"Vučić je napustio prostorije SNS i rekao: 'Evo vi ste pametni, uzmite sada pa vodite stranku'" VIDEO

Premijerka Srbije Ana Brnabić prokomentarisala je za TV Prva rezultate referenduma, koji je održan u nedelju.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

09:27

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

"Za Srbiju je važniji referendum, teško da postoji stvar koja je važnija. To je oblast vladavine prava koja obezbeđuje kako će se razvijati naša budućnost. Ovo je važno ne samo za strane investicije... Nešto što nam govori da li je naše sudstvo efikasno, da li dovoljno brzo reaguje, da li se presude donose u razumnom roku", kaže ona.

"To je bila primedba i naših investitora. 2009. godine kada je DS bio na vlasti, mi smo u jednom danu izgubili 838 sudija. Pod plaštom reforme pravosuđa, bila je politička čistka. Narod je to platio 44 miliona evra, a kao posledica smo imali tri samoubistva, jer su završili bez posla u nemaštini. Srbija 2021, 2022, promena ustava da se garantuje samostalnogst sudstva i tužilaštva, da sudije biraju sudije, što će garantovati odgovornost i efikanost... Nema 'miga' odozgo, oni su ti koji biraju", dodala je Ana Brnabić.

Ona je istakla da su se dve stvari pokazale posle referenduma.

"Najmanje dve stvari je pokazao ovaj referendum... Kakva je Srbija bila 2009. i kakva je Srbija danas, a druga stvar koju nisam očekivala – nepobitan dokaz da će se ujediniti svi – i levica i desnica i evroskeptici i evrofanataici, protiv Aleksandra Vučića, pa makar bila to tema reforma pravosuđa i evrointegracije... To je strašno i skandalozno", istakla je ona.

Ona je navela da je EU pohvalila sprovođenje referenduma i odluku donetu posle tog procesa. Govoreći o manjoj izlaznosti, ona je istakla da građane to nije interesovalo u tolikoj meri, jer je uskostručna tema i dodala da većina građana i nije znala kako su se ranije birale sudije.

"Ne možete da objasnite građaninu šta se sada menja, ako ne zna kako su ranije birani sudije", istakla je Brnabićeva i navela je da su na izlaznost uticali koronavirus, kao i odmori.

"Nije zabeležen nijedan prigovor (tokom referenduma)", dodala je premijerka i navela da se oni koji to govore "bave politikanstvom".

Premijerka je navela da je zadovoljna izlaznošću, kao i rezultatom, ali je objasnila da Vučić nije zadovoljan rezultatom.

"On nije vikao kao što se pojavilo u medijima, bio je potpuno miran. Zadovoljan je što smo uspeli da izguramo ovakvu važnu reformu,
ali nije zadovoljan rezultatima, odnosno da je značajn deo iz naše stranke glasao 'ne' i pozivao da se glasa za 'ne'. Napustio je prostorije stranke i rekao: 'Evo vi ste pametni, uzmite sada, pa vodite stranku' i otišao je čovek", navela je ona i istakla da Vučić odbija da se kandiduje za predsednika SNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: