Ponedeljak, 17.08.2015.

17:25

"Ne može Bošnjak biti Turčin"

Poziv upućen nedavno putem novopazarskih medija da se građani tog dela Srbije izjasne kao Turci napravio je pravu pometnju u Novom Pazaru.

Izvor: Tanjug

"Ne može Bošnjak biti Turèin" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Borisav

pre 8 godina

Nije se sa ovim igrati...tako je i kod nas u Subotici veliki broj bio Bunjevaca...a onda su sto zbog odlicnih uslova za studiranje u Zagrebu sto zbog para koje su dolazile iz Hrvatske...presli u Hrvate.

ogorčeni Ivan

pre 8 godina

Slažem se sa većinom komentara da Bošnjaci uglavnom imaju srpske korene. Ali problem je što to potenciraju licemeri koji veličaju zločine nad istima. Posle ovih ratova 90' Srbi su isključivo Pravoslavci.

Džoni

pre 8 godina

Najveći problem je u našoj Prvoslavnoj Crkvi jer je zbog svog tvrdog stava uticala na naciju da se olako odrekne Srba koji su iz raznoraznih razloga promenili veru i tako se odrekli velikog dela svog naroda. Zašto nisu mogli da postoje Srbi muslimanske i katoličke veroispovesti? Ponegde u Hrvatskoj su se tako izjašnjavali, ali su počeli i oni da se izjašnjavaju kao Hrvati jer mi ne priznajemo to da Srbin moze biti druge vere osim pravoslavne. Srbi su trebali da se identifikuju nacionalno a nikako iskjučivo verski!

adem

pre 8 godina

kazu da para vrti gde burgija....
normalno je da turci nece davati [velike] pare ako im to ne odgovara. e sad ko zeli tu vrstu pomoci, izjasnicese kao turcin, ko ne zeli, ostaje to sto je bio, bosnjak ili srbin ili...
niko nikoga na silu ne tera da menja nacionalsnost ili veru. inace puno njih koji se danas izjasnjavaju kao srbi, bosnjaci ili turci pre nekih stotinak godina to nisu bili.

Roko

pre 8 godina

Problem identiteta je balkanski problem, i umesto da se na naucnoj osnovi uz ozbiljna istrazivanja ta pitanja razrese oni padaju pod uticaj neobrazovanih politicara koji ih vode u sukobe sa svojom bracom a time skode najvise sebi. Politicari kao nekadasnji vlastelini hoce vlast na odredjenom prostoru prvenstveno radi sebe i svoje rodbine i prijatelja a ne u interesu tog naroda. Narod su ovce koje sluze za sisanje .

Poslednji samuraj

pre 8 godina

Vracajuci se iz Nemacke u.autobusu do mene su bili decak I devojcica. Decak je cetvrti a devojcica drugi razred. I tako su mi rekli da prvo uce latinicu u skoli pa tek onda cirilicu. Da gledaju najvise RTS I seriju Selo gori a baba se ceslja posto su mi pricali o Radasinu. I najzanimljivija stvar je pitanje jezika. Onako usput ih priupitah pa koji jezik govore a oni ce u gkas SRPSKI. A devojcica ce onako nevino reci ja bre mislim da sam bosnjacki I zaboravila.

POLITICARI SVIH NACIJA PROKLETE VAM DUSE pustite narod da zivi onako kako je ziveo ne izmisljajte nacije jezike I ostale gluposti.

Istoricar

pre 8 godina

Zemljaci nasi, zovite sebe kako god hocete: Bosnjaci, Muslimani, Turci, Sandzaklije... sve je nama Srbima prihvatljivo.
Svejedno je kako sebe zovete, iz istorije nista nismo naucili, ni mi Srbi pravoslavci, a jos manje Vi Srbi Muhamedanske vere, a evo i zasto (Vasi predstavnici su dali odgovore na ta pitanja, a to je jace nego kada Vam tu istinu kaze neki Srbin):
"Nažalost, u vremenu velike nezaposlenosti i apatije, ovakve zloupotrebe su moguće“, kaže Zukorlić.
U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici takođe smatraju da je materijalna korist bila jedan od motiva za pokretanje ovakve inicijative.
”Ko god kaže da se oseća Turčinom - laže, samo se za pare prodaje”, rezonuje Šefćet Bilalović.
Ovako je isto bilo i pre 100-500 godina, jer su tada moj i Vas deda bili Srbi pravoslavci. Vas je djed popustio, ili se prodao u nekoj krizi, gladi bolesti, ili je bio ucenjen ili je bio slab, a nasi su se odupreli, bili su jaci, istrajniji, ponosniji.
I tada, i sada, Turcima je nebilokako ce sebe nazivati Srbi koji predju u Islam, vec im je bilo bitno da imaju domace stanivnistvo (koje prica isti jezik, jer su imali jezicku barijeru, kao i danas), kako bi lakse pokorili Srbe na Balkanu, tako da su trazili ili izdajnike ili slabije ili neuke, a cesto i najbogatije kojima su dobro platili da predju u Islam, pa je i tada i sada novac bio nacin pokoravanja i sirenja Turkske na zapad.
Za 500 godina ipak nisu ubili Srpski jezik na Balkanu, jer je to jace od svehga, jer to ide sa oca na sina!

Pi-Ter

pre 8 godina

On osjeca turske korjene u sebi?
Sto rece neko gore (medju komentarima) ima danas u Srbiji pravih Turaka, naravno. Muslimani koji zive u Srbiji, najvecim dijelom su Slaveni (ovdje Srbi) koji su nakon okupacije Turaka, prihvatili islam. Oni sebe danas zovu Bosnjacima kako bi se najprije kroz svijest, a onda i kroz objektivne parametre etablirali kao narod. I to je ok: zivjeti 600 Godina na jednom prostoru u svojoj kulturi, definitivno rezultira formiranjem novog naroda. Ali da su Turci dosli na Balkan sredinom 15. vijeka i nasli Bosnjake tu pored Srba, to je novokomponovana, izmisljena istorija. Nazalost nema kod nas, niti smo ikada imali autoritete koji bi ovo potvrdili, a da im svi vjeruju.

Nimrod

pre 8 godina

Ne zna se ko je ludji - pa ako ti se ne odaziva na poziv, a ti se nemoj odazvati i svima lepo. Budibogsnama, opet se nasli jedni da propisuju drugima sta je to sto ce nekome da odredjuje kako se oseca.

Jovica

pre 8 godina

Meni je najsmesnije kad su pre 5 godina ispitivanjem prosecnog gena oni Evropljani shvatili da 90 posto Bosne , 40 posto Hrvatske, i to one hercegovacke, plus skoro cela crna Gora i pola svih Srba sto se danas izjasnjavaju tako imaju isti gen koji zivi ovde vise od 30 000 godina, a koji su Srbi imali za vreme Nemanjica

Isto pola Srba iz Srbije danas ima veliki postotak gena kao i Turci i Bugari, skoro ceo istok Srbije koji je star mnogo vise.

Naslov u novinama je bio: "Braco Turci , idemo kod Srba na more"

tamo_daleko

pre 8 godina

" Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav."

Mesa Selimovic

teodorovic

pre 8 godina

Znate sta, draga gospodo samozvane bosnjacke nacionalme manjine, molimo vas da izmisljene i produkovane probleme unutar vase "etnicke" zajednice ne pripisujete "zlim namerama" vecinskog Srpskog naroda. Obidjite vi nas, a najbolje je da se i jedni i drugi samo provere radi upitate kojim jezikom vi to pricate? Ali, da to kazete posteno, imenom, pravim imenom jezika a ne izmisljenim,nepostojecim..? I time ce vam se sve kazati, ne treba vam ni turska ambasada ni sacica presevskih etnickih Turaka, koji stvarno postoje. Stanovnistvo koje je sa povlacenjem Turske sa Balkana otislo skupa sa njom u TUrsku i danas se oseca kao Srbi-muslimani , njeguju svoj jezik, svoje obicaje i cak imaju svoj dan u Konstantinopolju(Istanbulu) kad igraju Uzicko kolo i Moravac, kolo Cacak i pevaju narodne pesme iz starog kraja.Iako sam Srbin-pravoslavne vere, licno sam prisustvovao tom "Srpskom Danu" kako ga zovu i osecao sam se ponosnim jer sam doslovno bio neverovatno ugoscen i gotivan. A sta vam to smeta i nedostaje, majke vam? Eto, Srbija vam je dala da se osecate kako god zelite, zovite se kako god hocete, smatrajte se kao zasebna nacija-nema problema, sve , sve i vise od toga, sve smo vam zahteve ispostovali, ali jedna jedina stvar koja se od vas trazi je da samo kao svaki gradjanin zemlje Srbije postujete njene zakone, zauzvrat. Nista vise i nista manje. Cim si istog jezika, istog si roda, a cim si istoga roda jedan si narod! Ali, neka to ostane po strani za nauku, ali ne tu tamo Zukorlicevu...!

englezatostosetakoosecam!

pre 8 godina

hahahah koji komentari,
za velike srbe svi su hrvati,bosnjaci ustvari srbi.... kad treba da imaju nesto svoje . A ti isti veliki srbi te iste ljude diskriminisu zato sto nisu pravi srbi vec muslimani i ustase. Stanite ljudi, jel su na kraju srbi ili ne? posto pretpostavljam da srbi nikad nisu bili nista drugo nego srbi...amebe pa srbi? ili amebe pa hrvati...a hrvat je ustvari srbin...sta mu dodje tu ameba? bosnjak?

Predsednik FK Sampdoria

pre 8 godina

Kada mi "pravi" srbi prestanemo da deo naseg naroda nazivamo turci (a nazivamo) tada ce i oni prestati da navijaju za Tursku. Pozdrav bosnjackoj braci.

C i n i k

pre 8 godina

Ja sam mislio da su muslimani kod nas i u BiH,Turci,bez uvrede. Sad vidim da nisu tj.da im se to ne svidja? Sta su onda? Neka posebna grupa?

mrmot

pre 8 godina

Nikad mi neće biti jasno što se odriču zemlje u kojoj žive i zarađuju (oni koji imaju posao). Kad je jedan Tesla (da, da, opet se hvatamo njega) mogao da bude Amerikanac srpskog porekla (hrvatskog po geografiji), zašto oni ne budu Srbi turskog ili bošnjačkog? Živiš u Srbiji-budi Srbin, koji je ponosan na svoje korene. I za veroispovest isto treba da važi. Npr. Emir Bekrić je Srbin pravoslavac, a Asmir Kolašinac je Srbin musliman. I ja to poštujem. Dosta je više nepotrebnih podela. Budi pripadnik nacije u državi u kojoj živiš, vere koje god želiš, a poštuj svoje poreklo i porodičnu istoriju. Jer ako krenemo da tražimo nacionalnost po poreklu, bilo bi ovde i Sasa, Kelta, Ilira, Otomana, Germana... Ah, da, već imamo Jugoslovene.

Bozidar

pre 8 godina

Ja sam Srbin i ne mogu meni biti blizi Rusi ili ne znam ko nego Bosnjaci ili Srbi muslimanske veroispovesti koji zive u Novom Pazaru ili bilo gde u Srbiji. Znam da to nije pravo mnogim Srbima, ali tako je. Kao sto jednom Bosnjaku ne moze biti blizi Turcin od Srbina. Ni mnogim Bosnjacima se to nece dopasti, ali tako je. Jezik je jedan od bitnijih cinilaca koji nas veze i ista teritorija koju delimo vekovima.

Gorki

pre 8 godina

1.Mi Srbi treba da prihvatimo da među nama ima i Srba muhamedanske veroispovesti, tj. muslimana. Smatram da to isto treba da prihvati i Srpska pravoslavna crkva.
2.Sedamdesetih godina 20. Veka su Tito, Kardelj i ostali izmislili naciju Musliman iako se smatra da je formiranje nacija u Evropi završeno krajem 19. veka.
3. Zatim je Alija Izetbegović, ne želeći da se ponavlja, izmislio nacionalnost Bošnjak. Naziv je nastao od geografskog pojma Bosna, a postoji i kao zajednička imenica u turskom jeziku. Sada ima Bošnjaka u Srbiji koji nikad nisu živeli u Bosni i jedina im je veza što su muslimanske veroispovesti. Da bi nacija mogla da postoji mora da ima i jezik i eto devedesetih odjednom nastaje bošnjački jezik, a evo u ovom članku vidimo da imaju i Akademiju.
4. Turci koji su pojavu bošnjačke nacije smatrali samo jednim korakom ka imenovanju svih muslimana u Srbiji Turcima, izgubili su strpljenje za taktiziranje. Ovi koji im se protive u stvari se boje i bore za svoje POLITIČKE POZICIJE.
5. Priznati pravo slobode svima da se izjašnjavaju koje su veroispovesti i neće biti potrebe da se izmišljaju nove nacije i stvaraju apetiti o formiranju novih država (svi Bošnjaci u jednu državu?!)

Zoki

pre 8 godina

Stvarno su pojedini komentari neverovatni. Neosporno je da je veliki broj onih koji se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci deo istog naroda kao i mi koji se izjašnjavamo kao Srbi. Kako su se naši zajednički preci izjašnjavali pre 400-500 godina, to je drugo pitanje - mada ih najverovatnije niko nije ni pitao. Problem je da smo mi Srbi u poslednjih 200 godina na određen način oterali taj deo našeg naroda od sebe.

antisrbin

pre 8 godina

A ovi tek treba da odluče šta su. Znaju samo da nijesu Srbi, a ostale opcije stoje otvoreno. Problem je samo da se dogovore, pa će ove godine biti muslimani, sljedeće Bošnjaci, a za par godina Turci itd. Ironija je da ni ne pomišljaju da budu ono što stvarno jesu i što su njihovi preci bili u vrijeme konstituisanja nacija u Evropi i ono što su bili njihovi najveći umovi - Srbi muhamedanske vjere.

antisrbin

pre 8 godina

A ovi tek treba da odluče šta su. Znaju samo da nijesu Srbi, a ostale opcije stoje otvoreno. Problem je samo da se dogovore, pa će ove godine biti muslimani, sljedeće Bošnjaci, a za par godina Turci itd. Ironija je da ni ne pomišljaju da budu ono što stvarno jesu i što su njihovi preci bili u vrijeme konstituisanja nacija u Evropi i ono što su bili njihovi najveći umovi - Srbi muhamedanske vjere.

Džoni

pre 8 godina

Najveći problem je u našoj Prvoslavnoj Crkvi jer je zbog svog tvrdog stava uticala na naciju da se olako odrekne Srba koji su iz raznoraznih razloga promenili veru i tako se odrekli velikog dela svog naroda. Zašto nisu mogli da postoje Srbi muslimanske i katoličke veroispovesti? Ponegde u Hrvatskoj su se tako izjašnjavali, ali su počeli i oni da se izjašnjavaju kao Hrvati jer mi ne priznajemo to da Srbin moze biti druge vere osim pravoslavne. Srbi su trebali da se identifikuju nacionalno a nikako iskjučivo verski!

Borisav

pre 8 godina

Nije se sa ovim igrati...tako je i kod nas u Subotici veliki broj bio Bunjevaca...a onda su sto zbog odlicnih uslova za studiranje u Zagrebu sto zbog para koje su dolazile iz Hrvatske...presli u Hrvate.

tamo_daleko

pre 8 godina

" Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav."

Mesa Selimovic

Pi-Ter

pre 8 godina

On osjeca turske korjene u sebi?
Sto rece neko gore (medju komentarima) ima danas u Srbiji pravih Turaka, naravno. Muslimani koji zive u Srbiji, najvecim dijelom su Slaveni (ovdje Srbi) koji su nakon okupacije Turaka, prihvatili islam. Oni sebe danas zovu Bosnjacima kako bi se najprije kroz svijest, a onda i kroz objektivne parametre etablirali kao narod. I to je ok: zivjeti 600 Godina na jednom prostoru u svojoj kulturi, definitivno rezultira formiranjem novog naroda. Ali da su Turci dosli na Balkan sredinom 15. vijeka i nasli Bosnjake tu pored Srba, to je novokomponovana, izmisljena istorija. Nazalost nema kod nas, niti smo ikada imali autoritete koji bi ovo potvrdili, a da im svi vjeruju.

Poslednji samuraj

pre 8 godina

Vracajuci se iz Nemacke u.autobusu do mene su bili decak I devojcica. Decak je cetvrti a devojcica drugi razred. I tako su mi rekli da prvo uce latinicu u skoli pa tek onda cirilicu. Da gledaju najvise RTS I seriju Selo gori a baba se ceslja posto su mi pricali o Radasinu. I najzanimljivija stvar je pitanje jezika. Onako usput ih priupitah pa koji jezik govore a oni ce u gkas SRPSKI. A devojcica ce onako nevino reci ja bre mislim da sam bosnjacki I zaboravila.

POLITICARI SVIH NACIJA PROKLETE VAM DUSE pustite narod da zivi onako kako je ziveo ne izmisljajte nacije jezike I ostale gluposti.

Istoricar

pre 8 godina

Zemljaci nasi, zovite sebe kako god hocete: Bosnjaci, Muslimani, Turci, Sandzaklije... sve je nama Srbima prihvatljivo.
Svejedno je kako sebe zovete, iz istorije nista nismo naucili, ni mi Srbi pravoslavci, a jos manje Vi Srbi Muhamedanske vere, a evo i zasto (Vasi predstavnici su dali odgovore na ta pitanja, a to je jace nego kada Vam tu istinu kaze neki Srbin):
"Nažalost, u vremenu velike nezaposlenosti i apatije, ovakve zloupotrebe su moguće“, kaže Zukorlić.
U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici takođe smatraju da je materijalna korist bila jedan od motiva za pokretanje ovakve inicijative.
”Ko god kaže da se oseća Turčinom - laže, samo se za pare prodaje”, rezonuje Šefćet Bilalović.
Ovako je isto bilo i pre 100-500 godina, jer su tada moj i Vas deda bili Srbi pravoslavci. Vas je djed popustio, ili se prodao u nekoj krizi, gladi bolesti, ili je bio ucenjen ili je bio slab, a nasi su se odupreli, bili su jaci, istrajniji, ponosniji.
I tada, i sada, Turcima je nebilokako ce sebe nazivati Srbi koji predju u Islam, vec im je bilo bitno da imaju domace stanivnistvo (koje prica isti jezik, jer su imali jezicku barijeru, kao i danas), kako bi lakse pokorili Srbe na Balkanu, tako da su trazili ili izdajnike ili slabije ili neuke, a cesto i najbogatije kojima su dobro platili da predju u Islam, pa je i tada i sada novac bio nacin pokoravanja i sirenja Turkske na zapad.
Za 500 godina ipak nisu ubili Srpski jezik na Balkanu, jer je to jace od svehga, jer to ide sa oca na sina!

Gorki

pre 8 godina

1.Mi Srbi treba da prihvatimo da među nama ima i Srba muhamedanske veroispovesti, tj. muslimana. Smatram da to isto treba da prihvati i Srpska pravoslavna crkva.
2.Sedamdesetih godina 20. Veka su Tito, Kardelj i ostali izmislili naciju Musliman iako se smatra da je formiranje nacija u Evropi završeno krajem 19. veka.
3. Zatim je Alija Izetbegović, ne želeći da se ponavlja, izmislio nacionalnost Bošnjak. Naziv je nastao od geografskog pojma Bosna, a postoji i kao zajednička imenica u turskom jeziku. Sada ima Bošnjaka u Srbiji koji nikad nisu živeli u Bosni i jedina im je veza što su muslimanske veroispovesti. Da bi nacija mogla da postoji mora da ima i jezik i eto devedesetih odjednom nastaje bošnjački jezik, a evo u ovom članku vidimo da imaju i Akademiju.
4. Turci koji su pojavu bošnjačke nacije smatrali samo jednim korakom ka imenovanju svih muslimana u Srbiji Turcima, izgubili su strpljenje za taktiziranje. Ovi koji im se protive u stvari se boje i bore za svoje POLITIČKE POZICIJE.
5. Priznati pravo slobode svima da se izjašnjavaju koje su veroispovesti i neće biti potrebe da se izmišljaju nove nacije i stvaraju apetiti o formiranju novih država (svi Bošnjaci u jednu državu?!)

teodorovic

pre 8 godina

Znate sta, draga gospodo samozvane bosnjacke nacionalme manjine, molimo vas da izmisljene i produkovane probleme unutar vase "etnicke" zajednice ne pripisujete "zlim namerama" vecinskog Srpskog naroda. Obidjite vi nas, a najbolje je da se i jedni i drugi samo provere radi upitate kojim jezikom vi to pricate? Ali, da to kazete posteno, imenom, pravim imenom jezika a ne izmisljenim,nepostojecim..? I time ce vam se sve kazati, ne treba vam ni turska ambasada ni sacica presevskih etnickih Turaka, koji stvarno postoje. Stanovnistvo koje je sa povlacenjem Turske sa Balkana otislo skupa sa njom u TUrsku i danas se oseca kao Srbi-muslimani , njeguju svoj jezik, svoje obicaje i cak imaju svoj dan u Konstantinopolju(Istanbulu) kad igraju Uzicko kolo i Moravac, kolo Cacak i pevaju narodne pesme iz starog kraja.Iako sam Srbin-pravoslavne vere, licno sam prisustvovao tom "Srpskom Danu" kako ga zovu i osecao sam se ponosnim jer sam doslovno bio neverovatno ugoscen i gotivan. A sta vam to smeta i nedostaje, majke vam? Eto, Srbija vam je dala da se osecate kako god zelite, zovite se kako god hocete, smatrajte se kao zasebna nacija-nema problema, sve , sve i vise od toga, sve smo vam zahteve ispostovali, ali jedna jedina stvar koja se od vas trazi je da samo kao svaki gradjanin zemlje Srbije postujete njene zakone, zauzvrat. Nista vise i nista manje. Cim si istog jezika, istog si roda, a cim si istoga roda jedan si narod! Ali, neka to ostane po strani za nauku, ali ne tu tamo Zukorlicevu...!

Bozidar

pre 8 godina

Ja sam Srbin i ne mogu meni biti blizi Rusi ili ne znam ko nego Bosnjaci ili Srbi muslimanske veroispovesti koji zive u Novom Pazaru ili bilo gde u Srbiji. Znam da to nije pravo mnogim Srbima, ali tako je. Kao sto jednom Bosnjaku ne moze biti blizi Turcin od Srbina. Ni mnogim Bosnjacima se to nece dopasti, ali tako je. Jezik je jedan od bitnijih cinilaca koji nas veze i ista teritorija koju delimo vekovima.

mrmot

pre 8 godina

Nikad mi neće biti jasno što se odriču zemlje u kojoj žive i zarađuju (oni koji imaju posao). Kad je jedan Tesla (da, da, opet se hvatamo njega) mogao da bude Amerikanac srpskog porekla (hrvatskog po geografiji), zašto oni ne budu Srbi turskog ili bošnjačkog? Živiš u Srbiji-budi Srbin, koji je ponosan na svoje korene. I za veroispovest isto treba da važi. Npr. Emir Bekrić je Srbin pravoslavac, a Asmir Kolašinac je Srbin musliman. I ja to poštujem. Dosta je više nepotrebnih podela. Budi pripadnik nacije u državi u kojoj živiš, vere koje god želiš, a poštuj svoje poreklo i porodičnu istoriju. Jer ako krenemo da tražimo nacionalnost po poreklu, bilo bi ovde i Sasa, Kelta, Ilira, Otomana, Germana... Ah, da, već imamo Jugoslovene.

Jovica

pre 8 godina

Meni je najsmesnije kad su pre 5 godina ispitivanjem prosecnog gena oni Evropljani shvatili da 90 posto Bosne , 40 posto Hrvatske, i to one hercegovacke, plus skoro cela crna Gora i pola svih Srba sto se danas izjasnjavaju tako imaju isti gen koji zivi ovde vise od 30 000 godina, a koji su Srbi imali za vreme Nemanjica

Isto pola Srba iz Srbije danas ima veliki postotak gena kao i Turci i Bugari, skoro ceo istok Srbije koji je star mnogo vise.

Naslov u novinama je bio: "Braco Turci , idemo kod Srba na more"

ogorčeni Ivan

pre 8 godina

Slažem se sa većinom komentara da Bošnjaci uglavnom imaju srpske korene. Ali problem je što to potenciraju licemeri koji veličaju zločine nad istima. Posle ovih ratova 90' Srbi su isključivo Pravoslavci.

Zoki

pre 8 godina

Stvarno su pojedini komentari neverovatni. Neosporno je da je veliki broj onih koji se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci deo istog naroda kao i mi koji se izjašnjavamo kao Srbi. Kako su se naši zajednički preci izjašnjavali pre 400-500 godina, to je drugo pitanje - mada ih najverovatnije niko nije ni pitao. Problem je da smo mi Srbi u poslednjih 200 godina na određen način oterali taj deo našeg naroda od sebe.

Predsednik FK Sampdoria

pre 8 godina

Kada mi "pravi" srbi prestanemo da deo naseg naroda nazivamo turci (a nazivamo) tada ce i oni prestati da navijaju za Tursku. Pozdrav bosnjackoj braci.

Roko

pre 8 godina

Problem identiteta je balkanski problem, i umesto da se na naucnoj osnovi uz ozbiljna istrazivanja ta pitanja razrese oni padaju pod uticaj neobrazovanih politicara koji ih vode u sukobe sa svojom bracom a time skode najvise sebi. Politicari kao nekadasnji vlastelini hoce vlast na odredjenom prostoru prvenstveno radi sebe i svoje rodbine i prijatelja a ne u interesu tog naroda. Narod su ovce koje sluze za sisanje .

C i n i k

pre 8 godina

Ja sam mislio da su muslimani kod nas i u BiH,Turci,bez uvrede. Sad vidim da nisu tj.da im se to ne svidja? Sta su onda? Neka posebna grupa?

adem

pre 8 godina

kazu da para vrti gde burgija....
normalno je da turci nece davati [velike] pare ako im to ne odgovara. e sad ko zeli tu vrstu pomoci, izjasnicese kao turcin, ko ne zeli, ostaje to sto je bio, bosnjak ili srbin ili...
niko nikoga na silu ne tera da menja nacionalsnost ili veru. inace puno njih koji se danas izjasnjavaju kao srbi, bosnjaci ili turci pre nekih stotinak godina to nisu bili.

englezatostosetakoosecam!

pre 8 godina

hahahah koji komentari,
za velike srbe svi su hrvati,bosnjaci ustvari srbi.... kad treba da imaju nesto svoje . A ti isti veliki srbi te iste ljude diskriminisu zato sto nisu pravi srbi vec muslimani i ustase. Stanite ljudi, jel su na kraju srbi ili ne? posto pretpostavljam da srbi nikad nisu bili nista drugo nego srbi...amebe pa srbi? ili amebe pa hrvati...a hrvat je ustvari srbin...sta mu dodje tu ameba? bosnjak?

Nimrod

pre 8 godina

Ne zna se ko je ludji - pa ako ti se ne odaziva na poziv, a ti se nemoj odazvati i svima lepo. Budibogsnama, opet se nasli jedni da propisuju drugima sta je to sto ce nekome da odredjuje kako se oseca.

antisrbin

pre 8 godina

A ovi tek treba da odluče šta su. Znaju samo da nijesu Srbi, a ostale opcije stoje otvoreno. Problem je samo da se dogovore, pa će ove godine biti muslimani, sljedeće Bošnjaci, a za par godina Turci itd. Ironija je da ni ne pomišljaju da budu ono što stvarno jesu i što su njihovi preci bili u vrijeme konstituisanja nacija u Evropi i ono što su bili njihovi najveći umovi - Srbi muhamedanske vjere.

englezatostosetakoosecam!

pre 8 godina

hahahah koji komentari,
za velike srbe svi su hrvati,bosnjaci ustvari srbi.... kad treba da imaju nesto svoje . A ti isti veliki srbi te iste ljude diskriminisu zato sto nisu pravi srbi vec muslimani i ustase. Stanite ljudi, jel su na kraju srbi ili ne? posto pretpostavljam da srbi nikad nisu bili nista drugo nego srbi...amebe pa srbi? ili amebe pa hrvati...a hrvat je ustvari srbin...sta mu dodje tu ameba? bosnjak?

ogorčeni Ivan

pre 8 godina

Slažem se sa većinom komentara da Bošnjaci uglavnom imaju srpske korene. Ali problem je što to potenciraju licemeri koji veličaju zločine nad istima. Posle ovih ratova 90' Srbi su isključivo Pravoslavci.

Istoricar

pre 8 godina

Zemljaci nasi, zovite sebe kako god hocete: Bosnjaci, Muslimani, Turci, Sandzaklije... sve je nama Srbima prihvatljivo.
Svejedno je kako sebe zovete, iz istorije nista nismo naucili, ni mi Srbi pravoslavci, a jos manje Vi Srbi Muhamedanske vere, a evo i zasto (Vasi predstavnici su dali odgovore na ta pitanja, a to je jace nego kada Vam tu istinu kaze neki Srbin):
"Nažalost, u vremenu velike nezaposlenosti i apatije, ovakve zloupotrebe su moguće“, kaže Zukorlić.
U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici takođe smatraju da je materijalna korist bila jedan od motiva za pokretanje ovakve inicijative.
”Ko god kaže da se oseća Turčinom - laže, samo se za pare prodaje”, rezonuje Šefćet Bilalović.
Ovako je isto bilo i pre 100-500 godina, jer su tada moj i Vas deda bili Srbi pravoslavci. Vas je djed popustio, ili se prodao u nekoj krizi, gladi bolesti, ili je bio ucenjen ili je bio slab, a nasi su se odupreli, bili su jaci, istrajniji, ponosniji.
I tada, i sada, Turcima je nebilokako ce sebe nazivati Srbi koji predju u Islam, vec im je bilo bitno da imaju domace stanivnistvo (koje prica isti jezik, jer su imali jezicku barijeru, kao i danas), kako bi lakse pokorili Srbe na Balkanu, tako da su trazili ili izdajnike ili slabije ili neuke, a cesto i najbogatije kojima su dobro platili da predju u Islam, pa je i tada i sada novac bio nacin pokoravanja i sirenja Turkske na zapad.
Za 500 godina ipak nisu ubili Srpski jezik na Balkanu, jer je to jace od svehga, jer to ide sa oca na sina!

C i n i k

pre 8 godina

Ja sam mislio da su muslimani kod nas i u BiH,Turci,bez uvrede. Sad vidim da nisu tj.da im se to ne svidja? Sta su onda? Neka posebna grupa?

teodorovic

pre 8 godina

Znate sta, draga gospodo samozvane bosnjacke nacionalme manjine, molimo vas da izmisljene i produkovane probleme unutar vase "etnicke" zajednice ne pripisujete "zlim namerama" vecinskog Srpskog naroda. Obidjite vi nas, a najbolje je da se i jedni i drugi samo provere radi upitate kojim jezikom vi to pricate? Ali, da to kazete posteno, imenom, pravim imenom jezika a ne izmisljenim,nepostojecim..? I time ce vam se sve kazati, ne treba vam ni turska ambasada ni sacica presevskih etnickih Turaka, koji stvarno postoje. Stanovnistvo koje je sa povlacenjem Turske sa Balkana otislo skupa sa njom u TUrsku i danas se oseca kao Srbi-muslimani , njeguju svoj jezik, svoje obicaje i cak imaju svoj dan u Konstantinopolju(Istanbulu) kad igraju Uzicko kolo i Moravac, kolo Cacak i pevaju narodne pesme iz starog kraja.Iako sam Srbin-pravoslavne vere, licno sam prisustvovao tom "Srpskom Danu" kako ga zovu i osecao sam se ponosnim jer sam doslovno bio neverovatno ugoscen i gotivan. A sta vam to smeta i nedostaje, majke vam? Eto, Srbija vam je dala da se osecate kako god zelite, zovite se kako god hocete, smatrajte se kao zasebna nacija-nema problema, sve , sve i vise od toga, sve smo vam zahteve ispostovali, ali jedna jedina stvar koja se od vas trazi je da samo kao svaki gradjanin zemlje Srbije postujete njene zakone, zauzvrat. Nista vise i nista manje. Cim si istog jezika, istog si roda, a cim si istoga roda jedan si narod! Ali, neka to ostane po strani za nauku, ali ne tu tamo Zukorlicevu...!

Zoki

pre 8 godina

Stvarno su pojedini komentari neverovatni. Neosporno je da je veliki broj onih koji se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci deo istog naroda kao i mi koji se izjašnjavamo kao Srbi. Kako su se naši zajednički preci izjašnjavali pre 400-500 godina, to je drugo pitanje - mada ih najverovatnije niko nije ni pitao. Problem je da smo mi Srbi u poslednjih 200 godina na određen način oterali taj deo našeg naroda od sebe.

Gorki

pre 8 godina

1.Mi Srbi treba da prihvatimo da među nama ima i Srba muhamedanske veroispovesti, tj. muslimana. Smatram da to isto treba da prihvati i Srpska pravoslavna crkva.
2.Sedamdesetih godina 20. Veka su Tito, Kardelj i ostali izmislili naciju Musliman iako se smatra da je formiranje nacija u Evropi završeno krajem 19. veka.
3. Zatim je Alija Izetbegović, ne želeći da se ponavlja, izmislio nacionalnost Bošnjak. Naziv je nastao od geografskog pojma Bosna, a postoji i kao zajednička imenica u turskom jeziku. Sada ima Bošnjaka u Srbiji koji nikad nisu živeli u Bosni i jedina im je veza što su muslimanske veroispovesti. Da bi nacija mogla da postoji mora da ima i jezik i eto devedesetih odjednom nastaje bošnjački jezik, a evo u ovom članku vidimo da imaju i Akademiju.
4. Turci koji su pojavu bošnjačke nacije smatrali samo jednim korakom ka imenovanju svih muslimana u Srbiji Turcima, izgubili su strpljenje za taktiziranje. Ovi koji im se protive u stvari se boje i bore za svoje POLITIČKE POZICIJE.
5. Priznati pravo slobode svima da se izjašnjavaju koje su veroispovesti i neće biti potrebe da se izmišljaju nove nacije i stvaraju apetiti o formiranju novih država (svi Bošnjaci u jednu državu?!)

Predsednik FK Sampdoria

pre 8 godina

Kada mi "pravi" srbi prestanemo da deo naseg naroda nazivamo turci (a nazivamo) tada ce i oni prestati da navijaju za Tursku. Pozdrav bosnjackoj braci.

mrmot

pre 8 godina

Nikad mi neće biti jasno što se odriču zemlje u kojoj žive i zarađuju (oni koji imaju posao). Kad je jedan Tesla (da, da, opet se hvatamo njega) mogao da bude Amerikanac srpskog porekla (hrvatskog po geografiji), zašto oni ne budu Srbi turskog ili bošnjačkog? Živiš u Srbiji-budi Srbin, koji je ponosan na svoje korene. I za veroispovest isto treba da važi. Npr. Emir Bekrić je Srbin pravoslavac, a Asmir Kolašinac je Srbin musliman. I ja to poštujem. Dosta je više nepotrebnih podela. Budi pripadnik nacije u državi u kojoj živiš, vere koje god želiš, a poštuj svoje poreklo i porodičnu istoriju. Jer ako krenemo da tražimo nacionalnost po poreklu, bilo bi ovde i Sasa, Kelta, Ilira, Otomana, Germana... Ah, da, već imamo Jugoslovene.

Jovica

pre 8 godina

Meni je najsmesnije kad su pre 5 godina ispitivanjem prosecnog gena oni Evropljani shvatili da 90 posto Bosne , 40 posto Hrvatske, i to one hercegovacke, plus skoro cela crna Gora i pola svih Srba sto se danas izjasnjavaju tako imaju isti gen koji zivi ovde vise od 30 000 godina, a koji su Srbi imali za vreme Nemanjica

Isto pola Srba iz Srbije danas ima veliki postotak gena kao i Turci i Bugari, skoro ceo istok Srbije koji je star mnogo vise.

Naslov u novinama je bio: "Braco Turci , idemo kod Srba na more"

Džoni

pre 8 godina

Najveći problem je u našoj Prvoslavnoj Crkvi jer je zbog svog tvrdog stava uticala na naciju da se olako odrekne Srba koji su iz raznoraznih razloga promenili veru i tako se odrekli velikog dela svog naroda. Zašto nisu mogli da postoje Srbi muslimanske i katoličke veroispovesti? Ponegde u Hrvatskoj su se tako izjašnjavali, ali su počeli i oni da se izjašnjavaju kao Hrvati jer mi ne priznajemo to da Srbin moze biti druge vere osim pravoslavne. Srbi su trebali da se identifikuju nacionalno a nikako iskjučivo verski!

Poslednji samuraj

pre 8 godina

Vracajuci se iz Nemacke u.autobusu do mene su bili decak I devojcica. Decak je cetvrti a devojcica drugi razred. I tako su mi rekli da prvo uce latinicu u skoli pa tek onda cirilicu. Da gledaju najvise RTS I seriju Selo gori a baba se ceslja posto su mi pricali o Radasinu. I najzanimljivija stvar je pitanje jezika. Onako usput ih priupitah pa koji jezik govore a oni ce u gkas SRPSKI. A devojcica ce onako nevino reci ja bre mislim da sam bosnjacki I zaboravila.

POLITICARI SVIH NACIJA PROKLETE VAM DUSE pustite narod da zivi onako kako je ziveo ne izmisljajte nacije jezike I ostale gluposti.

Pi-Ter

pre 8 godina

On osjeca turske korjene u sebi?
Sto rece neko gore (medju komentarima) ima danas u Srbiji pravih Turaka, naravno. Muslimani koji zive u Srbiji, najvecim dijelom su Slaveni (ovdje Srbi) koji su nakon okupacije Turaka, prihvatili islam. Oni sebe danas zovu Bosnjacima kako bi se najprije kroz svijest, a onda i kroz objektivne parametre etablirali kao narod. I to je ok: zivjeti 600 Godina na jednom prostoru u svojoj kulturi, definitivno rezultira formiranjem novog naroda. Ali da su Turci dosli na Balkan sredinom 15. vijeka i nasli Bosnjake tu pored Srba, to je novokomponovana, izmisljena istorija. Nazalost nema kod nas, niti smo ikada imali autoritete koji bi ovo potvrdili, a da im svi vjeruju.

adem

pre 8 godina

kazu da para vrti gde burgija....
normalno je da turci nece davati [velike] pare ako im to ne odgovara. e sad ko zeli tu vrstu pomoci, izjasnicese kao turcin, ko ne zeli, ostaje to sto je bio, bosnjak ili srbin ili...
niko nikoga na silu ne tera da menja nacionalsnost ili veru. inace puno njih koji se danas izjasnjavaju kao srbi, bosnjaci ili turci pre nekih stotinak godina to nisu bili.

tamo_daleko

pre 8 godina

" Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav."

Mesa Selimovic

Bozidar

pre 8 godina

Ja sam Srbin i ne mogu meni biti blizi Rusi ili ne znam ko nego Bosnjaci ili Srbi muslimanske veroispovesti koji zive u Novom Pazaru ili bilo gde u Srbiji. Znam da to nije pravo mnogim Srbima, ali tako je. Kao sto jednom Bosnjaku ne moze biti blizi Turcin od Srbina. Ni mnogim Bosnjacima se to nece dopasti, ali tako je. Jezik je jedan od bitnijih cinilaca koji nas veze i ista teritorija koju delimo vekovima.

Borisav

pre 8 godina

Nije se sa ovim igrati...tako je i kod nas u Subotici veliki broj bio Bunjevaca...a onda su sto zbog odlicnih uslova za studiranje u Zagrebu sto zbog para koje su dolazile iz Hrvatske...presli u Hrvate.

Roko

pre 8 godina

Problem identiteta je balkanski problem, i umesto da se na naucnoj osnovi uz ozbiljna istrazivanja ta pitanja razrese oni padaju pod uticaj neobrazovanih politicara koji ih vode u sukobe sa svojom bracom a time skode najvise sebi. Politicari kao nekadasnji vlastelini hoce vlast na odredjenom prostoru prvenstveno radi sebe i svoje rodbine i prijatelja a ne u interesu tog naroda. Narod su ovce koje sluze za sisanje .

Nimrod

pre 8 godina

Ne zna se ko je ludji - pa ako ti se ne odaziva na poziv, a ti se nemoj odazvati i svima lepo. Budibogsnama, opet se nasli jedni da propisuju drugima sta je to sto ce nekome da odredjuje kako se oseca.