Zekićeva: REM će ostati nezavisan od udvorišta i ulizištva politikama

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić uputila je danas svom kolegi Slobodanu Cvejiću otvoreno pismo.

Info

Izvor: B92

Subota, 06.06.2020.

17:43

Zekićeva: REM će ostati nezavisan od udvorišta i ulizištva politikama

Zekićeva je reagovala na tvrdnju Cvejića da nije urađeno više na unapređenju elektronskih medija "jer Savet REM-a to nije hteo".

Podsetimo, Cvejić je tim tvrdnjama juče odgovorio na pismo potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić, što Zekić oštro kritikuje.

"Sramota me je zbog raporta koji ste joj podneli, ne vodeći, ni jednog trenutka, računa o tome da vam je posao zaštita, ne Marinike Tepić, bilo koje politike, nego, upravo nezavisnosti tela u kojem sedite", navodi ona.

Kako ističe, u više navrata je branila odluke Saveta REM-a od ministra kulture i pripadnika vladajuće političke opcije, vlasnika najveće privatne televizije i od Saveza za Srbiju.

Zekić kritikuje reformu koju Cvejić sprovodi jer će ona, kako kaže, od Saveta REM-a napraviti "servis raznih Marinika Tepić".

"Ako Vaša 'reforma' treba da nas vrati na to, a sudeći po izveštaju koji podnosite Mariniki, treba, verujte mi da ću lično da Vam se suprotstavim, a ubeđena sam da će isto da urade i ostali članovi Saveta", navodi članica Saveta REM-a.

U otvorenom pismu Zekić između ostalog navodi da članovi Saveta "nisu kokoške" i da niko ne može da im kaže "iš".

"Može samo obrnuto, gospodine Cvejiću, baš zbog nezavisnosti tela u kojem sedite. Ono će ostati nezavisno, od svakog udvorišta i ulizištva politikama, koje ste tako smerno pokazali. Niste Vi Savetu REM da promene u sferi elektronskih medija dogovorate sa bilo kojom strankom, pošto takve promene, uvek i isključivo, samo strankama i odgovaraju", navodi Zekić.

Dodaje da se nikada nije desilo, od kada je ona članica Saveta, da on raportira bilo kome.

"Sve što ste radili u Savetu REM, za svojih prvih 100 dana u njemu, nije nešto što treba da objašnjavate politikama, gospodine Cvejiću. Vi ste, da sve bude još smešnije, izabrani u Savet REM, na predlog Srpske napredne stranke, ali se baš i ne sećam da je neko iz SNS tražio da mu se pravdate za sve što radite. Ne, pravdali ste se, Mariniki Tepić", navodi Zekić.

Ističe da niko u Savetu REM-a, "osim nekih nekih zakonskih odredbi, baš kao i logike, nije imao ništa protiv Cvejićevih inicijativa".

"Prva, ona o potpisivanju zajedničke izjave sa televizijama je odbačena, zbog proste činjenice da mi, Savet REM, nad tim televizijama sprovodimo zakon, te je dosta besmisleno da se, sa njima, na nešto obavezujemo. Druga inicijativa, o pravilniku o rijalitijima, prosleđena je stručnim službama REM, da pronađu zakonske mogućnosti da se on napravi. Treća je bila - da se sankcioniše vlasnik TV Pink, zbog ozoniranja. I osim što je, ona sama, svodila REM na rijaliti, ova inicijativa je odbačena zbog zakona koji pravi jasnu razliku između puke priče o ozoniranju i dobijanja neke koristi od istog", navodi Zekić.

Ona navodi da je Cvejić pristao da bude deo paketa koji ga je izabrao u Savet REM-a, a da mu "odjednom smetaju njegovi drugi delovi".

Zaključuje da ne može da dozvoli srozavanje ugleda članova Saveta.

"Mi ćemo ostati nezavisno Regulatorno telo, uprkos Vašim naporima. I svakoj Mariniki ćemo reći 'iš'. Kada to jednom budete probali, gospodine Cvejiću, shvatićete razliku, između kokoši i ljudi", kaže Zekić u otvorenom pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: