Vučić: Krenu li Srbi da organizuju izbore, albanska policija će da puca na njih

Predsednik Aleksandar Vučić gostovao je na RTS 2 u emisiji "Predstavljanje predsedničkih kandidata".

Info

Izvor: B92

Petak, 25.03.2022.

20:00

Vučić: Krenu li Srbi da organizuju izbore, albanska policija će da puca na njih
EPA/Andrej Cukic

Na samom početku obraćanja Vučić je istakao da je Srbija danas, ne računajući svetsku krizu, u mnogo boljoj situaciji.

"Imamo toliko Domova zdravlja, bolnica... Nismo ni sanjali da ovo sve možemo da izgradimo za 5 godina. Puteve, pruge... Gde god da se okrenete možete da vidite napredak", rekao je on.

Dotakao se i sukoba u Ukrajini rekavši da je razoran za svet.

"Mnogi to porede sa velikom krizom od pre sto godina. Vi ne znate danas šta će biti sutra, koja će cena gasa, nafte, struje, hrane da bude na svetskom tržištu", jasan je bio predsednik i doda da je "zima prošla i da nijedan dan nije bio bez grejanja.

"Naši građani nisu ni osetili krizu. Imali smo svega i verujem da ćemo sa evropskim partnerima postići dogovor o daljim nabavkama bez obzira na većinsko vlasništvo ruskih partnera u NIS-u".

Naveo je i da se u ovom trenutku radi na 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"Otvorili smo prugu Bg-Novi Sad, pregovaramo za prugu do Niša. Pregovaramo i o nastavku do granice", kazao je Vučić.

"Naša ideja je da prosečna plata do kraja mandata bude preko 1.000 evra, a penzija 500 evra. Moramo da nastavimo da gradimo i ulažemo".

Prema njegovim rečima, uspeli smo da izdržimo prvi udar.
"Nažalost oko 2.900 ljudi je na kratko vreme dobilo ili otkaze zbog krize. Nadam se da će naše železare izdržati i da nećemo imati većih problema".

Poručio je i da su njihovi planovi veliki, a snovi jasniji nego ikada, ali je istakao i da je problem ovo što se zbiva u Ukrajini, iako "to nikada neće biti izgovor".

"Oko gasa nismo počeli pregovore, ali ne znam zašto bi nama dali lošiju cenu nego Moldaviji. Neće biti jednostavno, ali verujem da ćemo imati dobre odluke", naveo je predsednik i zahvalio se Šarlu Mišelu.

"Doneli su važnu odliku i uvrstili i zemlje Zapadnog Balkana da zajedno sa zemljama EU možemo da nabavljamo robu po najboljim cenama".

Takođe, istakao je da ako dobije poverenje naroda, "boriće se da imamo najbolju cenu gasa".

"Mislim da je važno da se izborimo za našu zemlju. Nema dovoljno gasa i mora da se razgovara sa Rusima. Evropa bi da smanji zavisnost od Rusije, ali je pitanje da li će to biti moguće. Zato je nama važno da postignemo dogovor sa Rusima", poručio je Vučić.

Govorivši o pritiscima sa kojima se Srbija suočava povodom trenutne situacije na Istoku, Vučić je naglasio da smo mi na evropskom putu, ali da imamo svoje tradicionalne prijatelje.

"Naravno da će Srbija biti pod velikim pritiskom zato što je lakše vršiti pritisak na Srbiju nego na nekoga jačeg. Tako je bilo lakše i bombardovati Srbiju, nego nekog jačeg. To nije ništa novo, ja sam to očekivao".

Podsetio je na to da je odbio priznanje i u Beloj kući.

"To je mnogo teže nego što izgleda. Ali ovo sada je toliko zabrinjavajuće, vlada jedna opšta histerija u kojoj je nemoguće racionalno razgovarati".
Rekao je da je zadovoljan što je uspeo da sa Berbok obavi, kako je rekao, koliko toliko racionalan razgovor.

"Naše je da se borimo za interese naše zemlje i to ćemo nastaviti da radimo", poručio je predsednik.

O KiM

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji rekavši da se ništa ne može promeniti do 3. aprila.

"Mi ćemo omogućiti onima koji žele da glasaju u centralnoj Srbiji. Krenu li Srbi da organizuju izbore, albanska policija će da puca na njih. U tom slučaju imali bismo desetine i stotine mrtvih", rekao je Vučić.

Naveo je da je Kurtijeva ideja bila da dobije tehničko priznanje Srbije. "Ideja je i da ja ostanem bez tih 50.000 glasova koliko bih realno dobio. Najmanji je problem sada u tome koliko ću ja dobiti manje glasova. U poređenju sa rizicima i gubitaka života to je mnogo manje bitno".

Prema njegovim rečima, "lako je donositi odluke na prečac, zato što se to nekome dopada".

"To je pitanje mnogo veće odgovornosti. Hoćete li da umesto naših budu albanski policajci na severu kosova, da sude srpske sudije ili albanske?", upitao je on.

Osvrnuo se i na 2008. godinu.

"Albanci su proglasili nezavisnost i imali sve u svojim rukama, postavili su prelaze na Jarinju i Brnjaku pre 12 godina. U to vreme 90 zemalja je priznalo nezavisnost. a koliko ih je priznalo od tada, a koliko povuklo priznanje? Značajno je bolje, zato Srbi na Kosovu veruju našoj realnoj politici", zaključio je on.

Naveo je i da moramo da imamo u vidu da ako napustimo insitucije – šta ćemo onda?

"Spremali su smenu svih komandira i to se nije dogodilo samo jer ih sprečila Kvinta. Oni znaju da bi onda Srbi napustili sve insitucije. Imate situaciju u kom je pitanje kada će da se dogode neki veći incidenti. Ja se nadam da to nije u interesu ni Zapada, u našem nije sigurno".

Rekao je i da ne zna gde je politički interes i zašto Kurti to želi.

"Mi čekamo da vidimo da li će da upute zahtev za ulazak u Savet Evrope. Ako to urade, suočiće se sa snažnim odgovorom Srbije. Naše je da insistiramo na Briselskom sporazumu i formiranju ZSO i tek onda da razgovaramo o drugim koracima".

O Otvorenom Balkanu

Vučić je govorio i o inicijativi "Otvoreni Balkan".

"To je najbolji projekat koji smo napravili u poslednjih nekoliko godina. Ja verujem da će se i drugi priključiti toj inicijativi, ona nas približava jedne drugima", jasno je istakao predsednik i dodao da je Edi Rama pozitivno govorio o nama i da je to upravo posledica ove inicijative. Na samom kraju gostovanja, izjavio je da je imao čast da bude predsednik Srbije.

"Zahvalan sam ljudima jer bez njihove pomoći ne bismo mogli da uradimo mnoge stvari", rekao je Vučić i podsetio na izgradnju bolnica, puteva i dovođenje stranih investitora.

Poručio je da "zajedno možemo sve u budućnosti".

"Moramo da sačuvamo mir i stabilnost. Ukoliko mi ukažete poverenje, boriću se za vas i za našu Srbiju", izjavio je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: