Još danas kampanja, u ponoć izborna tišina

U Srbiji još danas kampanja za izbore, jer u ponoć počinje izborna tišina.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2022.

13:55

Još danas kampanja, u ponoć izborna tišina
Ilustracija: roibu/Shutterstock

Partije, koalicije i kandidati za predsednika Republike, poslanike i gradonačelnike imaju na raspolaganju još danas da ubede birače da im daju poverenje i zaokruže njihovo ime na glasačkim listićima u nedelju.

U ponoć počinje izborna tišina, tokom koje je zabranjena izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata, do zatvaranja biračkih mesta. Izbornu kampanju, u senku je u izvesnoj meri bacila “ukrajinska kriza”, koja je "nađaca" nutrašnjo-političke teme i stranačku polemiku oko njih.

Kao posledica rata u Ukrajini, kandidati su se u većoj meri posvetili pitanjima bezbednog snabdevanja energentima i namirnicama, kao i stavom koji Srbija treba da zauzme u vezi sa sukobom Ukrajina - Rusija, a pre svega po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

Zbog rastućih tenzija na Kosovu i Metohiji, poruke kandidata i predstavnika parlamentarnih lista odnosile su se i na situaciju i bezbednost Srba u južnoj pokrajini i odnosu države prema tom pitanju, pogotovo u svetlu odluke Prištine da Srbima sa KiM ne omogući glasanje na izborima na teritoriji Kosmeta.

Stavovi o običajnim predizbornim temama,ovaj put više nego do sada o ekologiji, ali i radnim mestima, fabrikama, zadravstvenom sistemu, obrazovanju, demografiji, kulture… kretali su se od kritika do pohvala, zavisno da li ih je saopštavala opozicija ili vlast.

Kampanja vlasti bazirala se na rezultatima, koji su ostvareni poslednjih 10 godina - ekonomski uspesi, investicije, izgradnja infrastrukure, povećanje životnog standarda, dok opozicija nije propustila priliku da kritikuje vlast, i insistira na tome da je društvo podeljeno i da su zbog toga potrebne promene.

Predizborni skupovi, čini se, održani su u manjem broju, a i manje su bili "glamurozni", izostali su i gosti iz inostranstva, koji ovaj put nisu pozivani zbog krize koja je zaokupirala pažnju celog sveta.

Kampanja je trajala mesec i po dana, budući da je predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je izbore za gradonačelnike i predsednike lokalnih samouprava 15. februara, a istog dana i predsednik Republike Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore.

Kandidati za predsednika Republike imali su nešto manje vremena za kampanju, oko mesec danas, s obrizom da je Dačić predsedničke izbore raspisao 2. marta.

U trku za poziciju na Andrićevom vencu ušlo je osam kanidata - aktuelni predsednik Aleksadnar Vučić, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Miša Vacić i tri dame - Milica Ðurđević Stamenkovski, Biljana Stojković i Branka Stamenković.

Za mesta u poslaničkim klupama novog saziva skupštine nadmeće se 18 izbornih lista: "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", "Ivica Dačić - premijer Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Dr Vojislav Šeselj - Srpska radikalna stranka", "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Među listama su "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DS S) - Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) - Vojislav Mihailović", "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Usame Zukorlić", "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Chuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović", a prva tri imena na listi su Aleksandar Jovanović Chuta, Biljana Ðorđević i Nebojša Zelenović.

Zatim su tu i lista "Suverenisti - Saša Radulović (D jB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana stojković (Ž ZS)", "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije", "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin".

Na listi su i "Boris Tadić - Ajmo ljudi - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca", "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa", "Koalicija Albanaca doline", "Otete bebe - Ana Pejić", "Romska partija Srđan Šain" i Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: