Nedelja, 17.01.2016.

19:18

Stratfor: EU je propala i nema joj zamene

Misija Evropske unije je propala, malo je verovatno da joj postoji bilo kakva zamena, izjavio je osnivač i vlasnik istraživačkog centra Stratfor Džordž Fridman.

Izvor: Sputnjik

Stratfor: EU je propala i nema joj zamene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

Viđe ti mudraca...

pre 8 godina

EU je počela padati ekonomski i ako padne pašće zbog ekonomije. Njemačka, Francuska sigurno nisu za raspad EU jer je eur sigurno jača valuta nego što je bila marka. EU je tržište od 600 miliona ljudi. Samo nekada se EU ulazilo jer se odmah tako digao standard ljudi. Hrvatska je EU dvije godine i nema više zaposlenih nego prije i nije neto primaoc novca nego davaoc novca u zajedničku blagajnu. Hrvati su dobrobit osjetili prvenstveno u tome što mogu u EU otići i zaposliti se. To nema veze sa prosperiotetom Hrvatske. Bogatim članicama EU ne odgovara porast standarda u siromašnijim članicama. Njima treba samo njihovo tržište i jeftina radna snaga kako bi njihov profit bio što veći. Uz to je stalan pritisak na siromašne države članice da snize davanja na plaće, stupanj zdravstvene zaštite, poreze i sl.,a onda je povika zbog manjka u budžetu dotične države. A sve zato jer kapitalisti gledaju da plate što manje. Tako multinacionalne kompanije koje su mahom američke, a vlasnici židovi, ne plaćaju poreze nigdje. Sav kapital odvuku raznim poreznim malverzacijama u poreznu oazu i tamo plate 3% umjesto 25-30% koliko bi platili u zemlji EU.Onda novca nema u Grčkoj,Španjolskoj,Italiji,Hrvatskoj...,a jedna Njemačka je zadužena 100% BDP-a. I onda su ljudi neradnici, vlade nesposobne, plaće prevelike, sve i svašta, ali neplaćanje poreza od strane najvećih - nije nikakav problem. Pomoću banaka se provodi neokolinijalizam.Stambeni kredit u Švedskoj 2% kamata,u Hr.6% i raste glavnica.Ista banka.

haylee

pre 8 godina

pa, svojski ste se trudili da tako bude od 90ih na ovamo.
kao sto ste i UN pretvorili u pisoar.
a migrantska kriza je i napravljena da sa 99% neduznih udje 1% koji ce na pristisak dugmet da se dignu u vazduh u bilo kojoj prestonici evrope. zato i niko vise ne sme da pisne.

Kole

pre 8 godina

Ovde je šansa za neko Koštunicino rešenje 'manje od unije, više od raspada'
(Marko, 17. januar 2016 19:56)

To je bio plan Vuka Draskovica - "Vise od autonimije, manje od nezavisnosti".
U svakom slucaju, bravo za potsecanje :)

Nece propasti

pre 8 godina

Tesko da ce propasti, a evo i zbog cega. Alternativa je znaci napustanje EU ali sumnjam da ce ijedna drzava dobrovoljno ostaviti EU fondove i elegantno izaci iz Nato pakta znajuci da je ceka povratak u zonu majcice Rusije. Jos veca zabluda je da ce prosjecni evropljanin otici u Peking da uziva u tom sistemu vrijednosti, to je utopija. Ukraina je bas tim klimavim bufer drzavama najbolje dala primjer sta se desi kad si izvan EU i Nato a Turska sta se sve tolerise ako si dobar timski igrac. Prosjecan Srbin tesko razumije jer nije "prezalio" megalomansku viziju zvana velika Srbija a tu je i gorko iskustvo bombardovanja, ali zato cijela istocna Evropa dobro zna da bi prije radili sa Berlinom nego sa Moskvom.

Objavite mi komentar vec jednom

pre 8 godina

Da je "misija" Evropske Unije bila realnija (za početak, shvatala da ne žele sve države Evrope, toliko raznolike, da se tek tako odreknu svog nacionalnog identiteta i da ne mogu da razmišljaju potpuno isto po svim pitanjima) ovo sada ne bi bile nikakve vesti. EU je trebalo da obezbedi slobodu kretanja, carinsku uniju, zajedničku valutu ko želi, bezgranični prostor ko želi i kada želi. Za sve preko toga je malo prekasno posle dva svetska i Hladnog rata.

milan

pre 8 godina

ne radujte se previse ....iza svakog raspada ide i neki rat.
a ameri vole ratove daleko od njih zar ne?
valjalo bi organizovati jedan kod njih

Zoki

pre 8 godina

@pix, xy - Sputnik je samo preneo, evo vam video pa procenite: http://www.euractiv.com/video/george-friedman-eu-will-exist-and-sink-irrelevance-321014 Šavovi jedinstvene politike su počeli da pucaju još po pitanju Grčke, a sa izbegličkom krizom se ta politika raspala. Brisel nema autoritet da nametne zajedničku politiku članicama, ako ta politika uopšte i postoji. Države nastupaju samostalno, u skladu sa onim što smatraju svojim interesom.

Tasa BG

pre 8 godina

Sto kaze Madjarski premijer Orban jos pre godinu i kusur dana jedino resenje za krizu u EU i odrzivosti EU je vrlo prosto,a vuce koren prvo sa imigrantima-1.Dovesti 20 hiljada policajaca reciprocno prema broju stanovnika svake drzave EU na svim grckim ostrvima,napraviti prihvatne centre za azilante i ne dati im odatele da idu dalje.Ko je stvarno azilant-ostaje u tom centru,ko nije prvim brodom i avionom pravac kuci.

Znate kada ce Nemacka ili Francuska ili Belgija ili Danska ili Svedska poslati svoje policajce da brane granice EU na Grckim ostrvima od imigranata koji su u 99% slucajeva lazni imigranti?

Da sam ja Nemacki drzavljanin/glasac ili Francuski ili Britanski i kada vidim toliki broj imigranata u Nemackoj koji rade sta hoce kao u svojoj drzavi a 95% od njih nisu iz ratom ugrozenih podrucja-da li bih ja opet glasao za EU?

Vlada M

pre 8 godina

EU je druga ekonomija sveta i apsolutno postoji interes svih članica da ekonomske integracije opstanu, uključujući i UK i zemlje kandidate. Ono što vidimo je politička kriza, a to je uvek bila slabost EU. Odlučivanje konsenzusom nije funkcionisalo ni u 6 sličnih republika SFRJ, a nije baš realno ni da bi se moglo zameniti nečim efikasnijim u EU. Ne brinem ja za EU jer ona se može raspasti samo na prave EU zemlje i na felerična ili drugačija društva, pri tome mislim na Grčku, UK, Poljsku, Mađarsku. Interes starih demokratija za tesnom EU postoji. Mi svakako ne bi smeli biti zluradi na ovakve vesti jer da nismo pored EU koja nam diktira neki minimum uređenosti društva već bismo imali nesmenjive vlasti i drumske razbojnike kao Rusija.

John

pre 8 godina

"osnivač i vlasnik istraživačkog centra Stratfor Džordž Fridman."

Isti ovaj Fridman je 2000. godine predviđao dugu vlast Slobodana Miloševića. Toliko o njegovoj kredibilnosti.

Antigona

pre 8 godina

EU je počela da se raspada tokom 2010. oko problema u Grčkoj, kada se videlo da zajednica neće još dugo. Ovo sa izbeglicama je samo šlag na torti. Žao mi je jer ovo stanje ne doprinosi nikome u Evropi, a o nama na jugo-istoku da ne govorim. Volela bih da se, ako je ikako moguće, duh evropskog zajedništva obnovi i konsoliduje, da politika konačno bude iznad ekonomije (u EU je ekonomija na 1. mestu), da nacionalizmi nestanu i da solidarnost bude iznad knjigovodstva.

Moo

pre 8 godina

Novi stepen treba uvesti u integracijama...zajednicka monetarna i vojna politika za Ujedinjene evropske drzave...United states of Europe. Ko nece ne mora...al ovako ne moze vise. Koja je sramota da recimo Poljska ne deli i ne prihvata evropski sistem vrednosti a prihvata fondove EU od nekoliko stotina miliona evra. To je teska zloupotreba. Zamislite da u Americi jedna zemlja kaze necu za ono sto je ustavni sud rekao da mora ili senat nesto izglasao. To je papazjanija.

Митбастер

pre 8 godina

ЕУ је слична врста ентитета као и СФРЈ, само је већа и сложенија али пати од истих проблема и проћи ће на врло сличан начин. Надам се само без рата.

Uf,uf

pre 8 godina

USA začikava,NATO RATUJE,EU plaća.Ako jedna karika pukne sve se raspada i zato će EU egzistirati dok god bude trebala kaubojima .Lično bih volio da se sutra raspadne i da se opet vrati DM i FFR .

Ivan

pre 8 godina

Nedavno je Viktor Orban govorio o perspektivi EU. Kako kaze EU elite ne vide, ili ne zele da vide da se ekonomski, politicki, vojni uticaj sveta pomera prema Aziji. Da je to istorijsko pomeranje koje nije ni prolazno ni kratkotrajno a jos manje bez posledica I to po samu Evropu. Kapitalizam I demokratija u Evropi nisu vise u braku. Postala je skupa I rastrosna. Puno price, malo ideja jos manje snage da se one sprovedu.

sysoue

pre 8 godina

@ASKURĐEL
Ne postoji sjedinjenoamerička nacija već samo državljani SAD. Amerikanac može biti i brazilac ili argentinac jer i to je Amerika.

Nocni vuk

pre 8 godina

Jao, kako odjednom se javise toliko nasih sto rade po Evropi. Covek bi pomislio da svi oni Srbi u EU samo cekaju neku vest ovog tipa da bi se javili i pricali nama "neukima" koji nismo izasli iz Srbije sta je to EU i kako je ziveti tamo. Kakve se pogodnosti imaju kako putuju, stede (jer oni tamo ne zaradjuju samo oni stignu i da ustede) fine sume kako im je lepo. Samo oni koji zaista zive tamo u tudjini znaju kako im je. I ako ste imali prilike da pricate sa nekima od njih cucete iste price. Tamo si stranac, mnogo se rinta, tesko je i nema coveka koji nije pozeleo da se vrati, poneko pomene bolju uredjenost drzave ali NIKO ne pominje odmore i bezvizna putovanja :)
Poenta je u tome sto oni na nasoj grbaci prave svoje drzave. Pre su to radili kolonizacijom Afrike i Azije a sada rade koristeci nas male zemlje, pesma je ista, isti je kompozitor samo mi sad beremo pamuk na polju. EU je divna zamisao ali za Nemacku, Britaniju i Holandiju, donekle i za Francusku. Ostalo su kolonije koje ce pre ili kasnije to shvatiti. EU nema ni D od demokratije, pocevsi od evropske komisije koja se ne bira voljom naroda, do cinjenica da na svakog EU poslanika u parlamentu ide najmanje 300 lobista raznih korporacija cija su sedista slucajno bas u Briselu na oko 5km od parlamenta.

Dijasporac

pre 8 godina

@ Miki Nemaćki , Francuski i Engleski Kapitalisti - žele EU zato što je bez carina i iste valute bolje trgovati i razmnožavati kapital - EU je stvorene iz ideje Nemaca i Francuza da više nema rata na Evropskom kontinentu između civilizovanih nacija - a u Kapitalizmu ko se obagati , obagati se sve pitanje obrazovanja , spremnosti i truda i sreće .. a za " običan " narod je mir i sigurnost da institucije rade po zakonu najveći standard ..

ASKURĐEL

pre 8 godina

Svaka nacija se karakteriše visokim stepenom institucionalne, istoijeske , ekonomske, političke kulturne, tradicijske povezanosti. U SAD postoji samo jedna nacija i svi su oni pre svega AMERIKANCI! I to se nikako ne može reći za veštaćku tvorevinu koja se zove EU. Razumem botove jer umesto sendivača izgleda dobijaju ćevape, ali uzalud se trude da opravdaju činjenicu što njihov vođa uporno srlja u tu Evropu. Jer će ona pre propasti nego što mi i privirimo tamo!

Negativni

pre 8 godina

Taljehin,
A kako to kad smo toliko puta bistriji i pametniji nasedamo na njihove "fore"?
Ili će pre biti da smo gluplji i nepismeniji? Dok su oni razvijali internet mi smo radili za dve marke i klali malo po okolini. To je pamet, a?
Divna neka pamet, nema šta. A političari su nam onakvi kakve smo mi birali. Zamisli kakvi smo onda mi.
Evropa ima svoje probleme, to je tačno, ali propada ona već par hiljada godina pa nikako da propadne. A mi smo već propali i sve što radimo je psovanje i kukanje sa dna septičke jame. Za bolje i nismo.
A ti se malo pogledaj u ogledalo i čisti svoje dvorište. Evropa je druga planeta za tebe, batice.

vlada logika

pre 8 godina

@Taljehin
mogu da se slozim sa vecim delom od tvog komentara, pogotovo drugim delom, ali kako si uspeo da zakljucis da smo mi(narodi Balkana) 4 Ili 5 puta inteligentniji od njih, ali eto oni, 5-6 puta neinteligentniji, uspevaju da nas zavade i posvadjaju. Ako je to tako kako ti kazes, onda je taj nas slucaj prekretnica za socionanu evoluciju covecanstva, gluplji su uspeli da izdominiraju pametnije. Istorija je pokazala kako prodju oni, koji sebe ubede da su nadmocno pametniji od ostalih.

s.

pre 8 godina

@miki: zato sto je to radi svaka nacija - srbija u manjim dimenzijama, a SAD u vecim. sad ti objasni, sta lala i pirocanac toliko zajednickog dele, ili bavarac i berlinac, ili sicilijanac i tirolac, ili dalmatinac i zagorac, ili beogradanin-starosedeoc i beogradanin-doselenjik (osim silom nametnutih nacionalnih simbola, kao npr. jezik i istorija). problem evrope je sto nece da postane nacija, nego se sastoji od "naroda", koji ne prepoznaju vrednost zajednickog zivota, nego na autisticko-narcisoidan nacin traze "sebe" u svemu tome, i samo "sebe" - bas kao narodi SFRJ u istoj. a da ne govorimo o tome, koliko bas to SAD odgovara...

Neko iz Banata

pre 8 godina

EU u ovom obliku sigurno nece opstati.Glavni problem je sto UK zeli da dominira Evropom uz podrsku SAD,a to realno ne moze,pa konstantno podriva evropske institucije kad joj nesto ne odgovara,sa druge strane imamo Briselsku birokratiju(Nemacka dominacija) koja vlada po diktatu uglavnom trenirajuci strogocu na zemljama iz istocnog bloka,dok su Spanija i Italija izmedju cekica i nakovnja,uskoro i Francuska.Njoj treba reorganizacija tj balans moci izmedju malih i velikih,mogucnost ravnomernog razvoja svih clanica,evropski sistem bezbednosti bez upliva SAD(partnerski odnos sa Rusijom i SAD a, ne podanicki).Moje misljenje da je na je najbolje regionalizacija trzista i resursa(pre svega ljudskih) po blokovima inace dugorocno gubimo svi,ovaj jaz u standardu i dugovanjima drzava je neodrziv.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

ЕУ ће постати држава, и сви ћемо бити нација: Европљани...И бићемо јачи од Амера, имаћемо јединствену војску, главни град, јединствену валуту, откачићемо НАТО ,и бићемо најразвијенији (гледајући све државе света).

Djansr

pre 8 godina

Svi koji misli da je USA kriva za EU varaju se.EU je stvorila USA, zašto?
Pa evo vam primer, kada su uveli embargo Rusiji, Amerikanci nisu morali da idu od zemlje do zemlje i da moljakaju ili prisiljavaju države da uvedu sankcije Rusiji nego su lepo naredili Briselu i automatski je skoro cela Evropa morala da udari embargo.Da li je lakše kontrolisati 40 različitih država ili jednu?

rezignator

pre 8 godina

kliknite linkove poslusajte fridmana. covek rece da se turska neminovno vraca na balkan da uvede stabilnost. to je njena misija - ili ce biti kad eu ili nato nestanu u ovom formatu... da granice nisu fiksne, da ni kipar nije resen... poslusajte... zanimljivo predvidjanje

miki

pre 8 godina

Ideja evropske unije je sarena laža,prosto nije moguće da se toliko razlicitih naroda,razlicitih mentaliteta i kultura ujedini u nekakvu "super drzavu".Neka mi neko objasni zasto bi nemci,englezi ili francuzi(tj njihovi kapitalisti koji odlucuju) zeleli da od siromasnih evropskih naroda i banana drzava pravili bogate i savremene drzave i narode kad mozemo da im sluzimo kao robovi?

Miki

pre 8 godina

Potpuno tacno, jedino sto je trebalo navesti da su to uradile USA. A da sam ja bio na mestu EU ministara doneo bih hitnu odluku da se svi avioni koji mogu da se otpisu spreme za let za USA. Napunio ih migrantima i bez najave poslao u USA, pa neka pokusaju da obore avione sa emigrantima, jer to je ipak humanitaran let, pa bih onda video njih.

s

pre 8 godina

"Nije ni cudo sto ljudi sve manje prate vesti i okrecu se pametnijim stvarima..."

Kakve budale, umesto lepo svaki dnevnik, pa analiza u kaficu... nista ne razumeju.

Jovan

pre 8 godina

Tačno je da je EU nefunkcionalna u sadašnjem obliku, tj. da Brisel nema izvršnu vlast nad nacionalnim državama članica, ali EU kao bescarinska zona i pre svega jedinstveno tržište opstaju sigurno, Tržište na kome važe određena ista pravila za sve, i koje će biti bogato i napredno. Tako da Srbija treba da nastavi sa integracijama.

amerika i engleska bice zemlja proleterska

pre 8 godina

Naravno da ce propasti kad lažnjaci poput Slovenije i Hrvatske uđu.Da su ostali u Jugoslaviji moglo nam je svima biti daleko bolje bez ratova i zrtava.

Banaćanin

pre 8 godina

EU je po meni dobro zamisljen ekonomoski projekat. Naravno, svi su u evropi drugacije kulture i ne moze se uporediti sa USA.
Ali sam takodje ubedjen da sama Amerika narucuje ovakve tekstove u Evropi.
Mislim da smo mnogo puta videli ovakve ili slicne tekstove gde na kraju uvek Amerika profitira.

B.B. Vrsac

pre 8 godina

Naravno da je propala... Evropska unija je dobra zamisao, inace coveka sa ovih prostora, Srbina iz Hercegovine koji se zva Dimithije Mithinovic koja je lose sprovedena, jer njen centar nije bio u evropi, i vodili su je svi sem Evropljana. Na prvom mestu sam Srbin, zatim i Evropljanin koja mi je jako draga, i kojoj hteo-ne hteo i sam pripadam i voleo bih da se Evropa vrati svojim izgubljenim korenima i bude ono sto je nekada bila. Centar kulture i tehnoloskog napretka. Inace, Evropljani su sagradili Ameriku, zajedno sa Americkim domorocima...Izvinite zbog moje "celave" latinice.

evropejac

pre 8 godina

Samo se vi nadajte da ce EU propasti, zato smo tu gde jesmo medju deset najgorih ekonomija na svetu. Mislite da bi nama bilo nesto bolje da se to i desi!? Sva sreca pa vise ne zivim tamo. Pozdrav

vikings

pre 8 godina

Ne bih da vam kvarim veselje ,ali hocu samo da iznesem podatak da u ovih 10 ak gidina propadanja Evropske unije ja u istoj zaradjujem 3000 eura mesecno kao radnik bez kvalifikacije .Ako bude propadala jos deset godina meni dosta odoh u penziju .Sramota je zavaravati ljude .Ako i propadne sve ostaje isto plate , slobode , prava i ostalo. 2015 godine 93000 Hrvata otselilo u Eropsku uniju tj preselolo se na mesta gde treba radnika iz Eu /Hrvatske gde trenutno ne treba tih 93000 radnika .Okrenite telefon i pitajte rodjake kako je u evropskoj uniji ne verujte ko je raznim Saksonima i ostalim analiticarima .

mix

pre 8 godina

George Friedman iz Stratfor-a koga clanak citira je 1991 napisao knjigu o tome da ce Amerika uskoro zaratiti za Japanom. Isto tako je tvrdio da ce se Kina ubrzo raspasti kao Sovjetski Savez......

Lex Luthor

pre 8 godina

EU je jedina drzavna tvorevina koja se sirila bez ratova i ispaljenog metka da bi zauzela drugu teritoriju. Ma koliko to ne zeleli Amerikanci, Rusi ili bilo ko drugi, EU je najdemokratskija tvorevina u istoriji covecanstva, i zbog toga bi Evropa trebala da se trudi da je odrzi kao takvu, pa i mi da je podrzimo iako nismo clanovi. Imamo priliku da pristupimo necemu sto je u pogledu drzave i drustva najbolja i najdemokratskija tvorevina u istoriji, i mislim da bi bilo suludo odreci se jedne takve tvorevine.

BoKi

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje koliko su Amerikanci jednosmerni i ne umeju da prepoznaju bilo koji oblik života koji se razlikuje od njihovog. Ili uređenja.

nikola

pre 8 godina

samo ce Vucic od svih premijer pomno i zacrtano da sprovodi zakone EU.Mozda i sacuva EU i izvuce iz bedaka.sa Kirbijem je veliki prijatelj, pa ce mu pomoci.

Novi evropski poredak

pre 8 godina

Upravo tako, EU će vremenom izbledeti, i zaboraviće se da je postojala. Mi ćemo, kao i uvek, ispasti pobednici jer u istoj nismo ni bili, i zajedno sa ostalim pobednicima (čitaj nečlanicama) formirati novi evropski poredak. Ulogu lidera takvog novog evropskog poretka, Beograd će prepustiti istočnoj Srbiji. Zapadna Srbija i Pomoravlje, biće verni pratioci takve ideologije, sve dok ne dođe trenutak kada će Vlaška napustiti Novi evropski poredak, i postati nova Švajcarska.

милок

pre 8 godina

Волим Америку а не Европу. Европа је пуна лицемерја и јефтиног популизма. Америка је империјална сила која је дала свету много лепота. Јака Русија и Јака Америка. Остало је боранија. Бирократија европска личи на титоистичку, само још горе јер су бирократе плаћене 5 пута више него титове бирократе. Данас је плата у Бриселу 10 хиљада евра месечна. Кад се питате зашто је Брисел тако скуп, и ко има паре да пије скупе кафе по кафанма, то све плаћају државе чланице. Безобразлук!

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Nek ja samo i dalje mogu s ličnom kartom putovati Evropom i živjeti i raditi bez ikakvih dozvola gdje hoću, ostalo nije bitno!

Dejan

pre 8 godina

KAda neko ima mogućnost bilo kakvog diktata kao npr. ekonomskog (Nemačka), ili političkog ili da stalno nešto preti (Engleska), ili da opstruira rad kao zemlje Nove Evrope za račun USA, to se ne može nazvati Unijom.
Greška je načinjena u trenutku širenja ...
Niti jedna zemlja istočnog bloka nije zaslužila ulazak sem bivše SFRJ i Čehoslovačke iz prostog razloga što njihovoj ekonomskoj i demokratskoj kulturi nedostaje 50 godina diktature, i 10 -15 godina tranzicijskog kapitalizma koji je zapravo anarhija ...
Neko bi rekao Poljska ili Mađarska ali NE.
Poljska je zbog svoje istorije više kontraverzna od bilo koje druge zemlje Istočne Evrope, iako je bila žrtva fašizma ona je kroz celu istoriju koketirala sa sličnim doktrinama čim bi posedovala ikakvu veću silu..
A Mađarska još pati za AU carstvom ...
Industrijski, protestantski sever i katolički emotivni Jug ... to ne ide

Andrej NYC

pre 8 godina

ovakve vesti se jedino I prenose u nasim medijima - evroskepticizam natod voli da cita pa mu se to I servira. Decenijama. Propast amerike se predvidjala od sezdesetih, a onda je sovjetski savez propao. EU je trebalo da propadne devedesetih a onda je rusija bankrotirala '98 godine. u novom milenijumu se prognozira propast zapadne civilizacije krah dolara, kad ono, rusija pred bankrotom, kina na visedecenijskom minimumu, brazilska valuta izgubila 60% vrednosti a dolar jaca. nikada nista necete nauciti, jer to ni ne zelite...

neutralni felsh

pre 8 godina

A mi i dalje srljamo u nju ko muva bez glave... Opametite se više!
(M, 17. januar 2016 19:34)


pa pogledaj nas gde smo sada, van evropske unije... jad i beda.

staklena flaša

pre 8 godina

Spin doctor. I ako propadne ili je propala evropske zemlje će se držati zajedno po nekom kriterijumu, ekonomskom najverovatnije a i drugi nisu isključeni. Stara dobra dama će uvek biti tu.

Terra

pre 8 godina

Ovo treba dati Vucicu i buducim politicarima da procitaju! U se i u svoje kljuse! Napravi Srbiju gde SE POSTUJU zakoni zbog Srbije i njenih gradjana a ne zbog EU!!!! Kupi rakete od Rusije za svaki slucaj! S300!
(djuro, 17. januar 2016 19:43)

Posle preko 30 godina gledanja u se i u svoje kljuse evo gde smo, korupcija, tajkuni, privilegovani politicari, beda. Da li si ti ziveo u Srbiji ili? Ni pola zakona koji su bitni za nas gradjane ne bismo imali da nas nisu stiskali spolja ... Nama upravo treba neko sa strane da dodje i da sredi ovu zemlju, jer od kumova, prijatelja, rodja mi smo gore nego di smo bili pre 10 godina.. A i tada je nista bolje nije bilo. Pa dokle vise sa ovakvim izjavama, pa gde ste vi ljdui ziveli?

Kanta

pre 8 godina

Najvažnija vest u poslednjih 5 godina (za sve one koji i dalje misle da je EU bajka u koju smo napokon pozvani!). Stratfor nikada nije lupao gluposti, oni su samo bili manje ili više u pravu, tako da svi Vi koji ovo nikada niste čuli, pročitajte vest 3 puta, prilično je važna!
Besmisleno je ljudima pričati da će EU nestati dok mi do nje dođemo, mi se i dalje ložimo da je to naša budućnost, a ona je VEĆ prošlost! Nama samo treba uzor, tata kog ćemo slušati i slediti, neko ko će lupiti šakom o sto kada zablejimo kao što obično radimo.
Hoćemo li se ikada opametiti ili ćemo konstantno dolaziti na slavlje kad svi gosti odu???

sone

pre 8 godina

Tipicna izjava amerikanca ili engleza.Ovakvim recima pokusavaju da doprinesu eventualnom raspadu.Uvek kad procitate americku ili britansku izjavu ako ne zelite da razmisljate o njoj znajte da je sve suprotno i sracunato i necete pogresiti.Stari kolonijalisti!!!

bosanac

pre 8 godina

Moj komšija Šemso već 30 godina govori kako je EU pukla i nema joj spasa. Svake godine najavljuje njihovu propast, a za 30 godina otišao na odmor ukupno dva puta po pet dana u Makarsku.

Drugi komšija, Goran, već 30 godina živi u Njemačkoj i on isto govori da je EU pukla i govori da mi uopšte ne treba da ulazimo u EU. Samo što je Goran u zadnjih 30 godina, 30 puta bio i na ljetovanju i na zimovanju, vozi luksuzno auto, još stigne i porodici pomoći koja je ostala u Bosni.

I prođe tako 30 godina priče o raspadu EU, a ja proklinjem dan kada sam odbio Goranov poziv da idemo zajedno u Njemačku...

Emigrant

pre 8 godina

Poljska je klasican primer umrtvljene Evrope
(advokat, 17. januar 2016 19:39)

Ne samo Poljska. Sve clanice EU su, osim Nemacke, primer umrtvljene, sebicne Evrope. Zato EU treba da se raspadne a Nemacka da vrati DM kao valutu. Dosta je nemacka lokomotiva vukla poluraspale evropske vagone za sobom.

Taljehin

pre 8 godina

Raspala institucija, sa jos raspadnutijim moralnim i kvazi-demokratskim standardima i vrednostima, dvoličnih i licemernih političara!!! A sve to potpomognuto od strane SAD-a i Britanaca (razmislite malo zašto hoće van EU). Kako god bilo, mi smo MALA i BEZNAČAJNA ZEMLJA (SA CELIM BALKANSKIM OKRUŽENJEM: Bosna, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Makedonija) i celo ovo područje služi za potkusurivanje velikih. U njihovim očima izgledamo im kao "niža rasa", a u stvari smo pet puta pametniji i bistriji od njih (zato nas i medjusobno svadjaju, jer se političari prodaju za novac, a oni dalje huškaju svoje sledbenike dajući im samo mrvice. Ovde bi sve mnogo bolje funkcionisalo kada bi pojam i pojava, zvana političar, ZAUVEK IŠČEZAO!). Ali, u suštini, mi NJIMA NE ZNAČIMO, AMA BAŠ NIŠTA!!! Uzgred, mentalni sklop ljudi sa ovih područja je takav da nikad neće moći prihvatiti neke stvari sa zapada, baš kao i obrnuto. Zato se svi u regionu trebamo okrenuti jedni drugima, saradjivati, a ne bez veze ratovati zarad tudjih interesa! A sa ostalima samo strogo poslovno i na distanci! Toliko...

svašta

pre 8 godina

Besmislen tekst.Ovi bi želeli da opet počnu ratovi po Evropi i da se SAD javlja kao jedina svetska sila i da se mešta i deli packe svima.Ovo je mišljenje jedne grupe ljudi a ne zvaničan stav SAD.Većina ljudi u Evropi želi EU a to je najbitnije.Mladi ljudi podržavaju najviše EU.Nije mi jasno zašto je ovom tekstu dato centralno mesto u vestima.Za neki dan biće zaboravljeno šta su kazali i da li su baš tako kazali.

Nikola Svilar

pre 8 godina

Raspad EU bi bio opasan po veći rat unutar Evrope da nema NATO-a i ja iskreno mislim da ne bismo mogli da ostanemo neutralni da se EU raspadne.
Bilo bi nam najbolje u NATO jer onda ne bi bilo vise sukoba na ovim prostorima. Nadam se sa se EU ne raspadne jer sam protiv NATO-a ali kako se kaze if you cant beat them join them.

klempo

pre 8 godina

Zapadna Evropa ne uspeva da zaustavi zlovolju i predrasude izmedju regiona, drzava i naroda, a kamoli ratove na svom tlu; naprotiv - ona ih zbog svojih kratkorocnih interesa podstice.
Delanje zasnovano na licemerju umesto na principima i zakonu jednakom za sve ima svoju cenu. Ovu ce ponovo platiti povodljivi vise nego njihovi zapadni makroi.

realan

pre 8 godina

@djuro - nece da mi objave komentar sta bih ti reko

politicka ideja je trenutno jako uzdrmana, ali ekonomska zajednica nece propasti

gradjanka

pre 8 godina

Lično me plaše ovakve vesti, a još više me plaši način na koji se ona saopštava. Kao da je sada svetu milo što će se EU raspasti. Zar ljudi ne vide i vrednosti ideja koje leže u osnovi EU? Verovatno treba nešto menjati ali govoriti o raspadu a ne imati nikakvu drugu pozitivnu ideju na koji način dalje integrisati i razvijati se bez STRAŠNIH RATOVA - nije pametna ideja.

wtf

pre 8 godina

pokazalo se jos jednom da je maks veber bio potpuno u pravu sa njegovom teorijom o birokratiji.

posle odredjenog vremena birokratija pocinje da postoji sama radi sebe. uvecava se i izmislja nove procedure i pravila kako bi "opravdala" potrebu za svojim povecanjem, a u sustini ne donosi nikakve odluke niti resava probleme realnog posovanja i realnih potreba drustva.

Kiki

pre 8 godina

EU se raspala, a prema svim istraživanjima Evroazijska unija će trajati najmanje 1000 godina. Zato treba da se udružimo sa Rusijom i Kazahstanom.

besna glista

pre 8 godina

Sto je babi milo, to joj se i snilo. Poput domacih 'analiticara', tako i ovaj belosvetski prica sta mu nalogodavac kaze. EU je suvise veliki i skup projekat da bi neko dozvolio da on propadne samo zato sto se Americi ili Rusiji ne svidja njegovo postojanje. Ono sto moze da se desi je da izlete neke nebitne / stetne clanice kao sto su Grcka, Poljska i sl. ali najbogatije zemlje Evrope ce itekako ostati u tesnom savezu.

Sin lovca na medveda

pre 8 godina

Ekseriment zvani EU nikad nije ni funkcionisao ali ce stalno biti prisutan jer je " revolucija koja teče" koji donosi ogromne materijalne koristi privilegovanim grupama i pojedincima.
A sta reci onima kojima je EU jedini put? Jednostavno - na krivom ste putu.

Zoka N.

pre 8 godina

Svrha EU je gospodarstvo i to ce se ponovno afirmirati kao osnovno. Bescarinska zona, 4 temeljne slobode. To je EU. Unija nije država, ne brkati to.

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina!

pre 8 godina

Amerikanci i rusi misle da su uspeli da nas razbiju, ali nismo ni mi od juče, ipak je ovo tzv. Stari kontinent, mnogo je pameti akumulirano za poslednjih par hiljada godina da bi mogli neki divljaci i skorojevići da nas razbucaju tek tako.

Evropljanin

pre 8 godina

Koji besmisleni tekst i propaganda...znate li vi nesto pametnije da stavite kao udarnu vest? Nesto lepo za promenu?

Nije ni cudo sto ljudi sve manje prate vesti i okrecu se pametnijim stvarima...

djuro

pre 8 godina

Ovo treba dati Vucicu i buducim politicarima da procitaju! U se i u svoje kljuse! Napravi Srbiju gde SE POSTUJU zakoni zbog Srbije i njenih gradjana a ne zbog EU!!!! Kupi rakete od Rusije za svaki slucaj! S300!

Tko Mljacka Barke

pre 8 godina

Kod ovakvih bombasticnih tekstova i naslova, uvek prvo treba procitati "Izvor" vesti, tamo ispod podnaslova. Ako je Tanjug ili Sputnjik, onda ste bezveze protracili par minuta vaseg zivota citajuci to.

cibe

pre 8 godina

Prijemom Bugarske u EU značio je početak raspada EU. Buragi su bili sa carskom Rusijom koja se raspala. Onda sa Austro-Ugarskom i ona se raspala. Potom su pohrlili Hitleru i on izgubio. Sledio je Varšavski pakt. Sada su u EU i ona počinje da se raspada.

knele

pre 8 godina

EU su upropastili profesionalni politicari koji su skrivali svoju korupciju i nepotrebnost iza nje. Bice jako lose ako propadne EU kao zajednicko trziste, jedinstvena valuta i slicno to ce stvoriti veliku ekonomsku krizu

Petar

pre 8 godina

Svako sa 2 grama mozga i osnovnim poznavanjem istorije je znao da EU ne moze da funkcionise sa toliko razlicitosti. Sjedinjene americke drzave su nesto drugo,nastali su relativno skoro na specifican nacin. U evropi su vodjeni ratovi,kulture i civilizacije su previse razlicite,mnogo je podela i nepoverenja a i mesavine ideologija. Ali to nije toliko strasno i interensantno, mene vise zanima fenomen gde postoje citavi narodi kojima je ova ideja bez pardona nametnuta da je prihvate iako je pogresna i neprirodna. Naravno, mislim na boranija drzave iz Ex Yu i istocnog bloka. Potpuno je jasno zasto smo siromasni i problematicni. Manjak inteligencije.

Nenad

pre 8 godina

Zbignjev Bzezinski je to rekao pre deset godina. Tada joj Evropskoj uniji davao od pet do deset godina zivota. Ocigledno je znao nesto sto ostali nisu. Za mene su simbol jada i nesposobnosti EU oni evropski posmatraci u belim kostimima tokom raspada Jugoslavije. EU je i danas ono sto je oduvek i bila - EEZ. A unija u kojoj je glavna zemlja Nemacka, koja je i sama imala dug, trapav i krvav put do zapadne demokratije, i koja danas ima dugogodisnju desnicarsku vladu dugorocno nesposobne Angele Merkel - i treba da propadne. Nadam se da ce se to desiti pre nego sto mi udjemo, kako nas ne bi optuzili za raspad EU.

yappy ns

pre 8 godina

Sve ide ka tome, iako, sama ideja EU je fantasticna, ali u istorijski razdeljenoj Evropi bilo je prosto nemoguce ostvariti te dobre ideje. Cim je na test dosao prvi potencijalno ozbiljan problem, svaka drzava je pocela gledati svoja posla. Za raspad SFRJ-unije bila je kriva sovinisticka masinerija, za kraj EU demoNkratska masinerija SADa koja je stvorila bliskoistocnu ratno-izbeglicku krizu i s njom, neresive, teritorijalno-bezbedonosne probleme, sto ce se pokazati fatalno po EU.

Sin lovca na medveda

pre 8 godina

Ekseriment zvani EU nikad nije ni funkcionisao ali ce stalno biti prisutan jer je " revolucija koja teče" koji donosi ogromne materijalne koristi privilegovanim grupama i pojedincima.
A sta reci onima kojima je EU jedini put? Jednostavno - na krivom ste putu.

I sta sad?

pre 8 godina

Drzava Srbija se ponasa kao neko ko hoce posao u drzavnoj firmi po svaku cenu, pa makar drzava i propada ali drzavni pos'o je drzavni pos'o!

Petar

pre 8 godina

Svako sa 2 grama mozga i osnovnim poznavanjem istorije je znao da EU ne moze da funkcionise sa toliko razlicitosti. Sjedinjene americke drzave su nesto drugo,nastali su relativno skoro na specifican nacin. U evropi su vodjeni ratovi,kulture i civilizacije su previse razlicite,mnogo je podela i nepoverenja a i mesavine ideologija. Ali to nije toliko strasno i interensantno, mene vise zanima fenomen gde postoje citavi narodi kojima je ova ideja bez pardona nametnuta da je prihvate iako je pogresna i neprirodna. Naravno, mislim na boranija drzave iz Ex Yu i istocnog bloka. Potpuno je jasno zasto smo siromasni i problematicni. Manjak inteligencije.

djuro

pre 8 godina

Ovo treba dati Vucicu i buducim politicarima da procitaju! U se i u svoje kljuse! Napravi Srbiju gde SE POSTUJU zakoni zbog Srbije i njenih gradjana a ne zbog EU!!!! Kupi rakete od Rusije za svaki slucaj! S300!

Nenad

pre 8 godina

Zbignjev Bzezinski je to rekao pre deset godina. Tada joj Evropskoj uniji davao od pet do deset godina zivota. Ocigledno je znao nesto sto ostali nisu. Za mene su simbol jada i nesposobnosti EU oni evropski posmatraci u belim kostimima tokom raspada Jugoslavije. EU je i danas ono sto je oduvek i bila - EEZ. A unija u kojoj je glavna zemlja Nemacka, koja je i sama imala dug, trapav i krvav put do zapadne demokratije, i koja danas ima dugogodisnju desnicarsku vladu dugorocno nesposobne Angele Merkel - i treba da propadne. Nadam se da ce se to desiti pre nego sto mi udjemo, kako nas ne bi optuzili za raspad EU.

Evropljanin

pre 8 godina

Koji besmisleni tekst i propaganda...znate li vi nesto pametnije da stavite kao udarnu vest? Nesto lepo za promenu?

Nije ni cudo sto ljudi sve manje prate vesti i okrecu se pametnijim stvarima...

Zoka N.

pre 8 godina

Svrha EU je gospodarstvo i to ce se ponovno afirmirati kao osnovno. Bescarinska zona, 4 temeljne slobode. To je EU. Unija nije država, ne brkati to.

bosanac

pre 8 godina

Moj komšija Šemso već 30 godina govori kako je EU pukla i nema joj spasa. Svake godine najavljuje njihovu propast, a za 30 godina otišao na odmor ukupno dva puta po pet dana u Makarsku.

Drugi komšija, Goran, već 30 godina živi u Njemačkoj i on isto govori da je EU pukla i govori da mi uopšte ne treba da ulazimo u EU. Samo što je Goran u zadnjih 30 godina, 30 puta bio i na ljetovanju i na zimovanju, vozi luksuzno auto, još stigne i porodici pomoći koja je ostala u Bosni.

I prođe tako 30 godina priče o raspadu EU, a ja proklinjem dan kada sam odbio Goranov poziv da idemo zajedno u Njemačku...

mix

pre 8 godina

George Friedman iz Stratfor-a koga clanak citira je 1991 napisao knjigu o tome da ce Amerika uskoro zaratiti za Japanom. Isto tako je tvrdio da ce se Kina ubrzo raspasti kao Sovjetski Savez......

cibe

pre 8 godina

Prijemom Bugarske u EU značio je početak raspada EU. Buragi su bili sa carskom Rusijom koja se raspala. Onda sa Austro-Ugarskom i ona se raspala. Potom su pohrlili Hitleru i on izgubio. Sledio je Varšavski pakt. Sada su u EU i ona počinje da se raspada.

miki

pre 8 godina

Ideja evropske unije je sarena laža,prosto nije moguće da se toliko razlicitih naroda,razlicitih mentaliteta i kultura ujedini u nekakvu "super drzavu".Neka mi neko objasni zasto bi nemci,englezi ili francuzi(tj njihovi kapitalisti koji odlucuju) zeleli da od siromasnih evropskih naroda i banana drzava pravili bogate i savremene drzave i narode kad mozemo da im sluzimo kao robovi?

Митбастер

pre 8 godina

ЕУ је слична врста ентитета као и СФРЈ, само је већа и сложенија али пати од истих проблема и проћи ће на врло сличан начин. Надам се само без рата.

Djansr

pre 8 godina

Svi koji misli da je USA kriva za EU varaju se.EU je stvorila USA, zašto?
Pa evo vam primer, kada su uveli embargo Rusiji, Amerikanci nisu morali da idu od zemlje do zemlje i da moljakaju ili prisiljavaju države da uvedu sankcije Rusiji nego su lepo naredili Briselu i automatski je skoro cela Evropa morala da udari embargo.Da li je lakše kontrolisati 40 različitih država ili jednu?

Nocni vuk

pre 8 godina

Jao, kako odjednom se javise toliko nasih sto rade po Evropi. Covek bi pomislio da svi oni Srbi u EU samo cekaju neku vest ovog tipa da bi se javili i pricali nama "neukima" koji nismo izasli iz Srbije sta je to EU i kako je ziveti tamo. Kakve se pogodnosti imaju kako putuju, stede (jer oni tamo ne zaradjuju samo oni stignu i da ustede) fine sume kako im je lepo. Samo oni koji zaista zive tamo u tudjini znaju kako im je. I ako ste imali prilike da pricate sa nekima od njih cucete iste price. Tamo si stranac, mnogo se rinta, tesko je i nema coveka koji nije pozeleo da se vrati, poneko pomene bolju uredjenost drzave ali NIKO ne pominje odmore i bezvizna putovanja :)
Poenta je u tome sto oni na nasoj grbaci prave svoje drzave. Pre su to radili kolonizacijom Afrike i Azije a sada rade koristeci nas male zemlje, pesma je ista, isti je kompozitor samo mi sad beremo pamuk na polju. EU je divna zamisao ali za Nemacku, Britaniju i Holandiju, donekle i za Francusku. Ostalo su kolonije koje ce pre ili kasnije to shvatiti. EU nema ni D od demokratije, pocevsi od evropske komisije koja se ne bira voljom naroda, do cinjenica da na svakog EU poslanika u parlamentu ide najmanje 300 lobista raznih korporacija cija su sedista slucajno bas u Briselu na oko 5km od parlamenta.

Uf,uf

pre 8 godina

USA začikava,NATO RATUJE,EU plaća.Ako jedna karika pukne sve se raspada i zato će EU egzistirati dok god bude trebala kaubojima .Lično bih volio da se sutra raspadne i da se opet vrati DM i FFR .

Ivan

pre 8 godina

Nedavno je Viktor Orban govorio o perspektivi EU. Kako kaze EU elite ne vide, ili ne zele da vide da se ekonomski, politicki, vojni uticaj sveta pomera prema Aziji. Da je to istorijsko pomeranje koje nije ni prolazno ni kratkotrajno a jos manje bez posledica I to po samu Evropu. Kapitalizam I demokratija u Evropi nisu vise u braku. Postala je skupa I rastrosna. Puno price, malo ideja jos manje snage da se one sprovedu.

wtf

pre 8 godina

pokazalo se jos jednom da je maks veber bio potpuno u pravu sa njegovom teorijom o birokratiji.

posle odredjenog vremena birokratija pocinje da postoji sama radi sebe. uvecava se i izmislja nove procedure i pravila kako bi "opravdala" potrebu za svojim povecanjem, a u sustini ne donosi nikakve odluke niti resava probleme realnog posovanja i realnih potreba drustva.

sysoue

pre 8 godina

@ASKURĐEL
Ne postoji sjedinjenoamerička nacija već samo državljani SAD. Amerikanac može biti i brazilac ili argentinac jer i to je Amerika.

vlada logika

pre 8 godina

@Taljehin
mogu da se slozim sa vecim delom od tvog komentara, pogotovo drugim delom, ali kako si uspeo da zakljucis da smo mi(narodi Balkana) 4 Ili 5 puta inteligentniji od njih, ali eto oni, 5-6 puta neinteligentniji, uspevaju da nas zavade i posvadjaju. Ako je to tako kako ti kazes, onda je taj nas slucaj prekretnica za socionanu evoluciju covecanstva, gluplji su uspeli da izdominiraju pametnije. Istorija je pokazala kako prodju oni, koji sebe ubede da su nadmocno pametniji od ostalih.

Taljehin

pre 8 godina

Raspala institucija, sa jos raspadnutijim moralnim i kvazi-demokratskim standardima i vrednostima, dvoličnih i licemernih političara!!! A sve to potpomognuto od strane SAD-a i Britanaca (razmislite malo zašto hoće van EU). Kako god bilo, mi smo MALA i BEZNAČAJNA ZEMLJA (SA CELIM BALKANSKIM OKRUŽENJEM: Bosna, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Makedonija) i celo ovo područje služi za potkusurivanje velikih. U njihovim očima izgledamo im kao "niža rasa", a u stvari smo pet puta pametniji i bistriji od njih (zato nas i medjusobno svadjaju, jer se političari prodaju za novac, a oni dalje huškaju svoje sledbenike dajući im samo mrvice. Ovde bi sve mnogo bolje funkcionisalo kada bi pojam i pojava, zvana političar, ZAUVEK IŠČEZAO!). Ali, u suštini, mi NJIMA NE ZNAČIMO, AMA BAŠ NIŠTA!!! Uzgred, mentalni sklop ljudi sa ovih područja je takav da nikad neće moći prihvatiti neke stvari sa zapada, baš kao i obrnuto. Zato se svi u regionu trebamo okrenuti jedni drugima, saradjivati, a ne bez veze ratovati zarad tudjih interesa! A sa ostalima samo strogo poslovno i na distanci! Toliko...

милок

pre 8 godina

Волим Америку а не Европу. Европа је пуна лицемерја и јефтиног популизма. Америка је империјална сила која је дала свету много лепота. Јака Русија и Јака Америка. Остало је боранија. Бирократија европска личи на титоистичку, само још горе јер су бирократе плаћене 5 пута више него титове бирократе. Данас је плата у Бриселу 10 хиљада евра месечна. Кад се питате зашто је Брисел тако скуп, и ко има паре да пије скупе кафе по кафанма, то све плаћају државе чланице. Безобразлук!

Negativni

pre 8 godina

Taljehin,
A kako to kad smo toliko puta bistriji i pametniji nasedamo na njihove "fore"?
Ili će pre biti da smo gluplji i nepismeniji? Dok su oni razvijali internet mi smo radili za dve marke i klali malo po okolini. To je pamet, a?
Divna neka pamet, nema šta. A političari su nam onakvi kakve smo mi birali. Zamisli kakvi smo onda mi.
Evropa ima svoje probleme, to je tačno, ali propada ona već par hiljada godina pa nikako da propadne. A mi smo već propali i sve što radimo je psovanje i kukanje sa dna septičke jame. Za bolje i nismo.
A ti se malo pogledaj u ogledalo i čisti svoje dvorište. Evropa je druga planeta za tebe, batice.

Sin lovca na medveda

pre 8 godina

Ekseriment zvani EU nikad nije ni funkcionisao ali ce stalno biti prisutan jer je " revolucija koja teče" koji donosi ogromne materijalne koristi privilegovanim grupama i pojedincima.
A sta reci onima kojima je EU jedini put? Jednostavno - na krivom ste putu.

Neko iz Banata

pre 8 godina

EU u ovom obliku sigurno nece opstati.Glavni problem je sto UK zeli da dominira Evropom uz podrsku SAD,a to realno ne moze,pa konstantno podriva evropske institucije kad joj nesto ne odgovara,sa druge strane imamo Briselsku birokratiju(Nemacka dominacija) koja vlada po diktatu uglavnom trenirajuci strogocu na zemljama iz istocnog bloka,dok su Spanija i Italija izmedju cekica i nakovnja,uskoro i Francuska.Njoj treba reorganizacija tj balans moci izmedju malih i velikih,mogucnost ravnomernog razvoja svih clanica,evropski sistem bezbednosti bez upliva SAD(partnerski odnos sa Rusijom i SAD a, ne podanicki).Moje misljenje da je na je najbolje regionalizacija trzista i resursa(pre svega ljudskih) po blokovima inace dugorocno gubimo svi,ovaj jaz u standardu i dugovanjima drzava je neodrziv.

vikings

pre 8 godina

Ne bih da vam kvarim veselje ,ali hocu samo da iznesem podatak da u ovih 10 ak gidina propadanja Evropske unije ja u istoj zaradjujem 3000 eura mesecno kao radnik bez kvalifikacije .Ako bude propadala jos deset godina meni dosta odoh u penziju .Sramota je zavaravati ljude .Ako i propadne sve ostaje isto plate , slobode , prava i ostalo. 2015 godine 93000 Hrvata otselilo u Eropsku uniju tj preselolo se na mesta gde treba radnika iz Eu /Hrvatske gde trenutno ne treba tih 93000 radnika .Okrenite telefon i pitajte rodjake kako je u evropskoj uniji ne verujte ko je raznim Saksonima i ostalim analiticarima .

ASKURĐEL

pre 8 godina

Svaka nacija se karakteriše visokim stepenom institucionalne, istoijeske , ekonomske, političke kulturne, tradicijske povezanosti. U SAD postoji samo jedna nacija i svi su oni pre svega AMERIKANCI! I to se nikako ne može reći za veštaćku tvorevinu koja se zove EU. Razumem botove jer umesto sendivača izgleda dobijaju ćevape, ali uzalud se trude da opravdaju činjenicu što njihov vođa uporno srlja u tu Evropu. Jer će ona pre propasti nego što mi i privirimo tamo!

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

ЕУ ће постати држава, и сви ћемо бити нација: Европљани...И бићемо јачи од Амера, имаћемо јединствену војску, главни град, јединствену валуту, откачићемо НАТО ,и бићемо најразвијенији (гледајући све државе света).

Lex Luthor

pre 8 godina

EU je jedina drzavna tvorevina koja se sirila bez ratova i ispaljenog metka da bi zauzela drugu teritoriju. Ma koliko to ne zeleli Amerikanci, Rusi ili bilo ko drugi, EU je najdemokratskija tvorevina u istoriji covecanstva, i zbog toga bi Evropa trebala da se trudi da je odrzi kao takvu, pa i mi da je podrzimo iako nismo clanovi. Imamo priliku da pristupimo necemu sto je u pogledu drzave i drustva najbolja i najdemokratskija tvorevina u istoriji, i mislim da bi bilo suludo odreci se jedne takve tvorevine.

Dijasporac

pre 8 godina

@ Miki Nemaćki , Francuski i Engleski Kapitalisti - žele EU zato što je bez carina i iste valute bolje trgovati i razmnožavati kapital - EU je stvorene iz ideje Nemaca i Francuza da više nema rata na Evropskom kontinentu između civilizovanih nacija - a u Kapitalizmu ko se obagati , obagati se sve pitanje obrazovanja , spremnosti i truda i sreće .. a za " običan " narod je mir i sigurnost da institucije rade po zakonu najveći standard ..

Kanta

pre 8 godina

Najvažnija vest u poslednjih 5 godina (za sve one koji i dalje misle da je EU bajka u koju smo napokon pozvani!). Stratfor nikada nije lupao gluposti, oni su samo bili manje ili više u pravu, tako da svi Vi koji ovo nikada niste čuli, pročitajte vest 3 puta, prilično je važna!
Besmisleno je ljudima pričati da će EU nestati dok mi do nje dođemo, mi se i dalje ložimo da je to naša budućnost, a ona je VEĆ prošlost! Nama samo treba uzor, tata kog ćemo slušati i slediti, neko ko će lupiti šakom o sto kada zablejimo kao što obično radimo.
Hoćemo li se ikada opametiti ili ćemo konstantno dolaziti na slavlje kad svi gosti odu???

Kiki

pre 8 godina

EU se raspala, a prema svim istraživanjima Evroazijska unija će trajati najmanje 1000 godina. Zato treba da se udružimo sa Rusijom i Kazahstanom.

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina!

pre 8 godina

Amerikanci i rusi misle da su uspeli da nas razbiju, ali nismo ni mi od juče, ipak je ovo tzv. Stari kontinent, mnogo je pameti akumulirano za poslednjih par hiljada godina da bi mogli neki divljaci i skorojevići da nas razbucaju tek tako.

s.

pre 8 godina

@miki: zato sto je to radi svaka nacija - srbija u manjim dimenzijama, a SAD u vecim. sad ti objasni, sta lala i pirocanac toliko zajednickog dele, ili bavarac i berlinac, ili sicilijanac i tirolac, ili dalmatinac i zagorac, ili beogradanin-starosedeoc i beogradanin-doselenjik (osim silom nametnutih nacionalnih simbola, kao npr. jezik i istorija). problem evrope je sto nece da postane nacija, nego se sastoji od "naroda", koji ne prepoznaju vrednost zajednickog zivota, nego na autisticko-narcisoidan nacin traze "sebe" u svemu tome, i samo "sebe" - bas kao narodi SFRJ u istoj. a da ne govorimo o tome, koliko bas to SAD odgovara...

I sta sad?

pre 8 godina

Drzava Srbija se ponasa kao neko ko hoce posao u drzavnoj firmi po svaku cenu, pa makar drzava i propada ali drzavni pos'o je drzavni pos'o!

Tko Mljacka Barke

pre 8 godina

Kod ovakvih bombasticnih tekstova i naslova, uvek prvo treba procitati "Izvor" vesti, tamo ispod podnaslova. Ako je Tanjug ili Sputnjik, onda ste bezveze protracili par minuta vaseg zivota citajuci to.

Banaćanin

pre 8 godina

EU je po meni dobro zamisljen ekonomoski projekat. Naravno, svi su u evropi drugacije kulture i ne moze se uporediti sa USA.
Ali sam takodje ubedjen da sama Amerika narucuje ovakve tekstove u Evropi.
Mislim da smo mnogo puta videli ovakve ili slicne tekstove gde na kraju uvek Amerika profitira.

sone

pre 8 godina

Tipicna izjava amerikanca ili engleza.Ovakvim recima pokusavaju da doprinesu eventualnom raspadu.Uvek kad procitate americku ili britansku izjavu ako ne zelite da razmisljate o njoj znajte da je sve suprotno i sracunato i necete pogresiti.Stari kolonijalisti!!!

evropejac

pre 8 godina

Samo se vi nadajte da ce EU propasti, zato smo tu gde jesmo medju deset najgorih ekonomija na svetu. Mislite da bi nama bilo nesto bolje da se to i desi!? Sva sreca pa vise ne zivim tamo. Pozdrav

Dejan

pre 8 godina

KAda neko ima mogućnost bilo kakvog diktata kao npr. ekonomskog (Nemačka), ili političkog ili da stalno nešto preti (Engleska), ili da opstruira rad kao zemlje Nove Evrope za račun USA, to se ne može nazvati Unijom.
Greška je načinjena u trenutku širenja ...
Niti jedna zemlja istočnog bloka nije zaslužila ulazak sem bivše SFRJ i Čehoslovačke iz prostog razloga što njihovoj ekonomskoj i demokratskoj kulturi nedostaje 50 godina diktature, i 10 -15 godina tranzicijskog kapitalizma koji je zapravo anarhija ...
Neko bi rekao Poljska ili Mađarska ali NE.
Poljska je zbog svoje istorije više kontraverzna od bilo koje druge zemlje Istočne Evrope, iako je bila žrtva fašizma ona je kroz celu istoriju koketirala sa sličnim doktrinama čim bi posedovala ikakvu veću silu..
A Mađarska još pati za AU carstvom ...
Industrijski, protestantski sever i katolički emotivni Jug ... to ne ide

amerika i engleska bice zemlja proleterska

pre 8 godina

Naravno da ce propasti kad lažnjaci poput Slovenije i Hrvatske uđu.Da su ostali u Jugoslaviji moglo nam je svima biti daleko bolje bez ratova i zrtava.

BoKi

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje koliko su Amerikanci jednosmerni i ne umeju da prepoznaju bilo koji oblik života koji se razlikuje od njihovog. Ili uređenja.

yappy ns

pre 8 godina

Sve ide ka tome, iako, sama ideja EU je fantasticna, ali u istorijski razdeljenoj Evropi bilo je prosto nemoguce ostvariti te dobre ideje. Cim je na test dosao prvi potencijalno ozbiljan problem, svaka drzava je pocela gledati svoja posla. Za raspad SFRJ-unije bila je kriva sovinisticka masinerija, za kraj EU demoNkratska masinerija SADa koja je stvorila bliskoistocnu ratno-izbeglicku krizu i s njom, neresive, teritorijalno-bezbedonosne probleme, sto ce se pokazati fatalno po EU.

Emigrant

pre 8 godina

Poljska je klasican primer umrtvljene Evrope
(advokat, 17. januar 2016 19:39)

Ne samo Poljska. Sve clanice EU su, osim Nemacke, primer umrtvljene, sebicne Evrope. Zato EU treba da se raspadne a Nemacka da vrati DM kao valutu. Dosta je nemacka lokomotiva vukla poluraspale evropske vagone za sobom.

nikola

pre 8 godina

samo ce Vucic od svih premijer pomno i zacrtano da sprovodi zakone EU.Mozda i sacuva EU i izvuce iz bedaka.sa Kirbijem je veliki prijatelj, pa ce mu pomoci.

knele

pre 8 godina

EU su upropastili profesionalni politicari koji su skrivali svoju korupciju i nepotrebnost iza nje. Bice jako lose ako propadne EU kao zajednicko trziste, jedinstvena valuta i slicno to ce stvoriti veliku ekonomsku krizu

Andrej NYC

pre 8 godina

ovakve vesti se jedino I prenose u nasim medijima - evroskepticizam natod voli da cita pa mu se to I servira. Decenijama. Propast amerike se predvidjala od sezdesetih, a onda je sovjetski savez propao. EU je trebalo da propadne devedesetih a onda je rusija bankrotirala '98 godine. u novom milenijumu se prognozira propast zapadne civilizacije krah dolara, kad ono, rusija pred bankrotom, kina na visedecenijskom minimumu, brazilska valuta izgubila 60% vrednosti a dolar jaca. nikada nista necete nauciti, jer to ni ne zelite...

Terra

pre 8 godina

Ovo treba dati Vucicu i buducim politicarima da procitaju! U se i u svoje kljuse! Napravi Srbiju gde SE POSTUJU zakoni zbog Srbije i njenih gradjana a ne zbog EU!!!! Kupi rakete od Rusije za svaki slucaj! S300!
(djuro, 17. januar 2016 19:43)

Posle preko 30 godina gledanja u se i u svoje kljuse evo gde smo, korupcija, tajkuni, privilegovani politicari, beda. Da li si ti ziveo u Srbiji ili? Ni pola zakona koji su bitni za nas gradjane ne bismo imali da nas nisu stiskali spolja ... Nama upravo treba neko sa strane da dodje i da sredi ovu zemlju, jer od kumova, prijatelja, rodja mi smo gore nego di smo bili pre 10 godina.. A i tada je nista bolje nije bilo. Pa dokle vise sa ovakvim izjavama, pa gde ste vi ljdui ziveli?

gradjanka

pre 8 godina

Lično me plaše ovakve vesti, a još više me plaši način na koji se ona saopštava. Kao da je sada svetu milo što će se EU raspasti. Zar ljudi ne vide i vrednosti ideja koje leže u osnovi EU? Verovatno treba nešto menjati ali govoriti o raspadu a ne imati nikakvu drugu pozitivnu ideju na koji način dalje integrisati i razvijati se bez STRAŠNIH RATOVA - nije pametna ideja.

besna glista

pre 8 godina

Sto je babi milo, to joj se i snilo. Poput domacih 'analiticara', tako i ovaj belosvetski prica sta mu nalogodavac kaze. EU je suvise veliki i skup projekat da bi neko dozvolio da on propadne samo zato sto se Americi ili Rusiji ne svidja njegovo postojanje. Ono sto moze da se desi je da izlete neke nebitne / stetne clanice kao sto su Grcka, Poljska i sl. ali najbogatije zemlje Evrope ce itekako ostati u tesnom savezu.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Nek ja samo i dalje mogu s ličnom kartom putovati Evropom i živjeti i raditi bez ikakvih dozvola gdje hoću, ostalo nije bitno!

rezignator

pre 8 godina

kliknite linkove poslusajte fridmana. covek rece da se turska neminovno vraca na balkan da uvede stabilnost. to je njena misija - ili ce biti kad eu ili nato nestanu u ovom formatu... da granice nisu fiksne, da ni kipar nije resen... poslusajte... zanimljivo predvidjanje

Jovan

pre 8 godina

Tačno je da je EU nefunkcionalna u sadašnjem obliku, tj. da Brisel nema izvršnu vlast nad nacionalnim državama članica, ali EU kao bescarinska zona i pre svega jedinstveno tržište opstaju sigurno, Tržište na kome važe određena ista pravila za sve, i koje će biti bogato i napredno. Tako da Srbija treba da nastavi sa integracijama.

Sin lovca na medveda

pre 8 godina

Ekseriment zvani EU nikad nije ni funkcionisao ali ce stalno biti prisutan jer je " revolucija koja teče" koji donosi ogromne materijalne koristi privilegovanim grupama i pojedincima.
A sta reci onima kojima je EU jedini put? Jednostavno - na krivom ste putu.

staklena flaša

pre 8 godina

Spin doctor. I ako propadne ili je propala evropske zemlje će se držati zajedno po nekom kriterijumu, ekonomskom najverovatnije a i drugi nisu isključeni. Stara dobra dama će uvek biti tu.

milan

pre 8 godina

ne radujte se previse ....iza svakog raspada ide i neki rat.
a ameri vole ratove daleko od njih zar ne?
valjalo bi organizovati jedan kod njih

B.B. Vrsac

pre 8 godina

Naravno da je propala... Evropska unija je dobra zamisao, inace coveka sa ovih prostora, Srbina iz Hercegovine koji se zva Dimithije Mithinovic koja je lose sprovedena, jer njen centar nije bio u evropi, i vodili su je svi sem Evropljana. Na prvom mestu sam Srbin, zatim i Evropljanin koja mi je jako draga, i kojoj hteo-ne hteo i sam pripadam i voleo bih da se Evropa vrati svojim izgubljenim korenima i bude ono sto je nekada bila. Centar kulture i tehnoloskog napretka. Inace, Evropljani su sagradili Ameriku, zajedno sa Americkim domorocima...Izvinite zbog moje "celave" latinice.

klempo

pre 8 godina

Zapadna Evropa ne uspeva da zaustavi zlovolju i predrasude izmedju regiona, drzava i naroda, a kamoli ratove na svom tlu; naprotiv - ona ih zbog svojih kratkorocnih interesa podstice.
Delanje zasnovano na licemerju umesto na principima i zakonu jednakom za sve ima svoju cenu. Ovu ce ponovo platiti povodljivi vise nego njihovi zapadni makroi.

svašta

pre 8 godina

Besmislen tekst.Ovi bi želeli da opet počnu ratovi po Evropi i da se SAD javlja kao jedina svetska sila i da se mešta i deli packe svima.Ovo je mišljenje jedne grupe ljudi a ne zvaničan stav SAD.Većina ljudi u Evropi želi EU a to je najbitnije.Mladi ljudi podržavaju najviše EU.Nije mi jasno zašto je ovom tekstu dato centralno mesto u vestima.Za neki dan biće zaboravljeno šta su kazali i da li su baš tako kazali.

Novi evropski poredak

pre 8 godina

Upravo tako, EU će vremenom izbledeti, i zaboraviće se da je postojala. Mi ćemo, kao i uvek, ispasti pobednici jer u istoj nismo ni bili, i zajedno sa ostalim pobednicima (čitaj nečlanicama) formirati novi evropski poredak. Ulogu lidera takvog novog evropskog poretka, Beograd će prepustiti istočnoj Srbiji. Zapadna Srbija i Pomoravlje, biće verni pratioci takve ideologije, sve dok ne dođe trenutak kada će Vlaška napustiti Novi evropski poredak, i postati nova Švajcarska.

neutralni felsh

pre 8 godina

A mi i dalje srljamo u nju ko muva bez glave... Opametite se više!
(M, 17. januar 2016 19:34)


pa pogledaj nas gde smo sada, van evropske unije... jad i beda.

Objavite mi komentar vec jednom

pre 8 godina

Da je "misija" Evropske Unije bila realnija (za početak, shvatala da ne žele sve države Evrope, toliko raznolike, da se tek tako odreknu svog nacionalnog identiteta i da ne mogu da razmišljaju potpuno isto po svim pitanjima) ovo sada ne bi bile nikakve vesti. EU je trebalo da obezbedi slobodu kretanja, carinsku uniju, zajedničku valutu ko želi, bezgranični prostor ko želi i kada želi. Za sve preko toga je malo prekasno posle dva svetska i Hladnog rata.

Miki

pre 8 godina

Potpuno tacno, jedino sto je trebalo navesti da su to uradile USA. A da sam ja bio na mestu EU ministara doneo bih hitnu odluku da se svi avioni koji mogu da se otpisu spreme za let za USA. Napunio ih migrantima i bez najave poslao u USA, pa neka pokusaju da obore avione sa emigrantima, jer to je ipak humanitaran let, pa bih onda video njih.

realan

pre 8 godina

@djuro - nece da mi objave komentar sta bih ti reko

politicka ideja je trenutno jako uzdrmana, ali ekonomska zajednica nece propasti

s

pre 8 godina

"Nije ni cudo sto ljudi sve manje prate vesti i okrecu se pametnijim stvarima..."

Kakve budale, umesto lepo svaki dnevnik, pa analiza u kaficu... nista ne razumeju.

Nikola Svilar

pre 8 godina

Raspad EU bi bio opasan po veći rat unutar Evrope da nema NATO-a i ja iskreno mislim da ne bismo mogli da ostanemo neutralni da se EU raspadne.
Bilo bi nam najbolje u NATO jer onda ne bi bilo vise sukoba na ovim prostorima. Nadam se sa se EU ne raspadne jer sam protiv NATO-a ali kako se kaze if you cant beat them join them.

Zoki

pre 8 godina

@pix, xy - Sputnik je samo preneo, evo vam video pa procenite: http://www.euractiv.com/video/george-friedman-eu-will-exist-and-sink-irrelevance-321014 Šavovi jedinstvene politike su počeli da pucaju još po pitanju Grčke, a sa izbegličkom krizom se ta politika raspala. Brisel nema autoritet da nametne zajedničku politiku članicama, ako ta politika uopšte i postoji. Države nastupaju samostalno, u skladu sa onim što smatraju svojim interesom.

John

pre 8 godina

"osnivač i vlasnik istraživačkog centra Stratfor Džordž Fridman."

Isti ovaj Fridman je 2000. godine predviđao dugu vlast Slobodana Miloševića. Toliko o njegovoj kredibilnosti.

Tasa BG

pre 8 godina

Sto kaze Madjarski premijer Orban jos pre godinu i kusur dana jedino resenje za krizu u EU i odrzivosti EU je vrlo prosto,a vuce koren prvo sa imigrantima-1.Dovesti 20 hiljada policajaca reciprocno prema broju stanovnika svake drzave EU na svim grckim ostrvima,napraviti prihvatne centre za azilante i ne dati im odatele da idu dalje.Ko je stvarno azilant-ostaje u tom centru,ko nije prvim brodom i avionom pravac kuci.

Znate kada ce Nemacka ili Francuska ili Belgija ili Danska ili Svedska poslati svoje policajce da brane granice EU na Grckim ostrvima od imigranata koji su u 99% slucajeva lazni imigranti?

Da sam ja Nemacki drzavljanin/glasac ili Francuski ili Britanski i kada vidim toliki broj imigranata u Nemackoj koji rade sta hoce kao u svojoj drzavi a 95% od njih nisu iz ratom ugrozenih podrucja-da li bih ja opet glasao za EU?

Nece propasti

pre 8 godina

Tesko da ce propasti, a evo i zbog cega. Alternativa je znaci napustanje EU ali sumnjam da ce ijedna drzava dobrovoljno ostaviti EU fondove i elegantno izaci iz Nato pakta znajuci da je ceka povratak u zonu majcice Rusije. Jos veca zabluda je da ce prosjecni evropljanin otici u Peking da uziva u tom sistemu vrijednosti, to je utopija. Ukraina je bas tim klimavim bufer drzavama najbolje dala primjer sta se desi kad si izvan EU i Nato a Turska sta se sve tolerise ako si dobar timski igrac. Prosjecan Srbin tesko razumije jer nije "prezalio" megalomansku viziju zvana velika Srbija a tu je i gorko iskustvo bombardovanja, ali zato cijela istocna Evropa dobro zna da bi prije radili sa Berlinom nego sa Moskvom.

Antigona

pre 8 godina

EU je počela da se raspada tokom 2010. oko problema u Grčkoj, kada se videlo da zajednica neće još dugo. Ovo sa izbeglicama je samo šlag na torti. Žao mi je jer ovo stanje ne doprinosi nikome u Evropi, a o nama na jugo-istoku da ne govorim. Volela bih da se, ako je ikako moguće, duh evropskog zajedništva obnovi i konsoliduje, da politika konačno bude iznad ekonomije (u EU je ekonomija na 1. mestu), da nacionalizmi nestanu i da solidarnost bude iznad knjigovodstva.

Vlada M

pre 8 godina

EU je druga ekonomija sveta i apsolutno postoji interes svih članica da ekonomske integracije opstanu, uključujući i UK i zemlje kandidate. Ono što vidimo je politička kriza, a to je uvek bila slabost EU. Odlučivanje konsenzusom nije funkcionisalo ni u 6 sličnih republika SFRJ, a nije baš realno ni da bi se moglo zameniti nečim efikasnijim u EU. Ne brinem ja za EU jer ona se može raspasti samo na prave EU zemlje i na felerična ili drugačija društva, pri tome mislim na Grčku, UK, Poljsku, Mađarsku. Interes starih demokratija za tesnom EU postoji. Mi svakako ne bi smeli biti zluradi na ovakve vesti jer da nismo pored EU koja nam diktira neki minimum uređenosti društva već bismo imali nesmenjive vlasti i drumske razbojnike kao Rusija.

Moo

pre 8 godina

Novi stepen treba uvesti u integracijama...zajednicka monetarna i vojna politika za Ujedinjene evropske drzave...United states of Europe. Ko nece ne mora...al ovako ne moze vise. Koja je sramota da recimo Poljska ne deli i ne prihvata evropski sistem vrednosti a prihvata fondove EU od nekoliko stotina miliona evra. To je teska zloupotreba. Zamislite da u Americi jedna zemlja kaze necu za ono sto je ustavni sud rekao da mora ili senat nesto izglasao. To je papazjanija.

Viđe ti mudraca...

pre 8 godina

EU je počela padati ekonomski i ako padne pašće zbog ekonomije. Njemačka, Francuska sigurno nisu za raspad EU jer je eur sigurno jača valuta nego što je bila marka. EU je tržište od 600 miliona ljudi. Samo nekada se EU ulazilo jer se odmah tako digao standard ljudi. Hrvatska je EU dvije godine i nema više zaposlenih nego prije i nije neto primaoc novca nego davaoc novca u zajedničku blagajnu. Hrvati su dobrobit osjetili prvenstveno u tome što mogu u EU otići i zaposliti se. To nema veze sa prosperiotetom Hrvatske. Bogatim članicama EU ne odgovara porast standarda u siromašnijim članicama. Njima treba samo njihovo tržište i jeftina radna snaga kako bi njihov profit bio što veći. Uz to je stalan pritisak na siromašne države članice da snize davanja na plaće, stupanj zdravstvene zaštite, poreze i sl.,a onda je povika zbog manjka u budžetu dotične države. A sve zato jer kapitalisti gledaju da plate što manje. Tako multinacionalne kompanije koje su mahom američke, a vlasnici židovi, ne plaćaju poreze nigdje. Sav kapital odvuku raznim poreznim malverzacijama u poreznu oazu i tamo plate 3% umjesto 25-30% koliko bi platili u zemlji EU.Onda novca nema u Grčkoj,Španjolskoj,Italiji,Hrvatskoj...,a jedna Njemačka je zadužena 100% BDP-a. I onda su ljudi neradnici, vlade nesposobne, plaće prevelike, sve i svašta, ali neplaćanje poreza od strane najvećih - nije nikakav problem. Pomoću banaka se provodi neokolinijalizam.Stambeni kredit u Švedskoj 2% kamata,u Hr.6% i raste glavnica.Ista banka.

Kole

pre 8 godina

Ovde je šansa za neko Koštunicino rešenje 'manje od unije, više od raspada'
(Marko, 17. januar 2016 19:56)

To je bio plan Vuka Draskovica - "Vise od autonimije, manje od nezavisnosti".
U svakom slucaju, bravo za potsecanje :)

haylee

pre 8 godina

pa, svojski ste se trudili da tako bude od 90ih na ovamo.
kao sto ste i UN pretvorili u pisoar.
a migrantska kriza je i napravljena da sa 99% neduznih udje 1% koji ce na pristisak dugmet da se dignu u vazduh u bilo kojoj prestonici evrope. zato i niko vise ne sme da pisne.

Evropljanin

pre 8 godina

Koji besmisleni tekst i propaganda...znate li vi nesto pametnije da stavite kao udarnu vest? Nesto lepo za promenu?

Nije ni cudo sto ljudi sve manje prate vesti i okrecu se pametnijim stvarima...

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

ЕУ ће постати држава, и сви ћемо бити нација: Европљани...И бићемо јачи од Амера, имаћемо јединствену војску, главни град, јединствену валуту, откачићемо НАТО ,и бићемо најразвијенији (гледајући све државе света).

Petar

pre 8 godina

Svako sa 2 grama mozga i osnovnim poznavanjem istorije je znao da EU ne moze da funkcionise sa toliko razlicitosti. Sjedinjene americke drzave su nesto drugo,nastali su relativno skoro na specifican nacin. U evropi su vodjeni ratovi,kulture i civilizacije su previse razlicite,mnogo je podela i nepoverenja a i mesavine ideologija. Ali to nije toliko strasno i interensantno, mene vise zanima fenomen gde postoje citavi narodi kojima je ova ideja bez pardona nametnuta da je prihvate iako je pogresna i neprirodna. Naravno, mislim na boranija drzave iz Ex Yu i istocnog bloka. Potpuno je jasno zasto smo siromasni i problematicni. Manjak inteligencije.

djuro

pre 8 godina

Ovo treba dati Vucicu i buducim politicarima da procitaju! U se i u svoje kljuse! Napravi Srbiju gde SE POSTUJU zakoni zbog Srbije i njenih gradjana a ne zbog EU!!!! Kupi rakete od Rusije za svaki slucaj! S300!

Tko Mljacka Barke

pre 8 godina

Kod ovakvih bombasticnih tekstova i naslova, uvek prvo treba procitati "Izvor" vesti, tamo ispod podnaslova. Ako je Tanjug ili Sputnjik, onda ste bezveze protracili par minuta vaseg zivota citajuci to.

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina!

pre 8 godina

Amerikanci i rusi misle da su uspeli da nas razbiju, ali nismo ni mi od juče, ipak je ovo tzv. Stari kontinent, mnogo je pameti akumulirano za poslednjih par hiljada godina da bi mogli neki divljaci i skorojevići da nas razbucaju tek tako.

Nenad

pre 8 godina

Zbignjev Bzezinski je to rekao pre deset godina. Tada joj Evropskoj uniji davao od pet do deset godina zivota. Ocigledno je znao nesto sto ostali nisu. Za mene su simbol jada i nesposobnosti EU oni evropski posmatraci u belim kostimima tokom raspada Jugoslavije. EU je i danas ono sto je oduvek i bila - EEZ. A unija u kojoj je glavna zemlja Nemacka, koja je i sama imala dug, trapav i krvav put do zapadne demokratije, i koja danas ima dugogodisnju desnicarsku vladu dugorocno nesposobne Angele Merkel - i treba da propadne. Nadam se da ce se to desiti pre nego sto mi udjemo, kako nas ne bi optuzili za raspad EU.

besna glista

pre 8 godina

Sto je babi milo, to joj se i snilo. Poput domacih 'analiticara', tako i ovaj belosvetski prica sta mu nalogodavac kaze. EU je suvise veliki i skup projekat da bi neko dozvolio da on propadne samo zato sto se Americi ili Rusiji ne svidja njegovo postojanje. Ono sto moze da se desi je da izlete neke nebitne / stetne clanice kao sto su Grcka, Poljska i sl. ali najbogatije zemlje Evrope ce itekako ostati u tesnom savezu.

Zoka N.

pre 8 godina

Svrha EU je gospodarstvo i to ce se ponovno afirmirati kao osnovno. Bescarinska zona, 4 temeljne slobode. To je EU. Unija nije država, ne brkati to.

Kiki

pre 8 godina

EU se raspala, a prema svim istraživanjima Evroazijska unija će trajati najmanje 1000 godina. Zato treba da se udružimo sa Rusijom i Kazahstanom.

vikings

pre 8 godina

Ne bih da vam kvarim veselje ,ali hocu samo da iznesem podatak da u ovih 10 ak gidina propadanja Evropske unije ja u istoj zaradjujem 3000 eura mesecno kao radnik bez kvalifikacije .Ako bude propadala jos deset godina meni dosta odoh u penziju .Sramota je zavaravati ljude .Ako i propadne sve ostaje isto plate , slobode , prava i ostalo. 2015 godine 93000 Hrvata otselilo u Eropsku uniju tj preselolo se na mesta gde treba radnika iz Eu /Hrvatske gde trenutno ne treba tih 93000 radnika .Okrenite telefon i pitajte rodjake kako je u evropskoj uniji ne verujte ko je raznim Saksonima i ostalim analiticarima .

Nocni vuk

pre 8 godina

Jao, kako odjednom se javise toliko nasih sto rade po Evropi. Covek bi pomislio da svi oni Srbi u EU samo cekaju neku vest ovog tipa da bi se javili i pricali nama "neukima" koji nismo izasli iz Srbije sta je to EU i kako je ziveti tamo. Kakve se pogodnosti imaju kako putuju, stede (jer oni tamo ne zaradjuju samo oni stignu i da ustede) fine sume kako im je lepo. Samo oni koji zaista zive tamo u tudjini znaju kako im je. I ako ste imali prilike da pricate sa nekima od njih cucete iste price. Tamo si stranac, mnogo se rinta, tesko je i nema coveka koji nije pozeleo da se vrati, poneko pomene bolju uredjenost drzave ali NIKO ne pominje odmore i bezvizna putovanja :)
Poenta je u tome sto oni na nasoj grbaci prave svoje drzave. Pre su to radili kolonizacijom Afrike i Azije a sada rade koristeci nas male zemlje, pesma je ista, isti je kompozitor samo mi sad beremo pamuk na polju. EU je divna zamisao ali za Nemacku, Britaniju i Holandiju, donekle i za Francusku. Ostalo su kolonije koje ce pre ili kasnije to shvatiti. EU nema ni D od demokratije, pocevsi od evropske komisije koja se ne bira voljom naroda, do cinjenica da na svakog EU poslanika u parlamentu ide najmanje 300 lobista raznih korporacija cija su sedista slucajno bas u Briselu na oko 5km od parlamenta.

милок

pre 8 godina

Волим Америку а не Европу. Европа је пуна лицемерја и јефтиног популизма. Америка је империјална сила која је дала свету много лепота. Јака Русија и Јака Америка. Остало је боранија. Бирократија европска личи на титоистичку, само још горе јер су бирократе плаћене 5 пута више него титове бирократе. Данас је плата у Бриселу 10 хиљада евра месечна. Кад се питате зашто је Брисел тако скуп, и ко има паре да пије скупе кафе по кафанма, то све плаћају државе чланице. Безобразлук!

miki

pre 8 godina

Ideja evropske unije je sarena laža,prosto nije moguće da se toliko razlicitih naroda,razlicitih mentaliteta i kultura ujedini u nekakvu "super drzavu".Neka mi neko objasni zasto bi nemci,englezi ili francuzi(tj njihovi kapitalisti koji odlucuju) zeleli da od siromasnih evropskih naroda i banana drzava pravili bogate i savremene drzave i narode kad mozemo da im sluzimo kao robovi?

Nece propasti

pre 8 godina

Tesko da ce propasti, a evo i zbog cega. Alternativa je znaci napustanje EU ali sumnjam da ce ijedna drzava dobrovoljno ostaviti EU fondove i elegantno izaci iz Nato pakta znajuci da je ceka povratak u zonu majcice Rusije. Jos veca zabluda je da ce prosjecni evropljanin otici u Peking da uziva u tom sistemu vrijednosti, to je utopija. Ukraina je bas tim klimavim bufer drzavama najbolje dala primjer sta se desi kad si izvan EU i Nato a Turska sta se sve tolerise ako si dobar timski igrac. Prosjecan Srbin tesko razumije jer nije "prezalio" megalomansku viziju zvana velika Srbija a tu je i gorko iskustvo bombardovanja, ali zato cijela istocna Evropa dobro zna da bi prije radili sa Berlinom nego sa Moskvom.

Lex Luthor

pre 8 godina

EU je jedina drzavna tvorevina koja se sirila bez ratova i ispaljenog metka da bi zauzela drugu teritoriju. Ma koliko to ne zeleli Amerikanci, Rusi ili bilo ko drugi, EU je najdemokratskija tvorevina u istoriji covecanstva, i zbog toga bi Evropa trebala da se trudi da je odrzi kao takvu, pa i mi da je podrzimo iako nismo clanovi. Imamo priliku da pristupimo necemu sto je u pogledu drzave i drustva najbolja i najdemokratskija tvorevina u istoriji, i mislim da bi bilo suludo odreci se jedne takve tvorevine.

Nikola Svilar

pre 8 godina

Raspad EU bi bio opasan po veći rat unutar Evrope da nema NATO-a i ja iskreno mislim da ne bismo mogli da ostanemo neutralni da se EU raspadne.
Bilo bi nam najbolje u NATO jer onda ne bi bilo vise sukoba na ovim prostorima. Nadam se sa se EU ne raspadne jer sam protiv NATO-a ali kako se kaze if you cant beat them join them.

Negativni

pre 8 godina

Taljehin,
A kako to kad smo toliko puta bistriji i pametniji nasedamo na njihove "fore"?
Ili će pre biti da smo gluplji i nepismeniji? Dok su oni razvijali internet mi smo radili za dve marke i klali malo po okolini. To je pamet, a?
Divna neka pamet, nema šta. A političari su nam onakvi kakve smo mi birali. Zamisli kakvi smo onda mi.
Evropa ima svoje probleme, to je tačno, ali propada ona već par hiljada godina pa nikako da propadne. A mi smo već propali i sve što radimo je psovanje i kukanje sa dna septičke jame. Za bolje i nismo.
A ti se malo pogledaj u ogledalo i čisti svoje dvorište. Evropa je druga planeta za tebe, batice.

evropejac

pre 8 godina

Samo se vi nadajte da ce EU propasti, zato smo tu gde jesmo medju deset najgorih ekonomija na svetu. Mislite da bi nama bilo nesto bolje da se to i desi!? Sva sreca pa vise ne zivim tamo. Pozdrav

Jovan

pre 8 godina

Tačno je da je EU nefunkcionalna u sadašnjem obliku, tj. da Brisel nema izvršnu vlast nad nacionalnim državama članica, ali EU kao bescarinska zona i pre svega jedinstveno tržište opstaju sigurno, Tržište na kome važe određena ista pravila za sve, i koje će biti bogato i napredno. Tako da Srbija treba da nastavi sa integracijama.

bosanac

pre 8 godina

Moj komšija Šemso već 30 godina govori kako je EU pukla i nema joj spasa. Svake godine najavljuje njihovu propast, a za 30 godina otišao na odmor ukupno dva puta po pet dana u Makarsku.

Drugi komšija, Goran, već 30 godina živi u Njemačkoj i on isto govori da je EU pukla i govori da mi uopšte ne treba da ulazimo u EU. Samo što je Goran u zadnjih 30 godina, 30 puta bio i na ljetovanju i na zimovanju, vozi luksuzno auto, još stigne i porodici pomoći koja je ostala u Bosni.

I prođe tako 30 godina priče o raspadu EU, a ja proklinjem dan kada sam odbio Goranov poziv da idemo zajedno u Njemačku...

Djansr

pre 8 godina

Svi koji misli da je USA kriva za EU varaju se.EU je stvorila USA, zašto?
Pa evo vam primer, kada su uveli embargo Rusiji, Amerikanci nisu morali da idu od zemlje do zemlje i da moljakaju ili prisiljavaju države da uvedu sankcije Rusiji nego su lepo naredili Briselu i automatski je skoro cela Evropa morala da udari embargo.Da li je lakše kontrolisati 40 različitih država ili jednu?

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Nek ja samo i dalje mogu s ličnom kartom putovati Evropom i živjeti i raditi bez ikakvih dozvola gdje hoću, ostalo nije bitno!

Emigrant

pre 8 godina

Poljska je klasican primer umrtvljene Evrope
(advokat, 17. januar 2016 19:39)

Ne samo Poljska. Sve clanice EU su, osim Nemacke, primer umrtvljene, sebicne Evrope. Zato EU treba da se raspadne a Nemacka da vrati DM kao valutu. Dosta je nemacka lokomotiva vukla poluraspale evropske vagone za sobom.

gradjanka

pre 8 godina

Lično me plaše ovakve vesti, a još više me plaši način na koji se ona saopštava. Kao da je sada svetu milo što će se EU raspasti. Zar ljudi ne vide i vrednosti ideja koje leže u osnovi EU? Verovatno treba nešto menjati ali govoriti o raspadu a ne imati nikakvu drugu pozitivnu ideju na koji način dalje integrisati i razvijati se bez STRAŠNIH RATOVA - nije pametna ideja.

amerika i engleska bice zemlja proleterska

pre 8 godina

Naravno da ce propasti kad lažnjaci poput Slovenije i Hrvatske uđu.Da su ostali u Jugoslaviji moglo nam je svima biti daleko bolje bez ratova i zrtava.

Taljehin

pre 8 godina

Raspala institucija, sa jos raspadnutijim moralnim i kvazi-demokratskim standardima i vrednostima, dvoličnih i licemernih političara!!! A sve to potpomognuto od strane SAD-a i Britanaca (razmislite malo zašto hoće van EU). Kako god bilo, mi smo MALA i BEZNAČAJNA ZEMLJA (SA CELIM BALKANSKIM OKRUŽENJEM: Bosna, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Makedonija) i celo ovo područje služi za potkusurivanje velikih. U njihovim očima izgledamo im kao "niža rasa", a u stvari smo pet puta pametniji i bistriji od njih (zato nas i medjusobno svadjaju, jer se političari prodaju za novac, a oni dalje huškaju svoje sledbenike dajući im samo mrvice. Ovde bi sve mnogo bolje funkcionisalo kada bi pojam i pojava, zvana političar, ZAUVEK IŠČEZAO!). Ali, u suštini, mi NJIMA NE ZNAČIMO, AMA BAŠ NIŠTA!!! Uzgred, mentalni sklop ljudi sa ovih područja je takav da nikad neće moći prihvatiti neke stvari sa zapada, baš kao i obrnuto. Zato se svi u regionu trebamo okrenuti jedni drugima, saradjivati, a ne bez veze ratovati zarad tudjih interesa! A sa ostalima samo strogo poslovno i na distanci! Toliko...

Andrej NYC

pre 8 godina

ovakve vesti se jedino I prenose u nasim medijima - evroskepticizam natod voli da cita pa mu se to I servira. Decenijama. Propast amerike se predvidjala od sezdesetih, a onda je sovjetski savez propao. EU je trebalo da propadne devedesetih a onda je rusija bankrotirala '98 godine. u novom milenijumu se prognozira propast zapadne civilizacije krah dolara, kad ono, rusija pred bankrotom, kina na visedecenijskom minimumu, brazilska valuta izgubila 60% vrednosti a dolar jaca. nikada nista necete nauciti, jer to ni ne zelite...

ASKURĐEL

pre 8 godina

Svaka nacija se karakteriše visokim stepenom institucionalne, istoijeske , ekonomske, političke kulturne, tradicijske povezanosti. U SAD postoji samo jedna nacija i svi su oni pre svega AMERIKANCI! I to se nikako ne može reći za veštaćku tvorevinu koja se zove EU. Razumem botove jer umesto sendivača izgleda dobijaju ćevape, ali uzalud se trude da opravdaju činjenicu što njihov vođa uporno srlja u tu Evropu. Jer će ona pre propasti nego što mi i privirimo tamo!

Terra

pre 8 godina

Ovo treba dati Vucicu i buducim politicarima da procitaju! U se i u svoje kljuse! Napravi Srbiju gde SE POSTUJU zakoni zbog Srbije i njenih gradjana a ne zbog EU!!!! Kupi rakete od Rusije za svaki slucaj! S300!
(djuro, 17. januar 2016 19:43)

Posle preko 30 godina gledanja u se i u svoje kljuse evo gde smo, korupcija, tajkuni, privilegovani politicari, beda. Da li si ti ziveo u Srbiji ili? Ni pola zakona koji su bitni za nas gradjane ne bismo imali da nas nisu stiskali spolja ... Nama upravo treba neko sa strane da dodje i da sredi ovu zemlju, jer od kumova, prijatelja, rodja mi smo gore nego di smo bili pre 10 godina.. A i tada je nista bolje nije bilo. Pa dokle vise sa ovakvim izjavama, pa gde ste vi ljdui ziveli?

neutralni felsh

pre 8 godina

A mi i dalje srljamo u nju ko muva bez glave... Opametite se više!
(M, 17. januar 2016 19:34)


pa pogledaj nas gde smo sada, van evropske unije... jad i beda.

s.

pre 8 godina

@miki: zato sto je to radi svaka nacija - srbija u manjim dimenzijama, a SAD u vecim. sad ti objasni, sta lala i pirocanac toliko zajednickog dele, ili bavarac i berlinac, ili sicilijanac i tirolac, ili dalmatinac i zagorac, ili beogradanin-starosedeoc i beogradanin-doselenjik (osim silom nametnutih nacionalnih simbola, kao npr. jezik i istorija). problem evrope je sto nece da postane nacija, nego se sastoji od "naroda", koji ne prepoznaju vrednost zajednickog zivota, nego na autisticko-narcisoidan nacin traze "sebe" u svemu tome, i samo "sebe" - bas kao narodi SFRJ u istoj. a da ne govorimo o tome, koliko bas to SAD odgovara...

sysoue

pre 8 godina

@ASKURĐEL
Ne postoji sjedinjenoamerička nacija već samo državljani SAD. Amerikanac može biti i brazilac ili argentinac jer i to je Amerika.

cibe

pre 8 godina

Prijemom Bugarske u EU značio je početak raspada EU. Buragi su bili sa carskom Rusijom koja se raspala. Onda sa Austro-Ugarskom i ona se raspala. Potom su pohrlili Hitleru i on izgubio. Sledio je Varšavski pakt. Sada su u EU i ona počinje da se raspada.

sone

pre 8 godina

Tipicna izjava amerikanca ili engleza.Ovakvim recima pokusavaju da doprinesu eventualnom raspadu.Uvek kad procitate americku ili britansku izjavu ako ne zelite da razmisljate o njoj znajte da je sve suprotno i sracunato i necete pogresiti.Stari kolonijalisti!!!

Novi evropski poredak

pre 8 godina

Upravo tako, EU će vremenom izbledeti, i zaboraviće se da je postojala. Mi ćemo, kao i uvek, ispasti pobednici jer u istoj nismo ni bili, i zajedno sa ostalim pobednicima (čitaj nečlanicama) formirati novi evropski poredak. Ulogu lidera takvog novog evropskog poretka, Beograd će prepustiti istočnoj Srbiji. Zapadna Srbija i Pomoravlje, biće verni pratioci takve ideologije, sve dok ne dođe trenutak kada će Vlaška napustiti Novi evropski poredak, i postati nova Švajcarska.

Vlada M

pre 8 godina

EU je druga ekonomija sveta i apsolutno postoji interes svih članica da ekonomske integracije opstanu, uključujući i UK i zemlje kandidate. Ono što vidimo je politička kriza, a to je uvek bila slabost EU. Odlučivanje konsenzusom nije funkcionisalo ni u 6 sličnih republika SFRJ, a nije baš realno ni da bi se moglo zameniti nečim efikasnijim u EU. Ne brinem ja za EU jer ona se može raspasti samo na prave EU zemlje i na felerična ili drugačija društva, pri tome mislim na Grčku, UK, Poljsku, Mađarsku. Interes starih demokratija za tesnom EU postoji. Mi svakako ne bi smeli biti zluradi na ovakve vesti jer da nismo pored EU koja nam diktira neki minimum uređenosti društva već bismo imali nesmenjive vlasti i drumske razbojnike kao Rusija.

BoKi

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje koliko su Amerikanci jednosmerni i ne umeju da prepoznaju bilo koji oblik života koji se razlikuje od njihovog. Ili uređenja.

mix

pre 8 godina

George Friedman iz Stratfor-a koga clanak citira je 1991 napisao knjigu o tome da ce Amerika uskoro zaratiti za Japanom. Isto tako je tvrdio da ce se Kina ubrzo raspasti kao Sovjetski Savez......

Митбастер

pre 8 godina

ЕУ је слична врста ентитета као и СФРЈ, само је већа и сложенија али пати од истих проблема и проћи ће на врло сличан начин. Надам се само без рата.

Sin lovca na medveda

pre 8 godina

Ekseriment zvani EU nikad nije ni funkcionisao ali ce stalno biti prisutan jer je " revolucija koja teče" koji donosi ogromne materijalne koristi privilegovanim grupama i pojedincima.
A sta reci onima kojima je EU jedini put? Jednostavno - na krivom ste putu.

Kanta

pre 8 godina

Najvažnija vest u poslednjih 5 godina (za sve one koji i dalje misle da je EU bajka u koju smo napokon pozvani!). Stratfor nikada nije lupao gluposti, oni su samo bili manje ili više u pravu, tako da svi Vi koji ovo nikada niste čuli, pročitajte vest 3 puta, prilično je važna!
Besmisleno je ljudima pričati da će EU nestati dok mi do nje dođemo, mi se i dalje ložimo da je to naša budućnost, a ona je VEĆ prošlost! Nama samo treba uzor, tata kog ćemo slušati i slediti, neko ko će lupiti šakom o sto kada zablejimo kao što obično radimo.
Hoćemo li se ikada opametiti ili ćemo konstantno dolaziti na slavlje kad svi gosti odu???

svašta

pre 8 godina

Besmislen tekst.Ovi bi želeli da opet počnu ratovi po Evropi i da se SAD javlja kao jedina svetska sila i da se mešta i deli packe svima.Ovo je mišljenje jedne grupe ljudi a ne zvaničan stav SAD.Većina ljudi u Evropi želi EU a to je najbitnije.Mladi ljudi podržavaju najviše EU.Nije mi jasno zašto je ovom tekstu dato centralno mesto u vestima.Za neki dan biće zaboravljeno šta su kazali i da li su baš tako kazali.

Uf,uf

pre 8 godina

USA začikava,NATO RATUJE,EU plaća.Ako jedna karika pukne sve se raspada i zato će EU egzistirati dok god bude trebala kaubojima .Lično bih volio da se sutra raspadne i da se opet vrati DM i FFR .

Sin lovca na medveda

pre 8 godina

Ekseriment zvani EU nikad nije ni funkcionisao ali ce stalno biti prisutan jer je " revolucija koja teče" koji donosi ogromne materijalne koristi privilegovanim grupama i pojedincima.
A sta reci onima kojima je EU jedini put? Jednostavno - na krivom ste putu.

vlada logika

pre 8 godina

@Taljehin
mogu da se slozim sa vecim delom od tvog komentara, pogotovo drugim delom, ali kako si uspeo da zakljucis da smo mi(narodi Balkana) 4 Ili 5 puta inteligentniji od njih, ali eto oni, 5-6 puta neinteligentniji, uspevaju da nas zavade i posvadjaju. Ako je to tako kako ti kazes, onda je taj nas slucaj prekretnica za socionanu evoluciju covecanstva, gluplji su uspeli da izdominiraju pametnije. Istorija je pokazala kako prodju oni, koji sebe ubede da su nadmocno pametniji od ostalih.

B.B. Vrsac

pre 8 godina

Naravno da je propala... Evropska unija je dobra zamisao, inace coveka sa ovih prostora, Srbina iz Hercegovine koji se zva Dimithije Mithinovic koja je lose sprovedena, jer njen centar nije bio u evropi, i vodili su je svi sem Evropljana. Na prvom mestu sam Srbin, zatim i Evropljanin koja mi je jako draga, i kojoj hteo-ne hteo i sam pripadam i voleo bih da se Evropa vrati svojim izgubljenim korenima i bude ono sto je nekada bila. Centar kulture i tehnoloskog napretka. Inace, Evropljani su sagradili Ameriku, zajedno sa Americkim domorocima...Izvinite zbog moje "celave" latinice.

Dejan

pre 8 godina

KAda neko ima mogućnost bilo kakvog diktata kao npr. ekonomskog (Nemačka), ili političkog ili da stalno nešto preti (Engleska), ili da opstruira rad kao zemlje Nove Evrope za račun USA, to se ne može nazvati Unijom.
Greška je načinjena u trenutku širenja ...
Niti jedna zemlja istočnog bloka nije zaslužila ulazak sem bivše SFRJ i Čehoslovačke iz prostog razloga što njihovoj ekonomskoj i demokratskoj kulturi nedostaje 50 godina diktature, i 10 -15 godina tranzicijskog kapitalizma koji je zapravo anarhija ...
Neko bi rekao Poljska ili Mađarska ali NE.
Poljska je zbog svoje istorije više kontraverzna od bilo koje druge zemlje Istočne Evrope, iako je bila žrtva fašizma ona je kroz celu istoriju koketirala sa sličnim doktrinama čim bi posedovala ikakvu veću silu..
A Mađarska još pati za AU carstvom ...
Industrijski, protestantski sever i katolički emotivni Jug ... to ne ide

rezignator

pre 8 godina

kliknite linkove poslusajte fridmana. covek rece da se turska neminovno vraca na balkan da uvede stabilnost. to je njena misija - ili ce biti kad eu ili nato nestanu u ovom formatu... da granice nisu fiksne, da ni kipar nije resen... poslusajte... zanimljivo predvidjanje

klempo

pre 8 godina

Zapadna Evropa ne uspeva da zaustavi zlovolju i predrasude izmedju regiona, drzava i naroda, a kamoli ratove na svom tlu; naprotiv - ona ih zbog svojih kratkorocnih interesa podstice.
Delanje zasnovano na licemerju umesto na principima i zakonu jednakom za sve ima svoju cenu. Ovu ce ponovo platiti povodljivi vise nego njihovi zapadni makroi.

Ivan

pre 8 godina

Nedavno je Viktor Orban govorio o perspektivi EU. Kako kaze EU elite ne vide, ili ne zele da vide da se ekonomski, politicki, vojni uticaj sveta pomera prema Aziji. Da je to istorijsko pomeranje koje nije ni prolazno ni kratkotrajno a jos manje bez posledica I to po samu Evropu. Kapitalizam I demokratija u Evropi nisu vise u braku. Postala je skupa I rastrosna. Puno price, malo ideja jos manje snage da se one sprovedu.

Moo

pre 8 godina

Novi stepen treba uvesti u integracijama...zajednicka monetarna i vojna politika za Ujedinjene evropske drzave...United states of Europe. Ko nece ne mora...al ovako ne moze vise. Koja je sramota da recimo Poljska ne deli i ne prihvata evropski sistem vrednosti a prihvata fondove EU od nekoliko stotina miliona evra. To je teska zloupotreba. Zamislite da u Americi jedna zemlja kaze necu za ono sto je ustavni sud rekao da mora ili senat nesto izglasao. To je papazjanija.

staklena flaša

pre 8 godina

Spin doctor. I ako propadne ili je propala evropske zemlje će se držati zajedno po nekom kriterijumu, ekonomskom najverovatnije a i drugi nisu isključeni. Stara dobra dama će uvek biti tu.

John

pre 8 godina

"osnivač i vlasnik istraživačkog centra Stratfor Džordž Fridman."

Isti ovaj Fridman je 2000. godine predviđao dugu vlast Slobodana Miloševića. Toliko o njegovoj kredibilnosti.

Dijasporac

pre 8 godina

@ Miki Nemaćki , Francuski i Engleski Kapitalisti - žele EU zato što je bez carina i iste valute bolje trgovati i razmnožavati kapital - EU je stvorene iz ideje Nemaca i Francuza da više nema rata na Evropskom kontinentu između civilizovanih nacija - a u Kapitalizmu ko se obagati , obagati se sve pitanje obrazovanja , spremnosti i truda i sreće .. a za " običan " narod je mir i sigurnost da institucije rade po zakonu najveći standard ..

knele

pre 8 godina

EU su upropastili profesionalni politicari koji su skrivali svoju korupciju i nepotrebnost iza nje. Bice jako lose ako propadne EU kao zajednicko trziste, jedinstvena valuta i slicno to ce stvoriti veliku ekonomsku krizu

yappy ns

pre 8 godina

Sve ide ka tome, iako, sama ideja EU je fantasticna, ali u istorijski razdeljenoj Evropi bilo je prosto nemoguce ostvariti te dobre ideje. Cim je na test dosao prvi potencijalno ozbiljan problem, svaka drzava je pocela gledati svoja posla. Za raspad SFRJ-unije bila je kriva sovinisticka masinerija, za kraj EU demoNkratska masinerija SADa koja je stvorila bliskoistocnu ratno-izbeglicku krizu i s njom, neresive, teritorijalno-bezbedonosne probleme, sto ce se pokazati fatalno po EU.

Banaćanin

pre 8 godina

EU je po meni dobro zamisljen ekonomoski projekat. Naravno, svi su u evropi drugacije kulture i ne moze se uporediti sa USA.
Ali sam takodje ubedjen da sama Amerika narucuje ovakve tekstove u Evropi.
Mislim da smo mnogo puta videli ovakve ili slicne tekstove gde na kraju uvek Amerika profitira.

Antigona

pre 8 godina

EU je počela da se raspada tokom 2010. oko problema u Grčkoj, kada se videlo da zajednica neće još dugo. Ovo sa izbeglicama je samo šlag na torti. Žao mi je jer ovo stanje ne doprinosi nikome u Evropi, a o nama na jugo-istoku da ne govorim. Volela bih da se, ako je ikako moguće, duh evropskog zajedništva obnovi i konsoliduje, da politika konačno bude iznad ekonomije (u EU je ekonomija na 1. mestu), da nacionalizmi nestanu i da solidarnost bude iznad knjigovodstva.

Tasa BG

pre 8 godina

Sto kaze Madjarski premijer Orban jos pre godinu i kusur dana jedino resenje za krizu u EU i odrzivosti EU je vrlo prosto,a vuce koren prvo sa imigrantima-1.Dovesti 20 hiljada policajaca reciprocno prema broju stanovnika svake drzave EU na svim grckim ostrvima,napraviti prihvatne centre za azilante i ne dati im odatele da idu dalje.Ko je stvarno azilant-ostaje u tom centru,ko nije prvim brodom i avionom pravac kuci.

Znate kada ce Nemacka ili Francuska ili Belgija ili Danska ili Svedska poslati svoje policajce da brane granice EU na Grckim ostrvima od imigranata koji su u 99% slucajeva lazni imigranti?

Da sam ja Nemacki drzavljanin/glasac ili Francuski ili Britanski i kada vidim toliki broj imigranata u Nemackoj koji rade sta hoce kao u svojoj drzavi a 95% od njih nisu iz ratom ugrozenih podrucja-da li bih ja opet glasao za EU?

milan

pre 8 godina

ne radujte se previse ....iza svakog raspada ide i neki rat.
a ameri vole ratove daleko od njih zar ne?
valjalo bi organizovati jedan kod njih

wtf

pre 8 godina

pokazalo se jos jednom da je maks veber bio potpuno u pravu sa njegovom teorijom o birokratiji.

posle odredjenog vremena birokratija pocinje da postoji sama radi sebe. uvecava se i izmislja nove procedure i pravila kako bi "opravdala" potrebu za svojim povecanjem, a u sustini ne donosi nikakve odluke niti resava probleme realnog posovanja i realnih potreba drustva.

I sta sad?

pre 8 godina

Drzava Srbija se ponasa kao neko ko hoce posao u drzavnoj firmi po svaku cenu, pa makar drzava i propada ali drzavni pos'o je drzavni pos'o!

Miki

pre 8 godina

Potpuno tacno, jedino sto je trebalo navesti da su to uradile USA. A da sam ja bio na mestu EU ministara doneo bih hitnu odluku da se svi avioni koji mogu da se otpisu spreme za let za USA. Napunio ih migrantima i bez najave poslao u USA, pa neka pokusaju da obore avione sa emigrantima, jer to je ipak humanitaran let, pa bih onda video njih.

realan

pre 8 godina

@djuro - nece da mi objave komentar sta bih ti reko

politicka ideja je trenutno jako uzdrmana, ali ekonomska zajednica nece propasti

s

pre 8 godina

"Nije ni cudo sto ljudi sve manje prate vesti i okrecu se pametnijim stvarima..."

Kakve budale, umesto lepo svaki dnevnik, pa analiza u kaficu... nista ne razumeju.

nikola

pre 8 godina

samo ce Vucic od svih premijer pomno i zacrtano da sprovodi zakone EU.Mozda i sacuva EU i izvuce iz bedaka.sa Kirbijem je veliki prijatelj, pa ce mu pomoci.

Neko iz Banata

pre 8 godina

EU u ovom obliku sigurno nece opstati.Glavni problem je sto UK zeli da dominira Evropom uz podrsku SAD,a to realno ne moze,pa konstantno podriva evropske institucije kad joj nesto ne odgovara,sa druge strane imamo Briselsku birokratiju(Nemacka dominacija) koja vlada po diktatu uglavnom trenirajuci strogocu na zemljama iz istocnog bloka,dok su Spanija i Italija izmedju cekica i nakovnja,uskoro i Francuska.Njoj treba reorganizacija tj balans moci izmedju malih i velikih,mogucnost ravnomernog razvoja svih clanica,evropski sistem bezbednosti bez upliva SAD(partnerski odnos sa Rusijom i SAD a, ne podanicki).Moje misljenje da je na je najbolje regionalizacija trzista i resursa(pre svega ljudskih) po blokovima inace dugorocno gubimo svi,ovaj jaz u standardu i dugovanjima drzava je neodrziv.

Kole

pre 8 godina

Ovde je šansa za neko Koštunicino rešenje 'manje od unije, više od raspada'
(Marko, 17. januar 2016 19:56)

To je bio plan Vuka Draskovica - "Vise od autonimije, manje od nezavisnosti".
U svakom slucaju, bravo za potsecanje :)

Objavite mi komentar vec jednom

pre 8 godina

Da je "misija" Evropske Unije bila realnija (za početak, shvatala da ne žele sve države Evrope, toliko raznolike, da se tek tako odreknu svog nacionalnog identiteta i da ne mogu da razmišljaju potpuno isto po svim pitanjima) ovo sada ne bi bile nikakve vesti. EU je trebalo da obezbedi slobodu kretanja, carinsku uniju, zajedničku valutu ko želi, bezgranični prostor ko želi i kada želi. Za sve preko toga je malo prekasno posle dva svetska i Hladnog rata.

Viđe ti mudraca...

pre 8 godina

EU je počela padati ekonomski i ako padne pašće zbog ekonomije. Njemačka, Francuska sigurno nisu za raspad EU jer je eur sigurno jača valuta nego što je bila marka. EU je tržište od 600 miliona ljudi. Samo nekada se EU ulazilo jer se odmah tako digao standard ljudi. Hrvatska je EU dvije godine i nema više zaposlenih nego prije i nije neto primaoc novca nego davaoc novca u zajedničku blagajnu. Hrvati su dobrobit osjetili prvenstveno u tome što mogu u EU otići i zaposliti se. To nema veze sa prosperiotetom Hrvatske. Bogatim članicama EU ne odgovara porast standarda u siromašnijim članicama. Njima treba samo njihovo tržište i jeftina radna snaga kako bi njihov profit bio što veći. Uz to je stalan pritisak na siromašne države članice da snize davanja na plaće, stupanj zdravstvene zaštite, poreze i sl.,a onda je povika zbog manjka u budžetu dotične države. A sve zato jer kapitalisti gledaju da plate što manje. Tako multinacionalne kompanije koje su mahom američke, a vlasnici židovi, ne plaćaju poreze nigdje. Sav kapital odvuku raznim poreznim malverzacijama u poreznu oazu i tamo plate 3% umjesto 25-30% koliko bi platili u zemlji EU.Onda novca nema u Grčkoj,Španjolskoj,Italiji,Hrvatskoj...,a jedna Njemačka je zadužena 100% BDP-a. I onda su ljudi neradnici, vlade nesposobne, plaće prevelike, sve i svašta, ali neplaćanje poreza od strane najvećih - nije nikakav problem. Pomoću banaka se provodi neokolinijalizam.Stambeni kredit u Švedskoj 2% kamata,u Hr.6% i raste glavnica.Ista banka.

Zoki

pre 8 godina

@pix, xy - Sputnik je samo preneo, evo vam video pa procenite: http://www.euractiv.com/video/george-friedman-eu-will-exist-and-sink-irrelevance-321014 Šavovi jedinstvene politike su počeli da pucaju još po pitanju Grčke, a sa izbegličkom krizom se ta politika raspala. Brisel nema autoritet da nametne zajedničku politiku članicama, ako ta politika uopšte i postoji. Države nastupaju samostalno, u skladu sa onim što smatraju svojim interesom.

haylee

pre 8 godina

pa, svojski ste se trudili da tako bude od 90ih na ovamo.
kao sto ste i UN pretvorili u pisoar.
a migrantska kriza je i napravljena da sa 99% neduznih udje 1% koji ce na pristisak dugmet da se dignu u vazduh u bilo kojoj prestonici evrope. zato i niko vise ne sme da pisne.