Utorak, 24.11.2015.

09:07

Ruski avion oboren na granici Turske i Sirije

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije.

Izvor: B92

Ruski avion oboren na granici Turske i Sirije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

281 Komentari

Sortiraj po:

Milojko

pre 8 godina

"turci su upravo objavili da su deset puta upozorili posadu aviona da napusti turski vazdusni prostor.........

mnogo je bitnije medjutim nesto na sta niko od vas nece obratiti paznju jer ste zaslepljeni spinovima o navodnom putinovom 'unistavanje' ISIL-a. u zoni gde je ovaj avion oboren, oko severo-zapadne granice sirije sa turskom, nema dzihadista!!..
(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)"

1. Turci nisu upozoravali ruse, nego su ih samo gadjali s ledja (da, bez upozorenja)
2. Ovi tvoji "ne-dzihadisti" sto su brze-bolje objavili snimke

- pada ruskog aviona uz histericno divljanje "Alah akbar!!!"
- ubijenog pilota (naoruzane snage, Zenevska konvencija!)...
- snimke unistavanja helikoptera (naoruzane snage, americki TOW!)...

da se pokazu sta su oni u mogucnosti.. ne daju ni najmanji razlog da pomislim da su neka miroljubiva i casna skupina... kao ni vecini NEUPUCENIH ali RACIONALNIH gledalaca tih klipova..

Tako da ja nemam nikakav problem da prihvatim sa ruskim aktivnostima koje su se nastavile bas na tom terenu posto su evakuisali prezivelog pilota.

Tako da i pored tvog znanja, imam utisak da rusi i saudijci ipak bolje znaju sta se njima tamo desava i sta im je raditi..

Verujem Putinu da hoce da udari zmiju u glavu, a ne po repu... dosta mu je terorizma.. toga ostali svet nije svestan.. jos

Srbin usa

pre 8 godina

Rusi treba da se vrate medju normalne drzave jer i ako su im gradjani za politiku praznoglavi i imperijalisti u dusi, u pitanju je veliki narod s puno potencijala.
Sto se tice nasih rusofila, neko dole napisa praznoglavci.
To je ista skupina koja je glasala milosevica, isprnih mozgova,mrze zapad a ne shvataju da su izdoktrinirb

Vladimir

pre 8 godina

Jednostavna logika je da je avion srusen u Siriji.Tamo je i pao.Da je pao u Turskoj onda bi prica turske strane imala pokrice.Ali nije pao.Pao je zato sto Turska podrzava islamiste a verovatno i zbog interesa turske sa naftom.Mnogi ovde zaboravljaju da je ruski avion bio na borbenom zadatku protiv trenutno najvece svetske pretnje a ne da provocira tursku stranu.Prve reakcije sa zapada su da se oni ogradjuju od turske iako su saveznici.Zapitajte se zasto!?Zasto se neka budala koja pise komentare kojim podrzava ovaj incident ne pomisli na one jadne ruske pilote koji su poginuli u ime borbe protiv islamista ili na one jadne i neduzne ljude koji su poginuli u Parizu i na one koje tek ceka ista sudbina.Ako sam Rusofil ako ovako razmisljam onda sam u ovom slucaju ponosan sto sam Rusofil.

Paproni

pre 8 godina

Raketa je tipa vazduh-vazduh i to je sada potvrđeno i sa ruske strane a predhodno i je bilo rečeno i sa turske. Došla je iz aviona tipa F-16, što je za celu stvar mnogo gore nego da je u pitanju raketa zemlja-vazduh, jer lovački avioni obično imaju proceduru da "isprate" nezvanog gosta iz svog vazdušnog prostora a ne odmah da ga gađaju. Stvar je u toliko gora, što je pre samo nekoliko dana potpisan sporazum između zapada (NATO) i Rusije o maximalnom izbegavanju incidenata baš zato što je je u Siriji sada nastala gužva "kao na pijaci". Sa druge strane, to je uradila Turska koja ima najmanje pravo da bilo šta uradi, što onda to svoje suvereno pravo ne primenjuje na svojim granicama na tlu, nego dozvoljava ne samo trgovinu ISIl-ove nafte nego i sloboni ulazak svih potencijalnih kandidata koji se priključuju ISIl-u a i obratno kad je potrebno da se sakriju.

cenzura

pre 8 godina

Na turskoj snimci se vidi kdje je ruski avion proleteo. To je nekakav mali rukav. Ako su ga opozarali 5 minuta, taj avion je več bio u Siriji. Radilo se o par km "kršenja" zračnog prostora. Ova priča ne pije voda, jer su Rusi prošli sa mlaznjakom par km i ne sa balunom. Stvar je inscinirana, ali to mainstream ne brine, jer oni su uvjek u pravu.

vlada

pre 8 godina

"Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren raketom sa zemlje. Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima."...
Rusko ministarstvo odbrane ČAK NI NE ZNA da li je avion oboren protiv-avionskom raketom zemlja-vazduh ili samonavodjenim raketama vazduh-vazduh lansiranih sa turskih F-16s.???
Ako je ruski Su-24 povredio turski vazdušni prostor turci su imali apsolutno legitimno pravo da ga obore, što bi uradila svaka, iole, zemlja koja insistira na poštovanju svoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Otreznite se mamurluka svoje votke!!! Turska nije Ukrajina!!!

Djordje NS

pre 8 godina

Baš da vidimo dali će im opet pasti na pamet da ulaze u tuđe vazdušne prostore kad god im se prohte. A to što rusofili kmeče je sasvim druga stvar. Ionako su stalno prozivali Turke prilikom prethodnih upada ruskih aviona, a na koje su se Turci žalili, da ih obore ako smeju. Jeste li sad zadovoljni?

Dante

pre 8 godina

Ne verujem da ce Rusi sada direktno uzvratiti, jer je ulog veliki ... ali nece ni zaboraviti.

A Turci samo jednom mogu da nabiju noz u ledja Rusima, ispucali su svoju sansu, sledeci put ce Rusi imati u vidu takve pretnje i docekati ih spremni.

Videcemo uskoro... Uvek u istoriji do sada Rusi su uzvracali i nisu prastali udare i provokacije... A sada

andreas kisser

pre 8 godina

andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)

Niste upravu. Rusi ni ne kriju da bombarduju sve teroristicke grupe. U ovom konkretnom slucaju, po mapi na koju se pozivate, avion je pao na teritoriju grupe koja se zove al-Nusra front, sto je ogranak Al-Kaide u Siriji. Sto se pilota tice potvrdjeno je da su jednog zarobili tzv. pobunjenici, a drugi je, nepotvrdjeno, nazalost mrtav.
(Pontifex Maximus, 24. novembar 2015 12:34)

hvala na korektnom odgvoru. avion je pao severno od latakije, 4 km unutar sirijske teritorije. to je teritorija koju kontrolise slobodna sirijska armija. proverite jos jednom vase podatke. ukoliko sam u medjuvremenu nesto propustio, izvinjavam se i korigovacu moj prvobitni komentar. srdacan pozdrav

Stefan

pre 8 godina

Rusi su danima jos od pocetka njiihove akcije u siriji povredjivali u vise navrata vazdusni prostor turske ocigledno razmisljajuci da im turci ne smeju nista.Turska je ocigledno resila da pokaze zube i da se predstavi kao sila koja nece tolerisati prisustvo nikoga u njihovoj zoni interesa sto sirija svakako jeste,e sada cemo videti kako ce rusi reagovati na ovo da li ce spustiti loptu ili ce zastiti svoje interese.

yes....

pre 8 godina

Naravno da ima karta gde je uso a gde izasao.I Rusi to znaju dobro.Rusi su mislili da Turci samo opominju.Kroz dvoriste nema prolaza bez odobrenja.

John

pre 8 godina

(Seka, 24. novembar 2015 13:43)

Podela na šiite i sunite je najgrublja moguća podela, nešto kao kad bi se reko da je hriščanstvo podeljeno na pravoslavce, katolike i protestante. Nije netačno, ali je daleko od pravog stanja. Kao što u hrišćanstvu imamo rimokatolike, pravoslavce pod Vaseljenskom patrijaršijom, Kopte, Jermene, Etiopljane, Anglikance, Luterane, Evangelsite...
tako i u islamu ima svašta... Salafizam, Vehabizam, Sufizam...
Alaviti, Haridžti...
A i u okviru šiitskog i sunitskog islama ima raznih i različitih grupa. Islam nije ni izdaleka jedinstven onako kako se misli.
Naravno, ne treba posebno napominjati da se neke od grupa međusobno mrze otprilike kao katolici i protestanti u srednjen veku, toliko da su spremni da protiv "ovih drugih" čak i Izrael zovu u pomoć (po logici "neprijatelj mog neprijatelja...")

bvk

pre 8 godina

sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.
(xyz, 24. novembar 2015 11:45)


Nista brate, i Grcka je clanica NATO.

@ zord

Kakve to veze ima? Turska i Grcka su posebne drzave koje jedna drugoj ne mogu da zadiru u suverenitet. Izgleda da jako slabo poznajes NATO i njegovu sustinu. U ostalom, pre par godina grcki Miraz je oborio turski F16 iznad Egejskog mora, pa premocna Turska u koju se neki ovde kunu nije uradila apsolutno nista.

Rista

pre 8 godina

Rusi će smisliti već kako da im odgovore. Ne vojno, jer Rusija nema trenutno ništa u Siriji čime bi mogla da ugrozi tursko RV i PVO, koje su među najmodernijima na svetu. A i takav potez bi doveo svet u predvorje novog svetskog rata.

Ali ovo im sigurno neće proći tek tako...

Prođe zima, dođe nova zima.

pre 8 godina

Bog te mazo al ljudi navijaju za Tursku i ISIS ovde. Vise nista ne razumem. Ovolika radost sto je oboren ruski avion je neshvatljiva.

(Zoran, 24. novembar 2015 13:21)

Intimno mi je jako žao gotovo sigurno nastradalih ruskih pilota i daleko od toga da navijam za Tursku i ISIS, ali posmatranje nerviranja srpskih, najčešće potpuno praznoglavih, rusofila je prosto nemerljiv užitak. Po stoti put Rusi i rusofili dobijaju šljagu od sudbine preko face i po stoti put nas uveseljavaju ovim "e, sad ćete da vidite" pričama. Šta bi sa onom prethodnom pričom da će Evropa da se smrzne bez ruskog gasa i da će Rusija u saradnji sa Turskom da napravi drugi gasovod umesto Južnog toka? Kada ćete shvatiti da je Rusija respektabilna regionalna sila koja se teškom mukom, vidimo kako, (ne)snalazi ni u prvom komšiluku, NATO im izašao na ne zna se koliko granica, a ne vama da vraćaju Kosovo silom?

zord

pre 8 godina

sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.
(xyz, 24. novembar 2015 11:45)


Nista brate, i Grcka je clanica NATO.

andreas kisser

pre 8 godina

(andreas kisser)
Nemas ti brajle pojma o cemu pricas, vidi se da zivis na zapadu (kao i ja) i da si zatrovan njihovom propagandom. NE POSTOJI umerena opozicija, postoje pored IS, Al Nusra Fronta i Islamskog Fronta bezbroj manje frankcije (oko 1200) koje se sve bore za neke svoje licne interese. Zajednicko im je da svi pripadaju narodu Sunita (kao Turci, Saudijska Arabija, Katar i sl. koji ih zajedno sa USA i finasiraju) i da hoce da preuzmu vlast u Siriji i da proteraju i istrebe ostale narode (sto im je vec na severu i istoku u velikoj meri i uspelo). Svi oni imaju isti cilj i vrana vrani nece oko da iskopa.
(pera, 24. novembar 2015 13:04)

i bas sam zatrovan? objasni mi samo kako si mi konkretno odgovorio na moj komentar? na stranu to sto tvoj komentar pokazuje neka elementarna neznanja: suniti nisu narod, ocigledno ni to ne znas. suniti su i kurdi - ako nisi znao. ako vec govorimo o tome ko koga hoce da istrebi, sirijski hriscani su pod asadom najvece probleme imali upravo sa kurima na severu - koji su vam sada good guys, a koji su - uz sve svoje kvalitete - bili najzaostaliji narod u siriji! kako znam? pa tako sto sam celu siriju u bliski istok detaljno proputovao u tri navrata. a izjava da su svi oni isti i valjda zli, a samo je asad bio dobar je tek komedija: kao kada bi rekao da su hezbolah, hamas i recimo brigade al-akse svi jedno te isto jer se bore protiv izraela! jel znas uopste o cemu govorim!? pre nego sto se sledeci put javis da kritikujes nauci nesto!

Don

pre 8 godina

Rusi su trebali znati da se ne smiju približavati turskom vazdušnom prostoru. Turci su upozoravali i opalili. Nema za*****cije s Turcima.

Vladimir Kostic

pre 8 godina

Matematika (trigonometrija) i fizika su egzaktne nauke, te nece biti problema izracunati gde je pogodjen avion. Piloti su u rukama sirijskih pobunjenika koji ratuju protiv Asada, pa je pretpostavka da se nalaze na sirijskoj strani. Satelitski snimci postoje, koordinate takodje. Iako, smesno je ovo sto neki navijaju za Turke, kao upozoreni su 10 puta za pet minuta), a nisu se nesto oglasavali dok su ti isti Turci vijali Kurde unutar Iraka (invazija). To, verovatno, nije krsenje medjunarodnog prava nego sta? Bas bih voleo da cujem lucidan odgovor na ovo pitanje. Umesto da ISIS bude zajednicki neprijatelj, nekome je rat, a nekome brat. Da coveku ne bude zao kad po Turskoj ubijaju i vrse teroristicke napade.

Malo se prebacite u prezent

pre 8 godina

Oborio bi ga i lovac iz sezdesetih kad leti bez pratnje,a pogotovo kad piloti neocekuju da budu gadjani.

(aseb, 24. novembar 2015 12:42)

A zašto je leteo bez pratnje i dokle će svaka tužno-prkosna rusofilska priča da odiše futurom? Mogu da se kladim u svu pokretnu i nepokretnu imovinu da Rusija neće preduzeti bilo kakvu vojnu akciju protiv Turske.

Maki

pre 8 godina

Promasili ste ceo fudbal. Nije poanta je li bolji f16 ili suhoj...vec se radi o tome da ocito turci imaju veca kohones nego sto ste mislili. Tvrdili ste da nemaju hrabrosti srusit ruski avion, a kad ono ipak imaju. Ima i karta koja dokazuje da su usli u turski zracni prostor.

Toma

pre 8 godina

Rusi čekaju zvanične informacije o događaju. To znači da kupuju vreme kako bi doneli odluku šta činiti. Ulazak u otvoren sukob sa Turskom znači rat sa NATO a siguran sam da to ne žele. Ipak ako žele da se ponašaju kao velika sila nekakav odgovor mora da se pošalje. Kakav, smisliće Putin i ekipa.

1003

pre 8 godina

nije ovo nikakav incident,vec namerno obaranje
ipak je muka kad vise ne dobijas dzabe naftu od ISILa,za uzvrat im saljes oruzije od pre 50god.

bvk

pre 8 godina

@ istinu_govorim

Hahaha, evo Slovenija, Hrvatska, Ceska, Portugal, Irska... sve same NATO sile jedva cekaju da zarate sa Rusijom zbog Turske. NATO-u treba jedan samo malo jaci test pa da ceo svet vidi kako je to fiktivna organizacija. Jedino Ameri mogu da stanu na stranu Turaka u slucaju sukoba sa Rusijom, Nemci iz milion razloga to nece uciniti, cak i za Britance sumnjan. Sad kad ste skupe premocne NATO drzave, tipa Danske, Belgije, Norveske, pa Grci koji jedva cekaju da ginu za komsije Turke. Zalosno je u sta nas narod veruje.

bvk

pre 8 godina

Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost.

@ prizrenac


Haha, toliko velika i mocna Turska sa sve podrskom zapada ne moze da se izbori sa napacenim Kurdima koji nemaju nikakvu podrsku iz sveta. 90-tih su cutali dok su Jermeni tukli njihovu bracu Azere. Premocna je ta Turska zaista. Jedan obican naduvani balon, koji cim neko malo bocne ima da pukne i odleti.

Petar80

pre 8 godina

Krajnje neinteligentno od strane Turske,nece poceti neki veliki rat koji vidim vecina prizeljkuje ali, Turska se sada nalazi izmedju cekica i nakovnja,Nikada ravnopravna clanica Nato pakta, Evropa istu nikada nije posmatrala kao ozbiljnog partnera, uostalom koliko godina se igra sa njom o clanstvu.Sada vec otvoreno stati na stranu terorista i gurnuti prst u oko nuklearnoj sili u usponu, krajnje glupo,svaka cast CIA. radi fenomenalan posao za "Americki nacin zivota" samo oni i Kurdi izlaze kao dobitnici ovog poteza Turaka. Rusija nece ostati nema, ocekujem zatvaranje neba iznad Sirije, i veeeliku pomoc Kurdima u podrivanju Turske drzave iznutra.U nasem narodu ima jedna poslovica koja kaze" Gde se konji igraju magarci mrtvi padaju" ;)

pera

pre 8 godina

(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)
Nemas ti brajle pojma o cemu pricas, vidi se da zivis na zapadu (kao i ja) i da si zatrovan njihovom propagandom. NE POSTOJI umerena opozicija, postoje pored IS, Al Nusra Fronta i Islamskog Fronta bezbroj manje frankcije (oko 1200) koje se sve bore za neke svoje licne interese. Zajednicko im je da svi pripadaju narodu Sunita (kao Turci, Saudijska Arabija, Katar i sl. koji ih zajedno sa USA i finasiraju) i da hoce da preuzmu vlast u Siriji i da proteraju i istrebe ostale narode (sto im je vec na severu i istoku u velikoj meri i uspelo). Svi oni imaju isti cilj i vrana vrani nece oko da iskopa.

branislav popović

pre 8 godina

Mogu da razumem da se čitaoci lepe za ovakve vesti. Ali ne mogu da verujem da daju ovako besmislene komentare iz glave kako kome padne na pamet. Gledajmo ljudi moja posla.

pvo

pre 8 godina

ocigledno su ih cekali da nalete....
demonstracija sile od strane NATO....
gle sad kad Rusi u javnosti iskuliraju a na terenu odlepe.....

turkiyeeee

pre 8 godina

Evo u sta god ko hoce klasim se da Rusi ne smiju Turcima nista povodom ovoga.
Klasican samar Rusi primili i zdravo.
Mogu se "dizati" gore skandinavcima da su sila al kod Turaka to ne prolazi.
Dobili su upozorenje a tada su rusofili ovdje pisali "ma ne smiju ih turci mrko pogledati" a sad????
Dakle,bolje im je da se ne kace sa turcim.
Proguglajte malo o Turskoj vojsci i vazduhoplovstvu

...

pre 8 godina

svi vi rusofili koji prizeljkujete treci svetski rat, taj rat se nece voditi ne znam ni ja gde, vec svuda oko vas.. ne mogu da vas razumem ljudi..

Seka

pre 8 godina

Saudijska arabija je kao sunitska zemlja nauruzavala tu takozvanu ID, i to oruzjem USA.Kao sunitska ona je uvek bila protiv seita i Irana, pa prema tome i protiv Hezbolaha kao hriscana i Basara Asada koji se zalaze za sekularnu Siriju.
A ta Turska bi morala da zna da taj NATO nece da bude isti kao pre dogadjaja u Parizu.Verovatno bice prestrojavanja njegovih clanica.

bojan

pre 8 godina

Nece da bude nista. Ama bas nista. Ovaj samar je nemenjen upravo Putinu, da se spusti malo na zemlju, da ne cacka gde ne treba . Reakcija Rusije bice diplomatska, primljeno k'znanju, hvala lepo. Lekcija naucena, necemo vise u Turski vazdusni prostor. I nista vise.

Mirko

pre 8 godina

Turska ima bliske ekonomske i ostale odnose sa IS (ako nista drugo trguju naftom koju ima daje IS), Turska ima blisku saradnju sa josh nekim ograncima Al Kaide (nije tajna), idemo dalje: Turska je clanica NATO grupacije, ali i ~potrcko~ SAD-a, narocito u slucaju Sirije u kojoj pokusavaju da zauzmu resurse gasa i nafte. Nije sporno da li su Turski avioni oborili Ruski avion ili su SAD dale rakete Al Kaidi ili ISIS-u, u svakom slucaju namadm se da ce Rusi biti dovoljno stalozeni i razumni da odgovore sredstvima koje nece podrazumevati vojni sukob sa NATO-m, vec da ce se josh jace usresrediti na unistavanje Al Kaide i IS-a

Doroslovacki

pre 8 godina

Ne sekirajte se, polonijum moze imati dalekosezne posledice. Posebno za one koji mu se i ne nadaju. Rusi, ako su pametni, ovo mogu da iskoriste kao "pregovaracko sredstvo" kontra Turaka. Videcemo sta ce biti. I ne, nece biti WWIII, barem nee ovog trenutka i ne zbog ovog povoda.Ovo se zove sah-partija.

Srle

pre 8 godina

Ovo je jos jedan dokaz da Turska podrzava ISIL i pobunjenice grupe u Siriji svi sredstvima. Da su ti isti pobunjenici na terenu i to dobro istrenirani, obuceni jer su uspeli da uslikaju mozda i obore avion, nadju pilote i iskoriste to vec kao propagandu. Turska pokusava da isprovocira Rusiju i smanji napade na ISIL i pobunjenike jer je pritisak postaje neizdrziv i zatrpa ga nepotrebnom dimplomatijom. Putin mora da nastavi sa jos jacim napadima trenutno zaboravi na incident a onda naoruza i podrzi Kurde.

zoran

pre 8 godina

Ovde ljudi ne razlikuju bombardera od lovca, a ostavljaju komentare. Haos.
Bolje je da nishta ne pishete, jer pojma nemate.
Odgovor Rua ce biti takav da ce "sluchajno" oboriti neki turski avion. Jasno kao dan.

Nemanja

pre 8 godina

@ (Lana, 24. novembar 2015 12:44)

Ma jok, nego sta ce, da zarate zbog ovoga? U periodu hladnog rata je SSSR oborio na destine USA aviona koji su spijunirali, i suprotno. Pa nije otpoceo hladni rat. Jer to se zove politika! Nece sigurno zaratiti zbog jednog aviona, naravno da ce primeniti neke politicke mere...

Možda

pre 8 godina

Znao sam da će Ameri preko Turaka izazvati Ruse.Neće direktno.Su 24 je avion starije generacije jurišni bombarder,ako Ameri ili njihovi saveznici obore neki Su 34,35 ili Mig definitivno imaju nadmoć u vazduhu.Rusi se eventualno mogu uzdati u svoje rakete koje hvale ali to još nigde nije dokazano tako da videćemo.Što se tiče suvozemnog rata Rusi su definitivno u prednosti zato što mogu mobilisati veliku armadu i imaju ogromne oklopno- mehanozovane jedinice i tu su bez premca.Mada bolje da se to ne desi jel bi izbio sukob velikih razmera.

rusofilske zelje

pre 8 godina

@aseb,
ma da je i glineni golub oborise ga Turci. Dzabe tebi rusofilsko srce zeli nesto drugo ali je istina da Rusi samo nuklearnim naoruzanju pariraju.

dzoni

pre 8 godina

Oba pilota su ubijena od strane tzv "pobunjenika" jos dok su se spustali padobranom ..pokusali su da se spuste na deo koji drzi legalna vojska ali su ubijeni pre toga sa onim velikim mitraljezima sto imaju tzv "pobunjenici" naravno uz ono dranje al ahbar al ahbar al ahbar

aca

pre 8 godina

Apsolutno sam uveren da ako Rusi rese da Turcima odgovore vojno da ce slediti nekoliko nuklearnih udara po vecim gradovima i vaznim vojnim postrojenjima i to ce biti kraj turske drzave.
Rusija nece dozvoliti da Turci mesecima dobuju nekim raketama srednjeg dometa ruske gradove koji su blize Turskoj. Ujedno ce NATO-u zapusiti usta jer oni zbog Turske nece rizikovati kraj sveta. Da udare na London, Njuork drugacije bi bilo ali za Istambul tesko da ce izbiti svetski rat.

dekilo

pre 8 godina

Bolje za Turke da ga nisu oborili, jer to znaci 3.svetski rat!
(Zeleni, 24. novembar 2015 09:24)
Kad bi tako lako pocinjao 3 svetski rat. Inace sta ce ruski avioni u turskom vazdusnom prostoru? Malo peckanje sa obe strane tj NATO-a, sdruge rusa. ;)

Видоје

pre 8 godina

Исламска држава преко Турске продаје нафту... шта више изјавити... Руси раструили рафинерије које користи исламска држава... па изгледа да су Турци (самоиницијативно?!?!?) мало помогли "пословним-партнерима"...

Nikola

pre 8 godina

Sad lepo nek Asad, legalno postavljeni predsednik suverene zemlje, zaduzi ruse za zastitu neba iznad teritorije cele sirije i da dozvolu za obaranje svih aviona koji se tu krecu. Pa da vidimo kako ce turci i ameri kupovati naftu od isis-a.

Ecce homo

pre 8 godina

Tako se brani svoja drzava.Bravo za Tursku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Dragan, 24. novembar 2015 11:29)

Tako se brani Islamska država.
Sramota i za tebe i za Tursku.

Zagor

pre 8 godina

Donekle mogu da razumem da neko voli Evropu ili SAD pa je onda valjda automatski protiv Rusije, mada ja volim Rusiju, a uopste ne mrzim Ameriku, cak naprotiv. Ali da neko u bilo kom odnosu podrzava Tursku koja je ubila toliko Srba, koja nikada, ali nikada u istoriji nije bila na nasoj strani i nikada nece, to ne mogu da shvatim. Toliki stepen mazohizma nikako ne mogu da razumem. Podrzavati nekog zbog koga i jesmo ovako zaostali u odnosu na Evropu koji su nas tlacili toliko vekova samo zato sto neko ne voli Rusiju je neverovatno. To je jako plitko razmisljanje i zato i jesmo tu gde smo i nikada necemo napredovati. Ta vrsta autodestruktivnog ponasanja gde cete podrzavati najveceg neprijatelja svog naroda samo zato sto nekog ne volite je ustvari ona najveca nasa mana i kocnica...vise volim da je komsiji lose nego da je meni dobro. Uzas

MRMOT

pre 8 godina

S obzirom da nad tim područjem visi bar stotinak "komercijalnih" satelita raznoraznih "firmi", neće biti teško da se sazna šta se stvarno dogodilo.Diplomatski kanali već rade od trenutka obaranja aviona.

Dejan

pre 8 godina

Da li neko u Srbiji zaista misli da ce zbog ovoga izbiti rusko-turski rat, ili cak III Svetski rat??? Pa ovo nije XIV vec XXI vek. Pobogu kakav srednjovekovni nacin razmisljanja, neverovatno.

Vladimir

pre 8 godina

Ovde neki aplaudiraju Turskoj.Turska podržava ISIS,Turska ubija Kurde a pri tome zanemaruju činjenicu da postoji mogućnost da je avion oboren nad nebom Sirije.Možda se Rusi bahate ali opet kao Srbin sam dobro upoznat sa NATO propagandom tako da sam skeptičan koliko tu ima istine.Prokletnici iz NATO-a,nisu bili još na strani pravde otkad su osnovani.

Digitalni mis

pre 8 godina

Za razliku od mnogih komentatora ovde koji misle da je pominjanje WWIII od strane drugih komentatora izraz radovanja i prizivanja istog, ja mislim da je to ipak iz bojazni da se taj rat ne dogodi. Bar mi znamo koliko je rat strašan, isuviše smo ratova vodili poslednjih nekoliko decenija. Inače, ne dopada mi se razvoj situacije, suviše je toga što može da krene naopako, a to ne bi bilo dobro ni za koga, naročito ne za nas.

Petar

pre 8 godina

Ljudi koji posle svakog clanka pisete da je poceo 3.sv.rat...znate li vi uopste sta znaci svetski rat? Sta je totalni rat? Po vasoj pameti sad vec imamo 28. sv. rat posto vam svakog dana pocinje svetski rat.

Изногуд

pre 8 godina

Тешко ми је да поверујем да је Турска ово урадила на своју руку. Склонији сам мишљењу да су добили зелено светло, ако не чак и подстицај. Надам се да нисам у праву, јер ако јесам овај безумни чин неће се добро завршити.

pera

pre 8 godina

Odmazda zato sto su im Rusi unistili 1000 takera i prekinuli tok jeftine nafte. Ali su se gadno preracunali, da su Rusi i malo pametni pa da sada NATOvcima vrate istom merom za Afganistan, Ceceniju, Georgiju i ostale, da naoruzaju Kurde do zube i da stoje sa strane i da se smeskaju.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Primetio sam da Bošnjaci ,,krišom,, navijaju za ISIS i Turke,a da ih na drugoj strani (kao) javno osuđuju.
...
*Nije vam ovo verski rat tipa Hrišćani vs. Muslimani.,Ovo je borba protiv terorista koji su pretnja za Evropu,i ceo svet.
*I neće NATO ,,tući,, Ruse,niti će Rusi ,,tući,, NATO, jer su sada Rusi,Francuzi i Nemci na istoj strani.
...
*P.S.I da li vi Bošnjaci znate da je baš vaš Federativni (Muslimanski) deo BiH glavni izvor vehabija,i džihadista u EU.,I da vi pri tom ne radite ništa da to sprečite-nego još navijate i za njih.
*I budite svesni da niste Turci! Vi ste obično Jugoslovensko pleme sa Srpskohrvatskim jezikom (baš kao i mi svi ostali YU narodi), i zato se osvestite, i prekinite da podržavate ekstremne teroriste (koji su ovaj put baš muslimani.

sledi nastavak

pre 8 godina

Kako stvari stoje ubijen je jedan od pilota od strane terorista koji su pod turskim plaštom. U tom delu ima i turskih obaveštajnih struktura, ubistvo pilota im se nije smelo desiti.


Odgovora će biti sigurno.

Nesto u Ukrajini

pre 8 godina

Rusi ce progutati knedlu i nece biti nista. Nesto malo diplomatskog junacenja. Ipak je to NATO zemlja i osim diplomatije nece smeti nista drugo da urade. Mada ce Putin morati da potvrdi svoju "muzevnost" da ne bi razocarao one koji mu se dive. Tako da ocekujem da ce da udari na neke slabe. Recimo neki "cvrst odgovor" u Ukrajini, tamo gde nemaju ni hleba da jedu. A na NATO zemlju, e tu ce samo da grize usne i bude "cvrst" diplomatski. Od vracanja pilota ce napraviti "pobedu" kao kad je Sloba pobedio NATO.

MarkoNS

pre 8 godina

@Proterajte turskog ambasadora iz Moskve i prekinite diplomatske aktivnosti sa Turskom.
(Dejan, 24. novembar 2015 11:59)

Uf ala ce to da ih pogodi, bas ih briga...

Uskok

pre 8 godina

Sve, sve, ali kad likovi pišu ''Piloti-heroji'' muka me uhvati...
Pa jesu li onda i NATO piloti bili heroji '99? Pa kakav si to heroj kada sa par hiljada metara gađaš i raketiraš ciljeve, niti vidiš niti čuješ...a šta je i ko dole-neka mu je sreća na put...i ISIS i djeca i žene...rakete nemaju milosti....Heroji su ljudi koji kažu: ''ma znaš šta, nosite se svi...ja idem da SPAŠAVAM ŽIVOTE'', a ne da ih oduzimam!

Bojan

pre 8 godina

Su24 je avion iz 70ih godina. Verujem da je nesto doradjen ali nema na njemu mesta za neku ozbiljnju nadogradnju.
Su24 je avio iz generacije naseg Orla.
Kako bilo, ako smo mi, ovako bangavi, mogli da obaramo nevidljive i vidljive avione, verujem da turcima nije problem da obori avion 45 godina star.

andrijano

pre 8 godina

vidi ove bosance sto su se izlozili u komentarima...ovaj ruski avion je bombarder...a fantomi su lovci...ovaj avion nema manevarske sposobnosti da se igra...verovatno ce od sada ove avione pratiti i ruski lovci a tada znamo epilog sta ce se desiti.klasicna provokacija turske ili zbog prekida njihove nafte ili instrukcija nato kako da malo kazne ruse jer oni ne smeju.sve u svemu,smesno...

John

pre 8 godina

Dobro došli u 1999. godinu. Upravo je bombardovana kineska ambasada u Beogradu...
Sa "malim" razlikama: niti su Rusi Kinezi, a pogotovo Turci nisu Amerikanci. Ili - "Što je dozvoljeno Jupiteru nije i volu".

istinu_govorim

pre 8 godina

U zabludi ste ako mislite da ce Rusi objaviti rat Turcima zbog ovog incidenta. Ni teorijski to nije ostvarivo, zaista nije, jer bi Rusija natovarila sebi na ledja osim Turske i citav Nato i Amere, a od ruskih "saveznika" prije svega Kina, Indija i Iran da li su spremni pomoci Rusiji? Vjerovatno ne, osim ako nemaju neki velik interes, tako da trebamo realno gledati na situaciju, ocekujem da ce Putin prvi smanjiti tenzije.

qwe

pre 8 godina

Ovima sto se loze da je avion oborio F16, nek se smire malo i procitaju ceo tekst. Avio jeste pracen od strane F16 ali je oboren sa zemlje. Procitas pa komentarises.

Haris

pre 8 godina

A nigdje ne pise da je bio ugrozen Turski vazdusni prostor i da su ignorisali desetak upozorenja, to ne pise. Bitno je da strucnjaci komentarisu.

Milan

pre 8 godina

"Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost."

Sto ne odgovara? Pa ako je to istina, jos je sladje sto ih je koalicija siromasnih malih balkanskih zemalja 1912-te pregazila ko plitak potok u nekoliko meseci i izbacila sa Balkana.

RedMaster

pre 8 godina

3 sv. rat,3 sv. rat...pa znate li nesto pametnije reci osim da ponavljate kao papagaji jedno te isto..jel to zelite i prizivate ili se pravite pametni??
Sacuvaj me Boze takvih lupetanja..

Pontifex Maximus

pre 8 godina

(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)

Niste upravu. Rusi ni ne kriju da bombarduju sve teroristicke grupe. U ovom konkretnom slucaju, po mapi na koju se pozivate, avion je pao na teritoriju grupe koja se zove al-Nusra front, sto je ogranak Al-Kaide u Siriji. Sto se pilota tice potvrdjeno je da su jednog zarobili tzv. pobunjenici, a drugi je, nepotvrdjeno, nazalost mrtav.

qwe

pre 8 godina

Ovima sto se loze da je avion oborio F16, nek se smire malo i procitaju ceo tekst. Avio jeste pracen od strane F16 ali je oboren sa zemlje. Procitas pa komentarises. I saljem dva komentara, a ne 20, valjda moze biti objavljeno mada sumnjam.

Lana

pre 8 godina

Sada će se pokazati kolika cojones Ruje zapravo imaju (tj. nemaju), živi bili da će sve ostati na nivou diplomatskih pretnji i prepucavanja.

aseb

pre 8 godina

Su 24 je frontovski bombarder,da naucim ove neznalice sto se loze na NATO i US,napravljen da nosi 8 t v-z tovara sto znaci da uopste nije problem bilo kom lovackom avionu da ga obori.Tako da dzaba slavite i pisete hvalospjeve o f-16,ako ga je on oborio. Oborio bi ga i lovac iz sezdesetih kad leti bez pratnje,a pogotovo kad piloti neocekuju da budu gadjani.
Turci su obicne hinjare,koriste klauzulu o zajednickoj odbrani svih clanica NATO,pa se malo busaju,jer znaju da nikom nije do opsteg rata! Nevolja je ako Rusi ipak odluce da odgovore na neki vojni nacin,sumnjam da ce neki Rumun,Grk,Spanac,Nijemac,pa cak i ostali rizikovati svoj lagodan zivot zbog njih.
S 400 iz baze u Latakiji pokriva 200 km njihove teritorije u dubinu,nebih se bas toliko osilio,moze svasta njihovo da padne,a i desava se da krstarece rakete zaglupe i skrenu,dokazi da nije tako kad te pogodi.

veterinar BG

pre 8 godina

(Miki, 24. novembar 2015 11:35)

Jedan pilot je poginuo, a drugog su uhvatili Turkmeni,koji se bore protiv Asada,tako da se i njemu ne pise dobro,izuzev ako ga Turska,koja ima uticaja na njih,ne izvuce zivog. Mislis da ce rusko javno mnjenje to olako prihvatiti? Avion je prosao preko turskog vazdusnog prostora na bizaran nacin,jer se tu granica Turske kao klin sirok par kilometara zabija u Siriju, sacekali su ga tu i gadjali..a za par sekundi bi i onako izasao...Ovo je bilo namerno,samo se cekao momenat.Rusija je totalno poremetila Erdoganove planove da postane "sultan na mesto sultana"...

Nidža

pre 8 godina

улазак војног авиона у ваздушни простор једне земље, без одобрења те земље, је поведа њене територије. у суштини, ако је руски авион ушао у ваздушни простор турске, а ови су га због тога оборили, не видим шта је спорно. то је одлика озбиљне државе, да штити све своје границе увек и свуда...

pitanje

pre 8 godina

A hoće li ovaj nemili incident ikako uticati na "strateško partnerstvo" Rusije i Turske vezano za onaj gasovod što će zajedno da ga izgrade umesto Južnog toka?

goran

pre 8 godina

ovo je sasvim ocekivano, a bice jos toga.. jednostavno im rusi remete bizMis.. tj. remete ih u kradji i otimacini.. vec je svima poznato zasto su usa angazovani u siriji.. da bi otimali naftu i gas, to isto rade i turci. pre neki dan rusija je krenula da bombarduje naftne rafinerije koje je drzala isis.. ovo je sasvim ocekivano! podrska rusiji da nastavi i dalje da unistava isis i njegove saveznike, zna se ko su!

jatagan

pre 8 godina

Bravo Turci. Rusi naucili u Skandinaviji i Baltiku da se sa njima cile mile. Ovo ce da razdrma one pospanke u Putinovom novom ratnom kabinetu. Sada da vidimo kako ce protiv NATO clanice bacuska Putin.

turista

pre 8 godina

Ovo je lose..Turci nece dati Kurdima drzavu po cenu rata sa Rusima.Kurdima je glavni motiv u Sirijskom ratu da naprave drzavu ali im niko ne da.Napaceni narod

nekada bivsi

pre 8 godina

retko komentarisem u zadnje vreme i ne svidja mi se razvoj situacije, kao ni licemerno ponasanje Turske kojoj je samo interes da Kurdi dobiju Kurdistan ali van teritorija Turske... ali moram pitati sve ove koji osudjuju sledece pitanje. Sta radi vojna aviacija i PVO jedne suverene zemlje kada neko povredi njen vazdusni prostor?! Sedi i gleda?
Posle nekoliko upozorenja u proteklih par sedmica, ovako nesto je bilo ocekivano. Dal je dobro? Ne, nije. Ali iskreno, ma koliko nam Rusi lezali ili ne na srcu, ovo je dirketno njihova provokacija na koju su dobili odgovor.

Homo politicus

pre 8 godina

Pre ce biti da je ruski avio oborio NATO s obzirom da je Turska clanica ove alijanse.
Sada ce biti interesantan odgovor ruskog ministarstva odbrane povodom ovog slucaja.
Rusi se bore protiv terorista a onda im Turci zabiju noz u ledja.

atom

pre 8 godina

Nije Rusima trebalo ovo (a ni Turcima). Ako Rusi nisu ocekivali ovako nesto - to je njihov propust. Ako su ocekivali i dozvolili da se desi - opet je njihov propust i na taj nacin samo pokazuju da su ranjivi. Pitanje je sta sad?

Popaj

pre 8 godina

Pero ovo samo znači da ti dobro ne čitaš,jer je Su-24 oboren sa zemlje.Drugo Su-24 je frontovski bombarder iz 1977,a f-16 lovac iz 1974 .Znači par godina razlike bombarder protiv lovca.Valjda ti je sada jasno da Rusi koriste stare avione i vežbaju pilote po Bliskom istoku.Первый прыжок и сказать хоп!

Akakije Akakijevič

pre 8 godina

Opšte poznata ruska bahatost i demonstriranje moći. Upozorili su ih, ali ne, ko vas j... mi smo Rusi, ne možete nam ništa. Naročito ako su mu ga jutros oficiri dali malo više po votki. Kakav Treći svetski rat, kakvi bakrači, malo će da galame zbog ove šamarčine, pa će da ućute, dolari koje dobijaju od Turske za gas su im važniji od ponosa.

Aeryn

pre 8 godina

Bez obzira na istinitost, onaj ludak Erdogan će pre ili kasnije uvaliti svoj narod u gadne probleme. Gde ga samo nađoše od onoliko Turaka?

andreas kisser

pre 8 godina

turci su upravo objavili da su deset puta upozorili posadu aviona da napusti turski vazdusni prostor, pre nego sto su poslali dva f-16 koji su navodno oborili avion, a ne raketa ispaljena sa zemlje. rusi sa njihove strane negiraju da je avion oboren unutar turskog vaz. prostora.

mnogo je bitnije medjutim nesto na sta niko od vas nece obratiti paznju jer ste zaslepljeni spinovima o navodnom putinovom 'unistavanje' ISIL-a. u zoni gde je ovaj avion oboren, oko severo-zapadne granice sirije sa turskom, nema dzihadista!!! ko prati pazljivo vesti zna dobro da su rusi, otkad su poceli sa bombardovanjima 30. septembra, pocetnih nedelja bombardovali uglavnom pozicije vojske sirijske opozicije. tek u poslednje tri, cetri nedelje su se fokusirali na ID. rusi su u siriju otisli pre svega da bi zastitili asada, kao sto su se i amerikanci u pocetku samo fokusirali na asadovu vojsku da bi pomogli opoziciji. sve ostale bajke o nekakvom ruskom "unistavanju" ID - bar do trenutka obaranja ruskog aviona nad sinajem, postoje samo u glavama rusofila. zao mi je, ali to su cinjenice! dok su se francuzi, zapad i rusi opasuljili, ID vec kontrolise sta kontrolise... a opasuljili su se tek nakon sto su im se desili pariz i sinaj. a sada vise nista ne moze da se uradi protiv ID bez kopnene invazije.

nadam se samo da su piloti zivi i da ce ih pronaci turska vojska, a ne neka od sirijskih frakcija.

Rambo

pre 8 godina

Samo da se sve završi mirno izmedju ove dve velike zemlje...rat jedino odgovara Americi i Islamskoj drzavi. Nadam se da ce Putin i Erdogan imati dovoljno i mudrosti i strpljenja

leon

pre 8 godina

(Divljačina, 24. novembar 2015 10:19)
Izvinjenja? Piloti su uhvaceni, kruze vesti da je jedan i ubijen. Da li mislis je Putin kao Boris Tadic, da se izvinjava za svoje poubijane ljude? Prijatelju ako su sila, a jesu, ako su ozbiljni, a jesu, nece proci bez raketa po Turskim glavama, u to budi siguran...

xyz

pre 8 godina

Sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.

Režiser

pre 8 godina

Da imam para, odmah bih otkupio prava na ovu vest i sve ono što će se dešavati sa tim pilotima. Potom prodao prava Di Kapriju, ili kome već. Možeš misliti, jedan kod Turkmena, drugi kod pobunjenika ! Kakav zaplet.

qwq

pre 8 godina

za sve ove sto se drmaju od III sv rata... on je odavno poceo
a ne mislite valjda da su Rusi krenuli u bombardovanje i da nisu ocekivali obaranja?

Surovi

pre 8 godina

Не знаш ко је овде гори - Руси што уопште улазе у турски ваздушни простор и што дозволе да их ови оборе или Турци што обарају ове што се боре против против исламске државе...
(Реалан, 24. novembar 2015 10:03)
Modernim avionima,koji brzo lete,granice su prilicno imaginarna stvar,a uletanje u tudje vazdusne prostore je nesto potpuno normalno , desava se svaki dan i to rade svi.
Sa druge strane turci su saveznici ID-a i rusi im nimalo ne odgovaraju,pogotovo zato sto ne ubijaju kurde,koji su neprijatelji turcima i ID-u.
Su 24 je bombarder i kao takvog ga je veoma lako oboriti sa iole pristojnijom tehnikom,tako da ovo i nije neka vest.Da su oborili strasni SU 35,to bi vec bila vest koja bi nesto znacila.
Ovo sto se desava u Siriji je svetski rat,ali se iz bezbednosnih razloga vodi u ogranicenom prostoru i vode ga trenutno Amerika i Rusija,kao i mnogo puta do sada.
Nekog velikog svetskog rata nece biti,jer svi buduci sukobi ce se iskljucivo biti mikro sukobi ,jer svaka druga opcija garantuje unistenje civilizacije kakvu znamo.Ovo takodje znaci da nekog vece menjanja granica nece biti kod drzava koje su nuklearne sile,ali cemo zato mi manji da stradamo.

Dr.Bre

pre 8 godina

Avion je pao na sirijku teritoriju. Pod pretpostavkom da je ruski avon ušao u Tursku, turski avioni nisu smeli da ga obaraju a da nisu sigurni da će da padne u Tursku. Jasno je da ruski avion nije napadao ništa u Turskoj tako da su turski lovci samo trebali da ga optprate nazad do Sirije (opet pod pretpostavkom da je uopšte Suhoi ušao u TR).

mmm

pre 8 godina

Kao prvo treba potvrditi da li se radi zaista o avionu ruske vojske a ne sirijske ili kurdske, jer drugima i trecima bi se Turci pre zamerili nego Rusima. Ipak vrlo je moguce da se stvarno radi o ruskom avionu, sto samo pokazuje koliko Turke sve vise boli ruska antiteroristicka intervencija. Mislim da ni u jednom ratu do sada maske nisu ovako jasno pale kao u ovom.
Sto se tice gubitka za Ruse tice, ako je avion njihov, nije veliki. Ako je Srbija jos pre 16 godina mogla da obori tada supermoderni F117, a i tada uveliko aktulni F16, ocekivano je da jedna Turska moze oboriti Su24 koji je sada vec pred penzijom bar u ruskom vazduhoplovstvu.
Mislim da Turski piloti od sada nece tako rado sedati u svoje avione.

prizrenac

pre 8 godina

Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost.

Volimo i mi naftu

pre 8 godina

Ako su sirijski pobunjenici zarobili pilote, onda su oni bili na sirijskoj strani granice. Gde je avion pogodjen se lako moze izracunati. Rusi bi vrlo lako mogli da pozovu turskog vojnog atasea na "kaficu razgovora", pa cekati da Sirijci, ako su stvarno zarobili pilote, puste te iste pilote. Diplomatija je cudo.

Mr Joker

pre 8 godina

@neko iz mase

Niko normalan ne zeli da dodje do veceg sukoba, ali kako mozes tvrditi da je turska vojska znacajno modernija od ruske. Turci od najmodernijih aviona imaju F-16 koji leti vec 40 godina, a jos uvek koriste i F-4 koji je vrsnjak sa Mig-21 koji Rusi odavno vise ne koriste. Da ne govorim o protivvazdusnim sistemima, mornarici, oklopnim vozilima gde su Rusi u prednosti i po kolicini i po kvalitetu. Zatim tu su i balisticke rakete dugog dometa, pa krstarece rakete, sve ono sto Turci nemaju. I naravno najvaznije od svega, Rusi imaju najveci nuklearni arsenal na svetu. Sve ovo pobrojano govori da Turci u nekom vecem sukobu nemaju nikakve sanse. Naravno, podvlacim da se nadam da do toga nece doci jer onda odosmo svi do djavola.

muuuuu...

pre 8 godina

Tako treba!
Rusi već mesecima provociraju, pa je ovo bio očekivani događaj...
Loša vest je to da ovo može biti povod za neposredan sukob između Rusa i NATO, što može doneti nesagledive posledice.

oklagija

pre 8 godina

Svetski ratovi su rezirani i ukoliko nisu planirali da ga zapocnu onda ce vrlo lako smiriti situaciju. Politika se ne vodi emocijama, packi ce svakako biti ali nekog ozbiljnog sukoba na relaciji Turska-Rusija nece. Na radost Turaka naravno, nemaju dobra iskustva sa rujama.

Arhitekta

pre 8 godina

Ne znam zasto ste toliko sigurni da ce sada Putin da uradi ne znam ni ja sta da bi se osvetio Turskoj!? Turska ima brojnu i mocnu armiju i Putin bi morao da dobro razmisli o svojoj reakciji pogotovo sto su i u proslosti ratovi izmedju ove dve zemlje zavrsavani bez pobednika. Turci su jaki i ne plase se Rusije. Zalosno je sto Turci indirektno pomazu ID da bi slomili Kurde. Podrska svima u borbi protiv ID.

Grigorije silni

pre 8 godina

Pera@ nebo i zemlja razlika,24etvorka cisti bombarder i jos zastareo i jos bez odbrane pvo i trom kao krmaca a 16estka ekstra lovac bombarder;ajde neka se zaleti na obicni mig 29,tu su po godinama a on na bogalja udario;ima onde i su30 a i mig31 medjutim valja kockasta m*da imati. Elem,bas me interesuje koliki su tvrdi zivci u Putina a nadam se da nisu omekanili.

SA

pre 8 godina

Su24 je bombarder i nije opremljen za borbu protiv aviona. Bio je glineni golub turskim f16. Inace nece Putin nista da preduzme jer su ekonomski interesi jaci. Turska je glavni finansijer ISISA tako da me ne cudi polazaj ruskih aviona u turskoj.

zamišljen

pre 8 godina

Potvrdile obe strane, Ruski SU24 oboren od strane Turskih F16, samo što Rusi tvrde da nije bilo povrede vazdušnog prostora a Turci tvrde da je bilo i da je upozoren 10 puta pre obaranja.
E sada, Turska uloga u zaštiti ID svima je podugo jasna, ID udara po celom svetu, i ukoliko se stvari zakomplikuju, pitanje je koliko bi NATO bio jedinstven i stao na stranu ID-a i Turske u ovome.
Turska se trenutno nada da su piloti živi i da neće pasti u ruke ID boraca, ako se to desi, svaki scenario je moguć.
Turska je zvanično ovim činom otpočela rat, samo je sada pitanje odgovora, osluškuje se i puls SAD, Kine i Irana, ne samo Ruski.
Kako god, Turska je stavila mnogo na kocku, a ako se sukobi prošire, biće mnogo nezgodno za ceo region.
Nije ovo samo još jedna vest!

Nemanja44

pre 8 godina

Odgovor ce biti naoruzavanje Kurda i stvaranja Kurdistana a u okviru Turske Kurdima ce biti data autonomija koja ce ekonomski oslabiti Tursku i izazvace gradjanski rat.Tako bi otprilike bilo po britanskoj folozofiji a i po novoruskoj nece biti mnogo drugacije.

Алибаба и 2500 хамвија

pre 8 godina

Нисам знао да ИСИС ИС или већ како се зову ови екстремисти имају ваздухопловство у виду турских авиона.

termit

pre 8 godina

Kako NATO i Turci rade. Dali su Rusima priliku da se izvuku kada su dva puta pre toga povredili Turski vazdušni prostor i jednostavno im rekli da trećeg puta neće biti. Tako je i bilo. A Rusi samo mogu da kukaju i da nauče lekciju šta ih čeka ako još negde naprave bilo kakvu glupost. Nema više pregovora sa Rusima oko ovakvih i drugih gluposti. NATO će reagovati baš ovako. Inače Turska ima svako pravo da zaštiti svoj vazdušni prostor i to im ni neki Rusi ne mogu osporiti.

branko

pre 8 godina

Ovo meni izgleda kao mamac, klopka. Sada na primer Sirija moze isto tako da obara SAD, britanske i izraelske avione. Ako Sirija ima, a prica se da imaju, Ruske S-300/400 rakete onda je moguce kontrolisati vazdusni prostor.
Ne mogu da verujem da se ovakvi incidenti dogadjaju slucajno. Cim saznamo ko od ovoga ima najvise koristi onda je taj ovaj 'incident' verovatno i isplanirao.

todos

pre 8 godina

Ne mogu ni da zamislim kakva će sad odmazda Rusije nad Turskom da bude. Neka se Turci mole Alahu a mi Bogu da ovo prođe ko automobil kad poprska pešaka na pešačkom prelazu!

Аца88

pre 8 godina

Pera@ Перо мешаш бабе и жабе! Ф16 је ловац а Су 24 бомбардер... Њега би оборио и Ф4 фантом који је у рангу са Миг 21, и доста старији од Ф16. Су 24 је за дејства по земљи а не за борбу у ваздуху... Једини авиони које Руси имају у Сирији а могу да се боре у ваздуху су Су 30 ловац и Су 34 ловац-бомбардер.

Miki

pre 8 godina

Ajde, šta se ložite. Sad će Rusija ovo, ono... Neće biti ništa. Kao što npr. nije bilo ni za pogođenu kinesku ambasadu. Tada je Lazanski lepo rekao da neće biti ništa jer su igri mnogo veći ulozi (čitaj novac) tj. Amerika je ogroman novac uložila u Kinu. I u ovom slučaju će biti slična priča jer su u pitanju mnogo veći poslovi između Rusije i Turske nego što vredi jedan avion... a niko nije ni poginuo. Biće malo dreke zbog sopstvene javnosti i to je sve.

Neko nas posmatra

pre 8 godina

Piše u vesti ispod da su ih Turci 10 puta za pet minuta upozoravali da im ne narušavaju prostor a Rusi mangupi.Još jednom su Rusi to uradili,Turci su bre sila neće oni da trpe onog patuljka Putina i njegove podmukle ideje.

holandjanin

pre 8 godina

Turci su oborili Ruski avion zato što Rusi bombarduju Al Nusru i ISIS i njihovo naftu koja ide ka Turskoj. U Siriju ima velika Turska manjina koja se bori na stranu Al Nusre i ISIS.

Švabo

pre 8 godina

Nisu mogli Turci da prežale što im Rusi biju po njihovoj braći iz ISIS-a. Posle se čudimo zašto je ISIS toliko jak. I ne bio jak kad ima podršku od USA, Turske i Saudijske Arabije. Gledao sam sinoć neke emisije i vesti iz USA i čak i sami novinari Amerikanci uporno postavljaju pitanja šta su to Amerikanci radili do sad u Siriji kad je toliko naftnih postrojenja i cisterni ISIS-a gotovo netaknuto bilo pre početka bombardovanja od strane Rusa.

mssm

pre 8 godina

Ne znam sta da mislim, da li je ovo obican incident ili namerno oboren avion.Ali kakve su tenzije zadnjih godina jos ovoliko jeftina nafta (povoljna za gomilanje velikih kolicina) sve vise lici na neku pripremu za nesto veliko.
Daj boze da gresim.

schrafenzigen

pre 8 godina

Mora da postoji izvesna tolerancija prema tim minimalnim manevarskim preletima ruske aviacije preko teritorija susednih drzava u okolini Sirije, jer je tehnicki nemoguce da se u tako malom vazdusnom prostoru, kao sto je to vazdusni prostor iznad Sirije, tako besprekorno precizno izvedu svi ti aviacijski naleti, zbog brzina kojima se krecu borbeni avioni, a s druge strane upitanju su i visi ciljevi, a to je borba protivu terorizma i trenutno najgorih i najopasnijih terorista na svetu, medjutim imajuci u vidu ulogu Turske u svim tim desavanjima na bliskom istoku, a i site, ovakva reakcija njihovih oruzanih snaga ne treba ni da cudi, u svakom slucaju odmazda za ovaj varvarski anti-antiteroristicki gest trebala bi da bude sto brutalnija i surovo nemilosrdna, jer se teroristima ni na koji nacin ne sme pruzati ni najmanja nada da je bili ko uz njih, pa ma ko to bio.

Analitičar Amater

pre 8 godina

Turska odmazda Rusima za razaranje rafinerija nafte u Siriji iz kojih su Turci švercovali naftu na crno od čega se finansiraju teroristi.Malo su se Turci zaigrali i preračunali...

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Turci nisu normalni.
*Neće još WWIII, jer još se kuva,i ne zna se ko je sa kim.Ali za 2 godine je moguće sve. A mi Srbi bi ovaj put trebalo da stojimo po strani,i da se ne mešamo.,Isto važi i za Republiku Srpsku.

Marko

pre 8 godina

Turci su se u ovom sukobu pokazali kao teski skotovi. Prvo, njihove firme prodaju naftu za ID, a onda i ratuju protiv Rusije. Na stranu to sto ulaze na tudje teritorije i jurcaju Kurde.

Milenko

pre 8 godina

Uf!
Upravo ono čega su se svi pribojavali, naoružane do zuba velesile, koje predvode usijane glave.
Mnogo za.ebano vreme za biti neutralan, a opet nije lako ni stranu izabrati.

Igor

pre 8 godina

Ako Rusi na ovo odgovore kako vojna pravila nalažu, eto rata između Turske i Rusije, a nama trećeg svetskog. A ameri diriguju sa svog kontinenta, skladište naftu kupljenu od ISIS preko turaka i zadovoljno trljaju ruke. Zlo

turska gluost je gluplja od amebe

pre 8 godina

Amerikanci su hteli da zatvore nebo nad Sirijum. Sad će ono sigurno biti zatvoreno jer ni jedan avion bez odobrenja Rusije neće biti dobrodoašao.
Amerikanci će se morati povući. Rusi će sad da vide svaki avion kao pretnju.
Ima indicije da su avion oborili sa F16....

Turska je zabila prst u oko ne samo Rusiji nego u pojedinim čalnicama NATO pakta.

Takođe Iran sad može očekivat još bolja oružija.

P.S Ne daj bože da se nešto desi pilotima koji su iskočili i da ih pohvataju tamo neki idijoti.

Marko

pre 8 godina

Ljudi ne zalećite se sa pričama o Rusko-turskom ratu, ako je ovo avion ruske aviacije.Visoka politika je šah koji mi obicni slabo razumemo, a Putin je mnogo dobar u tome, plus je pragmatičar. Rusija jeste vojno jača od Turske, ali je Turska članica NATO. Od svega ocekujem, ako i bude ruski, da ce Rusi utvrditi da je avion oboren sa sirijske teritorije od strane pobunjenika a turska ce od SAD tajnim kanalima biti opomenuta da se ovo vise ne ponovi, naravno te garancije ce dostaviti Rusiji. Turska dobija diplomatsku packu od Amerike, Rusija umiruje svoju javnost- svi zadovoljni. Politika je čudo i ne vodi se emocijama kako mi to mislimo. Ps Video Putin na vestima da su Turci oborili ruski avion, iznervirao se i pokrenuo 3 svetski rat, malo sutra.

Millennium

pre 8 godina

Čitam vest, i u fazonu sam pa dobro, bitno da su piloti preživeli, ovo je očekivano, s'obzirom koliko imaju naleta na dnevnoj bazi, morala je i ID da obori koji ipak su dobro naoružani. I ćorava koka neko zrno ubode, i onda pročitam da je aviona oborila Turska i zaledim se. Bilo da su povredili vazdušni prostor ili ne, oborili su avion Rusije, i sumnjam da će ovi tek tako da pređu preko toga. Ovo je jako opasna situacija. Sada Rusi imaju izgovor da napadnu svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije.

Nick

pre 8 godina

Po snimku bih rekao da je Sukhoi SU-24 Fencer.
Rusi ce ovo dobro zapamtiti, ali nece reagovati, naravno.
U sustiti vodi se izuzetno napeta i na granici nerava borba.
Verujem da Rusi imaju strategiju kako da se na kraju izvuku iz cele price na njihovu dobit, jel svaki dan rata kosta kao sam djavo.
A Amerika pumpa pare i logistiku bez ogranicenja, pa ko izdrzi cuce se

Bosanac

pre 8 godina

Nema šta da radi u turskom vazdašnom prostoru,čiji god da je...Kad turski avion uđe u ruski ,nek ga i oni sruše...Postoje međunarodna pravila koje treba svi da dodržavaju bez obzira o kome se radi i ne treba od muhe pravit međeda...A vi što se busate u prsa,priželjkujući konflikt većih razmjera između bratske vam Rusije i ostatka svijeta bi trebali da znate da Putin nije budala i da u svakom slučaju neće zbog jednog aviona da izazove III svjetski rat...Ma još ste vi balavi,nemate pojma o životu...

Logika

pre 8 godina

Da, avion je ruski i kakve su to nebuloze da će ovo biti početak III Svetskog rata? Šta će Rusija da uradi u znak odmazde što je jedna NATO članica oborila njen vojni avion iznad svoje teritorije - da neće možda da napadne NATO? :-) Igrala se Rusija dugo vremena avijacijom, zaigrala se, preigrala se i usledila je logična i dugo najavljivana šamarčina. Od sad će malo više brinuti kuda joj lete vojni avioni i gotovo...

Mirsad

pre 8 godina

Turci su vise puta i pre ovoga upozoravli Rusiju. Sad se i desilo to sto je nagovestavano. Hajteri nista od rata jer nije Rusija toliko luda da se upusti u vojne igrarije sa Turskom. Sama Turska je mocna drzva a i calnica Nato pakta. Rusija ce malo galamiti i sve ce ostati na verbalnim pretnjama jer zasigurno taj rat nikad nebi mogli dobiti a to bi bila i velika steta za Srbiju jer je veoma blisko povezana sa obe drzave.

Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu

pre 8 godina

turska je ZLO! Godinama unazad povređuje vazdušne prostore Grčke, Sirije i Iraka i nikom ništa. Uz to su sa amerikom glavni tvorac "islamske države" njen glavni sponzor i trgovinski partner. Ali od kada je Rusija krenula u akciju nema više nafte za 10$ po barelu i to ih mnogo boli. Jedno je sigurno posle ovoga više ni jedan turski avion neće leteti iznad Sirije i severnog Iraka i vršiti genocid nad Kurdima.

Igor

pre 8 godina

@Pera - SU-24 je jurišni bombarder i nije namenjen za borbu u vazduhu. Za F16 ili bilo kog drugog lovca opšte namene, SU-24 je glineni golub. Ovde sada može da bude svašta. Osnovno pitanje je gde je avion tačno oboren. Da li je u trenutku obaranja bio u Turskom ili Sirjskom vazdušnom prostoru. Ako je bio u Turskom vazdušnom prostoru, cenim da će se naći smisleno diplomatsko rešenje (ali daleko od toga da će Rusi "zaboraviti"). Ako je oboren iznad Sirije, scenariji su mnogobrojni, a ni jedan nije dobar po čovečanstvo.

sudija

pre 8 godina

Ovo je isto kao da su igrali CSKA i Galatasaraj a mi se raspravljamo da li je bio penal ili nije...koga briga, kakve to veze sa nama ima aman.

townee06

pre 8 godina

Neće III Svetski, ali ne bi isključio pojačanu podršku Rusije Kurdima.

A ko zna, možda za koju godinu krenu i prva priznanja države Kurdistana preko pola Turske teritorije.

vala

pre 8 godina

Dobro je sto su se piloti spasili, ali Rusi su zaista preterali. trebalo je ovako nesto odavno da se desi. Vec mesecima upadaju u vazdusne prostore Svedske, Finske, Norveske , Turske ....ponasaju se kao deca. A to kako ce RUsija da se sveti su stvarno smesni komentari.

Dr.Bre

pre 8 godina

Sad Rusi mogu da dopreme najnoviji raketni sistem PVO na sirijsko-tursku granicu i odatle dejstvuju po turskim avionima duboko u Turskoj. Opravdanje može da bude da su navodno ušli u sirijski vazdušni prostor neposredno pre.

nezavisni laik

pre 8 godina

Laik sam za vojna i politicka pitanja i ovo sto cu napisati mozda nema nikakvog smisla. Ne ocekujem pocetak rata izmedju Rusije i Turske. Ocekujem pojacano rusko prisustvo u Siriji, Sredozemlju... Pored ostalog, razmestanje ruskih protavionskih baterija sirom Sirije i obaranje svega sto leti, a nije sirijsko i rusko. Mozda isto bude uvedeno i u Iraku. Time se Turska lisava mogucnosti da napada Kurde. Dalje, ocekujem aktiviranje svih elemenata za urusavanje Turske iznutra. Pre svega obznanjivanje veza izmedju nafte koju prodaje ID i Turske preko cije teritorije se taj sverc realizuje i omogucava finansiranje ID.

Nikola

pre 8 godina

Ocigledno osveta Rusima od strane Turkse sto od pre par dana vise nemaju naftu od 10$ od ISISa ..medjutim malo su se poneli previse ako misle da od Rusa nece dobiti odgovor ..vise nema bobardovanja kurda od strane turske..prvi turski avion koji udje u siriju je history

kögel TIR.

pre 8 godina

Koliko su ovde ljudi napaljeni na rat ja nmg da verujem ... ima neceg divljeg u nasem narodu definitivno .. Iz vecine ovakvih vesti po komentarima se stice utisak kao da neko jedva ceka da se i ovde pocne sa zveckanjem oruzja. Kao da nam nekako fali malo toga kao da nam nije bilo dosta.

Pera II

pre 8 godina

Neće biti da je slučajno, u tom delu su turkmenska sela koja već danima bombarduju rusi. Turska štite turkmene, za koje smatraju da vode poreklo od turaka.
Inače, Turska tvrdi da je avion oboren sa F-16 posle višestrukih upozorenja o povredi prostora.

realno

pre 8 godina

Turci da se mole bogu da je u pitanju bio sirijski avion, a ne ruski.
(WW3, 24. novembar 2015 09:29)

Turci su pod kišobranom NATO-a i ne moraju ništa da se objašnjavaju sa Rusima. Upozoreni su nisu se osvrtali. Oborili su ga jer su tako u mogučnosti i sljedeći put ima da Rusi promisle. Možda im bahatost prolazi u Ukrajini ali ovo je NATO-ov prostor. Ovdje ih niko ne zarezuje.

Milos

pre 8 godina

Avion je Su 24 , ruske proizvodnje i oboren je od strane turske avijacije ili lovaca F-16. Ovo ne znaci treci svetski rat ali ce biti napeto između Rusije i Turske. Putin neće olako preći preko ovog šamara. Ostaje da vidimo u toku dana ali neće biti bez reakcije sigurno.

Istina i to gola!

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje koliko su matori f16 i dalje superiorni u odnosu na ove ruske kante.
(Pera, 24. novembar 2015 10:09) # Link

Za sada je tako jer je su24 namjenjen za bombardovanje a i stari je model ako rusi ukljuce su35 da stiti ove avione neverujem da bi stigli turci ni da se pomole

Cile

pre 8 godina

Cim su rusi prekinuli sverc nafte izmedju turske i islamskih terorista usledila je odmazda tih istih muslimana, turske. Vidim ja da ce ovo biti duga i topla zima ..

Swarog

pre 8 godina

Avion je ruski. Sta tu ima tu da se kalkulise kad su Rusi potvrdili. Ti Turci su mnogo prgavi. Sad i ako je avion bio par minuta u njihovom vazdusnom prostoru nikom nista, nije im leba jeo, pogotovo kad se zna da tamo besni rat. Da ce odsada bti nesto mnogo drugacije ili da ce nesto narocito da se desi ne verujem. Sta Rusija tu moze, nece valjda da napadne Tursku? Prvo to bi bio napad na NATO i drugo Rusija Turskoj ne moze konvencionalno na Sirijskoj granici nista. A i bilo gde drugo.

topcidera lepsa strana

pre 8 godina

Ufff ne mirise na dobro. Izgleda je da je Patriot oborio Ruski Su-24. Videcemo odgocor Putina ali nesto ne verujem da ce da bude preterano zestok. Ipak nikome nije do Armagedona.

Joki

pre 8 godina

Roditelji su mi rodjeni na samom pocetku drugog svetskog rata. Ja sam pocascen bivsejugoslovenskom carolijom devedesetih.
Naivno sam verovao da ce moja deca imati dosadan zivotni vek.
Svaki dan se setim misli Dusana Kovacevica iz neke drame ( mislim da znam koje ali da ne izazovem komentare koji bi me ispravljali ) gde kaze da je istorija covecanstva istorija jednog rata...
Da li sam paranoik srednjih godina ( to su u Srbiji pozne ako ne racunamo "svaka cast V"} ili ne ne znam , u svakom slucaju prestravljen sam.

zoran

pre 8 godina

ocekivan sled okolnosti sada ce biti pitanje kako ce rusi odgovoriti na ovo obaranje... svi su tamo za borbu protiv isila ili kako ih amerikanci zovu umerene opozicije... bice pakao tamo sada

hypatija

pre 8 godina

Mislim da ovo uopste nije dobro. Mada, teroristi jesu prodavali naftu Turcima, tako da Turci verovatno size zbog unistavanja rafinerija, konvoja i skladista nafte u Siriji od strane Rusa. Ipak su dobijali ispod cene.

mihajlo

pre 8 godina

Sultan vec brze bolje poslo vanjskog ministra u nato i un na konsultaciju, bice da neko se u...jo. Za rusenje aviona, ce Rusi da sacuvaju mirne zivce ali ali ako se nesto desi ili ne bude pusten jedan od pilota kojeg su zahvatili turkmeni, uz pomoc turske vojske, u Siriji koji se bore protiv Asada, e onda jih nece vise nista spreciti da jih pojedu cim se nadju na nisanu.

disko nindža

pre 8 godina

ne razumem se baš u vojnu tematiku ali tipujem da bi odgovor Rusije mogao biti da zabrani sve prelete iz Turske u Siriju radi takozvane borbe protiv ISIS-a. Truci neće smeti bombardovati više Kurde a da ih Ruski PVO ne obara. Sve pod plaštom legitimne zaštite Sirijskog vazdušnog prostora.
Rusi moraju biti pametni, ova provokacija ne sme da spreči zajedničku akciju zapadnih sila i Rusije, što joj je i bio glavni cilj.

Реалан

pre 8 godina

Не знаш ко је овде гори - Руси што уопште улазе у турски ваздушни простор и што дозволе да их ови оборе или Турци што обарају ове што се боре против против исламске државе...

slobodan

pre 8 godina

neverovatno kako su turci naivni!ucinili su veliku uslugu amerima,ovo im nije trebalo.ocekujem odgovor rusije!zarad nato-a stavljaju sebe u vrlo nezgodnu situaciju.

Ne bih vas više zadržavao...

pre 8 godina

Skinula ga dva turska F-16 dok si reko "ašov" posle 10 upozorenja u intervalu od 5 minuta. Toliko o dominaciji ruske vojne tehnike nad NATO naoružanjem. :-)

tosa

pre 8 godina

Ja mislim da Rusi nece uraditi nista, bas kao sto nista nisu uradili ni Turci kada su Sirijci 2012 godine oborili njihov avion. Bice malo buke i onda nista...

....

pre 8 godina

Previse ste uzdigli Rusiju.Turci su sigurno znali ciji je avion,pa i ako je Ruski oni su ga obirili bez straha.Turska nije Ukrajina ili Sirija vec jedna izuzetno vojno jaka i naoruzana zemlja pa ce i Rusija vise puta da razmisli sta im je cinit

sajber kurajber

pre 8 godina

sta se palite, i da je oboren ruski, nece doci do konflikta izmedju Turske i Rusije, veliki je tu ulog da bi se direktno zaratilo zbog jednog aviona, sve ce se to ispeglati na diplomatskom nivou. A vidim da ovde neki jedva cekaju da dodje do sukoba vecih razmera, a sede kuci u toplom i piju caj, nedao bog rata nikome, a pogotovo ne nama jer smo u poslednjih 100 godina ratovali bar 5 puta, to ne bi finansijski, demografski, kako god-izdrzala ni mnogo veca drzava od nase.

bice gusto

pre 8 godina

Posto je cak i Evropa pocela da se okrece prema Rusiji, ameri cackaju mecku da bi opet preko NATO povezali redove svojih dupelizaca. Ovo je veoma opasna igrica, izracunao CIA da ce bilo kako Rusija da reaguje, ona biti u podredjenom polozaju. Ni u snu Turci ovo ne bi smeli samovoljno da izvedu.

misko

pre 8 godina

Rusko Ministarstvo odbrane je potvdilo da je oboren njihov avion i tvrde da imaju dokaze da je to bilo iznad Sirije, a ne Turske. A Turci ne kriju da su ga oni oborili. Dakle nije dobro nikako.

Markovic

pre 8 godina

Avion na snimku je SU-24. E sad, ciji je... I sirijska vojska i Rusi u Siriji imaju taj tip. Sirijski vise dejstvuju na jugu zemlje, a ruski oko granice sa Turskom.

ivo

pre 8 godina

Indikativno je da se ruska strana ne oglasava,kad je turska vojska oborila prije mjesec dana mig-29,rusi su za pola sata reagovali da su se njihovi avioni svi vratili u bazu

veerghoen

pre 8 godina

Turci bitno ne udaraju na ISIL. Njima smetaju francuski i ruski avioni. Ne smetaju im dobavljaci nafte i kupci oruzja. Nek se stidi Turska zbog takve politike.

Hmm

pre 8 godina

Slabo se vidi ali ono sta licno naslucujem mi se ne cini dobro. Silueta mi lici na Su-34 koji i ima 2 clana posade. Ako je to tacno, u pitanju su Rusi sto prilicno komplikuje situaciju.

veerghoen

pre 8 godina

Turci bitno ne udaraju na ISIL. Njima smetaju francuski i ruski avioni. Ne smetaju im dobavljaci nafte i kupci oruzja. Nek se stidi Turska zbog takve politike.

Millennium

pre 8 godina

Čitam vest, i u fazonu sam pa dobro, bitno da su piloti preživeli, ovo je očekivano, s'obzirom koliko imaju naleta na dnevnoj bazi, morala je i ID da obori koji ipak su dobro naoružani. I ćorava koka neko zrno ubode, i onda pročitam da je aviona oborila Turska i zaledim se. Bilo da su povredili vazdušni prostor ili ne, oborili su avion Rusije, i sumnjam da će ovi tek tako da pređu preko toga. Ovo je jako opasna situacija. Sada Rusi imaju izgovor da napadnu svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije.

Markovic

pre 8 godina

Avion na snimku je SU-24. E sad, ciji je... I sirijska vojska i Rusi u Siriji imaju taj tip. Sirijski vise dejstvuju na jugu zemlje, a ruski oko granice sa Turskom.

Реалан

pre 8 godina

Не знаш ко је овде гори - Руси што уопште улазе у турски ваздушни простор и што дозволе да их ови оборе или Турци што обарају ове што се боре против против исламске државе...

Nick

pre 8 godina

Po snimku bih rekao da je Sukhoi SU-24 Fencer.
Rusi ce ovo dobro zapamtiti, ali nece reagovati, naravno.
U sustiti vodi se izuzetno napeta i na granici nerava borba.
Verujem da Rusi imaju strategiju kako da se na kraju izvuku iz cele price na njihovu dobit, jel svaki dan rata kosta kao sam djavo.
A Amerika pumpa pare i logistiku bez ogranicenja, pa ko izdrzi cuce se

Ecce homo

pre 8 godina

Tako se brani svoja drzava.Bravo za Tursku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Dragan, 24. novembar 2015 11:29)

Tako se brani Islamska država.
Sramota i za tebe i za Tursku.

xyz

pre 8 godina

Sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.

Vladimir

pre 8 godina

Ovde neki aplaudiraju Turskoj.Turska podržava ISIS,Turska ubija Kurde a pri tome zanemaruju činjenicu da postoji mogućnost da je avion oboren nad nebom Sirije.Možda se Rusi bahate ali opet kao Srbin sam dobro upoznat sa NATO propagandom tako da sam skeptičan koliko tu ima istine.Prokletnici iz NATO-a,nisu bili još na strani pravde otkad su osnovani.

Hmm

pre 8 godina

Slabo se vidi ali ono sta licno naslucujem mi se ne cini dobro. Silueta mi lici na Su-34 koji i ima 2 clana posade. Ako je to tacno, u pitanju su Rusi sto prilicno komplikuje situaciju.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Primetio sam da Bošnjaci ,,krišom,, navijaju za ISIS i Turke,a da ih na drugoj strani (kao) javno osuđuju.
...
*Nije vam ovo verski rat tipa Hrišćani vs. Muslimani.,Ovo je borba protiv terorista koji su pretnja za Evropu,i ceo svet.
*I neće NATO ,,tući,, Ruse,niti će Rusi ,,tući,, NATO, jer su sada Rusi,Francuzi i Nemci na istoj strani.
...
*P.S.I da li vi Bošnjaci znate da je baš vaš Federativni (Muslimanski) deo BiH glavni izvor vehabija,i džihadista u EU.,I da vi pri tom ne radite ništa da to sprečite-nego još navijate i za njih.
*I budite svesni da niste Turci! Vi ste obično Jugoslovensko pleme sa Srpskohrvatskim jezikom (baš kao i mi svi ostali YU narodi), i zato se osvestite, i prekinite da podržavate ekstremne teroriste (koji su ovaj put baš muslimani.

ivo

pre 8 godina

Indikativno je da se ruska strana ne oglasava,kad je turska vojska oborila prije mjesec dana mig-29,rusi su za pola sata reagovali da su se njihovi avioni svi vratili u bazu

Nikola

pre 8 godina

Ocigledno osveta Rusima od strane Turkse sto od pre par dana vise nemaju naftu od 10$ od ISISa ..medjutim malo su se poneli previse ako misle da od Rusa nece dobiti odgovor ..vise nema bobardovanja kurda od strane turske..prvi turski avion koji udje u siriju je history

holandjanin

pre 8 godina

Turci su oborili Ruski avion zato što Rusi bombarduju Al Nusru i ISIS i njihovo naftu koja ide ka Turskoj. U Siriju ima velika Turska manjina koja se bori na stranu Al Nusre i ISIS.

aseb

pre 8 godina

Su 24 je frontovski bombarder,da naucim ove neznalice sto se loze na NATO i US,napravljen da nosi 8 t v-z tovara sto znaci da uopste nije problem bilo kom lovackom avionu da ga obori.Tako da dzaba slavite i pisete hvalospjeve o f-16,ako ga je on oborio. Oborio bi ga i lovac iz sezdesetih kad leti bez pratnje,a pogotovo kad piloti neocekuju da budu gadjani.
Turci su obicne hinjare,koriste klauzulu o zajednickoj odbrani svih clanica NATO,pa se malo busaju,jer znaju da nikom nije do opsteg rata! Nevolja je ako Rusi ipak odluce da odgovore na neki vojni nacin,sumnjam da ce neki Rumun,Grk,Spanac,Nijemac,pa cak i ostali rizikovati svoj lagodan zivot zbog njih.
S 400 iz baze u Latakiji pokriva 200 km njihove teritorije u dubinu,nebih se bas toliko osilio,moze svasta njihovo da padne,a i desava se da krstarece rakete zaglupe i skrenu,dokazi da nije tako kad te pogodi.

Marko

pre 8 godina

Ljudi ne zalećite se sa pričama o Rusko-turskom ratu, ako je ovo avion ruske aviacije.Visoka politika je šah koji mi obicni slabo razumemo, a Putin je mnogo dobar u tome, plus je pragmatičar. Rusija jeste vojno jača od Turske, ali je Turska članica NATO. Od svega ocekujem, ako i bude ruski, da ce Rusi utvrditi da je avion oboren sa sirijske teritorije od strane pobunjenika a turska ce od SAD tajnim kanalima biti opomenuta da se ovo vise ne ponovi, naravno te garancije ce dostaviti Rusiji. Turska dobija diplomatsku packu od Amerike, Rusija umiruje svoju javnost- svi zadovoljni. Politika je čudo i ne vodi se emocijama kako mi to mislimo. Ps Video Putin na vestima da su Turci oborili ruski avion, iznervirao se i pokrenuo 3 svetski rat, malo sutra.

kögel TIR.

pre 8 godina

Koliko su ovde ljudi napaljeni na rat ja nmg da verujem ... ima neceg divljeg u nasem narodu definitivno .. Iz vecine ovakvih vesti po komentarima se stice utisak kao da neko jedva ceka da se i ovde pocne sa zveckanjem oruzja. Kao da nam nekako fali malo toga kao da nam nije bilo dosta.

Švabo

pre 8 godina

Nisu mogli Turci da prežale što im Rusi biju po njihovoj braći iz ISIS-a. Posle se čudimo zašto je ISIS toliko jak. I ne bio jak kad ima podršku od USA, Turske i Saudijske Arabije. Gledao sam sinoć neke emisije i vesti iz USA i čak i sami novinari Amerikanci uporno postavljaju pitanja šta su to Amerikanci radili do sad u Siriji kad je toliko naftnih postrojenja i cisterni ISIS-a gotovo netaknuto bilo pre početka bombardovanja od strane Rusa.

Marko

pre 8 godina

Turci su se u ovom sukobu pokazali kao teski skotovi. Prvo, njihove firme prodaju naftu za ID, a onda i ratuju protiv Rusije. Na stranu to sto ulaze na tudje teritorije i jurcaju Kurde.

sajber kurajber

pre 8 godina

sta se palite, i da je oboren ruski, nece doci do konflikta izmedju Turske i Rusije, veliki je tu ulog da bi se direktno zaratilo zbog jednog aviona, sve ce se to ispeglati na diplomatskom nivou. A vidim da ovde neki jedva cekaju da dodje do sukoba vecih razmera, a sede kuci u toplom i piju caj, nedao bog rata nikome, a pogotovo ne nama jer smo u poslednjih 100 godina ratovali bar 5 puta, to ne bi finansijski, demografski, kako god-izdrzala ni mnogo veca drzava od nase.

Zagor

pre 8 godina

Donekle mogu da razumem da neko voli Evropu ili SAD pa je onda valjda automatski protiv Rusije, mada ja volim Rusiju, a uopste ne mrzim Ameriku, cak naprotiv. Ali da neko u bilo kom odnosu podrzava Tursku koja je ubila toliko Srba, koja nikada, ali nikada u istoriji nije bila na nasoj strani i nikada nece, to ne mogu da shvatim. Toliki stepen mazohizma nikako ne mogu da razumem. Podrzavati nekog zbog koga i jesmo ovako zaostali u odnosu na Evropu koji su nas tlacili toliko vekova samo zato sto neko ne voli Rusiju je neverovatno. To je jako plitko razmisljanje i zato i jesmo tu gde smo i nikada necemo napredovati. Ta vrsta autodestruktivnog ponasanja gde cete podrzavati najveceg neprijatelja svog naroda samo zato sto nekog ne volite je ustvari ona najveca nasa mana i kocnica...vise volim da je komsiji lose nego da je meni dobro. Uzas

Analitičar Amater

pre 8 godina

Turska odmazda Rusima za razaranje rafinerija nafte u Siriji iz kojih su Turci švercovali naftu na crno od čega se finansiraju teroristi.Malo su se Turci zaigrali i preračunali...

Mr Joker

pre 8 godina

@neko iz mase

Niko normalan ne zeli da dodje do veceg sukoba, ali kako mozes tvrditi da je turska vojska znacajno modernija od ruske. Turci od najmodernijih aviona imaju F-16 koji leti vec 40 godina, a jos uvek koriste i F-4 koji je vrsnjak sa Mig-21 koji Rusi odavno vise ne koriste. Da ne govorim o protivvazdusnim sistemima, mornarici, oklopnim vozilima gde su Rusi u prednosti i po kolicini i po kvalitetu. Zatim tu su i balisticke rakete dugog dometa, pa krstarece rakete, sve ono sto Turci nemaju. I naravno najvaznije od svega, Rusi imaju najveci nuklearni arsenal na svetu. Sve ovo pobrojano govori da Turci u nekom vecem sukobu nemaju nikakve sanse. Naravno, podvlacim da se nadam da do toga nece doci jer onda odosmo svi do djavola.

Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu

pre 8 godina

turska je ZLO! Godinama unazad povređuje vazdušne prostore Grčke, Sirije i Iraka i nikom ništa. Uz to su sa amerikom glavni tvorac "islamske države" njen glavni sponzor i trgovinski partner. Ali od kada je Rusija krenula u akciju nema više nafte za 10$ po barelu i to ih mnogo boli. Jedno je sigurno posle ovoga više ni jedan turski avion neće leteti iznad Sirije i severnog Iraka i vršiti genocid nad Kurdima.

leon

pre 8 godina

(Divljačina, 24. novembar 2015 10:19)
Izvinjenja? Piloti su uhvaceni, kruze vesti da je jedan i ubijen. Da li mislis je Putin kao Boris Tadic, da se izvinjava za svoje poubijane ljude? Prijatelju ako su sila, a jesu, ako su ozbiljni, a jesu, nece proci bez raketa po Turskim glavama, u to budi siguran...

qwe

pre 8 godina

Ovima sto se loze da je avion oborio F16, nek se smire malo i procitaju ceo tekst. Avio jeste pracen od strane F16 ali je oboren sa zemlje. Procitas pa komentarises.

Arhitekta

pre 8 godina

Ne znam zasto ste toliko sigurni da ce sada Putin da uradi ne znam ni ja sta da bi se osvetio Turskoj!? Turska ima brojnu i mocnu armiju i Putin bi morao da dobro razmisli o svojoj reakciji pogotovo sto su i u proslosti ratovi izmedju ove dve zemlje zavrsavani bez pobednika. Turci su jaki i ne plase se Rusije. Zalosno je sto Turci indirektno pomazu ID da bi slomili Kurde. Podrska svima u borbi protiv ID.

Cile

pre 8 godina

Cim su rusi prekinuli sverc nafte izmedju turske i islamskih terorista usledila je odmazda tih istih muslimana, turske. Vidim ja da ce ovo biti duga i topla zima ..

nezavisni laik

pre 8 godina

Laik sam za vojna i politicka pitanja i ovo sto cu napisati mozda nema nikakvog smisla. Ne ocekujem pocetak rata izmedju Rusije i Turske. Ocekujem pojacano rusko prisustvo u Siriji, Sredozemlju... Pored ostalog, razmestanje ruskih protavionskih baterija sirom Sirije i obaranje svega sto leti, a nije sirijsko i rusko. Mozda isto bude uvedeno i u Iraku. Time se Turska lisava mogucnosti da napada Kurde. Dalje, ocekujem aktiviranje svih elemenata za urusavanje Turske iznutra. Pre svega obznanjivanje veza izmedju nafte koju prodaje ID i Turske preko cije teritorije se taj sverc realizuje i omogucava finansiranje ID.

veterinar BG

pre 8 godina

(Miki, 24. novembar 2015 11:35)

Jedan pilot je poginuo, a drugog su uhvatili Turkmeni,koji se bore protiv Asada,tako da se i njemu ne pise dobro,izuzev ako ga Turska,koja ima uticaja na njih,ne izvuce zivog. Mislis da ce rusko javno mnjenje to olako prihvatiti? Avion je prosao preko turskog vazdusnog prostora na bizaran nacin,jer se tu granica Turske kao klin sirok par kilometara zabija u Siriju, sacekali su ga tu i gadjali..a za par sekundi bi i onako izasao...Ovo je bilo namerno,samo se cekao momenat.Rusija je totalno poremetila Erdoganove planove da postane "sultan na mesto sultana"...

branko

pre 8 godina

Ovo meni izgleda kao mamac, klopka. Sada na primer Sirija moze isto tako da obara SAD, britanske i izraelske avione. Ako Sirija ima, a prica se da imaju, Ruske S-300/400 rakete onda je moguce kontrolisati vazdusni prostor.
Ne mogu da verujem da se ovakvi incidenti dogadjaju slucajno. Cim saznamo ko od ovoga ima najvise koristi onda je taj ovaj 'incident' verovatno i isplanirao.

bice gusto

pre 8 godina

Posto je cak i Evropa pocela da se okrece prema Rusiji, ameri cackaju mecku da bi opet preko NATO povezali redove svojih dupelizaca. Ovo je veoma opasna igrica, izracunao CIA da ce bilo kako Rusija da reaguje, ona biti u podredjenom polozaju. Ni u snu Turci ovo ne bi smeli samovoljno da izvedu.

Istina i to gola!

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje koliko su matori f16 i dalje superiorni u odnosu na ove ruske kante.
(Pera, 24. novembar 2015 10:09) # Link

Za sada je tako jer je su24 namjenjen za bombardovanje a i stari je model ako rusi ukljuce su35 da stiti ove avione neverujem da bi stigli turci ni da se pomole

zamišljen

pre 8 godina

Potvrdile obe strane, Ruski SU24 oboren od strane Turskih F16, samo što Rusi tvrde da nije bilo povrede vazdušnog prostora a Turci tvrde da je bilo i da je upozoren 10 puta pre obaranja.
E sada, Turska uloga u zaštiti ID svima je podugo jasna, ID udara po celom svetu, i ukoliko se stvari zakomplikuju, pitanje je koliko bi NATO bio jedinstven i stao na stranu ID-a i Turske u ovome.
Turska se trenutno nada da su piloti živi i da neće pasti u ruke ID boraca, ako se to desi, svaki scenario je moguć.
Turska je zvanično ovim činom otpočela rat, samo je sada pitanje odgovora, osluškuje se i puls SAD, Kine i Irana, ne samo Ruski.
Kako god, Turska je stavila mnogo na kocku, a ako se sukobi prošire, biće mnogo nezgodno za ceo region.
Nije ovo samo još jedna vest!

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Turci nisu normalni.
*Neće još WWIII, jer još se kuva,i ne zna se ko je sa kim.Ali za 2 godine je moguće sve. A mi Srbi bi ovaj put trebalo da stojimo po strani,i da se ne mešamo.,Isto važi i za Republiku Srpsku.

Milos

pre 8 godina

Avion je Su 24 , ruske proizvodnje i oboren je od strane turske avijacije ili lovaca F-16. Ovo ne znaci treci svetski rat ali ce biti napeto između Rusije i Turske. Putin neće olako preći preko ovog šamara. Ostaje da vidimo u toku dana ali neće biti bez reakcije sigurno.

Aeryn

pre 8 godina

Bez obzira na istinitost, onaj ludak Erdogan će pre ili kasnije uvaliti svoj narod u gadne probleme. Gde ga samo nađoše od onoliko Turaka?

Surovi

pre 8 godina

Не знаш ко је овде гори - Руси што уопште улазе у турски ваздушни простор и што дозволе да их ови оборе или Турци што обарају ове што се боре против против исламске државе...
(Реалан, 24. novembar 2015 10:03)
Modernim avionima,koji brzo lete,granice su prilicno imaginarna stvar,a uletanje u tudje vazdusne prostore je nesto potpuno normalno , desava se svaki dan i to rade svi.
Sa druge strane turci su saveznici ID-a i rusi im nimalo ne odgovaraju,pogotovo zato sto ne ubijaju kurde,koji su neprijatelji turcima i ID-u.
Su 24 je bombarder i kao takvog ga je veoma lako oboriti sa iole pristojnijom tehnikom,tako da ovo i nije neka vest.Da su oborili strasni SU 35,to bi vec bila vest koja bi nesto znacila.
Ovo sto se desava u Siriji je svetski rat,ali se iz bezbednosnih razloga vodi u ogranicenom prostoru i vode ga trenutno Amerika i Rusija,kao i mnogo puta do sada.
Nekog velikog svetskog rata nece biti,jer svi buduci sukobi ce se iskljucivo biti mikro sukobi ,jer svaka druga opcija garantuje unistenje civilizacije kakvu znamo.Ovo takodje znaci da nekog vece menjanja granica nece biti kod drzava koje su nuklearne sile,ali cemo zato mi manji da stradamo.

RedMaster

pre 8 godina

3 sv. rat,3 sv. rat...pa znate li nesto pametnije reci osim da ponavljate kao papagaji jedno te isto..jel to zelite i prizivate ili se pravite pametni??
Sacuvaj me Boze takvih lupetanja..

townee06

pre 8 godina

Neće III Svetski, ali ne bi isključio pojačanu podršku Rusije Kurdima.

A ko zna, možda za koju godinu krenu i prva priznanja države Kurdistana preko pola Turske teritorije.

Nemanja44

pre 8 godina

Odgovor ce biti naoruzavanje Kurda i stvaranja Kurdistana a u okviru Turske Kurdima ce biti data autonomija koja ce ekonomski oslabiti Tursku i izazvace gradjanski rat.Tako bi otprilike bilo po britanskoj folozofiji a i po novoruskoj nece biti mnogo drugacije.

prizrenac

pre 8 godina

Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost.

Akakije Akakijevič

pre 8 godina

Opšte poznata ruska bahatost i demonstriranje moći. Upozorili su ih, ali ne, ko vas j... mi smo Rusi, ne možete nam ništa. Naročito ako su mu ga jutros oficiri dali malo više po votki. Kakav Treći svetski rat, kakvi bakrači, malo će da galame zbog ove šamarčine, pa će da ućute, dolari koje dobijaju od Turske za gas su im važniji od ponosa.

slobodan

pre 8 godina

neverovatno kako su turci naivni!ucinili su veliku uslugu amerima,ovo im nije trebalo.ocekujem odgovor rusije!zarad nato-a stavljaju sebe u vrlo nezgodnu situaciju.

Lana

pre 8 godina

Sada će se pokazati kolika cojones Ruje zapravo imaju (tj. nemaju), živi bili da će sve ostati na nivou diplomatskih pretnji i prepucavanja.

Nikola

pre 8 godina

Sad lepo nek Asad, legalno postavljeni predsednik suverene zemlje, zaduzi ruse za zastitu neba iznad teritorije cele sirije i da dozvolu za obaranje svih aviona koji se tu krecu. Pa da vidimo kako ce turci i ameri kupovati naftu od isis-a.

Dr.Bre

pre 8 godina

Sad Rusi mogu da dopreme najnoviji raketni sistem PVO na sirijsko-tursku granicu i odatle dejstvuju po turskim avionima duboko u Turskoj. Opravdanje može da bude da su navodno ušli u sirijski vazdušni prostor neposredno pre.

Алибаба и 2500 хамвија

pre 8 godina

Нисам знао да ИСИС ИС или већ како се зову ови екстремисти имају ваздухопловство у виду турских авиона.

goran

pre 8 godina

ovo je sasvim ocekivano, a bice jos toga.. jednostavno im rusi remete bizMis.. tj. remete ih u kradji i otimacini.. vec je svima poznato zasto su usa angazovani u siriji.. da bi otimali naftu i gas, to isto rade i turci. pre neki dan rusija je krenula da bombarduje naftne rafinerije koje je drzala isis.. ovo je sasvim ocekivano! podrska rusiji da nastavi i dalje da unistava isis i njegove saveznike, zna se ko su!

disko nindža

pre 8 godina

ne razumem se baš u vojnu tematiku ali tipujem da bi odgovor Rusije mogao biti da zabrani sve prelete iz Turske u Siriju radi takozvane borbe protiv ISIS-a. Truci neće smeti bombardovati više Kurde a da ih Ruski PVO ne obara. Sve pod plaštom legitimne zaštite Sirijskog vazdušnog prostora.
Rusi moraju biti pametni, ova provokacija ne sme da spreči zajedničku akciju zapadnih sila i Rusije, što joj je i bio glavni cilj.

misko

pre 8 godina

Rusko Ministarstvo odbrane je potvdilo da je oboren njihov avion i tvrde da imaju dokaze da je to bilo iznad Sirije, a ne Turske. A Turci ne kriju da su ga oni oborili. Dakle nije dobro nikako.

sledi nastavak

pre 8 godina

Kako stvari stoje ubijen je jedan od pilota od strane terorista koji su pod turskim plaštom. U tom delu ima i turskih obaveštajnih struktura, ubistvo pilota im se nije smelo desiti.


Odgovora će biti sigurno.

andrijano

pre 8 godina

vidi ove bosance sto su se izlozili u komentarima...ovaj ruski avion je bombarder...a fantomi su lovci...ovaj avion nema manevarske sposobnosti da se igra...verovatno ce od sada ove avione pratiti i ruski lovci a tada znamo epilog sta ce se desiti.klasicna provokacija turske ili zbog prekida njihove nafte ili instrukcija nato kako da malo kazne ruse jer oni ne smeju.sve u svemu,smesno...

bvk

pre 8 godina

Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost.

@ prizrenac


Haha, toliko velika i mocna Turska sa sve podrskom zapada ne moze da se izbori sa napacenim Kurdima koji nemaju nikakvu podrsku iz sveta. 90-tih su cutali dok su Jermeni tukli njihovu bracu Azere. Premocna je ta Turska zaista. Jedan obican naduvani balon, koji cim neko malo bocne ima da pukne i odleti.

Volimo i mi naftu

pre 8 godina

Ako su sirijski pobunjenici zarobili pilote, onda su oni bili na sirijskoj strani granice. Gde je avion pogodjen se lako moze izracunati. Rusi bi vrlo lako mogli da pozovu turskog vojnog atasea na "kaficu razgovora", pa cekati da Sirijci, ako su stvarno zarobili pilote, puste te iste pilote. Diplomatija je cudo.

pera

pre 8 godina

Odmazda zato sto su im Rusi unistili 1000 takera i prekinuli tok jeftine nafte. Ali su se gadno preracunali, da su Rusi i malo pametni pa da sada NATOvcima vrate istom merom za Afganistan, Ceceniju, Georgiju i ostale, da naoruzaju Kurde do zube i da stoje sa strane i da se smeskaju.

Изногуд

pre 8 godina

Тешко ми је да поверујем да је Турска ово урадила на своју руку. Склонији сам мишљењу да су добили зелено светло, ако не чак и подстицај. Надам се да нисам у праву, јер ако јесам овај безумни чин неће се добро завршити.

nekada bivsi

pre 8 godina

retko komentarisem u zadnje vreme i ne svidja mi se razvoj situacije, kao ni licemerno ponasanje Turske kojoj je samo interes da Kurdi dobiju Kurdistan ali van teritorija Turske... ali moram pitati sve ove koji osudjuju sledece pitanje. Sta radi vojna aviacija i PVO jedne suverene zemlje kada neko povredi njen vazdusni prostor?! Sedi i gleda?
Posle nekoliko upozorenja u proteklih par sedmica, ovako nesto je bilo ocekivano. Dal je dobro? Ne, nije. Ali iskreno, ma koliko nam Rusi lezali ili ne na srcu, ovo je dirketno njihova provokacija na koju su dobili odgovor.

mssm

pre 8 godina

Ne znam sta da mislim, da li je ovo obican incident ili namerno oboren avion.Ali kakve su tenzije zadnjih godina jos ovoliko jeftina nafta (povoljna za gomilanje velikih kolicina) sve vise lici na neku pripremu za nesto veliko.
Daj boze da gresim.

Dr.Bre

pre 8 godina

Avion je pao na sirijku teritoriju. Pod pretpostavkom da je ruski avon ušao u Tursku, turski avioni nisu smeli da ga obaraju a da nisu sigurni da će da padne u Tursku. Jasno je da ruski avion nije napadao ništa u Turskoj tako da su turski lovci samo trebali da ga optprate nazad do Sirije (opet pod pretpostavkom da je uopšte Suhoi ušao u TR).

Igor

pre 8 godina

Ako Rusi na ovo odgovore kako vojna pravila nalažu, eto rata između Turske i Rusije, a nama trećeg svetskog. A ameri diriguju sa svog kontinenta, skladište naftu kupljenu od ISIS preko turaka i zadovoljno trljaju ruke. Zlo

MarkoNS

pre 8 godina

@Proterajte turskog ambasadora iz Moskve i prekinite diplomatske aktivnosti sa Turskom.
(Dejan, 24. novembar 2015 11:59)

Uf ala ce to da ih pogodi, bas ih briga...

Miki

pre 8 godina

Ajde, šta se ložite. Sad će Rusija ovo, ono... Neće biti ništa. Kao što npr. nije bilo ni za pogođenu kinesku ambasadu. Tada je Lazanski lepo rekao da neće biti ništa jer su igri mnogo veći ulozi (čitaj novac) tj. Amerika je ogroman novac uložila u Kinu. I u ovom slučaju će biti slična priča jer su u pitanju mnogo veći poslovi između Rusije i Turske nego što vredi jedan avion... a niko nije ni poginuo. Biće malo dreke zbog sopstvene javnosti i to je sve.

John

pre 8 godina

Dobro došli u 1999. godinu. Upravo je bombardovana kineska ambasada u Beogradu...
Sa "malim" razlikama: niti su Rusi Kinezi, a pogotovo Turci nisu Amerikanci. Ili - "Što je dozvoljeno Jupiteru nije i volu".

hypatija

pre 8 godina

Mislim da ovo uopste nije dobro. Mada, teroristi jesu prodavali naftu Turcima, tako da Turci verovatno size zbog unistavanja rafinerija, konvoja i skladista nafte u Siriji od strane Rusa. Ipak su dobijali ispod cene.

zoran

pre 8 godina

ocekivan sled okolnosti sada ce biti pitanje kako ce rusi odgovoriti na ovo obaranje... svi su tamo za borbu protiv isila ili kako ih amerikanci zovu umerene opozicije... bice pakao tamo sada

Milan

pre 8 godina

"Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost."

Sto ne odgovara? Pa ako je to istina, jos je sladje sto ih je koalicija siromasnih malih balkanskih zemalja 1912-te pregazila ko plitak potok u nekoliko meseci i izbacila sa Balkana.

....

pre 8 godina

Previse ste uzdigli Rusiju.Turci su sigurno znali ciji je avion,pa i ako je Ruski oni su ga obirili bez straha.Turska nije Ukrajina ili Sirija vec jedna izuzetno vojno jaka i naoruzana zemlja pa ce i Rusija vise puta da razmisli sta im je cinit

mihajlo

pre 8 godina

Sultan vec brze bolje poslo vanjskog ministra u nato i un na konsultaciju, bice da neko se u...jo. Za rusenje aviona, ce Rusi da sacuvaju mirne zivce ali ali ako se nesto desi ili ne bude pusten jedan od pilota kojeg su zahvatili turkmeni, uz pomoc turske vojske, u Siriji koji se bore protiv Asada, e onda jih nece vise nista spreciti da jih pojedu cim se nadju na nisanu.

turska gluost je gluplja od amebe

pre 8 godina

Amerikanci su hteli da zatvore nebo nad Sirijum. Sad će ono sigurno biti zatvoreno jer ni jedan avion bez odobrenja Rusije neće biti dobrodoašao.
Amerikanci će se morati povući. Rusi će sad da vide svaki avion kao pretnju.
Ima indicije da su avion oborili sa F16....

Turska je zabila prst u oko ne samo Rusiji nego u pojedinim čalnicama NATO pakta.

Takođe Iran sad može očekivat još bolja oružija.

P.S Ne daj bože da se nešto desi pilotima koji su iskočili i da ih pohvataju tamo neki idijoti.

mmm

pre 8 godina

Kao prvo treba potvrditi da li se radi zaista o avionu ruske vojske a ne sirijske ili kurdske, jer drugima i trecima bi se Turci pre zamerili nego Rusima. Ipak vrlo je moguce da se stvarno radi o ruskom avionu, sto samo pokazuje koliko Turke sve vise boli ruska antiteroristicka intervencija. Mislim da ni u jednom ratu do sada maske nisu ovako jasno pale kao u ovom.
Sto se tice gubitka za Ruse tice, ako je avion njihov, nije veliki. Ako je Srbija jos pre 16 godina mogla da obori tada supermoderni F117, a i tada uveliko aktulni F16, ocekivano je da jedna Turska moze oboriti Su24 koji je sada vec pred penzijom bar u ruskom vazduhoplovstvu.
Mislim da Turski piloti od sada nece tako rado sedati u svoje avione.

atom

pre 8 godina

Nije Rusima trebalo ovo (a ni Turcima). Ako Rusi nisu ocekivali ovako nesto - to je njihov propust. Ako su ocekivali i dozvolili da se desi - opet je njihov propust i na taj nacin samo pokazuju da su ranjivi. Pitanje je sta sad?

todos

pre 8 godina

Ne mogu ni da zamislim kakva će sad odmazda Rusije nad Turskom da bude. Neka se Turci mole Alahu a mi Bogu da ovo prođe ko automobil kad poprska pešaka na pešačkom prelazu!

jatagan

pre 8 godina

Bravo Turci. Rusi naucili u Skandinaviji i Baltiku da se sa njima cile mile. Ovo ce da razdrma one pospanke u Putinovom novom ratnom kabinetu. Sada da vidimo kako ce protiv NATO clanice bacuska Putin.

Bojan

pre 8 godina

Su24 je avion iz 70ih godina. Verujem da je nesto doradjen ali nema na njemu mesta za neku ozbiljnju nadogradnju.
Su24 je avio iz generacije naseg Orla.
Kako bilo, ako smo mi, ovako bangavi, mogli da obaramo nevidljive i vidljive avione, verujem da turcima nije problem da obori avion 45 godina star.

MRMOT

pre 8 godina

S obzirom da nad tim područjem visi bar stotinak "komercijalnih" satelita raznoraznih "firmi", neće biti teško da se sazna šta se stvarno dogodilo.Diplomatski kanali već rade od trenutka obaranja aviona.

bvk

pre 8 godina

@ istinu_govorim

Hahaha, evo Slovenija, Hrvatska, Ceska, Portugal, Irska... sve same NATO sile jedva cekaju da zarate sa Rusijom zbog Turske. NATO-u treba jedan samo malo jaci test pa da ceo svet vidi kako je to fiktivna organizacija. Jedino Ameri mogu da stanu na stranu Turaka u slucaju sukoba sa Rusijom, Nemci iz milion razloga to nece uciniti, cak i za Britance sumnjan. Sad kad ste skupe premocne NATO drzave, tipa Danske, Belgije, Norveske, pa Grci koji jedva cekaju da ginu za komsije Turke. Zalosno je u sta nas narod veruje.

Igor

pre 8 godina

@Pera - SU-24 je jurišni bombarder i nije namenjen za borbu u vazduhu. Za F16 ili bilo kog drugog lovca opšte namene, SU-24 je glineni golub. Ovde sada može da bude svašta. Osnovno pitanje je gde je avion tačno oboren. Da li je u trenutku obaranja bio u Turskom ili Sirjskom vazdušnom prostoru. Ako je bio u Turskom vazdušnom prostoru, cenim da će se naći smisleno diplomatsko rešenje (ali daleko od toga da će Rusi "zaboraviti"). Ako je oboren iznad Sirije, scenariji su mnogobrojni, a ni jedan nije dobar po čovečanstvo.

andreas kisser

pre 8 godina

turci su upravo objavili da su deset puta upozorili posadu aviona da napusti turski vazdusni prostor, pre nego sto su poslali dva f-16 koji su navodno oborili avion, a ne raketa ispaljena sa zemlje. rusi sa njihove strane negiraju da je avion oboren unutar turskog vaz. prostora.

mnogo je bitnije medjutim nesto na sta niko od vas nece obratiti paznju jer ste zaslepljeni spinovima o navodnom putinovom 'unistavanje' ISIL-a. u zoni gde je ovaj avion oboren, oko severo-zapadne granice sirije sa turskom, nema dzihadista!!! ko prati pazljivo vesti zna dobro da su rusi, otkad su poceli sa bombardovanjima 30. septembra, pocetnih nedelja bombardovali uglavnom pozicije vojske sirijske opozicije. tek u poslednje tri, cetri nedelje su se fokusirali na ID. rusi su u siriju otisli pre svega da bi zastitili asada, kao sto su se i amerikanci u pocetku samo fokusirali na asadovu vojsku da bi pomogli opoziciji. sve ostale bajke o nekakvom ruskom "unistavanju" ID - bar do trenutka obaranja ruskog aviona nad sinajem, postoje samo u glavama rusofila. zao mi je, ali to su cinjenice! dok su se francuzi, zapad i rusi opasuljili, ID vec kontrolise sta kontrolise... a opasuljili su se tek nakon sto su im se desili pariz i sinaj. a sada vise nista ne moze da se uradi protiv ID bez kopnene invazije.

nadam se samo da su piloti zivi i da ce ih pronaci turska vojska, a ne neka od sirijskih frakcija.

Аца88

pre 8 godina

Pera@ Перо мешаш бабе и жабе! Ф16 је ловац а Су 24 бомбардер... Њега би оборио и Ф4 фантом који је у рангу са Миг 21, и доста старији од Ф16. Су 24 је за дејства по земљи а не за борбу у ваздуху... Једини авиони које Руси имају у Сирији а могу да се боре у ваздуху су Су 30 ловац и Су 34 ловац-бомбардер.

Toma

pre 8 godina

Rusi čekaju zvanične informacije o događaju. To znači da kupuju vreme kako bi doneli odluku šta činiti. Ulazak u otvoren sukob sa Turskom znači rat sa NATO a siguran sam da to ne žele. Ipak ako žele da se ponašaju kao velika sila nekakav odgovor mora da se pošalje. Kakav, smisliće Putin i ekipa.

Joki

pre 8 godina

Roditelji su mi rodjeni na samom pocetku drugog svetskog rata. Ja sam pocascen bivsejugoslovenskom carolijom devedesetih.
Naivno sam verovao da ce moja deca imati dosadan zivotni vek.
Svaki dan se setim misli Dusana Kovacevica iz neke drame ( mislim da znam koje ali da ne izazovem komentare koji bi me ispravljali ) gde kaze da je istorija covecanstva istorija jednog rata...
Da li sam paranoik srednjih godina ( to su u Srbiji pozne ako ne racunamo "svaka cast V"} ili ne ne znam , u svakom slucaju prestravljen sam.

turista

pre 8 godina

Ovo je lose..Turci nece dati Kurdima drzavu po cenu rata sa Rusima.Kurdima je glavni motiv u Sirijskom ratu da naprave drzavu ali im niko ne da.Napaceni narod

1003

pre 8 godina

nije ovo nikakav incident,vec namerno obaranje
ipak je muka kad vise ne dobijas dzabe naftu od ISILa,za uzvrat im saljes oruzije od pre 50god.

vala

pre 8 godina

Dobro je sto su se piloti spasili, ali Rusi su zaista preterali. trebalo je ovako nesto odavno da se desi. Vec mesecima upadaju u vazdusne prostore Svedske, Finske, Norveske , Turske ....ponasaju se kao deca. A to kako ce RUsija da se sveti su stvarno smesni komentari.

Popaj

pre 8 godina

Pero ovo samo znači da ti dobro ne čitaš,jer je Su-24 oboren sa zemlje.Drugo Su-24 je frontovski bombarder iz 1977,a f-16 lovac iz 1974 .Znači par godina razlike bombarder protiv lovca.Valjda ti je sada jasno da Rusi koriste stare avione i vežbaju pilote po Bliskom istoku.Первый прыжок и сказать хоп!

termit

pre 8 godina

Kako NATO i Turci rade. Dali su Rusima priliku da se izvuku kada su dva puta pre toga povredili Turski vazdušni prostor i jednostavno im rekli da trećeg puta neće biti. Tako je i bilo. A Rusi samo mogu da kukaju i da nauče lekciju šta ih čeka ako još negde naprave bilo kakvu glupost. Nema više pregovora sa Rusima oko ovakvih i drugih gluposti. NATO će reagovati baš ovako. Inače Turska ima svako pravo da zaštiti svoj vazdušni prostor i to im ni neki Rusi ne mogu osporiti.

schrafenzigen

pre 8 godina

Mora da postoji izvesna tolerancija prema tim minimalnim manevarskim preletima ruske aviacije preko teritorija susednih drzava u okolini Sirije, jer je tehnicki nemoguce da se u tako malom vazdusnom prostoru, kao sto je to vazdusni prostor iznad Sirije, tako besprekorno precizno izvedu svi ti aviacijski naleti, zbog brzina kojima se krecu borbeni avioni, a s druge strane upitanju su i visi ciljevi, a to je borba protivu terorizma i trenutno najgorih i najopasnijih terorista na svetu, medjutim imajuci u vidu ulogu Turske u svim tim desavanjima na bliskom istoku, a i site, ovakva reakcija njihovih oruzanih snaga ne treba ni da cudi, u svakom slucaju odmazda za ovaj varvarski anti-antiteroristicki gest trebala bi da bude sto brutalnija i surovo nemilosrdna, jer se teroristima ni na koji nacin ne sme pruzati ni najmanja nada da je bili ko uz njih, pa ma ko to bio.

Nesto u Ukrajini

pre 8 godina

Rusi ce progutati knedlu i nece biti nista. Nesto malo diplomatskog junacenja. Ipak je to NATO zemlja i osim diplomatije nece smeti nista drugo da urade. Mada ce Putin morati da potvrdi svoju "muzevnost" da ne bi razocarao one koji mu se dive. Tako da ocekujem da ce da udari na neke slabe. Recimo neki "cvrst odgovor" u Ukrajini, tamo gde nemaju ni hleba da jedu. A na NATO zemlju, e tu ce samo da grize usne i bude "cvrst" diplomatski. Od vracanja pilota ce napraviti "pobedu" kao kad je Sloba pobedio NATO.

Milenko

pre 8 godina

Uf!
Upravo ono čega su se svi pribojavali, naoružane do zuba velesile, koje predvode usijane glave.
Mnogo za.ebano vreme za biti neutralan, a opet nije lako ni stranu izabrati.

pitanje

pre 8 godina

A hoće li ovaj nemili incident ikako uticati na "strateško partnerstvo" Rusije i Turske vezano za onaj gasovod što će zajedno da ga izgrade umesto Južnog toka?

Bosanac

pre 8 godina

Nema šta da radi u turskom vazdašnom prostoru,čiji god da je...Kad turski avion uđe u ruski ,nek ga i oni sruše...Postoje međunarodna pravila koje treba svi da dodržavaju bez obzira o kome se radi i ne treba od muhe pravit međeda...A vi što se busate u prsa,priželjkujući konflikt većih razmjera između bratske vam Rusije i ostatka svijeta bi trebali da znate da Putin nije budala i da u svakom slučaju neće zbog jednog aviona da izazove III svjetski rat...Ma još ste vi balavi,nemate pojma o životu...

tosa

pre 8 godina

Ja mislim da Rusi nece uraditi nista, bas kao sto nista nisu uradili ni Turci kada su Sirijci 2012 godine oborili njihov avion. Bice malo buke i onda nista...

Grigorije silni

pre 8 godina

Pera@ nebo i zemlja razlika,24etvorka cisti bombarder i jos zastareo i jos bez odbrane pvo i trom kao krmaca a 16estka ekstra lovac bombarder;ajde neka se zaleti na obicni mig 29,tu su po godinama a on na bogalja udario;ima onde i su30 a i mig31 medjutim valja kockasta m*da imati. Elem,bas me interesuje koliki su tvrdi zivci u Putina a nadam se da nisu omekanili.

aca

pre 8 godina

Apsolutno sam uveren da ako Rusi rese da Turcima odgovore vojno da ce slediti nekoliko nuklearnih udara po vecim gradovima i vaznim vojnim postrojenjima i to ce biti kraj turske drzave.
Rusija nece dozvoliti da Turci mesecima dobuju nekim raketama srednjeg dometa ruske gradove koji su blize Turskoj. Ujedno ce NATO-u zapusiti usta jer oni zbog Turske nece rizikovati kraj sveta. Da udare na London, Njuork drugacije bi bilo ali za Istambul tesko da ce izbiti svetski rat.

pera

pre 8 godina

(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)
Nemas ti brajle pojma o cemu pricas, vidi se da zivis na zapadu (kao i ja) i da si zatrovan njihovom propagandom. NE POSTOJI umerena opozicija, postoje pored IS, Al Nusra Fronta i Islamskog Fronta bezbroj manje frankcije (oko 1200) koje se sve bore za neke svoje licne interese. Zajednicko im je da svi pripadaju narodu Sunita (kao Turci, Saudijska Arabija, Katar i sl. koji ih zajedno sa USA i finasiraju) i da hoce da preuzmu vlast u Siriji i da proteraju i istrebe ostale narode (sto im je vec na severu i istoku u velikoj meri i uspelo). Svi oni imaju isti cilj i vrana vrani nece oko da iskopa.

qwq

pre 8 godina

za sve ove sto se drmaju od III sv rata... on je odavno poceo
a ne mislite valjda da su Rusi krenuli u bombardovanje i da nisu ocekivali obaranja?

Digitalni mis

pre 8 godina

Za razliku od mnogih komentatora ovde koji misle da je pominjanje WWIII od strane drugih komentatora izraz radovanja i prizivanja istog, ja mislim da je to ipak iz bojazni da se taj rat ne dogodi. Bar mi znamo koliko je rat strašan, isuviše smo ratova vodili poslednjih nekoliko decenija. Inače, ne dopada mi se razvoj situacije, suviše je toga što može da krene naopako, a to ne bi bilo dobro ni za koga, naročito ne za nas.

Видоје

pre 8 godina

Исламска држава преко Турске продаје нафту... шта више изјавити... Руси раструили рафинерије које користи исламска држава... па изгледа да су Турци (самоиницијативно?!?!?) мало помогли "пословним-партнерима"...

Petar

pre 8 godina

Ljudi koji posle svakog clanka pisete da je poceo 3.sv.rat...znate li vi uopste sta znaci svetski rat? Sta je totalni rat? Po vasoj pameti sad vec imamo 28. sv. rat posto vam svakog dana pocinje svetski rat.

Ne bih vas više zadržavao...

pre 8 godina

Skinula ga dva turska F-16 dok si reko "ašov" posle 10 upozorenja u intervalu od 5 minuta. Toliko o dominaciji ruske vojne tehnike nad NATO naoružanjem. :-)

Vladimir

pre 8 godina

Jednostavna logika je da je avion srusen u Siriji.Tamo je i pao.Da je pao u Turskoj onda bi prica turske strane imala pokrice.Ali nije pao.Pao je zato sto Turska podrzava islamiste a verovatno i zbog interesa turske sa naftom.Mnogi ovde zaboravljaju da je ruski avion bio na borbenom zadatku protiv trenutno najvece svetske pretnje a ne da provocira tursku stranu.Prve reakcije sa zapada su da se oni ogradjuju od turske iako su saveznici.Zapitajte se zasto!?Zasto se neka budala koja pise komentare kojim podrzava ovaj incident ne pomisli na one jadne ruske pilote koji su poginuli u ime borbe protiv islamista ili na one jadne i neduzne ljude koji su poginuli u Parizu i na one koje tek ceka ista sudbina.Ako sam Rusofil ako ovako razmisljam onda sam u ovom slucaju ponosan sto sam Rusofil.

Neko nas posmatra

pre 8 godina

Piše u vesti ispod da su ih Turci 10 puta za pet minuta upozoravali da im ne narušavaju prostor a Rusi mangupi.Još jednom su Rusi to uradili,Turci su bre sila neće oni da trpe onog patuljka Putina i njegove podmukle ideje.

Rambo

pre 8 godina

Samo da se sve završi mirno izmedju ove dve velike zemlje...rat jedino odgovara Americi i Islamskoj drzavi. Nadam se da ce Putin i Erdogan imati dovoljno i mudrosti i strpljenja

Homo politicus

pre 8 godina

Pre ce biti da je ruski avio oborio NATO s obzirom da je Turska clanica ove alijanse.
Sada ce biti interesantan odgovor ruskog ministarstva odbrane povodom ovog slucaja.
Rusi se bore protiv terorista a onda im Turci zabiju noz u ledja.

realno

pre 8 godina

Turci da se mole bogu da je u pitanju bio sirijski avion, a ne ruski.
(WW3, 24. novembar 2015 09:29)

Turci su pod kišobranom NATO-a i ne moraju ništa da se objašnjavaju sa Rusima. Upozoreni su nisu se osvrtali. Oborili su ga jer su tako u mogučnosti i sljedeći put ima da Rusi promisle. Možda im bahatost prolazi u Ukrajini ali ovo je NATO-ov prostor. Ovdje ih niko ne zarezuje.

oklagija

pre 8 godina

Svetski ratovi su rezirani i ukoliko nisu planirali da ga zapocnu onda ce vrlo lako smiriti situaciju. Politika se ne vodi emocijama, packi ce svakako biti ali nekog ozbiljnog sukoba na relaciji Turska-Rusija nece. Na radost Turaka naravno, nemaju dobra iskustva sa rujama.

Pontifex Maximus

pre 8 godina

(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)

Niste upravu. Rusi ni ne kriju da bombarduju sve teroristicke grupe. U ovom konkretnom slucaju, po mapi na koju se pozivate, avion je pao na teritoriju grupe koja se zove al-Nusra front, sto je ogranak Al-Kaide u Siriji. Sto se pilota tice potvrdjeno je da su jednog zarobili tzv. pobunjenici, a drugi je, nepotvrdjeno, nazalost mrtav.

Srle

pre 8 godina

Ovo je jos jedan dokaz da Turska podrzava ISIL i pobunjenice grupe u Siriji svi sredstvima. Da su ti isti pobunjenici na terenu i to dobro istrenirani, obuceni jer su uspeli da uslikaju mozda i obore avion, nadju pilote i iskoriste to vec kao propagandu. Turska pokusava da isprovocira Rusiju i smanji napade na ISIL i pobunjenike jer je pritisak postaje neizdrziv i zatrpa ga nepotrebnom dimplomatijom. Putin mora da nastavi sa jos jacim napadima trenutno zaboravi na incident a onda naoruza i podrzi Kurde.

Dejan

pre 8 godina

Da li neko u Srbiji zaista misli da ce zbog ovoga izbiti rusko-turski rat, ili cak III Svetski rat??? Pa ovo nije XIV vec XXI vek. Pobogu kakav srednjovekovni nacin razmisljanja, neverovatno.

Mirsad

pre 8 godina

Turci su vise puta i pre ovoga upozoravli Rusiju. Sad se i desilo to sto je nagovestavano. Hajteri nista od rata jer nije Rusija toliko luda da se upusti u vojne igrarije sa Turskom. Sama Turska je mocna drzva a i calnica Nato pakta. Rusija ce malo galamiti i sve ce ostati na verbalnim pretnjama jer zasigurno taj rat nikad nebi mogli dobiti a to bi bila i velika steta za Srbiju jer je veoma blisko povezana sa obe drzave.

Uskok

pre 8 godina

Sve, sve, ali kad likovi pišu ''Piloti-heroji'' muka me uhvati...
Pa jesu li onda i NATO piloti bili heroji '99? Pa kakav si to heroj kada sa par hiljada metara gađaš i raketiraš ciljeve, niti vidiš niti čuješ...a šta je i ko dole-neka mu je sreća na put...i ISIS i djeca i žene...rakete nemaju milosti....Heroji su ljudi koji kažu: ''ma znaš šta, nosite se svi...ja idem da SPAŠAVAM ŽIVOTE'', a ne da ih oduzimam!

Vladimir Kostic

pre 8 godina

Matematika (trigonometrija) i fizika su egzaktne nauke, te nece biti problema izracunati gde je pogodjen avion. Piloti su u rukama sirijskih pobunjenika koji ratuju protiv Asada, pa je pretpostavka da se nalaze na sirijskoj strani. Satelitski snimci postoje, koordinate takodje. Iako, smesno je ovo sto neki navijaju za Turke, kao upozoreni su 10 puta za pet minuta), a nisu se nesto oglasavali dok su ti isti Turci vijali Kurde unutar Iraka (invazija). To, verovatno, nije krsenje medjunarodnog prava nego sta? Bas bih voleo da cujem lucidan odgovor na ovo pitanje. Umesto da ISIS bude zajednicki neprijatelj, nekome je rat, a nekome brat. Da coveku ne bude zao kad po Turskoj ubijaju i vrse teroristicke napade.

bojan

pre 8 godina

Nece da bude nista. Ama bas nista. Ovaj samar je nemenjen upravo Putinu, da se spusti malo na zemlju, da ne cacka gde ne treba . Reakcija Rusije bice diplomatska, primljeno k'znanju, hvala lepo. Lekcija naucena, necemo vise u Turski vazdusni prostor. I nista vise.

Malo se prebacite u prezent

pre 8 godina

Oborio bi ga i lovac iz sezdesetih kad leti bez pratnje,a pogotovo kad piloti neocekuju da budu gadjani.

(aseb, 24. novembar 2015 12:42)

A zašto je leteo bez pratnje i dokle će svaka tužno-prkosna rusofilska priča da odiše futurom? Mogu da se kladim u svu pokretnu i nepokretnu imovinu da Rusija neće preduzeti bilo kakvu vojnu akciju protiv Turske.

SA

pre 8 godina

Su24 je bombarder i nije opremljen za borbu protiv aviona. Bio je glineni golub turskim f16. Inace nece Putin nista da preduzme jer su ekonomski interesi jaci. Turska je glavni finansijer ISISA tako da me ne cudi polazaj ruskih aviona u turskoj.

zoran

pre 8 godina

Ovde ljudi ne razlikuju bombardera od lovca, a ostavljaju komentare. Haos.
Bolje je da nishta ne pishete, jer pojma nemate.
Odgovor Rua ce biti takav da ce "sluchajno" oboriti neki turski avion. Jasno kao dan.

Petar80

pre 8 godina

Krajnje neinteligentno od strane Turske,nece poceti neki veliki rat koji vidim vecina prizeljkuje ali, Turska se sada nalazi izmedju cekica i nakovnja,Nikada ravnopravna clanica Nato pakta, Evropa istu nikada nije posmatrala kao ozbiljnog partnera, uostalom koliko godina se igra sa njom o clanstvu.Sada vec otvoreno stati na stranu terorista i gurnuti prst u oko nuklearnoj sili u usponu, krajnje glupo,svaka cast CIA. radi fenomenalan posao za "Americki nacin zivota" samo oni i Kurdi izlaze kao dobitnici ovog poteza Turaka. Rusija nece ostati nema, ocekujem zatvaranje neba iznad Sirije, i veeeliku pomoc Kurdima u podrivanju Turske drzave iznutra.U nasem narodu ima jedna poslovica koja kaze" Gde se konji igraju magarci mrtvi padaju" ;)

Režiser

pre 8 godina

Da imam para, odmah bih otkupio prava na ovu vest i sve ono što će se dešavati sa tim pilotima. Potom prodao prava Di Kapriju, ili kome već. Možeš misliti, jedan kod Turkmena, drugi kod pobunjenika ! Kakav zaplet.

Paproni

pre 8 godina

Raketa je tipa vazduh-vazduh i to je sada potvrđeno i sa ruske strane a predhodno i je bilo rečeno i sa turske. Došla je iz aviona tipa F-16, što je za celu stvar mnogo gore nego da je u pitanju raketa zemlja-vazduh, jer lovački avioni obično imaju proceduru da "isprate" nezvanog gosta iz svog vazdušnog prostora a ne odmah da ga gađaju. Stvar je u toliko gora, što je pre samo nekoliko dana potpisan sporazum između zapada (NATO) i Rusije o maximalnom izbegavanju incidenata baš zato što je je u Siriji sada nastala gužva "kao na pijaci". Sa druge strane, to je uradila Turska koja ima najmanje pravo da bilo šta uradi, što onda to svoje suvereno pravo ne primenjuje na svojim granicama na tlu, nego dozvoljava ne samo trgovinu ISIl-ove nafte nego i sloboni ulazak svih potencijalnih kandidata koji se priključuju ISIl-u a i obratno kad je potrebno da se sakriju.

sudija

pre 8 godina

Ovo je isto kao da su igrali CSKA i Galatasaraj a mi se raspravljamo da li je bio penal ili nije...koga briga, kakve to veze sa nama ima aman.

qwe

pre 8 godina

Ovima sto se loze da je avion oborio F16, nek se smire malo i procitaju ceo tekst. Avio jeste pracen od strane F16 ali je oboren sa zemlje. Procitas pa komentarises. I saljem dva komentara, a ne 20, valjda moze biti objavljeno mada sumnjam.

Djordje NS

pre 8 godina

Baš da vidimo dali će im opet pasti na pamet da ulaze u tuđe vazdušne prostore kad god im se prohte. A to što rusofili kmeče je sasvim druga stvar. Ionako su stalno prozivali Turke prilikom prethodnih upada ruskih aviona, a na koje su se Turci žalili, da ih obore ako smeju. Jeste li sad zadovoljni?

istinu_govorim

pre 8 godina

U zabludi ste ako mislite da ce Rusi objaviti rat Turcima zbog ovog incidenta. Ni teorijski to nije ostvarivo, zaista nije, jer bi Rusija natovarila sebi na ledja osim Turske i citav Nato i Amere, a od ruskih "saveznika" prije svega Kina, Indija i Iran da li su spremni pomoci Rusiji? Vjerovatno ne, osim ako nemaju neki velik interes, tako da trebamo realno gledati na situaciju, ocekujem da ce Putin prvi smanjiti tenzije.

Nidža

pre 8 godina

улазак војног авиона у ваздушни простор једне земље, без одобрења те земље, је поведа њене територије. у суштини, ако је руски авион ушао у ваздушни простор турске, а ови су га због тога оборили, не видим шта је спорно. то је одлика озбиљне државе, да штити све своје границе увек и свуда...

Dante

pre 8 godina

Ne verujem da ce Rusi sada direktno uzvratiti, jer je ulog veliki ... ali nece ni zaboraviti.

A Turci samo jednom mogu da nabiju noz u ledja Rusima, ispucali su svoju sansu, sledeci put ce Rusi imati u vidu takve pretnje i docekati ih spremni.

Videcemo uskoro... Uvek u istoriji do sada Rusi su uzvracali i nisu prastali udare i provokacije... A sada

cenzura

pre 8 godina

Na turskoj snimci se vidi kdje je ruski avion proleteo. To je nekakav mali rukav. Ako su ga opozarali 5 minuta, taj avion je več bio u Siriji. Radilo se o par km "kršenja" zračnog prostora. Ova priča ne pije voda, jer su Rusi prošli sa mlaznjakom par km i ne sa balunom. Stvar je inscinirana, ali to mainstream ne brine, jer oni su uvjek u pravu.

Logika

pre 8 godina

Da, avion je ruski i kakve su to nebuloze da će ovo biti početak III Svetskog rata? Šta će Rusija da uradi u znak odmazde što je jedna NATO članica oborila njen vojni avion iznad svoje teritorije - da neće možda da napadne NATO? :-) Igrala se Rusija dugo vremena avijacijom, zaigrala se, preigrala se i usledila je logična i dugo najavljivana šamarčina. Od sad će malo više brinuti kuda joj lete vojni avioni i gotovo...

muuuuu...

pre 8 godina

Tako treba!
Rusi već mesecima provociraju, pa je ovo bio očekivani događaj...
Loša vest je to da ovo može biti povod za neposredan sukob između Rusa i NATO, što može doneti nesagledive posledice.

dekilo

pre 8 godina

Bolje za Turke da ga nisu oborili, jer to znaci 3.svetski rat!
(Zeleni, 24. novembar 2015 09:24)
Kad bi tako lako pocinjao 3 svetski rat. Inace sta ce ruski avioni u turskom vazdusnom prostoru? Malo peckanje sa obe strane tj NATO-a, sdruge rusa. ;)

bvk

pre 8 godina

sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.
(xyz, 24. novembar 2015 11:45)


Nista brate, i Grcka je clanica NATO.

@ zord

Kakve to veze ima? Turska i Grcka su posebne drzave koje jedna drugoj ne mogu da zadiru u suverenitet. Izgleda da jako slabo poznajes NATO i njegovu sustinu. U ostalom, pre par godina grcki Miraz je oborio turski F16 iznad Egejskog mora, pa premocna Turska u koju se neki ovde kunu nije uradila apsolutno nista.

pvo

pre 8 godina

ocigledno su ih cekali da nalete....
demonstracija sile od strane NATO....
gle sad kad Rusi u javnosti iskuliraju a na terenu odlepe.....

Pera II

pre 8 godina

Neće biti da je slučajno, u tom delu su turkmenska sela koja već danima bombarduju rusi. Turska štite turkmene, za koje smatraju da vode poreklo od turaka.
Inače, Turska tvrdi da je avion oboren sa F-16 posle višestrukih upozorenja o povredi prostora.

Haris

pre 8 godina

A nigdje ne pise da je bio ugrozen Turski vazdusni prostor i da su ignorisali desetak upozorenja, to ne pise. Bitno je da strucnjaci komentarisu.

Swarog

pre 8 godina

Avion je ruski. Sta tu ima tu da se kalkulise kad su Rusi potvrdili. Ti Turci su mnogo prgavi. Sad i ako je avion bio par minuta u njihovom vazdusnom prostoru nikom nista, nije im leba jeo, pogotovo kad se zna da tamo besni rat. Da ce odsada bti nesto mnogo drugacije ili da ce nesto narocito da se desi ne verujem. Sta Rusija tu moze, nece valjda da napadne Tursku? Prvo to bi bio napad na NATO i drugo Rusija Turskoj ne moze konvencionalno na Sirijskoj granici nista. A i bilo gde drugo.

Mirko

pre 8 godina

Turska ima bliske ekonomske i ostale odnose sa IS (ako nista drugo trguju naftom koju ima daje IS), Turska ima blisku saradnju sa josh nekim ograncima Al Kaide (nije tajna), idemo dalje: Turska je clanica NATO grupacije, ali i ~potrcko~ SAD-a, narocito u slucaju Sirije u kojoj pokusavaju da zauzmu resurse gasa i nafte. Nije sporno da li su Turski avioni oborili Ruski avion ili su SAD dale rakete Al Kaidi ili ISIS-u, u svakom slucaju namadm se da ce Rusi biti dovoljno stalozeni i razumni da odgovore sredstvima koje nece podrazumevati vojni sukob sa NATO-m, vec da ce se josh jace usresrediti na unistavanje Al Kaide i IS-a

Maki

pre 8 godina

Promasili ste ceo fudbal. Nije poanta je li bolji f16 ili suhoj...vec se radi o tome da ocito turci imaju veca kohones nego sto ste mislili. Tvrdili ste da nemaju hrabrosti srusit ruski avion, a kad ono ipak imaju. Ima i karta koja dokazuje da su usli u turski zracni prostor.

Don

pre 8 godina

Rusi su trebali znati da se ne smiju približavati turskom vazdušnom prostoru. Turci su upozoravali i opalili. Nema za*****cije s Turcima.

vlada

pre 8 godina

"Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren raketom sa zemlje. Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima."...
Rusko ministarstvo odbrane ČAK NI NE ZNA da li je avion oboren protiv-avionskom raketom zemlja-vazduh ili samonavodjenim raketama vazduh-vazduh lansiranih sa turskih F-16s.???
Ako je ruski Su-24 povredio turski vazdušni prostor turci su imali apsolutno legitimno pravo da ga obore, što bi uradila svaka, iole, zemlja koja insistira na poštovanju svoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Otreznite se mamurluka svoje votke!!! Turska nije Ukrajina!!!

topcidera lepsa strana

pre 8 godina

Ufff ne mirise na dobro. Izgleda je da je Patriot oborio Ruski Su-24. Videcemo odgocor Putina ali nesto ne verujem da ce da bude preterano zestok. Ipak nikome nije do Armagedona.

Seka

pre 8 godina

Saudijska arabija je kao sunitska zemlja nauruzavala tu takozvanu ID, i to oruzjem USA.Kao sunitska ona je uvek bila protiv seita i Irana, pa prema tome i protiv Hezbolaha kao hriscana i Basara Asada koji se zalaze za sekularnu Siriju.
A ta Turska bi morala da zna da taj NATO nece da bude isti kao pre dogadjaja u Parizu.Verovatno bice prestrojavanja njegovih clanica.

Nemanja

pre 8 godina

@ (Lana, 24. novembar 2015 12:44)

Ma jok, nego sta ce, da zarate zbog ovoga? U periodu hladnog rata je SSSR oborio na destine USA aviona koji su spijunirali, i suprotno. Pa nije otpoceo hladni rat. Jer to se zove politika! Nece sigurno zaratiti zbog jednog aviona, naravno da ce primeniti neke politicke mere...

Prođe zima, dođe nova zima.

pre 8 godina

Bog te mazo al ljudi navijaju za Tursku i ISIS ovde. Vise nista ne razumem. Ovolika radost sto je oboren ruski avion je neshvatljiva.

(Zoran, 24. novembar 2015 13:21)

Intimno mi je jako žao gotovo sigurno nastradalih ruskih pilota i daleko od toga da navijam za Tursku i ISIS, ali posmatranje nerviranja srpskih, najčešće potpuno praznoglavih, rusofila je prosto nemerljiv užitak. Po stoti put Rusi i rusofili dobijaju šljagu od sudbine preko face i po stoti put nas uveseljavaju ovim "e, sad ćete da vidite" pričama. Šta bi sa onom prethodnom pričom da će Evropa da se smrzne bez ruskog gasa i da će Rusija u saradnji sa Turskom da napravi drugi gasovod umesto Južnog toka? Kada ćete shvatiti da je Rusija respektabilna regionalna sila koja se teškom mukom, vidimo kako, (ne)snalazi ni u prvom komšiluku, NATO im izašao na ne zna se koliko granica, a ne vama da vraćaju Kosovo silom?

Doroslovacki

pre 8 godina

Ne sekirajte se, polonijum moze imati dalekosezne posledice. Posebno za one koji mu se i ne nadaju. Rusi, ako su pametni, ovo mogu da iskoriste kao "pregovaracko sredstvo" kontra Turaka. Videcemo sta ce biti. I ne, nece biti WWIII, barem nee ovog trenutka i ne zbog ovog povoda.Ovo se zove sah-partija.

Rista

pre 8 godina

Rusi će smisliti već kako da im odgovore. Ne vojno, jer Rusija nema trenutno ništa u Siriji čime bi mogla da ugrozi tursko RV i PVO, koje su među najmodernijima na svetu. A i takav potez bi doveo svet u predvorje novog svetskog rata.

Ali ovo im sigurno neće proći tek tako...

John

pre 8 godina

(Seka, 24. novembar 2015 13:43)

Podela na šiite i sunite je najgrublja moguća podela, nešto kao kad bi se reko da je hriščanstvo podeljeno na pravoslavce, katolike i protestante. Nije netačno, ali je daleko od pravog stanja. Kao što u hrišćanstvu imamo rimokatolike, pravoslavce pod Vaseljenskom patrijaršijom, Kopte, Jermene, Etiopljane, Anglikance, Luterane, Evangelsite...
tako i u islamu ima svašta... Salafizam, Vehabizam, Sufizam...
Alaviti, Haridžti...
A i u okviru šiitskog i sunitskog islama ima raznih i različitih grupa. Islam nije ni izdaleka jedinstven onako kako se misli.
Naravno, ne treba posebno napominjati da se neke od grupa međusobno mrze otprilike kao katolici i protestanti u srednjen veku, toliko da su spremni da protiv "ovih drugih" čak i Izrael zovu u pomoć (po logici "neprijatelj mog neprijatelja...")

rusofilske zelje

pre 8 godina

@aseb,
ma da je i glineni golub oborise ga Turci. Dzabe tebi rusofilsko srce zeli nesto drugo ali je istina da Rusi samo nuklearnim naoruzanju pariraju.

Stefan

pre 8 godina

Rusi su danima jos od pocetka njiihove akcije u siriji povredjivali u vise navrata vazdusni prostor turske ocigledno razmisljajuci da im turci ne smeju nista.Turska je ocigledno resila da pokaze zube i da se predstavi kao sila koja nece tolerisati prisustvo nikoga u njihovoj zoni interesa sto sirija svakako jeste,e sada cemo videti kako ce rusi reagovati na ovo da li ce spustiti loptu ili ce zastiti svoje interese.

...

pre 8 godina

svi vi rusofili koji prizeljkujete treci svetski rat, taj rat se nece voditi ne znam ni ja gde, vec svuda oko vas.. ne mogu da vas razumem ljudi..

yes....

pre 8 godina

Naravno da ima karta gde je uso a gde izasao.I Rusi to znaju dobro.Rusi su mislili da Turci samo opominju.Kroz dvoriste nema prolaza bez odobrenja.

Srbin usa

pre 8 godina

Rusi treba da se vrate medju normalne drzave jer i ako su im gradjani za politiku praznoglavi i imperijalisti u dusi, u pitanju je veliki narod s puno potencijala.
Sto se tice nasih rusofila, neko dole napisa praznoglavci.
To je ista skupina koja je glasala milosevica, isprnih mozgova,mrze zapad a ne shvataju da su izdoktrinirb

turkiyeeee

pre 8 godina

Evo u sta god ko hoce klasim se da Rusi ne smiju Turcima nista povodom ovoga.
Klasican samar Rusi primili i zdravo.
Mogu se "dizati" gore skandinavcima da su sila al kod Turaka to ne prolazi.
Dobili su upozorenje a tada su rusofili ovdje pisali "ma ne smiju ih turci mrko pogledati" a sad????
Dakle,bolje im je da se ne kace sa turcim.
Proguglajte malo o Turskoj vojsci i vazduhoplovstvu

andreas kisser

pre 8 godina

(andreas kisser)
Nemas ti brajle pojma o cemu pricas, vidi se da zivis na zapadu (kao i ja) i da si zatrovan njihovom propagandom. NE POSTOJI umerena opozicija, postoje pored IS, Al Nusra Fronta i Islamskog Fronta bezbroj manje frankcije (oko 1200) koje se sve bore za neke svoje licne interese. Zajednicko im je da svi pripadaju narodu Sunita (kao Turci, Saudijska Arabija, Katar i sl. koji ih zajedno sa USA i finasiraju) i da hoce da preuzmu vlast u Siriji i da proteraju i istrebe ostale narode (sto im je vec na severu i istoku u velikoj meri i uspelo). Svi oni imaju isti cilj i vrana vrani nece oko da iskopa.
(pera, 24. novembar 2015 13:04)

i bas sam zatrovan? objasni mi samo kako si mi konkretno odgovorio na moj komentar? na stranu to sto tvoj komentar pokazuje neka elementarna neznanja: suniti nisu narod, ocigledno ni to ne znas. suniti su i kurdi - ako nisi znao. ako vec govorimo o tome ko koga hoce da istrebi, sirijski hriscani su pod asadom najvece probleme imali upravo sa kurima na severu - koji su vam sada good guys, a koji su - uz sve svoje kvalitete - bili najzaostaliji narod u siriji! kako znam? pa tako sto sam celu siriju u bliski istok detaljno proputovao u tri navrata. a izjava da su svi oni isti i valjda zli, a samo je asad bio dobar je tek komedija: kao kada bi rekao da su hezbolah, hamas i recimo brigade al-akse svi jedno te isto jer se bore protiv izraela! jel znas uopste o cemu govorim!? pre nego sto se sledeci put javis da kritikujes nauci nesto!

andreas kisser

pre 8 godina

andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)

Niste upravu. Rusi ni ne kriju da bombarduju sve teroristicke grupe. U ovom konkretnom slucaju, po mapi na koju se pozivate, avion je pao na teritoriju grupe koja se zove al-Nusra front, sto je ogranak Al-Kaide u Siriji. Sto se pilota tice potvrdjeno je da su jednog zarobili tzv. pobunjenici, a drugi je, nepotvrdjeno, nazalost mrtav.
(Pontifex Maximus, 24. novembar 2015 12:34)

hvala na korektnom odgvoru. avion je pao severno od latakije, 4 km unutar sirijske teritorije. to je teritorija koju kontrolise slobodna sirijska armija. proverite jos jednom vase podatke. ukoliko sam u medjuvremenu nesto propustio, izvinjavam se i korigovacu moj prvobitni komentar. srdacan pozdrav

branislav popović

pre 8 godina

Mogu da razumem da se čitaoci lepe za ovakve vesti. Ali ne mogu da verujem da daju ovako besmislene komentare iz glave kako kome padne na pamet. Gledajmo ljudi moja posla.

dzoni

pre 8 godina

Oba pilota su ubijena od strane tzv "pobunjenika" jos dok su se spustali padobranom ..pokusali su da se spuste na deo koji drzi legalna vojska ali su ubijeni pre toga sa onim velikim mitraljezima sto imaju tzv "pobunjenici" naravno uz ono dranje al ahbar al ahbar al ahbar

Možda

pre 8 godina

Znao sam da će Ameri preko Turaka izazvati Ruse.Neće direktno.Su 24 je avion starije generacije jurišni bombarder,ako Ameri ili njihovi saveznici obore neki Su 34,35 ili Mig definitivno imaju nadmoć u vazduhu.Rusi se eventualno mogu uzdati u svoje rakete koje hvale ali to još nigde nije dokazano tako da videćemo.Što se tiče suvozemnog rata Rusi su definitivno u prednosti zato što mogu mobilisati veliku armadu i imaju ogromne oklopno- mehanozovane jedinice i tu su bez premca.Mada bolje da se to ne desi jel bi izbio sukob velikih razmera.

zord

pre 8 godina

sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.
(xyz, 24. novembar 2015 11:45)


Nista brate, i Grcka je clanica NATO.

Milojko

pre 8 godina

"turci su upravo objavili da su deset puta upozorili posadu aviona da napusti turski vazdusni prostor.........

mnogo je bitnije medjutim nesto na sta niko od vas nece obratiti paznju jer ste zaslepljeni spinovima o navodnom putinovom 'unistavanje' ISIL-a. u zoni gde je ovaj avion oboren, oko severo-zapadne granice sirije sa turskom, nema dzihadista!!..
(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)"

1. Turci nisu upozoravali ruse, nego su ih samo gadjali s ledja (da, bez upozorenja)
2. Ovi tvoji "ne-dzihadisti" sto su brze-bolje objavili snimke

- pada ruskog aviona uz histericno divljanje "Alah akbar!!!"
- ubijenog pilota (naoruzane snage, Zenevska konvencija!)...
- snimke unistavanja helikoptera (naoruzane snage, americki TOW!)...

da se pokazu sta su oni u mogucnosti.. ne daju ni najmanji razlog da pomislim da su neka miroljubiva i casna skupina... kao ni vecini NEUPUCENIH ali RACIONALNIH gledalaca tih klipova..

Tako da ja nemam nikakav problem da prihvatim sa ruskim aktivnostima koje su se nastavile bas na tom terenu posto su evakuisali prezivelog pilota.

Tako da i pored tvog znanja, imam utisak da rusi i saudijci ipak bolje znaju sta se njima tamo desava i sta im je raditi..

Verujem Putinu da hoce da udari zmiju u glavu, a ne po repu... dosta mu je terorizma.. toga ostali svet nije svestan.. jos

prizrenac

pre 8 godina

Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost.

Akakije Akakijevič

pre 8 godina

Opšte poznata ruska bahatost i demonstriranje moći. Upozorili su ih, ali ne, ko vas j... mi smo Rusi, ne možete nam ništa. Naročito ako su mu ga jutros oficiri dali malo više po votki. Kakav Treći svetski rat, kakvi bakrači, malo će da galame zbog ove šamarčine, pa će da ućute, dolari koje dobijaju od Turske za gas su im važniji od ponosa.

Neko nas posmatra

pre 8 godina

Piše u vesti ispod da su ih Turci 10 puta za pet minuta upozoravali da im ne narušavaju prostor a Rusi mangupi.Još jednom su Rusi to uradili,Turci su bre sila neće oni da trpe onog patuljka Putina i njegove podmukle ideje.

jatagan

pre 8 godina

Bravo Turci. Rusi naucili u Skandinaviji i Baltiku da se sa njima cile mile. Ovo ce da razdrma one pospanke u Putinovom novom ratnom kabinetu. Sada da vidimo kako ce protiv NATO clanice bacuska Putin.

Nesto u Ukrajini

pre 8 godina

Rusi ce progutati knedlu i nece biti nista. Nesto malo diplomatskog junacenja. Ipak je to NATO zemlja i osim diplomatije nece smeti nista drugo da urade. Mada ce Putin morati da potvrdi svoju "muzevnost" da ne bi razocarao one koji mu se dive. Tako da ocekujem da ce da udari na neke slabe. Recimo neki "cvrst odgovor" u Ukrajini, tamo gde nemaju ni hleba da jedu. A na NATO zemlju, e tu ce samo da grize usne i bude "cvrst" diplomatski. Od vracanja pilota ce napraviti "pobedu" kao kad je Sloba pobedio NATO.

Ne bih vas više zadržavao...

pre 8 godina

Skinula ga dva turska F-16 dok si reko "ašov" posle 10 upozorenja u intervalu od 5 minuta. Toliko o dominaciji ruske vojne tehnike nad NATO naoružanjem. :-)

vala

pre 8 godina

Dobro je sto su se piloti spasili, ali Rusi su zaista preterali. trebalo je ovako nesto odavno da se desi. Vec mesecima upadaju u vazdusne prostore Svedske, Finske, Norveske , Turske ....ponasaju se kao deca. A to kako ce RUsija da se sveti su stvarno smesni komentari.

....

pre 8 godina

Previse ste uzdigli Rusiju.Turci su sigurno znali ciji je avion,pa i ako je Ruski oni su ga obirili bez straha.Turska nije Ukrajina ili Sirija vec jedna izuzetno vojno jaka i naoruzana zemlja pa ce i Rusija vise puta da razmisli sta im je cinit

termit

pre 8 godina

Kako NATO i Turci rade. Dali su Rusima priliku da se izvuku kada su dva puta pre toga povredili Turski vazdušni prostor i jednostavno im rekli da trećeg puta neće biti. Tako je i bilo. A Rusi samo mogu da kukaju i da nauče lekciju šta ih čeka ako još negde naprave bilo kakvu glupost. Nema više pregovora sa Rusima oko ovakvih i drugih gluposti. NATO će reagovati baš ovako. Inače Turska ima svako pravo da zaštiti svoj vazdušni prostor i to im ni neki Rusi ne mogu osporiti.

veerghoen

pre 8 godina

Turci bitno ne udaraju na ISIL. Njima smetaju francuski i ruski avioni. Ne smetaju im dobavljaci nafte i kupci oruzja. Nek se stidi Turska zbog takve politike.

Millennium

pre 8 godina

Čitam vest, i u fazonu sam pa dobro, bitno da su piloti preživeli, ovo je očekivano, s'obzirom koliko imaju naleta na dnevnoj bazi, morala je i ID da obori koji ipak su dobro naoružani. I ćorava koka neko zrno ubode, i onda pročitam da je aviona oborila Turska i zaledim se. Bilo da su povredili vazdušni prostor ili ne, oborili su avion Rusije, i sumnjam da će ovi tek tako da pređu preko toga. Ovo je jako opasna situacija. Sada Rusi imaju izgovor da napadnu svaki turski avion koji uđe u vazdušni prostor Sirije.

Haris

pre 8 godina

A nigdje ne pise da je bio ugrozen Turski vazdusni prostor i da su ignorisali desetak upozorenja, to ne pise. Bitno je da strucnjaci komentarisu.

realno

pre 8 godina

Turci da se mole bogu da je u pitanju bio sirijski avion, a ne ruski.
(WW3, 24. novembar 2015 09:29)

Turci su pod kišobranom NATO-a i ne moraju ništa da se objašnjavaju sa Rusima. Upozoreni su nisu se osvrtali. Oborili su ga jer su tako u mogučnosti i sljedeći put ima da Rusi promisle. Možda im bahatost prolazi u Ukrajini ali ovo je NATO-ov prostor. Ovdje ih niko ne zarezuje.

Mirsad

pre 8 godina

Turci su vise puta i pre ovoga upozoravli Rusiju. Sad se i desilo to sto je nagovestavano. Hajteri nista od rata jer nije Rusija toliko luda da se upusti u vojne igrarije sa Turskom. Sama Turska je mocna drzva a i calnica Nato pakta. Rusija ce malo galamiti i sve ce ostati na verbalnim pretnjama jer zasigurno taj rat nikad nebi mogli dobiti a to bi bila i velika steta za Srbiju jer je veoma blisko povezana sa obe drzave.

muuuuu...

pre 8 godina

Tako treba!
Rusi već mesecima provociraju, pa je ovo bio očekivani događaj...
Loša vest je to da ovo može biti povod za neposredan sukob između Rusa i NATO, što može doneti nesagledive posledice.

Nidža

pre 8 godina

улазак војног авиона у ваздушни простор једне земље, без одобрења те земље, је поведа њене територије. у суштини, ако је руски авион ушао у ваздушни простор турске, а ови су га због тога оборили, не видим шта је спорно. то је одлика озбиљне државе, да штити све своје границе увек и свуда...

nekada bivsi

pre 8 godina

retko komentarisem u zadnje vreme i ne svidja mi se razvoj situacije, kao ni licemerno ponasanje Turske kojoj je samo interes da Kurdi dobiju Kurdistan ali van teritorija Turske... ali moram pitati sve ove koji osudjuju sledece pitanje. Sta radi vojna aviacija i PVO jedne suverene zemlje kada neko povredi njen vazdusni prostor?! Sedi i gleda?
Posle nekoliko upozorenja u proteklih par sedmica, ovako nesto je bilo ocekivano. Dal je dobro? Ne, nije. Ali iskreno, ma koliko nam Rusi lezali ili ne na srcu, ovo je dirketno njihova provokacija na koju su dobili odgovor.

vlada

pre 8 godina

"Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren raketom sa zemlje. Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima."...
Rusko ministarstvo odbrane ČAK NI NE ZNA da li je avion oboren protiv-avionskom raketom zemlja-vazduh ili samonavodjenim raketama vazduh-vazduh lansiranih sa turskih F-16s.???
Ako je ruski Su-24 povredio turski vazdušni prostor turci su imali apsolutno legitimno pravo da ga obore, što bi uradila svaka, iole, zemlja koja insistira na poštovanju svoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Otreznite se mamurluka svoje votke!!! Turska nije Ukrajina!!!

Bosanac

pre 8 godina

Nema šta da radi u turskom vazdašnom prostoru,čiji god da je...Kad turski avion uđe u ruski ,nek ga i oni sruše...Postoje međunarodna pravila koje treba svi da dodržavaju bez obzira o kome se radi i ne treba od muhe pravit međeda...A vi što se busate u prsa,priželjkujući konflikt većih razmjera između bratske vam Rusije i ostatka svijeta bi trebali da znate da Putin nije budala i da u svakom slučaju neće zbog jednog aviona da izazove III svjetski rat...Ma još ste vi balavi,nemate pojma o životu...

aca

pre 8 godina

Apsolutno sam uveren da ako Rusi rese da Turcima odgovore vojno da ce slediti nekoliko nuklearnih udara po vecim gradovima i vaznim vojnim postrojenjima i to ce biti kraj turske drzave.
Rusija nece dozvoliti da Turci mesecima dobuju nekim raketama srednjeg dometa ruske gradove koji su blize Turskoj. Ujedno ce NATO-u zapusiti usta jer oni zbog Turske nece rizikovati kraj sveta. Da udare na London, Njuork drugacije bi bilo ali za Istambul tesko da ce izbiti svetski rat.

Djordje NS

pre 8 godina

Baš da vidimo dali će im opet pasti na pamet da ulaze u tuđe vazdušne prostore kad god im se prohte. A to što rusofili kmeče je sasvim druga stvar. Ionako su stalno prozivali Turke prilikom prethodnih upada ruskih aviona, a na koje su se Turci žalili, da ih obore ako smeju. Jeste li sad zadovoljni?

Arhitekta

pre 8 godina

Ne znam zasto ste toliko sigurni da ce sada Putin da uradi ne znam ni ja sta da bi se osvetio Turskoj!? Turska ima brojnu i mocnu armiju i Putin bi morao da dobro razmisli o svojoj reakciji pogotovo sto su i u proslosti ratovi izmedju ove dve zemlje zavrsavani bez pobednika. Turci su jaki i ne plase se Rusije. Zalosno je sto Turci indirektno pomazu ID da bi slomili Kurde. Podrska svima u borbi protiv ID.

Реалан

pre 8 godina

Не знаш ко је овде гори - Руси што уопште улазе у турски ваздушни простор и што дозволе да их ови оборе или Турци што обарају ове што се боре против против исламске државе...

andreas kisser

pre 8 godina

turci su upravo objavili da su deset puta upozorili posadu aviona da napusti turski vazdusni prostor, pre nego sto su poslali dva f-16 koji su navodno oborili avion, a ne raketa ispaljena sa zemlje. rusi sa njihove strane negiraju da je avion oboren unutar turskog vaz. prostora.

mnogo je bitnije medjutim nesto na sta niko od vas nece obratiti paznju jer ste zaslepljeni spinovima o navodnom putinovom 'unistavanje' ISIL-a. u zoni gde je ovaj avion oboren, oko severo-zapadne granice sirije sa turskom, nema dzihadista!!! ko prati pazljivo vesti zna dobro da su rusi, otkad su poceli sa bombardovanjima 30. septembra, pocetnih nedelja bombardovali uglavnom pozicije vojske sirijske opozicije. tek u poslednje tri, cetri nedelje su se fokusirali na ID. rusi su u siriju otisli pre svega da bi zastitili asada, kao sto su se i amerikanci u pocetku samo fokusirali na asadovu vojsku da bi pomogli opoziciji. sve ostale bajke o nekakvom ruskom "unistavanju" ID - bar do trenutka obaranja ruskog aviona nad sinajem, postoje samo u glavama rusofila. zao mi je, ali to su cinjenice! dok su se francuzi, zapad i rusi opasuljili, ID vec kontrolise sta kontrolise... a opasuljili su se tek nakon sto su im se desili pariz i sinaj. a sada vise nista ne moze da se uradi protiv ID bez kopnene invazije.

nadam se samo da su piloti zivi i da ce ih pronaci turska vojska, a ne neka od sirijskih frakcija.

Logika

pre 8 godina

Da, avion je ruski i kakve su to nebuloze da će ovo biti početak III Svetskog rata? Šta će Rusija da uradi u znak odmazde što je jedna NATO članica oborila njen vojni avion iznad svoje teritorije - da neće možda da napadne NATO? :-) Igrala se Rusija dugo vremena avijacijom, zaigrala se, preigrala se i usledila je logična i dugo najavljivana šamarčina. Od sad će malo više brinuti kuda joj lete vojni avioni i gotovo...

todos

pre 8 godina

Ne mogu ni da zamislim kakva će sad odmazda Rusije nad Turskom da bude. Neka se Turci mole Alahu a mi Bogu da ovo prođe ko automobil kad poprska pešaka na pešačkom prelazu!

leon

pre 8 godina

(Divljačina, 24. novembar 2015 10:19)
Izvinjenja? Piloti su uhvaceni, kruze vesti da je jedan i ubijen. Da li mislis je Putin kao Boris Tadic, da se izvinjava za svoje poubijane ljude? Prijatelju ako su sila, a jesu, ako su ozbiljni, a jesu, nece proci bez raketa po Turskim glavama, u to budi siguran...

Ecce homo

pre 8 godina

Tako se brani svoja drzava.Bravo za Tursku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Dragan, 24. novembar 2015 11:29)

Tako se brani Islamska država.
Sramota i za tebe i za Tursku.

Hmm

pre 8 godina

Slabo se vidi ali ono sta licno naslucujem mi se ne cini dobro. Silueta mi lici na Su-34 koji i ima 2 clana posade. Ako je to tacno, u pitanju su Rusi sto prilicno komplikuje situaciju.

aseb

pre 8 godina

Su 24 je frontovski bombarder,da naucim ove neznalice sto se loze na NATO i US,napravljen da nosi 8 t v-z tovara sto znaci da uopste nije problem bilo kom lovackom avionu da ga obori.Tako da dzaba slavite i pisete hvalospjeve o f-16,ako ga je on oborio. Oborio bi ga i lovac iz sezdesetih kad leti bez pratnje,a pogotovo kad piloti neocekuju da budu gadjani.
Turci su obicne hinjare,koriste klauzulu o zajednickoj odbrani svih clanica NATO,pa se malo busaju,jer znaju da nikom nije do opsteg rata! Nevolja je ako Rusi ipak odluce da odgovore na neki vojni nacin,sumnjam da ce neki Rumun,Grk,Spanac,Nijemac,pa cak i ostali rizikovati svoj lagodan zivot zbog njih.
S 400 iz baze u Latakiji pokriva 200 km njihove teritorije u dubinu,nebih se bas toliko osilio,moze svasta njihovo da padne,a i desava se da krstarece rakete zaglupe i skrenu,dokazi da nije tako kad te pogodi.

bojan

pre 8 godina

Nece da bude nista. Ama bas nista. Ovaj samar je nemenjen upravo Putinu, da se spusti malo na zemlju, da ne cacka gde ne treba . Reakcija Rusije bice diplomatska, primljeno k'znanju, hvala lepo. Lekcija naucena, necemo vise u Turski vazdusni prostor. I nista vise.

Swarog

pre 8 godina

Avion je ruski. Sta tu ima tu da se kalkulise kad su Rusi potvrdili. Ti Turci su mnogo prgavi. Sad i ako je avion bio par minuta u njihovom vazdusnom prostoru nikom nista, nije im leba jeo, pogotovo kad se zna da tamo besni rat. Da ce odsada bti nesto mnogo drugacije ili da ce nesto narocito da se desi ne verujem. Sta Rusija tu moze, nece valjda da napadne Tursku? Prvo to bi bio napad na NATO i drugo Rusija Turskoj ne moze konvencionalno na Sirijskoj granici nista. A i bilo gde drugo.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Primetio sam da Bošnjaci ,,krišom,, navijaju za ISIS i Turke,a da ih na drugoj strani (kao) javno osuđuju.
...
*Nije vam ovo verski rat tipa Hrišćani vs. Muslimani.,Ovo je borba protiv terorista koji su pretnja za Evropu,i ceo svet.
*I neće NATO ,,tući,, Ruse,niti će Rusi ,,tući,, NATO, jer su sada Rusi,Francuzi i Nemci na istoj strani.
...
*P.S.I da li vi Bošnjaci znate da je baš vaš Federativni (Muslimanski) deo BiH glavni izvor vehabija,i džihadista u EU.,I da vi pri tom ne radite ništa da to sprečite-nego još navijate i za njih.
*I budite svesni da niste Turci! Vi ste obično Jugoslovensko pleme sa Srpskohrvatskim jezikom (baš kao i mi svi ostali YU narodi), i zato se osvestite, i prekinite da podržavate ekstremne teroriste (koji su ovaj put baš muslimani.

Don

pre 8 godina

Rusi su trebali znati da se ne smiju približavati turskom vazdušnom prostoru. Turci su upozoravali i opalili. Nema za*****cije s Turcima.

Lana

pre 8 godina

Sada će se pokazati kolika cojones Ruje zapravo imaju (tj. nemaju), živi bili da će sve ostati na nivou diplomatskih pretnji i prepucavanja.

Prođe zima, dođe nova zima.

pre 8 godina

Bog te mazo al ljudi navijaju za Tursku i ISIS ovde. Vise nista ne razumem. Ovolika radost sto je oboren ruski avion je neshvatljiva.

(Zoran, 24. novembar 2015 13:21)

Intimno mi je jako žao gotovo sigurno nastradalih ruskih pilota i daleko od toga da navijam za Tursku i ISIS, ali posmatranje nerviranja srpskih, najčešće potpuno praznoglavih, rusofila je prosto nemerljiv užitak. Po stoti put Rusi i rusofili dobijaju šljagu od sudbine preko face i po stoti put nas uveseljavaju ovim "e, sad ćete da vidite" pričama. Šta bi sa onom prethodnom pričom da će Evropa da se smrzne bez ruskog gasa i da će Rusija u saradnji sa Turskom da napravi drugi gasovod umesto Južnog toka? Kada ćete shvatiti da je Rusija respektabilna regionalna sila koja se teškom mukom, vidimo kako, (ne)snalazi ni u prvom komšiluku, NATO im izašao na ne zna se koliko granica, a ne vama da vraćaju Kosovo silom?

turkiyeeee

pre 8 godina

Evo u sta god ko hoce klasim se da Rusi ne smiju Turcima nista povodom ovoga.
Klasican samar Rusi primili i zdravo.
Mogu se "dizati" gore skandinavcima da su sila al kod Turaka to ne prolazi.
Dobili su upozorenje a tada su rusofili ovdje pisali "ma ne smiju ih turci mrko pogledati" a sad????
Dakle,bolje im je da se ne kace sa turcim.
Proguglajte malo o Turskoj vojsci i vazduhoplovstvu

Maki

pre 8 godina

Promasili ste ceo fudbal. Nije poanta je li bolji f16 ili suhoj...vec se radi o tome da ocito turci imaju veca kohones nego sto ste mislili. Tvrdili ste da nemaju hrabrosti srusit ruski avion, a kad ono ipak imaju. Ima i karta koja dokazuje da su usli u turski zracni prostor.

xyz

pre 8 godina

Sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.

Srbin usa

pre 8 godina

Rusi treba da se vrate medju normalne drzave jer i ako su im gradjani za politiku praznoglavi i imperijalisti u dusi, u pitanju je veliki narod s puno potencijala.
Sto se tice nasih rusofila, neko dole napisa praznoglavci.
To je ista skupina koja je glasala milosevica, isprnih mozgova,mrze zapad a ne shvataju da su izdoktrinirb

sudija

pre 8 godina

Ovo je isto kao da su igrali CSKA i Galatasaraj a mi se raspravljamo da li je bio penal ili nije...koga briga, kakve to veze sa nama ima aman.

ivo

pre 8 godina

Indikativno je da se ruska strana ne oglasava,kad je turska vojska oborila prije mjesec dana mig-29,rusi su za pola sata reagovali da su se njihovi avioni svi vratili u bazu

kögel TIR.

pre 8 godina

Koliko su ovde ljudi napaljeni na rat ja nmg da verujem ... ima neceg divljeg u nasem narodu definitivno .. Iz vecine ovakvih vesti po komentarima se stice utisak kao da neko jedva ceka da se i ovde pocne sa zveckanjem oruzja. Kao da nam nekako fali malo toga kao da nam nije bilo dosta.

Vladimir

pre 8 godina

Ovde neki aplaudiraju Turskoj.Turska podržava ISIS,Turska ubija Kurde a pri tome zanemaruju činjenicu da postoji mogućnost da je avion oboren nad nebom Sirije.Možda se Rusi bahate ali opet kao Srbin sam dobro upoznat sa NATO propagandom tako da sam skeptičan koliko tu ima istine.Prokletnici iz NATO-a,nisu bili još na strani pravde otkad su osnovani.

Malo se prebacite u prezent

pre 8 godina

Oborio bi ga i lovac iz sezdesetih kad leti bez pratnje,a pogotovo kad piloti neocekuju da budu gadjani.

(aseb, 24. novembar 2015 12:42)

A zašto je leteo bez pratnje i dokle će svaka tužno-prkosna rusofilska priča da odiše futurom? Mogu da se kladim u svu pokretnu i nepokretnu imovinu da Rusija neće preduzeti bilo kakvu vojnu akciju protiv Turske.

slobodan

pre 8 godina

neverovatno kako su turci naivni!ucinili su veliku uslugu amerima,ovo im nije trebalo.ocekujem odgovor rusije!zarad nato-a stavljaju sebe u vrlo nezgodnu situaciju.

rusofilske zelje

pre 8 godina

@aseb,
ma da je i glineni golub oborise ga Turci. Dzabe tebi rusofilsko srce zeli nesto drugo ali je istina da Rusi samo nuklearnim naoruzanju pariraju.

istinu_govorim

pre 8 godina

U zabludi ste ako mislite da ce Rusi objaviti rat Turcima zbog ovog incidenta. Ni teorijski to nije ostvarivo, zaista nije, jer bi Rusija natovarila sebi na ledja osim Turske i citav Nato i Amere, a od ruskih "saveznika" prije svega Kina, Indija i Iran da li su spremni pomoci Rusiji? Vjerovatno ne, osim ako nemaju neki velik interes, tako da trebamo realno gledati na situaciju, ocekujem da ce Putin prvi smanjiti tenzije.

Markovic

pre 8 godina

Avion na snimku je SU-24. E sad, ciji je... I sirijska vojska i Rusi u Siriji imaju taj tip. Sirijski vise dejstvuju na jugu zemlje, a ruski oko granice sa Turskom.

Mr Joker

pre 8 godina

@neko iz mase

Niko normalan ne zeli da dodje do veceg sukoba, ali kako mozes tvrditi da je turska vojska znacajno modernija od ruske. Turci od najmodernijih aviona imaju F-16 koji leti vec 40 godina, a jos uvek koriste i F-4 koji je vrsnjak sa Mig-21 koji Rusi odavno vise ne koriste. Da ne govorim o protivvazdusnim sistemima, mornarici, oklopnim vozilima gde su Rusi u prednosti i po kolicini i po kvalitetu. Zatim tu su i balisticke rakete dugog dometa, pa krstarece rakete, sve ono sto Turci nemaju. I naravno najvaznije od svega, Rusi imaju najveci nuklearni arsenal na svetu. Sve ovo pobrojano govori da Turci u nekom vecem sukobu nemaju nikakve sanse. Naravno, podvlacim da se nadam da do toga nece doci jer onda odosmo svi do djavola.

Nikola

pre 8 godina

Ocigledno osveta Rusima od strane Turkse sto od pre par dana vise nemaju naftu od 10$ od ISISa ..medjutim malo su se poneli previse ako misle da od Rusa nece dobiti odgovor ..vise nema bobardovanja kurda od strane turske..prvi turski avion koji udje u siriju je history

Marko

pre 8 godina

Turci su se u ovom sukobu pokazali kao teski skotovi. Prvo, njihove firme prodaju naftu za ID, a onda i ratuju protiv Rusije. Na stranu to sto ulaze na tudje teritorije i jurcaju Kurde.

Istina i to gola!

pre 8 godina

Ovo samo pokazuje koliko su matori f16 i dalje superiorni u odnosu na ove ruske kante.
(Pera, 24. novembar 2015 10:09) # Link

Za sada je tako jer je su24 namjenjen za bombardovanje a i stari je model ako rusi ukljuce su35 da stiti ove avione neverujem da bi stigli turci ni da se pomole

Nick

pre 8 godina

Po snimku bih rekao da je Sukhoi SU-24 Fencer.
Rusi ce ovo dobro zapamtiti, ali nece reagovati, naravno.
U sustiti vodi se izuzetno napeta i na granici nerava borba.
Verujem da Rusi imaju strategiju kako da se na kraju izvuku iz cele price na njihovu dobit, jel svaki dan rata kosta kao sam djavo.
A Amerika pumpa pare i logistiku bez ogranicenja, pa ko izdrzi cuce se

Uskok

pre 8 godina

Sve, sve, ali kad likovi pišu ''Piloti-heroji'' muka me uhvati...
Pa jesu li onda i NATO piloti bili heroji '99? Pa kakav si to heroj kada sa par hiljada metara gađaš i raketiraš ciljeve, niti vidiš niti čuješ...a šta je i ko dole-neka mu je sreća na put...i ISIS i djeca i žene...rakete nemaju milosti....Heroji su ljudi koji kažu: ''ma znaš šta, nosite se svi...ja idem da SPAŠAVAM ŽIVOTE'', a ne da ih oduzimam!

MarkoNS

pre 8 godina

@Proterajte turskog ambasadora iz Moskve i prekinite diplomatske aktivnosti sa Turskom.
(Dejan, 24. novembar 2015 11:59)

Uf ala ce to da ih pogodi, bas ih briga...

dekilo

pre 8 godina

Bolje za Turke da ga nisu oborili, jer to znaci 3.svetski rat!
(Zeleni, 24. novembar 2015 09:24)
Kad bi tako lako pocinjao 3 svetski rat. Inace sta ce ruski avioni u turskom vazdusnom prostoru? Malo peckanje sa obe strane tj NATO-a, sdruge rusa. ;)

Pera II

pre 8 godina

Neće biti da je slučajno, u tom delu su turkmenska sela koja već danima bombarduju rusi. Turska štite turkmene, za koje smatraju da vode poreklo od turaka.
Inače, Turska tvrdi da je avion oboren sa F-16 posle višestrukih upozorenja o povredi prostora.

Zagor

pre 8 godina

Donekle mogu da razumem da neko voli Evropu ili SAD pa je onda valjda automatski protiv Rusije, mada ja volim Rusiju, a uopste ne mrzim Ameriku, cak naprotiv. Ali da neko u bilo kom odnosu podrzava Tursku koja je ubila toliko Srba, koja nikada, ali nikada u istoriji nije bila na nasoj strani i nikada nece, to ne mogu da shvatim. Toliki stepen mazohizma nikako ne mogu da razumem. Podrzavati nekog zbog koga i jesmo ovako zaostali u odnosu na Evropu koji su nas tlacili toliko vekova samo zato sto neko ne voli Rusiju je neverovatno. To je jako plitko razmisljanje i zato i jesmo tu gde smo i nikada necemo napredovati. Ta vrsta autodestruktivnog ponasanja gde cete podrzavati najveceg neprijatelja svog naroda samo zato sto nekog ne volite je ustvari ona najveca nasa mana i kocnica...vise volim da je komsiji lose nego da je meni dobro. Uzas

Miki

pre 8 godina

Ajde, šta se ložite. Sad će Rusija ovo, ono... Neće biti ništa. Kao što npr. nije bilo ni za pogođenu kinesku ambasadu. Tada je Lazanski lepo rekao da neće biti ništa jer su igri mnogo veći ulozi (čitaj novac) tj. Amerika je ogroman novac uložila u Kinu. I u ovom slučaju će biti slična priča jer su u pitanju mnogo veći poslovi između Rusije i Turske nego što vredi jedan avion... a niko nije ni poginuo. Biće malo dreke zbog sopstvene javnosti i to je sve.

Volimo i mi naftu

pre 8 godina

Ako su sirijski pobunjenici zarobili pilote, onda su oni bili na sirijskoj strani granice. Gde je avion pogodjen se lako moze izracunati. Rusi bi vrlo lako mogli da pozovu turskog vojnog atasea na "kaficu razgovora", pa cekati da Sirijci, ako su stvarno zarobili pilote, puste te iste pilote. Diplomatija je cudo.

qwe

pre 8 godina

Ovima sto se loze da je avion oborio F16, nek se smire malo i procitaju ceo tekst. Avio jeste pracen od strane F16 ali je oboren sa zemlje. Procitas pa komentarises.

Režiser

pre 8 godina

Da imam para, odmah bih otkupio prava na ovu vest i sve ono što će se dešavati sa tim pilotima. Potom prodao prava Di Kapriju, ili kome već. Možeš misliti, jedan kod Turkmena, drugi kod pobunjenika ! Kakav zaplet.

Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu

pre 8 godina

turska je ZLO! Godinama unazad povređuje vazdušne prostore Grčke, Sirije i Iraka i nikom ništa. Uz to su sa amerikom glavni tvorac "islamske države" njen glavni sponzor i trgovinski partner. Ali od kada je Rusija krenula u akciju nema više nafte za 10$ po barelu i to ih mnogo boli. Jedno je sigurno posle ovoga više ni jedan turski avion neće leteti iznad Sirije i severnog Iraka i vršiti genocid nad Kurdima.

Dr.Bre

pre 8 godina

Avion je pao na sirijku teritoriju. Pod pretpostavkom da je ruski avon ušao u Tursku, turski avioni nisu smeli da ga obaraju a da nisu sigurni da će da padne u Tursku. Jasno je da ruski avion nije napadao ništa u Turskoj tako da su turski lovci samo trebali da ga optprate nazad do Sirije (opet pod pretpostavkom da je uopšte Suhoi ušao u TR).

bvk

pre 8 godina

Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost.

@ prizrenac


Haha, toliko velika i mocna Turska sa sve podrskom zapada ne moze da se izbori sa napacenim Kurdima koji nemaju nikakvu podrsku iz sveta. 90-tih su cutali dok su Jermeni tukli njihovu bracu Azere. Premocna je ta Turska zaista. Jedan obican naduvani balon, koji cim neko malo bocne ima da pukne i odleti.

atom

pre 8 godina

Nije Rusima trebalo ovo (a ni Turcima). Ako Rusi nisu ocekivali ovako nesto - to je njihov propust. Ako su ocekivali i dozvolili da se desi - opet je njihov propust i na taj nacin samo pokazuju da su ranjivi. Pitanje je sta sad?

yes....

pre 8 godina

Naravno da ima karta gde je uso a gde izasao.I Rusi to znaju dobro.Rusi su mislili da Turci samo opominju.Kroz dvoriste nema prolaza bez odobrenja.

Švabo

pre 8 godina

Nisu mogli Turci da prežale što im Rusi biju po njihovoj braći iz ISIS-a. Posle se čudimo zašto je ISIS toliko jak. I ne bio jak kad ima podršku od USA, Turske i Saudijske Arabije. Gledao sam sinoć neke emisije i vesti iz USA i čak i sami novinari Amerikanci uporno postavljaju pitanja šta su to Amerikanci radili do sad u Siriji kad je toliko naftnih postrojenja i cisterni ISIS-a gotovo netaknuto bilo pre početka bombardovanja od strane Rusa.

holandjanin

pre 8 godina

Turci su oborili Ruski avion zato što Rusi bombarduju Al Nusru i ISIS i njihovo naftu koja ide ka Turskoj. U Siriju ima velika Turska manjina koja se bori na stranu Al Nusre i ISIS.

SA

pre 8 godina

Su24 je bombarder i nije opremljen za borbu protiv aviona. Bio je glineni golub turskim f16. Inace nece Putin nista da preduzme jer su ekonomski interesi jaci. Turska je glavni finansijer ISISA tako da me ne cudi polazaj ruskih aviona u turskoj.

bice gusto

pre 8 godina

Posto je cak i Evropa pocela da se okrece prema Rusiji, ameri cackaju mecku da bi opet preko NATO povezali redove svojih dupelizaca. Ovo je veoma opasna igrica, izracunao CIA da ce bilo kako Rusija da reaguje, ona biti u podredjenom polozaju. Ni u snu Turci ovo ne bi smeli samovoljno da izvedu.

RedMaster

pre 8 godina

3 sv. rat,3 sv. rat...pa znate li nesto pametnije reci osim da ponavljate kao papagaji jedno te isto..jel to zelite i prizivate ili se pravite pametni??
Sacuvaj me Boze takvih lupetanja..

Marko

pre 8 godina

Ljudi ne zalećite se sa pričama o Rusko-turskom ratu, ako je ovo avion ruske aviacije.Visoka politika je šah koji mi obicni slabo razumemo, a Putin je mnogo dobar u tome, plus je pragmatičar. Rusija jeste vojno jača od Turske, ali je Turska članica NATO. Od svega ocekujem, ako i bude ruski, da ce Rusi utvrditi da je avion oboren sa sirijske teritorije od strane pobunjenika a turska ce od SAD tajnim kanalima biti opomenuta da se ovo vise ne ponovi, naravno te garancije ce dostaviti Rusiji. Turska dobija diplomatsku packu od Amerike, Rusija umiruje svoju javnost- svi zadovoljni. Politika je čudo i ne vodi se emocijama kako mi to mislimo. Ps Video Putin na vestima da su Turci oborili ruski avion, iznervirao se i pokrenuo 3 svetski rat, malo sutra.

Analitičar Amater

pre 8 godina

Turska odmazda Rusima za razaranje rafinerija nafte u Siriji iz kojih su Turci švercovali naftu na crno od čega se finansiraju teroristi.Malo su se Turci zaigrali i preračunali...

Igor

pre 8 godina

Ako Rusi na ovo odgovore kako vojna pravila nalažu, eto rata između Turske i Rusije, a nama trećeg svetskog. A ameri diriguju sa svog kontinenta, skladište naftu kupljenu od ISIS preko turaka i zadovoljno trljaju ruke. Zlo

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Turci nisu normalni.
*Neće još WWIII, jer još se kuva,i ne zna se ko je sa kim.Ali za 2 godine je moguće sve. A mi Srbi bi ovaj put trebalo da stojimo po strani,i da se ne mešamo.,Isto važi i za Republiku Srpsku.

Cile

pre 8 godina

Cim su rusi prekinuli sverc nafte izmedju turske i islamskih terorista usledila je odmazda tih istih muslimana, turske. Vidim ja da ce ovo biti duga i topla zima ..

zamišljen

pre 8 godina

Potvrdile obe strane, Ruski SU24 oboren od strane Turskih F16, samo što Rusi tvrde da nije bilo povrede vazdušnog prostora a Turci tvrde da je bilo i da je upozoren 10 puta pre obaranja.
E sada, Turska uloga u zaštiti ID svima je podugo jasna, ID udara po celom svetu, i ukoliko se stvari zakomplikuju, pitanje je koliko bi NATO bio jedinstven i stao na stranu ID-a i Turske u ovome.
Turska se trenutno nada da su piloti živi i da neće pasti u ruke ID boraca, ako se to desi, svaki scenario je moguć.
Turska je zvanično ovim činom otpočela rat, samo je sada pitanje odgovora, osluškuje se i puls SAD, Kine i Irana, ne samo Ruski.
Kako god, Turska je stavila mnogo na kocku, a ako se sukobi prošire, biće mnogo nezgodno za ceo region.
Nije ovo samo još jedna vest!

Možda

pre 8 godina

Znao sam da će Ameri preko Turaka izazvati Ruse.Neće direktno.Su 24 je avion starije generacije jurišni bombarder,ako Ameri ili njihovi saveznici obore neki Su 34,35 ili Mig definitivno imaju nadmoć u vazduhu.Rusi se eventualno mogu uzdati u svoje rakete koje hvale ali to još nigde nije dokazano tako da videćemo.Što se tiče suvozemnog rata Rusi su definitivno u prednosti zato što mogu mobilisati veliku armadu i imaju ogromne oklopno- mehanozovane jedinice i tu su bez premca.Mada bolje da se to ne desi jel bi izbio sukob velikih razmera.

Dr.Bre

pre 8 godina

Sad Rusi mogu da dopreme najnoviji raketni sistem PVO na sirijsko-tursku granicu i odatle dejstvuju po turskim avionima duboko u Turskoj. Opravdanje može da bude da su navodno ušli u sirijski vazdušni prostor neposredno pre.

bvk

pre 8 godina

@ istinu_govorim

Hahaha, evo Slovenija, Hrvatska, Ceska, Portugal, Irska... sve same NATO sile jedva cekaju da zarate sa Rusijom zbog Turske. NATO-u treba jedan samo malo jaci test pa da ceo svet vidi kako je to fiktivna organizacija. Jedino Ameri mogu da stanu na stranu Turaka u slucaju sukoba sa Rusijom, Nemci iz milion razloga to nece uciniti, cak i za Britance sumnjan. Sad kad ste skupe premocne NATO drzave, tipa Danske, Belgije, Norveske, pa Grci koji jedva cekaju da ginu za komsije Turke. Zalosno je u sta nas narod veruje.

zord

pre 8 godina

sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.
(xyz, 24. novembar 2015 11:45)


Nista brate, i Grcka je clanica NATO.

Homo politicus

pre 8 godina

Pre ce biti da je ruski avio oborio NATO s obzirom da je Turska clanica ove alijanse.
Sada ce biti interesantan odgovor ruskog ministarstva odbrane povodom ovog slucaja.
Rusi se bore protiv terorista a onda im Turci zabiju noz u ledja.

...

pre 8 godina

svi vi rusofili koji prizeljkujete treci svetski rat, taj rat se nece voditi ne znam ni ja gde, vec svuda oko vas.. ne mogu da vas razumem ljudi..

Milos

pre 8 godina

Avion je Su 24 , ruske proizvodnje i oboren je od strane turske avijacije ili lovaca F-16. Ovo ne znaci treci svetski rat ali ce biti napeto između Rusije i Turske. Putin neće olako preći preko ovog šamara. Ostaje da vidimo u toku dana ali neće biti bez reakcije sigurno.

nezavisni laik

pre 8 godina

Laik sam za vojna i politicka pitanja i ovo sto cu napisati mozda nema nikakvog smisla. Ne ocekujem pocetak rata izmedju Rusije i Turske. Ocekujem pojacano rusko prisustvo u Siriji, Sredozemlju... Pored ostalog, razmestanje ruskih protavionskih baterija sirom Sirije i obaranje svega sto leti, a nije sirijsko i rusko. Mozda isto bude uvedeno i u Iraku. Time se Turska lisava mogucnosti da napada Kurde. Dalje, ocekujem aktiviranje svih elemenata za urusavanje Turske iznutra. Pre svega obznanjivanje veza izmedju nafte koju prodaje ID i Turske preko cije teritorije se taj sverc realizuje i omogucava finansiranje ID.

Popaj

pre 8 godina

Pero ovo samo znači da ti dobro ne čitaš,jer je Su-24 oboren sa zemlje.Drugo Su-24 je frontovski bombarder iz 1977,a f-16 lovac iz 1974 .Znači par godina razlike bombarder protiv lovca.Valjda ti je sada jasno da Rusi koriste stare avione i vežbaju pilote po Bliskom istoku.Первый прыжок и сказать хоп!

pera

pre 8 godina

Odmazda zato sto su im Rusi unistili 1000 takera i prekinuli tok jeftine nafte. Ali su se gadno preracunali, da su Rusi i malo pametni pa da sada NATOvcima vrate istom merom za Afganistan, Ceceniju, Georgiju i ostale, da naoruzaju Kurde do zube i da stoje sa strane i da se smeskaju.

goran

pre 8 godina

ovo je sasvim ocekivano, a bice jos toga.. jednostavno im rusi remete bizMis.. tj. remete ih u kradji i otimacini.. vec je svima poznato zasto su usa angazovani u siriji.. da bi otimali naftu i gas, to isto rade i turci. pre neki dan rusija je krenula da bombarduje naftne rafinerije koje je drzala isis.. ovo je sasvim ocekivano! podrska rusiji da nastavi i dalje da unistava isis i njegove saveznike, zna se ko su!

Aeryn

pre 8 godina

Bez obzira na istinitost, onaj ludak Erdogan će pre ili kasnije uvaliti svoj narod u gadne probleme. Gde ga samo nađoše od onoliko Turaka?

mmm

pre 8 godina

Kao prvo treba potvrditi da li se radi zaista o avionu ruske vojske a ne sirijske ili kurdske, jer drugima i trecima bi se Turci pre zamerili nego Rusima. Ipak vrlo je moguce da se stvarno radi o ruskom avionu, sto samo pokazuje koliko Turke sve vise boli ruska antiteroristicka intervencija. Mislim da ni u jednom ratu do sada maske nisu ovako jasno pale kao u ovom.
Sto se tice gubitka za Ruse tice, ako je avion njihov, nije veliki. Ako je Srbija jos pre 16 godina mogla da obori tada supermoderni F117, a i tada uveliko aktulni F16, ocekivano je da jedna Turska moze oboriti Su24 koji je sada vec pred penzijom bar u ruskom vazduhoplovstvu.
Mislim da Turski piloti od sada nece tako rado sedati u svoje avione.

branko

pre 8 godina

Ovo meni izgleda kao mamac, klopka. Sada na primer Sirija moze isto tako da obara SAD, britanske i izraelske avione. Ako Sirija ima, a prica se da imaju, Ruske S-300/400 rakete onda je moguce kontrolisati vazdusni prostor.
Ne mogu da verujem da se ovakvi incidenti dogadjaju slucajno. Cim saznamo ko od ovoga ima najvise koristi onda je taj ovaj 'incident' verovatno i isplanirao.

sledi nastavak

pre 8 godina

Kako stvari stoje ubijen je jedan od pilota od strane terorista koji su pod turskim plaštom. U tom delu ima i turskih obaveštajnih struktura, ubistvo pilota im se nije smelo desiti.


Odgovora će biti sigurno.

zoran

pre 8 godina

ocekivan sled okolnosti sada ce biti pitanje kako ce rusi odgovoriti na ovo obaranje... svi su tamo za borbu protiv isila ili kako ih amerikanci zovu umerene opozicije... bice pakao tamo sada

Nemanja44

pre 8 godina

Odgovor ce biti naoruzavanje Kurda i stvaranja Kurdistana a u okviru Turske Kurdima ce biti data autonomija koja ce ekonomski oslabiti Tursku i izazvace gradjanski rat.Tako bi otprilike bilo po britanskoj folozofiji a i po novoruskoj nece biti mnogo drugacije.

Изногуд

pre 8 godina

Тешко ми је да поверујем да је Турска ово урадила на своју руку. Склонији сам мишљењу да су добили зелено светло, ако не чак и подстицај. Надам се да нисам у праву, јер ако јесам овај безумни чин неће се добро завршити.

Stefan

pre 8 godina

Rusi su danima jos od pocetka njiihove akcije u siriji povredjivali u vise navrata vazdusni prostor turske ocigledno razmisljajuci da im turci ne smeju nista.Turska je ocigledno resila da pokaze zube i da se predstavi kao sila koja nece tolerisati prisustvo nikoga u njihovoj zoni interesa sto sirija svakako jeste,e sada cemo videti kako ce rusi reagovati na ovo da li ce spustiti loptu ili ce zastiti svoje interese.

andreas kisser

pre 8 godina

(andreas kisser)
Nemas ti brajle pojma o cemu pricas, vidi se da zivis na zapadu (kao i ja) i da si zatrovan njihovom propagandom. NE POSTOJI umerena opozicija, postoje pored IS, Al Nusra Fronta i Islamskog Fronta bezbroj manje frankcije (oko 1200) koje se sve bore za neke svoje licne interese. Zajednicko im je da svi pripadaju narodu Sunita (kao Turci, Saudijska Arabija, Katar i sl. koji ih zajedno sa USA i finasiraju) i da hoce da preuzmu vlast u Siriji i da proteraju i istrebe ostale narode (sto im je vec na severu i istoku u velikoj meri i uspelo). Svi oni imaju isti cilj i vrana vrani nece oko da iskopa.
(pera, 24. novembar 2015 13:04)

i bas sam zatrovan? objasni mi samo kako si mi konkretno odgovorio na moj komentar? na stranu to sto tvoj komentar pokazuje neka elementarna neznanja: suniti nisu narod, ocigledno ni to ne znas. suniti su i kurdi - ako nisi znao. ako vec govorimo o tome ko koga hoce da istrebi, sirijski hriscani su pod asadom najvece probleme imali upravo sa kurima na severu - koji su vam sada good guys, a koji su - uz sve svoje kvalitete - bili najzaostaliji narod u siriji! kako znam? pa tako sto sam celu siriju u bliski istok detaljno proputovao u tri navrata. a izjava da su svi oni isti i valjda zli, a samo je asad bio dobar je tek komedija: kao kada bi rekao da su hezbolah, hamas i recimo brigade al-akse svi jedno te isto jer se bore protiv izraela! jel znas uopste o cemu govorim!? pre nego sto se sledeci put javis da kritikujes nauci nesto!

andrijano

pre 8 godina

vidi ove bosance sto su se izlozili u komentarima...ovaj ruski avion je bombarder...a fantomi su lovci...ovaj avion nema manevarske sposobnosti da se igra...verovatno ce od sada ove avione pratiti i ruski lovci a tada znamo epilog sta ce se desiti.klasicna provokacija turske ili zbog prekida njihove nafte ili instrukcija nato kako da malo kazne ruse jer oni ne smeju.sve u svemu,smesno...

Nikola

pre 8 godina

Sad lepo nek Asad, legalno postavljeni predsednik suverene zemlje, zaduzi ruse za zastitu neba iznad teritorije cele sirije i da dozvolu za obaranje svih aviona koji se tu krecu. Pa da vidimo kako ce turci i ameri kupovati naftu od isis-a.

hypatija

pre 8 godina

Mislim da ovo uopste nije dobro. Mada, teroristi jesu prodavali naftu Turcima, tako da Turci verovatno size zbog unistavanja rafinerija, konvoja i skladista nafte u Siriji od strane Rusa. Ipak su dobijali ispod cene.

sajber kurajber

pre 8 godina

sta se palite, i da je oboren ruski, nece doci do konflikta izmedju Turske i Rusije, veliki je tu ulog da bi se direktno zaratilo zbog jednog aviona, sve ce se to ispeglati na diplomatskom nivou. A vidim da ovde neki jedva cekaju da dodje do sukoba vecih razmera, a sede kuci u toplom i piju caj, nedao bog rata nikome, a pogotovo ne nama jer smo u poslednjih 100 godina ratovali bar 5 puta, to ne bi finansijski, demografski, kako god-izdrzala ni mnogo veca drzava od nase.

mihajlo

pre 8 godina

Sultan vec brze bolje poslo vanjskog ministra u nato i un na konsultaciju, bice da neko se u...jo. Za rusenje aviona, ce Rusi da sacuvaju mirne zivce ali ali ako se nesto desi ili ne bude pusten jedan od pilota kojeg su zahvatili turkmeni, uz pomoc turske vojske, u Siriji koji se bore protiv Asada, e onda jih nece vise nista spreciti da jih pojedu cim se nadju na nisanu.

Surovi

pre 8 godina

Не знаш ко је овде гори - Руси што уопште улазе у турски ваздушни простор и што дозволе да их ови оборе или Турци што обарају ове што се боре против против исламске државе...
(Реалан, 24. novembar 2015 10:03)
Modernim avionima,koji brzo lete,granice su prilicno imaginarna stvar,a uletanje u tudje vazdusne prostore je nesto potpuno normalno , desava se svaki dan i to rade svi.
Sa druge strane turci su saveznici ID-a i rusi im nimalo ne odgovaraju,pogotovo zato sto ne ubijaju kurde,koji su neprijatelji turcima i ID-u.
Su 24 je bombarder i kao takvog ga je veoma lako oboriti sa iole pristojnijom tehnikom,tako da ovo i nije neka vest.Da su oborili strasni SU 35,to bi vec bila vest koja bi nesto znacila.
Ovo sto se desava u Siriji je svetski rat,ali se iz bezbednosnih razloga vodi u ogranicenom prostoru i vode ga trenutno Amerika i Rusija,kao i mnogo puta do sada.
Nekog velikog svetskog rata nece biti,jer svi buduci sukobi ce se iskljucivo biti mikro sukobi ,jer svaka druga opcija garantuje unistenje civilizacije kakvu znamo.Ovo takodje znaci da nekog vece menjanja granica nece biti kod drzava koje su nuklearne sile,ali cemo zato mi manji da stradamo.

Bojan

pre 8 godina

Su24 je avion iz 70ih godina. Verujem da je nesto doradjen ali nema na njemu mesta za neku ozbiljnju nadogradnju.
Su24 je avio iz generacije naseg Orla.
Kako bilo, ako smo mi, ovako bangavi, mogli da obaramo nevidljive i vidljive avione, verujem da turcima nije problem da obori avion 45 godina star.

townee06

pre 8 godina

Neće III Svetski, ali ne bi isključio pojačanu podršku Rusije Kurdima.

A ko zna, možda za koju godinu krenu i prva priznanja države Kurdistana preko pola Turske teritorije.

turska gluost je gluplja od amebe

pre 8 godina

Amerikanci su hteli da zatvore nebo nad Sirijum. Sad će ono sigurno biti zatvoreno jer ni jedan avion bez odobrenja Rusije neće biti dobrodoašao.
Amerikanci će se morati povući. Rusi će sad da vide svaki avion kao pretnju.
Ima indicije da su avion oborili sa F16....

Turska je zabila prst u oko ne samo Rusiji nego u pojedinim čalnicama NATO pakta.

Takođe Iran sad može očekivat još bolja oružija.

P.S Ne daj bože da se nešto desi pilotima koji su iskočili i da ih pohvataju tamo neki idijoti.

Алибаба и 2500 хамвија

pre 8 godina

Нисам знао да ИСИС ИС или већ како се зову ови екстремисти имају ваздухопловство у виду турских авиона.

Dejan

pre 8 godina

Da li neko u Srbiji zaista misli da ce zbog ovoga izbiti rusko-turski rat, ili cak III Svetski rat??? Pa ovo nije XIV vec XXI vek. Pobogu kakav srednjovekovni nacin razmisljanja, neverovatno.

pera

pre 8 godina

(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)
Nemas ti brajle pojma o cemu pricas, vidi se da zivis na zapadu (kao i ja) i da si zatrovan njihovom propagandom. NE POSTOJI umerena opozicija, postoje pored IS, Al Nusra Fronta i Islamskog Fronta bezbroj manje frankcije (oko 1200) koje se sve bore za neke svoje licne interese. Zajednicko im je da svi pripadaju narodu Sunita (kao Turci, Saudijska Arabija, Katar i sl. koji ih zajedno sa USA i finasiraju) i da hoce da preuzmu vlast u Siriji i da proteraju i istrebe ostale narode (sto im je vec na severu i istoku u velikoj meri i uspelo). Svi oni imaju isti cilj i vrana vrani nece oko da iskopa.

Vladimir

pre 8 godina

Jednostavna logika je da je avion srusen u Siriji.Tamo je i pao.Da je pao u Turskoj onda bi prica turske strane imala pokrice.Ali nije pao.Pao je zato sto Turska podrzava islamiste a verovatno i zbog interesa turske sa naftom.Mnogi ovde zaboravljaju da je ruski avion bio na borbenom zadatku protiv trenutno najvece svetske pretnje a ne da provocira tursku stranu.Prve reakcije sa zapada su da se oni ogradjuju od turske iako su saveznici.Zapitajte se zasto!?Zasto se neka budala koja pise komentare kojim podrzava ovaj incident ne pomisli na one jadne ruske pilote koji su poginuli u ime borbe protiv islamista ili na one jadne i neduzne ljude koji su poginuli u Parizu i na one koje tek ceka ista sudbina.Ako sam Rusofil ako ovako razmisljam onda sam u ovom slucaju ponosan sto sam Rusofil.

tosa

pre 8 godina

Ja mislim da Rusi nece uraditi nista, bas kao sto nista nisu uradili ni Turci kada su Sirijci 2012 godine oborili njihov avion. Bice malo buke i onda nista...

Rambo

pre 8 godina

Samo da se sve završi mirno izmedju ove dve velike zemlje...rat jedino odgovara Americi i Islamskoj drzavi. Nadam se da ce Putin i Erdogan imati dovoljno i mudrosti i strpljenja

Vladimir Kostic

pre 8 godina

Matematika (trigonometrija) i fizika su egzaktne nauke, te nece biti problema izracunati gde je pogodjen avion. Piloti su u rukama sirijskih pobunjenika koji ratuju protiv Asada, pa je pretpostavka da se nalaze na sirijskoj strani. Satelitski snimci postoje, koordinate takodje. Iako, smesno je ovo sto neki navijaju za Turke, kao upozoreni su 10 puta za pet minuta), a nisu se nesto oglasavali dok su ti isti Turci vijali Kurde unutar Iraka (invazija). To, verovatno, nije krsenje medjunarodnog prava nego sta? Bas bih voleo da cujem lucidan odgovor na ovo pitanje. Umesto da ISIS bude zajednicki neprijatelj, nekome je rat, a nekome brat. Da coveku ne bude zao kad po Turskoj ubijaju i vrse teroristicke napade.

schrafenzigen

pre 8 godina

Mora da postoji izvesna tolerancija prema tim minimalnim manevarskim preletima ruske aviacije preko teritorija susednih drzava u okolini Sirije, jer je tehnicki nemoguce da se u tako malom vazdusnom prostoru, kao sto je to vazdusni prostor iznad Sirije, tako besprekorno precizno izvedu svi ti aviacijski naleti, zbog brzina kojima se krecu borbeni avioni, a s druge strane upitanju su i visi ciljevi, a to je borba protivu terorizma i trenutno najgorih i najopasnijih terorista na svetu, medjutim imajuci u vidu ulogu Turske u svim tim desavanjima na bliskom istoku, a i site, ovakva reakcija njihovih oruzanih snaga ne treba ni da cudi, u svakom slucaju odmazda za ovaj varvarski anti-antiteroristicki gest trebala bi da bude sto brutalnija i surovo nemilosrdna, jer se teroristima ni na koji nacin ne sme pruzati ni najmanja nada da je bili ko uz njih, pa ma ko to bio.

oklagija

pre 8 godina

Svetski ratovi su rezirani i ukoliko nisu planirali da ga zapocnu onda ce vrlo lako smiriti situaciju. Politika se ne vodi emocijama, packi ce svakako biti ali nekog ozbiljnog sukoba na relaciji Turska-Rusija nece. Na radost Turaka naravno, nemaju dobra iskustva sa rujama.

Milan

pre 8 godina

"Ovo nije ni prvi ni poslednji sruseni avion,Turci su veliki ratnici i znaju da brane svoju,videlo se vise puta do sad,kada je interes njihov u pitanju oni ne pitaju za cenu,znam da ce mnogima ne odgovara,ali ovo je realnost."

Sto ne odgovara? Pa ako je to istina, jos je sladje sto ih je koalicija siromasnih malih balkanskih zemalja 1912-te pregazila ko plitak potok u nekoliko meseci i izbacila sa Balkana.

Petar

pre 8 godina

Ljudi koji posle svakog clanka pisete da je poceo 3.sv.rat...znate li vi uopste sta znaci svetski rat? Sta je totalni rat? Po vasoj pameti sad vec imamo 28. sv. rat posto vam svakog dana pocinje svetski rat.

dzoni

pre 8 godina

Oba pilota su ubijena od strane tzv "pobunjenika" jos dok su se spustali padobranom ..pokusali su da se spuste na deo koji drzi legalna vojska ali su ubijeni pre toga sa onim velikim mitraljezima sto imaju tzv "pobunjenici" naravno uz ono dranje al ahbar al ahbar al ahbar

disko nindža

pre 8 godina

ne razumem se baš u vojnu tematiku ali tipujem da bi odgovor Rusije mogao biti da zabrani sve prelete iz Turske u Siriju radi takozvane borbe protiv ISIS-a. Truci neće smeti bombardovati više Kurde a da ih Ruski PVO ne obara. Sve pod plaštom legitimne zaštite Sirijskog vazdušnog prostora.
Rusi moraju biti pametni, ova provokacija ne sme da spreči zajedničku akciju zapadnih sila i Rusije, što joj je i bio glavni cilj.

Grigorije silni

pre 8 godina

Pera@ nebo i zemlja razlika,24etvorka cisti bombarder i jos zastareo i jos bez odbrane pvo i trom kao krmaca a 16estka ekstra lovac bombarder;ajde neka se zaleti na obicni mig 29,tu su po godinama a on na bogalja udario;ima onde i su30 a i mig31 medjutim valja kockasta m*da imati. Elem,bas me interesuje koliki su tvrdi zivci u Putina a nadam se da nisu omekanili.

qwq

pre 8 godina

za sve ove sto se drmaju od III sv rata... on je odavno poceo
a ne mislite valjda da su Rusi krenuli u bombardovanje i da nisu ocekivali obaranja?

Petar80

pre 8 godina

Krajnje neinteligentno od strane Turske,nece poceti neki veliki rat koji vidim vecina prizeljkuje ali, Turska se sada nalazi izmedju cekica i nakovnja,Nikada ravnopravna clanica Nato pakta, Evropa istu nikada nije posmatrala kao ozbiljnog partnera, uostalom koliko godina se igra sa njom o clanstvu.Sada vec otvoreno stati na stranu terorista i gurnuti prst u oko nuklearnoj sili u usponu, krajnje glupo,svaka cast CIA. radi fenomenalan posao za "Americki nacin zivota" samo oni i Kurdi izlaze kao dobitnici ovog poteza Turaka. Rusija nece ostati nema, ocekujem zatvaranje neba iznad Sirije, i veeeliku pomoc Kurdima u podrivanju Turske drzave iznutra.U nasem narodu ima jedna poslovica koja kaze" Gde se konji igraju magarci mrtvi padaju" ;)

topcidera lepsa strana

pre 8 godina

Ufff ne mirise na dobro. Izgleda je da je Patriot oborio Ruski Su-24. Videcemo odgocor Putina ali nesto ne verujem da ce da bude preterano zestok. Ipak nikome nije do Armagedona.

Igor

pre 8 godina

@Pera - SU-24 je jurišni bombarder i nije namenjen za borbu u vazduhu. Za F16 ili bilo kog drugog lovca opšte namene, SU-24 je glineni golub. Ovde sada može da bude svašta. Osnovno pitanje je gde je avion tačno oboren. Da li je u trenutku obaranja bio u Turskom ili Sirjskom vazdušnom prostoru. Ako je bio u Turskom vazdušnom prostoru, cenim da će se naći smisleno diplomatsko rešenje (ali daleko od toga da će Rusi "zaboraviti"). Ako je oboren iznad Sirije, scenariji su mnogobrojni, a ni jedan nije dobar po čovečanstvo.

pitanje

pre 8 godina

A hoće li ovaj nemili incident ikako uticati na "strateško partnerstvo" Rusije i Turske vezano za onaj gasovod što će zajedno da ga izgrade umesto Južnog toka?

Toma

pre 8 godina

Rusi čekaju zvanične informacije o događaju. To znači da kupuju vreme kako bi doneli odluku šta činiti. Ulazak u otvoren sukob sa Turskom znači rat sa NATO a siguran sam da to ne žele. Ipak ako žele da se ponašaju kao velika sila nekakav odgovor mora da se pošalje. Kakav, smisliće Putin i ekipa.

zoran

pre 8 godina

Ovde ljudi ne razlikuju bombardera od lovca, a ostavljaju komentare. Haos.
Bolje je da nishta ne pishete, jer pojma nemate.
Odgovor Rua ce biti takav da ce "sluchajno" oboriti neki turski avion. Jasno kao dan.

Seka

pre 8 godina

Saudijska arabija je kao sunitska zemlja nauruzavala tu takozvanu ID, i to oruzjem USA.Kao sunitska ona je uvek bila protiv seita i Irana, pa prema tome i protiv Hezbolaha kao hriscana i Basara Asada koji se zalaze za sekularnu Siriju.
A ta Turska bi morala da zna da taj NATO nece da bude isti kao pre dogadjaja u Parizu.Verovatno bice prestrojavanja njegovih clanica.

Rista

pre 8 godina

Rusi će smisliti već kako da im odgovore. Ne vojno, jer Rusija nema trenutno ništa u Siriji čime bi mogla da ugrozi tursko RV i PVO, koje su među najmodernijima na svetu. A i takav potez bi doveo svet u predvorje novog svetskog rata.

Ali ovo im sigurno neće proći tek tako...

bvk

pre 8 godina

sta bi onda Grcka trebalo da radi kada turski avioni upadaju u njen vazdusni prostor? Vidim odmah Turci potrcali da zovu Nato u pomoc. Hrabri nema sta.
(xyz, 24. novembar 2015 11:45)


Nista brate, i Grcka je clanica NATO.

@ zord

Kakve to veze ima? Turska i Grcka su posebne drzave koje jedna drugoj ne mogu da zadiru u suverenitet. Izgleda da jako slabo poznajes NATO i njegovu sustinu. U ostalom, pre par godina grcki Miraz je oborio turski F16 iznad Egejskog mora, pa premocna Turska u koju se neki ovde kunu nije uradila apsolutno nista.

John

pre 8 godina

Dobro došli u 1999. godinu. Upravo je bombardovana kineska ambasada u Beogradu...
Sa "malim" razlikama: niti su Rusi Kinezi, a pogotovo Turci nisu Amerikanci. Ili - "Što je dozvoljeno Jupiteru nije i volu".

veterinar BG

pre 8 godina

(Miki, 24. novembar 2015 11:35)

Jedan pilot je poginuo, a drugog su uhvatili Turkmeni,koji se bore protiv Asada,tako da se i njemu ne pise dobro,izuzev ako ga Turska,koja ima uticaja na njih,ne izvuce zivog. Mislis da ce rusko javno mnjenje to olako prihvatiti? Avion je prosao preko turskog vazdusnog prostora na bizaran nacin,jer se tu granica Turske kao klin sirok par kilometara zabija u Siriju, sacekali su ga tu i gadjali..a za par sekundi bi i onako izasao...Ovo je bilo namerno,samo se cekao momenat.Rusija je totalno poremetila Erdoganove planove da postane "sultan na mesto sultana"...

Mirko

pre 8 godina

Turska ima bliske ekonomske i ostale odnose sa IS (ako nista drugo trguju naftom koju ima daje IS), Turska ima blisku saradnju sa josh nekim ograncima Al Kaide (nije tajna), idemo dalje: Turska je clanica NATO grupacije, ali i ~potrcko~ SAD-a, narocito u slucaju Sirije u kojoj pokusavaju da zauzmu resurse gasa i nafte. Nije sporno da li su Turski avioni oborili Ruski avion ili su SAD dale rakete Al Kaidi ili ISIS-u, u svakom slucaju namadm se da ce Rusi biti dovoljno stalozeni i razumni da odgovore sredstvima koje nece podrazumevati vojni sukob sa NATO-m, vec da ce se josh jace usresrediti na unistavanje Al Kaide i IS-a

Milenko

pre 8 godina

Uf!
Upravo ono čega su se svi pribojavali, naoružane do zuba velesile, koje predvode usijane glave.
Mnogo za.ebano vreme za biti neutralan, a opet nije lako ni stranu izabrati.

misko

pre 8 godina

Rusko Ministarstvo odbrane je potvdilo da je oboren njihov avion i tvrde da imaju dokaze da je to bilo iznad Sirije, a ne Turske. A Turci ne kriju da su ga oni oborili. Dakle nije dobro nikako.

turista

pre 8 godina

Ovo je lose..Turci nece dati Kurdima drzavu po cenu rata sa Rusima.Kurdima je glavni motiv u Sirijskom ratu da naprave drzavu ali im niko ne da.Napaceni narod

qwe

pre 8 godina

Ovima sto se loze da je avion oborio F16, nek se smire malo i procitaju ceo tekst. Avio jeste pracen od strane F16 ali je oboren sa zemlje. Procitas pa komentarises. I saljem dva komentara, a ne 20, valjda moze biti objavljeno mada sumnjam.

Srle

pre 8 godina

Ovo je jos jedan dokaz da Turska podrzava ISIL i pobunjenice grupe u Siriji svi sredstvima. Da su ti isti pobunjenici na terenu i to dobro istrenirani, obuceni jer su uspeli da uslikaju mozda i obore avion, nadju pilote i iskoriste to vec kao propagandu. Turska pokusava da isprovocira Rusiju i smanji napade na ISIL i pobunjenike jer je pritisak postaje neizdrziv i zatrpa ga nepotrebnom dimplomatijom. Putin mora da nastavi sa jos jacim napadima trenutno zaboravi na incident a onda naoruza i podrzi Kurde.

1003

pre 8 godina

nije ovo nikakav incident,vec namerno obaranje
ipak je muka kad vise ne dobijas dzabe naftu od ISILa,za uzvrat im saljes oruzije od pre 50god.

pvo

pre 8 godina

ocigledno su ih cekali da nalete....
demonstracija sile od strane NATO....
gle sad kad Rusi u javnosti iskuliraju a na terenu odlepe.....

Dante

pre 8 godina

Ne verujem da ce Rusi sada direktno uzvratiti, jer je ulog veliki ... ali nece ni zaboraviti.

A Turci samo jednom mogu da nabiju noz u ledja Rusima, ispucali su svoju sansu, sledeci put ce Rusi imati u vidu takve pretnje i docekati ih spremni.

Videcemo uskoro... Uvek u istoriji do sada Rusi su uzvracali i nisu prastali udare i provokacije... A sada

Pontifex Maximus

pre 8 godina

(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)

Niste upravu. Rusi ni ne kriju da bombarduju sve teroristicke grupe. U ovom konkretnom slucaju, po mapi na koju se pozivate, avion je pao na teritoriju grupe koja se zove al-Nusra front, sto je ogranak Al-Kaide u Siriji. Sto se pilota tice potvrdjeno je da su jednog zarobili tzv. pobunjenici, a drugi je, nepotvrdjeno, nazalost mrtav.

Видоје

pre 8 godina

Исламска држава преко Турске продаје нафту... шта више изјавити... Руси раструили рафинерије које користи исламска држава... па изгледа да су Турци (самоиницијативно?!?!?) мало помогли "пословним-партнерима"...

Doroslovacki

pre 8 godina

Ne sekirajte se, polonijum moze imati dalekosezne posledice. Posebno za one koji mu se i ne nadaju. Rusi, ako su pametni, ovo mogu da iskoriste kao "pregovaracko sredstvo" kontra Turaka. Videcemo sta ce biti. I ne, nece biti WWIII, barem nee ovog trenutka i ne zbog ovog povoda.Ovo se zove sah-partija.

mssm

pre 8 godina

Ne znam sta da mislim, da li je ovo obican incident ili namerno oboren avion.Ali kakve su tenzije zadnjih godina jos ovoliko jeftina nafta (povoljna za gomilanje velikih kolicina) sve vise lici na neku pripremu za nesto veliko.
Daj boze da gresim.

Joki

pre 8 godina

Roditelji su mi rodjeni na samom pocetku drugog svetskog rata. Ja sam pocascen bivsejugoslovenskom carolijom devedesetih.
Naivno sam verovao da ce moja deca imati dosadan zivotni vek.
Svaki dan se setim misli Dusana Kovacevica iz neke drame ( mislim da znam koje ali da ne izazovem komentare koji bi me ispravljali ) gde kaze da je istorija covecanstva istorija jednog rata...
Da li sam paranoik srednjih godina ( to su u Srbiji pozne ako ne racunamo "svaka cast V"} ili ne ne znam , u svakom slucaju prestravljen sam.

Digitalni mis

pre 8 godina

Za razliku od mnogih komentatora ovde koji misle da je pominjanje WWIII od strane drugih komentatora izraz radovanja i prizivanja istog, ja mislim da je to ipak iz bojazni da se taj rat ne dogodi. Bar mi znamo koliko je rat strašan, isuviše smo ratova vodili poslednjih nekoliko decenija. Inače, ne dopada mi se razvoj situacije, suviše je toga što može da krene naopako, a to ne bi bilo dobro ni za koga, naročito ne za nas.

Paproni

pre 8 godina

Raketa je tipa vazduh-vazduh i to je sada potvrđeno i sa ruske strane a predhodno i je bilo rečeno i sa turske. Došla je iz aviona tipa F-16, što je za celu stvar mnogo gore nego da je u pitanju raketa zemlja-vazduh, jer lovački avioni obično imaju proceduru da "isprate" nezvanog gosta iz svog vazdušnog prostora a ne odmah da ga gađaju. Stvar je u toliko gora, što je pre samo nekoliko dana potpisan sporazum između zapada (NATO) i Rusije o maximalnom izbegavanju incidenata baš zato što je je u Siriji sada nastala gužva "kao na pijaci". Sa druge strane, to je uradila Turska koja ima najmanje pravo da bilo šta uradi, što onda to svoje suvereno pravo ne primenjuje na svojim granicama na tlu, nego dozvoljava ne samo trgovinu ISIl-ove nafte nego i sloboni ulazak svih potencijalnih kandidata koji se priključuju ISIl-u a i obratno kad je potrebno da se sakriju.

branislav popović

pre 8 godina

Mogu da razumem da se čitaoci lepe za ovakve vesti. Ali ne mogu da verujem da daju ovako besmislene komentare iz glave kako kome padne na pamet. Gledajmo ljudi moja posla.

cenzura

pre 8 godina

Na turskoj snimci se vidi kdje je ruski avion proleteo. To je nekakav mali rukav. Ako su ga opozarali 5 minuta, taj avion je več bio u Siriji. Radilo se o par km "kršenja" zračnog prostora. Ova priča ne pije voda, jer su Rusi prošli sa mlaznjakom par km i ne sa balunom. Stvar je inscinirana, ali to mainstream ne brine, jer oni su uvjek u pravu.

Аца88

pre 8 godina

Pera@ Перо мешаш бабе и жабе! Ф16 је ловац а Су 24 бомбардер... Њега би оборио и Ф4 фантом који је у рангу са Миг 21, и доста старији од Ф16. Су 24 је за дејства по земљи а не за борбу у ваздуху... Једини авиони које Руси имају у Сирији а могу да се боре у ваздуху су Су 30 ловац и Су 34 ловац-бомбардер.

MRMOT

pre 8 godina

S obzirom da nad tim područjem visi bar stotinak "komercijalnih" satelita raznoraznih "firmi", neće biti teško da se sazna šta se stvarno dogodilo.Diplomatski kanali već rade od trenutka obaranja aviona.

Nemanja

pre 8 godina

@ (Lana, 24. novembar 2015 12:44)

Ma jok, nego sta ce, da zarate zbog ovoga? U periodu hladnog rata je SSSR oborio na destine USA aviona koji su spijunirali, i suprotno. Pa nije otpoceo hladni rat. Jer to se zove politika! Nece sigurno zaratiti zbog jednog aviona, naravno da ce primeniti neke politicke mere...

andreas kisser

pre 8 godina

andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)

Niste upravu. Rusi ni ne kriju da bombarduju sve teroristicke grupe. U ovom konkretnom slucaju, po mapi na koju se pozivate, avion je pao na teritoriju grupe koja se zove al-Nusra front, sto je ogranak Al-Kaide u Siriji. Sto se pilota tice potvrdjeno je da su jednog zarobili tzv. pobunjenici, a drugi je, nepotvrdjeno, nazalost mrtav.
(Pontifex Maximus, 24. novembar 2015 12:34)

hvala na korektnom odgvoru. avion je pao severno od latakije, 4 km unutar sirijske teritorije. to je teritorija koju kontrolise slobodna sirijska armija. proverite jos jednom vase podatke. ukoliko sam u medjuvremenu nesto propustio, izvinjavam se i korigovacu moj prvobitni komentar. srdacan pozdrav

Milojko

pre 8 godina

"turci su upravo objavili da su deset puta upozorili posadu aviona da napusti turski vazdusni prostor.........

mnogo je bitnije medjutim nesto na sta niko od vas nece obratiti paznju jer ste zaslepljeni spinovima o navodnom putinovom 'unistavanje' ISIL-a. u zoni gde je ovaj avion oboren, oko severo-zapadne granice sirije sa turskom, nema dzihadista!!..
(andreas kisser, 24. novembar 2015 11:26)"

1. Turci nisu upozoravali ruse, nego su ih samo gadjali s ledja (da, bez upozorenja)
2. Ovi tvoji "ne-dzihadisti" sto su brze-bolje objavili snimke

- pada ruskog aviona uz histericno divljanje "Alah akbar!!!"
- ubijenog pilota (naoruzane snage, Zenevska konvencija!)...
- snimke unistavanja helikoptera (naoruzane snage, americki TOW!)...

da se pokazu sta su oni u mogucnosti.. ne daju ni najmanji razlog da pomislim da su neka miroljubiva i casna skupina... kao ni vecini NEUPUCENIH ali RACIONALNIH gledalaca tih klipova..

Tako da ja nemam nikakav problem da prihvatim sa ruskim aktivnostima koje su se nastavile bas na tom terenu posto su evakuisali prezivelog pilota.

Tako da i pored tvog znanja, imam utisak da rusi i saudijci ipak bolje znaju sta se njima tamo desava i sta im je raditi..

Verujem Putinu da hoce da udari zmiju u glavu, a ne po repu... dosta mu je terorizma.. toga ostali svet nije svestan.. jos

John

pre 8 godina

(Seka, 24. novembar 2015 13:43)

Podela na šiite i sunite je najgrublja moguća podela, nešto kao kad bi se reko da je hriščanstvo podeljeno na pravoslavce, katolike i protestante. Nije netačno, ali je daleko od pravog stanja. Kao što u hrišćanstvu imamo rimokatolike, pravoslavce pod Vaseljenskom patrijaršijom, Kopte, Jermene, Etiopljane, Anglikance, Luterane, Evangelsite...
tako i u islamu ima svašta... Salafizam, Vehabizam, Sufizam...
Alaviti, Haridžti...
A i u okviru šiitskog i sunitskog islama ima raznih i različitih grupa. Islam nije ni izdaleka jedinstven onako kako se misli.
Naravno, ne treba posebno napominjati da se neke od grupa međusobno mrze otprilike kao katolici i protestanti u srednjen veku, toliko da su spremni da protiv "ovih drugih" čak i Izrael zovu u pomoć (po logici "neprijatelj mog neprijatelja...")