Nedelja, 18.10.2015.

18:56

Nikolić: Predsednik SANU to izjavio i ostao živ

Predsednik Tomislav Nikolić saopštio je da ga je veoma neprijatno iznenadila izjava predsednika SANU Vladimira Kostića, da je Kosovo izgubljeno za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Nikoliæ: Predsednik SANU to izjavio i ostao živ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

254 Komentari

Sortiraj po:

Никоола САВИЋ

pre 8 godina

Уместо што покреће хајку на проф. др. Костића , који је изнео чињенице о вишедецеиском косовском проблему којих је цела Србија свесна , али многи наши политичари ћуте о њима , прдседник Николић требало би да запита , није ли политичким друговањем са Шешељем током 90-тих , и сам допринео уласку Србије , у безизлазну ситуацију ?

nikola

pre 8 godina

Tomo bezi sa vlasti sa ovim tvojima.vasa vlada sveukupno nema skole ni znanja kao ovaj gospodin.konacno da su akademski gradjani poceli da se bude.

draginja

pre 8 godina

Ma predsednie,poznat si po tome da ti nauka lezi u malom prstu,imas vlast,naredi da i tebi "ispisu tu diplomu akademika" ocitaj bukvicu Akademiku Vladi Kosticu da ne daje takve izjave i tebe nervira!

shubara

pre 8 godina

Svaka cast g.Kosticu na hrabrosti da kazete ovima sa kupljenim diplomama da Srbija vise nema snage da se zaludjuje sa Kosovom.Dok oni uzivaju u svojim kabinetima narod nema leba da jede!Dok ne uvedemo sankcije Rusiji sve ce biti gore i gore,dok se Rusi vode svojim interesima(NIS)a ne nekakvom istorijskom ljubavi.Kad nas toliko vole sto su dozvolili izgradnju najvece NATO baze u nasoj"juznoj pokrajini"?

krle - dron

pre 8 godina

A bre Tomo nebrukaj se,ti si kao iznenadjen,da nisi mozda predsednik Holandije pa da jos budes i uvredjen.U srbiji nejedna institucija nefunkcionise na civilizacijskim evropskim ili staroslovenskim bolje receno vrednostima ere Nemanjica.Ovde se na celo vaznih institucija a SANU- bi trebalo da bude osnov i nacelo nacije dolazi po vec 70-godina ustaljenom formulom kumrovackih biltena,i sta onda drugo da kaze covek cija je generacija 45- izdala partijski dekret pod oznakom streljati za povratak srba na kosovo tj.zabranu,on samo daje zavrsni slag na tortu koju su pripremili 45-kominterna pa ponovo partijski dekret 74-koji su nazvali ustav,pa drzavni puc u srbiji na osmoj sednici prokletih komunjara kada je ozna-udba na silu ustolicila morbidno poremecenu osobu crnogorca milosevica da razori srbiju totalno i uvuce je u rat kako bi kosovo bilo zauvek izgubljeno.Ova izjava jeste kao slag na tortu kominterne i mozda zadnji ekser u sanduk kosova jer sada ce Albanci u UNESKO- moci da likuju i imaju direktan glas od samog vrha srbije.Sada je za cudjenja kasno moj Tomo,nego pobrini se jos dok mozes da barem jedna institucija zazivi na civilizovan nacin i olaksas narodu teret,ucini ono sto mozes,nemoj da glumis vlasku mladu jer bi totalno izneverio poverenje koje si dobio od gradjana.Napravi nesto jednostavno,zahtevaj hitno najprostiji zakon o poreklu imovine,donesi ukaz o ukidanju svih procesa starijih od 5 godina a njih je na milione,nemoj brinut samo o sebi,narod izumire gladan.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Vojvodo - predsedniče, pročitaj ovo pažljivo i nemoj više da nas sve zajedno zamajavaš glupostima.
(Hocu u EU, 18. oktobar 2015 22:40)

Inače pre tog Ustava '74. nije bilo ničega ,niti posle njega!?!?
Svi se nešto hvatate samo za njega....

Hamlet

pre 8 godina

Konačno neko od intelektualne elite da progovori.Iskreno se nadam da je ovo početak otpora Srpskih intelektualaca režimu polupismenih .Jedan akademik je školovaniji od cele naše vlade i ima moralnu obavezu da oceni stanje u zemlji.

Ankica

pre 8 godina

Ovo je slobodna zemlja i svako ima pravo da izjavi sta misli. Po mom misljenju, ovo je nemprimerena izjava i to od osobe od koje se najmanje očekivalo...

D&G

pre 8 godina

Ako SANU stane iza g.Kostica to je prava stvar, moze da se kaze pocelo je.Dosta vise jevtinog populizma i demagogije, idi Nikolicu na Kosovo i povedi celu Vladu sa sobom ako je to nase.Dosta vise lazi bre, zajahali ste bre ovaj narod koji nema hleba da jede, nepismene postavili na odgovorna mesta , malo im bilo da ukradu fakultetske diolome (prvi ti predsednice)nego hoce i doktorate.Kaze Nikolic, nema razloga za njegov reizbor-pa cim kaze nesto to je razlog

Hocu u EU

pre 8 godina

Isečak iz Titovog govora u Karađorđrvu 1979. god.

svedoka i aktera, hvaljenog, a onda i neumereno osporavanog – Josipa Broza.

''Svi koji su glasali za Ustav 1974. godine biće krivi za sudbinu Jugoslavije!''
"Bio sam protiv ustava iz 1974! Bio sam protiv davanja državnosti pokrajinama i delovima Ustava koji omogućuju republikama izdvajanje iz federacije bez dogovora s ostalim republikama, odnosno referendumom cele zemlje. I tada, a i sada vam ponavljam da će to “zlo” od ovih ustavnih prava pokrajina razbiti Jugoslaviju. Znao sam da je sigurnosno stanje na Kosovu loše, ali nisam znao da su i odnosi naših republika pali na tako niske grane.

Drugovi, moram reći, kad je u pitanju Kosovo da svi koji su glasali za Ustav 1974. godine biće krivi za sudbinu Jugoslavije!

Vojvodo - predsedniče, pročitaj ovo pažljivo i nemoj više da nas sve zajedno zamajavaš glupostima.

да да

pre 8 godina

Господин Костић би требао да буде председник а не овај, срамота за србију !!!!!!!!!!

Filozof

pre 8 godina

Ovako samo 100 puta gore je bilo 90tih. "Izdajice" obrazovani ali "nepratiotski" Srbi su padali ko snoplje pod naletom cloniranih Nikolica. Mada je SANU bio "potkovaniji" cosicevskom ocinskom "ljubavlju". I izgubismo sve i to tako da je skoro bez povratka - mi o nepravdi a oni po masovnim ratnim zlocinima. Zar je moguce da danas "oni" samo malo promenili krzno i jos "jasu" optuzujuci stvarne patriote za nepatriotizam (sta god oni podrazumevali pod tim - mozda je to na ruskom Larpurlartizam)...

Mjau

pre 8 godina

"Bravo za profesora Kostića, konačno neko hrabro i iskreno da saopšti ono što je svima odavno jasno"

"Čovek je u pravu, rekao je ono što naši političari ne smeju, i što bi im svima potpisalo ulaz na đubrište političke scene za sva vremena!"

"Jedini koji je realno sagledao trenutnu situaciju."

Tako , ili slicno(kao profesor Kostic), govorio je pre nekoliko godina, ne bas omiljeni politicar Ceda Jovanovic i bio ispljuvan od vecine.Bio u pravu ili ne, tek mislim da je red da se setimo

dragan ignjatovic

pre 8 godina

dokle ce toma da udara u bubnjeve i brani fantomsko kosovo i to sve na prici i demagogiji.ako ima prakticno resenje za kosovo neka ga kaze i realizuje.ako ga nema i nemoze da realizuje neka cuti.dosta nam je teoreticara i cuvara srpskih interesa dok nacija tapka u mestu.vreme je za novi pravac koji treba da zameni tomin pravac koji ne vidi nigde.lepo zvuci ali od toga nema vajde

Savo

pre 8 godina

Pa šta bi ti hteo: da mi ceo život plačeš na ramenu kako nam otimaju Kosovo. Ti i nemaš druga posla, ali ja moram da grbačim da bi prehranio porodicu, i da zaradim za tebe. Idi i Prištinu i otud mi javi kako ovaj akademik laže! Nemoj me zaje...... iz kabineta.

Stanoje

pre 8 godina

Ovo je stvarno dno dna, čovek iz akademije konačno rekao nešto suvislo i što več vrapci na grani znaju i za to mu svaka čast, a nas predsednik se opet blamira i poziva na javni linč jednog akademika, nadam se da ce kulturna i akademska javnost u zemlji umeti da odbrani vrednosti nezavisnosti ove visoke naučne institucije.

republikanac

pre 8 godina

"I doći će ****** sa rđavom kašikom i soliti pamet akademiku." Toma (Night's watch) i Irinej (Gandalf) igraju se Narnije u Beogradu i misle da će kroz orman iz predsedništva na kvarno pregaziti Gazibabe (Barad-dur), ušunjati se u Mordor (Kosovo) i uništiti prsten i Saurona (Tačija). Samo na ovaj način interpretiram vesti, inače bih se odavno ubio:)
(kosta, 18. oktobar 2015 19:44)

A gde je Saruman???

Dr Dejan Arsic

pre 8 godina

Hvala Vam, profesore Kosticu, za sve vazne stvari koje ste me naucili na Institutu, a zahvaljujuci kojima i veceras spasavamo zivote u provinciji. Hvala Vam i na realnom stavu, na hrabrosti i istini. I ne dozvolite da vam neobrazovani populisti poput naseg predsednika oduzmu pravo na rec, glas i istinu! Nadam se da ce ova postena, hrabra i tacna izjava jednog od nasih najvecih lekara i intelektualaca u novijoj istoriji biti prekretnica. Zivela casna, iskrena i postena Srbija, koja vapi za pristojnim zivotom!

Uncas

pre 8 godina

Nikolić predsednik-vrh nonsensa i frapantnih izjava je nekoga komentarisao nakon date izjave...O Bogo moj!!!PA ima li kraja ovoj Banana državi i njenim Vlastodršcima....?!?!?!

MKS

pre 8 godina

U slobodnoj demokratskoj zemlji svako ima pravo da izjavi šta hoće i da ga niko zbog toga ne progoni. A kada akademik nešto izjavi, onda političari neka hvataju beleške, jer to govori pamet i dugogodišnje iskustvo.

Simon

pre 8 godina

Covece Nikolicu, dal ti znas u sta si se upleo. Mislio si da ces populizmom da sakrijes dobrovoljnu predaju Kosova. E od SNS diletantizma tesko da je sta teze pogodilo Srbiju.

daddy cool

pre 8 godina

Sta bi tek bilo da covek nije ovako pazljivo birao reci (red patriotizma red realnosti), sta tek ima da kaze na Draskovicevu skorasnju izjavu gde lepo objanjava da nismo bas bili angeli, ne ja nego upravo vi...ma treba vama reci jasno glasno na cirilici kao djacima prvacima u lice sa argumentima...pa ko ziv ko mrtav.
(Teutonac-Marsovac, 18. oktobar 2015 20:16)

Blago tebi kad se pozivas na Draskovica.

Branko

pre 8 godina

"Njega su izabrali najumniji ljudi ove zemlje..."

Da li Vi zaista mislite to što kažete? Da li znate ko je i kako postao član SANU? SANU (srpska akademija nauka i umetnosti) je odbila molbu Nikole Tesle za clana, valjda nije dorastao našim "najumnijim" ljudima.

c i t i z e n

pre 8 godina

Николићу, Проф. др Владимиру Костићу можеш да гланцаш ципеле и да му носиш воду, а што се интелекта тиче, у односу на њега си ... Шта год да је рекао сигурно има више упоришта у чињеницама него када ти констатујеш да је време лепо. Зато, држи се свог политичког оквира док ти мандат траје и не коментариши изјаве људи који су далеко изнад тебе. Не заборави да су те изабрали исти као ти и гори од тебе јер су они са мало мозга схватили да немају разлога да бирају између тебе и теби сличних. Настави да се сликаш за новине а размишљање остави онима којинсу за то способни.

Milan

pre 8 godina

Jedna od odlika manje inteligentnih ljudi je da nastave da ratuju i nakon sto je ocigledno da ce druga strana ostvariti sigurnu pobedu. Oni tako umesto da stanu i prebroje gubitke nastavljaju da gube.

Aster Blistok

pre 8 godina

Ono sto je karakteristicno za Mr. Nikolica i njegovu stranku je odsustvo bilo kakvog kritickog misljenja, dakle ko god se usudi da da svoje ili razlicito misljenje odmah se nastoji diskreditovati i to na nacin koji veoma podseca na Staljinove cistke. Zato i ne cudi njegovo pitanje, na kraju vesti, upuceno SANU-u "...da li posle takve izjave (Kostic) može da ostane na njenom čelu", sve u stilu informbiroa, smeniti, ispitati, uhapsiti. U svakom slucaju su to termini kojih se jedan magistar sigurno ne bi trebao lacati. I dokle cemo vise trpeti nedemokratske snage koje su uvek vodile Srbiju u propast?

ja dobro pamtim

pre 8 godina

cuj ko mu kaze, covek koji je kao predizborno obecanje kao predsednicki kandidat bivse mu partije izajvio da ce mu prvi cin ukoliko postane predsednik v
biti da raskine diplomatske odnose sa Nemackom !?? Kosovo je izgubljena prica jos od Tita...

Ljubivoje I

pre 8 godina

Samo da kažem neškolovanom predsedniku Srbije šta je Rusija u II Svetskom ratu učinila za Srbiju.Promenila je društveno uredjenje i dovela hrvata na vlast. To je prvi slučaj da je Srbijom vladao neko ko nije srbin. Da je bar neko iz neke velike svetske sila nego iz Hrvatske , države bez istorije.

Kavric

pre 8 godina

Ovako bih ja ucutkao ove nazovi "borce" za nase Kosovo(tu mislim na sve politicare koji se u isto kunu): Udje nacelnik generalstaba(koji to naravo nije u stanju da uradi) u skupstinu i onako kurazno pita,ko se ovde bori za nase Kosovo?! Kad svi zagalame,ja pa ja...onda im saopsti da je kamion sa puskama i uniformama ispred skupstine,pa na zaduzenje iste! I odmah da povedu sinove i kceri(da ne bude da samo oni fale) sa njima na prvu borbenu liniju i u boj za Kosovo! Dvojica bi mozda izasla i to ako su zalomili u skupstinskom bifeu! I da zavrsimo vise sa tom pricom!

hes-teg realno

pre 8 godina

Oko 92% stanovništva Kosova su Albanci. Srba ima oko 2%. Ajde neka se predsednik Nikolić javi sa predlogom kako da se to preokrene? Rat/etničko čišćenje? Ili možda da tih naših 2% krenu taktički da se razmožavaju velikom brzinom pa da za 300 godina dođemo do 51%?
Možemo mi da lažemo sebe koliko hoćemo, ali čak i da izborimo da na tamo nekom papiru piše da je Kosovo srpsko, istina je da je većina stanovništva tamo albanske nacionalnosti i nikakvo pozivanje na istorijske činjenice bilo kog našeg političara to neće promeniti.

Neutral

pre 8 godina

Precednice svratite do Rasa, postojbine srpske drzave cijim tlom su setali Rastko i otac mu Stefan. Taj grad je u Srbiji znate. Odlikuje ga prasuma, zidine obrasle losim odlukama, ratnim stradanjima, ratnim zlocinima i svim neodgovornim odlukama prema tom istom narodu, koji vas je nazalost nagradio i postavio za predsednika. Kosovo i Metohija vec decenijama nije nastanjena vecinskim srpskim stanovnistvom. De facto. Kosovo je priznalo vise od 100 drzava sveta od cega 20 i kusur clanica evropske zajednica naroda. De jure. I da, mozda neki nisu priznali, i da mozda su to Kina i Rusija ali znate da oni iskljucivo gledaju svoj interes i nista drugo, vas predsednik Vladimir Vladimirovic se ismejava tom istom srpskom narodu sa pricom moze Krim ako moze i Kosovo. Politicari u nas nikada su retko bili odgovorni vec su samo podizali revolucije koje su oduzimale zivote, poslove, teritorije. Priznajte izgubili ste, budite ponosni poput nekih svojih predaka i radite na tome da sledeci put pobedite, samo ovoga puta vi sa vasim sinovima na front.

Snoop Dogg

pre 8 godina

Smara ovo sve sa Kosovom.
*Imam 24 godine, i dajte meni vlast- da priznam više to Kosovo, pa da idemo dalje.I da spasem Sandžak,i Vojvodinu.Da povratim Crnu Goru, i pripojim Republiku Srpsku.Da nas uvedem u EU, uvedem kapitalizam, podignem standard, sprečim nastajanje Bg na H2O,i sprečim prodaju našeg zemljišta strancima, i oživim jug države... I DOSTA BI BILO OD MENE, I POSLE TOGA BI SE POVUKAO, I PUSTIO BI JOŠ MLAĐE, I NOVE!!! Jer dosta mi je više ovih naših nesposobnih političara.

you

pre 8 godina

Da li se ovo "ostao živ" smatra nekom pretnjom?
Na stranu sadržina izjave tog akademika, žargonski rečnik nikako ne priliči predsedniku. Velika sramota!

Robin Hood

pre 8 godina

Cekaj malo, pa vi ste taj g. Nikolicu koji ste na samom pocetku duznosti predsednika Rep. Srbije javno izjavili "nazalost, ja nikad vise necu biti predsednik Kosova" (lako za proveriti). Kakve su sada ove kritike?!

Miki

pre 8 godina

Toma se spustio na nivo jednog anonimnog hakera-patrijote, koji je danas provalio na sajt Vikipedija i dopunio članak o akademiku Kostiću gomilom uvreda, optuživši ga da lobitra za "Šibtare" a prima platu iz "Srbskog" budžeta.

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Sta bi tek bilo da covek nije ovako pazljivo birao reci (red patriotizma red realnosti), sta tek ima da kaze na Draskovicevu skorasnju izjavu gde lepo objanjava da nismo bas bili angeli, ne ja nego upravo vi...ma treba vama reci jasno glasno na cirilici kao djacima prvacima u lice sa argumentima...pa ko ziv ko mrtav.

DD

pre 8 godina

Jadni su ljudi koji otvoreno ne poštuju svoje. Nisu svesni da time izražavaju i da na taj način artikulišu eklatantan nedostatak sopstvenog sampoštovanja. A bez toga i uprkos svim ličnim postignućima - ostaju mali ljudi.

Većina komentara na ovom mestu jednostavno ne odražava stav većine građana Srbije i svi pokušaji da se izvrši spinovanje istine pisanjem jeftinih redaka jeste odraz bede i nedostatak morala autora tih komentara.

"Magarac u Beč, magarac iz Beča": Ulazak u EU neće promeniti ništa ako se oni koji tome teže sami ne promene. Rad na sebi i rad na radnom mestu su jedini ispravan put, a ne pisanje neafirmativnih komentara o demokratski izabranom predsedniku države, ma ko on bio i ma kakav on bio.
Svaki pojedinac je gospodar svoje sudbine i time jedini odgovoran za situaciju u kojoj se nalazi. Traženje krivice u drugima i spoljnim okolnostima je klasičan vid samoobmane. Jedina istina jese ona koja se vidi u ogledalu.

Lala iz Banata

pre 8 godina

@ Milenko

Hahahahahaha!
BRAVO MILENKO!
Ne mora smotru brigade.
Neka samo ode u bilo koju poslastičarnicu u Prištini i pojede baklavu!
Botovi, ima li **** Toma (master vojvoda) da prošeta "srpskom" Prištinom?
Molim?
;)

natalija

pre 8 godina

Kostić je u pravu 100%
ja bi samo dodala:
ko je "izgubio" Kosovo?
Pa oni koji su od Gazimestana 1987 hteli nasilinim putem da menjaju ustav YU iz 1974.
Ps. oni koji su "izgubili" Kosovo evo već 15 godina (pa i sada i 2015 g) svakome koji to kaže proglase "izdajnikom"....
ha, ha, ha, pa to ko dečije obdanište....

sanela

pre 8 godina

Izjava predsednika SANU je zasluzila osudu, nisu bili u stanju nikako da pomognu svih ovih godina i sada izlaze sa ovim? Ne mogu da verujem da svi clanovi podrzavaju stav Kostica.

Nikola

pre 8 godina

Gospodine predsedniče. Ako vi morate da pitate gospodina Tačija da li smete na Kosovo, zapitajmo se da li je ono naše ili tuđe? Možemo da se nerviramo zbog nepravde koliko hoćemo ali realnosti ne možemo da okrenemo leđa.
Prestanite da mučite i lažete ovaj napaćeni narod.

Lale

pre 8 godina

Prof. Kostić je u pravu. T. Nikolić, po običaju, nije u pravu, pa zato ne može da oceni šta je u interesu Srbije. Ja mislim da je u interesu Srbije i opšte mentalne higijene neophodno da Nikolić hitno podnese ostavku i nestane iz političkog života.

francuskasobaricasd

pre 8 godina

Jasno je da je Kosovo, voljom zapada odsečeno od Srbije i da su građani Srbije sa Kosova prilično nelojalni svojoj državi i da žele da žive izvan nje. Tačno je, ali i to da Kosovo, kao samostalna država, ne može da opstane bez strane pomoći i da će pre ili kasnije postati deo neke druge države. Ako to bude Albanija, čitava ova akcije presešće mnogima na Balkanu, a ne samo nama....

kos

pre 8 godina

trosimo milione zarad kosova, za 35000 ljudi, koji zive u nehumanim uslovima, ogradjeni zicom.
vuk je zapisao staru pesmu, boj na kosovu, ne kosmetu.
sumanovic je naslikao kosovku devojku, ne kosmetkmu. kako smara udbaska propaganda.

aha...

pre 8 godina

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se

Hahaha...sada mi je jasno sta je pisac hteo da kaze: okaci ti sve svoje diplome macku o rep, operacije i naucne radove ako nisi PatriJota kao ja na primer (a imam i diplomu) onda si niko i nista. Ja operisem mozgove a ne ti...a i intelektualac sam ajde reci je si li razumeo rec lar-pur-latizam, evo gosn Kosticu razbio sam na slogogove da olaksam. Ajd sad da vas vidim...

Alex

pre 8 godina

Samo ti nemoj da učiš akademika šta to jednog čoveka i naučnika čini velikim. Ako iko nema pravo na to, ti ga Nikoliću nemaš. Sram te bilo. Ti koji si podržavao haške osuđenike, podražavao etničko čišćenje, zajedno sa Miloševićem činio najveće zločine, ti koji si de facto devedesetih pomogao da izgubimo Kosovo... Zar ti imaš moralno pravo da govoriš o nečijoj veličini???

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Da nisu Nikolic, Seselj i JUL,krajem devedesetih, uticali na Milosevica da udje u sukob sa najvecim vojnim savezom na svetu, Kosovo bi bilo pod integritetom Srbije, verovatno kao RS u BiH. Nema vece izdaje nego gurnuti sopstveni narod i drzavu u sukob u kojem se ne moze pobediti. Akademik je konstatovao cinjenicno stanje i treba mu cestitati. Konacno se nas SANU poceo okretati ka stvarnosti i realnosti.
Sto se predsednika Srbije tice, neka on odbrani svoju diplomu i tvrdnju da se desila kradja u prvom krugu predsednickih izbora 2012.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

@ (Ehehe mehehe, 18. oktobar 2015 19:25) # Link komentara

Greska, oni svi to i znaju ali prodaju malo maglu, malo patriotizam, lep i besan zivot na racun nas, to oni vole.
Ko od njih lose zivi, niko.
Ko od nas dobro zivi, kriminalci i politicari.

noćna mora

pre 8 godina

"mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije "

pa što nema referenduma pa da vidimo šta misli velika većina.
kakav predsednik takva država. ili obrnuto. isto je.

Deja vu

pre 8 godina

Mislim da je 1996-te clanak na temu Kosova (podela Kosova) izazvao slicnu reakciju. Jedino, tadasnji potpisnik clanka je bio prof. Despic, a slicna reakcija je bila od tadasnjeg vrha drage nam države Srbije.
Nadam se samo da se neće bas sve ponoviti i da je puka slučajnost sto su i prof. Despic i prof. Kostic u trenutku analiziranja situacije na Kosovu bili na celu SANU i to sto su vrlo slicne reakcije PR sluzbe Predsednistva '96 i '15.

Stefan

pre 8 godina

Covek je samo bio realan,mozemo mi da se zavaravamo ali kosovo je izgubljeno jos 1999 mi smo izgubili rat i cena je bila kosovo,rezolucija 1244 je sluzila samo kako bi se sloba oprao pred narodom.Uostalom niko od nas i ne trazi priznanje vec samo da se rese neka sporna pitanja koja koce napredak i kosova i srbije,a sve i da odustanemo od evrointegracija sto bi bilo pogubno po srbijiu s obzirom na okruzenje u kojem se nalazimo i okrenemo se rusiji da li zaista mislite da cemo vratiti kosovo,da li mislite da ce rusija zaratiti sa evropom i amerikom zbog nas,naravno da nece zna to i toma ali skuplja jeftine politicke poene zbog izbora.A nama ce biti bolje cim prihvatimo realnost koliko god teska ona bila.

Miki

pre 8 godina

Rece Nikolic i osta ziv da Kosovo pripada svim Srbima , precima , potomcima samo ne rece da pripada ljudima koji zive na Kosovu a to su kosovski Albanci. Ono sto Nikolic i njemu slicni ne mogu da shvate je da Kosovo nije pustinja Sahara , Sibir ili Arktik , vec naseljena zemlja. Na Kosovo gledaju kao na teritoriju a ne vide ljude ,koji nijesu pali s Marsa , nego imaju svoje korijene kao i Srbi. Ako je Kosovo dio Srbije onda su i 2 miliona Albanaca gradjani Srbije sa svim pravima , pa vi vidite isplati li vam se.

dusan

pre 8 godina

Referendum, pa da vidimo!
Licno ja sam za EU, a sa Kosovom ne mozemo u EU, nemamo vlast tamo i Kosovo je godinama sluzilo za izvlacenje novca i bogacenje kriminalaca. Nama u Srbiji nista nije bolje.

Толе

pre 8 godina

Mislim da je ovo pocetak kraja ove diktature nesposobnih nazovi politicara.Juce im ga Panovic rece,danas NUNS i predsednik SANU.Ringispil se ovde brzo okrece,mislite o tome!

Danac

pre 8 godina

Drago mi je da je SANU rekla istinu a i drago mi je da vecina na forumu ovo podrzava! Srbija mora biti gradjanska a ne partijska drzava. I mene boli kad vidim kako nam svetinje cuva Kfor i bodljikave zice, ali mi nemamo snage za Kosovo.....izgubljeno je, nepravedno, ali je izgubljeno i Srbija mora dalje jer Srbi zive u Srbiji a na Kosovu je 90% albanaca.....

Vojvođanin iz Ravangrada

pre 8 godina

Stav uvaženog neurologa dr Vladimira Vlade Kostića jeste put "spasavanja duše SANU" i zbog toga zaslužuje punu podršku. To se odnosi kako na status Kosova, tako i na izrazito štetan sadašnji odnos Srbija-Rusija. Tomislav Nikolić je najkorisniji kada ćuteći peče "rakiju-mučenicu" u svojoj Bajčetini.

Nikola

pre 8 godina

"Predsdnice" ti si slao pismo Eng. Kraljici, nazvao Kineskog premijera zutim covekom i citirao na zvanicnom prijemu Kineskog premijera Tarabice. I itekako si ziv..

Aleksa

pre 8 godina

Da podsetimo predsednika šta je on izjavio pre 12 godina: "Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom."

Istorija je učiteljica života.

Bojan

pre 8 godina

Kako te bre nije sramota?! Cuti molim te. Na nasu veliku zalost, to je realnost! Realnost koja boli. Sto pre se osvestimo i shvatimo da je tako, pre cemo poceti da radimo na njegovom vracanju. Sta si sve ti rekao "predsednice" pa ostao ziv. Obrazovani covece sa novosadskog FIMEKA!

Ivan M

pre 8 godina

Predsednik SANU je u pravu. Srpski političari prodaju maglu i to svak pametan zna. Da je SANU barem imao toliko mozga pre 30 godina, možda danas to ne bi bila zbilja. A Nikolić neka nastavlja da ubeđuje svet u šarene laže.

lala

pre 8 godina

E moj Nikolicu,jel ti verujes u deda mraza? Covek je izjavio ono sto cela zemlja zna,ali se ne usudjuje da to prizna.Vreme je da se probudis kao i tvoj posinak Vucic i prestanete sa tom priglupom retorikom.

SELJAK

pre 8 godina

Pa sta si sve ti izjavio i pitpisao u vezi priznavanja Kosova da Srpski narod i nezna ,PA SI OSTAO ZIV,cak si terao Srbe u rat pre neki dan svojom glupom izjavom ,da si se posle "pokajao"kada si procitao sta ti Srpski narod misli o izjavi da ratuje za Kosovo,pa si se pravdao"da nisi tako mislio",a za ove tri godine moze knjiga da se napise o "tvojim diplomatskim izjavama"kojima se svet smejao,a i Srpski narod.to je jedan delic kada govorimo o Tominom komentaru da je predsednik SANU OSRAO ZIV KADA JE REKAO DA JE KOSOVO IZGUBLJENO ZA SRBIJU?

milan

pre 8 godina

Svi to znaju ali ni jedna vlast ne zeli to da prizna da ne izgubi krezube glasace.Da su pametni da se bore za tapije,imovinu drzave,privatnu imovinu,da unovce ono sto mogu i prodaju sto mogu.Umesto toga drze jadne srbe tamo kao taoce svoje politike i finansiraju ih iz naseg dzepa.Ko je imao sta taj je to i dobro prodao a to poceo jos pre 35god.

Tom Byron

pre 8 godina

Ti Tomo lupetas kao otvoren prozor cim otovris usta, pa si i dalje "Ziv" !.Sta je gosn Kostic lose rekao osim istine??Mozda boli, ali to je istina, mi smo rat izgubili i moramo da snosimo posledice!Ne zamlacujte se vise, kosovo je otislo u nepovrat, Vucic mora da ga prizna na ovaj ili onaj nacin a onda ce i sve ostale zemlje!Nego ti gledaj sta ce od Srbije da ti ostane, za Kosovo vise ne brini...

Ja

pre 8 godina

"Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo."


Mozda u tvojoj glavi!
Narod vas je izabrao da mu date bolji zivot! Briga narod bas za Kosovo!
Teritorija se brani stanovnistvom a ne besmislenim zakonima, mitovima ili vojskom!
Srba nema vise na Kosovu zato Srbija nema vise Kosovo. Prosto kao pasulj!

lala

pre 8 godina

E moj Nikolicu,jel ti verujes u deda mraza? Covek je izjavio ono sto cela zemlja zna,ali se ne usudjuje da to prizna.Vreme je da se probudis kao i tvoj posinak Vucic i prestanete sa tom priglupom retorikom.

Ehehe mehehe

pre 8 godina

Čovek je u pravu, rekao je ono što naši političari ne smeju, i što bi im svima potpisalo ulaz na đubrište političke scene za sva vremena!

Đole

pre 8 godina

Naravno da će naš preCednik da kaže ovako nešto kada njemu i ostalim političarima na vlasti politički ne odgovara da se obznani suština svega što su im njihovi "zapadni partneri i prijatelji" poturili da potpišu. A potpisali su isto ono što DS pre njih nije smeo da ne bi izvršio političko samoubistvo.

Razlika je samo u tome što SNS je stigao na vlast u momentu kada im više nije ostalo prostora za manevrisanje i kada se zapad odavno umorio i više nema strpljenja za "političko zamajavanje" i želi da kroz tzv. "proces normalizacije odnosa" uceni i natera Srbiju da faktički prizna više tu nezavisnost Kosova. Niko od nas ne traži da mi izgovorimo "priznajemo", ali kada ti nemaš bilo kakve elemente državnosti na teritoriji Kosova, gde vlada drugi zakon, druga vojska i policija, drugi političari koji ne podnose račune Beogradu, a ti se sa time složiš, to je onda - priznanje nezavisnosti.

Može dotični da spinuje kol'ko god 'oće, ali je tako...

abc.

pre 8 godina

sutra da raspisu referendum,nisam pametam sta bi trebalo ciniti,odreci se kosova zarad boljeg zivota nase dece i upisati nasu generaciju u crnim knjigama istorije Srbije ili ne,po cenu ne ulaska u eu. Tezak izbor. znam samo da svi trebamo teziti ka tome da nam Srbija jaca svakim danom,bez obzira na stranacku pripadnost. Nije lako biti Srbin ovih godina.

Grunf

pre 8 godina

Zvanični stav Vlade Srbije o KiM je poznat.Predsednik SANU je samo izneo stvarno stanje an terenu i tačno je da s eono ne uklapa iu naše želje i naše nogućnosti.Ne znam da li je Predsednik Srbije obavešten da je KiM priznalo stotinak zemlaja svidelo se to nama ili ne.Normalno je da Srbija neće priznati KiM kao državau niti je normalno da neko prizna da su mu nasilno uzeli terotoriji ali je isto tako istina da država Srbija nema nikakvu vlast na teritorijom AP KiM svidelo se to nekome ili ne.Džrva postoji tamo gde se zna teritorija,gde se sprovodi politika Vlade kroz ministarstva.Niti imamo vojsku,niti policiju.Ko sprovodi pravosudni sitem?Ko čuva granicu KiM prema makedoniji i Albaniji?Zašto se onda niko npr. ne buni kada se kaže da se Premijer Srbije satao sa Premjerom KiM i to odavde iz Srbije.Odakle u jednoj državi dva premijera.Srbija ima pravo da prizna neku zemlju ili ne,da sa nekom zemljom ima diplomatske odnose ili ne.Tačka.KiM smo izgubili i nikavu vlast ztamo ne sprovodimo.Jer tačno tačno je.Što se tiče Rusije Kada je nas NATO bombardovao i otimao KiM gde je Rusija bila.Što nisu poslali avione,nosače aviona kao sad u Siriji.Nismo im interesantni.Da li izmišljam da su Rusi prvi ušli u Pritinu i prvi iz nje otišli?Je tačno-tačno je.Jr Rusi čuvaju državljane Srbije za kojima je raspisana interpolova poternica?Čuva?Znači ne poštuje nas.Da dalje ne nabrajam dogadjaje koje niko ne može da demantuje čovek je samo rekao ono što je na delu Ko je sad rekao i ostao živ.

igor 1959

pre 8 godina

Istorija menja i geografiju to bi trebalo da znaju nasi političari jer je istorija učiteljica života ali pošto oni ne uče već završavaju virtuelne škole onda ne znaju da samo pre 1 veka i Vojvodina ( Srem Bačka i Banat ) nije bila srpska zemlja a sada jeste tako da nikakvi lamenti i metafore ne mogu promeniti činjenično stanje a to je da Srba tamo de facto više n e m a. Što ne znači da na konstruktivne načine ne treba zaštititi svoju preostalu baštinu.

Ljiljana

pre 8 godina

SANU nikada takvu izjavu nije dala ni kod jedne predhodne vlasti ali kad su culi sta ste potpisali Briselskim sporazumom, Kostic je u pravu. To svi gradjani pricaju, samo sto Vucic i Toma ne idu na pijacu, u prodavnice i kroz ulice gde sav to narod prica. Zasto se krstite, sta vam to znaci?

vojvode

pre 8 godina

Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ",

A dal piju zuti ljudi vodu sa morave ?
a jesi li konsultovao baba vangu i prorocanstva, sta oni kazu ?

GOSPODE BOZE KO NAMA ZEMLJU VODI.

Darklord

pre 8 godina

Jeste suprotno uverenima većine građana Srbije... ali je sasvim realno i nepromenljivo. Što pre shvate, biće svima lakše. Jasno je zašto se ovakvi kao Nikolić busaju u grudi da Kosovo nije izgubljeno... pa treba osvojiti još jedan mandat i uživati u lagodnom životu na račun ovog tužnog, lakovernog i napaćenog naroda.

Волим Србију

pre 8 godina

Одличан одговор председника Србије. Надам се да ће се САНУ оградити од ових речи професора Костића.

Henk mudi

pre 8 godina

Pa zar nije izgubljeno ? Koje si ti Tomo izjave imao i ostao ziv bolje da ne pricamo ...predsednik SANU je samo realan i ne treba se trositi na stvari koje su izgubljene..bice opet nase jednog dana do tada okrenite se realnijim problemima ...npr standardu i gradjanima..a ne tu da mazes oci Tomo Presmesni.

kosta

pre 8 godina

gospod, presednice kad ste zadnji put bili na "nasem"Kosovu(ne racunam na deo K.Mitrovice koji pripada nama)) i da li je vas sin bio nekad dole.Kad mi na to iskreno odgovorite,bicu jako sretan.
kosovo je za nas misaona imenica i uvek se koristila bi se zataskali problemi koji muce ove ljude u Srbiji (nemastina,nezaposlenost,bahatost vladajuce stranke,primitivizam i sve ostalo sto prati ljude kakvi ste vi i vas premijer).ja vas necu poslusati "sutra " kad pozovete narod da se "BIJE" za Kosovo ,jer sam sve to vec prosao i VIDEO.

lepi

pre 8 godina

Uvek se prvo postavi pitanje - kome ovo odgovara. Pa, ovakva izjava odgovara najvise Tomi.
Odavno je svima jasno.
Sad ce ovakvom izjavom da se postavlja za poslednjeg branioca Srpstva.

laki

pre 8 godina

Kaze da Kosovo pripada nasim precima. PreCednice, njihovi potomci odavno pobegose sa Kosova. Prodavali udzerice xa skupe pare i doseljavali se u Srbiji. Nisu razmisljali o svojim pretcima

Aleksandar

pre 8 godina

Covek bar ima onu stvar da kaze sta misli...ono sto verovatno i vi mislite, ali podmuklo cutite... Uostalom, "akademija treba da bude vodilja", ali samo dokle god ide uz dlaku sa vasim misljenjima i interesima, jeli?!? A da li ste vi, koji ste danas opleli drvlje i kamenje, kompetentni da pricate o geopolitickim i istorijskim pitanjima? Jeli, profesori? I ovaj covek nije neki tamo lekar, nego profesor na medicinoskom fakultetu. Kad bi bar malo duznog postovanja pokazivali, mozda bi smo jutro nazirali. Ali, nema postovanja. Udario mis na medveda... Uostalom, pitajte i sve ostale akademike da kazu sta LICNO misle o pitanju KM. Ali bez neutralnih stavova, jednom u zivotu. Sve i da profesor 100% gresi u svojim licnom stavovima, gde je ono duzno postovanje od jednih vas za jednog njega?

Wannabe

pre 8 godina

Većina gradjana Srbije zna da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako, većina gradjana Srbije bi zelelo da Kosovo ponovo bude srpsko. Kostic pricao o realnosti, i nultoj tacki iz koje Srbija moze izabrati jedini ispravan put. Nikolić, kao iskusan političar, prica o željama masa na osnovu kojih moze samo on profitirati, ali ga isto tako bas briga sto ce tom politikom zakovati Srbiji za dno.
Moja generacija je izgubljena, ako pobedi Nikolićeva opcija, cena za to je budućnost moje dece. Verujem da Vucic zna da je teritorija izgubljena, ali da je ostalo da se bori za Srbe koji žive tamo. Ako pobedi Nikolićeva i Kusturičina opcija meni je ostalo samo da selim sa porodicom jer ovde ni trava ostati nece.

aussie

pre 8 godina

Ma da smenite sad i njega (presednika SANU) pa postavite nekog svog sina megatrendovca ili slicno.Covek je rekao nesto realno i ne baca prasinu ljudima u oci i svakako ne zeli da jos ljudi i dece tudje, ne SNS-ovske, gine da bi oni prali pare preko Kosova

Star

pre 8 godina

Pa šta ako je to izjavio? Za razliku od ljudi koji nas vode za njega je bar dokazano da je misleći čovek koji možda zbog toga vidi šumu umesto onih koji saml vide drvo a ne i ono iza njega. Mene više brine što je diplomac izjavio kako ne zna kako je Kostić posle takve izjave ostao živ. E to je već opasna izjava...

smrt fašizmu

pre 8 godina

Opet ovaj o žrtvovanjima, krvi i natapanju. Obrati se Vučiću i zamoli ga da objavi šta je sve potpisao, pa da vidimo ko se zapravo odriče prolivene krvi.
Zašto Vučić nije 1999. išao u vojsku, svima za primer, nego je "branio" Srbiju iz luksuznog stana koji je zaradio legendarnim verbalnim "odbranama države"?

Dvopreg70

pre 8 godina

Dragi Predsedniče, zar je zabranjeno iznositi svoje mišljenje? Zar je Srbija postala lider u regionu ukidanjem slobode govora? Ne, lider u regionu postali smo jačanjem pluralizma i omogućavanjem istraživačkom novinarstvu da raširi krila i ukaže na sve nepravilnosti u državi, transparentnošću ugovaranja s našim arapskim prijateljima, objavljivanjem u celini dogovora iz Brisela, ugovora o Beogradu na vodi... Nemojmo sad da ugrozimo liderstvo time što zabranjujemo slobodu govora i mišljenja, dragi Predsedniče.

Boban Libero

pre 8 godina

Najiskrenije se nadam da je, ovakvo nesuvislo saopstenje, "autorsko delo" savetnika Predsednika, a ne samog Predsednika, mada stil i logika mnogo podsecaju na ovog cetnickog intelektualca, kome su Rusi toliko pomogli, sve boreci se na smrt protiv fasistickog pokreta, ciju titulu vojvode, tako gordo nosi !

edin

pre 8 godina

morao je da zacini sa islamskom drzavom,da malo potpali naciju, zna covjek sta najbolje "gori"... a ovi iz SANUa izgleda il su dosli pameti il im je zapad ubacio svog igraca...sto se tice nikolica i vucica po meni to ce biti isto kao milo i momir nekad u crnoj gori. ovaj nece uspjeti da ga isprati u igranju zapadu i vremenom ce se razici i posati protivnici i na kraju nikolic ce se ugasiti,a i star je. a to vise od hiljadugodisnje nacije i drzave,ma to vise ne pije vode,svak svoju historiju ima,mozes plakati nad kosovom al ono je davno svojim putem otislo!

Alex

pre 8 godina

Jedan eminentni Alademik i drugi visoko alademski obrazovan ce naravno naci razumijevanje u akademskoj diskusiji... No sad ozbiljno, tragicno je da Predsjednik ne razumije da nacionalne akademije nauka su politicki nezavisne i neutralne ili bi to barem prividno trebale biti. Na zapadu ovakaf gaf bi lako doveo do strahovite medojske kampanje koja bi okoncala politicku karijeru. No posto je Toma rekao sto je rekao, implikacija je da poglavlje nece biti otvorena jer Srbija ostaje cvrsto pri svojim pozicijama. Da vidimo i to cudo

političare u zatvore

pre 8 godina

Ono kad se diplomac brine za Akademiju nauka. Ne nego ćemo na čelo SANU doktora Nešu, sa sve pratećom umetničkom trupom "Segamega starletice"? Pravnika Đukanovića sa ekipom diplomiranih molera i merdevinama? Magistra Gašića sa po kesicom sveže pečene kafe za sve kolege naučnike?
Bolje se drži rakije i Tarabića, dragi predsednike.

Nikola Popovic

pre 8 godina

Ovde se radi o tome, ko ima hrabrosti da izgovori istinu ne plaseci se posledica i ko pokusava da drzi Srbe u zabludi i neznanju. Za sada tu gradjansku hrabrost su pokazali, predsednik SANU i Vukl Draskovic i ovim putem im cestitam na hrabrosti. Danas sam procitao reakciju Vulina i master Tomislava Nikolica pa naslucujem da ce izvrsiti pritisak da se akademik smeni sa svoje funkcije. Njega mozete smeniti ali istinu ne mozete sakriti.

alo

pre 8 godina

gde si ti bio i tvoj sin kad su nasa deca ginula za to kosovo? (mom najboljem drugaru je poginuo sin jedinac imao je samo 18 godina) - lepo covek rece objasnite nam kako cete povratiti kosovo

vladimir

pre 8 godina

Sta ste vi g.Nikolicu sve izjavljivali , sve obecavali ,moze roman da se napise , pa ste I dalje predsednik.Za razliku od vas ovaj covek je pravi akademik sa validnom diplomom I ima pravo na svoje misljenje.A rekao je samo ISTINU od koje vi polticari bezite kao djavo od krsta.I ko ste pa vi da nekoga smenjujete preko novina? Bolje podnesite ostavku I ne brukajte vise sebe a I nas !

mesar

pre 8 godina

Idi Nikolicu pa zivi na tvom kosovu ako ga toliko volis i povedi jorgovanku kosovarku i sve kosovare sa sobom... to vazi za svakoga ko misli da se kosovo brani u Beogradu nosenjem majce Kosovo je Srbija i beskonacnim kuckanjima na tastaturi.

pera

pre 8 godina

covek je samo rekao naglas ono sto narod vidi i misli a ti predsednice ako imas neke dokaze za suprotno,daj argumente. Nemojte samo Kosovo je Srbija i slicne budalastine vec recite naosnovu cega je to i dalje nase.

dr.kadzija

pre 8 godina

izneo je na zalost realnost koju politicari pokusavaju da nam korak po korak saopste a da im kruna ne padne s glave. A mi se zakopcavamo na ledja

002

pre 8 godina

Ne svadjajte se ljudi . Nije vreme ni za takve izjave ni za kritike najumnije institucije u Srbiji . Samo stvarate materijal za podsmeh svim nasim neprijateljima.......

Ivan

pre 8 godina

Uloga intelektualaca u drustu i jeste da govore istinu makar se ta istina i ne svidjala politicarima. Ovo sprdanje predsednika, ministara i ostalih sa izjavama predsednika tako ozbiljne institucije pokazuje kako neodgovorni politicari umesto da vode argumentovanu diskusiju unistavaju institucije ciji im se stav ili rad ne svidja. Posle se svi cude zasto nemamo ni jednu instituciju osim fizicke sile (vojska) i mentalne sile (crkva) u koju narod veruje. Ovde samo sila vlada. Kad sav razum ode u druge zemlje kupice vas Kosovo i pitacete se da li je jug Srbije izgubljeno.

Dragan Sumadija

pre 8 godina

Meni je velika cast i zadovoljstvo sto mogu, bar ovako, da branim prof Kostica od ovakvih kao sto su, u ovom slucaju, Nikolic.Sta je prof Kostic pogresio, koje reci mu nisu na mestu?
Ne bi me cudilo da sada tkz."patriotski" mediji pokusaju da totalno diskredituju prof Kostica, i da da se trazi hitna smena sa cela SANU.
Srbija nije mnogo odmakla od Milosevicevih `90.godina, koliko god se mi tesili da tako jeste, jos uvek su nam "tv bastilje", tako smo ih nekad zvali, svuda oko nas.
Sva sreca ima jos uvek medija kao sto je objektivni B92.

Djordje NS

pre 8 godina

Bravo za profesora Kostića, konačno neko hrabro i iskreno da saopšti ono što je svima odavno jasno. A to što se ovaj diplomac pravi lud ili je to stvarno to je samo deo predstave koju igraju on, Vučić i Dačić još od 1999. i potpisivanja kumanovskog sporazuma a tačku na celu priču su stavila upravo pomenuta trojica potpisivanjem briselskog sporazuma.

akademik

pre 8 godina

Tebe, sa lažnom diplomom, odavno je trebalo smeniti. Radikal si bio, radikal si ostao. Ti, kao priučeni "političar" treba da klekneš pred ovima sa akademskim obrazovanjem, ali ne na stiropor, već na tvrdi beton; i slobodno da klekne i polovina srpskog naroda, koji je neuk i priglup!

CATAPA

pre 8 godina

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se.

Kakva komunjarska konstrukcija, bog te mazo! Još začinjeno sa LARPURLATIZAM! Pa ovako je Savez boraca nekad govorio, samo pismenije.

Dali bocek

pre 8 godina

Glupost predsednikovog komentara; verovanje vecine ne implicira tacnost tog verovanja ili tvrdnje. U to da je Kosmet i dalje deo Srbije, moze se verovati, ali ne i ostvariti. Drzava je dotle gde ti je vojska, policija, poreski sistem, i to je to. Da se razumemo, imam i ja u svojoj glavi velike planove sta bih sa pobunjenicima na Kosmetu, ali tesko da bi iko to mogao sada da ostvari. Takodje, ne zaboraviti; Rusija nema prijatelje, Rusija ima interese. Zato i traje. A postovani predsednik SANU, samo je slozenu percepciju stvarnosti, jednostavno rekao. Kritika od strane predsednika drzave "da je ostao ziv" izgleda plitko u odnosu na izjavu istog "da ukoliko se prizna Kosovo, moze doci do gradjanskog rata". Samo ko protiv koga?

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Sta to znaci...rekao a ostao ziv? je li to pretnja??? znam metafora je (mada nisam siguran da Nikolic zna sta je to mada je kao mali "voleo da cita") ali bolje da pazi kako i kada koristi stilske figure...a on ih obozava.

Горгонзола

pre 8 godina

Костић је изнео своје мишљење, на које има право, а реално човек је у праву. На Косову се не примењују наши Закони, нема наше полиције нити војске као ни правосуђа и по чему је то "срце Србије"?! Колико вас је било у том "срцу" наше земље? Зашто сад не одете тамо да живите о помогнете мањинском српском становништву? Идемо србенде, миграција у срце земље Србије, ајде да видимо ко ће се пријавити и отићи? Сви су патриоте на речима а нико на делу...
Космет је давно изгубљен и време је да то прихватимо и наставимо са својим животима.

veterinarBG

pre 8 godina

Tako je to kad neko ko je jedva i srednju skolu zavrsio komentarise i analizira reci jednog akademika...Zalosno je sto je u Srbiji "jaca" i "teza" rec ucesnika "Farme" nego bilo kog ucenog coveka.Tako smo birali, za sega-mega doktore,keramicare i grobare,tako ce nam i biti...Pardon,tako ce VAM i biti.Ja sam vec obezbedio kartu za EU,i necu povracati na putu za raj..

Miki

pre 8 godina

Svi cete kad tad to morati reci jer je to istina i vi to svi znate. On je najhrabriji od vas jer rekli vi ili ne to je jedina istina. Problem je sto je to vama glavna tema za izbore jer drugu temu nemate.

dragan

pre 8 godina

Zalosna sova magistar kako vec....lupeta li lupeta kada se pre javi bre pa komentar se nije jos ohladio a ovaj vec reagovao u SNS Radikalskom stilu brani se..

kosta

pre 8 godina

"I doći će ****** sa rđavom kašikom i soliti pamet akademiku." Toma (Night's watch) i Irinej (Gandalf) igraju se Narnije u Beogradu i misle da će kroz orman iz predsedništva na kvarno pregaziti Gazibabe (Barad-dur), ušunjati se u Mordor (Kosovo) i uništiti prsten i Saurona (Tačija). Samo na ovaj način interpretiram vesti, inače bih se odavno ubio:)

Srba

pre 8 godina

Mene neprijatno iznenadi svaki put kada vidim Nikolicevu sliku u novinama. Ja i dalje ne mogu da verujem da nam je on predsednik. Svaki put kad otvori usta ja pocrvenim od blama.

hajde

pre 8 godina

Al su se uzmuvale sve kvazi patriJote
koje su razvile savrsen
sistem da zive na bjakama o kosovu.

Monogo ste mi bre fini i posteni , i istinoljubivi

TOMO IDI DANAS U PRISTINU NA KAFICU,
ako je srpsko.

matori

pre 8 godina

Ja nisam SANU ali cu ti reci. Ako si ti posle Diplome,posle dzakova listica, posle kafe u avionu za Rim ostao to sto jesi onda i on moze i treba da ostane to sto jeste. Njega su izabrali najumniji ljudi ove zemlje sto se za tebe ne bi moglo reci

malisa

pre 8 godina

Prof. Kostić je samo rekao ono što niko od 2000-te ne sme javno da izgovori plašeći se političkih (ili drugih) posledica. Ovi sadašnji mudraci na vlasti (koji su, ne zaboravimo i zakuvali ovu čorbu zajedno sa Slobom), i dalje neveštim spinovima pokušavaju da nas uvere da je Kosovo još uvek sastavni deo naše zemlje. Izgubili smo sve bitke i sve ratove i skupo plaćamo cenu pogešne nacionalističke politike 90-ih... Nema te Rusije koja može da nam pomogne. Pa i oni su priznali pasoš tzv. države Kosovo. Da li nam to nešto govori? Kostića će najverovatnije smeniti i dovesti nekog vazduplohovca...

veteran

pre 8 godina

Tomo pa i ti si rekao da si master, a ne znas ni cega i jos si na celu drzave! Nekad je pametnije cutati! Sta ovaj predsednik SANU nije tacno rekao? Istina je svaka njegova rec,a istina je bolna!Mozda jos vise boli sto je ovakav covek na celu drzave! Ne znam nijednog slicnog njemu,mozda Bus junior da je bio na tom mentalnom nivou!

San

pre 8 godina

Da li da sada očekujemo naslove "Čistka u SANU" ili "Diferencijacija u SANU". U stvari, kakvih uopšte dodirnih tačaka ima SNS i SANU. Razmišljajte o tome.

Oliva

pre 8 godina

Nikolicu, zahvaljujuci tebi, SANU, Milosevicu i pajtasima, Kosovo vise nije Srbija!

Profesor je posle dve decenije priznao, a ti mozes da zamajavas sebe i svoje glasace koliko hoces, to nece izmeniti istinu!

P.S. Sto se izgovorenih nebuloza tice, niko ti nije ravan, apsolutni si sampion, jedini koji ti pravi konkurenciju je tvoj prikan Bacevic!

Nikola

pre 8 godina

Sta si sve ti izjavio zadnjih 20 godina pa dogura do predsednika, ziv i zdrav. Ne znam samo sta je slagao covek, on za razliku od vas nema razloga da laze i maze narod.

Nikola

pre 8 godina

Sta si sve ti izjavio zadnjih 20 godina pa dogura do predsednika, ziv i zdrav. Ne znam samo sta je slagao covek, on za razliku od vas nema razloga da laze i maze narod.

smrt fašizmu

pre 8 godina

Opet ovaj o žrtvovanjima, krvi i natapanju. Obrati se Vučiću i zamoli ga da objavi šta je sve potpisao, pa da vidimo ko se zapravo odriče prolivene krvi.
Zašto Vučić nije 1999. išao u vojsku, svima za primer, nego je "branio" Srbiju iz luksuznog stana koji je zaradio legendarnim verbalnim "odbranama države"?

Vojvođanin iz Ravangrada

pre 8 godina

Stav uvaženog neurologa dr Vladimira Vlade Kostića jeste put "spasavanja duše SANU" i zbog toga zaslužuje punu podršku. To se odnosi kako na status Kosova, tako i na izrazito štetan sadašnji odnos Srbija-Rusija. Tomislav Nikolić je najkorisniji kada ćuteći peče "rakiju-mučenicu" u svojoj Bajčetini.

Ja

pre 8 godina

"Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo."


Mozda u tvojoj glavi!
Narod vas je izabrao da mu date bolji zivot! Briga narod bas za Kosovo!
Teritorija se brani stanovnistvom a ne besmislenim zakonima, mitovima ili vojskom!
Srba nema vise na Kosovu zato Srbija nema vise Kosovo. Prosto kao pasulj!

Dr Dejan Arsic

pre 8 godina

Hvala Vam, profesore Kosticu, za sve vazne stvari koje ste me naucili na Institutu, a zahvaljujuci kojima i veceras spasavamo zivote u provinciji. Hvala Vam i na realnom stavu, na hrabrosti i istini. I ne dozvolite da vam neobrazovani populisti poput naseg predsednika oduzmu pravo na rec, glas i istinu! Nadam se da ce ova postena, hrabra i tacna izjava jednog od nasih najvecih lekara i intelektualaca u novijoj istoriji biti prekretnica. Zivela casna, iskrena i postena Srbija, koja vapi za pristojnim zivotom!

да да

pre 8 godina

Господин Костић би требао да буде председник а не овај, срамота за србију !!!!!!!!!!

Savo

pre 8 godina

Pa šta bi ti hteo: da mi ceo život plačeš na ramenu kako nam otimaju Kosovo. Ti i nemaš druga posla, ali ja moram da grbačim da bi prehranio porodicu, i da zaradim za tebe. Idi i Prištinu i otud mi javi kako ovaj akademik laže! Nemoj me zaje...... iz kabineta.

Tom Byron

pre 8 godina

Ti Tomo lupetas kao otvoren prozor cim otovris usta, pa si i dalje "Ziv" !.Sta je gosn Kostic lose rekao osim istine??Mozda boli, ali to je istina, mi smo rat izgubili i moramo da snosimo posledice!Ne zamlacujte se vise, kosovo je otislo u nepovrat, Vucic mora da ga prizna na ovaj ili onaj nacin a onda ce i sve ostale zemlje!Nego ti gledaj sta ce od Srbije da ti ostane, za Kosovo vise ne brini...

laki

pre 8 godina

Kaze da Kosovo pripada nasim precima. PreCednice, njihovi potomci odavno pobegose sa Kosova. Prodavali udzerice xa skupe pare i doseljavali se u Srbiji. Nisu razmisljali o svojim pretcima

D&G

pre 8 godina

Ako SANU stane iza g.Kostica to je prava stvar, moze da se kaze pocelo je.Dosta vise jevtinog populizma i demagogije, idi Nikolicu na Kosovo i povedi celu Vladu sa sobom ako je to nase.Dosta vise lazi bre, zajahali ste bre ovaj narod koji nema hleba da jede, nepismene postavili na odgovorna mesta , malo im bilo da ukradu fakultetske diolome (prvi ti predsednice)nego hoce i doktorate.Kaze Nikolic, nema razloga za njegov reizbor-pa cim kaze nesto to je razlog

kosta

pre 8 godina

gospod, presednice kad ste zadnji put bili na "nasem"Kosovu(ne racunam na deo K.Mitrovice koji pripada nama)) i da li je vas sin bio nekad dole.Kad mi na to iskreno odgovorite,bicu jako sretan.
kosovo je za nas misaona imenica i uvek se koristila bi se zataskali problemi koji muce ove ljude u Srbiji (nemastina,nezaposlenost,bahatost vladajuce stranke,primitivizam i sve ostalo sto prati ljude kakvi ste vi i vas premijer).ja vas necu poslusati "sutra " kad pozovete narod da se "BIJE" za Kosovo ,jer sam sve to vec prosao i VIDEO.

Miki

pre 8 godina

Svi cete kad tad to morati reci jer je to istina i vi to svi znate. On je najhrabriji od vas jer rekli vi ili ne to je jedina istina. Problem je sto je to vama glavna tema za izbore jer drugu temu nemate.

Srba

pre 8 godina

Mene neprijatno iznenadi svaki put kada vidim Nikolicevu sliku u novinama. Ja i dalje ne mogu da verujem da nam je on predsednik. Svaki put kad otvori usta ja pocrvenim od blama.

Branko

pre 8 godina

"Njega su izabrali najumniji ljudi ove zemlje..."

Da li Vi zaista mislite to što kažete? Da li znate ko je i kako postao član SANU? SANU (srpska akademija nauka i umetnosti) je odbila molbu Nikole Tesle za clana, valjda nije dorastao našim "najumnijim" ljudima.

daddy cool

pre 8 godina

Sta bi tek bilo da covek nije ovako pazljivo birao reci (red patriotizma red realnosti), sta tek ima da kaze na Draskovicevu skorasnju izjavu gde lepo objanjava da nismo bas bili angeli, ne ja nego upravo vi...ma treba vama reci jasno glasno na cirilici kao djacima prvacima u lice sa argumentima...pa ko ziv ko mrtav.
(Teutonac-Marsovac, 18. oktobar 2015 20:16)

Blago tebi kad se pozivas na Draskovica.

Nikola Popovic

pre 8 godina

Ovde se radi o tome, ko ima hrabrosti da izgovori istinu ne plaseci se posledica i ko pokusava da drzi Srbe u zabludi i neznanju. Za sada tu gradjansku hrabrost su pokazali, predsednik SANU i Vukl Draskovic i ovim putem im cestitam na hrabrosti. Danas sam procitao reakciju Vulina i master Tomislava Nikolica pa naslucujem da ce izvrsiti pritisak da se akademik smeni sa svoje funkcije. Njega mozete smeniti ali istinu ne mozete sakriti.

Uncas

pre 8 godina

Nikolić predsednik-vrh nonsensa i frapantnih izjava je nekoga komentarisao nakon date izjave...O Bogo moj!!!PA ima li kraja ovoj Banana državi i njenim Vlastodršcima....?!?!?!

hajde

pre 8 godina

Al su se uzmuvale sve kvazi patriJote
koje su razvile savrsen
sistem da zive na bjakama o kosovu.

Monogo ste mi bre fini i posteni , i istinoljubivi

TOMO IDI DANAS U PRISTINU NA KAFICU,
ako je srpsko.

Hocu u EU

pre 8 godina

Isečak iz Titovog govora u Karađorđrvu 1979. god.

svedoka i aktera, hvaljenog, a onda i neumereno osporavanog – Josipa Broza.

''Svi koji su glasali za Ustav 1974. godine biće krivi za sudbinu Jugoslavije!''
"Bio sam protiv ustava iz 1974! Bio sam protiv davanja državnosti pokrajinama i delovima Ustava koji omogućuju republikama izdvajanje iz federacije bez dogovora s ostalim republikama, odnosno referendumom cele zemlje. I tada, a i sada vam ponavljam da će to “zlo” od ovih ustavnih prava pokrajina razbiti Jugoslaviju. Znao sam da je sigurnosno stanje na Kosovu loše, ali nisam znao da su i odnosi naših republika pali na tako niske grane.

Drugovi, moram reći, kad je u pitanju Kosovo da svi koji su glasali za Ustav 1974. godine biće krivi za sudbinu Jugoslavije!

Vojvodo - predsedniče, pročitaj ovo pažljivo i nemoj više da nas sve zajedno zamajavaš glupostima.

veterinarBG

pre 8 godina

Tako je to kad neko ko je jedva i srednju skolu zavrsio komentarise i analizira reci jednog akademika...Zalosno je sto je u Srbiji "jaca" i "teza" rec ucesnika "Farme" nego bilo kog ucenog coveka.Tako smo birali, za sega-mega doktore,keramicare i grobare,tako ce nam i biti...Pardon,tako ce VAM i biti.Ja sam vec obezbedio kartu za EU,i necu povracati na putu za raj..

Stanoje

pre 8 godina

Ovo je stvarno dno dna, čovek iz akademije konačno rekao nešto suvislo i što več vrapci na grani znaju i za to mu svaka čast, a nas predsednik se opet blamira i poziva na javni linč jednog akademika, nadam se da ce kulturna i akademska javnost u zemlji umeti da odbrani vrednosti nezavisnosti ove visoke naučne institucije.

Henk mudi

pre 8 godina

Pa zar nije izgubljeno ? Koje si ti Tomo izjave imao i ostao ziv bolje da ne pricamo ...predsednik SANU je samo realan i ne treba se trositi na stvari koje su izgubljene..bice opet nase jednog dana do tada okrenite se realnijim problemima ...npr standardu i gradjanima..a ne tu da mazes oci Tomo Presmesni.

sanela

pre 8 godina

Izjava predsednika SANU je zasluzila osudu, nisu bili u stanju nikako da pomognu svih ovih godina i sada izlaze sa ovim? Ne mogu da verujem da svi clanovi podrzavaju stav Kostica.

Simon

pre 8 godina

Covece Nikolicu, dal ti znas u sta si se upleo. Mislio si da ces populizmom da sakrijes dobrovoljnu predaju Kosova. E od SNS diletantizma tesko da je sta teze pogodilo Srbiju.

Mjau

pre 8 godina

"Bravo za profesora Kostića, konačno neko hrabro i iskreno da saopšti ono što je svima odavno jasno"

"Čovek je u pravu, rekao je ono što naši političari ne smeju, i što bi im svima potpisalo ulaz na đubrište političke scene za sva vremena!"

"Jedini koji je realno sagledao trenutnu situaciju."

Tako , ili slicno(kao profesor Kostic), govorio je pre nekoliko godina, ne bas omiljeni politicar Ceda Jovanovic i bio ispljuvan od vecine.Bio u pravu ili ne, tek mislim da je red da se setimo

akademik

pre 8 godina

Tebe, sa lažnom diplomom, odavno je trebalo smeniti. Radikal si bio, radikal si ostao. Ti, kao priučeni "političar" treba da klekneš pred ovima sa akademskim obrazovanjem, ali ne na stiropor, već na tvrdi beton; i slobodno da klekne i polovina srpskog naroda, koji je neuk i priglup!

vojvode

pre 8 godina

Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ",

A dal piju zuti ljudi vodu sa morave ?
a jesi li konsultovao baba vangu i prorocanstva, sta oni kazu ?

GOSPODE BOZE KO NAMA ZEMLJU VODI.

SELJAK

pre 8 godina

Pa sta si sve ti izjavio i pitpisao u vezi priznavanja Kosova da Srpski narod i nezna ,PA SI OSTAO ZIV,cak si terao Srbe u rat pre neki dan svojom glupom izjavom ,da si se posle "pokajao"kada si procitao sta ti Srpski narod misli o izjavi da ratuje za Kosovo,pa si se pravdao"da nisi tako mislio",a za ove tri godine moze knjiga da se napise o "tvojim diplomatskim izjavama"kojima se svet smejao,a i Srpski narod.to je jedan delic kada govorimo o Tominom komentaru da je predsednik SANU OSRAO ZIV KADA JE REKAO DA JE KOSOVO IZGUBLJENO ZA SRBIJU?

Ivan

pre 8 godina

Uloga intelektualaca u drustu i jeste da govore istinu makar se ta istina i ne svidjala politicarima. Ovo sprdanje predsednika, ministara i ostalih sa izjavama predsednika tako ozbiljne institucije pokazuje kako neodgovorni politicari umesto da vode argumentovanu diskusiju unistavaju institucije ciji im se stav ili rad ne svidja. Posle se svi cude zasto nemamo ni jednu instituciju osim fizicke sile (vojska) i mentalne sile (crkva) u koju narod veruje. Ovde samo sila vlada. Kad sav razum ode u druge zemlje kupice vas Kosovo i pitacete se da li je jug Srbije izgubljeno.

lala

pre 8 godina

E moj Nikolicu,jel ti verujes u deda mraza? Covek je izjavio ono sto cela zemlja zna,ali se ne usudjuje da to prizna.Vreme je da se probudis kao i tvoj posinak Vucic i prestanete sa tom priglupom retorikom.

MKS

pre 8 godina

U slobodnoj demokratskoj zemlji svako ima pravo da izjavi šta hoće i da ga niko zbog toga ne progoni. A kada akademik nešto izjavi, onda političari neka hvataju beleške, jer to govori pamet i dugogodišnje iskustvo.

Oliva

pre 8 godina

Nikolicu, zahvaljujuci tebi, SANU, Milosevicu i pajtasima, Kosovo vise nije Srbija!

Profesor je posle dve decenije priznao, a ti mozes da zamajavas sebe i svoje glasace koliko hoces, to nece izmeniti istinu!

P.S. Sto se izgovorenih nebuloza tice, niko ti nije ravan, apsolutni si sampion, jedini koji ti pravi konkurenciju je tvoj prikan Bacevic!

mesar

pre 8 godina

Idi Nikolicu pa zivi na tvom kosovu ako ga toliko volis i povedi jorgovanku kosovarku i sve kosovare sa sobom... to vazi za svakoga ko misli da se kosovo brani u Beogradu nosenjem majce Kosovo je Srbija i beskonacnim kuckanjima na tastaturi.

Волим Србију

pre 8 godina

Одличан одговор председника Србије. Надам се да ће се САНУ оградити од ових речи професора Костића.

DD

pre 8 godina

Jadni su ljudi koji otvoreno ne poštuju svoje. Nisu svesni da time izražavaju i da na taj način artikulišu eklatantan nedostatak sopstvenog sampoštovanja. A bez toga i uprkos svim ličnim postignućima - ostaju mali ljudi.

Većina komentara na ovom mestu jednostavno ne odražava stav većine građana Srbije i svi pokušaji da se izvrši spinovanje istine pisanjem jeftinih redaka jeste odraz bede i nedostatak morala autora tih komentara.

"Magarac u Beč, magarac iz Beča": Ulazak u EU neće promeniti ništa ako se oni koji tome teže sami ne promene. Rad na sebi i rad na radnom mestu su jedini ispravan put, a ne pisanje neafirmativnih komentara o demokratski izabranom predsedniku države, ma ko on bio i ma kakav on bio.
Svaki pojedinac je gospodar svoje sudbine i time jedini odgovoran za situaciju u kojoj se nalazi. Traženje krivice u drugima i spoljnim okolnostima je klasičan vid samoobmane. Jedina istina jese ona koja se vidi u ogledalu.

Darklord

pre 8 godina

Jeste suprotno uverenima većine građana Srbije... ali je sasvim realno i nepromenljivo. Što pre shvate, biće svima lakše. Jasno je zašto se ovakvi kao Nikolić busaju u grudi da Kosovo nije izgubljeno... pa treba osvojiti još jedan mandat i uživati u lagodnom životu na račun ovog tužnog, lakovernog i napaćenog naroda.

Dali bocek

pre 8 godina

Glupost predsednikovog komentara; verovanje vecine ne implicira tacnost tog verovanja ili tvrdnje. U to da je Kosmet i dalje deo Srbije, moze se verovati, ali ne i ostvariti. Drzava je dotle gde ti je vojska, policija, poreski sistem, i to je to. Da se razumemo, imam i ja u svojoj glavi velike planove sta bih sa pobunjenicima na Kosmetu, ali tesko da bi iko to mogao sada da ostvari. Takodje, ne zaboraviti; Rusija nema prijatelje, Rusija ima interese. Zato i traje. A postovani predsednik SANU, samo je slozenu percepciju stvarnosti, jednostavno rekao. Kritika od strane predsednika drzave "da je ostao ziv" izgleda plitko u odnosu na izjavu istog "da ukoliko se prizna Kosovo, moze doci do gradjanskog rata". Samo ko protiv koga?

Djordje NS

pre 8 godina

Bravo za profesora Kostića, konačno neko hrabro i iskreno da saopšti ono što je svima odavno jasno. A to što se ovaj diplomac pravi lud ili je to stvarno to je samo deo predstave koju igraju on, Vučić i Dačić još od 1999. i potpisivanja kumanovskog sporazuma a tačku na celu priču su stavila upravo pomenuta trojica potpisivanjem briselskog sporazuma.

političare u zatvore

pre 8 godina

Ono kad se diplomac brine za Akademiju nauka. Ne nego ćemo na čelo SANU doktora Nešu, sa sve pratećom umetničkom trupom "Segamega starletice"? Pravnika Đukanovića sa ekipom diplomiranih molera i merdevinama? Magistra Gašića sa po kesicom sveže pečene kafe za sve kolege naučnike?
Bolje se drži rakije i Tarabića, dragi predsednike.

Nikola

pre 8 godina

"Predsdnice" ti si slao pismo Eng. Kraljici, nazvao Kineskog premijera zutim covekom i citirao na zvanicnom prijemu Kineskog premijera Tarabice. I itekako si ziv..

lala

pre 8 godina

E moj Nikolicu,jel ti verujes u deda mraza? Covek je izjavio ono sto cela zemlja zna,ali se ne usudjuje da to prizna.Vreme je da se probudis kao i tvoj posinak Vucic i prestanete sa tom priglupom retorikom.

Alex

pre 8 godina

Samo ti nemoj da učiš akademika šta to jednog čoveka i naučnika čini velikim. Ako iko nema pravo na to, ti ga Nikoliću nemaš. Sram te bilo. Ti koji si podržavao haške osuđenike, podražavao etničko čišćenje, zajedno sa Miloševićem činio najveće zločine, ti koji si de facto devedesetih pomogao da izgubimo Kosovo... Zar ti imaš moralno pravo da govoriš o nečijoj veličini???

hes-teg realno

pre 8 godina

Oko 92% stanovništva Kosova su Albanci. Srba ima oko 2%. Ajde neka se predsednik Nikolić javi sa predlogom kako da se to preokrene? Rat/etničko čišćenje? Ili možda da tih naših 2% krenu taktički da se razmožavaju velikom brzinom pa da za 300 godina dođemo do 51%?
Možemo mi da lažemo sebe koliko hoćemo, ali čak i da izborimo da na tamo nekom papiru piše da je Kosovo srpsko, istina je da je većina stanovništva tamo albanske nacionalnosti i nikakvo pozivanje na istorijske činjenice bilo kog našeg političara to neće promeniti.

veteran

pre 8 godina

Tomo pa i ti si rekao da si master, a ne znas ni cega i jos si na celu drzave! Nekad je pametnije cutati! Sta ovaj predsednik SANU nije tacno rekao? Istina je svaka njegova rec,a istina je bolna!Mozda jos vise boli sto je ovakav covek na celu drzave! Ne znam nijednog slicnog njemu,mozda Bus junior da je bio na tom mentalnom nivou!

Đole

pre 8 godina

Naravno da će naš preCednik da kaže ovako nešto kada njemu i ostalim političarima na vlasti politički ne odgovara da se obznani suština svega što su im njihovi "zapadni partneri i prijatelji" poturili da potpišu. A potpisali su isto ono što DS pre njih nije smeo da ne bi izvršio političko samoubistvo.

Razlika je samo u tome što SNS je stigao na vlast u momentu kada im više nije ostalo prostora za manevrisanje i kada se zapad odavno umorio i više nema strpljenja za "političko zamajavanje" i želi da kroz tzv. "proces normalizacije odnosa" uceni i natera Srbiju da faktički prizna više tu nezavisnost Kosova. Niko od nas ne traži da mi izgovorimo "priznajemo", ali kada ti nemaš bilo kakve elemente državnosti na teritoriji Kosova, gde vlada drugi zakon, druga vojska i policija, drugi političari koji ne podnose račune Beogradu, a ti se sa time složiš, to je onda - priznanje nezavisnosti.

Može dotični da spinuje kol'ko god 'oće, ali je tako...

dragan ignjatovic

pre 8 godina

dokle ce toma da udara u bubnjeve i brani fantomsko kosovo i to sve na prici i demagogiji.ako ima prakticno resenje za kosovo neka ga kaze i realizuje.ako ga nema i nemoze da realizuje neka cuti.dosta nam je teoreticara i cuvara srpskih interesa dok nacija tapka u mestu.vreme je za novi pravac koji treba da zameni tomin pravac koji ne vidi nigde.lepo zvuci ali od toga nema vajde

Ivan M

pre 8 godina

Predsednik SANU je u pravu. Srpski političari prodaju maglu i to svak pametan zna. Da je SANU barem imao toliko mozga pre 30 godina, možda danas to ne bi bila zbilja. A Nikolić neka nastavlja da ubeđuje svet u šarene laže.

republikanac

pre 8 godina

"I doći će ****** sa rđavom kašikom i soliti pamet akademiku." Toma (Night's watch) i Irinej (Gandalf) igraju se Narnije u Beogradu i misle da će kroz orman iz predsedništva na kvarno pregaziti Gazibabe (Barad-dur), ušunjati se u Mordor (Kosovo) i uništiti prsten i Saurona (Tačija). Samo na ovaj način interpretiram vesti, inače bih se odavno ubio:)
(kosta, 18. oktobar 2015 19:44)

A gde je Saruman???

Горгонзола

pre 8 godina

Костић је изнео своје мишљење, на које има право, а реално човек је у праву. На Косову се не примењују наши Закони, нема наше полиције нити војске као ни правосуђа и по чему је то "срце Србије"?! Колико вас је било у том "срцу" наше земље? Зашто сад не одете тамо да живите о помогнете мањинском српском становништву? Идемо србенде, миграција у срце земље Србије, ајде да видимо ко ће се пријавити и отићи? Сви су патриоте на речима а нико на делу...
Космет је давно изгубљен и време је да то прихватимо и наставимо са својим животима.

Grunf

pre 8 godina

Zvanični stav Vlade Srbije o KiM je poznat.Predsednik SANU je samo izneo stvarno stanje an terenu i tačno je da s eono ne uklapa iu naše želje i naše nogućnosti.Ne znam da li je Predsednik Srbije obavešten da je KiM priznalo stotinak zemlaja svidelo se to nama ili ne.Normalno je da Srbija neće priznati KiM kao državau niti je normalno da neko prizna da su mu nasilno uzeli terotoriji ali je isto tako istina da država Srbija nema nikakvu vlast na teritorijom AP KiM svidelo se to nekome ili ne.Džrva postoji tamo gde se zna teritorija,gde se sprovodi politika Vlade kroz ministarstva.Niti imamo vojsku,niti policiju.Ko sprovodi pravosudni sitem?Ko čuva granicu KiM prema makedoniji i Albaniji?Zašto se onda niko npr. ne buni kada se kaže da se Premijer Srbije satao sa Premjerom KiM i to odavde iz Srbije.Odakle u jednoj državi dva premijera.Srbija ima pravo da prizna neku zemlju ili ne,da sa nekom zemljom ima diplomatske odnose ili ne.Tačka.KiM smo izgubili i nikavu vlast ztamo ne sprovodimo.Jer tačno tačno je.Što se tiče Rusije Kada je nas NATO bombardovao i otimao KiM gde je Rusija bila.Što nisu poslali avione,nosače aviona kao sad u Siriji.Nismo im interesantni.Da li izmišljam da su Rusi prvi ušli u Pritinu i prvi iz nje otišli?Je tačno-tačno je.Jr Rusi čuvaju državljane Srbije za kojima je raspisana interpolova poternica?Čuva?Znači ne poštuje nas.Da dalje ne nabrajam dogadjaje koje niko ne može da demantuje čovek je samo rekao ono što je na delu Ko je sad rekao i ostao živ.

natalija

pre 8 godina

Kostić je u pravu 100%
ja bi samo dodala:
ko je "izgubio" Kosovo?
Pa oni koji su od Gazimestana 1987 hteli nasilinim putem da menjaju ustav YU iz 1974.
Ps. oni koji su "izgubili" Kosovo evo već 15 godina (pa i sada i 2015 g) svakome koji to kaže proglase "izdajnikom"....
ha, ha, ha, pa to ko dečije obdanište....

Robin Hood

pre 8 godina

Cekaj malo, pa vi ste taj g. Nikolicu koji ste na samom pocetku duznosti predsednika Rep. Srbije javno izjavili "nazalost, ja nikad vise necu biti predsednik Kosova" (lako za proveriti). Kakve su sada ove kritike?!

dr.kadzija

pre 8 godina

izneo je na zalost realnost koju politicari pokusavaju da nam korak po korak saopste a da im kruna ne padne s glave. A mi se zakopcavamo na ledja

vladimir

pre 8 godina

Sta ste vi g.Nikolicu sve izjavljivali , sve obecavali ,moze roman da se napise , pa ste I dalje predsednik.Za razliku od vas ovaj covek je pravi akademik sa validnom diplomom I ima pravo na svoje misljenje.A rekao je samo ISTINU od koje vi polticari bezite kao djavo od krsta.I ko ste pa vi da nekoga smenjujete preko novina? Bolje podnesite ostavku I ne brukajte vise sebe a I nas !

milan

pre 8 godina

Svi to znaju ali ni jedna vlast ne zeli to da prizna da ne izgubi krezube glasace.Da su pametni da se bore za tapije,imovinu drzave,privatnu imovinu,da unovce ono sto mogu i prodaju sto mogu.Umesto toga drze jadne srbe tamo kao taoce svoje politike i finansiraju ih iz naseg dzepa.Ko je imao sta taj je to i dobro prodao a to poceo jos pre 35god.

Dragan Sumadija

pre 8 godina

Meni je velika cast i zadovoljstvo sto mogu, bar ovako, da branim prof Kostica od ovakvih kao sto su, u ovom slucaju, Nikolic.Sta je prof Kostic pogresio, koje reci mu nisu na mestu?
Ne bi me cudilo da sada tkz."patriotski" mediji pokusaju da totalno diskredituju prof Kostica, i da da se trazi hitna smena sa cela SANU.
Srbija nije mnogo odmakla od Milosevicevih `90.godina, koliko god se mi tesili da tako jeste, jos uvek su nam "tv bastilje", tako smo ih nekad zvali, svuda oko nas.
Sva sreca ima jos uvek medija kao sto je objektivni B92.

Aster Blistok

pre 8 godina

Ono sto je karakteristicno za Mr. Nikolica i njegovu stranku je odsustvo bilo kakvog kritickog misljenja, dakle ko god se usudi da da svoje ili razlicito misljenje odmah se nastoji diskreditovati i to na nacin koji veoma podseca na Staljinove cistke. Zato i ne cudi njegovo pitanje, na kraju vesti, upuceno SANU-u "...da li posle takve izjave (Kostic) može da ostane na njenom čelu", sve u stilu informbiroa, smeniti, ispitati, uhapsiti. U svakom slucaju su to termini kojih se jedan magistar sigurno ne bi trebao lacati. I dokle cemo vise trpeti nedemokratske snage koje su uvek vodile Srbiju u propast?

Aleksandar

pre 8 godina

Covek bar ima onu stvar da kaze sta misli...ono sto verovatno i vi mislite, ali podmuklo cutite... Uostalom, "akademija treba da bude vodilja", ali samo dokle god ide uz dlaku sa vasim misljenjima i interesima, jeli?!? A da li ste vi, koji ste danas opleli drvlje i kamenje, kompetentni da pricate o geopolitickim i istorijskim pitanjima? Jeli, profesori? I ovaj covek nije neki tamo lekar, nego profesor na medicinoskom fakultetu. Kad bi bar malo duznog postovanja pokazivali, mozda bi smo jutro nazirali. Ali, nema postovanja. Udario mis na medveda... Uostalom, pitajte i sve ostale akademike da kazu sta LICNO misle o pitanju KM. Ali bez neutralnih stavova, jednom u zivotu. Sve i da profesor 100% gresi u svojim licnom stavovima, gde je ono duzno postovanje od jednih vas za jednog njega?

abc.

pre 8 godina

sutra da raspisu referendum,nisam pametam sta bi trebalo ciniti,odreci se kosova zarad boljeg zivota nase dece i upisati nasu generaciju u crnim knjigama istorije Srbije ili ne,po cenu ne ulaska u eu. Tezak izbor. znam samo da svi trebamo teziti ka tome da nam Srbija jaca svakim danom,bez obzira na stranacku pripadnost. Nije lako biti Srbin ovih godina.

Ehehe mehehe

pre 8 godina

Čovek je u pravu, rekao je ono što naši političari ne smeju, i što bi im svima potpisalo ulaz na đubrište političke scene za sva vremena!

Filozof

pre 8 godina

Ovako samo 100 puta gore je bilo 90tih. "Izdajice" obrazovani ali "nepratiotski" Srbi su padali ko snoplje pod naletom cloniranih Nikolica. Mada je SANU bio "potkovaniji" cosicevskom ocinskom "ljubavlju". I izgubismo sve i to tako da je skoro bez povratka - mi o nepravdi a oni po masovnim ratnim zlocinima. Zar je moguce da danas "oni" samo malo promenili krzno i jos "jasu" optuzujuci stvarne patriote za nepatriotizam (sta god oni podrazumevali pod tim - mozda je to na ruskom Larpurlartizam)...

Danac

pre 8 godina

Drago mi je da je SANU rekla istinu a i drago mi je da vecina na forumu ovo podrzava! Srbija mora biti gradjanska a ne partijska drzava. I mene boli kad vidim kako nam svetinje cuva Kfor i bodljikave zice, ali mi nemamo snage za Kosovo.....izgubljeno je, nepravedno, ali je izgubljeno i Srbija mora dalje jer Srbi zive u Srbiji a na Kosovu je 90% albanaca.....

Lale

pre 8 godina

Prof. Kostić je u pravu. T. Nikolić, po običaju, nije u pravu, pa zato ne može da oceni šta je u interesu Srbije. Ja mislim da je u interesu Srbije i opšte mentalne higijene neophodno da Nikolić hitno podnese ostavku i nestane iz političkog života.

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Sta to znaci...rekao a ostao ziv? je li to pretnja??? znam metafora je (mada nisam siguran da Nikolic zna sta je to mada je kao mali "voleo da cita") ali bolje da pazi kako i kada koristi stilske figure...a on ih obozava.

Nikola

pre 8 godina

Gospodine predsedniče. Ako vi morate da pitate gospodina Tačija da li smete na Kosovo, zapitajmo se da li je ono naše ili tuđe? Možemo da se nerviramo zbog nepravde koliko hoćemo ali realnosti ne možemo da okrenemo leđa.
Prestanite da mučite i lažete ovaj napaćeni narod.

c i t i z e n

pre 8 godina

Николићу, Проф. др Владимиру Костићу можеш да гланцаш ципеле и да му носиш воду, а што се интелекта тиче, у односу на њега си ... Шта год да је рекао сигурно има више упоришта у чињеницама него када ти констатујеш да је време лепо. Зато, држи се свог политичког оквира док ти мандат траје и не коментариши изјаве људи који су далеко изнад тебе. Не заборави да су те изабрали исти као ти и гори од тебе јер су они са мало мозга схватили да немају разлога да бирају између тебе и теби сличних. Настави да се сликаш за новине а размишљање остави онима којинсу за то способни.

Толе

pre 8 godina

Mislim da je ovo pocetak kraja ove diktature nesposobnih nazovi politicara.Juce im ga Panovic rece,danas NUNS i predsednik SANU.Ringispil se ovde brzo okrece,mislite o tome!

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Da nisu Nikolic, Seselj i JUL,krajem devedesetih, uticali na Milosevica da udje u sukob sa najvecim vojnim savezom na svetu, Kosovo bi bilo pod integritetom Srbije, verovatno kao RS u BiH. Nema vece izdaje nego gurnuti sopstveni narod i drzavu u sukob u kojem se ne moze pobediti. Akademik je konstatovao cinjenicno stanje i treba mu cestitati. Konacno se nas SANU poceo okretati ka stvarnosti i realnosti.
Sto se predsednika Srbije tice, neka on odbrani svoju diplomu i tvrdnju da se desila kradja u prvom krugu predsednickih izbora 2012.

Miki

pre 8 godina

Rece Nikolic i osta ziv da Kosovo pripada svim Srbima , precima , potomcima samo ne rece da pripada ljudima koji zive na Kosovu a to su kosovski Albanci. Ono sto Nikolic i njemu slicni ne mogu da shvate je da Kosovo nije pustinja Sahara , Sibir ili Arktik , vec naseljena zemlja. Na Kosovo gledaju kao na teritoriju a ne vide ljude ,koji nijesu pali s Marsa , nego imaju svoje korijene kao i Srbi. Ako je Kosovo dio Srbije onda su i 2 miliona Albanaca gradjani Srbije sa svim pravima , pa vi vidite isplati li vam se.

matori

pre 8 godina

Ja nisam SANU ali cu ti reci. Ako si ti posle Diplome,posle dzakova listica, posle kafe u avionu za Rim ostao to sto jesi onda i on moze i treba da ostane to sto jeste. Njega su izabrali najumniji ljudi ove zemlje sto se za tebe ne bi moglo reci

Wannabe

pre 8 godina

Većina gradjana Srbije zna da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako, većina gradjana Srbije bi zelelo da Kosovo ponovo bude srpsko. Kostic pricao o realnosti, i nultoj tacki iz koje Srbija moze izabrati jedini ispravan put. Nikolić, kao iskusan političar, prica o željama masa na osnovu kojih moze samo on profitirati, ali ga isto tako bas briga sto ce tom politikom zakovati Srbiji za dno.
Moja generacija je izgubljena, ako pobedi Nikolićeva opcija, cena za to je budućnost moje dece. Verujem da Vucic zna da je teritorija izgubljena, ali da je ostalo da se bori za Srbe koji žive tamo. Ako pobedi Nikolićeva i Kusturičina opcija meni je ostalo samo da selim sa porodicom jer ovde ni trava ostati nece.

dragan

pre 8 godina

Zalosna sova magistar kako vec....lupeta li lupeta kada se pre javi bre pa komentar se nije jos ohladio a ovaj vec reagovao u SNS Radikalskom stilu brani se..

pera

pre 8 godina

covek je samo rekao naglas ono sto narod vidi i misli a ti predsednice ako imas neke dokaze za suprotno,daj argumente. Nemojte samo Kosovo je Srbija i slicne budalastine vec recite naosnovu cega je to i dalje nase.

Snoop Dogg

pre 8 godina

Smara ovo sve sa Kosovom.
*Imam 24 godine, i dajte meni vlast- da priznam više to Kosovo, pa da idemo dalje.I da spasem Sandžak,i Vojvodinu.Da povratim Crnu Goru, i pripojim Republiku Srpsku.Da nas uvedem u EU, uvedem kapitalizam, podignem standard, sprečim nastajanje Bg na H2O,i sprečim prodaju našeg zemljišta strancima, i oživim jug države... I DOSTA BI BILO OD MENE, I POSLE TOGA BI SE POVUKAO, I PUSTIO BI JOŠ MLAĐE, I NOVE!!! Jer dosta mi je više ovih naših nesposobnih političara.

alo

pre 8 godina

gde si ti bio i tvoj sin kad su nasa deca ginula za to kosovo? (mom najboljem drugaru je poginuo sin jedinac imao je samo 18 godina) - lepo covek rece objasnite nam kako cete povratiti kosovo

malisa

pre 8 godina

Prof. Kostić je samo rekao ono što niko od 2000-te ne sme javno da izgovori plašeći se političkih (ili drugih) posledica. Ovi sadašnji mudraci na vlasti (koji su, ne zaboravimo i zakuvali ovu čorbu zajedno sa Slobom), i dalje neveštim spinovima pokušavaju da nas uvere da je Kosovo još uvek sastavni deo naše zemlje. Izgubili smo sve bitke i sve ratove i skupo plaćamo cenu pogešne nacionalističke politike 90-ih... Nema te Rusije koja može da nam pomogne. Pa i oni su priznali pasoš tzv. države Kosovo. Da li nam to nešto govori? Kostića će najverovatnije smeniti i dovesti nekog vazduplohovca...

Kavric

pre 8 godina

Ovako bih ja ucutkao ove nazovi "borce" za nase Kosovo(tu mislim na sve politicare koji se u isto kunu): Udje nacelnik generalstaba(koji to naravo nije u stanju da uradi) u skupstinu i onako kurazno pita,ko se ovde bori za nase Kosovo?! Kad svi zagalame,ja pa ja...onda im saopsti da je kamion sa puskama i uniformama ispred skupstine,pa na zaduzenje iste! I odmah da povedu sinove i kceri(da ne bude da samo oni fale) sa njima na prvu borbenu liniju i u boj za Kosovo! Dvojica bi mozda izasla i to ako su zalomili u skupstinskom bifeu! I da zavrsimo vise sa tom pricom!

Milan

pre 8 godina

Jedna od odlika manje inteligentnih ljudi je da nastave da ratuju i nakon sto je ocigledno da ce druga strana ostvariti sigurnu pobedu. Oni tako umesto da stanu i prebroje gubitke nastavljaju da gube.

you

pre 8 godina

Da li se ovo "ostao živ" smatra nekom pretnjom?
Na stranu sadržina izjave tog akademika, žargonski rečnik nikako ne priliči predsedniku. Velika sramota!

Neutral

pre 8 godina

Precednice svratite do Rasa, postojbine srpske drzave cijim tlom su setali Rastko i otac mu Stefan. Taj grad je u Srbiji znate. Odlikuje ga prasuma, zidine obrasle losim odlukama, ratnim stradanjima, ratnim zlocinima i svim neodgovornim odlukama prema tom istom narodu, koji vas je nazalost nagradio i postavio za predsednika. Kosovo i Metohija vec decenijama nije nastanjena vecinskim srpskim stanovnistvom. De facto. Kosovo je priznalo vise od 100 drzava sveta od cega 20 i kusur clanica evropske zajednica naroda. De jure. I da, mozda neki nisu priznali, i da mozda su to Kina i Rusija ali znate da oni iskljucivo gledaju svoj interes i nista drugo, vas predsednik Vladimir Vladimirovic se ismejava tom istom srpskom narodu sa pricom moze Krim ako moze i Kosovo. Politicari u nas nikada su retko bili odgovorni vec su samo podizali revolucije koje su oduzimale zivote, poslove, teritorije. Priznajte izgubili ste, budite ponosni poput nekih svojih predaka i radite na tome da sledeci put pobedite, samo ovoga puta vi sa vasim sinovima na front.

Aleksa

pre 8 godina

Da podsetimo predsednika šta je on izjavio pre 12 godina: "Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom."

Istorija je učiteljica života.

Lala iz Banata

pre 8 godina

@ Milenko

Hahahahahaha!
BRAVO MILENKO!
Ne mora smotru brigade.
Neka samo ode u bilo koju poslastičarnicu u Prištini i pojede baklavu!
Botovi, ima li **** Toma (master vojvoda) da prošeta "srpskom" Prištinom?
Molim?
;)

dusan

pre 8 godina

Referendum, pa da vidimo!
Licno ja sam za EU, a sa Kosovom ne mozemo u EU, nemamo vlast tamo i Kosovo je godinama sluzilo za izvlacenje novca i bogacenje kriminalaca. Nama u Srbiji nista nije bolje.

ja dobro pamtim

pre 8 godina

cuj ko mu kaze, covek koji je kao predizborno obecanje kao predsednicki kandidat bivse mu partije izajvio da ce mu prvi cin ukoliko postane predsednik v
biti da raskine diplomatske odnose sa Nemackom !?? Kosovo je izgubljena prica jos od Tita...

Ljiljana

pre 8 godina

SANU nikada takvu izjavu nije dala ni kod jedne predhodne vlasti ali kad su culi sta ste potpisali Briselskim sporazumom, Kostic je u pravu. To svi gradjani pricaju, samo sto Vucic i Toma ne idu na pijacu, u prodavnice i kroz ulice gde sav to narod prica. Zasto se krstite, sta vam to znaci?

Stefan

pre 8 godina

Covek je samo bio realan,mozemo mi da se zavaravamo ali kosovo je izgubljeno jos 1999 mi smo izgubili rat i cena je bila kosovo,rezolucija 1244 je sluzila samo kako bi se sloba oprao pred narodom.Uostalom niko od nas i ne trazi priznanje vec samo da se rese neka sporna pitanja koja koce napredak i kosova i srbije,a sve i da odustanemo od evrointegracija sto bi bilo pogubno po srbijiu s obzirom na okruzenje u kojem se nalazimo i okrenemo se rusiji da li zaista mislite da cemo vratiti kosovo,da li mislite da ce rusija zaratiti sa evropom i amerikom zbog nas,naravno da nece zna to i toma ali skuplja jeftine politicke poene zbog izbora.A nama ce biti bolje cim prihvatimo realnost koliko god teska ona bila.

Boban Libero

pre 8 godina

Najiskrenije se nadam da je, ovakvo nesuvislo saopstenje, "autorsko delo" savetnika Predsednika, a ne samog Predsednika, mada stil i logika mnogo podsecaju na ovog cetnickog intelektualca, kome su Rusi toliko pomogli, sve boreci se na smrt protiv fasistickog pokreta, ciju titulu vojvode, tako gordo nosi !

CATAPA

pre 8 godina

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se.

Kakva komunjarska konstrukcija, bog te mazo! Još začinjeno sa LARPURLATIZAM! Pa ovako je Savez boraca nekad govorio, samo pismenije.

aussie

pre 8 godina

Ma da smenite sad i njega (presednika SANU) pa postavite nekog svog sina megatrendovca ili slicno.Covek je rekao nesto realno i ne baca prasinu ljudima u oci i svakako ne zeli da jos ljudi i dece tudje, ne SNS-ovske, gine da bi oni prali pare preko Kosova

Miki

pre 8 godina

Toma se spustio na nivo jednog anonimnog hakera-patrijote, koji je danas provalio na sajt Vikipedija i dopunio članak o akademiku Kostiću gomilom uvreda, optuživši ga da lobitra za "Šibtare" a prima platu iz "Srbskog" budžeta.

Star

pre 8 godina

Pa šta ako je to izjavio? Za razliku od ljudi koji nas vode za njega je bar dokazano da je misleći čovek koji možda zbog toga vidi šumu umesto onih koji saml vide drvo a ne i ono iza njega. Mene više brine što je diplomac izjavio kako ne zna kako je Kostić posle takve izjave ostao živ. E to je već opasna izjava...

kosta

pre 8 godina

"I doći će ****** sa rđavom kašikom i soliti pamet akademiku." Toma (Night's watch) i Irinej (Gandalf) igraju se Narnije u Beogradu i misle da će kroz orman iz predsedništva na kvarno pregaziti Gazibabe (Barad-dur), ušunjati se u Mordor (Kosovo) i uništiti prsten i Saurona (Tačija). Samo na ovaj način interpretiram vesti, inače bih se odavno ubio:)

aha...

pre 8 godina

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se

Hahaha...sada mi je jasno sta je pisac hteo da kaze: okaci ti sve svoje diplome macku o rep, operacije i naucne radove ako nisi PatriJota kao ja na primer (a imam i diplomu) onda si niko i nista. Ja operisem mozgove a ne ti...a i intelektualac sam ajde reci je si li razumeo rec lar-pur-latizam, evo gosn Kosticu razbio sam na slogogove da olaksam. Ajd sad da vas vidim...

Bojan

pre 8 godina

Kako te bre nije sramota?! Cuti molim te. Na nasu veliku zalost, to je realnost! Realnost koja boli. Sto pre se osvestimo i shvatimo da je tako, pre cemo poceti da radimo na njegovom vracanju. Sta si sve ti rekao "predsednice" pa ostao ziv. Obrazovani covece sa novosadskog FIMEKA!

igor 1959

pre 8 godina

Istorija menja i geografiju to bi trebalo da znaju nasi političari jer je istorija učiteljica života ali pošto oni ne uče već završavaju virtuelne škole onda ne znaju da samo pre 1 veka i Vojvodina ( Srem Bačka i Banat ) nije bila srpska zemlja a sada jeste tako da nikakvi lamenti i metafore ne mogu promeniti činjenično stanje a to je da Srba tamo de facto više n e m a. Što ne znači da na konstruktivne načine ne treba zaštititi svoju preostalu baštinu.

noćna mora

pre 8 godina

"mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije "

pa što nema referenduma pa da vidimo šta misli velika većina.
kakav predsednik takva država. ili obrnuto. isto je.

Dvopreg70

pre 8 godina

Dragi Predsedniče, zar je zabranjeno iznositi svoje mišljenje? Zar je Srbija postala lider u regionu ukidanjem slobode govora? Ne, lider u regionu postali smo jačanjem pluralizma i omogućavanjem istraživačkom novinarstvu da raširi krila i ukaže na sve nepravilnosti u državi, transparentnošću ugovaranja s našim arapskim prijateljima, objavljivanjem u celini dogovora iz Brisela, ugovora o Beogradu na vodi... Nemojmo sad da ugrozimo liderstvo time što zabranjujemo slobodu govora i mišljenja, dragi Predsedniče.

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Sta bi tek bilo da covek nije ovako pazljivo birao reci (red patriotizma red realnosti), sta tek ima da kaze na Draskovicevu skorasnju izjavu gde lepo objanjava da nismo bas bili angeli, ne ja nego upravo vi...ma treba vama reci jasno glasno na cirilici kao djacima prvacima u lice sa argumentima...pa ko ziv ko mrtav.

Alex

pre 8 godina

Jedan eminentni Alademik i drugi visoko alademski obrazovan ce naravno naci razumijevanje u akademskoj diskusiji... No sad ozbiljno, tragicno je da Predsjednik ne razumije da nacionalne akademije nauka su politicki nezavisne i neutralne ili bi to barem prividno trebale biti. Na zapadu ovakaf gaf bi lako doveo do strahovite medojske kampanje koja bi okoncala politicku karijeru. No posto je Toma rekao sto je rekao, implikacija je da poglavlje nece biti otvorena jer Srbija ostaje cvrsto pri svojim pozicijama. Da vidimo i to cudo

Deja vu

pre 8 godina

Mislim da je 1996-te clanak na temu Kosova (podela Kosova) izazvao slicnu reakciju. Jedino, tadasnji potpisnik clanka je bio prof. Despic, a slicna reakcija je bila od tadasnjeg vrha drage nam države Srbije.
Nadam se samo da se neće bas sve ponoviti i da je puka slučajnost sto su i prof. Despic i prof. Kostic u trenutku analiziranja situacije na Kosovu bili na celu SANU i to sto su vrlo slicne reakcije PR sluzbe Predsednistva '96 i '15.

lepi

pre 8 godina

Uvek se prvo postavi pitanje - kome ovo odgovara. Pa, ovakva izjava odgovara najvise Tomi.
Odavno je svima jasno.
Sad ce ovakvom izjavom da se postavlja za poslednjeg branioca Srpstva.

San

pre 8 godina

Da li da sada očekujemo naslove "Čistka u SANU" ili "Diferencijacija u SANU". U stvari, kakvih uopšte dodirnih tačaka ima SNS i SANU. Razmišljajte o tome.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

@ (Ehehe mehehe, 18. oktobar 2015 19:25) # Link komentara

Greska, oni svi to i znaju ali prodaju malo maglu, malo patriotizam, lep i besan zivot na racun nas, to oni vole.
Ko od njih lose zivi, niko.
Ko od nas dobro zivi, kriminalci i politicari.

edin

pre 8 godina

morao je da zacini sa islamskom drzavom,da malo potpali naciju, zna covjek sta najbolje "gori"... a ovi iz SANUa izgleda il su dosli pameti il im je zapad ubacio svog igraca...sto se tice nikolica i vucica po meni to ce biti isto kao milo i momir nekad u crnoj gori. ovaj nece uspjeti da ga isprati u igranju zapadu i vremenom ce se razici i posati protivnici i na kraju nikolic ce se ugasiti,a i star je. a to vise od hiljadugodisnje nacije i drzave,ma to vise ne pije vode,svak svoju historiju ima,mozes plakati nad kosovom al ono je davno svojim putem otislo!

kos

pre 8 godina

trosimo milione zarad kosova, za 35000 ljudi, koji zive u nehumanim uslovima, ogradjeni zicom.
vuk je zapisao staru pesmu, boj na kosovu, ne kosmetu.
sumanovic je naslikao kosovku devojku, ne kosmetkmu. kako smara udbaska propaganda.

Hamlet

pre 8 godina

Konačno neko od intelektualne elite da progovori.Iskreno se nadam da je ovo početak otpora Srpskih intelektualaca režimu polupismenih .Jedan akademik je školovaniji od cele naše vlade i ima moralnu obavezu da oceni stanje u zemlji.

Ljubivoje I

pre 8 godina

Samo da kažem neškolovanom predsedniku Srbije šta je Rusija u II Svetskom ratu učinila za Srbiju.Promenila je društveno uredjenje i dovela hrvata na vlast. To je prvi slučaj da je Srbijom vladao neko ko nije srbin. Da je bar neko iz neke velike svetske sila nego iz Hrvatske , države bez istorije.

shubara

pre 8 godina

Svaka cast g.Kosticu na hrabrosti da kazete ovima sa kupljenim diplomama da Srbija vise nema snage da se zaludjuje sa Kosovom.Dok oni uzivaju u svojim kabinetima narod nema leba da jede!Dok ne uvedemo sankcije Rusiji sve ce biti gore i gore,dok se Rusi vode svojim interesima(NIS)a ne nekakvom istorijskom ljubavi.Kad nas toliko vole sto su dozvolili izgradnju najvece NATO baze u nasoj"juznoj pokrajini"?

francuskasobaricasd

pre 8 godina

Jasno je da je Kosovo, voljom zapada odsečeno od Srbije i da su građani Srbije sa Kosova prilično nelojalni svojoj državi i da žele da žive izvan nje. Tačno je, ali i to da Kosovo, kao samostalna država, ne može da opstane bez strane pomoći i da će pre ili kasnije postati deo neke druge države. Ako to bude Albanija, čitava ova akcije presešće mnogima na Balkanu, a ne samo nama....

krle - dron

pre 8 godina

A bre Tomo nebrukaj se,ti si kao iznenadjen,da nisi mozda predsednik Holandije pa da jos budes i uvredjen.U srbiji nejedna institucija nefunkcionise na civilizacijskim evropskim ili staroslovenskim bolje receno vrednostima ere Nemanjica.Ovde se na celo vaznih institucija a SANU- bi trebalo da bude osnov i nacelo nacije dolazi po vec 70-godina ustaljenom formulom kumrovackih biltena,i sta onda drugo da kaze covek cija je generacija 45- izdala partijski dekret pod oznakom streljati za povratak srba na kosovo tj.zabranu,on samo daje zavrsni slag na tortu koju su pripremili 45-kominterna pa ponovo partijski dekret 74-koji su nazvali ustav,pa drzavni puc u srbiji na osmoj sednici prokletih komunjara kada je ozna-udba na silu ustolicila morbidno poremecenu osobu crnogorca milosevica da razori srbiju totalno i uvuce je u rat kako bi kosovo bilo zauvek izgubljeno.Ova izjava jeste kao slag na tortu kominterne i mozda zadnji ekser u sanduk kosova jer sada ce Albanci u UNESKO- moci da likuju i imaju direktan glas od samog vrha srbije.Sada je za cudjenja kasno moj Tomo,nego pobrini se jos dok mozes da barem jedna institucija zazivi na civilizovan nacin i olaksas narodu teret,ucini ono sto mozes,nemoj da glumis vlasku mladu jer bi totalno izneverio poverenje koje si dobio od gradjana.Napravi nesto jednostavno,zahtevaj hitno najprostiji zakon o poreklu imovine,donesi ukaz o ukidanju svih procesa starijih od 5 godina a njih je na milione,nemoj brinut samo o sebi,narod izumire gladan.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Vojvodo - predsedniče, pročitaj ovo pažljivo i nemoj više da nas sve zajedno zamajavaš glupostima.
(Hocu u EU, 18. oktobar 2015 22:40)

Inače pre tog Ustava '74. nije bilo ničega ,niti posle njega!?!?
Svi se nešto hvatate samo za njega....

draginja

pre 8 godina

Ma predsednie,poznat si po tome da ti nauka lezi u malom prstu,imas vlast,naredi da i tebi "ispisu tu diplomu akademika" ocitaj bukvicu Akademiku Vladi Kosticu da ne daje takve izjave i tebe nervira!

002

pre 8 godina

Ne svadjajte se ljudi . Nije vreme ni za takve izjave ni za kritike najumnije institucije u Srbiji . Samo stvarate materijal za podsmeh svim nasim neprijateljima.......

nikola

pre 8 godina

Tomo bezi sa vlasti sa ovim tvojima.vasa vlada sveukupno nema skole ni znanja kao ovaj gospodin.konacno da su akademski gradjani poceli da se bude.

Ankica

pre 8 godina

Ovo je slobodna zemlja i svako ima pravo da izjavi sta misli. Po mom misljenju, ovo je nemprimerena izjava i to od osobe od koje se najmanje očekivalo...

Никоола САВИЋ

pre 8 godina

Уместо што покреће хајку на проф. др. Костића , који је изнео чињенице о вишедецеиском косовском проблему којих је цела Србија свесна , али многи наши политичари ћуте о њима , прдседник Николић требало би да запита , није ли политичким друговањем са Шешељем током 90-тих , и сам допринео уласку Србије , у безизлазну ситуацију ?

Nikola

pre 8 godina

Sta si sve ti izjavio zadnjih 20 godina pa dogura do predsednika, ziv i zdrav. Ne znam samo sta je slagao covek, on za razliku od vas nema razloga da laze i maze narod.

Волим Србију

pre 8 godina

Одличан одговор председника Србије. Надам се да ће се САНУ оградити од ових речи професора Костића.

Dr Dejan Arsic

pre 8 godina

Hvala Vam, profesore Kosticu, za sve vazne stvari koje ste me naucili na Institutu, a zahvaljujuci kojima i veceras spasavamo zivote u provinciji. Hvala Vam i na realnom stavu, na hrabrosti i istini. I ne dozvolite da vam neobrazovani populisti poput naseg predsednika oduzmu pravo na rec, glas i istinu! Nadam se da ce ova postena, hrabra i tacna izjava jednog od nasih najvecih lekara i intelektualaca u novijoj istoriji biti prekretnica. Zivela casna, iskrena i postena Srbija, koja vapi za pristojnim zivotom!

Lale

pre 8 godina

Prof. Kostić je u pravu. T. Nikolić, po običaju, nije u pravu, pa zato ne može da oceni šta je u interesu Srbije. Ja mislim da je u interesu Srbije i opšte mentalne higijene neophodno da Nikolić hitno podnese ostavku i nestane iz političkog života.

Savo

pre 8 godina

Pa šta bi ti hteo: da mi ceo život plačeš na ramenu kako nam otimaju Kosovo. Ti i nemaš druga posla, ali ja moram da grbačim da bi prehranio porodicu, i da zaradim za tebe. Idi i Prištinu i otud mi javi kako ovaj akademik laže! Nemoj me zaje...... iz kabineta.

Stanoje

pre 8 godina

Ovo je stvarno dno dna, čovek iz akademije konačno rekao nešto suvislo i što več vrapci na grani znaju i za to mu svaka čast, a nas predsednik se opet blamira i poziva na javni linč jednog akademika, nadam se da ce kulturna i akademska javnost u zemlji umeti da odbrani vrednosti nezavisnosti ove visoke naučne institucije.

aha...

pre 8 godina

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se

Hahaha...sada mi je jasno sta je pisac hteo da kaze: okaci ti sve svoje diplome macku o rep, operacije i naucne radove ako nisi PatriJota kao ja na primer (a imam i diplomu) onda si niko i nista. Ja operisem mozgove a ne ti...a i intelektualac sam ajde reci je si li razumeo rec lar-pur-latizam, evo gosn Kosticu razbio sam na slogogove da olaksam. Ajd sad da vas vidim...

Danac

pre 8 godina

Drago mi je da je SANU rekla istinu a i drago mi je da vecina na forumu ovo podrzava! Srbija mora biti gradjanska a ne partijska drzava. I mene boli kad vidim kako nam svetinje cuva Kfor i bodljikave zice, ali mi nemamo snage za Kosovo.....izgubljeno je, nepravedno, ali je izgubljeno i Srbija mora dalje jer Srbi zive u Srbiji a na Kosovu je 90% albanaca.....

dragan ignjatovic

pre 8 godina

dokle ce toma da udara u bubnjeve i brani fantomsko kosovo i to sve na prici i demagogiji.ako ima prakticno resenje za kosovo neka ga kaze i realizuje.ako ga nema i nemoze da realizuje neka cuti.dosta nam je teoreticara i cuvara srpskih interesa dok nacija tapka u mestu.vreme je za novi pravac koji treba da zameni tomin pravac koji ne vidi nigde.lepo zvuci ali od toga nema vajde

smrt fašizmu

pre 8 godina

Opet ovaj o žrtvovanjima, krvi i natapanju. Obrati se Vučiću i zamoli ga da objavi šta je sve potpisao, pa da vidimo ko se zapravo odriče prolivene krvi.
Zašto Vučić nije 1999. išao u vojsku, svima za primer, nego je "branio" Srbiju iz luksuznog stana koji je zaradio legendarnim verbalnim "odbranama države"?

kos

pre 8 godina

trosimo milione zarad kosova, za 35000 ljudi, koji zive u nehumanim uslovima, ogradjeni zicom.
vuk je zapisao staru pesmu, boj na kosovu, ne kosmetu.
sumanovic je naslikao kosovku devojku, ne kosmetkmu. kako smara udbaska propaganda.

ja dobro pamtim

pre 8 godina

cuj ko mu kaze, covek koji je kao predizborno obecanje kao predsednicki kandidat bivse mu partije izajvio da ce mu prvi cin ukoliko postane predsednik v
biti da raskine diplomatske odnose sa Nemackom !?? Kosovo je izgubljena prica jos od Tita...

Nikola

pre 8 godina

Gospodine predsedniče. Ako vi morate da pitate gospodina Tačija da li smete na Kosovo, zapitajmo se da li je ono naše ili tuđe? Možemo da se nerviramo zbog nepravde koliko hoćemo ali realnosti ne možemo da okrenemo leđa.
Prestanite da mučite i lažete ovaj napaćeni narod.

Alex

pre 8 godina

Samo ti nemoj da učiš akademika šta to jednog čoveka i naučnika čini velikim. Ako iko nema pravo na to, ti ga Nikoliću nemaš. Sram te bilo. Ti koji si podržavao haške osuđenike, podražavao etničko čišćenje, zajedno sa Miloševićem činio najveće zločine, ti koji si de facto devedesetih pomogao da izgubimo Kosovo... Zar ti imaš moralno pravo da govoriš o nečijoj veličini???

Stefan

pre 8 godina

Covek je samo bio realan,mozemo mi da se zavaravamo ali kosovo je izgubljeno jos 1999 mi smo izgubili rat i cena je bila kosovo,rezolucija 1244 je sluzila samo kako bi se sloba oprao pred narodom.Uostalom niko od nas i ne trazi priznanje vec samo da se rese neka sporna pitanja koja koce napredak i kosova i srbije,a sve i da odustanemo od evrointegracija sto bi bilo pogubno po srbijiu s obzirom na okruzenje u kojem se nalazimo i okrenemo se rusiji da li zaista mislite da cemo vratiti kosovo,da li mislite da ce rusija zaratiti sa evropom i amerikom zbog nas,naravno da nece zna to i toma ali skuplja jeftine politicke poene zbog izbora.A nama ce biti bolje cim prihvatimo realnost koliko god teska ona bila.

Robin Hood

pre 8 godina

Cekaj malo, pa vi ste taj g. Nikolicu koji ste na samom pocetku duznosti predsednika Rep. Srbije javno izjavili "nazalost, ja nikad vise necu biti predsednik Kosova" (lako za proveriti). Kakve su sada ove kritike?!

c i t i z e n

pre 8 godina

Николићу, Проф. др Владимиру Костићу можеш да гланцаш ципеле и да му носиш воду, а што се интелекта тиче, у односу на њега си ... Шта год да је рекао сигурно има више упоришта у чињеницама него када ти констатујеш да је време лепо. Зато, држи се свог политичког оквира док ти мандат траје и не коментариши изјаве људи који су далеко изнад тебе. Не заборави да су те изабрали исти као ти и гори од тебе јер су они са мало мозга схватили да немају разлога да бирају између тебе и теби сличних. Настави да се сликаш за новине а размишљање остави онима којинсу за то способни.

natalija

pre 8 godina

Kostić je u pravu 100%
ja bi samo dodala:
ko je "izgubio" Kosovo?
Pa oni koji su od Gazimestana 1987 hteli nasilinim putem da menjaju ustav YU iz 1974.
Ps. oni koji su "izgubili" Kosovo evo već 15 godina (pa i sada i 2015 g) svakome koji to kaže proglase "izdajnikom"....
ha, ha, ha, pa to ko dečije obdanište....

Mjau

pre 8 godina

"Bravo za profesora Kostića, konačno neko hrabro i iskreno da saopšti ono što je svima odavno jasno"

"Čovek je u pravu, rekao je ono što naši političari ne smeju, i što bi im svima potpisalo ulaz na đubrište političke scene za sva vremena!"

"Jedini koji je realno sagledao trenutnu situaciju."

Tako , ili slicno(kao profesor Kostic), govorio je pre nekoliko godina, ne bas omiljeni politicar Ceda Jovanovic i bio ispljuvan od vecine.Bio u pravu ili ne, tek mislim da je red da se setimo

Tom Byron

pre 8 godina

Ti Tomo lupetas kao otvoren prozor cim otovris usta, pa si i dalje "Ziv" !.Sta je gosn Kostic lose rekao osim istine??Mozda boli, ali to je istina, mi smo rat izgubili i moramo da snosimo posledice!Ne zamlacujte se vise, kosovo je otislo u nepovrat, Vucic mora da ga prizna na ovaj ili onaj nacin a onda ce i sve ostale zemlje!Nego ti gledaj sta ce od Srbije da ti ostane, za Kosovo vise ne brini...

Boban Libero

pre 8 godina

Najiskrenije se nadam da je, ovakvo nesuvislo saopstenje, "autorsko delo" savetnika Predsednika, a ne samog Predsednika, mada stil i logika mnogo podsecaju na ovog cetnickog intelektualca, kome su Rusi toliko pomogli, sve boreci se na smrt protiv fasistickog pokreta, ciju titulu vojvode, tako gordo nosi !

Ljubivoje I

pre 8 godina

Samo da kažem neškolovanom predsedniku Srbije šta je Rusija u II Svetskom ratu učinila za Srbiju.Promenila je društveno uredjenje i dovela hrvata na vlast. To je prvi slučaj da je Srbijom vladao neko ko nije srbin. Da je bar neko iz neke velike svetske sila nego iz Hrvatske , države bez istorije.

kosta

pre 8 godina

gospod, presednice kad ste zadnji put bili na "nasem"Kosovu(ne racunam na deo K.Mitrovice koji pripada nama)) i da li je vas sin bio nekad dole.Kad mi na to iskreno odgovorite,bicu jako sretan.
kosovo je za nas misaona imenica i uvek se koristila bi se zataskali problemi koji muce ove ljude u Srbiji (nemastina,nezaposlenost,bahatost vladajuce stranke,primitivizam i sve ostalo sto prati ljude kakvi ste vi i vas premijer).ja vas necu poslusati "sutra " kad pozovete narod da se "BIJE" za Kosovo ,jer sam sve to vec prosao i VIDEO.

dusan

pre 8 godina

Referendum, pa da vidimo!
Licno ja sam za EU, a sa Kosovom ne mozemo u EU, nemamo vlast tamo i Kosovo je godinama sluzilo za izvlacenje novca i bogacenje kriminalaca. Nama u Srbiji nista nije bolje.

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Sta bi tek bilo da covek nije ovako pazljivo birao reci (red patriotizma red realnosti), sta tek ima da kaze na Draskovicevu skorasnju izjavu gde lepo objanjava da nismo bas bili angeli, ne ja nego upravo vi...ma treba vama reci jasno glasno na cirilici kao djacima prvacima u lice sa argumentima...pa ko ziv ko mrtav.

MKS

pre 8 godina

U slobodnoj demokratskoj zemlji svako ima pravo da izjavi šta hoće i da ga niko zbog toga ne progoni. A kada akademik nešto izjavi, onda političari neka hvataju beleške, jer to govori pamet i dugogodišnje iskustvo.

aussie

pre 8 godina

Ma da smenite sad i njega (presednika SANU) pa postavite nekog svog sina megatrendovca ili slicno.Covek je rekao nesto realno i ne baca prasinu ljudima u oci i svakako ne zeli da jos ljudi i dece tudje, ne SNS-ovske, gine da bi oni prali pare preko Kosova

igor 1959

pre 8 godina

Istorija menja i geografiju to bi trebalo da znaju nasi političari jer je istorija učiteljica života ali pošto oni ne uče već završavaju virtuelne škole onda ne znaju da samo pre 1 veka i Vojvodina ( Srem Bačka i Banat ) nije bila srpska zemlja a sada jeste tako da nikakvi lamenti i metafore ne mogu promeniti činjenično stanje a to je da Srba tamo de facto više n e m a. Što ne znači da na konstruktivne načine ne treba zaštititi svoju preostalu baštinu.

matori

pre 8 godina

Ja nisam SANU ali cu ti reci. Ako si ti posle Diplome,posle dzakova listica, posle kafe u avionu za Rim ostao to sto jesi onda i on moze i treba da ostane to sto jeste. Njega su izabrali najumniji ljudi ove zemlje sto se za tebe ne bi moglo reci

Simon

pre 8 godina

Covece Nikolicu, dal ti znas u sta si se upleo. Mislio si da ces populizmom da sakrijes dobrovoljnu predaju Kosova. E od SNS diletantizma tesko da je sta teze pogodilo Srbiju.

Alex

pre 8 godina

Jedan eminentni Alademik i drugi visoko alademski obrazovan ce naravno naci razumijevanje u akademskoj diskusiji... No sad ozbiljno, tragicno je da Predsjednik ne razumije da nacionalne akademije nauka su politicki nezavisne i neutralne ili bi to barem prividno trebale biti. Na zapadu ovakaf gaf bi lako doveo do strahovite medojske kampanje koja bi okoncala politicku karijeru. No posto je Toma rekao sto je rekao, implikacija je da poglavlje nece biti otvorena jer Srbija ostaje cvrsto pri svojim pozicijama. Da vidimo i to cudo

San

pre 8 godina

Da li da sada očekujemo naslove "Čistka u SANU" ili "Diferencijacija u SANU". U stvari, kakvih uopšte dodirnih tačaka ima SNS i SANU. Razmišljajte o tome.

lepi

pre 8 godina

Uvek se prvo postavi pitanje - kome ovo odgovara. Pa, ovakva izjava odgovara najvise Tomi.
Odavno je svima jasno.
Sad ce ovakvom izjavom da se postavlja za poslednjeg branioca Srpstva.

Lala iz Banata

pre 8 godina

@ Milenko

Hahahahahaha!
BRAVO MILENKO!
Ne mora smotru brigade.
Neka samo ode u bilo koju poslastičarnicu u Prištini i pojede baklavu!
Botovi, ima li **** Toma (master vojvoda) da prošeta "srpskom" Prištinom?
Molim?
;)

Neutral

pre 8 godina

Precednice svratite do Rasa, postojbine srpske drzave cijim tlom su setali Rastko i otac mu Stefan. Taj grad je u Srbiji znate. Odlikuje ga prasuma, zidine obrasle losim odlukama, ratnim stradanjima, ratnim zlocinima i svim neodgovornim odlukama prema tom istom narodu, koji vas je nazalost nagradio i postavio za predsednika. Kosovo i Metohija vec decenijama nije nastanjena vecinskim srpskim stanovnistvom. De facto. Kosovo je priznalo vise od 100 drzava sveta od cega 20 i kusur clanica evropske zajednica naroda. De jure. I da, mozda neki nisu priznali, i da mozda su to Kina i Rusija ali znate da oni iskljucivo gledaju svoj interes i nista drugo, vas predsednik Vladimir Vladimirovic se ismejava tom istom srpskom narodu sa pricom moze Krim ako moze i Kosovo. Politicari u nas nikada su retko bili odgovorni vec su samo podizali revolucije koje su oduzimale zivote, poslove, teritorije. Priznajte izgubili ste, budite ponosni poput nekih svojih predaka i radite na tome da sledeci put pobedite, samo ovoga puta vi sa vasim sinovima na front.

kosta

pre 8 godina

"I doći će ****** sa rđavom kašikom i soliti pamet akademiku." Toma (Night's watch) i Irinej (Gandalf) igraju se Narnije u Beogradu i misle da će kroz orman iz predsedništva na kvarno pregaziti Gazibabe (Barad-dur), ušunjati se u Mordor (Kosovo) i uništiti prsten i Saurona (Tačija). Samo na ovaj način interpretiram vesti, inače bih se odavno ubio:)

Ljiljana

pre 8 godina

SANU nikada takvu izjavu nije dala ni kod jedne predhodne vlasti ali kad su culi sta ste potpisali Briselskim sporazumom, Kostic je u pravu. To svi gradjani pricaju, samo sto Vucic i Toma ne idu na pijacu, u prodavnice i kroz ulice gde sav to narod prica. Zasto se krstite, sta vam to znaci?

alo

pre 8 godina

gde si ti bio i tvoj sin kad su nasa deca ginula za to kosovo? (mom najboljem drugaru je poginuo sin jedinac imao je samo 18 godina) - lepo covek rece objasnite nam kako cete povratiti kosovo

Aleksa

pre 8 godina

Da podsetimo predsednika šta je on izjavio pre 12 godina: "Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom."

Istorija je učiteljica života.

malisa

pre 8 godina

Prof. Kostić je samo rekao ono što niko od 2000-te ne sme javno da izgovori plašeći se političkih (ili drugih) posledica. Ovi sadašnji mudraci na vlasti (koji su, ne zaboravimo i zakuvali ovu čorbu zajedno sa Slobom), i dalje neveštim spinovima pokušavaju da nas uvere da je Kosovo još uvek sastavni deo naše zemlje. Izgubili smo sve bitke i sve ratove i skupo plaćamo cenu pogešne nacionalističke politike 90-ih... Nema te Rusije koja može da nam pomogne. Pa i oni su priznali pasoš tzv. države Kosovo. Da li nam to nešto govori? Kostića će najverovatnije smeniti i dovesti nekog vazduplohovca...

CATAPA

pre 8 godina

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se.

Kakva komunjarska konstrukcija, bog te mazo! Još začinjeno sa LARPURLATIZAM! Pa ovako je Savez boraca nekad govorio, samo pismenije.

Dvopreg70

pre 8 godina

Dragi Predsedniče, zar je zabranjeno iznositi svoje mišljenje? Zar je Srbija postala lider u regionu ukidanjem slobode govora? Ne, lider u regionu postali smo jačanjem pluralizma i omogućavanjem istraživačkom novinarstvu da raširi krila i ukaže na sve nepravilnosti u državi, transparentnošću ugovaranja s našim arapskim prijateljima, objavljivanjem u celini dogovora iz Brisela, ugovora o Beogradu na vodi... Nemojmo sad da ugrozimo liderstvo time što zabranjujemo slobodu govora i mišljenja, dragi Predsedniče.

Deja vu

pre 8 godina

Mislim da je 1996-te clanak na temu Kosova (podela Kosova) izazvao slicnu reakciju. Jedino, tadasnji potpisnik clanka je bio prof. Despic, a slicna reakcija je bila od tadasnjeg vrha drage nam države Srbije.
Nadam se samo da se neće bas sve ponoviti i da je puka slučajnost sto su i prof. Despic i prof. Kostic u trenutku analiziranja situacije na Kosovu bili na celu SANU i to sto su vrlo slicne reakcije PR sluzbe Predsednistva '96 i '15.

Ivan M

pre 8 godina

Predsednik SANU je u pravu. Srpski političari prodaju maglu i to svak pametan zna. Da je SANU barem imao toliko mozga pre 30 godina, možda danas to ne bi bila zbilja. A Nikolić neka nastavlja da ubeđuje svet u šarene laže.

Bojan

pre 8 godina

Kako te bre nije sramota?! Cuti molim te. Na nasu veliku zalost, to je realnost! Realnost koja boli. Sto pre se osvestimo i shvatimo da je tako, pre cemo poceti da radimo na njegovom vracanju. Sta si sve ti rekao "predsednice" pa ostao ziv. Obrazovani covece sa novosadskog FIMEKA!

Горгонзола

pre 8 godina

Костић је изнео своје мишљење, на које има право, а реално човек је у праву. На Косову се не примењују наши Закони, нема наше полиције нити војске као ни правосуђа и по чему је то "срце Србије"?! Колико вас је било у том "срцу" наше земље? Зашто сад не одете тамо да живите о помогнете мањинском српском становништву? Идемо србенде, миграција у срце земље Србије, ајде да видимо ко ће се пријавити и отићи? Сви су патриоте на речима а нико на делу...
Космет је давно изгубљен и време је да то прихватимо и наставимо са својим животима.

Miki

pre 8 godina

Svi cete kad tad to morati reci jer je to istina i vi to svi znate. On je najhrabriji od vas jer rekli vi ili ne to je jedina istina. Problem je sto je to vama glavna tema za izbore jer drugu temu nemate.

edin

pre 8 godina

morao je da zacini sa islamskom drzavom,da malo potpali naciju, zna covjek sta najbolje "gori"... a ovi iz SANUa izgleda il su dosli pameti il im je zapad ubacio svog igraca...sto se tice nikolica i vucica po meni to ce biti isto kao milo i momir nekad u crnoj gori. ovaj nece uspjeti da ga isprati u igranju zapadu i vremenom ce se razici i posati protivnici i na kraju nikolic ce se ugasiti,a i star je. a to vise od hiljadugodisnje nacije i drzave,ma to vise ne pije vode,svak svoju historiju ima,mozes plakati nad kosovom al ono je davno svojim putem otislo!

Nikola Popovic

pre 8 godina

Ovde se radi o tome, ko ima hrabrosti da izgovori istinu ne plaseci se posledica i ko pokusava da drzi Srbe u zabludi i neznanju. Za sada tu gradjansku hrabrost su pokazali, predsednik SANU i Vukl Draskovic i ovim putem im cestitam na hrabrosti. Danas sam procitao reakciju Vulina i master Tomislava Nikolica pa naslucujem da ce izvrsiti pritisak da se akademik smeni sa svoje funkcije. Njega mozete smeniti ali istinu ne mozete sakriti.

Толе

pre 8 godina

Mislim da je ovo pocetak kraja ove diktature nesposobnih nazovi politicara.Juce im ga Panovic rece,danas NUNS i predsednik SANU.Ringispil se ovde brzo okrece,mislite o tome!

Kavric

pre 8 godina

Ovako bih ja ucutkao ove nazovi "borce" za nase Kosovo(tu mislim na sve politicare koji se u isto kunu): Udje nacelnik generalstaba(koji to naravo nije u stanju da uradi) u skupstinu i onako kurazno pita,ko se ovde bori za nase Kosovo?! Kad svi zagalame,ja pa ja...onda im saopsti da je kamion sa puskama i uniformama ispred skupstine,pa na zaduzenje iste! I odmah da povedu sinove i kceri(da ne bude da samo oni fale) sa njima na prvu borbenu liniju i u boj za Kosovo! Dvojica bi mozda izasla i to ako su zalomili u skupstinskom bifeu! I da zavrsimo vise sa tom pricom!

you

pre 8 godina

Da li se ovo "ostao živ" smatra nekom pretnjom?
Na stranu sadržina izjave tog akademika, žargonski rečnik nikako ne priliči predsedniku. Velika sramota!

Snoop Dogg

pre 8 godina

Smara ovo sve sa Kosovom.
*Imam 24 godine, i dajte meni vlast- da priznam više to Kosovo, pa da idemo dalje.I da spasem Sandžak,i Vojvodinu.Da povratim Crnu Goru, i pripojim Republiku Srpsku.Da nas uvedem u EU, uvedem kapitalizam, podignem standard, sprečim nastajanje Bg na H2O,i sprečim prodaju našeg zemljišta strancima, i oživim jug države... I DOSTA BI BILO OD MENE, I POSLE TOGA BI SE POVUKAO, I PUSTIO BI JOŠ MLAĐE, I NOVE!!! Jer dosta mi je više ovih naših nesposobnih političara.

Grunf

pre 8 godina

Zvanični stav Vlade Srbije o KiM je poznat.Predsednik SANU je samo izneo stvarno stanje an terenu i tačno je da s eono ne uklapa iu naše želje i naše nogućnosti.Ne znam da li je Predsednik Srbije obavešten da je KiM priznalo stotinak zemlaja svidelo se to nama ili ne.Normalno je da Srbija neće priznati KiM kao državau niti je normalno da neko prizna da su mu nasilno uzeli terotoriji ali je isto tako istina da država Srbija nema nikakvu vlast na teritorijom AP KiM svidelo se to nekome ili ne.Džrva postoji tamo gde se zna teritorija,gde se sprovodi politika Vlade kroz ministarstva.Niti imamo vojsku,niti policiju.Ko sprovodi pravosudni sitem?Ko čuva granicu KiM prema makedoniji i Albaniji?Zašto se onda niko npr. ne buni kada se kaže da se Premijer Srbije satao sa Premjerom KiM i to odavde iz Srbije.Odakle u jednoj državi dva premijera.Srbija ima pravo da prizna neku zemlju ili ne,da sa nekom zemljom ima diplomatske odnose ili ne.Tačka.KiM smo izgubili i nikavu vlast ztamo ne sprovodimo.Jer tačno tačno je.Što se tiče Rusije Kada je nas NATO bombardovao i otimao KiM gde je Rusija bila.Što nisu poslali avione,nosače aviona kao sad u Siriji.Nismo im interesantni.Da li izmišljam da su Rusi prvi ušli u Pritinu i prvi iz nje otišli?Je tačno-tačno je.Jr Rusi čuvaju državljane Srbije za kojima je raspisana interpolova poternica?Čuva?Znači ne poštuje nas.Da dalje ne nabrajam dogadjaje koje niko ne može da demantuje čovek je samo rekao ono što je na delu Ko je sad rekao i ostao živ.

veterinarBG

pre 8 godina

Tako je to kad neko ko je jedva i srednju skolu zavrsio komentarise i analizira reci jednog akademika...Zalosno je sto je u Srbiji "jaca" i "teza" rec ucesnika "Farme" nego bilo kog ucenog coveka.Tako smo birali, za sega-mega doktore,keramicare i grobare,tako ce nam i biti...Pardon,tako ce VAM i biti.Ja sam vec obezbedio kartu za EU,i necu povracati na putu za raj..

hajde

pre 8 godina

Al su se uzmuvale sve kvazi patriJote
koje su razvile savrsen
sistem da zive na bjakama o kosovu.

Monogo ste mi bre fini i posteni , i istinoljubivi

TOMO IDI DANAS U PRISTINU NA KAFICU,
ako je srpsko.

Nikola

pre 8 godina

"Predsdnice" ti si slao pismo Eng. Kraljici, nazvao Kineskog premijera zutim covekom i citirao na zvanicnom prijemu Kineskog premijera Tarabice. I itekako si ziv..

noćna mora

pre 8 godina

"mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije "

pa što nema referenduma pa da vidimo šta misli velika većina.
kakav predsednik takva država. ili obrnuto. isto je.

Henk mudi

pre 8 godina

Pa zar nije izgubljeno ? Koje si ti Tomo izjave imao i ostao ziv bolje da ne pricamo ...predsednik SANU je samo realan i ne treba se trositi na stvari koje su izgubljene..bice opet nase jednog dana do tada okrenite se realnijim problemima ...npr standardu i gradjanima..a ne tu da mazes oci Tomo Presmesni.

Ja

pre 8 godina

"Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo."


Mozda u tvojoj glavi!
Narod vas je izabrao da mu date bolji zivot! Briga narod bas za Kosovo!
Teritorija se brani stanovnistvom a ne besmislenim zakonima, mitovima ili vojskom!
Srba nema vise na Kosovu zato Srbija nema vise Kosovo. Prosto kao pasulj!

Milan

pre 8 godina

Jedna od odlika manje inteligentnih ljudi je da nastave da ratuju i nakon sto je ocigledno da ce druga strana ostvariti sigurnu pobedu. Oni tako umesto da stanu i prebroje gubitke nastavljaju da gube.

Miki

pre 8 godina

Rece Nikolic i osta ziv da Kosovo pripada svim Srbima , precima , potomcima samo ne rece da pripada ljudima koji zive na Kosovu a to su kosovski Albanci. Ono sto Nikolic i njemu slicni ne mogu da shvate je da Kosovo nije pustinja Sahara , Sibir ili Arktik , vec naseljena zemlja. Na Kosovo gledaju kao na teritoriju a ne vide ljude ,koji nijesu pali s Marsa , nego imaju svoje korijene kao i Srbi. Ako je Kosovo dio Srbije onda su i 2 miliona Albanaca gradjani Srbije sa svim pravima , pa vi vidite isplati li vam se.

lala

pre 8 godina

E moj Nikolicu,jel ti verujes u deda mraza? Covek je izjavio ono sto cela zemlja zna,ali se ne usudjuje da to prizna.Vreme je da se probudis kao i tvoj posinak Vucic i prestanete sa tom priglupom retorikom.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

@ (Ehehe mehehe, 18. oktobar 2015 19:25) # Link komentara

Greska, oni svi to i znaju ali prodaju malo maglu, malo patriotizam, lep i besan zivot na racun nas, to oni vole.
Ko od njih lose zivi, niko.
Ko od nas dobro zivi, kriminalci i politicari.

Miki

pre 8 godina

Toma se spustio na nivo jednog anonimnog hakera-patrijote, koji je danas provalio na sajt Vikipedija i dopunio članak o akademiku Kostiću gomilom uvreda, optuživši ga da lobitra za "Šibtare" a prima platu iz "Srbskog" budžeta.

republikanac

pre 8 godina

"I doći će ****** sa rđavom kašikom i soliti pamet akademiku." Toma (Night's watch) i Irinej (Gandalf) igraju se Narnije u Beogradu i misle da će kroz orman iz predsedništva na kvarno pregaziti Gazibabe (Barad-dur), ušunjati se u Mordor (Kosovo) i uništiti prsten i Saurona (Tačija). Samo na ovaj način interpretiram vesti, inače bih se odavno ubio:)
(kosta, 18. oktobar 2015 19:44)

A gde je Saruman???

laki

pre 8 godina

Kaze da Kosovo pripada nasim precima. PreCednice, njihovi potomci odavno pobegose sa Kosova. Prodavali udzerice xa skupe pare i doseljavali se u Srbiji. Nisu razmisljali o svojim pretcima

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Da nisu Nikolic, Seselj i JUL,krajem devedesetih, uticali na Milosevica da udje u sukob sa najvecim vojnim savezom na svetu, Kosovo bi bilo pod integritetom Srbije, verovatno kao RS u BiH. Nema vece izdaje nego gurnuti sopstveni narod i drzavu u sukob u kojem se ne moze pobediti. Akademik je konstatovao cinjenicno stanje i treba mu cestitati. Konacno se nas SANU poceo okretati ka stvarnosti i realnosti.
Sto se predsednika Srbije tice, neka on odbrani svoju diplomu i tvrdnju da se desila kradja u prvom krugu predsednickih izbora 2012.

Uncas

pre 8 godina

Nikolić predsednik-vrh nonsensa i frapantnih izjava je nekoga komentarisao nakon date izjave...O Bogo moj!!!PA ima li kraja ovoj Banana državi i njenim Vlastodršcima....?!?!?!

dr.kadzija

pre 8 godina

izneo je na zalost realnost koju politicari pokusavaju da nam korak po korak saopste a da im kruna ne padne s glave. A mi se zakopcavamo na ledja

hes-teg realno

pre 8 godina

Oko 92% stanovništva Kosova su Albanci. Srba ima oko 2%. Ajde neka se predsednik Nikolić javi sa predlogom kako da se to preokrene? Rat/etničko čišćenje? Ili možda da tih naših 2% krenu taktički da se razmožavaju velikom brzinom pa da za 300 godina dođemo do 51%?
Možemo mi da lažemo sebe koliko hoćemo, ali čak i da izborimo da na tamo nekom papiru piše da je Kosovo srpsko, istina je da je većina stanovništva tamo albanske nacionalnosti i nikakvo pozivanje na istorijske činjenice bilo kog našeg političara to neće promeniti.

Srba

pre 8 godina

Mene neprijatno iznenadi svaki put kada vidim Nikolicevu sliku u novinama. Ja i dalje ne mogu da verujem da nam je on predsednik. Svaki put kad otvori usta ja pocrvenim od blama.

Aleksandar

pre 8 godina

Covek bar ima onu stvar da kaze sta misli...ono sto verovatno i vi mislite, ali podmuklo cutite... Uostalom, "akademija treba da bude vodilja", ali samo dokle god ide uz dlaku sa vasim misljenjima i interesima, jeli?!? A da li ste vi, koji ste danas opleli drvlje i kamenje, kompetentni da pricate o geopolitickim i istorijskim pitanjima? Jeli, profesori? I ovaj covek nije neki tamo lekar, nego profesor na medicinoskom fakultetu. Kad bi bar malo duznog postovanja pokazivali, mozda bi smo jutro nazirali. Ali, nema postovanja. Udario mis na medveda... Uostalom, pitajte i sve ostale akademike da kazu sta LICNO misle o pitanju KM. Ali bez neutralnih stavova, jednom u zivotu. Sve i da profesor 100% gresi u svojim licnom stavovima, gde je ono duzno postovanje od jednih vas za jednog njega?

milan

pre 8 godina

Svi to znaju ali ni jedna vlast ne zeli to da prizna da ne izgubi krezube glasace.Da su pametni da se bore za tapije,imovinu drzave,privatnu imovinu,da unovce ono sto mogu i prodaju sto mogu.Umesto toga drze jadne srbe tamo kao taoce svoje politike i finansiraju ih iz naseg dzepa.Ko je imao sta taj je to i dobro prodao a to poceo jos pre 35god.

Aster Blistok

pre 8 godina

Ono sto je karakteristicno za Mr. Nikolica i njegovu stranku je odsustvo bilo kakvog kritickog misljenja, dakle ko god se usudi da da svoje ili razlicito misljenje odmah se nastoji diskreditovati i to na nacin koji veoma podseca na Staljinove cistke. Zato i ne cudi njegovo pitanje, na kraju vesti, upuceno SANU-u "...da li posle takve izjave (Kostic) može da ostane na njenom čelu", sve u stilu informbiroa, smeniti, ispitati, uhapsiti. U svakom slucaju su to termini kojih se jedan magistar sigurno ne bi trebao lacati. I dokle cemo vise trpeti nedemokratske snage koje su uvek vodile Srbiju u propast?

akademik

pre 8 godina

Tebe, sa lažnom diplomom, odavno je trebalo smeniti. Radikal si bio, radikal si ostao. Ti, kao priučeni "političar" treba da klekneš pred ovima sa akademskim obrazovanjem, ali ne na stiropor, već na tvrdi beton; i slobodno da klekne i polovina srpskog naroda, koji je neuk i priglup!

Wannabe

pre 8 godina

Većina gradjana Srbije zna da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako, većina gradjana Srbije bi zelelo da Kosovo ponovo bude srpsko. Kostic pricao o realnosti, i nultoj tacki iz koje Srbija moze izabrati jedini ispravan put. Nikolić, kao iskusan političar, prica o željama masa na osnovu kojih moze samo on profitirati, ali ga isto tako bas briga sto ce tom politikom zakovati Srbiji za dno.
Moja generacija je izgubljena, ako pobedi Nikolićeva opcija, cena za to je budućnost moje dece. Verujem da Vucic zna da je teritorija izgubljena, ali da je ostalo da se bori za Srbe koji žive tamo. Ako pobedi Nikolićeva i Kusturičina opcija meni je ostalo samo da selim sa porodicom jer ovde ni trava ostati nece.

Star

pre 8 godina

Pa šta ako je to izjavio? Za razliku od ljudi koji nas vode za njega je bar dokazano da je misleći čovek koji možda zbog toga vidi šumu umesto onih koji saml vide drvo a ne i ono iza njega. Mene više brine što je diplomac izjavio kako ne zna kako je Kostić posle takve izjave ostao živ. E to je već opasna izjava...

Vojvođanin iz Ravangrada

pre 8 godina

Stav uvaženog neurologa dr Vladimira Vlade Kostića jeste put "spasavanja duše SANU" i zbog toga zaslužuje punu podršku. To se odnosi kako na status Kosova, tako i na izrazito štetan sadašnji odnos Srbija-Rusija. Tomislav Nikolić je najkorisniji kada ćuteći peče "rakiju-mučenicu" u svojoj Bajčetini.

sanela

pre 8 godina

Izjava predsednika SANU je zasluzila osudu, nisu bili u stanju nikako da pomognu svih ovih godina i sada izlaze sa ovim? Ne mogu da verujem da svi clanovi podrzavaju stav Kostica.

lala

pre 8 godina

E moj Nikolicu,jel ti verujes u deda mraza? Covek je izjavio ono sto cela zemlja zna,ali se ne usudjuje da to prizna.Vreme je da se probudis kao i tvoj posinak Vucic i prestanete sa tom priglupom retorikom.

pera

pre 8 godina

covek je samo rekao naglas ono sto narod vidi i misli a ti predsednice ako imas neke dokaze za suprotno,daj argumente. Nemojte samo Kosovo je Srbija i slicne budalastine vec recite naosnovu cega je to i dalje nase.

Ehehe mehehe

pre 8 godina

Čovek je u pravu, rekao je ono što naši političari ne smeju, i što bi im svima potpisalo ulaz na đubrište političke scene za sva vremena!

Darklord

pre 8 godina

Jeste suprotno uverenima većine građana Srbije... ali je sasvim realno i nepromenljivo. Što pre shvate, biće svima lakše. Jasno je zašto se ovakvi kao Nikolić busaju u grudi da Kosovo nije izgubljeno... pa treba osvojiti još jedan mandat i uživati u lagodnom životu na račun ovog tužnog, lakovernog i napaćenog naroda.

vojvode

pre 8 godina

Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ",

A dal piju zuti ljudi vodu sa morave ?
a jesi li konsultovao baba vangu i prorocanstva, sta oni kazu ?

GOSPODE BOZE KO NAMA ZEMLJU VODI.

Dragan Sumadija

pre 8 godina

Meni je velika cast i zadovoljstvo sto mogu, bar ovako, da branim prof Kostica od ovakvih kao sto su, u ovom slucaju, Nikolic.Sta je prof Kostic pogresio, koje reci mu nisu na mestu?
Ne bi me cudilo da sada tkz."patriotski" mediji pokusaju da totalno diskredituju prof Kostica, i da da se trazi hitna smena sa cela SANU.
Srbija nije mnogo odmakla od Milosevicevih `90.godina, koliko god se mi tesili da tako jeste, jos uvek su nam "tv bastilje", tako smo ih nekad zvali, svuda oko nas.
Sva sreca ima jos uvek medija kao sto je objektivni B92.

Oliva

pre 8 godina

Nikolicu, zahvaljujuci tebi, SANU, Milosevicu i pajtasima, Kosovo vise nije Srbija!

Profesor je posle dve decenije priznao, a ti mozes da zamajavas sebe i svoje glasace koliko hoces, to nece izmeniti istinu!

P.S. Sto se izgovorenih nebuloza tice, niko ti nije ravan, apsolutni si sampion, jedini koji ti pravi konkurenciju je tvoj prikan Bacevic!

veteran

pre 8 godina

Tomo pa i ti si rekao da si master, a ne znas ni cega i jos si na celu drzave! Nekad je pametnije cutati! Sta ovaj predsednik SANU nije tacno rekao? Istina je svaka njegova rec,a istina je bolna!Mozda jos vise boli sto je ovakav covek na celu drzave! Ne znam nijednog slicnog njemu,mozda Bus junior da je bio na tom mentalnom nivou!

dragan

pre 8 godina

Zalosna sova magistar kako vec....lupeta li lupeta kada se pre javi bre pa komentar se nije jos ohladio a ovaj vec reagovao u SNS Radikalskom stilu brani se..

mesar

pre 8 godina

Idi Nikolicu pa zivi na tvom kosovu ako ga toliko volis i povedi jorgovanku kosovarku i sve kosovare sa sobom... to vazi za svakoga ko misli da se kosovo brani u Beogradu nosenjem majce Kosovo je Srbija i beskonacnim kuckanjima na tastaturi.

Dali bocek

pre 8 godina

Glupost predsednikovog komentara; verovanje vecine ne implicira tacnost tog verovanja ili tvrdnje. U to da je Kosmet i dalje deo Srbije, moze se verovati, ali ne i ostvariti. Drzava je dotle gde ti je vojska, policija, poreski sistem, i to je to. Da se razumemo, imam i ja u svojoj glavi velike planove sta bih sa pobunjenicima na Kosmetu, ali tesko da bi iko to mogao sada da ostvari. Takodje, ne zaboraviti; Rusija nema prijatelje, Rusija ima interese. Zato i traje. A postovani predsednik SANU, samo je slozenu percepciju stvarnosti, jednostavno rekao. Kritika od strane predsednika drzave "da je ostao ziv" izgleda plitko u odnosu na izjavu istog "da ukoliko se prizna Kosovo, moze doci do gradjanskog rata". Samo ko protiv koga?

SELJAK

pre 8 godina

Pa sta si sve ti izjavio i pitpisao u vezi priznavanja Kosova da Srpski narod i nezna ,PA SI OSTAO ZIV,cak si terao Srbe u rat pre neki dan svojom glupom izjavom ,da si se posle "pokajao"kada si procitao sta ti Srpski narod misli o izjavi da ratuje za Kosovo,pa si se pravdao"da nisi tako mislio",a za ove tri godine moze knjiga da se napise o "tvojim diplomatskim izjavama"kojima se svet smejao,a i Srpski narod.to je jedan delic kada govorimo o Tominom komentaru da je predsednik SANU OSRAO ZIV KADA JE REKAO DA JE KOSOVO IZGUBLJENO ZA SRBIJU?

Ivan

pre 8 godina

Uloga intelektualaca u drustu i jeste da govore istinu makar se ta istina i ne svidjala politicarima. Ovo sprdanje predsednika, ministara i ostalih sa izjavama predsednika tako ozbiljne institucije pokazuje kako neodgovorni politicari umesto da vode argumentovanu diskusiju unistavaju institucije ciji im se stav ili rad ne svidja. Posle se svi cude zasto nemamo ni jednu instituciju osim fizicke sile (vojska) i mentalne sile (crkva) u koju narod veruje. Ovde samo sila vlada. Kad sav razum ode u druge zemlje kupice vas Kosovo i pitacete se da li je jug Srbije izgubljeno.

vladimir

pre 8 godina

Sta ste vi g.Nikolicu sve izjavljivali , sve obecavali ,moze roman da se napise , pa ste I dalje predsednik.Za razliku od vas ovaj covek je pravi akademik sa validnom diplomom I ima pravo na svoje misljenje.A rekao je samo ISTINU od koje vi polticari bezite kao djavo od krsta.I ko ste pa vi da nekoga smenjujete preko novina? Bolje podnesite ostavku I ne brukajte vise sebe a I nas !

političare u zatvore

pre 8 godina

Ono kad se diplomac brine za Akademiju nauka. Ne nego ćemo na čelo SANU doktora Nešu, sa sve pratećom umetničkom trupom "Segamega starletice"? Pravnika Đukanovića sa ekipom diplomiranih molera i merdevinama? Magistra Gašića sa po kesicom sveže pečene kafe za sve kolege naučnike?
Bolje se drži rakije i Tarabića, dragi predsednike.

Teutonac-Marsovac

pre 8 godina

Sta to znaci...rekao a ostao ziv? je li to pretnja??? znam metafora je (mada nisam siguran da Nikolic zna sta je to mada je kao mali "voleo da cita") ali bolje da pazi kako i kada koristi stilske figure...a on ih obozava.

Đole

pre 8 godina

Naravno da će naš preCednik da kaže ovako nešto kada njemu i ostalim političarima na vlasti politički ne odgovara da se obznani suština svega što su im njihovi "zapadni partneri i prijatelji" poturili da potpišu. A potpisali su isto ono što DS pre njih nije smeo da ne bi izvršio političko samoubistvo.

Razlika je samo u tome što SNS je stigao na vlast u momentu kada im više nije ostalo prostora za manevrisanje i kada se zapad odavno umorio i više nema strpljenja za "političko zamajavanje" i želi da kroz tzv. "proces normalizacije odnosa" uceni i natera Srbiju da faktički prizna više tu nezavisnost Kosova. Niko od nas ne traži da mi izgovorimo "priznajemo", ali kada ti nemaš bilo kakve elemente državnosti na teritoriji Kosova, gde vlada drugi zakon, druga vojska i policija, drugi političari koji ne podnose račune Beogradu, a ti se sa time složiš, to je onda - priznanje nezavisnosti.

Može dotični da spinuje kol'ko god 'oće, ali je tako...

Djordje NS

pre 8 godina

Bravo za profesora Kostića, konačno neko hrabro i iskreno da saopšti ono što je svima odavno jasno. A to što se ovaj diplomac pravi lud ili je to stvarno to je samo deo predstave koju igraju on, Vučić i Dačić još od 1999. i potpisivanja kumanovskog sporazuma a tačku na celu priču su stavila upravo pomenuta trojica potpisivanjem briselskog sporazuma.

daddy cool

pre 8 godina

Sta bi tek bilo da covek nije ovako pazljivo birao reci (red patriotizma red realnosti), sta tek ima da kaze na Draskovicevu skorasnju izjavu gde lepo objanjava da nismo bas bili angeli, ne ja nego upravo vi...ma treba vama reci jasno glasno na cirilici kao djacima prvacima u lice sa argumentima...pa ko ziv ko mrtav.
(Teutonac-Marsovac, 18. oktobar 2015 20:16)

Blago tebi kad se pozivas na Draskovica.

Branko

pre 8 godina

"Njega su izabrali najumniji ljudi ove zemlje..."

Da li Vi zaista mislite to što kažete? Da li znate ko je i kako postao član SANU? SANU (srpska akademija nauka i umetnosti) je odbila molbu Nikole Tesle za clana, valjda nije dorastao našim "najumnijim" ljudima.

да да

pre 8 godina

Господин Костић би требао да буде председник а не овај, срамота за србију !!!!!!!!!!

Ankica

pre 8 godina

Ovo je slobodna zemlja i svako ima pravo da izjavi sta misli. Po mom misljenju, ovo je nemprimerena izjava i to od osobe od koje se najmanje očekivalo...

francuskasobaricasd

pre 8 godina

Jasno je da je Kosovo, voljom zapada odsečeno od Srbije i da su građani Srbije sa Kosova prilično nelojalni svojoj državi i da žele da žive izvan nje. Tačno je, ali i to da Kosovo, kao samostalna država, ne može da opstane bez strane pomoći i da će pre ili kasnije postati deo neke druge države. Ako to bude Albanija, čitava ova akcije presešće mnogima na Balkanu, a ne samo nama....

002

pre 8 godina

Ne svadjajte se ljudi . Nije vreme ni za takve izjave ni za kritike najumnije institucije u Srbiji . Samo stvarate materijal za podsmeh svim nasim neprijateljima.......

DD

pre 8 godina

Jadni su ljudi koji otvoreno ne poštuju svoje. Nisu svesni da time izražavaju i da na taj način artikulišu eklatantan nedostatak sopstvenog sampoštovanja. A bez toga i uprkos svim ličnim postignućima - ostaju mali ljudi.

Većina komentara na ovom mestu jednostavno ne odražava stav većine građana Srbije i svi pokušaji da se izvrši spinovanje istine pisanjem jeftinih redaka jeste odraz bede i nedostatak morala autora tih komentara.

"Magarac u Beč, magarac iz Beča": Ulazak u EU neće promeniti ništa ako se oni koji tome teže sami ne promene. Rad na sebi i rad na radnom mestu su jedini ispravan put, a ne pisanje neafirmativnih komentara o demokratski izabranom predsedniku države, ma ko on bio i ma kakav on bio.
Svaki pojedinac je gospodar svoje sudbine i time jedini odgovoran za situaciju u kojoj se nalazi. Traženje krivice u drugima i spoljnim okolnostima je klasičan vid samoobmane. Jedina istina jese ona koja se vidi u ogledalu.

abc.

pre 8 godina

sutra da raspisu referendum,nisam pametam sta bi trebalo ciniti,odreci se kosova zarad boljeg zivota nase dece i upisati nasu generaciju u crnim knjigama istorije Srbije ili ne,po cenu ne ulaska u eu. Tezak izbor. znam samo da svi trebamo teziti ka tome da nam Srbija jaca svakim danom,bez obzira na stranacku pripadnost. Nije lako biti Srbin ovih godina.

D&G

pre 8 godina

Ako SANU stane iza g.Kostica to je prava stvar, moze da se kaze pocelo je.Dosta vise jevtinog populizma i demagogije, idi Nikolicu na Kosovo i povedi celu Vladu sa sobom ako je to nase.Dosta vise lazi bre, zajahali ste bre ovaj narod koji nema hleba da jede, nepismene postavili na odgovorna mesta , malo im bilo da ukradu fakultetske diolome (prvi ti predsednice)nego hoce i doktorate.Kaze Nikolic, nema razloga za njegov reizbor-pa cim kaze nesto to je razlog

Hocu u EU

pre 8 godina

Isečak iz Titovog govora u Karađorđrvu 1979. god.

svedoka i aktera, hvaljenog, a onda i neumereno osporavanog – Josipa Broza.

''Svi koji su glasali za Ustav 1974. godine biće krivi za sudbinu Jugoslavije!''
"Bio sam protiv ustava iz 1974! Bio sam protiv davanja državnosti pokrajinama i delovima Ustava koji omogućuju republikama izdvajanje iz federacije bez dogovora s ostalim republikama, odnosno referendumom cele zemlje. I tada, a i sada vam ponavljam da će to “zlo” od ovih ustavnih prava pokrajina razbiti Jugoslaviju. Znao sam da je sigurnosno stanje na Kosovu loše, ali nisam znao da su i odnosi naših republika pali na tako niske grane.

Drugovi, moram reći, kad je u pitanju Kosovo da svi koji su glasali za Ustav 1974. godine biće krivi za sudbinu Jugoslavije!

Vojvodo - predsedniče, pročitaj ovo pažljivo i nemoj više da nas sve zajedno zamajavaš glupostima.

Filozof

pre 8 godina

Ovako samo 100 puta gore je bilo 90tih. "Izdajice" obrazovani ali "nepratiotski" Srbi su padali ko snoplje pod naletom cloniranih Nikolica. Mada je SANU bio "potkovaniji" cosicevskom ocinskom "ljubavlju". I izgubismo sve i to tako da je skoro bez povratka - mi o nepravdi a oni po masovnim ratnim zlocinima. Zar je moguce da danas "oni" samo malo promenili krzno i jos "jasu" optuzujuci stvarne patriote za nepatriotizam (sta god oni podrazumevali pod tim - mozda je to na ruskom Larpurlartizam)...

krle - dron

pre 8 godina

A bre Tomo nebrukaj se,ti si kao iznenadjen,da nisi mozda predsednik Holandije pa da jos budes i uvredjen.U srbiji nejedna institucija nefunkcionise na civilizacijskim evropskim ili staroslovenskim bolje receno vrednostima ere Nemanjica.Ovde se na celo vaznih institucija a SANU- bi trebalo da bude osnov i nacelo nacije dolazi po vec 70-godina ustaljenom formulom kumrovackih biltena,i sta onda drugo da kaze covek cija je generacija 45- izdala partijski dekret pod oznakom streljati za povratak srba na kosovo tj.zabranu,on samo daje zavrsni slag na tortu koju su pripremili 45-kominterna pa ponovo partijski dekret 74-koji su nazvali ustav,pa drzavni puc u srbiji na osmoj sednici prokletih komunjara kada je ozna-udba na silu ustolicila morbidno poremecenu osobu crnogorca milosevica da razori srbiju totalno i uvuce je u rat kako bi kosovo bilo zauvek izgubljeno.Ova izjava jeste kao slag na tortu kominterne i mozda zadnji ekser u sanduk kosova jer sada ce Albanci u UNESKO- moci da likuju i imaju direktan glas od samog vrha srbije.Sada je za cudjenja kasno moj Tomo,nego pobrini se jos dok mozes da barem jedna institucija zazivi na civilizovan nacin i olaksas narodu teret,ucini ono sto mozes,nemoj da glumis vlasku mladu jer bi totalno izneverio poverenje koje si dobio od gradjana.Napravi nesto jednostavno,zahtevaj hitno najprostiji zakon o poreklu imovine,donesi ukaz o ukidanju svih procesa starijih od 5 godina a njih je na milione,nemoj brinut samo o sebi,narod izumire gladan.

shubara

pre 8 godina

Svaka cast g.Kosticu na hrabrosti da kazete ovima sa kupljenim diplomama da Srbija vise nema snage da se zaludjuje sa Kosovom.Dok oni uzivaju u svojim kabinetima narod nema leba da jede!Dok ne uvedemo sankcije Rusiji sve ce biti gore i gore,dok se Rusi vode svojim interesima(NIS)a ne nekakvom istorijskom ljubavi.Kad nas toliko vole sto su dozvolili izgradnju najvece NATO baze u nasoj"juznoj pokrajini"?

Bojan Ilić

pre 8 godina

Vojvodo - predsedniče, pročitaj ovo pažljivo i nemoj više da nas sve zajedno zamajavaš glupostima.
(Hocu u EU, 18. oktobar 2015 22:40)

Inače pre tog Ustava '74. nije bilo ničega ,niti posle njega!?!?
Svi se nešto hvatate samo za njega....

Hamlet

pre 8 godina

Konačno neko od intelektualne elite da progovori.Iskreno se nadam da je ovo početak otpora Srpskih intelektualaca režimu polupismenih .Jedan akademik je školovaniji od cele naše vlade i ima moralnu obavezu da oceni stanje u zemlji.

draginja

pre 8 godina

Ma predsednie,poznat si po tome da ti nauka lezi u malom prstu,imas vlast,naredi da i tebi "ispisu tu diplomu akademika" ocitaj bukvicu Akademiku Vladi Kosticu da ne daje takve izjave i tebe nervira!

nikola

pre 8 godina

Tomo bezi sa vlasti sa ovim tvojima.vasa vlada sveukupno nema skole ni znanja kao ovaj gospodin.konacno da su akademski gradjani poceli da se bude.

Никоола САВИЋ

pre 8 godina

Уместо што покреће хајку на проф. др. Костића , који је изнео чињенице о вишедецеиском косовском проблему којих је цела Србија свесна , али многи наши политичари ћуте о њима , прдседник Николић требало би да запита , није ли политичким друговањем са Шешељем током 90-тих , и сам допринео уласку Србије , у безизлазну ситуацију ?