Vesti

"Važno je da Srbi na Kosovu mogu da glasaju na srpskim izborima"

Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD smatraju da je važno da stanovnici Kosova sa pravom glasa na srpskim izborima mogu da glasaju.

Podeli
Ilustracija: Deposit photos/roibu
Ilustracija: Deposit photos/roibu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je tako odgovorio na pitanje Reporterija, kakav je stav SAD - da li bi Kosovo trebalo da spreči srpske građane da glasaju na izborima 3. aprila kao što su to činili u prošlosti u procesu koji je organizovao OEBS.

"Podržali smo prethodne poduhvate OEBS-a, ne samo da se sprovede glasanje, već i da se direktno olakša proces glasanja i na taj način obezbedi njihovo adekvatno održavanje prihvatljivo za Vladu Kosova. Sjedinjene Američke Države to nisu smatrale i ne smatraju pretnjom suverenitetu Kosova, koji je, ako mogu da dodam, neprikosnoven. Pozdravljamo priliku da razgovaramo sa Vladom Кosova o identifikaciji rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, pružajući mogućnost glasanja za one koji imaju pravo glasa", rekao je Eskobar u eksluzivnom intervjuu za Reporteri.

On je, međutim, rekao i da je Kosovo suverena država i da kao takva ima pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji mogu održati izbori druge zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu