Prvi izbori posle kralja Aleksandra (1935)

Prvi izbori posle pogibije kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju održani su u maju 1935. godine. Namesništvo na čelu sa knezom Pavlom polako je omekšavalo čvrstu „ideologiju jugoslovenstva“ koju je kralj Aleksandar zastupao i promovisao. Iako se na izborima nisu pojavile stranke sa nacionalnim i verskim predznakom one su bile više nego prisutne u koalicijama predstavljenim na izborima.

Info

Izvor: B.D.

Ponedeljak, 12.03.2012.

15:31

Default images

Embed from Getty Images Tako na primer, Jugoslovenska muslimanska organizacija bila na listi vladajuće Jugoslovenske nacionalne stranke dok je glavna stranka opozicione liste Udružena opozicija bila Hrvatska seljačka stranka Vlatka Mačeka.

Treća lista koja je osvojila glasove, ali ne i poslanička mesta, bila je lista Jugoslovenskog narodnog pokreta Zbor Dimitrija Ljotića. Stranka koja je zastupala ideologiju jugoslovenstva sa ugledom i idejama tadašnje vladajuće stranke u Nemačkoj, Nacionalsocijalističke partije Adolfa Hitlera.

Mada sam broj poslanika ne govori o žestokoj borbi za vlast u tadašnjoj Jugoslaviji, broj glasova pokazuje da su izbori bili „tesni“ i da je samo zbog, velike podrške kraljevske kuće, pritisaka i izbornog sistema vladajuća stranka osvojila „udobnu većinu“.

Na izborima 5. maja 1935. godine za 370 poslaničkih mesta glasalo je 73, 2 odsto od 3.908.313 birača.

Za vladajuću Jugoslovensku nacionalnu stranku glasalo je 1.748.024 birača. što joj je donelo 303 poslanička mesta.

Udružena opozicija dobila je 1.075.389 glasova što je bilo dovoljno za 67 poslaničkih mesta.

Zbor Dimitrija Ljotića osvojio je 32.797 glasova i ostao je bez mandata. Sve ostale liste koje su učestvovale na izborima zajedno su osvojile ukupno samo 0,8 odsto glasova te se u arhivana tog vremena ni ne beleže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: