Dimitrijević: Rekordni broj izbornih lista, 50 odsto više posmatrača

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je da će na izborima u nedelju 21. juna, učestvovati 21 izborna lista.

Info

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.06.2020.

10:30

Dimitrijević: Rekordni broj izbornih lista, 50 odsto više posmatrača
Printskrin: TV Prva/ arhiva

To je najveći broj lista u odnosu na prethodna četiri ciklusa

Kako je rekao, prijavljeno je i oko 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne izbore.

Dimitrijević je za Tanjug rekao da su pripreme za izbore u punom jeku, navodeći da su juče svi koordinatori RIK-a preuzeli sav izborni materijal u sedištu JP "Službeni glasnik" koji je uz pratnju policije predat radnim telima. Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

Dimitrijević je kazao da je broj biračkih mesta utvrđen na jednoj od prethodnih sednica i iznosi 8.385, od čega u inostranstvu 42.

Utvrđeno je i ukupan broj birača na osnovu koga su štampani glasački listići, a to je 6.583.665 birača. Štampana je i rezerva koja je određena zakonom, a to je 0,5 procenata od ukupnog broja birača.

"Očekujemo potvrdu odnosno rešenje od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o konačnom broju birača s obzirom da je od 6. do 17. juna bilo pojedinih upisa u birački spisak", rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, prijavljeno je 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne izbore, i to je, kaže, još jedna od karakteristika ovih izbora, pa će tako biti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

"Mi smo od ovog izbornog ciklusa našim upustvom predvideli da će i domaći i strani posmatrači biti prisutni u svakoj fazi izbornog postupka, kako u radu RIK-a, tako i u radu drugih organa za sprovođenje izbora - od štampanja glasačkih listića do završetka glasanja", rekao je Dimitrijević.

Kada je reč o merama zaštite koje će se sprovoditi u danu za glasanje zbog korona virusa, Dimitrijević kaže da je RIK odmah nakon nastavka sprovođenja izbornih radnji uputio molbu Kriznom štabu za sprečavanje zarazne bolesti kovid-19 radi davanja preporuka kako bi se zaštitili i podnosioci lista i sami birači.

"Te preporuke su stigle u RIK. Mi smo ih odmah prosledili svim opštinama preko radnih tela do biračkih odbora. Biće primenjene opšte mere zaštite kao što je nošenje zaštitnih maski, rukavica, biće dezinfekciona sredstva na samom biračkom mestu, a preporuka je da se održava razdaljina od najmanje jednog metra ako se više ljudi zatekne na biračkom mestu", rekao je Dimitrijević.

Predsednik RIK-a je podsetio da je birački odbor dužan da održava red na biračkom mestu.

Dimitrijević je podsetio da se preliminarni rezultati mogu očekivati u nekim kasnijim satima nakon zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova, a konačni rezultati 96 sati od momenta zatvaranja biračkih mesta, dakle 25. juna u 20 časova, ukoliko se ne budu ponavljali izbori na pojedinim biračkim mestima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: