bez RS ali ne i obrnuto.

Nemanja

pre 8 godina

Mene naziv "Bosna" asocira na narod Bošnjake i mislim da bi ga trebalo promijeniti.
(Banjalučanin, 31. januar 2016 19:18)

A mene asocira na vas Bosance, kako i treba da bude.

istine radi

pre 8 godina

Zanimljivo je da novinar koji je pisao ovaj clanak nije napomenuo [stavio 'disclosure'] da je prof Nenad Kecmanovic jedan od 17 savjetnika Milorada Dodika.
A ovde ga novinar predstavlja kao nezavisnog mislioca

Bosanac

pre 8 godina

Ako Bosancima nije bilo dovoljno 64% na referendumu kako to da ste prihvatili 55% u Crnoj Gori? Zar nisu i oni izmjesani kao i Bosna? Odakle vam nadalje pravo da se mijesate u odnose u mojoj kuci? Ima li bar iko realan da prizna da niti jedan dio Bosne nikad nije bio u sastavu Srbije ili Hrvatske? Opet, moze li Hrvatska i Srbija priznati da su dobar dio dobile u zadnjih 100 godina? To sto i dalje pokusavate nije nikako dobro za odnose ovdje ali se cudite kad drugi to vama rade. Neka, bolje i to nego da nas lazete da ste promijenili plocu. Sikter od moje avlije!

Brisani prostor

pre 8 godina

Bosna je najneutralnije moguce ime, pa nemaju muslimani teznju da je zovu Republika Muslimanska ili Bosnjakistan pobogu ljudi, dok Republika Srpska zaista iskljucuje sve osim jednog naroda. To se treba promijeniti uskoro. Neko zapinje za Bosanski jezik (again) pa eto kome smeta neka ga ne koristi, js i moja porodica ga koristimo. Cak i kada bi Bosnjaci zvanicno uzeli srpsko-hrvatski dali bi zbog toga i Srbi to isto uradili? Cisto sumnjam da bi se odrekli svog jezika zato je o tome glupo i polemisat. Ne treba biti previse pametan, eto nam Svicarska brate samo treba da prepisemo rjesenja i zestoko da radimo za dobrobit svih gradjana. Nama treba pravi istinski demokrata a ne bivsi komunisticki uhljebljeni udbas kao vecina ovih sadasnjih na vlasti.

Del boy

pre 8 godina

U pravopisu Srpskog jezika piše da su imena država imenice.Reč srpska nije imenica već pridev,na primer srpska kobasica ili srpska pljeskavica i nemože da bude ime države ili entiteta.

Mile

pre 8 godina

Ljudi. NAUČITE jednom da nije ispravno u srpskom jeziku nazivati gradove po narodnim imenima ili stavljati prefikse sa imenima naroda. Neprirodno je i zato ne postoji hrvatska ili srpska Požega.

Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Bosanski/Slavonski Brod su imena davana davno za mesta koja postoje i u drugim regijama. Bačka Topola, Banatski Karlovci, Sremska/Kosovska Mitrovica...

Šta je pouka? Nema Bosanske nacije.

viva Eldorado!

pre 8 godina

Znate sta? Evo ja sam Srbin i stanovnik RS i meni je apsolutno svejedno kako ce se zvati. Moj zivotni problem predstavlja cinjenica da mi poslodavac duguje 5000 EUR, da imam direktora koji nas sve redom unisti, i to, zanimljivo, najgori je u intervalima kada se Dodikova vlast ljulja i da kad god dignemo glas mi postajemo domace izdajice i strani spijuni, kao i da nemamo kome da se obratimo da nas zastiti. Tako da, sto se mene tice, mogu biti i stanovnik nezavisnog Dzibutija, na isto mi se svodi.

Неко

pre 8 godina

MEni pojam Republika sprska treba promjeniti jel ne zivi tamo samo srbi.
(Mr.Mercedes, 31. januar 2016 19:59)

По тој логици треба и Србија да промјени име пошто и у њој не живе само Срби! Иста логика је и за било коју другу државу на земаљском шару, али далеко је то од логике! Сувишно је било шта још додати!