Vučić pobedio u prvom krugu; "Uspeo sam nešto što niko nije" VIDEO/FOTO

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je na izborima održanim danas osvojio od 59,9 do 60,1 odsto glasova.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 03.04.2022.

22:35

Vučić pobedio u prvom krugu;
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

"Dame i gospodo, mi procenjujemo da je na današnje izbore izašlo oko 3.804.000 ljudi. Najveći u poslednje vreme. Gotovo svuda osim besmislenih i nepotrebnih tenzija suštinski je sve proteklo u najboljem redu i miru, rekao je Vučić na samom početku obraćanja.

Dodao je da nije zabranjeno nošenje spiskova van glasačkog mesta, i čestitao je svim političkim protivniccima.

"Ono što je važno za zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomerila u desno. I sam sam kriv što liste SNS-a imaju nešto manje glasova, ali ćemo o tome voditi računa prilikom formiranja vlade, i nećemo je formirati sa onima koji su zloupotrebili poverenje našeg naroda", istakao je.

Naveo je i da će Srbija morati da se opredeli kojim putem će u budućnost, i ističe da će se pre nego što napusti čelo SNS razgovarati sa svim političkim faktorima.

"Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mesta u vladi. To važi i za Vladu, i za gradsku skupštinu i gradsku vlast", rekao je on.

Kako je naveo, Ukrajina i kriza u njoj imale su veliki uticaj na rezultate izbora.

Istakao je da prema podacima SNS-a, koji uključuju i podatke sa KiM i iz dijaspore, lista "Zajedno možemo sve" je osvojila 44 odsto glasova.

"Da krenem na parlamentarne izbore. Prema našim rezultatima lista 'Zajedno možemo sve' osvojila je 44 odsto glasova, lista Dragana Đilasa opet više nego što su rekli, 13,6, Ivica Dačić 11,4, Miloš Jovanović 5,3, Moramo nešto više na 4,7, na 3,8 su Zavetnici i Dveri. Na 2,2 i 2,3 su Radikali i Suverenisti, na 2,6 Boris Tadić, 'Albanska dolina' 0,3", rekao je.

SNS sa Savezom vojvođanskig Mađara ima dovoljnu većinu

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

 

To znači da će SNS imati 124 ili 125 mandata, i da je većina za samostalni sastav vlade na ivici, ali i da samo sa SVM imaju dovoljno za većinu.

"Nekoliko ličnih stvari pre nego što pređem na analizu političke situacije. Uspeo sam u Srbiji nešto što niko nije uspeo. Jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu", rekao je Vučić.

"Interesantno je da su nam gradski rezultati u Beogradu nešto bolji nego što su parlamentarni u samom gradu Beogradu. Dakle, na predsedničkim izborima Zdravko Ponoš je dobio 17,7 odsto, Miloš Jovanović 5,9, Milica Đurđević 4,5, Boško Obradović 4,4, gospođa Stojković 3,15, gospođa Stamenković 2 odsto, Miša Vacić 0,9 odsto. Ja sam dobio od 59,9 do 60,1 odsto" rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

Kako je rekao, ponosan je na to što će posle Nikole Pašića biti jedini Srbin koji je najduže bio na vlasti.

"Jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu, i to da nijednom nije čak bilo ni tesno, i da je u drugom mandatu dobijena značajno veća podrška. U drugom mandatu je dobijena značajna podrška, i dobio sam u prvom krugu 2.245.000 glasova", istakao je Vučić.

 

 

 

 

 

 

 

"Videće se ko je pobednik, a ko gubitnik"

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs
"Nisam neko ko se diči i hvali vlašću, već sam ponizan pred svojim narodom koji mi je to omogućio. Hvala našem narodu na Kosovu i Metohiji, gde sam dobio više od 90 odsto glasova, narodu u RS gde sam dobio isto toliko", rekao je Vučić.

"Na kraju kad se bude videlo ko će formirati Vladu, videće se ko je pobednik, a ko gubitnik. Za nas je i veliko pitanje šta želimo da uradimo sa našom zemljom u narednom periodu. Hoćemo li da čuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti u tom smeru da se kreće. Za Srbiju su najvažniji dobri odnosi u regionu, ali i da ne ruši veze sa tradicionalnim prijateljima, kao i da se ne dodvoravamo biračima u Srbiji. Imamo 4 ili 5 godina da radimo u interesu naših građana. Hvala građanima Srbije, beskrajno sam ponosan i beskrajno srećan, a trudim se da sakrijem suze radosnice jer je ovo malo ko uspeo", naglasio je Aleksandar Vučić.

On se zahvalio svojoj porodici "koja je istrpela svašta", i svim ljudima koji su mu pružali podršku.

"Hoću da kažem da sam ponosan na našu kampanju, koja je bila najčistija i najlepša, i da sam ponosan što nikoga nismo blatili", rekao je on.

"Mi smo već obradili preko 85 biračkih mesta. I za parlamentarne i predsedničke izbore. Sutra ćete dobiti naše rezultate, pre nego što ih RIK objavi. Želim da čestitam svim protivnicima na dobrim rezultatima. Ali prvo želim da se zahvalim mojoj Srpskoj naprednoj stranci, koju beskrajno volim, za koju znam kako je napadana na koje najgore načine, i želim da se zahvalim i SPS, i SVM, i svima koji su me podržali", kazao je on.

Istakao je da će Srbija imati veoma stabilnu Vladu.

"Nadam se i da možemo da osvojimo 126 mesta, sa SVM imamo većinu. Oni koji su rušili Srbiju na različite načine, nek nastave da se čude koliko god hoće".

Pročitajte još:
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: