Otvorena posmatračka misija OEBS za izbore u Srbiji

OEBS-ova kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava danas (ODIHR) je otvorila posmatračku misiju u Srbiji povodom izbora.

Info

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2022.

15:12

Otvorena posmatračka misija OEBS za izbore u Srbiji
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/Ilustracija

Šef misije Daglas Vejk rekao je na konferenciji za novinare da je ODIHR došao na zvaničan poziv nadležnih institucija, odnosno RIK-a i naveo da su opredeljeni da ispune mandat i posmatraju izbore.

Glavni tim imaće 16 međunarodnih eksperata sa sedištem u Beogradu, a biće i 27 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni na 13 lokacija širom Srbije.

ODIHR planira da zatraži angažovanje 250 kratkoročnih posmatrača koji bi došli nekoliko dana pre izbora i pratili bi sam dan izbora, glasanje i prebrojavanje glasova.

Vejk je rekao da će prvi put posmatrati podatke sa društvenih mreža, a postojaće i medijski monitoring, tako što će njihovi predstavnici pratiti koliko su politički akteri prisutni u medijima i na koji način se izveštava o njima.

Najavio je da će misija monitoringa medija početi sledeće nedelje.

Na pitanje da li će pratiti izbore na Kosovu i Metohiji Vejk je rekao da oni neće imati direktnu ulogu. "Zainteresovani smo da pratimo proces, ali kao misija ovoga puta ne igramo direktnu ulogu u tome", precizirao je Vejk.

Posmatrači će pratiti sve aspekte izbora, uključujući i predizborne radnje, kao i sve aktivnosti nakon izbora, a fokus će biti usmeren ka implementaciji novog usvojenog pravnog okvira.

Najavljeno je i da će misija konferenciju za novinare održati 4. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: